Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Čime Sirija može uzvratiti (II)

Komentari (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 04 septembar 2013 13:09
Poštovalac NSPM
Odličan prikaz PVO sredstava sada se jasno vidi zašto su neki NATO saveznici ustuknuli i sam broj različitih sistema ukazuje na mogućnosti i brojnost PVO odbrane, a u sadejstvu sa elektronskim ometanjima koja bi sigurno izvodile jedinice ruske flote i efikasnost ovih sirijskih sistema bi bila znatno veća. Značajnu ulogu igra i činjenica da je zemljište ispresecano i u nekim regionima sa rastinjem te mogućnosti maskiranja su vrlo velike što znatno otežava situaciju napadaču koji nije uvek siguran u cilj a izložen je neprestanom osmatranju. Posmatrao sam malo konfiguraciju terena Sirije i primetio sam da su izvršili veliki broj radova na priprmi vatrenih položaja kako PVO tako i drugih sredstava artiljerijskih i raketnih sistema. U takvim okolnostim moguće su različite simulacije. Mislim dase Asadova pozicija nakon pretnje zapada učvrstila i da neuspela agresija može mnogo da mu pomogne u učvršćivanju na vlasti. Nek mu je sa srećom. Živela Srbija.
Preporuke:
66
1
2 sreda, 04 septembar 2013 13:48
siniša
Sve je to jad i čemer i sa sirijske i sa američke strane. Ko će koga i čime. Kad do toga dođe zbogom pameti. Naravno Sirija će se braniti čime ima i čime stigne, a Amerika će udarati takođe čime stigne.

Ništa to ne valja. Rešenje je da se sedne i lepo ljudski, čovečanski razgovara i dogovara, ali izgleda nema ništa od dogovora i pregovora. Ulazimo u zonu sukoba.
Preporuke:
29
7
3 sreda, 04 septembar 2013 14:57
JJ
Ovo je ohrabrujuci tekst, medjutim linija fronta ne izgleda toliko ohrabrujuce jer cunjenica je da ce rat dugo trajati a da se Sirija bori na tri fronta, sever*(podrska teroristima iz Turske), jug*(podrska iz Jordana), istok*(Irak). E sad ovo mozda i ne bi pretstavljalo problem jer drzavne snage napreduju a oni su u konstantnom povlacenju ili izvode jalove kontra napade. Ali dodajmo na sve ovo i napad iz vazduha i to vec menja balans snaga.

Bolje od americkih raketa Siriju moze da zastiti ruska hrabrost, i jasno stavljanje do znanja SAD i Francuskoj da ce biti posledica ako urade ovako ishitrenu akciju !!! Ako ovo ne spreci Rusija, gubi pravo da se zove sila i izgubice svoje saveznike brze nego sto misli.


Mapa desjtava

http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_civil_war_detailed_map
Preporuke:
41
0
4 sreda, 04 septembar 2013 16:14
Drinko Končarević
Rakete su postale primarno oružje ali dok nepirjateljska noga ne stupi na tlo, ništa od raketa. To znači, prvi udar, raketni, treba primiti sa što manje gubitaka, uključivo ne aktiviranje svojih raketnih sistema. Kad kroče, pa se izmešaju onda treba otvoriti žetoku vatru. Napadač nije toliko osetljiv na gubitak raketa koliko na gubitak ljudi. Dok se drugi bore u korist agresora, agresoru je lako pa i lepo. Ali, kad ga potkače po ljudstvu, brzo beži, glavom bez obzira. Jedan naš elektronski medij, objavio je vest da su Sirijci 31.avgusta, oborili jedan avion raptor i četri tomahavk rakete. Posle toga usledilo je povlačenje pojedinih članica NATO-a iz napada. Koliko je ovo tačno?
Preporuke:
33
1
5 sreda, 04 septembar 2013 19:45
cuban_linx
Ne zaboravimo 'Priazovlje' i druge brodove RF koji itekako imaju mocne radare i bice i osi i usi Sirijskog PVO. Ima mesta za optimizam, ne zbog Sirijske vojske, vec zbog dominantnog antiratnog raspolozenja u Americi i Francuskoj. Pa ceo svet je protiv agresije sem Tacija, Pusiceve i Bakira, sto dovoljno govori o tim karikaturama ljudskog roda.

Sledi G20 i videcemo sta ce biti posle toga.
Preporuke:
27
1
6 sreda, 04 septembar 2013 21:09
s.j Komentar i odgovor JJ-u
Pitanje je koliko je ta mapa za verovati, imavši u vidu izvor. Bilo kako bilo, Sirija je zemlja čiji je zapadni deo praktično pust. Devedeset odsto stanovništva živi na istoku zemlje, pa je razumljivo da su linije fronta na toj strani. Što se ostatka zemlje tiče, on nije pod strogom kontrolom bilo koje strane. Ono što ke bitno je da Sirijska strana ima kontrolu nad glavnim delom zemlje, i da drže ili osvajaju, a ne gube.

Što se odbrane od napada novih Sila Osovine tiče, najbolja odbrana je sputavanje u pokretanju napada. U skladu s mogućnostima je potrebno manipulisati javnim mnjenjem u korist naše strane. A ako do napada dođe, bitno je što bolje očuvati borbenu gotovost odbrambenih snaga, jer se pravi rat odvija na tlu. Bombardovanje je samo pometnja kojom se nastoji dati bolja šansa islamistima - a oni su ti protiv koji Sirija mora pobediti. Kako? Umanjenjem štete, na svim poljima, kako bi se moglo nastaviti sa uspešnim potiskivanjem vehabijsko-plaćeničke najezde.
Preporuke:
24
0
7 sreda, 04 septembar 2013 21:11
ѕ.j Ispravka!
Pomešao sam strane. Istočna strana je praktično pusta, a najveći deo stanovništva je na zapadu.
Preporuke:
22
0
8 sreda, 04 septembar 2013 22:36
Kolateral
Sirija moze da uzvrati samo kontranapadom po vojnim metama protivnika. Ako budu samo sedeli i cekali bice unisteni bez obzira na to kakvu protivvazdusnu odbranu imaju. Treba imati u vidu da je za Ameriku pitanje casti da pobedi u ratu i nece tek tako odustajati. Ako bude bilo dobre odbrane napadi ce samo biti intenzivirani do tacke pucanja odbrane, nakon cega pobunjenici preuzimaju stafetu i krecu u ofanzivu, uz podrsku iz vazduha bas kao u Libiji. A Iran samo neka gleda kako im gine glavni saveznik i nista ne cini jer su oni sledeci na redu.
Preporuke:
20
2
9 četvrtak, 05 septembar 2013 08:01
s.j @Kolareral
Kakve crne časti? Oni nikada nisu imali časte, a neće je ne imati.

Ideja o tome da je napad najbolja odbrana je nepotpuna. Mora se sagledati šta, gde i kako. Sile Osovine - zovimo ih baš tako - ne nameravaju krenuti u kopneni rat. Ne mogu oni više priuštiti tolike troškove, posebno ne u Siriji. Zato je bitno da Sirija očuva borbenu gotovost svojih snaga, kako bi mogli nastaviti sa pravim ratom - ratom sa islamistima. To i stoji iza cele ideje o napadu. Osovina želi oneosposobiti sirijsku vojsku, kako bi neprijatelj odneo pobedu.

Pominju se Libija i Irak. To su dva sasvim drugačija društva. Sirija je znatno naprednija zemlja, sa manje podela po čisto verskim linijama, pa je poređenje sa Irakom naivno. A o Libiji, kao verski homogenom polu-plemenskom društvu, da i ne govorim.
Preporuke:
16
1
10 četvrtak, 05 septembar 2013 09:22
Posmatrač
Nadati se da je autor izostavio nešto od sirijske PVO.
Preporuke:
14
0
11 četvrtak, 05 septembar 2013 10:08
Poslužilac PAT 40mm
Velika je čast danas biti pripadnik RViPVO sirije. Stajati na braniku otadžbine kada se "adska žvala" nadvijaju nad njom.
Preporuke:
14
0
12 četvrtak, 05 septembar 2013 14:35
AMIR ČAMDŽIĆ
Rusija upozorila: Pogodak u reaktor imao bi katastrofalne posljedice
Rusija je saopćila u srijedu da bi svaki vojni udar na Siriju mogao imati katastrofalne posljedice ukoliko projektil pogodi nuklearni reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uran.

Više na linku:


http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svijet/rusija-upozorila-pogodak-u-reaktor-imao-bi-katastrofalne-posljedice
Preporuke:
7
0
13 petak, 06 septembar 2013 11:26
JJ
sreda, 04 septembar 2013 21:11
ѕ.j

Duz reke viditer naseobine na istoku, ostatak jeste pustinja ali svejedno to je i dalje prilaz iz kog dolaze pojacanja cime se popunjavaju redovi islamista.

To sto vi pricate za odrzavanje morala je tacno ali negiranje znacaja vazdusne premoci je samo samoohrabrivanje, pored toga sto ce zaustaviti Sirijsku armiju da napreduje, omogucice lakse napade islamista a i teze naoruzanje ce morati da bude napusteno, tenkovi.... Setite se Libije, gadjali su ciljeve na zemlji gadjace ih opet. Tenkove koje budu koristili pobunjenici nece sigurno gadjati i vec imamo promenu situacije na terenu.

Zato opet kazem nemojmo ziveti u zabludama, nazalost samo Rusija moze da spase Siriju i da joj dozvoli da pomogne sama sebi, zabranom agresije zapadnih saveznika na nju. Ako to ucini Asad ce uz malo srece nastaviti da oslobadja selo po selo, grad po grad. Pozdrav.
Preporuke:
6
0
14 petak, 06 septembar 2013 16:34
ѕ.j @ JJ
Slažem se sa tim. U ozbiljnom društvu istomišljenika, koji neće posustati kada vide velike probleme, svakako treba govoriti istinu.

Pomoć islamistima u Sitiji pristiže, prvenstveno, preko granice sa Turskom, Irakom - iračka granica je granica samo po imenu; tu nema nikakve kontrole -, kao i pro-zapadnim Jordanom, na čijem je čelu kralj povezan sa Saudima i ostalim arabijskim ne-ljudima. Da bi Sirija pobedila u kopnenom ratu, ona mora preseći te pacovske kanale uspostavljanjem kontrole nad svojim granicama. Što se tiće Jordana, Sirijske snage imaju kontrolu nad palmi rom, pa je granica sa tom državom donekle obezbeđena. Turska, pak, otvoreno podržava islamiste, što znači da tu nema nade. Nije moguće zatvoriti granicu, niti opkoliti islamističe snage.

Koje opcije Sirija ima? Kurdi naseljavaju dobar deo turskog graničnog područja sa Sirijom. Tursko-kurdski neredi u tom regioni bi bili od koristi za Siriju (a i nas). To, i ruska i iranska umešanost, su jedina nada za Siriju.
Preporuke:
9
0
15 petak, 06 septembar 2013 17:23
JJ
petak, 06 septembar 2013 16:34
ѕ.j @ JJ
Mi se oko svega slazemo, Jordan su pa i obuzdali, na turskoj imaju sansu preko kurda ali i ta granicna sela sa kurdskom, populacijom nisu preterano gusta a ipak je granica dugacka. Izmedju ostalog i krudi gledaju najvise sebe i trude se da zadrze i zastite svoju zemljake, i da sacekaju manje vise koja ce strana da pobedi, naravno bore se protiv pobunjenika kada ih napadnu zato sto im je Asad obecao neku autonomiju nakon sto su se trupe povukle, tj neku vrstu samouprave. Mene sad najvise interesuje na koji sve nacin Iran pomaze Siriju, u oruzanju i humanitarnoj pomoci svakako ali da li deluju neke trupe na toj teritoriji. I mogao bi dodati da bi bilo od ogromnog znacaj kada bi uveli svoje trupe na teritoriju Sirije, naravno bez cinova....

To je svojevremeno radila DR Kina u Korejskom ratu, pola miliona vojnika je usetalo...Ima sad i tu posledica po Iran ali mozda vredi rizikovati...
Preporuke:
7
0
16 petak, 06 septembar 2013 21:02
Kolateral
To pitanje casti je vise figurativno receno i tice se iskljucivo vojnicke casti koju svaki ako ne vojnik onda oficir mora da ima. Ne odnosi se na piliticare ili ameriku u celini valjda je to jasno. Ono sto mene iskreno brine i sto jednostavno ne mogu da razumem, mozda su se vremena promenila ili sta, ali kako zlocinci misle da bombarduju Siriju preko Ruskih glava u Tartusu. da li je Rusija i dalje supersila ili nije vise. Zamislite obrnutu situaciju da li bi to bilo moguce. Nekada bi zbog ovoga sigurno izbio svetski rat, da li je ovo uvod u to videcemo. Imam utisak da se Ameri prave ludi, I pokusavaju da skrenu paznju sa te cinjenice - kao A vi ste Rusi u Tartusu? Ne brinite zaobicicemo vas, slobodno se suncajte, ali bi jos bolje bilo da se evakuisete i date nama vasu jedinu bazu u mediteranu i poslednju jer posle ovoga niko vam nece smeti dati drugu. Da li to stvarno moze da prodje ne znam jos ali ako prodje ravnoteza u svetu ce ozbiljno biti poremecena a steta bi mogla biti ogromna.
Preporuke:
5
0
17 subota, 07 septembar 2013 11:42
Kokoda kokodaaaa
Mene zbunjuje cinjenica da Iran nije poslao svoje pesadince da razvale tu bandu sto ju je zapad uz pomoc nekih arapskih rezima i Turske ubacio u Siriju.
Iranska pesadija je najhrabrija na svetu. Kada su ratovali sa Sadamovim Irakom, licno sam video slike i jedan video snimak odbrambenih Irackih rovova pune poginulih Iranskih boraca koji su ljudskom masom (Iranska pesadija je ledila krv u zilama Iracanima - cuo sam licno od jedog Irackog oficira) probili Iracke polozaje. Iracani su se razbezali iako mnogo bolje naoruzani. To je bilo pravilo.
A, sada se Sirija tako mrcvari sa tim od zapada ubacenim sljamom a Iran se ne brani u Siriji a sto bi morao - po logici stvari! To mi uzrokuje - razna nagadjanja, kad razmisljam o tom ratu.
Mozda ce Iran napraviti preokret (Ceda im savetovao - ups!) i okrenuti se dogovoru sa zapadom. Rusi nisu dovoljno jasno upozorili ameriku.
Nesto tu nije cisto? Zaudara, ali na sta???
Preporuke:
4
0
18 nedelja, 08 septembar 2013 07:54
s.j @JJ
Po onome što se donekle može razaznati, Iran svakako učestvuje u konfliktu, ali ne u vidu direktnog slanja regularnih vojnih jedinica. Vojni savetnici i iranske tajne službe svakako jesu aktivni, i o tome ima nekih dokaza. A šalje se i humanitarna pomoć, kao što ste naveli.

Da se vratimo na granice. Kurdi se ponašaju dosta nečasno. Oni su više odani Turskoj - zemlji u kojoj su otvoreno maltretirani - nego Siriji i Iraku, gde čak i imaju neka prava. To će se, prvenstveno, njima razbiti o glavu, jer im 'opozicija' (kakav propagandni termin!) ništa neće pružiti. Teško njima, kao i svim manjinama, ako islamisti pobede.

Rusija je pokazala da snažno stoji iza Sirije. Ovoga puta se nisu 'izmigoljili' u korist boljih odnosa sa zapadom. Razume se, Rusija je velika zemlja, sa sopstvenim narodom, i niko ne može od nje tražiti da se žrtvuje za neku drugu zemlju. Ali situacija u Siriji nije samo 'problem neke druge zemlje', već i njihov problem, kai o problem svih nas. Moraju pomoći, svih radi.
Preporuke:
5
0

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner