Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Prava Roma i dvostruki evropski standardi

Komentari (35) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 01 oktobar 2013 10:42
Zoran Đorđević
Položaj Roma u Srbiji takođe je često vrlo težak (a čiji u Srbiji nije), ali po tom pitanju Evropa nema apsolutno nikakvo pravo da nas kritikuje i drži nam pridike.
Ovo je apsolutno tačno, ali Evropa koristi svaku priliku da nam stavlja primedbe.
Preporuke:
66
0
2 utorak, 01 oktobar 2013 11:25
Zloća
Gospodine Ristiću, kako vam nije jasno da sve ono što uradu Srbija (sa Romima ili oko bilo kog drugog pitanja) je nedemokratski i loše (pa nas treba ucenjivati i pritiskati), a sve što urade oni na Zapadu je demokratski i ispravno. Pa o dvostrukim, trostrukim i višestrukim standardima već cvrkuću vrapci.
Preporuke:
51
1
3 utorak, 01 oktobar 2013 11:30
Kačamak
Braćo Srbi Romi su uz vas!
Preporuke:
52
11
4 utorak, 01 oktobar 2013 11:54
Smiljanski
Gde je ta Evropa da se zapita,zašto su i Romi,pored Srba,Jevreja, Janjevaca-"Hrvata",i Turaka,proterani sa Kosmeta,i ѕašto im se ne omogući povratak na svoja ognjišta?
Naravno o tome ćute i pripadnici ovih naroda,a kako je krenulo, i Srbi sve manje govore o tome?
Preporuke:
65
0
5 utorak, 01 oktobar 2013 12:49
@Kacamak
Nazalost, niste u pravu. Romski funkcioneri se ponasaju ucenjivacki prema srpskoj drzavi i nezahvalno prema Srbima koji su ih mnogo puta zaduzili dobrotom i tolerancijom.

Problem je u tome sto se prenaglasavaju prava, na ustrb obaveza i licne odgovornosti. Bilo bi dobro da romske organizacije vec jednom pocnu da zahtevaju promenu katastrofalnog morala kod svog sopstvenog naroda i da realno sagledaju sopstvenu odgovornost za los zivot.

Animozitet na koji se Romi zale nije ni iracionalan, ni nezasluzen: niko ko ceo zivot radi, stedi, ulaze u svoju decu, trudi se da sopstveno okruzenje ucini prijatnim za sebe i druge, nije odusevljen asocialnim ponasanjem i unistavanjem imovine i infrastrukture, sto je ponasanje Roma i odnda kada im drzava da stanove i na kolenima ih moli da posalju decu u skolu.

Mislim da je jedino resenje problema ukidanje svake drzavne pomoci i izgradjivanje svesti o sopstvenoj odgovornosti za svoj i zivot svoje dece.
Preporuke:
49
13
6 utorak, 01 oktobar 2013 13:07
profil h
I u pogledu Roma, (kao i Srba ?!) odavde se jasno vidi, vrhunsko `evropsko` - licemerje i ružna, rasistička `faca` EU, koju tanka šminka `tolerancije` i `ljudskih prava` ne `pokriva` ?! Valjda bio bilo suprotno da su homoseksualci - Romi ??? Pa bi njihovo `paradiranje` štitilo hiljade policajaca, vladine i NVO, mediji itd. ???
Da li je Nemačka ili koja druga `vrhunska` EU `sila` vratila u siromašne zemlje `edukovane` Rome, kvalifikovane za `redovne` poslove i koliko im je `promenila svest`, što se sada, posebno potencira u odnosu na Srbe ???
Ovdašnji romski intelektualci su uradili velike stvari za svoj narod - stvaranjem pisma i razvijanjem pismenosti.... Ali, njihovim političarima su puna usta `Evrope` i `projekata` (čitaj: `novci`) i kritikuju srpsku državu zbog "nedostatka razumevanja" (opet - `novci` ?!) Pitanje, za njih, u ovakvoj `evropskoj konstelaciji` jeste, koliko oni sami, iskreno veruju da mogu, `projektima` da "preume" svoj narod, da ostavi svoj, tradicionalni, način života ???
Preporuke:
31
0
7 utorak, 01 oktobar 2013 13:11
mrks
Dvostruki arsini, na francuskom "deux vitesses"? Sto rekao Vucic, bas smo bolno osetili to "zlatno pravilo" EU politike i Zapad se toga drzi prema svima koga ne trpi.
Medjutim, postoji i druga strana medalje. Kako bi se vi osecali da odete tri nedelje na godisnji odmor, i kad se vratite zateknete romsku porodicu u svojoj porodicnoj kuci? Znam za vise ovakvih slucajeva, bas u Francuskoj. Tamo ministar ne pije kafu sa izgrednicima.
Preporuke:
29
1
8 utorak, 01 oktobar 2013 13:35
Štap
Ovi politikanti su zagrizli Eu udicu,a nisu ni svesni kako ćemo biti tretirani od stane drugih naroda.Bićemo niži stalež u EU.
Preporuke:
18
0
9 utorak, 01 oktobar 2013 13:44
oko
genocidnost zapadnjaka prema ovom narodu
je sustinski projavljena u brisanju njihovog istorijskog imena CIGANI

NOVOGOVOR u funkciji NOVOG EVROPSKOG PORETKA
Preporuke:
30
1
10 utorak, 01 oktobar 2013 14:00
Hernanes
Acković je jednom prilikom rekao da imaju problem sa školovanim Ciganima (ne vidim razlog da ih nazivam Romima budući da sami sebe tako nazivaju) jer kad se vrate u zemlju sa školovanja ne žele da budu Cigani. Menjaju imena itd.
Preporuke:
23
0
11 utorak, 01 oktobar 2013 14:36
Licemerstvo EU
Sta tek reci za prava Cigana u Slovackoj i Madjarskoj?
Tamo, verovatno, i psi imaju bolji tretman.
Ali, to je ona ista EU koja drugima drzi lekcije o ljudskim pravima.
Preporuke:
29
1
12 utorak, 01 oktobar 2013 15:29
Šta kažete ne ovo, gospođo Birgita iz švedske ambasade?
A šta kaže na sve ovo čuvena borkinja za pederska i romska prava gospođa Birgita?
Nešto vas ne čujem dobro?
Preporuke:
28
0
13 utorak, 01 oktobar 2013 15:41
katana
SAD su prve uvele ime Native American (autohtoni Amerikanac) za Indijance koji sami za sebe kažu da su Indijanci! Pa je takao i pišljiva Evropa, američka kolonija, na koju mnogi u SAD gledaju sa prezirom, kopirala svoje gazde, da bi bili veći katolici od pape, i uvela poplitičku podobnost u vezi manjina, ali samo za neke.

Što se dvostrukog aršina tiče, to je drugi porblem, jer male državice bez velikih sponzora moraju da trpe, da igraju kako im veliki sviraju. Kad bi Srbija bila usko vezana za Rusiju onda joj Evropa ne bi mogla ništa ali bi joj Rusija delila lekcije. To je sudbina malih naroda. Taj sprski problem neće nijedna druga vlast niki bilo koji svetki poredak da promeni.
Preporuke:
16
2
14 utorak, 01 oktobar 2013 19:17
Prava Srba i srpskih mesanaca
http://www.kurir-info.rs/mucitelj-zivotinja-preti-zaklacu-i-ljude-ko-sto-koljem-pse-clanak-1010869
Preporuke:
3
1
15 utorak, 01 oktobar 2013 22:48
Zemunac
Zbog zlocina protiv Roma u drugom svetskom ratu,trenutno bogata Nemacka bi morala i da odvoji neki novac za njihovo uklapanje u drustvo.Takav zahtev bi sve zemlje sa velikom populacijom Roma,ukljucujuci vladu Srbije morale da preko UN i UNIJE postave Nemackoj.Zasto stititi samo prava GEJ populacije?Umesto toga,oni nam,zbog Roma,prete uvodjenjem viza.Neka i NEMCI ispunjavaju neke demokratske uslove,PRE SVEGA RATNU REPARACIJU ROMIMA kao BOGATA civilizovana zemlja,a ne samo siromasni deo Evrope.
Preporuke:
17
2
16 sreda, 02 oktobar 2013 03:14
Svetislav Kostić
U komunističkoj socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini vlasti su već 1947/8 godine neposredno poslije okončanja rata za "ciganske" porodice (naziv Romi nije bio još poznat) sagradile u gradu Sarajevu jedno čitavo naselje sa udobnim porodičnim kućama.

Makar kod nas u Sarajevu, a predpostavljam i drugdje u BiH, prema Romima nije bilo ni traga od diskriminacije. Od strane države ionako ne, ali ni od nas običnog svijeta takođe ne. U mojoj generaciji "brucoša" bilo je i Roma pa i na medicinskom fakultetu.

Zašto je u Srbiji bilo drugačije. Pitam se tek danas a pogotovo nakon rasističkih izjava o Romima u "prosvjećenoj" Francuskoj i to sa najviših mjesta.
Preporuke:
6
6
17 sreda, 02 oktobar 2013 05:07
Glorija
Nemacka EU namerno brise tradicionalno ime Cigana i pretvara ga u Romi.Naravno da je to sa razlogom jer se tako menja svest ljudima.Cigani su ubijani zajedno sa Srbima i Jevrejima sirom te licemerne Evrope.Tako ce se i istorija promeniti uskoro.Nad Romima nije bilo genocida.Fasizam je na delu u EU.
Preporuke:
13
0
18 sreda, 02 oktobar 2013 08:20
Beli Orao
""Zemunac.
Tako se to radi. Tucimo ih njihovim oružijem. Onda gube tlo pod nogama i postaju nervozni. Bravo.

P.S.
Braćo Cigani ne dajte da vas banda EU zavede. Ne nasedajte na njihove prostačke fazone, jer ne misle ni vama ni nama dobro. Budite fini od autobusa do igrališta za decu, tako ćemo svi lakše da izdržimo eUropski pritisak.
Preporuke:
14
3
19 sreda, 02 oktobar 2013 12:31
Svetislav Kostić
@Kacamak! Ne osvrći se na to što tvoj kritičar, i to anonimni te i shodno tome, jedan klevetnik, koji Romima u njegovom klevetničkom tekstu (01 oktobar 2013 12:49) jedan čitav niz izmišljotina imputira.

Nije nikakvo čudo da Srbiji već godinama ne polazi ništa dobra za rukom kada se ima na umu da takvi kao tvoj arogantni kritičar u današnjoj Srbiji kolo vode.
Preporuke:
6
9
20 četvrtak, 03 oktobar 2013 07:48
Živorad
A u nekim zemljama, "šampionima demokratije" vode se policijski spiskovi kao za vreme drugog svetskog rata.
Preporuke:
5
0
21 četvrtak, 03 oktobar 2013 07:54
Živorad
Svetislave, bezobrazan si.

Puna je Srbija tih tvojih "roma" iz BiH sa kojima ste lepo postupali tamo.
Zašto pobegoše kod nas onda?
A naselja su građena i u Srbiji.
Prestani da lupaš napamet.
Preporuke:
3
0
22 četvrtak, 03 oktobar 2013 08:04
Brane2
Članak ima solidnu osnovu, mada je po meni promašio srž problema.

Srž problema nije "ko je Evropa, da nam oko Roma drži pridike".

OK, to je upotrebljiv odgovor na kritike kojekakvih brbljivih EUrokrata ali "glavna lekcija" krije se drugde.

Problem Roma jasno pokazuje raskorak između želja i realnosti problema integracije cele evropske zajednice.

Ta superzajednica ima u svojim temeljima ravnopravnost i prava svih podzajednica.

Kad takva superzajednica pojede zajednicu Roma, kojoj ( u proseku ) lokalni zakoni važe samo ako te uhvate a brza promena lokacije rešava sve probleme, ova ima problem.

EU superzajednica tako ne može da garantuje na terenu sigurnost svim _ostalim_ grupama jer bi tako morala da izdvoji jednu grupu kao poseban problem, a to bi upalilo par alarmnih lampica.

Taj problem i njegov razvoj u okviru EU bi Srbija mogla da upotrebi za svoja rešenja umesto kao protivodogovora u birokratskim nadmetanjima.
Preporuke:
3
0
23 četvrtak, 03 oktobar 2013 09:56
...
Njima odgovara da što duže imaju problema, i da budu problem, jer će dotle imati koristi. Kada bi problem bio rešen, tek onda su u problemu
Preporuke:
13
0
24 četvrtak, 03 oktobar 2013 13:57
Kačamak
Gospodine,Svetislav Kostiću,zahvaljujem se na Vašoj poѕitivnoj kritici i dobronamernom savetu (kliknuo sam na Vaš komentar pozitivno).Dalje...Tolerante nacije/narodi kao što su bili nekad Francuzi,Slovaci,Mađari,Makedonci,Bugari,Rumuni,a na kraju i ne najmanje važniji Srbi, su sve imali manjine, pa i Rome.Sada smo svedoci da su se Francuzi po tom pitanju promenili pa ih proteruju, kao i Nemci tzv. lažne azilante.Živim na Vračaru(BGD) pa mi Kalenić pijaca nije strana i sve što ide uz nju.Inače,reč Romi je indijskog porekla, kao sto Nemci za njih kažu"Cigojner", Francuzi"Žitan"(kao moje omiljene cigare(i silueta ciganke,je tamo),nastavak...
Preporuke:
1
12
25 četvrtak, 03 oktobar 2013 14:19
Kačamak
..dalje
Španci ih zovu"Gitano"to je isto i popularna pesma poznatog gitariste Karlosa Santane,a kod Srba su jednostavno"Cigani" i to nije ništa nipodaštavajuće. I tako redom,svi indoevropski jezici imaju slično ime za njih jedino se kod Srba insistira na njihovom autohtonom indijskom imenu Romi,inače si rasista ili nisi politički korektan.Ma nemoj,pazi majku mu!!!Sve nacije što sam pobrojio su uveliko u EU, plus Francuzi se hvale građanskim slobodama.Pored,toga imam nekoliko poznanika Roma sa kojima rado popijem piće u birtiji pored Kalenić pijace popričamo malo,razmenimo misli,i nijedan mi nije rekao da je Rom nego baš "Ciganin".Jedan od njih mi je rekao "Ko je Rom ubio ga grom!".Tako da na kraju insistiranje raznih NVO koje izmišljalju toplu vodu i rupu na saksiji da bi opravdali pare koje dobijaju bez motike je potpuno besmisleno.
Samo hoće da nas zavade sa svima po mom mišljenju.
Inače moj prvi komentar je sa ciganskog transparenta iz 1991ve kad su ih hrvati terali.Pozdrav,sve najbolje
Preporuke:
4
11
26 petak, 04 oktobar 2013 11:46
JovanaDada
Na Romskom jeziku,rec rom znaci covek,muskarac.Svi ostali(ne-Romi,sto bi smo rekli)su gadza.
Preporuke:
2
10
27 subota, 05 oktobar 2013 09:35
O integraciji
Mislim da je jedino resenje problema ukidanje svake drzavne pomoci i izgradjivanje svesti o sopstvenoj odgovornosti za svoj i zivot svoje dece.


Mislim da bi uklanjanje svake državne pomoći blo kontraproduktivno, samo bi otežalo stanje a ideja da će sami promeniti svest i uklopiti se u društvene modele ponašanja je iluzorna. Mislim da je najbolji način integracije da se sprovode striktno definisani i dibro razrađeni programi sa jasnim ciljevima i kontrolom - uostalom ovo bi bio dobar način da se revaziđu problemi u mnogim oblastima u kojima Srbija ima probleme.
Preporuke:
2
2
28 subota, 05 oktobar 2013 21:18
DrJelaBisic
Da vam olaksam posao,posto vidim da vas mrzi da guglujete:Romi su ranije imali dva naziva Gypsi/citanes...-od reci egyptian(Egipcanin)posto se verovalo da su dosli iz Egipta.Ustvari Egipat im je bio samo usputna tacka,iz njega su dosli sa Turskom vojskom.Drugi naziv je Cigani,sto potice od grcke reci za nedodirljive.Genetska istrazivanja potvrdjuju da Romi i jesu poreklom iz Severne Indije,iz kaste nedodirljivih.Tacan pocetak njihovog doseljavanja ka Evropi jos nije razjasnjen,a verovatno je da su se selili u vise talasa.Govore jezikom koji je indoevropski.i vrlo je slican Sanskritu odnosno savremenom jeziku koji je od njega nastao.Imaju posebnu kulturu,koju treba postovati,jer su je ocuvakli,u stranom okruzenju,vekovima.Njihova narodna medicina je identicna sa ajurvedickom medicinom.Svaka drzava polaze ispit covecnopsti na najslabijima,a to su,u celoj Evropi pa i kod nas-Romi.
Preporuke:
2
10
29 ponedeljak, 07 oktobar 2013 20:44
DrJelaBisic
Iako izgleda se tema iscrpla,dodala bih samo jos jedan mali komentar:vecina stanovnika Srbije ima imovinu na selu,i mnogo ih je koji su zaboravili i sta i gde imaju.Ako im zagusti-potrefice u babinu chatmaru,i zivece od obradjivanja dedine strnjike.Napasace ovcu ili dve,na livadama koje ne samo da su se zakorovile,vec ih je braslo shiblje.Velika vecina Roma u Srbiji nema nikakvu nepokretnu imovinu,niti su je ikada imali.I kad bi hteli-nemaju gde da pobegnu.
Preporuke:
0
8
30 nedelja, 13 oktobar 2013 09:21
...
"vecina Roma u Srbiji nema nikakvu nepokretnu imovinu,niti su je ikada imali.I kad bi hteli-nemaju gde da pobegnu"
Manji broj Roma ima značajnu imovinu, ogromne kuće, lokale itd, i to su oni koji rade u inostranstvu. Neki članovi njihovih porodica imaju po pet-šest pasoša. Dešavalo se da hitna pomoć ide nekoliko puta kod iste osobe pod raznim imenima. Razume se da je velika većina siromašnih. Tako je i kod Srba, i kod drugih naroda.Bogata manjina ne pokazuje nikakvu solidarnost prema siromašnoj većini. Način života bogatih Roma ne razlikuje se mnogo od onih koji žive u karton-sitiju; veliki novac njih ničim nije oplemenio. Kod one većine, međutim, siromaštvo ima živopisne, groteskne oblike, što je jedno folklorno obeležje; to je nametljivo siromaštvo, koje kao da se ponosi samo sobom i svima se daje do znanja. Njegova prividna bestidnost (loše) skriva duboko lukav stav prema svetu, životu i ljudima u okolini;
Preporuke:
5
0
31 nedelja, 13 oktobar 2013 09:24
...
nastavak
suština tog stava je nerad i društveni parazitizam; njime se društvo indirektno optužuje za loš položaj Roma u njemu pri čemu se ne ulaže nikakav lični napor da se to izmeni ali se istovremeno koristi ono što se nudi. Komunikacija sa tim ljudima je veoma teška. Ona je obojena prenemaganjem, svojevrsnim manirizmima, fingiranjem tegoba i kada ih nema odnosno preuveličavanjem kada su prisutne. Istovremeno, njihov međusobni dijalog je potpuno normalan i realističan. Na sagovornika to ostavlja mučan utisak; ponekog razdražuje jer ponižava. Uz to obavezno ide nedostatak bilo kakvog kriterijuma i neumerenost zahteva. U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti obuhvaćeni su šifrom 241 za besplatne usluge, kao " lica romske nacionalnosti, zbog tradicionalnog načina života itd".
Preporuke:
5
0
32 nedelja, 13 oktobar 2013 09:27
...
drugi nastavak
To izuzimanje od zakona je mač sa dve oštrice; veliko pitanje je koliko je zakonito, da i ne govorimo da nije pošteno. Bolje bi bilo da su obuhvaćeni šifrom za lica sa minimalnim prihodima, kao i ogroman broj ostalih. Ovako su stigmatizovani bez ikakve potrebe, a ne dobijaju više nego oni sa malim primanjima jer to nije ni moguće; istovremeno, takvo razvrstavanje revoltira druge građane. Nije tačno da "nemaju gde da pobegnu": oni to svakodnevno upravo i čine; to se radi organizovano, odnekud, iz nekog centra, bez obzira što znaju da će mnogi posle par meseci biti vraćeni sa tog zapada gde su opanjkavali zemlju u kojoj žive. Ne treba zanemariti uticaj koji vrše na neromsko stanovništvo; o tome ubedljivo piše Dvorniković; neki ljudi možda i nesvesno prihvataju romski stil života. Tzv dekada Roma daće obrnute efekte od nameravanih. Položaj Roma neće se mnogo promeniti jer za to, osim para treba i volje.
Preporuke:
5
0
33 nedelja, 13 oktobar 2013 18:03
DrJelaBisic
Za ...:Covek je drustveno bice,i moze da se potpuno ostvari samo u drustvu drugih ljudi.Pripadanje odredjenoj zajednici(koju smatramo kao svoju,i sebe njenim clanom)je neophodno coveku.Marginalizovane drustvene zajednice imaju odredjene zajednicke karakteristike,po kojima su slicni.Takodje,ne mozete voleti drzavu ili drustvo koje vas ne voli.Ako ste pojedinac-trazite"srodne duse",osobe sa istim ili slicnim problemima,pa se sa njima udruzujete,u zajednickom interesu.Romi su,od svog dolaska,posebna grupa,rasno ogranicena od svoje okoline,neasimilovani,kako u bioloskom tako i u kulturnom pogledu,i jos,pored toga,grupa koja je ekonomski na dnu(za razliku od Jevreja,koji su takodje rasno razliciti,kulturno samo prividno asimilovani,a religijski otvoreno suprotstavljeni,ali zato ekonomski na vrhu drustva,naravno ne svi i uvek).Medju 5%najsiromasnijih u Srbiji vecina su Romi,a medju 5% najbogatijih sigurna sam da ih nema.Nemaju nikakav politicki uticaj.Nemaju mogucnosti za normalno...
Preporuke:
0
5
34 nedelja, 13 oktobar 2013 18:06
DrJelaBisic
...obrazovanje,ne samo zato sto oni to ne zele,niti zbog jezicke barijere(koja postoji)kulturoloskih razlika i sl.vec i zato sto je kod nas obrazovanje deteta u direktnoj korelaciji sa stepenom obrazovanja porodice i njenom sposobnoscu da finansira obrazovanje deteta.Kao grupa nalaze se van svih drustvenih tokova u Srbiji.Diskriminacija prema njima je jasno izrazena,bila je to cak i u komunizmu,pod razlicitim izgovorima.Romi ne mogu sami sebe da izvuku iz problema u kojima se nalaze.Ponasanje koje ste opisali je tacno i pokazuje da popravljanje njihovog polozaja mora da pocne od iznutra,akcijom samih Roma.Tu je medjutim problem sto su takvi aktivisti odbaceni,u mnogo slucajeva,od strane same Romske zajednice,jer Romi smatraju da nije u pitanju pomoc,vec pokusaji da se oni asimiluju.Izvlacenje Roma iz siromastva je mnogo komplikovanije nego kada su u pitanju npr Srbi(ili Madjari,Rumuni...)Ako je Srbin siromasan,i zbog toga oseca da je diskriminisan,njemu treba samo ...
Preporuke:
0
5
35 nedelja, 13 oktobar 2013 18:07
DrJelaBisic
...ekonomska pomoc,i on(bez ikakve promene sebe od iznutra,promene svog identiteta)moze da se izvuce iz siromastva i diskriminacije.Kod Roma nije taj slucaj.Oni su cesto primorani da se odricu(dela)svog identiteta(ili onoga sto oni smatraju da im je identitet)ili misle da su na to primorani(iako,objektivno,nisu)da bi se ekonomski uzdigli.U vezi laznih azilanata(koji su,navodno(?)u vecini Romi:"Opanjkavati"Srbiju,zemlju u kojoj zive,nije uopste komplikovano.Ako mislite na Srpsku drzavu,vlastodrsce u Beogradu,kliku koja nad nama(pa i Romima koji zive u Srbiji)vec decenijama vlada-njih ne treba uopste opanjkavati.Oni su ziva,pokretna bruka,politicki cirkus,izdajnici koji nikoga ne pretstavljaju.Reci o njima sve najgore-jos nije ni deo price koja bi mogla da se isprica.
Preporuke:
0
5

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner