Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Samo smo se malo otrovali

Komentari (41) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 24 februar 2013 21:10
Dino Zoranić
Hoće li gos-n Knežević, umesto što pred kamerama pije mleko, da lepo i časno podnese ostavku zbog zamlaćivanja građana Srbije?!
Preporuke:
37
10
2 nedelja, 24 februar 2013 21:10
Pitam se pitam
Ako je Ješić pokrajinski skeretar (čitaj: ministar), kako to da on nema nikakvu odgovornost, kad znamo da je Vojvodina maltene država u državi?Kako to on proziva druge a ne sebe.Inače, jeidna njegova veza sa poljoprivredom je iskustvo sa fafaronima, da ne kažem crvenim ljutim papričicama red hot chilly peppers. To je njegov resor.*Ako ćemo pravo, Kneževićevo slikanje kako pije mleko, jednaka je groteska kao i Tomičino ili Tadićevo vakcnisanje. Još gore. Niko ne tvrdi da je procenat tog famonog toksina otliki da bi jedan gutljaj ili pola čaše bili opasni.Znači, tim gutljajem nije ubedio nikoga.
Preporuke:
48
5
3 nedelja, 24 februar 2013 21:36
Misa
@ Pitam se pitamZato sto su inspekcije republicka nadleznost i zato sto nije zatrovan kukuruz samo u vojvodini nego u celoj Srbiji.Ovo je bruka Republicke vlade i Knezevica, jer je ovo bila njihova nadleznost.Ne samo sto su potrovali narod , nego su unistili poljoprivredu za dugi niz godina. Mi bvise necemo izvesti ni litar mleka ni kilo sira ili mesa, a sto je najgore i svi agroindustrijski proizvodi u kojima su koriscena domaca jaja, meso ili mleko (cokolada, keksi, majonez...) su zatrovani.Ovo je kraj price o poljoprivredi kao izvoznoj sansi.
Preporuke:
7
27
4 nedelja, 24 februar 2013 21:48
D.J.
Mere koje se sada preduzimaju ne mogu da sakriju činjenicu da su državi Srbiji, ko god je vodio, interesi kompanija i lobija preči od bilo čega drugog, uključujući i od zdravlje njenih građana.


Upravo tako, rekao bih.
Preporuke:
32
2
5 nedelja, 24 februar 2013 22:14
Dragan Katun
Smatram da smo mi kao Narod u egzistencijalnoj klopci.
Ješić, kole, dulić, đilas, tadić ...GMO lobi, uvoznički, jevtinije mleko i ostalo u okruženju jer su subvencinisane-vušestruko-cene. Na drugoj strani magla je potrebna da bi ,,hrabri političari,, izravnali svoje dugove.
Egzekucija je u toku, u svim segmentima, da ne zaboravim apsolutnu ekonomsku destrukciju.
Nego, kako da se odbranimo?
Preporuke:
32
1
6 nedelja, 24 februar 2013 22:16
Jasna*@Misa
Zasto preterujes i panicis bez potrebe?Ko ti garantuje da su ranijih godina vrsene kontrole i kolika je bila kolicina toksina u mleku?Jesic ili GMOlobistkinja Dulic?Zasto ne izadju sa tim podacima,pa ih uporede sa sadasnjim.Pa zato sto ih nemaju,jer nisu ni vrsili kontrole mleka.Ne bi ni sad da nije u Bosni krenula da se dize prasina oko hrvatskog mleka.
Ova vrsta otrova je oduvek prisutna u mleku.Razne zemlje dozvoljavaju razliciti nivo ovog otrova.Da bi se ljudi zaista otrovali od ovog toksina koji je sastavni deo gljivice,potrebno je da duzi period ,bar pet godina kontinuirano piju ,odn kozumiraju zatrovanu hranu .
Preporuke:
26
6
7 nedelja, 24 februar 2013 22:31
Milos
Ono sto je interesantno je da ova afera nikako ne prolazi, a kod nas afere budu aktuelne veoma kratko (princip: svako cudo za tri dana), da bi bile zamenjene nekim drugim. Ko zna zasto je ovo bas sada lansirano i do cega ce dovesti. Da li da izazove vanredne izbore, da skrene panju sa Dacica...vreme ce nam otkriti.
Preporuke:
24
0
8 nedelja, 24 februar 2013 22:33
Agronom
Što se bre narode ložite? Ova priča sa toksinima u mleku je ekvivalentna priči o "svinjskom gripu". Evo ja kao stručnjak za tu oblast ću vam objasniti:
- Buđave stočne hrane je uvek bilo i biće.
- Gljivice koje se nastanjuju u stočnoj hrani luče aflatoksine;
- Aflatoksini iz stočne hrane se jednostavno otklanjaju dodavanjem zeolita u tu hranu;
- Ako se i ne dodaju zeoliti:
1. Vreme proteklo od gutanja hrane do lučenja mleka se meri satima, i aflatoksini se izlučuju zajedno sa mlekom;
2. Vreme od unošenja hrane pa do izlaska mesa na tržište se meri mesecima.
Kada bi ova priča o aflatoksinima bila istinita, opasnost od kontaminiranog mesa bi bila znatno veća (jer je logično da se za 3-6 meseci akumulira znatno više toksiina, nego za 4-5 sati). Stoga meso bi moralo biti mnogo otrovnije od mleka, ako bi uopšte životinje i preživele 6 meseci trovanja.
Kontaminacija ove vrste se može desiti na dva načina:
1. U procesu proizvodnje, kao posledica eksternih faktora, ili (dalje u nastavku)...
Preporuke:
44
3
9 nedelja, 24 februar 2013 22:41
Agronom- nastavak
2. Može se teoretski javiti i kao posledica korišćenja GMO biljaka u ishrani životinja, ali to nije naučno dokazano.
Tako da sam 100% siguran da se ovde radi o običnom spinu. Iz kog razloga ostaje da se vidi. Nečiji interes je svakako u pitanju.
MOguće je da je spin čisto politički.
Možda je spin od strane lobista GMO (kao, neće biti gljivica na GMO kukuruzu i soji). Ova teza je dosta verovatna, s obzirom da glavni lobisi za GMO u Srbiji su istovremeno i vlasnici mesnih industrija.
Tako da, slobodno pijte mleko, i ne brinite. Aflatoksina nema ništa više nego što ih je bilo i do sada, a da ne pričamo šta se sve stavljalo u mleko 90-ih godina, pa kakvo smo radioaktivno mleko u prahu dobijali preko humanitarnih organizacija sa zapada...
Preporuke:
45
3
10 nedelja, 24 februar 2013 22:51
Pitam se pitam @Miša
Razumem da si žut, što ja nisam. A nisam ni SNSovac.
Međutim, tvoja tvrdnja da Ješić i vojvođanska vlada nemaju nikakvih ingerencija, naprosto nije tačna.
Drugo, pitanje je od kada smo trovani?
Mi bvise necemo izvesti ni litar mleka ni kilo sira ili mesa,

Zar smo izvozili?
Pa zar sve nije rkenulo upravo od uvoznog mleka (Dukat)?
Gde izvozimo, samo u delove CG. I nigde više.

Ovo je kraj price o poljoprivredi kao izvoznoj sansi.

a ko je već davno uništio poljoprivredu? Nemojmo biti smešni. Koliko god da su Toma i VUčić bedninastavljači tadićeve politike i još gori su od njega, zna se kada je poljoprivreda uništena.
*
Inače, digla se dževa oko 300 ehktara što je obećano peiku. A deseitne hiljada hektara maltene besplatno dobio šeik al Todorić, pa nikom ništa.
Preporuke:
32
3
11 nedelja, 24 februar 2013 22:59
Misa
@ Jasna

MI svake godine izvozimo kukuruz, a kupci redovno vrse kontrolu i na alfatoksin. Nikad nam kukuruz nije vracen, samo ove godine je vracen iz tri drzave Italije (uvela zabranu uvoza naseg kukuruza), Madjarske i Rumunije sa sve analizama da je otrovan alfatoksinom.
I nije ovo samo nas problem i u Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji su videli da imaju problem sa svojim zarazenim kukuruzom, pa su ga pazljivo odvajali i pazili da se ne pomesa sa zdravim. Mi smo sve gurali u iste silose, a gljivica se razvija i posle zetve, i zarazili skoro sav rod kukuruza.
Stoka i pilici koji su hranjeni takvim kukuruzom su zarazeni pa i njihova jaja i mleko.

Veoma si najivna ako mislis da nasa hrana koji izvozimo nece biti pod posebnom kontrolom i da nam nece biti vraceno sve sto ima povecan alfatoksin.
Inace dozvoljene kolicine alfatoksina su u EU duplo manje nego kod nas, a u Rusiji uopste nije dozvoljen.
Preporuke:
18
10
12 nedelja, 24 februar 2013 23:07
Misa
@ Agronom

Alfatoksin te sigurno (u ovim kolicinama koje su u mleku i siru) nece ubiti odmah, ali je veoma opasan otrov koji se talozi u jetri. Tacnije najkancerogena supstanca poznata coveku. On je opasan pre svega za decu jer ce dovesti do povecanja obolevanja od raka jetre, to cemo osecati sledecih 50 godina.
Preporuke:
8
15
13 nedelja, 24 februar 2013 23:18
mačak garfild (1)
“…Srbija sada željno očekuje analizu mleka iz Holandije…”. Kako čak ni pisac ovog teksta ne shvata: rezultat će biti kakav bude... ali to ništa ne kaže, osim da je onaj SAMO UZORAK ONOG TRENUTKA bio takav, a to je bio samo taj trenutak, i taj uzorak. Ako je EU (kakva je «gadna i pokvarena» da je – jer većina vas zaista misli da jeste, a ne shvata da u dobroj meri greši – ali, neka), dala pre više godina sredstva za opremanje vaše laboratorije koja još uvek ne radi, a već je odavno trebalo, kada onda zamišljate da će biti poznati rezultati stalnog merenja mleka svih 200 mlekara? A kako je sa sirom (a da ne pričamo i o «vojnoj muzici»)? Bez dobro organizovane kontrole – a uslov za to je koliko-toliko organizovana državna uprava, ne može biti govora ni o minimalnoj bezbednosti ishrane. Nastavak (2) sledi.
Preporuke:
15
0
14 nedelja, 24 februar 2013 23:20
Drinko Končarević
EU je dala 15 miliona evra za laboratoriju i ista ne radi. Gde su novci? Ko je odgovoran za to? Punili su nam glavu kojekakvim HASAP-ima i onda se desi aflatoksin? Kako da verujem političarima bez obzira da li su ili su bili na vlasti? Aflatoksin se nalazi u glavama političara i od njih treba krenuti u čišćenju stočne hrane od otrova.
Preporuke:
18
0
15 nedelja, 24 februar 2013 23:20
mačak garfild (2)
Nastavak: Aflatoksini izazivaju akutna, dramatična trovanja samo u jako visokim dozama – ali glavna opasnost po narodno zdravlje je u njihovom dugotrajnom efektu kod uzimanja u nižim dozama tokom dugog perioda (izazivanje raka, uglavnom jetre – kancerogerno dejstvo). Te «niže» doze koje su (znatno) iznad maksimalno dozvoljene, a dozvoljeno je uglavnom do najviše 0,5 mikrograma na kilogram/litar hrane/pića/mleka (a za malu decu do 0,1 mikrograma) nemaju ni miris, ni ukus – a pogubne su na duže staze. Kontrola iziskuje dobru i stalnu organizaciju, odgovorne inspekcije i vlasti koje ne smeju zabašurivati nepovoljne rzultate i moraju izbacivati produkte sa nedozvoljenom koncentracijom aflatoksina (bez obzira na eventualne finansijske štete) i neprestano kontrolisati proizvode. Imate li i najmanje iluzije da ova, prethodna – ili neka buduća vlada ima tehničke i moralne kapacitete za nešto takvo?
Preporuke:
28
0
16 nedelja, 24 februar 2013 23:43
Baša Mrkalj
Jadna je ovo država. Ne znamo da li su jaja zdrava, ali je ministarka zdravlja otvorila kobasicijadu.
Preporuke:
21
1
17 nedelja, 24 februar 2013 23:53
Jasna*@Misa
Kako su u Hrvatskoj pazljivo odvajali bolesna zrna od zdravih ,kad je i tamo pronadjen toksin u mleku i to nije otkriveno u Hrvatskoj nego u Bosni?
Jeste tacno je u nekim zemljama nije dozvoljeno prisustvo ovog toksina u mleku ,ali isto tako u nekim zemljama(SAD.Kina...) je dozvoljeno prisustvo vece kolicine tog otrova nego kod nas.Isto tako ranije kod nas je bilo dozvoljeno vece prisustvo nego po sadasnjim standardima pa nije zabelezen porast broja obolelih od kancera jetre.Lekari kazu da onaj ko bi pio otrovano mleko svaki dan u kontinuitetu od pet godina dobio bi rak jetre.Naravno nisam protiv kontrole ,ali nisam ni za paniku.
Preporuke:
16
3
18 nedelja, 24 februar 2013 23:56
Agronom
@Misa
Dragi Mišo, ako sam rekao da sam stručan u oblasti ishrane domaćih životinja, onda to jesam. Pre svega ti toksini se ne zovu ALFAtoksini, nego AFLAtoksini. Luče ih gljivice iz roda Aspergillus. Vi biste i kao laik mogli da se zapitate: kako to da životinje koje se hrane takvom hranom ne oboljevaju, iako hranu konzumiraju mesecima? Kako to da je mleko kontaminirano a da na primer jaja nisu? Ako se vratimo preko 50 godina unazad, videćemo da su se prvi znaci trovanja javili kod živine (ćuraka, čini mi se). Kako to da nam je živina zdrava, i jaja bezbedna a krave bolesne a mleko kontaminirano? Kako to da Srbija nema laboratoriju za analizu na aflatoksin, nego analizu radi u EU, koja ima svoj interes da suzbija našu poljoprivredu, a poznato je i koliko je EU objektivna, kada smo mi u pitanju.
Slažem se da ovaj toksin nije bezazlen, ali nama koji se u ovu materiju razumemo, otbvaraju se mnoga pitanja.
Preporuke:
33
4
19 ponedeljak, 25 februar 2013 00:05
Drinko Končarević
Sve nam je zatrovano. Aflatoksin je samo jedna od komponenti koje se svakodnevno unose u organizam. Npr. u malim nepromajnim raskrsnicama, zbog pešaka zaustavlja se ceo saobraćaj. Dok se čeka da pešak pređe ulicu, nervozni vozači turiraju motore, prave veliku koncentraciju otrovnih gasova, svi prisutni se truju ali kako je sve po zakonu, niko se ne buni. Sve je u redu???
Preporuke:
15
0
20 ponedeljak, 25 februar 2013 00:19
seljak bezemljaš
Ne pijem mleko.Trošim jogurt.I naravno da imam probleme.Kiselo mleko koje pijem ima preko 6% masti.Ali ono sa manje masti je neukusno.
Mleko pije moj unuk.

Uzgred, snaja mi je lekar.Ne želim nikoga da ubeđujem.Mleko sa nađenim količinama aflatoksina nije ništa problematičnije od bilo koje namirnice računajući i hleb,koji je pun aditiva i konzervansa.

Mi smo kao mali majmuni usvojili EU kriterijume a ne možemo da ih ispunimo.Da ne navodim razloge.
G.Ješić misli da mu je ovo prilika za uspon i to je sve.I nije sporno da JE VLADA NESPOSOBNA.

Ne znam da li čitaoci NSPM znaju da je konzervisana hrana,i viršle i sve suhomesnato problematično jer sadrži konzervanse koji su direktan put do raka debelog creva.
HLEB IMA DVA OPASNA KONZERVANSA. HLEB KOJI SE PRODAJE KAO CRNI SADRŽI BOJU, BOJANOL I SIPA SE VREĆOM ZNAM RADIO SAM I KAO DIREKTOR PRIVATNE PEKARE.

TREBAJU NAM DOBRI TEKSTOVI O HRANI NIŠTA NEZNAMO
Preporuke:
29
1
21 ponedeljak, 25 februar 2013 00:29
Tomislav Milanovic
Bez namere da bilo koga uvredim, sve su ovo ciste budalastine. To je isto ono mleko koje smo u ovo vreme i prosle godine pili. Tada to "zutima" nije smetalu jer su oni bili na vlasti. Postoji mali milion drugih stetnih, kancerogenih i otrovnih stvari u namirnicama na koje niko ne obraca paznju. Da li se neko, na primer, bavio time kakvo voce i povrce kupujemo na pijaci? Nikada, niko. Pa, recimo, kakvo meso i mesne preradjevine jedemo? Cega sve imamo u jeftinim pastetama, salamama i kobasicama? DS-u, na celu sa Djilasom porucio bih da se pokriju po glavi i da cute. Nemaju oni apsolutno nikakvo pravo da bilo koga kritikuju, tim pre, sto su secanja, kada su oni bili na vlasti, jako, jako sveza.
Preporuke:
17
3
22 ponedeljak, 25 februar 2013 00:34
Vikipedija
Najznačajniji aflatoksini su aflatoksin B1, B2, G1, G2, M1 i M2. Aflatoksin B1 je najtoksičniji i gotovo je uvek prisutan gde i B2, G1 i G2. Samo aflatoksin B1, koji može da se nađe npr. u namirnicama koje sadrže neprerađene žitarice ali ne može da se nađe u mleku, ubraja se u grupu kancerogenih supstanci, tj. spada u grupu 1 prema IARC klasifikaciji (International Agency for Research on Cancer) što znači da je agens karcinogen i da je to dokazano kod ljudi. Aflatoksin M1 spada u grupu 2A što znači da je verovatno karcinogen kod ljudi (karcinogenost je dokazana kod životinja). Aflatoksini su dobili naziv prema A (Aspergillus) + FLA (flavus) + TOKSIN, a oznake B i G označavaju pojavu plave (Blue) ili zelene (Green) boje fluorescencije pod UV zracima, dok oznaka M označava prisustvo u mleku (Milk).
Preporuke:
12
0
23 ponedeljak, 25 februar 2013 00:41
Veljko Danilović
Eto kako se da objasniti sve razumno i stručno. Ja nisam agronom, ali ako sam uspeo da završim fakultet, valjda umem i da razumem lepo objašnjen problem. Jedno je sigurno - ovo se očekivalo, i oni koji su trebali da znaju da se ovo može desiti nisu ni prstom mrdnuli ili su čekali da sve prođe samo od sebe. Tu podrazumevam i mlekare jer ako one ne mogu da proveravaju kvalitet mleka koji otkupljuju, šta onda oni mogu da provere? Naravno, ovo je sve ispolitizovano, ali šta da se drugo očekuje od institucija banana države? Da prihvati da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije i dela svog naroda a da se stara o zdravlju preostalog?
Preporuke:
18
0
24 ponedeljak, 25 februar 2013 01:07
Misa
@ Jasna i Agronom

Jasna to je sve stvar verovatnoce kao sa duvanom, nece svi pusaci dobiti rak pluca, ali statistika pokazuje da 95% obolelih jesu pusaci.
Tako da nece svi koji sada piju mleko, jedu sir (mnogo zagadjeniji), buter, kajmak, jaja ... dobiti rak, ali mi cemo ovu hranu jesti tokom cele godine pa cak i dobrim delom i sledece, a to ce sigurno prouzrokovati povecanje obolelih od raka jetre.

Izvozna trzista za nasu hranu nije ni SAD ni Kina, nego Rusija i EU i moramo je proizvoditi po njihovim standardima.

Agronom

Jesu i jaja i meso i mlecni proizvodi, ako ih hranis zarazenim kukuruzom onda je neminovno da je nivo alfatoksina povecan i kod njih i to mnogo vise nego u mleku.

Dali vi i Jasna stvarno savetujete da trujemo decu, da bi imlek i agrokor ostvarivali profite?
Preporuke:
6
9
25 ponedeljak, 25 februar 2013 02:59
dika iz ćoška
Moram napraviti kraći uvod o tome kako se kukuruz "zarazio". Zbog suše, kako je bilo sve manje vlage u zemlji, kukuruz kao i sve druge biljke da bi preživele su izvlačile iz zemlje šta god su stigle pa su tako uvlačile i veće količine nekih štetnih materija koje inače ne uzimaju i stvorili su se uslovi da određeni mikroorganizmi proizvedu aflatoksin. E sad da bi razumeli razmeru gluposti iz prvog pasusa koja mi je zasmetala
“već da je uzrok otrova zaraženi kukuruz iz prošlogodišnje žetve, koji je umesto da bude uništen završio u silaži kao hrana za stoku“
pokušaću na šire da objasnim kako stoji stvar. Silažni kukuruz se za razliku od merkantilnog seje na manjem rastojanju tj. veći broj biljaka po jedinici površine jer je cilj gajenja biljna masa a ne plod odnosno klip tj. zrno kukuruza, te se takav kukuruz ubire u ranijoj feno fazi kada je pun sokova koji omogućavaju spontano mlečno-kiselinsko vrenje, koje je srž siliranja. nastavak -->
Preporuke:
13
2
26 ponedeljak, 25 februar 2013 03:09
dika iz ćoška
nastavak --> Samim tim je jasno da se merkantili kukuruz ne može silirati jer je sazreo i nivo sokova, koji su bitni za stvaranje anaeorobnih uslova u kojima se odvija proces konzervacije, je višestruko smanjen. Svim stočarima koji se bave proizvodnjom mleka je osnova proizvodnje ishrana životinja kojima se radi kvaliteta i količine mleka obroci sastavljaju po principu 2/3 silaže (odnosno kabastih hraniva) i 1/3 koncentrovane hrane u koju spada i naš „zaraženi“ kukuruz. Moram se osvrnuti da u 1/3 koncentrovane hrane kukuruz ne mora biti zastupljen 100 % već može biti kombinovan sa raznim drugim hranivima što se i preporučuje. Autor teksta svoj bes o nepostojanju državnih institucija odražava na pojedincu koji po njemu ne zna da hrani stoku a pri tome ne razlikuje osnovne pojmove koje upotrebljava i upušta se u ocenu izjava o aflatoksinu o kojem konkretno nije napisao ni reč a pretpostavljam da ni ne zna mnogo o njemu. I pored kritike smatram da mu se ne može ograničiti da iznese svoje mišljenje.
Preporuke:
15
1
27 ponedeljak, 25 februar 2013 09:07
Agronom
Mišo,Hajde da proširimo temu. Ako se AFLA-toksini (AFLA potiče od Aspergillus FLAvius)akumuliraju u jetri, zar se oni ne akumuliraju i u jetri životinja, to jest u džigerici? Jedemo li mi džigericu? Kako da ne! DŽigerica je rezervoar AFLA-tioksina. I ne samo da jedemo, nego se od iznutrica prave mnogi mesni proizvodi (parizeri, kranjske i druge kobasice...). logično je da su mesne prerađevine krcate toksinima. Zašto se to ne objavljuje? Da se ne uvrede lobisti GMO, koji su istovremeno gazde domaće mesne industrije.Vidim da niste shvatili suštinu, a suština je da se ne vrši sistemska i sistematska kontrola hrane na AFLA i druge toksine. E to je strašno! Te analize nisu skupe u odnosu na profite koji se ostvaruju. To što smo mi poslali uzorak na analizu u Holandiju je "smuti pa prospi". Analize se moraju raditi svakodnevno, na velikom brroju uzoraka.
Preporuke:
17
1
28 ponedeljak, 25 februar 2013 09:41
vlks
@Misa
Ne mutite vodu. Dozvoljen procenat tog otrova je bio do pre 3 godine 0,5 posto, a i u ovom odstranjenom mleku procenat još nije ni izblizu dostigao tu cifru. Desilo se to da su pre tri godine spustili dozvoljeni procenat na 0,05 posto i sad imamo "zaraženo" mleko koje najverovatnije nije ništa lošije od onog koje smo pili tokom ranijih sušnih godina. To što ćete par meseci piti takvo mleko ne znači ništa i oprostite mi na neznanju ali još nisam čuo da je neko umro zato što je pio mleko, a mnogi su umrli od alkohola pa se on i dalje legalno prodaje. Treba što pre odstraniti ove toksine iz mleka putem dodataka, ali ne treba dizati paniku iz razloga što je veća ona šteta koja će nastati ako građani prestanu da kupuju mleko.
Preporuke:
15
3
29 ponedeljak, 25 februar 2013 09:57
@@
E moj Mišo, koga briga za Agrokor i Imlek.Radi se o desetinama hiljada seljaka koji imaju pune ambare takvog kukuruza, kredite koji dospevaju a svi znamo da im je taj kukuruz čisti keš. Sada će ispasti da umesto keša imaju smeće koje će uz prisustvo inspekcije morati da plate "bezbedno"uništavanje.Ovo je samo jedan primer, ja bih rekao ne spina nego direktnog ataka na bazu ovog naroda a sve preko opranog i anesteziranog mozga.
Preporuke:
15
2
30 ponedeljak, 25 februar 2013 10:50
Anta
Stvar je potpuno bezvezna, jer propisi o dozvoljenoj kolicini se krecu od 0.5 do 0.05 mg po litru... dakle potpuno bezvezno... to je kao kad bi se propisi o dozvoljenoj kolicini alkohola u krvi kretali od 0.3 do 3
Preporuke:
8
1
31 ponedeljak, 25 februar 2013 12:05
gavrilo
tačno ste slikama prikazali one koji su se bezobrazno ponijeli prema svom Narodu,koji su lagali cijelo vrijeme a to im je i u opisu posla i to zapravo najbolje i rade,problemu koji Vlada nije htjela da sagleda kada je trebalo:da se ne LAŽEMO jer toga nam je preko glave:da ima morala VLADA bi morala da padne a ako ne vlada Ministri Dejanović i Knežević svakako ali pošto je ovo VLADA kontinuiteta promašene politike DOS-a i DS neće se desiti ništa ionako NES lovi tajkune koji ga ne slušaju a siromah Do Gola upetljao se u tužne pregovore i razmišljanja kako da se izvuče iz šaka Bata Banane i njegovog šefa Darka.Zato SRBI pijte mlijeko dok ga ima pa čak i zatrovano jer sa ovima ćemo uskoro postati GOLOGUZANI spremni za bezalternativni put kod "priajatelja i Partnera koji nam malo pa malo zagađuju polja sa osiromašenim uranijumom i ostalim preparatima dobrim po zdravlje!Zato što prije u EU dok nas ima jer Bata NES sa Pešićkom, kandićkom,Bata Čedom i ostalim otpadom će sve uraditi da nas uskoro nema!
Preporuke:
10
1
32 ponedeljak, 25 februar 2013 13:12
B.J.@ Agronom
1.Jasno je da je'agronom' čovek iz struke. Niko nije obratio pažnju na to da je čovek pomenuo dekontaminaciju korišćenjem ZEOLITA. Imamo ga u velikim količinama u rudniku podno Kopaonika (tamo ga ljudi koriste i kao građevinski materijal za izgradnju zdravih kuća). Naša je nevolja što se ni za šta ne konsultuju ljudi od struke i znanja, a sve u ludačkoj borbi za vlast (i mast koja uz to ide).
2.Kada se već, kako nam se prezentuje bori protiv zloupotreba, hoće li vlast ispitati gde se delo 15.000.000 koje je EU 2003. dala za pravljenje referentne laboratorije za ispitivanje namirnica.
3.Količina aflatoksina prema "Kodeks Alimentariusu" je 0,5 mikrograma po litru mleka i to je količina koja je dopuštena u SAD. EU nije na to "pristala" i količina je od 2006. smanjena na 0.05 mikrograma po litru, što je kod nas usvojeno pre tri godine.
Ne znam zbog čega o ovim elementarnim podacima nismo obavešteni. Da li su naši vlastodršci uopšte o njima obavešteni?
Preporuke:
17
0
33 ponedeljak, 25 februar 2013 14:24
kokatoksin
Ja mislim da je sve ovo da bismo umesto mleka deci davali čistu, zdravu koka-kolu u što većoj količini.
Preporuke:
13
1
34 ponedeljak, 25 februar 2013 14:35
Anka Krajina
@ B.J.
Da li su naši vlastodršci uopšte o njima obavešteni?

Budite ozbiljni! Pogledajte njihovu stručnu spremu.
A i Ješić, koji je "čovek iz struke" tek sad je saznao da Srbija nema nijedan referenčni laboratorij?!
A uredba važi već tri godine!
Sve to dovodi u sumnju prave namere ove afere.

Mene ova histerija oko mleka u mnogome podseća na stanje nakon Černobila, kad je npr. TV Zagreb javljao da jedino u Dalmaciji nisu kontaminirani salata i voće!(Sic!)
Preko noći su promenjeni savezni normativi i ispalo je da u SFRJ uopšte nema radiokativne kontaminacije.
Povećana obolelost od raka štitne žlezde nekoliko godina kasnije nije bila slučajna.
Preporuke:
10
0
35 ponedeljak, 25 februar 2013 15:23
Misa
@ Agronom

Ma ja se potpuno slazem sa vama da u ovoj drzavi vlada haos! Mi i ne znamo sta jedemo, a o nekoj sistematskoj kontroli kvaliteta hrane nema ni govora, ovaj slucaj to najbolje dokazuje. Znamo za problem vec mesecima, a nismo ni prstom mrdnuli da nesto uradimo.

Naravno da su mesne iznutrice, a posebno jetra mnogo opasniji od mleka, narocito treba izbegavati sve ono sto se zove jetrena pasteta.

Ako hocemo izvoz hrane moramo je praviti po standardima kupaca, a ne nasim, nisu valjda Rusi bez veze zabranili bilo kakvo prisustvo aflatoksina u hrani, kako sad mislis da im prodas bilo sta zivotinjskog porekla?

A to sto nismo napravili labaratoriju za kontrolu mleka je normalno, pa 15 miliona jedva da je bilo dovoljno za provizije, za izgradnju nije nista ostalo!
Preporuke:
8
1
36 ponedeljak, 25 februar 2013 15:30
B.J.@Anka Krajina
Ozbiljna sam. Njihove stručne spreme su mi poznate. No, oni su političari kavi god bili. Političari imaju stručne timove koji treba da obavljaju stručne analize. Pošto takvih stručnih timova nema jasno je da oni nisu ni političari. Samo su beѕumno vlastoljubivi. Drugim rečima, teško nama. Izlazimo i dalje na izbore kao bolesno stado, pa ćemo tek videti kako će nam biti.
Preporuke:
8
0
37 ponedeljak, 25 februar 2013 16:16
Anka Krajina
@ B.J.

Nisam ni mislila da ste neozbiljni, primedba je bila metaforička.
Nisu dovoljni stručni timovi, potrebna je njihova stalna aktivnost.
U tom segmentu je država podbacila. I to ozbiljno podbacila bez obzira ko je ministar.
Pa nije Srbija dosad postojala bez ijednog zakona, propisa ili stručnog standarda!
Znači, ako nema novih propisa, važe stari, ali ih treba dosledno sprovoditi.

Ni dosad nije bilo dozvoljeno prodavati kontaminiranu hranu.
I tu je potreban jak pritisak javnosti pogotovu udruženja potrošača.
Izvršiti pritisak na resore da objave detaljne podatke o proizvođačima, koji obavljaju redovnu kontrolu i onima, koji to ne rade.
Nijedan zakon bez kontrole ne vredi ništa. Najsvežiji primer je Ustav. Nažalost!
Preporuke:
9
0
38 utorak, 26 februar 2013 09:40
teletabis
Sad svi kao hipnotisani blejimo u flasu mleka. E, sad je to glavno. Sad ce Srbija da propadne od flase mleka. Ajde malo da ukljucimo, ako nam je pretekla koja, nervna celija u mozgu. Sta je nas seljak promenio u zadnjih 50 godina u poljoprivredi? Nista, bas nista. I svih tih decenija nam mleko bilo dobro a sad odjednom nije. Podjimo onda redom, sta sve ne valja, jer se hrani kukuruzom: jaja, piletina, svinjetina, junetina, sira, mlecne preradjevine, pa proizvodi gde ucestvuje meso, jaja, mleko...A dobri su nam Coca Cola, peciva nakljukana aditivom, sve tekucine iz plasticnih flasa, DOBRO JE SVE STO NIJE NASE.Kakao nam radnici vise ne rade, mislim da je sada neko mudar resio da odmori i ove nase seljake.Pa uzdravlje nam bilo.
Preporuke:
3
1
39 utorak, 26 februar 2013 10:27
@Anka Krajina @BJ
Budite ozbiljni! Pogledajte njihovu stručnu spremu.


Šta je tu nejasno? Ješić je stručnjak za fafarone, red hot chilly peppers
Preporuke:
1
0
40 utorak, 26 februar 2013 16:51
@B.J.@ Agronom
Jasno je da je'agronom' čovek iz struke. Niko nije obratio pažnju na to da je čovek pomenuo dekontaminaciju korišćenjem ZEOLITA.


Jeste, ali nađi zeolit. prodaje ga ona firma što nam uvaljuje magnete, mislim da je par stotina evra bočica.
Preporuke:
0
1
41 utorak, 26 februar 2013 18:14
Agronom
@BJ@Agronom
Pa ovce su za šišanje. Zeolit košta nasvetskom tržištu oko 350 evra po toni. A to što se nekomože u Srbiji obogatiti na neznanju Srba, toga nema nigde.
Preporuke:
2
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner