Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Zvižduci u Kninu kao ogledalo savremene Evrope

Komentari (61) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 06 avgust 2013 12:57
ivan3012
Samo sto dalje od te bolesne nacije..I nikakvih,a po najmanje privrednih kontakata..Kulturni i onako nisu moguci sa drzavom koja nema ni istoriju,ni tradiciju -o kulturi da i ne govorim-a cija je jedina "historijska uloga" laz,kradja i zlocin.Ne sme se konacno nikada dozvoliti da se zdravo tkivo mesa sa bolesnim.
Preporuke:
91
6
2 utorak, 06 avgust 2013 13:05
Zoran Đorđević
Krajnje je vreme da neko sa zvaničnog mesta pokrene inicijativu za preispitivanja uzroka i karaktera ratova devedesetih.
Znam da će i samo nagoveštaj tako nečega izazvati burne reakcije, naročito kod nas (tu je Nataša Kandić sa svojim društvom), ali Srbi ne smeju tako lako da se pomire sa zvaničnom verzijom. Inače će doveka biti u poniženom i podređenom položaju. U svemu. U svim pregovorima sa bilo kime, u svim trgovinskim aranžmanima... Dozvoliće im se da prave samo antisrpske filmove, kao do sada, samo će takvi dobijati nagrade i pohvale. Da ne ređam dalje, nemam dovoljno mesta.
Preporuke:
75
2
3 utorak, 06 avgust 2013 13:06
jbgbgd
Zoran Milanović nije Srbin i to je materijalna greška u ovom tekstu. Druga je stvar to što je on poreklom iz okoline Sinja čije je stanovništo katoličeno i unijaćeno u proteklih 150-200 godina. Poznat je i slučaj košarkaša Stojka Vrankovića čiji je otac postao rimokatolik ranih sedamdesetih godina
u vreme maspoka.Velikom broju ustaških ratnih zločinaca i koljača iz perioda 1941-1945. istorijski koreni sežu do bratstava stare Hercegovine i Crne Gore...Sve su to istorijske činjenice,a činjenica je i da se zahvaljujući viševekovnim naporima vatikanskih i kominternovskih stipendista veliki broj nekadašnjih naših sunarodnika danas ubraja u druge "nacije".
Preporuke:
101
1
4 utorak, 06 avgust 2013 13:12
Drinko Končarević
Svaka proslava ovog tipa pokazuje da je Haški tribunal besmislica u pravnoj nauci gde neki pokušavaju da taj sud uguraju. I ne samo to već pokazuje i dokazuje ko je razbio Jugoslaviju. Da li je običan građanin Hrvatske srećan. verujem da nije jer je više izgubio nego su dobili. Ali tako je to kad se glavešine nacije podrede stranim interesima. Ovo važi za sve.
Preporuke:
51
3
5 utorak, 06 avgust 2013 13:24
Ioann Dubinjin
"...Možemo samo da se pitamo kako je Milanović, Srbin moramo da naglasimo još jednom, imao srca, duše i obraza da izgovori ovako nešto...". Prekopavam po ono malo istorijskog znanja koje imam i ni malo se ne čudim - Pobogu, pa ko su sve po poreklu islamizirani Sloveni na teritoriji bivše Jugoslavije? Ko su sve po poreklu velike mase porimokatoličenih na teritoriji BiH i Hrvatske? Ko su sve po poreklu poarnaućeni Sloveni na KiM i BJRM? To nisu ni Marsovci, ni Patagonci - TO SU SRBI! Prema tome, taj Milanović je samo logičan nastavak duge i neprekidne tradicije i nikakvom čuđenju nema mesta. A vrlo je dobro što su ga izviždali - trebalo je i više i gore!
Preporuke:
57
2
6 utorak, 06 avgust 2013 13:49
Anka Krajina
@ jbgbgd Zoran Milanović nije Srbin Tačno! I ne znam otkud tolika potreba da se ta laž toliko naglašava.Ne zna da u Hrvatskoj, pogotovu na područjima Like, Banije, Zagore ista prezimena imaju i Hrvati i Srbi.Razlozi su poznati ali to nije tema.Milanoviću je ova lekcija bila potrebna da shvati da se dodvoravanjem ne može daleko stići a Srbi ga trpe jer je manje zlo od HDZ-ovih jastrebova.
Preporuke:
45
5
7 utorak, 06 avgust 2013 13:53
O Hrvatima
Kome i dalje nije jasno o kakvom narodu je reč, taj je neizlečiv slučaj. Nažalost, nije takvih malo među nama.
Preporuke:
65
1
8 utorak, 06 avgust 2013 13:55
Drinko Končarević
MILANOVIĆ Srbin? Nedavno su zvaničnici iz Hrvatske objaviuli vest da Hrvati imaju više srpskih gena od sadašnjih Srba u Srbiji. Prema tome, većina Hrvata danas, su potomci Srba. To što su im se preci pokrstili drugi je par rukava. To je posledica pokrštavanja od strane Vatikana o čemu najviše u naše vreme govori Dr. Vojislav Šešelj. Neki ovo ne prihvaćaju jer je to politika radikala. Ama ljudi, radikali uzimaju istorijske činjenice, interpretiraju ih kao svoje ne bi li stekli koji glas više. Pustimo radikale, gledajmo Istoriju. Udajom Jelene, sestre cara Dušana za Nikolu Šubića počinje seoba Srba u područje današnje Hrvatske koja tada nije ni postojala. Kao su Srbi doseljavali tako su ih pokrštavali. Kad ovo kažu hrvatski izvori, znači priznaju šta mi imamo da se bunimo. Jedino što možemo jeste da postavimo pitanje ubijanja Srba od strane pokatoličenih Srba koji se nazivaju Hrvati. Zašto? Zato jer Vam je Vatikan pomutio razum? Đavolski posao?
Preporuke:
57
5
9 utorak, 06 avgust 2013 14:03
Bozidar
Na internetu postoje ovi podaci o Milanoviću: otac Krešimir, majka G i n a, brat Krešimir. Sinovi mu se zovu Jakov i Marko. Iako ima srpsko ime i prezime, ipak je preterano reći da je on Srbin. Istina, po hrvatskom i jevrejskom računanju, pošto mu je majka Srpkinja ( bar ja nisam čuo da se tako zovu i Hrvatice), to bi još nekako i mogao da nam se pribroji...Međutim, pošto je dobar drug Ante Gotovine...bolje je od takve pomisli odustati na vreme.
Preporuke:
46
1
10 utorak, 06 avgust 2013 14:24
Mileta
počinje seoba Srba u područje današnje Hrvatske koja tada nije ni postojala

Drinko,
vaša tvrdnja o seobi Srba, naprosto nije tačna. Srbi su na tome području živeli od pamtiveka, to je više nego jasno. I ne samo na tome području. Druga je stvar što Srbi ne znaju, ne prihvataju činjenice, i lakše im da ne koriste svoju logiku, već logiku svojih neprijatelja, u tumačenju svoga porekla.

Kroz istoriju postoji kontinuitet, i taj kontinuitet se može sistematičnim i višeslojnim izučavanjima potvrditi. Međutim, ima ljudi kojima nisu važne činjenice, već je mnogo važnije ono što im kažu lažni autoriteti. To su oni kojima lako prodate rog za sveću. Danas ih je više nego ikad.

Imate npr. u Rimskoj imperiji Serbinovo. Otkud takav naziv, ako još nema Srba (po zvaničnoj istoriji).
U 10. veku imamo Srb u koji, među Srbe, beži "hrvat" Ljudevit Posavski. A taj Ljudevit ratuje s Karlom Velikim koji po Europi čini pravi maskar nad Srbima.
Preporuke:
38
2
11 utorak, 06 avgust 2013 14:42
alkar@jbgbgd
druga materijalna greska je u vasem objasnjenju porijekla milanović-oni su pleme koje je doslo u sinj iz bosne i to od 1685-1690 i to iz livanjskog kraja i iz dubrovnika gdje se nalaze već na prvim popisima i to kao katolici,hrvati.poznati milanovići su fra lovro,don jozo,božo(borac protiv turaka)i zoran sadasnji predsjednik vlade rh.danasnji milanovići u sinju su vlasnici dijela centra sinja-.kojeg su dobili za zasluge u malom morejskom ratu protiv turaka naročito pri obrani sinja od tutraka 1715.,imaju i imanja u otoku dalmatinskom i gali kod sinja,te u selu glavicama.značajka svih milanovića u sinju je da nisu pounijaćeni kako vi tumačite nego su za vrijeme ratova s turcima izbjegli iz zapadne bosne i dosli u sinjsku krajinu kao hrvati i katolici sta je vidljivo iz matica rođenih,krštenih i umrlih od 1685 pa do danas.veloikosrpko tumačenje prezimena govori da smo svi bili srbi ali zasto,ako imamo ista prezimena ,mozda srbi nisu nastali od hrvata.glupost- ali vasa je veća.
Preporuke:
5
58
12 utorak, 06 avgust 2013 15:15
Decko iz B.
Molim Komentatore da ne siru laz da Srbin moze samo biti koj je pravoslavac! Moze i ima kao sto je i imalo Srba drugih veroispovesti. Najveca je ateista!
Nemanja je dosao iz danasnje Crne Gore i primila pravoslavlje zato sto je populacija u to vreme na njegovom posedu imala istocni obicaj. A on je stigao sa primorja gde su vecina stanovnistva imali zapadni obicaji. Ja mislim da je zbog toga dva puta se krstio po istocnom obicaju, da pokaze okruzenju da uzima njihovu veru.
Znaci nema veze koja religija ima Srbin! To sam hteo da kazem stime. Siptari su mnogo dalje kao Balkanci. Kod njih to nikakve veze nema koje si veroipovesti nego samo dali primas Siptarske obicaje!
Preporuke:
25
1
13 utorak, 06 avgust 2013 15:34
Mileta
alkar,

pa i Ivan Tomko Mrnavić je bio katolički biskup, ali u svojoj knjizi iz 16. veka kaže da mu nije toliko teška bolest koliko mu je teško što ne sme da kaže ko je i šta je. I kaže da mu je baba bila Srbkinja od Zvornika.

A onda dolaze oni iz plemena Kureta, kao što je Ferdo Šišić, pa ubeđuje vas Kroate kako taj Tomko ne zna ništa i kako Ferdo u 20. veku zna bolje od Tomka ko su Tomku bili preci. Pogledaj samo kako je napao Tomka zato što je napisao da je Justinijan bio Srbin.

Pa se današnji Kroati prema tome Srbinu, katoličkom biskupu, danas odnose ovako:
Predavanje zanimljivog naziva 'Ivan Tomko Mrnavić – pustolov, hohštapler ili genealoški luđak?' održava se večeras s početkom u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, a o ovom osebujnom Šibenčaninu govorit će dr. sc. Tamara Tvrtković.
Preporuke:
35
0
14 utorak, 06 avgust 2013 15:36
Stanić Milan
Iracionalna mržnja između dva slična naroda na ovim prostorima ne datira od 1941.Istorijski izvori (Dr Miletić,prof. na Bogoslovskoj akademiji i S. Karlovcima)spominje 13. i 14. vek pri čemu hrvatska plemena s onu stranu Velebita upadala u Liku i zaleđe Knina i tu činili strašne zločine.Posle Krbavske bitke i prodora Turaka na ovo područje doseljava se srpski narod koji dobiva funkciju graničara.Veliki deo Hrvata se iseljava u Kranjsku i Štajersku(otuda potiče za iste pogrdan naziv "kranjci").Dolaskom Habsburgovaca na vlast 1527. jedan široki pojas današnje R.Hrvatske naseljavan je sa Srbima iz Bosne,Kosova i Vlaške Krajine.Taj pojas protezao se od Otočca,Karlovca;Banije,prema Virovitici preko Sl. Požege ,sve do Petrovaradina.Pod pritiskom Bečkog dvora Hrvatski sabor morao im je priznati tzv."vlkaška prava".Karlovački i Varaždinski generalitet u duhu tadašnje zvanične politike daje im visok stepen autonomije,koje se ogleda u lokalnoj samoupravi i lokalnoj vlasti.
Preporuke:
22
5
15 utorak, 06 avgust 2013 15:52
Stanić Milan 2
(nastavak)
Glavnu perjanicu mržnje nosi Rimokatolička crkva,po kojoj su Srbi šizmatici i neprijatelji "svete" RKC.U prelomnim trenucima istorije RKC će igrati negativnu ulogu podstičući hrvatski puk na mržnju i zločine,a vododelnica je 1900.g.(posle 2 koncila RMKC o granici katoličanstva na Drini).
Ovo su poznate stvari i po meni je trebao malo širi uvod da u svojim pojašnjenjima krenemo od čoveka,a ne od njegove pripadnosti ovom ili onom narodu.Šta i kakvu korist imaju Srbi od Pupovca,g.Nikolića,Vučića i Dačića - a oni eto izvorni Srbi.Raspirujući iracionalnu mržnju prema drugim ljudima koji po veri i naciji nisu pripadnici našeg plemena zaboravljamo uvek jedno zlatno pravilo,da nacionalizmi uvek počnu s pesmom a završe sa krvlju.Za to,neka nam bude uvek prisutna rečenica velikog Francuza Mišel Montanja kad kaže:"Francuz sam sasvim slučajno,a ljudsko biće suštinski."
Preporuke:
24
6
16 utorak, 06 avgust 2013 15:58
Sasvim iskreno
Iskreno govoreci, sta bi Hrvati slavili, da nisu klali, proganjali i unistavali Srbe?. Za koje "herojske" podvige bi mogli da imaju slavlje?.
Pogledajte njehove dane proslave. Sve samo dani kada su vrsili zlocine nad Srbima, drugih nema.
Preporuke:
47
3
17 utorak, 06 avgust 2013 16:16
Drinko Končarević
Mileta,
Nisam istoričar već samo čitalac istorijskih podataka koji potiču iz raznih izvora. Meni je jasno da među istoričarima postoje razlike u tumačenjima, pa prema tome ni mi konzumenti ne možemo doći do pravih podataka. Uostalom ni Vi niste izneli naučno vredan dokaz kojim bi nešto osporili. Vatikan je oduvek na području današnje hrvatske vršio pokrštavanje. U to vreme nije bilo matičnih knjiga a ni JMBG. Po jednim istoričarima Srbi su doselili na Balkan a po drugim seobe nije ni bilo. Kome verovati? Genetika i njeni rezultati se ne mogu osporavati osim u slučaju da neko od genetičara radi kako mu političari kažu. Ali to je već druga priča.
Preporuke:
19
3
18 utorak, 06 avgust 2013 17:13
Turas
Komentar Vujovića potvrđuje važeće stanje. Kako je Imperija rvatima postavila Z.Milanovića koji je Srbin kao i Pavelić. Tako je postavila i prevrtače , poslušnike u Srbiji kojima izdajstvo ne pada kako vidimo -teško. Onda šta narod Srbije može da očekuje.To isto važi i za rvate. Ali to je njihov problem .
Preporuke:
24
1
19 utorak, 06 avgust 2013 18:34
marko.
Ne znam šta Htvati slave? Srpski kukavičluk? Smeta nam hrvatsko slavlje a dopustili smo Hrvatima teritoriju "na izvolte". E sad zbog tog kukavičluka sad slobodno trpite hrvatsko likovanje o nekoj sjajno vojnoj akciji. Ćao i doviđenja!
9 miliona Srba u svetu a RSK samo 30,000 staraca....? U miru su svi generali. Kad se piške treba uzeti ide dezerterstvo.
SAD TRPITE HRVATE.
Preporuke:
20
6
20 utorak, 06 avgust 2013 18:40
MR
E pa sad, dragi zemljaci, hajde da stvaramo dobre komšijske odnose sa "braćom" Hrvatima. Još me samo interesuje zašto nabaviše američke tenkove, je li to manifestacija njihovih namera da stvore dobre odnose sa svojim komšijama. Po mojem mišljenju, treba da prođe najmanje 100 (sto) godina pre nego što Srbi normalizuju odnose sa tom naci državom. Čak i onda napor moraju oni prvi da učine i da se izvinu za sav nedela učinjena prema Srbima. Treba im stalno postavljati jedno te isto pitanje: Šta su to Srbi njima učinili i kako su to zaslužili da ih proganjaju, ubijaju i gledaju sa neverovatnom mržnjom?
Preporuke:
23
5
21 utorak, 06 avgust 2013 21:27
Ružičasti panter
Prema Ratku Dmitroviću koji u "Pečatu" ima kolumnu o raznim likovima (da ne kažem tipovima) iz Hrvatske - Zoran Milanović nije Srbin.
Preporuke:
10
1
22 utorak, 06 avgust 2013 21:53
jbgbgd
@alkar

Čudno je jedino što vaši nekadašnji vladari Habzburzi nisu znali da su Sinjani Hrvati,nego u više navrata, a postoje i materijalni dokazi,ubrajaju tamošnje stanovništvo u srpski korpus, bez obrira da li se radi o rimikatolicima ili, kako vi kažete, "grkoistočnjacima"! Tek krajem devetnaestog stoleća , jezuiti se vraćaju u Dalmaciju i kreće "kroatizacija" tih prostora koja kulminaciju doživljava tokom dvadesetog veka. Možete da se jedite do sutra , ali to su fakti, kao što i vaši zemljaci obično kažu "ijad", a ne kao u Zagrebu, tisuću!
Preporuke:
22
3
23 utorak, 06 avgust 2013 22:12
lijepo
Lepo društvo,lepa slika(br.1)
Neko se drži za srce,neko za budželar a neko za zadnjicu.
Svako čuva što se očas izgubi u lijepoj njihovoj.
Preporuke:
9
2
24 utorak, 06 avgust 2013 23:13
ko je od koga
Pa da pogledamo Milanoviće na Internetu:

1. Igor Milanović, srpski vaterpolista
2. Zoran Milanović, hrvatski premijer,
3. Ljubiša Milanović, svetnik ministra energetike Srbije
4. Branko Milanović, stomatolog, Novi Sad
5. Vesna Milanović, govori ekavski
6. etno domaćinstvo Milanović, Milanovac
7. ginekološa ordinacija Milanović, Beograd
8. Ivan Vanja Milanović, beogradski slikar
9. Đorđe Milanović, violinista
10. Jovan Milanović, general
11. Goran Milanović, predsednik FK "Jagodina"
12. Snežana Milanović, Beograd
13. Milan Milanović, trener
14. Predrag Milanović, DS
15. Senad Milanović

Samo jedan Hrvat i jedan Musliman.
Preporuke:
15
4
25 utorak, 06 avgust 2013 23:16
hm
Čemu čuđenje i uzbuđenje?! Tamo oni sa "U" na kapi zvižde, a ovde oni bradati sa "piratskim" zastavama! Gde je tu razlika? Nigde, svako ima svoje nacoše!
Preporuke:
8
25
26 utorak, 06 avgust 2013 23:39
Olako se dijele kvalifikacije.Ako je sud oslobodio čovjeka, onda on nikako ne može biti zločinac.
Preporuke:
4
27
27 utorak, 06 avgust 2013 23:49
samo ti radi svoj posao
Ne vidim čemu to licitiranje,čiji je.
Prema zakonu obrnute termodinamike"slično se sličnim raduje,i suprotno",prisutni na skupu su plebiscitarno ličnim muzičkim instrumentima,rekli svoje.
Koliko god se ispitanik trudio da to opovrgne.
Preporuke:
7
0
28 sreda, 07 avgust 2013 02:44
Moskovic
Srbosjek ostreOluja2. Republika SrbskaOluja3. Hrvatski Srijem sa Zemunom i Starim SajmistemNisu tek tako skolovalimanekenacuvara JUL parkingai Musliju
Preporuke:
0
10
29 sreda, 07 avgust 2013 04:50
Miloš
A jesu glupavi ovi Hrvati. Oni nisu shvatili da će imati podršku zapada samo dotle dok ne proteraju Srbe. Sada kada Srba više nema Hrvatska više nikome nije potrebna.
A oni jadni i dalje ništa ne shvataju već nastavljaju da žvizde nekim tamo Srbima kojih više nema.
Ne shvataju oni da Zapad zna da su Srbi i Hrvati isiti narod i da će se isto postaviti prema nama kao i prema njima.
Preporuke:
2
3
30 sreda, 07 avgust 2013 09:20
Mileta
Drinko,
Vi ste se već opredelili kome verovati. Germanskoj istorijskoj školi. Vi kažete:
Udajom Jelene, sestre cara Dušana za Nikolu Šubića počinje seoba Srba u područje današnje Hrvatske koja tada nije ni postojala.


Da li biste mogli da nam navedete izvore iz kojih ste to pročitali, i zbog čega verujete tim izvorima.

A vidite, u vreme cara Dušana, baš iz tih zapadnih zemalja, car Dušan dovodi u Makedoniju čuvene Mrnjavčeviće. Verujte mi da je mnogo više Srba proterano sa zapada na istok nego obratno.

Kao jedan od mojih dokaza da su Srbi živeli u zapadnim zemljama, u okviru Rimske imperije, je postojanje jednog od najvećih gradova u Panoniji sa imenom Serbinum. Ovo -um je nastavak u latinskom jeziku. E, sad, ako to Vama nije dovoljan argument, onda vi spadate u one koji ne prihataju nikakve argumente, osim onih u koje veruju na blanko.
Preporuke:
11
2
31 sreda, 07 avgust 2013 09:27
Mileta
Uzmite pa pronađite na Internetu Stolni Beograd i Višegrad (ali ne onaj u Bosni). Pročitajte njihovu istoriju. I objasnite, šta Vi mislite, otkuda ti nazivi na tim geografskim područjima.

Imate, takođe, knjige dvojice slovenačkih biskupa koji pišu o Vendima, pa pročitajte te knjige. A onda pogledajte na Vikipediji, na engleskom jeziku, za Lužičke Srbe, pa ćete videti da piše da ih, takođe, zovu Vendima. Na srpskom jeziku to nećete naći.

Kako ubediti nekoga koga je obrazovala germanska istorijska škola i Titov komunistički sistem da se Zagreb zvao Serbinovo? To je nemoguća misija. Tu ne pomažu nikakvi argumenti. Takvi nikada nisu čuli za Vlašku Ves, kao i to da i danas Srbe u zapadnim krajevima pogrdno nazivaju Vlasima. DŽaba je što i danas imate, kod železničke stanice u Zagrebu, jednu od najstarijih ulica koja se zove Vlaška ulica.

To što Srbi sami sebe negiraju, to je već neki drugi problem.
Preporuke:
13
3
32 sreda, 07 avgust 2013 10:04
Lapovac
Naravno neda mnarod političarima da se foliraju. Pravo lice tog naroda je u većini ustaško i to političari ne mogu da poprave nekim svojim kompromisnim političkim govorima. Ali mene tu više nervira što su naši političari staleški solidarni sa njihovim a naša većina ih u tome podržava, naravno opet na našu štetu.
Preporuke:
7
0
33 sreda, 07 avgust 2013 10:23
Zoran Đorđević
Ružičasti panter
Prema Ratku Dmitroviću koji u "Pečatu" ima kolumnu o raznim likovima (da ne kažem tipovima) iz Hrvatske - Zoran Milanović nije Srbin.
Da je on Srbin, ne bi mogao da bude ni poslovođa u nekom pogonu, ni predsednik kućnog saveta u nekoj zgradi.
Treba se ugledati na Hrvate što se toga tiče.
Preporuke:
8
0
34 sreda, 07 avgust 2013 10:51
Vidim da se minusi dijele za one koji se bore za poštovanje pravne države.

Takvi priznaju samo sud svoje partije.

Autor oslobođenoga generala naziva ratnim zločincem, uzima pravo da sudi i presuđuje, ali to je mlaka vodica prema sramotnoj tvrdnji da su Hrvati uglavnom ustaše.

Da nije bilo Hrvata, nikada Srbija iz tri dela ne bi opet postala cela.

Živjeli ste kao bubrezi u loju u toj Titovoj Jugoslaviji, kao i Hrvati uostalom, ali sada sve zaboravljate i na površinu izlazi davno zatomljeni velikosrpski virus koj je najviše zla donio upravo Srbima.

No više ne će biti Hrvata koji će komandirati i omogućiti da balkanske narode poštuje cijeli svijet.

Sada se možete osloniti samo na svoje političare koji upropastiše i ono malo dobra što je ostalo nakon Broza.
Preporuke:
4
15
35 sreda, 07 avgust 2013 10:54
Vitomir
Treba razlikovati: što se neko izjašnjava kao Hrvat, to je jedna stvar, a šta su mu bili preci to je druga stvar. I da li potomak može biti nacionalno suprotno od svojih predaka? Ovo već spada u neka druga pitanja. Formalno, može.

Lično znam porodicu koja danas živi u Hrvatskoj. Deda i baba sa muške i ženske linije su Srbi, otac i majka su Srbi, a deca se izjašnjavaju kao Hrvati. Jedno dete se zove Alek. E, sad, pitanje je da li je Alek objektivno ili subjektivno Hrvat, i da li će njegova deca u budućnosti biti Hrvati koji će mrzeti Srbe. Ovi procesi su se odvijali stolećima.
Preporuke:
12
1
36 sreda, 07 avgust 2013 12:18
Mićunović
Ko u mozak uvali mržnju, taj je večito nesrećan i pomaman. Tolika količina mržnje u Hrvatskoj je stvarana je iz Vatikana vekovima. Oni to moraju da rade, njima je to kao pisma Vratija se Šime. Zato braćo, neka im bude, Ili udrimo po njima, ili ignorišimo, a najbolje da sa njima nemamo nikakvog posla. Zaštititi granicu, od BANANE će sa Nemačkom i Amerikom napraviti Globus. To znači da pikiraju na Vojvodinu, na Bosnu. Oni su bili najsvirepiji u Drugom svetskom ratu protiv rusa, Ima gomila podataka o služenju u floti, pešadiji. Njihovog kaplara Tita Rusi su zarobili. Bio je u zatvodu u gradiću Čusavoj na Uralu. Posetio sam taj logor.
Hrvati su okupirani za sva vremena. Tako bolje žive. To im je način života. Pripitomio ih Vatikan. Naša je briga kako mi, koji smo ostali ljudi - da se sačuvamo. Neprijatelji kidišu kao divlje zveri. Naši vladari krenuli su putem koji su oni prošli, gubitkom identiteta, tradicije, istorije, pretvaranje u rulju, koja sepokazala na fašistoidnom mitingu. Izvolite u Evropu
Preporuke:
14
0
37 sreda, 07 avgust 2013 13:40
Ala
@ alkar

"...katolici,Hrvati.." je materijalna greska.Veca sam Vam jednom napisala imena Srba katolika iz Dalmacije.Cela dubrovacka knjizevnost je, bar za lingviste i literate tj. strucnjake, srpska knjizevnost.
Zbog nasilja i strahovlade Vatikana, poruseno je na stotine srpskih crkava,sela,spomenika kulture.Mo, ne da "djavo il1 ne da Bog" rusevine stoje kao opomena na zlocine Hrvata.
Hrvatskoj kradji nema granica: ukrali su Srbima jezik,pokusavaju da otmu kulturu!Jadnooooo!Bednooo!
Sinjska nosnja/subare,toke/ je srpska nosnja!
Ubi Vas neznanje,moj Sjore!
Dixi!
Preporuke:
13
5
38 sreda, 07 avgust 2013 15:21
alkar@ala
skuzajte nisan zna,fala van lipa sta me podučiste!koji lumen ste vi!tendite se u svakog đavla!bravo!
Preporuke:
5
16
39 sreda, 07 avgust 2013 15:24
Orion
Novinaru ovog teksta podkrala se jedna, vjerujem, nenamjerna greška. Naime, Zoran Milanović nije Srbin i nije srpske nacionalnosti i uopće smatram da je neprilicno nekome imputirati neku nacionalnost na osnovu svog osobnog mišljenja. Ne zamjerite na kritici, ali to je velika greška autora pa s odlucio ukazati na nju.
Preporuke:
3
10
40 sreda, 07 avgust 2013 17:26
Orion
@Stanić Milan

Hrvatska plemena nisu mogla u 13. i 14. st. upadati na područje Like i Knina, jer su Hrvati već živjeli tamo.
Preporuke:
4
9
41 sreda, 07 avgust 2013 17:30
Divlje svinje
Alkar nije Sinjanin? Služio sam u Sinju sa Ivom Štivičićem, komandant kasarne "Tadija Anušić" (pored fabrike konca "Dalmatinka") bio je pukovnik Bućan, komandir moje čete Nišlija Đorđević, a veze dvometraš Krivokapić. Alkarski vojvoda bio je Bruno Vuletić. Recepcionar u hotelu Ante. Poznavao sam sve alkare. Prepešačioo sam celu Sinsku krajinu, Glavice, Kutuzovac, Beare, Muć, Vrliku, Cetinu, obišao Klis, Zadar, Splitke kasarne. Sa Mladenom Dolencom i Viktorom Buterinom na Glavicama smo ljuštili pršutu i crno vino. Bio je to divan narod. Pisao sam o Sinjskoj Alci, sarađivao sa "Čuvarom Jadrana". Sa Ivom i Arsenom Dedićem pobedili smo Sinjane na takmičenju iz istorije Alke. Hrvati se nisu borili protiv turaka, to su bili dalmati, srbi, crnogorci, konjica, odeća, sablje, toke. Pročitajte malo tadašnje zapise, sve će vam biti jasnije.
Sadašnji "novi hrvati" su "evropska elita", evropa ih je unajmila "da im bude bolje", timare ih da budu neljudi. Evropa se sveti srbima, smejući se hrvatima.
Preporuke:
13
3
42 sreda, 07 avgust 2013 17:30
Orion
@Ala

Dubrovačka književnost ne może biti dio srpske književnosti, jer nije imala nikakav utjecaj na nju. To je valjda jasno.

Hrvati i Srbi su Južni Slaveni što Znaći da su od davnina imali sličan jezik, slične običaje i kulturu. Kako misliš opće juznoslavenske osobitosti proglasiti srpskima? Ili mozda mislis da su svi Južni Slaveni zapravo Srbi?
Preporuke:
3
14
43 sreda, 07 avgust 2013 17:44
Ićindija
Sadašnji "novi hrvati" su "evropska elita", evropa ih je unajmila "da im bude bolje", timare ih da budu neljudi. Evropa se sveti srbima, smejući se hrvatima.
18.15 Masja otišla u Furšet.
Reče jedan čovek da su hrvati predhodnica Evrope odn nemaca. Ponašali su se uvek kao neljudi. Dovoljno je da mala grupa vatikanskih inkvizitora drekne, da povede – i ode narod u zveri. Evropa ismeva ljudski rod, ponašaju se po nalogu Hiltera kao nadljudi. Jeste velika razlika među nama. Oni su napredovali. Oni su u okovima, sve je regulisano, nema nikakve slobode. Sloboda je za njih mislena imenica. Mi, južnjaci, za njih smo umetnici, svi od reda. Oni nas ne shvataju i hoće da nestanemo kao rasa. Čovek nije savrženo biće kao životinje. Nemci se približavaju tom stupnju razvoja. Ako čovečanstvo nastavi putem koji je izabrala Imperija, svi ćemo postati zombovi, tegleća marva, a oni će da „gospodare“. Biće im svejedno da li se zovemo narod ili stoka.
Preporuke:
7
1
44 sreda, 07 avgust 2013 17:50
Ićindija nastavak 1
„Srpski državni vrh“ sa Nikolićem, Dačićem i Vučićem legli su na Vatikansko-impersku rudu. Oni su pristali i SPORAZUMELI se da bude hrvati ili Nemci, Albanci, da unište sve ko se prepreči. Angažovali su Drecune i Vuline, likove bez kkaraktera, bez nacije, bivće Jugoslovene, koji su izumrli kao narod, pa su postali zveri. Svi su oni narodni krvopijci. Razmislimo da li da krenemo za njima. Da, oni nas sada vuku za nos, plaća ih MMF, a posle će da vuče stoka – postala preobražajem čoveka u životinju. To se vidi i po lepoti naroda.
Zapamtite – lepota je sačuvala svet.
I ovog će puta.
Preporuke:
8
1
45 sreda, 07 avgust 2013 21:35
Goran RS
Dozvolite da kao neko ko donekle prati političku pozornicu u Hrvatskoj iznese svoj stav.Kao prvo postoj lapsus autora ovog teksta. Sama diskusija je otišla u pogrešnom i nebitnom pravcu.
Mislim da je autor previdio neke stvari.
Kao prvo proslava u Tompsonovim Čavoglavama.Naime svake godine se tako odvija nezvanična proslava "Oluje".Sve začinjeno ustaškim simbolima,alkoholom i Perkovićevom muzikom.Možete pretpostaviti na šta liči ta proslava. Neki dan sam rekao jednom poznaniku da Hrvatska(bez obzira na prijem u EU) neće biti normalna država dok se u Čavoglavama okuplja 100.000 ljudi.Nažalost tako je.
Kao drugo bitno je naglasiti da iako dolaze iz jedne partije SDP, Milanović i Jospović su drugačije profilisani u odnosu na srpsko pitanje. Milanović(iako ga ja lično ne simpatišem) jasno stavlja do znanja neke stvari i definitivno rizikuje gubitak popularnosti kod birača.Prvenstveno tu mislim na odnos prema ćirilici u Vukovaru, kad je jasno stavio do znanja da se zakon mora sprovesti..
Preporuke:
6
0
46 sreda, 07 avgust 2013 21:46
Goran RS 2 dio
Ivo Josipović je mudriji i ne zamjera se previše desnom biračkom tijelu. Vješto balansira čekajući vjerovatno sljedeće izbore. Mislim da svjesno ostavlja Milanovića samog na udaru nacionalista. Samim tim mu slabi i poziciju u partiji, tako da pored svega toga, ali i nekih Milanovićevih neiznuđenih gafova Premijer ne kotira baš najbolje među biračima. Da se vratimo tekstu , i na samoj proslavi, na kraju i po zvižducima(ukoliko je tako nešto mjerljivo)ali i po njihoviim govorima sasvim je izvjesno ko je od ove dvojice ove godine bio "nepoželjniji" govornik u Kninu.
Preporuke:
5
0
47 sreda, 07 avgust 2013 22:59
Dr.Rade Pajovic,Florida
Vecina komentara su ovde suvisni!Svi mi (Srbi)tacno znamo kako stvari stoje!Znamo mi to odavno!Dok se raspirivalo "bratstvo i jedinstvo"znali smo ali smo cutali.Na njihovoj teritoriji nestajali su vojnici JNA,ubijani su strazari,podmetali su nam bombe,kljucala je mrznja na utakmicama!Sve smo mi to znali ali smo cutali trpeli.A onda je puklo i dosli su im u pomoc Nemci i Vatikan.kasnije su stigli i Amerikanci,kao da bez njih nesto moze da prodje!Ali ono sto je cinjenica je da su "oni"bili vekovima deo civilizovane Evrope i u kulturi nisu stvorili bog zna sta,gotovo je zanemarljiv njihov doprinos!Zasto?Sada su deo EU.Neka im je sa srecom,i jednima i drugima bice potrebna!Ugled Europske Unije je ovim cinom srozan,s kim si onakav si!Oprostite sto ne pisem cirilicom,nema tehnickih mogucnosti odavde!
Preporuke:
6
2
48 četvrtak, 08 avgust 2013 01:18
Ala
@Orion
Tesne su politicke,kulturne,trgovacke veze Huma,Rasa,Duklje,srpskih vladara s Dubrovnikom,Nemanjica narocito.O tome postoje pisani podaci,ugovori o nenapadanju/1185/6/,posredovanju Anzujaca.Ne samo da je postojao uticaj u oblasti pisanja vec i arhitekture/isti neimari/,slikarstva,ukrasavanja inicijalima i motivima pozajmljenim od italijanskih, pa i irskih prepisivaca i umetnika. Mnoge srpske princeze i gospoda cuvali su svoj nakit u Dubrovniku.Neki su i pokradeni.Mnogi znacajni Dubrovcani napisali su da su Srbi katolicke vere.
U Vatikanu se cuvaju pisma o tome kako je humski vladar Miroslav zastitio srpske velikase iz okoline Omisa od papinog poreza.
Srbi pravoslavacai i katolici od ranog srednjeg veka,preko renesanse i baroka,do nesrecnog XX veka,utkali su sebe u bogatu kulturnu istoriju Dubrovnika.
Tako da je dubrovacka knjizevost po svim validnim parametrima zaista srpska knjizevnost.
Slovenci i kajkavski Hrvati nisu Srbi.
Preporuke:
7
2
49 četvrtak, 08 avgust 2013 02:56
MR
Dr.Rade Pajović. Imate ćirilicu u kompjuteru. U Control Panel-u idite na Clock, Language, Region.
Preporuke:
1
0
50 četvrtak, 08 avgust 2013 08:07
Dika
Matija Ban (Petrovo Selo kod Dubrovnika, 16. decembar 1818 — Beograd, 1/14. mart 1903) je bio profesor Liceja, političar i diplomata.

Školovao su u Dubrovniku, gde je završio gimnaziju, filozofske i pedagoške nauke. Godine 1834. stupio u franjevački red, ali je ubrzo iz njega istupio.

Godine 1844. došao je u Beograd, gde postaje vaspitač kćeri kneza Aleksandra Karađorđevića. Kao rezultat tog pedagoškog rada su tri sveske Vospitatelja ženskog (1847.)
Bio je član Srpske kraljevske akademije i u isto vreme jedan od najplodnijih srpskih pisaca.

Po njegovom imanju i kući jedan deo Beograda nosi naziv Banovo Brdo.
Preporuke:
6
0
51 četvrtak, 08 avgust 2013 08:12
Dika
Matija Ban je osnivač jednog političkog programa nacionalnog ujedinjenja i oslobođenja Južnih Slovena. Država bi trebala biti neka vrsta unije Hrvatske i Srbije, kojoj bi se potom, po želji, priključila i velika Bugarska. Koncept federalne jugoslovenske države, prema Banu Srbija treba imati ulogu kolovođe, i granice bi joj bile istorijske srpske zemlje od rijeka Vrbas i Cetina do grada Sofija, ujedinjenjem: Srbija, Srem, Bačka, Banat, Bosna, Hercegovina, Crna Gora, Stara Srbija, sjeverna Albanija, Boka kotorska, Dalmacija i Bosanska krajina. Hrvatsko-slavonski ostatak jugoslovenskih teritorija na zapad bi zajedno i sa slovenačkim oblastima i primorjem do Trsta uključivao Veliku Hrvatsku. Ovaj plan je uručio Stevanu Knićaninu.

Ban je 1848. skovao reč četnik po uzoru na poljski jezik da bi označio gerilca u Grbaljskoj buni.

Od Matije Bana ne postoji veći Velikosrbin. Šešelj je za njega malo dete. Pogledajte Malosrbi gde ste vi u toj priči. A 99% žitelja Banovog Brda ga ne zna.
Preporuke:
6
2
52 četvrtak, 08 avgust 2013 10:56
Ala
@Dika

I Gundulic,Vlahovac,Drzic....
I razvijen sokolski pokret.

Velika greska SPC je otudjenje Srba katolika i Srba Muhamedanske vere.

Divna monografija je izdata prosle godine tokom izlozbe o srpskom kulturnom i ekonomskom uticaju na Dubrovnik /Arhiv Srbije u Karnegijevoj ulici/.

Valjalo bi da se ponovi i da je vidi sva omladina.
Preporuke:
4
1
53 četvrtak, 08 avgust 2013 11:35
alkar@divlje svinja
e moj šibenčanine,proministe nick a pisanija van osta ista.navedoste ,po svemu da sta ste prosli kao pravi poznavalac sinja,da ja nisan sinjanin!pa navedoste toponime(pola pogresno napisana-npr KUTUZOVAC je zapravo KUKUZOVAC itd).ta vojarna je na putu do sinja,tuda san 12 god svaki dan išao u školu ,od 67.i prvog razreda pa nadalje do zavrsetka srednje.poznavao san i par vojnika iz te kasarne,npr pero divjak,harmonikas,čest gost u mojoj kući.tu je vojsku sluzio nogmetas dinama rora,pjevač vinko coce i mnogi drugi koje sad neću navodit.a da san iz sinja nek van reče ovo-beare(selo nastanjeno srbima-tu je rođen veliki vladimir beara-golman) su dio sela zelova,most kod vojarne koju navodite zove se lumbinov most,poviše vojarne zive grčići,putnici,poljaci itd,ispod kasarne zive gaurine i miluni itd.
Preporuke:
1
6
54 četvrtak, 08 avgust 2013 22:35
Dika
Medo Pucić

ve r'jeci, sto od srca lete
sa slavnog njegda Dubrovnika
grada,
u v'jenac vi na spomen uplete
Lazarevih vrsnika potomak,
ta "otpusti svoga roba, Boze,
post' uocih Spasitelja", sada
uskliknuti pod sjedinam' moze
Milanove mladosti nastavnik.

No svakako jos mi nesto treba
prije nego gusle mi s'ohlade;
ko zna hocu l' imat' gdje priliku
da jos drnem gudalom u strune?
Sv'jet sadasnji malo pjesme pazi
a jos manje tukove guslare;
pa bas valja prije neg' umuknem
da pozdravim barem jednu zemlju,
krasnu zemlju, zemlju plemenitu
uzvisenu u planinske vise,
natopljenu vod'ma i barama,
pasnjacima gojnu i sumama,
sto u prvom razvoju vrlina
rado bi se s Helveckom takmila
a to jeste Srpska Knezevina. —
Preporuke:
3
1
55 nedelja, 11 avgust 2013 11:23
Odgovor Diki
Samo sanjaj...
Preporuke:
0
0
56 ponedeljak, 12 avgust 2013 15:49
sima@SVIM CITAOCIMA NSPM
Samo da vas obavestim da se ne upustate u nikakvu polemiku sa doticnim alkaro,odnosno da nista ga ne pitate i ne komentarisete njegove postove iz prostog razloga GUBITE VREME.jer je to covek koji nabuba nesto bez agrumenata izlupa i slozi to u jedan tekst,i onda na svaki naredni komentar gde je uhvacen u svojim lazima nista ne odgovara,nebi ni ja ,kad nebi imo sta ko on.Tako da gubljenje vremena.A druga stvar dal ste vi srbi i hrvati normalni ? pa jel vi vidite koja je ovde teme?Dal ja nama srbima bitno dal je jedan prikrvinei ustasa u stvari srbin,il nije ? ovaj tekst nije imo za cilj to nego nesto drugo,sasvim drugo.DA PODSETI DA DANAS U 21 VEKU U HRVATSKOJ ZIVI POVAMIRENI USTASKI COVEK,NE DUH NEGO COVEK KOJI JE SUTRA SPREMAN DA KOLJE.
Preporuke:
3
3
57 utorak, 13 avgust 2013 01:52
odgovor Simi
Covjece koje tebi gluposti tuku po glavi. Ljudi u Hrvatskoj imaju svoje egzistencijalne probleme...pa koga vise boli ... za te price. Koje klanje jesi li ti covjece skrenuo, koja hrpa gluposti u tvom postu. Ne razumijem sto zelis postici pisuci takve gluposti. Covjece okreni se zivotu i ne zeli drugom ono sto ne bi zelio da se tebi desi. Get a life man. Zivot je lijep.
Preporuke:
3
1
58 utorak, 13 avgust 2013 15:18
Sima @odgovor simi
imali se vi vase probleme,a sto je jos bolje niste ih toliko ni imali,znaci bilo vam hepi i divno,pa gle cuda uzeste taj isti noz zardjai 91? i udri po srbima.Joj izini ja debil nisam znoa da je pola miliona srban napustilo hrvatsku jer ste umesto noza i tompsonke uzeli klikere i bacali na srbe.KO VAS NE ZNA SKUPO BI VAS PLATIO !!!!!!uzivam da,otkad vas vise nemoram da gledam.
Preporuke:
1
2
59 sreda, 14 avgust 2013 00:39
@odgovor simi
Simo ti brijes neke ludosti...Da bih mogao procijenti ims li smisla s tobom raspravljati tocno mi napisi za 91 koju spominjes koji je bio odnos snaga po tvojoj procjeni u ljudstvu i sto je najvaznije u oruzju. Samo mi nemoj poceti s tim da jna nije bila vasa nego neutralna jer onda nema smisla raspravljati i argumentirati dalje.Drago mi je da si poceo s 91. .ti si stvarno prvi koji pokrece raspravu od 91. Prave analize pocinju od pocetka, a ne od kraja a to ovdje gotovo svi zaboravljaju.
Preporuke:
1
0
60 sreda, 14 avgust 2013 02:51
sima@odgovor simi
procena snaga u ljudstvu 12 posto do 15 srba u hrvatskoj e to jre procena snaga u ljudstvu.Ja znam ko je poceo prvi,a to ste vi ,Hrvati.Sto se tice vojno ,stalno pricate pricu kako smo mi nasledili oruzje iz jna ,a stalno zaboravljate da podstitete da ste u 99 posto sluaajeva vi sa vasim domobranima opkolili te kasarne i izvukli naoruzanje ,juce je Cile osudjen jer za vreme embarga vaam turo oruzje.Nemojte da mi vredjate IQ da ste se klikerima i prsima junackim proterali 160 000 srba vec krajem 91 toliko je registrovanih izbegclia bilo 91 u srbij,samo srbiji.Naravo da polazim od 91 ,91 je poceo rat,Ja stalno poturam samo jednu frazu odnsono jedno pitanje ,znaci ne zamram ja vama sto ste vi hteli hrvastku posle 10 vekova,opste ne zameram,zameram nama sto smo vas oslobadjali i pravili drzave sa vama.Ne zameram ni sto ste je ratom dobivali ,jer znate i sami da hrvatsku bez srba drugacije niste mogli dobiti.Al pitam po kojoj logici ste mislili da cemo mi to mirno da gledamo ?
Preporuke:
1
1
61 nedelja, 18 avgust 2013 16:05
@odgovor simi
Vi uvijek tvrdite da su hrvati lukavi latini zači priznajete da nisu glupi. Pa dakle ako hrvati nisu glupi zašto onda tvrdiš da bi prvi napali nekoga ko je 100 puta bolje naoružan. Nije logično da lukav čovjek takvu glupost napravi. Ja znam da je teško prihvatiti poraz ali 91 ste vi prvi napali u želji da iskoristite prednost u oružju + isposlovalovali ste emabrargo na uvoz oružja. Jasno je koliko vam je to išlo u korist. Simo iskreno da ti kažem puno hrvata se pita kako je moguće da 91 niste rješili stvar do kraja. Bili ste toliko nadmoćniji. Hvala Bogu da niste.
... jel vam bilo potrebno da napadate ono što nikad nije bilo vaše. Držali ste naše gradove u obruču i granatirali kad bi se kome digao ... ili kad bi ko popio previše brlje. Zar misliš da će mo mi to ikad zaboraviti. 4 godine ste nas mučili i sijali smrt među nedužnim ljudima. Nevjerojatno mi je da se čudiš što se 95 dogodilo. Ljudima je žao da ste prebrzo pobjegli pa nije bilo šanse da vam vratimo s kamatama.
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner