Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Srbija - (ne)sigurna kuća

Komentari (140) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 16 oktobar 2013 10:02
Marko Miljanov
Bruka i sramota , šta je Srbija doživela sa Alekom i Ivicom da prodajemo decu državi koja nas tuži za genocid....
Preporuke:
73
17
2 sreda, 16 oktobar 2013 10:11
dragoslav pavkov
U tekstu ima nekoliko faktičkih grešaka, ali ključna reč koja je nekako izbegnuta da se pomene je - ODGOVORNOST.
Nas nekoliko na ovom i drugim mestima godinama tupimo šta je Hrvatska i ko su (uglavnom) Hrvati, ali Srbi i Srpkinje (one naročito) ne veruju. Dakle, Gospođu Matijević niko nije kidnapovao u Ljigu, odveo u Zagreb, obljubio i načinio joj dete; tamo je otišla svojom voljom, "zaljubila" se u osamnaest godina starijeg zamenika direktora Hrvatske carine, stupila u brak, zatrudnila i rodila Reu (čak i ime deteta je "neutralno" što će reći da je novopečenoj "srbskoj majci" pre tri godine do srbstva bilo kao do lanjskog snega)... Gde joj je bila pamet? Ko bi trebalo da snosi odgovornost za njene greške?

Dalje, zagrebački sud je robujući stereotipima da je u lošoj vezi žena obavezno žrtva, i ne našavši nikakve prepreke zdravstvene prirode - privremeno starateljstvo do OKONČANjA SUDSKOG POSTUPKA dodelio majci.
nastavak
Preporuke:
90
60
3 sreda, 16 oktobar 2013 10:16
Ruzica Vujovic
Nemam reci da opisem gnev i prezir koji osecam prema srpskoj drzavi a bogami i nama samima. Pa i treba da propadnemo kad smo takvi beskicmenjaci.Ovo je vrlo poucan slucaj za sve mlade Srbe i Srpkinje. Ukoliko vam padne na pamet da sa strancima pravite decu, uzece vam decu, pa vi vidite!
Preporuke:
43
20
4 sreda, 16 oktobar 2013 10:20
dragoslav pavkov 2.
Susrevši se sa nemogućnošću pronalaženja posla (znate, u Hr a naročito u "prijestolnici" posao mogu da nađu samo pojedini Srbi, oni doseljeni iz Srbije - ni u snu)i svesna da je samo ta činjenica ODLUČUJUĆA da sud malu Reu dodeli ocu (odlikovani ustaša, invalid domovinskog rata, pun k'o brod, HRVAT...), mlada majka odlučuje da beži iz Hrvatske i stavi se pod zaštitu rodbine, zemljaka a ako Bog da i države Srbije. Znači, samim napuštanjem teritorije RH, gospođa Matijević se odrekla prava da se poziva na odluku o PRIVREMENOM starateljstvu koju je doneo hrvatski sud.

Iz teksta je vidljivo nezadovoljstvo autora jer se srbijanski sud ponaša ažurno i u skladu sa zakonom; a kako bi trebalo da se ponaša, poput većine hrvatskih sudova? Treba li da se ugledamo na njihovo "pravosuđe" koje genocidne zločince oslobađa iz proceduralnih razloga? Na nemogućnost saslušanja Merčepa jer ga muči žgaravica?
nastavak
Preporuke:
53
60
5 sreda, 16 oktobar 2013 10:30
Branko
Nasa slika i prilika.
Preporuke:
17
10
6 sreda, 16 oktobar 2013 10:31
dragoslav pavkov 3.
Ako u Hrvatskoj roditelj ne može dobiti starateljstvo jer je kao Srbin automatski nepodoban, treba li isti princip primeniti za Hrvate (i ostale) u Srbiji, ili treba presuđivati u skladu sa zakonima i u interesu deteta?

U ovom slučaju ima mnogo kontroverzi, a jedna od njih je i na osnovu čega je postignuta tolika saglasnost između suda u Valjevu i centra za socijalni rad u Ljigu. Kako su obe institucije došle do saglasnosti da je Robert pozvaniji da preuzme starateljstvo? Nemam poverenja u naše sudstvo a naročito ga nemam u centre za socijalni rad koji su odavno postali mesta za zbrinjavanje frustriranih pojedinaca, od kojih mnogi trguju decom, o zbrinjavanju starih uz proviziju da ne govorimo... Ali, ima li Nataša advokate, i ako ih nema - zašto se građani Ljiga nisu solidarisali, skupili novac i unajmili najbolje stručnjake da joj pomognu?
Lako je napisati transparent "ne damo srpsko dete hrvatu!" ali od toga nema vajde. Uhvatite se za novčanik i pokažite koliko volite sugrađanke.
Preporuke:
55
45
7 sreda, 16 oktobar 2013 10:53
Aleksandar
@dragoslav pavkov:
Nemam ništa da dodam na Vaš komentar, u potpunosti se slažem. Kada se udavala za 18 godina starijeg "budžu", nije joj smetalo ni što je Hrvat, ni što je 18 godina stariji, ni što ima dosije u kartoteci psihijatrije. Tada je ni za državu, ni za Ljig nije bilo briga, već isključivo za sopstvenu korist. A sada manipuliše svojim sugrađanima i emocijama roditelja u Srbiji, da bi se preko medija nadmudrivala sa bivšim mužem. Što je najcrnje, većina medija je to prihvatila, da bi imala još neku senzaciju i zabavu za raju. Ja se samo pitam jedno: kakva će osoba da postane od deteta čija je majka ovakav manipulator, a otac psihijatrijska "mušterija"? Meni su oboje isti, a trebalo bi da budu i drugima, samo kada ne bismo nasedali na to da je majka "po difoltu" bolja opcija za dete.
Preporuke:
64
47
8 sreda, 16 oktobar 2013 11:44
φιλοσοφία
Gospodine Pavkov, vidim da se strogo držite procedure. Zakoni su tu da štite, a kada to ne čine, treba ih menjati. Ili mislite da je Reina majka dobila šta je zaslužila? Onda se nipočem ne razlikujete od naših genocidnih susjeda, Hrvata.
Preporuke:
51
28
9 sreda, 16 oktobar 2013 12:22
Ruzica Vujovic
Gospodine Pavkov mislim da odgovor na vase pitanje (da li srpski sudovi u sporovima izmedju Srba i Hrvata treba da budu poput hrvatskih, pristrasni, odnosno sude tendencijalno u korist Srba treba da bude DA DA DA. Nema u ovome niceg nemoralnog, iako nam se to svakodnevno sugerise. Naprotiv, nemoralno je da nasi sudovi pokazuju vece razumevanje za strance nego za sopstvene gradjane. Niko od vas ne ocekuje da svoje dete ili majku volite isto kao i drugu decu i majke, zar ne?

Takodje, najlakse je svaliti citavu odgovornost na mladu zenu, ali je ovo je bezdusno i oholo. Pa gde je mogla da se nauci patriotizmu i to da svoje ceni vise od tudjeg? Na srpskoj televiziji se reklamiraju osmanlije, hrvatske profuknjace i sve strano, a iste "vrednosti" se propagiraju i u skolama.

Mlada zena se prevarila, pogresila je, udala se za Hrvata i sigurno se i sama duboko kaje. Treba joj pomoci. Ja bih se sa njom (i finansijski) solidarisala.
Preporuke:
40
8
10 sreda, 16 oktobar 2013 12:33
Roksanda
@ Dragoslav Pavkov

Veoma cinican stav, pa dozvolite da pitam za kakvo se drustvo Vi zalazete. Za sudove koji sude po zakonima dzungle?

Smatrate da je svako kovac svoje srece i isljucivo sam odgovoran za nedace koje ga snadju i da mu treba uskratiti solidarnost i zastitu. Zaista, svako je sam odgovoran i sto se razboleo jer je napr. pusio, nezdravo se hranio, nije se kretao itd, sto je bez posla jer napr. nema trazeno zanimanje, nije bio odlican student, nije na vreme otisao u bolju firmu itd, pa i sto je zrtva porodicnog nasilja jer nije na vreme imao uvid psihijatrijski karton izabranika (ovde ste zaboravili da postoji zakon o zastiti licnih informacija i lekarska tajna).

Sustina je da je otac koji je nasilnik automatski izuzet iz starateljskih aranzmana, a dete moze da vidi samo u prisustvu socijalnog radnika, ukoliko psiholog proceni da to nece stetiti detetu i ukoliko proceni da je otac sposoban za kontakt.
Preporuke:
40
23
11 sreda, 16 oktobar 2013 12:34
φιλοσοφία
Gospodine Aleksandre, pitanje i vama: da li zaista mislite da se psihijatrijska liječenja stavljaju na znanje opštem auditorijumu? Da li mislite da bilo koja žena, koja trpi nasilje u porodici, ulazi u brak sa nadom i željom da bude tučena i maltretirana? Da li mislite da dete koje to sve gleda treba biti dano ocu, jer je on pošteno imao karton da je manijak, a majka, iako je znala da je Hrvat, ušla je u ovu bračnu zajednicu? Smiješno je, ali stvari su upravo tako postavljene. I na kraju, da li će se na Balkanu ikada promeniti tradicija koja ženu uvek doživljava kao krivca, i kada to nije, a za muškarca uvek ali uvek ima opravdanje? I da dodam, država mora zaštiti ovu ženu od manijaka, a ne državljanina neprijateljske nam države. Ako se ne vodi time, nego geopolitikom i diplomatijom, uskoro će institucija države biti izlišna.
Preporuke:
40
21
12 sreda, 16 oktobar 2013 12:38
...
@φιλοσοφία
"Ili mislite da je Reina majka dobila šta je zaslužila?"
Nije li zaista tako? I šta tu nije u redu? Svaki naš postupak, promišljen ili ne, iz visokih ili niskih motiva (koji su ovde prilično jasni ako ne očigledni) ima svoje posledice.(Čak i kada se našalimo, to može da ima svoje posledice - pročitajte samo Kunderinu "Šalu"!) Teško je poverovati da se mlada žena zaljubila u ustašu generacijski starijeg od sebe. Očigledno da je reč o vrlo samouverenoj osobi, nezadovoljnoj onim što joj je pružao život u posustaloj Srbiji, koja je u jednom trenutku krenula linijom manjeg otpora otisnuvši se tamo gde ne treba i koja nikada ne bi poverovala opomenama starijih ( ja, na primer, Hrvatu ne bih orah iz ruke uzeo)

"Onda se nipočem ne razlikujete od naših genocidnih susjeda, Hrvata."
Uz dužno poštovanje, da ne preterujete malo, gospođo? G. Pavkov je samo izložio svoje poglede na čitavu stvar.
Preporuke:
35
16
13 sreda, 16 oktobar 2013 12:45
...
nastavak
Siguran sam da g. Pavkov nije trebalo da se pribojava kako će ispasti nedovoljno liberalan, ili zaboga nedovoljno "širokih" pogleda. On je rekao šta misli i to je sasvim u redu. Budući odrastao pametan čovek, on je znao da se poneko neće složiti s njim, ali kakve to veze ima; ja se, na primer, slažem, i oduševljen sam njegovom obaveštenošću, pošto nemam naviku da pretražujem internet, čak ni televiziju ne gledam. Sledeći komentator, potpisan kao Aleksandar prilično je ubedljivo pokazao da je Reina mama veliki manipulator. Samo se malo preračunala. Pitam se, čak, da li je ona možda u ovom najnovijem obrtu očekivala i nešto više nego da dete jednostavno ostane kod nje.
Preporuke:
26
17
14 sreda, 16 oktobar 2013 12:47
Roksanda
@ Aleksandar

Ja se samo pitam jedno: kakva će osoba da postane od deteta čija je majka ovakav manipulator, a otac psihijatrijska "mušterija"?


Prvo pitanje je da li mislite da je u interesu deteta da zivi sa ocem nasilnikom.
Ako mislite da jeste, nemamo o cemu da razgovaramo.
Ako mislite da nije, sta je majci dozvoljeno da uradi kada stiti svoje dete i do koje granice treba da ide?
Sta je lose u tome da majka, koja stiti dete od oca nasilnika i psihijatrijskog bolesnika, koristi SVA sredstva koja su joj na raspolaganju, pa i manipulaciju medijima?
Da li mislite da bi mala Rea sutra zamerila majci sto nije uradila SVE sto je mogla kada se borila za nju?
Preporuke:
31
17
15 sreda, 16 oktobar 2013 12:51
Ruzica Vujovic
Moram ispricati jednu anegtotu u vezi sa tom famoznom srpskom nepristrasnoscu: pre par meseci sam bila u galeriji Save Sumanovica u Sidu. Kustos, ljubazna zena, nam prica o Savi, njegovom slikarstvu i zivotu pa kaze kako je Sava 1942 sa preko 130 "uglednih Sidjana" "odveden na streljanje". Ja je pitam da li su ti "ugledni Sidjani" bili mozda Srbi i kakva impersonalna sila ih je "odvela na streljanje", mozda Marsovci? A ona ce sa dubokim uzdahom "Pa znate, mi ovde zivimo u multinacionalnoj sredini, dolaze nam skole, a tu ima i hrvatske dece..."

Dakle, vaznije nam je da ne uvredimo nekog imaginarnog ili stvarnog Hrvata (koji se, verovatno, ponosi sa sadistima koji su pljackali i ubijali Srbe, skrnavili njihove zene i crkve), nego da svojoj srpskoj decici ukazemo na vreme u kakvom svetu zive i kako da brane sopstvene zivote.

A posle osudjujemo oholo i bezdusno ovakve jadnice koje su se polakomile na hrvatskog "budju".

Mi moramo zasukati rukave menjati nasu kulturnu politiku.
Preporuke:
54
4
16 sreda, 16 oktobar 2013 13:01
Miroslav
Aferim junače za ovakav tekst. Jasno i konkretno. Pametnom dosta.
Preporuke:
18
9
17 sreda, 16 oktobar 2013 13:05
Srbin crnac, ateista
Gospodin Dragoslav Pavkov vam je dao jednu odličnu analizu s mnogo novih argumenata i činjenica uz jednu ključnu stvar- možda nemamo dovoljno informacija da bismo doneli najbolji sud o ovom događaju. Pogotovo je loše pretvarati se da Reina majka sama nije tražila đavola stupajući u vezu s Hrvatom iz Zagreba. Ona sama ima najveću odgovornost time što se ponaša neodgovorno sama prema sebi i stvara porodicu s nekim iz srbomrzačke države u kojoj je moguće da neko drži sliku Pavelića u kancelariji i da ne dobije otkaz. Ovoliki minusi protiv analize gospodina Pavkova pokazuje koliko ljudi volimo razmiljati šablonski.
Preporuke:
33
20
18 sreda, 16 oktobar 2013 13:10
Drinko Končarević
Sve ovo tempirano je kada se sastaju dva "državnika".
Preporuke:
23
9
19 sreda, 16 oktobar 2013 13:23
...
ιλοσοφία
"da li zaista mislite da se psihijatrijska liječenja stavljaju na znanje opštem auditorijumu?"
Očigledno, da, čim su dospela u javnost. Lekarska tajna je zadnjih decenija veoma relativizovana. Zbog fakturisanja zdravstvenih usluga podaci iz medicinskih kartona pristupačni su nemedicinskim službenicima koji nisu vezani zakletvom. Lekarska tajna može da se obelodani na zahtev suda. To može , u stvari, mora učiniti i lekar u interesu zaštite života drugih lica ili bezbednosti zemlje, itd. Razume se da bogati ustaša nije prema njoj nastupio kao duševni bolesnik, nego kao šarmantni (Hrvat!!!) sredovečni gospodin s debelim novčanikom. A ako je to bilo presudno, onda za to, draga gospođo, postoji drugi, mnogo stariji naziv, da ne pominjemo, nismo deca…
Preporuke:
27
6
20 sreda, 16 oktobar 2013 13:25
...
nastavak
" Da li mislite da bilo koja žena, koja trpi nasilje u porodici, ulazi u brak sa nadom i željom da bude tučena i maltretirana?"

Postoji podsvesna motivacija.. Mišljenje da je ona slučajno stupila u brak sa nasilnikom naivno je, jer “vi imate iluziju psihičke slobode” (Frojd). Dalje, ponavljanje iste greške stvara tipično iskustvo, kaže Frojd: i sledeći koga bude našla biće nasilnik. Pomalo sam začuđen da se vi kao doktor filozofije, ne snalazite u ovako jednostavnim (za nas jednostavnim) stvarima.
Preporuke:
19
12
21 sreda, 16 oktobar 2013 13:51
brm
"Ruzica Vujovic
Moram ispricati jednu anegtotu"
na RTV u emisij dogovilo se na danšnji dan (ili tako nekako) najavljuju događaj - na današnji dan 194 i neke dogodio se požar u sremskom selu..(izvinite što sam zaboravio u kojem, jer je u skoro svakom bilo nešto slično)
"požar" je bio - ustaše su meštane zaključali i zarobili u crkvi i žive ih zapalili
Preporuke:
35
2
22 sreda, 16 oktobar 2013 13:57
φιλοσοφία
Vrlo je indikativno što se komentatori podjeliše na žene i muškarce. Ponovo postavljam pitanje: da li država treba da zaštiti ženu od manijaka i nasilnika, pa bio i Hrvat? Zašto to ne čini? Znači da država i maskulin dio slušateljstva smatra da država nema ingerencije, jer nije u redu da žrtvuje svoj put u Jevropu zarad jedne žene i njenih prava? Zgrožena sam surovošću kojom se osuđuje ova žena, a to je jedan od indikatora zašto je izdaja kod nas utemeljena i česta. Udariti na svoga, na svoju štetu, pa i kada je stranac, drugi ili čak neprijatelj potpuno u krivu, e to je naša dijagnoza. Ako društvo ne reaguje jednoglasno protiv manijaka, dok stavlja na kantar krivicu te žene, onda nije zaslužilo da napreduje i da se zove solidarnim, jer njim vlada nepravda i interes.
Preporuke:
20
19
23 sreda, 16 oktobar 2013 13:58
Katarina Krstic
E, pa g. Drinko je u pravu. Samo iz jednog razloga. Srpskom i hrvatskom pravosudju je zajednicka pravna praksa duza od 50 godina, a i tokom protekle dve decenije se veoma slicno razvija - a ta pravna praksa kaze da se maloletno dete, pogotovo zensko maloletno dete - NE RAZDVAJA od majke, do navrsenog punoletstva, kada samo moze da optira.Mnogo je razloga za to.

Takva je pravna praksa i u vecini civilizovanih drzava, s tim da se granica uzrasta za opciju razlikuje u pojedinim pravnim sistemima.

Postoji izuzetak, samo onda kada je majka nedostojna, bolesna, preterano siromasna, a to se ceni po konkretnim cinjenicama, ne po nasem moralizmu,pa bi nedostojna majka bila samo ona koja grubo zanemaruje dete. Vidimo da to ovde nije slucaj.

Licno, presudila bih da dete pripada majci, ali bih joj ocitala bukvicu bas onako kako kazu g. Pavkov i g. Aleksandar jer, sa stanovistva i opsteg intenresa i licnog morala oni jesu u pravu. Ali je i cinjenica da zensko dete pripada majci.
Preporuke:
24
6
24 sreda, 16 oktobar 2013 14:09
φιλοσοφία
Gospodine trotačka, ja sam iznenađena da vi i dalje pišete SAMO o Reinoj majci, uz to pominjete i Frojda, pa cijela priča postaje do krajnosti banalna i ružna. Ne svetite se ženama, što ova držva decenijama gusla o bratstvu i jedinstvu sa susjedima. Ne branim izbor Reine majke, čak ga odbacujem vrlo odlučno. No, vi mješate prava sa pravnom državom. Država je dužna da zaštiti od nasilja i terora, ne da raspravlja kao jeftin tabloid o izborima, koje pravi pojedinac. Njeno je pravo da uđe u brak sa kim želi, ali maltretiranje nije ničije pravo, pa tako i u slučaju njenog muža. Po vašoj priči, sigurne kuće su izlišne, jer su žene znale za koga se udaju, a to nas zaista vraća u vremena Velikog inkvizitora i spaljivanja "grešnika".
Preporuke:
26
14
25 sreda, 16 oktobar 2013 14:46
Aleksandar
Gospođo Filosofija,
U poruci kojom ste se obratili mojoj malenkosti, izostavili ste neke stvari, nadam se slučajno, u suprotnom ste vrlo vešt spiner. Nije dotična ušla u brak sa "ujkom" jer je očekivala da će biti maltretirana, već je očekivala da će joj dotični omogućiti "leba bez motike", pošto je u vreme kada se dama "zaljubila" gospodin bio zamenik direktora hrvatske carine. Ovde je u pitanju očigledan pokušaj "gold digging"-a (na srpskom: sponzoruša), pa kad je (prekasno) shvatila da joj to neće tako lako proći jer gospodin nije ništa bolji od nje, onda je krenula vriska i dreka da Srbija pomogne. Ignorisanjem ove činjenice, sami ste sebi dali odgovor zašto se žene mnogo češće po difoltu smatraju krivcima. To se, draga gospođo, zove manipulisanje. Najljubaznije bih Vas zamolio da Vi meni odgovorite: zašto se podrazumeva da je muškarac uvek taj koji je problematičan, a žena žrtva? Oboje su punoletni i odgovorni, sama pala, sama se ubila, niko joj nije kriv osim nje same.
Preporuke:
29
18
26 sreda, 16 oktobar 2013 14:48
...filozofiji
Njeno je pravo da uđe u brak sa kim želi,

Jeste njeno pravo da uđe u brak s kim želi, ali je njena dužnost da snosi posledice svoga izbora jer to niko drugi ne može umesto nje.

"maltretiranje nije ničije pravo"

U Srbiji nju niko nije maltretirao. U Hrvatskoj jeste. U Ljigu su joj dali podršku, doduše na pogrešan način. Maltretiranje nije ničije pravo, to rade nasilnici, dakle ono je “pravo” jačega, odvajkada.
Preporuke:
23
10
27 sreda, 16 oktobar 2013 14:53
...
nastavak
"cijela priča postaje do krajnosti banalna i ružna"

Nisam ja smislio tu priču. Frojd je učio od Šarkoa, u Parizu. Bio je zapanjen onim što je čuo. Profesore, stvari o kojima govorite su užasne, rekao mu je Frojd. Naravno, ali šta smeta da postoje, odgovorio je Šarko. Možda smo, draga gospođo, nas dvoje živeli u raznim svetovima. Ja radim s ljudskom nesrećom. Imamo i kurseve sopstvene zaštite, metodom po Balintu. Stvari moram da gledam realno i da u svakom trenutku pravim razliku između emocija i sentimentalnosti (možete li vi?), jer čovek može raj samo da zamisli, a pakao može da stvori.

"vi mješate prava sa pravnom državom"

Ne mešam ja, nego Reina mama. Prava je iskoristila, a od države traži zaštitu. Treba joj naći posao – eto šta treba! A ne da kamči alimentacije. Bojim se da će Rea postati oruđe iznuđivanja, ako već nije.
Preporuke:
21
7
28 sreda, 16 oktobar 2013 14:56
Aleksandar
Pitanje za ove što brane gospođu iz Ljiga "samo zato što je Srpkinja":

Ako je u pitanju čisto nacionalna pobuda, a ne muškomrzačka histerija, što tako ne viknuste kada je hrvatska estradna umetnica odvela dete našem Srbinu, i bez znanja oca ga krstila u katoličkoj crkvi? Zašto tada niste blokirali prilazne puteve Vršcu, ili granični prelaz Vatin?

@Roksanda:
Rečenicom u kojoj ste pitali "šta je loše da majka koristi manipulaciju" ste se eliminisali kao ozbiljan sagovornik. Manipulacija je loša u bilo kom kontekstu, tim pre što će zbog ovakvog manipulatora, kao što je dotična iz Ljiga, sutra neka stvarna žrtva biti smatrana krivcem. To što vi, Roksanda, mislite da Vam je sve dozvoljeno, Vaš je problem i Vaša nesreća. Po Vašoj logici, sada bi neko trebalo protiv Vas da primeni sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva, jer svojim razmišljanjem možda nekoga možete da ugrozite. Pre nego što napišete nešto ovako neutemeljeno, razmislite kako bi bilo da se "oštrica" Vaše reči okrene protiv Vas.
Preporuke:
22
9
29 sreda, 16 oktobar 2013 14:59
φιλοσοφία
Gospodine Aleksandre,
vrlo je jednostavno odgovoriti na Vaše pitanje: zato što čovjek ima potvrdu od psihijatra da je manijakalan i nasilan i zato što je ženu fizički maltretirao. Ona nije otišla od njega zato što je Hrvat, već zato što je manijak. Vi njemu opraštate što je manijak, jer je muškarac i Hrvat, a ja mu ne bih dala dijete na izdržavanje, jer je nasilan, a ne što je Hrvat. Žene jesu odgovorne jednako kao i muškarci, no ovdje se radi o konkretnom slučaju na koji upravo vi reflektujete neke frustracije, vama poznate.
Pustimo potom i ubice, silovatelje i sl. na slobodu, jer su krivi svi koji su im se našli na putu. Mogli su znati za prestupnikova nedjela...
Preporuke:
21
18
30 sreda, 16 oktobar 2013 15:21
Aleksandar
filosofiji:
Prvo, jako mi je žao što raspravu počinjete da shvatate vrlo lično i da napadate mene, a ne argumente koje iznosim, tako da ako ćemo o frustracijama, pozabavite se svojima, jer ja nigde nisam napisao da bih ocu oprostio ili mu vratio dete, a Vi mi to namećete kao "moje mišljenje", tako da je problem kod Vas, a ne kod mene. Drugo, gde sam "oprostio" ocu, i ko sam ja da mu praštam? Dalje, jeste li videli njegov medicinski karton? Naravno niste ni dužni, ali žena koja ulazi u brak bi trebalo da upozna budućeg muža (i obrnuto), a ne da se zaleti na položaj i novac, a sve ostalo da bude po sistemu "o tom po tom". I ne gurajte mi u usta ono što nisam izgovorio, a ako mi već imputirate mišljenje, moje je sledeće: dete treba da bude dato trećim licima pod starateljstvo, jer pored ovakvih roditelja, oca siledžije i majke sponzoruše, teško njoj.
Preporuke:
28
13
31 sreda, 16 oktobar 2013 15:41
Forever Jang
Ovde su se diskutanti uvezali kao pile u kučine. Osnovno je to da je otac devojčice nasilnik, i to je u Zagrebu potvrđeno, čim je majka sa detetom morala da ode u sigurnu kuću. Ovde je irelevantna nacionalnost supružnika.
Međutim kod postupka pravosudnih organa Srbije, konkretno suda u Valjevu i sudije Ilića, stvar stoji vrlo ozbiljno. Sud je dodelio protivprirodno, žensko dete ocu, i to u uzrastu od 3 godine! E to je strašno, i tu nije irelevantno što je otac iz druge države "isposlovao" sudsku odluku u Srbiji u svoju korist. Tu sigurno nisu čista posla.
Preporuke:
25
7
32 sreda, 16 oktobar 2013 15:47
...
filozofiji
izgleda da je priča zaista banalna i ružna, gospođo, i više nego što mislimo, ali nismo je takvom učinili ni vi ni ja. Žena o kojoj govorimo uopšte nije mlada ni neiskusna, ne odaje utisak žrtve. Ona ne pripada tipu posmatrača u ovom životu, već tipu aktera, što je i dokazala. Ona je pokušala da iskoristi bogatog postarijeg gospodina, precenila je ono što ima da ponudi, namerila se na majstora i izgubila bitku. Setite se lika Keti, iz Štajnbekovog romana "Istočno od raja": izmanipulisala je sve, osim jednog: posle susreta s njim oporavljala se šest meseci (uzgred budi rečeno, nije se promenila). Pogledajte na slici plavušu koja stoji pored nje; kamera je uhvatila trenutak kada joj nešto napola glasa govori. Ta slika mnogo kazuje. Uostalom, Aleksandar je rekao sve što je trebalo reći, i svaka mu čast.
Preporuke:
20
17
33 sreda, 16 oktobar 2013 15:55
Tu su
Kako gde su, bre? Pa zauzeti su oko prekompovanja vlasti, borbom oko direktorskih, savetnickih i drugih fotelja, brigom oko rejtinga, oko (ne)raspisivanja novih izbora, silnim putovanjima po zemlji i inostranstvu i sl. A u pauzi, kad premoreni dodju kuci, gledaju na TV Farmu, Ludu kucu, Sulejmana Velicanstvenog, Grand Paradu, Tranutak istine, Narod pita, Paparazzo- lov i druge visokoobrazovne visokovaspitne i kulturne emisije. Eto gde su, bre.
Preporuke:
11
1
34 sreda, 16 oktobar 2013 16:04
Roksanda
@ Aleksandar

Ako navodite moje reci, elementarna pristojnost nalaze da ih navedete tacno, a ne da ih prepricavate onako kako su zazvucale Vasem (maco) uhu.

Osnovna stvar je da je otac nasilnik i nepodoban za staratelja.

Zakon bi trebalo da je na majcinoj strani, i srpski i hrvatski, ali nije, i ona je prinudjena da posegne za drugim sredstvima i ja mislim da ona ima pravo da koristi SVA LEGALNA sredstva koja su na raspolaganju.

Vi smatrate da je majka "sponzorusa" i da je zato nepodobna za roditelja. Kategoriju "sponzorusa" zakon ne poznaje. (Da li je po Vasem misljenju sponzorusa svako ko udje u brak sa osobom boljeg/znatno boljeg imovnog stanja?)

Zivljenje zivota podrazumeva i rizike i pogresne procene i pogresne odluke. (Kada budete stupali u brak, kako cete steci uvid u medicinske kartone Vase izabranice, osim naravno nekim nezakonitim nacinima?)

Konacno, da li biste skocili u vodu da spasavate dete koje je upalo na mestu gde stoji tabla "zabranjeno kupanje"?
Preporuke:
16
15
35 sreda, 16 oktobar 2013 16:22
Jasna*@Marko Miljanov
Pa zar i ovakav slucaj da koristite za jeftino stranacko prepucavanje?Kakve veze ima Alek i Nikolic sa ovom presudom?Da li vi uopste znate kada je ta presuda doneta?Nemate pojma ,ali koristite i ovakve slucajeve za stranacka prepucavanja,bedni ste u tim svojim stranackim ostrascenostima.I onda se cudite sto niko nece vise da glasa za vas "patriotizam".
Preporuke:
11
14
36 sreda, 16 oktobar 2013 16:29
spiritus
U celoj priči mene interesuju samo dve "stvari": dete i Srbija. Postoji li mogućnost da se zbog toga što je otac "heroj domovinskog rata" (ustaša, koji na duši ima ko zna koliko srpskih života) dete ne dodeli njemu? Postoji li neka služba koja ima informacije o tatinom ratovanju? Ali: zbog toga što se svesno udala za ubicu Srba, dete treba oduzeti TRAJNO i majci, pa sledeći put neka svoju sreću potraži u Drenici ili Vašingtonu. Jer, dama je znala da joj je muž ubica ljudi koji pripadaju istoj naciji kao i ona, pa je nije bilo briga. U stvari: majka je gora od oca, jer njoj ubijanja Srba ne smetaju, ako je njoj lično dobro. Zato dete treba zadržati u Srbiji (dati neko normalno ime, naravno) krstiti u pravoslavlju i dati nekom čestitom mladom bračnom paru, srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti i bele boje, na usvajanje. I svi srećni, sem roditelja, koji su baba i deda Romula i Rema. Patologija.
Preporuke:
24
7
37 sreda, 16 oktobar 2013 16:35
Jasna*
Kako to autor zamislja da NVO ruse pravosnaznu presudu?Ono sto mene zanima u ovom je slucaju je koje je razloge sud naveo da se dete dodeli ocu,uz to jos nasilniku?Dete ovog uzrasta se skoro uvek dodeljuje majci i moraju da postoje zaista debeli razlozi da se dodeli ocu.O tome se UVEK izjasnjavaju vestaci Lekari neuropsihijatri,konsultuje Centar za socijalni rad,znaci ne odlucuje u takvim slucajevima sam sudija ,nego njegova odluka mora da bude zasnovana na misljenju strucnih sluzbi.Tako da je ostalo potpuno nejasno ,iz kojih razloga je dete dodeljeno ocu u ovom slucaju?Ovaj tekst ne daje odgovore ,na takva sustinska pitanja,vec ovaj slucaj zloupotrebljava za dnevno politicku upotrebu,sto je zalosno.
Preporuke:
16
10
38 sreda, 16 oktobar 2013 16:38
Grgur
Nase sudstvo je veoma efikasno ii vrlo cesto nepravedno kada im posten covek
padne na milost i nemilost. Imao sam prilike da to vise puta licno iskusim. Imam, na primer, dve okoncane parnice, koje su dogurale do izvrsnog postupka i koje godinama ne mogu da naplatim, iako ima od cega da se naplati i da se bukvalno zavrsi sve u jednom danu. Sa druge strane, ja sam bio tuzeni u jednom parnicom postupku, gde je parnicna vrednost bila 30 puta manja od ovih koje ja treba da naplatim, sve se zavrsilo ekspresnom brzinom, naravno, na moju stetu. Da budem iskren, muka mi je kada mi neko pomene srpsko sudstvo, jer, znam ljude koji su poumirali, a pravdu od ove, kobajagi, institucije, nisu docekali. Usudjujem se da kazem da ovakvo sudstvo ne postoji na kugli zemaljskoj. Daleko ga bilo!
Preporuke:
18
1
39 sreda, 16 oktobar 2013 16:46
@Roksanda
"Kategoriju "sponzorusa" zakon ne poznaje."

Ali život poznaje. Svaki pravnik će vam reći da zakon ne može da obuhvati sve što se sreće u svakodnevnom životu.
"Da li je sponzorusa svako ko udje u brak sa osobom znatno boljeg imovnog stanja"
Jeste, ako uđe u brak samo zbog toga, namerno.


"Kada budete stupali u brak, kako cete steci uvid u medicinske kartone Vase izabranice"

To je stvar bliske budućnosti: drugačije neće ni moći. I sada se to traži za "izabranice" ispod 18, ali se olako shvata - lekar potpiše.

"Osnovna stvar je da je otac nasilnik i nepodoban za staratelja"

On je bio nasilnik prema ženi (oni znaju zašto), što ne znači da će to biti i prema detetu: mnoge siledžije su nežne prema deci, čak i preteruju.
Preporuke:
13
18
40 sreda, 16 oktobar 2013 16:50
Ruzica Vujovic
Evo nekoliko komentara sa hrvatskih sajtova:

Građani Ljiga su fakat ljiga , tak se mješati o obiteljske razmirice i time najviše naškoditi djetetu mogu samo ljigavci !

Kako ih Oluja mući...Hvala Bogu i svetom Anti da sm je napravili i riješili se zla zauvijek..

Obiteljska drama uz Boga i domoljublje traje gotovo tri godine a sada bi otac kao pravi hrvat želio dijete odvesti doma kao svoga na svoje.

p.s. kako su se srbi dobro organizirali kad se treba boriti protiv hrvata..ponašaju se kao da ih vodi z.pusić a pupovac im je glasnogovornik..

Žalosno, ali istinito, gdje je bila hrvatska država i narod da spriječi otmicu djeteta, hrvatskog državljanina. Umjesto toga, naš sustav potrudio se majku smjestiti u sigurnu kuću, iako je sud odbacio njenu lažnu prijavu za nasilje, a sve kako bi lakše nelegalno dijete izvela iz zemlje. I sve to mi plaćamo iz svojih džepova.
Mat
Preporuke:
12
3
41 sreda, 16 oktobar 2013 17:20
Jasna*
I dobro kaze Pavkov ,sto se gradjani Ljiga nisu uhvatili za novcanik ako su vec zeleli da joj pomognu,ako nije imala novca,pa da angazuje najbolje advokate koji bi je zastupali u ovoj parnici?Sada je kasno za dreku. Na ovakav nacin se presuda ne rusi!!!
Preporuke:
11
18
42 sreda, 16 oktobar 2013 17:28
Grgur
To, sta Hrvati pricaju o nama, mene licno, zanimalo bi me koliko i lanjski sneg, samo, kada bismo imali sudstvo koje nesto vredi.
Preporuke:
17
0
43 sreda, 16 oktobar 2013 18:28
spiritus
Naše dragocene dame su se u svojim komentarima, sve do jedne, dohvatile priče o nasilju u porodici, pravima majke, žene u brakorazvodnim parnicama i svemu onome što nam stiže kao korpus prava iz EU i SAD. Ne navedoše ni jedan primer iz srpske epske, ili lirske tradicije, a biće da ih ima. No, dobro je da znaju "su čim će pred Rozu Luksemburg i pred druge žene u crnome..." Trebalo bi "u crnini", a možda i ne bi?
Preporuke:
25
6
44 sreda, 16 oktobar 2013 18:40
Biljana Nikolić
Marko Miljanov - u pravu ste, Alek je stigao da postavi svog čoveka na mesto direktora GAK, ali nema kad da se bavi sudbinom trogodišnjeg deteta, nije predizborna kampanja.
Sramota me je da čitam komentare surove kritike, pa ću samo podsetiti na reči - nek prvi baci kamen ko nije zgrešio.
Preporuke:
29
12
45 sreda, 16 oktobar 2013 20:44
Srbin
Prica je stvarno uzasna, ali prilici nasoj dupelizackoj drzavi... Sramota, ali je tako...

Kao majka kojoj je dodeljeno privremeno starateljstvo nad detetom, zena sigurno nije imala prava da "pobegne" iz zemlje. Tu se slazem - to je tako u SVAKOJ zemlji. (Necu da ulazim u to "sta se uopste udavala za Hrvata" - to sada nije poenta!)

Ali drugo, po meni bitnije, je to sto su nase vlasti brze bolje skocile na ustasko pucketanje prstima i otele joj dete i vratile ocu u Hrvatsku! Svasta! To NIJE standardni pravni proces - to je ocigledan primer primanja mita za potplacivanje suda i ekspresni proces! Cuj "ekspresni proces"!! Pa to je proces koji obicno traje mesecima, nekad cak i godinama!! Odakle nekom tamo sudiji ideja da zbog nekog ustase brze bolje resi slucaj u njegovu korist?!?!

Tako da , dok se slazem da za tu zenu verovatno svasta moze da se kaze - mislim da je nas veci problem u kakvoj drzavi zivimo, da svaki sudija moze da se kupi za par stotina Evra (kuna??)!
Preporuke:
22
3
46 sreda, 16 oktobar 2013 20:52
Volim latinicu
Iz svega što sam ja uspeo da doznam o ovom slučaju, mogu reći da stvari uopšte ne stoje dobro po gospođu majku.
Polazna pretpostavka (teksta i komentatora) da je otac nasilnik ispostavlja se kao netačna, jer je dotični oslobođen od optužbi za nasilje u porodici. Na to se nadovezuje sledeći spisak otežavajućih okolnosti: brak je sklopljen pred hrvatskom državom, dete je hrvatski državljanin, sumnjiv način na koji došla do pasoša za sebe i dete, odvođenje deteta bez saglasnosti oca što je faktički otmica (u očima zakona).Uz sve simpatije koje imam za nju, ne znam kako joj država Srbija uopšte može pomoći.
Cela ova priča je dobar primer zašto se ne treba mešati u porodične stvari jer na kraju, samo njih dvoje znaju pravu istinu.
Preporuke:
19
8
47 sreda, 16 oktobar 2013 21:38
Porota
Šta da čovek kaže kad bi svi da budu sudije.Po komentarima ispada da svi znaju bolje od sudije.Parola "Ne razumijes ti to druze sudija,kreco Hakija,presudila mu cakija" bi većini najbolje odgovarala.
Preporuke:
8
9
48 sreda, 16 oktobar 2013 22:05
Rino o-o to
Ključna reč u ovoj priči i argument majke za starateljstvo je: sigurna kuća. Kada je nasilnik u pitanju on je većini slučajeva povratnik s nasilnim ponašanjem. Prekršaji koje je majka napravila napuštajući Hrvatsku mogu se kvalifikovati kao bezbedonosni apel! DŽaba formalno poštovanje propisa ako žrtva i njeno dete obavezno stradaju. Dakle, podrška majci kojoj institucionalno ova zemlja treba da pomogne.
P.S. Pogledajte medijsko provlačenje Severine i šta ona radi bivšem suprugu. Ona nije u sigurnoj kući i obavezno joj Srbi „pune“ arenu?!
Preporuke:
13
4
49 sreda, 16 oktobar 2013 22:06
Jasna*
Eto,posto neki komentatori ne mogu da odole niskim strastima i da ne zloupotrebe i ovaj slucaj u svrhu jeftinog stranackog prepucavanja,te kao zameraju Aleku sto nije okrenuo telefon i naredio sudiji kako da presudi ,verujem da bi Kostunica da je na vlasti sigurno bi ovoj zeni pomogao isto onako kako je pomogao siptarskim teroristima kad ih je pustio na slobodu!
Preporuke:
7
13
50 sreda, 16 oktobar 2013 22:33
gde vam je mladost komentatori?
Došao po dete.
Ne tata,centar,sud,nego lično:glazbenik.
(gde se izgubi ona čuvena"navijačka"fotografija dvoje beznadežno zaljubljenih i zagrljenih,ona sa srpskom,a on sa hrvatskom zastavom ili obrnuto)
Preporuke:
4
4
51 četvrtak, 17 oktobar 2013 07:49
@jasna*
eko nekog vode niske strasti, onda ste to vi,jasna*.
Vaši obožavani i nedodirljivi Alek i Toma, od ulice Ratka Mladića, granice Karlovac-Ogulin-Virovitica, stigli su do prekopavanja svakog pedlja Srbije u potrazi za hrvatskaim žrtvama. Evo, već 500 dana su na vlasti bez DS i DSS - pominju li ubicu Ranka Panića?

ovo ispod,samo je jedno od primanja Dušana Bajatovića, člana levičarske SPS, koja nam kroji sudbinu punih 9 godina.
Član nadzornog odbora
A.D. Jugorosgas
Republika
Mesečno 1.418.297,50 RSD
18.03.2009-
Član nadzornog odbora
Podzemno skladište gasa Banatski Dvor
Javni
Godišnje 4.139.800,00 RSD


izvor - agencija za borbu protiv korupcija, izveštaj od 02.04.2013.

očigledno je da su brinuli o nama, a ne o sebi. Sad će Lazica da ih saseče sa 25%.
Preporuke:
12
4
52 četvrtak, 17 oktobar 2013 08:00
brm
"verujem da bi Kostunica da je na vlasti sigurno bi ovoj zeni pomogao isto onako kako je pomogao siptarskim teroristima kad ih je pustio na slobodu!"
ili Zorani Banić kad su je hrvati osudili za zločin za koji postoji masa očevidaca Hrvata da je bila na drugom mestu istovremeno.
Preporuke:
9
3
53 četvrtak, 17 oktobar 2013 08:10
teletabis
Ljudi, šta je sa vama? Pomračili ste svest.

Budimo realni. Da bilo ko od komentatora trpi batine i druga maltretiranja i da bude smešten u sigurnu kuću, kao jedino mesto da preživi, i kada bude tražio sudsku zaštitu dobije kaznu od Suda što tuži mučitelja ili mučitelj od Suda dobije pozitivno rešenje da je bio u pravu sa svim svojim postupcima. Ne smatram da bilo kome ovo može da bude normalno. A vidim da mnogim komentatorima je to normalno kao i Valjevskom Sudu.
Preporuke:
15
3
54 četvrtak, 17 oktobar 2013 08:47
Ruzica Vujovic
@ Spiritus
"Naše dragocene dame su se u svojim komentarima, sve do jedne, dohvatile priče o nasilju u porodici, ..."

Ma sta pricate, vecina zena se slaze sa tim da je mlada zena ucinila veliku gresku zato sto se udala za Hrvata (pa jos odlikovanog ubicu Srba - strasno!), ali plediramo za to da se o njoj ne sudi bezdusno i oholo.Srpska drzava mora da je zastiti u prvom redu zato sto je Srpkinja (tim pre sto se nicim nije diskvalifikovala da ima starateljstvo).

NARAVNO i u sporu Severina/Milan, solidarisem se sa Milanom, iako je pogresio upustivsi se u vezu sa hrvatskom pevaljkom.

Imam potpuno razumevanje za to da muskarci ne mogu vise da cuju price o nasilju u porodici koje se koriste kao sredstvo da se dezavuse i ponizi srpski muskarac. Ovaj slucaj i pokazujue koliko je za nas zene kontraproduktivno da nasedamo na ovu ideologiju, umesto da se solidarisemo sa svojim muskarcima. Jer kad nam zastita od nasilnika (pa jos stranih) STVARNO bude potrebna, niko nam nece verovati.
Preporuke:
11
1
55 četvrtak, 17 oktobar 2013 09:06
dragoslav pavkov @četvrtak, 17 oktobar 2013 09:10 teletabis
oduševljen sam izborom "nik" - a. Nomen est omen.
Preporuke:
14
11
56 četvrtak, 17 oktobar 2013 09:50
brm
"Ma sta pricate, vecina zena se slaze sa tim da je mlada zena ucinila veliku gresku zato sto se udala za Hrvata.."
fantastično
Preporuke:
8
5
57 četvrtak, 17 oktobar 2013 10:05
Srbobugarin Beograđanin
Bilo bi zanimljivo da se uporedi ovaj slučaj iz Ljiga sa slučajem Spaske Mitrove iz Makedonije koja ima samo bugarsko državljanstvo ali je živela u BJRM i imala spor sa običnim Makedoncem oko deteta.

CELA BUGARSKA i Vlada i opozicija su stali na stranu Spaske Mitrove.

Pošto i sam imam babu iz Bugarske, posle ovog debelo razmišljam da ipak uzmem bugarsko državljanstvo.

Srbija ne štiti svoje ljude.
Preporuke:
15
11
58 četvrtak, 17 oktobar 2013 10:41
@Srbobugarin Beograđanin
"posle ovog debelo razmišljam da ipak uzmem bugarsko državljanstvo."

Ne znam šta ste do sada čekali. Možda ste imali izvesnih problema sa identitetom?!

"Srbija ne štiti svoje ljude."

Štiti one koji je ne zaboravljaju.
Preporuke:
14
12
59 četvrtak, 17 oktobar 2013 11:27
...
dragoslav pavkov
Poštovani gospodine, uz čestitke za vašu hrabrost i brzinu reakcije, mislim da možete biti zadovoljni, ne toliko rezultatima diskusije već pre svega dinamikom kojom ste dobijali pluseve. To je bilo zanimljivo pratiti. Od početnog odbacivanja, došlo je skoro do izjednačenja; ta podvojenost, to pola-pola, i istovremeno nepopustljivost, mnogo govori o našim podelama, u svemu. Polarizacija na muškarce i žene nije me mnogo iznenadila sama po sebi, ali jeste njena oštrina. I da su komentari nepotpisani, tačno bi se znalo da li je autor muškarac ili žena. Zaprepašćuje, međutim, izvesna ako mogu da kažem bestidnost, ogoljena direktnost koja sa malim izuzecima krasi "ženske" komentare. Sve dopuštaju slobodu izbora partnera; to se ne dovodi u pitanje. Naglašeno je da nasilja nema i ne sme da bude. Kada dosadi - razvod (trpljenje i kompromisi nisu ni razmatrani). Onda, alimentacija. Pa od@
Preporuke:
19
7
60 četvrtak, 17 oktobar 2013 11:29
...
nastavak
Pa odšteta, ako može. Najzad, zagorčajmo mu život koliko god je moguće (a moguće je).
Preporuke:
20
7
61 četvrtak, 17 oktobar 2013 11:36
Roksanda @ @Roksanda
On je bio nasilnik prema ženi (oni znaju zašto), što ne znači da će to biti i prema detetu: mnoge siledžije su nežne prema deci, čak i preteruju.


Gornja recenica zvuci kao da ju je napisao neko sa istorijom nasilnickog ponasanja, pa nasilje prikazuje kao nesto sto je zrtva prouzrokovala i u cemu je dobrovoljno ucestvovala.

Bliski odnosi dvoje ljudi mogu biti komplikovani i postoje razlicite vrste patologije, ali u vecini slucajeva porodicnog nasilja, zrtva nije nikakav dobrovoljni saucesnik, cak i onda kada ne trazi pomoc, a ova zena je potrazila utociste u sigurnoj kuci.

Nasilnik je nesigurna osoba koja ne moze da kontrolise svoj bes, i pitanje je vremena kada ce ga nasilnik iskaliti na nekoj drugoj slabijoj osobi, sledecoj zeni ili na detetu. Cak i kada su nezni prema detetu ili zeni, ne znaci da u nekom sledecem trenutku nece biti nasilni.

Nasilje je rezultat osecanja neadekvatnosti nasilnika i u tom smislu nema veze sa zrtvom i njenim ponasanjem.
Preporuke:
7
13
62 četvrtak, 17 oktobar 2013 12:22
mali perica
Zaista ima zlobnih komentara.
Pa eto ni ja ne znam sto sam ozenio svoju zenu. A ozenio bi je ponovo. To je nesvestan izbor.

Nego, kakva god da je majka ona je NASA. I kao takvu je treba braniti po svaku cenu, zaobilazeci sve moguce zamke, zakone.
Zasto?
Prvo ona nije napustila dete.
Drugo, sve drzave na svetu to rade, cak i dokazane pedofile sklanjaju a mi necemo jednu majku.
Mislim...
Preporuke:
13
4
63 četvrtak, 17 oktobar 2013 12:26
Živa istina
"Zamislite da Josipović dođe, a mala Rea i dalje bude uz majku! Pa pušile bi se rovinjske cigarete na sve strane. Doktori bi ih prepisivali protiv bronhitisa".
Preporuke:
10
1
64 četvrtak, 17 oktobar 2013 12:46
@Roksanda
On je bio nasilnik prema ženi što ne znači da će to biti i prema detetu:
Gornja recenica zvuci kao da ju je napisao neko sa istorijom nasilnickog ponasanja, pa nasilje prikazuje kao nesto sto je zrtva prouzrokovala i u cemu je dobrovoljno ucestvovala
."

Gornju rečenicu je napisao neko, ko je video mnogo istorija nasilničkog ponašanja. Izgleda da ne poznajete viktimologiju. Život je mnogo kompleksniji od onog drobljenja koje nudi zapadni liberalizam.
Preporuke:
12
10
65 četvrtak, 17 oktobar 2013 12:49
@Roksanda
"Nasilnik je nesigurna osoba koja ne moze da kontrolise svoj bes".
nastavak
Najveći nasilnici na našim prostorima bili su svojevremeno tzv. gospodari u Prvom srpskom ustanku. Tada je to bila poželjna osobina, kao što je npr nacionalizam tada bio spiritus movens svega; danas i jedno i drugo ima negativne predznake. Gospodar Toma Vučić - Perišić često je tukao svoju majku; začela ga je sa turskim subašom, on je to znao, najgore je prošla kada mu je rekla, isti si kao otac (vidi Ljušića).

"Nasilje je rezultat osecanja neadekvatnosti nasilnika i u tom smislu nema veze sa zrtvom i njenim ponasanjem."

Zvezdan Jovanović je u ratu u Bosni pretukao visokog Alijinog funkcionera Sulejmana Tihića, kažu - jedva su ga spasli. Tih dana je Zvekiju poginuo rođeni brat.
Preporuke:
11
11
66 četvrtak, 17 oktobar 2013 14:25
Roksanda @ @Roksanda
Gospodine @Roksanda, vidim da ste Vi veliki strucnjak.

Kao sto sam napisala, patologije ima razne, ali velika vecina zrtava porodicnog nasilja NISU dobrovoljne zrtve, cak i onda kada ne traze pomoc.

Sada se pokazalo da je Reina majka dobijala batine i dok je bila trudna, a i posle Reinog rodjenja. Tipican "razvojni put" porodicnog nasilnika!

Ja ne znam poreklo i porodicne prilike Tome Vucica-Perisica, ali ukoliko je istinita Vasa verzija, to je jos jedan prilog za osecanje neadevatnosti nasilnika, u ovom slucaju zbog porekla.

Gospodine @Roksanda, nasilnistvo nije srpska tradicija. Srpska viteska tradicija je prastanje (napr. zeni-preljubnici), a nasilnistvo je odlika slabica.

Zar niste uocili da porodicni nasilnici udaraju na slabijeg od sebe (zenu, trudnu zenu koja ne moze da se brani, dete), a nikada na nekoga sopstvene velicine i snage (ili veceg i jaceg)?
Preporuke:
6
10
67 četvrtak, 17 oktobar 2013 14:52
Φιλοσοφία
Vidim da se kroz komentare oštrih napada na gospođu Natašu zapravo krije osebujna patologija. Vidite, gospodo ustanici, poznajem vrlo hrabre junake poslednjeg rata u Republici Srpskoj. Oni su vitezi, jer su zapravo vrlo dobri i miroljubivi ljudi. Nikada, ali nikada nisu mrzili neprijatelja, nikada se nisu svirepo odnosili prema bilo kome, a svojim herojstvom se nikada nisu razmetali, jer im je bila dužnost da brane porodicu.
Zlotvori i nasilnici su, sa druge strane, po pravilu kukavice, siledžije i jadnici. A ako vi niste u stanju da bespogovorno stanete u zaštitu svog, naročito kada je ugrožen, onda niste zaslužili ni da se za vas založi vaš bližnji. Tako se odnosite i prema Srbima na Kosovu, a u bliskoj budućnosti ćete i prema Srbima u RS.
Preporuke:
14
11
68 četvrtak, 17 oktobar 2013 16:33
...
@Roksanda
Poštovana gospođo, ja se slažem s vama u potpunosti.[/b] Moja je greška što sam pokušao da progovorim o problemu nasilja in extenso, pa i sa nešto dubine, verujući da ću imati mogućnosti, a i vremena da razvijem temu, ali ovde zaista nije mesto za tako nešto. Porodično nasilje je stvarno odvratno. Ali ono postoji. I ne možemo se zaustavljati samo na verbalnoj osudi niti na lepim željama. Od pre neku godinu mi imamo obavezu prijavljivanja porodičnog nasilja, kao što smo oduvek imali kada su u pitanju saobraćajni akcidenti ili tuče ili povrede na radu. Mišljenja o tome među kolegama su podeljena. Neke od žrtava, po pravilu žene, vraćaju se posle pola sata, ili zovu telefonom, i kažu: niste valjda prijavili? nemojte, ako već niste! predomislila sam se!
Preporuke:
15
3
69 četvrtak, 17 oktobar 2013 16:45
...
nastavak
Nedavno mi je došla apsolventkinja iz Novog Sada i tražila da (preko mene!) prijavi tatu. Pitao sam gde su povrede. Rekla je da ih nema, nego je otac odvezao poslom u Beograd , onda otišao da završi svoje poslove, pa je morala dugo da ga čeka. Pitao sam se, kolike su zalihe moga strpljenja? Pogotovu, ako kažem da je jedan slučaj incesta nad osmogodišnjom devojčicom (pomenuo sam to na ovom forumu pre neki dan) zataškan od strane službe za socijalni rad, mada sam radio po zakonu, i brzo. Najpre su me napale kolege ("Šta te se ticalo, zar svi sada treba da se vučemo po sudu" itd) Podržala me policija - žena-policajka sa dvojicom saradnika; ona je pokazala neumoljivu odlučnost a ona dvojica su bila brahijalna podrška u slučaju potrebe. Moja sumnja je nažalost potvrđena. Malo kasnije, učiteljice iz škole koju dete pohađa rekle su mi da su one sumnjale na to već duže vreme (a ćutale! sve gore od gorega!); kada su dete doveli, bilo je već kasno: realizovan stuprum (silovanje).
Preporuke:
15
2
70 četvrtak, 17 oktobar 2013 16:56
...
nastavak
."Srpska viteska tradicija je prastanje "
Rekao bih da je to hrišćanska tradicija, ili, bolje imperativ. Koliko je ostvarljiv, ispitivali su mnogi, npr Servantes sa svojim Don Kihotom, i Dostojevski u "Idiotu". Jedna poznata rečenica glasi: okreni i drugi obraz (Njegoš, gospođo, tvrdi suprotno! Da li je on tradicija? I naš ponos?) povodom tog "okretanja drugog obraza", imao sam slučaj muža i žene, veoma revnosnih adventista. Ona je veroučitelj i odličan poznavalac Biblije. Muž je udario dok su se vozili kolima, a ona, mala čvrsta Sosa, iskoristila je priliku što su njemu obe ruke zauzete, pa ga je svojski izdevetala. Nije okrenula drugi obraz, mada tome uči druge. Sada su srećno razvedeni.
Preporuke:
17
4
71 četvrtak, 17 oktobar 2013 17:05
...
nastavak
"prastanje (napr. zeni-preljubnici"
I tu se slažem! Ja se uvek i najčešće slažem! Ima jedan odličan esej Petra Džadžića, "Učini kao Strahinjić" u takođe odličnoj knjizi Homo balcanicus homo heroicus. Od nekih 28 sačuvanih verzija pesme o Strahinjiću, opstala je ona u kojoj on prašta. Zašto, pita se Džadžić. Pa, odgovor je jednostavan. Posle turskih pohoda većina žena je bila silovana. Da su muževi to kažnjavali, ne bi ostalo naroda. Oprostićete mi moju, ovde možda već poznatu sklonost humoru. Navešću jedno mišljenje o tome, šta je kod nas, Srba, pravi muškarac. To je onaj, koji oštro kaže svojoj ženi: ne možeš ti s kim ti hoćeš, nego s kim ti ja kažem! I pri tom, naravno, lupi rukom o sto.
Preporuke:
11
4
72 četvrtak, 17 oktobar 2013 17:11
...
nastavak
Hoću da kažem, lako je nama osuđivati nasilje (zar se drukčije može?) i verbalno zahtevati emancipaciju društva u celini. Setih se Tolstoja, citiram po sećanju iz njegovih Dnevnika, jedne od najpotresnijih knjiga u istoriji: lakše je napisati desetak debelih knjiga o etici nego sprovesti samo jedno etičko načelo u praksi[/b].
Preporuke:
15
3
73 četvrtak, 17 oktobar 2013 17:29
Roksanda
@ ...

Neke od žrtava, po pravilu žene, vraćaju se posle pola sata, ili zovu telefonom, i kažu: niste valjda prijavili? nemojte, ako već niste! predomislila sam se!


Uopste ne sumnjam da ovo sto ste naveli nije retka pojava, ali to jos ne cini od zene DOBROVOLJNU zrtvu. Razlozi za predomiljanje i oklevanje mogu biti slozeni. Cesto zena nema materijalne mogucnosti za samostalan zivot, a i kada ima, mozda postoje drugi razlozi. Mozda je jednostavno uplasena od samostalnog zivota. Takodje, nekome ko duze vremena trpi nasilje neminovno se okrnji samopostovanje, a i u najemancipovanjijim sredinama, zene mogu imati problem sa samovrenovanjem, odnosno sebe mogu vrednovati samo kao deo para.
Generalno su ljudi manje slobodni nego sto cesto mislimo da jesu. Ova zena je u stranoj zemlji pomoc potrazila u sigurnoj kuci i odatle stigla u Srbiju. Ona zna da ne zeli da bude zlostavljana i uradila je sve sto je do nje.
Preporuke:
5
8
74 četvrtak, 17 oktobar 2013 17:30
...
@Φιλοσοφία
"poznajem vrlo hrabre junake poslednjeg rata u Republici Srpskoj. Oni su vitezi, jer su zapravo vrlo dobri i miroljubivi ljudi. Nikada, ali nikada nisu mrzili neprijatelja, nikada se nisu svirepo odnosili prema bilo kome"

Osim g. Milana Stanića, drugih te vrste ne mogu da se setim. Biće da vi govorite o ljudima kakvi bi trebalo da budu, a ne kakvi jesu.
Preporuke:
12
7
75 četvrtak, 17 oktobar 2013 18:01
dragoslav pavkov @Roksanda
Vaš poslednji komentar je duboko uvredljiv za ženski rod, jedino što vam je ciljna grupa toliko ogrezla u "feminističkom šovinizmu" da to bagateliše ili jednostavno ne primećuje.
Iz vašeg komentara proizilazi da žene smatrate ćurkama koje ni za šta ne mogu biti odgovorne, ako su izabrale nasilnika - imaju pravo na grešku, ako odustanu od progona nasilnika - razlog je u njihovoj nesigurnosti i nemogućnosti funkcionisanja izvan para, itd... Dakle, u idealnom društvu za kakvo se očigledno zalažete, žene bi imale samo prava, obaveze i odgovornost ne; zbog toga, ovakav način razmišljanja daje za pravo upravo muškim šovinistima koji kažu da je ženina uloga u društvu da ćuti i bude lepa (ukras njima - mačo Srbendama). Ovakvim istupom, svođenja kompletne ženske populacije na status građana sa posebnim potrebama, ženama činite medveđu uslugu. Zbog toga, nadam se da nemate kćer, ona od vas nema šta da nauči.
Preporuke:
16
13
76 četvrtak, 17 oktobar 2013 19:14
Roksanda @ dragoslav pavkov
Gospodine, ovo o čemu govorimo nema veze posebno sa muškarcima i ženama, pa ni sa feminizmom, već se radi o teškoćama sa kojima se suočava žrtva. Doživljavanje zlostavljanja od strane bliske osobe je veoma zbunjujuće iskustvo za svakoga i što duže traje, dublje oštećuje žrtvin integritet, inicijativu, samopoštovanje itd. To se ne dešava samo ženama, već svim žrtvama zlostavljanja. Reina majka je pobegla na vreme.
Preporuke:
10
7
77 četvrtak, 17 oktobar 2013 21:19
@...
Osim g. Milana Stanića, drugih te vrste ne mogu da se setim


Zaboravili ste oca g.Milana Stanića i njegov suvenir iz partizanskog rata.(sam g.Stanić se pohvalio ovde na sajtu, setićete se... mene je sramota da napišem)
Preporuke:
9
3
78 četvrtak, 17 oktobar 2013 21:54
DrJelaBisic
Kako ono kaze Shojic,iz Bele ladje,zaprepascen sam i iznenadjen.Pa i ja sam,sa vasim komentarima,da vidite.Stara sam,davno vec ne zivim u Srbiji,cini mi se da sam,na neki nacin,mozda,bila i ranije konzervativna.Ipak,postavila bih par pitanja:Da li je smrtni greh udati se za pripadnika druge nacije?Ili za drzavljanina druge drzave?Da li to ima veze samo sa ovim ratovima 90ih,ili uopste?Mislim:da li je lose udati se za Hrvata,ili Turcina(500g robovanja!)ili za stranca uopste:za Rusa,Amera,Pakija,Ceha,Francuza....?Da li je smrtni greh udati se kada postoji razlika u godinama?I koliko ta razlika,po vama,moze da bude?5 godina?10? Ili vise?Ili mora da bude manja od 5?Da je doticni Srbin-da li bi sve bilo isto?Da li bi i tada gospodja bila neka vrsta izdajnika(a predsednik drzave to nije,On se zrtvuje za nas.Jadne)Da li je greh ako izmedju muza i zene postoji klasna,imovinska razlika?Ima tu mnogo pitanja.Bas bih volela da mi neko odgovori.(Nekome ko je nasilan ...
Preporuke:
9
10
79 četvrtak, 17 oktobar 2013 21:59
DrJelaBisic
...ne bih dala ni macku.Ni zmiju)Clanak ima,(ili mi se cini)nameru da nam ukaze da se Srpski sudovi nenormalno ponasaju kada je u pitanju tzv"strani faktor"u sporu.Da sude brzinom koju mi ne mozemo ni da zamislimo(a kamoli dozivimo)i presudjuju kako ne cine kada su obe stranke srpski drzavljani.Niko nije aludirao na mogucnost da su organi nase drzave(sudski i drugi)bili podmiceni.(A i to je moguce)Samo se autor cudi:otkud takva neuobicajena odluka,bez argumentacije,i tako ekspresna.Aludira se da su gospoda sudije(u svojoj plitkoumnosti)umislili si(opet uuups!Kroatizam!)da treba da se dodvoravaju gospodinu,kako drugacija odluka ne bi ometala ulazak u EU,koji nema alternativu.Kad smo zrtvovali Kosovo-mozemo i(jos)jednu devojcicu.Dalje,zaprepascuje me necivilizovan(nehriscanski)pogled nekih komentatora,kada je u pitanju porodicno nasilje uopste,a posebno prema zenama(koje je najcesce,pored onoga prema deci,ali nije jedino).Ako je svaka zrtva sama kriva za...
Preporuke:
11
10
80 četvrtak, 17 oktobar 2013 22:02
DrJelaBisic
...zlodela,za ono sto joj je ucinjeno-sa kojim pravom,drzite u zatvoru,lisavate slobode sirote silovatelje,ubice i druge?Da li to znaci i da su Srbi,pobijeni,silovani,muceni i prebijani na teritoriji sadasnje Hrvatske,u toku ratova 90ih(a i inace,pre i posle)sami,kao zrtve,krivi za svoje sudbine?Ako smatrate da su zrtve ratnih zlocina nesto drugo-zasto to smatrate?Da li"politicka"motivacija psihopata cini da se zrtve aboliraju od krivice za zlocin koji je nad njima pocinjen?Ako vas neko pokrade(da ne kazem nesto gore-ne daj Boze)da li ste vi za to krivi?Da li cete onda ici na sud,juriti lopova,i traziti da ga se kazni?Ili ce te smatrtati da ste"sam pao-sam se ubio"?
Preporuke:
10
9
81 petak, 18 oktobar 2013 06:51
...
@Dr Jela Bisic

U Bosni je bilo mnogo mešovitih brakova. To je normalno, u jednoj višenacionalnoj sredini. Da li je veliki broj mešovitih brakova sprečio građanski rat u Bosni? Da li ga je učinio manje surovim?
Preporuke:
15
5
82 petak, 18 oktobar 2013 06:56
...
nastavak

Istorijska iskustva pokazuju da su najsuroviji ratovi upravo građanski ratovi, dakle oni, gde se zaraćene strane veoma dobro poznaju (vidite Froma). U pravim, velikim ratovima, radi artiljerija, stradaju svi pa i civili; u građanskim - radi bestijalnost, a stradaju uglavnom civili.
Preporuke:
15
3
83 petak, 18 oktobar 2013 07:08
...
nastavak
Nije dobro polemisati sa zamišljenom tezom; nije korektno prema sagovornicima. Razlika u godinama, disparity in age, među supružnicima? Niko nije postavio tu granicu. Kod Dostojevskog se uporno, gotovo opsesivno ponavlja motiv ljubavi starca i devojke (on je bio u drugom, srećnom, braku sa dvadeset godina mlađom Anom Snjitkinom i zajedno su proveli 14 godina, do njegove smrti). U svojim dvotomnim Uspomenama, ona sama kaže da tu o nekoj privlačnosti nije moglo biti govora; ona ga je poštovala i svojim strpljenjem i trudom nivelisala njegovu sklonost krajnostima. Isplatila je njegove dugove decembra 1880; mesec dana kasnije, januara 1881, on je umro.
Preporuke:
14
3
84 petak, 18 oktobar 2013 07:20
...
nastavak
Kažete, "zaprepascuje me necivilizovan(nehriscanski)pogled nekih komentatora". Ovo zaslužuje odgovor. Pre neki dan ste koketirali s budizmom, preporučivali ajurvedsku medicinu, sada optužujete neke komentatore za nehrišćanski pogled. Tako ispada da ste vi u braku s Jordancem izoštrili hrišćanske poglede (samo ponekad se pozovete na Budu) a mi, je li tako, nismo. Hrišćanstvo je daleko iznad ostalih nebeskih religija. To je jedina vera koja ima živog Boga na nebu, Isusa Hrista, zastupnika naših molitvi i živog posrednika s Bogom. Kod drugih, proroci su mrtvi, Muhamed i Gautama Buda.
Preporuke:
15
3
85 petak, 18 oktobar 2013 07:47
...
nastavak
A što se tiče pomenute razlike u godinama - nema pravila, ljudi imaju slobodan izbor. Ali ako ne funkcioniše, zašto da ispaštaju deca, zašto se traži pomoć društva da ispravlja posledice nečijih eksperimenata sa sopstvenim životima? Pogledajte samo sudbinu mog dragog profesora i prijatelja Jovana Marića, psihijatra. Ostao je sam, kaže, nikad više. A nije alarmirao javnost da mu rešava probleme (uzela mu je i stan). Među ljudima koji ga blisko poznaju, s ponosom mogu da kažem: ja sam jedini koji mu se nije podsmehnuo. Jer znam ono što je Joca prevideo: čovek puca tamo gde je najjači; ono što daje snagu, ubija. Dobro mu je išlo sa ženama, i kao da je morao baš tu da nastrada. On je jedan retko bezazlen čovek, ladys man, ali začudo s patrijarhalnim pogledima, i naš, patriotski do srži.
Preporuke:
13
3
86 petak, 18 oktobar 2013 08:13
Roksanda
I ja sam zaprepašćena odsustvom saosećanja za ženu i dete, žrtve nasilja i odsustvom razumevanja da je obaveza društva da se ugroženima pomogne. (I dete je naravno žrtva nasilja, jer šta je drugo nego nasilje nad detetom tući njegovu majku, čak i pre porođaja!)
Ovde se kroz zagovaranje lične odgovornosti pojedinca za sve što mu se dogodi, propagira ozakonjenje društvenog darvinizma (ko je kriv antilopi što nije na vreme spazila opasnost i što nije brže trčala).
(Nijednom nasilniku ne piše na čelu kakav je, niti se tako predstavljaju budućim suprugama, već se nasilna priroda po pravilu ispoljava kasnije.)
Bilo bi interesantno da Dragoslav Pavkov elaborira o granici među slučajevima: kada je odgovornost isključivo na žrtvi, a kada nije, odnosno kada se neko kvalifikuje za društvenu solidarnost, a kada ne. (Već sam pitala za bolest i za nezaposlenost, ali niko nije odgovorio.)
Preporuke:
11
8
87 petak, 18 oktobar 2013 09:24
Φιλοσοφία
Drage moje Jelo i Roksanda, (kao i veći dio komentatora sa savješću),
meni je sada sasvim jasno da su gospoda kontraši i kritičari zapravo spin majstori, koji, nakon što su argumentima razbijeni, počeli pričati neke lijeve priče, koje nemaju veze sa temom a nemaju ni smisla. Pametnome je dovoljno i ovoliko da stvori ispravan sud. Gospodin trotačka možda nije ni Srbin za koga se izdaje, obzirom da vrlo perfidno provlači priče o silovanim srpskim ženama i genetskim kodovima, svim mogućim nagrđivanjima srpskih heroja a sve pod velom priče o socijali. Zaista im je iznimna ova tehnika, ali šteta je što ima kratke noge i kratko trajanje, te nas neće još neko vrijeme uveseljavati.
Hvala vam, drage moje, što smo razmjenile neke vrlo lijepe misli i čvrste stavove. Srbije i Srba će biti dok su Srpkinje hrabre i mudre.
Preporuke:
10
13
88 petak, 18 oktobar 2013 09:39
dragoslav pavkov @Roksanda
Bilo bi interesantno da Dragoslav Pavkov elaborira o granici među slučajevima: kada je odgovornost isključivo na žrtvi, a kada nije, odnosno kada se neko kvalifikuje za društvenu solidarnost, a kada ne. (Već sam pitala za bolest i za nezaposlenost, ali niko nije odgovorio.)


U toku dana odgovoriću Vam ukratko, a nadam se da će do sutra biti i tekst na ovu temu; naravno - kao zadovolji stroge standarde NSPM-a.
Preporuke:
11
3
89 petak, 18 oktobar 2013 11:08
Roksanda
@...
Kako to da je neutralno srpsko "razlika u godinama" u Vašem engleskom prevodu postalo negativno "disparity in age" (umesto napr. jednako neutralnog "age difference")?
Poimence spominjete slučaj "kolege i prijatelja". Taj razvod je u javnoj sferi, pa ću prokomentarisati. Vaš kolega i prijatelj nije alarmirao javnost, a i zašto bi - ostaviti muža i razvesti se je dozvoljeno, ali zlostavljanje nije (a njega niko nije tukao, niti je nasilnik postao staratelj trogodišnjeg deteta i trebalo da ga vodi u drugu državu). Reina majka verovatno nije ni sanjala da ulazi u brak sa nasilnikom, a JM je znao o kakvoj se razlici u godinama radi (preko trideset), a ima više nego dovoljno primera da takvi brakovi uspevaju da se održe samo ako su poduprti sa zaista mnogo novca i/ili je znatno stariji muž neka vrsta gurua svetskog ranga (Vudi Alen napr).
@ Filosofija
Hvala na lepim rečima. Drago mi je da je ipak većina komentatora prepoznala da se radi o nasilju kome se treba suprotstaviti bez izuzetaka.
Preporuke:
7
9
90 petak, 18 oktobar 2013 12:38
DrJelaBisic
Za...:Govorim o sklapanju braka sa strancem,stranim drzavljaninom kao o necemu licnom.Ko smo mi,da ocenjujemo,komentarisemo/osudjujemo ljude zato sto su se vencali sa ovim ili onim?Sta nas se tice?Kako da ocenimo da li je neko sklopio brak iz koristiljublja,a ne iz velike ljubavi?Sta bi smo radili da se neko nama tako petlja?Takve sudove ne smemo da donosimo,iznosimo ni kada su nasa deca u pitanju,...Dakle u celoj stvari nije uopste vazno zasto se gospodja udala za tog Hrvata,zasto sa njim ima dete...vazno je da ona nije,ni sa moralne ni sa zakonske strane nista pogresila,i zakon treba da je stiti.I njeno dete.Isto kao sto bi zakon trebao da stiti i oca devojcice,ako je takav zakon i ako je to njegovo pravo.A nije.Prica o nesrecno zavrsenoj ljubavi jedno naseg tajkuna(da sada ne preturam arhive)i pevaljke iz Hrvatske,koji se sada jure po sudovima,otprilike je iste vrste kao i ova.Pa niko pametan nece reci da malo dete,koje jos ne ume ljudski ni da ide,ni da govori,treba da se.....
Preporuke:
6
8
91 petak, 18 oktobar 2013 12:39
DrJelaBisic
...dodeli ocu.A takodje,niko valjda ne tvrdi da to dete treba da raste,a da uopste pojma nema ko mu je otac,tetka,baka,deda...Dakle ne treba da komentarisemo Dostojevskog,mog dedu,gospodina Hrvata iz ovog clanka...nikoga.To je neukusno i ne tice nas se.Naravno da je misljenje da je zrtva sama kriva za svoj udes nehriscansko.Ono se protivi i svakoj zdravoj logici i moralu,jer bi,po tome,trebalo u zatvor smestati zrtvu,da ne navede jos nekog jadnog silovatelja ili ubicu,lopova ili razbojnika,na novi zlocin.I Srbi su,onda,kao kolektivna zrtva,krivi za Oluju i Bljesak,itd...Sto se tice ajurvede-oprostite,opet nisam bila jasna,nismo se razumeli,opravdanje mi je jedino da pokusavam da ne sirim pricu na ono sto nije tema,a ovo,priznacete nije medicinski casopis.Ajurveda nije izum budizma-vec hinduizma.Ona je grana medicine,i uci se na zapadnim medicinskim skolama,a i na medicinskim fakultetima Rusije,npr.Nema veze sa religijskim ubedjenjima lekara koji je praktikuju,niti pacijenata....
Preporuke:
9
8
92 petak, 18 oktobar 2013 12:43
DrJelaBisic
...koji se ovim metodom lece.Mozete ovaj metod da primenjujete i u veterinarskoj medicini-da lecite kravu,macku,kokosku.Nije vazno u sta lekar ili pacijent veruju-Shivu,Kali,Budu,Hrista,Mohameda,Jahvu...metod je dobar,jeftin,radi preventivno,vredan je proucavanja.A sto se Jordanaca tice-pa zar ne znate da njih ima i hriscana?Sto se tice gospodina Marica,mislim da nema smisla povlaciti ga,cak i kad je javna licnost.Mogu samo reci da je nerazumnljivo ponasanje muskaraca,koji tvrde da ih zene(obicno verbalno)maltretiraju.Znam za slucaj coveka,koji je vise bio u 19. nego u 20. veku,i koji je,kad god ga zena napada(a bilo je i cesto i zestoko)uzimao kaput i sesir i isao u setnju,a kad mu dosadi koristio je dvadesetovekovnu tekovinu razvoda.Shest puta(mislim razvod)!I nista.Svo to kukanje,sitnicarenje oko alimentacija i stanova,svi izgovori da ju je osamario(pa joj rascopao lobanju)zato sto ona laje i sl su shuplje price.Zna se(znalo se)ko je musko,i kako se takvi problemi civilizovano...
Preporuke:
7
8
93 petak, 18 oktobar 2013 12:43
DrJelaBisic
...resavaju.Muzevi koji pri razvodu sitnicare,traze vracanje poklona,broje koliko puta su zenu u toku braka vodili na rucak ili letovanje-samo pokazuju da su nepodnosljive cicije,i da ravod i zasluzuju.Sto bi ih neko trpeo?Greska roditelja pri sklapanju braka je vise pravilo nego izuzetak.Dakle-vise je onih koji su pogresili,nego onih koji nisu.Deci zato i treba pomoci,a ne donositi presude koje bas tu decu ostecuju,traumiraju.Devojcici treba reci da tata radi,da bi za nju zaradio pare,i ona dugo,dugo uopste ne bi imala pojma o cemu se sve ovde radi.A ne dovoditi policiju u kucu,kao da se deli imovima,ciji je sto a ciji orman,
Preporuke:
8
9
94 petak, 18 oktobar 2013 13:04
Biljana Nikolić
Gde se otišlo u ovoj diskusiji?
Ajde da pojednostavimo
- da li se Nataša usrećila sa svojim brakom? nije čim je završila prvo u sigurnoj kući a posle toga u Ljigu kod majke.
- da li je država Srbija dužna da prvenstveno štiti prava svojih građana u sporu sa stranim državljanima - jeste.
- da li je Srbija odlukom valjevskog suda zaštitila prava svoje državljanke i njenog trogodišnjeg deteta - NIJE.

i NEMA TU VIŠE PRIČE.
Preporuke:
10
9
95 petak, 18 oktobar 2013 13:19
DrJelaBisic
Tacno,Biljana.Medjutim,sto se zastite srpskih gradjana tice,drzava(koja bi trebala da ih stiti)ne postoji jos od 41.Nije obnovljena ni 44.I nikada kasnije.Ovi sto ih gledamo po novinama su"nasa,Srpska drzava"onoliko i onako kako je Srpski vladar bio Sulejman Velicanstveni.Ili Marija Terezija.Ili JBT.Sve je to isto.Zapamtite:mi nemamo svoju drzavu,nemamo svoju vlast.Samo onog momenta kada uobrazimo da su nasi interesi isti kao iinteres SAD,NATO i sl(nasih okupatora-postanemo izdajnici)-onda mozemo da imamo neko dejstvo drzave paralelno sa nasim.
Preporuke:
38
11
96 petak, 18 oktobar 2013 15:09
...
@Φιλοσοφία
"neke lijeve priče, koje nemaju veze sa temom a nemaju ni smisla. Gospodin trotačka možda nije ni Srbin za koga se izdaje, obzirom da vrlo perfidno provlači priče o silovanim srpskim ženama, svim mogućim nagrđivanjima srpskih heroja"

Ovo, gospođo, zaslužuje odgovor. Prvo, ja sam Srbin, što i vama želim da postanete. Nedavno je komentator Bob lepo ( a ne lijepo) rekao da je vama, otud, bilo lakše da balansirate između islama i katoličanstva, da hvalite Broza, srbomrsca,pa kad su izgorela njegova Potemkinova sela, kad je zagustilo, onda hajde malo u Srbiju da nam delite pamet. Gospođo, ja se ne izdajem, ja jesam. Vi se izdajete: jeste li sigurni da ste doktor filozofije, ili se samo izdajete? Ne kaže se "obzirom da", nego s obzirom - imajte obzira prema jeziku, mojoj najvećoj ljubavi i jedinom što me stvarno zanima
Preporuke:
14
8
97 petak, 18 oktobar 2013 15:12
...
nastavak
Za vas ovo možda jesu "neke lijeve priče, koje nemaju veze sa temom a nemaju ni smisla" samo zato što vi ne uviđate veze i posvađali ste se sa smislom. Ako je tako, zašto onda učestvujete u razgovoru? I nisam ja taj koji " provlači priče o silovanim srpskim ženama ". Reč je o slučaju iz moje prakse, osmogodišnjoj romskoj devojčici koju je silovao otac a centar za socijalni rad zataškao celu stvar. Ja nisam uvredio g. Stanića kao srpskog borca - to mi ne pada na pamet kao muškarcu koji ima dugu oficirsku tradiciju u familiji - ali jesam, ranije, polemisao s njim kao nosiocem retrogradne svesti i njegovim loše prikrivenim animozitetom prema Srbima iz Srbije ("srbijancima",kako on kaže; "pokazala zverka nokte", veli Dostojevski u Zlim dusima).
Preporuke:
12
9
98 petak, 18 oktobar 2013 15:14
...
nastavak
Izvinite što vam odgovaram tek sada, jer sam sređivao slučaj hipertenzivne encefalopatije sa tranzitornom cerebralnom ishemijom (uvod u šlog), i, da vam kažem, uspeo sam, i zadovoljan sam: danas sam nešto korisno i dobro uradio. Jeste li i vi[/b]?
Preporuke:
11
9
99 petak, 18 oktobar 2013 15:26
Pitam se, pitam
Pročitao sam članak kao i svih 95 komentara.
Pitanje je koliko su tačni navodi u članku a na osnovu kojih se komentariše. Sticajem okolnosti znam sledeće : Matijević nije učestvovao u otadžbinskom ratu, nije bio u hdz-u, čak se zamerio hdz-u jer je otrkrio kriminalne radnje u vezi šverca kafe i nafte pa su ga smenili te je išao na sud koji je presudio u njegovu korist. Takođe nije mi poznato da ima karton kod psihijatra, mada postoji mogućnost jer su u Hrvatskoj mnogi sebe proglašavali ludim da ih ne pošalju na front. Na osnovu čega i ko je dokazao da je maltretirao suprugu, kada to ni jedan sud nije uzeo kao istinito. Što se tiče njegove supruge, naše Srpkinje, mislim da je čitavu pretstavu napravila iz svojih sopstvenih interesa ili je plaćena od nekog da to uradi.
Da zaključim : malo stvarnih činjenica znamo da bi pisali članak i komentare.
Preporuke:
9
5
100 petak, 18 oktobar 2013 15:43
...
@Dr Jela Bisic
"Da li je smrtni greh udati se za pripadnika druge nacije?"

Nije. Ali to je jedan od načina kako srpski narod nestaje.
"Govorim o sklapanju braka sa strancem,kao o necemu licnom.Ko smo mi,da ocenjujemo,komentarisemo/osudjujemo ljude zato sto su se vencali sa ovim ili onim?Sta nas se tice?"
Pa zašto onda to činite? O osudama ovde niko nije govorio. Sudio je zagrebački i valjevski sud, i to tako da niko nije zadovoljan, baš niko.
"Dakle ne treba da komentarisemo Dostojevskog,mog dedu,gospodina Hrvata iz ovog clanka...nikoga.To je neukusno i ne tice nas se

Šta vam pada na pamet, doktorka! Znači da zaćutimo?! Zašto? Da biste vi govorili?
Preporuke:
14
11
101 petak, 18 oktobar 2013 15:51
...
nastavak
A sto se Jordanaca tice-pa zar ne znate da njih ima i hriscana

Znam, znaaam maronite. I poznavao. A što ste pominjali Jordanca, ako je "neukusno" i ako to niko od vas nije tražio?
"Sto se tice gospodina Marica,mislim da nema smisla povlaciti ga,cak i kad je javna licnost
.
Ne brinite vi za Jocu (vi se, uopšte, mnogo brinete). Niko ga ne "povlači". Joca voli da se pojavljuje. Snašao se on. Ne brinite. Vaši me opširni komentari podsećaju na žuborenje, kiše, u oluku, posle pljuska. Otprilike toliku težinu i značaj imaju. Pitanje je da li ću ih više čitati. Ne sviđa mi se da mi neko citira Šojića, a nervira ga kad ja citiram Dostojevskog. Mnogo pozdrava i dobro zdravlje.
Preporuke:
13
11
102 petak, 18 oktobar 2013 18:15
Biljana Nikolić@DrJelaBisic
Izvinite DrJelaBisic, ali usporite malo.
Meni je Srbija sve i sva, imala sam želje volje i snage da ostanem ovde uz svoj narod takav kakav jeste, sa svim njegovim manama, nedostacima, manjkavostima, tragedijama, zabludama, greškama, teškoćama u obnavljanju srpske države. Da li sam imala dobrih prilika da odem - mnogo više nego što možete pretpostaviti, ali nisam. I ne samo da sam ostala ovde, nego sam se potrudila da mojoj deci odlazak postane poslednja opcija a borba za porodicu u Srbiji, prva opcija.
"Trotačkasti" i ja možemo da se ne slažemo ili ne razumemo oko nekog pitanja, ali delimo sudbinu Srbije i svojski se trudimo (životom i radom u Srbiji), da se stanje u Srbiji poboljša.
Moći ćemo ozbiljno da razgovaramo tak ako počnete da cenite naš trud i napor, umesto što nas savetujete sa visine.
Preporuke:
15
8
103 petak, 18 oktobar 2013 19:50
...
@Biljana Nikolić

Poštovana gospođo, zahvaljujem Vam na indirektnoj podršci koju ste mi pružili u trenucima kada je dovedeno u pitanje mnogo toga što sam smatrao neospornim, čak i činjenica da sam Srbin. Žena, 71, kojoj je počela da se oduzima leva strana i oko koje smo se angažovali posle 9 h jutros, bila je upravo žrtva porodičnog nasilja; banalna stvar, muž se napio, počeo da viče, itd. Učinili smo što možemo. Dobro ste to rekli. I dalje ćemo činiti što možemo. Neki od nas tako shvataju stvari. Hvala, još jednom.
Preporuke:
13
5
104 petak, 18 oktobar 2013 20:12
NEMANjA VIDIĆ
Itekako je Pavkov istakao glavno : mlada Srpkinja je potražila ljubav ili svoje spasenije na pravom mestu - u Zagrebu !Srbi imaju veliki kompleks od Hrvata. Sećam se kako su oni iz Repubike Srpske neposredno pre "Bljeska" hvalili naftu koju su dobijali u Okučanima. Žuta kao zlato ! Nešto kasnije , s proleća,sretnem u svom selu Kalenderovci kod Dervente rođake i komšije. Pa o čemu ćemo, nego prvo o tome da li će Karadžić uspeti da se sakrije. Sledeća tema - da li je posejan kururuz. Učini mi sa pomenuše neko seme koje bi moglo biti hrvatsko. Priupitam, kad jeste. Pitam onda koliko košta hrvatsko seme. Kažu : 21 KM za 10 kg. Ja opet : ima li novosadskog i zemunskog semena , i koliko košta. Odgovaraju da ima koliko hoćeš ,a cena je "tu negde" - 19 KM. Kažem im dabogda ne poniklo onome ko je posejao hrvatsko, a oni oboriše pogled.
Tri su firme u selu, sve tri ispisane hrvatskom latinicom.Iako kod mosta na izlazu na put Brod - Banja Luka, iznad njega visi transparent sa porukom :
Preporuke:
10
3
105 petak, 18 oktobar 2013 20:33
NEMANjA VIDIĆ
Nastavak

SRPSKA JE SAMO ĆIRILICA

Jedna od firmi je STR načelnika opštine. U lokalnom groblju je još samo ćirilica, osim na jednom spomeniku na kome se latinicom spominju neke žrtve i neki zločinci. Kao da ih je doneo neki meteor.Samo poneki meštanin zna da su tu sahranjeni ostaci Srba iz sela Osojci i Donja Lupljanica , koje su pobili Hrvati na Božić ujutro 1945.g.( 74 žrtve). Bilo je rano jutro i dubok sneg, pa se nije moglo pobeći.Moj stric Jovan je kao dečak od 15 g. bio prisutan kad su ostaci izgorelih Srba doveženi u Kalenderovce. Jedan čovek je u maloj limeni kanti držao ostatke kostiju svoje žene i stalno ponavljao :"Joj, moja Anđo , zar je meni od tebe samo ovo ostalo."I Dušan Milaković iz mog sela je u konjskim kolima dovezao ostatke izgorelih Srba. Kosti žene jednog Lejića , koji je bio u nemačkom zarobljeništvu,i njegovih troje dece, našao je vezane žicom i lancem oko stoga sena koji je onda zapaljen.
Gospodine Pavkov, hvala Vam za vaš komentar !
Preporuke:
5
4
106 petak, 18 oktobar 2013 23:05
Biljana Nikolić@@Biljana Nikolić
Poštovani gospodine, pružam Vam i direktnu podršku jer znam da ćete ostati na "srpskoj straži" dokle god bude potrebno.

Muškarce izrazito cenim, svesna sam značaja njihove uloge u porodici i još svesnija da se životni partner ne bira kao trofej, već kao osoba za dobra i loša vremena. Odluka o braku sa nekim, jeste donekle lutrija, ali samo donekle. Ima i onaj svesni deo od koga se, obično, pobegne. Po meni, sve ovo podjednako važi i za žene i za muškarce.

Možda je ovaj slučaj ujedno dobar povod za diskusiju koja se ovde razvila, ali meni je ishitrena sudska odluku u korist stranog državljanina bila prioritet.

Pozdrav!
Preporuke:
15
9
107 subota, 19 oktobar 2013 13:42
Roksanda @ Biljana Nikolić
Muškarce izrazito cenim...


Izvinite, ali ovo je sasvim besmislena izjava.
Možete ceniti pojedince i možete ceniti pripadnike nekih grupa (napr. članove muškog hora koji nastupa u dobrotvorne svrhe, predane muževe i očeve itd), ali "ceniti muškarce" ili "ceniti žene" ne znači ništa.
Da li treba da Vas podsetim da su neki muškarci ubice, mudžahedini, gej aktivisti, pedofili, sadisti, lopovi, siledžije, neznalice, alkoholičari i drugi zavisnici, kukavice, manipulativni itd.
Preporuke:
8
13
108 subota, 19 oktobar 2013 18:32
Biljana Nikolić@Roksanda
Dajte molim Vas, uozbiljite se i okanite se takvih mostruoznih polaznih tačaka o drugima.
Baš me briga što Vi smatrate da "ceniti muškarce" ili "ceniti žene" ništa ne znači. Ako Vi ne birate društvo, Vaš problem. U mom društvu ne postoje takvi negativni primeri koje ste naveli i bila bi neoprostiva uvreda za muškarce koje poznajem da ih upoređujem sa monstrumima.
Preporuke:
16
9
109 subota, 19 oktobar 2013 19:18
...
@Biljana Nikolić

Poštovana gospođo, ovo je nešto najbolje i najinteligentnije što je izrečeno u ovoj opširnoj i na momente mučnoj diskusiji! Svaka Vam čast!
Preporuke:
14
12
110 subota, 19 oktobar 2013 20:18
Roksanda @ Biljana Nikolić
Možete govoriti o muškarcima koje poznajete i njih pozitivno vrednovati, a ne muškarce uopšte. Ne morate znati lično nijednog muškarca koji je devijantna osoba da biste znali da takvi postoje. (Ili možda živite pod staklenim zvonom i možda ne priznajete da postoji ono što Vi lično niste videli?)
Zaista, šta znači to paušalno "cenim muškarce", "cenim žene" ili recimo "cenim ljude"? Koje ljude? Možda čovečanstvo? Ljudsku vrstu?
Pa i Rein otac koji je nasilnik je muškarac (a koliko mi se čini i valjevski sudija je muškarac).
Interesantno je da na Vašoj herojskoj "srpskoj straži" niste primetili da je srpsko društvo disfunkcionalno (jer je disfunkcionalna srpska porodica, a porodica je disfunkcionalna jer su takvi muž i žena koji su je osnovali), a sve drugo je posledica. Razmislite o tome.
Preporuke:
12
14
111 subota, 19 oktobar 2013 21:39
Biljana Nikolić@Roksanda
Opet VI! Moja osnovna briga i odgovornost je moja porodica (a ona nije disfunkcionalna već maksimalno funkcionalna)i moje okruženje. Moj osećaj poštovanja prema muškarcima proistekao je iz mojih životnih iskustava kako sa muškarcima u porodici (koji su mi dati ne mojim izborom), tako preko mog supruga, pa preko kruga odabranih prijatelja i poznanika. I sad vi hoćete da je pomnožim svoj život sa nulom i zaključujem na osnovu dešavanja u daljem okruženju, tuđim sudbinama i novinskim člancima?
Šta sam trebala da napišem, poštujem muškarce koji nisu ...pa spisak. Pa podrazumeva se da se monstrumi ne poštuju bili oni žene ili muškarci, pevači u horu ili sektaši, siromašni ili bogati, nepismeni ili nobelovci.

Nećete valjda da svog oca i oca svoje dece gledam kroz Reinog oca i da mi postupci Reinog oca budu merilo poštovanja muškaraca.
Nemate pojma šta zahtevate.
Preporuke:
18
13
112 subota, 19 oktobar 2013 22:00
Biljana Nikolić
Koje ljude? Možda čovečanstvo? Ljudsku vrstu?


Proširite svoje vidike pa ćete videti da su kod čovečanstva ili ljudske vrste jači zdravi i normalni porivi od negativnih i devijantnih. Zato cenim ljude ili čovečanstvo ili ljudsku vrsto globalno i generalno, jer je pozitivna strana jača od negativne.
Preporuke:
17
11
113 nedelja, 20 oktobar 2013 13:18
Roksanda @ Biljana Nikolić
Opet VI...

Ako ste već Vi i Vaše okruženje, kako kažete, "maksimalno funkcionalni" (i srećni?), razmislite zašto ste baš toliko mrzovoljni.
Preporuke:
11
15
114 ponedeljak, 21 oktobar 2013 11:21
...
Žestoka diskusija, teške reči... Ne umanjujući nevolje koje su doživele Nataša i njena ćerka, pokušao sam posredno da kažem kako ima i većih, pravih tragedija, koje prođu nezapaženo čak i kada se porodično nasilje po zakonu prijavi. Nije vredelo. Optužen sam da nisam Srbin. Hteo sam da iniciram razgovor o složenosti pojma nasilja - kad, ono, ispade da su to lijeve ideje. Kažem: načelno, svi se slažemo da se treba boriti protiv nasilja, ali mora se i praktično, uporno; odgovaraju - ti ga zagovaraš!!! Sve me to asociralo na jedan "dijalog" sa g. Stanićem, kada mi je napisao, kakav si ti lekar kad ne voliš Tita. Predajem se ! I da završim u svom stilu, opet jednim istinitim događajem. Pitam pacijenta, imate li temperaturu? On odgovara: imam sinovca u Švajcarskoj! Dragi sagovornici, naši su problemi daleko veći i dublji nego što mislimo; šta ako se pokaže da su nerešivi? Preduslov je komunikacija. Imamo li je?
Preporuke:
11
1
115 ponedeljak, 21 oktobar 2013 12:28
Roksanda @ ...
Apsolutno se slazem da je jedan od najvecih problema onaj u komunikaciji (ali i u nesnalazenju sa apstraktnim misljenjem i u generalnom nedostatku dobre volje).
Ovde (na ovom sajtu) postoji jedan prostor u kome mozemo razmenjivati ideje i argumentovati neka svoja misljenja. Te ideje ili argumenti nisu stvar licne prirode, vec se radi se o generalnoj diskusiji i apstraktnom misljenju.
Nazalost, suvise cesto se stvari dozivljavaju licno. (Jedan primer je kada sam stavila primedbu na recenicu "ja izrazito cenim muskarce", koja je u direktnom sukobu sa aristotelovskom logikom i shodno tome besmislena, ali to je dozivljeno kao neki udar na sopstvenu licnost i muskarce iz sopstvenog okruzenja.)
Prozivanje bilo koga u vezi sa time da li je ove ili one etnicke pripadnosti je u civilizovanom razgovoru nedopustivo. (Dozvolite da u tome ni Vi niste nevini jer mi se cini da ste nekome rekli da mu zelite da postane Srbin, kao sto ste Vi!)
Preporuke:
3
10
116 ponedeljak, 21 oktobar 2013 12:42
Roksanda @ ...
Ja mislim da nasilje u drustvu treba tretirati kao nesto sto se tice svakog pojedinca, i slucajnog prolaznika koji najmanje sto moze da uradi je da pozove policiju, kao i komsija ili poznanika, a da ne govorim o uciteljicama ciji je posao da svoje sumnje podele (ili Vasim kolegama koji ne bi da svedoce na sudu).
Nazalost, u Srbiji nije rasireno uverenje da je SVAKO nasilje neprihvatljivo (pa su ga neki, cak i u ovoj diskusiji tretirali kao privatnu stvar izmedju dvoje ljudi, odnosno skoro nacin na koji dvoje ljudi biraju da komuniciraju medju sobom).
Ipak, na pozitivnoj noti, mislim da vecina ipak misli da je nasilje nedopustivo.
Preporuke:
2
7
117 ponedeljak, 21 oktobar 2013 12:44
spiritus
@...
Nisu naši problemi nerešivi, poštovani doktore. Samo ih mi nećemo rešiti. Poslednje stoleće živimo u porazu, a tek smo ga sada postali svesni, s tim što mislimo da je tek sada nastao. Treba živeti u porazu i ništa više, sačekati da se točak okrene i paziti da se glupostima ne načini veća šteta, da se ne pretvori u nepopravljivu katastrofu. Komunikacija? Milošu i danas zameraju što je bio nepismen. I eto: on nepismen, a oni svi pismeni, normalno da su veći od njega. Jednu stvar previđaju: Miloš je bio vladar, a ne zapisničar. Bio je savršen vladar. Svako treba da zna gde mu je mesto. To je ona falinka zbog koje su socijalizam i liberalna demokratija nešto najgore što je zadesilo planetu. Češće me Vaš komentar pokrene na razmišljanje, nego tekst koji komentarišete. Samo nastavite, nešto uvek ostane.
Preporuke:
7
2
118 ponedeljak, 21 oktobar 2013 13:57
Biljana Nikolić@Roksanda
Nađite mi gde sam napisala "Ja muškarce izrazito cenim." kao prosto proširenu rečenicu sa tačkom na kraju.

Evo da Vama i ostalima koji su po komandi udarili minuse, ponovim CELU rečenicu iz koje ste izvukli samo početak.

Muškarce izrazito cenim, svesna sam značaja njihove uloge u porodici i još svesnija da se životni partner ne bira kao trofej, već kao osoba za dobra i loša vremena.

Kojom metodom i tehnikom razumne komunikacije ste se ostrvili na jedan deo rečenice, posmatrali ga odvojeno od ostatka rečenice i napali ga i proglasili nelogičnim?

Ima li u celoj rečenici ikakvog nagoveštaja podržavanja bilo kakvog nasilja ili podržavanja "disfuncionalnosti" bilo koje vrste?
Preporuke:
12
1
119 ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:11
...
@Roksanda
Prozivanje bilo koga u vezi etnicke pripadnosti je u civilizovanom razgovoru nedopustivo. (Dozvolite da u tome ni Vi niste nevini jer mi se cini da ste nekome rekli da mu zelite da postane Srbin, kao sto ste Vi!"

Poštovana gospođo, nikoga ja nisam prozvao pitanjem o etničkoj pripadnosti, ja sam prozvan. Moja etnička pripadnost je dovedena u pitanje bez ikakve potrebe rečima gospođe “filosofije” “Gospodin trotačka možda nije ni Srbin za koga se izdaje”. Proziva me Redi da sam “ober-Serb”, dakle da preterujem, proziva me gospođa da nisam – pa kako onda da (postanem) i ostanem” nevin”?! A prozivanje, kojoj naciji pripadamo u razgovoru nije baš kulturno, što dobro osećam na svojoj koži živeći u višenacionalnoj sredini i trpeći od strane inoplemenika
aroganciju bez pokrića ako ne svakodnevno a ono veoma često. Inače to pitanje, o nacionalnoj pripadnosti, “u civilizovanom razgovoru nedopustivo” ,
Preporuke:
10
1
120 ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:15
Biljana Nikolić@Roksanda - kontra primer
Vi ste ovde napisali Zaista, svako je sam odgovoran...
Ako bi "komunicirala" na Vaš način i zaboravila ostatak rečenice, svašta bi se moglo iskonstruisati.

Ja sam ozbiljna osoba, ostavite se ovakih jeftinih provokacija da bi sebi dali važnost. Nije to borba protiv nasilja. U pravim rovovoma borbe protiv nasilja je gospodin doktor,od koga bi da ste iskren borac protiv porodičnog nasilja, mnogo mogli da naučite.
Preporuke:
10
2
121 ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:15
...
nastavak
u svakom zvaničnom dokumentu ili popisu je, kao što znamo, neophodno. Gde god sam se našao, pokušavao sam da smanjim tenzije između Srba starosedelaca i dođoša ( i Odisej je bio dođoš) – dakle, suprotno od ovoga kako istupam, ponekad, izazvan, na ovom forumu. To činim zato što dalje podele ne vode ničemu. Kada sam radio u G… devedesetih, meštani su mi rekli da se Srbi poreklom otud bacaju po podu u crkvi. Pravoslavni se ne valjaju za vreme službe, osim onih, koji su to videli od muslimana. Od hrišćana, jedino Holly Rollers na američkom jugu i neke protestantske zajednice kod nas, ali pravoslavni – ne. U Rimu se ponašaj po rimskim zakonima. Zato sam i ja usvojio ono lalinsko: ta, mante, neću se jediti čak ni kera da me ujede. Ali gospođa je stvarno preterala… Pa onda, ono” da vrlo perfidno provlači priče o silovanim srpskim ženama i genetskim kodovima”. A ja se još pozvao na dragoceni esej Petra Džadžića, dakle naveo izvor,
Preporuke:
8
2
122 ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:20
...
nastavak
I o kakvim “genetskim kodovima” je reč? Ja sam samo rekao da postoji psihodinamsko objašnjenje zašto se neke stvari ponavljaju, da narod to zove sudbina, fatum (dr Jela bi radije rekla karma, ili kismet ili-kako-već), da jezik krije mnoge istine, npr izreka “našla vreća zakrpu”, “našao lonac poklopac” itd; ako se osvrnete oko sebe – ne treba stručnost, samo “gledati ovaj svet bez naočara” – videćete žene koje su se razvele od muža zbog njegovog alkoholizma, posle se opet udale, za alkoholičara, zaključile “svi su muškarci isti”, što nije tačno, i onda u daljem razgovoru saznate da im je otac bio alkoholičar. Ne pevaju slavuji na ovom svetu, poštovana gospođo, ne pomaže tu ni “mirisni cvijet islama”, niti New Age dr Jelin, ako radite sa tamnom stranom života, kao ja, ali pomaže humor. Tu su koreni optimizma, kakvog-takvog: dum spiro spero: dok dišem, nadam se.
Preporuke:
9
2
123 ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:36
...
nastavak
"Te ideje ili argumenti nisu stvar licne prirode, vec se radi se o generalnoj diskusiji i apstraktnom misljenju

Nije to tako jednostavno. Kako će subjekt da razmišlja nego subjektivno. Ne razmišlja mozak u fiziološkom rastvoru, nego celo biće, sa totalitetom svojih iskustava. Malo se iz knjiga nauči. Naše je samo ono što proživimo. Što se tiše apstraktnog mišljenja, nisam tako shvatio razgovore na ovom forumu. Apstrakcije nikako ne spadaju u ono čega sam ostao željan u životu. Vidim da im pribegavaju neki komentatori, npr. pomenuti potpukovnik “junak, koji ne mrzi nikoga”; šta da se radi, svak ima nešto što ga tišti, pa kad raspali, recimo,” Studiozno, iznimno kvalitetan osvrt na kozmičku nepravdu” ili “Lenjin je bio "misaona labaratorija” “da bi vaspostavili domovinu humanuma” – ja izgubim svoje poslovično dobro raspoloženje. …Razume se, shvatam da moj stil može da se ne sviđa; u tom slučaju, izvinite.
Preporuke:
10
2
124 ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:52
Roksanda @ ...
U pravu ste da Vi niste inicirali preslisavanja o etnickoj pripadnosti, vec folosofija.

Kada sam radio u G… devedesetih, meštani su mi rekli da se Srbi poreklom otud bacaju po podu u crkvi. Pravoslavni se ne valjaju za vreme službe, osim onih, koji su to videli od muslimana.


Bilo bi interesantno da kazete nesto vise o ovome. Nikada nisam cula o bacanju po podu ili valjanju, ni u crkvi ni u dzamiji, a jos manje videla.
Kao sto znate, pravoslavni metanisu, sto je u nekim pravoslavnim Crkvama prisutno vise, a u nekim manje, ali se listom u pravoslavnim manastirima svih tradicija metanise. Posto je Pravoslavlje starije od Islama, verovatno je da muslimansko klanjanje ima za uzor hriscansko metanisanje (a ne obrnuto).
Preporuke:
3
8
125 ponedeljak, 21 oktobar 2013 15:10
...
@Roksanda

Usvojio sam sugestiju Crnjanskog da jezik treba da bude više ilustrativan, a ne precizan; zato ne treba bukvalno shvatiti reč "valjanje". Sigurno da postoji razlika između metanisanja i kreveljenja. Ruska narodna poslovica kaže: "Reci duraku da metaniše, a on čelo razbije".
Preporuke:
9
2
126 ponedeljak, 21 oktobar 2013 15:22
...
Dragi Spirituse, samo Vama, evo na poklon jedan pasus Miće Danojlića (Oslbodioci I izdajnici, 1997)

"Dobro, mi i jesmo zaostali, ali smo još živi, u toj zaostalosti! Šta će nam Progres, ako u njemu nema mesta za nas? Ko zna, možda je zaostalost garancija našeg opstanka, možda nam ona daje snagu, i postojanost našem karakteru. Na sve strane nam govore kako moramo prevazići mračnu prošlost… U redu, samo da ne preteramo… U toj mračnoj prošlosti izgrađivala se duša našeg naroda! Kakva je da je, to je jedina duša koju ima; ako izgubi to malo što je zaimao, šta će mu ostati, na šta će, posle, ličiti? Mračna prošlost je detinjstvo našeg naroda, a svako detinjstvo je lepo, pa i kad je ružno, ne može se naknadno popravljati. Nema nazadnih istina, ali hajde, objasni to..."
Preporuke:
10
2
127 ponedeljak, 21 oktobar 2013 15:27
...
Spiritusu, nastavak

"A samo se na ovom, najnižem stupnju pretrajavanja, stoji na istinski čvrstom tlu. Niže se ne može, dakle, ne moram se bojati sutrašnjice: svaka travčica odoleva, tu, velikosvetskom huku. za priviđenjima nek juri ono što u sebi ne nalazi oslonca; naše je uporište u tvrdom, u dosadnom i u običnom....

Jer je zdrava mera u čamotinji, i bezbednost u jednolikosti, i dobri izgledi u održavanju zatečenog stanja. Kad se samo setim svih tih uspaljenih prevratnika s kojima se, tako nepromišljeno, družim! Najveća smelost i najluđi podvig je u preturanju preko glave onoga što naiđe. U izduravanju su zameci slobode." (Danojlić)
Preporuke:
11
2
128 ponedeljak, 21 oktobar 2013 15:30
Roksanda @ ...
Kako će subjekt da razmišlja nego subjektivno. Ne razmišlja mozak u fiziološkom rastvoru, nego celo biće, sa totalitetom svojih iskustava.


Sigurno, ali postoje razliciti nivoi razmisljanja i razliciti nivoi diskusije - mi mozemo ostati na prepricavanju nasih licnih iskustava, kako napr. sta smo danas rucali i koga smo sreli na ulici, a mozemo i razmenjivati ideje. Kao sto se mozemo slagati, mozemo se i ne slagati, t.j. mozemo imati razlicita misljenja.
Ja nalazim da je generalni srpski problem veoma licno shvatanje neslaganja misljenja. Umesto da to sto ja mislim o necemu drukcije nego moj sagovornik bude osnova za zanimljivu diskusiju, gde bi smo bili otvoreni za argumente druge osobe, kod srpskih sagovornika, nazalost i na ovom sajtu, to je cesto izvor ljutnje i razlog za zauzimanje nekog odbrambenog stava.
Nadam se da Vi mozda mozete da objasnite kakvi transferi su tu u pitanju.
Preporuke:
6
9
129 ponedeljak, 21 oktobar 2013 22:11
Turas
Milutine,Milutine ti kao bajagi ne znaš ko je u Srbiji na vlasti .Ti Milutine (izvini što ne persiram jer verujem da smo na istim talasima)znaš takođe čemu služe NVO i PV PPV ...naravno samo kada se protiv Srba agituje. Tako je bilo i ranije. Od kada su došli žuti. Zar ne čitaš komentare na NSPM o našim društveno političkim kretenlucima , hoću reći kretanjima .U ovoj zemlji svi su osim nas Srba zaštićeni- kao beli medvedi . Što se tiče Valjevačkog suca ,ako nije dobio "poklon"od rvata, sigurno mu je poklonjena od mame i tate diploma pravnika .
Preporuke:
2
4
130 ponedeljak, 21 oktobar 2013 22:50
Turas
Moj prethodni komentar napisah da nisam pročitao druge .Sada što se drugih tiče;tipično srbski. Ostajem potpuno što sam prethodno naveo i dodajem da širenje teme :da li je majka "žmurela kada se udavala"(po Pavkovu i ostalima šta je tražila u minskom polju bez detektora, kao što su on i slični).Mnogo bezveznih komentara gde se gubi GLAVNA stvar; majci pripada dete ,i tačka ili za rvate (kao što je brm)točka ! Sve ostalo je naklapanje badavdžija koji su se zatekli na NSPM. Drugo rvatska je (nažalost)priznata država i za ovaj slučaj važe međunarodni dogovori i zakoni .
Preporuke:
2
5
131 utorak, 22 oktobar 2013 06:48
spiritus
@...
Eh, doktore...
Kad čovek dugo gleda u Zlo - Zlo počinje da gleda u njega. Zato mu treba okrenuti leđa. Pitanje je s kim komunicirate i s kim zaista komunicirate, pa Vas izvuče iz kože. Vi ste hrišćanin, ali Vaša struka nije hrišćanska, već humanistička. Da smo svi zdravi, šta bi doktori i farmaceuti radili? Zato, s vremena na vreme, savremena nauka mora da smisli nove bolesti od kojih će nas dugotrajno i uspešno lečiti. A, eto: onaj Dušan je bio car, a nije kontrolisao krv i urin!DŽadžića, Danojlića, Krivokapića... sve smo ih apsolvirali i nije nam bolje. I Lompara, pa ništa. Pročitajte Juliusa Evolu: Pobuna protiv modernog sveta, objavljena je i kod nas, 2010 (Gradac). Nije svrha života da se po svaku cenu izbegne bol, niti da sam život traje u nedogled.
Preporuke:
3
6
132 utorak, 22 oktobar 2013 08:46
...
Nisam od onih koji se poistovećuju sa poslom, nikad bio; čak obrnuto, ima zasićenja. Jednostavnim primerima iz okruženja i svakodnevice rekao sam da smo natopljeni apsurdom. Razbijen je dijalog, ne od juče. Vode se paralelni monolozi. To i ova diskusija, donekle, potvrđuje. Jonesko je to znao mnogo pre. S bolom uviđam: inoplemenik, a pažljivo sluša; ne treba mu dvaput ponavljati; drži se dogovora. Tuđ čovek, drugi jezik. Pod istim društvenim uslovima postiže više od nas. Boli to. A šta je svrha života? Pa, valjda, da ne pokisnemo (Dostojevski).
Preporuke:
7
0
133 utorak, 22 oktobar 2013 09:03
dragoslav pavkov
Pošto vidim da debata ne prestaje, odgovor većini komentatora postoji na mom sajtu
Preporuke:
1
3
134 utorak, 22 oktobar 2013 18:20
drJela Bisic
Za (kolegu)...od 18.10.,16;43:Izvinjavam se na kasnjenju.Ne nestaje Srpski narod(samo)(pretezno)zbog mesovitih brakova.Pre svega,pripadanje nekoj naciji,covekovo nacionalno osecanje nije bioloska,genealoska kategorija,vec socijalna.Necu da vas gnjavim primerima,ali znam coveka,od oca i majke Palestinaca,koji je odrastao u Beogradu,isao u nase vrtice i skole,slabo zna arapski,odlicno govori srpski.Nikako nije pasovao u svoju(biolosku)domovinu,i evo ga,srecnog,ponovo u Beogradu.Takodje,postoje vec hiljade ljudi,Srpskog porekla,koji su odrasli u inostranstvu,ne znaju srpski,i pripadaju Nemackoj,Francuskoj,Shvedskoj naciji.Pored toga,po mome misljenju,Srpski narod,u Srbiji,se razsrbio,izgubio svoje karakteristicne osobine.Pa nam nisu problem ni ljudi iz mesovitih bnrakova,ni deca iz dijaspore,vec nasi domaci razsrbljenici.Jordanski hriscani nisu maroniti.Oni su 85% pravoslavni,a ostatak su katolici,i razlicite protestantske crkve.Maronuta ima malo,oni su unijatska crkva,lokalna,u Libanu
Preporuke:
2
6
135 utorak, 22 oktobar 2013 18:22
Bob
pokisnemo?

Čak i bez kape,
na toj kiši što sipi
- dobro je, dobro

(Bašo)
Preporuke:
5
1
136 utorak, 22 oktobar 2013 18:27
Bob
Naravno, Dostojevski zna neke stvari... pokisnuti?

Neki površni čitaoci mogu Dostojevskog proglasiti za ateistu ili vesnika revolucije, ali nedostatak mozga ne opravdava neosetljivost - tu ne treba mnogo pameti.

I ne mogu da odolim, moram:

Biljana Nikolić - ukras NSPM-a!
Preporuke:
5
0
137 utorak, 22 oktobar 2013 19:38
...
@Bob

Bašo. Gle, sličan ukus. Znači, ipak je vredeo ovaj razgovor. Ima nade.”Mesečina je”, kaže Bašo, “cele noći usamljen šetam oko starog ribnjaka”. I oprosti mi moj smisao za humor. Mnogo pozdrava!
Preporuke:
8
0
138 utorak, 22 oktobar 2013 22:51
...
P.S.
Drago mi je da je neko prepoznao gorku ironiju u rečima Dostojevskog. I nadam se da nema ljutnje što sam, navodeći izvor, koristio tvoju ideju u jednom komentaru.
Preporuke:
8
0
139 sreda, 23 oktobar 2013 09:34
...
spiritusu
Otkako pamtim, kažu mi - pročitaj ovo, pročitaj ono. Kao, posle će biti jasnije. Eh, kad bi to bilo tako lako. Nuđeno mi je sve, od Markuzea, vrlo vrlo davno, do Rudolfa Štajnera. Proroci i njihova otkrovenja nisu potrebni ako se opredelite za Božju reč i njegovog proroka i Sina , i za Otkrovenje Jovana sa Patmosa. Što se čitanja tiče, ja insistiram na lepoti reči; oni koji preuređuju društvo (mahniti, kako ih je Kiš nazivao) manje me zanimaju. Politiku ne pratim, televiziju ne gledam.
Preporuke:
8
1
140 sreda, 23 oktobar 2013 12:06
Biljana Nikolić@Bob i doktor ...
Šta da Vam kažem, kišobran nikad ne nosim sa sobom.
Hvala Vam obojici.
Preporuke:
6
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner