Početna strana > Hronika > Admiral Vjačeslav Popov, bivši komandant ruske Severne flote: Nuklearna podmornica „Kursk“ potonula je nakon sudara sa NATO podmornicom 2000. godine
Hronika

Admiral Vjačeslav Popov, bivši komandant ruske Severne flote: Nuklearna podmornica „Kursk“ potonula je nakon sudara sa NATO podmornicom 2000. godine

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. novembar 2021.

Protivpodmornička avijacija ruske mornarice pronašla je kod obala Norveške stranu podmornicu koja se sudarila sa ruskom nuklearnom podmornicom „Kursk“, izjavio je admiral Vjačeslav Popov koji je u trenutku katastrofe bio komandant Severne flote Rusije.

Prema rečima admirala, „Kursk“ je nastradao u sudaru sa podmornicom NATO-a čiji naziv je prilično siguran da zna. Međutim, kako je naveo u intervjuu za Sputnjik, „da bi se javno imenovalo to plovilo, potrebno je imati dokaze i pružiti ih“, što on ne može da učini.

Njegova pretpostavka je da je podmornica NATO-a pratila „Kursk“, ali da mu se previše probližila, ili da je „manevar ruske podmornice doveo do gubitka kontakta“.

S tim u vezi, Popov je konstatovao da je strana podmornica nastradala usled sudara sa „Kurskom“ i velike eksplozije municije na njemu.

Kako kaže, SOS signale tog dana nije poslao „Kursk“, već obližnja podmornica Alijanse, koja je bila oštećena, a protivpodmornička avijacija ruske mornarice pronašla je kod obala Norveške.

„Strana podmornica je neko vreme bila na dnu, povratila je sposobnost da se kreće. Kada je uspela u tome, krenula je ka svojoj bazi, što je registrovala i naša protivpodmornička avijacija već kod obala Norveške“, objasnio je bivši komandant.

On je podsetio da su se vežbe Severne flote u avgustu 2000. godine odvijale i u neutralnim vodama.

„A zadatak, odnosno jedan od zadataka koji u mirnodopskim uslovima može da se smatra jednim od glavnih je podmorničko izviđanje. Prema mojim podacima, tamo nije bila jedna podmornica, već tri. One su obavljale normalno izviđanje, unapred znajući da će Severna flota izvoditi velike vežbe“, istakao je admiral.

Bivši komandant Severne flote je još 2000. godine u dokumentarnom filmu Arkadija Mamontova o „Kursku“ izjavio da je za njega „glavna verzija sudar sa neidentifikovanom podmornicom koja je, naravno, nesvesno udarila u najranjiviju tačku našeg broda“. Međutim, tada admiral nije ukazao na njenu pripadnost i činjenicu da zna njen naziv.

Prema navodima ruskih i stranih medija, u zoni izvođenja vežbi u tom trenutku su se nalazile nuklearne podmornice američke mornarice „Memfis“ i „Toledo“, kao i „Splendid“ britanske mornarice. Portal „Njuz24“ je ranije preneo da je rusko Ministarstvo odbrane zatražilo od Pentagona da sprovede inspekciju američkih podmornica, ali da je taj zahtev odbijen i da je Ministarstvu saopšteno da su „sve podmornice u ispravnom stanju“. Isti odgovor usledio je i iz Londona, preneo je portal.

Tragedija podmornice „Kursk“

Podmornica „Kursk“ je 12. avgusta 2000. godine učestvovala u pomorskoj vojnoj vežbi u Barencovom moru u blizini ruske obale. Podmornica je bila naoružana sa 24 krstareće rakete i 24 torpeda.

Prema opšteprihvaćenoj teoriji, curenje vodonik-peroksida dovelo je do detonacije bojeve glave torpeda što je izazvalo eksploziju više bojevih glava oko dva minuta kasnije. Druga eksplozija je bila ekvivalentna eksploziji oko šest tona TNT-a, što je bilo dovoljno snažno da je registruju seizmografi širom severne Evrope.

Verovalo se da je posle eksplozije bilo preživelih, ali je nivo kiseonika dramatično opao. Prema rečima stručnjaka, životi su mogli biti spaseni da su spasilačke operacije započete ranije.

Međunarodna akcija spasavanja trajala je 10 dana, ali niko nije preživeo. Ronioci koji su ušli u podmornicu nedelju dana posle tragedije otkrili su samo beživotna tela ruskih mornara.

Admiral Kravčenko: Postoje indirektni znaci da je Popov u pravu

Bivši načelnik Glavnog štaba Ratne mornarice Rusije (1998-2005) admiral Viktor Kravčenko rekao je za RIA Novosti da indirektni znaci govore u prilog verziji admirala Vjačeslava Popova da je podmornica Kursk potonula posle sudara sa stranom podmornicom.

Admiral Vjačeslav Popov, bivši komandant ruske Severne flote, tvrdi da je ruska nuklearna podmornica Kursk 2000. godine potonula nakon sudara sa NATO podmornicom.

- Postoji takva verzija, verovali ili ne. Indirektni znaci ukazuju na to da se, ono što je rekao tadašnji komandant Severne flote Vjačeslav Aleksejevič Popov moglo desiti. Takođe sam sklon da verujem ovoj verziji – rekao je Kravčenko.

Međutim, podsetio je sagovornik, prema zaključcima vladine komisije koju je predvodio generalni tužilac, zvaničan uzrok katastrofe je eksplozija parno-gasnog torpeda, što je dovelo do dalje detonacije.

(Sputnjik, Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner