Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

S Titom u Drvaru - Ispovest Titove udovice (2)

Komentari (59) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 22 jun 2013 10:39
Srbin
"600 prekobrojnih devojaka-srpskinja" SAMO U LICI, tada. Danas nema 600 srpskih devojaka u čitavoj ustaškoj Hrvatskoj. Nesvesno su Srbi dali doprinos USTAŠTVU i svomn progonu iz Like, Korduna, Banije,...
Bilo bi dobro, radi istine, da kaže sa kime se "tukla na Zlatibori i Valjevu" ???
I Tito se tukao protiv Srba u Zapadnoj Srbiji 1914. godine, kao vojnik austro-ugarske vojske. U Drugom svetskom ratu, ovakvi vojnici su se zvale USTAŠE, i danas se tako zovu.
Neka gospođa pokuša da odgovori na pitanje ZAŠTO Broz ("čudesni" Tito) NIKADA nije pokušao osloboditi ustaški logor JASENOVAC, U KOME SU HRVATI MONSTRUOZNO UBILI PREKO 700000 SRBA???
Preporuke:
62
17
2 subota, 22 jun 2013 11:16
...
O držanju JBT-a u Drvaru i njegovom izbavljenju pogledajte članak DESANT NA DRVAR I BEKSTVO J. B. TITA IZ ZEMLjE
2010-06-12 Miloslav Samardžić. Sreten Žujović i Ranković su ga sprečili da se preda; već se beše presvukao u novu uniformu i krenuo. A izbavili su ga Englezi snažnom podrškom iz vazduha.
Preporuke:
48
14
3 subota, 22 jun 2013 11:37
Reddy
Pa, kako vas nije sramota da prigovarate Titu da se borio protiv Srba u prvom svetskom ratu a da prećutkujete vaš neoboriv i ogroman doprinos Turcima i turskoj vojsci u kojoj ste ratovali baš protiv svojih ali i ostalih hrišćana. A znamo za šta su vas regrutovali i kakvi ste ljuti borci za tursko carstvo bili. Kako je to moguće? A, onda, posle rata ste u masovnom emigracijom naseljavali nemačku i tamo osvajali radna mesta pa i veoma verno služili samim ratnim zločincima kao vlasnicima firmi u kojima ste radili a često puta i njihovoj deci. Kakovas nije bilo sramota da zarađujete "krvave pare" tih istih zlikovaca koji su po srpskoj zemlji pravili užasne stvari? Kako se niste stideli takvih "krvavih maraka" kada u Titovom slučaju ispadate takvi kobajagi rodoljubi? Koliko ste dvolični niko vas ne bi mogao prevazići!
Preporuke:
23
63
4 subota, 22 jun 2013 12:04
ustaška propaganda
Ne verujem da iko ozbiljan veruje da su ustaše i partizani imali potpuno odvojena vođstva. Ciljevi su im očigledno bili isti.

Pa čak i među Srbima, Nedić i Mihailović su sve vreme tesno sarađivali i 1944. zajednički branili Srbiju od janičarskih postrojbi iz Krajine pod hrvatsko-slovenačkom komandom.
Preporuke:
20
28
5 subota, 22 jun 2013 12:08
seljak bezemljaš
U Užičkoj ulici broj 15, ovaj bračni par je živeo
u kući otetoj od Aleksandra Acovića i njegovih sinova. Iznad vrata, u duborezu, bile su izrezbarene narodne poslovice.Ćirilicom.
Ulaziti svaki dan na ta vrata, otete kuće, kao da je sve u redu. Za to treba imati karaktera.
Preporuke:
54
17
6 subota, 22 jun 2013 12:13
Jasna*
Ne zeleci da ulazim u partizansko cetnicka prepucavanja, meni je svaki srpsko srpski sukob tragican,pa i sudbinu Draze Mihajlovica dozivljavam kao duboko tragicnu,olicenje srpskih zabluda,ideoloskih sukoba,izdaje,ostrascenosti ,ostrvljenosti itd.A i sve se to i dan danas ponavlja,niti smo ista pametniji ,niti zreliji.
Sto se tice Jovanke,bez obzira na mrznju nekih ovde,ovoj zeni,(kao i njenim drugaricama) , morate priznati hrabrost.To su zaista zene drugacijeg kova,danas se takve vise ne radjaju.Ne radjaju se danas vise ni takvi muskarci ,cast izuzecima,(znam nekolicinu).Jovanka je sa 17 godina otisla u rat protiv ustasa i okupatora ,a mnogi sto je pljuju iz ideoloskih razloga, ratovali su jedino sa serpama,loncima i poklopcima i to na strani okupatora,(znam ogroman broj takvih).
Preporuke:
63
12
7 subota, 22 jun 2013 12:31
Živorad
A ja bih baš voleo da znam, da li je istina, da se često izdirala na Generala Đoku Jovanića, koji je bio zadužen za pudlice?
Preporuke:
28
15
8 subota, 22 jun 2013 12:42
Byakuya-sama
@Srbin

Pa što ga Đujić ne oslobodi?, pa zato što je imao iste gazde, da nije ne bi pokušao 1990-tih da vrbuje Šešelja da proliva krv po Beogradu, a na kraju je regrutovao Draškovića da pravi s***e sve to za vreme rata u HR i BiH.
Preporuke:
14
15
9 subota, 22 jun 2013 12:45
Reddy
@ustaška propaganda

pa, nije lepo da zaboraviš da ste od tih janičarskih bandi/izraz skovan za srpske borce za tursku stvar/ bili štićeni pre svega od fašista i nacista a sve uz pomoć Nedića i Mihajlovića. Ovog Nedića su oni iz Londona, još dok im je onda Mihajlović bio perjanica borbe protiv Nemaca, držali najgorim izdajnikom/knjiga dnevnih sećanja srpskog istoričara iz Londona, Koste Pavlovića/. Nešto ovde nije jasno, ko to laže? Da li ovaj što se potpisuje kao "ustaška propaganda" ili naš poznati istoričar? Ovde neko manipuliše, pogodite ko?
Preporuke:
10
37
10 subota, 22 jun 2013 12:47
...
Rediju
"posle rata ste u masovnom emigracijom naseljavali nemačku i tamo osvajali radna mesta pa i veoma verno služili samim ratnim zločincima kao vlasnicima...Kakovas nije bilo sramota da zarađujete "krvave pare" tih istih zlikovaca koji su po srpskoj zemlji pravili užasne stvari?
Ovo je tačno, i mene to nervira, mada niko od moje šire porodice nije radio u Nemačkoj (jeste u Francuskoj i Americi). Samo, do "masovne emigracije" nije došlo "posle rata", nego posle 1966,i to mnogo masovnije iz Hrvatske, a ponajmanje iz Srbije. Poznajem čoveka kome je u partizanima poginuo otac, a koji se oženio ćerkom folksdojčera u Novom Sadu i sa ženom otišao u Nemačku, gde je dugo stanovao kod tasta. To je bolna tema, više za nekog dramskog pisca. Ali, pogodio si,što dokazuje da i ćorava koka neko zrno nađe! [/b]
Preporuke:
27
6
11 subota, 22 jun 2013 12:58
Jasna*@seljak bezemljas
Ne znam ko je Aleksandar Acovic,ali kako vam toliko smeta Jovankin trosna kuca ,koja prokisnjava,a ne smeta vam velelepna dedinjska vila predratnog Ceskog bankara ,koju je udovica Djindjic dobila u zamenu za svoja dva mala stana, nesrazmerne vrednosti,i to za vreme premijera cuvenog "patriote" u kojeg se mnogi kunete ovde ,koji je srusio socijalizam zajedno sa njenim pok.suprugom,a pri tom Miru Markovic drzao sve vreme na Interpolovoj poternici,sto je vrsila pritisak kod nekih drz.organa da se radnici( guvernanti )dodeli stan.Ima li kraja licemerju vas desnicara?
Preporuke:
51
13
12 subota, 22 jun 2013 13:12
Živorad
@Jasna
Najzad da se i ja u nečemu složim sa komunistima. :-)
Ko je da je ne treba da se bogati preko narodnih leđa.

A socijaliѕam, kao jednopartijski sistem, srušen je još na prvim višestranačkim izborima, 1990, koje je organizovao, o gle čuda, niko drugi do Slobodan Milošević.
Preporuke:
32
7
13 subota, 22 jun 2013 13:14
Živorad
A 2000-te nije bilo nikakvo rušenje "komunizma" već nasilno uvođenje Srbije u Zapadnu sferu. Poslednje zemlje na Balkanu koja se još uvek odupirala nacistima.
Preporuke:
41
5
14 subota, 22 jun 2013 13:18
partizanka tetka joka gradi svoj skromni dom 1
Početkom svake godine Jovanka planira šta u rezidenciji treba rušiti, a šta novo graditi, a zatim naređuje da se pristupi realizaciji njenih planova. Početkom 1965. godine ona zahteva, između ostalog, i izgradnju pojedinih navedenih objekata pod zemljom. Arhitekta Branko Bon ukazuje na veliki rizik takvih zahvata, odbijajući da snosi odgovornost kad dođe do sleganja i pucanja zidova rezidencije po celoj njenoj dužini iznad ovih prokopa. Nije se imalo kud, i stručna služba je napravila predračun Josipu Brozu, uzdajući se u njegovu razboritost. Pregledao je predračun letimično, iz čega je bilo jasno da su se on i Jovanka već dogovorili o svemu tome. Uz natčovečanske napore, ogroman strah i strepnju, pod zemljom su, kao što se vidi iz ovog akta, na površini od oko 300 metara kvadratnih, izgrađeni objekti, ali pod zemljom su radili i ljudi, ponekad 16, pa i 18 časova dnevno.
Preporuke:
29
10
15 subota, 22 jun 2013 13:20
partizanka tetka joka gradi svoj skromni dom 2
Kad su ovi objekti bili gotovi, Jovanka je doputovala i, umesto priznanja radnicima, koje su oni s obzirom na kvalitet i lepotu urađenog očekivali, stavila je gomilu primedbi, zahtevajući čak da se neki od zidova, koji su urađeni 15 dana ranije, ruše i pomere "za toliko i toliko" na određenu stranu. Kako su se osećali ti ljudi kad je zatražila da ruše zidove, na kojima su pre izvesnog vremena nalepljene mermerne ili keramičke pločice, a koje se više nisu mogle odlepiti i sačuvati, već se rušenjem zida ili patosa koji je popločan mermerom, istovremeno uništava ovaj dragoceni materijal, to sigurno samo oni znaju.

Predloženo je Jovanki da odobri, ako bude moralo da se nastavi sa radovima, spremanje jednog obroka dnevno tople hrane. Odbila je. Radnici su gladni gledali kako se hrana iz Specijalnog magacina donosi i kuva za pse i medvede, da se risovima u kaveze bacaju cele sveže kokoške, da se majstorima koji dolaze iz Zagreba izdaju sva tri dnevna obroka, uz to još i piće.
Preporuke:
28
8
16 subota, 22 jun 2013 13:22
partizanka tetka joka gradi svoj skromni dom 3
Čak je zabranila da se majstorima, radnicima, kao i ženama zaposlenim u rezidenciji, plaćaju prekovremeni časovi i kad bih joj pokazao broj tih časova, ona bi prokomentarisala: "Radnike treba vaspitati da ulože nešto truda i iz ljubavi prema meni i Titu".

Prilikom ovakvih akcija, često su i vojnici koji toga dana rade ostajali bez ručka ili dobijali taj obrok sa zakašnjenjem.

Za rezidenciju i objekte oko rezidencije u periodu 1964-1970. godine utrošene su stotine milijardi društvenih sredstava, a tome danas nigde traga nema, sve je porušeno i uništeno.
Preporuke:
24
10
17 subota, 22 jun 2013 13:31
partizanka tetka joka gradi svoj skromni dom 4
Cela ova priča o Titovoj rezidenciji ne bi bila potpuna bez epizode o razlazu bračnog para Broz. Kad je došlo do toga, 1977. godine Jovanka je odlaskom Tita iz kuće, ostala sama u dvorcu, koji su "ona i Tito" podigli. u istom krugu, za njega izgradi se nova rezidencija, nazvana MIR - maršalova intimna rezidencija. Tako je i učinjeno 1980, a vredi napomenuti da Tito u nju nikad nije kročio.

Reyidencija Mir je nastavila svoj život, kao muzej. I tako, sve dok žitelje elitnih beogradskih četvrti Topčiderskog brda, Senjaka i Dedinja nije dočekalo prvo ovogodišnje decembarsko jutro 1997. godine velikim iznenađenjem: ispred Užičke ulice broj 15 pojavili su se naoružani vojnici, stražari u plavim gardijskim uniformamaU tu kuću uselio se Slobodan Milošević, predsednik Savezne Republike Jugoslavije i njegova supruga dr Mirjana Marković.
Preporuke:
26
8
18 subota, 22 jun 2013 13:45
Monarhisti
DESNICARI i MONARHISTI = KOLABORATERI NACISTICKOJ HITLEROVOJ

VOJSCI sto vama NIMALO NE SMETA, zar ne????

KRALJA + ARISTOKRATIJU, NIJE NIMALO INTERESOVALO NEOBRAZOVANOST i

ZAOSTALOST srpskog naroda, BOGATILI su se i ODLICNO ziveli na GRBACI tog

PRIMITIVNOG i ZAOSTALOG srpskog naroda!!!

Kada se narod digao PROTIV PAKTA koji je KRALJ sa HITLEROM potpisao, STA

su uradili Kralj i Aristokrati i Bogatasi Srbije!????

POBEGLI su iz SRBIJE i OSTAVILI NAROD na milost i nemilost Hitleru!!!

BEDNO i KUKAVICKI i NEMA RESPEKTA za takvog Kralja i takve aristokrate i burzuje, POHLEPNE i jedino u brizi za svoje bogatstvo!

U mnogim kraljevinama Evrope, Kralj i njegovi su OSTALI uz SVOJ NAROD

"gospodo" monarhisti i desnicari Srbije, a vi potomci tih kukavica, nemate se

cime ponositi i kritikovati one koji su se borili za ovaj narod!!!
Preporuke:
17
30
19 subota, 22 jun 2013 13:55
...
Rediju
"prećutkujete vaš neoboriv i ogroman doprinos Turcima i turskoj vojsci u kojoj ste ratovali baš protiv svojih ali i ostalih hrišćana"
Ovo ti je besmislica; prolupao si na vrućini. Turska je imala jedinice koje se mogu uporediti sa Legijom stranaca, u kojima su služili Poljaci, Italijani, mnogo Francuza oduvek bolećivih prema Turcima itd. Postoje čak i Uspomene jednog janjičara koje je pisao Poljak.
Valjda si čitao "Omer-pašu Latasa" i sećaš se kako je Krajišnik! prebegao preko granice i pridružio se turskoj vojsci gde je napravio karijeru? Evropa se samo dva puta udružila protiv Turaka, boreći se za život,u kopnenoj bici kod Poatjea i pomorskoj kod Lepanta 1571. Bajron je bio zgranut ravnodušnošću svoje Engleske prema grčkim ustanicima, pridružio im se i tamo stradao.
Preporuke:
26
4
20 subota, 22 jun 2013 14:04
Jasna*@Zivorad
Bilo je nasilno uvodjenje Srbije u zapadnu sferu,ali uz rusenje socijalizma!Mada nasilno ,ali uz dragovoljnost pozamasnog dela naroda oko 50%,i uz saradnju i licno angazovanje najveceg dela srbijanskih politicara Djindjica,Kostunice,Draskovica...koji su se zalagali za uvodjenje zemlje u zapadnu sferu i rusenje soc.i na kraju srusili socijalizam.
Ako ukidanje drustvene svojine,rasprodaja drzavne svojine,pljackaska privatizacija ,ukidanje radnickih prava ,radi lakseg otpustanja ,masovna otpustanja radnika itd...,liberalizacija uvoza,unistenje domaceg bankarskog sistema radi uvodjenja stranog i enormno zaduzivanje zemlje,ne znace rusenje socijalizma,onda ne znam sta to po vama znaci?
Uzgred u socijalistickoj SFRJ trubeli su neki ekonomski "eksperti"o visini duga kao dokaz neuspesnosti socijalizma,da bi sve bivse republike pojedinacno nakon otcepljenja daleko puta vise premasile taj dug.
Preporuke:
27
9
21 subota, 22 jun 2013 14:18
Jasna*@Zivorad
Ti ekonomski "eksperti",koji su svojevremeno trubili o neuspesnom socijalizmu i plasili narod visinom duga tog neuspesnog sistema su verovatno bili placeni,kao sto su i ovi "neoliberalni" danas(a verovatno su mnogi od njih jedni te isti), koji su od 5.oktobra 2000. vrsili propagandu o "efikasnosti" neoliberalnog kapitalizma,a sada kada se svi mozemo uveriti svojim ocima i svojom kozom o istinitosti njihovih bajki nema ih nigde ,zavukli se u misje rupe,ili tek retko se oglase nekom nebuloznom izjavom.
Preporuke:
20
9
22 subota, 22 jun 2013 14:38
Raglabanja
Obicna preklapanja besposlicara koji, svako iz svog ugla, krajnje subjektivnog, bez pravih cinjenica, razglabaju o temi koja im je potpuno strana. Ako, lecite svoje kopmlekse i rasipajte mudrost.
Preporuke:
15
6
23 subota, 22 jun 2013 15:43
MALI CAS ISTORIJA RVATIMA
prvo djujic nikada nije imo svoje jedinice dalje od knina,na tom terenu oko jasenovca gradiske su delovala partizanske jedinice koje nikad ni jednu pusku nisu zapucale po jasenovcu,selo bogdasic je udaljeno od jasenovca pa nekih 30 km a to je bilo mesto osnivanja 12 partizanske slavonske,pa nikad nisu juzno zapucali.Sramota je da vi hrvatima nama pridikujemo da smo odlazili u turke,nismo mi odlazili u turke nego su deca od majke uzimana odvodjena u janicare i tamo pravljenja da budu najgori neprijatelji srba.NAJBITNIJTE NAJMANJE ZLOCINA NAJMANJE ZLOCINA SU NEMCI UCINILI OVDE za vreme drugo svetskog rata pa ako smo sa vama ustasama i draim nam dobronaima mogli da pravimo opet drzavau i da jedan najodvratniji narod na balkanu ucinimo pobednicima po sto nebi isli u nemacku i radili za pare ?draza je jos 39 hapsen sto je govorio protiv nemaca ,a a gle cuda tito je udario po svabama tek kad je prva ruska glava pala a ne SRPSKA.draza je tuko ,da nije bilo ustasa da izadju mozda bi i vise
Preporuke:
24
4
24 subota, 22 jun 2013 15:46
MALI CAS ISTORIJA RVATIMA
srpski kralj je bio iz naroda bez plave krvi bez icega covek iz naroda jednak medju jednakima,njegov predak je bio selja trgovac,i mi smo ponosni na to sto modernu drzavu imamo 150 godina,a a vi rvati od 91 ? i gle cuda mi fasisti pa kako to da kod fasista zivi 18 procenata manjina a kod vas gle cuda bas cudo niko osim ustasta ? pa najmanje ste multikulturna drzava na svetu,grozite i bojite se svega sto je tudje ,primitivizam vam je u 8 veku ostao ,kod srba je u 11 veku bilo dozvoljeno i jedna i druga vera kod vas nije u 21 ,nemojte vi nama da moraliste vi ste napravili 95 posto cistu hrvatsku .
Preporuke:
27
6
25 subota, 22 jun 2013 16:15
Živorad
@Jasna
Čudi me da ne razumete da je društvenu svojinu ukinuo Milošević, ili da kažemo, ukinuta je za vreme njegove vladavine.
Društvena svojina je pretvorena u državnu. Dakle više nije bilo svojine bez jasnog titulara.
Za vreme Miloševića Srbija je, i po zapadnim merilima, bila demokratska zemlja.
Čudi me da vi to ne razumete.
Preporuke:
19
4
26 subota, 22 jun 2013 16:23
Živorad
@jasna
I još me čudi da ne razlikujete socijalistički sistem upraljvanja, uveden od strane komunističkih partija u istočnoevropsim zemljama, od zapadnog višepartijskog političkog sistema.
A pretpostavljam da ste završili nešto od društvenih nauka.
Kao i jedan deo našh nedostaje jasna predstava šta je šta.
Preporuke:
14
4
27 subota, 22 jun 2013 17:34
Jasna*@Zivorad
Vi gresite Zivorade.Milosevic jeste modernizovao socijalizam,on je doneo Zakon o privatizaciji,ali na nacin da se akcije preduzeca dele radnicima,zatim vracao je oduzeto poljoprivredno zemljiste seljacima , nije prodavao drzavne resurse , itd,sve ovo sto su njegovi oponenti uradili.Radnici su uzivali visok stepen zastite,pa nije cudo sto su se medju prvim zakonima koje je ukinula DOSisticka garnitura cim se docepala vlasti,bili upravo Milosevicev zakon o privatizaciji i Zakon o radu,a evo ovih dana Dinkic najavljuje nove izmene,na stetu radnika naravno.Vi zaboravljate da su njega i Zapad kao i njegovi protivnici smatrali diktatorom,a ne demokratom,pa i Kostunica i Djindjic su smatrali da je problem Kosova "demokratsko" pitanje.Secate se Kostunicinih i Djindjicevih bisera mudrosti, "samo da diktator ode i problem Kosova ce biti resen",ova dvojica verovala su da Zapad nece Srbiji praviti problema oko Kosova ,ako uvedu zemlju u sferu zapadne "demo(N)kratije".
Preporuke:
19
8
28 subota, 22 jun 2013 17:52
Jasna*@Zivorad
Dakle bez obzira sto on jeste uveo visestranacje i modernizovao socijalizam to za Zapad nije bilo dovoljno da bi ga smatrali "demokratom",naprotiv nazivali su ga "hard line comunist",(ali isto tako i "hard line nationalist"),i to upravo iz razloga sto nije hteo da uradi sve ono sto su uradili njegovi protivnici "demokrate" Djindjic i Kostunica.
Preporuke:
14
8
29 subota, 22 jun 2013 18:34
Živorad
@Jasna

Vi ovde navodite neke tačne stvari a onda kažete "oni ga nisu smatrali--"
Izvinite ako su ga oni "smatrali ili ga nisu smatrali" to zapravo ne određuje šta je on u stvari bio.
Oni su "smatrali" ono to im je u tom trenutku bilo potrebno za agresiju.
Za mene je činjenica o ukidanju društvene svojine i uvođenju višestranačkog političkog sistema, kako vi to zovete "vešestranačje", neporeciva istina i šta je neko u tom ili sadašnjem trenutku smatrao je sasvim druga tema i predmet za proučavanje.
I naravno da su Koštunica i Đinđić u tom periodu bili "demokrate utopisti".
Ako su postojali "socijalisti utopisti" zašto ne i demokrate?
Preporuke:
10
11
30 subota, 22 jun 2013 19:33
Gospa Andja
Tragikomicne su romansirane biogtafije. Jovanka Budisavljevic je iz siromasne seljacke porodice (ne znam sta je u tome za stid), sto bi moja baba govorila "bili su sirotinja koja je volela da se kiti". Nema rodbinske veze sa Savicom Kosanovicem i admiralom Pricom, a kamoli sa Nikolom Teslom. Ustase su smisljeno rasterale i unistile elitu srpskog naroda u tadasnjoj NDH, pa su priliku da postanu vodje dobili neobrazovani ljudi, zandarmi i maloletne seljanke. Znamo kako se njihovo vodjstvo neslavno zavrsilo.
Preporuke:
12
8
31 subota, 22 jun 2013 19:34
Lola
Brljotine žena predcednika srbije .....svi koji su bili u Karađorđevu znaju da je tamo svojevremeno bila jedna mala slatka pripitomljena srna koja je zajedno sa osobljem išla okolo u preglede ...bila je atrakcija .
I to je sve bilo dok jedna gospođa nije tražila da se podigne temperatura vode u bazenu za nekih bednih 1-2 stepena .....nakon što joj je objašnjeno da je to gotovo nemoguće , sad verovatno i vi pogađate , cenu je platila ona mala slatka srna , neko je mučki ubio i niko nikad nije povezao ta dva događaja mada su svi znali da su povezani .
Preporuke:
10
6
32 subota, 22 jun 2013 19:59
Marko
Srbin sam prekodrinac. Sramota me je i da pomislim šta je habzburgovac Tito i njegovi perverznjaci radili tim partizankama i pionirkama koje su mislile da su napredne ako se predaju u svakom pogledu tom bečkom kopilanu. Nešto slično se dešava sa Srpkinjama i danas. Ne zna se koja je veća ofarbana plavuša. Samo je predznak drugačiji. "Demokratski" i "eUropski". Primitivizam.

Tvrdim da je, nedostatku drugog organizovanog pokreta koji bi pokušao spasiti stotine hiljada Srba od ustaške kame, partizanski pokret infiltriran Titovim bitangama i preotet od srpskog naroda. Heroji koji su se goloruki tukli s ustašama su kasnije poubijani, a izmećari su iskorišteni za obračun sa srednjom klasom u Srbiji.

Na drugoj strani su bili inertni četnici zaljubljeni u monarhiju i u spletkare iz Engleske i Amerike čije pilote koji su se vraćali s bombardovanja (i srpskih) gradova spasavali i delili ono malo hrane s njima. Potomci tih pilota su im to vratili DU municijom '99. Tragedija Srba. .
Preporuke:
31
3
33 subota, 22 jun 2013 20:12
Peter RV
Dinic bi mogao da zapita Jovanku o sudbini mojega brata od tetke,Dragutina Bozovica, komesara pratece cete Brozovih tjelohranitelja. Ucestvovao je u bitci na Drvaru, braneci marsala. Poslije rata postao je komesar divizije marsalove garde.Imao je najvece sovjetsko odlikovanje, kao i sve moguce 'spomenice'. Nista mu sve to nije pomoglo, kad je 1948, odbio da skine sliku Staljina sa zida njegove kancalarije. Zavrsio je na Golom Otoku mucen od 'narodnog heroja' JK.(licno mi je opisivao nacin mucenja pritiskom kamena na grudima do padanja u nesvijest). Bestijalnost ponasanja komunista i prema svojim jednomisljenicima je jos jedan poznati rezultat njihovih izopacenih 'vrednosti'. Nikakvo cudo da su se nasli na djubristu istorije.
Preporuke:
25
7
34 subota, 22 jun 2013 20:21
Jasna*@gospa Andja
Pa sto vi gospa Andjo niste uzeli pusku i borili se kao sto su to ucinile maloletne,neobrazovane, siromasne seljanke i tako "dobili priliku"da osvojite vlast?
Uzgred oni tu priliku nisu "dobili" ,vec su je osvojili.
Preporuke:
12
17
35 subota, 22 jun 2013 21:47
Gospa Andja@Jasna*
Ne vidim argumente u Vasoj reakciji. Primer doticne pokazuje kako se moze dospeti do visokog polozaja sticajem okolnosti. U vrtlogu krvavog gradjanskog rata, bila je izabrana za suprugu "vrhovnog komandata" zbog pozeljne nacionalne i klasne pripadnosti i radi simuliranja bratstva i jedinstva.
Da, osvojili su vlast, a posledica toga je da su danas Srbi minorna nacionalna manjina u Hrvatskoj.
O tome ko i kako se se borio za narod u Lici od osnivanja Vojne krajine ne bih polemisala i stavljala u licnu ravan.
Preporuke:
15
6
36 subota, 22 jun 2013 21:47
sima@jasna
e tu je kljucna razlika izmedju nas srba i srba -komunista vi smatrate da drugi svetski rat bio rat u kojem je trebalo doci na vlast,a mi smatramo da je to bio rat kojim je napadnuta nasa zemlja spolja i iznustra i trebalo se od toga odbraniti...
Preporuke:
25
8
37 subota, 22 jun 2013 22:47
Jasna*@Sima
Ocigledno niste razumeli moj komentar.Uopste se moj komentar ne odnosi na to ko je trebao doci na vlast,niti ulazim u to ,vec reakcija na komentar "gospodje Andje" tj tvrdnju da su kobajagi ustase rasterale "elitu" ,a "priliku dobile" neobrazovane ,siromasne maloletnice.Pitam sta to znaci "dobile" priliku, tako sto je Jovanka sa 17 god,uzela pusku kao i njene maloletne drugarice.Kao da je to najprirodnija stvar da devojke idu u rat?
Pitam se bas da li bi "gospodja Andja" isla u rat ili slala svoju cerku od 17 god.,ako se to zove "dobijena prilika",a ne rat gde se gine i strada.Sto gospodje nisu scepale tu divnu priliku ,pusku u ruke,pa u osvajanje vlasti?
Poenta moga komentara je da se to ne zove dobijena prilika vec hrabrost,i ako su ustase rasterale elitu,onda je to bila neka mnogo plasljiva elita.Uzgred nisam vise htela ni da se javljam na ovu temu ,ali prosto nisam odolela cinizmu tog komentara.
Preporuke:
12
14
38 subota, 22 jun 2013 23:19
ustaška propaganda
@Jasna*
Pitam se bas da li bi "gospodja Andja" isla u rat ili slala svoju cerku od 17 god.,ako se to zove "dobijena prilika",a ne rat gde se gine i strada.Sto gospodje nisu scepale tu divnu priliku ,pusku u ruke,pa u osvajanje vlasti?
Poenta moga komentara je da se to ne zove dobijena prilika vec hrabrost

U mom selu se to zove manipulisanje decom.

i ako su ustase rasterale elitu,onda je to bila neka mnogo plasljiva elita.

Hrvati su pobili najveći deo srpskog gradskog stanovništva, bili su u istoj poziciji kao i Jevreji.

Iz mog sela je odmah na početku 20-tak najuglednijih seljaka pozvano na "dogovor" sa novim vlastima. Svi su obešeni.

Partizani su pred kraj rata streljali još 6-7 seljaka iako je to bilo partizansko selo.
Preporuke:
14
6
39 subota, 22 jun 2013 23:49
thinking maize
Pažljivo čitam šta Dinić prenosi ono što mu g-đa Broz kazuje u pero! Bio sam raspoložen da se BEZ PREDRASUDA posvetim praćenju ovog feljtona, tim pre što u prvom nastavku nisam našao ništa POSEBNO LOŠE u vezi iskaza g-đe Broz. Tako sam komentarisao i "zaradio" mnoštvo minusa. No već drugi nastavak Dinićevog feljtona (nadam se da je ZBILjA autentičan, da ne bi novinareva TUMAČENjA pripisivali g-đi Broz!?), sa iskrenim, malo naivnim i pomalo teatralnim stilom junakinje, NEODOLjIVO me podseća na ispovest jednog drugog istaknutog komunističkog rukovodioca, koja je obnarodovana pre oko 25 godina. Ispovest Jovanke Broz NEODOLjIVO PODSEĆA po STILU ispovedanja i po STAVOVIMA junakinje na autobiografiju Dragoljuba-Draže Markovića, pred kraj Titinog vakta i nešto posle jednog od "NAJISTAKNUTIJIH" Titinih SRBIJANACA! Drugo, na stranu IDEOLOŠKA NESLAGANjA, ali SIMPTOMATIČNO je da su srpski marksisti, koji se sa STRAŠĆU prepuštaju polemici, GOTOVO do JEDNOGA PIŠU GAJEVICOM! Zaključke izvucite sami!
Preporuke:
9
7
40 nedelja, 23 jun 2013 01:09
@Jasna*
Prvo, ako se ono što pripada društvu podeli radnicima dakle pojedincima, to više nije društveno već postaje privatno vlasništvo. A privatno vlasništvo može biti osnov samo kapitalizma a nikako socijalizma –da ne ulazim sad u to.

Drugo, radnik kao privatni vlasnik akcija može te akcije da proda ili pokloni kome hoće. To je valjda notorna logika privatnog vlasništva. Prema tome, ili se radi o neviđenoj gluposti ili o neviđenom licemerju tvrditi da je Milošević hteo da modernizuje socijalizam tako što će akcije podeliti radnicima. Kako su Milošević ili Mira Marković ili čitava ta licemerna socijalistička vrhuška mislili da kontrolišu šta će radnici – vlasnici akcija – raditi sa akcijama koje su sada u njihovom privatnom vlasništvu? Kako su mislili da radnicima zabrane prodaju tih akcija? Kako su mislili da kontrolišu da li će radnici akcije prodavati Miškoviću, ili Beku, ili onom direktoru iz Sintelona? I sa kojim pravom? Akcija je potvrda o privatnom vlasništvu i tu je kraj priče.
Preporuke:
7
9
41 nedelja, 23 jun 2013 01:37
@Jasna*
2.
A to što su se radnici polakomili i prihvatili da postanu akcionari, dakle da postanu privatni vlasnici onoga što je bilo zajedničko, društveno, to je prva i najvažnija priča – suštinska priča o socijalizmu, ali nju niko ne voli da čuje. Niko ne želi da čuje da su spremačice iz „Sintelona“ dobile akcije u vrednosti nekoliko desetina hiljada maraka i da ih nije bilo briga što spremačice iz domova zdravlja nisu dobile ništa. Jer su one bile uobrazile da je „Sintelon“ njihov. I ne samo spremačice. Društveno vlasništvo se bilo pretvorilo u grupno pa je podela akcija radnicima izgledala kao nešto normalno - kao „moderni“ socijalizam. Nisu mogli da shvate da dobrovoljno srljaju u staromodni, onaj prvi i najstrašniji kapitalizam.
Preporuke:
8
4
42 nedelja, 23 jun 2013 01:38
@Jasna*
3.
Istina zahteva da se kaže sledeće.
Sam Milošević se dugo opirao pritisku celokupnog vrha SPS-a da se donese takav zakon o privatizaciji. Njegov predlog je bio da Narodna skupština postane titular društvene svojine. Izričito je bio za očuvanje socijalističkog sistema. U to vreme, decembra 1989, njegova celokupna državnička aktivnost je bila usmerena na zbivanja na eh jugoslovenskom prostoru tako da su odlučujuću ulogu u donošenju zakona o privatizaciji imali Mirjana Marković i akademik Mihailo Marković.
Preporuke:
6
2
43 nedelja, 23 jun 2013 01:58
sima@jasna
cilj komunista je bio jedan jos pre rata a rat im je samo dobro dosao da ostvare cilj,cilj je bio zajedno sa ustasama,makedonskim nacinalistima,balijskim,siptarima srusiti monarhiju u srbiji i doci na vlast,te mape gde se srbija delila na neke republike koje su kasnije postale drzave u sfrj su nastale mnogo pre rata 41 ,to je bio cilj komunisticke elite,a rat im je dobro dosao da ostvare svoj cilj,glupi neobrazovani naivni narod ,tad jos vise nego danas,logicno je pao na tu pricu kako eto boze bilo je lose za vreme kralje sad ce da bude bolje mnogo bolje naravno tu pricu je mogo prodavati samo glupim srbima i nikom vise i zato su srbi bili 80 i vise procenata po brigadama u nobu na pocetku rata u NDH...
Preporuke:
4
8
44 nedelja, 23 jun 2013 06:14
@Jasna*@Sima
Srbi u Hrvatskoj a među njima i maloletnice kao Jovanka, su imali izbor ili da uzmu pušku u ruke ili da ih kolju ustaše.Dakle radilo se o spašavanju SOPSTVENIH života.
Za razliku od njih,nepunoletni mladići, njih 1300, kojima su dan uoči bitke na Kolubari podeljeni činovi kaplara da bi učestvovali u toj odsudnoj bici - borili su se za spas OTADŽBINE.
Preporuke:
14
2
45 nedelja, 23 jun 2013 08:15
Karl Marks-naš duhovni vođa
Kada čovek dođe u pozne godine, tada priča hvalospeve o sebi i još to bude u nekoliko različitih verzija.

Socijalizam je nestao 1989. od strane Ante Markovića potpisom pera kada je društvenoj svojini ukinuta institucionalna zaštita (sudstvo, policija) i državno upravljanje, planiranje i kontrola izvršenih planova.
Milošević uvodi Zajam za preporod Srbije kako bi popravio štetu nastalu od ukidanja socijalizma, ali tada kreće haranga, isto kao za Čaušeska.
HDZ čim je došao na vlast u Hrvatskoj, odmah je ukinuo društvenu svojinu. U svim republikama gde je srpski narod bio većina, sačuvan je socijalizam.
Rat je morao da počne. Zbog imovine.
Miloševićeva privatizacija dala je sva prava i vlast radnicima nad društvenom svojinom, ali se to nije dopadalo DOS-u, bivšim titovim đacima koji su jurišali na imovinu.
Zapad ne želi slobodne ljude.
Preporuke:
12
13
46 nedelja, 23 jun 2013 09:38
@Jasna*
Zašto krijete svoje ratne zasluge iz poslednjih ratova? Pohvalite se slobodno. Vaši roditelji zasigurno su svoju mezimicu poslali u rat za spas tekovina NOB, ili ste još verovatnije otišli u dobrovoljce i branili svoju domovinu od spoljnog i unutrašnjeg neprijatelja.

Gde ste proveli ratne devedesete?
Preporuke:
6
3
47 nedelja, 23 jun 2013 10:21
@thinking maize
Stil je možda naivan ali ne bih rekao da je i junakinja naivna, bar ne toliko da bi jasno rekla s kim se to tukla na Zlatiboru i u Valjevu.
P.S.Nisam čitao Dražine memoare ali baš me interesuje u čemu bi to mogli biti slični sa Jovankinim.
Preporuke:
5
3
48 nedelja, 23 jun 2013 11:46
thinking maize@ @thinking maize
Naivnost Jovanke Broz je naivnost SLUGE, naravno u kombinaciji sa LUKAVOŠĆU sluge! Naivna je i pasji verna prema GAZDI, Brozu naravno, a LUKAVA prema drugim MANjE PRIVILEGOVANIM slugama! A ambijent u kome je Dinić intervjuiše i njen nastup spram njenih Ličana jeste slika ISKRIVLjENOG MATRIJARHA! Zašto matrijarh? Zato što se povremeno, u neredovnim prilikama (a one kod našeg sveta traju od austro-turskih ratova s kraja 17-tog veka, PA DO SADA!), NAMETNE SITUACIJA da jednom porodicom ili porodičnom zadrugom UPRAVLjA ŽENA, jer odraslih muškaraca nema! U uspomenama pokojnog akademika Miloja Sarića opisan je takav slučaj, a moj otac mi je pričao o baba-Čoli iz okoline Smederevske Palanke, koja je početkom 19-tog veka preuzela i UZDIGLA svoju porodicu do nivoa NAJMOĆNIJE PORODIČNE ZADRUGE u predkumanovskoj Srbiji! Čak su i sredinom 20-tog veka bili moćni i SLOŽNI! U tom kontekstu Jovanka Broz je MATRIJARH njenih PROTERANIH Ličana, ali SVE OSTALO u njenoj ličnosti dezavuiše je kao matrijarha!
Preporuke:
7
3
49 nedelja, 23 jun 2013 12:20
thinking maize@ @thinking maize, nastavak
Na žalost ni ja nisam čitao memoare Draže Markovića, mada su dostupni, barem u svakoj nešto većoj biblioteci u Srbiji. No, pokojni Slobodan Inić, sociolog i jedan od OBNOVITELjA DS-a (u vreme kada su demokrate STVARNO bile DEMOKRATE!), krajem 1980-tih objavio je UTUK knjigu na Dražine memoare, čiji su opširni izvodi objavljivani u NIN-u (kada je NIN STVARNO bio NIN!). Pretpostavljam da je objavljivanje te U BITI ANTIKOMUNISTIČKE knjige bilo DOZVOLjENO zbog toga što je Draža Marković, iako blizak srodnik (stric!) supruge Slobodana Miloševića, bio njegov ogorčeni politički neprijatelj, ali sa STANOVIŠTA TITOIZMA, ne sa antikomunizma. Ipak, OŠTRICA Inićeve knjige i feljtona u NIN-u bila je OKRENUTA protiv LjUDSKIH i NACIONALNIH IZVITOPERAVANjA karakterističnih za Dražu Markovića, a i NAJVEĆI DEO KOMUNISTIČKOG ESTABLIŠMENTA u Srba! Karakteristična je Dražina "kitica" (koju Inić ističe) da su: "SRPSKE DEVOJKE SUVIŠE STIDLjIVE, jer STEŽU GRUDI i NE DOPUŠTAJU da im se TAJ DEO TELA ISKAŽE u PUNOM OBIMU!"
Preporuke:
4
4
50 nedelja, 23 jun 2013 12:34
thinking maize@ @thinking maize, kraj!
Na osnovu te Dražine opaske (i još nekih) Inić izvlači osnovani zaključak o SUŠTINSKOJ NEODGOVORNOSTI i NEKOMPETENTNOSTI srpskih rukovodilaca diljem Titoslavije, a time i o njihovoj SUŠTINSKOJ INFERIORNOSTI i PODANIČKOM MENTALITETU spram Broza i njegovih slovenačkih& hrvatskih gaulajtera! U tom smislu bi se uloga srpskih komunista, muških i ženskih, mogla okarakterisati ne statusom kapoa iz konc-logora, već statusom ŽENA iz OSMANSKIH HAREMA ili PAŠA JANjIČARSKOG POREKLA iz sultanovog okruženja! SJAJ i VELIČINA su im bili lako DOSTUPNI, ali i VARLjIVI, pa su je mogli, često puta ZAJEDNO i sa ŽIVOTOM (slučaj Krcun!), IZGUBITI u TRENU! U tom kontekstu, a "glede" same Jovanke Broz veoma je karakterističan vic koji je kružio Srbijom u vreme njene nemilosti: "Da li znaš KO je NAJBOLjI ŠAHISTA u SFRJ!? ??? Drug Tito! ??? ŽRTVOVAO je DAMU da bi "SPASAO" PARTIJU!" Nadam se da će NEKI Srbi iz ovih ČINjENICA IZVUĆI ZAKLjUČKE i početi da se KORIGUJU u smislu POŠTOVANjA MINIMUMA NACIONALNIH INTERESA!
Preporuke:
13
4
51 nedelja, 23 jun 2013 13:01
Reddy
ja sam našao kod srbijanaca još uspešnije trikove. Na primer, da se ratosiljaju sopstvene države i naroda zarad ličnih interesa. Od Obrenovića, preko Karađorđrvića, do postbrozovskih antikomunističkih "patriota". Čitava lepeza snalažljivih izdajnika.
Preporuke:
9
18
52 nedelja, 23 jun 2013 13:07
Reddy
Rusi, međutim, povlače poteze mnogo svrsishodnije. Žrtvuju srbijanske pacere a izvlače maksimalnu korist. No, u pitanju je škola!
Preporuke:
8
16
53 nedelja, 23 jun 2013 13:33
Marko
@Thinking maize,

ovo što ste gore napisali ću sačuvati, jer je to u stvari to: Stara srpska boljka koja nalaže Srbima da se osećaju inferiornim od bilo koga ko nabaci malo zapadnjačkog akcenta bilo nemačkog, engleskog ili francuskog. Neki to nazivaju gostoprimstvom, ali, po meni, to je osećaj inferiornosti prema strancima. Nasuprot tome imamo srpsku surovu netrpeljivost prema bližnjima - rođacima, braći, kumovima i/ili uopšte prema Srbima.

Tito je bio austorugarisko kukavičje jaje ubačeno naivnim Srbima, tehničar.

Na stranu sve to, ali lakoća s kojom se Jovanka, jedna od najlepših žena na ovoj planeti, dala ovom Austrougarinu sumljivog porekla u najmanju ruku je tužna. 600 srećnica iz gornjeg teksta koje nisu zapale za oko Titu i njegovim perverznjacima Kardelju, Bakariću i ostalim komesarskim banditima ni same ne znaju koliko su bile srećne. Završile bi kao i prelepa Jovanka, sažvakana i na marginama svega.

Stvarno je tužno čitati noviju srpsku istoriju iz koje ništa nismo naučili.
Preporuke:
13
5
54 nedelja, 23 jun 2013 13:58
POKAATELJ
@ REDDY........BRAVO, SVAKA VAM CAST........NASTAVITE kao sto ste poceli -sa Vama sam,i 100% PROTIV KUKAVICKIH CETNICKO-MONARHISTICKIHEGOISTA, koji su ODUVEK RADILI ISKLJUCIVO u SVOJU KORIST, a NAROD im je bio ZADNJA RUPA NA SVIRALI !!!!"GOSPA" ANDJO, a STA STE VI IKADA URADILI ZA SRPSKI NAROD ????Gospa Andji, se eto NE DOPADA, sto su OBICNE i SIROTE devojke srpske,imale priliku da USPEJU boreci se....a STA ste vi gospo radili u to vreme???Sa BOGATASIMA iz BGD-a, otkucavali sve one koji su bili u KPD???
Preporuke:
8
12
55 nedelja, 23 jun 2013 14:11
Reddy
@Marko

Sa jednim drugim kaplarom Srbijanci i njihova predratna polupismena gedžovanija je sklapala različite aranžmane a na kraju i Trojni pakt, vrhovni akt izdaje zemlje Srbije. Pa, uporedite jedno i drugo i baš me zanima odgovor. Ali, onako po srbijanski, resko i dvolično, kako bi bilo što manje prepoznatljivo, već kako umete. Tito vam je doneo priznanje/kapital/ širom sveta na osnovu koga ste pravili poslove i gradili svoju reputaciju. Sada ste je uništili svojevoljno pa, izvolte, imate šansu da ga nadmašite. Suočeni ste sa sopstvenim beznađem koje iz vas izvire ko planinsko vrelo. Zašto? Jer to je vaša suština, vaša bit, biće. Kada toga ne bi bilo ne bi ni postojali. Vi ste đavolovo drugobivstvo.
Preporuke:
6
15
56 nedelja, 23 jun 2013 15:02
thinking maize@ Marko
Nije to boljka SVIH Srba, već onih koji su se PRENAGLO UZDIGLI, a OSTALI sa PRAZILUKOM u ZNA SE ČEMU! Prema tome, "naša" POLUINTELIGENCIJA, "naši" KOMUNCI i LAST BUT NOT LEAST "naši" "ZAPADNjACI"!? Uostalom, pogledajte sliku Čede Jovanovića! KLASIČAN ŠILjOK...., NEIŽIVLjEN i NEDOVEDEN! Milovan Danojlić, inače seljački sin za takve ima izraz "IZDELjANI od JEDNOG KOMADA"! Takvi su "junaci" Glišićeve "Glave šećera" ("ZNAŠ LI TI KOLKO PUTA SAM POVTORAVO i PRITVRĐIVO TREĆI RAZRED! "Moram" sve to da "NADOKNADIM", sad kada sam NA POLOŽAJU!") ili Nušićeve "Gospodže ministarke", za koju kažu da je napisana PREMA STVARNOJ LIČNOSTI! A da ni braća& sestre od preko Drine& Save& Dunava NISU BEZ MANE postarao se da ih opiše Sterija u "Rodoljupcima"! Generalno, LIK srpskog socijalističkog GRAĐANINA-PLEMIĆA prvi je opisao BESMRTNI Branko Ćopić ("Odumiranje međeda"), vrhunio Aleksandar Popović ("Razvojni put Bore šnajdera"), a u epigramskoj formi je naslikao VIB ("Plavo more, Bele vikendice i Crveni Drugovi")!
Preporuke:
10
3
57 nedelja, 23 jun 2013 20:10
Srđa @ Jasna*
Nije partizansko - četnički sukob podela Srba, ne.
To je podela na anti-Srbe i Srbe u lokalnom i nacionalnom smislu, i na zveri i ljude u opštem, čovečanskom.

Zamisao da se partizani (ili ustaše) mogu predstaviti na bilo koji drugi način do zverske prirode je naprosto naivna.

Zato odricanje i osuda njihovih nedela označave povratak savesti i svesti o vrednosti života... i imovine.
Preporuke:
7
5
58 ponedeljak, 24 jun 2013 08:22
Bob
Tope se od miline razi reddijanci, kapitalci, komunjarci, hrvaćani, montenegrini i ostala bulumenta kad vide ovakve teme.
Preporuke:
10
5
59 ponedeljak, 24 jun 2013 17:22
Slavomir Srpski, Slobo_gorbacov polukomunista i polubog
Potrebno je reci da se drug Slobo odrekao komunizma i drustvene svijine uvodeci privatizaciju, cime je SRJ gurnuo u kapitalizam u kome su gradjani imali svoje deonice i kapital, koji su mogli da prodaju bilo kome. Jednostavno unistio je princip drustvene svojine koji je postojao u socijalizmu. A onda je uveo i visestranacki sistem, koji je bio mimikrija demokratije. Dakle on jeste urusio komunizam, slicno Gorbacovu, i doveo razbijanje Jugoslavije ne samo faktima, vec i formalno, kada je ukunuo SFRJ i Zabljackim Ustavom osnovao SRJ (Srbija-CG) oduzimajuci Srbima izvan te SRJ konstitutivna prava koja su imali od osnivanja kraljevine Jugoslavije. Prihvatio je Brozovu avnojsku podelu, kao sto je Gorbacov doprineo razbijanju SSSR i podelu Rusa u vise nezavisnih drzava. Ono sto jedino nije doneo to je vladavina demokratije i prava, vec osnivanje dominantnog rezima njegove Soc-partije, dakle privatnog rezima kojim vladase jos 8 godina od Zabljackog Ustava 27.7.92.
Preporuke:
8
6

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner