среда, 15. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Култ PISA тестова - вештине уместо образовања

Kоментари (31) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 05 децембар 2013 13:32
Г.С.
Не улазећи дубље у суштину ПИСЕ,јер је очигледно какву генерацију мислиоца производи(да плачеш од муке),могу да кажем да би њен одговарајући назив био PISSED PISA или PISSY PISA .
У неким земљама се инсистира на критичком начину размишљања(ту и тамо у Америци) и детету се каже у стилу:“можеш ти то“.То је као што се код нас каже:“Шта зна дете шта је 300 кила,оно зграби и носи.“Друга ствар је процена таквог начина размишљања са становишта сврсисходности.Моје убеђење је да, за успешан развој друштва у целини,неговање критичког рамишљања не може да произведе позитивне ефекте ни у једном пољу људске делатности.
Ми морамо да подржавамо генијалцејер нам није доступна директна „производња“генијалаца.Сетите се само доктора Менгелеа који је хтео(или је успео?)да клонира дечаке по узору на, зна се кога.
Препоруке:
10
18
2 четвртак, 05 децембар 2013 13:33
Г.С.
Сетите се Ајнштајна који је рекао да су му , у научном раду ,највише сметала предходно стечена знања.
Очекујем да образовање произведе личност која је способна да размишља својом главом.Немам увид у податке за све генерације,али одговорно тврдим да моја генерација поприлично уме да размишља својом главом.
Обзиром да очекујем промену образовног система у Србији,апелујем да се размишља о једној његовој компоненти која се назива креативност.
Препоруке:
22
13
3 четвртак, 05 децембар 2013 13:59
Zbun
Šta god da se meri ovim testom, činjenica je da naši đaci ne briljiraju. Ne razumem autora koji kaže da PISA "ne meri pojavu a, nego pojavu b". Pa šta ako je tako?
Dalje, sumnjiva mi je ta autorova tvrdnja o postojanju pripreme za test... Ako se ne meri memorisano gradivo, ne vidim šta je sporno da nastava bude usmerena ka postizanju cilja koji se meri i ovim testom (ali i životom, što je mnogo važnije).
Na internetu postoje on line PISA testovi. Najbolje je lično proveriti o čemu se radi.
Препоруке:
19
28
4 четвртак, 05 децембар 2013 14:00
Г.С.
Додајем један видео,у прилог својој тврдњи да је потребно да подржавамо креативне особе.Ту је још једна порука,па молим одгледајте

Дипак Чопра и Нигел Баркел:

http://www.youtube.com/watch?v=yNSyiCiX11c&feature=em-subs_digest-vrecs
Препоруке:
9
4
5 четвртак, 05 децембар 2013 14:01
thinking maize
Аутор написа (надам се да је г-дин Танасић ВЕРНО ПРЕВЕО овај КЉУЧНИ ДЕО и ЗАКЉУЧАК целог текста) као закључак: "Али ми нећемо ништа научити од "Писе" – њен уски и антиинтелектуалистички фокус просто ојачава све оно што је лоше у нашем школском систему.", што ме понукало да се присетим прилога на ЈАСЕР-у од пре неки дан, где је једна г-џа говорила о томе како "српски ђаци су напредовали у односу на прошлогодишње истраживање рађено по PISA методи, али су још увек далеко од просека, али ако се ПОТРУДИМО МОЖДА и дођемо до PISA просека" итсл., којечему углавном ничему !? У сваком случају оно што је на мене оставило БЕЛОДАНИЈИ УТИСАК о тим PISA тестовима јесте само ЛИЦЕ те г-џе, наводно "националног координатора за PISA тестове"!? А то ЛИЦЕ је очитавало само и једино ТУПОСТ! Незнам ништа о дотичној г-џи, али ако се неко НАМЕЋЕ да ОЦЕЊУЈЕ нашу младеж (која се НЕСВЕСНО БРАНИ од све те агресије на начин на који се брани) и при томе НЕ ПОМИЊЕ АЛТЕРНАТИВЕ, еее, то УЗ ОНО ЛИЦЕ буди у мени СУМЊУ!
Препоруке:
50
3
6 четвртак, 05 децембар 2013 15:19
Deda Djole
Mozda PISA i nije najbolji test, ali ne vidim zasto bi mi bili protiv PISE, koja je svuda prihvacena. Osim ako je u pitanju nas poslovicni inat ili uverenje da smo bolji od drugih.
Smatram da CISTO ZNANJE nije dovoljno. Potrebna je i VESTINA da se ono iskoristi, da se plasira u pravo vreme na pravom mestu.
U skoli (nazalost) ne postoji predmet koji predaje kreativnost, snalazljivost, radoznalost, preduzimljivost . . .
Препоруке:
19
45
7 четвртак, 05 децембар 2013 15:41
пис оф
старо `добро` - "штимовање" ?!
Препоруке:
27
1
8 четвртак, 05 децембар 2013 15:46
c_l
Moram da priznam da sam radio PISA test i da smo i moje drustvo i ja vrsili necuvenu sprdnju sa tim testom, a povrh toga su nam dali dan slobodno. Veseli dani to behu, pre desetak godina.
Препоруке:
35
3
9 четвртак, 05 децембар 2013 17:11
Посматрач
Пожељно је појаве посматрати из више углова. Посебно су интересантна (и значајна) нетипична размишљања јер нас терају да другачије делујемо и да будемо креативни.
Модерна друштва полако постају догматска због конформизма који нуди догма. Али пробоје у стварању новог знања обезбеђују они који мисле другачије.
Препоруке:
22
1
10 четвртак, 05 децембар 2013 17:48
Ђура
Ево линка па сами погледајте како изгледа Писа тест:
http://www.oecd.org/pisa/test/

Слажем се да је интерпретација резултата теста у јавности често преширока. То је ипак само један од параметара који се мери, и опште оцене школста се из тога не могу тако лако извести.
Међутим, никакав "тренинг" или "вештина" се ту не мере. Заиста је трагично ако толики проценат ученика не зна да реши неки од прва 3 задатка из примера Писа теста на линку који сам послао. Друга три задатка су мало компликованија, али опет би се очекивало да значајан проценат ученика то реши.

Међутим, иако је трагично, нама који смо у школству није изненађујуће. Гомила студената би комотно имала проблем са оваквим задацима и то из врло несуштинских разлога, типа: дато им је више података него што им треба. Фантастично је како такве баналне ствари значајан део наше деце (студената!) помету. Шта је томе узрок? Нешто у образовању, било у школама или код куће, не ваља. Хајде да видимо може ли се поправити.
Препоруке:
26
2
11 четвртак, 05 децембар 2013 18:02
Уча
"U skoli (nazalost) ne postoji predmet koji predaje kreativnost, snalazljivost, radoznalost, preduzimljivost . . ."

То уопште није тачно, јер сви наставни предмети, поред осталог, треба да развијају и то. А све ово набројано не може постајати као наставни предмет паметњаковићу. Одмах се види да си од школе и школског система далеко као од хоризонта. То што ти мислиш да треба да буде не зависи много од наставних садржаја колико од начина на који наставник предаје те садржаје, односно од наставних метода и облика рада. Хоћеш Фински модел, ок, онда фински и мотивиши просветаре.

Што се тиче ПИСА тестирања, мислим да (као и у свему) треба приступати трезвене главе - не заступати страствено ни леве ни десне крајности. Мислим да је теоријско знање неопходно повезати са практичним извођењем где год је то могуће. И зато не видим никакав баук од ПИСА тестирања. А немојте ни ви драги суграђани.
Препоруке:
14
2
12 четвртак, 05 децембар 2013 18:20
Знање и вештине
Гледајући квиз који се емитује сваки дан на РТС у 19 сати, или понекад "Жикину шареницу" на истој тв, као слушајући, понекад,на радиу, наградна питања слушаоцима/гледаоцима, запазио сам врло слабо опште, енциклопедијско образовање такмичара. Они се релативно добро сналазе у играма где је задатак из области вештина, али је евидентно да је опште образовање код нас веома лоше. Сматрам да се не може бити успешан у вештинама, сналажењима, и решавању важних проблема у задатим ситуацијама без једног широког општег образовања какво се код нас некада добијало, вероватно и сада, у гимназијама. С друге стране,сигурно је да не треба инсистирати искључиво на меморисању и "бубању" чињеница ако је то само знање ради знања.
Штета је што није било услова да се Шуваров концепт образовања у бившој држави спроведе онако како је замишљен. Нажалост, тај концепт није спроведен ни 50% од онога како је замишљен, јер за то, руку на срце, нико није био озбиљно заинтересован, а највећи проблем је био што је све
Препоруке:
10
4
13 четвртак, 05 децембар 2013 18:59
Дринко Кончаревић
Све ово је млаћење празне сламе. Разлог је прост и једноставан. Недавно смо констатовали да око 87% грађана није у стању да разуме просте а камоли сложене ствари. Разлог је површност у приступу и убеђеност да смо надлежни за све? И шта се дешава са интелигентним људима о којима описани требају да дају мишљење? Газе их. То је нормална реакција. У Библији пише: "Не бацај бисере пред свиње". Код нас се то упорно ради. Ако дигнете глас, имаће те ново горко искуство. Глупи ће Вас згазити. Мада друга страна "бацања" Вам каже, да сте тим чино показали ко је ко. Но, што то вреди кад глупом објашњавате шта је глупо а шта паметно. Ту нема успеха. Према томе ништа од ПИСА тестова. Проблем је како извршити селекцију, добар, бољи, најбољи? Као омогућити тим људима да уживају у резулататима свог рада а не неко само зато јер је власник ситуације.
Препоруке:
20
1
14 четвртак, 05 децембар 2013 19:04
Зоран Ђорђевић
Пре педесетак година би 80% данашњих вуковаца били тек бољи тројкаши. У то доба је у целој генерацији било два-три вуковца. Критеријуми су данас ниски, а мотиви за учење никакви. А о положају наставника да и не говоримо.
Препоруке:
35
1
15 четвртак, 05 децембар 2013 19:08
Зоран Ђорђевић
Кога интересује мало више има овде: http://www.pisaserbia.org/
Препоруке:
3
0
16 четвртак, 05 децембар 2013 19:38
Боки
Очигледно овај што је писао, лијечи комплекс што његова енглеска не пролази баш добро на тесту. Упада самом себи у уста, јер каже не вриједи тестирати, јер су тестови зависни од културе, а затим се жали што тестови не тестирају културу већ основне вјештине читање и рачунање. Тако да свако зна шта је писа тест. А они који губе имају право да се љуте.
Препоруке:
8
15
17 четвртак, 05 децембар 2013 19:44
Zoran
Obrazovanje ne daje obavezno i znaje da radis neki posao, dok znaje da radis neki posao ne daje obrazovanje. Pa vi sad uzmite sta vam se vise svidja.
Препоруке:
9
1
18 четвртак, 05 децембар 2013 21:10
k-pax
Mućnite malo glavom - ko organizuje ovo testiranje? OEBS. Da je u pitanju autentična namera da se izmere i uporede standardi obrazovanja, testovi bi bili prilagođeni (standardizovani) za svaku od 60-tak nacija koje učestvuju u testiranju, a ne samo prevedeni. Zavisnost od kulture (cultural bias) predstavlja najozbiljniju zamerku, i otkriva pravu nameru: PISA test je instrument za grubu trijažu upotrebljivog "mesa" za sistem. Svaka čast za prevod!
Препоруке:
33
1
19 четвртак, 05 децембар 2013 23:36
1984
Зна се да су најпаметнији на свету Американци, онда Немци, па Енглези ... Ко ово не схвати биће изложен медијском испирању мозга, а ако ни то не буде дало резултата онда ће бити хуманитарно бомбардован у свом интересу. Сва је памет сконценрисана на Западу. То је доказао и Хитлер, а и сви после њега.

Што се тиче образовног система, његов циљ је стварање идота, ради добијања хармоничног друштва које ће функционисати по принципу посао-кућа-посао. Само идиоти могу да раде већи део дана, а осататак дана да се диви лепоти живота који приказује ТВ. Управо такво друштво се ствара.
Препоруке:
33
0
20 петак, 06 децембар 2013 00:51
влкс
Суштина је да деца буду заинтересована да учествују у том тестирању, а да би мерили цело образовање морали би свима да поделимо тестове. Међутим, као и сваки тест он мери један ниво знања односно вештине. Суштина по мени је да треба заинтересовати децу за логичке задатке, а не давати им задатке из математике који ни одрастао човек не може да реши. Једном кад се створи анимозитет према логичким задацима дете се неће удубљивати и заокруживаће шта му падне на памет.
Препоруке:
7
0
21 петак, 06 децембар 2013 10:20
@ 1984
Bez suvise elaboriranja, mislim da je bas kao sto kazete, sa varijacijama manjim ili vecim.
A sto se kreativnog ucenja tice, nije poenta samo u tome da se resavaju kakvi god bili zadaci. Kreativnost je u tome da svako na svom nivou ima ideju o tome da postavi zadatke.
Препоруке:
6
0
22 петак, 06 децембар 2013 11:14
Ivana Savic
Koliko je PISA test merodavan, videcete kada odete na sajt OECD-a i kada pogledate na kom mestu je Rusija po rezultatima iz matematicke pismenosti. Djaci ove zemlje su ocajno prosli na ovom testu, a znamo svi da je matematika neprikonsoveno polje za Ruse.
Vise puta sam putovala u Rusiju i zakljucila da cak i studenti drustvenih fakulteta znaju matematiku odlicno.
Takodje, interesuje me sta bi na ovu temu "slabe matematicke pismenosti Rusa" rekao Grigorij Perelman...
Препоруке:
14
0
23 петак, 06 децембар 2013 12:48
Број један
Једино право решење, како га ја видим, за посрнули образовни систем данашњице било би обавезно увођење Монтесори метода учења у свим обдаништима и школама. Човек најбоље учи уколико има могућост да сам увиди грешке приликом примењивања стеченог (са)знања.Доласком информатичке ере још је лакше организовати интерактивност приликом стицања знања. Најбоље се упамти оно што се не учи са намером, већ из потребе да се (раз)реши одређени проблем. То поготово важи за области природних наука.Такође, онај ко жели добро свом детету треба да дететова интересовања усмерава ка оним областима које је лако уновчити на тржиту рада. Тако гледано, ПИСА тест и није тако лош ако се узме у обзир да се њиме проверавају практичне вештине и знања. Лепо је (и релативно лако) бити интелектуалац, али да би неко био слободни интелектуалац, целост његове личности мора бити развијена. То значи да исти мора бити махер у примени практичног знања. Када ти плата не зависи од државног буџета - тек тада можеш рећи шта ...
Препоруке:
2
3
24 петак, 06 децембар 2013 15:37
s.p.Lajković
Vidim da ovde svi blebeću a da nisu ni videli ni jedan "PIšljivi test" koji je obična budalaština jer radi se samo o dresiranjku budućih konzumenata. Decu teraju da izračunavaju poreze i takse a kad treba istom metodom da izračunaju nešto matematički apstraktno ili nešto što će im razviti mozak klinci se pogube . Upamtite da se inteligencija meri kvalitetom apstraktnog razmišljanja a ne onog što PISA TEST propagira. Zato se i dešava da na zapadu tinejdžeri polude i prave masakre po školama...jednostavno nemaju moć apstraktnog mišljenja ni maštu i zato svaku busdalaštinu koju vide na filmu probaju...

Srbija treba javno da prekine praksu da od dece pravi debile zarad zapada . Uostalom u Srbiji se u odnosu na broj stanovnika rodi najviše genijalaca - pa najpamenije ljudsko biće IKAD NA PLANETI je Srbin - Nikola Tesla !
(To nisam ja izmislio već ameri koji su njega i Da Vinčija proglasili za najpametnije ljude u istoriji civilizacije )
Препоруке:
11
0
25 петак, 06 децембар 2013 19:13
Број један
...ти је воља и кад ти је воља.
Без таквог типа образовања никада неће бити достигнута критична маса за побуну против отпадничке и наопаке власти. То најбоље знају ови са врха.Зато је и школство такво какво јесте.
П.С. Ако је некоме моје мишљење повредило сујету - искрено жалим случај. И ја бих волео да претходно написано није истина. Јер буна је буна, али и буџетска плата је буџетска плата. Сигурна и редовна.
Српским интелектуалцима су везане руке, везани језици, везан ум због страха да не буду избачени са посла ако се макар и мало слободоумније изјасне о било чему важнијем у друштвеном животу. Неписана правила највише суспрежу и боле. Ја то и видим и осетим, а и они сами то најбоље знају...
Препоруке:
5
0
26 петак, 06 децембар 2013 21:39
Каравласи и Први св. рат
Била је недаво спроведена и нека анкета(н на Пешчанику, извана, и сл.), где је обелодањено да их веома много незна ни кад је почео Први св. рат.

Рекао бих да ј анкета објективна, пошто понекад чујем на Жикној шареници незнају ни неке баналне ствари.
Препоруке:
1
0
27 петак, 06 децембар 2013 21:44
Каравласи и Први св. рат - наставак
Више од половине грађана не зна кад је почео "Велики рат"

Ажурирано пре 3 недеље 2 дана
Чак 56 одсто испитаних грађана не зна или није сигурно, које је године почео Први светски рат, показало је истраживање ТВ Прва и агенције Нинамедија. Од 1200 испитаних, само 44 одсто знало је тачну годину почетка "Великог рата",....http://www.dnevnik.rs/drustvo/vise-od-polovine-gradjana-ne-zna-kad-je-poceo-veliki-rat
Препоруке:
1
0
28 субота, 07 децембар 2013 15:34
Kad je poceo....
Kad je ko poceo, a kad je ko prestao da se skoluje ne znamo. Neki ne znaju kad je poceo Prvi sv.rat (bruka), a oni koji tome s pravom prigovaraju ne znaju da se NEGACIJA PISE ODVOJENO OD GLAGOLA!
Muke sa jezikom.
Препоруке:
3
0
29 субота, 07 децембар 2013 16:41
Г.С.
Е лепо се посвађасмо,па можемо даље,за исте паре.
Да ли неко мисли да је професорски испит који се састоји од Психологије,Педагогије и Државног и друштвеног уређења Србије(раније СФРЈ) сувишан?
Да ли неко мисли да је лако изаћи на крај са онима које треба школовати а без познавања правила "како руковати свима њима"?
Знате ли да се у Америци ових дан разговара о проблемима родитеља који имају проблема са трансгендер децом?
Знате ли да се снимају чак и музичке нумере како би се одстранило зло које долази од хомоњексуалаца,педофила и осталих врста које су изашле из поља медицинског трертмана.сада се праве топ листе глумица које се не шминкају и не пију алкохол.
Знате ли да је у једној Европској земљи дозвољена еутаназија деце,да је безуспешно оперисана трансгендер особа...
На све то треба мислити када се мења образовни систем у Србији,зар не?
Препоруке:
0
0
30 субота, 07 децембар 2013 17:17
Г.С.
Нека буде мало шаренила,ево још неких мишљења
Some are skeptical of the broader significance of the results. "Do I want Israel's economy, the American economy or Belgium's economy? Or Taiwan, where the fertility rate is 1 percent?" asked Mark Schneider, a vice president at the American Institutes of Research who previously oversaw the Education Department's research arm. "In Korea, they're closing schools because they don't have enough kids, they have this whole inverted age pyramid and they're going to run into giant problems. The U.S. has a dramatically growing population, enormous wealth and entrepreneurial spirit."
Schneider added, "PISA's not the thing that matters at all. You want to know you're not Montenegro or Kazakhstan -- then you're okay. What would we prefer -- high PISA scores or Silicon Valley?"
Препоруке:
0
0
31 четвртак, 12 децембар 2013 09:45
Г.С.
The rise of China and other nations—both economically and academically—is giving us another opportunity to transform education and lay a foundation for our economic future. Let’s seize this opportunity.
Photo: Justin Lewis / Getty Images

(www.linkedin.com/channels)
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер