Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Čime Sirija može uzvratiti (I)

Komentari (15) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 31 avgust 2013 12:06
ivan3012
Odlican,strucan analiticki clanak,samo sa jednom napomenom..To je ono-sto je poznato..Bez zelje za prejudiciranjem,Putin rece - dacu im najmodernije oruzje..Da li je receno i ucinio,ne znamo.A i da jeste u ovoj situaciji se o tome jednostavno-ne govori.A ovo je ujedno i najbolja prilika da Rusija testira svoja oruzja..Naravno dolazak ruske flote u mnogome menja situaciju.Zapravo u ovom trenutku sve je u domenu spekulacija i nagadjanja..Uz jos jednu napomenu.Sasvim je moguce,cak i verovatno da ce ruska mornarica delovati prema situaciji na terenu i u datom trenutku,tako da pouzdanog predvidjanja-jednostavno za sada-nema.
Preporuke:
63
1
2 subota, 31 avgust 2013 12:27
Dragan
Sirija može da se brani, da uzvrati jako teško.

Može da se brani pre svega mobilnim protiv-vazdušnim sistemima (na prvom mestu BUK-M2E i Pancir, a da S-300 ako je stigao, sačuva za eventualni avio-napad) - njihovim kratkim i brzim delovanjem po sporim tomahavcima (to ne bi trebalo da je problem, ali je pitanje koliko imaju "municije" tj. raketa), a potom brzom promenom položaja.

Napad na Američke brodove je moguć samo avionima, mali brodovi koje Sirija ima (tridesetak) i dve nešto veće fregate ne mogu izvesti uspešan napad na razdaljinu 1000-1500 km na kojoj se nalaze američki brodovi.
Avio rakete KH-31 (tj. X-31) - zavisno od varijante mogu da imaju domet do 70km Ako su im Rusi dali i X-35 ili X-59 (zvanično nisu) onda je domet preko 250km, to bi bilo već ozbiljno. SU-24 Sirijci imaju oko 20 komada (brzina oko 1300km/h).

Imaju Sirijci i još opasnije protiv-brodske rakete - Yahont (72 komada)sa dometom od 300km, ali nema šta da ih odnese na domet američkih brodova.
Preporuke:
41
0
3 subota, 31 avgust 2013 13:27
siniša
Uz analizu naoružanja i varijante o upotrebi tog naoružanja trebalo bi dodati još neke elemente analize koji se mogu sažetio ovako, " Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka".

Osim oružja utiču i drugi elementi, kao što su klimatski,geografski itd, naš narod bi rekao "Junaku se često puta hoće, vedro nebo nasmijat grohotom".

Takođe i istorija nas nečemu uči, a to je da ne pobeđuje uvek jači na papiru. Ono što iz istorije najbolje znamo to je da je jedinstvo jako važno i odlučujuće. Jedinstvo sirijskog naroda, koje je narušeno, ali i jedinstvo NATO pakta koje je takođe narušeno. Zatim faktor poretanja velikih stabilnih struktura. Kad jedna mašinerija kao što je NATO se pokrene to je kao da se most pokrenuo, uvek pukne.

Ako NATO izgubi Tursku u ovom ratu, a izgubiće je ako krene, NATO će ostati bez pešadije i oslonca u tom delu sveta.

I na kraju bih podsetio na termin "Pirova pobeda" može se i pobediti u jednoj bici, ali da se zbog nje izgubi rat i carstvo.
Preporuke:
53
5
4 subota, 31 avgust 2013 15:51
...
najbitnje za Sirijske komandante je da li su išta naučili iz rata NATO protiv Iraka i naše zemlje?Da Sirijci imaju rusko oružje o kojemu se raspravljalo na ovim stranicama sigurno da Ameri ne bi ni napadali.Ameri tačno znaju šta imaju Sirijci i šta mogu da upotrebe, čak kada se sabere i nepoznatost prisustva iranskog oružja.Mislim da u ovom sukobu za Amere više predstavlja nepoznanica da li imaju ili ne i koliko iranskog oružja nego ruskog.Kao što smo videli svi ruski prijatelji su naoružani "starudijom" a moderno oružje koje su platili Rusiji stiže jako sporo ili nikako!Uvek sam se pitao zašto Sirija nema podmornice u svom naoružanju ali to je druga tema...
Preporuke:
30
10
5 subota, 31 avgust 2013 18:49
s.j Ključan igrač u svemu je Turska. A i delovanje Kine, Rusije, kao i Sirijskih saveznika u regionu
Kamo sreće da su se neredi u Turskoj nastavili. To bi Tursku, preokupirannu unutrašnjim problemima, primoralo da se povuče iz napadačke bande, a Ameriku ostavilo bez ključne baze na kopnu.

Kina i Rusija će nastaviti sa ometanjem Američkih paklenih namera u Savetu bezbednosti, čime će se dotični ma oduzeti legitimitet (koga svakako i nemaju). Sumnjam da će Rusija direktno učestvovati u konfliktu na vojnim nivou, ali Ruski špijuni su svakako prisutni na terenu, a i Ruski savetnici koji pomažu siriskoj vladi.

Sirijski saveznici u regionu, Iran i Hezbolah, će biti daleko aktivniji. Iran neće stupiti u otvoren konflikt sa Amerikom, ali oni svakako hoće pomoći Siriji na svakom nivou.

No, ni bitka koja može zaustaviti zapadnjačke namere nije gotova. Postoji dosta otpora na zapadu - bilo iz moralnih ili čisto budžetskih razloga - i to bi moglo primorati Ameriku da odustane od ovoga. No, ne nadajmo se tome. Sirija mora biti spremna za napad.
Preporuke:
32
0
6 subota, 31 avgust 2013 20:03
politikolog
Neću komentarisati ovaj vojni deo, ali moram da ukažem na grešku u onom delu što se tiče međ. odnosa i međ. prava. Preventivni napad nije dozvoljen! Ovo na šta je autor mislio se zove preemptive strike, odnosno preemptivni napad, ili ti preduhitrujući, to je ono što je ispravno navedeno da je Izrael učinio Egiptu. Dakle razlika, između preventivnog i preemptivnog je u ovome. Preventivno podrazumeva da vi smatrate da će vas neko napasti uskoro, iako se na terenu to ne vidi, niti se tako može zaključiti, ali eto vi tako smatrate. Preemptivno je delovanje kada se sasvim izvesno očekuje napad protivnika, drugim rečima on gomila trupe blizu vaše granice i preti, e to je dozvoljeno i to je Izrael uradio.
Doduše, Siriji ovakvo delovanje ne bih preporučio, jer ako bi uspeli nešto da unište, to bi dovelo do strašne odmazde, + bi se aktivirao član povelje Vašingtonskog ugovora o samoodbrani. Znate, ipak, ne važa sva pravila za sve.
Preporuke:
30
2
7 subota, 31 avgust 2013 20:07
Misa
Sve je to na papiru, ali tehnoloski kasni jedno 50 godina za americkim oruzijem. Realnost je da sirijska vojska vec 2 godine ne moze da se izbori sa pobunjenicima naoruzanim kalasnjikovima.

I otkud vam ideja da ce ameri slati avione? Oni vec godinama ratuju bespilotnim letilicama.
Preporuke:
16
15
8 subota, 31 avgust 2013 21:15
Relja
Sirijska vojska ima veoma male sanse da se uspjesno suprotstavi zlikovcima. Razloga je vise. Po meni je glavni razlog obucenost vojske. Moderna oruzja nisu mobilni telefoni pa da jednim dugmetom ucinite sve sto pozelite.Jednostavno, za uspesnu primenu ovih sistema potrebna su poprilicna tehnicka znanja, ratna taktika, sposobnost improvizacije... sve ono za sta sumnjam da sirijska vojska poseduje. Da ne govrimo o ovom iscrpljujucem trogodisnjem ratu u kojem bas i ne briljiraju s obzirom protiv kakvih se autsajdera bore. Sirijsko oruzje je uglavnom zastarelo, a i ove modernije varijante su samo delici iz ogromnog ruskog vojnog mozaika. Ono sto vecina ne primecuje je to da kupovina nekog supermodernog oruzanog sistema (npr S300 ili sl.) ne znaci nikakvu posebnu prednost jer je on projektovan da bude uspesan samo kao dio ogromnog vojnog sistema za koji Sirija nema ni novca ni kadrova.
Preporuke:
23
4
9 nedelja, 01 septembar 2013 23:11
rusofil@politikolg
Kada nego dovuce nekoliko brodova sa gomilom krstarecih raketa koje mogu da gadjaju tle neke zemlje, zar to nije gomilanje trupa? Jedina razlika koju ja vidim je da je u prvom slucaju napad vrsio Izrael (sto je naravno dozvoljeno), a u drugom slucaju bi to uradila Sirija (sto je naravno banditski cin). Vasa teza je prilicno klimava. Kada se brani zemlja i dom, sve je dozvoljeno.
Preporuke:
7
2
10 ponedeljak, 02 septembar 2013 07:23
Poštovalac NSPM
Analiza je za početnu razradu dobra ali ima i manjkavosti koje zavise od nekih drugih činilaca. Primera radi ove opcije mogu imati čitav niz taktičkih varijanti, koje ako bi se primenile ili mogle primeniti, sirijsku odbranu bi načinile žilavom a Siriju nerentabinim ciljem. O čemu se radi, ako Srija poseduje PVO malog i srenjeg dometa koji je po svojim karakteristikama mobilan pa samim tim i žilav, isti bi mogao da deluje u odbrani onih stacionarnih efektiva koje ne možete dislocirati. Dakle dislociranje efektiva, u kombinaciji upotrebe PVO sistema, o maskiranju i da ne govorim. Postavlja se pitanje i koliko su sirijske snage uspešno izvršile pripremu terena za boj, neće ni ruska flota sedeti skrštenih ruku, sigurno će vršiti ometanje radrskih sistema i komunikacija i otkrivanje napadnih aktivnosti, za potrebe branitelja. Duže ratovanje neće ići u prilog napadaču a preventivni napad bi samo pružio dodatne argumente napadaču za uključivanje onih snaga koje da kažem nisu ''izazvane'',
Preporuke:
5
0
11 ponedeljak, 02 septembar 2013 07:41
Poštovalac NSPM nastavak
Moral vojske i naroda ne bi zavisio samo od toga da li su tomahavci pogodili cilj već i da li su stvarno i uništili efektive, sa etite se kod nas pogađali prazna skladišta i makete aviona i tenkova, lažna slika efikasnosti. Usput dok bombe padaju pruža se prilika za uništenje neprijatelja u zemlji i to sada sa svim raspoloživim sredstvima -država koja se brani ima na to pravo a uništenje tih terorističkih snaga je za Asada bitnije nego obaranje raketa, a ako obori i jednu dovoljno je za moral. Asad bi morao sačuvati PVO sisteme za avio udare i na taj način otežati situaciju napadaču. Uništavanjem neprijateljevih snaga u zemlji i udari sa distance bi izgubili svoj smisao. Nek mu je sa srećom mislim da ima šanse. Živela Srbija.
Preporuke:
13
0
12 ponedeljak, 02 septembar 2013 17:33
Bob
Misa
Sve je to na papiru, ali tehnoloski kasni jedno 50 godina za americkim oruzijem. Realnost je da sirijska vojska vec 2 godine ne moze da se izbori sa pobunjenicima naoruzanim kalasnjikovima.


Logički neverovatna tvrdnja. Vidi ovo:

Američka vojska (koja ide ispred jedno 50 godina) 12 godina ne može da se izbori sa Avganistancima naoružanim kalašnjikovima.

A sada kako to izgleda?
Preporuke:
13
0
13 ponedeljak, 02 septembar 2013 18:32
rusofil@politikolg
Kada nego dovuce nekoliko brodova sa gomilom krstarecih raketa koje mogu da gadjaju tle neke zemlje, zar to nije gomilanje trupa? Jedina razlika koju ja vidim je da je u prvom slucaju napad vrsio Izrael (sto je naravno dozvoljeno), a u drugom slucaju bi to uradila Sirija (sto je naravno banditski cin). Vasa teza je prilicno klimava. Kada se brani zemlja i dom, sve je dozvoljeno.
Preporuke:
4
0
14 utorak, 03 septembar 2013 12:53
ѕ.j @rusofil i polotikolog
Razume se da međunarodno 'pravo' ne podrazumeva prisustvo pravde. Ne radi se ovde o tome ko je u pravu - svi mi znamo da su zapad i njegovi saveznici zlotvori. Radi se o tome kako im se suprotstaviti.

Trenutno još nije sve zapečaćeno. Postoje problemi u pokretanju ove paklene misije, pa sirijskoj vladi valja da bude oprezna. Ne radi se ovde o pravdi, niti je uopšte ima. Radi se o tome što će bilo koji potez od strane Sirije, ma koliko opravdan, biti zloupotrebljen. A da se zlodela belosvetskih bandita ne kažnjavaju, jasno je svima. Znači, nije reč o tome 'a šta sa Izraelom'. Reč je o tome kako odbraniti Siriju. Pozivati se na pravo je besmisleno u svetu bez pravde, jer onu drugu stranu ne zanimaju ni pravo ni pravda. Toliko su pokazali već mnogo puta.

Sirija mora nastojati da na sve načine izbegne konflikt. Ako Amerika ne uspe da pokrene napad, to će značiti sigurnu pobedu za našu stranu (da, našu, jer ovo i na nas utiče). Zato, samo mudro i pažljivo, bez glupiranja.
Preporuke:
6
0
15 sreda, 04 septembar 2013 04:48
Ratko
Ako dodje do agresije zapadnih zlotvora na Siriju
nadam se da ce preskupo da ih kosta.A mnogo sta govori da ce tako i biti...ponavljam AKO se agresija zapocne...???
Imam neke informacije koje nemogu javno da kazem...a informacije su zaista zestoke tj.lose za zlotvore zapadne ukoliko krenu na Siriju....hmm bice puno krvi da sikne i da potonu na dno Mediterana...

Kada je zavrsena agresija istih zapadnih zlotvora na Srbiju/CG 1999g,tada su Srbi s pravom svetu postavljali pitanje da se zamisle a pitanje je glasilo:

(engleski)
-Who is next?
(srbski)
-Ko je sledeci?
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner