Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

The Nabucco West Project Comes to an End

Komentari (10) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 13 jul 2013 10:45
Drinko Končarević
Ništa bez iranskog gasa, pa raspravu u ovom članku smatram najavom nekih energičnijih aktivnosti na Istoku. Naravno uz jedan uslov. Da se situacija u Siriji reši na način koji odgovara Zapadu. Ruski analitičar panarov najavljuje i druge mogućnosti što bi značilo od Nabuka ništa.
Preporuke:
18
0
2 subota, 13 jul 2013 10:57
Jovan Anastasijević
Dosta pikantno:u tekstu se uopšte ne pominje Srbija, mada se radi i o Južnom Toku? Inače - bilo bi sigurno zanimljivo pogledati i ovaj pomenuti tekst (competition between the West and Russia for primacy in Central Europe), a pošto bar 80% čitalaca NSPM-a sigurno nije u stanju da u potpunosti shvati engleski tekst, teško je razumeti i opravdati zašto on nije dat na srpskom.
Preporuke:
18
1
3 subota, 13 jul 2013 12:22
Dijapazon
Mnogo toga sto se dogodilo na Balkanu je bilo motivisano geoplitickom pozicioniranju vizavi NABUCCO-a, ukljucujuci tu i otimanje juzne pokrajine. Sta ce sada biti sa svim tim projektima makon sto je NABUCCO puk'o?!?
Preporuke:
25
0
4 subota, 13 jul 2013 12:40
Miloš Kikić
@ Jovan Anastasijević: Niste pažljivo čitali, Srbija se ipak pominje: " Known as the South Stream natural gas pipeline, the project will run from Russia through the Black Sea into Bulgaria, and from there it will traverse Serbia, Hungary, Slovenia and Italy."
Preporuke:
16
0
5 subota, 13 jul 2013 19:37
Dr
The analysis give a short description of a big game (a kind of a war) between USA vs. Russian interests in the area of Balkan and Asia. Both projects are still under construction and probably will never goes to the end. Where are interests of Serbia, Greece, Romania, Turkey etc, in this game? I think their job it to be slaves in this game.
Preporuke:
4
1
6 nedelja, 14 jul 2013 09:13
Nuklearna batina
1. Dr, obrati paznju na trece lice jednine prezenta! Gde je trebalo nisi dodao "s", a gde nije trebalo ti si ga ubacio.
2. Pre vise od 100 godina se razvijao projekat pruge Berlin-Bagdad radi transporta nafte. Zamisljena trasa je prolazila kroz Srbiju. I tada se doslo do zakljucka da je to problem.I izbi cak i Prvi svetski rat. Ovi sa zapada bi da danasnji gasovod mimoidje Srbiju, dok bi ovi iz Kremlja da prodje kroz Srbiju.
3. Dace Bog i Juzni tok ce zaziveti. To ce nam garantovati spokojnu buducnost, a nadam se na duge staze iscupati Bugarsku iz nato pakta i konacno nas i fizicki spojiti sa Rusijom.
Preporuke:
12
0
7 nedelja, 14 jul 2013 16:55
Mile
I Nabuko i Južni tok su prvenstveno politički projekti koji služe za energetsku dominaciju i međusobno ucjenjivanje EU i Rusije.

Pošto je pronađen višestruko efikasniji način vađenja nafte i gasa (fractioning) te uglavnom prestaje ovisnost o uvozu, Rusija i zapad mijenjaju taktiku. U to treba uračunati i Katar kao novog igrača koji planira gasovod preko jadrana. Dodajmo tome EU direktivu da do 2020 70% energije treba da dolazi iz alternativnih izvora, papazjanija je potpuna
Preporuke:
0
5
8 nedelja, 14 jul 2013 20:03
drago.ca
@Jovan Anastasijević
" teško je razumeti i opravdati zašto on nije dat na srpskom"

Slažem se da Gugl prevodilac nije idealan ali su prevodi dovoljno smisleni da može da se razume suština.
Ja ga koristim da hrvatske tekstove u srpskim novinama prevedem na srpski jezik, i sasvim dobro radi.
Preporuke:
3
0
9 nedelja, 14 jul 2013 20:35
drago.ca
@Mile
"efikasniji način vađenja nafte i gasa (fractioning)"

Da se pridružim "nuklearnoj batini":
Postupak za povećanje proizvodnje bušotina se na engleskom naziva "fracturing" ili "fracking".
"Fractioning" je matematička operacija poznata kao delenje.
Preporuke:
4
0
10 ponedeljak, 15 jul 2013 18:46
Rade Plećaš
@ Mile
"... Pošto je pronađen višestruko efikasniji način vađenja nafte i gasa (fractioning) te uglavnom prestaje ovisnost o uvozu, Rusija i zapad mijenjaju taktiku ... Dodajmo tome EU direktivu da do 2020 70% energije treba da dolazi iz alternativnih izvora ... "
To je u domenu što se babi htjelo ... Nema ništa od toga.

Ta "nova" tehnologija za vađenje plina je poznata decenijama. Niko ju dosad nije koristio jer je komplikovana, skupa, prljava i opasna.

Ako stvarno namjeravaju tu tehnologiju masovnije koristiti, znači da su prilično očajni...

Što se tiče alternativnih izvora, dug je još razvojni put pred njima. 70% posto za 7 godina? Pusti snovi.
Preporuke:
3
0

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner