Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Uspomena na Boru Miloševića

Komentari (29) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 28 januar 2014 11:14
ZORAN
Bog da mu dušu prosti i rajsko naselje. Međutim, on kaoi njegov brat pok.Slobodan i ceo niz političkih upravljača Srbijom koji su ''grunuli'' u Srbiju posle 1944. iz tih predela, pokazali su političku kratkovidost i nesposobnost koja je dovela do sadašnjeg položaja Srbije koji je više nego užasan.Ove likove niko nije birao, snagom bezbednosnih službi i komunističkih organa su zaseli na vlast i te posledice i sada trpimo. Samo jedan detalja treba izdvojiti, a to je pristajanje pok.Slobodana Miloševića na Badinterovu komisiju i stav tadašnje Srbije da se Ustav SFRJ iz 1974. prizna kao pravni akt koji se uzima u obzir prilikom arbitraže.To je značilo pravno samoubistvo, jer su po tom ustavu sve republike države sa pravom na otcepljenje kao i status pokrajina.Time je priznao i Veliku Hrvatsku sa srpskim teritorijama Baranjom i ističnom Slanijom, dalmacijom i Likom, kao i BiH i Makedoniju koja je posle Balkanskih ratova bila Srbija i mnogo toga što je štetno.Razmislimo o ovome.
Preporuke:
33
48
2 utorak, 28 januar 2014 11:58
Goran Jevtović
@ ZORAN
Samo jedan detalja treba izdvojiti, a to je pristajanje pok.Slobodana Miloševića na Badinterovu komisiju i stav tadašnje Srbije da se Ustav SFRJ iz 1974. prizna kao pravni akt koji se uzima u obzir prilikom arbitraže.
Navedite dokaz za ovu gore tvrdnju. Dokaz, a ne kafanske priče i glasine.
Kada je to on pristao i podržao?
I da li je mogao da spreči ogoljeno silovanje tadašnje zemlje, kao jedan od predsednika republika, pored živog Predsedništva SFRJ na koje, bar na polovinu članova nije imao nikakav uticaj. Naprotiv.

Nadam se da vam je poznato da je Badinterova komisija nije formirana od strane OUN, već od strane "Veća Evropske ekonomske zajednice" (čiji član SFRJ nije bila) i to 27.avgusta 1991. godine, kada SFRJ vodi Stejpan Mesić, a članovi Predsedništva, koji pored njega, neskriveno podržavaju razbijanje Jugoslavije su: Janez Drnovšek, Vasil Tupurkovski i Bogić Bogićević.
Preporuke:
62
7
3 utorak, 28 januar 2014 12:19
sofi
Ako sam dobro razumeo, ovo je jedno dužno sećanje, prijatelja, saradnika i saborca. Mislim da je to učinjeno dostojanstveno i niko nema pravo na kaljanje nečijeg imena.
Mogao bih se sa mnogo činjenica nadovezati na razmišljanje Gdina Jevtovića (u smislu podrške), ali nije ni mesto ni vreme.
Preporuke:
44
1
4 utorak, 28 januar 2014 13:12
Bojan, Priština
Veliki i častan čovek, kao i njegov brat Slobodan.
I potpuna suprotnost od ove žabikrečine, golja i beskičmenjaka koja se danas u Srbiji smatra političkom elitom.
Preporuke:
54
5
5 utorak, 28 januar 2014 13:36
Hadži-Đera
On je bio komunista, pozivanje na "dušu mu prosti" ne biva.

Niti bi se on sa time složio, drugovi... :)
Preporuke:
14
38
6 utorak, 28 januar 2014 13:52
Žika
Ako je on bio kao Vi Živadine ne trebate dalje ništa objašnjavati. Zato nas je i snašlo sve što nas je snašlo.O pokojnima sve najbolje.
Preporuke:
9
47
7 utorak, 28 januar 2014 14:55
Tužanin
Slava Boru Svetozarovom!
Preporuke:
42
2
8 utorak, 28 januar 2014 15:27
M.
Pride svemu, i lep čovek!
Slava mu!
Preporuke:
36
2
9 utorak, 28 januar 2014 15:55
Brane, Italija
Razvojni put Bore: Titoista, Jugosloven i na kraju Crnogorac. Srbin nikada.
Preporuke:
27
47
10 utorak, 28 januar 2014 16:57
...
Čitam pojedine komentare i stidim se umesto njihovih autora. Sram vas bilo. ne samo zato što je čovek mrtav i što je tekst prigodan, nego što je u pitanju jedan častan i moralan čovek, koji je mnogo radio na srpskoj stvari u Rusiji, a vi krenuli "komunista", "crnogorac"... A tek da ne govorimo za gospodina Jovanovića, koliko je bezobrazno ne videti i ne priznati mu doslednost, hrabrost i intelektualno poštenje. Svaka im čast obojici.
Preporuke:
43
7
11 utorak, 28 januar 2014 19:13
ZORAN
Bio drug ili ne bio, priznavao Gospoda ili ne, u smrtnom času se svi sučimo s Njime i sudom Njegovim, zato se i molimo za duše svih preminulih i milost od Gospoda.Ko imalo ima znanja iz oblasti međunarodnog javnog prava, zna šta je arbitraža i kako se uspostavlja. Pitajte one koji to znaju, nemojte meni verovati, možda Vas ja lažem, ali kao malo zakopate u suštinu arbitraže Badintera i posledice njene odluke, videćete da sam nažalost u pravu.Voleo bih da sam lažov i obmanjivač ili da Vas lažem s lepim ocenama, ali nije tako.
Preporuke:
5
14
12 utorak, 28 januar 2014 20:07
Goran Jevtović
ZORAN

Mi nismo išli, čak ni pod rukovodstvom Stjepana Mesića, na arbitražni sud niti je posredi bila arbitraža prema klasičnoj definiciji, već nam je nametnuta "arbitražna komisija" koju nismo niti birali niti mogli da utičemo bilo kako.

A kakva vam je to "arbitražna komisija" bila, evo podataka:

"Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, prema svom predsjedniku, francuskom pravniku Robertu Badinteru, bila je arbitražna komisija koju je ustanovilo Vijeće ministara Europske ekonomske zajednice 27. kolovoza 1991. godine, a čija je zadaća bila da rješavanjem spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badinter imenovan je predsjednikom peteročlane komisije koju su činili predsjednici ustavnih sudova iz država članica EEZ-a.

Od studenog 1991. godine do siječnja 1993. godine Arbitražna je komisija izdala petnaest pravnih mišljenja.
Preporuke:
20
2
13 utorak, 28 januar 2014 20:08
Goran Jevtović
2.
Članovi:

- Robert Badinter, predsjednik Ustavnog suda Francuske
- Roman Herzog, predsjednik Saveznog ustavnog suda Njemačke
- Aldo Corasaniti, predsjednik Ustavnog suda Italije
- Francisco Tomás y Valiente, predsjednik Ustavnog suda Španjolske
- Irene Petry, predsjednica Ustavnog suda Belgije.

Najbitnija stajališta:

- pitanje sukcesije država treba rješavati na temelju načela međunarodnog prava, te na temelju pravičnosti, uzimajući u obzir da su sve države kojih se to tiče vezane kogentnim normama općeg međunarodnog prava, posebice onima o poštovanju temeljnih prava čovjeka, prava naroda i prava nacionalnih manjina (mišljenje broj 1. i 9.);

- SFRJ se raspala i više ne postoji kao država (mišljenje broj 8.);

- nijedna država sljednica sama nema pravo nastaviti članstvo SFRJ u međunarodnim organizacijama (mišljenje broj 9.);
Preporuke:
21
1
14 utorak, 28 januar 2014 20:10
Goran Jevtović
3.

- granice između bivših federalnih jedinica smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom - načelo uti possidetis (mišljenje broj 3);

- dan sukcesije za Hrvatsku i Sloveniju je 8. listopada 1991., za Makedoniju 17. studenog 1991., za BiH 6. ožujka 1992., a za SR Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru 27. travnja 1992. (mišljenje broj 11.).

Evo, na osnovu svega ovoga, jasno vam je ko su bile "sudije", kako su poštovale međunarodno pravo, za koga su navijale, iz kojih zemalja su dolazili (onih koje su među prvima priznale otcepljene republike) i kako nas je sve to koštalo.

A vi mi navedite bilo kakav akt - odluku, rezoluciju, deklaraciju.... do 1996.godine najmanje, kojom je SRJ priznala ikada te rezultate.
Preporuke:
25
1
15 utorak, 28 januar 2014 20:56
Stanić Milan
Današnja situacija u Ukrajini neodoljivo nas potsjeća na krizu u Jugoslaviji 90-tih god.a ključni igrač kao i u našem slučaju javlja se EU(EZ)i NATO.Što se tiče Badinterove komisije moramo priznati da je ona posledica činjenice, da Predsedništvo SFRJ nije tražilo pomoć od UN,već isključivo od EZ,koja je za rzbijanje SFRJ imala u sprezi sa Vatikanom već napisan scenarij.Na plenarom zasedanju Konferencije o JY 18.10.1991.lord Karington ponudio je papir koga doslovno prenosi kolega Jevtović.Predsednik Milošević je odbio taj papir sledećim rečima:"Predlog koga smo dobili ne možemo prihvatiti...Njime se,ne samo prekida unutrašnji ustavni kontinuitet JY,nego se ukida JY,koja kontinuirano postoji već preko 70 god. Odluku o ukidanju države ne može doneti jedan međunarodni forum,niti čak vrhovna ustavotvorna vlast u zemlji.
Takvu odluku mogu doneti samo oni subjekti koji su svojevremeno stvorili tu državu...jug. narodi na opštenarodnom referendumu."
Preporuke:
30
0
16 utorak, 28 januar 2014 21:07
Stanić Milan 2
Na istoj sesiji pred. Milošević je osporio bilo kom učesniku Konferencije mandat za prihvatanje tog papira,pa i samoj Konferenciji upućujući na protivrečnost Karingtonovog predloga: S jedne strane negira se ustavno uređenje SFR,a zatim se uzimaju adm. granice republika ,kao legalne."Te granice,nikada nisu bile utvrđene,ni jednim pravnim aktom,koji bi bio demokratski verifikova",dodao je pred. Milošević.
Dakle, secesionističklim republikama je priznato dvojstvo država,pa(nažalost) kao takve su primljene u UN,iako nisu imale ni istorijski ni međunarodnopravni legitimitet,osim ideološkog na osnovu koga je stvorena SFRJ.Ali za to "međunarodna kuhinja" osporava opstanak ostalog dela JU(Srbija i C. Gora)koje su bile nukleus pri stvaranju države juž. Slovena.Potpuno istu grešku čini Januković,gde mu je EU i NATO došli glave.
Preporuke:
29
1
17 utorak, 28 januar 2014 21:22
Goran Jevtović
Bravo kolega Staniću za citate predsednika Miloševića.
Nisam ih uspeo u brzini da pronađem iako, se kao da je danas bilo, sećam ovih njegovih rečenica na konferenciji i posebno posle pred novinarima.

Srdačan pozdrav!
Preporuke:
23
1
18 utorak, 28 januar 2014 22:35
Niko
Jevtovic i Stanic su vise neko u pravu sa svojim navodima. Nasilno promovisanje pojedinih republika u subjekte medjunarodnog javnog prava i pretvranje unutrasnjih/ republickih granica u medunarodne granice, je bilo pripremljeno i smisljeno politicko silovanje prava u cilju nestanka SFRJ. Zar ima danas nekoga kome to nije jasno?
Preporuke:
21
1
19 utorak, 28 januar 2014 22:40
MR
Zorane, to što kažete da je Slobodan prihvatio Banditerov papir koji mu je u Hagu 10.oktobra 1991. lord Karington predao po kojem Jugoslavija više ne postoji nije tačno. Lord je dao jugoslovenskoj delegaciji dvadeset minuta da se s time složi ili da odbije. Slobodan je između ostalog tada rekao: "Gospodo, odbijam sve sadržano u ovom papiru od početka do kraja!" Zorane, pročitajte intervju Smilje Avramov koja je bila član te delegacije. Intervju je dat 11.11.1994. godine. Imam njegovu kopiju.
Preporuke:
22
1
20 sreda, 29 januar 2014 03:54
DRAGAN
tako je to kada dokazani jugokomunisti postanu "velike srbende" i brane Srbe i srpske interese .kažete da Milošević nije mogao ono ili ono! moguće? ali zato je mogao da ne prihvati ustav iz 1974 i avnojske granice( kada su svi tražili da napuste jugu), jer to je bio glavni razlog rata ..ilegalni separatizam , zašto nije potegao temu KO JE STVORIO ZAJEDIČKU DRŽAVU 1918??? separatistima i zapadnom agresoru je odgovaralo da je Sloba na vlast ( stalno su nam govorili "poslednji bastion komunizma") ali to je njima i bilo od koristi! da ustav iz 1974 i avnojske granice ostanu na snazi . ma koliko danas mnogi jugokomunisti deluju "srpski" bolje bi bilo da se sklone i da nas ostave na miru! naneli su Srbima dosta štete od 1944 pa naovamo
Preporuke:
2
13
21 sreda, 29 januar 2014 08:28
thinking maize@ mala lekcija iz patriotizma
Kada neko naš, BILO KOJI NAŠ ČOVEK dospe u NEUGODNU SITUACIJU u inostranstvu ili kad ga NAPADAJU, a POSEBNO ako napadi na njega ŠTETE OPŠTOJ STVARI, prećutaću neke stvari KOJE MI SE NE SVIĐAJU kod tih ljudi, a SVE ZARAD OPŠTEG DOBRA! Pa Majku mu Božiju Srbi, braćo i sestre, to što NE VOLITE Slobodana Miloševića je JEDNO, a to što smo NAPADNUTI je sasvim druga i MNOGO BITNIJA STVAR! I dan-danji USTAŠE brane NjIHOVOG Antu Pavelića, ej Antu Pavelića, a Vi se i DESET GODINA (i brojem 10!) godina posle njegove smrti bacate kamenjem na Slobodana! Da je grešio i to MNOGO, jeste, ali da citiram Gospoda i Spasa Našega "ko je BEZGREŠAN, neka se PRVI BACI KAMENOM"!? Jel ima MEĐU Vama BEZGREŠNIH!? NEMA! Pa ŠTA HOĆETE!?
Preporuke:
14
0
22 sreda, 29 januar 2014 08:33
thinking maize@ DRAGAN
Dragane, NA ŽALOST, NISU u PRAVU! Vlast u Jugoslaviji je UREDNO PREDATA Titu na osnovu sporazuma Tito-Šubašić, pa je drug Tita posle radio što je radio, UKLjUČUJUĆI i AVNOJ-evske "granice"!? Slobodan je POKUŠAO da ISPRAVI STVARI u GRANICAMA MOGUĆNOSTI! Da je GREŠIO i to MNOGO, JESTE, ali molim Vas ne PREBACUJTE mu za NEŠTO zašta NIJE ODGOVORAN! Bolje pripitajte onog "travopasa", kraljića Pere sina što NE NAUČI SRPSKI i što mu babo zbog lepe Grkinje i Engleza ZEZNU Čiču i JVuO!?
Preporuke:
11
3
23 sreda, 29 januar 2014 09:58
ZORAN
Drago mi je da dobijam minuse od ovih neobaveštenih. Radi njihove edukacije preporučujem da odu do nekek biblioteke gde se čuvaju kompleti dnevne štampe iz perioda rada Badinterove komisije i tu ćete naći ko je dao saglasnost za rad arbitraže i kako su birani arbitri i saglasnost za arbitre. Nakon toga treba da malo sednu i mućnu svojom glavom.
Preporuke:
1
10
24 sreda, 29 januar 2014 10:56
Srbin iz CG
Uradio je kao ''Crnogorac'' mnogo više za Srbiju od Tome Diplome i Aleka, on je zaslužan za Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijiom
Preporuke:
15
4
25 sreda, 29 januar 2014 11:43
Stanić Milan
Stanić M.- gosp. Zoran
Onog momenta kada je Predsedništvo SFRJ pristalo da EZ bude glavni arbitar u jugoslovenskoj krizi, a ne organi UN koji bi imali daleko veći ugled( obzirom na položaj SFRJ do tada u svetu),sigurno je da su tad kola krenula naopako.Većina svetskih uglednika iz političkog života nisu bili saglasni sa priznanjem otcepljeni republika,jer i sama Arbitražna komisija je 15.01.1992.saopštila da Slovenija i Makedonija ispunjvaju opšte uslove za samostalnost.Za Hrvatsku i BiH mišljenje je dato"s rezervom".E,sad koliki je stvarna moć na razrešenje krize bila u rukama pred. Miloševića - delim mišljenje s Vama da je bila poprilična,bar indirektna.Bili kako bilo,opet bi se došlo do postojećeg rezultata jer scenarij za razbijanje SFRJ je bio davno napisan.Prof.dr.Jakovina iz Zagreba na tu temu o ulozi SAD u začetku jug.krize,kaže,da je DŽems Bejker odbio bilo kakvo mešanje rečima:"Hvala na crvljivoj konzervi"!
Preporuke:
12
1
26 sreda, 29 januar 2014 14:35
Djindjic
Koliko ja vidim bio je to najveci Srbin u sluzbi SSSR i Ruske federacije
Preporuke:
2
8
27 sreda, 29 januar 2014 16:19
@Djindjic
Koliko ja vidim bio je to najveci Srbin u sluzbi SSSR i Ruske federacije
Bolje nego da je bio službenik Hitlerove Nemačke!
Preporuke:
14
1
28 sreda, 29 januar 2014 23:39
Šanga
Slava čestitom čoveku, vrhunskom diplomati i neumornom borcu za interese države i naroda koje je kao ambasaѕ
Preporuke:
7
1
29 sreda, 29 januar 2014 23:47
Pera
Zoranu

Miloševići, Slobodan i Borislav, su se borili dostojanstveno za interese Srbije i Crne Gore. Vaš Imenjak i čitav DOS su rasturili sve, rasprodali i proćerdali, ponizili zemlju i narod. Bliži su im bili i Nemci i Amneri nego sopstveni narod. A ovi današnji su objedinili sve najgore iz DOS-a. Da rastaču Srbiju ne trebaju im ni Genšer, ni Badintger, ni Holbruk, ni Olbrajtova!
Preporuke:
7
2

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner