Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM


Hronika

Marko Čadež: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom nam otvara vrata cele Afrike

  
nedelja, 14. jul 2024.

Sporazum o slobodnoj trgovini otvara novu etapu privredne saradnje Srbije i Egipta i omogućiće srpskim privrednicima da profitabilnije i konkurentnije posluju ne samo na egipatskom nego i na tržištu čitave Afrike, ocenio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Sporazum je potpisan u Kairu, u prisustvu predsednika dveju država, Aleksandra Vučića i Abdel Fatah al-Sisija.

„Velike su stvari pred nama, veliki ugovori su sada mogući, kako u oblasti poljoprivrednog, prehrambenog sektora, tako i u oblasti novih tehnologija, zajedničkih projekata i investicija u građevinarstvu, automobilskoj, hemijskoj, farmaceutskoj industrij“, rekao je Čadež uoči Poslovnog foruma u Kairu, koji se održava u okviru dvodnevne posete srpske delegacije Egiptu.

On je kazao da su kompanije iz Srbije sa egipatskim partnerima počele da rade na zajedničkim projektima i pre Sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Već u septembru očekuje se otvaranje zajedničke proizvodnje domaće kompanije Sigma i egipatskog partnera u oblasti proizvodnje dezinfekcionih sredstava. Niška Neomedika takođe kreće do kraja godine sa fabrikom reagenasa za medicinske svrhe, a Eliksir iz Prahova radi na velikom projektu saradnje sa egipatskim partnerima u oblasti prerade fosfatne rude za potrebe automobilske industrije“, kazao je predsednik PKS.

Čadež je dodao da Egipat ima sporazume o slobodnoj trgovini sa gotovo svim zemljama na afričkom kontinentu i ocenio da „zahvaljujući razrađenom logističkom habu za čitavu Afriku“, srpskim proizvođačima neće biti skupo da sa egipatskog tržišta izvoze na čitav afrički kontinent.

Predsednik PKS se tokom posete Egiptu sastao i sa Ahmedom el Vakilom, predsednikom Federacije egipatskih komora, Ala Ezom, generalnim sekretarom Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih privrednih komora i Abdel Azizijem al Gamalom, direktorom El Sevedi grupe za Evropu, jednom od najvećih egipatskih kompanija.

„Kompanija El Sevedi koja je gradila čitav novi Kairo, zainteresovana je za velike investicije u Srbiji i saradnju sa firmama u oblasti građevinarstva i proizvodnje auto delova, što je važno da bismo pojačali kapacitete i unapredili našu industriju“, rekao je Čadež.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta u 2023. godini iznosila je 88, 3 miliona dolara, od čega je srpski izvoz bio vredan 41,7 a uvoz 46,6 miliona dolara.

(N1)

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 2 od 27172

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner