Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM


Hronika

DŽozef Bajden: Jednom sam pobedio Trampa i ponovo ću pobediti

  
petak, 12. jul 2024.

 Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da je "najkvalifikovaniji da bude predsednik, da je jednom pobedio Donalda Trampa i da će ponovo pobediti".

Bajden je to izjavio na konferenciji za novinare koja je bila pod budnim okom javnosti zbog sumnji u psihofizičke sposobnosti predsednika i poziva dela javnosti da odustane od kandidature, piše Glas Amerike (VOA).

Predsednik SAD je tokom odgovora napravio lapsus, upitan gaji li zabrinutost u sposobnosti potpredsednice Kamale Hari da pobedi Donalda Trampa u slučaju da mu bude protivkandidatkinja – nazvavši je potpredsednica Tramp, što je prezime mogućeg republikanskog kandidata na novembarskim predsedničkim izborima.

DŽozef Bajden je istakao i da je najmanje pet američkih predsednika imalo lošije brojke u izbornim anketama u poređenju sa njegovim aktuelnim procentima.

„Pred nama je mnogo posla, stanje u ekonomiji je sve bolje. Kažite koji svetski lider se ne bi menjao sa mnom. Optimističan sam u vezi sa budućnošću“, poručio je Bajden.

On je rekao da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled, ukoliko mu to preporuče lekari.

„Obavio sam tri neurološka pregleda, poslednji u februaru, lekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim ili brojem doktora koje imam“, rekao je američki predsednik.

Istakao je da u trku za predsednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini – već, kako je rekao, da bi završio posao.

Ponovio je da Kamalu Haris ne bi izabrao za potpredsednicu da nije kvalifikovana za taj posao. Pohvalno je govorio o njenoj karijeri senatorke i tužiteljke koje su prethodile potpredsedničkoj funkciji. Primetio je i da se žustro zalagala za očuvanje prava žena tokom poslednje četiri godine.

„Kvalifikovana je da bude predsednica. Zato sam je odabrao“, rekao je Bajden.

Upitan o lapsusu uoči konferencije za medije, kada je tokom programa samita NATO članica, ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsednika Vladimira Putina, Bajden je rekao da mu nijedan svetski lider nije izneo nijednu primedbu u vezi sa organizacijom događaja.

„Ovo je jedna od najuspešnijh konferencija kojima sam odavno prisustvovao“, rekao je Bajden.

Bajden je odbacio navode jednog od novinarskih pitanja prema kojima je navodno priznao da više nije kao što je bio pre i da mu je potrebno više odmora i raniji odlazak na spavanje.

„Rekao sam da bi možda bilo pametnije da pojedine stvari iz moje agende počinju ranije. Pogledajte moj raspored posle debate i videćete da je pun. A šta je Tramp posle nje radio – igrao je golf, dok sam ja imao dvadeset ozbiljnih događaja. Rekao sam da bismo mogli malo da usporimo. Imam sjajne saradnike, ali stalno mi dodaju nove obaveze“, rekao je američki predsednik.

Navodio je i da ima podršku stranih lidera za koje je rekao da su mu preneli da bi Trampova pobeda na izborima, kako je naveo, bila katastrofa.

„Deluje da Tramp ima afiniteta prema autoritarnim liderima. Mislim da se mogu pobrinuti da pomognem da Ukrajina ne padne“, rekao je Bajden.

Takođe, rekao je da ne sumnja da se može nositi sa kineskim i ruskim liderima Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.

Upitan da li bi nešto drugačije učinio u vezi sa sukobom između esktremista Hamasa i Izraela koji traje poslednjih deset meseci, Bajden je odgovorio da Gaza ne bi trebalo da bude okupirana po okončanju neprijateljstava.

„Podržavam napore Izraela da porazi Hamas. Vreme je da se dogovori primirje i okonča rat“, rekao je Bajden.

(Beta)

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 27172

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner