петак, 12. август 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Неолиберализам и криза

Kоментари (136) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 19 март 2012 13:23
thinking maize
Када се све заврши и када мало "данемо душом", предлажем да се као ОБАВЕЗНА лектира за клинце уведе "Коцкар" Фјодора Михајловича Достојевског. Такође би ваљало замислити да се Управа за спровођење законских санкција Министарства унутрашњих послова обавеже да набави више стотина примерака те књиге за будуће "ПИТОМЦЕ" њихових "институција", а посебно оне са подручја тзв. "економских злочина".
Препоруке:
35
158
2 понедељак, 19 март 2012 14:05
Sava Savanović
Na onom "arheoločkom eksponatu" koji pripada Majama iz 14. veka, gde se predviđa propast sveta, ko zna da "čita", lepo može pročitati:

"21.12.2012. nastaje propast sveta ako Amerika ne produži već postojeći ugovor od 99 godina potpisan 21.12.1912. sa FED-om".
Препоруке:
22
2
3 понедељак, 19 март 2012 14:17
Синиша Стефановић
Изврсно! Благодарим.
Препоруке:
32
156
4 понедељак, 19 март 2012 14:31
Slavomir Srpski
" Усвајање меморандума и остваривање њихових циљева ММФ је наметнуо као услов за доделу кредита Србији и за њен приступ међународном тржишту капитала. Поред тога, под утицајем светске олигархије и крупног капитала, чији је главни експонент ММФ, нове српске власти су, после петооктобарског преврата (2000), прихватиле неолиберални програм економских промена (такозвани Вашингтонски договор чији су основни елементи били широка либерализација, финансијска стабилизација и свеобухватна приватизација) који је водио брзом урушавању, ионако слабашне, српске привреде.

Овим програмом Србију, као, уосталом, и друге постсоцијалистичке земље, требало је лишити власништва над ресурсима којима располаже и довести је у такву дужничку зависност (дужничко ропство) да буде беспоговорни послушник моћних и богатих.."

Lepo i sazeto izrecena istina.
Препоруке:
41
170
5 понедељак, 19 март 2012 15:48
Воја
Уместо на морал, веру и савест либерални капитализам се ослања на законе, интерес и профит.


а законе опет пишу слични, па се дешавају апсурди да је неко "радио све по закону" ко је крив за штету од стотине милиона; а опет с друге стране неко ко је украо паштету због глади или слично, бива процесуиран.Губи се било каква социјална кохезија у друштву и појединац више не размишља у оквиру заједничке добробити и није спреман да се жртвује за друге. Све се своди на новац и материјалну потрошњу.


да нису баш сви такви сведочи и збирка/списак предизборних изјава - МАРИОНЕТСКО ПОЗОРИШТЕ (може да се нађе на интернету).
Све је урађено без икакве новчане надокнаде, човек је жртвовао безброј викенда и пензионерског лимованог времена....
Препоруке:
16
2
6 понедељак, 19 март 2012 15:54
Воја-наставак
Она је привржена принципима слободног тржишта које су формулисали економисти неокласици у другој половини XIX века (пре свих, А. Маршал и Л. Валрас), а која се теоријски заснивала на радовима економиста из XVIII и XIX века – А. Смита (1723-1790), Д. Рикарда (1772-1823), Џ.С. Мила (1806-1873).


некде сам прочитао да је прво дело/рад А.Смита много боље од ове "неолиберне библије". Писано је једно 50. година раније. Чудно, али то су чињенице.
Иначе, предлажем свима један "ресет" у виду краћег тренирања каратеја; или проучавања таоизма и зен-будизма.
Малтене поуздана терапија против неолиберално и сличних "вируса".
Препоруке:
11
9
7 понедељак, 19 март 2012 16:22
Милорад Станојловић
ПОГЛЕД НА СОПСТВЕНУ ПОХЛЕПУ

Могу да се сложим са аналитичким аспектима овог текста, али не и моралним.
Наиме, не прихватам да смо живели у рају, божијем царству на земљи, како су нас учили и како смо учили друге, а онда је дошао неолиберализам, који нисмо морали да прихватимо, али смо га потписали и прихватили, па нам је покварио игранку без престанка.
У економији, економској теорији и економској политици, кривци су они који одлучују и они који послушно прихватају.
Неолиберализам је кривац за себе, али Србијом не лете анђели; одавно.
Када смо куповали/откупљивали станове за 100 марака, а продавали их за 50/100 хиљада марака, онда нас неолиберализам није интересовао. И то је природно на тржишту.
Али грех је што смо заборавили, мало, на генерације које долазе.
Од кога ће они откупити за 100 евра, а продати за 100 хиљада евра?
Наравно, тајкуни су то радили само мало масовније. У томе је етичка разлика; ако је уопште има.

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоруке:
7
27
8 понедељак, 19 март 2012 16:29
Воја - наставак
из Википедије:

In 1759, Smith published his first work, The Theory of Moral Sentiments. He continued making extensive revisions to the book, up until his death.[N 2] Although The Wealth of Nations is widely regarded as Smith's most influential work, it is believed that Smith himself considered The Theory of Moral Sentiments to be a superior work.


Теорија моралних осећања

У 1759, Смит је објавио свој први рад, Теорија моралних осећања. Он је наставио израду опсежне измене у књизи, све до своје смрти. Иако је Здравље Нације (Велтх оф натионс) сматран као најутицајнији рад Смита, верује се да је Смит лично сматрао теорију моралних осећања за свој суперирорнији рад.

књига је доступна на:

http://tinyurl.com/84c8chl (ARCHIVE.ORG)
Препоруке:
8
3
9 понедељак, 19 март 2012 16:38
Воја-наставак
књига је доступна на:

tinyurl.com/84c8chl (ARCHIVE.ORG)

даље: малтене идентичан случај имамо и код Дарвина, тј. да се његово дело сасвим искривљено/селективно интерпретира/тумачи. Знамо да је тзв. покрет дарвинизам проистекао из социјалног дарвинизма.

А за социјални дарвинизам је познато да није он аутор, већ су ту тезу написали капиталисти или слично.
За архитекту агресије на Краљевину Србију је најодговорнији ген. Хотзендорф - велики поклоник управо поменутог социјалног дарвинизма одн. дарвинизма (рат је природан, борба за опстанак, итд.)
Препоруке:
10
3
10 понедељак, 19 март 2012 18:00
сељак беземљаш
&Милорад Станојлпвић
Поштовани господине.Да ли сте заинтересовани да преуѕмете стан који сам како ви кажете јефтино откупио а да ми као против вредност дате ону суму новца коју смо ја и супруга током дугогодишњег радног стажа уплаћивали у фонд за стамбену изградњу. (и како се то све звало)до његовог гашења.Увећаног за камату И валоризованог на дан размене.Ви ни речи о томе да би за тај износ били увећани лични дохоци.Да вас интересује ко је ту и како оштећен не би сте полуистину произвели у целу истину.Да бринете за оне без стана имали би сте предлог.Суштина вашег јављања је да изразите ваше жаљење зашто већ кад су радници опљачкани за имовину фирми у којима су радили и збачени на улицу није исто урађено и са становима.Мислите била је прилика.Па да игранка буде потпуна.Узгред каква продаја бре либералу један.Па где да станују они који продају.Сто хиљада евра.Па то су станови 50 до 60 квадрата.Е БАШ СИ ЛИБЕРАЛ.
Препоруке:
28
28
11 понедељак, 19 март 2012 18:29
bravo za profesora Dušanića
Već standardno odličan, studiozan i poučan tekst profesora Dušanića. Ali, sudeći barem po broju minusa, vidim da su se i naši neoliberali odlično pripremili. Doduše, ne za argumentaciju sa tezama prof. Dušanića, već za lupanje "antilajkova", što je takodje izraz slabosti i nemoći.
Препоруке:
40
28
12 понедељак, 19 март 2012 20:12
Милорад Станојловић
@сељак...
Сељаци (бе)земљаши нису добијали станове, већ само радници. Фонд се звао „за стамбену изградњу“, али у које је сврхе коришћен? Незнам! Где је отишао новац после његовог гашења? Незнам!
Знам само да су многи отишли у пензију, или „избачени на улицу“, а да нису добили ни принудни смештај. Знам и то да су млади пренеражени; да се некада поклањао стан, који они морају да зараде.
Знам и то, да када је почео рат, ми смо њих гурнули у прве и задње редове, да бране те наше „зарађене станове“. Многи се нису вратили. Ко је профитирао? Незнам.
Зато ме и нервира да расправљам о „уплатама у фонд за стамбену изградњу, увећању за камату, велоризацији, увећаним личним дохоцима...“
Аман, браћо!
Требало би да се стидимо шта смо тим генерацијама урадили и оставили...
То је мој почетни предлог.
А, што се тиче станова, они припадају свима подједнако, као и НИС, Телеком, итд.
Није то компликовано. Само је поштено и ништа више.

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоруке:
12
18
13 понедељак, 19 март 2012 20:23
Milan Stanić 1
Neoliberalni koncept razvoja globalnog društva uzrokovao je raspad istorijskog saveza između pluralne demokratije,nacionalne tržišne ekonomije i socijačlne države.Sa pojavom neoliberalne države iako vezana za kapitalizam dobija neophodnu društvenu akceleraciju kroz završnu fazu industrijalizacije i kroz nekolike informatičke revolucije.Exploatacija i prisvajanja tuđeg rada kroz potplaćene nadnice stvara se extraprofit koji predstavlja "ugaoni kamen" moderne kapitalističke proizvodnje.Takav odnos u globalnoj ekonomici vrši nemilosrdnu diferencijaciju među ljudima- na mali broj bogatih i armiju osiromašenog naroda,pa se exploatacija ne odnosi samo na pojedinačnog radnika( koji je u Marxovom "Kapitalu"ima centralnu ulogu)nego se širi na čitav socijalni prostor.Analogno osnovnoj logici egzistencije,kapital traži nove sirovine,jeftinu radnu snagu,nova tržišta,koncentraciju novca kao"univerzalne"robe u malom broju ruku,što u osnovi menja društzveno-ekonomske odnose...
Препоруке:
18
3
14 понедељак, 19 март 2012 20:43
Stanić Milan 2
...unutar država i naroda.Sedamdesetih godina malo ko je razumeo Ričarda Gardnera, kada lansira tezu o ograničenom suvrenitetu država i naroda:" Ako odmah ne stvorimo Svetsku vladu,ne izvršimo reviziju Povelje OUN i ne opunemoćimo svetski sud da ima najveću vlast, neće biti progresa"( Forigen Affars, Apryl 1974)Čuveni američki bankar Rokfeler ide korak dalje u konkretizaciji ovakvih ideja,pa kaže:" Savremeni svet će biti savršeniji i usavršeniji ako vlast svetskih bankara i intelektualnih elita ima pravo prvenstva nad pravom naroda na samoopredelenje-uspostavimo jednu svetsku vladu"...
Ekonomika diktira političke odnose.SAD kasnih 80-tih g."lansira"Džefri Saxa profesora sa Harvarda da pomogne"zemljama u tranziciji"kome je ass.bio i naš expert Božidar Đelić.Treba li posebno naglasiti da je prof. bio savetnik Borisa Jeljcina(1991-94)kada je iz bivšeg SSSR-a otišlo u svet preko 300 milijardi USA $.Ima puno razloga( a malo prostora)da se dokaže da je neolib.koncept razvoja destruktivan.
Препоруке:
25
4
15 понедељак, 19 март 2012 21:16
Jasna*
Ove Vase kolege neoliberalni tzv "eksperti" bolje da se pokriju usima i da cute,jer jedino ste Vi upozoravali ,a to je bilo deset godina pre krize ,tacnije dvehiljadite.Naravno nije niko smeo u ovoj jadnoj zemlji da dovede u pitanje placenom "revolucijom" oslobodjeni put MMFovskih reformi koje su "revolucionari" i ViziJonari sprovodili.Jedino ste Vi profesore bili jedan od retkih koji je digao svoj glas protiv,ali naravno da taj glas nije bio interesantan za "slobodne" ,"nezavisne" "demokratske" medije,pa je retko ko mogao da ga cuje.Ja slucajno naleteh te godine na jednu vasu knjizicu u jednoj skrajnutoj knjizari.Zaista sam bila iznenadjena da u zemlji Srbiji ima jos ekonomista koji misle svojom glavom i imaju petlju da se suprotstave "revolucionarima "i MMF predatorima.Naravno da je neoliberalnim ekspertima sada najlakse da se vade na ekonomsku krizu koja je gle cuda, "nepredvidljiva",(nego tako valjda s neba pala).
Препоруке:
29
21
16 понедељак, 19 март 2012 22:01
Мирослав Анђелковић
Полемисао сам својевремено са Даницом Поповић, ударном песницом ЦЛДС-а у вези њеног чланка ''Тринаеста мајка (свих криза) http://www.politika.rs/pogledi/Danica-Popovic/TRINAESTA-MAJKA-SVIH-KRIZA.sr.htmlкојом приликом сам математички доказао бесмисленост њених тврдњи да америчка привреда из сваке рецесије излази све јача и јача?!Дијаграм на који се она позива сада се налази на адреси http://danica.popovic.ekof.bg.ac.rs/123.jpg)
Препоруке:
24
4
17 понедељак, 19 март 2012 22:08
Jasna*
I naravno osnovno je pitanje zasto su sve vlade od 5. oktobra do danasnje predale ekonomiju u ruke neoliberalnim "ekspertima",od kojih neki dovedeni iz (najurenog)tima neoliberalnih "eksperata" DZefrija Saksa, za pustosenje Rusije,za vreme premijera Cubajsa (jednog od najomrazenijih likova u Rusiji,za vreme Jeljcinove ere).Odgovor znamo ,ali nije na odmet podsecati se.
Препоруке:
24
5
18 понедељак, 19 март 2012 22:47
Bili Piton
Izuzetna analiza, ali oni koji vladaju srbijom neće je pročitati. Oni su iz neoliberalne bajke i shodno tome nema nam pomoći. Ja nisam ekonomista, ali svako iole promućuran može da iz trenutnih dešavanja u Srbiji shvati da je na delu potpuno pohrešna politika, koja se bazira na pohlepi. Koliko ja znam pohlepa nikome nije donela ništa dobro. Od svih pogešnih poteza naše vlasti, poslednje, finasiranje stranog kapitala da u Srbiji otvara nova radna mesta predstavlja neverovatnu glupost. Dajemo strancima pare iz našeg jadnog budžeta, da zarađuju i izvlače kapital iz zemlje. Pa oni ne cene ni sopstvenu radnu snagu, a kamo li tuđu. No kada propadnemo skroz, valjda će mo se opametiti.
Препоруке:
39
2
19 понедељак, 19 март 2012 23:33
Мирослав Анђелковић
Са Борисом Беговићем председником ЦЛДС-а и професором Правног факултета БУ, поводом његовог трактата ''49° 56' 49" W, 41° 43' 32" N''

http://www.politika.rs/pogledi/Boris-Begovic/49-56-49-W-41-43-32-N.sr.html

нисам полемисао, али сам се шалио на следећи начин:
Беговић: ''Naslov nije ništa drugo nego pozicija (geografska dužina i širina) na kojoj je potonuo „Titanik”. A njegovog kapetana Edvarda DŽ. Smita se skoro sto godina kasnije sećamo kao čoveka koji je u tišini učinio sve da spasi svoj (izgleda loše napravljen) brod, a kada to nije uspeo, potonuo sa njim. Takvi se poštuju!''

Изгледа да ни господину професору не преостаје ништа друго, до да потоне са својим лоше направљеним ЦЛДС бродом. Ако жели да буде поштован попут капетана Едварда, наравно!
Препоруке:
26
3
20 понедељак, 19 март 2012 23:36
Мирослав Анђелковић
Наставак:
За разлику од неких чланова посаде уклетог брода, који, са појасима за спасавање, већ плутају у узбурканом и леденом неолибералном океану пуном крвожедних банкарских ајкула, Борис и даље храбро стоји на, већ скоро потопљеном, командном мосту. Похвално је да и кормилар Мијатовић још увек чврсто држи кормило, а тиме и задати курс. Свака част, тако се улази у историју! А за сто година ће се већ наћи неко ко ће направити филмски спектакл о српском ''Титанику'' званом ЦЛДС и његовим професорима херојима!
Препоруке:
28
4
21 уторак, 20 март 2012 00:21
Milan
Ja sam Neoliberal!!!
Препоруке:
4
21
22 уторак, 20 март 2012 00:22
фристајло
Међутим, сама криза је „врх леденог брега“ јер прави изазови и проблеми настају када долази до изласка из кризе. Излаз из ове кризе је могућ тек када се отпишу све фиктивне активе и реална економија очисти од виртуелне. Да ли су и под којим условима на то спремни моћни и богати, питање је на које не знамо одговор.
Мислим да ипак знамо...
Има, до душе, пар холивудских филмова, у којима се лопов покаје што је крао, па се врати вери и покаје, или напрасно схвати свој грех, ко зна из каквог разлога...
Колико се можемо надати таквом исходу са данашњим "богатима и моћнима" ствар је здраве памети и елементарног познавања историје. Ко ми наведе један (1) пример да се у реалности тако шта и догодило без присиле (пушке), добије од мене дубок наклон (јер живим у Србији, и ништа друго више немам)...
Из кризе је само један излаз. Сви знамо који, само се плашимо и да мислимо на то.
Сад чекамо да неко други то покрене, јер су нама већ показали шта нас чека, ако....
Препоруке:
20
0
23 уторак, 20 март 2012 07:51
Кариби
пратио сам неку емисију о Хавајима на Карибима, тј. како се субвенцијама (страним земљама - САД) уништава нижим ценама тамошња привреда - комкретно млекарска.

Знамо да САД има неких 14000 милијарди дуга, а Немачка око 1000 милијарди. Дакле, мислим да у томе лежђи главни разлог зашто помоћу тог дуга (који вероватно није наменски - буџет, потрошња, итд.) могу да у страним земљама наступају нижим ценама (субвенционисаним производима) и тиме уништавају конкуренцију.
Препоруке:
10
0
24 уторак, 20 март 2012 07:52
Кариби
пратио сам неку емисију о Хаити на Карибима, тј. како се субвенцијама (страним земљама - САД) уништава нижим ценама тамошња привреда - комкретно млекарска.

Знамо да САД има неких 14000 милијарди дуга, а Немачка око 1000 милијарди. Дакле, мислим да у томе лежђи главни разлог зашто помоћу тог дуга (који вероватно није наменски - буџет, потрошња, итд.) могу да у страним земљама наступају нижим ценама (субвенционисаним производима) и тиме уништавају конкуренцију.
Препоруке:
5
0
25 уторак, 20 март 2012 08:28
Nepretenciozna pretencioznost
Povremeni prilozi profesora Dušanića ne otkrivaju ništa novo što u toliko drugih članaka nije objavljeno. Dosadna, uvek jedna ista antiliberalna litanija koja bi, valjda, nekome trebalo da poveća ugled/do neukusa kontinuirano izražene hvale oko profesorovog uvida u materiju/. Sem što profesor propušta da ukaže na radikalne uzroke današnjih zbivanja on nanmerno zaobilazi ono što je nezaobilazna raskrsnica u ovakvoj analizi. Marksov doprinos u tom smislu. Analaiza je površna, nedostatna, plitka, nezadovoljavajuća i do zla boga neinspirativna što posebno odlikuje njegove tekstove. Ništa nije slučajno jer ovakvi tekstovi dobro podvlače novopravoslavni pristup socjalnoj i ekonomskoj krizi opervažen slepim konzervatizmom.
Препоруке:
18
19
26 уторак, 20 март 2012 10:36
Мирослав Анђелковић
@Nepretenciozna pretencioznost
Ništa nije slučajno jer ovakvi tekstovi dobro podvlače novopravoslavni pristup socjalnoj i ekonomskoj krizi opervažen slepim konzervatizmom.


Дивим се демонстрираној високоумности која је оперважена дубоком плиткоћом! (Ново)православци??? су иначе на корак од тоталног уништења света због свог слепог конзервативизма!!!
Препоруке:
11
16
27 уторак, 20 март 2012 11:13
Nepretenciozna pretencioznost
@Мирослав Анђелковић
Dubokomislena plitkoumnost novopravoslavaca nije ovde prisutna od juče a, vidim, duboko se vređa kada joj predočite neprijatne istine. istinu, na primer da u objašnjenjima profesora Dušanića nigde ne naiđoh na neku Marksovu tezu što je zaprepašćujuće. Da se razumemo, ne tražim nikakvo otvaranje diskusije o Marksu već samo objašnjenje zašto dotični nije pomenut u tom kontekstu jer bi, nadam, se za to bilo i previše razloga. Odgovor je došao kao iz topa! Dubokomislena plitkoumnost, ništa manje! Ali, time niste razvejali razloge zašto Marksa nema. A ja sam skromno postavio samo to pitanje. Dakle, odgovor i dalje visi u vazduhu. A pitanje i redakciji sajta zašto niste objavili već dva dopisa koji se odnose na Dušanićev tekst. Ako je prvi možda i bio na ivici provokacije drugi je postavio suštinska pitanja. ZAŠTO TAKO RADITE?????
Препоруке:
16
18
28 уторак, 20 март 2012 12:17
Иван К.
Нешто се чудно догађа на овој страни коментара. Човек препоручи читање Достојевског, и добија 130 минуса. То свакако нема везе са расположењем међу Србима, редовним гостима НСПМ.

О Душанићевом тексту - слажем се да је превасходно корисан једино за оне који су мало упућени у материју.

Треће, употребљавају се у коментарима чудне речи, као што је неоправославно. Ја не знам шта то значи, а не зна ни Гугл. Можда сте мислили - нова ортодоксија, т.ј. нова догма?
Препоруке:
14
13
29 уторак, 20 март 2012 13:03
Vera Nastasovic
Izvanredno profesore, samo još da vas čuju i shvate vajni ekonomisti u ovoj zemlji. Pored svega što ste izvanredno opisali postoji još jedan detalj. Naime, svi "privrednici" bili oni iz privatnog ili državnog sektora shavtili su u tom periodu formiranja otrovnih derivata da se lakše i brže zarade pare na berzi kockajući se nego stvarnom proizvodnjom. U velikoj meri pomogli su "stručnjaci" iz konsultantskih kuća koji su sve lepo "procenili". Mnogi penzioni fondovi u Americi a i auto industrije su zbog ulaganja u moderne derivate bankrotirali i opustošili svoje firme i institucije. Niko od njih za to nije i neće dgovarati. Uhapsili su i osudili jednog Madofa i na tome se sve završilo. Ukoliko ne dođe do promene zakonske regulative i ne propiše i sankcioniše odgovornost za ekonomsko devastiranje privrede, nema oporavka ovoj planeti. Sada je u Americi na delu prodaja novih paketa...ovaj put umesto hipotekarnih kredita to su dugovanja po kreditnim karticama.... Kraja njihovoj mašti nema....
Препоруке:
14
14
30 уторак, 20 март 2012 14:27
Nepretenciozna pretencioznost
@Иван К.
Ne događa se, gospodine, ništa čudno. Jer, ako neko predlaže "naivno" čitanje "Kockara" Dostojevskog onda se ne bi trebalo toliko praviti naivnim pa ne shavtiti da iza takvog saveta stoji namisao da je za sve ono što se desilo u kapitalističkom svetu kriva "puka mušica" ili tzv. "pohlepa" među investitorima. Takva teza je, poturena od strane profesorke, gospođe Danice Popović, ortodoksne neoliberalke. A tu i jeste ta sitna mala začkoljica što i domaći "negatori neoliberalizma" zapravo ciljaju na sporedne momente u paklenom scenariju. Njih čine zapravo teze o tome kako se može održati stari kapitalistički poredak a otkloniti samo nepoćudne pojave i sklonosti kao što su, eto, kockarska inklinacija, pohlepa i slične nepodopštine. Nije nego. Zato se i postavlja pitanje zašto u tekstu profesora Dušanića nema ni reči o Marksu i njegovim analizama kapitala, berzanske delatnosti i "preteranim sklonostima kockara". Time se pokušava podastrti teza o "zdravom sistemu i mangupima".
Препоруке:
10
8
31 уторак, 20 март 2012 14:35
Nepretenciozna pretencioznost
@Иван К.
A da je profesor Dušanić propustio mnogo toga da kaže o samom kapitalističkom sistemu koji je gotovo zakonito izbacio sve ovo na površinu usled unutrašnjih protivrečnosti koje su ga i dovele u ćorsokak o tome, naravno, ni reči. E, vidite, tu ulaze u igru neo ili novopravoslavci kojima ne konvenira marksistička analiza uzroka i posledica današnjeg raspada. Jer, oni ovu trulež vide kao svežu priliku da plasiraju sopstvene umotvorine o "zdravom društvu i lošim momcima". Naravno, poturaju samo novo a zapravo izanđalo jevanđelje koje se neizostavno zasniva na privatnom kapitalu, parlamentarnoj demokratiji, nezaobilaznom pravoslavlju i slovenskom krstu. Time čine i lošu uslugu ovakvim i sličnim analizama koje bi morale okončati u radikalnom raskidu sa trulim sistemom ali i lošim momcima koje je on sam porodio, odnosno ambijent u kome se oni osećaju kao riba u vodi. To su ti novopravoslavci koji zloupotrebom religije pokušavaju i očuvati stare odnose vlasništava.
Препоруке:
11
22
32 уторак, 20 март 2012 14:39
@Nepretenciozna pretencioznost
Претпостављам да у тексту Ј.Душанића нема Маркса зато што у текстовима неолиберала има Хајека. Укратко, да би избегао бесмислен, стерилан и смртно досадан рат цитатима.
Препоруке:
7
11
33 уторак, 20 март 2012 14:55
Ружичасти пантер
Колико минуса за један разложан, објективан текст!!! Неко мора да је гадно погођен у живац.
Препоруке:
11
10
34 уторак, 20 март 2012 15:08
Nepretenciozna pretencioznost
@Ружичасти пантер
Prevelika objektivnost je na ekvidistanci spram gluposti i subjektivnosti. No, ne mislim da je takav tekst profesora Dušanića. Pozivanjem na objektivnost objektivno se preskače ono čega u ovom tekstu "objektivno" nema. A to je pitanje zašto u tekstu koji se bavi genezom aktuelne recesije i depresije nema Marksa i njegovih teza. Da li ne zaslužuju da budu makar pomenute ili je posredi šta drugo? Kao i uvek, novim pitanjem se odgovara na staro pitanje ili, pojednostavljeno, izbegava se odgovor! On je, međutim, sadržan u ĆUTANJU. Hvala na "objektivnom" odgovoru.
Препоруке:
11
8
35 уторак, 20 март 2012 15:24
Мирослав Анђелковић
@неумишљена уображеност
Аргументација Вам је ипак јако разложна. Повлачим оно што сам ''на прву лопту'' рекао о високоумности која је оперважена дубоком плиткоћом! Извињавам се!
Било би ми драго да изађете из анонимности, како бих знао, са ким имам част?!
Препоруке:
15
1
36 уторак, 20 март 2012 16:01
Nepretenciozna pretencioznost
@Мирослав Анђелковић
Pozdravljam vas i prihvatam izvinjenje kao gest dobre volje mada ne mislim o sebi ništa posebno da bih ga unekoliko i zasluživao. Gospoda iz jednog malicioznog "kružoka" koje ja često nominujem "neopravoslavcima/novopravoslavcima" često se ostrvljuju na moje stavove za koje drže da su počesto uvrede i nezaslužene prozivke dovodeći ih u vezu sa marksisitičkim pogledom na svet. Dopuštam da to čak i može biti istina ali oni, pak, iz toga izvode sasvim arbitraran zaključak da je u pitanju "sajber marksista". Tako me je oslovio gospodin Thinking maize" a onda su i ostali prihvatili. neka tako bude i u ovom slučaju, elem, čisto percepcije radi. Ako je u pitanju dotični tekst profesora Dušanića ja sam u već dva neobjavljena komentara postavio ključno pitanje zašto u samom tekstu nije pomenuta makar jedna Marksova teza. To radi sadržaja o kome se raspravlja, što je, mislim, logično. Pitao sam i zašto je zaobiđena činjenica berzanskog loma od 19. oktobra 1987. godine itd.
Препоруке:
10
6
37 уторак, 20 март 2012 16:07
Ружичасти пантер
@nepretenciozna pretencioznost

Под термином „објективан“ мислио сам да је текст заснован на чињеницама (о економским показатељима, цитатима, итд.) које демантују ставове поменутих неолиберала.
Под термином „разложан“ мислио сам да су те чињенице у тексту логично повезане и интерпретиране.
Ј. Душанић је јасно назначио да полемише са групом неолиберала из ЦЛДС и њиховим ставовима. Дао је генезу кризе критички се осврћући на значење које неолиберали дају одређеним економским механизмима и инструментима. Следећи ниво анализе би био покушај објашњења зашто ти и такви механизми и инструменти уопште постоје.И онда би ту било места за Маркса, али не само за њега.Али то није (овом приликом) била (најављена) намера Ј.Д.
Коначно, не видим како чињенице могу бити премало или премного објективне.
Препоруке:
7
11
38 уторак, 20 март 2012 16:08
Nepretenciozna pretencioznost
@Мирослав Анђелковић
A uz to sam pomenuo i knjigu profesora Ravi Batre prvi put objavljene 1985. godine naslova "The Great Depression of 1990" sa predgovorom Lester-a Thurow-a u kome se već tada iznosi teza da će se desiti ovo čega smo uveliko svedoci danas. A moram priznati da sam o tome i sam nešto obajvljivao u vidu novinskih članaka. Dakle, hteo sam samo naglasiti da u tekstu profesora Jovana Dušanića nisam naleteo na neka, bar za mene, sveža otkrovenja.
Препоруке:
12
7
39 уторак, 20 март 2012 16:22
Smicalice bez smisla
@Ružičasti panter
Izvinite, hoćete biti malo precizniji pa tačno naznačiti za koga bi tu pored Marksa, od njegovih savremenika, bilo mesta u smislu validne analize. Naravno, Gelbrejt, Kindlberger i drugi....ali to je drugo vreme i drugi padež. To je neuporedivo. U Marksovo vreme niko ni naslutiti nije mogao o ovome što se danas dešava a vi, spretnom poštapalicom, stvarate utisak da je tu još neko kanda na istom nivou analizirao ovo što nas danas pogađa.
Препоруке:
24
4
40 уторак, 20 март 2012 17:13
Ружичасти пантер
@Smicalice bez smisla

Ако се иде у анализу дубље и даље од емпирије – а то је рекао бих оно на чему Ви инсистирате - онда нема разлога да почнемо од Маркса и његових савременика. Можемо, рецимо, почети од Канта и свих оних који нису имали материјалистичку концепцију историје као Маркс. Али заиста не мислим да је овај сајт место за наше филозофирање или „филозофирање“. У сваком случају ја нисам расположен за такву полемику.
Препоруке:
4
11
41 уторак, 20 март 2012 19:44
Sveta porodica
@Ружичасти пантер

Budući da pripadate "kružoku" pametujuće klimoglavih novopravoslavaca onda vam, svakako, nije zgodno da vidite Marksa i njegove teze u kontekstu priče o neoliberalizmu i krizi. Pa, pozivate, sasvim neumesno, u pomoć Kanta. Marks je bio neprikosnoveni kritičar klasične političke ekonomije a ona je unekoliko i liberalna politička ekonomija. Dakle, Marks je itekako dobrodošao u tom kontekstu. To što vi niste spremni da položite argumente za ili protiv dovoljno govori o vašem stavu ali i poziciji "kružoka" kome pripadate. A već ako pominjete Kanta onda bi, na liniji predloženog razmatranja tu, svakako, pre njega trebalo da bude jedan hegel. Jer, on je itekako znao puno toga o klasičnoj političkoj ekonomiji. Nažalost, čak i on sa pristojne daljine od vas i kolega iz "Svete porodice". Vaš vrli predstavnik, Tinkering maize je ovde pominjao tržište na koje bi on tako rado bacio sve one koji žive od pričanja praznih priča. Verovatno je mislio na ono samoregulišuće tržište
Препоруке:
12
7
42 уторак, 20 март 2012 19:52
Sveta porodica
@Ружичасти пантер

Žan Batista Seja na koga su se donedavno a sada već kriomice pozivalii njemu potajno dragi neoliberali za koje, međutim, javno drži da su "đavoli u zemlji Srbiji. Divi im se kada mu odgovaraju, ne i kada to nije ideološki i politički oportuno. Iz takvih razloga vama i vašem kružoku zato i smeta jedan Marks. Onaj koji je u paramparčad razneo njihove nebuloze i sanjarije i samo nagovestio kakav bi mogao biti ishod svog tog zamešateljstva. U međuvremenu ste pristigli vi, novopravoslavni ideološki supovi da dometnete i umetnete tamo gde je, po vama, ostao nedorečen ali i "nedopečen". To je pravi razlog vašeg navodnog odustajanja da se upletete u širu priču jer ona neminovno završava sa vašim "IDEOLOŠKIM REPOM".
Препоруке:
11
10
43 уторак, 20 март 2012 22:33
nauk
Sva sreća pa su me Srbijanci davno naučili da od njih u smislu date reči ne bi trebalo ništa očekivati. Tako se i vladam i daleko bolje prolazim i to bih savetovao svakom. Što dalje od njih.....
Препоруке:
8
5
44 среда, 21 март 2012 04:31
Tуљанин@ličkom marksisti
Ali ko potura tezu o "zdravom sistemu i rđavim momcima"? Ko to povezuje liberalni kapitalizam i parlamentarnu demokratiju (inače lice i naličje jedne te iste demonije -) sa pravoslavnom filozofijom i slovenskim krstom? Možda pravoslavni mislioci? Možda K. Leontjev, koji je ruskom Caru predlagao, da uvede komunizam odozgo? Možda N. Berđajev, koji je u socijalno-ekonomskim stvarima veoma blizak marksizmu, iako personalista i "pravoslavni gnostik"? Možda Sergij Bulgakov?... Svi pomenuti ljudi su žestoki protivnici liberalnog kapitalizma i parlamentarne demokratije i zagovornici trećeg puta. Zagovornici "staleške demokratije", "organske države" te poretka zasnovanog na auctoritas; zagovornici državne kontrole tržišta, ravnoteže između "državnog" i "privatnog", ili čak "društvene svojine". Elem, vaša pravoslavno-kapitalistička teza potpuno promašuje. Na koga ona cilja? Na vaše oponente na ovom sajtu ili na ozbiljne i značajne mislioce? Mislim, malo ozbiljnosti...
Препоруке:
8
8
45 среда, 21 март 2012 09:49
Nepretenciozna pretencioznost
@Ружичасти пантер

Ovakav bezobrazluk je moguće naći samo kod vas. O kakvoj vi to ozbiljnosti govorite kada smeštate jednog N. berđajeva "....koji je u socijalno-ekonomskim stvarima veoma blizak marksizmu...."? Stalno nekome podmećete neki marksizam a niste u stanju ni identifikovati osnovne postulate Marksove misli. Šta mislite da je marks neobavezno pravoslavno klepetalo s kojim možete kako vam kada odgovara? ...."Svi pomenuti ljudi su žestoki protivnici liberalnog kapitalizma i parlamentarne demokratije i zagovornici trećeg puta". Ali, ovo je tek šlag na torti. Kako se uopšte može biti žestok protivnik liberalnog kapitalizma a ne biti marksista jer samo ovo poslednje i obezbeđuje radikalnu kritiku pređašnjeg. Šta mislite, da je pravoslavno ili katoličko laprdanje ozbiljna kritika kapitalizma. I kako su ovi koje nabrojaste uopšte i mogli biti radikalni oponenti sistema koji jedva da je i zaživeo u Rusiji u njihovo vreme? To su ispraznosti nedostojne i ovog osvrta.
Препоруке:
6
8
46 среда, 21 март 2012 09:59
Nepretenciozna pretencioznost
Pesonalista i pravoslavni gnostik. Možete misliti, kako to uzvišeno i skoro nedostižno zvuči, još kada ga vi saopštite. Pa još u socijalno-ekonomskim stvarima blizak marksizmu. Kakva petljanija koja pretenduje na visokoumnost a zapravo čista banalnost! Pa još uvođenje komunizma! I to kao primer oponenata kapitalizmu u društvu koje jedva izlazi iz feudalizma, koje ne poznaje nijednu složeniju finansijsku operaciju, bez iole značajnije bankarske institucije. U dlaku isto ono što i danas pokušavaju uraditi ovde ali i tamo novopravoslavci. Koktel dostojan vašeg rukopisa. Pa, još na kraju....mislim, malo ozbiljnosti....
Препоруке:
6
9
47 среда, 21 март 2012 10:08
Nepretenciozna pretencioznost
@Ружичасти пантер

Umne tromosti koje ovde iznosite jedva da bi bile moguće da ste samo malo zavirili u Marksov Kapital. To vam je, očigledno, degutantno ali ne i volja da olako i bez mnogo mara zabadate nos u "marksizam", "komunizam" i ostale kategorije. Srbijansko-neopravoslavna posla. neprestana želja za arbitražom ali bez obaveze da se nešto spozna ili ponese posledica sopstvene gluposti.
Препоруке:
6
10
48 среда, 21 март 2012 11:12
thinking maize@ "сајбер марксисти"
Знаш Пријатељу, јел си ти ЧИТАО Достојевског, а посебно његовог "Коцкара"!? Оно јес да је Достојевски, ПОЈАМ за нас српске националисте (твојим речником: НЕОПРАВОСЛАВНЕ), али колико се сећам текста те приповетке (или мањег романа) Достојевског, ту НАЈМАЊЕ има православља, већ је то КЊИЖЕВНА студија једног људског ПОРОКА! Еrgo психологија! Предивне су странице Достојевског на којима Он описује ТАЈ људски порок и КАКО људи у њега упадају и КАКО неки ДРУГИ ЉУДИ манипулишу тим пороком! Има ту "штофа" и за Маркса, али још и више за Фројда! Једино не знам где ти ту нађе Даницу Поповић!? Узгред, када сам написао да ОДГОВОРНИМА за ОВАКВУ КОЦКАРСКУ "економију" (барем код нас и КАД ДОЂУ на ОДСЛУЖЕЊЕ КАЗНИ!) треба током процеса ПРЕВАСПИТАВАЊА дати "Коцкара" Достојевског, имао сам УПРАВО у виду ту психолошку компоненту! Ни Маркс, ни православље ми нису падали на памет, а камоли Дана Поповић! Ако је и од тебе, МНОГО ЈЕ! И још нешто, нисам имао појма да тако СТРЕСНО ДЕЛУЈЕМ на тебе! Извини!
Препоруке:
8
7
49 среда, 21 март 2012 11:49
Nepretenciozna pretencioznost
@tinkering maize

Znaš šta, nemico mio, moj, ti tako blagotvorno stresno deluješ na mene da je pravo zadovoljstvo pominjati ne tebe već polemisati sa tvojim a zapravo stavovima jednog dela srpske populacije kojoj ti dođeš kao neki pevac koji kukuriče, otprilike, u podne, kad mu vreme nije. I ti tu uopšte nisi bitan i jedva da o tebi štagod mislim pa čak i sanjam. Ono jedino zbog čega si tu prisutan su, saopštih, to je ponder ovdašnjih nazora koje ti tako jasno reflektuješ. A Dostojevskog i njegovog Kockara što se tiče, pa, čitao sam ga toliko davno da ti samo dugujem zahvalnost što si me na njega podsetio i u tom smislu motivisao da napišem što sam i uradio. I ništa više ni manje od toga. A ti raspalio o tome kao o svevišnjem. preterao si, kao i uvek. No, ti to radiš sa računicom jer umesto organskih zakona kapitala koji kreiraju takve spodobe i njihove karaktere pa, dakle, i psihologiju, poturaš ovu potonju kao "početak sveta". A tako nije i nikada nije bilo.
Препоруке:
8
7
50 среда, 21 март 2012 12:05
Nepretenciozna pretencioznost
@Tinkering maize

U kladionicama, danas, tako, nikada više nije bilo "kockara" iz čega mi ne pada na pamet izvlačiti zaključak da su, eventualno, oni emulgatori krize i propasti kapital-sistema. Ja, doduše, zalazim i na ova mesta i priznajem, volim da se kockam, čak i sa umnoženim sumama, ali igram isključivo na hokej parove jer sam i sam bivši hockey-player. Ne vidim na koji bi način ja mogao biti eventualni "regiseur" zle sudbine tvog sistema. Biće pre da su to "oni i tebi slični momci" koji, "posle kladioničkog sumraka" traže pročišćenje duše u novopravoslavnim pribežištima kakvo, na primer, može biti i okupljanje u "ideološkim kružocima" koji prilično aktivistički deluju i na ovom sajtu. A Kockara Dostojevskog ostavi na miru jer on daleko više podseća na one koji bezbedno putem dividendi, kupona i renti sebi olako pokrivaju kockarske nelagode, dok motor kapital-sistema i dalje neumitno melje rad i radnu snagu običnih ljudi. Pljačka se ne zbiva u kockarnicama koje su svojevrsne
Препоруке:
8
7
51 среда, 21 март 2012 12:17
Nepretenciozna pretencioznost
@Tinkering

"javne kuće" kapitalističkih društava već u pogonima, zavodima i biroima gde obični ljudi provode tzv. "vreme zposlenosti" od koga im gazda krade bar polovinu ako ne i veći deo tog perioda. To je taj "neplaćeni a ukradeni rad" koji ulazi u cenu proizvoda ili usluge ali ne i u trošak najamnine. Drugim rečima, ono što radnika košta trošenja njegove radne snage u neplaćenom vremenu to vlasnika ne košta baš ništa jer to, u društvu koje ti opravdavaš a to je kapital-sistem, mu i čini zadovoljstvo da se, između ostalog može i kockati ali, ovaj put na tuđi račun. Dakle, ispada da se i taj slavni KOckar Dostojevskog, nije kockao sa sobom već sa tuđim radom i znojem. A ti mu, "nemico mio" dođeš u takvom scenariju kao onaj koji pušta "tuđe suze a vlastite koristi radi". Koristi "hristijanizovanja već krštenih ljudi". Altrimenti, prevođenja u tabor protivan istinskim interesima izrabljivanih. Eto sa čime se ti kockaš! Ljudskim sudbinama, što je daleko nečasnija radnja od prethodne.
Препоруке:
7
9
52 среда, 21 март 2012 12:38
thinking maize@ "сајбер марксисти"
За све сам чуо "гледе" Маркса, али да је ПРОНАШАО компјутерски ЧИП и ИМПЛАНТИРАО га на СВАКОМ примерку "Капитала", одакле емитује "класно позитивне" "таласе" и утиче тако на "класно пријемчиве" да се ОПРЕДЕЛЕ за марксизам и "спашавају свет", е то још нисам чуо! Очигледно је "сајбер марксиста" ЖИВИ ДОКАЗ за такве "ЕПОХАЛНЕ" Марксове "изуме"! Једино што још ПОНЕКИ (шта ћете, више од 90% становништва света "чами" у "тами и незнању"!) тога нису свесни! Ето и "сироти" проф. Душанић није спознао СВЕ "благодети" марксизма! Човек инсистира на тамо неким "ситницама" као што је ОБЈЕКТИВНОСТ! Није чуо човек за ЧИСТИ МАРКСИСТИЧКИ ВОЛУНТАРИЗАМ, тј. за свет као Марксову вољу и представу! Уосталом, шта уопште хоће тај Достојевски МРАЧЊАК и попољубац, шта се ту он петља! И што помиње ту СЛОБОДУ и то ПРАВОСЛАВЉЕ!? Када ћемо "ЊИВЕ ОРАТИ КАРАКТЕРОМ"! (Бранко Ћопић, наравно!) Онако МАРКСИСТИЧКИ! Ето и ја грешни, тако БЕЗНАДНО "заостао" и "назадан"! Да сам сад умро не бих знао да сам "МРАЧЊАК"!
Препоруке:
5
7
53 среда, 21 март 2012 14:09
Агент
Размишљања друга непретенциозног много личе на размишљања друга Мариа Калика.
Препоруке:
4
6
54 среда, 21 март 2012 15:06
Туљанин@личком марксисти
Ваша идеолошка миопија поприма забрињавајуће размере. Шта да вам Кажем? Да ли рецимо то да је Берђајев живео на Западу од 1922-1947 (вреди и за Булгакова)? Да ли то да су и Берђајев и Булгаков прошли кроз марксистичку школу, и омирисали марксистичку лаж (а не само марксистичку истину)? Да ли то да је целокупни опус К. Леонтјева у знаку борбе против егалитаристичко-еудемонистичког покрета (дакле и либералилизма и социјализма)? Ко је прочитао и једну књигу неког од поменутих аутора, могао би да трвди не-знам-шта, али не и да их трпа у демократско-капиталистички табор. - Теза о томе да је марксизам једини пут превладавања демократског покрета потпуно је гротескна. Марксизам ништа не превладава. Марксизам довршава. Марксизам је закључак, до-краја-довршење основних постулата "практичне трансценденције" (читај: "напредак"). Марксизам је "чисто", "пуристичко" залажење - стопостотни Запад...
А Запад (= целокупну "практичну трансценденцију") треба превладати. Треба превладати секуларизам
Препоруке:
7
2
55 среда, 21 март 2012 15:18
Туљанин@личком марксисти
Треба превладати секуларизам, јудео-хришћанску моралику (патос марксизма) и појмовно-дискурзивно мишљење - јер то тројство и јесте Запад.Али шта уместо тога? Уместо тога језик екстаза; уместо тога - песничко, надрационално мишљење; уместо тога - нова сакралност, нове вредности и мужевни аристократски морал. Али да појасним.
Прва тачка превладавања Запада је оруђе његовог самоутемељивања - рацио. Рацију ми надређујемо надрационалну интуицију, сунчану будност душе, оно ватрено, сијаво и осетљиво што гради и пева. Оно што мисли и пева код предсократоваца и Ничеа, код позног Хајдегера и у свакој истинској и великој поезији. Оно што мисли и пева у Ведама, код Лао Цеа, у Заратуштриним гатхама, и у сваком аутентичном и веродостојном делу Традиције... Дакле, уместо рација "прелогичко мишљење" за које Леви-Брил вели, да долази из веће даљине него логичко а сеже дубље. Оно осетљиво, и светло, и бистро, и ватрено, и опијено. Оно змајевито и ужасно и разарајуће које смо крстили именом: - ...
Препоруке:
6
2
56 среда, 21 март 2012 15:28
Туљанин@личком марксисти
... - надрационална интуиција. - Друга и трећа тачка превладавања Запада су секуларизам и јудеохришћанска моралика. Укратко, то би било "оно што се самоутемељује" - секуларизовано јудеохришћанство, све што припада у "демократски покрет", у практичну трансценденцију. Шта уместо тога? Уместо демократско покрета, модерних изама и псеудологија ( - тих отужних заостатака јудеохришћанске метафизике и моралике) - уместо свега тога нова сакралност, нови богови, нови и сублимни путеви реализације и афирмације (над)људског. Уместо опијености благостањем и удобношћу - ватра - ватрено будно и одважно срце; уместо демократског пренемагања - орловска смеоност и озарујући висински поглед ствараочев... Дакле, не последњи човек, човек-маса; не човек који сумануто прорачунава услове и околности што лагоднијег и сигурнијег обитавања. Уместо њега - стваралачки и потврдни индивидуум, као средиште и господар једне нове и надмоћне стварности. Као њено живо, светло, пламтеће и нерањиво срце. Као...
Препоруке:
5
1
57 среда, 21 март 2012 15:32
Туљанин@личком марксисти
... Као дијамантско срце Велике Евроазијске Империје.

*
Nota bene: не рационалистичка диктатура марксизма, већ тотална владавина оног надљудског ( = евроазијски анагогијски тоталитаризам)...

*
"Радничко питање уопште не би ни постојало, када би радници имали иоле лепше профиле" (Оскар Вајд). - -
Препоруке:
5
1
58 среда, 21 март 2012 16:25
Ikarov let
Ja o neplaćenom radu a smežurani panter o natpevavanju. On se verovatno napaja svežim zrakom Himalaja a ja banalnim uvidima u svakodnevicu običnog ljudskog stvora. No, opet nije u stanju odgovoriti gde se dede ta vrednost koju stvori radnik a ote možda i neki talentovani pevac kao tinkering maize ili mu sudrug, već pomenuti pevac-kikirez. Vaše ppoetske čarolije su slične popovskom zapevanju a imaju isti cilj. Obmanuti i zavesti. Niste u stanju odgovoriti na prizmena pitanja a dižete se visoko. Koga sem sopstvenu umišljenost zamarate vašim nadpoetskim skakutanjima?
"Радничко питање уопште не би ни постојало, када би радници имали иоле лепше профиле" (Оскар Вајд). - - kakva ispraznost! Pa, oni ih i nemaju jer su ih pokrali vlasnici i gazde/ baš oni što stninom plaćaju ovakve nadripoete da tuckaju po tuđim emocijama/.
Nota bene: не рационалистичка диктатура марксизма, већ тотална владавина оног надљудског ( = евроазијски анагогијски тоталитаризам)...
Препоруке:
7
5
59 среда, 21 март 2012 16:38
Ikarov let
A, tek kako putinovski odjekuje ovaj apodiktični pasaž. A sve ne bi li se na njega prikačili srbijanski pravoslavni neofiti. Jednom tursko, uvek azijatsko roblje.....pa....Као дијамантско срце Велике Евроазијске Империје. U ovakve budalaštine može poverovati još samo dvorska luda s praga novopravoslavnih iluzija. Samo ludilu i strahu nema kraja...Kraj je, zapravo, sama paranoja! Zabavljajte se deco do mile volje! Iluzija je jedino što vam je preostalo od umišljanja. U svakom slučaju, vrlo je okrepljujuće, makar posle šamara!
Препоруке:
2
7
60 среда, 21 март 2012 16:56
Ikarov let
...."muževni aristokratski moral". kada se pogube klikeri onda onda po hiljaditi put igra počinje tamo gde je Gobino i "braća mu po oružju" stala. A sve se završava u "prahu Hamburga ili Drezdena". Eto do čega dotrčaše "novopravoslavni aristokratski mužici". Oni bi da grade novi Jerusalim.

Vaša pseudopoetska skakutanja prikrivena su praznoslovljem koje koketuje sa nejasnoćom a neuspešno pretenduju na imanentnu poetičnost. Žalim, drugi put....
Препоруке:
6
6
61 среда, 21 март 2012 17:04
Ружичасти пантер
Последњи коментар на овај текст послао сам у уторак у 16:33. Молио бих коментатора који полемише сам са собом да више не користи мој ник као да одговара на моје коментаре јер ја те коментаре уопште нисам слао. Е сад, ако баш мора да прича сам са собом, шта да се ради.
Препоруке:
3
2
62 среда, 21 март 2012 17:19
Мирослав Анђелковић
Хеј, браћо Срби, жути нам свима раде о глави, а ви ударили у свађу! Уместо бескорисне високоумне препирке каналишите мало своје таленте и очигледне способности ка ослобођењу од жуте пошасти, која нам свима ради о глави. Кад се њих решимо, договорићемо се о свему, братски и уз свађу, ако другачије не иде!!!
Препоруке:
5
1
63 среда, 21 март 2012 17:40
thinking maize@ Туљанин
Г-дине Туљанин, хајте да не кваримо добар текст проф. Душанића полемишући са овим марксистичким НЕВОЉНИКОМ!? А и само знате, да је И ЗНАЊЕ економије (као практичне дисциплине) важно ради остваривања МАТЕРИЈАЛНИХ ПРЕТПОСТАВКИ за ОБНОВУ Срба као народа и њиховог каснијег (ако Бог да!) укључења у Евро-азијску унију! То што овај НЕВОЉНИК од свог Маркса прави ИДОЛА, то само о њему говори, није лепо да у то укључујемо Поштованог Професора! Свако добро!
Препоруке:
7
3
64 среда, 21 март 2012 19:18
Pretendenti
@Tulj und Tin-maiMa, pustite profesora Dušanića, niko njemu ovde ne smeta. To što Marksa ne pominje nije ništa strašno. Mnogo je strašnije što su sa Ekonomskog fakulteta izlazile generacije a da ništa nisu shvatile iz političke ekonomije jer im ni uvaženi profesori ništa od Marksa nisu razumeli. To je tragedija i opora istina o kojoj baš nikome ni ne pada na pamet da ovde šta kaže. Grešim! Njihovu štafetnu palicu su sada preuzela dva novopravoslavna.... koji "drmaju" javnost svojim polit-ekonomskim anagogijama.Počistiše, tako, i siromašnog Karla Marksa. Istine radi, odenuše ga, doduše, u dogmu da ne bi lutao onako 'ko od majke rođen i kakvim ga je bog dao.
Препоруке:
2
6
65 среда, 21 март 2012 19:31
Vampiri
@Мирослав Анђелковић
Miroslave, nije ovo svađa. Ovo je mržnja a vi već pogodite sa čije strane. Braća? Pa, oni ni sopstvenoj senci ne priznaju identitet. A za "žute" se ne sekirajte. Kad oni odu otići će i ovi jer su sijamski blizanci a ne tek puka braća. Prvi su klonirali druge i tako redom, mislim, partijskim. Ne zabrinjavaju njih "žuti" jer su slične puti. Njih jedi ono što je po sredi. Agnicija da im preti iustitia.
Препоруке:
3
2
66 среда, 21 март 2012 19:49
Tуљанин@ličkom zavičajcu i komuno-miopu
Zaista ste u pravu. Mi se nikako ne možemo razumeti, i hvala bogovima! Govorimo o različitom: ja o volatilizaciji ljudskog, a vi o emancipaciji "kloake"; ja o vladavinskim oblicima, a vi o "odumiranju države"; ja o volji za obožanstvenjenje sveta, tom poslednjem i najvišem izrazu stvaralačke volje za moć -, a vi o njenom gušenju. Niočemu... niočemu se ne može razgovarati sa detaširanim monoidejistima. -


@ Maize

Prihvatam Vaš savet i ujedno Vas pozdravljam: budite mi dobro. -
Препоруке:
6
2
67 среда, 21 март 2012 21:00
Die Welt als Wille und Forstellung
@Tulj-Tin-mei
Bar ste iskreni, a to cenim, mada to ukazuje na neumitan kraj. Svakovrsno ste me oslovljavali da bi ste našli neki jarbol za koji bi se dohvatili ali ne ide pa ne ide. Pa to je bar prosto. Izmenite pozicije subjekta i objekta i očas će vam se kas'ti. I ne pribegavajte ocvalim frazama. Ja jesam za smenu žutih ali na ulici. Radikalima to nikada nije odgovaralo. Verovatno ni vama. Volja vam je beskorisna ako je ne zagrevate. Volja je sabijena mudrost kojoj je nužna varnica. Šopenhauer mi je drag ali mi je još draži Hegel. Ekstremi dualne ideologije. Dijalektička mudrost!
Препоруке:
2
1
68 среда, 21 март 2012 22:07
Tуљанин@ličkom marksisti
To "vi, vama, nama" - govorite drugome; ja nisam govorio lajkerima, govorio sam vama. I inače ne govorim u množini, ili to činim iznimno... Nadalje, odakle znate šta bi pa meni "odgovaralo"? SRS, DSS - šta me se to tiče? A smena o kojoj govorite, da ona će se zbiti na ulici, samo dugačak je put (a i različite smene su nam pred očima).
Lako je promeniti [vlast], a teško preobraziti [život].
Bilo po "vašem", ili po "mom".
Bilo po 11. tezi o Fojerbahu, ili po "veseloj nauci".

Ipak, pozdrav (nisam ciničan)
Препоруке:
6
1
69 четвртак, 22 март 2012 01:50
Биљана Николић
Die Welt als Wille und Forstellung


In Deutsch gibt es kein Wort "Forstellung", sondern gibt es Vorstellung.

Ни основно не знате - разлику између "фау" и "еф".
Препоруке:
2
1
70 четвртак, 22 март 2012 07:32
Swimming away
@TuljTin-mai

To vaše otimanje iz navodne gomile više nego išta govori da joj pripadate i da tek uobražavate, citiranjima potpuno nevažnih ličnosti u kontekstu komentara. Transparentno poturanje nebitnog sadržaja otkriva vašu sujetu i nelagodu zadatom ambijentu. Delujete kao riba koja se koprca u mreži ribolovca. A njih je na tone. Ništa. Belasanje bez ikakvog smmisla. Ne ostavljate utisak. A pravljenje paralele sa radikalima i desesovcima je vaša prava mera. Odgurnuti i zaboraviti....
Препоруке:
2
4
71 четвртак, 22 март 2012 09:39
Sitna duša u velikoj sujeti
@Биљана Николић Istrčali ste pred rudu. Kako jadno izgleda to vaše upućivanje da ne znam nemačka slova. Pa, svakom se, valjda može desiti greška pri kucanju! Dokaz koliko ste sujetni i maliciozni. No, vi ste Биљана Николић i po tome će vas najbolje i upamtiti.
Препоруке:
1
5
72 четвртак, 22 март 2012 10:28
Мирослав Анђелковић
@Биљана Николић
Пустите Ви немачки, gnädige Frau, него елаборирајте нам мало о заслугама Коштунице за хаос у коме се данас налазимо. На том терену сте неприкосновени.
Препоруке:
2
4
73 четвртак, 22 март 2012 11:32
thinking maize@ Мирослав Анђелковић
Г-дине Анђелковићу, то Вам је дилема из ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА: "Ако узмеш, КАЈАЋЕШ СЕ! Ако не узмеш, ОПЕТ ЋЕШ СЕ КАЈАТИ!" Тј., ако се интелектуалац (о ПОЈМУ и СУШТИНИ интелектуалца, такође се може расправљати!) ПРЕЛОМИ и РЕШИ, због неког свог осећаја за ДРУШТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ, ипак УЂЕ у СТРАНКУ, он је начинио "малу смрт", тј. ПОТРО ДЕО СЕБЕ, са НАДОМ да ће та жртва/"жртва" (узмите по нахођењу) допринети НЕКОМ НАРОДНОМ БОЉИТКУ! Јер, улазећи у странку, БИЛО КОЈУ СТРАНКУ, интелектуалац ПРИСТАЈЕ да ДЕО СЕБЕ ПОТИСНЕ, али уместо тога добија МОГУЋНОСТ (веома често МАЛУ, али ИПАК МОГУЋНОСТ!) да НЕКЕ СВОЈЕ ИДЕЈЕ ПРЕТОЧИ у РЕАЛНОСТ, па и ДЕЛО! Но, пошто у странке улазе и "интелектуалци", па и они ДРУГИ, ШАНСА да се неке ИДЕЈЕ, које носи СВАКИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ од ИНТЕГРИТЕТА, су МАЛЕ, али "НАДА УМИРЕ ПОСЛЕДЊА"! (На страну и КОРУМПИРАНОСТ интелектуалаца/"интелектуалаца"!) То Вам је ТАКО! Па "ко воли, нека изволи"! О томе су на овом сајту писали и г-да Вукадиновић и Антонић, па је чак био одржан прошле...
Препоруке:
4
1
74 четвртак, 22 март 2012 11:41
thinking maize@ Мирослав Анђелковић, наставак
О томе су на овом сајту писали и г-да Вукадиновић и Антонић, па је чак био одржан прошле прошле године у Аранђеловцу и један симпозијум на тему НЕЗАВИСНОСТИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА, али, ако размислимо ИСКРЕНО ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋА ЈЕДНА "L ART POUR L ART" НЕЗАВИСНОСТ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА и то у овом ПОСТМОДЕРНОМ ВРЕМЕНУ (ergo, ВРЕМЕНУ ЗВЕРИ и то БУКВАЛНО ЗВЕРИ из "Откровења Јовановог"), па још у овој ПОРОБЉЕНОЈ Србијици, схватићемо да су МОГУЋНОСТИ СТРАХОВИТО СУЖЕНЕ! Сам сам СА СОБОМ, са БЛИЖЊИМА и ДОБРИМ ПРИЈАТЕЉИМА и овако под nick name-om ВЕОМА КРИТИЧАН ПРЕМА НЕКИМ АСПЕКТИМА ПОЛИТИКЕ Војислава Коштунице! Поменућу "враћање мандата народу", "коалиције са Млађинима и "жутима" и још доста тога, али ЗАДРЖАЋУ СЕ НА ОНОМЕ ШТ МЕ ЛИЧНО ДОТИЧЕ! А то је ЊЕГОВ ИЗБОР Предрага Бубала за министра за привреду и приватизацију, за његове прве владе (2003-2007). ТАДА је извршен НАЈВЕЋИ ДЕО КОНТРОВЕРЗНИХ ПРИВАТИЗАЦИЈА, од којих за мене је НАЈБОЛНИЈА ПРИВАТИЗАЦИЈА краљевачког "Магнохрома"! Та фирма, која је ПРЕЖИВЕЛА...
Препоруке:
2
2
75 четвртак, 22 март 2012 11:53
thinking maize@ Мирослав Анђелковић, други наставак
Та фирма, која је ПРЕЖИВЕЛА РАТОВЕ и САНКЦИЈЕ, Милошевићеве прохтеве (који су нпр. УРУШИЛИ и један РТБ "Бор"!) и Влаховићеву "приватизацију", НИЈЕ ИЗДРАЖАЛА "посао века", који је Бубало "склопио" са експонентима концерна Лакшмија Митала, индијског магната и мултимилијардера! Склопио под оним КРИМИНАЛНИМ ЗАКОНОМ о ПРИВАТИЗАЦИЈИ и ОЧАЈНИМ Законом о раду! Који НИЈЕ ПРОВЕРАВАО шта Миталови експоненти РАДЕ са "Магнохромом", који је ХРАНИО 5000 радника (ergo, 20000-25000 ЉУДИ! ТРЕЋИНА Краљева!). (Који је ИСХРАНИО МЕНЕ, МОЈУ СЕСТРУ и ТОЛИКЕ ДРУГЕ!) Који је ДОПУСТИО да се ОГРОМНА (више десетина метара дуга и висока преко 5 метара!) ротациона пећ за печење ватросталног материјала ИСЕЧЕ И ПРОДА У СТАРО ГВОЖЂЕ! (Од ОВОГА КРИМИНАЛНИЈЕ је САМО бата Шулетово СЕЧЕЊЕ СРПСКИХ ТЕНКОВА у "СТАРО ГВОЖЂЕ"!) Који НИЈЕ ПЛАЋАО НИШТА од ЕКОЛОШКИХ ТАКСИ (технологија "Магнохрома" је ВРЛО "ПРЉАВА"!), НИКАКВУ СТРУЈУ НИЈЕ ПЛАЋАО, а о ПОРЕЗИМА и ДОПРИНОСИМА за РАДНИКЕ "Магнохрома" да не говоримо! ТО, УПРАВО ТО...
Препоруке:
5
2
76 четвртак, 22 март 2012 12:12
thinking maize@ Мирослав Анђелковић,
ТО, УПРАВО ТО, ЗАМЕРАМ Војиславу Коштуници, што је ДОПУСТИО и ПРИПУСТИО "МАНГУПЕ" у СОПСТВЕНЕ РЕДОВЕ! Париводића, Бубала и ине! Даље, ПОУЗДАНО ЗНАМ, да је Бубало НАМЕРАВАО да СЛИЧНО УРАДИ и са Институтом за кукурузом, ПОЈМОМ НАШЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ СЕЛЕКЦИЈЕ! (О детаљима Вас могу обавестити, да не замарамо остале!) Па га је "Мики Маус" српске "жутократије" СПРЕЧИО у томе! (Истина, не због српства, већ ЊЕГОВИХ ИНТЕРЕСА! Но, то НИЈЕ ВАЖНО, пошто је "ПРОЦЕС" БАР ТРЕНУТНО заустављен!) Да, г-дине Анђелковићу, СВЕ ТО ЗАМЕРАМ г-дину Коштуници, АЛИ ДА ЛИ ВИ ВИДИТЕ НЕКИ "ТРЕЋИ ПУТ", ИЗМЕЂУ ЈЕДНОГ и ДРУГОГ "ТАМНО-ВИЛАЈЕТСКОГ" "ИЗБОРА"!? Да ли мислите да је "дуг марш кроз институције" НЕМОГУЋ!? Да ли мислите да је "предлог" ДРУГА "сајбер марксисте" СТВАРНО РЕШЕЊЕ!? Или размишљања г-дина "Туљанина"!? Оба, У БИТИ ЕСХАТОЛОШКА! (Први став "врхуни" у марксистичком и материјалистичком "есхатону", а други у есхатону ТРАДИЦИЈЕ!) Но, КАО ТАКВА, за ову нашу КОНКРЕТНУ СИТУАЦИЈУ, НЕПРИМЕЊИВА! (На страну...)
Препоруке:
3
2
77 четвртак, 22 март 2012 12:32
thinking maize@ Мирослав Анђелковић, ето, ту смо!
(На страну "предлози" "решења" НА УЛИЦИ!) Ето, то је моје гледиште г-дине Анђелковићу! Гледиште, вероватно узроковано темпераментом (а не "издајом", како СУГЕРИШЕ ДРУГ "сајбер марксиста"), али гледиште које је МОЈЕ! Па за њега и ОДГОВАРАМ! Свиђало се то некоме или не! Зато сам у ДСС-у, али сам и у контакту са момцима из СНП "Наши", друштвом "Ћирилица", "Удружењем жена Косова и Метохије", удружењима КОЈИ НЕМАЈУ НИКАКВЕ ВЕЗЕ са ДСС-ом! Да не помињем и ЛИЧНА ПОЗНАНСТВА, разговоре са таксистима (2-3 пута месечно, до 5-6 дана по плати, ДОПУШТАМ СЕБИ ЛУКСУЗ да до ПОЛА САТА БУДЕМ ГОСПОДИН и провозам се таксијем ДО ПОСЛА!) и ово четовање по НСПМ-у! Поред посла, КОЈИ НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ са ПОЛИТИКОМ, читам и књиге из хуманистике, најразличитијих усмерења, од скоро хумористичких ("Срби, народ најстарији"), преко идеолошких (Маркс, али и Милтон Фридман), па до СКОРО, па НАУЧНИХ (кажем "скоро", зато што хуманистика НЕМА ТАКО СТРОГУ МЕТОДОЛОГИЈУ, као "моје" фундаменталне науке!). Ето, г-дине...
Препоруке:
3
2
78 четвртак, 22 март 2012 12:48
thinking maize@ Мирослав Анђелковић, КРАЈ!
Ето, то је "прича" ДСС члана ПО ИЗБОРУ, а по вокацији интелектуалца (ма шта то значило! Знате, ваља себе НЕКИ ПУТ ПОГЛЕДАТИ у "ОГЛЕДАЛУ"!). Јавио сам се место Биљане, зато што ми је познаница и са-члан (ма шта то значило!), али И ЗАТО што ОДБИЈАМ да ПРИЗНАМ да је ЈАВНИ ИЗБОР нешто НЕМОРАЛНО! ОДБИЈАМ да ПРИЗНАМ да је бити ZOON POLITIKON нешто неморално! Уосталом, ОДБИЈАМ да ПРИЗНАМ да сам IDIOTES тј. (како атички грчки дефинише тај појам) "ОНАЈ КОЈИ ЈЕ ИЗВАН ЉУДСКОГ ДРУШТВА"! Одбијам да УПАДНЕМ у ЗАМКУ АЛИЈЕНАЦИЈЕ тј. ХАЈДУЧИЈЕ! (Покојни Тика Петровић, мој професор МАРКСИЗМА на ПМФ-у 1984 говорио нам је да је проф. Миша Ђурић марксистички термин АЛИЈЕНАЦИЈЕ (тј. ОТУЂЕЊА) називао ХАЈДУЧИЈОМ!) Замку коју нам ИЗНОВА и ИЗНОВА КОПАЈУ СЛЕДБЕНИЦИ и ПОСЛУШНИЦИ Империје у и изван Србије, ergo СИНОВИ ТАМЕ! Јер, АПОКАЛИПСА ЈЕ НАСТУПИЛА! "Зато не бојте се оних који ће Вам погубити тело. Бојте се оних који ће Вам погубити душу!" Пружам руку, ко је прихвати добар сам му, ко је не прихвати његово је!
Препоруке:
4
2
79 четвртак, 22 март 2012 13:20
Мирослав Анђелковић
@thinking maize

Да ли мислите да је "дуг марш кроз институције" НЕМОГУЋ!?

Практичар сам по струци (дипл. инж. електротехнике), те као такав и нисам неки мислилац (сва моја ''философска'' размишљања на ''Политици'' и НСПМ-у су на чисто аматерској бази, но несумњиво заснована на здравом разуму).
Не верујем да је "дуг марш кроз институције" могућ из чисто практичног разлога, јер су оне већ запоседнуте неспособним, неморалним и криминалу (корупцији) склоним појединцима. Како ствари тренутно стоје, квалификовани, морални и поштени појединци немају никаквих шанси да уђу у те институције, док о могуђности "дугог марша кроз институције" система могу само да сањају!
С обзиром да су нам институције система, (односно и сама држава), окупиране, једини начин да се окупацији стане на пут је УСТАНАК!
Но, питање је, да ли смо ми, способни, морални и поштени појединци, спремни за један такав радикални чин? Очито је да нисмо!
Зато и чекамо да нам неко други донесе СЛОБОДУ на тацни!!
Препоруке:
4
2
80 четвртак, 22 март 2012 13:59
thinking maize@ Мирославу Анђелковићу о "калемарству"
Хвала на искрености! И сам имам ТЕ дилеме, али РАЧУНАЈУЋИ ШТА ЈЕ СВЕ МОГЛО ДА СЕ ДЕСИ ОНОГ 5-ог октобра (грађански рат, БАР!), разумите мој "мирољубиви" наступ! Друго, када кажем "дуги марш кроз институције", не мислим да те институције треба ОСТАВИТИ ТАКВИМА КАКВЕ ЈЕСУ! Кажете да сте практичар, моје образовање је "фундаменталистичко", али 18 година радим у пољопривредним институтима, ergo ПРАКТИЧАР сам! У том смислу, ПОСАО кога ваља ОБАВИТИ са институцијама, може се ПОРЕДИТИ са калемарством, ИЗУЗЕТНО ТЕШКИМ и НАПОРНИМ ПОСЛОМ, по сложености, СКОРО науком и уметношћу ЗАЈЕДНО! Ergo, калемар МОРА ОДСЕЋИ све МРТВЕ и ЗАРАЖЕНЕ ГРАНЕ и ту НЕСМЕ да ПОГРЕШИ! То МОРА ОБАВИТИ у ТАЧНО ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ, да се дрво(/"дрво"!?) НЕ БИ ОСУШИЛО!? Затим МОРА НАКАЛЕМИТИ НОВЕ, ЗДРАВЕ КАЛЕМОВЕ, НОСИОЦЕ БУДУЋЕГ БОГАТСТВА, ТАЧНО У ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ и на ОДРЕЂЕНО МЕСТО! И то се ОБАВЉА у ТАКО НЕПРИРОДНОМ ПОЛОЖАЈУ и ТАКО је НАПОРНО, да се може поредити САМО са АЛПИНИЗМОМ! Ето, НА ТАКАВ "дуг марш" мислим! Свако добро!
Препоруке:
5
2
81 четвртак, 22 март 2012 14:05
Мирослав Анђелковић
@thinking maize
Немам времена за исповест сличну Вашој, ценим Вашу искреност и доследност којом браните Ваша убеђења, прихватам Вашу пружену руку и пре него што заједно пођемо на "дуг марш кроз институције", морам Вам поново скренути пажњу (као што сам својевремено то учинио и Биљани Николић) на начин на који је Коштуница 2000.-те дошао на власт. Ако се сећате, био је то класичан устанак, с тим, што он није био вођа (само је умишљао да је вођа), док је у ствари одиграо срамну улогу Тројанског коња!
Но, по оној народној: ''Родило се треба га љуљати'', закопајмо све ратне секире у нашим патриотским редовима, и покушајмо заједничким снагама да изведемо Србију из безнађа у коме се тренутно налази!!
Мој искрени поздрав!
Препоруке:
4
2
82 четвртак, 22 март 2012 15:02
Биљана Николић@Мирослав Анђелковић
Господине Анђелковићу, Србију волим, остале гласам по томе колико сматрам да могу допринети Србији. Кад сам Милошевића и СПС сматрала најбољом опцијом, гласала сам за њих, кад сам сматрала да је време да оду, гласала сам против њих, за Коштуницу, не за ДОС. Победио је ДОС, били су много вештији од Коштунице.

Једном сам написала па да поновим - хвала Милошевићу и Коштуници што се 5. октобар није завршио крвопролићем. Људски живот ми је највреднији, нема нас толико много да би поново пуцали једни у друге. Беда буде и прође, из мртвих се нико није вратио.

За ликоту - ако се представљате да сте "изнад других", и омаловажавате друге (увек сте први у томе), научите најосновније ствари.
Препоруке:
7
3
83 четвртак, 22 март 2012 15:42
Tуљанин@личком Терситу
До зла бога усиљено, тужни Ликота. "Ваше отимање из наводне гомиле више него ишта говори да јој припадате итд." Ја се уопште не отимам. Само сам указао на то да сте "гомилу" лажно конструисали потпуним неразумевањем и спајањем неспојивог. А због чега? Због најиспразнијег јуначења. Даље:"Транспарентно потурање небитног садржаја (и иначе вам недоступног - прим. Т.) открива вашу сујету и нелагоду у задатом амбијенту." Ма хајде! У каквом амбијенту? У лажно склепаном простору у коме се православље и капитализам држе руку под руку и наступају против уцвељеног радништва... Само када вам се покаже да главна линија православног мишљења нема ама никакве везе са капитализмом, ћутите: као риба: на празно отворите усташца, једном, двапут, трипут, па запливате у мутљаг марксизма (позната вам вода). Даље: "Прављење паралеле са СРС и ДСС." Паралелу нисам повлачио ја, него ви; и опет нагађајући. На крају: "Одгурнути и заборавити"...
Препоруке:
7
3
84 четвртак, 22 март 2012 15:45
Туљанин@личком Терситу
Видите Ликота: ви станујете у забораву -: неко ко станује у забораву и нема шта да заборави.

PS. А то да сте Терсит ван сваке је сумње; дакле, Одисејев рецепт...
Препоруке:
7
3
85 четвртак, 22 март 2012 16:03
"likota" "bosančici"
@Биљана Николић

Osnovne stvari sam davno naučio, za vaš info. To znači da budalaštinu takvom zovem. A ako nisam sigurno neću od onoga ko leči komplekse na tuđim "omaknućima". Pisati "likota" je vaše malo ogledalce sreće. Valjda ste izdovoljili sujetu....ne uprljavši haljinicu......
Препоруке:
3
6
86 четвртак, 22 март 2012 16:26
Nepretenciozna pretencioznost
@Tulj

Podmećete kao i uvek. O pravoslavlju nikada nisam pisao ništa rđavo. O vama, pravoslavnim neofitima, jesam, ali ne rđavo već onakvi kakvi jeste. U dimenzijama u kojima leonujete. I to je sve. Zašto tome pridajete značaja? To bi trebalo da vas raduje što uopšte neko na to obraća pažnju, zar ne? Ako grešim, ne ispravljajte me, zaboga! Pa, to je tako ljudski, ili božanski....
Možda ćete bolje razumeti ovako:
"Pokušaji da se odstupanjem pojedinac u samom sebi domogne svoje punine nisu badava završili u žrtvovanju pojedinaca. Autentičnost nije ništa drugo do prkosno i okorelo istrajavanje na monadološkom liku koji ljudima nameće društvena potčinjenost".
Theodor W. Adorno
Препоруке:
3
8
87 четвртак, 22 март 2012 18:40
Tуљанин@ličkom marksisti
Adornova ocena stoji jedino ako se iz autentičnosti ne razvija ibn Arabijevska 'ama', - zlatonosni oblak božanstvenosti, što u sebi objedinjuje različite puteve afirmacije i realizacije ljudskog. Šta je 'ama'? 'Ama' je heraklitovska vatra, rgvedska maja, "ogromno neograničeno nebo aminovanja i potvrđivanja". 'Аmа' je integralna nadljudskost i otvoreni put: - živo vatreno tkanje koje gradi, razara i preoblikuje. 'Ama' je složeno, diferencirano jedinstvo ljudi, bogova, sveta, poredaka i hijerarhija. U 'ama' su nova zapovest, novo ljudstvo i nova zajednica:
"Udarac tvog prsta po bubnju oslobadja sve zvuke i započinje novu harmoniju.
Tvoj korak je uzdizanje novih ljudi i njihovo "Pokret".
Okreneš glavu: nova ljubav! Okreneš je nazad: nova ljubav!
"Izmeni nam udele, prorešetaj nam nevolje, a pre svega vreme", pevaju ti ova deca. Molbe ti se upućuju: "Uzdigni bilo kuda srž naših sudbina i naših želja."
Ti što si došao iz uvek i što ćeš poći u svuda." (Rembo, Iluminacije, Jednom razlogu)
Препоруке:
4
2
88 четвртак, 22 март 2012 22:16
Krivo ogledalo
@Tulj

Gospodine, vi imate problema sa dvojnikom koji vas rđavo savetuje. Halucinirate i somnambulirate. A na kraju folirate. Ja ne mogu, pa čak i da vam želim udovoljiti, biti Terzit jer me je majka donela na svet veoma lepog. Za ostalo sam se sam potrudio. Vi tu niste u stanju ništa ni da dodate ni da oduzmete. Ne zato što ne biste hteli već što ste nemoćni. Ta nemoć rađa zlovolju kakvu pokazujete.
A sada opet iz istog izvora i odnosi se direktno na vas i vaše prijatelje. Dopustite....."Među pojmovima u kojima se sažima građanski moral autentičnost je po rangu potpuno na vrhu. Preobraćenim i nepreobraćenim filosofima fašizma reči kao autentičnost, herojsko izdržavanje u bačenosti individualne egzistencije, granična situacija, postaju sredstvo da se religiozno-autoritarni patos uzurpira bez ikakvog religioznog sadržaja. To tera u denuncijaciju svega onog što nije dovoljno jedro".....
Препоруке:
3
5
89 четвртак, 22 март 2012 22:27
curice i dokolenice
@Биљана Николић

.....ако се представљате да сте "изнад других", и омаловажавате друге (увек сте први у томе), научите најосновније ствари.
Ma, nisu u pitanju drugi već vi koji ste, po sopstvenom priznanju, izmenjali uloge i maske. Curice, još niste procvali a "mirišite" nadaleko.....
Препоруке:
3
5
90 четвртак, 22 март 2012 23:53
Tuljanin@Likoti
Isti izvor ne može da razveže ni pertle na cipelama ljudima koje "raskrinkava" (radi se o Hajdegeru, Karlu Šmitu i Ernstu Jingeru, ako se ne varam?). Ali, da se manemo dragog Teodorusa jer otišli smo daleko, daleko a i vreme je da se rastajemo. Za kraj vam šaljem:

BUĐENJE CRVA

Evo kako čovek može da se promeni:

postoji crv naviknut da jede
vinivu lozu.
Iznenada, on se budi,
nazovite to milošću, ili bilo kako, nešto
ga dakle budi, i on više nije crv.
On je ceo vinograd,
a i voćnjak takođe, voće, stabla,
mudrost koja raste i radost
kojoj nije potrebno
da proždire.


*

Zvuk bubnja razleže se vazduhom,
njegovo udaranje - moje srce.

Ritmom mi govori: "Znam da si iscrpljen,
ali dodji. Ovo je put."

*

Zamisli da se otiskuješ sa litice i lebdiš
kao orao. zamisli da se krećeš
kao što se tigar SAM kreće kroz šumu.
Najlepši si u potrazi sa hranom.

Manje vremena provodi sa slavujima i paunima.
Jedni su samo zvuk, drugi samo boja.
Препоруке:
6
1
91 петак, 23 март 2012 00:06
Tуљанин@Likoti
*

U rani jutarnji čas,
pred samo svanuće, dvoje zaljubljenih se bude
i iz iste čaše piju vodu.

Ona pita: "Voliš li više mene ili sebe?
Hajde, reci čistu istinu."

On kaže: "Od mene nije ostalo ništa.
Ja sam rubin podignut ka izlazećem suncu.
Je li on još uvek kamen, ili čitav svet
načinjen od crvenila? Ne pruža nikakav otpor
sunčevoj svetlosti."

Tako je i Haladž objavio: JA SAM BOG,
i rekao je istinu!

Rubin i sunčev izlazak su jedno.
Budi odvažan i saberi se.

Sav se pretvori u sluh i uho,
pa nosi taj sunčani rubin kao minđušu.

Radi. Nastavi da kopaš svoj bunar.
Ne pomišljaj na izvlačenje od posla.
Voda je tu negde.

Podvrgni se svakodnevnom naporu.
Tvoja istrajnost je zvekir na vratima.

Nastavi da kucaš, i radost će iznutra
u svoje vreme otvoriti prozor
i izviriti napolje da vidi ko je.

*

Ti koji se rađaš i donosiš misterije,
tvoj gromki glas čini nas presrećnim.

Urlikni, lave srca,
i raspori me!
Препоруке:
6
1
92 петак, 23 март 2012 00:24
Tуљанин@Likota
*

Ti koji ljubiš zaljubljene,
ovo je tvoj dom. Dobrodošao!

Usred stvaranja oblika, ljubav
stvori ovaj oblik koji rastvara oblike,
s ljubavlju kao kapijom,
s dušom k'o predvorjem.
Posmatrajte trunke prašine kako se kreću
u svetlosti kraj prozora.
Njihov ples je naš ples.

Retko čujemo muziku u nutrini,
pa i pored toga svi plešemo u njoj,

pod vodjstvom onoga koji nas podučava,
sušte radosti SUNCA,
našeg učitelja muzike.

*

Moja ljubav bludi po odajama, melodični
tonovi frule, trzajuće žice,
sve pijano od vina koje mudraci sa Istoka ispiše
na putu za Vitlejem.

Troje nas je. Mesec izlazi
iz svoga tihog kutka i spušta krčag sa vodom
pravo izmedju nas. Stvara se kolo
površinskih plamenova.

Jedno od nas klekne da poljubi prag.

Jedno pije dok mu vinski plamenovi poigravaju na licu.

Jedno bdi nad tim skupom,
i kaže nekom ravnodušnom posmatraču:

Ovaj ples je radost postojanja.
Препоруке:
6
1
93 петак, 23 март 2012 00:28
Tуљанин@Likota
Sve pesme: Dželaludin Rumi, Divani Šemsi Tebrizi i Duhovni distisi (Mathnavi). Iz Azije, tamnog vilajeta. Mračno, užasno i somnabulno koliko je moguće.
Препоруке:
5
2
94 петак, 23 март 2012 02:34
Tуљанин@Ličkom Tersitu
Zaborav, izvinjavam se. Vi dobro znate da kada sam kazao da ste Tersit nisam mislio na lepotu. Mislio sam na drugo i presudnije, ali tome ćemo ćutati. Tako je bolje.
Препоруке:
6
2
95 петак, 23 март 2012 02:51
@thinking maize
Са закашњењем читам ове коментаре. Прилична конфузија. Иначе, трећи пут постоји. Шешељеви радикали.
Препоруке:
2
3
96 петак, 23 март 2012 03:02
@ Биљани, Туљанину, Кукурузу, М.Анђелковићу
Заборавих. Све поздрављам. У крајњој линији и сајбер марксисту. Човек се труди.
Препоруке:
3
3
97 петак, 23 март 2012 09:47
thinking maize@ thinking maize (мом стидљивом "клону"!) и свима другима, са наклоном аутору
То о радикалима као "трећем путу", а БЕЗ Шешеља, то би било ИНТЕРЕСАНТНО видети!? Или смо већ видели!? Уосталом, цела ПАРЛАМЕНТАРНА МАТРИЦА је већ мало OFF! Пишу о тој ПОСТ-ПОЛИТИЦИ и СИМУЛАКРУМУ ПАРЛАМЕНТАРИЗМА овде и Вукадиновић& Антонић и Богдана Кољевића, а и још неки аутори!? Ове САДА странке, сматрам НОСИОЦИМА ИДЕЈА, неких лоших и неких добрих. Има странака БЕЗ ИДЕЈА, о њима је писао нпр. г-дин Маринко Вучинић. Те странке ИЗГУБИЛЕ су идеје због "ЖУТИЦЕ"! НИЈЕДНА српска странка, па ни друштвени покрет нема све идеје, ergo предстоји нам ПРОЦЕС ПРОЧИШЋАВАЊА и ОБЈЕДИЊАВАЊА, нешто слично алхемији, али оној духовној, која би помогла препороду овог народа, између других народа. Значи, РАЂАЊЕ НЕЧЕГ НОВОГ, у шта ће ући МНОГО ШТА ОД СТАРОГ, али ИЗМЕЊЕНО ДО НЕПРЕПОЗНАТЉИВОСТИ! У сваком случају СТАРИ СВЕТ ЋЕ НЕСТАТИ! Странке су ту само КОРИСНИ ПОСРЕДНИЦИ или "лева сметала"! Размислите!? Поштовани Професоре, Ви почесте са економијом, а оно кроз наше коментаре постаде OIKONOMIA! Мој наклон!
Препоруке:
4
4
98 петак, 23 март 2012 10:03
hvala, nije potrebno....
@ Биљани, Туљанину, Кукурузу, М.Анђелковићу

Nikakvi pozdravi sa bilo koje strane mi nisu potrebni niti ih priželjkujem. Ostajem pri svemu što sam rekao pa ma koliko smatrali da se "trudim". Ironijom se ništa ne postiže. Potrebni su duboki uvodi i radikalni zaključci. Temeljna Kritika, pre vsega. To nigde u konentarima nisam primetio i to je zlo Srbije. Nesposobnost da se iskoči iz sedla sopstvenih iluzija. Mnogi ratuju protiv mene kao da sam ja izvor zla i stanja u zemlji. Ovako kako pišem malo ko razmišlja. I, onda, zašto toliko obrušavanja na nekog ko nema nekog uticaja na druge? U pitanju je stanje duha...optužbe i nedokazane tvrdnje...obeshrabrivanje svakog pokušaja drukčijeg uvida....bezrazložno polemisanje...gubitak vremena. Srbi ne pokazuju volju za promenom,,,samo i uvek negatorstvo drugog i drukčijeg. U tome su jedino dosledni.....vrlo otporni na bilo kakvu promenu, tradicionalni bez tradicije, pravoslavni bez pravovoverja....oskudni do golotinje. Patologija karaktera.
Препоруке:
6
3
99 петак, 23 март 2012 12:23
oslovite me kako hoćete.....
@Tinkering maize


"То о радикалима као "трећем путу", а БЕЗ Шешеља, то би било ИНТЕРЕСАНТНО видети!?" Ma, o kakvom trećem putu? Vi kao da namerno zamagljujete. Radikali, prvo nisu radikalni pa kako onda mogu uopšte biti neki treći put....
"Уосталом, цела ПАРЛАМЕНТАРНА МАТРИЦА је већ мало OFF! Пишу о тој ПОСТ-ПОЛИТИЦИ и СИМУЛАКРУМУ ПАРЛАМЕНТАРИЗМА..." kakav simulakrum. To je pljuvačina o kojoj je još pisao vama nedrag a meni mio Lenjin. Da li ga možda i zbog toga prozivate?
.....предстоји нам ПРОЦЕС ПРОЧИШЋАВАЊА и ОБЈЕДИЊАВАЊА, нешто слично алхемији, али оној духовној, која би помогла препороду овог народа..." Pročišćavanje mora imati konkretne oblike a ono znači ODUZIMANJE opljačkane narodne imovine i njeno pretvaranje u imovinu društva. Ko će i kako raspolagati tim kapitalom. o tom potom....
"Значи, РАЂАЊЕ НЕЧЕГ НОВОГ, у шта ће ући МНОГО ШТА ОД СТАРОГ, али ИЗМЕЊЕНО ДО НЕПРЕПОЗНАТЉИВОСТИ! У сваком случају СТАРИ СВЕТ ЋЕ НЕСТАТИ!" Konačno i od vas da ovako nešto čujem!!!!!
Препоруке:
4
2
100 петак, 23 март 2012 13:20
thinking maize@ "сајбер марксисти", увод у ОСНОВНЕ ПОЈМОВЕ!
ПОЈАМ МАТЕРИЈАЛНОГ ВЕОМА се ПРОМЕНИО не само од доба Маркса и друга Лењина, већ је И САМ Њутн, ЗАЧЕТНИК ИДЕЈЕ КОСМОСА као МЕХАНИЗМА, пред крај живота почео да се бави "Јовановим Откровењем", дал због гриже савести, ко зна... Па је Крукс, проналазач катодне цеви (која је отворила неслућене могућности! Сетите се Рендгена!) ПРИЗИВАО ДУХОВЕ! О томе да се ВАШ и наш Тесла ДО КРАЈА ЖИВОТА ДРЖАО КОНЦЕПТА ЕТРА, као "финотварног ткања космоса и медијума за преношење СВИХ ТАЛАСА", да не говоримо! (За КРАЋИ ПРЕГЛЕД свих тих ИЗМЕНА у КОНЦЕПТУ МАТЕРИЈАЛНОГ у физици видите књигу "Тао физике" америчког научника Фритјофа Капре!) Кад је ТАКО са ФИЗИКОМ и кад се до СРЖИ СТВАРИ може стићи И ДРУГИМ, не само МАТЕРИЈАЛИСТИЧКИМ путем, што ИСТО не би било И СА ДРУШТВЕНИМ ФЕНОМЕНИМА! Оно што Ви, следећи Маркса и Лењина, називате НУЖНОШЋУ, само је ЈЕДАН ВИД ДРУШТВЕНЕ СТВАРНОСТИ, не ТОТАЛИТЕТ! Ко "пијан плота" држите се друштвене "тродимензионалности" ЗАБОРАВЉАЈУЋИ на Лобачевске и Римане ТРАДИЦИЈЕ! Размислите!
Препоруке:
4
4
101 петак, 23 март 2012 15:47
Teslijana
@Tinkering maize

Do neverovatnosti ste maliciozni! Vi naprosto ratujete i tu koristite oružje "sudnjeg dana". Konstantno podmećete i stvarate utisak o meni da Marksa. Lenjina i neznamkoga još držim kao voštane figure. Jasno mi je, naravno, odavno da to zloupotrebljavate u ideološke svrhe, izdajući se u međuvremenu pred ostalim komentatorima kao skromna božja ovčica sa jagnjećim primislima. A, onda, sasvim iznenada i kada se tome neko može najmanje nadati sručujete se na mene kao orao lešinar, podmećući sve što vam, doduše, skromna mašta može podariti. Niz puta sam vam odgovarao ali odgovore ovde retušira i selektuje grupica simpatizera vama sličnih idejica. Zato i nema svrhe upuštati se s vama u neku kobajagi polemiku. Ponašate se kao nadmeni provincijalac pa mi toplo "preporučujete Tao fizike, Fritjofa Kapre. Nije nego. Tu knjigu sam "svario" kada ste jedva prispeli u Beograd na studije. A evo, i citiraću vam nešto iz dotične sveske.....
Препоруке:
4
2
102 петак, 23 март 2012 15:55
Teslijana
@Tinkering maize

...."Fizičari su počeli da uviđaju da sve njihove teorije prirodnih pojava, uključujući ru i "zakone", predstavljaju samo proizvode ljudskog uma, da se tu pre radi o odlikama naše pojmovne mape stvarnosti, nego o svojstvima same stvarnosti. Ta pojmovna šema je nužno ograničena i približna, kao što su i sve naučne teorije i "zakoni prirode" koje ona sadrži." Trebalo je ovako nešto mnogo ranije da vam pokažem da bi ste se spustili na zemlju i malo ohladili taj vaš užagreni "naučni fundamentalizam" kojim se tako neskriveno i krajnje nepristojno kočoperite. Međutim, vi pribegavate novoj varci pa ovakvom tumačenju namičete religiozne reference. Nije vas stid da to radite pred javnošću nego u to trpate i sopstveno smeće nedoučenog protopravoslavnog scientifikatora.
Препоруке:
4
3
103 петак, 23 март 2012 16:01
thinking maize@ "сајбер марксисти"
Не морате ми цитирати, пошто дотичну књигу ИМАМ и "сварио" сам је и то ОДАВНО, као и још ПОНЕШТО... Но, нисмо овде да би се надгорњавали, па Вам зато желим леп викенд и све најбоље, чиме и прекидам ову дискусију. Свако добро.
Препоруке:
3
3
104 петак, 23 март 2012 16:31
Teslijana
@Thinking maize

Vaše tvrdnje su toliko provokativne ali baš zato što su poluistinite. Ja se ovde ni sa kim ne nadgornjavam već odgovaram na potpuno neosnovane optužbe i klevete. Od njih se više ne mogu odbraniti koliko ih uzastopno i neprestano ponavljate. Postoji jedan jedini razlog zašto tako činite. Ideologija. Vi ne ratujete prootiv mene, ja sam samo medium, već protiv onoga čega se najviše bojite. A to je da ljudi spoznaju svu prevaru i podmetačinu sadržanu u idejama kojima je ovaj narod zasut poslednjih decenija. A to je da je socijalistička ideja nelegitimna i da vodi u ćorsokak. A svi ljudi danas vide da je to ogromna LAŽ i da svako onaj ko služi toj laži služi i samom ĐAVOLU. U svakom slučaju u pitanju su neprijatelji Srbije i pripadnika svih naroda koji u njoj žive. Socijalizam i samo socijalizam može doneti obnovu i razvoj Srbiji. Podmetati Marksa, Lenjina i druge u vrzino kolo Srbije najblaže rečeno je nečasno i neljudski. Vi tome služite svom snagom......
Препоруке:
5
2
105 петак, 23 март 2012 16:39
Likota
@Tulj


"Isti izvor ne može da razveže ni pertle na cipelama ljudima koje "raskrinkava" (radi se o Hajdegeru, Karlu Šmitu i Ernstu Jingeru, ako se ne varam?" Ma, gospodine, ne bi se Teo ni upuštao u takvu rabotu znajući da dotični nose i paradiraju u sjajno uglancanim čizmama "pačjim korakom". Za one koji ne znaju to je bio korak kojim su SS-ovci demonstrirali spram svog Führera.
Препоруке:
5
4
106 петак, 23 март 2012 17:13
Tуљанин@Likota
Ne bih ovo komentarisao. Neupućenima preporučujem kratki roman Ernsta Jingera "Na mermernim liticama" (1939.) pa neka procene sami.
Препоруке:
4
3
107 петак, 23 март 2012 17:33
thinking maize@ "сајбер марксисти"
Еј, био сам на послу, завршио, па отишо у шетњу и вратио се, а ти још "верглаш" човече! Стварно тај марксизам има "будућност" поред оваквих "посвећеника"! Шта ћете, решио човек да "јуриша" на "сајбер-небо"! Једино је заборавио да нема крила! Баш ко Мујо у вицу о Муји и папагају! Па да га пустимо да ужива у његовој ИЛУЗИЈИ!? Не треба човека прекидати, кад му је ТАКО ЛЕПО! Благо њему, баш је ко Камијев Сизиф! Срећан је! Нема ни мало СУМЊЕ у њему! Гура свој камен узбрдо, па се само пуши! Да му кажемо ИСТИНУ да га гура уз ПОГРЕШНО БРДО!? Нека га, нека се ЛЕПО ЗАБАВЉА! И ПОГРЕШАН СМИСАО је неки смисао, ИСПУЊАВА му живот! Ако, ако Пријатељу, САМО ТИ ГУРАЈ! Нећемо ти сметати!
Препоруке:
4
3
108 петак, 23 март 2012 17:50
nepretenciozna pretencioznost
@Tulj

Mogli bi, na primer, pročitati i njegovu knižicu -O nacionalizmu i jevrejskom pitanju.
Препоруке:
4
4
109 петак, 23 март 2012 17:59
Pomeriggio d'un fauno
@Tinkering maize

Ma, nemico mio, sve bi bilo dobro što kažeš samo kada ta kamenčina ne bi bio baš ti. Sva je, međutim, sreća, štp je u pitanju krečnjak a ne sedimentna stena jer bih do sada, verovatno, već stradao. Ovako, kruniš se, pa nekako ispada sve lakše gurati te do vrha. Što bliže vrhu ti sve manji a meni sve lakše. Idealna proporcija!
Препоруке:
3
3
110 петак, 23 март 2012 18:17
Tuljanin@Likota
Mogli bi. A mogli bi da pročitaju i knjižicu Gotfrida Bena "Dvostruki život". Radi boljeg uvida u problematiku.
Препоруке:
5
3
111 петак, 23 март 2012 18:36
thinking maize@ "сајбер марксисти"
Добри мој "сајбер марксисто", КРЕЧЊАК ЈЕСТЕ СЕДИМЕНТНА СТЕНА! Тек да знаш! Но, нећу бити строг према теби, тога НЕМА код Маркса! Човек је био РЕАЛАН, није се петљао у оно ШТО НЕЗНА! (Мада је покушавао да ИСКАМЧИ посвету за свој "Капитал" од Дарвина, али ТО МУ НИЈЕ УСПЕЛО! Ми биолози смо "кремен-камен"!) А ти се БАШ у све петљаш! Знаш, да би НЕШТО урадио са дијалектиком, ваља да познајеш И ЧИЊЕНИЦЕ! То под 1. Под 2., постоји И ДРУГИ НАЧИНИ САЗНАЊА, а не само дијалектика! Под 3. иди човече у природу, погледај, цурице су свукле фармерке и капуте и КОНАЧНО навукле сукњичиће! Ако ништа друго, ЛЕПО Брате за ВИДЕТИ! Ајде, ајде, боље ће ти струјати крв, бићеш здравији! Мање четовања, више шетње! И немој ме више ГЊАВИТИ, иду ми сад терени! Рад сам само да бацим поглед ујутро, на највише 5 минута, нећу бре да носим с тобом "летњи дан до подне"! Олади мало човече!
Препоруке:
5
3
112 петак, 23 март 2012 18:38
Tуљанин@Likota
I, naravno (zaboravio sam), neka pročitaju knjigu "Norma i odluka. Karl Štit i njegovi kritičari (Leo Štraus, Karl Levit, Rihard Toma, Hans Kelsen, Oto Kirhajmer)", sa predgovorom prof. Slobodana Samardžića "Karl Šmit - savremeni mislilac apsolutne države". Radi potpunije slike.
Препоруке:
5
3
113 петак, 23 март 2012 18:41
Nepretenciozna pretencioznost
@Tinkering maize

Isto tako i "Politička mjerenja" Ernsta Bloha da bi dobili još širu sliku onoga u čemu je sa "delikatne distance" učestvovao i kontraverzni Ernst Jünger. A, možda, i "Vreme netrpeljivih" Andreja Mitrovića. Na kraju, preporučujem, nezamenljivu knjigu, "A Social History of the Third Reich", Richarda Grunbergera. Nadam se da nemate ništa protiv, zar ne?
Препоруке:
5
3
114 петак, 23 март 2012 18:42
nepretenciozna pretencioznost
Oprostite, gospodine Tuljanin. Prethodni prilog je bio upućen vama, ne gospodinu Tinkering maize-u.
Препоруке:
5
0
115 петак, 23 март 2012 19:08
Tuljanin@Likota
Daleko bilo. Što više različitih perspektiva to bolje. Vašem spisku dodao bih i Ernst Nolte: Fašizam u svojoj epohi -: da obuhvatimo i "preteče".
Препоруке:
5
4
116 петак, 23 март 2012 19:37
Tuljanin@Likota
Plus 2 nezaobilazne Evoline knjige "Fašizam vidjen sa desna" i "Razmišljanja o Trećem rajhu". - Pozdrav.
Препоруке:
6
2
117 петак, 23 март 2012 20:04
L'amico
@Tinkering maize

Ih, pa ti si ko ova curica usedelica Biljana Nikolić što me svaki čas vuče za rukav. Pa sediment, između ostalog, jeste i krečnjak al' i nije samo krečnjak. Možda je, na primer, i mermer. A ličiš na njega jer pokušavaš da izglačaš ono što je od prirode džombasto. Mada baš ne sjajiš preterano. Više ko' "svitac u sumrak".
Препоруке:
5
1
118 петак, 23 март 2012 20:06
thinking maize@ "сајбер марксисти"
И још нешто добри наш ВЕСЕЉАЧЕ, у кречњаке спада и МЕРМЕР, тек да се зна! Нисам ти ја од оних просто-материјалистичких кречњака, који су за весељаке, као што си ти! Знаш оно "слично се сличном радује"! Ја се дружим са финијим, вирилнијим духовима, не падам на те МАТЕРИЈАЛИСТИЧКЕ "форе"! Према томе УЖИВАЈ у своме кречу! Јер и он је користан! За слатко, за кречење и за још понешто! Али не и за узвишене ствари, као што може мермер! Уосталом, ти си ИОНАКО материјалиста!
Препоруке:
4
3
119 петак, 23 март 2012 20:13
thinking maize@ "сајбер марксисти", за крај!
Уосталом, И МАТЕРИЈАЛИСТИ су људи, истина надобудни, али НИКО НИЈЕ САВРШЕН до Бога! Остај ми здраво!
Препоруке:
2
3
120 петак, 23 март 2012 22:03
Filosofaster
@Svitac u sumrak

Bogami, danas, da nije bilo "šetnje" ne znam kako bi ostao na nogama a evo, posle izleta među duhove napunio si se etrom pa ponovo veselo skakućeš. To mi je drago, mada strahujem za tebe noćas....ko zna kakva utvara iz carske porodice može da te odnese i sred bogova snese. Pa da se vratiš međ' mirjane ohol i zao a bio si tako virozan i sve bi nam dao.
Препоруке:
3
0
121 петак, 23 март 2012 22:10
Činilo im se......
@Tulj

Evo, ovo je za "The Final solution".......Mayer Milton - "They thought they were free".
Препоруке:
4
2
122 недеља, 25 март 2012 21:29
Мирослав Анђелковић
Драги пријатељи, радује ме прекид паљбе из Ваших хаубица. Цеви су им се усијале.
Док одмарате оруђа и оружја погледајте цртани филм ''Бик Фердинанд'', а у вези кампање ДСС-а под слоганом РАЗЛИЧАК, као и општом неутралношћу Србије, како војном, тако и политичком.
Филм се налази на адреси:

http://www.youtube.com/watch?v=vv5lcimBXyE

Свака сличност лика из наше реалности са главним ликом из цртаног филма је сасвим случајна и ненамерна!!
Препоруке:
3
0
123 понедељак, 26 март 2012 18:54
thinking maize@ Мирославу Анђелковићу, па "сајбер марксисти"
Г-дине Анђелковићу, волим цртаће, некад сам их гледао грохотом се смејући, пааа... скоро до пре 5 година, а онда се остарило, тј. УОЗБИЉИЛО! Ако већ НЕ ВОЛИТЕ г-дина Коштуницу, лепо би било да поступите сагласно г-дину Миши Ђурковићу из његовог увода у "Конзервативизам" Ноела О Саливена. Верујте, врло је инструктиван! Једноставно, БУДИТЕ БОЉИ у конзервативизму од г-дина Коштунице или немојте правити смешна поређења са биком Фердинандом! Јер, "жутаћи" САМО ТО И ХОЋЕ! Г-дину Коштуници је остало само још пар година активне политике, можда ни толико! Мада, ако је веровати Паскалу, једино страст за влашћу не оставља мушкарце све до њиховог последњег даха! Ипак, Тадићу је остало мало више, па СТАВИТЕ НА ВАГУ! Добри мој "сајбер марксисто", ти поче да причаш о СУБЈЕКТИВНОСТИ у природним наукама, па те прекидох... Него да то мало РАЗМОТРИМО! Како стоји са СУБЈЕКТИВНОШЋУ у друштвеним наукама, ПОСЕБНО са марксистичким ХИПОТЕЗАМА!? Карл Попер је Ваше ХИПОТЕЗЕ прогласио за ЧИСТИ СУБЈЕКТИВИЗАМ!?
Препоруке:
1
1
124 понедељак, 26 март 2012 20:34
c.o.
@Tinkering maize

Kao i uvek, podmećete kukavičje jaje. Nije stvar u subjektivnosti ili objektivnost nego nečijoj pretenziji na istinu i neporecivost. I tu ste nenadmašni, priznajem. Posle "onog citata" vi, brže bolje odšetaste na čist vazduh. Nadam se da vam je pomoglo a i dosta se vazduha izgubili. Bio je to podmukao udarac ali tako je to kada razbijete sopstveni gard. krošei su udarci u bradu a ova je direktno povezana sa malim mozgom pa se namah pada na pod. No, malo svežeg vazduha i brojanja do deset obično pomogne. Vidim sada da su posledice nešto trajnije....što nije dobro a već tražite revanš....što je još rđavije...đavo da ga nosi! nemam nameru da glačam cevi više kako konstatova naš novi prijatelj, Мирослав Анђелковић. Srećan oporavak uz nedruženje sa marksistima želi vam vaš Likota, ako nemate ništa protiv.
Препоруке:
2
1
125 понедељак, 26 март 2012 20:56
thinking maize@ "сајбер марксисти"
А Ви сте канда боксер? Веџбали су прво тата УДБ-овац, па онда и Ви, чика Злобин идеолошки ПЕНДРЕК, десна рука Горана Матића!? Ако, ако, веџбајте, треба ће Вам за нас SRBIJANCE! Знам, знам, презирете нас ОДАВНО! Ништа, ништа ТРПИМО из Србије МИ ТАКЕ, већ одавна, али кад ТРПИЛО ПУКНЕ... Узгред, да ли знате шта је пред ОНЕ "изборе" 1946 са "ћоравим кутијама", а у вицевима (ех, ти вицеви, српска ФИЛОСОФИЈА, али ПРАВА!) ЗНАЧИЛА реч "ПОЛИТИКА" као скраћеница (већ тада су људи приметили да КОМУЊАРЕ много воле скраћенице!)!? "Потребно Озну Ликвидирати И Тита Интернирати Краља Активирати"! Узгред, оћете ли самном на терен!? ЛЕПО ЈЕ ЗАРАЂИВАТИ ЗА ХЛЕБ НАСУШНИ СОПСТВЕНИМ РУКАМА! Верујте, ПОШТЕНИЈЕ ЈЕ, НЕГО "ПРОСИПАТИ" на интернету марксистичке ФЛОСКУЛЕ!
Препоруке:
2
2
126 понедељак, 26 март 2012 22:51
Buona notte
@Tinkering maize

Prema vama
prezira nema,
sasvim suprotno
on drugde drema.
Divim se znanju
i znoju vašem
kojim u zemlju
stavljate
biserne graške.
Verujem rukama vrednim
još više rečeno cenim
Nema potrebe uplitati pamet
tamo gde trava
ne raste visoko
gde je potrebno
precizno oko i
veština duha
da se svlada
i obična muka.
Vi čak možda
profesor istorije
jal' filosofije
možete biti
al' vi mudrost svoju
u prašinu valjate i
zalud mene
marksistom pravite.
Kako ne primetiste
da odavna s vama
ja ne vodim reč
već njenu sočnost
na vruću stavljam peć.
I kako do sada
tako i od sada
biti vam protivnik neću
jer u tome
ne nalazim sreću
nit' hrabroga viteza
lišiti želim štita i
mača rad' običnog gega
il' neukusnog trača.
Ostajte zato s mirom
iluzijom večitom i krivom.
Препоруке:
2
1
127 понедељак, 26 март 2012 23:02
Neuslišen poziv
@Tinkering maize
S vama bih vrlo rado na teren ali je problem u tome što me vaši davnašnji prijatelji i sadanji potajni saborci ne platiše mesecima unazad. Pa, kako i su čime na noge lagane? Svaka investicija traži finansijera, ako se ne varam.
Препоруке:
2
0
128 понедељак, 26 март 2012 23:32
U džepu je čast a oprost je šansa za mast
@Tinkering maize
To što pretite nije u duhu polemike ali i tu postoji sa vaše strane olakšavajuća okolnost. Koštunica, vaš duhovni poglavnik, onomad otpusti ne trepnuvši nekih 2000 šiptarskih razbojnika. Pa, računam, valjda bi ste imali razumevanja za moju malenkost. Ipak, možda se varam, jer ovdašnji će za novac napraviti sve pa i pustiti sopstvenog krvnika ali ako Srbijancu nemate platiti račun čuvajte se osvete.
Препоруке:
2
0
129 уторак, 27 март 2012 09:06
thinking maize@ "сајбер марксисти"
Певао сам и ја до пре десетак година. Ево вам једне за ДОБРО ЈУТРО:

ДА ЛИ МЕ СЕ ТО ТИЧЕ?

Аутобус ГСБ-а.
Жене стоје уздигнутих глава.
Мушкарци су спустили погледе.
Да ли оне само крију страх?
Да ли се они само скривају?

Неко дрема.
Неко је само склопио очи.
Неко слуша музику на "вокмену".
Сви су одсутни.
Није лако поднети
призоре света,
када се Рај не назире...

Зашто је Пандора
отворила кутију?

...

Све је тихо.
Само двоје старијих
причају...гестикулирају.
Расправљају о којечему.
О деци,...о здрављу,
...о животу.
"Поштују те
само док служиш!"

Погледи су им бистри.
Гласови сигурни.
Близу су поравнања.

...

Да ли ме се то тиче?
Препоруке:
0
2
130 уторак, 27 март 2012 09:16
thinking maize@ "сајбер марксисти"
Шта ћемо са 200 000 Ваших и НАШИХ Срба-Крајишника, које Ваш чика Злоба онако "елегантно" ОТПИСА, а у договору са ПАЈТОСОМ му Фрањом!? Шта ћете, "МИР НЕМА АЛТЕРНАТИВУ"! Уосталом, можемо овако до "101 и натраг", ако уопште и има смисла! "Умро Маркс, умро и Енгелс", па и другови Лењин и Стаљин, ЧАК и друг Злоба, али се неда ДРУГ "сајбер марксиста"! "Док год чујете пуцњеве на Љубином гробу, дотле тамо има пролетера!" И тако све до Дедињских брегова!
Препоруке:
2
2
131 уторак, 27 март 2012 09:24
Мирослав Анђелковић
@thinking maize
Баш Вам завидим! Лепо је бити у пролеће у природи. Нарочито у Србији. Јер, Србија у пролеће, заогрнута пупољцима и бехаром, показује сву своју неизмерну и надреалну лепоту. И сам повремно путујем службено и користим сваки слободан тренутак да у свест упијем мноштво предивних крајолика. Србија нам је као Феникс! Толико протува свакодневно темељно ради на њеном уништењу, али она, сваког пролећа изнова и изнова, доказује да је самоникла и неуништива!!
И кад се у јуну на зеленим пољима појаве први плавичасти цветови РАЗЛИЧКА, пажљиво их узберите и понесите их њиховом ЉУБИТЕЉУ. Додуше, има различка и у Белановици, али ће му за видање постђурђевданских душевних рана бити потребна знатна количина нежних плавих латица!
Препоруке:
2
0
132 уторак, 27 март 2012 09:55
thinking maize@ Mирослав Анђелковић
Е, ако је Коштуница главна препрека ка срећи Србије, онда се ПРВИ БАЦАМ КАМЕНОМ на њега! Но, "КО ЈЕ БЕЗ ГРЕХА..." Уосталом, "DE GUSTIBUS NON DISPUTANDUM"! Узгред, Коштуница ИЛИ БИЛО КОЈИ ПОЛИТИЧКИ "дилбер" земље Србије, не утиче на мој статус! Сам га стичем, сам и губим, а успут помало (по 3-ћи, 4-ти пут!) прочитавам и "Самоме себи" императора Марка Аурелија. Ипак смо ми Срби, ЈЕДНИ ОД ЛЕГИТИМНИХ НАСЛЕДНИКА Другог Рима! Свако Вам добро!
Препоруке:
2
2
133 уторак, 27 март 2012 10:35
Мирослав Анђелковић
Е, ако је Коштуница главна препрека ка срећи Србије...

Не, није он препрека срећи Србије! Он је напросто неспособан да усрећи Србију. То је практично показао у претходних 12 година!
Да није неспособан, он не би о овом одсутном тренутку, кад нам је и за народ и за државу ''бити ил' не бити'', водио овако туњаву предизборну кампању под слоганом РАЗЛИЧАК! Да је способан, изашао би из салона, скинуо би беле рукавице и лаковане ципеле и повео би жестоку и беспоштедну кампању на челу патриотских снага. Па макар само поновио улогу Тројанског коња, али овог пута, на правој страни!!
Свако Вам добро желим, засејте србске њиве тим Вашим хибридима, док нам ЕУ није и то забранила!
И браћо Срби, без обзира којој патриотској опцији нагињете, ПАМЕТ У ГЛАВУ 6. маја!!
Нека нам је свима са срећом!
Нећу се више јављати на овој теми! Ред је да се и модератори мало одморе од нас, запенушених родољуба!!
Препоруке:
2
0
134 уторак, 27 март 2012 13:24
thinking maize@ Мирослав Анђелковић
Не бавим се хибридима, нису моји, већ су НАРОДНИ! Но, АКО И ТО ЗАБРАНЕ (погледајте КО дистрибуира семе "Pioneer"-a, највеће америчке семенарске куће!? Или КО од наших тајкуна стоји иза КАМПАЊЕ ЗА генетски модфиковане биљке, продукт "Мonsanto"-a, највећег светског продуцента тих биљака!? Треба ПРАТИТИ ТРАГОВЕ НОВЦА!), ГЛАД ЋЕ ОДЛУЧИТИ! Овако или ОНАКО! Свако Вам добро и ВАЖНО ЈЕ ДА НАША ПОЛОВИНА КОЛАЧА (па макар била и ИЗДРОБЉЕНА!) БУДЕ ВЕЋА ОД ЊИХОВЕ! МНОГО ВЕЋА!
Препоруке:
0
1
135 среда, 28 март 2012 13:25
LIka
Užas je ovako šta napisati! Kaže gospodin Tinkering maize da se ne bavi svojim hibridima, tj. oni su narodni. Valjda tako misli i da su sve nebuloze koje ovde iznosi ne njegove već narodne. Koliko je ta ideologija sumnjiva evo sada vidimo kada je Đilas, kada mu se lome pozicije, uputio otvoren apel DSS i Koštunici da eventualno podele vlast. Sramnije i kompromitovanijeod ovoga ne može biti. To je pravo lice jedne te iste politike koja se sprovodi od 2000. godine. Politike uništavanja zemlje i naroda u režiji prvo jedinstvenog tabora a onda i DS-ovog klona, DSS i njima srodnih partija. Ne izuzimam nikako tzv. Novu Srbiju niti naprednjake sa Tomom prevarantom. A na kraju u tu harmoničnu zajednicu ulaze i radikali kao, svakako, i socijalisti. Svima im je, manje-više zajedno da optužuju komuniste kao osnovne krivce za zlo koje je snašlo Srbiju. Danas vidimo koje su nam "dobro" oni doneli. Takvi se danas bave "krpljenjem krpica" da bi i bukvalno sačuvali svoju poderanu političku kožicu.
Препоруке:
3
1
136 среда, 28 март 2012 13:37
Vagabondo
Ma, ni po' jada što umreše borci za veliku ljudsku stvar već što osta ova neoliberalna boranija i njihove prišipetlje, demokratski, patriotski i novopravoslavni obraćenici koji zamućuju vodu. Oni, izgleda, još uvek vode borbu na "Ljubinom grobu" ali borbu koja se tiče jedino interesa kapitala i srpskih kapitalaca. A upregli su u svoje zaprege i ovog jadnog "kuruznog klipa" koji se ne samo okrunio već je i svoju osovinu izgubio pa i ne zna više oko čijeg interesa se okreće. Žalosno!
Препоруке:
2
1

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер