Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Nemoguće trojstvo u krizi koje nema

Nebojša Katić   
sreda, 22. oktobar 2008.

Svetska ekonomska kriza je još u ranoj fazi. Ona se sa finansijskog sektora prenosi na realnu ekonomiju i najteži period tek predstoji. Trenutak je da farsično samohvalisanje prestane, i da se Srbija suoči sa novom ekonomskom stvarnošću.

 
Ekonomska politika

Tihi bojkot srpskog kapitala u okruženju

Marijana Avakumović   
nedelja, 19. oktobar 2008.

Naše komšije tvrde da su im tržišta slobodna i da za sve važe isti uslovi. Očigledno je pak da su nam ekonomski odnosi obojeni paradoksima i nerazumevanjem.

 
Ekonomska politika

Sartid je prodat bolje

Nenad Popović   
petak, 17. oktobar 2008.

Fijat je, kao i svi investitori, dobrodošao. Međutim, Fijat nije došao da privatizuje Zastavu, da postane strateški partner ili realizuje greenfield investiciju. Fijat je došao jer su građani Srbije platili cenu tog dolaska.

 
Ekonomska politika

Učinak neučinjenog

Slobodan Antonić   
četvrtak, 16. oktobar 2008.
Ako u oktobru 2009. beogradske ulice budu prepune očajnih štediša i otpuštenih bankarskih službenika, baš to što, od jula do oktobra 2008. godine, vlada nije uradila ništa biće možda i glavna stvar po kojoj će se ona pominjati.
 
Ekonomska politika

Kraj prosperiteta?

Nil Ferguson   
petak, 10. oktobar 2008.

Do danas su američke banke priznale 334 milijarde dolara gubitaka i otpisa, a sigurno je da će konačna vrednost, kad se sve sabere i oduzme, biti znatno viša.

 
Ekonomska politika

Svoje rekoh i spasih dušu

Miroslav N. Jovanović   
sreda, 08. oktobar 2008.

Gotovo je izvesno, bar u teoriji, da će EU prihvatiti Srbiju u narednom periodu. Ali, šta ako nas EU ne prihvati ili se raspadne pre pristupanja Srbije što je isto tako moguće? Ako imamo mogućnost raspada država, uvek postoji i mogućnost saveza država.

 
Ekonomska politika

Godine koje su pojeli skakavci

Nebojša Katić   
utorak, 07. oktobar 2008.
Kada se prašina slegne i kada se prebroje žrtve, sasvim je moguće da Evropa bude na većem gubitku od SAD. Konačni bilans „godina koje su pojeli skakavci” biće jasan tek kada svet izađe iz recesije.
 
Ekonomska politika

Otvoreno pismo mojim prijateljima levičarima

Stiven Horovic   
ponedeljak, 06. oktobar 2008.

Današnja kriza je u ogromnoj meri prožeta državnim mešanjem u slobodno tržište, počev od FED, CRA, preko ograničenja gradnje do uloge Fani i Fredi u kreiranju veštačke potražnje za rizičnim kreditima.

 
Ekonomska politika

Sindikati i populizam

Branko Pavlović   
petak, 03. oktobar 2008.
Odbijanje od strane političara u predizbornoj kampanji dočekano je sa odobravanjem i tvrdnjom da se neće dozvoliti da stranci kupuju „ponos Italije“. „Ponos“ je, međutim, nezadrživo klizio ka bankrotstvu.
 
Ekonomska politika

Južni potok nešto nosi

Milan Milošević   
petak, 26. septembar 2008.

Ako vam je jeftino, a vi nemojte prodati. Tako se ruski ministar za vanredne situacije i kopredsednik međuvladine komisije za srpsko-rusku saradnju Sergej Šojgu pred novinarima rugao nagoveštajima srpske strane da revidira cenu za NIS.

 
Ekonomska politika

Terminalna ekonomska kriza Zapada i neophodnost „suočavanja sa realnošću“

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 20. oktobar 2008.
U vreme svetske krize, zemlja kao Srbija, sa svojim poljoprivrednim potencijalom i naviknotušću na životne teškoće, može da prođe relativno dobro – u opštem nimalo ružičastom kontekstu.
 
Ekonomska politika

Klasna borba u Vašingtonu

Slavoj Žižek   
petak, 17. oktobar 2008.

Na ironičan način nacionalizacija bankovnog sistema je dobra stvar ako bi se spasao – kapitalizam! Socijalizam je loš, ali u slučaju da stabilizuje i spasi kapitalizam, tada je dobar.

 
Ekonomska politika

Spasavanje banaka koje propadaju

Frederik Lordon   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Treba imati svest deteta ili razvijen smisao za čudesno, pa uzeti za ozbiljno ratoborni stav američkih vlasti suočenih sa stečajem poslovne banke Leman braders, stav koji se posle dva dana pokazao kao gest čistog očajanja.

 
Ekonomska politika

Kraj sveta kakvog smo znali

Saša Gajić   
ponedeljak, 13. oktobar 2008.

Srbija i njena vlada istrajavaju u bizarnoj simbiozi neoliberalne ekonomske tranzicije i «socijalno odgovorne», budžetski raskalašne politike, koja sama po sebi predstavlja srljanje u propast.

 
Ekonomska politika

Šta nas čeka u državnom kapitalizmu

Aleksandar Radović   
petak, 10. oktobar 2008.

Državna intervencija bi omogućila kapitalizmu da kontroliše i usmerava ekonomske tokove tako da služe interesu celog društva i ne ugrožavaju socijalnu pravdu.

 
Ekonomska politika

Šta kapitalizam ne garantuje

Boško Mijatović   
sreda, 08. oktobar 2008.

Finansijska kriza koju doživljava zapadna Evropa pokazuje da evropski, regulisaniji finansijski model uopšte nije otporniji od američkog.

 
Ekonomska politika

Noj u Srbiji

Branko Pavlović   
ponedeljak, 06. oktobar 2008.
Da biste namakli tri milijarde dolara od privatizacije u 2009. godini, morali biste mnogo vrednog prodati u nevreme. U bescenje.
 
Ekonomska politika

Razvijeni nikad nisu radili ono što savetuju nerazvijenim

Ha DŽung Čang   
subota, 04. oktobar 2008.

Osam godina po završetku bratoubilačkog rata sa Severnom Korejom, godišnji prihod Južne Koreje bio je 82 dolara po stanovniku. Prosečni Korejac zarađivao je upola manje od prosečnog stanovnika Gane (179 dolara).

 
Ekonomska politika

Razarajući momenat pada američke moći

DŽon Grej   
sreda, 01. oktobar 2008.
Nacionalizacija ključnih delova finansijskog sistema značila je i samouništenje američke propovedi o slobodnom tržištu, a opravdanje za one zemlje koje su zadržale kontrolu nad svojim tržištima.
 
Ekonomska politika

Javno poniženje

DŽejms Surovjecki   
petak, 26. septembar 2008.

Jednom davno, pre mnogo godina, investicione banke su po svojoj strukturi bile privatna preduzeća, klasični ortakluci, koji su se oslanjali na kapital koji su obezbedili ortaci i zahvaljujući kome su one upravljale poslovanjem.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Sledeća > Poslednja >>

Strana 30 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner