Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM


Hronika

Glas javnosti: Dinkić obmanuo Fijat da će Punto moći da se izvozi u Rusiju

Glas javnosti   
utorak, 07. april 2009.

Beograd – Potpredsednik vlade Mlađan Dinkić obmanuo je rukovodstvo italijanskog „Fijata“, jer je tvrdio da će Srbija uspeti da sa Ruskom Federacijom postigne dogovor o bescarinskom izvozu automobila, otkriva dobro upućen izvor blizak vladi Srbije.

- Srbija sa Rusijom ima potpisan sporazum o bescarinskom prometu robe, ali on se ne odnosi na automobile. Zbog toga „Zastava“ i „Lada“ do sada nisu mogle da profitiraju od pogodnosti koje sporazum pruža – objašnjava naš sagovornik. Pregovori između Rusije i Srbije o ukidanju carina na izvoz automobila počeli su još jesenas, ali, nažalost, još nisu okončani.

- Nažalost, predstavnici srpske vlade Rusima nisu ponudili ništa konkretno. S druge strane, Rusi su tačno znali šta hoće i predložili su da se uvede kvota od 20.000 ili najviše 50.000 automobila, koje bi svaka država mogla bez carine da izveze – kaže naš sagovornik.

On objašnjava da je problem nastao kada je u Srbiji prestala proizvodnja domaćih automobila i počeo da se sklapa „punto“, čiji se delovi ne proizvode u Srbiji.

- Dinkićevi službenici u javnosti su nastupali s pričom da će sklopljeni modeli moći da se u neograničenim količinama izvoze u Rusiju. Isto su, očigledno, obećali i Italijanima, koji su u dogovoru sa Dinkićem odmah uništili proizvodnju domaćih automobila „jugo“, „florida“ i „zastava 101“ – kaže naš izvor.

Isti izvor ističe da je takav potez „Fijata“ doveo Kragujevac u situaciju da više nema sopstvenu proizvodnju, ali da u isto vreme ni „Fijat“ ne poštuje ranije potpisan ugovor.

- Žao mi je radnika u Kragujevcu, ali to je lekcija koju su pre njih naučile mnoge druge kompanije koje je Dinkić privatizovao – kaže naš sagovornik.

Predsednik sindikata „Zastava automobila“ Zoran Mihajlović tvrdi da nisu očekivali da će Rusi tako lako odobriti izvoz automobila „punto“ na svoje tržište.

- Automobil koji se sklapa u Kragujevcu skoro da ništa nema od delova proizvedenih u našoj fabrici i Srbiji i ne može da nosi oznaku srpskog proizvoda. Možda bi da je ostala oznaka „zastava 101“ postojala neka šansa bez obzira na to što se radi o potpuno istom automobilu – kaže Mihajlović.

Prema njegovim rečima, tek treba da se utvrde posledice koje će ruska odluka imati za „Zastavu“ i na ugovor Srbije sa „Fijatom“.

- Za petnaestak dana najvljen je sastanak predstavnika „Fijata“ i države Srbije o novom aranžmanu, odnosno aneksima Ugovora, prolongiranju rokova i proizvodnje novih modela u „Zastavi“ – navodi Mihajlović.

On ističe da povlastice koje je država dala domaćim kupcima, kao što su niže kamate i popust od 1.000 evra po principu „staro za novo“ nisu dovele u pitanje prodaju „Punta“.

- Međutim, više nas interesuje osnovni ugovor kojim je najavljivano 200 plus 100.000 automobila, investicije i opremanje fabrike, te dovođenje „Fijatove“ kooperacije i otvaranje više hiljada novih radnih mesta. Sve to može da dovede do problema – tvrdi Mihajlović.

Mihajlović nije želeo da reaguje na ruski stav i kakva će biti njegova konačna odluka.

- Kad se potpisivao memorandum sa „Fijatom“ izvoz na rusko tržište bila je jedna od mogućnosti, kao i izvoz u Ukrajinu. „Fijat“ ima fabriku u Rusiji, „punto“ je model star petnaest godina. Ne znamo da li je interesantan na tom tržištu, kao ni da li je njegova cena povoljna. Naša vlada obezbedila je „Fijatu“ neke povlastice, a to ruska vlada ne bi dozvolila – kaže Mihajlović.

Generalni direktor „Zastava vozila“ Zoran Radojević veruje da projekat sa „Fijatom“ nije ugrožen, jer je „Fijat“ zainteresovan za tržište Evropske unije.

- Mislim da ceo projekat nije ugrožen. Ruski pristup je takav da drže visoke carine da bi privukli što više proizvođača da tamo otvore fabrike. Njihova politika je takva i mi nemamo prava da se ljutimo – kaže Radojević.

(Glas javnosti)

 
<< Prva < Prethodna 27071 27072 27073 27074 27075 27076 27077 27078 27079 27080 Sledeća > Poslednja >>

Strana 27074 od 27173

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner