Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Put u rat popločan dobrim namerama

Komentari (30) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 06 februar 2013 21:40
Dag
Pored opravdanja za napad na druge države izvan NATO pakta, ova doktrina služi i da se umiri kolektivna griža savesti.

SAD su država koja je nastala na genocidu nad severnoameričkim indijancima čiju su zemlju oteli doseljenici iz Britanije, najbližeg američkog saveznika.
Preporuke:
50
0
2 sreda, 06 februar 2013 22:13
Zoran Đorđević
U praksi, ovo može velikim silama dati odrešene ruke za vojnu intervenciju u slabijim državama, kako bi se podržala bilo kakva oružana pobuna koja im odgovara. Kad se stvori utisak da je ova doktrina prihvaćena, ona čak može da posluži i kao podsticaj opozicionim grupama da izazovu represiju od strane vlasti, pa da onda traže „zaštitu“.
Interesantno je kako ova šema uspešno funkcioniše. Mislim da glavnu ulogu u tome igraju mediji, pre svih televizija, koja je, već sam to više puta rekao, zapravo organ vlasti.
Preporuke:
40
0
3 sreda, 06 februar 2013 23:10
srba
Na žalost postali smo drumski razbojnik u očima sveta a motive zašto je tako ne treba puno tražiti. Dovoljno da kažete da ste srbin.
Preporuke:
22
1
4 sreda, 06 februar 2013 23:23
A.Č.
Za vid lažne konstrukcije o Srbima kao takozvanom "genocidnom narodu" Zapad danas žestoko uništava srpsku državu i srpki narod.Srbi nisu genocidan narod, Srbi su žrtve proklete Zapadanjačke hegemonije koja čini sve da Srbe okakrakteriše kao "đavole na zemlji" kao dežurne krivce za sve.I haj ako neko nije želio da to povjeruje ili nije mogao shvatiti do 2000 godine, ali nakon 2000 godine svima treba da bude jasno das Zapad uništava sve živo a da su se na Srbima prvima "slomila kola", odnosno da su Srbi prvi osjetili Zapadnjački pohod u novu imperijalnu okupaciju svijeta.Srbi su prvi platili a danas plaćaju i drugi.Slobodan Milošević nije bio "balkanski kasapin" već borac protiv Zapadanjačke hegemonije, poput Huge čaveza ili Ahmedinedžada.Zato su ga i željeli ubiti kada su gađali njegovu reziidenciju, i nažalost i umro je pod sumnjivim okolnostima.Slava mu...
Preporuke:
41
0
5 sreda, 06 februar 2013 23:54
A.Č.
Ljudi vjerujte da oni neće stati u komadanju srpske državnosti.Vjerujte da će učiniti sve da se srpska državnost uništi i da se svede na najmanju mogu mjeru.I opet ovi suludi političari " ko muhe" lete prema tom Zapadu.Šta vide u toj licimjernoj "Evropskoj uniji", šta vide u tom NATO-? Koji će im vrag NATO?Zaista ne razumijem zašto to čine? Treba se okrenuti Rusiji, Kini, arapskom svijetu i dr. i graditi ekonomske i političke odnose.Ovo sa Zapadom je samo poniženje za Srbiju i srpstvo.
Ja sam se nadao da će Nikolić potjerati kola prema Rusiji kad on ko da su mu sve vradžbine svijeta bacili "niti vidi niti čuje", kao da je " i slijep i gluh"...
Preporuke:
39
0
6 četvrtak, 07 februar 2013 00:02
Peter RV
Kao i uvijek ,Dajana Dzonston (kad cemo Srbi, da njeno ime stavimo na nekom bulevaru?) cijepa zavjesu srama iza koje se Vasington krije.
"A šta, pitaju me ljudi, ako se nešto tako užasno ipak dogodi? Zar da Svet samo stoji i posmatra?"
Ovo su tipicna pitanja americkih polu-intelektualca u sluzbi agresivne politike njihove vlade. Samanta Pauer je samo jedan od najlicemjernijih primjeraka ove klase 'savjetnika' Obame.
Svijet itekako 'samo stoji i posmatra' uzas palestinskog halokausta vec vise od pola vijeka. Gdje je tu primenjivanje doktrine "R2P"?
Nije li interesantno da Muslimani koji se bore u Palestini protiv Izraela su 'teroristi' a oni koji se bore protiv Srba u Bosni i na Kosovu, ili na Kavkazu protiv Rusa, -su 'borci za slobodu'?
Ova drasticna kontradikcija ima vrlo prosto objasnjenje. Neko ga prozire?
Preporuke:
31
0
7 četvrtak, 07 februar 2013 02:35
Sale
Ameri ne vide kritičnu masu problema na Balkanu. Koliko god neko bio protiv srpske države, mora da ima na umu da su Srbi, uz sve novokomponovane narode na ovim prostorima, državotvoran narod. Jednom ostvarena država ne može se izbrisati iz kolektivne svesti i svaki pritisak će proizvoditi kontra efekat.
Danas postoji jak pritisak javnosti, ali nema šta da pritisne. I ova vlast će odjezditi kao i prošla ukoliko ne bude nešto uradila, ne za narod nego za državu.
Preporuke:
26
0
8 četvrtak, 07 februar 2013 08:33
gavrilo
Sjajna Dajana DŽonston razobličava povampirene ubice do u detalj!
Preporuke:
31
0
9 četvrtak, 07 februar 2013 08:52
subotičanin
USA, pre svega, nije nastala na genocidu. To je neverovatna laž i bizarno uprošćavanje činjenica, a koje služi da se već u prvoj rečenici kada je tema USA, dakle već u startu, diskredituje ova demokratska zemlja koja može biti uzor (i jesta uzor) za slobodu i ravnopravnost. Osnovni problem je što je Srbija, zbog pogrešne politike Beograda, došla u sukob sa ovom velesilom, pa je percepcija vrednosti i značaja USA potpuno poremećen. Naravno da je nakon NATO bombardovanja teško objektivno govoriti o USA, ali bi barem intelektualci trebali biti nepristrasni. USA je donela slobodu mnogim narodima, ili im je pomagala da je sačuvaju, počev od 2. Svetskog rata kada je dala veličanstveni doprinos pobedi nad fašizmom jer bez njene intervencije Hitler nikada ne bi bio pobeđen! Potom intervencija u Koreji: pogledajte samo Severnu Koreju, najveći koncentracioni logor, i Južnu Koreju koja je Azijski tigar a šta ne bi bilo bez USA. Zapitajmo se samo kakav bi svet bio da je SSSR opstao a USA
Preporuke:
1
48
10 četvrtak, 07 februar 2013 09:15
subotičanin - nastavak
... da je izgubila svetsku dominaciju tokom hladnoratovske podele ? Kada je reč o drugom Svetskom ratu, saveznička bombardovanja (čitaj: USA) su konstantno uništavala bukvalno kompletnu infrastrukturu Nemačke, a o fabrikama gde su se proizvodila oružja i sve što je potrebno za rat, dolazilo je do nepopravljivih gubitaka. SSSR je 1941. godine izbegao totalni poraz samo zbog toga jer ga Japan nije napao (a nije ga napao zbog rata sa USA !). Prema tome, najveći doprinos pobedi nad fašizmom dala je USA, ali to na ovim terenima nije popularno govoriti. Ali, ne idimo toliko u prošlost: Talibani su najzaostaliji i najradikalniji pokret, za koje su žene niko i ništa, bića prekrivena tkaninom, a bilo kakvo obrazovanje im je zabranjeno. Zbog gledanja tv-a sledi smrtna kazna, itd. Međutim, samo zbog nama (ne)poznatih razloga, srpski nacionalisti će stati u odbranu ove ljudske sramote i biti uz njih premda bi ti isti Talibani, da mogu, sve naš hrišćane u startu poubijali. USA, hvala što postojiš!
Preporuke:
0
47
11 četvrtak, 07 februar 2013 09:26
Ivan Aleksić
@subotičinan

Kao i obično - opet lupetate gluposti. Pa naravno da su SAD napale Japan, jer je Japan pre toga napao njih a ne SSSR.

Drugo - da je Japan napao SSSR samo bi se zaglibio u sibirskim šumama, zato to nikad i nije bilo urađeno, već su napadnute obale Pacifika - Kine, Indonezije, Indije, raznih ostrva... I to, treba reći, sa velikim uspehom.
Preporuke:
28
2
12 četvrtak, 07 februar 2013 09:48
Beli Orao
""Ivan Aleksić. Povremeno na ovom sajtu se pojavljuju tipovi tipa tip. Kad vide da nema ovde mesa za njih odlaze ili menjaju ime. Batica je moguće bio u SAD i svako kp tamo ode obično je izdoktriniran. Ne znam koji im čip ugrašuju, ali se svaki vratio čipovan. Znam jednog da nije i oteran je u penziju sa 43 godine.
Sinoć sam malo gledao DŽeronima. Oni snimaju istinite filmove, ali pošto pobiju čitav narod. Posle toga imenima tog naroda nazivaju svoje oružje(tomahavk, apač, komanč...). Sa njima ne treba imati posla.Naša je sreća što imamo daleku braću Ruse.

P.S.
Turci su sledeći.
Preporuke:
25
1
13 četvrtak, 07 februar 2013 10:00
Zoran Đorđević
@Subotičanin
Možete li nekako obrazložiti ovu Vašu tvrdnju:
Osnovni problem je što je Srbija, zbog pogrešne politike Beograda, došla u sukob sa ovom velesilom, pa je percepcija vrednosti i značaja USA potpuno poremećen.
Oko čega smo se mi to sukobili sa SAD i, kako Vaši istomišljenici vole da kažu, sa celim svetom? Šta smo mi to ikome iz tog "sveta" učinili nažao?
Da li je pogrešna politika to što nismo hteli sami sebi da razvežemo učkur?
Preporuke:
31
0
14 četvrtak, 07 februar 2013 10:50
subotičanin@Zoran Đorđević
Poštovani Zorane, sa zadovoljstvom ću Vam odgovoriti na postavljeno pitanje: SFRJ je nakon poznatih događaja (ne bih da zalazim još i u ovu temu) prestala da postoji, a bivše Republike SFRJ su dobile međunarodno priznanje. Beograd je to odbijao da prizna, i u isto vreme je na sve načine pomagao oružanu pobunu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na ovaj način je postao faktor koji narušava ono što nazivamo "Svetski mir", i to usled Evrope, što ima posebnu težinu. Ovakvi režimi moraju biti uklonjeni, to je nešto što je svima jasno, a što se i dešava sa onima koji sponzorišu međunarodni terorizam ili vojne hunte širom sveta. U pravnom smislu, Beograd je sponzorisao vojne režime u drugim, međunarodno priznatim Republikama, članicama UN. Zar Vi mislite da to ne zaslužuje osudu čitave međunarodne zajednice, pa čak i vojnu intervenciju, kako bi se uspostavio mir? Do intervencije je najzad i došlo, prvo u Bosni a potom i na Kosovu, te ratnih akcija više NEMA! Nastupio je mir.
Preporuke:
2
42
15 četvrtak, 07 februar 2013 11:58
Rade
Jos jednom, (vec sam reagirao na clanak na engleskom), veliko hvala Diani za postenje i hrabrost! Njena odlicna knjiga je jedna od rijetkih publikacija iz koje stranci mogu procitati sta se stvarno dogadalo na ovim prostorima. Preporucio bih i Majkla Parentija i James Biseta (bivseg Kanadskog ambasadora u Jugoslaviji, Bugarskoj i Albaniji). Ima jos dosta stranaca koji razumiju sta se desava i dovoljno su hrabri da o tome pisu i govore ali njih dvojica mi prvi padaju na pamet.
Preporuke:
20
0
16 četvrtak, 07 februar 2013 13:08
Bob
@subotičanin: I kakav mir je uspostavljen? Po cenu genocida nad Srbima i sa dobrom osnovom da svakog trenutka počne novi rat? Blago tebi u blaženstvu amero-liberalizma...
Preporuke:
22
0
17 četvrtak, 07 februar 2013 13:29
saša r.
@Beli Orao
Sinoć sam malo gledao DŽeronima. Oni snimaju istinite filmove, ali pošto pobiju čitav narod.

Čak ni tada ne snimaju istinite filmove, već poluistinite. Jedini istiniti film bio je Plavi Vojnik, tu se moglo videti kakvo je bilo iživljavanje američke vojske nad indijanskim ženama i decom.
Preporuke:
23
0
18 četvrtak, 07 februar 2013 13:32
Straight-suboticanin
"USA, pre svega, nije nastala na genocidu. To je neverovatna laž i bizarno uprošćavanje činjenica, a koje služi da se već u prvoj rečenici kada je tema USA, dakle već u startu, diskredituje ova demokratska zemlja koja može biti uzor (i jesta uzor) za slobodu i ravnopravnost."

Hajde da se ne osvrcemo na sudbinu srpskog naroda , posto vas ona ne zanima naspram "vrlog novog sveta" americke pravde i prosperiteta...Objasnite mi makar , zasto mislite da je taj bastion pravde nastao na humanim principima? Sami americki istoricari tvrde da je oko 8 miliona urodjenika istrebljeno tokom "osvajanja divljeg Zapada"..umrli su prirodnom smrcu?
Preporuke:
21
0
19 četvrtak, 07 februar 2013 14:19
subotičanin@Straight
Ubijanje starosedelaca (Indijanaca) ne predstavlja ništa drugo no ono što to u svojoj osnovi i jeste, a to je - ubijanje ! To se može kvalifikovati i kao genocid, ili kako god, ali to nikako nije ono na čemu je USA nastala u pravom smislu reči. Sa ogromnih prostranstava je nestalo domicilno stanovništvo, no, istorija je prepuna sličnih dešavanja ali društva koja su to činila nisu nikada postala to što je postala USA. "Tajna" vezana za uspeh USA da dominiraju planetom je posledica velikog broja događanja i uslova unutar samog američkog društva (ali svakako i događanja u svetu) što zahteva čitave sociološke studije (koje su kao takve već i načinjene). Suština je da taj uspeh nema nikakve veze sa nasilnim širenjem nekada relativno male zajednice sa Istoka na Zapad američkog kontinenta. Ovakvim nasilničkim širenjem zemlja je postajala veća u geografskom smislu, ali je Rusija ipak 2 puta veća (i bogatija po pitanjima resursa) no nikada nije imala moć i ulogu poput USA u svetu.
Preporuke:
2
21
20 četvrtak, 07 februar 2013 14:31
Rade
Rade @ suboticanin

Bas ste se danas potrudili! Mnogo tema ste naceli ali nazalost skoro nista od tog sto ste napisali nije tacno. Premali je ovdje prostor da vam na sve argumentirano odgovorim ali pokusacu bar na neke od vasih tvrdnji koje posebno bodu oci.

Odakle da pocnemo? Mozda ovo: “ … SSSR je 1941. godine izbegao totalni poraz samo zbog toga jer ga Japan nije napao (a nije ga napao zbog rata sa USA !). Prema tome, najveći doprinos pobedi nad fašizmom dala je USA … “.


??? Japan JE napao SSSR i to vise puta u periodu 1932 – 1939! Nakon sto su osvojili Mandzuriju i Koreju, japanski vojni planeri su namjeravali da osvoje cijeli sovjetski teritorij od granice s Mandzurijom do Bajkala, samo su sreli Zukova i pretrpjeli tako katastrofalan poraz da su izgubili svaku volju da se jos kace sa Rusima i umjesto toga su se usmjerili na puno mekse protivnike …

Raspitajte se malo o bitci na rijeci Khalkihin Gol…
Preporuke:
23
1
21 četvrtak, 07 februar 2013 15:09
Rade @ suboticanin
Sto se tice pitanja koje dao najveci doprinos pobjedi nad fasizmom - to bar nije tesko zakljuciti – od ukupnih vojnih gubitaka, (tehnike i vojnika), Njemacke u II svj. ratu, oko 80 % su izgubili na istocnom frontu. (Najbolja tehnika i vojnici koje su imali). (Da i ne spomijemo sad kako su se proveli Njemacki prijatelji …)

Ono s cim su se zapadni saveznici suocili na zapadnom frontu je bilo puuuuno slabijeg kvaliteta ….
Preporuke:
17
0
22 četvrtak, 07 februar 2013 15:12
Peter RV
Nije li interesantno da ovaj @Suboticanin, u svojoj listi zavalnosti blagodarnim intervencijama Vasingtona, ne pominje najveci i najdugotrajniji concentracioni logor na svijetu - Palestinu?
Zasto ne bi, po njemu, Izraelci osjetili na sebi, dobrobit nekog hjumanitarnog bombardovanja?
A kako se zove akcija davanja cebeta zarazenim velikim boginjama-Indijancima, sem genocid? Procitajte 'Istoriju Naroda SAD-a' Hauarda Zina
("Peoples' History of the USA").
@Suboticanin mora da je u 'tijesnom kontaktu' sa izraelo-americkim ambasadama- otud mu toliko odusevljenje.
Preporuke:
18
0
23 četvrtak, 07 februar 2013 15:28
wolff.ser
@Subotičanin

Prijatelju, tako si lepo objasnio kako smo se zamerili amerima da ne mogu a da te ne priupitam:

ajde sad zamisli da se neka druga zemlja raspadne, npr. deo Francuske (Korzika) se odcepi. Pariz to ne prihvata i vojno (a kako bi drugačije) interveniše. Ameri rade šta? Podržavaju Korziku, jer je intervencija Pariza ugrozila svetski mir? Ili daju podršku Parizu da spreče separatizam? Srdačan pozdrav i nadam se odgovoru.
Preporuke:
18
0
24 četvrtak, 07 februar 2013 15:34
MR
Kao što sam ranije rekao: Jedna lasta ne čini proleće, a Dajana je jedna lasta. Ona nema nekog uticaja na vlastodržce u Americi. A za nas je lepo čuti istinu koju mi već zanamo i bez nje, i to je sve. Kad neko tvrdi da američki narod gaji sipatije prema nama, on je ili prodata duša ili ne poznaje američki svet. Dragi zemljaci, Amerikanci ne samo što su oprali mozak svom narodu, oni su čak oprali mozak i našim Srbima koji žive u ovoj zemlji. Sin mojeg prprijatelja iz Bosne (radi za Pentagon) tvrdi da su Srbi počinili genocid. Sin jednog drugog našeg zemljaka kaže meni da Srbi treba da kleknu pred Amerikom. Njegova majka, rođena u Beogradu, kaže meni da bi trebalo da se iselim iz Amerike zato što je kritikujem. Za vreme onog događaja u Sarajevu bio sam na jednom predavanju protiv nas, hteli su me živog pojesti. Napadali su me u mojoj kući kad su videli slike Slobodana, Radovana, Vojislava i Ratka. Ratni zločinci, ratni zločinci!- govorili su. Moje iskustvo sa Amerikancima je izrazito negativno.
Preporuke:
19
0
25 četvrtak, 07 februar 2013 15:57
Beli Orao
""Svima koji odgovaraju liku koji se zove subotičanin.
Braćo nemojte molim vas da ga hranite. Mlađi ste od njega na sajtu i mislite da ćete da ga opravite. Taj lik dolazi i odlazi. Mesto mu je na ogradi preko puta Gradske kuće u SU koja je po takvima dobila ime.
On se hrani vašim teksstovima i smeje se k`o lud na brašno u fazonu "šta im radim". Ovo stalno ponavljam jer vidim da ima dosta novih.
Preporuke:
18
1
26 četvrtak, 07 februar 2013 16:53
Rade @ suboticanin
“… USA je donela slobodu mnogim narodima … intervencija u Koreji … “

Bas nadoste dobar primjer “oslobodenja naroda “- da, oko dva miliona Korejskih civila su oslobodili od zivota.

“…Talibani … najzaostaliji i najradikalniji pokret … srpski nacionalisti će stati u odbranu ove ljudske sramote i biti uz njih premda bi ti isti Talibani, da mogu, sve naš hrišćane u startu poubijali. … USA, hvala što postojiš! … “

Ovdje ste sve totalno pobrkali – Talibane je osamdesetih godina stvorila USA, narouzala i istrenirala. Dok su pucali na Ruse, na zapadu su ih zvali borcima za slobodu, sad kad pucaju na njih su odjednom postali teroristi …
Preporuke:
17
0
27 četvrtak, 07 februar 2013 18:23
Dino Zoranić
Spas Srbije je na Istoku, braćo i sestre!
Preporuke:
14
0
28 četvrtak, 07 februar 2013 21:42
Straight-suboticanin
Za listu svih zlocina americke spoljnje (i unutrasnje!) politike, potreban bi nam bio poseban veb-sajt. Sto je neverovatno , i samo ukazuje kako je jadan vas moralni lik, je da su svi oni opravdani u vasim ocima zbog navodnog "progresa". Sa ovakvim sunarodnicima, ili sugradjanima, neprijatelji nam nisu potrebni...
Preporuke:
6
0
29 petak, 08 februar 2013 18:58
MR
Interesantno je da se nezna tačno koliko ljudi je izgubilo živote u Korejskom ratu. Polazi se od 1,2 miliona pa do realnijeg od 5 miliona. Cifre Pentagona, čitao sam na internetu, iznose 4 miliona. Zna se da su samo Kinezi izgubili milion ljudi u tom ratu. Amerikanci cene svoje živote, ali na druge gledaju kao gamad. Spomenuću još jednog Amerikanca koji je veliki prijatelj slovenskih (i pravoslavnih) naroda pa i Srba. A to je poznati američki žurnalista Patrik Bjukanan. Inače je Republikanac i veoma konzervativan. On je uticajniji na američkoj političkoj sceni od ove gospođe. Veliki je kritičar svoje partije zbog intervencionističke politike. Današnji Tampa Tribjun je objavio jedan ineresantan članak pod naslovom Republikanska Obcesija (Pat Buchanan: The Republican Obsession).
Preporuke:
3
0
30 subota, 09 februar 2013 10:33
Gordana
Veliko postovanje gospodji Dajani na njenoj istrajnosti u iznosenju istina o nasoj nesreci.Mnogo hvala jer samo saznanje da postoje ljudi koji ne pristaju na orkestrirane mediske lazi kojih smo bombardovani godinama, koji hoce i mogu da saznaju istinu i da je uporno prenose svetu, vraca nadu u postojanje pravde i istoriske istine koja ce jednom izaci na videlo.
Jos jednom HVALA u ime Srpskog naroda.
Preporuke:
4
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner