Početna strana > Debate > Crkva i politika > Vladiku Artemija brane gnusnim lažima
Crkva i politika

Vladiku Artemija brane gnusnim lažima

PDF Štampa El. pošta
Episkop Atanasije   
sreda, 17. februar 2010.

(Pres, 16.2.2010)

Ni Kosovo se ne može braniti antikosovskom etikom, kao što se dobro ne može ostvariti na zao način, jer po rečima Svetih otaca „dobro činjeno ne na dobar način – nije dobro!“.

Bez i trunke ljudske i hrišćanske svesti i savesti širene su gnusne neistine o pokušaju tobožnjeg ''atentata'' na vladiku Artemija, ''izbacivanju'' sestara iz Gorioča, o korišćenju NATO vojske (koja sve godine boravka vladike Artemija obezbeđuje ovaj manastir). Izmišljani su navodi da su na sretenjsku liturgiju došli samo sledbenici Hašima Tačija, iako je u crkvi Gračanici bilo oko 200 vernika sa znatnim brojem dece, od kojih je dvoje kršteno, a sva deca i mnogi drugi su se pričestili.

Ovakva nečasna kampanja koju sprovode poslušnici Simeona Vilovskog samo potvrđuje da u ovoj eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija.

Sadašnji status vladike Artemija

Vladika Artemije je, prema odluci Svetog arhijerejskog sinoda od 13. februara 2010. godine, zadržao svoj episkopski čin i ostala dostojanstva, osim prava upravljanja eparhijom. Povratak vladike Artemija na svoju raniju dužnost zavisi samo od njega samog i njegovog odnosa prema crkvenom ustrojstvu i poretku.

Naglašavam, episkop Artemije u svojim prostorijama u vladičanskom dvoru u Gračanici uživa punu ličnu slobodu i može normalno da bogosluži. Insinuacije da je vladika Artemije navodno ''zatvoren i da ga treba osloboditi“ potpuno su neistinite i to je sam vladika Artemije posvedočio jučerašnjim nasilnicima, kojima je poručio da se vrate kući i da poštuju odluke Sinoda, koju je u subotu u Patrijaršiji u Beogradu svojeručno potpisao.

Vladici su takođe na raspolaganju i četiri monaha koje je tražio da ostanu uz njega i svaka tvrdnja o njegovom „sužanjstvu“ predstavlja najobičniju klevetu koja najviše štete nanosi samom vladici Artemiju, u čije se ime sprovodi nasilje i šire pozivi sa alarmantnim sadržajem za „oslobađanje zatočenog arhijereja“.

Gašenje sajta Eparhije raško-prizrenske

Zbog nastavljenog anticrkvenog rada dosadašnjeg internet sajta Eparhije raško-prizrenske, bili smo prinuđeni da isti privremeno ugasimo dok se ne postavi nova prezentacija. Tekstovi puni ostrašćene mržnje, neistina i kleveta nemaju mesto na sajtu na kome stoji svetosavski grb naše crkve i ime ove eparhije. Svaka delatnost u ime eparhije koja nije sa blagoslovom administratora eparhije smatraće se zloupotrebom.

Sajt Eparhije je godinama korišćen za plasiranje raznih politikantskih i subverzivnih vesti koje su urušavale ugled ove eparhije i SPC u celom svetu.

Simeon Vilovski i malverzacije sa Fondom za narodne kuhinje

Sveti arhijerejski sabor dva je puta eksplicitno upozoravao vladiku Artemija 2006. i 2009. godine na pogubno delovanje njegovog sekretara Simeona Vilovskog i na duhovno nezdravu situaciju u eparhiji koju vodi. Sada kada je utvrđeno da je bezakonje prešlo svaku meru, Sinod je bio prinuđen da pošalje administratora eparhije koji bi uz pomoć sveštenstva i monaštva trebalo da sanira situaciju i povrati eparhiju u puni crkveni poredak.

Prilikom pregleda dokumentacije, ustanovljeno je da je Simeon Vilovski samovoljno uzimao novac iz fonda NVO „Majka Jugovića“, namenjenog za četiri narodne kuhinje u kojima se hrani 1.200 najugroženijih Srba, a za koje se sredstva prikupljaju preko SMS servisa. Taj novac je koristio za potrebe ličnog luksuza, kupovinu i opremanje poslovnog prostora u Beogradu i druge svrhe protivno stavu gospođe Svetlane Stević, koja vodi NVO i koja je uložila velike napore da spreči odlivanje sredstava za gladne.

Upravo su ove činjenice o kojima postoji detaljna dokumentacija pokazale dokle je otišao moralni pad Vilovskog, kome je episkop Artemije dao punu vlast i kontrolu nad finansijama i čak kadrovskim pitanjima u eparhiji, iako je više puta od Sv. sinoda i Sabora upozoravan da istog čoveka razreši svih crkvenih dužnosti zbog ranije utvrđenih finansijskih malverzacija.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner