понедељак, 03. октобар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Успомена на Бору Милошевића

Kоментари (29) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 28 јануар 2014 12:14
ЗОРАН
Бог да му душу прости и рајско насеље. Међутим, он каои његов брат пок.Слободан и цео низ политичких управљача Србијом који су ''грунули'' у Србију после 1944. из тих предела, показали су политичку кратковидост и неспособност која је довела до садашњег положаја Србије који је више него ужасан.Ове ликове нико није бирао, снагом безбедносних служби и комунистичких органа су засели на власт и те последице и сада трпимо. Само један детаља треба издвојити, а то је пристајање пок.Слободана Милошевића на Бадинтерову комисију и став тадашње Србије да се Устав СФРЈ из 1974. призна као правни акт који се узима у обзир приликом арбитраже.То је значило правно самоубиство, јер су по том уставу све републике државе са правом на отцепљење као и статус покрајина.Тиме је признао и Велику Хрватску са српским територијама Барањом и истичном Сланијом, далмацијом и Ликом, као и БиХ и Македонију која је после Балканских ратова била Србија и много тога што је штетно.Размислимо о овоме.
Препоруке:
33
48
2 уторак, 28 јануар 2014 12:58
Горан Јевтовић
@ ЗОРАН
Само један детаља треба издвојити, а то је пристајање пок.Слободана Милошевића на Бадинтерову комисију и став тадашње Србије да се Устав СФРЈ из 1974. призна као правни акт који се узима у обзир приликом арбитраже.
Наведите доказ за ову горе тврдњу. Доказ, а не кафанске приче и гласине.
Када је то он пристао и подржао?
И да ли је могао да спречи огољено силовање тадашње земље, као један од председника република, поред живог Председништва СФРЈ на које, бар на половину чланова није имао никакав утицај. Напротив.

Надам се да вам је познато да је Бадинтерова комисија није формирана од стране ОУН, већ од стране "Већа Европске економске заједнице" (чији члан СФРЈ није била) и то 27.августа 1991. године, када СФРЈ води Стејпан Месић, а чланови Председништва, који поред њега, нескривено подржавају разбијање Југославије су: Јанез Дрновшек, Васил Тупурковски и Богић Богићевић.
Препоруке:
62
7
3 уторак, 28 јануар 2014 13:19
софи
Ако сам добро разумео, ово је једно дужно сећање, пријатеља, сарадника и саборца. Мислим да је то учињено достојанствено и нико нема право на каљање нечијег имена.
Могао бих се са много чињеница надовезати на размишљање Гдина Јевтовића (у смислу подршке), али није ни место ни време.
Препоруке:
44
1
4 уторак, 28 јануар 2014 14:12
Бојан, Приштина
Велики и частан човек, као и његов брат Слободан.
И потпуна супротност од ове жабикречине, гоља и бескичмењака која се данас у Србији сматра политичком елитом.
Препоруке:
54
5
5 уторак, 28 јануар 2014 14:36
Хаџи-Ђера
Он је био комуниста, позивање на "душу му прости" не бива.

Нити би се он са тиме сложио, другови... :)
Препоруке:
14
38
6 уторак, 28 јануар 2014 14:52
Žika
Ako je on bio kao Vi Živadine ne trebate dalje ništa objašnjavati. Zato nas je i snašlo sve što nas je snašlo.O pokojnima sve najbolje.
Препоруке:
9
47
7 уторак, 28 јануар 2014 15:55
Тужанин
Слава Бору Светозаровом!
Препоруке:
42
2
8 уторак, 28 јануар 2014 16:27
M.
Приде свему, и леп човек!
Слава му!
Препоруке:
36
2
9 уторак, 28 јануар 2014 16:55
Бране, Италија
Развојни пут Боре: Титоиста, Југословен и на крају Црногорац. Србин никада.
Препоруке:
27
47
10 уторак, 28 јануар 2014 17:57
...
Читам поједине коментаре и стидим се уместо њихових аутора. Срам вас било. не само зато што је човек мртав и што је текст пригодан, него што је у питању један частан и моралан човек, који је много радио на српској ствари у Русији, а ви кренули "комуниста", "црногорац"... А тек да не говоримо за господина Јовановића, колико је безобразно не видети и не признати му доследност, храброст и интелектуално поштење. Свака им част обојици.
Препоруке:
43
7
11 уторак, 28 јануар 2014 20:13
ЗОРАН
Био друг или не био, признавао Господа или не, у смртном часу се сви сучимо с Њиме и судом Његовим, зато се и молимо за душе свих преминулих и милост од Господа.Ко имало има знања из области међународног јавног права, зна шта је арбитража и како се успоставља. Питајте оне који то знају, немојте мени веровати, можда Вас ја лажем, али као мало закопате у суштину арбитраже Бадинтера и последице њене одлуке, видећете да сам нажалост у праву.Волео бих да сам лажов и обмањивач или да Вас лажем с лепим оценама, али није тако.
Препоруке:
5
14
12 уторак, 28 јануар 2014 21:07
Горан Јевтовић
ЗОРАН

Ми нисмо ишли, чак ни под руководством Стјепана Месића, на арбитражни суд нити је посреди била арбитража према класичној дефиницији, већ нам је наметнута "арбитражна комисија" коју нисмо нити бирали нити могли да утичемо било како.

А каква вам је то "арбитражна комисија" била, ево података:

"Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, prema svom predsjedniku, francuskom pravniku Robertu Badinteru, bila je arbitražna komisija koju je ustanovilo Vijeće ministara Europske ekonomske zajednice 27. kolovoza 1991. godine, a čija je zadaća bila da rješavanjem spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badinter imenovan je predsjednikom peteročlane komisije koju su činili predsjednici ustavnih sudova iz država članica EEZ-a.

Od studenog 1991. godine do siječnja 1993. godine Arbitražna je komisija izdala petnaest pravnih mišljenja.
Препоруке:
20
2
13 уторак, 28 јануар 2014 21:08
Горан Јевтовић
2.
Članovi:

- Robert Badinter, predsjednik Ustavnog suda Francuske
- Roman Herzog, predsjednik Saveznog ustavnog suda Njemačke
- Aldo Corasaniti, predsjednik Ustavnog suda Italije
- Francisco Tomás y Valiente, predsjednik Ustavnog suda Španjolske
- Irene Petry, predsjednica Ustavnog suda Belgije.

Najbitnija stajalištа:

- pitanje sukcesije država treba rješavati na temelju načela međunarodnog prava, te na temelju pravičnosti, uzimajući u obzir da su sve države kojih se to tiče vezane kogentnim normama općeg međunarodnog prava, posebice onima o poštovanju temeljnih prava čovjeka, prava naroda i prava nacionalnih manjina (mišljenje broj 1. i 9.);

- SFRJ se raspala i više ne postoji kao država (mišljenje broj 8.);

- nijedna država sljednica sama nema pravo nastaviti članstvo SFRJ u međunarodnim organizacijama (mišljenje broj 9.);
Препоруке:
21
1
14 уторак, 28 јануар 2014 21:10
Горан Јевтовић
3.

- granice između bivših federalnih jedinica smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom - načelo uti possidetis (mišljenje broj 3);

- dan sukcesije za Hrvatsku i Sloveniju je 8. listopada 1991., za Makedoniju 17. studenog 1991., za BiH 6. ožujka 1992., a za SR Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru 27. travnja 1992. (mišljenje broj 11.).

Ево, на основу свега овога, јасно вам је ко су биле "судије", како су поштовале међународно право, за кога су навијале, из којих земаља су долазили (оних које су међу првима признале отцепљене републике) и како нас је све то коштало.

А ви ми наведите било какав акт - одлуку, резолуцију, декларацију.... до 1996.године најмање, којом је СРЈ признала икада те резултате.
Препоруке:
25
1
15 уторак, 28 јануар 2014 21:56
Станић Милан
Данашња ситуација у Украјини неодољиво нас потсјећа на кризу у Југославији 90-тих год.а кључни играч као и у нашем случају јавља се ЕУ(ЕЗ)и НАТО.Што се тиче Бадинтерове комисије морамо признати да је она последица чињенице, да Председништво СФРЈ није тражило помоћ од УН,већ искључиво од ЕЗ,која је за рзбијање СФРЈ имала у спрези са Ватиканом већ написан сценариј.На пленаром заседању Конференције о JY 18.10.1991.лорд Карингтон понудио је папир кога дословно преноси колега Јевтовић.Председник Милошевић је одбио тај папир следећим речима:"Предлог кога смо добили не можемо прихватити...Њиме се,не само прекида унутрашњи уставни континуитет ЈY,него се укида ЈY,која континуирано постоји већ преко 70 год. Одлуку о укидању државе не може донети један међународни форум,нити чак врховна уставотворна власт у земљи.
Такву одлуку могу донети само они субјекти који су својевремено створили ту државу...југ. народи на општенародном референдуму."
Препоруке:
30
0
16 уторак, 28 јануар 2014 22:07
Станић Милан 2
На истој сесији пред. Милошевић је оспорио било ком учеснику Конференције мандат за прихватање тог папира,па и самој Конференцији упућујући на противречност Карингтоновог предлога: С једне стране негира се уставно уређење СФР,а затим се узимају адм. границе република ,као легалне."Те границе,никада нису биле утврђене,ни једним правним актом,који би био демократски верификова",додао је пред. Милошевић.
Дакле, сецесионистичклим републикама је признато двојство држава,па(нажалост) као такве су примљене у УН,иако нису имале ни историјски ни међународноправни легитимитет,осим идеолошког на основу кога је створена СФРЈ.Али за то "међународна кухиња" оспорава опстанак осталог дела ЈУ(Србија и Ц. Гора)које су биле нуклеус при стварању државе јуж. Словена.Потпуно исту грешку чини Јануковић,где му је ЕУ и НАТО дошли главе.
Препоруке:
29
1
17 уторак, 28 јануар 2014 22:22
Горан Јевтовић
Браво колега Станићу за цитате председника Милошевића.
Нисам их успео у брзини да пронађем иако, се као да је данас било, сећам ових његових реченица на конференцији и посебно после пред новинарима.

Срдачан поздрав!
Препоруке:
23
1
18 уторак, 28 јануар 2014 23:35
Niko
Jevtovic i Stanic su vise neko u pravu sa svojim navodima. Nasilno promovisanje pojedinih republika u subjekte medjunarodnog javnog prava i pretvranje unutrasnjih/ republickih granica u medunarodne granice, je bilo pripremljeno i smisljeno politicko silovanje prava u cilju nestanka SFRJ. Zar ima danas nekoga kome to nije jasno?
Препоруке:
21
1
19 уторак, 28 јануар 2014 23:40
МР
Зоране, то што кажете да је Слободан прихватио Бандитеров папир који му је у Хагу 10.октобра 1991. лорд Карингтон предао по којем Југославија више не постоји није тачно. Лорд је дао југословенској делегацији двадесет минута да се с тиме сложи или да одбије. Слободан је између осталог тада рекао: "Господо, одбијам све садржано у овом папиру од почетка до краја!" Зоране, прочитајте интервју Смиље Аврамов која је била члан те делегације. Интервју је дат 11.11.1994. године. Имам његову копију.
Препоруке:
22
1
20 среда, 29 јануар 2014 04:54
ДРАГАН
тако је то када доказани југокомунисти постану "велике србенде" и бране Србе и српске интересе .кажете да Милошевић није могао оно или оно! могуће? али зато је могао да не прихвати устав из 1974 и авнојске границе( када су сви тражили да напусте југу), јер то је био главни разлог рата ..илегални сепаратизам , зашто није потегао тему КО ЈЕ СТВОРИО ЗАЈЕДИЧКУ ДРЖАВУ 1918??? сепаратистима и западном агресору је одговарало да је Слоба на власт ( стално су нам говорили "последњи бастион комунизма") али то је њима и било од користи! да устав из 1974 и авнојске границе остану на снази . ма колико данас многи југокомунисти делују "српски" боље би било да се склоне и да нас оставе на миру! нанели су Србима доста штете од 1944 па наовамо
Препоруке:
2
13
21 среда, 29 јануар 2014 09:28
thinking maize@ мала лекција из патриотизма
Када неко наш, БИЛО КОЈИ НАШ ЧОВЕК доспе у НЕУГОДНУ СИТУАЦИЈУ у иностранству или кад га НАПАДАЈУ, а ПОСЕБНО ако напади на њега ШТЕТЕ ОПШТОЈ СТВАРИ, прећутаћу неке ствари КОЈЕ МИ СЕ НЕ СВИЂАЈУ код тих људи, а СВЕ ЗАРАД ОПШТЕГ ДОБРА! Па Мајку му Божију Срби, браћо и сестре, то што НЕ ВОЛИТЕ Слободана Милошевића је ЈЕДНО, а то што смо НАПАДНУТИ је сасвим друга и МНОГО БИТНИЈА СТВАР! И дан-дањи УСТАШЕ бране ЊИХОВОГ Анту Павелића, еј Анту Павелића, а Ви се и ДЕСЕТ ГОДИНА (и бројем 10!) година после његове смрти бацате камењем на Слободана! Да је грешио и то МНОГО, јесте, али да цитирам Господа и Спаса Нашега "ко је БЕЗГРЕШАН, нека се ПРВИ БАЦИ КАМЕНОМ"!? Јел има МЕЂУ Вама БЕЗГРЕШНИХ!? НЕМА! Па ШТА ХОЋЕТЕ!?
Препоруке:
14
0
22 среда, 29 јануар 2014 09:33
thinking maize@ ДРАГАН
Драгане, НА ЖАЛОСТ, НИСУ у ПРАВУ! Власт у Југославији је УРЕДНО ПРЕДАТА Титу на основу споразума Тито-Шубашић, па је друг Тита после радио што је радио, УКЉУЧУЈУЋИ и АВНОЈ-евске "границе"!? Слободан је ПОКУШАО да ИСПРАВИ СТВАРИ у ГРАНИЦАМА МОГУЋНОСТИ! Да је ГРЕШИО и то МНОГО, ЈЕСТЕ, али молим Вас не ПРЕБАЦУЈТЕ му за НЕШТО зашта НИЈЕ ОДГОВОРАН! Боље припитајте оног "травопаса", краљића Пере сина што НЕ НАУЧИ СРПСКИ и што му бабо због лепе Гркиње и Енглеза ЗЕЗНУ Чичу и ЈВуО!?
Препоруке:
11
3
23 среда, 29 јануар 2014 10:58
ЗОРАН
Драго ми је да добијам минусе од ових необавештених. Ради њихове едукације препоручујем да оду до некек библиотеке где се чувају комплети дневне штампе из периода рада Бадинтерове комисије и ту ћете наћи ко је дао сагласност за рад арбитраже и како су бирани арбитри и сагласност за арбитре. Након тога треба да мало седну и мућну својом главом.
Препоруке:
1
10
24 среда, 29 јануар 2014 11:56
Србин из ЦГ
Урадио је као ''Црногорац'' много више за Србију од Томе Дипломе и Алека, он је заслужан за Споразум о слободној трговини са Русијиом
Препоруке:
15
4
25 среда, 29 јануар 2014 12:43
Станић Милан
Станић М.- госп. Зоран
Оног момента када је Председништво СФРЈ пристало да ЕЗ буде главни арбитар у југословенској кризи, а не органи УН који би имали далеко већи углед( обзиром на положај СФРЈ до тада у свету),сигурно је да су тад кола кренула наопако.Већина светских угледника из политичког живота нису били сагласни са признањем отцепљени република,јер и сама Арбитражна комисија је 15.01.1992.саопштила да Словенија и Македонија испуњвају опште услове за самосталност.За Хрватску и БиХ мишљење је дато"с резервом".Е,сад колики је стварна моћ на разрешење кризе била у рукама пред. Милошевића - делим мишљење с Вама да је била поприлична,бар индиректна.Били како било,опет би се дошло до постојећег резултата јер сценариј за разбијање СФРЈ је био давно написан.Проф.др.Јаковина из Загреба на ту тему о улози САД у зачетку југ.кризе,каже,да је Џемс Бејкер одбио било какво мешање речима:"Хвала на црвљивој конзерви"!
Препоруке:
12
1
26 среда, 29 јануар 2014 15:35
Djindjic
Koliko ja vidim bio je to najveci Srbin u sluzbi SSSR i Ruske federacije
Препоруке:
2
8
27 среда, 29 јануар 2014 17:19
@Djindjic
Koliko ja vidim bio je to najveci Srbin u sluzbi SSSR i Ruske federacije
Боље него да је био службеник Хитлерове Немачке!
Препоруке:
14
1
28 четвртак, 30 јануар 2014 00:39
Шанга
Слава честитом човеку, врхунском дипломати и неуморном борцу за интересе државе и народа које је као амбасаѕ
Препоруке:
7
1
29 четвртак, 30 јануар 2014 00:47
Пера
Зорану

Милошевићи, Слободан и Борислав, су се борили достојанствено за интересе Србије и Црне Горе. Ваш Имењак и читав ДОС су растурили све, распродали и проћердали, понизили земљу и народ. Ближи су им били и Немци и Амнери него сопствени народ. А ови данашњи су објединили све најгоре из ДОС-а. Да растачу Србију не требају им ни Геншер, ни Бадинтгер, ни Холбрук, ни Олбрајтова!
Препоруке:
7
2

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер