понедељак, 01. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Историјски облици приватизације у Европи

Kоментари (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 05 јун 2012 12:54
thinking maize@ "натукница" једног "неоправославног конзервативца и реакционара"
Из ове солидне студије (не системске, али довољно информативне за ЛАИКЕ!) произилази да је аутор левичарски оријентисан. То није спорно, пошто је и марксизам, као конзистентна ЛЕВА идеологија, легитиман избор људи који у њега ВЕРУЈУ! Међутим, занимљиво је, а обзиром на историјско искуство, размотрити који би ИЗБОР имале леве политичке опције, ако би некако дошле на власт у некој од земља "источноевропске периферије", користећи незадовољство народа и пре свега ФИНАНСИЈСКО (делом и економско) ПОВЛАЧЕЊЕ земаља "европског центра", а и језгра Атлантске Империје (чита се као акроним: USA)! Као економска опција намеће се тзв. СОЦИЈАЛИСТИЧКА АКУМУЛАЦИЈА КАПИТАЛА, која подразумева НАЦИОНАЛИЗАЦИЈУ, СЛАБО ПЛАЋЕН РАД, довољан САМО за опстанак становништва, уз ВИСОКО ЦЕНТРАЛИЗОВАНУ ДРЖАВУ! У том контексту имамо ДВЕ ОПЦИЈЕ: 1) СВЕТСКУ РЕВОЛУЦИЈУ Троцког, засновану на ПРЕТПОСТАВЦИ о радничком братству; 2) Стаљинов концепт СОЦИЈАЛИЗМА у једној земљи (СССР-у), који је био изложен историјској провери.
Препоруке:
6
4
2 уторак, 05 јун 2012 13:09
Marko Gay
Приватизација државног капитала у нацистичкој Немачкој. су нацисти на овај начин промовисали интересе приватног предузетничког сектора.


Ma ne. Morate detaljnije pogledati npr u privatizaciju javnih sluzbi.

U drzavama liberalnog kapitalizma, javne sluzbe se danas privatizuju prodajom privatnim firmama.

Ali nacisti su ih privatizovali tako sto su ih prodali "Nemackom radnom frontu" i "Nacionalsocijalistickoj organizaciji za dobrobit naroda", koje su bile para-drzavne organizacije slicne Sindikatu u Titovoj Jugoslaviji.

Ove organizacije su distribuirale novac i robu siromasnima i inspektorisale radne uslove po fabrikama, sa ovlascenjima da donose obavezna uputstva za zastitu radnika.

A finansirale su se (obaveznom) clanarinom radnika seljaka i ostalih.

Smisao ove "privatizacije" je bio da se zaobilaznim putem povecaju porezi. Kao, (drzavni) porez ti ostaje isti, ali sad moras placati i clanarinu Radnom frontu.

A sto veci porezi - veca jednakost.
Препоруке:
7
2
3 уторак, 05 јун 2012 14:05
сељак беземљаш
Приватизација у земљи Србији извршена је пљачком.Грађана србије.И државе Србије.Део те пљачке вршен је начином који је карактеристичан за варваре.
"Власник"би ускочио у фирму као прасе у пуно корито.
И од фирме би брзо остало"ништа".
Лажљиви политичари говорили су о"реформама"и"модерниз
ацији".Наши бедни интелектуалци хватајући као одјек одјека "нове светске трендове"подржавали су сваку лудорију....
Радници ма су давно права поклоњена и они нису знали да их бране.
Препоруке:
10
0
4 уторак, 05 јун 2012 14:09
фристајло
Унапређење ефикасности пословања и економски раст, иако често истицани као мотиви приватизације, у конкретним историјским ситуацијама били су од мањег значаја.
Наравно да су мотиви били другачији.
Запад никад није завршио Други светски рат; после победе над Немачком и Јапаном, захукталој ратној машини био је потребан нови противник,како би оправдали своје постојање, који су пронашли у комунизму. кад су и са њим "завршили", побринули су се да све државе тог и таквог система трајно онеспособе за опоравак, а "онако узгред"- нешто и зараде.
Суштина реприватизације у свим државама источног блока је, по правилу, била рестаурација капитализма, поновно формирање класа и класног друштва, које је неутралисано социјализмом. Још важнији циљ запада је било стављање под контролу стратешких економских ресурса тих земаља и народа, чиме би се контрола над становништвом заокружила, а окупација учврстила.
Иначе, добра и озбиљна анализа.
Препоруке:
11
0
5 уторак, 05 јун 2012 15:07
Nikola - deo prvi
Dobar tekst, ali samo kao uvod u ozbiljniju studiju. Ovako je to samo površno preletanje prilično ozbiljne tematike.

Što se tiče domaće privatizacije, u konkretnom slučaju, smatram da rezultati iste (devastirana privreda, rekordna nezaposlenost...) nisu u direktnoj korelaciji sa samim primenjenim modelom, po kome je ista vršena.

Običan svet i suviše uživa u pljuvanju po tom "kriminalnom" modelu i na taj način, sasvim poželjno, biva permanentno udaljen od realnosti i istine.

Model privatizacije, samo po sebi, nije najbolji, ali pomenuti efekti ne proizilaze iz njega već iz samog sistema i uređenja države u kojoj živimo.

Suštinski, sav taj jad i beda na našem prostoru mnogo više su uzrokovani modelom trošenja novca stečenog kroz privatizaciju.

Ionako lošu, nefunkcionalnu privredu, država je prodala, a prikupljena sredstva su popijena u kafani (krpljenje rupa u PIO fondu, finansiranje prividnog rasta standarda, uvećana javna potrošnja, ne retke pronevere...)
Препоруке:
6
1
6 уторак, 05 јун 2012 15:32
сељак беземљаш говор визионара
&THINKING MAIZE
Када је Јосип И.Џугашвили учврстио власт у фебруару 1931.г. говори привредним руководиоцима..
"..Русија ..увек је трела поразе због заосталости.
Тукли су је монголски канови,тукли су је турски бејови,тукли су је шведски феудалци,тукли су је пољско-литвански панови,тукли су је англо-француски капиталисти,тукли су је јапански баруни,тукли су је сви-због њене заосталости.
Тукли су је због њезине војне заосталости,због њезине културне заосталости,тукли су је због њезине индустријске заосталости и због њезине пољопривредне заосталости.
Тукли су је зато што је тући Русију било уносно,исплатило се а ОСТАЈАЛО ЈЕ НЕКАЖЊЕНО...
Данас заостајемо педесет или сто година..Морамо то надокнадити у десет година..ИЛИ ЋЕ НАС ОНИ СМРВИТИ."
Цитат из књиге Исака Дојчера СТАЉИН
Ово је програм за сваку земљу.Онај ко крене овим путем неће добити ни једну европску награду.
Препоруке:
15
0
7 уторак, 05 јун 2012 15:34
Nikola - deo drugi
Lično tvrdim da firme nisu prodavane budzašto jer sve stvari na slobodnom tržištu vrede onoliko, koliko je neko spreman da ih plati.
Koncept tendera ili aukcije tu uopšte nije sporan, s tim što iz drugih razloga prednost dajem prvom. Da pojasnim: šteta što se država nije malo više pozabavila odabirom kupaca, makar i na uštrb cene, što je kroz postupak tendera svakako moguće (za razliku od aukcije na tenderima su kupci morali da se kvalifikuju po raznim osnovama, a između ostalog i odgovarajućim iskustvom i renomeom u oblasti u kojoj posluje preduzeće koje se prodaje).

Problem konkretnog modela je i podela besplatnih akcija stanovništvu koje ne zna šta sa njima da čini. Naši “mali” akcionari ne znaju razliku između vlasništva nad kapitalom i vlasništva nad imovinom. U ne malom broju slučajeva isticani su zahtevi da im se da deo imovine firme, shodno učešću u kapitalu koji imaju.
Препоруке:
4
8
8 уторак, 05 јун 2012 15:35
Nikola - deo treći
Takođe, isti akcionari sasvim pogrešno su shvatili upravljačka prava, kritikujući “većinske” akcionare da samovoljno upravljaju firmom. Zamislite sad sebe da na berzi kupite 0,0000008% akcija Koka Kole i da sa svojim “idejama” ospete po Koka Kolinom menadžmentu!?!
Usled ne postojanja razvijenog tržišta kapitala, kao i akcionarske “kulture” na našim prostorima, svakako je bolje bilo prodavati 100% kapitala preduzeća, a radnicima podeliti odgovarajući procenat novca, što je samo jedno od mogućih rešenja.

Pravi problemi kreću kada se u proces privatizacije umešaju svi gorući problemi društva u kom živimo (korupcija, kriminal, partokratski aparat…), a završavaju se, pogubno po državu, kada se primeni model trošenja pribavljenog novca po principu “hajde Jano…”
Препоруке:
5
4
9 уторак, 05 јун 2012 15:36
Nikola - deo četvrti
Stoji činjenica da nam je privreda bila oronula, ali i činjenica da je bila u vlasništvu države/nas, kakva – takva. Sredstva od prodaje društvenih i državnih činilaca iste morala su biti potrošena na razvoj infrastrukture i sprovođenje kapitalnih projekata u smeru podsticanja privlačenja ozbiljnih (ne špekulativnih) investicija, privatnog preduzetništva, čak i po cenu da građanstvo u nekom doglednom periodu ne oseti nikakav boljitak od peto oktobarskih promena. Taj boljitak, rast standarda, naknadno bi proizašao iz zdravih fundamenata, a Srbija danas ne bi bila na tragu Grčke.

Na žalost, ta šansa je u potpunosti propuštena, i za to nemojmo se zahvaljivati modelu privatizacije, niti samom procesu, već partijskom aparatu i kvazi eliti, na šta nas je još i Rajs upozoravao.
Препоруке:
5
5
10 уторак, 05 јун 2012 20:17
сељак беземљаш
Господине Никола немате среће.Само у данашњим новинама имате да су новцем нарко боса Н.Кељмљндија куповане фирме по Србији.А за Шарићев новац сте заборавили.То су све фини људи који поштују тендере,аукције и могуће конкуренте.А како воде фирме знају између осталих ојађени радници пољопривредних добара у Војводини.
У данашњим новинама имате и како су мали акционари Агробанке опљачкани.И државна контрола држала их је у заблуди. Новци без покрића су дати бившем шефу земљорадничке задруге ЗАТО ШТО НОВЦИ МОГУ ДА НЕСТАНУ А ДА НИКО НЕ ОДГОВАРА.
Класика је да се фирма прода испод цене грађевинског земљишта,да се узме кредит,"исисају"паре и остави задужена фирма.Укинута је СДК а није успостављена контрола уплате пореза и доприноса.Држава је својим нечињењем и чињењем све учинила да на десетине хиљада правоснажних пресуда за не исплаћене зараде не могу да се наплате.На те исте људе држава шаље приватне извршитеље.наставак
Препоруке:
12
1
11 уторак, 05 јун 2012 20:34
сељак беземљаш
наставак На то се госпођа која води на РТСу"Балканском улицом"спрдала са радницима који секу прсте да би добили плату.(господин Тасовац са којим је рађена емисија згрозио се на ту спрдњу)
Пишем ово да бих питао не само наведену госпођу.
КО ЋЕ БРАНИТИ ДРЖАВУ И ДЕМОКРАТИЈУ?
А што се богатства тиче.
Био је Стојадиновић најбогатији човек Балкана.Зарадио од откупа ратних обвезница.На што би господин Никола рекао "слободном"тржишту.
Кад је побегао у Аргентини,нешто и није био богат.
Препоруке:
11
1
12 среда, 06 јун 2012 08:29
Цоца
Сељак беземљаш

Свака Вам част за изношење ових пар Стаљинових
ставова. То је то. Кратко, јасно, историјски
потврђено, значи и истинито.
Због тога је он на западу, а нажалост и код
нас, сатанизован да се није могло више.
Син сам човека који је летовао на неким острвима
северног Јадрана (не својом вољом) педесетих година
прошлога века и рад сам да се о Стаљину и Титу
поведе озбиљна и дуга расправа.
А и гинули су са његовим именом на уснама
милиони, многи од њих бољи од нас! Мислим да и
о тим људима треба причати.
То је и политичка, и економска и цивилилизацијска
прича, па на неки начин и религиозна.
Ваља нам почети да у тој причи тражимо ИСТИНУ!
Препоруке:
3
0
13 среда, 06 јун 2012 14:08
Nikola - još jedan deo prvi
@ Seljak bezemljaš

Poštovani,
U suštini obojcu nas razdiru iste nepravde, s tim da na uzrok istih gledam drugačije od Vas.

Za sve to što ste naveli ne krivim ni privatizaciju kao proces, ni sam njen model primenjen kod nas (bez obzira na brojne manjkavosti).
Lično krivim partokratsku državu i našu, na sve moguće načine, kompromitovanu političku elitu.
Nije meni kriv Šarić ili bilo koji drugi kriminalac, jer svakako kriminalci i nemogu da me iznenade svojim "poštenjem".
Za samo postojanje Šarića i mnogo drugih većih o kojima se ne govori takođe krivim državu.

Da li je bilo kriminala u privatizaciji? Svakako!
Da li ga ima u procesima javnih nabavki? Svakako!
Ima li ga u zdravstvu? Ima!
U policiji? Da!

O čemu mi onda govorimo?

Od kriminala i korupcije pucaju po šavovima svi segmenti srpskog društva, ali to uopšte nije tema na koju sam stavljao akcenat u svom obraćanju.
Препоруке:
2
0
14 среда, 06 јун 2012 14:13
Nikola - još jedan deo drugi
Akcenat istog je na propuštanju istorijske šanse za oporavak domaće privrede, zarad kratkoročnih političkih interesa, kroz nenamensko trošenje najozbiljnijeg kapitala koji je Srbija imala.

Lep pozdrav!
Препоруке:
2
0
15 среда, 06 јун 2012 16:49
thinking maize@ сељак беземљаш, СВАКА ЧАСТ!
Имам Дојчеровог "Стаљина", имам и "Троцког" (у три тома), али то је МАЊЕ значајно "гледе" Стаљина, као РЕАЛИЗАТОРА ИДЕЈА Троцког, Бухарина и многих других. Стаљин је имао ВОЉУ, свакако НАСИЛНУ, пречесто и ЗЛОЧИНАЧКУ, али ВОЉУ ДОСТОЈНУ Ивана Грозног, па и Петра Великог (мада је овај други понешто ЗАСТРАНИО "гледе" руске вертикале!), која је неопходна за ВЕЛИКА ДЕЛА! Знате Пријатељу, има идеологија ОВАКВИХ и ОНАКВИХ, али ИПАК и ВЕЛИКЕ ЛИЧНОСТИ су КРУПНИ ПОКРЕТАЧИ ИСТОРИЈЕ! Ето, како се од једног, на први поглед ПОТПУНОГ АУТСАЈДЕРА, САМОСТВОРИО такав ГИГАНТ! Уосталом, да није било Стаљина, ко би још марио за неку краткотрајну комунистичку побуну у Русији с почетка 20-тог века и на неког "безнадног" немачког 19-то вековног философа!? Да није Стаљин "УЗДИГАО Русију од РАЛА ДО АТОМСКЕ БОМБЕ" (наравно, Черчил!), Октобарска "револуција" би била само руска верзија фронде, а Маркс смешан немачки полит-философ, кога би мало ко и читао! Кад би се у Србаља јавила макар у некога, једна ТАКВА ВОЉА!
Препоруке:
5
2
16 среда, 06 јун 2012 21:37
Ambicije i dometi.....
Bože, kakve je fantastika ovladala ovim sajtom. Napisa Tinkering da bi Marksa malo ko čitao da nije bilo "velike volje", tj, Staljina. Ja ni uz najbolju volju ne mogoh, međutim, naći išta zajedničko kod ove dvojice. Koliko malo neurona a koliko mnogo malicioznosti bi trebalo imati pa ovako nešto saopštiti a pri tome se ne stideti pred ovdašnjom javnošću. Valjda samo šopenhauerovska magluština ovdašnjeg biofilosofskog Tila Ojlenšpigla može tako šta izlučiti. I dan danas ti jadni konzervišući intelektulizujući mozgići svejedno, Zapada il' Istoka nisu u stanju odgonetnuti "Marksove zagonetke" sa sedam brava. Teše se nobeluzujućim nagradama zadovoljavajući time sopstvenu sujetu. Valjda slično ovome domaćem izdanku jalovog edukovanja-naukovanja.
Препоруке:
2
3
17 среда, 06 јун 2012 21:39
...
Tinkering maize glavom i bradom!
Препоруке:
0
1
18 среда, 06 јун 2012 21:56
avantura nejakog ptičurka
Ne znam šta je ali u Marksa ima nešto što mnogima smeta. Da li je to metod analize, njena nedohvatljivost, virtuozni zaključci, horizont njegove misli ili smrtna presuda koju je izrekao građanskom društvu. Oni koji su pokušali da polemišu otpali su kao sasušen malter sa zida. Mnogi nisu uleteli u zamku zarad sopstvenog "naučnog ugleda" a gle, evo, srbski junoša, Tinkering, ulete u ring ne navukavši čak ni bandaže a kamol' koju rukavičnu uncu. I polete Obilićev soko međ' crne oblake. Eto posla hrtovima da pregaze polja, njive, reke i šumarke ne bil' nabasali na kakvu ptičurinu obaljenih krila....
Препоруке:
2
1
19 четвртак, 07 јун 2012 09:47
thinking maize@ o Марксу, Стаљину и још којечему...
Рекоше мудраци, постоје ЉУДИ АКЦИЈЕ, код којих је све у покрету, моменту, одлуци... Такође рекоше седе главе да постоје и ЉУДИ КОНТЕПЛАЦИЈЕ, људи који преферирају посматрања, анализе, сазнања, миран кабинетски и научнички рад... И такође те старине рекоше да постоје ЉУДИ ВОЉЕ, људи који УЈЕДИЊУЈУ и човека акције и човека контеплације кроз својеврсну СИНТЕЗУ ДЕЛА и ОСТВАРЕЊА! Сад, каква су СРЕДСТВА да се то ДЕЛО ОСТВАРИ, то је друго питање... Но, изгледа да су неки у школи прескочили Андрића и "Дервиш и смрт" Меше Селимовића, па не могу РАЗЛИКОВАТИ ове ЉУДСКЕ ТИПОВЕ! Шта ћете, неки су као клинци уместо стрипова читали пропагандне памфлете као "Манифест комунистичке партије"! Како све лепо изгледа на ХАРТИЈИ! Просто једна милина! Но, ЖИВОТ је ДРУГАЧИЈИ! Много другачији! Није довољно рећи да бехар јабуке лепо мирише, ВАЉА ИЗИЋИ У ВОЋЊАК У ЦВАТУ и... РАДИТИ, МНОГО РАДИТИ, па тек онда МИРИСАТИ, да би осетили КАКО ЈЕ ЛЕП МИРИС ЈАБУЧАРА У ЦВАТУ! Па зујање пчела! Али то не пише код Маркса!
Препоруке:
2
2
20 четвртак, 07 јун 2012 11:04
ARA
Niko dotičnom izletniku ne brani "izlete" u voćnjake ili kojekakve ideo/arhe/ološke lokalitete pa neka tamo miriši koliko hoće "svoje cvetove i naslađuje se zemnim plodovima". Samo kada počne sortirati svoje mentalne utiske onda nastaje veliki problem. Jer, na delu je ideoloka manipulacija sa namerom političke diverzije. Ta mikstura se potom volšebno transformiše u čistu glupost pa tako šta neprijatno jmirisati a kamoli kušati. A papagaj uporno ponavlja ono u čemu ga je gazda dobro izvežbao.
Препоруке:
1
3
21 четвртак, 07 јун 2012 11:11
Neki bi više voleli Carski manifest
A neki su, uzgred, dubokomisleno proučavali, carsko samodržavne umest Komunističkog manifesta! Verovatno s namerom sazivanja Četvrte ruske Dume. Prethodne tri su neslavno propale carstvujuščom milošću Nikolaja II i njegovih radničkom i seljačkom krvlju umazanih ministara koje je sam postavljao.
Препоруке:
3
2
22 четвртак, 07 јун 2012 13:30
thinking maize
Свако има СВОЈ ИЗБОР! Неко друмом, а неко... Но, ваљда је СЛОБОДА ИЗБОРА СРЖ ЉУДСКЕ СЛОБОДЕ! Свако добро свима!
Препоруке:
2
1
23 четвртак, 07 јун 2012 13:42
брм
за мог омиљеног пропагатора нацизма Markа Gayа

"Приватизација државног капитала у нацистичкој Немачкој. су нацисти на овај начин промовисали интересе приватног предузетничког сектора.


Ma ne. Morate detaljnije pogledati npr u privatizaciju javnih sluzbi.

U drzavama liberalnog kapitalizma, javne sluzbe se danas privatizuju prodajom privatnim firmama.

Ali nacisti su ih privatizovali tako sto su ih prodali "Nemackom radnom frontu".."

а где се у тексту уопште помиње приватизација јавних служби..нису челичане јавне службе.. е мој Гејбелсу
Препоруке:
0
1

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер