Црква и политика Нова српска политичка мисао - часопис за политичку теорију и друштвена истраживања http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ Tue, 23 May 2017 12:43:56 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management sr-rs Актуелност исихазма http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/aktuelnost-isihazma.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/aktuelnost-isihazma.html «Ћелијска» исихастичка литература не губи и мислим да никада неће изгубити свој значај зато што она представља и «огледало» самосазнања човека, и практичне психолошке поуке, које поучавају о томе, шта су страсти, каквих их има, како се развијају и због чега се и како с њима треба борити. Страсти аутори тих поучника набрајају осам: стомакоугађање, блуд, среброљубље, гнев, тугу, или безнађе, униније, сујету и гордост

]]>
web@nspm.rs (Гелијан Прохоров) Црква и политика Sat, 15 Apr 2017 15:06:56 +0000
Васкршња посланица Српске Православне Цркве http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/vaskrsnja-poslanica-srpske-pravoslavne-crkve.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/vaskrsnja-poslanica-srpske-pravoslavne-crkve.html Очински позивамо све оне који су се из неког разлога одвојили од Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве да се врате у њено окриље. Страшан је грех раскола и јереси. По светим Оцима, ни мученичка крв га не може опрати. Опростимо једни другима ради Васкрсења и поново постанимо браћа у светој Цркви, јединој Лађи спасења!

]]>
web@nspm.rs (Патријарх Иринеј) Црква и политика Fri, 14 Apr 2017 20:20:30 +0000
О "двоструком" крштењу Стефана Немање, како је тај неспоразум настао и зашто је то за нас важно http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/o-dvostrukom-krstenju-stefana-nemanje-kako-je-taj-nesporazum-nastao-i-zasto-je-to-za-nas-vazno.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/o-dvostrukom-krstenju-stefana-nemanje-kako-je-taj-nesporazum-nastao-i-zasto-je-to-za-nas-vazno.html  

 А да се на самом крају ипак запитамо, због чега модерном српском читаоцу може уопште бити важно и интересантно колико је пута и како кршћаван  Немања, и по коме обреду? Јер, да смо католици, сад бисмо већ и ми били у европској унији и у НАТО као Хрвати и не бисмо ишли „са светим Савом у XXI век“

]]>
web@nspm.rs (Драгомир М Давидовић) Црква и политика Fri, 10 Mar 2017 11:21:26 +0000
Ко је био Исус? http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ko-je-bio-isus.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ko-je-bio-isus.html Исус благословивши са крста своје убице, остаје до краја доследан и веран свакој својој речи показујући још једанпут да су једино дела љубави вечна. Он, као и на почетку, када је дошао међу нас праћен анђеоском песмом одаје славу Богу и чини мир одобровољавајући људе да негују љубав међу собом. То га чини славним до данас и дародавцем божанске топлине нашим охладнелим срцима, као што је онда својим рођењем донео топлину у хладну пећину.

]]>
web@nspm.rs (Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије) Црква и политика Sat, 07 Jan 2017 11:06:23 +0000
Док је Срба, биће и Косова и Метохије, Косово је душа Србинова http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/dok-je-srba-bice-i-kosova-i-metohije.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/dok-je-srba-bice-i-kosova-i-metohije.html Док је Срба, биће и Косова! Косово је душа Србинова! Зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим. Нека би Бог, Једини Човекољубац, подарио мир и благослов свему народу Свом и, по речима светог Силуана Атонског, даровао да Га сви народи на земљи познају Духом Светим, у чудесној светлости Божића!

]]>
web@nspm.rs (Божићна посланица СПЦ) Црква и политика Thu, 05 Jan 2017 17:37:48 +0000
Боље да смо остали под окупацијом, него да радимо ово што наше власти раде http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bolje-da-smo-ostali-pod-okupacijom-nego-da-radimo-ovo-sto-nase-vlasti-rade.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bolje-da-smo-ostali-pod-okupacijom-nego-da-radimo-ovo-sto-nase-vlasti-rade.html Окупацијом NATO-а окупирано је Косово и Метохија, господо, и наше власти ове унесрећене Србије својим оваквим „преговорима и разговорима и договорима“ у Бриселу само ће постићи да ту окупацију легализују.

]]>
web@nspm.rs (Атанасије Јевтић ) Црква и политика Sat, 10 Dec 2016 18:48:58 +0000
Још мало о надбискупу загребачком Вјекославу Алојзију Степинцу http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/jos-malo-o-nadbiskupu-zagrebackom-vjekoslavu-alojziju-stepincu.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/jos-malo-o-nadbiskupu-zagrebackom-vjekoslavu-alojziju-stepincu.html Надбискуп Степинац је саучесник у спровођењу планираног и озакоњеног државног злочина који се спроводио ради затирања српског народа, које су починили припадници војних постројби Независне Државе Хрватске.

]]>
web@nspm.rs (Вељко Ђурић Мишина) Црква и политика Fri, 26 Aug 2016 16:46:34 +0000
Следујући косовском завету Светога кнеза Лазара, никад не смемо заборавити да је Царство небеско врхунски идеал и вечни циљ http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/sledujuci-kosovskom-zavetu-svetoga-kneza-lazara-nikad-ne-smemo-zaboraviti-da-je-carstvo-nebesko-vrhunski-ideal-i-vecni-cilj.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/sledujuci-kosovskom-zavetu-svetoga-kneza-lazara-nikad-ne-smemo-zaboraviti-da-je-carstvo-nebesko-vrhunski-ideal-i-vecni-cilj.html Посебно саосећамо са нашом браћом и сестрама на Косову и Метохији. Они, живећи и Бога славећи на исконској српској земљи, настављају да сведоче тајну Христовог страдања и Васкрсења.

]]>
web@nspm.rs (Васкршња посланица СПЦ) Црква и политика Sat, 30 Apr 2016 21:21:38 +0000
Сачувајмо јединство вере и цркве http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ljudi-i-narodi-su-se-veoma-udaljili-od-boga-a-i-medjusobno-sacuvajmo-jedinstvo-vere-i-crkve.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ljudi-i-narodi-su-se-veoma-udaljili-od-boga-a-i-medjusobno-sacuvajmo-jedinstvo-vere-i-crkve.html Без истинског и животног мира са Богом својим немогућ је мир са браћом својом, немогућа је и добра воља међу људима и народима. Знајући то, браћо и сестре и драга децо духовна, позивамо вас да се измиримо са Богом својим.

]]>
web@nspm.rs (Божићна посланица СПЦ) Црква и политика Wed, 06 Jan 2016 08:44:26 +0000
Хришћанство и образ http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/hriscanstvo-i-obraz.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/hriscanstvo-i-obraz.html Колико деловање Института за студије културе и хришћанства има везе са Христом и Хришћанством, сведоче њихове активности под покровитељством НЕД и КАС, попут семинара „Родна равноправност и друштвена улога жена у Србији“. 

]]>
web@nspm.rs (Младен Обрадовић) Црква и политика Tue, 05 Jan 2016 21:06:59 +0000
Степинац ни злочинац ни светац - отворено писмо папи Фрањи http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/stepinac-ni-zlocinac-ni-svetac-otvoreno-pismo-papi-franji.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/stepinac-ni-zlocinac-ni-svetac-otvoreno-pismo-papi-franji.html Да су надбискуп Степинац и његова црква уложили у спашавање угрожених Срба, Јевреја и Рома само 10% оне енергије које су, касније, уложили у спашавање најтежих усташких злочинаца, невиних жртава би у НДХ било бар упола мање него што их је стварно било.

]]>
web@nspm.rs (Предраг Илић) Црква и политика Tue, 22 Sep 2015 17:27:33 +0000
Пријем Косова у Унеско имао би поразне последице за хришћанско кулурно наслеће и будућност КиМ http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/prijem-kosova-u-unesko-imao-bi-porazne-posledice-za-hriscansko-kulurno-naslece-i-buducnost-kim.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/prijem-kosova-u-unesko-imao-bi-porazne-posledice-za-hriscansko-kulurno-naslece-i-buducnost-kim.html Уместо доношења закона о реституцији црквене и друге приватне имовине на Косову и Метохији, одузете у време комунистичке власти, данас се отуђује и угрожава и преостала имовина Цркве и, нарочито, имовина прогнаних у етничком чишћењу Срба са Косова и Метохије.

]]>
web@nspm.rs (Патријарх Иринеј) Црква и политика Sun, 20 Sep 2015 08:53:02 +0000
Божићни поздрав безбожницима http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicni-pozdrav-bezboznicima.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicni-pozdrav-bezboznicima.html Ви заглушисте свет виком, да је вера опијум народа, али за доказ тога не показасте од своје стране ништа друго до крв, окове и тирјанлук.

]]>
web@nspm.rs (Владика Николај Велимировић) Црква и политика Wed, 07 Jan 2015 05:28:22 +0000
Божићна посланица СПЦ - више љубави, мање мржње и неслоге http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-spc-vise-ljubavi-manje-mrznje-i-nesloge.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-spc-vise-ljubavi-manje-mrznje-i-nesloge.html Што је мање вере у Бога, што је мање Бога и Божје љубави у људима, то је све мање љубави у људским односима; све је мање истинске љубави у браку, породици, друштву – то све више међу људима и у људима царује лажна љубав и самољубље.

]]>
web@nspm.rs (Патријарх Иринеј) Црква и политика Mon, 05 Jan 2015 21:03:44 +0000
Устав је гарант целовитости Србије, претходна влада "легла на руду" натовске Европе http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ustav-je-garant-celovitosti-srbije-prethodna-vlada-legla-na-rudu-natovske-evrope.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/ustav-je-garant-celovitosti-srbije-prethodna-vlada-legla-na-rudu-natovske-evrope.html Бриселски споразум иде у правцу принудног озваничења од стране Србије тог запечаћења. Било би добро да они који иду на подворење и разговоре у Брисел, при сваком одласку прођу кроз рањену НАТО бомбама Кнез Милошеву улицу и да се присјете макар годишњице 6. априла 1941. године.

]]>
web@nspm.rs (Митрополит Амфилохије) Црква и политика Sun, 20 Apr 2014 05:06:01 +0000
Васкршња посланица СПЦ http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/vaskrsnja-poslanica-spc.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/vaskrsnja-poslanica-spc.html Посебно поздрављамо нашу страдалну браћу и сестре на Косову и Метохији који, иако у оковима неслободе, обесправљености и дискриминације, данас са нама славе победу Добра над злом, Живота над смрћу, Христа Васкрслога над демонским силама таме.

]]>
web@nspm.rs (Патријарх Иринеј) Црква и политика Sat, 19 Apr 2014 21:06:14 +0000
Ускршња посланица 2014. http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/uskrsnja-poslanica-2014.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/uskrsnja-poslanica-2014.html Славље Ускрса нам, наиме, говори да је Исус из Назарета, дакле и Бог и Човек, својом јединственом муком, смрћу и ускрснућем човечанству отворио и прозоре и врата! Он нам је учинио доступном бесконачност стварности!

]]>
web@nspm.rs (Станислав Хочевар) Црква и политика Sat, 19 Apr 2014 21:00:01 +0000
Један век Патријарха Павла http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/jedan-vek-patrijarha-pavla.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/jedan-vek-patrijarha-pavla.html Тако је говорио Патријарх Павле, 44. поглавар Српске православне цркве, који је још за живота проглашен за "светитеља који хода" и "јединог небеског Србина". Ове године навршава се век од његовог рођења, а 15. новембра пола деценије од упокојења.

]]>
web@nspm.rs (Јелена Тасић) Црква и политика Sat, 19 Apr 2014 12:16:41 +0000
Божићна посланица СПЦ - Косово је више од територије, то је наш завет http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-spc-kosovo-je-vise-od-teritorije-to-je-nas-zavet.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-spc-kosovo-je-vise-od-teritorije-to-je-nas-zavet.html Нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији поручујемо: знајте да нисте сами и нисте заборављени; са вама је сав српски род, али и сав правдољубиви свет који са вама састрадава, пати и моли се.

]]>
web@nspm.rs (Патријарх Иринеј) Црква и политика Mon, 06 Jan 2014 07:30:13 +0000
Божићна посланица - Потребан нам је духовни и морални препород http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-potreban-nam-je-duhovni-i-moralni-preporod.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-potreban-nam-je-duhovni-i-moralni-preporod.html Љубећи Христа, „Предвјечног Бога дијете младо“, посебну љубав дугујемо према дјеци, нерођеној и рођеној: према нерођеној – њиховим рађањем, а према рођеној – старањем о њима и њиховим васпитањем у страху Божијем и мудрости.

]]>
web@nspm.rs (Митрополит Амфилохије) Црква и политика Sun, 05 Jan 2014 23:45:25 +0000
Наш геополитички положај никад није био удобан, а данас је трагичан http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/nas-geopoliticki-polozaj-nikad-nije-bio-udoban-a-danas-je-tragican.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/nas-geopoliticki-polozaj-nikad-nije-bio-udoban-a-danas-je-tragican.html Системи власти у читавом данашњем свету веома су слични: парламентарне демократије са мање или више наглашеном улогом председника. Уз њих су мултинационалне компаније и медијски конгломерати који конструишу стварност.

]]>
web@nspm.rs (Епископ Иринеј) Црква и политика Sun, 05 Jan 2014 20:30:23 +0000
Божићна посланица 2013. http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-2013.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/bozicna-poslanica-2013.html

Од срца, дакле, желим свима вама срећан и благословљен празник Христовог рођења! Његов дух нека надахњује и води читав наш живот и у идућој години 2014. У њој ћемо Богу захваљивати за 90-годишњицу поновног оснивања наше Београдске надбискупије. Свима вама, поготово браћи и сестрама Источне Цркве, кличем: Христос се роди – ваистину се роди!

]]>
web@nspm.rs (Станислав Хочевар) Црква и политика Tue, 24 Dec 2013 20:30:00 +0000
Карловачка митрополија - 300 година касније http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/karlovacka-mitropolija-300-godina-kasnije.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/karlovacka-mitropolija-300-godina-kasnije.html Тај узвишени Јубилеј свестрано осветљава све просторе српске историје, од тих чињеница светле прошлости сви смо рођени. Црква је у свим историјским периодима имала најважнију улогу у животу српског народа, била је основа српског идентитета, центар писмености и очувања историјских тековина.

]]>
web@nspm.rs (Комнен Коља Сератлић) Црква и политика Sun, 15 Dec 2013 05:06:16 +0000
Писмо Борису Тадићу и Војиславу Коштуници поводом избора на КиМ 2004. године http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/pismo-borisu-tadicu-i-vojislavu-kostunici-povodom-izbora-na-kim-2004.-godine.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/pismo-borisu-tadicu-i-vojislavu-kostunici-povodom-izbora-na-kim-2004.-godine.html За име Бога, не позивајте остатак прогоњеног и мученичког српског народа на Косову и Метохији на изборе за органе тамошње власти! Не позивајте га, па ма ко вас на то наговарао или присиљавао!

]]>
web@nspm.rs (Патријарх Павле) Црква и политика Sat, 19 Oct 2013 16:33:49 +0000
Покров Пресвете Богородице и Русија http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/pokrov-presvete-bogorodice-i-rusija.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/pokrov-presvete-bogorodice-i-rusija.html Лепота се не може сакрити ни од ока стручњака, ни од ока лаика. Заборављате на време, и тек касније схватате да је ово ремек дело архитектуре направљено у доба непостојања технике, у савременом смислу речи и да је направљено усред поља, међу речним рукавцима, на терену, који је опште познат као ''мекан'' и тежак за постављање јаких темеља.

]]>
web@nspm.rs (Радојка Тмушић Степанов) Црква и политика Mon, 14 Oct 2013 16:10:06 +0000
Духовна и културна свест српског народа посматрана кроз призму Миланског едикта http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/duhovna-i-kulturna-svest-srpskog-naroda-posmatrana-kroz-prizmu-milanskog-edikta.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/duhovna-i-kulturna-svest-srpskog-naroda-posmatrana-kroz-prizmu-milanskog-edikta.html Универзални корени ромејског хришћанства, одн. православља, послужили су српском народу да успостави духовну везу са јелинистичком културом, преко ње са античком Јеладом, а на другој страни са јудаизмом који је носио бројне печате древних цивилизација Блиског истока.

]]>
web@nspm.rs (Петар В. Шеровић) Црква и политика Sun, 06 Oct 2013 20:01:38 +0000
Писма Александру Вучићу, владики Иринеју, престолонаследнику Александру и амбасадору Конузину http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/pisma-aleksandru-vucicu-vladiki-irineju-prestolonasledniku-aleksandru-i-ambasadoru-konuzinu.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/pisma-aleksandru-vucicu-vladiki-irineju-prestolonasledniku-aleksandru-i-ambasadoru-konuzinu.html Одлучили смо да објавимо писма владике Филарета, јер она на најбољи начин осликавају како функционише Црква. И како су црквени великодостојници одавно и доушници, и потказивачи.

]]>
web@nspm.rs (Владика Филарет) Црква и политика Sat, 01 Jun 2013 20:06:52 +0000
Пут Ватикана на Блиски Исток води преко Константинопоља http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/put-vatikana-na-bliski-istok-vodi-preko-konstantinopolja.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/put-vatikana-na-bliski-istok-vodi-preko-konstantinopolja.html Патријарх Вартоломеј је био спутан неопходношћу да се потчињава званичној Анкари. Изгледало је да му долазак папе Франциска пружа маневарски простор. Али, првих дана Францисковог делања Вартоломеј је себи допустио низ неопрезних изјава.

]]>
web@nspm.rs (Рекс.ру) Црква и политика Thu, 16 May 2013 17:46:56 +0000
Да ли су архијереји СПЦ помогли медијским вампирима да упокоје протест "Остајемо у Србији" http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/da-li-su-arhijereji-spc-pomogli-medijskim-vampirima-da-upokoje-protest-ostajemo-u-srbiji.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/da-li-su-arhijereji-spc-pomogli-medijskim-vampirima-da-upokoje-protest-ostajemo-u-srbiji.html Штета која је режиму нанета евидентна је – чак и у овој Србијици глас СПЦ има далек и тежак одјек, али је неопрезност представника Цркве допринела да власт минимизира негативне последице.

]]>
web@nspm.rs (Александар Лазић) Црква и политика Sun, 12 May 2013 19:12:37 +0000
Није претња, него вапај - одговор премијеру Дачићу и патријарху Иринеју http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/nije-pretnja-nego-vapaj-odgovor-premijeru-dacicu-i-patrijarhu-irineju.html http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/nije-pretnja-nego-vapaj-odgovor-premijeru-dacicu-i-patrijarhu-irineju.html Господине Дачићу, мора да сте у паничном страху, кад привиђате шпанске ветрењаче у отаџбини инквизиције и вама толико милог запада, а живите у слободарској Србији, на брдовитом Балкану, у земљи рођеној и одраслој уз слободарску Цркву Христа Ослободитеља и Васкрситеља човека и свега рода људског.

]]>
web@nspm.rs (Епископ Атанасије) Црква и политика Sat, 11 May 2013 18:11:49 +0000