Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Završna reč odbrane pred Haškim tribunalom 20. marta 2012.

Komentari (52) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 21 mart 2012 15:14
Zoran Đorđević
Ovo mi je osvežilo dan još dok sam na sajtu Tribunala slušao prenos:
Ja sam u toku ovog procesa imao veliki hendikep, i zbog toga duboko žalim. Ja sam očekivao da ću u ovom procesu imati naspram sebe neke sposobne tužioce, neke istaknute pravnike, neke inteligentne ljude. I da će to biti onda duel na ravnoj nozi. Nažalost, ja sam ovde u sudnici protiv sebe imao slabo obrazovane ljude, nikakve pravnike, nikakve profesionalce, ljude bez ikakvih moralnih skrupula. I to je taj hendikep koji sam sve vreme osećao, i to je, po meni, pomalo umanjilo vrednost ovog procesa.
Preporuke:
166
0
2 sreda, 21 mart 2012 15:54
sava t.
Greška u kucanju:
NSPM kuca "Kada je Austrija izgubila mogućnost da predvodi ujedinjenje Nemačke, i morala to da prepusti Turskoj,.."

A Šešelj kaže "morala to da prepusti Pruskoj..." a ne Turskoj! Ne može Turska da ujedinjuje Nemce.
Preporuke:
109
0
3 sreda, 21 mart 2012 16:07
apis
Hrabar čovek!
Preporuke:
121
0
4 sreda, 21 mart 2012 16:16
Toša
Šta znači "teoretska prilika" iz rečenice sudije Antoanetija: ..."trebalo (bi) da završite sa iznošenjem svoje završne reči u pet minuta do sedam, takva je bar teoretska prilika."? I da li je neko proveravao tačnost prevoda u Haškom tribunalu, makar na nekom slučajnom uzorku?
Preporuke:
67
0
5 sreda, 21 mart 2012 16:18
Miroslav Anđelković
''Iz grmena velikoga lafu izać trudno nije, u velikim narodima geniju se gnj'jezdo vije...''

Ni iz grmena (srbskoga) malenoga, lafu izać trudno nije: Njegoš, Tesla, Pupin, Milanković, Šešelj.
Preporuke:
104
0
6 sreda, 21 mart 2012 17:04
siniša @ Toša
Jesam ja. Ne možete ni zamisliti koliko su u stanju da odu daleko, i što je najgore koliko nedotupavno. Na primer jedan tekst ide svedoku, ili optuženom, a sasvim drugi tekst ide sudijama i za zapisnik. Na primer Srbina svedoka pitaju, koje ste veroispovesti, on kaže prasvoslavne, a za sudije i zapisnik ide pitanje koje ste nacionalnosti. Zatim sudije i advokati komentarišu, eto vidite da se oni, Srbi iz Bosne i ne osećaju Srbima, to njima nameće Beograd, oni su pravoslavni Bosanci. Eto to je jedna "prevodilačka" bravura kojoj mogu da svedočim, a koliko ih je puta direktno Milošević uhvatio.

Nije bez razloga tužioc u onih pet rečenica rekao "to o čemu vi pričate nema u zapisniku".
Sreća da postoje audio -vizuelni snimci.

Šešeljeve ocene su vrlo odmerene i čak blage, veruijte mi. To su primitivni zlikovci na kvadrat kojima je sve dozvoljeno i ništa nije sveto.
Preporuke:
113
0
7 sreda, 21 mart 2012 17:13
siniša
Priđimo temi analitički.
Evo jedan primer: Ovčara.

Postoje dve varijante da ga oslobode odgovornosti i da time prihvate Šešeljevu verziju zkločina na Ovčari, ili ne. Ta verzija je sledeća; general Aleksandar Vasiljević kao komandant svih formacija JNA u Vukovaru, i redovne vojske i teritorijalaca i dobrovoljaca je dogovorio sa Dr Vesnom Bosanac, kao direktnim predstavnikom hrvatske vlade i Tudžmanovim pregovaračem da se ubije dvesta Hrvata kako bi Hrvati i hrvatska vlada stekle međunarodni kredibilitet za traženje nezavisnosti jer ih JNA masakrira i istovremeno za taj masakr optuže Srbe kao takve, srpsku vladu u Beogradu, Miloševića i Šešelja kao nalogodavca neposrednim izvršiteljima. To je Šešeljeva varijanta. Sud je može ili odbaciti ili prihvatiti.

Prihvatiti je neće, osudićega i pomenuće Ovčaru u nekoj blažoj varijanti tek toliko da odbace njegovu verziju. U tom slučaju Šešelju ostaje mogućnost da dokazuje svoju tezu, jer još nije izgubio pravo za izvođenje dokaza u prvom stepenu.
Preporuke:
74
0
8 sreda, 21 mart 2012 17:55
demokratski
Hvala vam što objavljujete sadržinu sa suđenja g. Šešelju. Sloboda informacija je suštinska za razumevanje događaja.
A g. Šešelju svaka čast na držanju i sposobnosti da se nosi sa sudom - pa, sam je rekao kakav je to sud.
Preporuke:
82
1
9 sreda, 21 mart 2012 18:16
Pravi Miloje
Profesor dr Vojislav Šešelj je JUNAK protiv mraka što više od 20 vekova, u raznim oblicima, stiže sa Zapada. Dakle, Šešelj je junak 20. i 21. veka, ali i mnogo više:
JUNAK U DUGOJ ISTORIJI KOJA SE MERI OD HRISTOVOG ROĐENjA.
Preporuke:
76
0
10 sreda, 21 mart 2012 18:22
Srbin
Ako u Srbiji neko od politicara zaslizuje postovanje to je veliki srpski junak Vojislav Seselj.Nemam dovoljno epiteta kojim bi ga opisao za panasanje u tzv sudu a i ukupnom politickom delovanju.Ovi da ih nazovem politicari iz Srbije nisu mu ni do kolena.
Preporuke:
71
1
11 sreda, 21 mart 2012 18:47
Alexander "X"
Jos od doba citanja lektire Petra Kocica, "Jazavac pred sudom" uvek mi se postavljalo jedno osnovno pitanje sta to dovede drustvo u paralizu?

Ne briga za sopstvenu sredinu, drzavu ili naciju ili strah intelektualnog dela drustva za sitne ljudske interese. Sta je to sto je nama kao drustvu iznad krsta ili vere, jezika i kulture zajednice u kojoj zivimo? Tesko je biti savremenik Vojislava Seselja a jos uvek ne naci odgovor zasta se mi to borimo i sta je svrha naseg postojanja? Porazno je da ni akademija ni pravo ni studenti ne reaguju na danasnju odbranu Dr Seselja, da ne reaguju na joker Karle o trgovini organima, da ne reaguju na Dr Srboljba Zivanovica o ustaskom genocidu.

Strah, strah i samo strah izaziva paralizu do granica ocaja i za pojedinca i za drzavu. Drzava ne moze da opstane ukoliko nema interese i ne bori se za prava.

Dr Seselj danas nije podlegao nikakvom strahu ni kalkulacijama, ova odbrana ce kada tada uci u lektiru i nastaviti kontinuitet Kocicevog dela.
Preporuke:
73
0
12 sreda, 21 mart 2012 18:48
PA
Šešelj se očigledno pomirio sa smrću, ali je zaslužio da ode u legendu.
Tempirali su njegovo ubistvo, to je očigledno iz onoga kako je Šešelj opisao elektrošokove, ali Bog je bio na njegovoj strani.
I na strani Srba, za razliku od haškog kazamata i sudija.
"Zemaljsko je za malena carstvo!" ž
Preporuke:
69
0
13 sreda, 21 mart 2012 18:49
Marko Gay
na hrvatskoj televiziji napadaju četnički pokret Draže Mihajlovića kao fašistički i kažu – sarađivao sa fašističkom Italijom. Jeste, ali fašistička Italija nije vršila genocid nad Srbima, genocid je vršila fašistička Hrvatska i fašistička Nemačka, a Italija nije vršila genocid ni nad Jevrejima ni nad Srbima. I vi mene optužujete što sam to govorio srpskom narodu.


Uprokos gore navedenim cinjenicama, bar 90% citalaca-komentatora na ovom sajtu "fasizam" upotrebljava kao pogrdnu rec.

U njihovoj glavi, fasizam je vrhunsko zlo, kao sto za prosecnog Amerikanca nema veceg zla od komunizma.

Pri tom, niti su Srbi ziveli u fasistickoj drzavi, niti su Amerikanci ziveli u komunistickoj, ali uprokos tome -- ili bas zbog toga -- ubedeni su da znaju bolje od Italijana i Rusa koliko su to losi sistemi.

Drugim recima, u Srbiji mora da se krene od mladih i skole.

Ljudi se konacno moraju obrazovati - prosto nema zamene za to.
Preporuke:
32
30
14 sreda, 21 mart 2012 18:55
Za pamćenje
Odštampati i čitati!
Preporuke:
63
0
15 sreda, 21 mart 2012 19:27
Živorad
Tužilaštvo:
"Što se tiče njegovog zahteva da bude uslovno pušten na slobodu, vi ste optuženom više puta rekli da mora imati garancije države...."

Zašto bi garancije od države tražio neko ko se dobrovoljno predao? Koja je to logika? Čekam već nekoliko godina da to negde u našoj štampi pročitam ali nisam mogao.
Preporuke:
60
0
16 sreda, 21 mart 2012 20:05
Svetislav Kostić
Predsedavajući "sudija": Molim "sekretara" da najavi predmet.

"Sekretar": Dobar dan. "Časni" "sude", ovo je predmet (...).

Ovi s brda s dola pokupljeni komedijanti, uistinu igraju sud. U toj kakrdiji od pravosuđa njima samo ravno "reformisano" sudstvo u petooktobarskoj izvrnutoj Srbiji.
Preporuke:
48
1
17 sreda, 21 mart 2012 20:07
Jasna*
Seselj je svojim drzanjem u ovom nazovi sudu(makar i na kratko)vratio ponos ovom narodu,(ili bar njegovoj polovini),posto su Srbi uvek bili podeljeni,otprilike polovina za izdaju(petooktobrasi),a druga za nacionalno dostojanstvo, pa sta i kako bude!
Odlaskom Slobodana Milosevica na onaj svet i Seselja u Hag nemamo vise priliku da slusamo ovakve govore,na politickoj sceni Srbije posle petooktobarskog cunamija ostadose samo mlaki i servilni klimoglavci!Tuga.
Preporuke:
54
0
18 sreda, 21 mart 2012 20:12
udruženi zločinački poduhvat
Šta znači "teoretska prilika" iz rečenice sudije Antoanetija: ..."trebalo (bi) da završite sa iznošenjem svoje završne reči u pet minuta do sedam, takva je bar teoretska prilika."?


To je u kod nas ono: može da bidne, al'ne mora da znači!
Preporuke:
22
0
19 sreda, 21 mart 2012 20:27
@Marko Gay
Srbi su obrazovani, narocito se prenose stradanja kroz generacije od fashizma-nacizma. Postoji jos uvek koji primerak Dedjerovog Dnevnika sa crno-belim fotografijama.

No sto cemo sa Croacijom, to su susjedi i ako mislite da nemaju udjela grdno ste u krivu, generacije su vaspitavane da su Srbi stoka, na molitvama su huskani protiv Srba, 2/3 fratara su klali i ubijali Srbe, odakle dolazi ta ideologija, ne nije Hrvatska toliko mocna da to sve sama osmisli, zapitajmo se ko upravlja Hrvatskom Katolickom Crkvom i sta su vjekovni ciljevi poglavara RKC?
Preporuke:
46
0
20 sreda, 21 mart 2012 21:41
seljak bezemljaš
Kako sada da sve te .. demitologizuju istoriju.Kako sada da ona gospođa kako se zvaše piše sa sličnim gospođama zajedničku regionalnu istoriju.Gospođe,ko će da (čita)pije tu zašećerenu vodicu.Šta god mi mislili ovo će se čitati.Kratak,zavodljiv kurs iz istorije je napisan.Pametnjakovići su utamničenjem Vojislava Šešelja na dosta popaljenoj njivi zasejali staru biljku.Nisam se nadao.Neka raste.
Preporuke:
34
0
21 sreda, 21 mart 2012 21:49
Antoaneta
Odbrana Vojislava Šešelja spade u najviše domete ljudskog duha, inteligencije, znanja, hrabrosti - svega onoga što nestaje iz ljudskog sveta u kome je zamenjeno, ljigavim, jednodimenzionalnom, politički korektnom egzistencijom , beskičmenjaštvom koje je ljudski rod transformisalo u puzalačku obezdušenu masu, ljude bez svojstava, zombizirano roblje.
Preporuke:
52
0
22 sreda, 21 mart 2012 23:16
zvonimir
Šešelj je prvi čovek koji je porazio razularenu globalističku imperiju zla.On je snagom duha razbio debele zidove sazdane od laži kojima nas neprestano zasipaju,iza kojih se ukazalo pravo lice imperije u svoj svojoj ružnoći,i gola sila koja iza nje stoji.Svojim devetogodišnjim boravkom u Hagu on je postao sinonim borbe protiv globalističke pošasti i svetionik u opštem mraku koji vraća nadu da se možemo izbaviti od zla koje nas je snašlo.
Preporuke:
41
0
23 sreda, 21 mart 2012 23:34
Kursula
Dr. Vojislav Šešelj se uvek borio protiv mediokriteta, ranije u BiH, Srbiji a sada i u svetu. Zato je njegova reč haubička. Ili, Šešelj rečju udara kao maljem.

U suštini, transatlantska i zapadna moneterna vlast se i zasniva na strahu srednje klase za svakodnevnicu i budućnost. Dakle, mediokritetstvo je poželjna osobina novosvetskog podanika. Iskakanja su kažnjiva, po definiciji.

Samo dolarski ispran mozak ne može da vidi da je suđenje Šešelju politički proces protiv slobode, integriteta ličnosti i naroda. To je obrazac za naredna porobljavanja od strane transatlantskih režisera. Mora se sprečiti i najmanja pomisao za suprostavljanja planovima svetskih "gazda".

Proces Dr. Šešelju sigurno ulazi u svetske pravne anale, kao eklaktan primer političkog suđenja. Savremeno kafkijinastvo. Znamo mi, Srbi, da on mora biti osuđen od haškog političkog suda, ali nam je drago što se čula njegova završna reč. Haubička!
Preporuke:
50
0
24 četvrtak, 22 mart 2012 02:09
Jovan
Seselj je u Hagu branio Srbiju. Zato je sramotno ponasanje ve}ine medija u Srbiji koji su, prakti~no, s ~asnim izuzetkom NSPM i nedeljnika "SVEDOK" pre}utali herojsku i maestralnu odbranu dr Vojislava Seselja. Nikad nisam glasao za Seselja, sa mnogim njegoviom tezama se nisam slagao, ali, sad, glasacu za Srpsku radikalnu stranku! Jer, jasno je da nas ceka realizacija dva moguca scenarija;
1. Vlast formiraju Toma i Tadic
Ili jos gora: ovi sadasnji opstaju, a SNS je kao navodna opozicija. Tako ce srpski parlament biti i nez prave narodne vlasti i sto je jos crnje i bez prave opozicije.
Jer SNS nije ni opozicija, ve} je samo uspesno dublira!
S postovanjem, Jovan bez zemlje
Preporuke:
19
0
25 četvrtak, 22 mart 2012 02:12
!!!
http://www.youtube.com/watch?v=e0Wm4OqVztU

Ko voli neka izvoli.
Preporuke:
10
0
26 četvrtak, 22 mart 2012 02:58
Pera
Molim komentatore i ostale da obrate pažnju na jednu stvar: naime Šešelj prvo tvrdi da nije objavio imena svedoka, a onda pri kraju kaže:

"Objavljujem imena zaštićenih svedoka na svom internet-sajtu,"

Ima li neko objašnjenje za ovo?
Preporuke:
2
22
27 četvrtak, 22 mart 2012 03:29
Raja
Gledao sam gotovo sve TV-prenose (ne samo RTS) sudjenja Dr.Seselju. Prevodi na "srpski" (hrvatski) su bili skandalozni. Iz ovde objavljenih komentara vidim da su to i drugi ljudi primetili. Jedan zenski glas se posebno isticao. Dr.Seselj je cesto i sam upozoravao na nekorektne prevode, pre svega na engleski. Slucajno? Nikako! Ali, kao sto je vec konstatovano, ostaju tonski zapisi.

Zavrsna rec Dr.Seselja bila je upecatljiva. Sve o cemu je govorio ima nepobitnu istorijsku podlogu. No, Tribunal ce se oslanjati iskljucivo na navode iz optuznice i dokazni materijal koji je Tuzilastvo dostavilo Sudu, kao i na kontra-argumente optuzenog. U kojoj meri ce Sudsko vece uzeti u obzir argumente Dr.Seselja vezane za povredu osnovnih ljudskih prava, kao i povrede samog procesnog prava, videce ce se tek na kraju. Prevagu ce, najverovatnije, ipak imati stura procedura. Predsedavajuci Veca ce i ovoga puta biti preglasan. Istorijska pozadina nece biti uzeta u obzir pri donosenju presude. Nazalost!
Preporuke:
20
0
28 četvrtak, 22 mart 2012 03:55
Ultravisitor
Seselj je sve rekao.
Preporuke:
19
0
29 četvrtak, 22 mart 2012 08:39
...
Ceo snimak završne reči Dr Šešelja

http://www.youtube.com/watch?v=H7XFPkSdf50
Preporuke:
14
0
30 četvrtak, 22 mart 2012 09:25
Jasna Simonović
Neka je Bog u pomoći gdinu Šešelju...
Želim mu da se vrati svojoj porodici...
Preporuke:
18
0
31 četvrtak, 22 mart 2012 09:42
siniša @ Pera
Imam ja objašnjenje.
Imena zaštićenih svedoka objavljue uz njihov saglasnost i objavljuje dokumente u kojima je ta imena neko drugi objavio. Dakle nema njegove odgovornoasti, a smisao isticanja da on to ipak radi je u tome da im pokaže kako ih ne poštuje i prezire. Prkosi im. Kako vam to nije jasno.
Preporuke:
20
0
32 četvrtak, 22 mart 2012 12:12
***
Šešelj je u svakom pogledu ljudska gromada! Intelektualno, moralno, fizički!
On je od onih ljudi koji pomere civilizaciju korak napred!
Zato je mnogo puta bio neshvaćen i nepopularan među običnim svetom.
Ipak, njega će upamtiti!
Preporuke:
22
0
33 četvrtak, 22 mart 2012 13:35
Pera
@Siniša

Prvo nije mi jasno zašto moje pitanje ima minuseve, pa ja sam samo pitao za pojašnjenje, nikakav stav nisam izneo, prosto pitam ono što mi nije jasno.

Drugo, Siniša, Šešelj je izjavio "ne možete mi ništa ja objavljujem imena svedoka". Ja znam da im on prkosi, ali ovde mi je zapalo za oko, to što im prkosi na neki način priznajući da je prekršio zabranu objavljivanja imena svedoka. On prosto poručuje: "kršim pravila tribunala, pa šta?". Još jednom, nemam ja ništa protiv, nego prosto samo hoću da sa drugima podelim šta sam zapazio i to je to.
Preporuke:
3
3
34 četvrtak, 22 mart 2012 15:06
saša r.
Divim se Šešelju, neverovatno koliko je taj čovek uzdignut iznad moralnih kreatura i piona koji mu sude. Dok oni grozničavo razmišljaju kako da se za svaki promašaj opravdaju Velikom Tati, Šešelj dominira inteligencijom, nadahnutošću i neskrivenom željom da se jednog dana ostvari njegova vizija uspravne Srbije. Neustrašivi genije, svaka mu čast!
Preporuke:
10
0
35 četvrtak, 22 mart 2012 15:18
@Pera
Koja su pravila tribunala?? Procitajte sva tri dela odbrane pronadjite odgovor, 9 godina u istraznom postupku i procesu, iskljucivanje mikrofona braniocu, celiske torture, izolacija, nametnut branilac, svetlo u celiji 24/7, o cemu pricate??
Preporuke:
10
0
36 četvrtak, 22 mart 2012 17:41
siniša @ Pera
Nije mi bila namera da Vas grdim, niti sam vam dao minus, i žao mi je ako mislite da Vas grdim zbog Vašeg zapažanja.

Nekoliko "zaštićenih" svedoka je odbacilo taj status i nastupilo kao svedoci odbrane Šešelja. Objavljivanje njihovih imena nije prestup iako sud tumači da jeste.

Nekoliko dokumenata je dospelo u javnost i javno su objavljeni od strane suda i tužilaštva. Te dokumente Šešelj koristi u knjizi i zato ga tuže.

Gledajte. On ima u posedu imena velikog broja zaštićenih svedoka, imaju i drugi i iz drugih procesa, na primer procesa Milošević. Stotine tih imena Šešelj nije objavio iako može, iako nije isključeno i da hoće, ako bude hteo.
MOžda ste Vi u pravu da je to svojevrsno "priznanje", krivice za procese koji su u toku, a tiču se nepoštovanja suda, a možda i nije,možda je iznošenje dokaza da može da otkrije zaštićene svedoke, a ipak to ne čini.

I to Vaše pitanje i zapažanje može i treba da bude predmet i analize i razmišljanja. Ima vremena, cela je večnost pred nama.
Preporuke:
8
0
37 četvrtak, 22 mart 2012 21:23
Pera
@Siniša

Pa upravo sam to pomislio, da se radi o svojevrsnom priznanju (bez obzira šta sada mislili o tim pravilima itd.). A pogotovo što mi se to "priznanje" učinilo kao najava šta će se dogadjati u budućnosti, dakle da li je to najava Šešelja da će uskoro objaviti sva ta imena i dokumente.

Ne znam koliko je njemu u postupku koristilo to što je objavio imena svedoka. Jer ako kazna bude bila par godina, ispašće da je mogao odmah da izadje iz pritvora a da će sada ostati duže da bi odslužio kazne za nepoštovanje suda. Naravno on time pokazuje svoj stav prema sudu, ali sa druge strane ti postupci za nepoštovanje suda su marginalni, a pogotovo ako ih proizvede dva-tri.
Preporuke:
1
1
38 četvrtak, 22 mart 2012 22:41
zakeralo (1)
Ne treba zaboraviti ni njegovo plodno literarno delo u haskoj tamnici:

- Suočavanje sa haškim inkvizitorima
- Vatikan glavno Satanino gnezdo
- Četnički vojvoda pred Haškim tribunalom
- Haški dosije nabeđenog ratnog zločinca
- Genocidni izraelski diplomata Teodor Meron
- Pocepana haška inkvizitorska odežda
- U čeljustima kurve Del Ponte
- Đavolov šegrt zločinački rimski papa Jovan Pavle 2.
- Vašingtonski seksualni manijak Bil Klinton
- Haško bajramsko prase
- Lažljiva haška pederčina DŽefri Najs
- Engleski pederski isprdak Toni Bler
- Pontifeks maksimus satanističke crkve Jovan Pavle 2.
- Rimska kurija večito žedna srpske krvi
- Antihristov namesnik zlikovački rimski papa Benedikt Šesnaesti
- Evropska unija satanistička tvorevina
- Krvave ručerde Madlen Olbrajt
- Hitlerovi najverniji sledbenici Helmut Kol i Hans Genšer
- Kriminalac i ratni zločinac Havijer Solana
- Podmukli galski picopevac Žak Širak
- Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije
...
Preporuke:
16
0
39 četvrtak, 22 mart 2012 22:43
zakeralo (2)
- Politički ortakluk Kurve Del Ponte i Kurve Del Koštunice
- Haška instrumentalizacija lažnih svedoka
- Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker
- Narogušeno škotsko govno Jan Bonomi
- Propali puč Tomislava Nikolića
- Južnokorejska gnjida O-Gon Kvon
- Glupson iz Manitobe Brus Mek Farlen

... jer, ovo su, ipak antologijska dela, koje je jedan optuzenik, tokom desetogodisnjeg (?!) pritvora, napisao o svojim tuziocima. Zar ne?
Preporuke:
18
0
40 petak, 23 mart 2012 00:08
Alexander "X"
Sinisa & Parea Ako ste pazljivo citali sva tri nastavka odbrane, Dr Seselj zasniva odbranu na cinjenicama koje u procesu unaksrnog ispitivanja svedoka prezentuje. Na zalost po pravdu sudsko vece na zahtev tuzioca naknadno uvrsti izjave svedoka koje je u toku pretresa odbilo kao neosnovane.

Znaci sa zasticenim svedocima otvara se prostor manipulacije, igra bez granice, gde se svaka izjava svedoka pod zastitom moze uvrstiti u optuzbu. Iako je brilijantan pravnik, tesko je ceo postupak od 9 godina drzati u glavi, Dr Seselj razotkriva imena da bi mogao jasno da rascisti sta je pod zastitom prihvaceno od strane veca da udje u zapisnik zarad zatvorske ili novcane kazne ne postovanja suda. To je priicno iznudjen korak jer kao sto je u nekoliko navrata pomenuo sudkso vece odbaci a zatim na insistiranje tuzioca uvrsti u zapisnik svedokov iskaz naknadno.

Takodje je vrlo sumnjivo da glavni tuzilac nije drzao zavrsnu rec ipak po mnogima ovo je kljucni optuzenik.
Preporuke:
8
0
41 petak, 23 mart 2012 01:54
Svetislav Kostić, dipl. pravnik u penziji
Haški tribunal uveo je dve pseudopravne kategorije kakve još nikada ni u jednom pravnom sistemu nisu praktikovane. Jer se ta kvazi pravosudna ustanova ogleda na anglosaksonsko pravo, jedan od tih pseudo pravnih pojmova dobio je od svojih kreatora naziv joint criminal enterprise, što bi se slobodno prevelo sa Solidarnom odgovornošću, pravnom institucijom, kakvu i kontinentalni pravni sistemi poznaju u gradjanskom i krivicnom zakoniku.

Ali za razliku od „tribunala“, po principu subjektivne odgovornost. Drugi oblik, tkzv. komandna odgovornost, još je absurdnija. I može da se poredi sa odgovornošću roditelja za nestašluke maloljetne djece. Komandnu odgovornost u praksi „odraslih“ u građanskom pravu poredio bih sa jednom špedicionom firmom koja sklopila ugovor da robu prebaci od A do B. Međutim, ta špedicija ne raspolaže vlastitim voznim parkom. Ona angažuje jednog špeditera koji robu preveze do jednog sabirnog centra, a od tuda se roba raznosi od lokalnih kamionđija ili šinama.
Preporuke:
3
0
42 petak, 23 mart 2012 02:19
Svetislav Kostić
Šta i kako o Tribunalu u Hagu i proevropskoj struji u Srbiji misli jedan ugledni savremenik i srpski akademik, ilustruje sljedeći tekst objavljen u nedeljniku "VREME" broj 739 od 3. marta 2005 godine od novinarke, gospođe Vere didanović: "Među stavovima zahvaljujući kojima je akademik Lj. T.zaradio razne epitete ("ultranacionalista" je, pri tom, jedan od najmanje uvredljivih) svakako je i onaj koji se tiče Haškog suda.

Prema njegovom tumačenju, rječ je o "gnusoba namenjenoj Srbima". Podsticajno za protivnike bilo je i njegovo mišljenje o ideologiji ljudskih prava: "Kod nas imate i naivne i glupe koji u to vjeruju, ali sigurno imate i one koji su dobro korumpirani, koji za račun te (zapadne) agresivne politike nastupaju protiv interesa sopstvenog naroda."
Preporuke:
3
0
43 petak, 23 mart 2012 13:24
Svetislav Kostić
Kod Tribunala u Hagu rječ je o "gnusoba namenjenoj Srbima". Vi U Srbiji imate i naivne i glupe koji vjeruju u integritet tog tobožnjeg pravosudnog organa. Ali sigurno imate i one koji su dobro korumpirani, koji za račun zapadne agresivne politike nastupaju protiv interesa sopstvenog naroda."
Preporuke:
1
0
44 petak, 23 mart 2012 14:08
Nina
@Svetislav Kostić, dipl. pravnik u penziji
Joint criminal enterprise nije solidarna odgovornost vec Udruzeni Zlocinacki Poduhvat. A to znaci, na primer, da proterivanje Srba is Krajine nije bila obesna odluka Ante Gotovine, na precac donesena vec akcija koja je planirana i izvedena u saradnji politickih, vojnih i drzavnih struktura gde je Gotovina jedan od ucesnika udruzenog zlocinackog poduhvata. Dokazano na sudu za Gotovinu i mnoge druge. Svi dokumentui su dostupni na internetu na nasem jeziku.
Preporuke:
2
1
45 petak, 23 mart 2012 16:13
tragač
"gnusoba namenjena Srbima" je kratko, jasno i tačno.

@Nina
Vaše "pojašnjenje" mi liči na izjavu nekog sličnog vama, kako je, koliko dotični zna, jedina presuda o genocidu doneta o Srebrenici, pa kad o npr. Jasenovcu nije, znači da se tamo (i drugde diljem NDH) nije ni desio.

Sve zamešano u istoj jezuitskoj kuhinji, pa sad i vi na tom tragu da dodatno pojasnite neukim Srbima.

Gotovina i još dvoje, troje su sa jedne strane žrtvovani, upravo da bi nam neko poput Nine objasnio da je eto sve u redu, pošteno i "ni po babu ni po stričevima". Ali posledice tog žrtvovanja neće biti, to je zamazivanje očiju, prevara. Svoj zločinački posao su obavili, Srbe pobili i proterali, a onda žrtvovali dvojicu-trojicu, jer bilo bi isuviše providno da ne bude kažnjen baš niko. I ovako je providno, ali uz medijsko ispiranje mozga i moć koju imaju oni koji su sve i inicirali, prolazi. Za sad.

(usput, postaće A.G. i jedan od najvećih "heroja", a za 50 god. će se pridružiti Stepincu kao "svetac")
Preporuke:
1
0
46 petak, 23 mart 2012 18:46
Svetislav Kostić, bivši student Ljube Tadića
Molim učesnike debate da još jedan put pročitaju slijedeći prilog pod mojim imenom:

Svetislav Kostić petak, 23 mart 2012 01:19 i garantujem da će vas oduševiti kada saznate ko je i koji Akademik SANU, Tribunalu u Hagu dodijelio kvalifikaciju "gnusobe namenjene Srbima“.

Naime, autor definicije o „gnusobi“, nisam ja, nego moj i naš najomiljeniji profesor na sarajevskom Pravom fakultetu iz sredine 50-ih godina, Ljubo - Ljubomir Tadić.

Preostaje samo moja zdušna molba moderatorima da objave ovaj unikatni tekst koji već objavljen u nedeljniku "VREME" broj 739 od 3. marta 2005 godine od novinarke, gospođe Vere didaković i prema tome nije nikakva tajna.

Samo nešto malkice građanske hrabrosti, i čitaoci će da budu zahvalni na stavu jednog gorostasa među velikm savremenicima.

Naš dragi profesor Ljubo Tadić i dan danas je među nama živima. Odajte mu tu počast i slušajte šta i kako ON misli o temi.
Preporuke:
1
0
47 petak, 23 mart 2012 19:53
Alexander "X"
Nina je ottvorila zanimljiv ugao. Pretrazivao sam internet u kombinaciji imena Dr Seselja sa zavrna rec ili sve sto mi je padalo na pamet i gle cuda. Zavrsnu rec Dr Seselja niko od svetskih medija nije preneo sa izuzetkom lokalne italijansje stampe IAG, Seatle i B-92.

Znaci zapad ili USA-EU nikada niko nece moci cuti reci odbrane. Washington Post je objavio 7 Marta clanak da Tuzilac trazi kaznu od 28 godina i da je u istraznom postupku i tokom sudjenja dokazano da je optuzeni kriv. Pazite dokazano ali u nastavku zlocinacki udruzeni poduhvat sa pet imena jedno Dr Seselj.

Znaci ne vredi ovde sem da se praznimo da mi dokazujemo jedni drugima sta i kako, za zapad ovaj slucaj je zavrsen pre nego sto je poceo a za Ninu i poneke eto bio je pravedan, dok sustinu da se neko sudi za verbalan delikt niko i ne obradjuje. Prvo i osnovno nacelo je sloboda govora sto je optuzeni demonstrirao kroz hiljade primera, ovde se o tome govori i diskutuje, ne o politici, strankama ili drzavama.
Preporuke:
4
0
48 petak, 23 mart 2012 20:33
Svetislav Kostić
@ Nina! Moj ste tekst po svemu sudeći samo preletili. Inače bi vam zapeli za oko "kamionđije".
Preporuke:
1
0
49 nedelja, 25 mart 2012 00:51
seljak bezemljaš
ALEKSANDER "X"
Ne zamerite ali pravni aspekt je nevažan kao i licne osobine V.Šešelja,manje i veće greške oko činjenica...Političko istorijski aspektje neverovatan.Svoju odbranu Šešelj je podredio potrebi da prikupi i opiše jednu dugu i trnovitu stazu istorijskog kretanja srpskog naroda ka ujedinjenju.To je staza koju su manje više uspešno trčali ili trče na naše oči svi narodi Evrope.Ovo će čitati ne samo naši potomci već na Ninin užas i njeni.I čitaće se ne kao zabava sa prošlošu već kao odgovor na pitanja koja će postaviti istorija i koja se nemogu izbeći.
Preporuke:
5
0
50 nedelja, 25 mart 2012 10:43
Mladen Schwartz
Svaka čast mome poštovanom, časnom neprijatelju vojvodi Šešelju na ovom istoriskom govoru. Ja bih bio veoma srećan da se neko od mojih zemljaka i saboraca na stvari hrvatske slobode ovako držao pred zlikovačkim haškim tribunalom kako su to učinili naši protivnici, neprijatelji ratni i politički, Milošević i Šešelj.
Preporuke:
7
0
51 nedelja, 25 mart 2012 10:52
Mladen Schwartz
PS: Zaboravih, jedini je izuzetak bio general Slobodan Praljak.
Preporuke:
1
0
52 nedelja, 25 mart 2012 15:19
@Mladen Schwartz
Uz duzno postovanje, Ante Gotovina je treniran i izbacen kao plod Francuske Legije, nema osecaj ni za Hrvatsku ni za narod, profesionalni placeni legionar. U politicki vrh Hrvatske haski sud nije ulazio niti uznemiravao bilo koga.
Preporuke:
2
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner