Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Odgovor kritičarima

Komentari (83) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 09 januar 2013 14:59
Đura
Bravo Srđane! Sve si im rekao. Oštro, otresito, bez dlake na jeziku i nadasve argumentovano. Pobedio si ih sve!
Sada možeš da prestaneš da pišeš i uživaš u stečenoj slavi do kaja života. Svi ćemo biti radosni zbog toga.
Preporuke:
102
7
2 sreda, 09 januar 2013 14:59
Φιλοσοφία
Gospodine, zar je tako strašno što se mi sa vašim stavovima JEDNOSTAVNO NE SLAŽEMO? Ovo je ipak ozbiljan časopis, mi smo ozbiljni ljudi, odgovorili smo vam argumentima i pokazali svoje neslaganje. Ako zaista želite da vidite šta je pravi fundamentalizam (što nam spočitavate u tekstu) i šta je zaista vrijeđanje bez ikakve kulture, slobodno posjetite neke od sajtova sa izuzetnim egzemplarima površnosti i prostaštva, a sve bez diploma, a Vi najbolje znate koji su to sajtovi.
S poštovanjem,
M.Phil., Researcher, Phd candidate (on one of the best universities in Europe)
I.
Preporuke:
89
5
3 sreda, 09 januar 2013 15:01
Milan, Novi Sad
Poštovani autoru,

Indikativno je da se bunite što vas napadaju na ličnoj osnovi, a onda se upravo takvim metodom i gorim načinom obrušavate na komentatore. Čak se iz Vaših odgovora vidi da je bilo i sasvim argumentovanih komentara i pitanja ali se Vi niste udostojili da odgovorite već isključivo nastupate sa namerom da budete poslednji i efektivniji u vređanju. Uz dužno poštovanje, ali ne vidim kako će vas takvo delanje izdvojiti kao onoga koji nekakvo mišljenje zastupa. Uz to, moram Vam reći da ste načinom ophođenja i izražavanja i u prvom tekstu i u odgovorima na komentarima upravo izazvali negativne reakcije i negativne komentare. U internet terminologiji onaj koji provocira negativnu reakciju naziva se trolom. U toj disciplini pretendujete na šampionsko mesto ali je šteta jer ste (valjda) ovde nastupili da zastupate neko mišljenje. Sloboda izražavanja ne postavlja limite u pogledu neukusa, pa eto pročitasmo i ovaj članak. Svako dobro, razvedrite se malo i naučite da ne vređate druge.
Preporuke:
79
6
4 sreda, 09 januar 2013 15:04
robokap
Posle Vaših odgovora Na pojedine komentare i EPITETE kojima VAŠE komentatore ČAŠĆAVATE mogu samo da VAM poručim jednu misao NEPISMENOG KNjAZA MILOŠA.#MAGARAC U CARIGRAD;MAGARAC IZ CARIGRADA#:
Preporuke:
88
5
5 sreda, 09 januar 2013 15:06
brm
ovaj je svoje obrazovanje pokazao već u prvom "odgovoru", na:"Pa naravno,vidi se gde se ovaj intelekt oseća kao kod kuće Danas,E-novine i slična nacionalno-pljuvaćka glasila šovinisticko-građanske provinijencije. Elem, kaže intelekt. Intelekt, uostalom, možemo i definisati kao suprotnost religijskom umu. Dakle čitava evropska kultura je onako samorodno iznikla na valjda bazisu Monsantovog gmo semena a Judeo-Hrišćanska misao nema nisša s tim. E pa aferim ti na bazisu i intelektu."on odgovara:"Evropski intelekt je iznikao mnogo pre hrišćanstva, dragi Vuče, ako niste čuli za Talesa, Sokrata ili Demokrita. Aferim i Vama na potpunom nedostatku poznavanja istorije sopstvenog kontinenta.
Preporuke:
42
4
6 sreda, 09 januar 2013 15:13
goran sydney
Prepotentan, arogantan i umisljen su uobicajeni simptomi tkz. self problema koji uglavnom imaju veze sa nekom vrstom nesigurnosti, nedostatka samopouzdanja ili negativne slike o samom sebi. Ovakav istup doticnog gospodina, pokazuje da samo obrazovanje nije uspelo da otkloni problem ili bolje receno mrezu problema i da bi prihvatanje svojih mana i slabosti, a potom i rad na njima bio puno bolji put.
Preporuke:
55
4
7 sreda, 09 januar 2013 15:26
Vladimir Gvozdenović
ovaj odgovor ti je, u celini i celosti vrh
a kad se čita unatraške, zvuči još ubedljivije

predlažem da sa tim izađeš u JA IMAM TALENAT.
Preporuke:
55
5
8 sreda, 09 januar 2013 15:33
Milan
Na zadnji komentar (kaća) koji je bio argumentovan, autor je naveo da ne mogu da raspravljaju jer je ispred zareza (interesantno je da gosp. Jovanović kaže zapeta) ostavljen prostor. Mislim da je time upravo proturječio sam sebi jer je cilj ovog teksta upravo bio napad na (ne)logiku diskusije vođene bez argumenata i raznim prije svega ad hominem napadima.
Iako je u demokratskom pluralističkom društvu dobro da se vode diskusije oko svakog pitanja, treba ipak imati na umu da su neke teme van svake diskusije. Npr. da li bi imalo smisla da se povede diskusija treba li djeci u školama intravenozno davati heroin jer će im ljepše i bezbrižnije prolaziti školski dani?
Vjerujem da bi se u današnje vrijeme našao neko ko bi mogao i takav stav da zastupa.
Stoga mislim da svako ko zastupa prepuštanje kosmetskih Srba na milost i nemilost šiptarskim teroristima, mafijašima i kasapima, osoba koja je ili plaćena da to radi ili je intelektualno uronjena do te mjere u EU-NATO paradigmu da ne može jasno mislit
Preporuke:
50
4
9 sreda, 09 januar 2013 15:36
Byakuya-sama
Ne znam šta više puštate ovu ''personu'' da objavljuje tekstove, jedino ako je cilj da se vidi njegov primitivizam, i da više ne koristi ''basis'' nego bazu.

Inače su mi ovakvi tipovi ponekad dragi za razonodu, danas sam vrlo neraspoložen za tipove koji prvo pomenu neku intelektualnu ''instituciju'', a onda se izjednačavaju sa njom, pa tako i ovaj prostak sa ovim Harisom sa početka teskta.

ps: za uredništvo, da li i ja mogu da objavljujem tekstove na NSPM?

ps^^: Tek sam sad primetio da nije pomenuo komentare vezane za njegovo ''M'' u imenu...interesantno.
Preporuke:
45
4
10 sreda, 09 januar 2013 15:40
Miloš Kikić
Često sam slušao moju pokojnu tetka Joku kako kaže kada se nešto loše dogodi: "Jao, crni' jada naši'"
pa ponekada i ja to upotrebim. Tako ću učiniti i sada: "Jao, crni' jada naši', jel' to opet onaj Maldoran iz Bolonje?"
Preporuke:
42
4
11 sreda, 09 januar 2013 15:47
seljak bezemljaš
Odmah sam vas prepoznao gospodine Jovanoviću.
Ne samo ja.Poznaje vas svako ko je čitao Jovana Popovića Steriju.

Opisao vas je Sterija,kao doktora Spasića u komediji
SUDBINA JEDNOG RAZUMA.

A misli na vas kada kaže u POKONDIRENO TIKVI
"MA KAKO DA JE UČEN I ŠKOLAT,AKO NEMA PAMETI,SVE JE MALER".

Stotinu i pedeset godina kasnije javilo se brojno,grlato i doktorirano Spasićevo potomstvo.
Blago nama sa vama.
Preporuke:
67
4
12 sreda, 09 januar 2013 15:52
Hernanes
Ovo nisu odgovori nekoga ko želi da ga gledaju kao intelektualca.
Preporuke:
51
4
13 sreda, 09 januar 2013 16:01
istegaard
Na uvrede odgovarate vređanjem. Valjda Vam ni to nije strano. Da li ste pomislili, bar jednom, da ako neko ne razume Vaš tekst da ste ga zaista nerazumljivo napisali a ne da je čitalac fundamentalno nepismen, kako rekoste?
Preporuke:
59
4
14 sreda, 09 januar 2013 16:14
jednorog
Ja sam pisao i pišem samo komentare, pa dobijam mnogo grozomornije kritike, nego Vi. I ne smeta mi. Ali,nešto me kopka: zašto Vam ne smetaju oni koji Vas hvale, ili su neutralni? Zašto njih niste naveli, a bilo ih je? Prvo, u nspm Vi ste mogli da objavite svoje tekstove, dok ljudi koji redovno pišu za nspm, na drugim sajtovima (tzv "proevropskim") ne mogu tamo da se nađu, osim što se njima samo rugaju i najstrašnije ih vređaju. Drugo: niste pomenuli komentatore i komentare koji odudaraju od nabrojanih, jer ste egoista koji je tako pun sebe i ubeđen u vlastitu genijalnost. A niste ih pomenuli i zato što bi vam pokvarili skasku o "čistim, tolerantnim i za kulturu dijaloga otvorenim" proevropskim Srbima i "prljavim, bezubim srpskim nacionalistima". Dosadni ste, smislite nešto novo. I, oprostite na pravopisnim greškama: ja sam samo metaloposlastičar, nisam doktor.
Preporuke:
56
4
15 sreda, 09 januar 2013 16:20
postiđena Anka
U pravu ste mladi gospodine. Potvrdili ste staru narodnu mudrost sažetu u poslovici:
"ko s djecom liježe popišan se budi"!
Preporuke:
38
4
16 sreda, 09 januar 2013 16:23
Student
"Dragi moj Petre Petroviću, namam ja nikakav „prezir“ prema „svom narodu“, jer nisam pripadnik nikakvih naroda"

Tvoja nacionalnost je Drugosrbijanac!
Preporuke:
49
5
17 sreda, 09 januar 2013 16:25
thinking maize@ o jednom mentalitetu
Elem ovako, dođoh iz Grada (Da, BAŠ sa VELIKIM SLOVOM, jer su Carigrad, PRESTONICU naše istočno-pravoslavne civilizacije njeni stanovnici nazivali prosto Gradom! Pa u tom kontekstu red je da i mi Srbi našu prestonicu zovemo Gradom, da bi OSTALIMA POKAZALI da NAŠA civilizacija ima I URBANI KARAKTER!) pošto sam rešio jedan praktični problem i pre nego se uputih na PORODIČNI ručak, reših da "ždraknem", onako iz "bazisa" na "status" tekstova na NSPM-u! A "KAD TAMO, A ONO MEĐUTIM"! (Prema jednoj internoj anketi u mom okruženju ovaj GRAFIT je PROGLAŠEN za NAJDUBLjU MISAO što ju je naš narod DOSAD iznedrio! Sad, neko može osporavati pravo na lični ukus, ali "DE GUSTIBUS NON DISPUTANDUM"!) DR Srđan Maldoror Jovanović! (I sam sam, eto dešava se, doktor bioloških nauka, ali NE KITIM SE TIME (iako imam ZAKONSKO PRAVO), sem ako ne naiđem na NEKOG DRSKOG& NEUVIĐAVNOG!) Obavestih svoje da ću da zakasnim, stavih kafu da se kuva, jer ista i PRILIČI DOBROJ DISKUSIJI, a "KAD TAMO, A ONO MEĐUTIM"!
Preporuke:
37
5
18 sreda, 09 januar 2013 16:35
Edukator
Štovana redakcijo,
Zaboravili ste mnogo edukatorskije tekstove Žike Obretkovića koji je poodavno nadmašio ovakvu personu.
Preporuke:
38
5
19 sreda, 09 januar 2013 16:41
saša r.
1/2
Dragi Saša, ako niste primetili, i ako Vas je 21. vek zaobišao, bogovi ne postoje. Toliko o tome ko je „moron“, kako ste me učtivo nazvali. Da li Vaši roditelji znaju da se ovako izražavate?


Dragi Srđane, da sam na Vašem mestu, ne bi me samo bilo sramota da uopšte nekog prozivam, već bih dobro promislio da li bi mi ikada palo na pamet da nešto napišem posle onakvog teksta. Jer ono što ste Vi tada napisali, u najmanju ruku je tragično. Pokazali ste potpuno nepoznavanje istorije, životne filozofije, o ljubavi i poštovanju prema Otadžbini i precima da ne govorim. Što se tiče pitanja "da li je mojim roditeljima poznata moja retorika", pitam Vas da li je Vašim roditeljima poznato Vaše "pisanije", i šta bi Vaši preci rekli na to. Moje dede su se borile protiv Hitlera, i to u okupiranom Beogradu. Dvojica pradeda su preživeli albansku golgotu, jedan od njih je čak kao dobrovoljac kralja Aleksandra branio carsku Rusiju od Lenjina. Zarobila ga je jedinica kojom je komandovao Staljin.
Preporuke:
47
4
20 sreda, 09 januar 2013 16:42
saša r.
2/2
I znate li šta je bilo sa njim? Streljan? Ne, nije ga Staljin streljao, posebno kada je čuo da je prešao preko Albanije. Pustio ga je da ode kući. Staljin je poštovao hrabrost srpskog vojnika, a zapad je taj koji je od Staljina napravio čudovište. Kao što su to svojom besomučnom propagandom napravili i od Ivana Groznog, a sada to prave od Putina.
Eto, mene je, na svu sreću, 21. vek zaobišao, tako da nemam nagon da pišem tekstove protiv svoje zemlje kako bi se dodvorio nekome na zapadu, niti mi pada na pamet da izvrgavam ruglu ovu napaćenu zemlju i njenu herojsku istoriju, natopljenu krvlju naših predaka. Očigledno je da Vi uopšte ne poznajete istoriju ove zemlje, kao ni svoje pretke, jer da je tako, ne biste nikada napisali onakav tekst.
Preporuke:
46
4
21 sreda, 09 januar 2013 16:47
Vojna pošta 6143/5
Byakuya-samaps^^: Tek sam sad primetio da nije pomenuo komentare vezane za njegovo ''M'' u imenu...interesantno.Biće da se setio da "Malodorant" i nije baš neki nadimak za intelektualnu gromadu poput njega.E, moj gospodine, intelektualni i školovani: si tacuisses, philosophus mansisses...
Preporuke:
34
4
22 sreda, 09 januar 2013 16:50
MR
Osetio sam blago razočarenje kad nisam našao i moje ime među komentatorima. A to je možda zato što i pored 54 godine provedene u inostranstvu nisam postao "nepismen" i ne diskutujem bez argumenata. A ako neko vređa, to je njegov problem, ne moj. Uostalom, za to bi trebalo da ima razumevanja -tvrdi da je obrazovan čovek - sobzirom šta su naši ljudi pretrpeli baš od takvih "Zapadnjaka". Inače mogu Vam dati samo jednu preporuku: If you can't stand the heat, get out of the kitchen (Ako ne mođeš da podneseš vrućinu, izlazi iz kuhinje). Po znanju nije ni do kolena g. Kaliku.
Preporuke:
36
4
23 sreda, 09 januar 2013 17:03
fristajlo
Oduševljen sam idejom Uredništva NSPM da objavi ovaj tekst Srđana Jovanovića!
Niko ga ne bi ovako zakopao, kao što je sam sebe, ovim inaćenjem i uvređenim reakcijama na kritike; sve čestitke, još jednom!
Preporuke:
60
4
24 sreda, 09 januar 2013 17:04
Arčibald Rajs
Vi iz NSPM ste baš zločesti. Opet ste ovog provukli kroz ''toplog zeca'' i udarili mu na ego. A i komentatori nikako da shvate da pred sobom imaju tekst čoveka koji nema samopouzdanje i kome je preko potrebno odobravanje sredine. Komentatori, mogli ste da barem napišete da je lik car, istina je nebitna, najvažnije je da čoveku bude bolje.
Preporuke:
48
4
25 sreda, 09 januar 2013 17:09
Srbinovog Srbina Srbin Srbinović (1)
Opet GOMILA gluposti Srđana M. Jovanovića, ovoga puta sa pokazivanjem potpune nekulture za razgovor, i pokazivanja da NE razume predmete razgovora. DOTIČNI NIJE ODGOVORIO NI NA JEDAN KOMENTAR. Činjenica da NSPM daje prostor ovakavom neobrazovanom tumaču svega postojećeg, a naročito tumaču NATO „vrednosti“ i prednosti u poređenju sa ostalim civilizacijama, može se tumačiti na dva načina.
Preporuke:
32
4
26 sreda, 09 januar 2013 17:11
Vlada Kanada
Dozvolite me da parafraziram genijalnog Srpskog Sveca Nikolaja Srpskog iz sela Lelić, zadnja pošta Srbija (Njegove Molitve su uvek ispod mog jastuka, ali Njegova pamet nikako da "pređe" na mene, zato i uživam dok ga čitam, reč po reč, rečenicu po rečenicu): Možeš da naučiš magarca, vola, majmuna po najviše, ali ne možeš da naučiš nenaučenog koji je usudio da uči druge. Ili moju pokojnu majku, da što manje znaš to izgledaš pametniji. Srpski jezik, istorija i tradicija je prebogata mudrih misli na ovu temu. Naravno da autor o tome ne zna ništa, jer on ne pripada nijednom narodu. Time je sve rekao o sebi. Mogao bi sa time da se pohvali svojim zapadnim prijateljima, oni bi pomislili da je skrenuo sa uma, ali mu ne bi rekli, samo bi ga potapšali po ramenu (ova tapšanja po ramenu nisu znak poštovanja). U ovim teškim, ali ne očajnim, vremenima za Srbiju svaka životinjka ostaviće svoj trag i znak, pa i ovaj "intelektualac".
Preporuke:
41
5
27 sreda, 09 januar 2013 17:11
Srbinovog Srbina Srbin Srbinović (2)
Moguće je da dotični diže sebi cenu kod gazda, koji ga plaćaju, pokazujući svoj „rad“ na NSPM strani, a da pri tom gazde i ne znaju koje gluposti je prosuo.
Tvoja EU ne poštuje osnovna ljudska prava, ne poštuje međunarodo pravo, ne poštuje međunarodne ugovore. Sve što „poštuje“ to čini različitim aršinima, zavisno na koga se aršini odnose. Ta tvoja EU 10 godina drži profesora dr Vojislava Šešelja u tamnici bez sudske presude. Da ne navodim bombardovanja i ubijanja širom Planete. Znaš li ti uopšte o čemu pričaš? Šešeljev intelekt je iznad „EU intelekta“. Ne pozivaj se na presude „haškog tribunala“, te presude su presude sile a ne prava.
Da samo deo od Jovanovićevih „bisera“ analiziram. Kaže S.J. da „ srbijanskom društvu kultura dijaloga praktično ne postoji (a postoji kultura vređanja)“, reče i osta živ, tako da je u svakom svom „odgovoru“ pokazao nekulturu i bežanje od suštine. M.Jovanović ima jednu prednost: njegove gazde od njega i ne traže da razume sušt
Preporuke:
31
4
28 sreda, 09 januar 2013 17:14
Srbinovog Srbina Srbin Srbinović (3)
njegove gazde od njega i ne traže da razume suštinu pitanja niti da ima sposobnost logičkog zaključivanja, od njega se traži SAMO da ponavlja naučene, najčešće, besmislene rečenice.
Preti nam dotični da će da izda knjigu i da nas sve u tu „knjigu stavi“, valjda očekujući da ćemo se uplašiti da „ne uđemo u knjige i novine“.
Ako Srđane, i treba da objaviš knjigu, što veću, da svi vide kakav si, a i mi da se ne mučimo po veb stranama, nego da imamo dokaz u obliku knjige. Imaju tvoje gazde novca da plate izdavanje knjige, daju oni veliki novac za propagandu svojih besmislica. Mora ovaj „učenjak“ da predaje na nekim kursevima tipa „Soroš kurseva“, na kojima se vrši ispiranje mozga i uči kako da se za novac i parazitski život bude protiv svog naroda i svoje države. Ovakvi se spremaju za „narandžaste“ i razne „plišane (pišane, popišane,...)“ revolucije. Još mu nisu rekli da su mehanizmi takvih „revolucija“ razmontirani, i da ne mogu da se sklope nigde na Istoku. Zato NATO Zapad (USA i EU) vrše
Preporuke:
28
4
29 sreda, 09 januar 2013 17:16
zoran
pricas o vredjanju, i o ne davanju argumenata, a onda mi kazes da
se pred svinje ne baca...sta vec
to sto imas ti svoj stav, mene bas briga, ja imam svoj, nigde te nisam uvredio, i nazvao sam te eu-skolovani liku, je l to uvreda? u odnosu sta ti meni kazes
dragi ne-skolovani-liku
...sve ovo pokazuje da ti nemas argumente, a uvredio si se zato sto eto mi se ne slazemo sa tobom, i to zamislite, koji je iz eu dosao :)...kako je sad to moguce? :)
a koje ti to argumente dajes, uzimas 'insajder" kao izvor informacija, ma pazi bogati, a kako bi bilo da odes na kosovo jedno 5 god da zivis pa onda nesto napises...u svakom slucaju, ostani tamo gde jesi, je l pazi, da ti je dobro, ti ovde ne bi pisao, ti hoces da nas uveris da ti je dobro, onda bi ti mnogo lakse bilo da i sam sebe u to uveris, sve u svemu, e-novine su ti dosta dobra reklama, ostani tamo, ovde ljudi koriste svoju glavu...eu-skolovani liku :) bice ti malo teze sa eu indoktrinacijom.
Preporuke:
35
4
30 sreda, 09 januar 2013 17:18
Srbinovog Srbina Srbin Srbinović (4)
Zato NATO Zapad (USA i EU) vrše bombardovanja malih naroda i slabih država, čineći ZLOČINE I PLjAČKU ŠIROM PLANETE, i tako postaju bogati. Slušaoci njegovih predavanja mogu biti samo propali đaci, i oni koji uopšte nisu završili škole, iz zemalja u koje gazde planiraju da izvedu „revoluciju“. Pred pravim studentima, on nikada ne bi mogao održati predavanje, niti bi ga ko slušao.
Kaže M.J. „nisam pripadnik nikakvih naroda“. Izostaviću da konstatujem kome pripadaju oni „iz Srbije“ koji tako govore o „pripadnosti narodu“. Za ilustraciju toga kakav je „intelektualac“ Jovanović, dovoljno je navesti, na primer, komentar pod nikom „kaća“ i Jovanovićev „odgovor“ na komentar. Naravno, ovo neće biti dovoljno za Jovanovića, jer on prosto nema znanja, sposobnosti i intelektualnog poštenja da shvati koliko je nedorastao zadatku koji pokušava da obavi na NSPM. Treba Jovanović mnogo da uči, ali mi nismo dužni da ga učimo besplatno. Neka njegove gazde plate za to obrazovanje, pa ćemo davati lekcije...
Preporuke:
28
4
31 sreda, 09 januar 2013 17:23
Renolds
Srđane, ti si bre pre svega DOKON.
Preporuke:
36
4
32 sreda, 09 januar 2013 17:38
@autoru
Gospodine, daleko ste zaostali za jednom karleušom u svom primitivnom ateizmu.
Pre svega,SrđEne JovEnoviću,da li je Heris ili Haris?
Da ste čuli za nekog Teslu,znali bi da Bog postoji,samo što Tesla nije zamišljao Boga kao seodokosog starca.
Kada su vaši duhovni preci,komunisti,išli po selima da isteurju Boga i uteruju Marksa,u mom selu,naišla crna-crvena trojka, jedna omladinka i 2 omladinca,na jednog starca.
Veruješ li u Boga, čiča?
Jakako,čedo Božije.
Kako možeš da vjeruješ, kada ga ne vidiš, siktala mlada partizanka...
-"Čuj,ženska glavo",odgovori starina,"iako imaš tu iniformu sa kapom,rekao bih da si mlado žensko čeljade, i sigiran sam da imaš onu rabotu,mada je ja nikad nisam vidio."
Kada je ženski SrđEn potegla pištolj da čoveka upuca u nastupu tolerancije,ova dvojica je sprečila,rekavši:"Ako ćemo pravo, čoek je dobro rekao".
Znači, i među njima bilo razumnih.Samo što SrđEn ne potiče od tih...Nego od Kapidžića, Tempo-a itd...
Karleušo, car si za SJ.
Preporuke:
41
5
33 sreda, 09 januar 2013 17:44
Slavomir Srpski
Zahvaljujem autoru da se ponovo javio i prikazao svoje najbolje intelektualno lice i posteno se obracunao dvobojima, ne birajuci sveyoslavna oruzja, sa svakim pojedinacnim neistomisljenikom, sto je skoro ravno samoubilackom junastvu!

Time je barem pokazao da ne trpi kritiku i da je hrabar da se blati da bi to sam sebi dokazao.

Elem, radostan sam da medju njegovim odgovorima na komentaru nije mene zakacio, pa sam ovom prilikom izasao neostecen iz intelektualnih dvoboja na NSPM.

Sve najbolje.
Preporuke:
26
5
34 sreda, 09 januar 2013 17:59
Nikola Petković
1.
Kudoz on that.
.ijatebi.
Preporuke:
31
4
35 sreda, 09 januar 2013 18:09
Markus
"Čega se pametan stidi, budala se ponosi." Problem se ne sadrži u činu egzistencije gospodina SMJ. Takvi, naime, postoje u svim kulturama i svim vremenima. Ništa strašno. Problem međutim nastaje kada se mediji okupirane Srbije dokopaju takvih samoproglašenih intelektualnih veličina. Pogledajte npr. emisije Olje Bećković. Mediji crpu snagu iz mnoštva domaćih korisnih idiota pored kojih Srbiji neprijatelji nisu ni potrebni.
SMJ poručuje Nebojši Maliću:
Jer bez 'takvih' Vašoj Srbiji ide veoma, veoma dobro, ne?
Ne, Srbija nažalost nije bez 'takvih'. Naprotiv, upravo 'takvi' su zaposeli sve pore ovoga društva, od vlasti nadalje. Bilo bi sjajno kad 'takvi' ne bi napuštali svoje brloge zvane E-novine, Peščanik i slično.
Preporuke:
27
1
36 sreda, 09 januar 2013 18:21
Vladimir Dž
@Autoru - Neznam da li ste primetili da niko od nas ne stavlja veliko slovo između svog imena i prezimena. To nije naš običaj i u duhu srpskog naroda.

Doduše to je duhu Angla i Germana kojima vi očigledno više naginjete po stilu i kulturi.
Preporuke:
23
2
37 sreda, 09 januar 2013 18:22
Baša Mrkalj
Posle onakvog uvoda očekivao sam konkretnije i kulturnije odgovore.
Sve se svelo na vređanje bez argumenata, a takvi su i prethodni članci.
Preporuke:
32
1
38 sreda, 09 januar 2013 18:30
Ružičasti panter
"Dragi moj, vidi se iz aviona da niste kosmopolitske orijentacije. To što ste brisali klozete u Francuskoj je ipak Vaš problem."

Neki stručnjak bi pregledom - malo detaljnijim od avionskog - možda mogao da utvrdi o čemu se radi u Vašem slučaju.
Inače u Parizu nisam brisao klozete mada ne vidim ništa loše u tome. To je cena koja se plaća ako neko neće da zavisi od donatora i raznih fondova a želi da stekne znanja na nekom renomiranom stranom fakultetu. Ja sam davao časove iz matematike i statistike studentima ekonomije i prevodio sa ruskog na francuski i obrnuto. Posle odbranjenog doktorata na univerzitetu Pariz 1, Panteon-Sorbona (komisija Andreff, Chatelain, D.Pelletier, Lavigne, Chavance), radio sam jedno vreme kao asistent a onda odlučio da se vratim u Srbiju.
Inače Francuzima ne pada na pamet da svoj sistem Velikih škola prilagođavaju Bolonji (slično je u V.Britaniji)jer smatraju da je taj sistem rezervisan - citiram - za kretenizaciju masa.
Preporuke:
43
4
39 sreda, 09 januar 2013 18:35
Tanin
Demokratija je krasna stvar; svakome daje priliku da od sebe napravi tovara - ako bas to zeli.
Preporuke:
36
4
40 sreda, 09 januar 2013 18:43
Dr Trnokop, japaja
" Homo balcanicus.Posmatram ljude koji pocinju svoj
put u nauci, u poeziji ili na filmu, i kod vecine
zapazam isto prokletstvo.
Za svako i najmanje ostvarenje potreban je jedan minimum samoodricanja.....
.....Ali ti ljudi nisu sposobni ni za to malo.Zbog toga sto god svojim darom, vestinom i znanjem stvore, to ne moze da se odrzi, jer iz svake crte i svakog retka zjapi njihovo neplodno, golo,gladno nezajazljivo JA"
I. Andric "Znakovi pored puta"
Ko je sad pa ovaj, Tita ti?
Preporuke:
36
4
41 sreda, 09 januar 2013 18:49
Ernan Kortes
Samo kratko; Univerzitet u Bolonji nije prihvatio projekat EU o reformi visokog obrazovanja, nama poznat kao "Bolonja" (a da ne ne govorimo o Kembridžu ili Oksfordu)
Dakle, Bolonja neće "Bolonju" ali "evropski Srbi" se time ponose! Eh, ti Italijani, šta oni znaju u obrazovanju kad nemaju ovakve istraživače! Istraživače čega? Zar je to uošte važno.

P.S. Da sam maliciozan, rekao bih da mi je mnogo drago što će svi oni koji studiraju na Kembridžu ili Oksfordu, ili drugim engleskim univerzitetima, ostati neobrazovani, što otvara velike mogućnosti za napredak u univerzitetskoj karijeri ovakvih "bolonjskih Srba-istraživača".
Preporuke:
33
4
42 sreda, 09 januar 2013 18:54
Miloš
Ako ne naučite da pišete odvojeno tačku i gde se stavljaju tačka i zapeta možemo da pričamo - valjda da se dopisujemo, ako već insistiramo na nekakvom jezičkom čistunstvu. Autor teksta bi mogao da zna da mnogi od spomenutih Grka u geografskom smislu nisu bili Evropljani kao ni mnogi Grci sve do 20ih godina prošlog veka. Volter je rekao Sigurno ništa ne zna čim ima odgovor na svako pitanje, i to se u velikoj meri može primeniti na ovog autora koji sa takvom lakoćom raspravlja o istoriji filozofije, religiji, filozofiji ali i pitanjima administracije, ekonomije i još mnogo čemu, pravi intelektualac široke namene. Jedan ruski istoričar je rekao kako u savremenim akademskim krugovima ima tako mnogo eksperata a toliko malo specijalista, ljudi koji zaista poznaju svoju struku i što je još važnije poznaju ograničenja metoda i znanja kojima raspolažu.
Preporuke:
28
7
43 sreda, 09 januar 2013 19:59
Aere perenius
Dotičnog sam prvi put zapazio po frazi MESEČNI BAZIS, (bilo je i još nekih), iz prvog teksta objavljenog ovde, pa mi je ostao u sećanju kao Bazis.
Sad je, vidim, upotrebljen izraz "na dnevnoj bazi" što je svakako napredak.
Nemojte se ljutiti g. Srđane, ako vam se ne sviđa kvalitet komentara na ovom sajtu, ima i gorih, verujte. Slobodno pitajte one iz E-novina, oni će vam reći.
Preporuke:
26
4
44 sreda, 09 januar 2013 20:03
thinking maize@ o jednom mentalitetu, nastavak
Autor Srđan M. Jovanović govori o "evropejstvu", kao nečem NEPREKINUTOM, od "nezapamćenih vremena" Talesa, Sokrata, Demokrita, što je, da primetim IZRAZITO KONZERVATIVNI pristup, PROTIVREČAN OSNOVNOJ INTENCIJI autorovoj o nekom "napretku"!? Dalje, autor SMJ ISTIČE neku, SAMO od NjEGA ZAPAŽENU "nadmoć" SPRAM SVIH OSTALIH, uključujući, kako komentatore, tako i jednog od autora (Mario Kalik) sa kojim polemiše, što samo svedoči o tome da se autor ZALAŽE za U IZVESNOM SMISLU STALEŠKO DRUŠTVO!? Srpski narod je sa STALEŠKIM DRUŠTVOM PREČISTIO 1804, jer ga je tad ODBACIO kao inherentno NEDEMOKRATSKO DRUŠTVENO UREĐENjE!? I to par decenija posle jednog drugog EVROPSKOG ANTISTALEŠKOG događaja-Francuske revolucije!? Ali autor (i DRUŠTVENI MILjE, koga reprezentuje!) se IZ SAMO NjEMU ZNANIH RAZLOGA, sebe i SEBI SLIČNE, proglašava za neke EU-ropske "aristokrate duha", ne videći da se tako identifikuje sa najvećim KVAZI-aristokratskim ANTIJUNAKOM naše književnosti, "BARONOM" Golićem!? (Ko nego Sterija!?)
Preporuke:
25
3
45 sreda, 09 januar 2013 20:22
Izreka
Bolje da je SMJ ćutao.
Preporuke:
22
1
46 sreda, 09 januar 2013 20:31
Nebojša Malić
Od engleskog gde mu mesto nije, do argumenata isključivo ad hominem, ovo je slika i prilika EUropskog "intelektualca".

Ako je toliko načitan, kako se nije setio Marka Tvena: "Better to keep your mouth shut and be thought a fool, than to open it and remove all doubt."
(Bolje ćutati pa da te smatraju budalom, nego progovoriti i dati potvrdu tog utiska).
Preporuke:
34
1
47 sreda, 09 januar 2013 20:38
P
Malo je žalosno da autor spominje Harisa, jer je on kao i njegovi istomišljenici Dokins, Hičens i Denet nemaju blage veze sa filozofijom iz koje vuku svoju pseudoargumentaciju. Radi se o ljudima koji nemaju skoro nikakvo znanje o teologiji i verama sa kojima polemišu, a čak i ono sa čime polemišu je polemika sa zapadnom sholastičkom teologijom, ne sa pravoslavnom koja sa istom veze nema. Stvar je u pomodnom tzv. "novom ateizmu" koji je sada popularan na Zapadu, pa je sada stigao i kod nas. Nije toliko problem ovde u samom ateizmu, nego o smešnim filozofskim pseudoargumentima na koje se isti poziva, a koji se opet nadovezuju na zapadnu teologiju. Tako se ti razni autori pozivaju na svoj kredibilitet iz prirodnih nauka, iako se njihovi argumenti vrte oko filozofije i teologije, ne prirodnih nauka. Treba uporediti te savremene ateističke filozofske klovnove i njihovu aroganciju, sa jednim Bertrandom Raselom, koji iako poznati ateista, nije nastupao sa takvim snobizmom i smešnim argumentima.
Preporuke:
26
6
48 sreda, 09 januar 2013 20:54
Anta
I ja glasam za Karleusu!mislim Karleušu
Preporuke:
20
4
49 sreda, 09 januar 2013 21:04
jelena
Ne razumem,koja je poenta Vaseg teksta"Odgovor
kriticarima".Zasto ne prihvatite da drugi imaju
pravo da razlicito misle od Vas.Predhodni tekst,
ciji ste koautor,ima dosta supljina i neistina i
zbog toga su mnogi komentatori kriticki reagovali,
Procitajte ponovo svoje odgovore na komentare pa
cete videti koliko je sve to ispalo veoma nisko sa
Vase strane.Toliko ste se spustili ispod svog nivoa i kada dobro prespavate shvaticete ustvari,koliko ste izblamirali sami sebe.
Preporuke:
25
4
50 sreda, 09 januar 2013 21:58
thinking maize@ o jednom mentalitetu, drugi nastavak
Da razmotrimo ODAKLE MENTALITET "nadmoćnosti", spram OSTALIH "grešnih" Srbalja, kod "likova" poput Srđana M. Jovanovića, ODAKLE njemu I SLIČNIMA IDEJA da je ateizam neki SAZNAJNI "VRH", da je BUSANjE u EU-ropska prsa civilizacijski "VRHUNAC" i OTKUD SMELOSTI g-dinu DR SMJ da TVRDI da je Zapadna civilizacija JEDINA CIVILIZACIJA, a da su SVI OSTALI, TEK NEŠTO MALO VIŠE od "divljih zveri", kako 1990-tih za Srbe reče jedan BIVŠI Sloven, zvan na "maćehinskom" (pošto se MATERNjEG ruskog ODREKAO) engleskom Sir (sic!) Piter Ustinov! Tj. KAKO je DR SMJ i svih tih "likova" na MESEČNOM BAZISU GRANTOVA& STIPENDIJA za kurseve "kulturne istorije Evrope, istorije ateizma, uvoda u interdisciplinarne studije, moderne evropske šovinizme, rodne studije, javnu upravu, interkulturalne komunikacije, uvoda u analizu diskursa" UMISLILA da su NEŠTO DRUGO, nego što zapravo jesu!? Naravno, analiza "staljinizma sa ljudskim licem", "komunizma grofice Marice i ciganina barona" (Mihizovi izrazi!), što TITOIZAM...
Preporuke:
17
2
51 sreda, 09 januar 2013 22:15
Dag
Srđanu je glavni argument protiv kritičara njihova neobrazovanost, nasuprot njegove obrazovanosti. To je vrlo slabašan argument, uz to je i diskriminatorski, jer potcenjuje ljude na osnovu neposedovanja jednog ličnog svojstva (obrazovanosti, boje očiju, pogledu na svet).

Naravno, obrazovanost ne štiti od gluposti, kao ni od mržnje. Zbog toga bi za sve nas bilo bolje da Srđan predaje Uvod u razum ili Uvod u razumevanje ili Uvod u poštovanje ili makar Uvod u toleranciju. Pitanje je samo da li su ti predmeti mogući tamo gde Srđan tako ponosno i tako obrazovano poučava.

Eto, Srđane, i neobrazovani znaju da se ne kaže "pričati" nego razgovarati, iako svi tako govore. Između govoriti i pričati ogromna je razlika, i u srpskom i u engleskom jeziku.
Preporuke:
22
4
52 sreda, 09 januar 2013 22:16
seljak bezemljaš
&Thinking maize
"Laža i paralaža" uz"Pokondirenu tikvu"je ključna drama naših života.To mi gledamo uživo.

Lažni baoni Golići pohode nas godinama.
Lažno predstavljanje,samoveličanje,pomodarstvo....

Meni se čini da neko nije zatvorio vrata i da su"drugosrbijanci"pobegli iz Sterijinih komedija.

Evo kao primer autor teksta.
Sterija kao da je gađao našeg Srđana M. Jovanovića kada je napisao.
"IZOBRAŽENIJE U NAŠE DOBA I LAKO JE I JEFTINO,
SVAKA MAŠANDMODA RASPOSTIRE CIVILIZACIJU"
Preporuke:
17
5
53 sreda, 09 januar 2013 22:19
thinking maize@ o jednom mentalitetu, treći nastavak
Naravno, analiza "staljinizma sa ljudskim licem", "komunizma grofice Marice i ciganina barona" (Mihizovi izrazi!), što TITOIZAM jeste, mnogo šta objašnjava, ali NE SVE! Valja razmotriti ŠIRI KONTEKST onog što prof. Antonić nazva KOMPRADORIMA (kineski izraz za KINESKE PROFITERE ZAPADNOG UNIŽAVANjA 19-to vekovne Kine), a koji su se OTPADILI od DRUGIH Srba!? Šta više TI LIKOVI SMATRAJU SEBE NADMOĆNIMA spram ostalih Srba!? Na NSPM imao sam nebrojene polemike DO USIJANjA sa marksistima, ali iako sa DIJAMETRALNO SUPROTNIM STAVOVIMA od nacionalista, U JEDNOME su SAGLASNI sa nama: Nema Srbiji i Srbima napretka dok NE NAPRAVE OTKLON od Zapada! Pozvaću se na jednog ZAPADNjAKA i njegovu analizu onog što označi kao "UNUTRAŠNjI PROLETARIJAT istovremeno I Zapada I civilizacije u raspadu", pri čemu je taj "unutrašnji proletarijat PRISUTAN u OBA DRUŠTVA, ali im ISTOVREMENO NE PRIPADA", pošto je ISKORENjEN iz STARE CIVILIZACIJE, a NIJE PRIHVAĆEN od Zapada! Radi se o Tojnbijevom opisu INTELIGENCIJE!
Preporuke:
18
5
54 sreda, 09 januar 2013 22:58
Rusijanac, Španijanac, hrvatijanac
Davno je jedan mudar čovek rekao da su od svih budala najveće i najgore školovane budale.
Preporuke:
26
1
55 sreda, 09 januar 2013 23:10
thinking maize@ o jednom mentalitetu, ...u opisu...
Dalje Tojnbi, citirajući poznatog 19-to vekovnog poetu Meredita ističe SVU POVRŠNOST MEHANIČKOG USVAJANjA Zapadnih diskursa od ODNAROĐENE intelektualne elite NEZAPADNIH DRUŠTAVA! Citiram JOŠ JEDNOM:

"Njihovi mudrijaši videli su
Električno svetlo na Zapadu,
i dođoše da ga obožavaju"

Na stranu ČINjENICA da ISTI Zapadnjaci POSTOJANjE tog ISTOG "Električnog svetla" DUGUJU UPRAVO JEDNOM NEZAPADNjAKU, Nikoli Tesli! Ono što je KOMIČNO jeste da su NEKI LjUDI iz NARODA iz kog je POTEKAO Tesla, UMISLILI da je USVAJANjE DOSTIGNUĆA Zapada zapravo JEDNOSMERAN PROCES, da to NIJE AKULTURACIJA i PLODAN SUSRET, već SAMO i JEDINO ROPSKO OPONAŠANjE ne sekundarnih, VEĆ TERCIJERNIH i KVARTARNIH karakteristika Zapadne kulture, tj. RESTLOVA jedne KULTURE U OPADANjU!? Jednog ne Antoninovskog carstva, već carstva Aurelijana, koje se UPRAVO SPREMA za svog Dioklecijana, tj. DIREKTNU DIKTATURU, koja se JOŠ UVEK sprovodi "U RUKAVICAMA"!? No, dok STARI Rim tad imaše SAMO Parćane...
Preporuke:
16
3
56 sreda, 09 januar 2013 23:18
Začuđen
Ostajem začuđen količinom energije koju je gospodin utrošio na raspravu sa ljudima koji su ostavili komentare.
Ostaje nejasno šta bi radio sa nama koji imamo diplome u svetu priznatih fakulteta, koji pokušavamo proizvodnjom da spasemo zemlju i koji veruju u pozdrav Hristos se rodi!
Koji nam epitet zakačiti?
Zatucani? Zar? Posle obilaska celog sveta i spoznaje da tamo na zapadnoj strani najviše, žive ne -pametniji, već bolje organizovani ljudi vođeni od strane najgoreg šljama?
Smešan i jadan članak preumljenog i nadmenog čoveka...
Preporuke:
32
2
57 sreda, 09 januar 2013 23:23
thinking maize@ o jednom mentalitetu, ...čisto računovodstvenom, jer valja pratiti...
No, dok STARI Rim tad imaše SAMO Parćane i neorganizovana germanska plemena, ovaj ATLANTSKI "Rim" ima dva NOVA "Parćanska", tj. EVROAZIJSKA CARSTVA, uz PAR NEPOSLUŠNIKA VEĆEG GABARITA i čitavo sazvežđe, što OTVORENIH NEPRIJATELjA, što NEPOUZDANIH "saveznika", pri čemu su moderna "germanska plemena" SAV TREĆESVETSKI PROLETARIJAT, počev od Rio Grandea i južnih i istočnih obala Mediterana, preko OVLAŠNO APSORBOVANE Istočne Evrope, pa i nas Srbalja, koji kao I UVEK NEŠTO RADIMO UZ VETAR! Sad, ako je, DA POMENEM, jedan DIREKTNI NASLEDNIK, JEDNOG KLASIČNOG CRNOGORSKOG HAJDUKA, koji uzgred dođe glave i jednom Smail-agi Čengiću, ZAVRŠIO kao "Drugo-Srbin", šta reći za mlađanog fana Isidora Dikasa (zvanog Lotreamon)!? Koji umisli da su njegovi "mesečni bazisi" neka "nova" "Maldororova pevanja"!? Hmmmm, pre mi liči na NEŠTO MODERNIZOVANO pevanje Đorđa Balaševića!? Mislim na ono "Spremila nam kuma naša...", ali umesto "paprikaša i kolenca sa lukom", valjalo bi čitati kao "grantove" i "mesečne bazise"!?
Preporuke:
16
3
58 sreda, 09 januar 2013 23:37
thinking maize@ o jednom mentalitetu, ... tragove novca, što znači da je već... KRAJ!
Kad se PAŽLjIVO RASTUMAČI NOVOGOVOR ovih PRAUNUKA "barona ot Golič", zaključak je posve jednostavan! Neko bi želeo da "JEDE LEBA BEZ MOTIKE"! Zato se valja setiti onog Andrićevog intervjua, gde ga pitaju nešto oko njegovog književnog zanata, a on PRESKROMNO i to ISTINSKI, bez namere ULAGIVANjA TADANjEM REŽIMU (a Andrić je I TO MOGAO, ali NA NjEGOV, NADMOĆAN NAČIN!) odgovara da ga "UVEK UHVATI STID kad razmišlja o onom težaku koji proizvodi HLEB za SVE NAS"!? Ako je to mogao da kaže Andrić, koga je taj ISTI Zapad PRIZNAO za MAJSTORA PRIPOVEDAČKE UMETNOSTI i DODELIO mu NAJVEĆE PRIZNANjE koje taj ISTI Zapad daje KNjIŽEVNIM MEŠTRIMA, onda OVAJ "rečnik" g-dina Lotreamonovog fana govori samo i jedino da je isti "junak" jednog LOŠEG VODVILjA zvanog "Druga Srbija", svojevremeno ZAMIŠLjENOG da USPAVLjUJE Srbe u Titoslaviji, a od 1990-tih STRATEŠKI POZICIONIRANOG prema PRAVOM Titinom POKROVITELjU& FINANSIJERU! Tj. Titini "Srbi" postadoše "Drugo-Srbi", siročad "baba-Nate"!? Nego, nešto UTANjILA "baba-Nata"!?
Preporuke:
16
3
59 četvrtak, 10 januar 2013 00:03
Anka Krajina
...te da se razmišljam i da izdam knjigu, jer materijala ima: mogla bi se zvati „Mali velikosrbski uvredarijum“, a bez stotinu stranica gusto kucanog, nepismenog teksta je ne bi bilo.
...zakaj pa ne! ĆIRILICOM?!

"Lastna hvala, cena mala", mladi gospod.
(sopstvena hvala ne vredi mnogo.)

Srbski ili srpski
Koren reči srpski glasi srb i u pridevu će doći do jednačenja suglasnika po zvučnosti gde glas B prelazi u svoj bezvučni par P.
Pravilno se piše isključivo srpski.

Ovo je tek prva stranica. Na pravom ste putu da dostignete i svih stotinu gusto kucanog teksta!

Svaki seljak u Francuskoj govori francuski, u Srbiji srpski, u Sloveniji slovenački...
Samo neki sociolingvisti, koji drugima drže predavanja o pismenosti, svoj maternji jezik zaborave čim pređu državnu granicu.
Preporuke:
17
3
60 četvrtak, 10 januar 2013 04:08
thinking maize@ o jednom mentalitetu, POST SCRIPTUM
U svakom slučaju hvala NSPM-u na KORISNOM "tekstu", jer se I NA LOŠEM& NADOBUDNOM delcetu može razuman čovek koječemu naučiti!? Ipak, ako je moguće birati, preferiram rasprave sa srpskim marksistima, jer iako često OBOSTRANO ZAGRIŽENE, ipak su rasprave sa ARGUMENTIMA, TEZAMA i OBOSTRANOM ŽELjOM da se kroz DISKUSIJU dođe do OPTIMALNOG REŠENjA za Srbiju i srpski narod! Dok ovaj "tekst" "štovanog" DR smj-a i SLIČNIH NjEMU govori SAMO i JEDINO o ....
Preporuke:
19
3
61 četvrtak, 10 januar 2013 10:49
Pravopis
Moli se uvaženi dr da nauči da je glagol "trebati" u srpskom jeziku nepravilan - oblici su: treba da, trebalo je da, trebalo bi da.
Preporuke:
20
3
62 četvrtak, 10 januar 2013 11:00
Zaharije Orfelin
Ha,ha,ha,..... Pa pade Doktor i na popravnom.
Provrtio mu primitivizam titulu i napravio
veeeliku rupu , kroz koju ga sada svi dobro vide.
E svašta li ti se danas krije iza titule.
Preporuke:
19
2
63 četvrtak, 10 januar 2013 11:38
Zaharije Orfelin
& Anka Krajina

Bravo Anka Krajina!

A i iza upitne rečce "zakaj"( kajkavsko i čakavsko
narečje i jesu jedini izvorni hrvatski jezik -
neka "uvaženi" Doktor konsultuje "Petricu Kerempuha")
obavezno dolazi znak pitanja ? .
A čitav njegov tekst, na kraju zaslužuje znak
čuđenja, ali ga nema u interpunkciji.
Preporuke:
16
2
64 četvrtak, 10 januar 2013 12:26
Anka Krajina
@ Zaharije Orfelin

Nije zalutao u Zagorske brege nego je to slovenački izraz: "Zakaj pa ne?!", koji se može pisati ćirilicom jedino kad ga prevedeš.
Već ga je neko upozorio i na nepravilan izgovor prezimena Harris. Ima tu bisera za celu ogrlicu.

"Sveznalice" te vrste ja obično svrstavam u "jučeranjčad", što bi rekao Lalić.
Sito, pjano, obuveno, opareno, osililo pa u goru udarilo ali...
Za vremena!
Preporuke:
15
2
65 četvrtak, 10 januar 2013 12:27
thinking maize@ o jednom mentalitetu, POST POST SCRIPTUM
U nekad kultnom filmu "Mi nismo anđeli" glavni junak Niki, koji je napravio dete glavnoj junakinji, iz želje da je PRIVOLI na abortus voda je levo-desno, pa tako jednom dospeše i na "INSTALACIJU" pod imenom "TAŠTINA PRAZNINE"!? Sve mi se nešto javlja...
Preporuke:
15
3
66 četvrtak, 10 januar 2013 12:59
Sceptical Bystander
Novopeceni doktor (2012) je beogradski diplomac (2006, skandinavski jezici), a master diplomu iz "Euroculture" (sic!) je stekao 2008 na univerzitetu u Olomoucu, gde je i doktorirao na neimenovanoj temi iz istorije.

U svakom slucaju, lepo nas je zabavio.

Doktor bi za pocetak trebalo da poradi na onome sto se, na njemu bliskom jeziku "koji odlicno govori", zove Serbian usage.
Ono sto mu dalje sleduje je rad na kulturi dijaloga. Doktor je pokazao da mu slabo ide procesovanje tudjih argumenta. Iako se poziva na svoje obrazovanje (i pismenost, znanje jezika, akademske pozicije itd), navodjenje obrazlozenja, dokaza i izvora mu nikako ne polazi za rukom, ali pokazuje da mu najvise leze ulicarske diskvalifikacije sagovornika.
Preporuke:
30
2
67 četvrtak, 10 januar 2013 13:29
Agent
Šta predajem? Sledeće predmete i oblasti: kulturna istorija Evrope, istorija ateizma, uvod u interdisciplinarne studije, moderne evropske šovinizme, rodne studije, javnu upravu, interkulturalnu komunikaciju, uvod u analizu diskursa.

Smuti pa prospi, skoro pa ništa, ekspert za sve i svašta a stručnjak ni za šta.
Sve u svemu slatko sam se nasmejao.
Preporuke:
22
2
68 četvrtak, 10 januar 2013 13:41
Agent
Mesečni bazis i dnevna baza.

Svakodnevno, nedeljno, sedmično, mesečno, polugodišnje, godišnje, decenijski, vekovni, viševekovni.....rad, pisanje, putovanje, učenje, predavanje....
Preporuke:
18
2
69 četvrtak, 10 januar 2013 13:58
Agent
Mesečni bazis i dnevna baza

....svakodnevno, višednevno, sedmično, nedeljno, mesečno, polugodišnje, godišnje, višegodišnje, decenijski, vekovni, viševekovni....rad, studiranje,

Izrazi su bukvalni, doslovni prevodi engleskih izraza monthly basis and daily basis. Da li intelektualcu priliče doslovni prevodi koji ukazuju na nepoznavanje pravopisa i duha maternjeg jezika. Doduše postavlja se pitanje koji je maternji jezik čoveka koji nema naciju.
Preporuke:
20
2
70 četvrtak, 10 januar 2013 14:57
O. džokej
Zbog ovakvih nesrećnika poput g. Jovanovića je projekat amerikanizacije Evrope uspeo.
Preporuke:
21
2
71 četvrtak, 10 januar 2013 15:28
Sceptical Bystander
Zbog ovakvih nesrećnika poput g. Jovanovića je projekat amerikanizacije Evrope uspeo.


Projekat se zove dumbing down ili namerno zaglupljivanje naroda, t.j. namerno snizavanje intelektualnog nivoa svih sadrzaja kulture.

Srdjan Jovanovic Maldoran je i proizvod i proponent tog projekta.
Preporuke:
22
2
72 četvrtak, 10 januar 2013 18:25
Zaharije Orfelin
& Sceptical bystander

Tačno tako ! Projekat dumbing down, u potpunosti je
uspeo. Tvrdim da veće opšte obrazovanje ima prosečan
Moldavac, nego prosečan Amerikanac .I obrnuto.
U jednoj veoma uskoj oblasti, niko nije bolje
obrazovan( oni to nazivaju well trained, što jeste
adekvatno, i well educated,što je obična glupost)
od Amerikanaca, od kojih nema boljih zanatlija niti
industrijskih radnika. Isto je i sa univerzitetski
obrazovanim, masterima i doktorima, koji su pravi
specijalisti u jednoj veoma suženoj, mikro oblasti.
Čim izađu iz svoje oblasti, pokazuju zastrašujuće
neznanje. Možda je u tome tajna njihovog ekonomskog
uspeha( barem, do sada ).Neznalicama je najlakše
ispirati mozak. Još kad im kažu, CNN most trusted
television, oni veruju.
A što se ovog Srđana tiče, jedan široko obrazovan
intelektualac, erudita i pametan čovek, kakvim on
želi da se predstavi, ne bi nikad u prvi plan isticao svoju titulu i nastupao tako nadmeno.
Pametan zna, koliko još ne zna.
Preporuke:
20
2
73 četvrtak, 10 januar 2013 19:59
dragoslav pavkov
Zbog svoje legendarne nepismenosti, nikad se ne bih usudio da analiziram ni jednu rečenicu g. Maldorana; ali evo kako to radi čovek od naučnog časopisa ovlašćen da na zemlju spušta nadobudne instant-intelektualce (obratiti pažnju na drugi deo dokumenta, onaj crveni): http://srdjan-j-m.eu/wp-content/uploads/2011/12/sistek-sintezis.pdf
Preporuke:
22
2
74 četvrtak, 10 januar 2013 22:43
Turas
Gosp.Jovanoviću niste ni jedan komentar opovrgli,osim što se bavite pravopisnim korekcijama.Vi mora da ste honorarno i komičar! Šteta vremena.
Preporuke:
16
2
75 četvrtak, 10 januar 2013 23:32
Pink Panter :"Za otadžbinu, nauku i slavu" - protiv Bolonje
Na vrhu piramide francuskog sistema visokog obrazovanja nalaze se prestižne Velike škole –Ecole des Mines (osnovana 1783.) i Ecole polytechnique (osnovana 1794.) kojoj je Napoleon skovao devizu „Za otadžbinu, nauku i slavu“.
Obe ustanove formiraju „lidere nacije“ u najpozitivnijem smislu te reči i daju vrhunsko pluridisciplinarno obrazovanje sa naglaskom na matematici, fundamentalnim naukama, ekonomiji, sociologiji, geopolitici. Da se u ove škole biraju samo najbolji, pripadnici elite duha, svedoči i Moris Ale, jedini Francuz dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, sin pekara i ratno siroče.
Briljantan učenik i student, Ale se dobijanjem Nobelove nagrade pridružio brojnim bivšim studentima ovih škola koji su svojim delom na najbolji način opravdali devizu škole - dali doprinos nauci i doprineli slavi otadžbine. Neki od njih su: Bekerel, Gej-Lisak, Poenkare, Ogist Kont, Alfred Sovi, Leon Valras, Andre Sitroen, Gistav Ajfel.
Ove škole nikada neće prihvatiti Bolonjsku deklaraciju.
Preporuke:
15
2
76 petak, 11 januar 2013 00:19
thinking maize@ Dragoslav Pavkov
Pročito! Bez teksta! Maldoran/Maldoror, koji god bio alter ego g-dina Srđana Jovanovića, očigledno da je dotična PERSONA TAKO pometena, da ne rečem PREUČENA, da je to prosto SMEŠNO! Što g-din Jovanović POKAZUJE kako njegovim pređašnjim SMUŠENIM "autorskim" "tekstovima", tako i SMEŠNOM REAKCIJOM na KRITIKE posetilaca NSPM sajta! Jednom rečju, ČOVEKU NIJE LAKO baš kako primeti g-din "Arčibald Rajs"! U svakom slučaju, JOŠ JEDNOM HVALA NSPM-u što nam priušti UVID u "TAŠTINU PRAZNINE" jednog "drugosrbijanca"!?
Preporuke:
16
3
77 petak, 11 januar 2013 02:17
Bob
Dragi Saša, ako niste primetili, i ako Vas je 21. vek zaobišao, bogovi ne postoje.


Nije moguće! Kad su to javili? A ja se taman spremao da slavim ameriku i dolar, pomislih neobavešten da su to tvoji bogovi...
Tako mi i treba kad slabo gledam televiziju.
Preporuke:
15
2
78 petak, 11 januar 2013 07:27
Sceptical Bystander @ Dragoslav Pavkov
Hvala za link na neverovatno površni članak ovog lovca u mutljagu postbolonjske akademije i na briljantnu recenziju! (A ako doktor Srđan ovako piše, možemo samo da pretpostavimo kako drži predavanja iz lepeze predmeta sa njegovog spiska.)
Preporuke:
17
2
79 petak, 11 januar 2013 09:19
seljak bezemljaš
&Dragoslav Pavkov
Hvala za link.
Preporuke:
13
2
80 petak, 11 januar 2013 09:53
Đura
Dragoslavu Pavkovu

Jako je interesantno ovo što se poslali.

Možda može biti interantnan i kontekst u kojem je ta recenzija postala dostupna javnosti:
http://srdjan-j-m.eu/2011/12/nesto-malo-o-pseudoakademiji/

Dakle, na internet prezentaciji Srđana Maldorana lično. Čeka se pametan stidi...
Posebno je zanimljivo pogledati njegov "odgovor" na recenziju. Činjenice da je njegov rad prihvaćen u nekom drugom časopisu bi, valjda, trebalo da baci u senku recenzente Sintezisa. To je svakako smešna teza, a pogotovo kada u tom pomenutom njegovom odgovoru pred kraj postane jasno kakav je taj časopis u kojem je objavljen rad na kraju i ko mu je urednik!
Preporuke:
18
2
81 petak, 11 januar 2013 10:11
Vladimir Dž
Znači možemo da očekujemo "Odgovor kritičarima na odgovor kritičarima"....to jest...

Matemački to će u perspektivi izgledati:

\{f_n(x)\}_{n=1}^{\infty}

gde je f_n(x) = Odgovor kritičarima
Preporuke:
15
1
82 petak, 11 januar 2013 21:15
el ninjo
prosto kao pasulj.ovaj vaš odgovor.odvajanje praznih mesta vama je glavni jezički problem.a prazna mesta koja su posledica vaših paranormalnih stavova?

ljubazno bih vas zamolio da nas više ne prosveđujete na ovom sajtu. vašim odlaskom ispunićete jednu veliku prazninu.
Preporuke:
11
2
83 ponedeljak, 14 januar 2013 20:55
Arsenije Stanković
Poštovani gospodine Jovanoviću,
Vaš tekst "Odgovor kritičarima" je veoma dobar i opravdava moju odluku da dam svoj skromni prilog oblikovanju vaše analitičke strane ličnosti. Vaša reakcija na komentare je normalna za nekoga ko se upušta u klizavo polje javnog iznošenja vlastitog političkog mišljenja, uverenja i stavova, ali me, istovremeno, uverava da morate izaći iz sfere akademskog, ex catedra, saopštavanja mišljenja o aktuelnim političkim procesima. Jednostavno, morate znati neke činjenice, i njih ne možete naći niti u štampi, niti u jezičkim finesama, niti u logičkom promišljanju eksponiranih posledica tajnih političkih i ekonomskih interesa partnera u igri zvanoj međunarodna politika. Dakle, vi ste, čini se, objektivno hendikepirani nepoznavanjem istine. Kada biste imali saznanja koja ja imam, vaše promišljanje ove oblasti bilo bi, u najmanju ruku, kompatibilno sa mojim mišljenjem.
Želim vam uspeh u daljim radovima.
S poštovanjem,
Preporuke:
0
1

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner