Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Godina „Gospodara Vučića“ – kako se kalio vođa

Komentari (175) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 25 avgust 2013 20:46
Republika Srpska
Potpisujem od reči do reči. To se zove analiza. Pošteno, oštro, ali ne i ostrašćeno. Jedan od najboljih tekstova ne samo Đorđa Vukadinovića, nego uopšte koje sam pročitao poslednjih deset godina.
Preporuke:
288
6
2 nedelja, 25 avgust 2013 20:47
bog dano vic
svidja mi se ovaj clanak narocito onaj deo planovi sa njim,,,
Preporuke:
133
2
3 nedelja, 25 avgust 2013 20:54
Igor
Majstorska i hirurški precizna analiza Prvog evropejca Srbije.
Preporuke:
187
2
4 nedelja, 25 avgust 2013 21:08
Nenad
Odlicna analiza, da bolje biti ne moze. Vucic ce do 2015 da bude ili " pukovnik " ili " pokojnik ". Bio on " svoj " ili " tudji " - tu sredine nema.
Preporuke:
151
2
5 nedelja, 25 avgust 2013 21:18
Goran Jevtović
Drugim rečima, ne verujem baš u teorije nekih od mojih komentatora (i, naravno, svih preostalih radikala) kako je on od početka bio „spavač“ i „ubačeni element“ u patriotskim redovima.

Ovaj deo je, između ostalog i na moj račun i slatko sam se nasmejao.
Poštujem stav. Analiza je briljantna Đorđe!

Ali, izraz "spavač" je narodski termin za ono što se u profesionalnom obaveštajnom svetu precizno zove "status zamrznutog agenta od uticaja".
Ne mora niko da mi veruje jer se nadam da će kad-tad "progovoriti" Britanac Entoni Monkton i još jedan lik, zove se DŽejms Lajon koji je bio prvi šef "Krizne grupe za Srbiju" nakon petog oktobra.

Da li smo ubeđeni da bi zapadne sile, nakon svih planski vođenih nasrtaja tokom 90-tih, a posebno nakon petooktobarske okupacije i stavljanja pod kontrolu svih bitnih resursa protivnika, dozvolile "slučajnosti" kao što je "izletanje Vučića gubitnika" u prvi plan i to sticajem smešnih okolnosti?
Preporuke:
250
11
6 nedelja, 25 avgust 2013 21:21
Šešeljevac
Postavlja se pitanje da li bi zaista inteligentan čovek prihvatio ovaj položaj posle "sudbine" koja je zadesila miljenike - Koštunicu, Đinđića, Tadića?
Preporuke:
130
4
7 nedelja, 25 avgust 2013 21:25
bog dano vic
nije dzabe fakultet za narodnu odbranu u ulici gospodara vucica pa ti vidi...
Preporuke:
102
0
8 nedelja, 25 avgust 2013 21:30
komentar
Braco, ne gubimo vreme, predlozimo skupstini da proglasi Vucica za kralja
Preporuke:
115
0
9 nedelja, 25 avgust 2013 21:36
maestralno
Razmontira ga Đorđe na sastavne delove. A uz put dobro naslika i čitavu žalosnu srpsku političku scenu. Ne znam da li da se smejem ili plačem.
Preporuke:
192
2
10 nedelja, 25 avgust 2013 21:40
Veritas Triumphus
Da li je, na primer, iko od od vajnih NVO, „centara za slobodne izbore“ i sličnih organizacija za demokratiju, ljudska prava, transparentnost, fer izbore, tranzicionu pravdu i ljuljanje promaje ikada ozbiljno analizirao kampanju, metode i atmosferu pogroma i straha koja je poslednjih meseci vladala na lokalnim izborima od Srbobrana do Zemuna i Zaječara – i oglasio se povodom toga? E, vidite, o tome vam govorim.No, to je, razume se, samo tendencija. A da li će ona – zajedno sa nezavisnim Kosovom – postati „nova srpska politička realnost“ videćemo vrlo brzfenomenalna analiza..clanak, sta god...ovaj i slicni clanci su razlog, zasto ja posecujem nspm...i jeste nova srpska politicka misao...bravo!
Preporuke:
125
2
11 nedelja, 25 avgust 2013 21:44
fristajlo
očajni su, gnevni i žele da vide mesiju koji će im omogućiti da žive bolje, ili koji će se barem – kao u konkretnom slučaju – „napiti krvi“ onima zbog kojih oni žive loše.

Mišljenja sam da je ovo presudno za Vučićevu popularnost i moć, koja uz to ide.
Da li je lažni Mesija?
Hmmm...
Za sada- hoda po političkoj prljavoj vodi, hrani milione hranljivom pričom visoke nutritivne vrednosti, leči leprozne homeopatskim obećanjima o "zelenoj travici", a i "pri'apsio" je par carinika, -fariseje nije- niko ih ne prepoznaje...
međutim...
Po blatištu srpske politike lako je hodati; mulj je tako gust, da ni slon ne bi potonuo. Publikum je se već odvikao od hrane, pa halapljivo guta te čokoladne fantazije, kojima Vučić obasipa preko medija izgladnelu masu; stvara utisak sitosti, kanda...
20 godina nam se obećava spas- rajsko naselje- tu iza ćoška; on to samo nastavlja, kao i mantru o "odgovornosti" za pljačke.
Lako je bilo popeti se.
Nemoguće je opstati.
Pašće.
Preporuke:
139
2
12 nedelja, 25 avgust 2013 22:05
Jovan Anastasijević
Dobro rečeno o Nikoliću: «...i tako ovoga od čoveka od kojeg zavisi praktično sve u vladi i stranci svesti na uglavnom protokolarnu ulogu „engleske kraljice“ i ceremonijal-majstora.». Nikolić je,bez daljnjeg, definitivno u farsičnoj verziji uloge „engleske kraljice“, ali o Dačiću se još može reći da se stiče utisak da ga Vučić brzo gura na lestvicu koja vodi na (političku) giljotinu (vanredne izbore) – ili u najboljem slučaju na ulogu «malog od makine». «...Godine tranzicije, ličnog i kolektivnog tavorenja dovele su do odumiranja ili degeneracije društvenih slojeva koji bi mogli i morali biti socijalna baza svake ozbiljne države i ozbiljne politike...». Ja, ipak, smatram da tranzicija i tavorenje tu nisu najvažniji. Najvažnije je to da nije, ustvari, ni imalo bogzna šta da odumire i degeneriše – jer posle 1944 g. u Srbiji više nije bilo mogućnosti za opstanak (ranijeg) ili razvoj (novih) društvenih slojeva koji bi mogli i morali biti socijalna baza svake ozbiljne države i ozbiljne politike.
Preporuke:
66
7
13 nedelja, 25 avgust 2013 22:19
Ružičasti panter
Koliko ja znam u Zemunu je izašlo 30% upisanih birača. Od toga je "ubedljivih" 50% glasalo za naprednjake što znači da su dobili 15% glasova.
Preporuke:
138
2
14 nedelja, 25 avgust 2013 22:23
Paja
Đorđe. Pa ovo nije humano. Demontirao si uspon "Gospodara Vučića".
Pa sada se diljem Srbijice peva se pesma
"Gospodaru Vučiću mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo"
A ti tako. S neba pa u rebra.
Krajnje nehumano.
Pa si čak skicirao i elemente za pad našeg velikog Vođe (o kako to gordo zvuči - čoveku prosto milina oko srca kada to čuje - VOĐA) Gospodara Vučića.
Što je mnogo mnogo je.
Potrebna je još jedna medijska infuzija našem Gospodaru Vučića.
Sastav se zna: malo servilnosti, još više ulizištva, malo preterivanja, i slično.
Kombinacija koja uvek pali u teškim trenucima za vođe u Srbiji koji ne bi vlast ali eto narod im ne dozvoljava da ne vladaju jer su od boga izabrani.
U ime gospodara Vučića Veličanstvenog Đorđe popusti malo.
Evo ja mislim da će već sledećeg meseca početi da kopni zvezda našeg Gospodara. Tako piše u zvezdama.
Samo treba biti strpljiv.
Preporuke:
110
3
15 nedelja, 25 avgust 2013 22:31
grom
Lepa analiza! Ne žalim vremena!
Preporuke:
54
1
16 nedelja, 25 avgust 2013 22:51
@ Jovan Anastasijević
e tu se varate! degenerisanje je počelo pre 100 godina kada ste zbog dužničkog ropstva "oslobodili" Kosovo što je lepo vidljivo iz Tucovićevog dela(iako,etnički ste čistili Albance još u 19. veku). mislim da je vrhunac degenerisanja neverovatna inverzija kojom ste masakre nad civilima proglašavali herojstvom što se rasteglo sve do naših dana. ta inverzija je kao bumerang udarila vaš narod jer je poticala jedan šizofrenoidan etos koji se pokazao "pobedničkim" pa nije bilo razloga da ga ne primenjujete i međusobno(ne samo na Druge).sadašnjost možete zahvaliti nedoraslim elitama koje nisu razlikovale sreću od svoje (ne)sposobnosti,a ipak imale dovoljno veštine da izlude skoro ceo narod.sada dolazi vreme odgovornosti...tung!
Preporuke:
6
92
17 nedelja, 25 avgust 2013 22:58
David Novaković
Odličan presek i analiza trenutnog stanja u Srbiji. Odbavicanjem infantilnih teorija zavere i upuštanjem u ozbiljnu analizu sopstvenim umnim snagama, Vukadinović je stavio tačku na neozbiljne spekulacije kojima smo preptavljeni u poslednje vreme - od uspona Aleksandra Vučića, preko ''kemtrejlsa'', iluminata, Titovog porekla, upravo propuštajući suštinu, jer se time izlazi iz domena političke filozofije i analitike, a zalazi u paranorlamni svet Zone sumraka.

Zaista je jedan ovakav tekst bio prekopotreban, ne samo da bi protresla NSPM i učvrstila reputacija jednog ozbiljng portala, već i politička scena, jer veliki broj ljudi uviđa istu farsu o kojoj piše autor. Pored maske nezaintersovanosti koju stalno drži, Aleksandar Vučić je pokazalo da ga kritike itekako poagađju pa ih neretko i citira u svojim javnim obraćanjima. Sada je red na ''imperiju'' da uzvrati udara, duhovi su uskomešani.
Preporuke:
39
20
18 nedelja, 25 avgust 2013 23:12
Balakaha
Počelo, je počelo ....

P.S.
Ne volim što ovo kažem, ali g. Vukadinović nekako uvek artikuliše moje misli i osećaje o politici. Bravo, po ko zna koji put, za Đ. Vukadinovića.
Preporuke:
79
1
19 nedelja, 25 avgust 2013 23:17
Kosovo i Metohija su Srbija
Pa ovo je sjajno. Klasično demaskiranje izdajnika i ološa koji se oko njega pritom nakupio.
Šteta je samo što ovo neće pročitati upravo ta Srbija, o kojoj je Đorđe napisao- Srbija ,,Farme'', ,,Velikog brata'', ,,Grand šou-a''. Kad bi umesto ove mozgoispirajuće televizije, koja se svaki dan gleda, pola sata odvojili i makar površno pročitali ovo, bilo bi im sve jasno.
Preporuke:
73
2
20 nedelja, 25 avgust 2013 23:20
Sveti Đorđe ubiva aždahu
On je naš! Nas slobodoljubivih, mislećih, istinskih patriota-intelektualaca. Većina nas nije u strankama. Ima i onih koji jesu, al to nije greh. Mi smo umereni nacionalisti, ali i internacionalisti pa i kosmopolite proporcionalno realnosti i ljudskoj prirodi. Ustvari mi smo oni koji vole slobodu i tradicionalne proverene vrednosti. Mi tragamo za smislom i pravdom. Mi se ničega ne plašimo ali poštujemo druge. E zato je Đorđe naš. Jer on ume civilizovano, britko i sažeto da kaže šta mi mislimo i osećamo. I najbolji i najobjektivniji je politički analitičar. I nije on ni DSS ni radikal ni bilo koja druga stranka. Nije to kao oni profesori FPN koji su "analizirali" za DS i EU, pa se sad učlanjuju ili su bili ambasadori...
Preporuke:
72
0
21 nedelja, 25 avgust 2013 23:29
Ovako je to bilo
Bio si mlad, treba para za izlaz, za devojke, za kola, za odela, za terevenke, a Zapad jes' skup i svega ima, sve ti nudi, sve lepo, na prvi pogled, u dobroj ambalaži, čovek dođe odavde, zaleti se, 'oće i da pije i da jede i da ..., a to košta. Onda se pojavi agent strane obaveštajne sile, izvadi ček i pita:"Koliko? Pet 'iljada, deset 'iljada, dvadeset 'iljada?"
Preporuke:
66
2
22 nedelja, 25 avgust 2013 23:30
HLEB NARODU, OTPOR SISTEMU!
Bravo za tekst!
Preporuke:
54
1
23 nedelja, 25 avgust 2013 23:32
;-)
UKIDANjE POLITIČKIH PARTIJA - José Antonio Primo de Rivera

http://borba14.blogspot.com/2013/08/blog-post_10.html
Preporuke:
33
0
24 nedelja, 25 avgust 2013 23:34
Vid
Dugo smo cekali da se neko drzne i realno sagleda mentalnu nepogodu koja nam se desava i preti da prevazidje svakojake istorijske glibove u koje smo mentalno bili zaglavljeni. Niko da zucne, ne zna se ko Sulejmana srpskog vise hvali, njegova partija ili opozicija.Mediji dno dna, kao kafanski muzicari sviraju pesmu ko vise plati, slobodni mislioci i NVO pokazuju i potvrdjuju da su oduvek bili samo prodavci placene magle. Sustina je da se bolesno drustvo novom bolesti ne leci nego samo dodatno deformise. Gore od predaje kosova albancima je predaja Srbije Sulejmanu Vucicu i njegovim neukim Turcima. To je ocajnicka predaja, zatupljenih i siromasnih koji su samo tacna sa koje ce Sulejman Srbiju u dzep staviti.
Svejedno, dugo smo cekali ovakvu analizu, licnu i autenticnu, koja nije deo necijih planova i kombinacija. Iskrene cestitke...
Preporuke:
72
1
25 nedelja, 25 avgust 2013 23:39
kurir Jovica
Posebno je dobar "foto robot" prosecnog srpskog glasaca iz tacaka 4 i 5, ali bojim se da ih/nas nema puno dovoljno hrabrih da se u njemu prepozna.
Preporuke:
50
1
26 ponedeljak, 26 avgust 2013 00:03
prozren i prezren
Gospodine Vukadinoviću, možda nije primereno da to vi kažete ili napišete ali neko mora da kaže "gospodar" je prozren i prezren - čist lažnjak!
Preporuke:
76
0
27 ponedeljak, 26 avgust 2013 00:33
Dragan Katun
Nije panegirik. Gospodine Vukadinoviću Vi časno iznosite kako vidite ovu pošast.
Miladin, je na žalost rezultanta naše stvarnosti.
Primitivan način komunikacije, prenemaganje, apsolutna ne kompetentnost, besmislene komparacije, bez limita u snishodljivosti, apsolutna neodgovornost za očuvanje nacionalnog i teritorijalnog integriteta Države, pospešivanje ekonomskog sunovrata, .....

Racionalnog objašnjea za prevaru glasačkog tela nema, osim da je Hag u fioci, ili da je bio spavač, a sad radi li radi.
Preporuke:
65
0
28 ponedeljak, 26 avgust 2013 01:16
Ljuba
Meni je muka od ovog teksta! G Đorđe je, nas Srbe, tako dobro opisao i ogolio da me je prosto sramota. Vučić je samo povod za ovaj tekst, a uzrok smo Mi, Srpski Narod. Strašno!!
Preporuke:
90
2
29 ponedeljak, 26 avgust 2013 04:56
O planovima i slučajnostima
- Oktobar 1952. Mosadek prekida diplomatske veze sa Londonom.
- Sukob sa šahom. Mosadek mora da da ostavku.
- Masovni protesti u zemlji. Mosadek je posle 4 dana vraćen na funkciju.
- Mart 1953. Neuspeo pokušaj atentata na Mosadeka.
- Avgust 1953. Posle referenduma Mosadek najavljuje nastavak reformi.
-16. avgust 1953. Šah šalje pripadnike svoje garde da uhapse Mosadeka.
- Iznenađenje. Mosadekovo obezbeđenje razoružava šahovo obezbeđenje.
- Šah beži u Italiju. Oduševljeni građani ruše spomenike Reze Pahlavija.
-CIA i MI6 gube strpljenje. 19. avgusta uz pomoć generala Zahedia organizuju državni udar.Mosadek je uhapšen.

Ko mora pasti pašće. Ko mora postati vođa postaće.
Preporuke:
74
1
30 ponedeljak, 26 avgust 2013 05:22
Tadic je pripremio teren za Vucica
Ovolika "analiticnost" naprosto je suvisna, jer se njome zaobilazi osnovna istina - da je Vucic OPSKURNA licnost, uvek je bio spreman na sve, sad je samo dobio prostor za to. Vukadinovic postavlja pitanje: "u čemu je tajna ovakvog i ovolikog Vučićevog uspeha?" I odmah daje odgovor: "Rekao bih, pre svega, u kombinaciji koncentrovane moći i indukovane popularnosti." Tacno - ali ima ta "koncentrovana moc" i jedno drugo ime: diktatura! Vucic je u Srbiji izvrsio TIHI PUC, sledivsi primer Borisa Tadica. Niko nije birao Vucica - ali je on naprosto nastavio ono sto je Tadic sve vreme radio: "vedri i oblaci" kao sef pobednicke stranke! Kontrola stampe i javnog mnenja ("indukovana popularnost", kako to Vukadinovic zove), UCENJIVANJE SRBIJE ZA RACUN ZAPADA, PRETNJE SRBIMA S KOSOVA I IZ REPUBLIKE SRPSKE - to je sustina ove pucisticke politike! Nije se Vucic "kalio" gosn. Vukadinovicu, oduvek je on takav, tj. nikakav!
Preporuke:
95
2
31 ponedeljak, 26 avgust 2013 06:02
stari kadar,artiljerija
"Podilazeci najnizim strastima najnizih drustvenih slojeva..."
Preporuke:
68
1
32 ponedeljak, 26 avgust 2013 07:08
Pavle Mrkonjić
Fenomenalno! ZAto se njima i žuri da predaju KOsovo, da bi imali vremena pre gospodarevog pada da raščiste i sa drugim pitanjima demontaže Srbije. Ne dajmo im!
Preporuke:
68
1
33 ponedeljak, 26 avgust 2013 07:21
Karl Marks-naš duhovni vođa
Dačiću ne daj se.
Srbija gleda u tebe.
Preporuke:
11
68
34 ponedeljak, 26 avgust 2013 07:34
Drinko Končarević
Gospodar Vučić neće proći ništa bolje od svojih prethodnika. Na neki način izberemo vožda a onda ga rušimo. Načini rušenja, razlozi, su razni ali ga rušimo. Srpska dijalektika. Naravno, ni sam narod ne prolazi ništa bolje od sudbine svog vožda. Stalno padamo, urušavamo se i kukamo nad svojom jadnom sudbinom. Ako pokušate da narodu ukažete na pogubnost srpske dijalektike, obrecnu se na Vas : "ti će mi kažeš"?
Preporuke:
42
6
35 ponedeljak, 26 avgust 2013 07:45
Miloš Kikić
Tekst je očigledno pisan pre 25.avgusta kada je objavljeno da Mlađan Dinkić postaje Vučićev zamenik u Komitetu za saradnju sa Emiratima, a koje imenovanje može odlično da posluži kao argument pukovniku Jevtoviću za dokaz ispravnosti njegovih teza.
Arapi se zaista vezuju za ljude a ne za funkcije, ali samo ukoliko su u nekakvom tajnom dilu sa dotičnim ljudima pa ne žele da se nova lica uključuju u posao. A ako bi to bila generalna pojava, značilo bi da nijedan ambasador u arapskom svetu ili nijedan strani biznismen koji tamo radi ne bi mogli nikada da budu zamenjeni jer su se Arapi vezali na njih. A oni se, naravno, redovno smenjuju.
Inače, sam tekst gospodina Vukadinovića u nekim momentima pomalo liči na šlihtanje a u drugim ima dosta oštrine. Vešto je to izbalansirao, a danas valjda drukčije i ne može ako čovek čovek želi da ostane i opstane kao valjda jedini koji se još usuđuje da javno napiše i nešto drugo sem panegirika zameniku premijera.
Preporuke:
55
8
36 ponedeljak, 26 avgust 2013 07:54
Sinisa Bogdanovic
Ako dobro vidim (mozda se samo nadam pa zato ovako pisem), ali NSPM je krenuo u "ofanzivu"! I to je ono sto nama treba, zdravorazumski "preokret" (ne mesati sa onim "liberalnim") u celokupnom shvatanju politike i drustva. I ovde nema govora o tome ko je "levi" a ko "desni", ko je "rojalista" a ko "republikanac", ovde je nabitnije da svi budemo ljudi (u smilu kako nam je porucio jedini iskreni Patrijarh Pavle), i da konacno pokrenemo drzavu napred. Dug je put, ali treba krenuti. P.S. Ja sam simpatizer DVERI, ali duboko cenim svaku inicijativu za bolju i pravedniju Srbiju.
Preporuke:
52
1
37 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:15
Jasna Simonović
Goran Jevtovic...
Znate li da li je Krizna grupa bila zvanično registrovana u Jugoslaviji? Kako su to entiteti dolazili u Jugoslaviji i jednostavno radili?

Uzgred, znate li gde je sada Džejms Lajon?...(Obećao mi je pre više gogdina - na Tašmajdanu - da će pročitati mejlove koje sam mu poslala u vezi nelegalne farmaceutske industrije i konsalting kuće KPMG, pa nešto dugo čekam odgovor...kao da smo kornbjače...

Što se članka tiče, samo bih dodala da se "gvožđe kuje dok je vruće", a mi još "kalimo čelik"!?....Kao da niko ne pije dobro vino....
Preporuke:
26
8
38 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:16
Iva
Ja ne mogu, a da ne primetim, u tekstu kazete "Bez podrske zapada ne bi bilo sta je bilo itd. da ne duzim. Pa se pitam zasto pisete ovoliki tekst kad se sve svede na to da niko, ama bas niko ne moze da bude sto jeste, a da zapad ne da zeleno svetlo. Po mom misljenju, ako zapad skoro sve odlucuje, zar je vazno ko je predsednik, premijer itd. Sto znaci da duzina ovog teksta iznenadjuje, kad pametan covek moze kroz nekoliko recenica da zakljuci na sta ciljate. Srbi, Srbi, vama niko nije dobar.
Preporuke:
14
61
39 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:26
Stručnjak
U nabrajanju svega za šta je ,,zadužen'' g. Vučić, briljantan autor je verovatno u brzini izostavio i aflatoksin, hrast na koridoru 10, nabavsku ruskih raketa i td. i td. Stručnjak za sve i svašta (agencija SIS).
Preporuke:
54
3
40 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:28
Marko Radovanović
@Iva

Da ste pažljivije pročitali, shvatili biste da je najveći problem u narodu koji je naivan pa mu Zapad lako postavlja "kukavičja jaja".

Dakle, da, zavisi od Zapada dosta toga, ali ne zato što je jači u nekom mistifikovanom smislu, već zato što je jedan veći deo naroda politički nepismen, nezreo i naivan. Kad bi se narod opismenio, i uticaj Zapada bi opao.
Preporuke:
76
5
41 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:39
Stanić Milan
Šta je "gospodar Vučić"(kako ga opisa prof. Vukadinović)?Odgovor je relativno prost i bizaran: ON je produkt jednog sistema.Taj sistem je inaugurisan propasti socijalizma,svoj embrio začinje za vreme Miloševića, da bi kroz ratove, sankcije i konačno državnim prevratom 5.oktobra dobio svoju današnju fizionomiju.Ne sumnjam u verodostojnost podataka koje prezentuje kolega Jevtović,ali da bi se stvorili tzv. agenti od utjecaja potreban je adekvatan politički trenutak i milje u kome bi oni efikasno mogli delovati.Zato molim sve prof. politikologije(može i ostale umne ljude)da kažu koji je danas u SRbiji dominirajući društveni odnos.Naime, ako tvrdimo da je to relikt socijalizma nije,ako kažemo da je to kapitalistički nije ni to,ako tvrdimo da ima karakteristike državnog kapitalizma,opet nije.Zato"gospodar Vučić" postaje etiketa jedne bizarne političke srpske scene za kojim ide armija partijskih trabanata tražeći uhljebljenje u državnu službu(nastavak)
Preporuke:
33
6
42 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:49
Poštovalac NSPM
Gospodine Vukadinoviću ma koliko se vi ograđivali od bezbednosnih i šešeljevskih komentatora morate znati da ste predmet intenzivnog praćenja stranih službi, što je jasno posledica vašeg filozofskog stava i tumačenja svega ovoga što u Srbiji živimo. Istini za volju sve ovo što ste analizirali i napisali je veoma loša preporuka, tačnije ili će vas pokušati pridobiti ili ukoliko pokušate da povedete ozbiljnu akciju za preporod Srbije, postaćete legitiman cilj. Analiza mi se dopala pogotovo u onom delu gde je jasno ukazano na nestajanje onih društvenih slojeva koji predstavljaju nosice razvoja jednog društva i države. Podsetio bih da sam u više navrata o tome pisao, i svako ko bi pokušao da pokrene stanje na bolje morao bi da se prvo posveti tome. To svakako nije jedna ličnost, to ne može ni jedna partija, to stanje duha i svesti mora mati filozofiju života i opstajanja. ''Dobar narod'' i ''građani'' bez ideologije su kao pile bez glave samo bataci i belo meso servirano za fruštuk imperijalistima.
Preporuke:
58
1
43 ponedeljak, 26 avgust 2013 08:50
Stanić Milan 2
(nastavak)
jer je država danas postala najveća i najsigurnija fabrikakoja svojim zaposlenim po nivoima servisira mesečna i ostala primanja i time obezbeđuje egzistenciju desetina hiljada"prekobrojnih".Naravno, iz tog konglomerata rađa se"udarna pesnica" koja se u jednom trenutku može iskoristiti za manipulaciju svake vrste.Pojava Vučića na političkoj sceni Srbije je katastrofa za Srbiju. Danas Srbija metaforički izgleda kao"Rembov pijani brod"koji plovi okeanom bez kapetana i kormilara,možda najbolju sliku u nekolike reči iskaza gosp. prof Z. Golubović( o nameri da se za savetnika imenuje neki Štros _Kan?).Šta misle g. iz vlasti da će Rusi blagonaklono gledati njihovo potiskivanje sa Balkana,a oni uskočiše u najtežem trenutku sa milijardu dolara kredita?Jedan pametan čovek reče:"Čovek može lagati,ali grimasa koja ga prati uvek govori istinu."
Preporuke:
32
4
44 ponedeljak, 26 avgust 2013 09:07
Poštovalac NSPM nastavak
Srbija ima samo jednu stranku koja još može da kaže da ima ideologiju (DSS) ali u proteklih 13 godina biće naciona je do te mere devastirano a infiltracija neprijateljskog faktora dosegla takve razmere da se više ništa spontano u smislu boljitka ne može desiti. Promena ovako pogunog stanja se ne može desiti javno i zato se prikriveno i potajno i sa velikom brigom utoliko je teže što i robove možete da pobunite ali zombije ne oni nisu nikako svesna bića, a kod nas je sve manje svesnih a sve više zombija. Analiza vam je odličan prilog istoriji srpskog nestanka ili opstanka, kada se sutra neko bude pitao kako smo nestali ili opstali, ovo će biti nezaobilazna literatura. Ne pripadam ni jednoj stranci ali sam pomalo pismen i posedujem neuporedivo iskustvo sa ovim antisrpskim zlim silama. Od njih se ne možemo nadati ničem dobrom. Živela Srbija.
Preporuke:
43
11
45 ponedeljak, 26 avgust 2013 09:21
vzsb
Stose mene lisno tice taj gospodin Vucic je postao poslanik godine te i te pa zahvaljujuci
i mom glasu za pricu Karlobag KlovC Virovitic, ali ja mu nisam dao glas da on menja pricu.
Kume za promenu prce ostavka na poslanicko mesto,formiraj novu stranku izbori pa onda da te
vidim.Jedn obican prevarant i izdajnik obicna nistarija svakome je to jasno.
Urusava srpski narod na svakom koraku.Odgovarace za to kad tad i svi.
Preporuke:
35
4
46 ponedeljak, 26 avgust 2013 09:37
Konobar
Tajna Vučićevog uspona leži u razbijanju SRS u zamenu za to da se neće pridružiti Šešelju koji je odličan "zastrašujući primer" u Hagu. Nema tu boljeg dokaza od onog ugovora SRS sa Montgomerijem za konsultanta po ugovoru sa SNS koji su Srbi iz Amerike iskopali kod američke poreske službe i to objavili. Izbornu pobedu je omogućila Velika Izborna Prevara sa glasovima iskrenih srpskih patriota, raseljenih lica i Srba sa severa Kosmeta. Uz malu pomoć "spremačice" iz Pančeva koja je iznela džak već prebrojanih listića do kurira SNS.Naravno uz podršku Brisela čestitkom Nikoliću na 4 sta pre kraja izbora da izmami kolebljive da glasaju za pobednika. Zadatak će biti završen 3 novembra kada Kosovo zaokruži državnost i to je to. Sve ostalo je u funkciji pljačke i rasprodaje onoga što je još ostalo posle žutih. Onda bankrot i neka visi Pedro u liku Laze i sličnih ljubitelja ministarskih funkcija.Sam Vučić je izjavio da zna da neće dobro završiti.Ali izbora nema, sa Hagom se nije šaliti.
Preporuke:
67
2
47 ponedeljak, 26 avgust 2013 10:01
Time
U redu, samo se pitam da li "Vreme" menja samo dlaku ili i ćud?
Preporuke:
26
2
48 ponedeljak, 26 avgust 2013 10:15
Goran Jevtović
Jasna Simonović

Zvaničan naziv bio je "Međunarodna krizna grupa za Balkan" i nije naravno nigde registrovana, osim što je "provučena" kroz diplomatski registar.
Vrteli su se 90-tih po okolnim zemljama i bivšim, otcepljenim republikama, da bi se odmah nakon petog oktobra preselili u Beograd.

Inače, radilo se o važnom mešovitom telu, mini Štabu za realizaciju krovnog projekta Imperije, pod kojim se realizuju svi planovi i operativne akcije nekoliko najvažnijih zapadnih službi, a zvaničan naziv je "Izazivanje i upravljanje krizama".
MKG su činili vrhunski obaveštajci, stručnjaci za subverzivnu delatnost, za tzv. crne operacije, operacije "lažne zastave", za asimetrično ratovanje, za psihološko-propagandni rat i dr.

Do 2007.godine formalno je na čelu MKG bio DŽejms Lajon, obaveštajac i zaista ekspert za Balkan.
Nakon toga se "povukao", ali se još neko vreme "muvao" po Beogradu.
Imao sam prilike da ga tada upoznam.

Nije mi poznato gde se trenutno nalazi.

Pozdrav Jasna!
Preporuke:
47
5
49 ponedeljak, 26 avgust 2013 10:41
Sceptical Bystander @ Jasna Simonovic & Goran Jevtović
Uzgred, znate li gde je sada Džejms Lajon?


Lajon se dosta brzo posle odlaska iz Beograda i MKG, pojavio u Sarajevu gde je već nekoliko godina u Kancelariji Visokog predstavnika.
U međuvremenu je počeo da piše fiction i nedavno je objavio vampirski triler Kiss of the Butterfly. Sebe opisuje ovako: "In his spare time he likes sailing through the Dalmatian islands and eating Sachertorte in Vienna at the old Habsburg Imperial Court's Confectionary Bakery, Demel."
Preporuke:
49
1
50 ponedeljak, 26 avgust 2013 10:51
baca
... što bi rek`o narod : " Jes` da smo počeli traljavo, al` smo nastavili - kilavo..." ?!
Preporuke:
35
0
51 ponedeljak, 26 avgust 2013 11:26
Trećepozivac
Uz sve poštovanje za g. Vukadinovića, smatram da je tekst preopširan i nepotreban, čak i štetan jer se enormno mnogo bavi Vučićevim likom i delom te i sam na taj način doprinosi stvaranju lažnog kulta ličnosti, lažnog Vođe, lažnog mesije i ko zna šta sve još - lažnog.
Zaprepašćujuće je da skoro svaki članak, svaka vest bez izuzetka koja se pojavi sa imenom A. Vučića, bilo da dolazi od vlasti ili opozicije, veoma agresivno nameće stav i tera čitaoca/slušaoca na zaključak da je A. Vučić najpopularniji i najmoćniji političar ikada u Srbiji, daleko popularniji i moćniji od svih bivših i sadašnjih, znanih i neznanih srpskih političara. Moje mišljenje je da se o njegovoj popularnosti može govoriti samo kod onih društvenih slojeva čijim su najnižim strastima (kako lepo reče Đ. V.) podišli Vučić i njemu slični, ili, drugačije rečeno, politički retardiranim ličnostima, kako reče prof. Zagorka Golubović.
Ne verujem da je većina Srbije takva. U mom okruženju Vučića smatraju običnom jajarom.
Preporuke:
55
5
52 ponedeljak, 26 avgust 2013 11:27
Lj
O tome bi mogao da se napiše novi roman - "Kako se kalio kalaj".
Preporuke:
25
0
53 ponedeljak, 26 avgust 2013 11:34
oxydant
u tekstu fali jedna sitnica, za koju verovatno niste znali iliniste dobro procenili.U jesen 2009.Vučića su pozva-li u Vašington kako bi "dogovorio put pretsednika stranke Nikolića",a u proleće 2010.njih dvojica suzajedno otputovali u Vašington..Sapienti sat.
Preporuke:
37
1
54 ponedeljak, 26 avgust 2013 11:41
Iva
ZA Marka Radovanovica.
Jako ste me iznenadili, a posebno za "kukavicija gnezda" pardon jaja. Ako je narod pismen, mi ne moramo da slusamo zapad. Smesno, pa citava Evropa je pismena, pa zasto Evropa ne sme nista da uradi sto ne "odobri"Amerika. Vi ste ocito radikal, a biti radikalan u bilo cemu u zivotu, ne vodi nicemu. Zlatna sredina.!
Preporuke:
5
42
55 ponedeljak, 26 avgust 2013 11:48
Goran Jevtović
M.Stanić
Ne sumnjam u verodostojnost podataka koje prezentuje kolega Jevtović,ali da bi se stvorili tzv. agenti od utjecaja potreban je adekvatan politički trenutak i milje u kome bi oni efikasno mogli delovati

Gospodine Staniću, oko svega drugog se sa vama slažem, međutim oko ovoga gore u vezi tzv. agenata od uticaja, ne.
Njihovo stvaranje i angažovanje, a to podrazumeva: procenu, selekciju, upoznavanje, vezivanje, nagrađivanje, kompromitaciju (najčešće), šire pripreme i praktičnu obuku, zatim određivanje statusa, vođenje, "kombinovanje", ubacivanje u ciljani objekat - sredinu, dalji nastup, marketinšku podlugu, logističke sadržaje ....., apsolutuno ne zavisi "od političkog trenutka i miljea".

Naprotiv, upravo se takvi "likovi", kao glavne i najvažnije poluge subverzivnog rada i stvaraju za "nepovoljne" političke prilike i ciljane sredine, za tzv. "zemlje žrtve" i najčešće deluju u veoma komplikovanom političkom i svakovrsnom ambijentu.

Srdačan pozdrav.
Preporuke:
44
5
56 ponedeljak, 26 avgust 2013 11:58
Marko Radovanović
@Iva

Čitav svet je podvrgnut svojevrsnoj idiotizaciji preko medija, ali tragedija je to što smo mi za razliku od te Evrope dobili teške šamare od tih sila za očigledno ispravne stavove, pa bi nama trebalo da bude mnogo jasnije nego njima.

No, makar ste se ovim komentarom otkrili, sad me prijavite svom nadležnom organu vašeg voljenog SNS-a, kad sam se već tako lako identifikovao i potpisao se svojim pravim imenom.
Preporuke:
42
0
57 ponedeljak, 26 avgust 2013 12:26
Srbin Obični
Ne bih se puno uplitao u srbijansku političku scenu ali moram primjetiti da gledan izvana Vučić i nije neka politička veličina. Sve mi se čini da u Srbiji ovih dana dominira slogan "Šuplje - volim te šuplje!"

P.S. Inače mislim da je komentator pod nazivom Konobar najbliži istini.
Preporuke:
30
0
58 ponedeljak, 26 avgust 2013 12:29
AnaMo
Crno da ne može biti gore - ali istinito. Ali zapamtite da kada je najgore Srbin radi šta treba.
Preporuke:
21
0
59 ponedeljak, 26 avgust 2013 12:32
Stanić Milan 3
Stanić M.-G. Jevtović
Hvala Vam na ispravci.MIslim da bi umesto glagola stvarati,trebalo ubaciti galgol delovati.Moja greška- još jednom hvala.
Preporuke:
19
4
60 ponedeljak, 26 avgust 2013 12:37
@Trećepozivac
Srpski narod je u većini politički veoma pismen s tim što Zaga Golubović ne spada u tu većinu.Inače i u mom okruženju svi Vučića smatraju klovnom...
Preporuke:
40
0
61 ponedeljak, 26 avgust 2013 13:06
grrrrrrr
@ Tadic je pripremio teren za Vucica
Tacno - ali ima ta "koncentrovana moc" i jedno drugo ime: diktatura!


Intrigantna teza sa kojom se slazem ali podstice neka nova pitanja.
1. Zele li Srbi demokratiju?
2. Jesu li Srbi dovoljno evoluirali da bi razumeli demokratiju.
Povodom drugog cesto ostavljam komentare o niskoj evolutivnoj svesti Srba za sta dobijam minuse. Sada kad to konstatuje g. Vukadinovic opisujuci prosecnog srpskog biraca svi mu dajete pluseve sto mi ukazuje da se mnogi ovde ne prepoznaju u recima g. Vukadinovica.

Mnogi Srbi su slihtare, imaju strah od ljudi na vlasti i istovremeno ih i mrze i vole i ogovaraju i velicaju. Da li je takvom Srbinu na celu drzave onda potreban demokrata ili diktator? Verujem da bi vecina izabrala drugog jer bi prvoga toliko ismevala da bi njegovo brzo proslo. Srbima pod hitno treba unapredjeno obrazovanje i uspostavljanje kulturnih vrednosti koje bi se prenosile kroz porodicu. Do tada smo blizi diktatoru i bedi.
Preporuke:
25
2
62 ponedeljak, 26 avgust 2013 13:38
Peter RV
Vukadinovic je dao jasnu sliku Vucica- jedan oportunista koji se ne usteze od bilo cega da bi zadovoljio licne ambicije.Ne razumijem jos uvijek Vucicevog glasaca. Za oportuniste nema toliko lukrativnih mjesta- sva su vec zauzeta.
Preporuke:
33
1
63 ponedeljak, 26 avgust 2013 13:57
Jedi Mind Trick@David Novaković
preko ''kemtrejlsa'', iluminata ... a zalazi u paranorlamni svet Zone sumraka

Kako Vas nije sramota da širite takvu propagandu. Ko Vas plaća za to. Kemtrejlsi ne postoje!? Znači Vama je to šala što neko truje ljude širom sveta. Sigurno ste tako pričali i o prisluškivanju interneta. Šta, mahnete rukom i ubedite nekoga da nešto što se vidi golim okom ne postoji.
Preporuke:
22
13
64 ponedeljak, 26 avgust 2013 14:26
Lola
Najbolji tekst Đorđa Vukadinovića do sada. Prava i sveobuhvatna analiza. Samo bih ja još eksplicitnije da dodam da Vučić možda i nije ubačeni element od početka ali se svakako preporučio stranim faktorima spremnošću da im potpuno preda Kosovo. Tu od prilike leži ključ, njegovog uspeha.
Preporuke:
25
0
65 ponedeljak, 26 avgust 2013 14:39
Radeka
@Peter RV
Vukadinovic je dao jasnu sliku Vucica- jedan oportunista koji se ne usteze od bilo cega da bi zadovoljio licne ambicije.


Ja se ne bih slozio u potpunosti sa ovim. Vucic je doneo i odredjene pozitivne promene. Ipak je malo vise profesionalizacije, ipak su funkcioneri malo manje bahati (doduse ne znam da li nam se bahate iza ledja) ali je cinjenica da je u Srbiji aktuelan i trend fasizacije drustva (kako bi to nazvali posetioci ovog sajta) ili putinizacije (kako bi to nazvali pripadnici gradjanske opcije).

Da nije tako Vucic bi povukao svoje jagnjece brigade koje ispiraju mozak ljudima kratkim ukalupljenim parolama po medijima kako nas SNS i Aca vode u svetlu buducnost. Povratak eksperata iz inostranstva bi bio stvaran a ne medijsko manipulativni zasnovan na dovodjenju jednog/dva eksperta u vladu. Da zeli dobro zemlji Vucic bi svoju moc trebao da koristi za uspostavljanje tolerancije u zemlji i slanje pozitivnih poruka a ne za stvaranje tenzija.
Preporuke:
2
30
66 ponedeljak, 26 avgust 2013 15:05
Blagoje
Problem je u tome što građani umesto da kažnjavaju određenu politiku izlaskom na izbore, na sve odgovaraju zabijanjem glave u pesak. To ničemu ne vodi, sem ubedljivim pobedama SNS-a, i konstataciji da oni sa 15% podrške imaju svu vlast u zemlji, ali od te konstatacije nema neke naročite pomoći. I da dodam, da uz podršku Zapada možete da dođete na vlast ali i da pokradete izbore, jednostavno, na stranim bajonetima možete sve.
Preporuke:
21
0
67 ponedeljak, 26 avgust 2013 15:06
Iva
Gospodinee Marko Radovanovicu, ja ne komentarisem ovde da bi posle nase prepiske,ako mogu tako da nazovem, nekoga negde prijavila. Ja cak nisam ni u jednoj stranci, pa mozda i vidim stvari drugacije. Znam unapred da necete verovati, ali stvarno je tako.Meni je samo zao da su Srbi uvek u svadji. Dobijam dojam, da bilo ko dodje na avlast, nece biti dobar. Pitam se dokle. To nas je i dovelo gde smo. Nas kao da je neko prokleo, ne mozemo da nadjemo mir. Ja toliko, i mislim da je za danas dosta.
Preporuke:
9
18
68 ponedeljak, 26 avgust 2013 15:33
Milos Stankovic
Odlicna i temeljna analiza Djordja Vukadinovica. Vucic je najjevtiniji demagog i ekstremista, koji je sada na strani neprijatelja. Uhapsio je Miskovica i dao Todoricu monopol. Zapad je shvatio da ljude poput Vucica, Dacica i Nikolica moze da iskoristi, doduse jednokratno, ali za velike stvari kakva je izdaja Kosova. Nije tesko setiti se sta su ova trojica politicara za poslednjih dvadesetak godina uradili-apsolutno nista! Rec je o najobicnijim demagozima bez ikakvih sposobnosti. Da su ih imali, valjda bi u zivotu nesto uspeli da postignu van politike. Ovako, skupo su prodavali maglu i glumili patriote. Vucic je uspeo da sam sebi dodeli stan u vreme opste besparice i rasula. O Dacicu da i ne govorim-uhvacen je u primopredaji novca. Nikoliceva svaka izjava je besmislenija i gluplja od prethodne. Srbija je pre vise od veka imala Pasica, Stojana Novakovica, Jovana Ristica, Garasanina...Da li iko sme i da pomisli da ovu trojicu uporedi sa njima?
Preporuke:
31
0
69 ponedeljak, 26 avgust 2013 15:34
Umešač @ grrrrrrr
O tome da li su Srbi obrazovani ili neobrazovani, skloni ili neskloni demokratiji dalo bi se mnogo diskutovati. Ali evo daću vam jedan (prividno) nevažan detalj na tu temu.
U Francuskoj se samo u elitnim bioskopima oko Jelisejskih polja - u kojima karte može da plati samo imućniji sloj- strani filmovi prikazuju u originalnoj verziji. Inače je uobičajeno da se strani filmovi sinhronizuju na francuski. Prosečan francuski gledalac ima problema da prati titlove i prati radnju jer nije sposoban tako brzo da čita. Dok on pročita titl kadar se promenio. I tako, pošto sam bio prilično tanak sa parama dok sam boravio u Parizu, gledao sam i slušao DŽems Bonda kako cvrkuće na francuskom.
Preporuke:
30
0
70 ponedeljak, 26 avgust 2013 15:56
@Iva
Na ovoj planeti, gospođo, ima nekoliko naroda koji ne mogu da nađu mir, ili, ja bih rekao, KOJIMA NE DAJU MIRA.Zašto? Sam Bog zna. Neki misle da su to izabrani narodi, neki pak njihovo proganjanje, ubijanje i "ne davanje mira" objašnjavaju drukčije. Bilo kako bilo, tek SRBI SU JEDAN OD TIH NARODA.
Preporuke:
29
1
71 ponedeljak, 26 avgust 2013 16:40
Ne klepeći nanulama
Gospodar Vučić , ja dugo pratim političke ličnosti , objektivno smatram da Srbija nije imala u svom bitisanju na čelu vlade takvog kapitalca- infantilca, svaka njegova grimasa , mimikrija odaje karakter tog čoveka, apsolutno ništa ne može izbrisati tragove kompleksa niže vrednosti.
Kada bi on mogao napraviti realnu intrspekciju ko je i šta je, dijagnoza za takvu ličnost bila bi katastrofa, ovako , neka još malo sanja ...
Preporuke:
28
0
72 ponedeljak, 26 avgust 2013 17:32
Covjek
Postovani gospodine Vukadinovicu,
Saglasan sam skoro sa svim sto pisete o ovom veleizdajniku,
Osim da je vucic samo od skora miljenik, a ne stari djelatnik stranih sluzbi. I zaboravilis te da navedete, kako isti raspolaze kolekcijom jako vrijednih dosijela, kojim ucjenjuje svoje (ne)istomisljenike.
I tako, dace Bog da nadzivimo sve sto tomica, ivica i aca predstavljaju.
Preporuke:
26
0
73 ponedeljak, 26 avgust 2013 17:35
Jovan M. Pidikanac
Od srca hvala Đorđu na jednoj izvanrednoj analizi čoveka koji danas "drma" sudbinom države i naroda. Aleksandar Vučić je produkt drskog apsolutizma, oličen izvanrednim narcizmom, prepun teatralnosti i ošinut očugledno kompleksom niše vrednosti - danas je sudbinska ličnost koja će Srbiji doneti još mnoge i mnoge probleme.
Daleko od tipa klasičnog državnika, uplakani "kurjačić" će pokazati svoje zubiće tak u trenutku kad, raskrinkan i ogoleo pred istinama srpske realnosti, bude u knjigu istorije upisan kao klasičan primer nacionalnog izdajnika.
To ustvari i jeste jer je samo produžena ruka zapadnih gazda, bar u to nema sumnje. Ipak, naš narodni ponos mu neće mnogo toga oprostiti, bio je i ostaće samo plaćeni statista u umorstvu tog istog srpskog ponosa...
Preporuke:
26
1
74 ponedeljak, 26 avgust 2013 17:45
Draško
Možete se upinjati koliko god hoćete. Vučić je ono najbolje što imamo na političkoj sceni. Mlad, školovan, elokventan, lep, komunikativan... Šta biste vi hteli? Usporenog Koštunicu?
Preporuke:
2
49
75 ponedeljak, 26 avgust 2013 17:54
grrrrrrr
@ Umešač

Pretpostavljam da je vasim komentarom zelite da istaknete da su i Francuzi "neobrazovani" jer ne znaju engleski. Ako je tako mislim da gresis jer se obrazovanje ne meri samo znanjem jezika a pogotovo ne evolucija nekog naroda.

Dacu ti jednostavan primer. Na zapadu koji mnogi u Srbiji smatraju bezdusnim :) istu sansu da dobije posao ima i osboba sa invaliditetom. Dovoljno je da ima znanja koja se traze za posao i naravno da je posao takve prirode da takva osoba moze da ga obavlja. Kod nas to nije slucaj. Istu sansu nemaju ni osobe koje su van politickih partija a da ne govorim o polozaju invalida ili kako i dalje drugacije se gleda na recimo Rome u Srbiji (mada ima i nekih promena). Ne kazem da na zapadu nema nekog vida pristrasnosti pri recimo zaposljavanju ali svakako ne u toj meri pa onda svoju sansu imaju i ugrozene grupe. Uostalom, da je u Srbiji sve idealno ne bi se ni ljudi na ovom sajtu toliko bunili.
Preporuke:
7
15
76 ponedeljak, 26 avgust 2013 17:56
Božidar Đ.
Nije strašno što u Srbiji postoje Vučići, već što ima bezbroj ulizica koji mu se iskreno dive jer su uvereni da će im on rešiti sve probleme. A tek kakve su .... oni iz njegove stranke ili novina i televizija koji ga obasipaju hvalama i pohvalama. Zaboravljaju da će se i oni srušiti zajedno sa njim čim Veliki brat zaključi da mu Vučić više nije potreban, a u čekaonici je bezbroj onih koji jedva čekaju da ponude svoje usluge.
Preporuke:
29
0
77 ponedeljak, 26 avgust 2013 18:00
siniša
Evo nekoliko analogija.

Pre nego što će postati "voljene vođe" "doživotni predsednici" pre štafeta mladosto i kandidatura za Nobelovu nagradu Staljin, Tito i Milo Đukanović su prvo preuzeli sve službe i objedinili ih. To je uradio i Vučić. Za demokratiju je to nedopustivo, a za diktaturu je dan rođenja.

Za Staljina ne znam, ali pouzdano znam da su 1945 godine kad je Tito prvi put zapretio u Beogradu profesori, bivši poslanici i ministri prvo se osmehivali i onda komentarisali "neće ovaj dugo". Vladao je dok je živeo.

Kao da je juče bilo kad je Milo preuzeo vlast u Crnoj Gori svi su govorili "aktuelni režim" kao da je samo pitanje dan kad će Milo da padne. Milo vlada dvadeset godina i nema na mapi i na horizontu nikakvog nagoveštaja da ga neko zameni još trideset godina i više. Vučić će vladati narednih trideset godina Srbijom. Najmanje. Ne znam šta će od Srbije ostati i ko će u njoj ostati, ali da će "nakratko" neće, nego dovijeka.

Osim ako nas i Srbiju Bog ne pogleda.
Preporuke:
28
1
78 ponedeljak, 26 avgust 2013 18:39
đole
I šta sad?
Preporuke:
15
0
79 ponedeljak, 26 avgust 2013 19:19
Goran Stanković
Poštovani gdine Vukadinoviću,
zanimljiv tekst, u kome ja, ipak nisam našao odgovor. Glavni junak, po meni, ostaće upamćen, kao prelomna tačka u istoriji parlamentarizma Srbije, u odnosu na koje su " ćorave kutije " crtani film. Od prošlih izbora nestao je smisao izbora.
Da podsetim: čestitka u 15,00 časova, " odbrana " Dačića- citiram: Videćemo ko će BITI premijer, zapisnici, džakovi, koalicije za sastav Vlade, formiranje i objedinjavanje resora, pa do najnovijeg zamenika za Emirate... i ono najvažnije: DEO POLITIKE koja se provodi nije ni pomenut u predizbornim kampanjama. O tome da čitava odeljenja stranaka prelaze iz tabora u tabor... .
Briljantno ste uhvatili i odslikali, u pojedinim rečenicama, današnjeg poštenog čoveka bilo koje profesije. I njegovu muku.
Da se vratim temi. Voleo bih da neko analizira KAKO dalje, što se izbora u Srbiji tiče.
Preporuke:
28
0
80 ponedeljak, 26 avgust 2013 19:42
Umešač @ grrrrrrr
Francuzi imaju problema da čitaju titlove stranih filmova. Titl je PREVOD na domaći jezik dijaloga iz stranog filma. To je onaj tekst koji se pojavljuje na dnu ekrana. Dakle Francuzi imaju problema da istovremeno pročitaju tekst NA FRANCUSKOM koji se pojavljuje na dnu ekrana i da prate sliku. Zato se većina stranih filmovi za njihovo tržište sinhronizuje a to znači da sve dijaloge iz stranog filma snime francuski glumci (na francuskom, razume se)i taj novi ton se prilagodi (sinhronizuje) originalnoj slici. Tako da u sinhronizovanoj verziji filma o DŽemsu Bondu Šon Koneri govori francuski. Film je time unakažen (po mišljenju ljudi koji se bave filmskom umetnošću) ali su prosečni francuski gledaoci pošteđeni muke sa čitanjem.
U bioskopima u koje ide imućnija publika ti isti filmovi se prikazuju u originalnoj verziji, znači sa titlovima.
Kao što verovatno znate, u Srbiji se filmovi i TV serije prikazuju ISKLjUČIVO u originalnoj verziji - dakle sa titlovima koje naš narod čita bez problema.
Preporuke:
26
0
81 ponedeljak, 26 avgust 2013 19:46
...@ Goran Stanković
"Od prošlih izbora nestao je smisao izbora."
Efektna rečenica, moji komplimenti!
Preporuke:
28
0
82 ponedeljak, 26 avgust 2013 20:04
milan
Ziveo KRALJ!
Preporuke:
4
11
83 ponedeljak, 26 avgust 2013 20:44
Jasna*@Djole
I sta sad?
Odlicno pitanje,ali na koje necete dobiti odgovor,bar ne od komentatora na ovom sajtu,njih uvek obuzme euforija posle citanja DJ. V. tekstova,pa na tako prakticna i jednostavna pitanja nisu u stanju da odgovore od silne sece i odusevljenja.Pa evo pokusacu da vam odgovorim,umesto njih.
Polovina od njih cekaju Seselja,da se vrati iz kazamata,osvoji vlast,jer ce po njihovom uverenju narod da poleti za njim(jer narod je uspavan i samo ceka nekog kao sto je Seselj da ih probudi) da pocisti izdajnike,da isuce mac i pobedi zapadne siledzije(a sto se tice privrede to nesto ne spominju ,posto je Seselj desnicar,tj ljubitelj kapitalizma tj ovoga ekonomskog sistema sto je od 5.oktobra u Srbiji) ,a druga polovina prizeljkuje da se povrati razlicak Kostunica,(i da sa svojih 7%skoci bar na 50%,ili vec koliko treba da moze na vlast i to sam,) i u svoj svojoj silini i neustrasivosti(kakvog ga je priroda dala) uhvati u kostac sa mracnim silama Zapada.
Preporuke:
8
18
84 ponedeljak, 26 avgust 2013 21:14
Jasna*
Priznajem ja sam jedna od onih koji se odaju "niskim strastima" na svako hapsenje nekog kriminalca "belog okovratnika",bez obzira da li je rec o korumpiranim politicarima,kojima vlast sluzi iskljucivo za licno bogacenje,pa budu uhvaceni sa prstima u pekmezu ,ili je rec o tajkunima koji su ogrezli u bogatstvu,kupovali za dz.sve sto vredi po Srbiji,(ali ne da bi gradili fabrike),dok narod grca u siromastvu.
A tek sto bih se odala "niskim strastima" kad bi bili uhapseni "eksperti" odgovorni za pljackasku privatizaciju,juce golje ,a danas milioneri,sampanjac bih otvorila.
U ovoj zemlji,opljackane i ocerupane privrede, nijedan politicar ionako ne moze gradjanima ponuditi nista drugo ,sem hapsenja.I zasto onda da me grize savest ,sto uzivam u njima.Zato,dokle god hapsi naprosto obozavam Vucica!
Preporuke:
7
25
85 ponedeljak, 26 avgust 2013 21:30
Jasna*
Da a ima i jedan zanemarljiv broj zutih (ali oni slabo navracaju ovde ),ali bez obzira na to treba ih spomenuti,iako su trenutno u haosu i u potpunom rasulu,mastaju o danu kada ce se vratiti "zlatno doba" DSa, i njenih nadaleko cuvenih eksperata za unistenje svega i svacega, cega se dohvate!
Ostale mogucnosti su bas minorne ,pa ih ne vredi pominjati.
Eto to bi ukratko bile alternative "gospodaru Vucicu" i odgovor na vase pitanje"sta dalje",dakle to dalje bio bi povratak Seselja,ili Kostunica preobracen u "razlicka",ili povratak "zlatnog doba" DSa!
Preporuke:
6
22
86 ponedeljak, 26 avgust 2013 21:45
Goran Jevtović
Jasna*
U ovoj zemlji,opljackane i ocerupane privrede, nijedan politicar ionako ne moze gradjanima ponuditi nista drugo ,sem hapsenja.

Ovo je neistina Jasna. Vrlo dugo su ovi vaši a ustvari britanski igrači, obmanjivali narod bajkama o privrednom preporodu i čudima u ekonomiji i finansijama. Pročitajte njihova saopštenja i pogledajte nastupe u medijima.
Zaboravili ste?
Prisetite se malo. Prelistajte sopstvene komentare od prošle godine.

Šta su govorili o Borkovim sporazumima? Šta su obećavali oko KosMeta?
Šta je govorio Toma narodu u K.Mitrovici? U šta se zaklinjao, šta im obećavao.

I zasto onda da me grize savest ,sto uzivam u njima.Zato,dokle god hapsi naprosto obozavam Vucica!

Niko vam ne brani da uživate u njima, ali nije normalno da vim IDOL izigrava policajca i tužioca svakoga dana.

Ko ga je ovlastio i gde to piše u Ustavu i zakonima, a posebno u Krivičnom zakoniku?
Da li znate kome je policija potčinjena u krivično-procesnim stvarima?
Preporuke:
34
6
87 ponedeljak, 26 avgust 2013 21:48
spiritus sancti
@Siniša
Sasvim ste na tragu. Naime, ako umesto AV, stavite imena Borisa T, Dragana Đ, Vuka J, ili bilo koga drugog, videćete da tekst savršeno odgovara svakome od njih. Suština je: od 1903, kada je istorijska Kraljevina Srbija uvučena u stvaranje ne-zemlje sa ne-narodima mi prolazimo kroz košmar, gde milioni brutalno ginu, teritorije se smanjuju, a vođe su sve genijalnije. Tito? Pa, on je vrhunac eksperimenta: ne samo da je napravio vrhunac ne-zemlje, već je i izmislio nove ne-narode, da bi ti ne-narodi, sa svojim ne-državicama, kada su se izmakli, onako mrtvorođeni ostavili Srbiji ono što za sad neće. To nije naša Srbija, to je jugoslovenska ne-srbija, tvorevina ne-naroda i ne-radnika. Identičan slučaj je sa Rusijom i ona danas baulja, tražeći se. Iz ne-srbije službe, koje sve drže pod kontrolom (nisu naše već mrtvorođenih naroda i njihovih državica, kao i onog dela sveta kom ovo odgovara) nam stižu ovakvi lideri, Brozovi aparatčici, kako je to fenomenalno postavila gospođa K. Krstić...
Preporuke:
24
2
88 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:03
@Jasna*****
Da, bila bi to divovska borba između tih 7% Koštunicinih pristalica i preostalih časnih radikala sa jedne strane, i mračnih sila Zapada (bez navodnica) i brojnih naprednjaka udruženih sa otpacima petooktobarskih pučista - sa druge strane.

Inače ja ću vam se pridružiti u obožavanju Vučića čim počne da hapsi svoje novostečene (ili možda stare) prijatelje i zaštitnike iz Nemačke, Francuske, Amerike koji su svojski učestvovali (i još uvek učestvuju uz blagoslov naprednjaka), u pljački srpske privrede i otimačini za male pare Tehnogasa, Cementara, Železare, farmaceutske industrije, srpskih oranica – da izostavim Kosovo.

A što se tiče alternative – jedina alternativa je Šešelj i okretanje evroazijskoj uniji. Da budem jasan - Šešelj je alternativa naprednjacima i svim njihovim ISTOMIŠLjENICIMA a to su žuti, LDP,Draškovićevci, NVO ...- ukratko celokupno petooktobarsko društvo.
Preporuke:
17
2
89 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:12
spiritus sancti
Siniša2Naravno da AV nema ni deo one moći koja mu se priprisuje. Boris T je u svoje vreme imao mnogo više moći, AV ne kontroliše stranku, jer Toma ima svoje ljude tamo, AV ne kontroliše Vladu, jer Dačić i toma imaju ministre, AV ima Kurir, a utisak da ima moć čini to što je pion u rukama nekih moćnih krugova na zapadu. Šta će se desiti kada AV padne, a hoće? doći će novi, aparatčik službi ne-zemlje. To ne rešava problem. Problem rešava obnova srpske svesti: monarhističke, imperijalne i pravoslavno imperijalne. Ne može Srbija, koja je naterana da stvori ne-zemlju, da bude njen poslednji izdanak i da bude živa. Sve ne državice, nastale iz ne zemlje su mrtvorođene. Potrebno je vratiti se istorijskoj geografiji, geopolitici, tradiciji, obnoviti se kvalitetnim ljudima, prožetim Duhom večnosti. Za AV ćemo lako, ako znamo da želimo imperijalnu, moćnu srpsku Otadžbinu.
Preporuke:
19
5
90 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:14
Jasna*@Goran Jeftovic
Ja volim vase komentare da citam(iako se ne slazem uvek sa vama),ali nisam bas shvatila prvi deo vaseg komentara,ili vi niste shvatili moj)Naime,pokusala sam da odovorim samo na pitanje komentatora"i sta sad".
Sto se tice onog dela,kojim komentarisete moj drugi komentar o hapsenjima, o izigravanju policajca,naravno da nema takvu ulogu ni po Ustavu ,ni po zakonu,ali ne budimo naivni,znate valjda kako ovde stvari funkcionisu,ni policija ,ni tuzilastvo kod nas ne deluju bez zeleneg svetla onih na vlasti.Zato su im pre gospodara Vucica ,mnogi predmeti camili i kiselili se u fijokama.
Preporuke:
5
16
91 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:28
Jasna Simonović
Goran Jevtović...hvala na komentaru...
Interesantno...Kakav je to "krovni projekat" ako "mini krizni štab" (puno je rupa po Balkanu - u glavama i na terenu - i za maksi a kamoli mini štabove) "provučen kroz diplomatski registar" (čiji je to registar i kome odfgovoran?)ako ne zna da nema krova bez kuće i temelja ...Pa nije onda ni čudo što g Lajon "otplovi" ....Baš mi je žao što nije shvatio važnost moga mejla...ako ni za šta drugo ono barem za to da dočeka i u Beogradu "Wien"...i pojede predivnu sachertorticu...(Hvala g Sceptical Bystander na informaciji o knjizi g Lajon-a)...
Preporuke:
3
7
92 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:31
---@ spiritus sancti
Vaš komentar vredi sačuvati, pamtiti i u razgovorima citirati. Svaka čast!
Preporuke:
11
2
93 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:48
Žena patriota
Žena patriota vredi za tri patriotski nastrojena muškarca. I poraz Srbije je poraz žena Srbije. Žena kreira sistem vrednosti. Žene se mole Bogu a uvek ih dobije "muški đavo". A vizuelno ih privlače "manekeni": Tadić, Vučić, Obama... Sećam se jedne trač emisije u kojoj su analizirale mačo muškarce i sve su se nasmejale Putinovoj fotografiji. Žena nikad neće osuditi muškarca kriminalca koji to radi zbog žene. Ženu često možeš kupiti materijalnim stvarima. Žena iznad svega ceni moć muškarca. Toliko o onim ženama što uživaju kad neko hapsi...
Preporuke:
15
6
94 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:49
Goran Jevtović
Jasna*
ali ne budimo naivni,znate valjda kako ovde stvari funkcionisu,ni policija ,ni tuzilastvo kod nas ne deluju bez zeleneg svetla onih na vlasti.Zato su im pre gospodara Vucica ,mnogi predmeti camili i kiselili se u fijokama.

Ali to nije normalno Jasna. A pogotovu što nas je taj vaš "gospar Vučić" ubeđivao u poštovanje pravne države i gomilu drugih stvari iznoseći standardne floskule, baš kao danas u skupštini.
Profesor Samardžić iz DSS-a pita ga, zašto je blokiran Ustavni sud u vezi predaje dela teritorije (to je inače teško krivično delo, član 307. KZ Srbije), jer je to i iz kosmosa vidljivo, i još mu nabraja da je to učinjeno čak 36 puta u poslednjih godinu dana, a "naš" Miladin mu odgovara, maltene se kune, da on nije pozivao telefonom nikog od sudija.
Providno

I ne zanosite se sa "fijokama", Vučić je dobio nalog od zapadnih kolonizatora čiji je dvodecenijski "igrač" da ispita tačno 24 privatizacije, tamo gde oni misle da su oštećeni i ništa dalje.
Tačka.
Preporuke:
33
5
95 ponedeljak, 26 avgust 2013 22:50
@Jasna*
"...a sto se tice privrede to nesto ne spominju ,posto je Seselj desnicar,tj ljubitelj kapitalizma tj ovoga ekonomskog sistema sto je od 5.oktobra u Srbiji."

A što se tiče privrede to nešto ne spominjete pošto su Vučić i Nikolić desničari, tj. ljubitelji kapitalizma (čime se izuzetno ponose).
Preporuke:
15
4
96 ponedeljak, 26 avgust 2013 23:00
@A šta sad
Smisli nešto sam. Preduzmi nešto sam. Za početak kaži prijatelju šta misliš o Vučićevoj politici. Izbriši profil na fejsbuku i otvori ga na VKontakte. Osnuj u svom mestu društvo srpsko-ruskog prijateljstva. Pokreni peticiju za rusku televiziju u Srbiji. Prebaci kanal kad ide "Farma". Nosi bedž "Nikad NATO". Smisli nešto bolje. Ili možda hoćeš da ih Đorđe izlupa i uradi sve umesto nas....
Preporuke:
23
1
97 ponedeljak, 26 avgust 2013 23:06
spiritus sancti
@---
Naša je Otadžbina živa zajednica predaka, savremenika i potomaka. Kuća živog Boga, večna Srbija. Pozdrav, SS.
Preporuke:
23
1
98 ponedeljak, 26 avgust 2013 23:18
nn
@Jasna*Posle onolike agitacije za naprdnjake i posle ove lakrdije koju ta, ..... sprovodi ja bih se pokrio usima i ne bih se ni pojavljivao na sajtu.
Preporuke:
14
1
99 utorak, 27 avgust 2013 00:26
Dr
Dobar je naslov teksta. Gospodine Vukadinoviću, ima i jedna ulica u Beogradu koja se zove ”Gospodara Vučića”.
Preporuke:
7
5
100 utorak, 27 avgust 2013 07:18
siniša @ spiritus sancti br.1.
Ima velika razlika između Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Koštunice, Tadića pa čak i Nikolića sa jedne strane i Vučića sa druge strane.

Svi nabrojani se vama, meni ili bilo kome mogu ili sviđati ili ne sviđati, uglavnom se ne sviđaju, ili nekima da se sviđaju, a nekima da se ne sviđaju, ali niko od njih nije imao institucionalnu i realnu osnovu da postane diktator čak i da je to hteo. Čak da je to i verbalno izražavao, čak i da je nastojao, ali jednostavno nisu imali sredstva kojima bi zaveli diktaturu.

1. Milošević nije kontrolisao vojsku. Još manje vojne bezbedonosne službe. Da ne nabrajam ličnosti, ali je objektivno tako.
2. Đinđić nije kontrolisao ni vojsku ni policiju ni državnu bezbednost. On je zaista svoje vladalačke ambicije temeljio na dosetkama i " bistrini" , bar za mene.
3. Koštunica prvo nije kontrolisao policiju, a onda kad je preuzeo kontrolu nad policijom nije kontrolisao vojsku
4. O Tadiću i Nikoliću ne vredi trošiti katraktere, oni su tu bili slučajno.
Preporuke:
15
2
101 utorak, 27 avgust 2013 08:12
zz
Mnogi koji sada pljuju po Vučiću uzdizali su ga svojevemeno u nebesa, kleli se u njega i glasali za SNS. Pa šta sada hoćete? Vi ste se preobrazili peko noci kao što se preobrazio i on. Srpska posla. Bolje ne zaslužujemo.
Preporuke:
10
6
102 utorak, 27 avgust 2013 08:36
Roksanda @ Dr
Naročito volim one čije znanje istorije i istorijskih ličnosti zavisi od toga u kojoj ulici žive i kojim drugim ulicama prolaze.
Preporuke:
13
1
103 utorak, 27 avgust 2013 08:37
...@spiritus sancti
" da bi ti ne-narodi, sa svojim ne-državicama, onako mrtvorođeni ostavili Srbiji ono što za sad neće."
Tačno! Sećam se, kada je poodavno, po ko zna koji put podgrejana priča o otcepljenju Vojvodine, jedan ugledni predstavnik EU s osmehom rekao da ne veruje u to, pošto susedni narodi nisu zainteresovani. Znači, da jesu, došlo bi do otcepljenja. Srbiju, podrazumeva se, niko ništa ne pita. Otkidanje dela njene teritorije, po tome, bilo bi stvar političke volje "suseda".

"To nije naša Srbija, to je jugoslovenska ne-srbija, tvorevina ne-naroda i ne-radnika."

Nažalost, veliki broj ljudi već dugo ne doživljava Srbiju kao svoju zemlju. Ljudi beže od te pomisli na razne, često bizarne načine, ali eskapizam ne pomaže da se istina sakrije, on je samo zataškava i još više smanjuje čovekovu sposobnost da deluje. Ovu pomisao jedva olakšava činjenica da svaki režim sačinjava dvesta agilnih likova koje čuva dvesta siledžija.
Preporuke:
14
0
104 utorak, 27 avgust 2013 09:31
ana
svaka cast na svakoj napisanoj reci u ovom tekstu
Preporuke:
11
1
105 utorak, 27 avgust 2013 11:07
Nimbus
U komentaru na tekst Đ. Vukadinovića o "lokalnim izborima" na Kosmetu naveo sam rečenicu koja nije moja i pripada prethodnom političkom periodu, da vidim kako će kolege komentatori reagovati.
Najpre, očigledno da nas, sudeći po broju komentara, ovdašnje političke intrige interesuju dvostruko više od Kosmetske tragedije.
Zatim, da jedna duboko pogrešna konstatacija nije izazvala neku pažnju.
Na kraju, oni koji su moj komentar ocenjivali, teško da su razumeli šta ocenjuju. Verovatno su onomad obrnuto cenili istu stvar.
Ta večita naknadna, površna i ideološki teško kontaminirana pamet je naša velika boljka. Samo primera radi: neka se jave komentatori koji su strašno kritikovali Koštunicu kada je odbio da uđe u koaliciju sa istim tim Vučićem. A takvih ima poprilično.
I ponoviću - nije ni pre godinu dana bilo teško predvideti da će Nikolić i Dačić biti skrajnuti. Ono što se teško prihvata je velika mogućnost velike koalicije Vučić-Đilas. Dajem kvotu 1,7. Ako navedem razlog, biću cenzurisan.
Preporuke:
7
1
106 utorak, 27 avgust 2013 12:00
samist
Dobar tekst... Apsolutno niko, cak ni satiricari ne kritikuju efikasno svu farsu od zadnjih godinu dana u medjuvremenu korijeni ove nakaradnosti sve dublje I postaju komplikovaniji. Ja ne vidjeh niti jednu analizu, kritiku, da AV I SNS su antiteza samih sebe od prije nekih godinu I po. Niko se ne osvrce na cinjenicu da je danasnja vlast dobila izbore zbog nezadovoljstva politikom prosle vlasti. Umjesto promjene politike najbitniji rezultat proslih izbora je “obracun” sa pojedinim prominentnim licnostima bivse vlade – ajde da tako nazovemo politicku marginalizaciju ovih ljudi. Sam politicki program I kurs kojim se drzava krece je ostao apsolutno isti ili ide jos snaznije kursom zbog kojih je prosla vlada izgubila izbore. Da li ja grijesim pa sam politicki slijepac ali meni je ovo sada apolutni kontinuitet sa prethodnom vladom s tim sto se sada sprovode stvari o kojim je prosla vlada samo mogla sanjati.
Preporuke:
7
0
107 utorak, 27 avgust 2013 13:29
Bob
Vidiš ti to. Mnogi Srbi bi rado imali nekakvog "vođu", čak pominju "prosvetljeni apsolutizam", i onda, kad dođe nekakav vladar, a uvek se ispostavi da je nesposoban, - kuku i lele!

Nema veze! Kad ode Vučko, opet će pametnjakovići trubiti da nam treba čvrsta ruka. Ko deca. Možda i jesu deca, ne umeju sami o sebi da brinu.

Sad tek vidim da je velika sreća što Šešelj nikad nije došao na vlast (on nije ni hteo vlast, ali to je druga tema).
Preporuke:
8
1
108 utorak, 27 avgust 2013 13:52
ognjen
nazalost u ovom svemu ima mnogo istine, a mozda je cak I sve istina.u svakom slucaju nepise nam se dobro,a to je jedino sto je sigurno u srbiji.jer neki bolji zivot ovde u ovoj prokletoj zemlji I sa ovakvim narodom koji nepostuje nikoga pa ni sebe,o politicarima da ni nepricam vec svi znaju kakvi su pa I ptice sa grana,samo neznaju sudovi I sudije.se nista pametno nemoze I nesme ocekivati kazem nesme jer svaka buduca vlast lici bukvalno u potpunosti na onu predhodnu I tu vise nema sta da se trazi.koji da znaju vec bi ih pozatvarali.ali sudijama I svima onima u pravosudnom sistemu od silnog znanja I skolovanja promakla je ta sitnica da su politicari u ovoj zemlji najveca kriminalna organizacija koja vodi ovu nasu prelepu zemlju u geografskom smislu ,a u svakom drugom smislu je u najmanju ruku ruzna u nepovratnu propast.tako da nama mladima ostaje,ili da se ubacimo u njihove redove u kojima nema mesta za sve I da postanemo deo te sljampite.ili negde u inostranstvo.zbogom srbijo!odoh ja!
Preporuke:
4
0
109 utorak, 27 avgust 2013 15:45
Bojan Đukanović
Sve što treba znati o današnjim Srbima je činjenica da su Aleksandru Vučiću "rejtinzi zaista visoki" (znači, mimo nameštenog dela, čovek je zaista popularan u narodu). U srpskoj istoriji postoji samo jedna jedina ličnost čiji je rejting apsolutna nula. Svi drugi, dobri i zli, su negde na skali od 0,01 do 99,99 (jer ima ljudi koji osporavaju i Svetog Savu, i Patrijarha Pavla, pa zato nemamo nikoga sa 100%). Jedini primer apsolutno lošeg rejtinga je Vuk Branković. Sa druge strane, čovek koji je verovatno nadmašio Vuka Brankovića (u licemerju, glumi, cinizmu izdaje, pa i u samim njenim razmerama), ima NAJVEĆI rejting u današnjoj Srbiji. Kakav narod, onakvi i rejtinzi. Pametnome dosta.
Preporuke:
4
1
110 utorak, 27 avgust 2013 16:11
Jasna*@Goran Jeftovic
Aman ne tvrdim ja da je to normalno,ali je to tako ,takvi smo mi i u takvom sistemu zivimo.Slazem se da ce Vucic dati zeleno svetlo za cesljanje i "procesuiranje" samo one 24 privatizacije sa briselske "liste",ne kazem da je to dobro ,ali uvek je bolje ista nego nista.A to sto Vucic to koristi u marketinske svrhe,pa sto da ne koristi i ja bih da sam na njegovom mestu.Uostalom imao je i Kostunica priliku da se na takav nacin "izreklamira,obecavao je i on "reviziju" spornih privatizacija ,ali to ostade "sanak pusti"za vreme njegovog vakta, niko mu nije kriv sto su ga sprecile "objektivne" okolnosti i "subjektivne" slabosti!Uostalom sve DSSovce krasi to,da lepo pricaju,a dela slaba i jalova,od njih vajde nema,zato danas imaju 7% podrske.
I da ne bude zabune kao sto danas obozavam VUcica sto makar hapsi ako nista drugo,sutra cu da isto tako obozavam neke druge koji budu hapsili VUciceve,ako budu uhvaceni "sa prstima u pekmezu".
Preporuke:
5
13
111 utorak, 27 avgust 2013 16:13
Jasna*@nn
I ja isto tako da sam na tvom mestu i da imam takvu pamet,nikad se ne bih pojavljivala ovde.
Preporuke:
4
11
112 utorak, 27 avgust 2013 16:23
Jasna*@@Jasna
Spomenula sam samo sto vi ne citate pazljivo.REkla sam ,posto ionako nijedan politicar danas u Srbiji narodu ne moze nista da ponudi(mislila sam da ponudi u smislu boljeg zivota),onda bar nek hapse.Dakle ,kad sam rekla "nijedan" podrazumeva se valjda pod tim da tu spadaju i VUcic ,i Nikolic (kao desnicari) ,i da to ne mogu ni oni,niti bilo koji drugi.Levicara nema posto je poslednji izdan i isporucen Hagu,(taj moj stav vam je verovatno poznat,da se ne ponavljam).
Preporuke:
3
11
113 utorak, 27 avgust 2013 17:49
siniša @ Jasna*
Ako imate imalo poštovanja prema mučki ubijenom Slobodanu Miloševiću nemojte ga vi braniti. Mnogo ste negativni i ja koji iskreno poštujem ličnost i delo Slobodana Miloševića, naročito njegovu odbranu u Hagu, zaista se osećam mučno kad ga vi branite.

Jeste li svesni da ste toliko negativni i nedobronamerni da i oni koji ga vole zbog vas mogu da ga zamrze. Jednostavnom logikom, čim ga vi branite mora da ne valja.

Sećate se valjda kako ga je Vučić prozivao "ustašo" kao uostalom i Nikolić Tadića. kako vi možete biti za Vučića koji je uvek mrzeo Miloševića i za Miloševića u isto vreme. Sramota vam je da se krijete iza mrtvog čoveka i svoje političke favorite krijete iza njega. Uostalom on je Koštunici kao čovek oprostio i Koštunica njemu, iako su političke razlijkeo ostale.

Mnogo ste zli.
Preporuke:
12
2
114 utorak, 27 avgust 2013 18:09
@Jasna *****
Komentator kome se obraćate se zove Goran Jevtović a ne Goran Jeftović. Elementarna pristojnost (koja vam očigledno nije jača strana) nalaže da pravilno izgovarate i pišete ime osobe kojoj se obraćate.
Preporuke:
7
0
115 utorak, 27 avgust 2013 18:20
@Bojan Đukanović
„Sve što treba znati o današnjim Srbima je činjenica da su Aleksandru Vučiću ’rejtinzi zaista visoki’".

Sve što treba znati o jednoj osobi je činjenica da o jednom narodu sa hiljadugodišnjom istorijom zaključuje na osnovu visokog rejtinga Aleksandra Vučića. Pametnome dosta.

P.S. Ne postoje „današnji Srbi“ i „jučerašnji Srbi“. Postoje samo Srbi koji danas prolaze kroz izuzetno težak istorijski period.
Preporuke:
8
1
116 utorak, 27 avgust 2013 18:23
Jasna*@Sinisa
Nisam zla samo sam realna,a to sto vam vasa ogranicenost ne dozvoljava da razlikujete zlonamernost od realnosti,vas je problem.
I da, toliko volite S.Milosevica da ste ovde postavljali nebulozna pitanja Goranu Jeftovicu o postupcima Milosevica za vreme krize,(ne sumnjam vi biste tako mudri , sposobni i rodoljubivi sve bolje odradili),iz kojih tesko da je provejavala ljubav prema istom.Kao sto vidite prilicno dobro pamtim i tesko mi je podvaliti.
Mnogo ste licemerni.
Preporuke:
5
10
117 utorak, 27 avgust 2013 18:29
Jasna*@Sinisa
Osim toga i lazljivi ste.Ranije ste tvrdili da moje komentare ne citate.Prema tome drzite se svojih obecanja i moje komentare zaobidjite,kao sto ja zaobilazim vase .
Preporuke:
5
10
118 utorak, 27 avgust 2013 18:47
DRAGO
Sve bih ovo podveo pod Ducicev napis u Blago Cara Radovana, O Prijateljstvu: "Ne zna se sta je Kobnije i Odvratnije: samovolja i nasilje tirana ili kukavistvo njihovih naroda".... Ja bih jedino ovo "kukavistvo" zamenio sa iscekivanjem. Jer su , po mom saznanju a i iskustvu, i drugi mnogo puta mnogobrojniji narodi, padali na slicnim iskusenjime, cak i vise puta. Ali se takvi oziljci razmazu na veliku masu, pa se brze zalece. Mi, Srbi, vise nemamo kud: ili ce mo se resiti tih desperadosa brzo i efikasno ili nece ostati svedoka vise, koji ce da pricaju kako je bilo. I Bog ce pomoci, ako ima kome.
Preporuke:
0
7
119 utorak, 27 avgust 2013 19:10
siniša @ Jasna*
Slobodana Miloševića nikada u životu nisam video ni susreo, nikada nisam bio u njegovoj partiji ni vojsci ni policiji. Nikada nisam učestvovao ni u jednim demonstracijama protiv njega niti sam ih podržavao. Bio sam ljut na njega kad je sa Micotakisom išao da vrši pritisak na Karadžića da popuste. Kasnije sam mislio da su on i Micotakis bili u pravu, a sada opet mislim da je trebalo udariti što jače i nikako ne popuštati. Ukratko ne znam šta da mislim.

Što se tiče vojnih bezbednjaka, očima ih gledati ne mogu. Pa ni Jevtovića. Jednostavno od njih sam nešto očekivao, ali su podbacili. Moguće da je Jevtović dobro svedočio na suđenju Miloševiću. Taj deo nisam pratio.

Na Miloševića sam se mislim opravdano ljutio zbog toga što je dozvoljavao da mu se prišlepaju i iskoriste ga razni katastrofalni kadrovi.

Miloševićeva odbrana u Hagu je bila na nivou antičkih heroja i ja se tome divim. Žao mi je što su ga mučki ubili, ali ja ga nisam poznavao i nemam lični odnos prema njemu.
Preporuke:
12
2
120 utorak, 27 avgust 2013 20:38
@Jasna*****
Realnost je da Vučić hapsi a vi uživate u toj realnosti. ( „I zasto onda da me grize savest ,sto UZIVAM u njima - hapšenjima). Dakle vi ste ta koja ne razlikuje zlonamrnost od realnosti.
Preporuke:
5
4
121 utorak, 27 avgust 2013 22:21
seljak bezemljaš
Gospodin Stanić, gospodin Jevtović i neki drugi komentatori, pišu o stranim agentima, njihovim domaćim pomagačima itd.

U zbirci eseja, DIJALOG PROŠLOSTI I SADAŠNjOSTI Službeni list SRJ 2002.g. Milorad Ekmečić o tome piše na više mesta. Evo jednog citata strana 428

"Nemačka obaveštajna služba je imala ulogu koordinatora sa oobaveštajnim službama SAD i nekih drugih članova Atlantskog pakta, ali je u ovome uvek držala vodeće mesto.
OD MART 1962 GODINE POČELA JE DA UBACUJE AGENTE IZ USTAŠKE EMIGRACIJE.
U TREĆOJ FAZI OD 1971 GODINE AKTIVNO RADI NA UNUTRAŠNjOJ DESTABILIZACIJI ZEMLjE, A OD 1980 TRAJE
ČETVRTA FAZA ČIJI JE OSNOVNI SADRŽAJ RAZARANjE JUGOSLOVENSKE DRŽAVE.
CILj OVOG RADA JE BILO LEGALIZOVANjE HRVATSKOG I SLOVENAČKOG SEPARATIZMA, STTVARANjE OSNOVE SARADNjE SA NACIONALNOM EMIGRACIJOM.
NEZAVISNA HRVATSKA DRŽAVA JE PREDVIĐENA SA IZDVAJANjEM BOSNE I HERCEGOVINE"
nastavak
Preporuke:
16
1
122 utorak, 27 avgust 2013 22:46
seljak bezemljaš
nastavak
"Na zajedničkom sastanku u Rimu 1981 godine utanačena je zajednička saradnja NEMAČKE, AUSTRIJE I ITALIJE u jugoslovenskom razvoju.
Hrvatski političar Josip Boljkovac je potvrdio da su se veze sa nemačkom politikom usklađivale preko njega..
Za moje razgovore sa Nijemcima u prvo su vrijeme znali samo: Ivo Stevo Krajačić, TITO i Tripalo, koji je bio koordinator...Tito nije htio zaoštravati odnose sa Rusima i na kraju nam je rekao DA IMAMO ODREŠENE RUKE I DA IDEMO U NEMAČKU."

Ekmečić navodi strane izvore a za Boljkovca njegov intervju listu NACIONAL 23 avgusta 1966 pod naslovom
POLA VEKA NISU OTKRILI NAŠU ZAVERU
Bilo je tako masovno da Ekmečić navodi cifru od 100.000 lica koji su "informisali"i sarađivali sa stranim službama.
Iz ovog proizilazi da je tito (vrhovni komandant i doživotni predsednik države) dao blagoslov saradnicima stranih službi.
nastavak
Preporuke:
15
0
123 utorak, 27 avgust 2013 23:01
Klinjo
Jorganka jasi magarca a grobar mustanga "divljeg
konja" a biciklista sjasuje biciklu i uzjahace
tigra a glavna gnjida "hvata" korumpirane naprdnjake.
Preporuke:
4
0
124 sreda, 28 avgust 2013 02:28
Bojan Đukanović
Nisam siguran ko je to gore prokomentarisao moj komentar... nadam se da nije autor. Svejedno, na osnovu Vučićevog rejtinga nisam zaključivao o jednom narodu sa hiljadugodišnjom istorijom, nego o jednom pokoljenju tog naroda - "današnjim Srbima". I zaključak je tačan. Kvalitativnu razliku između "nekadašnjih" i "tadašnjih" (a pogotovo "današnjih") Srba primećivali su takvi gorostasi kao sv. Nikolaj Žički ("titanski preci, zatupasti potomci") i sv. Justin Ćelijski ("mnogo je bivših Srba, a pravih Srba, avaj, tako malo"; kao i neke mnogo teže reči). Primetio je, relativno nedavno, i ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Konuzin, izrekavši možda najteže četiri reči ikad izgovorene u srpskoj prestonici: "Ima li ovde Srba?" Pošten i nepristrasan odgovor je - nema! Naravno, ne mislim bukvalno, Srba tu i tamo ima, ali su svedeni na nivo statističke greške. Rejting izdajnika Kosova u narodu Kosovskog zaveta to nesumnjivo dokazuje. Trebalo bi da je dosta. Ako ima kome.
Preporuke:
6
0
125 sreda, 28 avgust 2013 06:47
...@bezemljašu
"OD MART 1962 GODINE POČELA JE DA UBACUJE AGENTE IZ USTAŠKE EMIGRACIJE."

Evo zanimljive podudarnosti, valjda ne samo vremenske (Milan Trešnjić, "Vreme razlaza", Beograd 1989): "marta i aprila 1962. odnosi Tita i Kardelja bili su veoma kritični...imali su obaveštenja (od stranih službi) da je Kardelj predložio da se Tito povuče i da zauzme počasno mesto...marta-aprila 1962 /je/ visila glava Kardelju."
Preporuke:
10
0
126 sreda, 28 avgust 2013 06:51
...@bezemljašu - nastavak
"U TREĆOJ FAZI OD 1971 GODINE AKTIVNO RADI NA UNUTRAŠNjOJ DESTABILIZACIJI ZEMLjE"
Posle X sednice CK Hrvatske (januar 1970)na kojoj su tvrdili da je skovana velika zavera protiv Hrvatske, a Tito te zaključke odobrio, "Vođa ustaša u emigraciji, Branko Jelić,naslednik Ante Pavelića, nastanjen u Berlinu...piše: mi Hrvati u egzilu više ne vidimo šta nas dijeli od vas Hrvata u zemlji". ..."Trijumfovao je katolički duh...Iz zemlje su organizovani masovni odlasci autobusima u Rim...njima su se pridruživali autobusi emigranata". Hrvatski list "Zajedničar" u Americi piše "hrvatska puška o hrvatskom ramenu" (mnogo pre nego što je to uzviknuo Tuđman. Mate Meštrović sredinom januara 1971 dolazi u Zagreb kao gost Sabora i Matice hrvatske. Za Novu 1972 planirana je akcija poštara,koju je trebalo da izvede oko "dve stotine mladih ljudi iz Hercegovine, tzv hercegovački zid. Trebalo je da zazvone na vrata 200 funkcionera, ne samo u Zagrebu, i da im metkom čestitaju Novu godinu. Itd
Preporuke:
9
0
127 sreda, 28 avgust 2013 10:14
djoka
Kada bi se zakonom regulisalo najmanje 60% izlaznost biraca,da bi izbori bili regularni,tada bi se videlo koliko bi ovaj gospodin Vucic koji sebe dize u oblake dobio procenta. Glasali bi za njega samo oni koji su zadovoljni svojim radnim mestom,lopovi koji su opljackali srbiju i njihove familije. A to bi bilo jedva da predje cenzus. Toliko o ovom "najmocnijem lidercicu" Srbije. U svim gradovima gde su bili izbori ove godine,izlaznost gradjana je bila ispod 30%,za silnog vucka glasalo 50%.Postavlja se pitanje kako je moguce da ovaj covek vlada sa tako malim procentom dobijenih glasova. Hitno menjati zakon o izborima u Srbiji i povecati procenat izlaznosti gradjana,inace vladace nazalost mafijaske grupe,sa sa jedva predjenim cenzusom, koje ce stititi jedni druge od zakona zbog pljackanja zemlje i naroda. O samom Vucicu ne zelim nista reci,sve se zna o njemu i KO JE OVAJ COVEK I ZA KOGA RADI. Za drzavu Srbiju i srpski narod sigurno NE.
Preporuke:
7
0
128 sreda, 28 avgust 2013 11:23
@Bojan Đukanović
1.
Vaš komentar je školski primer pretenciozne površnosti. Podaci o rejtingu Vučića (čak i pod pretpostavkom da su tačni) mogu biti dovoljni samo površnoj osobi da izvodi tako kategoričke zaključke o jednom narodu. PAMETNOME TI PODACI NISU DOSTA. A nije dosta ni ako podatak o rejtingu dopunite sa dva citata dvojice nesumnjivo velikih Srba i jednog ambasadora (koji je, uzgred, vrlo blagonaklono gledao na uspon tog istog Vučića). Pametna i odgovorna osoba će mnogo obazrivije izricati sudove bilo da se radi o jednoj osobi, jednoj grupi ili jednom narodu.
Ako postoji neka razlika između „nekadašnjih“ i „sadašnjih“ Srba onda je to poguban gubitak samopouzdanja današnjih Srba na čemu svojski rade neprijatelji srpskog naroda. Tome, nažalost, doprinose i mnoge patriote, u koje ne sumnjam da i vi spadate, razočarani i očajni zbog tragične situacije u kojoj se trenutno nalaze Srbija i Srbi.
Preporuke:
8
0
129 sreda, 28 avgust 2013 11:25
@ Bojan Đukanović
2.
Da pojednostavim. Ako bi celokupna srpska javnost posle jedne Đokovićeve loše sezone udarila kategorički da zaključuje i svim sredstvima širi zaključak kako „to više nije onaj Đoković“ i kako „onog Đokovića više nema“, i ako bi takva kampanja u kojoj bi učestvovali stručnjaci svih profila, treneri,sportski novinari,ljubitelji tenisa, obožavaoci samog Đokovića trajala dve ili tri sezone - onda „onog Đokovića“ zaista više ne bi bilo. Čak i osoba njegove moralne čvrstine bi konačno bila pokolebana i slomljena. Upravo se to dešava sa Srbima. Od 1918. traje proces psihološkog slamanja Srba širenjem raznih poluistina i laži o njima, u kojima, da ponovim, nesvesno učestvuju i mnogi Srbi patriote. Zato je zadatak svakog Srbina da u granicama svojih mogućnosti širi ISTINU o nama kao jednom hrabrom, ponosnom, čestitom, istinoljubivom i pravdoljubivom narodu. Samo tako se može zaustaviti poguban proces psihološkog slamanja tog junačnog i slobodarskog naroda.
Preporuke:
11
0
130 sreda, 28 avgust 2013 15:21
Poštovalac NSPM - Jasna
Priča o tome kako gospodar Vučić hapsi loše momke ovih dna je konačno dobila svoj pravi epilog i u potpunsti rasvetljena. To što je on uradio nema nikakve veze sa pravdom već samo sa osvetništvom pošto selektivna pravda i nije ništa drugo. Obećavao je on i njegovi naprenjaci prugasto odelo Dinkiću kada pobede, ali ovih dana pošto mu podrška Dinkića za ostanak u vladi nije prošla, potudio se da ga skloni kod šeika na neko vreme, možda mu opet ameri narede da ga vrati u vlast. Toliko o hapšenju osvedočenih srpskih krvopija i uništitelja. Nikog taj g. Vučić nije uhapsio sve je to bila farsa, čak je i Mišković pušten. Živela Srbija.
Preporuke:
13
0
131 sreda, 28 avgust 2013 16:13
pegepet
Komentarišem, pre svega, da bih pohvalio ovu analizu, mada imam neke sitne zamerke. Naime, kadaje Toma prelomio i krenuo da rascepi radikale, ponudio je Vučiću mnogo toga, što znači da je znao koliko je Vučić važan za budućnost "otcepljenih". Dalje, Toma je unapred sa Vučićem ugovorio svoj "odlazak" iz novostvorene stranke, ako mu Vučić pruži svu moguću podršku na predsedničkim izborima i omogući pobedu nad Tadićem. Takođe, svojevremeno su veliku ulogu pri cepanju radikala odradili žuti, a već tada je bilo jasno da će i Toma, i Vučić, imati podršku zapada, a mogla se nazreti i njihova buduća uloga. A mislim i da oni komentatori koji su spominjali "spavače" imaju dosta osnova da tako tumače neke potrese na našoj političkoj sceni. Još da dodam da je diktatura više nego moguća i odgovara profilu "gospodara", koji nam je g.Vukadinović tako lepo ocrtao, mada sumnjam da će zapad ikada dozvoliti Srbima da imaju "svemoćnog vođu". Mislim, Srbi mogu biti nezgodni, kada su pod istom kapom.
Preporuke:
5
0
132 sreda, 28 avgust 2013 16:15
Peter RV
@Jasna*@Djole
Izgleda da vi postujete Milosevica, ne zbog njegovog otpora prema agresorima Srbije, nego zbog njegovog navodnog- marksizma.
Tu se potpuno razilazimo.
Preporuke:
2
4
133 sreda, 28 avgust 2013 17:06
Jasna*@Peter RV
Za jednog od mojih omiljenih komentatora i inteligentnijih ,za kojeg vas smatram,cudi me da ste to zakljucili.
Preporuke:
0
1
134 sreda, 28 avgust 2013 17:25
Jasna*@Peter RV
Slobodana Milosevica cenim i zbog njegovog "levicarenja",koje nije bilo po ukusu zapada,ali i naravno zbog njegovog otpora prema istom.
Uostalom zar niste jednom i vi izjavili da ste se zahvaljujuci S. Milosevicu oslobodili svojih zabluda prema desnici???
Preporuke:
6
2
135 sreda, 28 avgust 2013 17:33
siniša @ petar RV @ Jasna *
Da vam objasnim odbnos Jasne * prema Miloševiću, a i prema Koštunici.

Milošević je branio Srbiju kako je znao i umeo. Založio je sebe, svoju porodicu i svoju glavu je dao za odbranu Srbije.

Koštunica je takođe do poslednjeg momenta branio Srbiju i danas je brani. Međutim metodološki Koštunica se nije slagao sa Miloševićem. On je smatrao da Milošević greši i da bi on svojm diplomatijom i demokratičnošću više postigao. Koštunica je verovao Zapadu i mislio da Milošević greši zbog arogancije prema Zapadu. Ispostavilo se da nije bio u pravu da Zapad nije napadao Srbiju zbog Miloševića nego obrnuto.

Sa druge strane Jasna* se zalaže za politiku koju sprovodi Vučić, a to je politika da se ne brani Srbija, da se danas Kosovo, a sutra i drugo prepusti drugima. Za takvu politiku nema nikakv argument nego pokušava da one koji su bili ili jesu za odbranu Srbije zavadi. Dakle ona zavađa one koji su za Miloševića sa onima koji su za Koštunicu, da bi Vučić tu profitirao.

Podlo i zlobno.
Preporuke:
9
0
136 sreda, 28 avgust 2013 18:13
@siniša
Najkraća i najtačnija ocena komentara Jasne*****.
Preporuke:
5
0
137 sreda, 28 avgust 2013 18:21
Peter RV
@Jasna*@Peter RV
Sasvim tacno. Slobodan Milosevic mi je dokazao, ono, za sto ranije nijesam imao dokaza- da i marksista moze da bude patriota. Sto znaci, barem po meni, da mu je marksizam bio od sporednog znacaja- kad se radilo o odbrani Srpstva.
Mislio sam da je to i vas slucaj.
Preporuke:
4
0
138 sreda, 28 avgust 2013 19:17
@Peter RV
Da, treba praviti razliku između vrha komunističkog pokreta koji je bio izvršilac antisrpskih ideja Kominterne, i izvesnog broja članova - idealista i patriota. Koliko je bilo tih idealista nacionalno utemeljenih, teško je odrediti. Ali sukob oko srpskog pitanja je tinjao u vrhu pokreta svih godina od 1945, mada većina člansta verovatno toga nije bila svesna anestezirana idejama o bratstvu i jedinstvu. Osma sednica je međutim označila otvoren sukob te dve struje - Miloševićeve patriotske i Stamboliđeve jugoslovenske a u stvari antisrpske.
Preporuke:
6
0
139 sreda, 28 avgust 2013 19:30
Caki
Poput dinosaurusa, polako izumiru odgovorni državni službenici, sitni poljoprivredni posednici, zanatlije i mali preduzetnici koji žive od svog rada, klasno svesni radnici, kritički intelektualci...

Meni je ova rečenica najveći utisak u ovom fenomenalnom članku. Svi zdravi segmenti društva nam polako odumiru a ne obnavlja se. Vojsku smo skoro pa ukinuli. Ekonomisti koji kapiraju suštinu neoliberalnog zla, su odavno u penziji ovi mladji ili su potplaćeni ili ništa ne znaju, ni tu se ne obnavlja. Poljoprivredni stručnjaci su nam odavno pod uticajima raznoraznih lobija (Holandskih, ovih, onih) itd. Skoro pročitah na jednom ekonomskom blogu komentar o stanju u Srbiji koji mi se dopao:

Znanje je najveća moć. Neznanje je, takođe, velika moć, ali u tuđim rukama. Kada tom neznanju dodate i strah, onda dobijete sliku današnje Srbije.
Preporuke:
10
1
140 sreda, 28 avgust 2013 21:29
seljak bezemljaš
@@ bezemljašu
Manite se tih priča o "hercegovačkom zidu" i o
"200 "poštara" koji su trebali da likvidiraju 200
funkcionera kp Hrvatske". Ne ulazite u "porodične svađe" bilo koje vrste.
Politiku razbijanja druge Jugoslavije vodila je kpj-skj. I to od pada većine koju je vodio Sima Marković. A od 1926 pa do raspada to je sveobuhvatan i temeljan proces. Može se lepo pratiti i kroz odluke AVNOJa, ustav 1945,ustavni zakon 1953, ustav 1963, amadmani na ustav 1967,1968 1971 i ustav 1974.
Lep primer čine i različiti dokumenti koji se tiču Vojvodine.
Crni klerikalizam je srušio prvu Jugoslaviju, a crveni klerikalizam drugu.
Komunisti su to uradili temeljnije od sveštenika.
Imali su na raspolaganju STRAVIČAN INSTRUMENT DIKTATURU PROLETARIJATA.
Da ne bih skretao sa teme, vratiću se na tekst.
nastavak
Preporuke:
5
6
141 sreda, 28 avgust 2013 21:50
Jasna*@Peter RV
Naravno da je to i moj slucaj,a to sto sam ja realna i govorim o tome da je posle petog oktobra Srbija okupirana i da nema vise nijedne politicke licnosti ili partije koja bi je izvukla iz corsokaka u koji je zapala,ne znaci da ja time podrzavam Vucica i Nikolica,vec samo da sam ja svesna te cinjenice i pomirena sa istom,"tako nam je kako nam je ,sami smo to trazili".Svi su losi,i ko kod osvoji vlast bice isto.Od radikala nista nema,pa pogledajte onog Sarovica ,ili Radetu to je jedan cirkus ,a uzdati se u Kostunicu,je naprosto smesno,i sami znate o kakvom jalovom,i nesposobnom politicaru se radi.One zute licno meni najodvratnije ne podnosim organski ,jer su najvise doprineli ovom stanju Srbije danas.Zadovoljna sam bar utoliko sto ne moram vise da ih gledam.
Preporuke:
5
6
142 sreda, 28 avgust 2013 22:01
seljak bezemljaš
nastavak
Imam primedbi na ovaj, verovatno najbolji tekst gospodina Vukadinovića.
Odmah da kažem, da je gospodin Vukadinović jedini analitičar, čije tekstove čitam i koga ponekad slušam kada gostuje na nekoj televiziji.
Ove druge, pa bolje da ne komentarišem. Neće NSPM objaviti. Mada je meni jasno otkud oni.Nije mi jasno otkud gospodin Vukadinović.

"Poput dinosaurusa, polako izumiru odgovorni državni službenici, sitni poljoprivredni posednici, zanatlije i mali preduzetnici koji žive od svog rada, klasno svesni radnici, kritički intelektualci..."
Primedbe:
Lično verujem da je većina ljudi i ovde i svagde odgovorna i savesna. Mi smo 45 godina imali partijsku državu. To je vrlo primitivan oblik države. Kako smo mogli imati "odgovorne državne službenike" Ne potcenjujem.Samo konstatujem da kiridžija ne zna da tera automobil.
nastavak
Preporuke:
6
6
143 sreda, 28 avgust 2013 22:49
seljak bezemljaš
nastavak
Kako je nastao taj "odgovorni državni službenik"
objasnio je Dr Dragoljub Jovanović 11 novembra 1945.g.
"Suviše se državnih organa stvara.Naročito ima mnogo službenika..Narodna vlast nije narodna, što je narod bira, već po personalu...SUDIJE, ŠEFOVI OTSEKA,REFERENTI....UZETI SU IZ REDOVA LjUDI KOJI SU DO JUČE BILI SELjACI, RADNICI , ZANATLIJE..."
Citat iz TEMATSKA ZBIRKA DOKUMENATA Petranović-Zečević strana 786 RAD Beograd 1988.g.

Sve je bilo prosto. Kao što su ubili mnoge koji su
mogli biti konkurencija, tako su kupovali pristalice.
Ne samo u državnoj upravi. Privreda je posmatrana kao rezervoar u kome se mogu kupiti pristalice.Tako smo dobili fabrike koje proizvode skupe, loše proizvode, sa velikim utroškom rada, energije, materijala.A tek kulturne ustanove.One su bile embrion stvaranja sintetičkih nacija i republičkih
"kultura".
nastavak
Preporuke:
4
5
144 četvrtak, 29 avgust 2013 08:08
seljak bezemljaš
nastavak
Ludorija se nije mogla sačuvati daljom represijom, već kupovinom pristalica.
Naši "deklasirani slojevi" i "donji slojevi" većinom svojom su pismeni i školovani ljudi.
Stvoreni su kao pristalice a ne kao stručni ljudi.
Nikud nisu prispeli i hteli ne hteli, gledaju da sačuvaju neproduktivno društvo.
Od 1945 u primitivnoj borbi za vlast, staju na stranu onog ko im obezbedi parazitizam.
Većinom svojom podržavaju oslonac na strani faktor.
Devedesetih su se stvari samo razbistrile.
Sem donekle Slobodana Miloševića, sve pre i posle njega imalo je za cilj vlast. Vlast radi vlasti.
Toga radi svi su "muljali" sa "deklasiranim slojevima".
Niko nije imao nameru da nešto "popravi" već da koristi postojeće stanje da bude vlast.
Strast za vlašću je donekle izvan razuma.
Gospoda Nikolić i Vučić nisu izuzetak. Samo su posledice, svaki puta veće.
nastavak
Preporuke:
4
3
145 četvrtak, 29 avgust 2013 08:20
s.p.Lajković
Sve, sve, Djordje ali u ovoj zemlji se uz pomoć inteligencije ne dolazi na vlast nego uz pomoć nedostatka iste!
Preporuke:
3
0
146 četvrtak, 29 avgust 2013 08:23
seljak bezemljaš
nastavak
Prelazak iz sela u grad izveden je tako da su trajno upropašteni i selo i grad. Preskočio bih "sitnog zemljoradnika"
I "preduzetnika". Oba su obimna tema.
Voleo bih da znam šta je to kod nas "kritički intelektualac" To je 1945 završilo na robiji.
Da imali smo disidente.
Oni su bili kao oni crvi u siru koji daju pikantan ukus.A neko može da misli da su rili i rušili sistem.

Naravno da se ovo ne može dobro završiti.
Kada udarimo o dno, valjda će mo otskočiti.

Da su stvari u redu ovo bi istraživale i o ovome pisale hiljade naših sociologa.A ne ja.
Preporuke:
6
4
147 četvrtak, 29 avgust 2013 09:16
siniša @ Jasna*, realnost ili ukus
Ima jedna latinska koja kaže da se o ukusima ne raspravlja, ali se ukusi ne poistovećuju sa realnošću.Ne možete da gledate Tadića, a možete Nikolića. I vi to zovete realnost. Za mene je to pitanje ukusa.Ili Vučić versus Šutanovac. Šutanovac može da kaže meni je stan kupio tast, ili tast mi je kupio kola, kao što i jest. Vučić to ne može. On može da kaže, dao sam biznis bratu šeiku, a on mi je kupio mercedes. Između Šutanovčevih kola i korupcije teško da se može naći veza, a između Vučićevih kola, i to skupocenih, i korupcije veza je očigledna. Ni ja nisam glasao za "žute" niti ću, niti se kajem zbog toga, ali nisam ni za "naprdnjake" niti ću, i nisam nikoga ubeđivao da je to bolji izbor. Naprdnjaci su prljavija, neotesanija, nekulturnija i pohlepnija i beskrupuloznija varijanta žutih.To što Koštunica nema dece, nije imao dece ni Tesla, ni Andrić. Potezati to pitanje je samo potvrda istinske zlobe, primitivizma i lošeg karaktera.
Preporuke:
8
2
148 četvrtak, 29 avgust 2013 09:36
siniša @ seljak bezemljaš
Vašim komentarom ste pokazali da imate kritičko mišljenje, da ste objektivni, dobronamerni i za malo precizni.

U čemu ste pogrešili.

U Sarajevu je bila automehaničarska radnja koju je vodio jedan za mene stariji čovek i njegov sin, moj vršnjak, ne znam da li je to bitno, ali bili su Hrvati, a ja sam imao Juga 45, moja prva kola koja sam kupio svojim parama, kešom, kao dvadesetogodišnjak, otac je platio porez, Išao sam sa tim Jugom i do Španije, Austrije Italije. Otišao bih do majstora i rekao mu da idem u Španiju, on bi pregledao kola, i nešto uradio i rekao možeš do Španije i nazad. Ako staneš pozovi me ja ću te vratiri nazad. Koliko sam dužan, dvadeset maraka, za štelovanje ventila i za pregled, i obrati pažnju na vodu, možeš tri hiljade kilometara bez problema. Tako je i bilo.

Ima li danas takvih automehaničara koji pošteno pregledaju kola, koje oni održavaju, zategnu ventile i naplate realnu cenu od dvadeset maraka.

Nema, niti znaju šta, niti pošteno naplaćuju.
Preporuke:
7
1
149 četvrtak, 29 avgust 2013 15:02
jasna@Sinisa
"to sto Kostunica nema dece..."Vi covece imate ozbiljnih problema ne samo sa zakljucivanjem ,vec i sa zdravom pamecu.To sto je neko jalov i nesposoban politicar, kao sto je Kostunica ,dovoditi u vezu sa time sto nema decu i onda za takvo izvrtanje optuzivati nekog drugog,je zalosno i bolesno!Takav nivo komunikacije sacuvajte za pijacu,ovde ste tuzni.
Preporuke:
6
5
150 četvrtak, 29 avgust 2013 15:38
siniša @ Jasna*
Reč "jalov" ima svoje vrlo određeno značenje, a to je da nema dece.

Pokušavate d kažete da ste mislili na nešto drugo, možda je to vaša metafora, ali ipak nije. Jer da jeste metafora, mogli ste upotrebiti reč neuspešan političar. Koji je to političar od onih koji su danas aktivni postigao više političkih uspeha, možda Vučić, nije, ili Tadić, nije ni on, ili Nikolić, tek taj ništa postigao nije. A nikoga od njih niste nazvali "jalov".

Ako biste se poslužili sa ekonomskim i drugim parametrima, na primer postojanje državnih institucija ili poboljšanje standarda, ili koeficijent nivoa plata i penzija u odnosu na cene, ili zaduženje, videćete da je manje razloga da ga nazivate "jalov" nego Vučića, a ipak koristite taj izraz. Njegova vlada nije bila pred bankrotom.

Dakle i kukavica ste, prvo nešto kažete, pa onda odstupite od toga. Kad vidim vaše komentare, kad vidim vaš stil, ja imam pred sobom pravu sliku naprdnjaka.

Primitivni, zli, kukavice, i vrlo, vrlo loši karakteri.
Preporuke:
8
4
151 četvrtak, 29 avgust 2013 17:12
Jasna*@Sinisa
Pa bas cu vas da pitam za dozvolu koju cu metaforu da upotrebim u opisu Kostunice i njegove politike.
Kostunica je jalov,nesposoban,slab politicar,hrabar kad je u opoziciji ,a kukavica kad je na vlasti.
Takodje u vasem stilu prepoznajem tipicnog jalovog, a arogantnog DSSovca(arogancija uvek ide pod ruku sa gluposcu),sumnjivog obrazovanja,netalentovanog za logicko zakljucivanje,koji ne moze da podnese kada neko iznese istinu o Kostunicinoj politici i koji se u polemici koristi uvredama,lazima,podmetanjima i izvrtanjima ,arogantno smatrajuci da ono sto je dozvoljeno njemu, zabranjeno je drugima,pa onda za svoj primitivizam i svoje osobine optuzuje druge.Smesni ste i daleko ispod mog nivoa da bih gubila vreme odgovarajuci na vase primitivne komentare.
Ovim zavrsavam svaku dalju polemiku sa vama.
Preporuke:
5
6
152 četvrtak, 29 avgust 2013 18:33
siniša @ Jasna*
Red je da vam odgovorim. Ništa pogodili niste. Niti sam DSS-ovac, niti sam glup niti arogantan iako znam da "rasčerupam" jeftine provokatore i plaćene diskutante kad ih uhvatim u glupim i naivnim lažima. Nikada nisam bio član nijedne stranke u životu. U poslednjih desetak godina se izjašnjavam kao JUL-ovac, iako nisam bio ni njihov. Za Koštunicu nikad u životu nisam glasao. Ne poznajem nikoga iz DSS-a.

Međutim, vododelnica u mojim političkim pogledima je pitanje opstanka Srbije i borba i otpor za očuvanje Kosova bilo vojno bilo politički.

Koštunica je na strani odbrane Kosova i time na svetloj strani istorije, makar bio hipotetično najgori na svetu, a nije, a naprdnjaci, pogotovo prvi naprdnjak su na strani destrukcije Srbije i odricanja od Kosova i oni putuju na smetlište istorije pre ili kasnije. Smećad na smeće. Ja sam srpstvu odan svim svojim bićem, a vi ste prodana duša, i to jeftina.

S prezirom odbijam svaku vezu sa naprdnjacima i njihovom vladom.
Preporuke:
10
2
153 četvrtak, 29 avgust 2013 21:39
seljak bezemljaš
@Siniša
Vaša primedba, meni je na mestu. Može da posluži i kao dopuna mojih komentara. Nisu svi bili nestručni i nesposobni. Loša selekcija, zaparloženost prihvatanjem zbrkane ideologije, većinu je ONESPOSOBILA.

Mi odbijamo da se suočimo sa činjenicom da je od 1945.g. postojao prećutni dogovor između vlasti i
dela naroda. Dogovor je vodio, ka ekonomskom, finansijskom,privrednom, političkom,i nacionalnom slomu.
Zlata vredi polurečenica gospodina Vukadinovića:

"a onda glasali za DOS zbog silnih milijardi dolara koje samo čekaju na granici da Milošević padne i da se sliju u Srbiju."

Tako je bilo ali svi izbegavaju da o tome pišu ili da to analiziraju. Ko su ti ljudi, koji čekaju, takve pare.Gde se stiže sa njima takvim.Glupo,infantilno,nemoralno.

Devedesetih je sve to poraslo i ojačalo ali je princip isti.
Novo je samo ubrzanje. Građena na tim i iz tih slojeva vlast sve brže truli i ponovo se obnavlja na istom "đubrištu".
Preporuke:
9
0
154 četvrtak, 29 avgust 2013 23:02
Tacko Zajecar
Nadprosecan tekst. Ne samo da pokazuje izuzetnu informisanost vec i razumevanje unutarstranackih mehanizama koji obicno analiticari povrsno sagledavaju. Posle ovog teksta moracu da iscitam sve dostupne tekstove od gospodina Vukadinovica. Cestitam!
Preporuke:
2
0
155 četvrtak, 29 avgust 2013 23:35
Turas
Čude me komentari koji su u logičnoj suprotnosti sa Vukadinovićevim. Npr.Jasni* nije jasno. Još smešnije- ona ne želi da joj pojasne-ostali se okolo trude.
Preporuke:
0
0
156 petak, 30 avgust 2013 04:07
@siniša
A pažnjom sam pratio vašu diskusiju sa Jasnom*****.
Ipak mi nije jasno ono sa JUL-om? Neka šala, šifra, štos?
Preporuke:
1
0
157 petak, 30 avgust 2013 13:54
siniša @ @ siniša
Kad je sve prošlo, odnosno kad je slomljena odbrana Srbije, i kad je Srbija doživela kolaps, 05. oktobar sam dočekao preko okeana i o tom danu se tada i kasnije govorilo kao o kolapsu Srbije počeo sam reviziju svojih političkih mišljenja i stavova od detinjstva do danšnjeg dana.

Kao rezultat tmeljitog promišljanja šta sam to ja i šta smo to mi kao narod i kao drugi narodi u Jugoslaviji mogli da učinimo i kako da se ponašamo da izbegnemo sve nesreće koje su nas snašla došao sam do programa JUL-a. I shvatio da je to ta šifra, da je to bilo rešenje i da je to trebalo podržati. Naravno u vreme kad je JUL dominirao nisam ga mogao smisliti prvenstveno što sam smatrao da je to skupina karijerista i intereščija koji su tu samo radi ličnog interesa. Nažalost to je bilo tačno.

Međutim, ako pogledate program JUL-a danas, zanemarite ličnosti i imena, od Jugoslavije, preko ravnopravnosti ljudi i naroda do socijalnih ideja to je trebalo podržati. Nažalost kasno sam shvatio. Ja to ozbiljno.
Preporuke:
4
0
158 petak, 30 avgust 2013 18:33
@Siniša
Nažalost ja mislim da ideje JUL-a – tačnije ideja jugoslovenstva, predstavlja utopiju pogubnu za Srbe. Suviše netrpeljivosti, mržnje, nevinih žrtava obeležava zajedničku prošlost da bi se preko toga moglo preći. Kad kažem „preći“ ne mislim na praštanje. Srbi su narod sklon praštanju i to ih čini velikim. Međutim praštanje često izaziva samo još veću mržnju kod onoga kome je oprošteno. Čini mi se da je upravo to ključ za razumevanje odnosa jugo-naroda prema Srbima. Jedini državotvorni, svima su poklonili državu, jedini ubijani od „braće“, svima su oprostili. Dakle, činjenice su te preko kojih ne bi trebalo preći. Odnos bivših jugo-naroda prema Srbima trebalo bi uzeti kao konstantu. Ne zavaravati se zajedništvom već samostalno graditi budućnost. Bez mržnje uspostaviti korektne susedske odnose I NIŠTA VIŠE. Razume se, sve je to tužno. U svakom zajedništvu leži snaga, bez obzira da li se radi o pojedincima, grupama ili narodima.Ali neke zajednice jednostavno nisu moguće. Ponavljam - nažalost.
Preporuke:
4
0
159 petak, 30 avgust 2013 19:11
siniša @ @ siniša
U pravu ste vi, netrpeljivost i mržnja su pobedili, i najveću cenu te netrpeljivosti i mržnje su platili upravo Srbi. Ali ono što sam ja pitao sebe i što mi se čini da je odgovor da smo mogli i mi Srbi i ostali da se malo potrudimo da ne budemo netrpeljivi i da se oslobodimno mržnje, da ne budemo nagli i isključivi nego da strpljivo gradimo neke humanije odnose. Nažalost nismo uspeli, a mogli smo se potruditi, sigurno bi ispalo bolje.

Ali ne zaboravite i onaj drugi momenat, pazite besplatno i kvalitetno školstvo, besplatna i kvalitetna zdravstvena zaštita. Toga nema ni u Srbiji ni u Makedoniji, a bogami ni u evropskoj Sloveniji i Hrvatskoj. Jad i čemer i to za velike pare.

Ili ravnopravnost naroda i religija. Šta je bolje biti ravnopravan ili u Sarajevu dominirati na verskoj osnovi, a u Mostaru se žaliti na diskriminaciju. Ima i drugih primera.

Nažalost od humanizma i drugarstva ne bi ništa. Umesto da su ravnopravni Srbi su u sred Srbije diskriminisani.

O tome vam govorim.
Preporuke:
4
0
160 petak, 30 avgust 2013 21:11
Srba 2012
Ovome tekstu ne treba nista dodati osim cinjenice da se u liku gospodara Vucica njbolje ocituje ona narodna da je vlast najveca strast!! Bez obzira sto ga licno nikada nisam postovao a od kako je na vlasti nikako, ne smatram ga neinteligentnim. Zna on dobro da je za Zapad potrosen od momenta kada je preduzeo sramnu ulogu predaja nase SVETE ZEMLJE ali mu to ne smeta da bar neko preostalo vreme uziva u svojoj ulozi omiljenog politicara i narodnog vodje.Zalosno za Srbiju ko je vodi i kuda je vodi.
Preporuke:
3
0
161 petak, 30 avgust 2013 21:55
@Siniša
Meni se čini da Srbi nisu skloni mržnji i da posle svih tih tragičnih iskustava nisu nikoga mrzeli.Sticajem okolnosti odrastao sam u kraju gde se 1941. doselilo mnogo izbeglica. Odrastao sam sa unucima tih ljudi iz Gline, Osijeka, Siska, Drniša, Pakraca, Sombora. Neki su postali poznati u svojim profesijama pa nemam pravo da pominjem njihova imena, ali priznajem da kada je sve ovo počelo 90-ih ja sam osećao više gneva prema Hrvatima nego oni, čak sam jedno vreme bio gnevan na njih što nisu dovoljno gnevni. Ne znam da li iz toga treba izvlačiti dalekosežne zaključke o Istočnim-žestokim i Zapadnim-pitomim Srbima. Zaista ne znam.
Što se tiče julovskog programa - i nacionalnog i socijalnog - ništa plemenitije i humanije se nije moglo zamisliti. Problem je samo što su i tvorci tog programa i članovi pokreta bili veliki majstori licemerja. Spremni da praštaju i Jasenovac i kragujevačke đake, nisu dopuštali čak ni pokušaj preispitivanja uloge četničkog pokreta. Tu praštanja nije bilo.
Preporuke:
4
0
162 petak, 30 avgust 2013 21:57
@siniša
2.
A upravo je pitanje partizani-četnici i danas rak rana srpskog društva.

Ipak vrhunac licemerja je njihov ekonomski program. Za razliku od "seljaka bezemljaša" ja mislim da je ekonomski sistem uspostavljen 50-ih bio idealan spoj države i tržišta i da je omogućavao visok stepen socijalne pravde. Ne mislim da je počivao na kreditima. Već je rečeno da je vrednost samo izgrađenih stanova iznosila oko 34 milijarde evra a naš dug nikada nije bio toliki. Elem, takav sistem može da počiva samo na kolektivnoj svojini. Pomoću kolektivne svojine se stvara nova vrednost pa samim tim kolektiv određuje i pravila raspodele. I upravo su SPS i JUL zakonom o privatizaciji 1989.omogućili ukidanje društvene svojine, osnove tog sistema.
Uzgred socijaldemokratija kao sistem privatnog stvaranja a društvene raspodele je velika iluzija. Postojala je samo od 1945.do 1975.u Z. Evropi kao ustupak iznuđen egalitarizmom na Istoku i uspomenom na užase fašizma (čija žrtva su bili najniži slojevi) u sopstvenoj kući
Preporuke:
4
1
163 petak, 30 avgust 2013 21:59
@Siniša
3.
I tako je partija koja je 1945. izvršila socijalnu revoluciju izvršila je 1989. socijalnu kontrarevoluciju. Rost festum to baca drukčije svetlo i na ciljeve te revolucije. Nije li sistem socijalne pravde, egalitarne raspodele, jednakih šansi, relativno visokog standarda bio samo kolateralna korist da bi se u relativno stabilnoj socijalnoj klimi ostvarili krajnji politički ciljevi - zacrtani još od Kominterne - rasparčavanje Jugoslavije.Na to pitanje bi trebalo da odgovore istoričari, sociolozi.
Mene lično užasava ravnodušnost sa kojom svi ti bivši članovi SPS-a, JUL-a, sindikata, gledaju bedu u kojoj sada žive radnici, nekadašnji samoupravljači. Mislio sam da se surovost iz prvih posleratnih godina prema selu, građanskoj klasi, zanatlijama, može opravdati time što je ogromnoj većini bio omogućen bolji život. Ali ako je upravo ta ogromna većina sada dovedena na rub prosjačenja od idejnih naslednika onih iz 1945, onda to baca strašnu moralnu senku i na pokret i na njegove protagoniste.
Preporuke:
5
1
164 subota, 31 avgust 2013 13:06
Nimbus
@@ Siniša

Ništa, jedna rečenica koju ste napisali, nije istina.
Samo na primer:
Za razliku od "seljaka bezemljaša" ja mislim da je ekonomski sistem uspostavljen 50-ih bio idealan spoj države i tržišta i da je omogućavao visok stepen socijalne pravde. Ne mislim da je počivao na kreditima. Već je rečeno da je vrednost samo izgrađenih stanova iznosila oko 34 milijarde evra a naš dug nikada nije bio toliki.

Imate li predstavu kolike su razmere "eksproprijacije", "nacionalizacije", "prinudnog otkupa" koji je najpre izvršen? I po koju cenu, odnosno kojim i kolikim nasiljem nad stanovništvom, što bi takođe moralo ući u račun? Pa uz to masivna pomoć SSSR I USA?
I, znate li da se već 1957. počelo sa idejama "privredne reforme", jer je famozni "Petogodišnji plan" koji Vi nazivate "idealnim" doživeo fijasko?
Zasigurno ne znate, jer se ne biste frljali floskulama.
Preporuke:
2
2
165 subota, 31 avgust 2013 15:13
@nimbus
Deda mi je bio sudija. Posle rata su mu oduzeta građanska prava jer nije hteo da sudi seljacima "žitarima" koji navodno nisu hteli da predaju žito pa je zbog toga u zemlji vladala glad. Svi su znali da je to laž ali većina sudija je donosila takve presude. Onda je i baba učiteljica najurena sa posla kao nepodobna a moj otac je odrastao u bedi kao sin narodnih neprijatelja.

Pokušavam da se izdignem iznad lične sudbine. Zločine prema seljacima,zanatlijama, građanskoj klasi čija žrtva je bila i moja porodica bio sam spreman da opravdam ako je to cena da većina građana živi bolje. Ali činjenica da većina građana sada živi gore nego 1941. i to zahvaljujući zakonima koje su 1989. doneli IDEJNI NASLEDNICI "narodnih vlasti" iz 1945.- govori da je cilj tih progona bio isključivo dočepati se vlasti tako što će se uništiti ili zastrašiti neistomišljenici.
Možda naivno, poredio sam te zločine sa zločinima počinjenim tokom Francuske revolucije, tj. nepravda kao cena da se stvori pravednije društvo.
Preporuke:
2
0
166 subota, 31 avgust 2013 16:19
@nimbus
"Petogodišnji plan" je bio katastrofa kao i svaka isključivo planska i isključivo tržišna privreda.
U Jugoslaviji je između 60-ih i 1990. bio postignut idealan sklad između tržišta i državne intervencije. To je bio slučaj i sa većinom zapadnoevropskih zemalja koje su imale razvijeno privredno planiranje. Sunovrat Z.Evrope počinje sa prelaskom na isključivo "tržišne zakonitosti".
Što se tiče tvrdnje da je standard bio rezultat strane pomoći i kredita,ozbiljna diskusija o tome pretpostavlja da se iznesu precizni podaci:
- o iznosu te pomoći i zaduženosti sa jedne strane
- a sa druge strane o iznosu sredstava uloženih u fabrike i industrijske objekte, infrastrukturu (hidrocentrale, puteve, aerodrome..), objekte društvenog standarda (domove zdravlja, domove kulture, biblioteke, sportske stadione..), stanove (34 mlrd €), izdvajanjima za besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, nauku, kulturu (kinematografiju, pozorišta, izdavačku delatnost, muzeje..), sportske organizacije.. da ne nabrajam dalje.
Preporuke:
2
1
167 subota, 31 avgust 2013 22:06
Nimbus
"besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, nauku, kulturu (kinematografiju, pozorišta, izdavačku delatnost, muzeje..), sportske organizacije.. da ne nabrajam dalje."
Rečju, idealni perpetuum mobile.
Preporuke:
0
2
168 nedelja, 01 septembar 2013 07:42
@nimbus
Sporno je da li su besplatno školstvo, zdravstvo, kulturu, izgradnju industrijskih postrojenja, infrastrukture, saobraćajnica, hidrocentrala, aerodroma,686 hiljada društvenih stanova - finansirani putem strane pomoći i kredita ili iz viška vrednosti (profita) koji je uspela da stvori domaća privreda.
Dakle, ne sporimo se oko toga da li to jeste ili nije perpetuum mobile već - KO JE TO FINANSIRAO?

Kao prilog diskusiji ja mogu da iznesem PRECIZAN podatak da je izgradnja 686.000 društvenih stanova, prosečne veličine 50 kvadrata, prosečne vrednosti 2000 maraka ili 1000 evra za kvadrat, finansirana ISKLjUČIVO iz profita koji su stvorila domaća preduzeća. A to znači da su ta preduzeća pored plata radnicima i doprinosa državi (za školstvo, zdravstvo, kulturu), iz profita uspela da izdvoje i ravno 34 milijardi evra za izgradnju stanova - tačnije čitavih gradova.
Koliko ja znam ukupan spoljni dug Jugoslavije nije iznosio 34 milijardi evra odnosno 68 milijardi maraka.
Preporuke:
3
1
169 nedelja, 01 septembar 2013 10:37
seljak bezemljaš
@nimbus
Strahovito ste sve pobrkali.
Od kuda vama ideja da mešate tržišnu cenu i cenu KOŠTANjA izgradnje.
OD KUDA VAM TO DA MEŠATE SADAŠNjE CENE I VREDNOST DOLARA, MARKE ITD OD PRE 50 -60 GODINA.

Trideset godina ako ne i više padala su nam u ruke sada, neizračunljiva sredstva, koja smo dobili tako što smo ni krivi ni dužni "most" između zapada i SSSRa. Kupovali smo materijal na zapadu (uglavnom Italija) smandrljali gaće, pantalone ili onu cipelu
kojom je Hruščov pretio u zgradi UN u Njujorku.
Sve što smo dobili od SAD od 1949 i sav neočekivan prihod od SSSRa (preko razumne cene)smo proćerdali.
Uglavnom na korumpiranje stanovništva.Plaćalo se što usmeno što pismeno ulagivanje jednoj zbrkanoj ideologiji, tačnije grupi ljudi koja je uzela vlast 1945.g.
Kada već spominjete stanove, pogledajte i kuće.Lep primer naše ludost. Kućerine, slupane bez plana, koje nisu izolovane, predviđene za život više generacija, koje neće i ne mogu da žive zajedno.
nastavak.
Preporuke:
2
0
170 nedelja, 01 septembar 2013 10:59
seljak bezemljaš
nastavak
Te kućerine su nastale kao rezultat iracionalne želje vlasnika, ne da izgradi dom, već da dokaže svoju "veličinu".
Da li je vama palo na pamet da mi na Fruškoj Gori imamo više vikendica, dvospratnih kućerina, nego cela Zapadna Evropa. Ta glupost se uzimala i uzima kao dokaz veličine tita, partije, komunizma.
Dobar deo kuća i vikendica je nastao od "kredita" koji su deljeni radi očuvanja vlasi.Da li vas interesuje to što su iza toga ostali gubici u bankama
i radnim organizacijama.Prikriveni inflacijom.
ALI GUBICI POSTOJE PA IH PRIDRUŽITE SPOLjNOM ZADUŽENjU ZEMLjE.
To i nije najveća nevolja ali ukazuje na glupost.
Slom je nastupio zato što mi nismo imali privredu.Niko nama nije branio da bar u oblasti konfekcije(koristeći SSSR) izgradimo konkurentnu, racionalnu, na svetskom tržištu sposobnu industriju
sa sopstvenim brendovima.
nastavak
Preporuke:
2
0
171 nedelja, 01 septembar 2013 11:06
Nimbus
Pa, samo cifre koje ste naveli govore dovoljno. 34 milijarde evra ekstra profita samo za stanove! Gde je sve ostalo, uračunavši i 1.200.000 boračkih penzija (nemojte mi hrabre borce zaboravljati)!

Priznajem da imam problem sa objavljivanjem teksta "Jugonostalgičarski amok" jer je pregolem. Da ga ovde u vidu komentara postavim trebalo bi mi 35 nastavaka.
Zato, samo u naznaci: Po prvom "Petogodišnjem planu" Jugoslavija je već početkom pedesetih godina trebala da za 20% premaši predratnu poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, i pored velikog napretka agrotehnike, tek potkraj pedesetih uspela je nekako samo da dostigne poljoprivredu Kraljevine.
Milka Planinc je 1983. konačno priznala DRŽAVNI BANKROT. Tom prilikom priznato je da samo 50 najpromašenijih investicija "pokriva" 97% neotplativog spoljnjeg duga!!!
A Vi nam pišete bajke o nadrealnoj efikasnosti socijalističkog sistema. Molim Vas, nemojte više.
Preporuke:
1
0
172 nedelja, 01 septembar 2013 11:19
seljak bezemljaš
nastavak
TO JE BILO NEMOGUĆE SA LjUDIMA KOJI SU VODILI ZEMLjU
Znali su da idemo u propast. BILI SU SVESNI ALI SU GLEDALI DA PRODUŽE VLADANjE, JEDAN DAN JEDAN SAT.
AKO MENE PITATE TO JE BESTIJALNO. A VI SLUŠAJTE PRIČU O "SOCIJALNOJ PRAVDI"

NIŠTA SE NIJE DESILO 1989. Promenila se priča i sada je mogla da troši i rasipa i krade, i da bude iracionalna manja grupa.Logično.Smanjili se prihodi.

On je krao al je nama dao ovi kradu al nama ne dadu.
To je LEVIČARSKA PESMA NIJE PROBLEM KRAĐA VEĆ ŠTO ON NE MOŽE.
PA I SUĐENjA SU KAO ZA VREME VAŠEG DEDE SAMO NE TAKO DIREKTNA. Dve hiljadite sam na lokalu gledao (na lokalu se bolje vidi) kako upravljaju novopridošli.
KAO DA IH JE TITOIZAM PRAVIO A I JESTE

Šezdesetih masovno otpuštanje i odlazak u inostranstvo Sedamdesetih smo strpani u razne ustanove i fabrike ranih osamdesetih imamo milion nezaposlenih a u fabrikama i ustanovama nema ni mesta ni stolica.
I onda vlast kaže ima para za nas a ostali neka CRKNU.TO JE REZULTAT "SOCIJALNE PRAVDE"
Preporuke:
2
1
173 nedelja, 01 septembar 2013 12:28
@seljak bezemljaš @ nimbus
U redu, 2 prema 1. Dižem ruke. U suštini sam usamljen u mom stavu. Većina sveta se u osnovi slaže sa vama osim retkih komunističkih dinosaurusa (i možda zamlata kao što sam ja). Ali evo, još jednom. Čini mi se da većina ljudi nije u stanju da razdvoji činjenicu da je jedan sistem koji je zločinima uspostavljen i koji je u nacionalnom pogledu bio pogubniji za Srbe nego 5 vekova pod Turcima, bio ekonomski efikasan. Ta situacija se možda može porediti sa fašističkim režimima koji su bili ekonomski uspešni ali su načinili neviđene zločine i nesamerljivu štetu na svim ostalim poljima - kulturnom, socijalnom, političkom, ljudskom. Po meni ta odbojnost prema fašizmu i komunizmu jednostavno sprečava ljude da izdvojeno analiziraju samo ekonomske efekte ili da ih objektvno tumače. Ali, udaljili smo se od Vukadinovićevog teksta.
Srdačan pozdrav.
Preporuke:
2
1
174 nedelja, 01 septembar 2013 15:38
seljak bezemljaš
@@Nimbus
Ekonomska neefikasnost "komunizma-sosijalizma" je katastrofalna po Srbe (i druge narode).
Propustili smo istorijsku šansu.
A da je samo to.
Valjda ste čuli da ne umemo ni peglu da pravimo.
Nije reč o običnoj pegli, već o onoj koju bi smo po ceni i kvalitetu prodali NEKOME.
Mišković nam je u lice rekao, da nemamo boljih od
NjIH. TAKVI KAKVI SU I TO JE ISTINA.

Varaju vas razni prividi.
Preporuke:
0
1
175 utorak, 03 septembar 2013 08:56
(psiho)analitičar
Da, samo je jedna teza u tekstu pogrešna. Oni koji su glasali za hleb od tri dinara nisu glasali za evropsku Srbiju. Različiti su to pogledi na svet (ili različiti tipovi propagande i populizma, kako god). Teza autora je da su "svi isti" (ali ipak nisu), samo je tu negde zaboravio da navede i primere populizma i tabloidizma iz DSS-a
Preporuke:
2
1

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner