Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Antisrpski i antievropski ateizam

Komentari (58) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 13 novembar 2012 03:04
Reakcionar
Postoje ateizam i ''neo-ateizam'' i to je bitno razlikovati. Prvi treba poštovati, a drugi je budalaština. Ateistički mislioci su Niče, Makijaveli, Hobs itd. Neoateisti su Dokins i slični novomislioci, koji obavezno idu ruku pod ruku sa liberalnom, levičarskom ideologijom i sofističkom, ugađačkom logikom. A ovi prvi (Niče, Makijaveli, Hobs) ne da nisu liberalni, nego čak imaju i naklonost prema tiraniji. Nažalost liberalni neo-ateisti su sve više zastupljeni zbog svoje uprošćenosti, modernizma, materijalizma.
Preporuke:
23
18
2 utorak, 13 novembar 2012 03:16
Mikoš---Pogledati 13.10.1917.g. Fatima--dokaz nezemaljskog fen.
Komunistički frakcioni derivati se danas nazivaju liberalima,demokratama,socijalistima itd.Antihrišćansku srž Evrope predstavlja stepenasti krov saveta e.u. kao simbol vavilonske kule.Zašto se paganski obelisk(falus) nalazi ispred takozvane hrišćanske crkve svetog Petra u Rimu?Ona kolonada stubova ispred je po uzoru na nekadašnji ulaz u egipatski paganski hram u Karnaku(Luksor).Temelj unijaćenju su postavili papa Pavle 6.i car.patrijarh Atenagora a to nastavlja sadašnji Vartolomej.Potkopali su pravoslavlje i nemaju naročit ugled.Rimski episkop poznatiji kao papa proglasio se za nepogrešivog i unijaćenjem bi trebao postati poglavar i pravoslavnih.Unijaćenje je svejeres po našem najvećem teologu svetom Justinu čiju dogmatiku izbaciše sa bogoslovskog fakulteta a staviše savremenu dogm.Jovana Zizjulisa carigradskog masona.Crkva nam je potkopana.Svi ti prijemi Vartolomeja, koji sam sebe predstavlja,nisu nikakva potvrda uvažavanja pravoslavlja već težnje da se stavi pod kontrolu.
Preporuke:
29
13
3 utorak, 13 novembar 2012 05:32
Rodoljubni panteon
Ma, sve pršti od srbijanskog patriotizma samo nigde hleba ni posla. To, valjda, znaju da stvore samo komunisti. Ovi, pak, imaju lakši zadatak. Da duvaju u patriotske diple i priređuju patriotske seanse. Oni čine duhovni napor, nisu oni za materijalne stvari. Bog ih je oblagorodio za uzvišene svrhe. Njima su već obezbeđena mesta u panteonu patriotizma.
Preporuke:
21
34
4 utorak, 13 novembar 2012 09:46
Dragan
Čovek je biće slobode volje. Svak bi trebao da ima pravo, i ne samo da formalno ima pravo, već i da faktički može da odabere usmerenje svog život akoji je u skladu sa njegovom slobodnom voljom - bilo da je ateista ili vernik. Ako nam je već Bog dao slobodu volje ko nam je sme otimati? Uostalom svako će uživati ili ispaštati plodove izbora svoje slobodne volje.

Problem u savremenom svetu jeste da kad prevladaju ateisti oni ukidaju slobodnu volju vernicima, a kada prevladaju vernici oni ukidaju slobodnu volju ateistima. To ukidanje je ponekad grubo nasilno i otvoreno - onako "muški", a ponekad je perfidno, lukavo, suptilno i podvalno - onako "ženski".

Ja lično sam za duhovnost i Boga, i ne bih nikome otimao izbor njegove slobodne volje (ni grubo ni suptilno) - makar bio i ateističan (sam će požnjeti plodove svog izbora). Al ne bih ni da meni neko ukida moju slobodu volje - ni grubo, a pogotovo ne suptilno! A toga ima, kako od ateista tako i od vernika neistomišljenika.
Preporuke:
21
7
5 utorak, 13 novembar 2012 09:47
Živorad
Najzad jedan aktuelan tekst o NVO.

Jedino što meni i dalje neće biti jasno ko su oni(e) i odakle im tolika medijska snaga, kada je jasno da se ne radi o nekakvim intelektualnim veličinama.
Preporuke:
33
16
6 utorak, 13 novembar 2012 10:51
Đura
Malo su NVOaši pobrkali stvari.
Odvojednost države i crkve ne znači da NVO odrđuju političarima i državnicima sa kim smeju da se viđaju i konsultuju, a sa kim ne. Nije NVOkratija, nego demokratija, a narod želi crkvu, a ne neke NVO.
Preporuke:
22
12
7 utorak, 13 novembar 2012 11:32
Zoran Đorđević
@Reakcionar
Neoateisti su Dokins i slični novomislioci...

Pročitao sam Dokinsovu knjigu "Zabluda o Bogu" i nisam nikako mogao da povežem njegovu argumentaciju sa, kako Vi kažete, liberalnom, levičarskom ideologijom i sofističkom, ugađačkom logikom
To o čemu Vi pričate je stari obrazac: ateizam = komunizam, koji sa pravom naukom nema veze. Zbog te jednačine se naprasno posle 5. oktobra povećao broj "vernika", počele su da se slave dedine slave, da se ide u crkvu i da se na sve moguće načine manifestuje druga, inverzna jednačina: religioznost = antikomunizam (demokratija).
Preporuke:
34
12
8 utorak, 13 novembar 2012 11:38
F-16
Ovo je jedan od retkih tekstova na ovu temu, a uz to veoma kvalitetan. Svaka čast autoru što je pokušao da osvetli pravu prirodu "naših" NVO, koje su povremeno uticajnije od same države.
Pre neki dan sam ovde, na ovom istom forumu polemisao sa nekim ateistom koji se različito potpisivao, verovali ili ne povodom skrnavljenja grobalja na Kosovu. Čak ni za tako tragičnu pojavu nije (a nije sam) imao razumevanja.
Oni jednostavno imaju antipravoslavni refleks, počev od mržnje i nipodaštavanja: vere, istorije, jezika, ćiriličnog pisma, nacije...
Namerno kažem, antipravoslavni a ne i antihrišćanski refleks, jer do sada nisam primetio da im smeta Vatikan i papa. Ali zato crkveni velikodostojnici a i vernici pravoslavne crkve su na njihovoj stalnoj meti.
Oni već imaju razrađene sisteme za napade na Crkvu, uključiv i sopstvene stručnjake i analitičare crkvenih pitanja, tzv. "sociologe religije", medije, novac i kompletnu logoistiku.
Slučaj vladike Artemija od pre tri godine je klasičan primer.
Preporuke:
24
11
9 utorak, 13 novembar 2012 12:10
Pilipenda
Sjajno! Retko dobar tekst!

@F/16, ,,vladika,, Artemije se ovde ne spominje niti dolazi u kontekst ovoga teksta. Manite se senzitivizma,to prilici katolickom pijetizmu! Ako je stradao na pravdi Boga, neka cuti i trpi. Uostalom, videli ste kako se vladao mucenik Varnava, e to je etos i vera!
Preporuke:
13
10
10 utorak, 13 novembar 2012 12:18
Vera Sobat
G-dine Miroje Jovanovic, HVALA i BRAVO za svaku rec u ovom kolumnu!!!DOKLE ce srpski narod tolerisati TIRANIJU IZDAJNICKOG LOBIJA, NVO-"dama" i samo-prozvane "gradjanske elite", tih bednih placenika zapadnih fondova za -sistematsko ponizavanje Srbije !??KADA ce se "nasi" politicari pozabaviti USTAVOM Srbije, i proveriti dali je STVARNO i SVE u SKLADU sa nasim Ustavom, sto te rade ??KADA ce se "nasi" politicari upitati, dali za vredjanja i pljuvanja po srpskom narodu od strane tih NVO-placenika, postoji i nekakva CRVENA LINIJA ??IMA li i SRPSKI NAROD PRAVO na LJUDSKA PRAVA, koje im te "dame,borci za ljudska prava" OSPORAVAJU ??DOKLE gospodo politicari, DOKLE srpski narode,taj sluga zapada i nas MULJ DOKLE CETE TO TOLERISATI ??I jeli onda cudno sto nas Zapad = PONIZAVA i PREZIRE kada vide da mi Srbi usopstvenoj zemlji TO tolerisemo!???
Preporuke:
14
11
11 utorak, 13 novembar 2012 12:24
Smiljanski
Nikada Vatikan neće oprostiti Srbima što nisu 1439 godine poslali Patrijarha u Vatikan,kada je Vizantija tražila pomoć zbog najezde Turaka!
Svi pravoslavni patrijarsi su prisustvali toj uceni zapadne Evrope,jedino je Đurađ Branković zapretio smrću našem Patrijarhu da ne ode tamo!Nakon toga,čuvši za sve to ruski knez je pogubio ruskog Patrijarha,zbog sramote koju je naneo ruskom narodu!Vatikan to pamti,i nepresteno radi na uništavanju Srba,i širenju mržnje!U sklopu te priče idu i "ateisti Srbije"!
Preporuke:
25
8
12 utorak, 13 novembar 2012 12:40
F-16
@pilipenda
Ma ćuti on i trpi (barem ja o njemu nisam čuo ništa već dugo vremena). Moja opaska je bila usmerena na spregu tzv. "sociologa religije", NVO, drugosrbijanskih novina (Željka Jeftić i BLIC), televizija (B-92), raznih bombastično najavljivanih afera, kako bi se spinovala javnost. Dakle fokusiram se samo na napade "ujedinjenih ateista Srbije" na crkvu i njihov uticaj na rešavanje crkvenih pitanja. Voleo bih i ja da tog uticaja nema, ali ga na žalost ima, a slučaj koji sam pomenuo je pravi primer. Svi se živo sećamo toga, a i NSPM je o tome često pisao.
Preporuke:
16
4
13 utorak, 13 novembar 2012 12:41
Smiljanski
et Vera Sobat
Kad već pričate o Ustavu Srbije,onda barem ispoštujte čl.10,i zvanično pismo ćirilicu!
Preporuke:
21
7
14 utorak, 13 novembar 2012 12:50
Nikola Tanasić
Veoma lepo i ubedljivo argumentovan tekst na osetljivu temu.

Ja bih pomenuo još par primera. U okviru Pokreta nesvrstanih, pomenuti Josip Broz Tito se često susretao sa episkopom Makarijem, tada šefom kiparske države, i primao ga sa punim poštovanjem u uvažavanjem. Prilikom poseta Hailea Selasija, Tito je organizovao da se osvešta oskrnavljena dvorska kapela u Dvorskom kompleksu, kako pravoslavnom gostu ne bi bilo uskraćeno pravo na molitvu.

Još zanimljiviji je podatak da je lično Staljin početkom 30-ih ukinuo tajnu Lenjinovu direktivu koja je nalagala da se "raligijska prava javno poštuju", ali da se "RPC mora zatirati kao narodni neprijatelj". Ovaj dokument je, zajedno sa Staljinovim stavljanjem van snage, u ruskim arhivama našla Natalija Naročnicka, nakon što je njegova tajnost zastarela.

Hoću da kažem da je poštovanje religijskih prava podrazumevala čak i zvanična komunistička ideologija. "Borbeni ateizam" stoga nije stvar emancipacije i sekularizma, već mržnje i patologije.
Preporuke:
27
8
15 utorak, 13 novembar 2012 13:17
David Novaković
Antisrpski ateizam. Svašta. Rekoh ja, u ovom diskursu nema mesta za nepravolsavne Srbe.

@Reakcionar
Vaša ''raskošna'' znanja o marksizmu, materijalizmu, levici i desnici ste već pokazali, ovo je samo nastavak gluposti koje pišete.

Ričards Dokins se politički nije izjašnjavao, on je naučnik i borac za odvajanje religijskih i naučnih teorija, kao i za emancipaciju ateista na zapadu gde su diskriminisani zbog antikomunističke propagande i novog oblika makartizma. Ne postoji nikakav neoateizma, to je još jedna vaša zabluda.

O tome da se ovde blate najveći umovi koji su ateisti, između kojih je i profesor Stiven Hoking, koji je takođe dao fenomenalno obajšnjenje nastanka Kosmosa na osnovu znanja iz kvantne fizike govori o ''prosvećenosti'' dotičnih umova. Jer, pošto se i on zalaže za promociju jednog alternativnog objašnjenja nastanka našeg univerzuma, valjda spada u ''neo-ateiste''.
Preporuke:
21
12
16 utorak, 13 novembar 2012 13:43
Stanić Milan1
Nadovezao bi se na misao g. Novakovića.Prosto ne znam odakle autoru termin"srpski ateizam".Ili znam,kad se malo analizira sam tekst koji je običan pamflet garniran sa uličnim rečnikom:"dvojkirati","muljatori","Jozo bravar" itd.Nema mesta sumnji,da je u postrevolucionarnom periodu stradalo dosta nevinih ljudi,između inih i svešteni lica,da je odnos prema SPC bio apsolutno diskriminirajući,ali to ne znači apsolutnu diskvalifikaciju ljudi koji drugačije misle.Upravo, i suština ovog teksta se svodi na to. Nije tu podignut glas protiv NVO(one su samo kulisa, jer autor jako dobro zna da im ne može u ovakvoj Srbiji niko nauditi),već je upućen na ljude koji drugačije misle i ne slede Pahomija,Kačavendu ili trebinjskog vladiku koji su sebi sagradili raj na zemlji,a nama ostavili nebo.Čudno, da autor ne spomenu popa Vladu Zečevića partizana ili istinskog sveca blago počivši patrijarha Pavla, kao moralne vertikale pripadnosti svom narodu i svojoj crkvi.
Preporuke:
16
8
17 utorak, 13 novembar 2012 13:48
Reakcionar
@Zoran Đorđević, sa vikipedije:
,,Dawkins has described himself as a Labour voter in the 1970s and voter for the Liberal Democrats since the party's creation. In the UK general election of 2010, Dawkins officially endorsed the Liberal Democrats''

Sve je jasno odakle to dolazi.

A vi, Davide Novakoviću, manite me te dualističke logike, prema kojoj je svaki protivnik komunizma - pristalica amerikanizma, i obrnuto. U današnjem zapadnom liberalizmu ima mnogo elemenata trockizma (učenje o neprekidnoj revoluciji kroz uništavanje i kulture i promociju ''seksualnih sloboda'' - zvuči poznato, zar ne?).
Preporuke:
11
15
18 utorak, 13 novembar 2012 13:58
Misa
Ne verujem u nebesa, vec u Marksa i Engelsa!

Stara srpska pesma.
Preporuke:
16
15
19 utorak, 13 novembar 2012 14:04
Stanić Milan 2
Vraćam se pojmu "srpskog ateizma".Moram sebi priznati da je ovo novum u politikološkom rečniku,pošto znam za pojam ateizma u više varijanti(naivni ateizam, teorijski ateizam( agnosticizam),zatim praktični ateizam kojeg karakteriše ravnodušnost pojedinca prema božijoj egzistenciji,uz ignorisanje verske prakse i obreda).Sam termin ateizam nastao je u starom Rimu,koji do ekspanzije hrišćanstva, nazivaju upravo promotore hrišćanske religije, koja je počela kao socijalna doktrina.Upravo,kao socijalni pokret hrišćanstvo je početkom novog veka bila hereza suprostavljena službenoj politeističkoj religiji,a njeni pripadnici žestoko proganjani.Na kraju ovog pamfleta autor spominje kako su eto i visoki službenici EU( Van Rompej i Barozo)primili u audijenciju pojedine pravoslavne prvosveštenike,da bi iskazali poštovanje pravoslavlju.MALO MORGEN!
Preporuke:
14
5
20 utorak, 13 novembar 2012 14:40
Zoran Đorđević
@Reakcionar
Navodeći citat sa Vikipedije upravo ste potvrdili ono o čemu sam pisao - da po Vašem shvatanju, i shvatanju mnogih drugih, sve mora biti obojeno nekim političkim stavom. Kao da je Dokins prvo izvukao zaključak, pa posle čitavu knjigu napisao da bi taj zaključak opravdao. Kakve veze ima to za koga je on glasao sa njegovom naučnom studijom?
Preporuke:
18
4
21 utorak, 13 novembar 2012 14:53
Reakcionar
Zoran Đorđević
Pa kako nema veze... Za taj ''neo-ateizam'' se uglavnom i na ovim prostorima lepe osobe liberalne i levičarske provinencije. Jednostavno, to je komplementarno. Liberalizam i ''neo-ateizam'' idu zajedno, zato što jedan drugom daju opravdanje. Oba dva se vode ugađačkom logikom da čoveku danas nije potrebna religija koja samo otežava život, niti bilo kakav viši filosofija/ideologija/viši cilj, već da treba da živi da bi živeo lagodno bez ikakvog cilja, stremljenja. Oba dva idolizuju modernost i smatraju da je istorija suvišna za razumevanje života. To su sve teški simptomi dekadencije ovog vremena.
Preporuke:
9
16
22 utorak, 13 novembar 2012 15:40
bora
Da li je tačan podatak da je prvih 200 na listi, streljanih od strane Nemaca, u Krljevu su pravoslavni sveštenici?
Preporuke:
9
2
23 utorak, 13 novembar 2012 16:01
seljak bezemljaš SRPSKI ATEIZAM POSTOJI
&Stanić Milan
Gospodine Staniću verovali ste Kardelju da postoji naš put u komunizam"(naj,naj,otkako je sveta i veka)a čudite se postojanju srpskog ateizma
Ukratko.
Nemanja je fizički osnovao Srbiju.Sveti Sava duhovno.
Ukorenjeni u svetosavlje Srbi opstaše kao narod.Svaki ateizam rušeći namerno ili slučajno svetosavlje razara i državnu ideju koja je njegov deo.
VERUJTE MI DA POSTOJI DIREKTNA VEZA IZMEĐU ONIH PETOKRAKA RASUTIH PO NADGROBNIM SPOMENICIMA NA GROBLjU I KOSOVA,DRUGE AUTONOMIJE,CRNOGORSKE NACIJE I DA NE BROJIM DALjE.
I nije tu u pitanje da li je neko religiozan,već da li prihvata ili vojuje protiv SPC.
Uzgred samo.Krenuli su Srbi sa evropskom idejom da je nacija jezik ali ih tu dočekaše mnogo jakih igrača.Pročitajte samo šta je Vuk doživeo zbog eseja SRBI SVA TRI ZAKONA.Na samom kraju 1945 KOMUNISTI PRIHVATIŠE RELIGIOZNI PRINCIP NACIJE
Preporuke:
18
7
24 utorak, 13 novembar 2012 16:19
seljak bezemljaš
Gospodine Staniću za vas dve istinite priče iz života.
Pre više od dvadeset godina dođem u selo za Svetog Nikolu.Nađem starijeg poznanika kako svečano odeven šeta .ISPRIČA MI DA BI RADO SLAVIO PORODIČNU SLAVU SVETOG NIKOLU ALI GA SRAMOTA.
Kao mlad skojevac ubede ga kolebljivog da će biti MODERAN,NAPREDAN i šta sve ne ako odbaci religiju.
DOĐE KUĆI I SKINE SA ZIDA IKONU.NjEGOV OTAC SKOČI DA MU OTSEČE RUKU.DUGO SE KRIO OD OCA A IMAM UTISAK DA JE I TOG DANA GLEDAO U TU RUKU.
Druga priča
Kada su mene krštavali napravili su celu predstavu.
SAKRITI SE NIJE MOGLO OD DOSTAVLjAČA,pa se učesnici sa popom dogovore.Da kažu da je to sve uradila baba.Da su oni došli da to spreče.Čak su igre radi jurili popa koji je ko bojagi bežao.
TAKO JE TO BILO.
Preporuke:
17
7
25 utorak, 13 novembar 2012 18:17
Stanić Milan
Stanić M. -seljak bezemljaš
Poštovani gospodine,
Pre svega zahvaljujem na kulturnom tonu i Vašim primedbama na moje postove.Nema mesta nikakvoj sumnji da je pravolsavlje kao izvorno hrišćanstvo odigralo ogromnu ulogu u očuvanju nacionalnih identiteta,posebno srpskog, jer je on zbog "krivo parkiranog srpskog naroda" stalno bio ugrožavan od strane velikih sila i moćnih religija.Jedna od veliki zabluda komunističke ideologije je upravo neskrivena,ideološka,institucionalna i fizička borba protiv religije posredno,neposredno protiv verskih institucija i ličnosti.Ovo je meni uvek bilo čudno iz najmanje dva razloga:
a)nema razlike u moralnom kodeksu ponašanja pravog vernika i pravog komuniste, s tim što im je različit
objekt obožavanja,
b) sam Marx je bio jako religiozan čovek i odakle mu konstatacija da je "religija opijum za narod"?Što se tiče ateizma on ne može biti"srpski",nego je univerzalna pojava,a ljudi koji pripadaju takvom konceptu,naravbno mogu biti i Srbi.
Preporuke:
5
4
26 utorak, 13 novembar 2012 20:11
Robespijer
Ovaj tekst shvatam kao još jedan u nizu tekstova, proizašlih iz klerikalne propagande i terora, nad mislećim ljudima. U tom smislu, svako ko ne prihvata da bude stavljen u status ovce, koju čuvaju pastiri, taj dobije etiketu antihrista ili neku sličnu iz arsenala klerikalne propagande. Ovaj teror, proizlilazi iz društvenih odnosa eksploatacije, u kojima crkva i religija, imaju značajno mesto u pacifikovanju masa. Treba otupiti kritičku oštricu prema vladajućim strukturama, koje bogato daruju crkvu za usluge opijanja ljudi verskim dogmama, koje ubijaju svaku pomisao na otpor. Ove dvomilenijumska sprega crkve i države, dala je sliku opšte bede, siromaštva i mržnje, dovodeći svet na ivicu propasti. Zato svakog ko pomisli da kritikuje, da ne govorimo da preduzme nešto po tom pitanju, treba diskreditovati, po mogućstvu i eliminisati. Ovaj teror će trajati sve dok ljudi ne uvide da, ma gde živeli, imaju iste potrebe, iste želje, htenja... te da ih samo religija sprečava da budu istinska braća.
Preporuke:
14
18
27 utorak, 13 novembar 2012 20:12
Miroje Jovanović
Odgovor onima koji kao da nisu pročitali tekst:
Ovaj uradak jeste vrsta pamfleta. Nikako nije naučni rad. Naukom se bavim na doktorskim, pa ko hoće može i da pročita. Naučni rad podrazumeva drugačiji stil, pravila pisanja i saopštavanja.... Ovo je vrsta analize. Antisrpski ateizam jeste moje zapažanje i kvalifikacija. Takođe, suština teksta jeste u tome da EU nije ono što verbalni EU protagonisti tvrde. Verujte, to znam, sa naučne strane. U tekstovima ovog tipa, autor se ne ograničava na postojeća teorijska razmatranja. Kao što ste primetili, u ovom radu, ne postoji niti jedno teorijsko razmatranje. Suve činjenice o načinu ophođenja EU zvaničnika prema verskim liderima. Prvoklasan materijal, dostupan svakom ko ume da pretražuje izvore na internetu. Dakle, nema ulagivanja sveštenstvu, ali preporučujem da se govori pročitaju u originalu. Kada bi ovako što izjavio naš zvaničnik NVO paljba bi bila dugotrajna i dobro plaćena. A ja bih za ovakav tekst pre 60 godina dobio metak u čelo. To je suština
Preporuke:
12
7
28 utorak, 13 novembar 2012 20:16
Robespijer
da normalan svet ne proganja Crkvu i sveštenike (to je radio Staljin)


Sa autorom se ne bi složio patrijarh RPC Aleksej I

GOVOR NjEGOVOG PREOSVEŠTENSTVA PATRIJARHA MOSKOVSKOG I SVE RUSIJE ALEKSEJA I NA PARASTOSU J.V.STALjINU, U PATRIJARŠIJSKOM SABORU NA DAN NjEGOVE SAHRANE

Velikog vođe našeg naroda J.V.Staljina više nema. Nestala je velika sila, moralna, društvena: sila u kojoj je naš narod osećao sopstvenu moć, kojom je on rukovodio svojim stvaralačkim trudom i poduhvatima, koje je obodravao tokom mnogih godina. Nema oblasti u koju ne bi pronikao njegov duboki pogled velikog vođe. Naučnici su se začuđivali njegovoj dubokoj naučnoj obaveštenosti o najraznovrsnijim oblastima, njegovim genijalnim naučnim uopštavanjima; vojnici - njegovom vojnom geniju; ljudi najrazličitijih delatnosti, primali su od njega moćnu podršku i dragocena uputstva. Kao genijalni čovek, u svakom postupku otkrivao je nešto nevidljivo i nedostupno za običan um.
Preporuke:
9
7
29 utorak, 13 novembar 2012 20:18
Robespijer
O njegovim naporima i podvizima za vreme Velikog Otadžbinskog rata, o njegovom genijalnom rukovođenju vojnim dejstvima, podarivši nam pobedu nad moćnim neprijateljem i uopšte nad fašizmom; o njegovim neizmernim, svakodnevnim naporima u rukovođenju državnim poslovima - opširno i ubedljivo su pričali u štampi, i posebno pri poslednjem oproštaju danas, na dan njegove sahrane, njegovi najbliži saradnici. Njegovo ime, kao pobornika mira u celom svetu i njegova slavna dela, živeće vekovima.
Mi ovde,okupivši se da se pomolimo za njega, ne možemo a da ne pomenemo njegov blagonaklon i učestao odnos prema crkvenim potrebama. Ni jedno pitanje po kom smo mu se obratili, nije bilo odbačeno, udovoljavao je svim našim zahtevima. Mnogo dobrog i korisnog, zahvaljujući njegovom autoritetu, učinjeno je za našu crkvu, od strane naše Vlade.
Uspomena na njega za nas je nezaboravna i Ruska Pravoslavna Crkva, oplakuje njegov odlazak od nas, ispraća ga na poslednji put, živom molitvom
.
Preporuke:
10
8
30 utorak, 13 novembar 2012 20:19
Robespijer
U ovim tužnim za nas danima, sa svih strana naše otadžbine, arhijereja, duhovnika, verujućih, i iz inostranstva od poglavara crkava, kako pravoslavnih i drugih, dobijam mnogo telegrama, o molitvama za njega i izražava nam se saučešće za ovaj naš tužni gubitak.
Molili smo se za njega kad smo saznali o njegovoj bolesti. I sada kada njega nema, molimo se za mir njegovoj besmrtnoj duši.
Molitva prepuna hrišćanske ljubavi, dolazi do Boga. Verujemo da će naša molitva pokojniku biti prihvaćena od Boga. A našem mnogovoljenom i nezaboravnom Josifu Visarionoviču mi molitveno, s dubokom, živom ljubavlju, proglašavamo večnu uspomenu (slavu).
Preporuke:
9
8
31 utorak, 13 novembar 2012 20:20
Miroje Jovanović
...nastavak
Međutim svakako je pohvalno da se održi kakav-takav nivo rasprave ovim povodom. Što se tiče ličnih ubeđenja, tuđe pravo da ne veruje bih branio kao i svoje Pravoslavlje. Nema nametanja, ali nema ni podmetanja lažnih civilizacijskih dostignuća. Jezik teksta je primeren pojavi koja se opisuje. Naravno, čak i negativno nastrojen čitalac će primetiti da nema vređanja tuđih prava društvenog uvažavanja (čast i ugled)ali se ipak stvari moraju nazvati pravim imenom. Latinka Perović je zaista dvojkirana, sa celom garniturom, i da je tada pričala (kao) liberalne stvari koje sada iznosi bila bi zatvorena ili ubijena. Takav tretman je trajao bezmalo do 1990 (Jovo Opačić - govor u Kosovu kraj Knina 1989). Dakle, Evropa ima svoje uzuse i standarde, a oni nisu ni jedino ni pretežno vezani za tzv. prava seksualnih manjina. Da ne zaboravim ... neko od komentatora (mislim Stanić) je napisao HEREZA, što je, kad već mak i konac spajamo, JERES, kao što nije BETLEHEM već Vitlejem,itsl. Pozdrav svima
Preporuke:
10
6
32 utorak, 13 novembar 2012 20:30
Miroje Jovanović
.. samo kratko Robespjeru,
prijatelju vidim da si pročitao neku svoju projekciju teksta. Niko ti ništa ne brani. Po stilu bih rekao da nemaš više od 22 godine. Podsećaš na mladog Đidu - on se tako ložio dok nije sam došao pod udar sistema koji je stvarao. Opusti se, kakav klerikalizam, mislim... ako je ovo klerikalizam onda su Rompej i Barozo prvi u tome. Samo opušteno, nema nametanja ali nema ni omalovažavanja poštenog sveta. Kažem opusti se, to što pišeš je, kao što rekoh, napisano 1917 - ili nešto ranije. Opijum i te plitkoumne floskule polupismenih kursista u Politbirou mani. A što se govora sa sahrane Staljina tiče, bolje prouči vreme o kome pišteš (1953) i ukupnih odnosa. I tebi kažem prijatelju, više čitaj a manje prosipaj prestarele KPJ floskule. Ipak su one neke ljude (bogami mnoge) koštale glave. I baci pogled na Robespjerovu biografiju. Preporučujem -S. Jovanović, "Vođi francuske revolucije" izdanje "Geca Kon" ad Beograd 1932 - strane 313-437.
Preporuke:
11
9
33 utorak, 13 novembar 2012 20:42
Zoran Đorđević
Za Milana Stanića
Jedna od veliki zabluda komunističke ideologije je upravo neskrivena,ideološka,institucionalna i fizička borba protiv religije posredno,neposredno protiv verskih institucija i ličnosti.Ovo je meni uvek bilo čudno iz najmanje dva razloga:
a)nema razlike u moralnom kodeksu ponašanja pravog vernika i pravog komuniste, s tim što im je različit
objekt obožavanja...
Ovo je tačno zapažanje i komunisti su to morali da iskoriste kao uporište, a ne da seku granu na kojoj su mogli mirno sedeti. Možda je sad nama lako da, posle ovoliko godina, tako gledamo na stvari, ali i onda je mogao da se nađe neko pametan.
Preporuke:
8
0
34 utorak, 13 novembar 2012 21:12
Robespijer
@ Miroje Jovanović

Vaš odgovor me je samo učvrstio u stavovima koje sam izneo. Tako su počinjli Torkvemada, Lojola, Pobedonoscev... baš kao i Vi, prosipajući fraze o nenametanju, ljubavi, opuštenosti, da bi se završilo u rekama krvi. Vidi se da Vas dobro obučavaju na verskim kursevima. Ipak su to dobri poznavaoci ljudske psihologije, dobri trgovci dušama. Sve to slušamo već 2000 godina, a rezultati su nam pred očima.

Ja baš zato što čitam, navodim reči patrijarha, za razliku od Vas, koji iznosite jeftine klerikalne floskule, bez ikakve podloge.

Ponovo ću parafrazirati čuvenu rečenicu Klimenta Aleksandrijskog, koja me podseća na Vas i Vama slične - ako tvoj protivnik kojim slučajem govori istinu, ti to moraš poreći i lagati, da bi ga pobio.
Preporuke:
10
14
35 utorak, 13 novembar 2012 21:30
Robespijer
komunisti su to morali da iskoriste kao uporište, a ne da seku granu na kojoj su mogli mirno sedeti


Kako ne shvatate, najpre, da religija nije nešto što postoji samo po sebi, nezavisno od delovanja ljudi!? Ljudi daju smisao svemu što stvore, tako i religiji, koja je ljudski proizvod. Ljudi su religiju obdarili dogmama, ''večnim i nepromenljivim istinama'', koje su se kroz istoriju menjale, a uvek išle u prilog vladajućim elitama - bilo plemstvu (aristokratiji), bilo buržoaziji (kapitalistima).

Ta grana je morala da bude presečena, jer je bila prepreka uspostavljanju besklasnog društva, ukidanju države i eksploatacije čoveka nad čovekom.

Kako glasi hrišćansko geslo? - ''Vi, robovi, pokoravajte se gospodarima svojim, kao liku božijem.''
Preporuke:
9
8
36 utorak, 13 novembar 2012 22:06
MR
Iz samog naslova može da se vidi da se još uvek vode verski ratovi. Zašto to? Zar ne mogu da se rešavaju važna državna i nacionalna pitanja bez upletanja religije? Nemci imaju jednu izreku: Man soll die Kirche im Dorf lassen - Ostavi crkvu na miru, mi imamo druga posla (slobodan prevod).
Preporuke:
5
2
37 utorak, 13 novembar 2012 22:55
Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista...
Činjenica da je titoizam koristila Imperija protiv Srba i da se neo-ateizam sada koristi za Imperijine a ne srpske interese ni na koji način ne utiče na validnost i legitimnost ateizma kao načina mišljenja. Prvo što treba da se zapitamo kakvi su Srbi uopšte pravoslavci. Kako izgleda Srbi su 99% ateisti, agnostici, deisti, sekularisti i sl. a religija se povezuje jedino s tradicijom i ideologijom države, a verom ne mnogo. Možda 1% ljudi su zaista vernici i religiozni. Nikakav problem s religijom u Srbiji ne postoji, osim u glavama ljudi. Ali s druge strane Imperija je prepoznala da crkva od Svetog Save drži tapiju na državnu ideologiju i da se s druge strane neo-ateizam i Imperijina pseudolevica može iskoristiti protiv državotvornosti Srba. U tome je razlika između klasičnog i intelektualnog ateizma s jedne strane i neo-ateizma s druge strane. Prvi je konstruktivan i tolerantan prema kulturi a drugi je destruktivan ekstremni pokret naturalista za koje je verovanje u bilo šta glupost.
Preporuke:
6
2
38 utorak, 13 novembar 2012 23:27
Zoran Đorđević
Za Robespjera, s poštovanjem.
Može i ovako:
Kako ne shvatate, najpre, da religija komunizam nije nešto što postoji samo po sebi, nezavisno od delovanja ljudi!? Ljudi daju smisao svemu što stvore, tako i religiji komunizmu, koji je ljudski proizvod. Ljudi su religiju komunizam obdarili dogmama, ''večnim i nepromenljivim istinama'', koje su se kroz istoriju menjale, a uvek išle u prilog vladajućim elitama - bilo plemstvu (aristokratiji), bilo buržoaziji (kapitalistima).
Preporuke:
12
8
39 utorak, 13 novembar 2012 23:45
Parola "Nisi sam"
Ovi ateisti su genijalci. Kažu da nije sam onaj ko ne veruje u Boga.
Slažem se.
Slažem se jer znam da u srpskom jeziku "nisi sam" znači da nisi čitav u glavu.
Preporuke:
12
9
40 utorak, 13 novembar 2012 23:48
Robespijer
@ Zoran Đorđević

Uz svo poštovanje, moram Vam reći da ste se zadnjim pisanijem, baš obrukali. A ako ne shvatate zašto, onda Vam ne treba ni objašnjavati.
Preporuke:
11
11
41 utorak, 13 novembar 2012 23:54
Igor
@ Zoran Đorđević
Upravo tako. Komunizam je mnogo više dogma i religija nego ekonomski i društveni sistem, ali verski fanatici poput Robespijera to nikada neće priznati.
Preporuke:
8
9
42 sreda, 14 novembar 2012 00:43
Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista...
Parola "Nisi sam"
Ovi ateisti su genijalci. Kažu da nije sam onaj ko ne veruje u Boga.
Slažem se.
Slažem se jer znam da u srpskom jeziku "nisi sam" znači da nisi čitav u glavu.

Sami ste sebi nabacili ovu loptu. Da li vam je poznato da je izvršeno istraživanje po kome ateisti imaju veći stepen inteligencije od veoma religioznih? Možda ne znate da svega 7% naučnika u Američkoj akademiji nauka veruje u Boga nasuprot 85% Amerikanaca? To vam gosn popa sigurno nije objasnio, da su SAD jedna prilično religiozna zemlja, suprotno od onoga što nam gosn popovi govore- 10 puta religioznija od Srbije. 93% svih američkih akademika su ateisti ne zato što niko od njih nije duhovan čovek već zato što visoki stepen znanja automatski povlači naučni zaključak o mitološkom poreklu religije, koji je u antropološkoj nauci neoboriva činjenica. Vi ćete pretpostavljam, verovatno i dalje tvrditi da su svi ti ljudi poremećeni i poludeli.
Preporuke:
8
6
43 sreda, 14 novembar 2012 00:47
Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista...
Igor
@ Zoran Đorđević
Upravo tako. Komunizam je mnogo više dogma i religija nego ekonomski i društveni sistem, ali verski fanatici poput Robespijera to nikada neće priznati.

Bojim se da ne ide tako. "Jeste da smo mi agresivni teški fundamentalisti ali oni su mnogo gori od nas". Ne može to.
Preporuke:
5
3
44 sreda, 14 novembar 2012 08:34
Đura
Za
Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista

Molim Vas, te šovinističke priče o stepenu inteligencije i glupostima više liče na Hitlerovu eugeniku, nego na razuman argument. O rasplinutisti pojmova "stepen inteligencije" i "verovanje (ili neverovanje) u Boga", da i ne govorimo. I na kraju krajeva, dajte neku referencu za te Vaše tvrdnje, da vidimo.

Tako se na nekom drugom članku jedan komentator trsio kako je nauka u SAD najnaprednija (a i to je veliko pitanje da li je, i šta to tačno zači, pošto je velika većina naučnika koji rade u SAD stranog porekla, došli u zemlju kao prva generacija, a mnogi čak su još uvek sa drugim državljanstvom) zbog toga (ili čak "samo zbog toga"?) što su izraženo sekularna država gde se Bog uopšte ne spominje. Nategnutost te tvrdnje je svakako očevidna, ali posebno je smešno što se ispostavilo da se predsednik kune na Bibliji, na novčanicama se spominje Bog, sudije vrhovnog suda se kunu u Boga, itd.

Dakle, bez potvrde u Vašu "religiju" ne verujem.
Preporuke:
2
4
45 sreda, 14 novembar 2012 09:51
Vukadin
Odličan tekst, samo ne treba ni u aluzijama psovati. Nije JBT, nego VVT - Valter Vajs Tito. On je poljski Jevrejin koji je došao iz Bruklina i američka služba ga je obučila da razbije Kominternu. (Izvinjavam se, bilo je jače od mene)
Preporuke:
4
4
46 sreda, 14 novembar 2012 09:54
Vukadin
Taj antifašizam bez fašista, i ljudska prava bez ljudi, u suštini su „leba bez motike“ samo što sada taj lebac obezbeđuju strani donatori i muljatori.A ovo je za uramljivanje, ili "status" na društvenoj mreži gde idu (r)urbani, kopirajt Mario Kalik.
Preporuke:
4
0
47 sreda, 14 novembar 2012 10:02
Vukadin
„Nedopustiva je ova srednjovekovna praksa u kojoj, nakon predsednika države i predsednika vlade, sada i lokalni politički lideri idu po savete i blagoslove kod verskih poglavara jedne, suštinski i sistematski privilegovane verske zajednice, koji nisu stručni, a, svakako, ni nadležni da se bave političkim i državnim pitanjima.“


I još jedan komentar, pa da pređem na reagovanje "Ateista Srbije". Naravno, može se srušiti njihova "teza" na razne načine, šuplja je ko švicarski sat, ovaj sir... Pa može i kako je autor teksta uradio. Međutim, ja ću kratko reći sledeće - a što bi "srednjevekovna praksa" bila nešto samo po sebi loše!?
I to kažem kao neko ko, što se dogme tiče, nije hrišćanin. Ko je čitao Evolu ili Kalajića zna da Srednji vek u Evropi nije bio baš mračan, da su vizantijski carevi ili Barbarosa (Sveto rimsko carstvo) itekako imali legitimitet. Veći nego NGO-i, "regulatorna tela", "analitičari", i posebno "eksperti".
Preporuke:
4
4
48 sreda, 14 novembar 2012 10:13
Vukadin
Kako ne shvatate, najpre, da religija nije nešto što postoji samo po sebi, nezavisno od delovanja ljudi!? Ljudi daju smisao svemu što stvore, tako i religiji, koja je ljudski proizvod. Ljudi su religiju obdarili dogmama, ''večnim i nepromenljivim istinama'', koje su se kroz istoriju menjale, a uvek išle u prilog vladajućim elitama - bilo plemstvu (aristokratiji), bilo buržoaziji (kapitalistima).


Ima tu par stvari koje Robespjer nije rekao, mada nije rekao ni suprotno, a načelno je u pravu. Pa da razjasnimo.
To što su nečemu ljudi dali smisao (religiji, komunizmu) znači da su ljudi imali potrebu za tim. Konkretno, religija, metafizika (najšire rečeno duhovnost), kultovi i rituali koji slede su ono što odvaja čoveka od životinje. Simboličko mišljenje je u osnovi nauke, a ono može proishoditi samo iz nečega što je iznad svakodnevnog iskustva.
Drugo, vladajuće elite, plemstvo, aristokratija, pa i komunističko vođstvo uvek su imale neki legitimitet inače ne bi vladale...
Preporuke:
3
1
49 sreda, 14 novembar 2012 10:33
Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista...
Đura
Za
Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista

Molim Vas, te šovinističke priče o stepenu inteligencije više liče na na Hitlerovu eugeniku...

Možda vama liče, pošto je Hitler bio teista, tj vernik. Vi meni spočitavate šovinizam a ja reagujem na poruku gde vaš brat vernik ateistima stavlja etiketu mentalno poremećenih??? Da niste možda malo arogantni? Možda vidite trun u mojem oku a ne vidite svoj balvan?? Obratite pažnju malo na svoje reči. Ne znam kakve reference vam trebaju, za to da su 93% američkih akademika ateisti? Potražite to sami. Najveći deo vaše poruke se uopšte ne odnosi na mene i moj način razmišljanja, a vaš ton nije zaslužio da vam navedem autora studije koja je došla do rezultata da ateisti imaju prosečno 5.8 poena viši koeficijent inteligencije, njegovo ime je Satoši Kanazava, londonska škola ekonomije i političkih nauka. Toliko.
Preporuke:
4
3
50 sreda, 14 novembar 2012 11:08
Robespijer
@ Vukadin

Moj odgovor Zoranu Đorđeviću, treba staviti u kontekst njegovog komentara kako religija prožima komunizam, te da je to solidna grana na kojoj su komunisti mogli da sede. U svetlu toga, naveo sam, doduše, možda ne eksplicitno, da religija i komunizam, počivaju na sasvim različitim osnovama. Religija ima konzervatorsku ulogu, dok komunizam ima revolucionarnu ulogu. Svakako da je komunizam proizvod ljudi, kao i svaka ideologija. Međutim, vernici odriču ljudski karakter religije. Otuda moja intervencija, da davši joj dogme i verovanja, ljudi su religiju napravili kao ideologiju. Te ona nikako ne može biti grana na kojoj se sedi, naprotiv, ona je ta koja kao i komunizam sedi na nekoj grani. Komunizam sedi na grani nauke i razuma,koju su revolucionarnog karaktera, religija na grani slepe vere i primalnih čovečijih nagona, konzervatorskog karaktera. U tom smislu sam i reagovao, religija nije nikakva osnova.
Preporuke:
5
4
51 sreda, 14 novembar 2012 11:11
Đura
Vi meni spočitavate šovinizam a ja reagujem na poruku gde vaš brat vernik ateistima stavlja etiketu mentalno poremećenih???


Kakve veze to ima na šta Vi reagujete??? I kakav "brat"? Vaša opaska je šovinistička. Kao frenologija. Tipa: ljudi oblih crta glave sa špicastijim potiljkom su u proseku za 5,8 poena inteligentniji od onih koji nemaju taj oblik glave. Ili horoskop: osobe rođene u znaku ribe su za 3,6 poena kreativnije od ostalih.

I sada je važno da obratite pažnju da za ove stvari koje sam naveo, i frenolgoju i horoskop, imate ihahaj literature, čak i naučnih radova, koji "pokazuju" da je to tako, da korelacija postoji. Anegdotskih "dokaza" imate još više.

Inače, ove nema mesta, a i ja nemam vremena, da Vam objasnim naučni metod i pojam "naučne istine", ali se sami obavestite.

Ali poštujem ja Vašu veru. Poštujem i ljude koji veruju u frenologiju i horoskop. Ne mislim da oni prosečno imaju 5,8 niži koeficient inteligencije - ako razumete šta hoću da kažem.
Preporuke:
2
3
52 sreda, 14 novembar 2012 12:24
Vukadin
@Robespjer

Religija ima konzervatorsku ulogu, dok komunizam ima revolucionarnu ulogu.


Komunizam Brežnjeva ni po čemu nije imao konzervatorsku ulogu, ajde... Pri čemu ta uloga ne mora biti apriori loša. Recimo, patrijarhalnost 6. ličke nasuprot grupnom braku ranog komunizma...

Međutim, vernici odriču ljudski karakter religije. Otuda moja intervencija, da davši joj dogme i verovanja, ljudi su religiju napravili kao ideologiju.


Prvo, morate biti precizni. Ima različitih vernika, pa i vernika bez dogmi. Ja sam takav. Za ideologiju ste u pravu.
I ne treba to ne znam kako razdvajati. Čovek tumač fenomene na osnovu ograničenja svog shvatanja. To važi i za nauku i za religiju.


Komunizam sedi na grani nauke i razuma,koju su revolucionarnog karaktera, religija na grani slepe vere i primalnih čovečijih nagona, konzervatorskog karaktera.


Ajde! A sve osim komunizma je "nanaučno". Šta bi s Lamarkom i Staljinom?!?
Preporuke:
6
2
53 sreda, 14 novembar 2012 16:56
Sale
Ma pali brate, zar u 21 veku neko i dalje sluša popove i njihove budalaštine. To što političari idu kod njih je klasično dodvoravanje religioznom stanovništvu. A to što to religiozno stanovništvo Boga traži u krugu NVO SPC je druga budalaština.
Preporuke:
3
4
54 sreda, 14 novembar 2012 18:33
Zoran Đorđević
To što političari idu kod njih je klasično dodvoravanje religioznom stanovništvu.
Nije mi pala na pamet ova dobra formulacija kada sam pisao komentar o tome da su komunisti pogrešili što su neznalčki, svojim agresivnim ateizmom (Nema više Boga - došlo iz štaba), oturili od sebe veliki broj ljudi i, čak, napravili od mnogo njih neprijatelje. Trebalo je iskoristiti one sličnosti sa religioznim načelima koje su mogle da im pomognu.
Preporuke:
1
1
55 četvrtak, 15 novembar 2012 04:22
Mikoš------NEZNANjE I EVOLUCIONO PAPAGAISANjE.
Da bi A.Vajshaupt i iluminati stvorili antiutopiju NSP bez privatnog vlasništva trebalo je razoriti religiju kao kohezioni faktor.Cilj ove šuplje teorije je bio da ukine tvorca i čoveka svede na nivo fiz.refleksa odnosno savršenije životinje.E.Diboa se odrekao ,,otkrića" javanskog čoveka (samo ljudski humerus i kalota gibona)ali ne i evolucionisti.Da bi osnažili teoriju varali su spojivši ljud.lobanju i majmunsku donju vilicu u tzv.piltdaunskog čoveka.To je najveća prevara u istoriji nauke i raskrinkana je merenjem starosti.Njihova linija je išla australopitekus,h.habilis,h.erectus,h.sapiens.Glavna zvezda je bio h.erectus(pre oko 1,5 miliona god.) tzv.prvi USPRAVNI čovek.Na lokalitetu Lietoli u Keniji pronađene su okamenjene fosilne stope uspravnog hoda stare 3,5 miliona god.Nisu mogli negirati nego su ignorisali.Pre dve god. javno je obznanjeno otkriće ardipitecus ramidus koji je hodao uspravno starosti 4,4 miliona god.i duplo je stariji od majmuna-hominida h.habilisa.
Preporuke:
2
2
56 četvrtak, 15 novembar 2012 04:56
Mikoš----EVOLUCIJA BEZ KRUNE I DALEKO OD NAUKE.
Tako i nesretni h.erectus izgubi status zvezde.Tvrdim da nijedan evolucionista ne može da napiše evolucioni niz-lanac.Ljudi se retko bave ovim,daleko im je i upravo zato prolaze evolucione medijsko-propagandne laži.Evol.je objašnjavana uspravljanjem hoda i porastom mož.mase.Pogrešno su nas učili(priznali su)da je neandertalac sa 1700cm. prethodnik čoveka sa 1400 cm.Danas je poznato da su koegzistirali kao i sa h.florensis(nestali pre 25000 g.) pa i Denisov čovek.Šimpanza je gen.sličniji čoveku za 1-2% od neandertalca.Nepoznati su prethodnici dan.majmuna.Na lok.Peluksi postoje desetine stopa čoveka pored tragova dinosaurusa starosti miliona god.Najednom se dogodila kambrijumska eksplozija složenog života pre 550 miliona g.Na ušću reke Delaver u Atl.živi potkovičasta kraba identična kao pre 450 mil.god slično i gušter tuatara ili bubašvaba.Svaka mutacija je gen.degeneracija.Tzv.evoluciju čoveka je razorilo nekoliko skeleta GRUZIJSKOG čov.starosti 1,8 mil.g. uspravnog hoda nalik dan.čoveku.
Preporuke:
2
3
57 subota, 17 novembar 2012 12:31
Andrej
Ateista sam, bavim se naukom, i trudim se da razmišljam logično čitav život. Moj ateizam nema nikakve veze sa nacijom ili bilo kakvim drugim pripadanjem nekakvoj drugoj zajednici. Po nacionalnosti sam Srbin. Prezirem političke NVO jer nemaju nikakve veze sa zdravim razumom, logikom, pravdom ili ljudskošću a jedini ciljevi njihovog rada su ciljevi njihovih finansijera.
Ali molim sve autore da sa posebnim oprezom prilaze ovoj temi, jer ateizam bilo kog pojedinca nema nikakve veze sa antievropeizmom ili bilo čime sličnim. Danas, reći da si ateista, podrazumeva teret sukobljavanja sa većinom, bilo gde u SAD i Evropi.
I čisto da se zna, protiv sam ulaska u EU, protiv svih verskih institucija (jednostavno za mene osim kulturno-istorijskog nemaju nikakav drugi značaj u životu) a naše NVO koje zalažu za prava svih ljudi osim Srba ne mogu da smislim.
Preporuke:
3
0
58 subota, 17 novembar 2012 23:52
Mikoš
Sposobni da stave minus a intelektualno nemoćni za nešto više.Šta očekivati od onih kojima je majmun rođak, svakako ne da prate najnovija otkrića koja razoriše evoluciju čoveka.Previše činjenica za njihovo neznanje.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner