уторак, 11. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Зашто су француски родитељи супериорни

Kоментари (79) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 02 јануар 2013 22:42
Бојан
Данас сам путовао у возу са мјешовитим енглеско-индијским паром и њиховим пријатељем.. њихов син је 4 сата сједио са њима у купеу да нису ни ријеч проговорили. Дали су му ipad да гледа неке глупаве филмове и цртане и тако га смирили...
Препоруке:
39
7
2 среда, 02 јануар 2013 23:19
thinking maize
Ех, тај др Спок или како већ беше!? Узгред, јел се у "Институту" за ментално здравље, овде у Београду, у Палмотићевој, не налазе ГЛАВНИ заговорници НОВЕ ВЕРЗИЈЕ Породичног "закона", тј. АНГЛОСАКСОНСКИ СТУПИДНО "конципираног" ГАЛИМАТИЈАСА од "васпитања"!? Довољно смо СЛУЂЕНИ са АМЕРИЧКОМ људско-правашком идеологијом, АМЕРИЧКОМ неолибералном "економијом" и иним АМЕРИЧКИМ ГЛУПОСТИМА, да би сад УВОЗИЛИ и АМЕРИЧКО "васпитање"!? Уосталом, ЗАШТО да НЕ, СВЕ АМЕРИЧКО "у МУТНУ МАРИЦУ"!?
Препоруке:
100
6
3 среда, 02 јануар 2013 23:49
Гвозден
Ово је чист психологизам (пепси поглед на свет - пепси је скраћеница за педагог-психолог). Споља гледано, чињеница је да америчко васпитање није мустра, али ни понашање француске деце се не заснива на бихевиоралном вођењу, како нам сугеришу психолози у овом тексту (гђа која пише и професор истраживач). Из сржи француског језика и култруе, а не из универзално-психолошког, мулти-култи примењивог обликовања понашања произлазе резултати које уважена америчка мама описује. Американци су стварно га-га ако мисле да се цивилизација пиштоља може поредити са поетиком галског духа. Чини ми се да , нажалост, јенкибој никад неће схватити да researchings служе свачему, али не воде ничему. Харизма се не стиче у теретани. ОК?
Препоруке:
69
11
4 четвртак, 03 јануар 2013 00:45
Даг
Америчке бебе и француска деца? Бебе које трче и праве дар-мар око себе. До колико године је човек беба? По овом чланку бебећа фаза веома дуго траје, наставља се и после рођења нове бебе. Беба је видела од маме бебе како треба вриштати и ударати рукама по нечему (играчки, тати беби) ако се не испуне све жеље.

Опсесивно васпитање даје опсесивне резултате културе опседнуте успехом по сваку цену. Мораш бити јако успешан да би био вечита беба. Иначе ниси беба, већ постајеш дете, а потом одрастао човек.
Препоруке:
23
3
5 четвртак, 03 јануар 2013 01:24
промашај
Рекао бих да мама-аутор није баш много тога стварно
схватила; али, зато је урадила нешто типично амерички: написала је чланак о томе који је продала часопису.

Чланак је производ типично америчког начина размишљања и деловања. Поједностављеног и практичног, без досезања суштине.
Ускоро ће се она наћи у новим проблему са својом децом. Типично. То је тако тамо. Зато су они измислили решење: децу гурну у живот са 16 година, јер до тада свака могућност њихове контроле престаје.
Препоруке:
41
3
6 четвртак, 03 јануар 2013 01:27
неприменљиво
Пола Американаца схвата чланак као нешто ново и дубоко, а у ствари је плитко и површно.
Препоруке:
30
6
7 четвртак, 03 јануар 2013 01:29
Бели Орао
И мој прадеда Вучко је баш овако писао. Имао је шест синова.
Препоруке:
19
2
8 четвртак, 03 јануар 2013 01:41
goran sydney
iza vaspitanja dece, a tako i obrazovanja stoji korporativna ideologija dovoljnog broja poslusne mase, koja nece misliti svojom glavom, vec ce kao telad mlatiti gore-dole kad vidi mek i kouk(koka-kola)i biti dovoljno jeftina da radi idiotske poslove. podizanje dece na zapadu, posebno sad, je planski vodjen proces i ova nazovi istrazivanja imaju ulogu skretanja paznje sa pravog problema.
Препоруке:
25
3
9 четвртак, 03 јануар 2013 05:01
Милош
Као што сви знамо, забрана није делеотворна уколико не постоји казна за кршење забране. Ово је тачно како за одрасле тако и за децу.
За децу око 2-3 године је најделотоврнија примерена физичка казна као што је ударац по гузи или руци. Овакво ограничавање непожељног понашања деца веома лако и брзо усавајају тако да се временом оно примењује веома ретко или скоро никада.
Нажалост, западна цивилизација "штити физички идегритет детета" тако да је дозвољено да детету кажемо да је "безобразно", "неваспитано", "немогуће", "ужасно",... На жалост дете се поситовећује са овим речима и временом само о себи почиње да мисли тако (али понашање не мења).
Препоруке:
31
5
10 четвртак, 03 јануар 2013 09:09
Баша Мркаљ
Добар чланак
Препоруке:
14
8
11 четвртак, 03 јануар 2013 10:00
брм
процена (али објективна) да ли наша деца више личе на француску или на варварску показује наш (Прве Европе, колевке цивилизације) цивилизацијски пад
Препоруке:
7
12
12 четвртак, 03 јануар 2013 10:18
Sibin M
Možemo se mi smejati glupim Amerima do mile volje, ali ova žena je ispoljila zavidan nivo upornosti kakvu srpski roditelji retko kad imaju. Da bi bolje razumela sopstveno dete, ona se potrudila da pronikne u srž francuske kulture i njenu tradiciju zasnovanu na Rusoovom racionalizmu. Mogu misliti koliki je kulturni šok to bio za nju, i koliko joj je bilo teško da prizna da te razlike postoje, kamoli da ih opiše. Rezultat istraživanja nije šminka: to je ozbiljna razlika u pristupu detetu koja iz osnova menja roditeljevo i detetovo ponašanje.
Inače, knjigu Raising up bebe supruga i ja smo pročitali u jednom dahu, i ozbiljno je uključili u vaspitanje našeg deteta.
Препоруке:
25
5
13 четвртак, 03 јануар 2013 10:54
Гвозден
Рационализам у васпитавању детета је пуко оруђе а без душе и постовећивања испразна је институција. Рецепти су за колаче, а за децу узајамни идентитет. Отац и мајка наступају као личности са свим својим особинама, и из љубави, у корист детета, објашњавају и вреднује све - па чак и сопствене освешћене недостатке. Дете верује, и то не напразно, дете је у праву што верује таквом родитељу.
Препоруке:
18
3
14 четвртак, 03 јануар 2013 12:34
Живорад
Одличан чланак, који говори о супериорности духа над материјом.
Препоруке:
8
7
15 четвртак, 03 јануар 2013 12:37
Magenta
Članak bez koncepcije, bez odgovora na temu u naslovu. KLJUČ uspeha francuskih roditelja je u tome što se oni prema deci odnose kao prema odraslima. Od najranijeg detinjstva. Sa uvažavanjem, ali dodeljujući im primerene obaveze. Ima još nešto: kada roditelji nisu u blizini, francuski klinci su isti takvi đavolčić kao i svaki drugi njihov vršnjak. Stvari sa vaspitanjem nisu toliko komplikovane koliko se Amerima čini. Kada samo pomislimo da oni u svom jeziku ne razlikuju obrazovanje od vaspitanja, sve postaje jasnije.
Препоруке:
15
3
16 четвртак, 03 јануар 2013 12:39
Мићко
@ Гвозден
Свака част за коментаре. Немам децу, не могу да судим са те тачке гледишта, али ми се чини да то што пишете има доста смисла. А и некако је лепо речено.
Препоруке:
4
1
17 четвртак, 03 јануар 2013 12:43
thinking maize@ "брм", четвртак, 03 јануар 2013 09:00
ПРОЦЕНА, али ОБЈЕКТИВНА, показује КО је ОДГОВОРАН за ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ПАД Срба у другој половини 20-тог и на почетку 21-ог века! ОДГОВОРНОСТ лежи на "про-српској", ПРЕТЕЖНО ОТУЂЕНОЈ, ПРЕТЕЖНО АНАЦИОНАЛНОЈ, ПРЕТЕЖНО КВАЗИ-интелектуалној "елити"! И ништа боље не говори о НАДОБУДНОСТИ те "про-српске" КВАЗИ-интелектуалне "елите" него Мередитови стихови (цитирани у Тојнбијевом "Истраживању историје"):

"ЊИХОВИ МУДРИЈАШИ ДОЂОШЕ на Запад
И ПОКЛОНИШЕ се ЕЛЕКТРИЧНОМ СВЕТЛУ!
"

Према томе, ДАБОМЕ! PS. Зато сам за ПРИМЕНУ НЕКОГ ВИДА либерализма у српском друштву, еда би сва та НАДОБУДНА КВАЗИ-интелектуална "елита" БИЛА ПРИМОРАНА да СОПСТВЕНИМ РАДОМ ЗАРАЂУЈЕ за "ХЛЕБ НАСУШНИ", а не да се ГУРА за којекакве синекуре!? Као што то нпр. раде оне ШМИЗЛЕ из "Института" за ментално здравље (Палмотићева, Београд), као КРЕАТОРИ измена "Закона" о породици!? Или као што се НЕКО УГУРАО у РРА, па нам "СОЛИ ПАМЕТ" о "цивилизацијском паду"!?
Препоруке:
9
11
18 четвртак, 03 јануар 2013 13:06
Гвозден
@ Мићко

Хвала, веома ми је драго.
Препоруке:
3
0
19 четвртак, 03 јануар 2013 13:30
брм
"па нам "СОЛИ ПАМЕТ" о "цивилизацијском паду"!?"
значи нисмо пали? ти верујеш у бајку о дивљим племенима и староседеоцима који су изненада испарили?
ПС слажем се да треба обнариодовати све докторске дисертације ..суд јавности... то је у ери компјутера сасвим лако ..
питао сам једног историчара из угледног инстуитутта зашто не пусте на фри даунлоуд своје радове. ионако нико не зарађује на тим књигама...
бојим се да је проблем што би свашта прочитали у њима..
Препоруке:
9
4
20 четвртак, 03 јануар 2013 13:55
Pitagora
Sve u svemu, autor teksta, gospođa Pamela, nije uspela da odgovori na retoričko pitanje iz sopstvenog naslova, zaštosu francuski roditelji bolji. Da li su oni uopšte bolji, ili su jednostavno drukčiji? Mislim da je Pamela veoma neurotizovana osoba i skorojević i da traži odgovore na pogrešnom mestu, kod raznih specijalista za dušu. Ali neće ih tamo naći. Takođe se vidi kako ona veruje da je sve što je novo, bolje i naprednije od starog i proverenog. Tako ona zamišlja progres. U međuvremenu, njihova deca rastu sa preovlađujućim principom zadovoljstva koji podrazumeva neodložno zadovoljenje odmah i sada a ne uvažavaju princip realnosti koji podrazumeva uzdržavanje kao temelj kulture (vidi Frojda, Mučnina u civilizaciji, S one strane principa zadovoljstva itd). Tako odgajaju nasilnike pune sebe, koji će sutra da kroje tuđe sudbine i odlučuju o tuđim životima.Ona me veoma podseća na Eriku Jong!
Препоруке:
12
3
21 четвртак, 03 јануар 2013 14:18
thinking maize@ "брм"
Изволи на ПМФ, Универзитета у Крагујевцу (ЗАШТО Крагујевац!? "Рушио" сам "црвеног" шефа, па ме "жути" наследник ТРКЕЉИСАО 2 године!), одељење биологије и нађи докторат (март 2007) "ИНХИБИЦИЈА ФОТОСИНТЕЗЕ И РАСТЕЊА КУКУРУЗА (Zea mays L.) У УСЛОВИМА СТРЕСА ИЗАЗВАНИМ ХЕРБИЦИДОМ СУЛФОСАТОМ", фала Богу, СВЕ је ЈАВНО ДОСТУПНО, па проверавај! Даље, И САМ ЗАСТУПАМ ТЕЗУ да БИТИ Србин пре свега је КУЛТУРОЛОШКИ, тек потом ЕТНИЧКИ феномен! Но, иако је наша култура незанемарива, иако ЗНАЧАЈНО ПРИСУСТВО тзв. Хаплогрупа I2 и I1a у генофонду нашег народа говори да имамо ДИРЕКТНЕ ВЕЗЕ са прастановницима Балканског полуострва, тј. НАЈДРЕВНИЈИМ Европљанима (зато говорити о "најстаријем народу" НИЈЕ БЕЗ СМИСЛА!), поговорка малог Американца (у познатом вицу, као ОДГОВОР на тезу малог Србина да Јенкији НЕМАЈУ ИСТОРИЈЕ!) да Срби сад "НЕМАЈУ ГЕОГРАФИЈЕ!" цинично говори о СПОЉАШЊИМ РАЗЛОЗИМА ЦИВИЛИЗАЦИЈСКОГ ПАДА Срба у другој половини 20-тог и почетком 21-ог века! А о УНУТРАШЊИМ РАЗЛОЗИМА, НИСИ ми ОДГОВОРИО!?
Препоруке:
11
5
22 четвртак, 03 јануар 2013 14:24
Живорад
Први пут да се слажем са брм, нарочито ово о дипломама и докторатима :-)

Ок и са Гвозденом, наравно, који то објашњава на више стручни начин.

Многи наши доктори психологије, на пр., не разумеју разлику између васпитања и дресирања.

Дух одн., у овом случају, љубав, као један од начина његовог испољавања, јачи је од материје, а то се нарочито види у васпитању деце.
Тајна стара колико и Човечанство, а која на још већем значају добија са појавом хришћанства.
Толико, ко разуме већ је превише речено.
Препоруке:
9
2
23 четвртак, 03 јануар 2013 14:30
Робеспијер
Одмах ми је пала на памет, док сам читао овај чланак, књига Александра Нила ''Слободна деца Самерхила'' - једна сјајна студија о новим методама васпитања и образовања. Препорука за све оне које занима ова тематика. Иако се не могу сложити баш са свим методама које користи писац књиге, иначе педагог по струци, морам признати и да многе методе имају смисла, те да их свакако треба примењивати у васпитању деце.

Нилов приступ се састоји у поштовању личности деце, а циљ образовања и васпитања, треба да буде срећа. Полази се од слободе личности, којој се не намећу ставови и вредности других, већ се очекује да дете само изгради сопствени систем вредности, учећи само оно што га занима у животу. Само тако остварена деца, сутра могу да буду продуктивни чланови друштва.

Мој приступ је негде на средини, али ипак више нагиње га Хиловим методама, у односу на традиционално васпитање, које се показало као непродуктивно, лицемерно, штетно... Насиље убија слободу, а неслобода рађа мржњу и зло.
Препоруке:
12
16
24 четвртак, 03 јануар 2013 15:27
Aleksandar
Robespjeru. Svidelo mi se što pominjete "Slobodnu decu Samerhila", to je prava stvar. Cilj bi zaista trebalo da bude sreća pojedinca, a ne upamćivanje mase činjenica u nezdravoj kompeticiji sa vršnjacima.
Препоруке:
9
8
25 четвртак, 03 јануар 2013 15:59
lela
E pa ja imam iskustva sa efancuskom decom i pola stvari koje je gospodja napisala ne stoje. Razamzena su i te kako samo su njihovi roditelji jos vise opsednuti sobom i sojim uzivnjima da ih presisaju u toj razmazenosti. A ovo
Наравно, Французи имају разне врсте јавних служби које помажу да родитељство буде примамљивије и мање стресно. Родитељи не морају да плаћају вртиће, да се брину о здравственом осигурању, или да штеде за факултет. Многи само тиме што имају децу добијају месечну новчану помоћ која леже директно на њихове банковне рачуне.
nema veze sa istinom. Ocigledno se i nije toliko druzila sa srdnjom klasom.
Inace sam imala i to "zadovoljstvo" da se pre neko vece, ovde u Beogradu,nadjem u restoranu a sto do nas bili su amerikanci i njihova deca koja su se drala i histerisala a oni uopste nisu reagovali. Danas su deca uglavnom mali tirani oko kojih se sve vrti a pare i uzivanja treba da nadomeste ljubav i paznju. U tome je greska.
Препоруке:
23
2
26 четвртак, 03 јануар 2013 16:24
Робеспијер
@ Aleksandar

Апсолутно се слажем са Вама. Сматрам да је систем школовања у свету прилагођен себичним интересима владајућих структура, а не потребама појединаца. У школама се углавном уче ствари које су потребне властодршцима, кроз које се намеће одређени систем вредности. А познато је да школа одређује појединца као личност, који уз кућно васпитање, које је такође подређено одређеним друштвеним нормама, на крају излази као готов производ обликован потребама власти. И на крају, потврђује се Русоово запажање да се човек рађа слободан, а свуда је у оковима. Зато увек чудно гледамо на одређене групације, које не желе да робују лажним вредностима, да буду укалупљене и буду део масе. Слобода је врхунска вредност, а тако мало се цени. Декларација о независности САД једина помиње право на тражење среће, зато је заиста и један од највеличанственијих докумената. На томе треба стално инсистирати у борби за проширење корпуса људских права и слобода. Без тога смо само пуко оруђе, а не личности.
Препоруке:
12
10
27 четвртак, 03 јануар 2013 16:54
Φιλοσοφία
Основна разлика између европског и америчког културног миљеа је начин на који се третира личност.У Америци личност је у служби државе и корпорације па тек онда породице. Са друге стране, православна духовна традиција истиче као циљ сваког од нас, узрастање у личност која је слободна, боголика и врлинска. Васпитање дјеце долази као наставак већ започетог процеса духовног раста родитеља. Дијете ће посматрати и опонашати родитеља, а родитељ да би био васпитач мора да буде дослиједан те да и сам посједује особине и понашање које тражи од дијетета. Када смо се као народ, удаљили од наше духовне окоснице и система вриједности који су почивали на врлинама, и породица и ми смо трпили, а са нама и народ. Многи народи се још увијек скривају иза доброжића које даје лажну слику хармоније, али скрива и њихову духовну бједу. А једини прави пут је духовно и нелицемјерно узрастање у врлини, поштењу и боголикости. Резултати на нивоу породице и народа послије долазе сами по себи.
Препоруке:
19
3
28 четвртак, 03 јануар 2013 18:17
Гвозден
@ Φιλοσοφία

Рекли сте суштину.
Препоруке:
9
1
29 четвртак, 03 јануар 2013 21:27
Гвозден
Око "закона о породици" у светлу тупости и озбиљне криминогености установа државног ауторитета блештавога Запада, стављам линк. Хвала за thinking maizea, који је поменуо мудрице из "Института" за ментално здравље и нови закон.

http://www.bebac.com/forum/index.php?showtopic=2680
Препоруке:
7
0
30 четвртак, 03 јануар 2013 23:19
Ђура
Не бавим се друштвеним наукама него примењеним, али ево два запажања у вези са "слаткиш експериментом" професора Мичела.
У експерименту је концепт одлагања задовољства преклопљен са концептом поверења. Да ли свако дете верује истраживачу да ће му дати два слаткиша ако сачека?
Интересанто би било видети мерења за исту ту децу али када су мало старија. Није немогуће да се осећај за одлагање задовољства (шта год то тачно могло да значи) код већине деце развија тек у мало каснијим годинама него када се обављало мерење, те да када би урадили ексепримент касније добили би далеко повољнију слику. Или, другачије формулисано: зашто су деца баш тих година изабрана за дотични експеримент?

Нисам имао увид у детљане извештаје о овом експерименту, и његове касније анализе и понављања, али ово су нека од питања која се природно намећу, а важна су за потпуно правилно тумачење резултата. Наравно, чак и да на њих није одговорено то не умањује вредност експеримента, само релативизује тумачење.
Препоруке:
10
0
31 четвртак, 03 јануар 2013 23:45
Dr.Rade Pajovic,Florida
Moja kci je udata za Francuza i ocekuje dete kome se svi radujemo.Mogu samo da se nadam da ce dete biti vaspitano kao vecina dece u Francuskoj.Oni zaista znaju nesto sto mi ne znamo!Zaova moje kceri ima petoro dece i sesto je na putu!Imao sam cesto prilike da ih posmatram i uzivam u njihovom prisustvu.Ako se posebno ne zainteresujete necete ih primetiti.Ili se igraju ili gledaju crtace ili nesto vazno "rade!"Nikome ne smetaju,nisu niti zele da budu u centru paznje i terorisu okolinu kao sto nasa deca cesto cine.Uvek sam se pitao kako to postizu?Ovaj clanak mi je delimicno na to odgovorio.
Препоруке:
8
3
32 петак, 04 јануар 2013 10:02
thinking maize@ Робеспијер
Рекосте: "Нилов приступ се састоји у поштовању личности деце, а циљ образовања и васпитања, треба да буде срећа. Полази се од слободе личности, којој се не намећу ставови и вредности других, већ се очекује да дете само изгради сопствени систем вредности, учећи само оно што га занима у животу. Само тако остварена деца, сутра могу да буду продуктивни чланови друштва." Да Вас баш не разуверавам од тих ИДЕОЛОШКИХ предубеђења, за почетак прочитајте књигу "Упијајући ум" Марије Монтесори, има је и на српском. На први поглед слично Нилу, али САМО на ПРВИ поглед! ОСНОВНА РАЗЛИКА!? Монтесорин систем ДЕЛУЈЕ, а пре неку годину Британска држава је СУСПЕНДОВАЛА помоћ ПРИВАТНОЈ ШКОЛИ коју по оригиналном Ниловом систему држи његова кћи!? Разлог!? Ђаци су били ИЗРАЗИТО НЕУСПЕШНИ у ЗНАЊУ МАТЕМАТИКЕ! И УПАМТИТЕ, човек је пре свега АМБИВАЛЕНТНО БИЋЕ, дете поготову! То наравно, НЕ ОПРАВДАВА било какво насиље над децом при васпитању, али да ли бисте 5-то годишњаку дали да нпр. поправља електричне апарате!?
Препоруке:
5
3
33 петак, 04 јануар 2013 12:56
Робеспијер
@ thinking maize

Ви онда нисте схватили Нилов концепт, мада подвлачим још једном, ако сте пажљиво читали шта сам написао, не слажем се у потпуности са свим методама које се примењују у школи Самерхил. А сам Нил је још за живота признао да његове методе код неке деце нису дале резултате, поготово код старије. Међутим, сматрам да је Нилов систем одлична полазна основа, за један квалитативно нови приступ васпитању и образовању. То што су поједина деца била лоша из математике, не говори ништа, јер није ни циљ учити оно што те не занима. Уосталом, и у традиционалним системима образовања, висок је проценат деце са слабим знањима из математике. Није то никакав доказ. Треба видети колики је степен задовољства код деце из школе Смерхил, а колики код деце из традиционалних школа. Верујте, ни мени многе ствари из математике данас ништа не значе, а морао сам да их учим, ништа од тога не примењујем у животу. Док су предмети које сам волео били заступљени мало у недељном фонду часова.
Препоруке:
4
4
34 петак, 04 јануар 2013 13:16
Srbija
Naša deca su vaspitavana po američkom sistemu.Odlaganje zadovoljstva je najvažnije.Retke su porodice u Srbiji koje uopšte vaspitavaju decu i u kojima se zna red.Samo mi to nismo spremni da priznamo.Što je još gore u Srbiji ne postoji skoro nikakvo vaspitanje.
Препоруке:
7
2
35 петак, 04 јануар 2013 13:43
thinking maize@ Робеспијер, secondo
Рекосте: "...сматрам да је Нилов систем одлична полазна основа, за један квалитативно нови приступ васпитању и образовању." Да, да "И Марксов систем је ОДЛИЧНА ПОЛАЗНА ОСНОВА, за један КВАЛИТАТИВНО НОВИ ПРИСТУП ЕКОНОМИЈИ и ПОЛИТИЦИ", па ОПЕТ постоји ЗАЧКОЉИЦА звана ИНХЕРЕНТНИ ИРАЦИОНАЛИЗАМ уткан у ЉУДСКУ ПРИРОДУ, као и КОНЗЕРВАТИВИЗАМ ВЕЗИВАЊА КОНКРЕТНИХ ЉУДИ за карактеристичне КУЛТУРНЕ ФОРМЕ КОНКРЕТНОГ ДРУШТВА! Знате, велики словеначки и југословенски шахиста др Милан Видмар је за шах говорио: "Шах је минијатура живљења, али НИЈЕ ЖИВОТ у МАЛОМ!" Тако Вам је и са СВИМ ЉУДСКИМ ТЕОРИЈАМА, НИСУ "ЖИВОТ у МАЛОМ"! Уосталом, наш Словен Достојевски говораше: "Човек је тако ШИРОК, ваља га СУЗИТИ!" и ОДУСТАДЕ Фјодор Михајлович од тог "сужавања"! Но, колко видим НЕКИ би и даље да нас "СУЖАВАЈУ"! Ако ништа друго, поручујем ти МИРНО ко Епиктет његовом САДИСТИЧКОМ господару, када му је овај СЛОМИО НОГУ: "Јесам ли ти рекао ДА ЋЕ ПУЋИ!?"
Препоруке:
4
5
36 петак, 04 јануар 2013 14:44
Робеспијер
@ thinking maize

Ништа не постоји у људској природи, што није обликовано друштвеним факторима - породица, окружење, школа, социјализација... друштвене околности формирају свест појединца. Употребићу Локов термин - празна табла, за свест појединаца у узрасту деце. На тој празној табли набројаним факторима, уписују се доживљаји који нам формирају свест. Узмите неко дете из Мауританије, рецимо, и васпитавајте га у српском духу - неће имати ништа од особина мауританског друштва. Деца наших емиграната, немају никакве везе са српским менталитетом, већ су се од малих ногу уклопила у друштва у којима живе. Промените друштво и добићете и промењене појединце. Кад би у оваквом систему какав је данас у Србији, омладина ишла на радне акције, потпуно бесплатно, да изграђује земљу, као у социјализму што су чинили? - Никада. Питање је шта је приоритет друштва - човек, профит, Бог. Ако су приоритет последња два, онда се иде Вашим путем. Ако је центар човек, иде се Ниловим.
Препоруке:
4
7
37 петак, 04 јануар 2013 15:04
thinking maize@ Робеспијер
Читај Канта, ВЕЋИ је филозоф од Лока. Па кад то завршиш, јави ми се да ти дам НОВУ ЛИТЕРАТУРУ! Мени је некад давно на ПМФ-у у Београду, мој професор филозофије Тика Петровић, иначе МАРКСИСТА, говорио: "Читајте колега! Што више читајте! СВЕ ЧИТАЈТЕ!"
Препоруке:
4
4
38 петак, 04 јануар 2013 15:42
Робеспијер
@ thinking maize

Очигледно је да нисте послушали свог мудрог професора, јер немате интелектуалну флексибилност, која је потребна за дискусије овог типа, а која се на тај начин стиче. Вашу литературу делите простим људима, јер само њих можете засенити, тим Вашим празним фразама.
Препоруке:
3
6
39 петак, 04 јануар 2013 16:55
thinking maize@ Робеспијер
Аха, да Канта делим ПРОСТИМ (sic!) ЉУДИМА!? ИЗВРСНО "пријатељу"! Дал то беше "чувена" марксистичка "љубав према човечанству"!? За ПАМЕТНОГ и ОВО је довољно! Salut!
Препоруке:
2
3
40 петак, 04 јануар 2013 17:35
Робеспијер
@ thinking maize

Шта је ту чудно? Прост човек ће задивљено рећи како му је извесни ''мислећи кукуруз'', препоручио Канта да би схватио, како се васпитавају деца. Отрчаће до прве библиотеке да се одмах учлани и прочита све од Канта. А још ако би сте му и лично дали неку Кантову књигу, срећи не би било краја. То је онај ''мислећи кукуруз'', који пише великим словима и користи значајне речи, помислиће прост човек. Када прочитам Канта, сигурно ћу бити као он, мудар и паметан, закључиће. Јер ако је он читајући Канта, постао мудар и паметан, онда ћу и ја, мора да упали.
Препоруке:
4
3
41 петак, 04 јануар 2013 17:45
Ivan Aleksić
Jel može neko da mi objasni zašto "thinking maize-a" zovete "misleći kukuruz" kad reč "maize" nema veze sa kukuruzom?
Препоруке:
0
2
42 петак, 04 јануар 2013 18:04
thinking maize@ Робеспијер
Као у УВЕК, када црвени и ини МАТЕРИЈАЛИСТИ чују реч "ИДЕАЛИЗАМ" добију оспице и почињу са МУЋЕЊЕМ БИСТРЕ ВОДЕ! Као што рекох SALUT!
Препоруке:
3
4
43 петак, 04 јануар 2013 19:35
Лола
Е овакве текстове највише ценим на НСПМ. Молим за више оваквих текстова. Одлично.
Препоруке:
3
2
44 субота, 05 јануар 2013 10:41
thinking maize@ Ivan Aleksić
Поштовани, латински (и научни) назив кукуруза је Zea mays (L.). Колико ми је познато "Zea" је име кукуруза на неком од домородачких језика средње Америке, одакле кукуруз потиче. Због неког разлога ОТАЦ биолошке класификације и систематике Швеђанин Карл фон Лине (отуд оно "L." при латинским именима многих врста!) као ДРУГО име овој врсти ЖИТАРИЦА дао је назив "mays", тј. "мајански", иако су нпр. Ацтеци имали НАПРЕДНИЈЕ системе гајења кукуруза, а и постигли боље успехе у његовој селекцији. Значи ради се о "мајанском житу", тј, "житу Маја". То "mays" ушло је практично у СВЕ западне језике као име за кукуруз, при чему га Англосаксонци зову и "corn", да би га разликовали од СТРНИХ ЖИТА (пшеница, јечам и сл.) које зову "grain", Пошто је кукуруз имао значајну улогу у мојој каријери, искористио сам део његовог латинског имена да направим мој nick name. Зашто се то појединима не свиђа, морате или њих да питате или да претпоставите да су исти у детињству били ИЗЛОЖЕНИ АМЕРИЧКОМ "васпитању"!?
Препоруке:
3
3
45 субота, 05 јануар 2013 21:46
Φιλοσοφία
Робеспјер и Мислећи кукуруз, ви сте ту измјешали филозофију, која је нешто друго од педагошке теорије, и образовање као начин стицања вјештина и знања. Ту постоји тај проблем среће и задовољства, који сте покренули. Када се срећа поистовјећује са задовољством, сасвим изостаје и срећа и задовољство. У филозофији је управо то један од проблема етике код Аристотела, послије Канта, затим Достојевског (да не помињемо византијску философију). Срећа, ако није евдемонија, често постаје егоистична тежња за постизање сопствених хтјења које прелазе границу слободе другог. Дакле, да ли наша срећа подразумјева жртвовање туђе среће у сврху нашег задовољства?
Што се тиче образовања, одличне су идеје сер Кена Робинсона о једном погрешном систему образовања које не признаје неуспјехе и другачије таленте.
http://youtu.be/NFubmeHDtII
http://youtu.be/nmCD1HyabDw
Препоруке:
2
0
46 субота, 05 јануар 2013 23:01
Робеспијер
@ Φιλοσοφία

ви сте ту измјешали филозофију, која је нешто друго од педагошке теорије


Док је Ваше помињање православне духовне традиције, дубоко у вези са педагошком теоријом!? Молим Вас!

Ту постоји тај проблем среће и задовољства, који сте покренули


Где сам ја помињао задовољства?

Чини ми се да је Ваш задњи пост, само Вама знана конструкција, која нема везе са оним што сам писао.
Препоруке:
1
1
47 субота, 05 јануар 2013 23:22
thinking maize@ Φιλοσοφία
Г-ђо, ради се о ПОКУШАЈУ НАМЕТАЊА МОНИЗМА, уз то ИДЕОЛОШКОГ, које практикује друг "Робеспијер" и још неки левичари на сајту, а што НЕ ПРИХВАТАМ! Ту се Нилова педагошка метода уклапа САМО као ПОТВРДА ВЕЋ РАНИЈЕ ПОСТАВЉЕНИХ ИДЕОЛОШКИХ схема! Баш као што некада у Стаљиновом СССР-у и није постојала психологија, до као одељак Павловљевог физиолошког УСЛОВЉАВАЊА. Читао сам Нила и Монтесоријеву и њихове књиге преведене на српски су више као популаризациони журнали него целовито изнесена ТЕОРИЈА и ПРАКСА. Оно у чему (као ОБРАЗОВАНИ ЛАИК) дајем предност Монтесоријевој методи јесте да даје могућност деци УПОЗНАВАЊА са СВИМ ЗНАЊИМА, међу осталим и теолошким, не ИСКЉУЧИВО ПОЗИТИВИСТИЧКИМ! Друго, код Монтесоријеве, као и код Нила постоји ПРАКСА ПОВЕРЕЊА према деци, али њен концепт УПИЈАЈУЋЕГ УМА је РАЗВОЈНО-ИНТЕРАКТИВНИ. Ипак, кад бих могао да бирам предност бих дао Виготском и његовим СЈАЈНИМ УВИДИМА о ПРАГОВИМА сазнајности, кад нервни систем детета стиче капацитет за усвајање ПОЈЕДИНАЧНИХ ЗНАЊА!
Препоруке:
2
0
48 субота, 05 јануар 2013 23:43
Поштовани- thinking maize
Први пут Вам се обраћам у жељи да Вам саопштим да сте ме убедили у Ваше ставове. Пратим преко годину дана Ваше коментаре, а у дилеми да некако дођем до закључка, односно ''преломим'' ко је у праву између Вас и ''и сајбер марксисте''. проверавао сам Ваше цитате, изборе и дефинитивно Вам кажем да сте ме убедили. Обрађам Вам се на овом тексту, случајно, могао сам на било којој хроници где сте писали.
Само бих још додао да не се не спуштате на његов ниво, без обзира колико вређа и погрдно пише, односно да наставите као и до сада, са стилом.
Свако добро и надам се да сте прочитали овај коментар.
Препоруке:
3
1
49 субота, 05 јануар 2013 23:45
thinking maize@ Φιλοσοφία "гледе" "Робеспијера"
Рече "Робеспијер": "Кад би у оваквом систему какав је данас у Србији, омладина ишла на радне акције, потпуно бесплатно, да изграђује земљу, као у социјализму што су чинили? - Никада. Питање је шта је приоритет друштва - човек, профит, Бог. Ако су приоритет последња два, онда се иде Вашим путем. Ако је центар човек, иде се Ниловим" и ПОТВРДИ његову ИДЕОЛОШКУ УПОТРЕБУ Нилове педагошке методе!? Рећи "шта је приоритет друштва - човек, профит, Бог" ЈЕ ЛАЖНО ПИТАЊЕ, јер УВЕЗАТИ у ТРИЈАДУ друштвености једно ЧОВЕКОВО СРЕДСТВО, НУСПРОИЗВОД, као што је "профит" са Човеком, ПОСЕБНО Богом, као НАЈВЕЋИМ ЧОВЕКОВИМ ИЗУМОМ (или Човека, као НАЈВЕЋУ ТВОРЕВИНУ Божју!) је СТВАРАЊЕ ЛАЖНЕ ДИЛЕМЕ! Човек БЕЗ ПРОФИТА МОЖЕ, без НЕКОГ ВИДА РЕЛИГИОЗНОСТИ НЕ МОЖЕ! И СИРОТИ МАРКСИСТИ стварају ИДОЛАТРИЈУ ЧОВЕКА и то не било ког историјског човека, већ ЧОВЕКА као РАДНИКА! Али ШТА ЈЕ "РАДНИК" и да ли се Homo SAPIENS ИСЦРПЉУЈЕ као БИЋЕ у HOMO faber-u или је заправо БОЖАНСКИ ШИРИ од РАДНИКА!? Мислим да је МНОГО ШИРИ!
Препоруке:
2
0
50 недеља, 06 јануар 2013 00:24
Робеспијер
Изгледа да се г. ''мислећи кукуруз'', удвостручио, па сам себи пише похвале, односно, пише како је сам себе убедио у оно што пише.

Елем, присталица црних, никада не може да разуме оно што је изван уских идеолошких оквира схеме која му је наметнута. Он просто одбацује слободу, јер не зна да живи са њом. Он очекује читав живот да буде вођен, да му се одозго говори како да живи и чиме да се управља. За црне, свако ко и помисли да се извуче из друштвених окова, он је означен за одстрел. Њему је унапред речено да је човек човеку вук, те да други треба да буду задужени да се старају о томе. Он ни у сну не може да помисли да човек човеку треба да буде човек.

Као у књизи Чомског ''Профит изнад људи'', може се направити и паралелна студија - ''Бог изнад људи''. Све у име одбацивања слободе, јер се не зна живети са њом. Она представља страх, неизвесност, непознато. Лакше је бити овца у тору, о којој брине пастир, него личност са слободом.
Препоруке:
1
1
51 недеља, 06 јануар 2013 06:38
thinking maize@ Поштовани
Хвала. Ценим што следите максиму "Веруј, али ПРОВЕРАВАЈ!" Свако добро.
Препоруке:
2
0
52 недеља, 06 јануар 2013 13:17
thinking maize@ Робеспијер, E FINITO!
НИСАМ се УДВОСТРУЧИО, ни материјално (фала Богу, РЕАЛИСТА сам по философском опредељењу, па те ствари сматрам ПРАКТИЧНО НЕМОГУЋИМ), а Бога ми ни психички, јер да сам САМ СЕБЕ "ПОСМАТРАО и ОЦЕЊИВАО ГОДИНУ ДАНА", верујте то би био ИЗУЗЕТАН ПРИМЕР РАСЦЕПЉЕНЕ ЛИЧНОСТИ, који би сасвим сигурно упао у очи! Ergo, НЕКО НЕПОЗНАТ ме је ОЦЕЊИВАО и ОЦЕНИО! Ни тај НЕПОЗНАТИ, ни ја, као СЛОБОДНЕ ЛИЧНОСТИ, немамо потребе за "ја теби сердаре, ти мени војводо", што се у Вашем ЛЕВИЧАРСКОМ КРУЖОКУ НАВЕЛИКО ПРАКТИКУЈЕ! Рекосте и: "...изван уских идеолошких оквира схеме која му је наметнута. Он просто одбацује слободу, јер не зна да живи са њом. Он очекује читав живот да буде вођен, да му се одозго говори како да живи и чиме да се управља. За црне, свако ко и помисли да се извуче из друштвених окова, он је означен за одстрел.", што само ГОВОРИ КО је СТВАРНО НЕСЛОБОДАН, а ко СВЕСТАН УСЛОВНОСТИ СВАКЕ ЉУДСКЕ СЛОБОДЕ! О Вашој ИДЕОЛОШКОЈ ПРЕДРАСУДИ се ради, где Нил и овај текст служе само као ЗГОДНИ ПРЕДЛОШЦИ!?
Препоруке:
1
0
53 недеља, 06 јануар 2013 13:45
Φιλοσοφία
Робеспјер, не разумијем зашто сте тако љутити. Не прозивам вас нити вас нападам. Дискутујемо, не намећемо мишљења. Мени се чини да је вама од свега највише заметао мој први пост у ком се помиње спрега духовне и знанствене стране личности, а знам да ви такве ставове a priori oдбацујете. Дакле, слобода је ствар духа, а дух се оживотворује само у односу са Вјечним и Божијим. Ту можете да се не слажете, али ја не сматрам да постоји аргументација која потврђује, како ви кажете, да је све везано за вјеру неслобода. Ту долазимо до тачке на којој се атеисти и они који вјерују обично грдно сукобе. Дакле, Бог нас ослобађа, или Бог нас поробљава. Ја бих само сугерисала да не будете толико искључиви, и да покушате разумјети и онај духовни приступ, који није мрачан како вам се чини, нити спутан како га доживљавате. Има ту много љепоте, која може да надвиси рационализам.
Препоруке:
2
0
54 недеља, 06 јануар 2013 14:26
Робеспијер
@ thinking maize

Ви и Вама идеолошки слични људи, сте савршени доказ Фромове студије ''Бекство од слободе''. Код вас нема идеја, нема оригиналности, нема креативности, не можете да се отргнете од устаљених друштвених норми и понашања. Ви можда имате спољашњу, физичку слободу, али сте изнутра поробљени, јер не остварујете своје лично ЈА. То је претешко бреме са којим морате да се носите. То је типичан страх појединца од самоће и изолованости, те се он саображава са околином, јер се плаши да штрчи.

Њима су потребне апстракције, виша бића, ауторитети, метафизика... да би се суочили са суровим стањем човечанства. Они немају храбрости да мењају свет, да искораче. Осећају се сигурним и ушушканим у наметнутим друштвеним обрасцима. Једообразност је све што прихватају, јер свако други ко искорачи, руши им свет саткан од норми, правила, закона, прописа... у којима се крећу. То изазива агресију, насиље, деструкцију, као механизам одбране.

Но, еволуција људског духа је незаустављива.
Препоруке:
0
1
55 недеља, 06 јануар 2013 15:05
Робеспијер
@ Φιλοσοφία

Закључујем да Ви износите свој став a posteriori, након одређеног искуства. Било би веома занимљиво чути Ваша искуства на пољу спреге науке и религије, односно, духовне и знанствене стране личности, како сте се дали изразити.

Људски дух се оживотворује само у односу према другим људима, а не према апстракцијама. Да се оживотворује према апстракцијама, још би смо живели у систему источњачких деспотија. Људски дух је непрестано еволуирао, оживотворујући се кроз хуманизам, демократију, пацифизам, социјализам, антиколонијализам, феминизам, аболиционизам... све оне напредне покрете који су довели до еманципације човекове личности и бољег односа човека према човеку. Узимао је обличија свих великана човечанства, чије деловање је довело да се превазиђу сви облици оживотворења духа према апстракцијама: ропство, кметство, теократија, монархија, инквизиција, апсолутизам, експлоатација... Зато ништа не може да надвиси рационализам, као врхунску људску вредност.
Препоруке:
1
1
56 недеља, 06 јануар 2013 15:08
thinking maize@ Робеспијер
Мојој ЛИЧНОЈ СЛОБОДИ ФАНАТИЦИ свих боја НИСУ СМЕТЊА, јер знам, ако сам смирен "и у паклу ће ми бити добро"! Друго, ЗАЉУБИО сам се и ОСТВАРУЈЕМ СЛОБОДУ УДВОЈЕ, па ми И ТУ НЕ СМЕТАТЕ! Да ПОНОВО (не дај Боже!) дођете на власт, НИ ТАДА МИ НЕ БИ СМЕТАЛИ ЛИЧНО, пошто имам пред собом велике примере Беле Хамваша и СВИХ ИСТИНСКИХ ПРЕДСТАВНИКА УНУТРАШЊЕ ЕМИГРАЦИЈЕ! Оно што ЖЕЛИМ јесте да СПРЕЧИМ да друге ЗАЛУДИТЕ Вашим ЗАБЛУДАМА! А заблуде су зато што полазе од СЛОБОДЕ, као од НЕЧЕГ СПОЉАШЊЕГ, а не од СЛОБОДЕ као ИНХЕРЕНТНО ЉУДСКЕ ПОТЕНЦИЈЕ! И није ми потребна Марксова ХИПОТЕЗА (иначе ТАЧНА у ПОЈЕДИНИМ МОМЕНТИМА, али ДАЛЕКО, МНОГО ДАЛЕКО од БИЛО КАКВЕ СВЕОБУХВАТНОСТИ!) да бих био СЛОБОДАН! Марксизам, као СПОРЕДНА ГРАНА ЛИБЕРАЛИЗМА, ОГРАНИЧЕН је, као и било који либерализам! Не патим од тога да будем ОГРАНИЧЕН само на конзервативне назоре, конзервативци се НЕ СТИДЕ да ПРИЗНАЈУ ИЗВЕСНУ ТАЧНОСТ неким поставкама ДРУГИХ ДОКТРИНА, али ПРИЗНАТИ ИСТИНИТОСТ у ЦЕЛОКУПНОСТИ ВАШИХ ЗАБЛУДА просто је ГРЕХ!
Препоруке:
1
0
57 недеља, 06 јануар 2013 15:47
Робеспијер
@ thinking maize

Ах, грађанине maize, разум је неуништив. Иако га многи не користе, он је ту, у нама, чека. Увек кад нас задеси нека историјска несрећа, он је ту да нам укаже пут. И када постојећа јудео-хришћанска цивилизација лупи по главуџи човечанство, освестићемо се. Ко ће бити ту када наступе несреће изазване деловањем Ваших идола? - Биће сви они које патолошки мрзите, прогоните, уништавате. Неће се руководити Хамвашем, већ Фромом, да се пластично изразим. Одбациће Достојевског, прихватиће Толстоја. Заборавиће Велимировића, пригрлиће Доситеја. Гурнуће Берђајева, тражиће Сарамага. Гнушаће се Де Местра, захтеваће Русоа. Видеће каква превара је био Солжењицин, проучаваће Докинса. Да не набрајам даље.

Тако да су безуспешни Ваши покушаји да зауставите неминовно. Сизифов је то посао, грађанине.
Препоруке:
1
1
58 недеља, 06 јануар 2013 16:37
thinking maize@ Робеспијер
Ах, грађанине "Робеспијер", КАКО сте Ви НАИВНИ! Па, СУПЕРАЦИОНАЛИСТА Фројд откри ЧИТАВ ОКЕАН, шта океан, ГАЛАКСИЈУ, ЈАТО ГАЛАКСИЈА НЕСВЕСНОГ! Па се УПЛАШИ од тог открића, тумачећи да је несвесно нешто ЗЛО и не видећи, као Јунг, да ту има ПОТЕНЦИЈАЛА за развој људскости НЕСРАВЊИВО већих од ПРОСТЕ ДНЕВНЕ СВЕСТИ! А који се не дају свести на СЕКСУАЛНОСТ, ЕРОТИЗАМ или СУБЛИМАЦИЈУ, већ су као такви ЦЕЛОВИТИ и БИТНИ за ИНТЕГРИТЕТ ПСИХЕ ЉУДСКЕ! Шта више, ТА САЗВЕЖЂА НЕСВЕСНОГ су БИТНА за ДРУШТВЕНОСТ ЧОВЕКОВУ, много битнија него НЕЧИЈЕ економске теорије и ЕКОНОМИСТИЧКЕ РЕДУКЦИЈЕ& СПЕКУЛАЦИЈЕ!? Поменусте Толстоја грађанине "Робеспијер"!? Како сте НАИВНИ! Па Толстој је ЗАГОВОРНИК ВРАЋАЊА ПРВОБИТНОМ ХРИШЋАНСТВУ! Замислите нпр. да је Толстој ПОЖИВЕО и ДОЧЕКАО Вашег Lењина и његове ЗЛОЧИНЦЕ!? Морали бисте да га РАЗАПНЕТЕ НАОПАКО као светог Петра, после чега би следио ПОКРЕТ МУЧЕНИШТВА, ништа мањи од својевремено старовераца! УГУШИЛИ бисте се у КРВИ ТИХ МУЧЕНИКА! Немате ПОЈМА грађанине "Робеспијер"!
Препоруке:
1
1
59 недеља, 06 јануар 2013 17:47
Робеспијер
@ thinking maize

Ваши су Толстоја већ разапели, није морао да чека никога. Имају Ваши вишевековно искуство у тим стварима. Гнушао би се Ваших теорија, поробљавања личности, грађанине maize. Не би се разликовали у његовим очима од најобичнијег разбојника.

Вешто пребацујете лопту на поље психологије и индивидуалних психолошких својстава човека, но, опет накарадно тумачећи. Управо се то несвесно, што лежи у нама, што је битно за друштвеност, та креативност, убија најсофистициранијим методама, разрађеним у религијским лабораторијама. Потискују се са првим дахом ваздуха по рођењу. Почев од одгоја, васпитања, школе, друштвених правила, норми. То је оно ЈА, које лежи у најдубљим местима подсвести, које се никако не сме ослободити, да се не би нарушио наметнути поредак. То несвесно се ослобађа, само у поретку слободе, а не у облицима верских и других тоталитаризама. Слаби сте, грађанине maize!
Препоруке:
0
1
60 недеља, 06 јануар 2013 20:02
thinking maize@ " Робеспијеру" о религији, животу, свету...
Који СМЕШАН човек! Па РЕЛИГИЈА извлачи ОНО НАЈБОЉЕ из човека! Толико сте смешни да НЕ РАЗЛИКУЈЕТЕ РЕЛИГИЈУ од ВЕРЕ, ВЕРУ од ЦРКВЕ, а ЦРКВУ од КЛЕРА! ЗА ПОЧЕТАК размислите о ИЗВОРНОМ (latinskom) ЗНАЧЕЊУ ПОЈМА RELIGIO, од RELIGARE: ВЕЗАТИ, ПОВЕЗАТИ! Са ЧИМ нас РЕЛИГИЈА ПОВЕЗУЈЕ!? Са АПСОЛУТНИМ ЗНАЊЕМ, које се достиже НЕ ЗНАЊЕМ, већ ВИЂЕЊЕМ, али за то консултујте, АКО ЖЕЛИТЕ, г-дина Туљанина! Сам се ЗАДОВОЉАВАМ тиме да се ради о ТРАНСЦЕДЕНТНОМ ЗНАЊУ! Консултујем Хамваша, чија дела су добри ОПШТИ УВОД у ту област. Сматрам и да овај свет РЕАЛНО ПОСТОЈИ (тј. РЕАЛИСТА сам по филозофском опредељењу), али да се ТАКАВ, КАКАВ ЈЕСТЕ не састоји САМО од ОПИПЉИВОГ (у шта материјалисти ВЕРУЈУ), већ И ОД ТРАНСЦЕДЕНТНОГ! Онога чега се Ви АТЕИСТИ гнушате, појмова Бога, Душе, Духа, модерни научници-следбеници РЕАЛИЗМА посматрају у оквиру концепта поља и енергије, тј. електромагнетизма, али и не-електромагнетских поља, као нпр. гравитационих, али и МОРФОГЕНЕТСКИХ поља, са директном импликацијом на ЖИВОТ!
Препоруке:
2
1
61 недеља, 06 јануар 2013 20:18
thinking maize@ " Робеспијеру" о религији, животу, свету..., наставак
Да, то је ОНО што су генерације учењака и научника описивали КВАЛИТАТИВНИМ терминима, углавном путем ИСКЉУЧУЈУЋИХ КВАЛИФИКАТИВА (типа ведантског "НЕ ТО! НЕ ТО!"), а што се као ТРАНСЦЕДЕНТНО НИКАД НЕ МОЖЕ ДО КРАЈА ОПИСАТИ, са чим се слаже МОДЕРНА ФИЗИКА, одскора и биологија и друге науке! Тај ПРИНЦИП описивања трансцедентног преко ИСКЉУЧУЈУЋИХ КВАЛИФИКАТИВА у потпуности се слаже са модерним научним приступом ТРАГАЊА БЕЗ КРАЈА, у смислу моделирања све БОЉИХ и БОЉИХ АПРОКСИМАЦИЈА СТВАРНОСТИ у смислу хипотеза, теорија и сл. РАДНИХ МОДЕЛА, који се мање или више слажу са стварношћу, ДОК се НЕ СТВОРЕ ТЕОРИЈЕ, ХИПОТЕЗЕ или РАДНИ МОДЕЛИ, који БОЉЕ ОПИСУЈУ СТВАРНОСТ! То вам је ГРАЂАНИНЕ "Робеспијер" принцип СЕЛЕКЦИЈЕ примењен на ТЕОРИЈЕ, ХИПОТЕЗЕ и РАДНЕ МОДЕЛЕ, којима људи ОПИСУЈУ СТВАРНОСТ! А Ви од Вашег марксизма правите ДОГМУ и ИСПАДАТЕ СМЕШНИ! Узгред, тај метод ОЦЕНЕ теорија, хипотеза и радних модела СТВАРНОСТИ дао је сер Карл Попер, али Ви марксисти ПРОПУШТАТЕ да га искористите због...
Препоруке:
2
1
62 недеља, 06 јануар 2013 20:29
thinking maize@ " Робеспијеру" о религији, животу, свету..., КРАЈ!
Узгред, тај метод ОЦЕНЕ теорија, хипотеза и радних модела СТВАРНОСТИ дао је сер Карл Попер, али Ви марксисти ПРОПУШТАТЕ да га искористите због ИДЕОЛОШКИХ ПРЕДУБЕЂЕЊА! Жао ми Вас је, јер Вашу енергију и ВРЕДНОСТ БАР НЕКИХ (економских пре свега) АСПЕКАТА Марксове мисли, БАЦАТЕ у ВЕТАР, због склоности КА МОНИСТИЧКОМ промишљању СВЕТА, ЖИВОТА и ЧОВЕКА! А тај МОНИЗАМ и то ЛАЖНИ, МАТЕРИЈАЛИСТИЧКИ монизам Вас води ка ДРУГОЈ, ПРАКТИЧНОЈ ПОГРЕШЦИ, да не кажем ЗЛОЧИНУ, УКАЛУПЉИВАЊА друштвене СТВАРНОСТИ "Прокрустовој постељи" Ваших ДОГМИ! Па кад се сусретнете са људима КОЈИ НЕ МИСЛЕ КАО И ВИ, онда потежете ИДЕОЛОШКЕ КВАЛИФИКАТИВЕ! Зашто!? Зато што Вас марксисте СУШТИНСКИ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО СВЕТОВНА ВЛАСТ, јер Ваш ИНХЕРЕНТНИ МАТЕРИЈАЛИЗАМ САМО ТАКВУ ВЛАСТ и ПРИЗНАЈЕ! А ВЛАСТ Вас интересује због тога што желите да СВЕТ ПРЕОБЛИКУЈЕТЕ на ИНЖЕЊЕРСКИ НАЧИН! Опростићете, али СВЕТ НИЈЕ МЕХАНИЗАМ, НЕГО ОРГАНИЗАМ! И то много финији организам него што можете појмити! Овим завршавам дискусију са Вама, ЗБОГОМ!
Препоруке:
3
1
63 недеља, 06 јануар 2013 21:20
Φιλοσοφία
Баш помислих како нема сврхе даље се расправљати, кад ми, Робеспјеру, поменусте Достојевског и Берђајева. Могу вам рећи да горег искуства од рата нема, а ни веће утјехе у најгорим искуствима од Достојевског, нарочито за оне рођене у многобројним југославнеским, комунистичким породицама. Комунизам је и сам остао забезекнут пред достигнућем савршене логике- ратом, и није имао свог одговора и утјехе обичном човјеку. Нашла сам Берђајева и Достојевског и видјела да и такав геније Достојевски, који је љубио социјализам таквим жаром, нашао свој пут и своје спасење у Христу. Достојевском ћемо се као еуропска цивилизација наново вратити кад почнемо да се изједамо међусобно, огризли у неосјетљивости и грамзивости материјализма. Ваш пут смо већ опробали и видјели да води у пропаст.
Са друге стране, примјер савршене логике и рационализма имате у Старој Грчкој, у Пелопонеским ратовима. Ту је апсолутни рационализам довео до потпуне пропасти оба полиса, у врхунцу њиховог прогреса.
Препоруке:
3
1
64 недеља, 06 јануар 2013 21:22
Φιλοσοφία
Thinking maize, одлично изложене одличне идеје у тако мало карактера.
Препоруке:
3
1
65 недеља, 06 јануар 2013 21:33
Робеспијер
@ thinking maize

Збогом, грађанине maize. Успут, размислите, зашто је свет овакав какав јесте, ако религија извлачи најбоље из човека. Ви сте живи доказ, да то није истина, јер се залажете за најмрачније форме власти човека над човеком. Кажете, религија нас спаја са апсолутним знањем, а заборављате да је Ваш Бог прогнао човека из раја, када је јео са дрва спознања. Бачен је на Земљу и осуђен, те сви ми, наводно, носимо његов грех.

Сад сте прешли и на физику, не знате више куда ударате. Све што сте написали, није никакав доказ Вашим тврдњама. Не постоји ни један доказ који би довео у везу вишу силу са свим тим о чему причате. То што нешто не умете да објасните, не доводите у везу са натприродним, већ недостатку потребних информација о материји.

Најзад, информишите се боље о онима које критикујете. Крајњи циљ марксиста је укидање сваке власти, укидање класа, нација, држава...сваке подређености човека човеку. Власт интересује само Ваше црне, и то не само физичка, већ и ментална.
Препоруке:
1
1
66 недеља, 06 јануар 2013 21:55
Робеспијер
@ Φιλοσοφία

Морам да направим једну малу ограду од Достојевског, кога сам поменуо, јер се обично схвата ако религијски апологета, што стоји, али не у потпуности. Наиме, у свом последњем делу ''Браћа Карамазови'', ликом Ивана Карамазова, Достојевски је почео да сумња. Поставићу Вам иста питања, гђо. Φιλοσοφία. Да ли би сте ушли у рај, у чијим темељима су сузе невине деце? Да ли мајка оног детета којег су растргли спахијини пси, треба да опрости убици? Шта урадити са спахијом?

Пут Ваших је довео довде или ћете можда оптужити комунисте и за пад Римског царства, пропаст Византије итд... Ваши су га довели до таквог стања, безобзирношћу према свему људском, а обожавању свега метафизичког. Међутим, нису били успут гадљиви у свом обожавању оноземаљског ни свих материјалних ствари и задовољстава на овоземаљском свету. Па, институција којој се клањате има све, а они које презирете, немају ништа. А њима проповедате ''духовност'', а за Ваше материјална задовољства. Стара поповска замка.
Препоруке:
2
2
67 недеља, 06 јануар 2013 23:28
thinking maize@ POST SCRIPTUM
Пошто сам ПРЕДУГО (вољом других!) избивао од основног текста, да се вратим теми, ослоњен на изнето. Даклем, америчко "васпитање" vs. француско васпитање!? Укратко, РАЗЛИКА између МЕХАНИЧКОГ и ОРГАНСКОГ ВАСПИТАЊА! Тј. "васпитавати" децу као либералне МОНАДЕ (или варијанта марксистичких МРАВА! Ко не верује нек се сети ОМЛАДИНСКЕ ЗАКЛЕТВЕ у СФРЈоту: "Да ћу развијати, свесну, слободну, креативну,... личност КОЈА ЋЕ БИТИ ВЕРНА НАШЕМ САМОУПРАВНОМ СОЦИЈАЛИСТИЧКОМ друштву!" ОКСИМОРОН!) или КАО ЛИЧНОСТИ једног ОДРЕЂЕНОГ ДРУШТВА! ЗАШТО је то тако код Француза, а НЕ код Американаца!? За то је ОДГОВОРАН ЈЕДАН ЧОВЕК СТАРОГ КОВА, давно мртав! Реч је о Шарлу де Голу, ратном хероју, човеку који је ПОВРАТИО ЧАСТ Француске, Председнику и ОСНИВАЧУ Пете Републике, човеку који је ОБЕЗБЕДИО да Маријанино ОПАДАЊЕ услед американизације буде УСПОРЕНО дуго времена после његовог физичког одласка. Наравно, СВИ ЊЕГОВИ "наследници" су ЛЕГЛИ на РУДУ, па сад видимо шта видимо, посебно под "вођством" "Пинокија"!
Препоруке:
3
2
68 недеља, 06 јануар 2013 23:42
thinking maize@ POST POST SCRIPTUM
Да ипак НИЈЕ СВЕ МРТВО код Гала сведоче неке ФИНЕ СТВАРИ, које карактеришу КУЛТУРУ ЖИВЉЕЊА! Као што рекох, "наследници" де Голови СВЕ СУ УЧИНИЛИ да УНИЗЕ ту СЛАВНУ ЗЕМЉУ, али УПРКОС СВЕМУ, БАР ДЕЛОМ нису деловали на оно о чему пише ауторка, али и на поменуте фине ствари! Тако се нпр. из трилогије (преведено на српски: "Францускиње се не гоје", "Францускиње за сва годишња доба" и "Францускиње заувек") Миреј Ђулијано, Францускиње удате за Американца можемо се уверити у SLOW RITME Француза, у софистицираност њихове кухиње, у ОДСУСТВО ПОХЛЕПНОСТИ при храњењу, ОДСУСТВО ОПСЕДНУТОСТИ ЗДРАВЉЕМ (тако супротно Англосаксонцима) и као што видесмо из овог прилога, KOНТРОЛИСАНУ СПОНТАНОСТ (колико год је то могуће за једну западну земљу) при васпитању. Знате, та КУЛТИВИСАНОСТ ЖИВЉЕЊА сведочи о ВИСОКО РАЗВИЈЕНОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈИ, која је ПРЕЧИСТИЛА НЕКЕ СТВАРИ САМА са СОБОМ. У том смислу веома је значајно УПОРЕДИТИ српско друштво док му је УЗОР била Француска и сад, кад је ОПСЕДНУТО Англосаксонцима!?
Препоруке:
5
1
69 понедељак, 07 јануар 2013 00:23
thinking maize@ за крај, СЛИКА ГОВОРИ ВИШЕ од ХИЉАДУ РЕЧИ!
Укуцајте на YOU TUBE-u: "I told my kids: I ate all their hallowen candys" и видећете РЕЗУЛТАТЕ америчког "васпитања"! Толико и свако добро свима уз сретно Бадње Вече и наступајући Божић. Сутра се нећу јављати, пошто има један обичај у мом крају, а у вези Божића. Кажу стари да је ДОБРО започети за Божић неки важан посао, еда би га добро радили током године. Пошто у задње време упадам у полемике овде на сајту, ред је да моји опоненти, (супер)модератор, а и редакција ОДМОРЕ од мене! Још једном: Мир Божји, Христос се Роди!
Препоруке:
4
1
70 понедељак, 07 јануар 2013 10:50
Φιλοσοφία
Мир Божији, Христос се роди!
Робеспјере, ваша је невоља што ми је докторска теза на тему питања које поставља Иван. Али вам нећу млатити о теорији. Иван је фаза кроз коју пролазите ви. Ја мислим да је Достојевски у Ивану видио празни рационализам Европе која се губи под притиском сопствене, људске слободе. Није Бог створио сузе недужне дјеце већ ми, наша људска слобода. Ми имамо право бирати између добра и зла, а невоља је што бирамо углавном зло. Рећи ћу вам једну херетичку мисао. Мислим да прави Хришћанин ни не може бити друго до социјалиста (или чак комуниста) у овом свијету. Комуна уз вјеру и уздање у Божију помоћ није друго до скромна заједница првохришћанске цркве. Грдно се варате ако мислите да се клањам институцијама. Црква смо и ви и ја, заједница, а не пирамида надлежности. Ви бркате Великог инквизитора са Христом, инстутиционализовану моћ са кротошћу духовне величине. То је стварна подјела у овом свијету.Ја те ваше лијево-десне подјеле не признајем.
Препоруке:
3
1
71 понедељак, 07 јануар 2013 13:06
Робеспијер
@ Φιλοσοφία

Не видим зашто би била моја невоља у томе што пишете докторски рад на тему ''Браће Карамазов'', односно, како кажете, Иванових питања. И у стилу правог верника, наравно, нисте дали одговор, већ сте прешли у напад на рационализам. Напад је најбоља одбрана. Ваше је виђење легитимно, мислим на то шта је Достојевски видео у Ивану, али допустите да постоје и друга мишљења. Достојевски је на својој кожи осетио ''хришћанску љубав'' у Сибиру. Да би преживео, морао је прихватити ставове прогонитеља. Како су ''Браћа Карамазови'', његово последње дело, а слутио је да му се ближи смрт, није имао више тих обзира, него је кроз Ивана изразио шта заправо мисли. Нама је зло наметнуто од првог момента рођења. Ми ништа не бирамо. Није дете, које је убио спахија ништа одабрало, нити његова мајка, чак ни несрећни спахија којег би требало убити као пса. Улоге им је наменио накарадни систем, којег Ви браните, и прихватате у име апстрактних идеала. Јесу ли и деца у Јасеновцу имала избор?
Препоруке:
0
0
72 понедељак, 07 јануар 2013 14:06
Φιλοσοφία
Вољела бих да ишчитавате шта вам пишем добрнамјерно и стрпљиво, овако се губимо у преводу. У Пишчевим биљешкама стоји да је о Аљоши хтио написати роман као неку врсту наставка Карамазових. Аљоша је његов омиљени лик и име његовог рано преминулог сина. А имена код Достојевског имају посебну тежину, јер име је личност посебност. Безимени човјек подземља је изгубљен у свом егу(парадокс). Када сам рекла да смо ми у својој слободи одговорни за муку дјечице, па и Јасеновачке, то се односи на џелате, не на дјецу.Ипак, ти џелати дјеле нашу,људску природу и зло је њен саставни дио.Одговорност је на нама. Одбијам да је одговорност да Богу, а то је увидио и Достојевски у увријеђеним и пониженим сибирским робијашима,од људи остављених, који су налазили утјеху само у вјери. Апсолутно разумијем које су ваше замјерке и дјеломице их дјелим са Вама.
Препоруке:
0
0
73 понедељак, 07 јануар 2013 14:14
Φιλοσοφία
Достојевски је увидио да због Великог инквизитора не треба одбацити кротког и милог Христа, а он је и то учинио у свом животу.Сјетите се сусрета Ивановог са старцем Зосимом.Колико топлине и разумјевња има старац према страдању Ивановом, јер оно има смисла али нема ријешења. Иван се мучи, баш као и Ви, јер види неправду и не жели сједити пасивно. Али вјерујте, зло се злом не побјеђује и то и сами знате. Дакле, остаје вам да страдате у вашој врло праведној сумњи или да останете свјесни неправди и борите се за правду, али се и надате у Божију помоћ и утјеху. Ја вјерујем у ваше поштење. Па ви зато све ово пишете, јер вас разједа та неправда за коју неко мора да одговара.Потражите и Аљошин пут. Нећете ништа изгубити.
Препоруке:
2
0
74 понедељак, 07 јануар 2013 15:32
Робеспијер
@ Φιλοσοφία

Како онда објашњавате Његоша ''Зло чинити од зла се бранећи, ту злочинства нема никаквога''. Наравно, то прво зло треба узети условно. По Вама испада да смо требали трпети турски јарам, да је човечанство требало прихватити Хитлера, да је данашња хегемонија САД у реду... да не набрајам. Све у име трпљења зла. Где би нас све то одвело? Ви савршено прихватате постојећи поредак, не трудећи се да га измените. То господарима веома прија да чују.

Иго у ''Јадницима'', каже феноменалну мисао - ''Суровости напретка, зову се револуције. Када се заврше, може се констатовати да је људски род био злостављан, али је напредовао.''

Ваш колега, кога похвалисте за одлично изложене идеје, рече да религија извлачи најбоље из човека. Где то добро препознајете у спахији, у џелатима јасеновачке деце...који су веома побожни? Како то да су највеће злочине у историји починили религиозни људи? Имате ли права опростити? И док се Иван мучи, Вама је лагодно, Ви сте све спознали. Благо Вама!
Препоруке:
0
0
75 понедељак, 07 јануар 2013 15:34
Робеспијер
Као што једном рече Стево Жигон, ''није мученик онај који умире убеђен да је спознао истину, већ онај који се до последњег даха трудио да је спозна и умро сумњајући''. Достојевски је умро сумњајући, у то сам убеђен, а Иван је врхунски доказ.

Неколико пута сам већ рекао, понављам, ја ћу као Иван вратити улазницу за рај, јер је прескупа за поштене људе. Никад не бих пошао Аљошиним путем, јер је то лакши пут. Пут мирења са постојећим стањем. Ја немам права на то, нити ико ко има савест.

А када будете опростили јасеновачким џелатима, онда ћете ме убедити у потпуну искреност Ваших ставова.
Препоруке:
0
1
76 понедељак, 07 јануар 2013 17:25
οχι
Zaista nema smisla trositi reci o veri sa ljudima koji "ne vide".
Препоруке:
2
3
77 понедељак, 07 јануар 2013 17:49
Φιλοσοφία
@Οχι, у већини случајева не. Надам се да ће Робеспјер бар покушати да разумије.
Јасеновац је примјер сулудог опроста и заборава који су сповели ваши невјерници, Робеспјере! Нико није процесуиран, све је заташкано, џелати су данас блажени пред институцијом која убија на име Христа али не по Његовој истини. Јасеновачке жртве се помињу у нашем православном календару, и сјећање на њих ће остати заувјек. А потомци оних који оставише свој православни идентитет се данас стиде тих жртава и трампе их за мир са сусједима, кога никада неће бити. Нећу више дискутовати, јер ми је и овако непријатно што смо оптеретили администратора, који има душу. Опростите ако сам вас чиме увриједила. Трудила сам се да будем искрена. Поздрав!
Препоруке:
3
2
78 уторак, 08 јануар 2013 00:22
Peter RV
Ova Pamela ne zna sto prica t.j. tipicna Amerikanka. Zasto samo Francuska?
Evo mnogo bolja diagnoza americkog roditeljstva.
U Americi se insistira da se djeca tretiraju kao odrasli, sto ima kao posljedicu da se roditelji ponasaju kao djeca. Djeca to vrlo rano osjete i nemaju namjeru da slusaju, jos manje da postuju roditelje.
Ovo je toliko ukorijenjeno u ovoj zemlji da i 'odrasli' Amerikanci izgledaju strancima kao -djeca. Ko nije zivjeo u Americi, uvjerice se gledajuci americke filmove u kojima su djeca uvijek nekako ravna, ili 'inteligentnija' od roditelja.
Jos jedna ko-relacija ovoga.
Djeca se vrlo brzo nauce da pucaju iz pistolja ili karabina, jer ih roditelji vode na streliste gdje to zajednicki praktikuju. Ovo objasnjava smrtonosne dogadjaje koji ovdje nijesu rijetki.
Препоруке:
3
0
79 петак, 11 јануар 2013 01:03
Majka
Zaista me je zaintersovao ovaj clanak, jer imam iste dileme. Ja sam odrastala u sredini u kojoj su djeca, djeca a odrasli su nesto vise, autoritet. Mislim da je to posledica komunizma, vremena kad se zivjelo stabilno, djecu su svi radjali, vjestacka oplodnja nije prakticni ni postojala. Danas je potpuno drugacija situacija, mi se toliko borimo da dobijemo djecu, borimo se za njih da im stvorimo pristojan zivot, a o njihovoj buducnosti ne smijemo ni da mislimo. Ajde bar da napravimo od njih dobre ljude, srecne, voljene. Kako? Oni ce nam reci, kad budu o nama brinuli u starosti, ili ce staracki domovi brinuti.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер