четвртак, 28. мај 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Сами смо одсекли део наше историје

Kоментари (426) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 13 март 2012 13:05
thinking maize
Ad 1. Фала Драгом и Вишњем Богу да неко ПОМИЊЕ ШТЕТОЧИНСТВО Божидара Ђелића по СРПСКУ НАУКУ! (О другим штеточинствима и другим штеточинама, други пут!)
Препоруке:
88
8
2 уторак, 13 март 2012 13:24
пара-историчар (врти 'де бургија неће)
О том извору говорим у посебној монографији која би требало да се појави из штампе током марта. Што се тиче саме сеобе Срба, то бих за сада прећутао, управо до изласка поменуте књиге из штампе. Читалац ће, у тој књизи, сазнати...


Читам: сазнаће ако књигу испазари, ако не испазари, не' да сазна.

Пласирање незнања, упакованог у бајке о небеском народу, најстаријем народу, пранароду, даје јако добру финансијску жетву.


Још не видех ни у једном излогу неку луксузну и скупу монографију "О Небеском народу".

А борба са произвођачима лажи и опсена најбоље ће се водити уз одређену законску регулативу усмерену према џеповима оних који ту маглу продају.


Народ каже: Неком из џепа - неком у џеп. Ал' шта зна народ кад' није студир'о...

Њихова вредност је, по прилици, тачно онаква каква је и Хитлерових дневника штампаних у Шпиглу.


Кад' је већ тај Милојевић "преварио трибунал" - "денацификујте Велеса!"
Препоруке:
98
10
3 уторак, 13 март 2012 13:32
Мирко Грбић, Бањалука
Глас вапијућег у пустињи....Када би ко имао рећи Руварцу , Станојевићу, Ћирковићу... и иним тамо горе колко се Сорошеве паучине размрежило по земљи Србији.....Некад се коло вило до Стамбола....али до Брисела неће. Србије ће нестати ал бриселског кола видјети нећемо !Патетично звучи ал на истину навија !
Препоруке:
56
62
4 уторак, 13 март 2012 13:35
Харун ал Рашид
Овај интервју са Тибором Живковићем је заиста драгоцен са становишта расветљавања разноразних и многих заблуда које данас узимају маха у српском друштву у вези са раном историјом Словена и Срба, али и у вези са историјом као науком. Одличан потез уредништва НСПМ-а. Предлажем да се на овеме све не заврши, него да се иде даље у истом правцу. Имамо ми много врсних историчара, научника од заната који су позвани да говоре на бројне провокативне теме из српске прошлости, свакако више него псеудоисторичар Јован Деретић, самозвани "Академик" који се рекламира и промовише плакатима по београдским бандерама!
Препоруке:
55
140
5 уторак, 13 март 2012 13:38
банедрал
Аман историографи па докле више тај Порфирогенит и држање за његово писмо сину(како да вара народе и владаре и отима од њих све могуће),када је то што је он написао само једно обично писаније а ви се сви хватате тога као пијан плота.Негде сам прочитао да су устцари сво то писаније лепо допунили фраљевци у неком самостану крајем ХVII века,е тек ако је то тако па зашто опет Порфирогенит , зар не постоји ниједан други историјски податак о Србима пре Стефана Немање???Шта је са папом Јованом Х ,који шаље писмо једним од првих христијана које је сам Апостол Павле превео у хришћанство,шта је са Страбоном итд итд...
Препоруке:
149
15
6 уторак, 13 март 2012 13:46
гаврило
Жалосно, жалосно, жалосно, заправо права биједа квази Историје.Одавно се нисам више насмијао него данашњем чланку у којем ДОКТОР ТИБОР објашњава историју Србског Народа!Жалосно у којем правцу идемо...ономад прочитасмо како треба направити ревизију карађорђевог устанка, изгледа да им није мало што смо се одрекли свих династија прије Немањића...овај дух који је створен петооктобарским пучем уништиће и оно мало здравог разума које бијаше преостао са оваквим докторима,директорима србских библиотека, историских институција...Угричићи,Прпе,Тибори,Кораћи...Мајко Србијо угасиће Те!
Препоруке:
171
21
7 уторак, 13 март 2012 13:46
rodina
Највећа грешка коју неки историчари праве, јесте да пореде догађаје, или, још грђе, процесе, између којих лебде столећа, праве провалије. То су плодна поља за стереотипе. Тако се, на основу два светска рата дошло до уверења, у српском народу, да су нам Немци најгори непријатељи, или, на основу само Првог светског рата, да су нам Французи највећи пријатељи, или да су нам Руси и отац и мајка. Нису то народне умотворине, то су учене конструкције, дела историчара, који су тумачи прошлости...


Dovoljno je pročitati ovaj pasus i uveriti se koje je ideološke provinijencije ovaj istoričar.Dakle imamo kao narod i kao država vrlo bogato istorijsko iskustvo sa Nemačkom i Nemcima (što ne znači da ne treba da imamo i razvijamo najbolje moguće odnose sa njima) a sada ispade da kao ne treba Srbi da robuju tim osećanjima prema Rusima, Nemcima itd to je kao fora prevaziđeno?! Nije ni čudo što propadamo kao narod i država.Dok istoričari sa univerziteta u državama...
Препоруке:
135
13
8 уторак, 13 март 2012 13:47
rodina
koje nas okružuju (ne baš u svim ali u većini da) uče svoje studente da su Srbi divljaci i kasapi a po zapadnoj Evropi nas u elektronskim i štampanim medijima i kroz stručnu literaturu predstavljaju kao neke primitivne bundžije i mentalno nestabilan narod, latentne šoviniste genocidnih poriva dotle mi umesto da se bavimo time kako nekako da sprečimo i makar zaustavimo tu vrstu brutalne kampanje ili da je ublažimo naši naučnici se bave davanjem nekih suvoparnih intervjua i ispravljanjem krive Drine (što je svakako neophodno i što pozdravljam ali ne baš u ovom osetljivom i specifičnom trenutku i vremenu za Srbe i da ne bude zabune molim vas nisam novoromantičar niti zastupam stavove o Srbima kao pranarodu i nebeskom narodu itd).
Препоруке:
57
7
9 уторак, 13 март 2012 13:58
расејање
Овај доктор као да је изашао из најдебљег коминтерновског шиљела!Јавите нам драги НСПМ је ли он преспавао цео двадесети век и епохолна открића Радоја Пешића, открића Винчанског писма које се процењује на старост 75оо година,које је са нашом Ћирилицом готово идентично, да ли је др.Тибор чуо како је др.Пешић дешифровао етруске артифакте путем винчанског писма или Србице како га је он звао?О чему овај доктор прича!Или је ово још једно замагљивање наше ПраИсторије и о којој Сеоби човек прича?О сеоби у 6-7 веку у којему је св. Бонифацио по Померанији,Пруској,Саконској...стављао наш Народ под нож и о првим изворима шта треба радити са србским народом у данашњим немачким покраинама.Изгледа да никад није чуо за 1/3 коју су Хрвати довели до савршенства?!Где су Шафарик, Готлиб,Робер...где су антички историчари?Само нам немојте написати да је човек Сорошев стипендиста јер то би заиста било превише!Јадно, заиста јадно!
Препоруке:
158
17
10 уторак, 13 март 2012 13:59
аса
Чињеница је да наша историографија ,како ву је данс познајемо настаје под Њемачким и комунистичким утицајем.Њемци су Вршили коолонијализацију и окупацију Спрских простора ,а комунисти су Србе прогласили као највећу опасност и стварали нове нације од Географских појмова . То је непобитно да имамо несрпску историју .
НАслов Кнјиге Јужни словени под византиском валшћу је потпуно нетачан,ја ту књигу по наслову небих ни читао .
Срби и Византија,је реална наслов,а могуће је чак Византија под Српском доминацијом 600 - 800 .
Срби као народ јасно постоје од 600 године и имају неке облике државне организације ,а то што су неке друге нација вјештачки настале у 19 18 17 16 вијеку или када су сви лјуди постали равноправни , за нас је потпуно неважно у овом контексту .
Хеленизације Срба јужно од македоније је било и после 1945 , 1912 и раније све до 600 .
А теза о славенизацији под византијском валшћу је посебно смијешна , како под туђов влашћу да буде славенизације и то манјине над већи
Препоруке:
134
11
11 уторак, 13 март 2012 14:01
страст
ха,ха, ха...човече не буди смешан!све то спали да ти се народ не би смејао,ха,ха,ха...
Препоруке:
88
8
12 уторак, 13 март 2012 14:09
vizionar
Bombardovanje Narodne biblioteke 1941. je bio zaista stravican kulturno-istorijski genocid nad srpskim narodom. Medjutim, jos gori od njega je ovaj danasnji"mirnodopski" kulturno-istorijski genocid od strane kojekakvih NVO-organizacija i njihovih nalogodavaca.
Препоруке:
156
2
13 уторак, 13 март 2012 14:19
jov.o
Dr Tibor Živković: Naseljavanje Srba, ali i Hrvata, predstavlja jednu od najlepših misterija našeg ranog srednjeg veka. Južnoslovenski istoričari, generalno, dele se na dve grupe – oni koji veruju u masovnu seobu Slovena na Balkansko poluostrvo, i oni koji smatraju da su u pitanju daleko manje „mase“ Slovena.

Toliko o "naucnoj metodologiji"...
Препоруке:
148
8
14 уторак, 13 март 2012 14:21
smecni becki poltron
Ako uzmemo da je Bečka škola još 1961. godine usmerila istraživanja na postanak varvarskih kraljevina poznorimskog doba, što je vremenom iznedrilo grupu izvrsnih teoretičara – Venskus, Volfram, Pol – u pravom smeru, onda je sada nastupio trenutak da se i srpska istoriografija, konačno, uključi u taj model razmišljanja.

Šta reći na ovo, no: Crna Srbijo!!! Bečko-berlinska škola caruje srpskom istoriografijom od sredine 19. veka, sad bi dr Tibor da je obnovi, da slučajno neko ne zaluta u vatikanski zabran!!!
Препоруке:
144
8
15 уторак, 13 март 2012 14:22
Рале
А шта је са Сарматима у античко доба. Грци Б пишу μπ, па тако у препискама Србати посташе Сармати. Па антички топоними Серм... Серб... Сирм... Има ли неки "позициониран" историчар у Србији који би бар претпоставио да нас ипак нису донеле (варварске) роде на Балкан?
Препоруке:
75
12
16 уторак, 13 март 2012 14:23
NIkola
Biti clan ove SANU meni umanjuje ugled ovog voceka. Zasto ta ista SANU ne uradi studiju o mogucnosti doseljavanja Slovena, pa da demantuju Deretica i druge. Zasto SANU ne uradi recimo studiju koliko su Jugoslavija i komunizam bili stetni za Srbiju i Srbe, ako se zna da smo iz oba svetska rata izlazili kao pobednici, a da su posle devedesetih Srbi se nasli u vise od 5 drzava. Zasto SANU ne istrazi koliko je tacno Srba pobijeno u Jasenovcu, koliko dece, kakva su sve zverstva cinili Hrvati nad nama u II ratu, ili mozda Ivan Goran Kovacic laze, jer nije poznavao metodologiju. Zasto SANU ne uradi studiju o tome da li Hrvati mogu biti Srbi katolici i da li su Bosnjaci ustvari Srbi muslimanske veroispovesti i da li su usvojili Srpski jezik ili kako ga oni zovu "stokavsko narecje". Da rezimiram, samo se govori o tome kako su Deretic i drugi nesposobni i kako nemaju skolu, a niko da ih argumentima pobije. Jer ako teme krenu da se otvaraju doci ce se do zakljucaka koji nekome ne odgovaraju
Препоруке:
68
8
17 уторак, 13 март 2012 14:27
jov.o
dr Tibor: Najveća greška koju neki istoričari prave jeste da porede događaje ili procese između kojih lebde stoleća. To su plodna polja za stereotipe. Tako se, na osnovu dva svetska rata došlo do uverenja, u srpskom narodu, da su nam Nemci najgori neprijatelji, ili, na osnovu samo Prvog svetskog rata, da su nam Francuzi najveći prijatelji, ili da su nam Rusi i otac i majka.

Tako je, vi istoričari bečke škole bolje znate od Srba ko su im neprijatelji a ko prijatelji - Rusi su im najgori neprijatelji, Englezi najbolji prijatelji, a Nemci i otac i majka!! Ubacite to odmah u školsku lektiru, uz onu lekciju da su Albanci starosedeoci na Balkanu i da su se Srbi doselili na Kosovo na albansku teritoriju (to uče deca u današnjoj Srbiji reformisanog školstva po Sorošu od Tinde Kovač-Cerović i prosvetne bande). Zrelo je za veliko čišćenje srpske kuće od dušmana!
Препоруке:
157
5
18 уторак, 13 март 2012 14:30
marija
Zivkovic: Istorija, uvek, nekome služi.

Slazem se. A kome vi sluzite?
Препоруке:
157
6
19 уторак, 13 март 2012 14:33
Gedza
"То је упоредиво са, рецимо, у физици, да је свемир одувек постојао – иако све говори, пре свега егзактни подаци, да је морао настати у неком тренутку. Ја бих себе прибројао у ону другу скупину –"
Dragi Tibore ovde si me izgubio!
Prvo sto sam naucio iz fizike je bilo da iz 'nicega' ne moze da nastane 'nesto'
Ta BIG BENG teorija je cista idiotija. Koji su ti to egzaktni podaci?
Препоруке:
88
8
20 уторак, 13 март 2012 14:37
uzgred
Jovana Papan: Rani srednji vek predmet je najžučnijih polemika u određenim krugovima, pre svega među laicima zainteresovanim za nacionalne istorije i njihove političke interpretacije, okupljenih oko tzv. srpske autohtonistike škole (novoromantičara), a takođe i druge balkanske države imaju svoje pandane našim paraistoričarima.

Jovana, ovo je ne samo netačno, već je i vrlo nepristojno. Tek da pomenem da je najznačajniji predstavnik savremene srpske autohtonističke škole Jovan Deretić, doktorirao istoriju u SAD. Ne mislite valjda da je metodologija bečke škole koju oličava dr Tibor živković superiorna u metodologiji bilo kojoj istorijskoj školi van Srbije, posebno američkoj istorijskoj metodologiji? Mislim da bi trebalo da se izvinite zbog ovog, nadam se, nenamernog propusta.
Препоруке:
61
10
21 уторак, 13 март 2012 14:42
slucajni prolaznik
Oprostite na digresiji, ali ovaj istoricar me neodoljivo podseca na nekakvog politicko-ideoloskog komesara, njegovi stavovi su tako rigidni, rezolutni - on "zna", on "precutkuje", od odlucuje, on presudjuje...

A jos kada se pogleda spisak njegovih "funkcija" :
Dr Tibor Živković je srpski istoričar srpske istorije ranog srednjeg veka. Radi na Istorijskom institutu SANU od 1997. godine, a od 2002. godine do 2010. godine bio je direktor ove ustanove, kao i glavni i odgovorni urednik Redakcionog odbora izdanja Istorijskog instituta


...covek da se zapita sta se desilo sa nasom naukom?
Препоруке:
140
6
22 уторак, 13 март 2012 14:54
Jovani od Vanje
Jovana Papan: Autohtonisti se često pozivaju na izvore iz 19. veka poput Miloša S. Milojevića, Velesove knjige itd.

A još češće se pozivaju na hiljade autora od antike do Gordona Čajlda, Jovana, da li ti je to poznato?

Jovana Papan: U doba Nemanjića, koje smatramo za „zlatno doba“ srpske istorije, običan srpski narod bio je u „svojoj“ državi u gorem položaju nego, na primer, Vlasi?

Gde si čula za ovu nebulozu, Jovana?

Na žalost, ovaj intervju je tendenciozan, plitak, i blago rečeno - jednostran.

Očekujem da Jovana obavi intervju i sa Jovanom Deretićem pa neka čitaoci sami prosudjuju o argumentima obe strane.
Препоруке:
130
6
23 уторак, 13 март 2012 14:55
thinking maize
Ad 2. Пошто сам ПРЕТПОСТАВИО какве ће реакције изазвати ставови др Живковића, нисам ОДМАХ реаговао. Ad 3. Да ли знате да Хрвати ЉУТО НАПАДАЈУ Порфирогенита, јер им УПРАВО ОН ОНЕМОГУЋАВА ДА СВОЈАТАЈУ Дубровник, више од пола Далмације (на север до Цетине!), уз ЦЕЛУ Херцеговину, ДВЕ ТРЕЋИНЕ Босне и ВИШЕ ОД ПОЛА Славоније! Ad 4. Јел истиче сам др Живковић, да АРХЕОЛОГИЈА може да донесе КОРИСНЕ НАЛАЗЕ!? Тако нпр. сазнао сам да су ПРЕЛИМИНАРНА истраживања др Ђорђа Јанковића 90-тих (археолошки институт Филозофског факултета и сарадник САНУ) на подручју западних делова Босне (околина Босанског Петровца) довела до открића ГРОБНИХ ХУМКИ ПАГАНСКИХ Словена (који су СПАЉИВАЛИ покојника и његове остатке, уз део имовине сахрањивали на КАРАКТЕРИСТИЧАН НАЧИН. Детаљи код проф. Јанковића!) из ТРЕЋЕГ ВЕКА НОВЕ ЕРЕ, ПРЕ Порфирогенитове СЕОБЕ! Ad 5. Ако је било Словена на Балкану пре Порфирогенитове "сеобе" (по свему судећи, БИЛО ИХ ЈЕ!), да ли је било и Срба, тј. ОТКАД ЈЕ ПРИСУТНО СРПСКО ИМЕ на Балкану!?
Препоруке:
43
54
24 уторак, 13 март 2012 14:59
Vatikan
Sami smo odsekli deo naše istorije

Niste. MI smo vam ga odsekli!
Препоруке:
133
3
25 уторак, 13 март 2012 15:06
мила
Мада је доста чудан интервју, њиме је отворена једна занимљива тема. Надам се да је редакција НСПМ планирала да уради и интервју са представником српске аутохтонистичке школе, да чујемо и другу страну?
Препоруке:
131
6
26 уторак, 13 март 2012 15:09
thinking maize "гледе" историје и историка
Ad 5, continuo. Академик проф. др Реља Новаковић проучавајући касну антику, открио је на старим картама, које су се односиле на подручја Анадолије и северне Месопотамије (не само Балкана), топониме, који се ПО СВЕМУ СУДЕЋИ односе на СРПСКО ИМЕ! Да ли и на српски етнос или бар српско племе, ТО ЈЕ ВЕЋ ТЕЖЕ ПИТАЊЕ! Према томе Даме и Господо, можда г-дин Живковић припада тзв. бечко-берлинској историјској школи, која баш није расположена према словенској прошлости, али би ВАЉАЛО, пре него што "БАЦИМО КАМЕН" да РАЗМИСЛИМО да ли је БАШ СВЕ што прича аутор non sence или ту има БАР МАЛО ИСТИНЕ!? Уосталом, овде на сајту неко помену да је ЦЕЛА ПРИЧА о "илирском пореклу" Албанаца ОБИЧНИ ФАЛСИФИКАТ, у шта сам имао прилике (читајући нека историјска дела, између осталог и др Живковића!) да се уверим! И кад узмемо у обзир да је и Порфирогенит ДОВОЉАН да РАЗБИЈЕ у "прах и пепео" све хрватске "аргументе" питам се, ЗАШТО ПОТЕЗАТИ "тешку артиљерију"!? Даље, др Живковић истиче "УПОТРЕБЉИВОСТ" историје...
Препоруке:
17
60
27 уторак, 13 март 2012 15:14
nn
slucajni prolaznik
...covek da se zapita sta se desilo sa nasom naukom?

Okupirana je i devastirana, planski, sistematicno. Pogledajte ko su sefovi najvaznijih "srpskih" obrazovnih institucija, SANU, instituta, arhiva - Slovenci, Hrvati, Mađari, Crnogorci... zar mislite da je to slucajnost?
Препоруке:
125
6
28 уторак, 13 март 2012 15:16
б.с.
Ја мислим да су генерације историчара дипломирале бечко-берлинску школу па сад не смеју ни да зуцну ако другачије размишљају.
Ево ја као лаик мислим: у ватиканским подрумима се крије много доказа о формирању квази нације-хрватске од Срба! Вишевековни пројекат, веома успешан. Савременици смо примене истог пројекта на црногорце, македонце, бошњаке. Шта уједињује све ове нације и патер германикуса? заједничка мржња према Србима и православљу!
Препоруке:
125
3
29 уторак, 13 март 2012 15:20
Колико знам
Господина је ДОС поставио декретом уместо С. Терзића.
Паметном доста.
Препоруке:
137
6
30 уторак, 13 март 2012 15:22
thinking maize "гледе" историје и историка, наставак
Даље, др Живковић истиче "УПОТРЕБЉИВОСТ" историје и то је видно из његовог излагања, коментара, а и литературе! Просто, то је УСУД историје, као ДРУШТВЕНЕ науке! Не видим ту ништа спорно! Спорно је КАКО ЋЕМО УПОТРЕБИТИ ИСТОРИЈУ и да ли ћемо се при "употреби" историје руководити ИСТИНОМ или се НЕЋЕМО ДРЖАТИ ИСТИНЕ УВЕК И СВУДА, тј. "КАО ПИЈАН ПЛОТА", како некад говораше Броз!? Ми Срби имамо ДОСТА ИСТИНИТОГ ИСТОРИЈСКОГ МАТЕРИЈАЛА, али је питање КАКО ГА УПОТРЕБИТИ и ПРЕДСТАВИТИ!? Даље, КАКО ПОПУНИТИ "РУПЕ" у ЗНАЊУ! НИСУ ДОВОЉНИ само "Il Regno di Slavi" Мавра Орбина и наши и грчки летописи, укључив и раба Божјег попа Дукљанина! Ваља то ПОТКРЕПИТИ, а ту су археологија, лингвистика, палеографија, па и ПРИРОДНЕ НАУКЕ у последње време, укључив неке области физике, хемије и посебно биологије (генетика, молекуларна биологија)! Но, зато је ПОТРЕБАН НАПОРАН, ДУГОТРАЈАН и надасве СКУП рад ЧИТАВИХ НАУЧНИХ ЕКИПА! Да ли то хоћемо!? Уосталом сетите се ПОЛЕМИКЕ коју је на НСПМ-у започео г-дин Маслаћ...
Препоруке:
18
50
31 уторак, 13 март 2012 15:29
б.с 2
Господин не помиње лингвистику која је као наука изузетно развијена и меродавна да да свој суд о кретањима народа. Ми лаици одлично видимо да је Јосип Јурај Штросмајер као етнички Немац и бискуп, вршио ватиканску дужност у корист хрвата:пласирао југословенску идеју да се "власи не досете", итд. Та идеја се веома успешно рециклира од стране бечких историчара и у случају шиптара. Данас се они уче да су пореклом од илира, тј. да су они прави наследници Балкана јер потичу од најстаријих. И док наука у њиховом случају веома лако може да побије истинитост те теорије, шиптарска просвета распаљује све већу националистичку ватру, а наша историја ћути. Затим ту је и покојни професор Милан Будимир, изузетни палеолингвиста чији целокупно дело вапи за једним стручним приказом. Имала сам прилике да видим да и снисходљивост према странцима чини битну особину неких тзв:"универзитетских професора"! Не заборавите Мајкла Волцера, фашисту који је постао почасни доктор Б.У (од стране ових на власти).
Препоруке:
119
2
32 уторак, 13 март 2012 15:29
Вукашин
Па добро до каквих сте ви дошли података? Чекате шта ће да каже "германска школа"? Недавно сам гледао једну емисију на црногорској ТВ, где је неки историчар написао око 20 томова књига под називом Монтенегрина Монумента. Он каже да је нашао доказе и у Ватикану да је наш народ од памтивека овде живео, и да је сва историја коју смо до сада учили лажна и монтирана. Како то да ви, стручњаци, знате боље историју од Марава Орбина, или нпр. од Ивана Томка Мрнавића, секретара у Ватикану (живео у 16. веку), који тврди да је Јустинијан био Србин. Да ли је Диоклецијан из Диоклетије? Да ли је Диоклетија Дукља? Да ли је тачно да се река Марица, како каже Милојевић, раније звала Ибар, а да се данашња река Ибар у песмама назива Рибар, а да се стварно звала Баранска река? Да ли је тачно, како каже Милојевић, да се Лазар крунисао у Призрену за цара, али се одрекао те титуле да би скинуо анатему цариградског патријарха коју је био бацио на цара Душана због његовог крунисања царском круном?
Препоруке:
97
5
33 уторак, 13 март 2012 15:35
thinking maize "гледе" историје и историка, још један наставак
Уосталом сетите се ПОЛЕМИКЕ коју је на НСПМ-у започео г-дин Маслаћ, полемишући са хрватским генетичарем др Приморцем! Г-дин Маслаћ је философ по образовању (врло талентован), али и човек који жели да се информише и из других области! Као биолог (моје основно факултетско образовање), занемарио сам генетику, посебну популациону генетику људи, са освртом на примену молекуларних метода, које доприносе разјашњавању досад СПОРНИХ МОМЕНАТА! Међутим ЗНАМ да СВАКА научна метода ИМА НЕДОСТАТАКА, има ЛИМИТЕ у ОПСЕРВАЦИЈИ ПРИРОДЕ, па се и ПОДАЦИ добијени тим методама МОРАЈУ СКРУПУЛОЗНО ТУМАЧИТИ! У том смислу, г-дин Маслаћ је открио МЕТОДОЛОШКУ МАНИПУЛАЦИЈУ, коју је спровео др Приморац (за детаље видите текст г-дина Маслаћа на НСПМ сајту)! А главни закључак др Приморца је био да су Хрвати и Бошњаци АУТОХТОНО СТАНОВНИШТВО БиХ! Како сад звучи!? Према томе Браћо и Сестре, нису бадава речи Доситеја Обрадовића о школама! Оно јест да и "школарац" може да "забрља", али зар ћемо "РУШИТИ" школе због тога!?
Препоруке:
22
55
34 уторак, 13 март 2012 15:38
б.с. 3
И Бранка Прпа се гура да је историчар, али од свог идеолошког опредељења (одана титоисткиња)не може добро да види. За њу су припадници Равногорског покрета и даље фашисти, а партизани који су у доброј мери заиста били фашисти и нанели немерљиво зло српском народу, они су и даље "ослободиоци".
Од тих субјективних надобудника нормалан Србин тешко да може да чује ишта истинито о својој историји, сви они као папагаји понављају францјозефовску паролу:Ултиматум, ултиматум...!И онда кад дођу у мајчицу Србију, заседну у директорске фотеље и крену да једу "леба без мотике", одједном ништа српско није добро, а најмање народ! Ето узмите пример Угричића, увео латиницу као једино писмо у Народну библиотеку, а новинари му певали хвалоспеве.
Препоруке:
113
7
35 уторак, 13 март 2012 15:40
јова
Досељавање Ј.Словена на ове просторе је превара католичко-фрањевска, и немачка.
Употреба назива Балкан уместо Илирија за период наводног досељавања, управо говори о монтажи.
`...Од Лесандра Србљанина...`,
`При мору управ српских страна, у пржинах пустих жала, лежи Троја укопана, од грчкога огња пала`-И.Гундулић
Препоруке:
75
5
36 уторак, 13 март 2012 15:47
thinking maize "гледе" историје и историка, крај!
Ви Браћо и Сестре нападате г-дина Живковића, али је Он, као и већина нас, само један слаби човек! Да ли је ХРИШЋАНСКИ, ако је ПОГРЕШИО, да се "бацимо каменом" на њега!? Даље, да ли је УПУТНО, једног, по свему судећи, ВРЕДНОГ ИСТРАЖИВАЧА, "отписати" зато што нам се његове, У ОСНОВИ РАДНЕ, научне хипотезе, не свиђају!? Да видимо шта говоре само Руси о словенској историји пре порфирогенита!? Шта говори нпр. Марија Гимбутас, Литванка и НАЈВЕЋИ СТРУЧЊАК за ВАНМЕДИТЕРАНСКУ ПРАИСТОРИЈУ Европе, ergo и праисторију Словена!? Даље, ваљало би нпр. налазе проф. Пешића о Винчанском писму/"Винчанском писму" (узмите како хоћете) ПРОВЕРИТИ кроз МОДЕРНЕ КОМПЈУТЕРСКЕ ПРОГРАМЕ! Да ли мислите да је модерна линвистика и даље заснована на Шамполионовим методама!? Према томе, то што је др Живковић изнео НЕКЕ ставове који нам се НЕ СВИЂАЈУ, не значи да су СВИ ЊЕГОВИ (или било чији!) СТАВОВИ НЕИСПРАВНИ! Па и ставове, који нас ВРЕЂАЈУ, ваља ИСПИТАТИ, еда би бар НЕШТО закључили из тога! "Школе браћо, школе!"
Препоруке:
18
75
37 уторак, 13 март 2012 15:52
Узгред на @uzgred:
„ ...Jovan Deretić, doktorirao istoriju u SAD. Ne mislite valjda da je metodologija bečke škole koju oličava dr Tibor živković superiorna u metodologiji bilo kojoj istorijskoj školi van Srbije, posebno američkoj istorijskoj metodologiji...“ . Не намеравам да браним г. Живковића, али ме занима да наведете, на ком је то америчком универзитету докторирао г. Деретић, који су његови историјски радови објављени у Америци током рада на докторату, итд... Уопште, велико је питање да ли има и докторат права (наводно, такође у САД). На страну формалне квалификације, али ако се погледају његове тврдње које често излазе изван домена кохерентности, човек мора да се упита како је некоме као он уопште могуће било шта веровати? Ипак – оно једно питање: Како оно беше са докторатом историјских наука из САД? Будите љубазни – одговорите, али конкретно, па онда можемо даље....
Препоруке:
18
91
38 уторак, 13 март 2012 15:54
Јован Стојковић
Становиште др. Живковића по питању формирања нација је радикално модернизацијско.
Нажалост у питању је некритичко преузимање теоријског модела примењивог на рађање неких западноевропских нација, рецимо француске. Тамо су заиста различити етноси стопљени у нацију "једну и недељиву" тек уз помоћ модерне економске трансформације која је људе отргла из њихових учмалих департмана одвојила их од матерњих језика, прописала обавезно школовање и војни рок који су заправо били обучавање како бити Француз.
Али како у Србији говорити о рађању нације тек након кидања породично-племенских веза, када је овде модернизација кренула, и то врло тромо, знатно након карађорђеве националне револуције. И како побогу говорити о међусобном искључивању традиционалних породичних веза и националног идентитета у народу који је управо у тој традиционалној родовској средини кроз епски десетерац сведочио о високој националној или боље рећи етничкој свести. Наравоученије, не примењивати преписане моделе.
Препоруке:
99
2
39 уторак, 13 март 2012 16:00
доротеа
Мислим да најмање што редакција може да уради након овога је да објави опширан интервју са Деретићем (апелујем на Јовану Папан да претходно прочита бар једну Деретићеву књигу, како би се избегла непрецизна и неумесна питања)
Препоруке:
88
9
40 уторак, 13 март 2012 16:12
Филозофија
Пажљиво сам прочитала интервју и у њему не видим никакву политичку обојеност коју су неки коментатори препознали.
@Thinking maize, слажем се са вама.
упознала сам Тибора док је био на стручном истраживању у Атини. Ученик професора Максимовића и човјек предан науци као он, је неко ко има кредибилитет историчара и поштење доброг научника. Његова теза да је много мање Словена дошло на Балкан је свакако боља за Србе, јер то значи да смо ми такође више аутохтоно станвништво него досељеници, како нам то пребацују Албанци а и Хрвати. Истина је да министри не улажу у науку, јер је њима догматизам много кориснији. Оно што Тибор говори је да ми имамо много неистражених локалитета који ће тек пружити многе вриједне податке о нашем постојању и нашој историји, а то је свакако добро а не лоше. Ми дакле имамо будућност и прошлост, и њу треба промовисати а не скривати као што то држава ради.
Препоруке:
24
91
41 уторак, 13 март 2012 16:17
Филозофија 2
Постоји фобија од науке и страх да ћемо сазнати нешто што ће срушити наше митове, а порука овог интервјуа је да управо знање јесте моћ и ако улажемо у науку и истраживање, нико нам не може ништа. Папир је све, и ако на њему остане запис, нико то не може оповрћи. Овако смо таоци наше новије историје и дозволили смо да нам народи из околине краду наслијеђе, језик, културу, културне споменике...
Препоруке:
26
65
42 уторак, 13 март 2012 16:17
Пане
Ствари су доста просте, али "некоме" не одговара истина. Зато "историју" не можемо сматрати науком, осим, евентуално, ако је сматрамо науком о лажном приказивању протеклог времена. Историја се не може изучавати парцијално, јер такво изучавање отвара безброј врата за вршење манипулација. Позивање на методолигије није ништа друго него покушај да се зачепе уста онима који нуде другачије виђење и другачије доказе. У изучавању историје се мора имати у виду: традиција, религија, лингвистика, топонимистика, археологија и мотиви на археолошким објектима, суседни владари и њихов однос, родбинске везе, па тек онда разна писанија разних историчара, јер је писње историчара прича о власти (углавном војним баханалистима) и великим градовима. Историја је прича о врлетима и народима који су живели по њима далеко до домашаја тешкооклопљених пешака и коњаника. О тој историји ниједан историчар до сада није написао своје дело.
Препоруке:
82
3
43 уторак, 13 март 2012 16:28
Миленко
Прилично је безобразно да се српска јавност етикетира параноицима који верују у завере прекрајања историје у тренутку када Клинтонка проглашава српску баштину на Косову и Метохоји за шиптарску, масакр у Сребреници се назива геноцидом (и поред евакуације нејачи), на америчким се универзитетима објављују научни радови о Милошу ”Копилику”, шиптарском јунаку, Срби се окривљују за најмање 50,000 силовања у БиХ, број жртава Јасеновца постаје до 80,000 (а понајмање Срба) у шпанским документарцима, ... списку фалсификата НИКАД КРАЈА!!!

Како се историјски институт није огласио ни по једном од ових питања, кад је све то у веома веома блиској историји?

Чињеница је да се све набројано дешава у двадесетом и двадесетипрвом веку, када информације за 10 секунди пропутују са краја на крај света, а колико ли је таквих и још горих ствари било онда када је било два писмена на хиљаду људи? Колико је човек параноик, а колико разборит, ако дозволи себи да сумња у званичне историје?
Препоруке:
123
2
44 уторак, 13 март 2012 16:32
Поносан што сам Словен
Прочитајте Живковићеву књигу па онда коментаришите!Књига се углавном бави насељавањем и хеленизацијом Словена у данашњој Грчкој, а тек у додатку и много мањем обиму насељавањем Срба и Хрвата. Етногенезу Бугара и македонских Словена скоро ни не помиње. Отуда и наслов Јужни Словени под Византијском влашћу 600-1025. Иначе Србија и Хрватска признају сизеренство Византије након слома Бугарске 1018. али само краткотрајно.Ја не разумем потребу за негирањем свог (превасходно) Словенског порекла. Словени су у много чему изузетни, што потврђује и њихова способност да мирно апсорбују друге народе.Уз то ми Срби имамо веома интересантну и богату историју и заиста нам не требају неки шарлатани Деретићи да са својим фантазирањима деградирају истински поучну и племениту науку као што је историја.
Препоруке:
18
103
45 уторак, 13 март 2012 16:38
atina
Jovana Papan: Autohtonisti se često pozivaju na izvore iz 19. veka poput Miloša
S. Milojevića, Velesove knjige itd

Evo sad sam pogledao poslednju knjigu Deretica Anticka Srbija, Bibliografija broji 207 jedinica, od
1. ТНЕ NEW ENGLISH BIBLE, Oxford University Press -Cambridge University Press, 1970.
2. SAMUELIS BOCHARTI: Geographia Sacra: I Pheleg, II Canaan, Cornelium Boutesteyn & Jordanum
Luchtmans, Lugdunum, 1707.
3. EUSEBII PAMPHILI: Opera Omnia, J.-P. Migne, Paris, 1857.
4. STEPHANUS DE URBIBUS, Jacobi De Jonge, Amstel Đodami, 1678.
5. APPIANI ALEXANDRINI: De Historia Romanorum, Firmin Didot, Paris, 1877.
6. VENERABILIS BEDAE: Opera Omnia, J.-P. Migne, Paris, 1862.
7. QUINTUS RUFUS: The Life of Alexander the Great, Francis Saunders, London, 1690.
Препоруке:
92
4
46 уторак, 13 март 2012 16:40
atina 2
pa do:
194. DOM MAVRO ORBINI: Il Regno degli Slavi, Pesaro 1601.
195. HERMANNUS CONTRACTUS: Chronicon, Patrologiae, Migne, Paris 1881.
196. EKKEHARDI URAUGIENSIS: Chronicon, Patrologiae, Migne, Paris 1881.
197. AIMOINI FLORIACENSIS: Historiae Francorum, Patrologiae, Migne,Paris 1880.
198. JOANNIS CINNAMUS: Historiae, Patrologiae, Migne, Paris 1864.
199. LAONICUS CHALCOCONDYLAE: Historiae, Patrologiae, Migne, Paris 1866,
200. E. PRICOT DE SAINTE-MARIE: Les Slaves Meridionaux, Armand Lechevalier, Paris 1874.
201. CAROLI DU FRESNE DU CANGE: Illyricum Vetus & Novum Historia, Haeredum Royerianorum,
Posonii 1746.
202. Епископ НИКОДИМ МИЛАШ: Православна Далмација, А. Пајевић, Нови Сад 1901.
203. КОНСТАНТИН ЈИРЕЧЕК: Историја Срба, Научна књига, Београд 1952.
204. FRANCIS PREVEDEN: History of the croatian people, Philosophical Librery, New York 1955.
205. EGINHARDI abbatis: Chronicon, Patrologiae, Migne, Paris 1864.
206. NICOLAUS III GRAMATICUS: Epistola synodalis, Patrologiae
Препоруке:
93
6
47 уторак, 13 март 2012 16:46
@Ponosni Sloven
Sloveni su u mnogo čemu izuzetni, što potvrđuje i njihova sposobnost da mirno apsorbuju druge narode.

"Sloveni" u periodu o kome govorite NE POSTOJE (o "Hrvatima" govoriti već je komično). Ali postojao je i danas postoji narod čije ime toliko ne podnosite da pominjete.
Препоруке:
111
5
48 уторак, 13 март 2012 16:51
za Jovanu od Dorotee
Јован Деретић, Античка Србија, Издавач Југо-ПИРС Темерин, Новосадска 170, 2000. (Mинистарствo за науку и технологију Републике Србије помогло издавање ове књиге.)
Књига Античка Србија је пета по реду књига др Јована И. Деретића.
Прве две су пишчево издање у Француској: Историја Срба, I том (Ница, 1975) и Историја Срба, II том (Ница, 1977). У Америци су објављене такође две књиге: Западна Србија, Publisching International (Chicago, 1995) која је имала још два издања, и Серби, народ и раса - Нова Вулгата, Muzeon, Publisching International,
(Chicago, 1996), друго издање ''Глас Српски'', (Бања Лука, 1998). АРБАНАСИ У СРБИЈИ, Никола Пашић, Београд, 1999.

Preporučujem ti da pročitaš poslednju knjigu, Antička Srbija, nakompletnija je, dobra osnova za intervju. Srećno!
Препоруке:
101
7
49 уторак, 13 март 2012 17:00
Влајко
Ја сам оцидентофобичан, евроскептичан, националиста(то, за неуке, није погрдан термин) и традиционалиста који иде у цркву и пише само ћирилицом. Уз све то ми није јасно зашто то мора да значи да све треба сматрати завером. Деретић је преварант који зарађује неукошћу и потребом овог народа да верује у неке грандиозне митове.
Не делим сва размишљања по питању историје и етногенезе са Живковићем, али човек је озбиљан научник и од њега се да нешто научити.
Зато народе књигу у руке која није лупетање, па онда коментари.
И сад наравно навијачки минуси.
Препоруке:
28
93
50 уторак, 13 март 2012 17:00
bolje da ne znam
@Koliko znam> Gospodina je DOS postavio dekretom umesto S. Terzića.

Lepo, znači direktor Istorijskog instituta SANU Tibor Živković je čedo dosovskog Kriznog štaba za nauku i prosvetu (pretpostavljam da se zvao tako nešto...). Mama mia, što bi rekli Italijani!
Pa što se onda čudimo što je država u agoniji? Kolonizovali su sve do poslednje prćije u nekadašnjoj zemlji Srbiji.
Препоруке:
106
8
51 уторак, 13 март 2012 17:12
bogoje
POMINJUCI DERETICA MOLIM VAS DA NE ZABORAVITE I G.OLGU PJANOVIC-DOKTORIRALA NA SORBONI,CITANJE NJIHOVIH DELA I NE UZIMANJEM ZDRAVOG ZA GOTOVO MOGUCE JE NASLUTITI NEKU ISTINU KOJA SIGURNO NIJE PISANA PO FRANJEVACKIM SAMOSTANIMA.NE CUDI OVO,OVAJ ISTORICAR BRANECI ISTORIJU PISANU PO DIKTATU BERLINA I VATIKANA BRANI I SVOJU TITULU,KOME JE JOS VAZNA ISTINA,NE ZABORAVITE I DA IMA NAS KOJI SMO TOTALNI EUROSKEPTICI I TRAZIMO DA SE MAKAR DOZVOLI JEDAN POGLED NA SRBSKU ISTORIJU U KOJU MI VERUJEMO SAMO ZATO STO JE SRBSKA A NE NEMACKA I VATIKANSKA!AKO JE VAMA ONA CIST ROMANTIZAM NAMA JE ISTINA!!
Препоруке:
106
10
52 уторак, 13 март 2012 17:17
Др
Ови тупави и затуцани кафански "историчари" што ватрено бране Деретићеве бисере су главни и једини аргумента аутошовиниста из "Друге Србије".
Препоруке:
17
95
53 уторак, 13 март 2012 17:18
Лазар БГ
Ако сеоба Словена (Срба) није била тако масовна и ако би то значило, као што значи, с обзиром на већ признату распрострањеност и масовност словенског присуства на Балкану у најранијем срдњовековљу, зашто Т.Ж. отворено не проговори о античком или бар касноантичком присуству Словена унутар граница и с оне стране граница Римскога царства? Зашто тако истрајно игнорише, попут својих истомишљеника лингвиста из АНУС-а, већ петнаестак година стара али судбоносна открића великог италијанског лингвисте др Мариа Алинејиа, директора одбора за израду Језичког атласа Европе, и не почну да размишљају у светлости његове у сваком сегменту и код нас доказиве теорије "палеолитског континуитета"? Ако нешто систематски игноришете значи или да вас је прегазило време или да вас то толико погађа као човека и научника да просто не смете да му погледате у очи и покушате макар да му се супротставите. О открићима генетике (руски професор Кљосов са Харварда) и да не говоримо...Речју, жалосно
Препоруке:
102
5
54 уторак, 13 март 2012 17:18
случајни пролазник
Хвала @Доротеа, @Атина, ово је било врло корисно
Препоруке:
77
4
55 уторак, 13 март 2012 17:21
mika
@Vlajko> Zato narode knjigu u ruke koja nije lupetanje, pa onda komentari.

Vlajko, a jel mozemo sami da odaberemo knjigu, ili moramo da citamo tu tvoju vatikansko-becku verziju srpske istorije?
Препоруке:
94
8
56 уторак, 13 март 2012 17:22
Јована
Не бих ништа додавала, само бих рекла да сам неописиво поносна на горње коментааре ових сјајних људи, мојих Срба. Такође бих поменула проф. Србољуба Живановића, антрополога светског гласа који је испитивао старе гробнице, који такође наводи и налазе ископаних старих гробова у Челареву. Његова супруга покојна је била близак сарадник проф. Радивоја Пешића. Наш дубок корен је разлог нашег упорног опстајања упркос тешким искушењима на овим просторима.
Препоруке:
111
5
57 уторак, 13 март 2012 17:24
@Lazar BG
Ako nešto sistematski ignorišete znači ili da vas je pregazilo vreme ili da vas to toliko pogađa kao čoveka i naučnika da prosto ne smete da mu pogledate u oči i pokušate makar da mu se suprotstavite.

Postoji i treća mogućnost - da deluju u milenijumskoj tradiciji vatikanskih cenzora!!!
Препоруке:
90
6
58 уторак, 13 март 2012 17:51
Иван Миљојковић
Етикетирати Деретића као шарлатана једнако је "кафански" и вулгарно попут етикетирања Живковића као Бечко-Берлинског зомбија априори.

@Харун Ал Рашид
Лепи човек по бандерама плакате за свој политички покрет, има на то право исто кол'ко и друге странке и покрети. Обратите пажњу да је то бандера, а не прескупи билборд, то потенцирам у смислу оног Живковићевог бисера о "ударању по џеповима".

@thinking maize
Слажем се са Вашим последњим коментаром, на страну Живковићево полит. определење, које је очигледно и које га у старту доводи доводи у сукоб са "аутохтонистима", кад човек нешто докторира онда је јасно да је томе посветио цео живот па га свакако вреди и чути и прочитати...

@Миленко
Ваш коментар потписујем
Препоруке:
8
28
59 уторак, 13 март 2012 18:03
@58. utorak, 13 mart 2012 16:51 Ivan Miljojković
Deliti s visine ocene i lekcije levo i desno, podjednako je vulgarno i kafanski
Препоруке:
55
4
60 уторак, 13 март 2012 18:17
Aleksandar
Odeljenje za istoriju na FF je odavno (bar od smrti Radovana Samardzica) jedna kompletna katastrofa u strucnom i svakom drugom smislu, ali oni koji su ovome dodelili doktorat morali bi da budu kaznjeni.
Препоруке:
84
7
61 уторак, 13 март 2012 18:31
Митар
Срби су живели на Хелму, Балкану, и нису тражли да се населе од Ромејског цара који је побегао из опсадираног Константинопоља.

Најјасније се то види из регрутног списка који даје Плиније Старији за 12 годину н.е. за Хелм - Балкан. На том списку има 27 племена, братстава, па се из њихових назива може лако закључити ко су, и чији далеки предци а Христови савременици: Деуре (Deure), Дерете - Деретићи (Deretini), Дермастије (Deraemistae), Диндари (Gindari), Глиндићи (Glinditiones), Сјеклоће (Siculotae), Вардићи (Vardaei), Денде (Denda), Шашићи (Sasaei), Сепићи (Separi?), Герићи(Gerumi) Ћеранићи (Cerauni?), Секулићи (Siculi), Рудињани (Rudini), Грабовци - Грабљани (Grabaei), Колендићи (les Colentins), Бунићи (les Bunes), Деснијати, , Мезеји, , Дукљани, , Деврње, , Даверци, Ликини, Сенади,.

KO СУ ОВИ????????????????
Препоруке:
77
6
62 уторак, 13 март 2012 19:17
Срђан Ђурић
Српски послератни историчари сами су најодговорнији за појаву надри-историје, зато што нису у стању да на целовит начин протумаче српску прошлост. Не познајем лично Тибора Живковића. На основу не до краја прочитане књиге ”Портрети српских владара” могу само да кажем да припада онима који скрупулозно користе изворе. Ипак, јамчим да неће бити у стању да реконструише досељавање Срба на Балкан. И то управо због недостатка маште, која је, заједно с интуицијом, најпотцењенији елемент истраживања у хуманистичким наукама. А можда најдрагоценији. Археологија и лингвистика, историја уметности, археографија, али и историја музике, филозофија и логика — све су то научне дисциплине које итекако помажу тачној и свеобухватној реконструкцији прошлог. Проблем је у томе што сва та уједињена знања обитавају само у уму генија, па ће тако наша слика у прошлости остати увек парцијална. Што се тиче Деретића, његово је место, уз још неколико егземплара, поуздано тврдим — у циркусу.
Препоруке:
16
71
63 уторак, 13 март 2012 19:18
Влајко
Какав материјал за другосрбијанце, да нас исмевају.
Нисмо Словени, само случајно личимо антрополошки на њих и случајно говоримо словенским језиком?
Шта се све не може продати овом народу.
Кладим се да су сви читаоци Деретића били комунисти или су из комунистичких породица. Таквима је лако увалити било какву идеју и одмах су верници.
Препоруке:
15
81
64 уторак, 13 март 2012 19:42
б-с-
Пише у једном од скорашњих уџбеника историје за 7.или 8. разред: аутор набраја који су народи живели преко Дунава, па је један од народа тзв. Лимигенти!!! Ако је лимес граница, а генте народ, значи то је "народ преко границе"! Па није ваљда властито име тог народа "Народ са границе"!А уз њих је набројано још неколико племена али они већ имају нека друга властита имена. Ја сам лаик, али ово сматрам намерном грешком. Набрајати народе за које се зна како су се звали и међу њих умешати један народ чије име именује све њих , то је бесмислица.
Препоруке:
74
1
65 уторак, 13 март 2012 20:19
Филозофија
Мени уопште није јасно о чему се овдје расправља. Вјероватно нисам у току...
Препоруке:
7
64
66 уторак, 13 март 2012 20:22
брм
да ли ви прво прочитате текст који (аутора кога) пљујете?
аутохтонисти налупетали сте се о погрешној особи .. она је наиме рекла "сеоба Словена се догодила, али у далеко мањем броју ... Племена која су се настанила северно од ових првих, славизирала су староседеоце" што би просечно интелигентној особи значило - МИ СМО СТАРОСЕДЕОЦИ!!! и још - "античку ДНК нико са простора бивше Југославије није радио"
нашли сте да вређате једног од ретких који не шири будалаштине о Сеоби Словена.
Препоруке:
11
76
67 уторак, 13 март 2012 20:31
брм
Лазар еее

"зашто не почну да размишљају у светлости теорије "палеолитског континуитета" зар ово
"Племена која су се настанила северно од ових првих, славизирала су староседеоце" не говори о "палеолитском континуитету"
Препоруке:
5
71
68 уторак, 13 март 2012 20:35
брм
"Деретићи (Deretini), Дермастије (Deraemistae), Диндари (Gindari), Глиндићи (Glinditiones), Сјеклоће (Siculotae"
ако томе додамо и Јовановиће (Џонсоне) Петровиће (Петерсене)Михајловиће (Микеле) и сличне... видећемо да су и данас сви Срби
Препоруке:
16
79
69 уторак, 13 март 2012 21:12
@Srdjan Djuric
Problem je u tome što sva ta ujedinjena znanja obitavaju samo u umu genija, pa će tako naša slika u prošlosti ostati uvek parcijalna. Što se tiče Deretića, njegovo je mesto, uz još nekoliko egzemplara, pouzdano tvrdim — u cirkusu. - rece ekspert za istoriju i sve ostale nauke, Pi-Ar Djuric!!!
Препоруке:
45
7
70 уторак, 13 март 2012 21:19
фрка
Неки су престрављени могућношћу да српски народ прогледа кроз наметнуту тмину "историје", сети се своје историје и својих корена и поврати самопоуздање и веру у себе. Отуда хистеричне реакције бечко-берлинских "правовераца" (на страну ове незналице које се јављају онако)
Препоруке:
80
6
71 уторак, 13 март 2012 21:23
Лазар БГ
БРМ:Зар ово "Племена која су се настанила северно од ових првих, славизирала су староседеоце" не говори о "палеолитском континуитету"?
Не говори, напротив - Ако су их досељена племена славизирала - српски речено пословенила, посрбила, онда, значи, староседелачка племена пре тога, по том схватању (бечке школе, нису припадала Словенима?!? Осим тога, шта озбиљан и одважан научник има да прећуткује и подразумева, он има да покаже и докаже, а исказима Т.Ж.-а нема ни најмање алузије на могуће старинаштво Срба на Балкану, а камо ли жеље да то доказује, ослањајући се на теорију "палеолитског континуитета" и протосрпске топонимије чији се погрчени и полатињени облици, уз мало више усредсређености, могу у изобиљу открити код античких аутора! Али онај ко се заклео на верност Бечу и Берлину, не може сведочити истину о своме народу, зато што му се она и неће и не може открити, све док се не ослободи страха од масонских пацки.
Препоруке:
83
5
72 уторак, 13 март 2012 21:29
mika
@brm: autohtonisti nalupetali ste se o pogrešnoj osobi .. ona je naime rekla "seoba Slovena se dogodila, ali u daleko manjem broju

Upravo u tome je problem - "seobe" nikada nije bilo u tom znacenju, to znaju istoricari becko-berlinske skole, zna i Zivkovic, ali ne zele da javno priznaju da su nekoliko vekova svesno lagali i obmanjivali naucnu i ukupnu javnost.

brm se nalupao jer je sve pogresno shvatio, pa i to sta treba da brani kod Zivkovica...
Препоруке:
70
5
73 уторак, 13 март 2012 21:42
Млади Џедај
Да резимирамо: Словени су се на Балкан вероватно доселили, али постоји мала вероватноћа да су одувек били овде. Није познато одакле су се доселили, али знамо да их је било или мало, или у великом броју. Нисмо још сигурни око детаља.
Препоруке:
28
54
74 уторак, 13 март 2012 21:53
брм
Лазар БГ
а шта ако су теорију о Словенима измислили баш Немци да би нас прогласили за дођоше у ИЛИРИК као што су они?
порешђај слике репрезентација Грчке Италчије с једне стране и Словачке, Пољске и Русије са друге стране наше па види на кога више личимо...

понекад треба веровати и својим очима..
а и ушима..
зашто Србин никад не користи српске речи из Душановог законимка дојам, тисућа, обитељ.. већ утисак, фамилија хиљада? и остале латинске и јелинске
Препоруке:
8
70
75 уторак, 13 март 2012 22:10
Димитрије
Друже Тиборе(!!!), када ћеш објавити шеснаестотомне Историју Срба, Великог Академика Милоша С. Милојевића?
Препоруке:
82
9
76 уторак, 13 март 2012 22:22
brm
Pridruzujem se predlozima da nspm uradi intervju sa Deroticem kao glavnim predstavnikom srpske autohtonisticke skole, pa da uporedimo argumente
Препоруке:
54
8
77 уторак, 13 март 2012 22:36
Пера Детлић
Не вреди много полемисати о тумачењима повесних догађаја, с обзиром да су извори више него скромни. И оно мало што их је било, вредно је током претходних столећа уништавано и сакривано. Историја као наука, ипак пре свега, зависи од ИДЕОЛОГИЈЕ.
Веома је дискутабилна објективност Др Тибора Живковића. Шта треба да значе следеће тврдње изнете у интервјју:
1. Историјска наука је, о овим егзотичним ауторима и делима, одавно рекла шта је имала. Милојевић је био, у најмању руку и најблаже речено, непоправљиви романтичар, док је Велесова књига 19-вековна творевина. Њихова вредност је, по прилици, тачно онаква каква је и Хитлерових дневника штампаних у Шпиглу.
2. Црна Гора је леп пример како се у модерно доба формирају нације, национални осећај, нове митологије.

Другим речима, судећи према Др Тибору Живковићу, српски аутохтонисти су псеудоисторичари, новоромантичари, фалсификатори и шарлатани, а заговорници дукљанске фашистичке идеологије су леп пример формирања нације???
Препоруке:
76
7
78 уторак, 13 март 2012 22:44
СЕРБОН
Мој деда,док је био жив ми је спомињао династију Оштривојевића,који су владали Србијом у 5 веку!Питам се шта господин,аутор ,зна о томе!!!Очигледно ништа!!!И које сеобе и долазак словена у 6 и 7 веку,глупости!!!
Препоруке:
28
9
79 уторак, 13 март 2012 22:49
Милета
Млади Џедај
то што ти не знаш неке ствари, па се због свога незнања покушаваш спрдати са туђим знањем, то је твој проблем и то је само за сажаљење. Довољно је доћи до сасвим мало неспорних података и укључити сопствени мозак, па закључити шта је истина, а шта лаж. Ево, како ти нпр. схваташ да Дунав извире испод Шварцвалда (Црна шума), он се некад звао Чрна, и утиче у Црно море (а пре уливања у Црно море поред њега постоји чувено старо насеље Чрносело). У подручју Шварцвалда су живели Раци (види старе карте), а Мађари и данас Србе зову Рацима. Како ти нпр. схваташ да је у Малоазијској Ликији постојало место Срб, кроз које протиче река Србица, да у Лици постоји место Срб кроз које протиче Уна, која се до доласка Млечана звала Србица, и да је код Лужичких Срба постојало место Срб кроз које протиче река Србица? Зашто, и данас, у генеологији Јекатерине Велике сви њени преци имају додатак Зербст (потражи, има на интернету)?
Препоруке:
73
63
80 уторак, 13 март 2012 22:57
Милета
- наставак -
Како то пре 6. века није било Срба, а за време Римске империје Градишка се звала Сербиниум? По чему је тако добила име? Како то да су у Малој Азији живели Венди, а познато је да Немци Лужичке Србе називају Вендима? Зашто се данашњи Беч звао Вин_до_бона? Зар није за повезати податак да су Рашани (Етрурци) имали град Сегесту, а Аугуст Октавијан је порушио Сегестицу (малу Сегесту) на територији данашњег Сиска? Како то да Максимин Трачанин, као римски император, никад не посети Рим буде најбољи друг Диоклецијана из Диоклетије, а отац му је био неки Микић (српско презиме које и данас постоји)? Зар то нису интересантна питања? Нису једина. Има их много.
Препоруке:
79
58
81 уторак, 13 март 2012 23:18
Ненад
Деретић је колико је мени познато завршио(само)факултет историје али зна старогрчки и латински..Иначе је доктор машинства..Међутим када се напада аутохтона школа не узимају се у обзир и други аутори...рецимо Олга Луковић докторант са Сорбоне,проф.Реља Новаковић,Проф Србољуб Живановић наш најбољи антрополог,проф.Ђорђе Јанковић наш најбољи археолог истеран са факултета јер је померио границу србског бављења на Балкану на 4 век(време римског царства)и то захваљујући истр.громила у Босни(гробова)..проф.Радмило К.Стојановић наш најбољи Санскртолог,проф.Петар Милосављевић наш најбољи познавалац србског језика...Ово нису лаици!!!А има их још доста...И њима никада није пружена прилика да кажу јавно своје мишљење.Па ако греше нека буду јавно изобличени.Или?
Препоруке:
51
5
82 уторак, 13 март 2012 23:18
Харун ал Рашид
Ја подржавам захтеве многих "деретићеваца" који сматрају да би било праведно да се направи и један интервју са "академиком" Јованом И. Деретићем. Тек онда ће боље моћи да се направи разлика између историчара у научном смилу те речи, какав јесте Тибор Живковић, и шарлатана и псеудоисторичара, горе поменутог самозваног "академика".
Препоруке:
15
73
83 уторак, 13 март 2012 23:21
Ненад
Када је на РТС пре пар година била емисија*Срби пре адама*где је исмевана аутохтона школа била су позвана три историчара и сва три(демократски)званичне школе.И проф.Радић и још један и проф.Ђорђе Јанковић који је својим истраживањем о присуству Срба на Балкану у 4 веку у време Римске Империје једним *потезом*избрисао све лажи Радића и екипе...
Препоруке:
72
6
84 уторак, 13 март 2012 23:42
Харун ал Рашид
Врло је занимљиво и индикативно да нам је ова псеудоисторијска лакрдија позната као "српска аутохтонистичка школа" предвођена Јованом Деретићем, стигла управо из Америке, односно са Запада, раме уз раме са најразличитијим сектама! Уосталом, на основу фанатичне реакције многих проаутохтонистичких коментатора, њихових догматизованих коментара, јасно је да овај псеудо научни правац има много тога заједничког са секташтвом и сектама, а не бих се изненадио да има везе и са разним обавештајним службама, рецимо, бечко - берлинским и уопште, германским.
Препоруке:
21
74
85 среда, 14 март 2012 00:43
vojvoda
"Треба рећи да античку ДНК нико са простора бивше Југославије није радио."
DR.Dragan Alavantic je 1997.g.stupio u kontakt sa vrhunskim naucnicima Markom Dzoblingom i Kris Tajlerom Smitom.Oni su rukovodili medjunarodnim istrazivanjima genetskog oblika-HAPLO grupa u evropskom stanovnistvu.Pratio se DNK koji se prenosi sa oca na sina(inace najmerodavniji)u kojem je ucestvovao i Institut u Vinci i ciji krajnji rezultati su usli u 5 najmerodavnijih(47 referentnih ustanova iz cele Evrope a u 8 se radilo istrazivanje)
Sa 100 uzoraka i ukrupnjavanjem rezultata ustanovljeno je da je genom sa oznakom XG2 najstariji i da su svi ostali proistekli iz njega.Ispostavilo se da je u Vincinom uzorku bilo najvise najstarijeg genoma XG2 i da smo po tome blizi Ircima i Nordijcima nego Rusima.Znaci da smo genetski koren Evrope i da je genom jako slican Kromanjoncima sto i imamo kao odlike na sebi.
Препоруке:
12
4
86 среда, 14 март 2012 01:22
vojvoda 3
Sta kaze vincansko pismo?Otkud toliko slicnosti i podudarnosti slova kojima se danas sluzi cela Evropa pa i sire od toga?Zasto direktiva Vatikana iz X veka svim kraljevima,biskupima i naucnicima glasi:"Slovenski ne citati"?
Mogli bismo do sutra ovako!Jednostavno nastavlja se pogrom i nipodastavanje Srpske istorije finansiranjem ovakvih i slicnih kvazi DR,Mr i zato sam uvek tvrdio da je i moja baba mogla da doktorira vec dva puta da je i malo imala volje.Zaturaju se namerno sve umne Srpske ali i svetske glave koje su malo ozbiljnije shvatali svoj poziv i bezkrupulozno podarile covecanstvu svoja saznanja i istrazivanja.
Dodje mi da na SANU okacim tablu "SUR Zlatno Burence"jer nemoze da se vidi dobro vino od dzibre koja pliva po povrsini...
Препоруке:
14
4
87 среда, 14 март 2012 01:23
vojvoda
Kad se sad nisam slogirao!Iz koje rupe ovaj izadje?
"Треба рећи да античку ДНК нико са простора бивше Југославије није радио."
DR.Dragan Alavantic je 1997.g.stupio u kontakt sa vrhunskim naucnicima Markom Dzoblingom i Kris Tajlerom Smitom.Oni su rukovodili medjunarodnim istrazivanjima genetskog oblika-HAPLO grupa u evropskom stanovnistvu.Pratio se DNK koji se prenosi sa oca na sina(inace najmerodavniji)u kojem je ucestvovao i Institut u Vinci i ciji krajnji rezultati su usli u 5 najmerodavnijih(47 referentnih ustanova iz cele Evrope a u 8 se radilo istrazivanje)
Sa 100 uzoraka i ukrupnjavanjem rezultata ustanovljeno je da je genom sa oznakom XG2 najstariji i da su svi ostali proistekli iz njega.Ispostavilo se da je u Vincinom uzorku bilo najvise najstarijeg genoma XG2 i da smo po tome blizi Ircima i Nordijcima nego Rusima.Znaci da smo genetski koren Evrope i da je genom jako slican Kromanjoncima sto i imamo kao odlike na sebi ako nesto uopste znate o Kromanjoncima.
Препоруке:
5
2
88 среда, 14 март 2012 01:53
Влајко
@ Сербон
И мени је моја прабака причала да на Божић долази извесни Божић Бата и доноси поклоне, али онда сам одрастао.

@ Харун
И да знаш нисам о томе размишљао, али ме не би чудило да си у праву кад кажеш да је то западњачки "тројанац". Нисмо Словени него неки ко зна шта, Атлантиђани ваљда, и тако немамо везе са другим Словенима (читај РУСИМА).
Препоруке:
8
60
89 среда, 14 март 2012 03:36
@@Srdjan Djuric
За мој укус превише интерпункције... С обзиром на сложеност опсервације можда недостаје?
Препоруке:
0
50
90 среда, 14 март 2012 05:55
Srboljub Savic
Drage sestre i braco-Srbi,
Da li nam je stalo do istorije Srba ili "etiketiranja"?
Mozda, zbog opste sklonosti ka "laksim disciplinama"
istorija nam ima vise rupa, nego tkiva.
To sto vec nema cvrste istorije od 1934/41/..
Istorija nastanka Jugoslavije je vec presla u politikantstvo.
Istorija Srba, Juznih Slovena i Balkana XVIII veka
je takodje, daleko od pouzdane osnove za istorije XIX i XX veka.
Istorija Srba i Slovena na Balkanu (doseljavanje ili ne )bez kontinuiteta, kao i zanemarivanjem istorija ostalih Slovena (najvece grupe naroda na najvecem delu Evrope), nemoguca je.
Podeljenost (besmislena) komentatora, odvlaci paznju od ocekivane uloge SANU i potrebe odbrane opstanka i kroz istoriju.
Politicko stanje na Balkanu danas, za nas-Srbe i
"slovensko pitanje", preti nestankom. Okovi i omca EZ, jos vise otezavaju rad istoricara.
Nedostatak naucne metodologije, ismevanje dijalektike, neadekvatna znanja jezika, lingvistike, koriscenje arheologije, ...
S. Savic
Препоруке:
6
1
91 среда, 14 март 2012 06:17
genom
Vojvodo,

Deder mi objasni odakle im materijal star 6000 godina? :)))) Kada lazes sinovac lazi umereno, a ne kao dereticevac
Препоруке:
5
63
92 среда, 14 март 2012 09:28
гаврило
Прво СЛОВЕНСТВО се тек употребљава од петог, шестог века Нове Ере,употребљава се како би се подијелио СРБСКИ Народ који је чинио огромну цјелину на евроазијском простору од Атлатика до Пацифика,по оној латинској-римској у којој се каже да да свим окупираним народима и територијама треба давати нова имена и правити раздор.То је један од начина зашто се употребљавају различита имена.Друго римљани су имали једна имена за исти народ а Грци друга.Стари грци су знали изузетно пуно племена са различитим именима али су она била само од једног Народа који се звао СРБИ.Зато у литератури можете наћи за СРБЕ разноразна имена:Серрби,Серви,Сирви,Зорби,Сурбен,Сармати... и дан данас Њемци нашу браћу Лужичке Србе називају Зорбен.Код Етрушћана имате исти приступ:Етрушћани себе називају једино и само:РАШАНИ, али их и називају и Венди и Венети и то са правом јер ВЕНДИ заправо значи СРБИ!
Препоруке:
71
3
93 среда, 14 март 2012 09:36
гаврило,2
Ако су Амстердам основали пре 4000 година Срби и ако се звао Светоград а Берлин пре 4400 и звао се Биљур,питам се одакле та имена,па ми данашњи знамо што значи и једно и друго име!Чак и Њемачка не спори да су Варвари-Словени први подигли Берлин.У самој њемачкој ћете наши на хиљаде топонима који припадају нашој језичкој грани.наравно многа су Њемци замјенили као што ће ускоро то урадити и Шиптари па ће наши прапрапраунуци учити по докрторима какав је Др.Тибор да Срба заправо никада и није било - била је једна сеоба мала, па друга и нестали су.Смијешно до бола!Ако је тражено на Берлинском конгресу,а тражено је, да се одрекнемо све своје Историје прије Немањића па чак и Великог Душановог Царства,оно које ми знамо у школама је заправо за више од трећине мање и ако постоје,за сада познате,4 карте правог душановог царства имамо ралога да не вјерујемо Бечко-Берлинској школи а управо Наша Аутохтона Школа је показала у ком правцу треба ићи и направити отклон од њемачких школа које фалсификују..
Препоруке:
74
3
94 среда, 14 март 2012 09:44
гаврило
Још нешто о СЕОБАМА!Поставља се питање да ли смо ми заувијек били на просторима Подунавља гдје су центри писмености и културе били на великом подручју Винче, лепенског Вира, Старчева и у сливовима свих данашњих србских ријека Мораве,саве,Тисе итд или смо пак са Иранске Висоравни како сматра једна група научника!Моје мишљење је да смо заправо били и на једном и на другом мјесту јер како објаснити сличности између санскритског језика и нашег србског.Како објаснити појављивање имена СРБИНДА у најстаријим писаним индијским списима ВЕДЕ овог имена када се зна да свако име заправо представља вођу Племена? Како објаснити да се у ведама спомиње име ОНОГОШТ ато знамо да је старо име НИКШИЋА! Како објаснити да Оксфордски речник не може да разумије одакле у Индији неразумно пуно топонимских ријечи које се не уклапају у индијко говорно подручје и њима су потпуно неразумљиве а ријечи су следеће:Србица, Рашка, Дуге Пољане, Црна Гора,Ибар...око 150 ријечи? Одакле су оне у Индији?
Препоруке:
72
5
95 среда, 14 март 2012 09:54
гаврило,4
да кренуо сам о СЕОБАМА и ту је можда др.ТИБОР донекле у праву али не из разлога којег сам ја наишао у литератури.када су Њемци кренули са покрштавањем цијела данашња сјеверна и источна њемачке су били насељене искључиво нашим племенима:Љутићи,Добићи,Карани...чак је Њемачка била у једном периоду подијељена на Горњу и Доњу Сербију.Интересантно је за два града која су се називали ЉУБИЦА један се налазио на самом сјеверу Њемачке и данас је то ЛИБЕК којиему је име промијењено негдје почетком 16 вијека и ЉУБИЦА која се налазила на ПЕЛОПОНЕЗУ у Грчкој!Но да се вратим на покрштавање које је воила римокатоличка црква, тада још не подијељена и коју је предводио њемачки светац Св.Бонифацио.не би ми ништа знали о томе да Њемац није био вриједан и све је записивао ањегове забиљешке су пронађене у Ватикану и наравно публиковане.данашњи РУГЕН, острво у Балтичком мору иначе Балтичко море се хиљадама година звало Србско море,прије се звало РУЈАН и било је сједиштњ култо праСрба!
Препоруке:
67
4
96 среда, 14 март 2012 10:03
гаврило,5
На том острву и данас се може видјети исклесан,туристичка атракција, у огромном дрвету наш пра бог ТРИГЛАВ са три главе.У том култном сједишту долазили су да се моле и сва нордијска племена,нарочито данас познати као ДАНЦИ!Но да се вратим на Св. Бонифација и његове инквизиторе и његове списе како су они та племена ставили под огањ и нож, како су им рушили ТОТЕМЕ и храмове који су били направљени у облику саћа,саграђени од дрвета и кожа са живописним сликама које су славиле Природу односно ЖИВОТ!У његовим списима се први пут помиње погром 1/3: једну трећину побити,једну протјерати и једну превести у нову вјеру!!!Та племена која су преко 200 година ратовала и приужала страшан отпор њемачким хришћанима у поразу који је услиједио настало је и велико помјерање народа који се исељавао на Исток и Југоисток.Ти који су се насељавали на Југоисток је заправо то та СЕОБА о којој се ламентира,сеоба гдје су дошли назад својој браћи која су живјела на Хелму односно балкану!
Препоруке:
69
4
97 среда, 14 март 2012 10:05
гаврило,6
Људи, опростите не могу више да пишем ако вас интересује нађите литературу,ово су подаци највише од страних аутора за које др.Тибор сигурно није чуо јер нас не би засмијавао оваквим глупостима,НОТОРНИМ ГЛУПОСТИМА!
Препоруке:
69
4
98 среда, 14 март 2012 10:11
prava tragedija
Tragedija ove drzave je to što joj vatikanski "istoričari" i dan danas, 2012. godine, udeđuju i određuju istoriju naroda. Prava tragedija!
Препоруке:
71
4
99 среда, 14 март 2012 10:33
брм
@ mika
хвала што си ми отворио очи... ја сам мислио да када неко први пут у научној јавности објави процену да је досељених СЛовена у 6 и 7. веку било максималмно 3-5% у односу на укупно домицилно становништво значи да негира сеобе... а уствари је обрнуто, Тибор се само прерушио да нас слуди чињеницама.. срећом ту су будни на бранику отаџбине ... и машински инжењери
@ brm
поздрав латинском имењаку
Препоруке:
3
53
100 среда, 14 март 2012 10:37
брм
гаврило,12345
лепо је што изучаваш историју северних народа..само какве везе они имају са нама из Илирика .. шачива њих је давно напуситила те просторе и интегрисала се међу нас ... ми смо прихватили и модификовали по нашки њихов језик.. и сада по браћи Расима говоримо "италијански руски" користећи већином латинске и јелинске речи и они нас ништа не разумеју због интонација иако су словенске речи исте..
Препоруке:
4
55
101 среда, 14 март 2012 10:59
vojvoda
genom "Deder mi objasni odakle im materijal star 6000 godina? :)))) Kada lazes sinovac lazi umereno, a ne kao dereticevac"
Kao prvo mora da si 20-25 godiste kad me nazivas sinovcem!Kao drugo,to sto nekoga licno prozivas i nazivas lazovom samo govori o tvom licnom vaspitanju i edukaciji koju si ocigledno dobijo od G-dje Branke Prpe dok je jos bila uciteljica u osnovnoj skoli!Da imalo citas i pratis sta se desava u svetu nauke znao bi da uzorci o kojima sam samo napomenuo su prosuti(figurativno receno)od Dunava ka Pozarevcu i datiraju od praistorije do danas.Metod radiokarbonskog datovanja radjen u britanskom muzeju sa uzorcima odavde je pokazao da su uzorci stari oko 10 000 godina.Eksperiment je zavrsen i dokazan ali normalno da nije previse reklamiran jer nad naukom postoji ta sapa zla koja odabire sta ide u javanost a sta ne.I cisto da znas da lobanje koje su pronadjene u Zitistu i Petrovom selu su stare 40 000 godina.Moras malo izaci iz tog virtualnog sveta da bi video oko sebe!!
Препоруке:
25
3
102 среда, 14 март 2012 11:07
Istok
Nova genetska istrazivanja nepobitno pokazuju da su Srbi a i (drugi: Hrvati, Slovenci, Rumuni , Makedonci, pa cak i neki Albanci iz Albanije ali ne i sa Kosova starosedeoci Balkana- turska rec u znacenju krv i med).Muskarci iz ovih nacija imaju(misli se na muskarce)dominantnu haplo grupu I koja je nastala na Balkanu. Sve ostalo, jezik, religija, kultura , obicaji , nacija nisu mogli da uticu na haplogrupu I. Neosporno je dokazano da u muskaraca iz Hercegovine ova haplogrupa ide do 68%, ali nigde nije receno da li su ti muskarci Srbi, Hrvati ili Muslimani. Ta I haplogrupa je u Norvezana do 38%.
Saljem vam i naslov clanka is Wikopedije(gde je prikazana tablica sa 8 evropskih haplo grupa prisutnih na Y kromozomu koje se prenose sa oca na sina za sve evropske narode):Y-DNA haplogroups in European populations
Saljem vam i adresu site-a na Web-u.
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_groups_in_Europe#cite_note-Malaspina2003-16
Za neverne Tome. Srecno!
Препоруке:
5
3
103 среда, 14 март 2012 11:42
б.с.
Мислим да је теорија о великој сеоби народа намерно пласирана од германа јер су они једини који су дошљаци у Европи! Доказ је њихова страшна потреба да освајају, ако сумњате, запитајте се да ли су у прошлости могли бити другачији него што су данас? Све нам је пред очима, само треба да научимо да гледамо. Из свог страшног комплекса дошљака, кренули су да староседеоце словене етикетирају као дошљаке да би могли да их искорене.Доказ је постојање Лужичке Србије у срцу Немачке! Нису се смирили док староседеоце нису сабили на пар квадрата у дворишту!Немачки комплекс више расе такође потиче од њиховог касног доласка у Европу. Да се не би осећали мање вредним, они су измислили да су више вредни!Данашња уједињена Европа је такође доказ њиховог осећања инфериорности: Потребно им је да све држе на окупу и да контролишу ситуацију, јер забога, могао би неко да им извуче столицу на којој седе, а столицу су украли, давно у прошлости. Има ли и у немачкој нешто немачко а да је старије од средњег века?
Препоруке:
66
2
104 среда, 14 март 2012 11:46
б.с.наставак
Нема!Од Балтика до Медитерана све је словенско, сви археолошки остаци. Немци су безкореновићи и то не могу да нам опросте. Зато нас уништавају. Чак и кад смо њихове слуге, нисмо довољно добри. Зато никад не смемо да им будемо слуге.
Препоруке:
68
2
105 среда, 14 март 2012 12:15
Miki
e, stvarno je bruka da vam ne rade komentari, pozovite nekog pismenog programera da vam to osposobi, nemojte se sramotiti nije ovo 1997.
Препоруке:
6
2
106 среда, 14 март 2012 12:33
genom
Vojvodo, prava si neznalica. Znaci metoda c-14 dala ti je podatke o genetskom poreklu Srba? Ti covece mesas babe i zabe - kao i svaki neobrazovani dereticevac. :))))
Препоруке:
4
61
107 среда, 14 март 2012 13:07
б.с.наставак 3
Тај исти пресликани комплекс "скорашњих" су германи имплантирали хрватима. Добар рецепт за конверзију Срба у хрвате је оптужити Србе да су дошљаци! Отуда прогањање Срба из хрватске, отуда бесомучна потреба да се пумпа хрватска историја! А савременици смо и бескрајне, наше српске трпељивости у односу према другима и другачијима. Али врх народа, тзв. елита, она је одавно у германском програму имплантације. Отуда њихово бесомучно измишљање "музеја толеранције" као да нисмо толерантни, називање српског народа фашистоидним, пљување по народу као да они нису из тог истог народа. Па и то је већ све једном било:"Великаши, проклете им душе, на комаде раздробише царство!"
Препоруке:
66
2
108 среда, 14 март 2012 13:11
Харун ал Рашид
Увек сам се питао, како Јован И. Деретић и њему слични "академици", "историчари", а по образовању и звању правници, машински инжињери, официри, таксисти, пијачни продавци, пропали политичари и слично, дакле, како објашњавају чињеницу да, ако су заиста Срби владали читавим светом и ако стоје у основи културе и идентитета свих савремених народа, како то да нису оставили неке значајније културно материјалне трагове, грађевине, списе, и томе слично, него само по неки топоним и ништа више?! Зар је толика сила могла да нестане без трага и гласа, и да се сведе само на територију данашње Србије и српских области од Цетине до Бојане?
Препоруке:
14
72
109 среда, 14 март 2012 13:30
222
Можда би било трагова да Немци нису у прах и пепео претворили Народну библиотеку Србије на Косанчићевом венцу.
Препоруке:
71
7
110 среда, 14 март 2012 13:33
гаврило@ б.с.
По старој књизи ПОСТАНКА Њемци, СРби и Иранци су аријевска племена која потичу од једног претка!Зашто се Њемци понашају према нама тако како се понашају је тешко објашњиво али се претпоставља да је велики раскол настао негдје око 4500 прије христа!
Препоруке:
43
9
111 среда, 14 март 2012 14:07
гаврило@ брм
Човјече, немјешај се ако ништа незнаш, можда нисмо ни ми у праву али бар тражимо,читамо а ако већ тражиш доказе гдје ћеш већи доказ од СРБИЦЕ или Винчанског писма које је за сада најстарије на свијету и које Њемци хоће да прогласе "европским" или "подунавским" само да не буде СРБИЦА.А то што се СРБИ помињу у историјама египта, кине, индије,старегрчке и Рима ни то изгледа није довољно.Наше храмове посвећене Перуну, Световиду,Триглаву и осталим Боговима прављени су од дрвета и коже огромних размјера, спаљени су као што је Св.НИКОЛА наш крснославац рушио паганске храмове по старој грчкој,,нама су дрвећа света зависно којем које племену и ми смо остављали записе на дрвету, кожама али имате и златнидискобол са крита написан пре 3800 пре христа на којем се налази СРБИЦА!
Препоруке:
67
6
112 среда, 14 март 2012 14:09
гаврило@ брм
ијош нешто БРМ,ми имамо најстарији споменик - ЖИВИ ЈЕЗИК, који ће ови ЖУТИ са ТИБОРОМ,УГРИЧИЋЕМ и разноразним Прпама,Јовановићима и Кораћима уништити још за нашега вијека!
Препоруке:
65
7
113 среда, 14 март 2012 15:52
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим...
Прво, УВЕК се чудим оном "ДВА Србина, ТРИ ПАРТИЈЕ", ма колико да ме СТВАРНОСТ уверава у то! Доста сам прочитао ван струке и лектире, па између осталог и "оца историје", који у своме делу рече: "Трачани су НАЈБРОЈНИЈИ НАРОД на Земљи ПОСЛЕ Индуса и били би НЕПОБЕДИВИ, да нису МЕЂУСОБНО ПОДЕЉЕНИ!" Многи ОЗБИЉНИ истраживачи ПРЕИСТОРИЈЕ повезују АНТИЧКЕ Трачане и Ските са ПРОТО-Словенима, указујући на низ момената и доказа (посредних и непосредних, добијених помоћу најразличитијих дисциплина), који на то УКАЗУЈУ! Но, као што зна сваки ИОЛЕ ПРИЉЕЖНИ ПРАВНИК, ИНДИЦИЈА НИЈЕ ДОКАЗ! Ergo, имамо ПРЕМНОГО индиција да су СЛОВЕНИ "народ најстарији", али то ваља ДОКАЗАТИ! Значи, питање ПАРА, ВРЕМЕНА и ВОЉЕ! (Редослед према РАСТУЋОЈ важности!) Друго, ми овде СВИ БРКАМО "САДА", "ЈУЧЕ" и "ДАВНО"! Треће, ПЛЕМЕ, НАРОД и НАЦИЈА су ПОСЕБНИ ПОЈМОВИ НАРОД је етничка и језичка заједница, НАЦИЈА је политичка заједница (која се може, али и НЕ МОРА поклапати са народом!), а племе је ДЕО народа!
Препоруке:
8
15
114 среда, 14 март 2012 15:56
Konstantin Porfirogenit
Braćo Srbi, sve što sam napisao jeste Istina i samo Istina. Kunem Vam se da nisam lagao.
Препоруке:
7
65
115 среда, 14 март 2012 16:08
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим..., наставак
Четврто, ИМЕ неког предела, објекта, људске групације НИЈЕ ДОКАЗ КОНТИНУИТЕТА! То се МОРА ДОКАЗАТИ! Зато проф. Ђорђе Јанковић ИДЕ у околину Босанског Петровца НЕПОСРЕДНО пред рат, па чак И ТОКОМ САМОГ босанског рата, да би ИСКОПАВАО "громиле" (надгробне хумке) ПАГАНСКИХ Словена из 4-тог, па и 3-ћег века! Јер он ЗНА, да ИНДИЦИЈА НИЈЕ ДОВОЉНА! Пето, ПОСТОЈАЛО је СЛОВЕНСКО ПЛЕМЕ Срба, које је живело у Лужици и Саксонији на југоистоку модерне Немачке и које је ВЕРОВАТНО по позиву византијског цара Ираклија (због одбране од Авара, тадањег НАЈВЕЋЕГ византијског и словенског непријатеља) дошло на Балкан 30-тих година 7-ог века, ПРИВРЕМЕНО населило се у садањој егејској Македонији (град Сервија) и онда се под ПРИТИСКОМ околних СЛОВЕНСКИХ племена (Драгувити, Сагудати, Струмљани) ИСЕЛИЛИ на САДАЊЕ ЕТНИЧКО ПОДРУЧЈЕ Срба! Тамо су ПОДВЛАСТИЛИ, како локално ромејско ГРАЂАНСТВО, тако и ПРЕ ЊИХ ДОШАВША СЛОВЕНСКА ПЛЕМЕНА! (Сличан пут је био и пут предака Хрвата.) Ти су Срби ИСТОВЕТНИ Лужичким Србима!
Препоруке:
6
22
116 среда, 14 март 2012 16:21
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим..., још један наставак
То Вам је УКРАТКО препричан ПОЧЕТАК дела књиге др Живковића "Словени и византијска власт до 1018", који се односи на Србе! Значи, СЛОВЕНСКО ПЛЕМЕ, које се ЗОВЕ Срби, дошло је из Лужице на Балкан! Сад да ли ПРЕДСЛОВЕНСКО ИМЕ СВИХ Словена можда било СРБИ или не, то НИШТА НЕ МЕЊА! Сетите се "аутохтонисти" да међу МОДЕРНИМ Словенима ПОСТОЈЕ два Народа (Словенци и Словаци), чији је САМОНАЗИВ ИСТОВЕТАН са ЗБИРНИМ ИМЕНОМ СВИХ Словена! И нешто не чух да се неки Словенац или Словак "буса у прса" да припада "народу најстаријем" и да је "Словачка/Словенија, све до Владивостока"!? Према томе Браћо и Сестре, мало СКРОМНОСТИ НИЈЕ НА ОДМЕТ! Шесто, ако је то словенско ПЛЕМЕ подвластило И ДРУГА СЛОВЕНСКА ПЛЕМЕНА, која су насељавала ту област (нпр. Морављани), то не значи да смо ми мањи Срби!? Уосталом, једно ТУРСКО ПЛЕМЕ даде своје ИМЕ целом СЛОВЕНСКОМ НАРОДУ!? Што Бугарима не смета да у НАРЕДНИМ ВЕКОВИМА (негде до Милутина) БУДУ НАЈАЧА СЛОВЕНСКА ДРЖАВА на Балкану!? О ЋИРИЛИЦИ, да и не говоримо!
Препоруке:
6
20
117 среда, 14 март 2012 16:32
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим..., идемо даље
Седмо, ако је словенско племе Срба ПОДВЛАСТИЛО ЛОКАЛНО ВИЗАНТИЈСКО ГРАЂАНСТВО, то не значи да су ти људи Не-Словени! Историјски их знамо као ГРАЂАНЕ Римског Царства на Балкану, који су ДЕЛОМ потицали од бракова римских ветерана (пореклом из свих делова царства!) са локалним девојкама, а ПРЕМОЋНОМ ВЕЋИНОМ је то било локално становништво о чијем етничком саставу не знамо ништа у ИСТОРИЈСКОМ погледу! Зна се да су у ЛОКАЛНОЈ ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ на Балкану на отприлике 2/3 територије био КОРИШЋЕН ЛАТИНСКИ, док је на око 1/3 пространства Балкана био коришћен ГРЧКИ језик! Што не значи да су око 2/3 Балканаца били Латини, тј. Романи, а 1/3 Грци! То значи да су ти језици били КОРИШЋЕНИ! Ништа више! Многе ПОСРЕДНЕ ИНДИЦИЈЕ УКАЗУЈУ на МОГУЋУ ВЕЗУ СТАРОГ БАЛКАНСКОГ СТАНОВНИШТВА (иначе једног од НАЈМАЊЕ РОМАНИЗОВАНИХ ДЕЛОВА тог царства!) са ПРОТО-Словенима! Тако Бугари имају ВРЛО РАЗВИЈЕНЕ "Траколошке студије", где доказују ВЕЗУ Трачана са Северцима и савезом 7 племена, СЛОВЕНСКИМ СУПСТРАТОМ Бугара!
Препоруке:
5
27
118 среда, 14 март 2012 16:33
сетите се Ватикана
@bs Потребно им је да све држе на окупу и да контролишу ситуацију, јер забога, могао би неко да им извуче столицу на којој седе, а столицу су украли, давно у прошлости. Има ли и у немачкој нешто немачко а да је старије од средњег века?
Тачно је све то што кажете, то вам неће оспоравати чак ни било који озбиљан немачки историчар или археолог. Али недостаје нешто важно у вашем ставу. Наиме, да би неко поступао тако сурово, доследно, систематично, у току дугог временског периода, није достатно објашњење говорити само о геополитичким мотивима немачког вођства. У питању је нешто много потмулије, тамније, злокобније. Неопходна је сила која је уверена да тим злим делима чини нешто добро. Само тако су та зла у очима убица "оправдана", јер како би могли живети с тим на савести. Како би Хрвати могли сваког јутра устати са свешћу да су мучили и настрашнијим начинима УМОРИЛИ У ЛОГОРИМА 700 хиљада жена, деце, Срба,Јевреја и Рома? Како би могли гледати у очи своје "недоклане" суседе?
Препоруке:
68
2
119 среда, 14 март 2012 16:39
сетите се ватикана 2
Дакле, како је могуће живети са таквим злочинима на савести? Само тако што ће им неки ауторитет усадити веру у то да тај злочин није био злочин, и да он има дубљу сврху. Ко има такву моћ? Не треба много тражити - сулуди злочиначки умови седе у Ватикану, ширећи своје опаке ПОЛИТИЧКЕ науме преко католичких „војника“, лидера партија и изузетних појединаца добро распоређеним у свим институцијама и владама до који допире дуга ватиканска рука (мало је познато да је нпр. од 10 шефова ЦИА, 6 образовано у језуитским школама). Конкретно, у немачкој политици врло је познато да је ЦДУ директно подређена ватиканској централи (примере који се односе на немачку политику на Балкану наћи ћете у књигама Милорада Екмечића). Звучи врло непријатно, чак у мучно, али то је сурова истина.
Препоруке:
69
2
120 среда, 14 март 2012 16:43
атина
@гаврило

Свака вам част, Гаврило! Изгледате као прави Гуливер међу овим ватиканско-бечким Лилипутанцима. Добро вам здравље!
Препоруке:
60
3
121 среда, 14 март 2012 16:53
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим..., ту смо...
Али Бугари, иако УЗНАПРЕДОВАЛИ у тим "про-аутохтонистичким" студијама, НЕ ТАЛАМБАСАЈУ о "Лесандру БУГАРИНУ", као што Срби раде! ОНИ СТВАРНО РАДЕ! Према томе, ако хоћемо да ДОКАЖЕМО везу грађана римског царства, који су насељавали САДАШЊИ НАШ ЕТНИЧКИ простор са модерним Србима, онда морамо ОЗБИЉНО да радимо у археологији, линвистици, палеогенетици (и пратећим молекуларно-биолошким методама), преисторици и иним дисциплинама, од којих неке ЈОШ НЕ ПОСТОЈЕ! ИМАТЕ ПРОБЛЕМ, НАЂИТЕ СРЕДСТВО! А средство је НАУЧНА МЕТОДА! Неко помену радиоактивни С14 угљеник. Има толико много ДРУГИХ ИЗОТОПА, не само радиоактивних, да је могуће испричати СЈАЈНУ ПРИЧУ о прошлости Срба! Рецимо ОДНОС изотопа кисеоника О1618 извађен из материјала зубне пулпе ЕГЗАКТНО ГОВОРИ одакле је човек, чији зуб анализирамо! Јер, поменути однос изотопа кисеоника ВЕОМА ВАРИРА, зависно из којег дела Европе потиче узорак! Да већ не говоримо о распрострањености генетских хаплотипова људи!
Препоруке:
5
19
122 среда, 14 март 2012 16:57
Милета
@Харун ал Рашид
Оставили су Винчанско писмо које је најстарије писмо на свету. Да није можда и Винча била насељена Германима који су смислили ћирилицу? Кад си тако паметан онда нам објасни како то да је нестала историја Рашана (Етрураца) коју је написао цар Клаудије у 20 књига? Где ли је данас, да нам је знати? Знаш ли ти ишта о Рашанима, шта су и ко су они, и шта су изградили у Риму? Знаш ли ти ишта о Пелазгима? Како је нестала историја написана о Александру Великом? Хајде, јуначе, ти нам објасни. Случајно? Зашто је Александријска библиотека два пута спаљивана? Случајно? Ко ли је то још палио библиотеке? Немогуће да су тако "културни" и "напредни" Грци и Римљани имали такав однос према култури? Мора да су то попалили Срби. Како то да су Хомера преводили на грчи језик, а не зна се на коме је језику писао, али се његове песме могу певати само уз гусле. Случајно?
Препоруке:
71
57
123 среда, 14 март 2012 16:59
Милета
- наставак -

Како то да на Криту постоји насеље које се зове Ливада (шта ли значи на Грчком?), а под истим називом су село и планина у Македонији, насеље у Хрватској, два насеља у Румунији и једна река и много Срба са презименом Ливада. Како то да се о "антици" сазнало тек на крају средњег века? Зар није чудно поред тако умних и културних твојих љубимаца? Шта то може повезати појам "ливада" - ливадос, ливадус, ливадум???
Препоруке:
69
53
124 среда, 14 март 2012 17:08
Растко
Једно питање за др Т.Ж.: да ли као директор српског Ист. инст. има сазнања о судбини латинског надгробникa (разумљиво, само незванично датованог од проф. Мирковић са историје Старог века у ранохришћански 1-3. век после Христа, на молбу др Ранке Куић) о коме су стручњаци са ове катедре, као и других у чијој је компетенцији текст споменика,одбили да се изјасне и да га узму у разматрање. Тај надгробник,који је после једне поплаве избацила 1996.г.Бистрица на своје обале сред Призрена једина од свих снимила је и описала и покушала да анализира проф. Куић, уз помоћ једног од тадашњих познавалаца(не сећам се имена)јеврејског језика са Филолошког ф. Споменик је значајан стога што се кратак текст састоји од делова исписаних лат. језиком и писмом са примесама јеврејског и старосрпског, а, по мишљењу др Куић,и велшког језика. У натпису се јасно види латинским писменима(којим, као и грчким, прво писаху неки Словени,много пре Солунске браће,по Црнорисцу Храбром)исписана реч ПРАОТАЦ-PRAOTCEN
Препоруке:
67
3
125 среда, 14 март 2012 17:15
Атила
Харун ал Рашид, уторак, 13 март 2012 22:42
Врло је занимљиво и индикативно да нам је ова псеудоисторијска лакрдија позната као "српска аутохтонистичка школа" предвођена Јованом Деретићем, стигла управо из Америке, односно са Запада, раме уз раме са најразличитијим сектама!

- Овакво размишљање и језик и нехотице откривају комунистичко-удбашки дух, pecatum originale, или његов проевропско-дб-овски потомак. Иначе, Деретић је живео и писао у Француској.
Препоруке:
67
6
126 среда, 14 март 2012 17:20
Марко
Атила, још је занимљивије што то тебе као духовног или телесног потомка Хуна и Авара толико тангира. Или ти баш одговара Атила, како ствар одрађује др Тибор (не Варади!)
Препоруке:
6
60
127 среда, 14 март 2012 17:27
brm
ми смо прихватили и модификовали по нашки њихов језик.. и сада по браћи Расима говоримо "италијански руски" користећи већином латинске и јелинске речи и они нас ништа не разумеју због интонација иако су словенске речи исте..

brate cirilicni BRMe, da nisi malo otsetao...do kornera?...umor? previse kafe?
Препоруке:
16
1
128 среда, 14 март 2012 17:29
ben
@b.s. Од Балтика до Медитерана све је словенско, сви археолошки остаци. Немци су безкореновићи и то не могу да нам опросте.

Ima tu dosta istine, na zalost. To cete manje-vise cuti od mnogih nasih ljudi koji su ziveli i radili u Nemackoj
Препоруке:
60
1
129 среда, 14 март 2012 17:34
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим..., ево сад ће...
Према томе браћо и сестре, "школе, школе", па и са ОВИМ "школарцима"! Јер, они су учили школе и ГРЕОТА је ТЕК-ТАКО их одбацити! Оно јес да СВАКИ "хуманистичар" ЗАВИСИ од државног "валова" и да ЧЕСТО раде "КАКО ВЕТАР ДУВА" и да међу њима има МНОГО СУЈЕТНИХ, али да их ОДБАЦИМО, то не само да је ГРЕХОТА, већ НИЈЕ ни ИСПЛАТИВО! Треба радити ДРУГАЧИЈЕ! Да "аутохтонисти" ПОСЛУЖЕ да их РАЗДРМАМО у њиховим ФОТЕЉАМА! Кад може проф. Ђорђе Јанковић да УСРЕД РАТА оде на терен у Босну, вала може и неки АКАДЕМСКИ историчар да НАУЧИ нпр. неки ОРИЈЕНТАЛНИ ЈЕЗИК и оде у архиве Стамбола, Дамаска, Јеревана, Тбилисија, Каира... Јер, И У ТИМ ГРАДОВИМА је ИСПИСИВАНА РАНА ИСТОРИЈА Срба! Знате ли да је ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ИЗВОРА ЗА ИСТОРИЈУ Словена 6-ог и 7-ог века један ЈЕРМЕНСКИ ЛЕТОПИС! И да га НИЈЕ ЦИТИРАО по ОРИГИНАЛУ ни ВЕЛИКИ Острогорски, већ УПРАВО "грешни" Живковић, кога ПЉУЈЕТЕ!? Према томе Браћо и Сестре, "ШКОЛЕ НАМА ТРЕБАЈУ"! Да би ДОКАЗАЛИ оно шта ОСЕЋАМО! Шта мислите ЗАШТО и Кинези то раде!?
Препоруке:
8
32
130 среда, 14 март 2012 17:34
Kopernik
@Konstantin Porfirogenit
Braćo Srbi, sve što sam napisao jeste Istina i samo Istina. Kunem Vam se da nisam lagao.

Da, isto kao što je tvoj katolički brat-papa tvrdio da treba spaliti na lomači svakog ko tvrdi da se Zemlja okreće oko Sunca!
Ali, ipak se okreće!!!
Препоруке:
65
3
131 среда, 14 март 2012 17:39
@thinking maize
Nisam ni od ovih ni od onih, ali moram da primetim da previse VICETE dok pisete, da PRECESTO pisete KOMENTARE U NASTAVCIMA, i da uvek iznova u njima POUCAVATE, ISPRAVLJATE, SAVETUJETE, DAJETE ZADNJU REC i to o MA KOJoj TEMI DA JE REC!

Jednom recju: OLADITE MALO!

Hvala na paznji
Препоруке:
37
2
132 среда, 14 март 2012 17:39
vojvoda
genom
Posto vidim da ste izuzetno edukovani pa ocigledno ste vremenom zagubili SRPSKI jezik u moru nauke i nerazumete me, mnoram vam nazalost reci ovako:

"Vasa psiha je toliko mizerna,da je apsurdno govoriti o simptomima njene amorfne dijalektike !
Препоруке:
5
5
133 среда, 14 март 2012 17:48
јов.о
Распламсала се дебата јуче отпочела, број коментара тренутно 125 указује на значај отварања ове теме за домаћу јавност, а верујем да није незанимљива ни широј јавности.

НСПМ би требало да реагује на ову чињеницу и најпре омогући да своју реч на страницама овог веб-сајта кажу и представници аутохтоне школе, а потом можда и да организује једну мању јавну дебату на ту тему где би се мишљења слободно сучелила у јавном простору. Од тога нема никакве штете, а корист може да буде веома велика.
Препоруке:
71
2
134 среда, 14 март 2012 17:49
Станко
Континентална и острвска Грчка и дан данас носи знакове многовековног српског присуства. Познато је да су у Новој Романији (Византији) сеоско становништво и радну снагу и војну силу чинили углавном Срби-Словени, док су Грци били концентрисани по градовима и чинили моћнији и културнији део византијског житељства. И да је Срба уствари било многоструко више него Ромеја. Временом су преовладали грчки језик и грчка прсвета, који су систематском пропагандом у 19. и 20. в. остатке Срба у потпуности грцизирали. Српски се говорио само по кућама, више криомице. Ипак, топонимија је чудо. Данашња места звана Плесевитса, Глубуциста (Дубочиште, Градемборио (Град-трговиште), Като Равна, Блаце, Зервохорио,Сервота, Сервон, Позаристе(Пожариште), Подохориани (Подгорјане), Агорјани (Горјани), Икосифиниса (Косиница), Амулиани (Муљане), Моравца, Крусевитса, Острознику,Добра Вода-Довра Пији),Извор,Росна, Бистрица,итд.не престају да сведоче, упркос политкоректном српском научном естаблишменту
Препоруке:
71
4
135 среда, 14 март 2012 17:56
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , КРАЈ!
Зато, добро је што "аутохтонисти" указују на ГРЕШКЕ "бечко-берлинских германиста", АЛИ..., кад г-ђа Олга Луковић-Пјановић у своме делу "Срби-народ најстарији" ОПИСУЈЕ ГЕНОЦИД који је Цезарева војска спровела над ПЛЕМЕНОМ Арморичана (насељавали атлантско приморје тадање Галије, садашње Француске) и почиње да ЖАЛИ и ОПЛАКУЈЕ "ГОРКУ СУДБИНУ ТИХ АТЛАНТСКИХ Срба" (цео овај одељак наведен по сећању, па не гарантујем за све факте, али ГАРАНТУЈЕМ за ТАЧНОСТ Пјановићкине ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ АНТИЧКОГ ГАЛСКОГ ПЛЕМЕНА са Србима!!!), е онда је ту "ДАРА ПРЕШЛА МЕРУ"! Знате, стари Грци су ЉУБАВ називали "ЛУДИЛОМ УМА" и верујте, ИМА ТУ НЕШТО! Зато НЕ ДОЗВОЛИМО да нам ЉУБАВ ПРЕМА СОПСТВЕНОМ РОДУ ПОМУТИ ЗДРАВ РАЗУМ! Ми смо своме роду ПОТРЕБНИ ЗДРАВОГ ТЕЛА и УМА, а не иначе! Свако добро и ЈЕДНОГ ДАНА у Призрену!
Препоруке:
4
14
136 среда, 14 март 2012 18:08
Студент Историје
Боже Господе, колико будала има у овом народу. Ја сам имао прилику да читам неке расправе Тибора Живковића и сећам се да ми је први утисак био да "србује" (иако ми се то свидело). Како сте ви овде сви закључили да је он неки плаћеник? Људи, читајте, образујте се, пустите бајке. Ми нисмо најстарији народ на свету али смо у мом срцу највећи. Нема народа у Европи са тако динамичном историјом, са тако славном историјом, то је мени довољно. Мени је част што сам Србин и што могу да се бавим српском историјом. Пуно смо пропатили, и то колико само у последњих 20 година али то не значи да треба да побудалимо и верујемо "Месијама" као што су машинац Деретић.

@расејање - овај човек оспорава једног научника са питањима: "да ли сте ви чули да сам ја чуо..."Говори о винчанском писму пре 7500 год. Писменост се појављује пре око 5500 год, 2 миленијума после. Ово би било епохално откриће за читаво човечанство, да је истина...Такође, етрурско писмо или "србица"? Дајте, молим вас...
Препоруке:
11
67
137 среда, 14 март 2012 18:18
гаврило@ thinking maize
Сетите се "аутохтонисти" да међу МОДЕРНИМ Словенима ПОСТОЈЕ два Народа (Словенци и Словаци), чији је САМОНАЗИВ ИСТОВЕТАН са ЗБИРНИМ ИМЕНОМ СВИХ Словена! И нешто не чух да се неки Словенац или Словак "буса у прса" да припада "народу најстаријем".. .нисте у праву, нарочито овај примјер Вам је слаб и танак.Ни Црногорци се не убише да буду "народ најстарији" а и Вама и мени је познато да су до јуче били сви Срби сем арнаута.Да ли Вам је познато како се Словенија раније звала?Наводите ТРАЧАНЕ, па јесу ТРАЧАНИ су једно велико СРБСКО племе,лијепо сте ово примјетили и ту се са Вама слажем:све ово су племена;Алани,Скити,Полони,Сармати,Јазиге,Спори,Анти,Далмати,Ликијци или Личани,Беотијци,Илири,Венди или Венети или Рашани...и на стотине других племена али им је стуб ЈЕДАН,као што су и многи стари историчали тврдили да они припадају једном НАРОДУ који се зову СРБИ!И сви су причали ако не исти ЈЕЗИК онда језик којим су се разумјевали,СЛОВИЛИ су се једним језиком!
Препоруке:
64
3
138 среда, 14 март 2012 18:32
гаврило@ thinking maize
и још нешто немам намјеру да никога тјерам да буде Србин ако неће!Можда су стари историчари гријешили што су сва та племнеа сврставали у СРБСКИ РОД!али је чињеница да су заузимали велики простор од атлантика до Тихог океана и да су говорили истим или сличним језиком!Нико овдје се није упитао к
ако то да постоји и СРБИЦА у ИНдији!?Одакле?И како да се тако дуго такв име задржи?Или у Њемачкој? али не треба то доказивати онима који не желе да вјерују!и ја сам у почетку реаговао као многи овдје и мислио сам да знам историју јер сам у школи био сјајан...али тек када сам почео да читам ПРЕЋУТАНУ историју почело је да се отвара и још се отвара са сваком новом књигом!
Препоруке:
69
4
139 среда, 14 март 2012 18:33
ЛАЗАР БГ
Студенту брате, хајде да пустимо и Деретића и Пјановићку, и то без вређања,коме вас уче на тој окупираној катедри. Пусти Немце и Американце, који увек друге уче својој памети. Хајде мало сам покушај да дођеш до дела и чланака - од старијих аутора, нпр. само Шафарикових (он је истинољубиви ерудита, и сам бечки ђак коме су под руком били многи извори нефризирани, у свом непатвореном виду, за разлику од наше данашње ситуације), а од новијих - потражи др Марија Алинеија и Трубачова. Удуби се, размисли, не слушај заводљиве гласове плаћених професорских сирена, проучи сам. И јави се за коју годину. Ту смо, увек отворени за трагање за истином. Надменост са којим савремени жаритељи и палитељи српске историографије, твоји професори и њихове ФФ-колеге, покушавају да запуше уста и са нељудским презиром згазе неистомишљенике, не допуштајући никакву дискусију, најбоље сведочи о осећају угрожености пред таласом истине који надире. Истине која ће њих раскринкати а нас ослободити.
Препоруке:
75
5
140 среда, 14 март 2012 18:34
Konstantin Porfirogenit
"
130 среда, 14 март 2012 16:34
Kopernik
@Konstantin Porfirogenit
Braćo Srbi, sve što sam napisao jeste Istina i samo Istina. Kunem Vam se da nisam lagao.

Da, isto kao što je tvoj katolički brat-papa tvrdio da treba spaliti na lomači svakog ko tvrdi da se Zemlja okreće oko Sunca!
Ali, ipak se okreće!!!"

Koperniče, da se okreće, to su znali najpre Aristah sa Samosa, pitagorovci Herolaj i Ekfant, Heraklid iz Ponta i Hiketas iz Sirakuze. Dosta pre tvoga vatikanskog pape kome su se prvi Nemanjići klanjali i slali mu prijateljska i erotska pisma.
Препоруке:
5
69
141 среда, 14 март 2012 18:53
thinking maize@ гаврило
Па о томе и причам Господине! АЛИ, једно велико АЛИ! То што МИ Срби, МОГУЋЕ је, носимо ПРВОБИТНО СВЕСЛОВЕНСКО НАРОДНО ИМЕ (као што Словенци и Словаци носе САДАШЊЕ ЗБИРНО име Словена) и што ТОПОНИМА са ДИРЕКТНОМ или ИНДИРЕКТНОМ везом са СРПСКИМ ИМЕНОМ има свуда по Блиском Истоку и у САДА НЕ-Словенском делу Европе, не значи да су сви ти људи у НЕПРЕКИНУТОЈ КРВНОЈ ВЕЗИ са МОДЕРНИМ Србима! Па ми НИСМО У ПОТПУНОЈ ВЕЗИ ни са средњовековним Србима! Прво, Вукова језичка реформа нас је ОДВОЈИЛА од СРЕДЊОВЕКОВНОГ СРПСКОГ ЈЕЗИКА! Друго, постојао је ЗНАЧАЈАН ТУРСКИ ЈЕЗИЧКИ, а Бога ми и генетски УПЛИВ на модерне Србе!? Па је чак МОГУЋЕ да МОЖДА има више алтајских (значи, турских) гена код модерних православних Срба (као бивше раје, подложне ХИРОВИМА својих тадањих турских господара!), него што их има код наше БИВШЕ БРАЋЕ Срба-мухамеданаца, а садашњих Бошњака!? (Под Бошњацима подразумевам НАЦИЈУ, тј. политичку заједницу, а НЕ НАРОД, тј. етничку и језичку заједницу!) РАЗМИСЛИТЕ о "ШКОЛАМА"! Ваљаће!
Препоруке:
6
43
142 среда, 14 март 2012 18:56
расејање@среда, 14 март 2012 17:08 Студент Историје
Па слабо рачунате Студенту историје!7500 година када се одузме од ових данашњих 2000 дођемо до 5500 пре Христа.То је цела прича а зашто то није епохално откриће,оно заиста јесте када су у питању независни истраживачи,то управо због тога како написа и др Радоје Пешић књигу ПРЕЋУТАНА ИСТОРИЈА!да су то промнашли неки други на другом месту и да није то писмо скоро истоветно нашој ЋИРИЛИЦИ то би било ЕПОХАЛНО, веруј ми, како да кажу да је епохално када све њихове лажи и фалсификате баца у воду...на овоме свету за сада нема старијег писма од СРБИЦЕ винчанске ако се ускоро пронађе неко друго још старије скинућемо капу јер ми Срби највишена свету волимо Истину и Правду!
Препоруке:
64
3
143 среда, 14 март 2012 19:05
гаврило,среда, 14 март 2012 17:53 thinking maize@ гаврило
добро је спуштили сте лопту за почетак а то је јако битно а о школама немојте да бринете јер добро знам што нам доноси Бечко-Берлинкса школа,доноси нам исто оно што нам доносе и припадници тих школа:зло и несрећу!а да ли ми имамо разријеђену крв или не ви сте сада окренули причу наглавачке јер то са овом причом нема никакве везе...
Препоруке:
61
4
144 среда, 14 март 2012 19:05
Лондон
Једна ствар која је добра код историје Срба - древних Срба - јесте да су њихову историју и постојање бележили њихови непријатељи, тако да Срби не пишу о себи, већ други о њима. Та документа сачувана су у Немачкој, а протумачили су их изванредни немачки научници и постоји опширна библиографија на ту тему. Поменућу само нека имена: Е.Ајхлер, Г.П.Феринг, Ј.Херман, Х.Кунстман, Р.Олеш, Е.Шулт. Дакле, мање ароганције без покрића и књиге у шаке
Препоруке:
66
3
145 среда, 14 март 2012 19:08
Студент Историје
@среда, 14 март 2012 17:56
расејање - Видите, када сам рекао "пре 5500 година" то му дође 3500 година пре Христа. Исто као када ви кажете "7500 година старо" то му дође 5500 година пре Христа. Значи, ипак постоји разлика од 2000 година између моје и ваше тврдње.

Да ли сте ви видели то писмо? Да ли сте га читали, пошто је слично ћирилици нашој (иначе вуковој, она старија је мало другачија). Да ли ви схватате да, када би сте били у стању да то чините, бисте били први човек на свету који је читао писмо старо 7500 година (дакле, 5500 година пре Христа) без икаквог знања филологије и најстаријих језика (нагађам). Направили бисте каријеру у свету као Деретић у Србији..
Препоруке:
10
69
146 среда, 14 март 2012 19:09
Горан
Не могу само да вјерујем да неко може да вјерује у неког цара Нина Белова....или да је од нас, Срба, постао читав свијет.....
Препоруке:
7
65
147 среда, 14 март 2012 19:11
расејање@среда, 14 март 2012 17:08 Студент Историје
Да Студенту Историје, заборавих да Вам напишем зашто Вам се учинило да је др Тибор Ж.србски настројен е претпостављам да није о свему могао да ћути, зато Вам је изгледао као србски јер другачије и не може да буде ако хоће да говори ИСТИНУ а ако хоће да лаже као ови Немци и Грци, и наши Хрвати,муслимани и сада Црногорци ми ту ништа не можемо осим да кажемо да је то једноставно ЛАЖ и ништа више!али то и говори о тим НОВИМ Народима како су настали аНемци имају једну лепу изреку:у ЛАЖИ су кратке ноге!!!
Препоруке:
66
6
148 среда, 14 март 2012 19:17
@Студент Историје
Pre nego sto se prihvatite pisanja komentara bolje je prvo citati. Covek Vam lepo rece, citajte pa se javite. Mladosti zaista odgovara nestrpljivost, ali ne ostavlja dobar utisak. Covek sa dva doktorata i statusom itelijanskog akademika, uz nekoliko pocasnih je procitao, desifrovao i objavio, samo nema onih oji bi da citaju. Mladi ste, proucite, pisite, napravite karijeru i Vasa je buducnost.
Препоруке:
56
6
149 среда, 14 март 2012 19:18
расејање@среда, 14 март 2012 17:08 Студент Историје
СТУДЕНТУ ИСТОРИЈЕ ви сте једносатвно смешни!Па откривено ВИНЧАНСКО писмо говори о својој старини.Нађите књигу Радивоја Пешића па ћете видети која је сличност са данашњом ЋИРИЛИЦОМ.Верујем да Ви нисте обавештени а и зашто би били када се ови данашњи као и они пре њих труде да све сакрију!Отворите очи и молим Вас када незннате немојте да сте тако децидни и цинични јер то вређа!
Препоруке:
61
4
150 среда, 14 март 2012 19:34
@среда, 14 март 2012 18:09 Горан
Ви сте бар поштени НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЕРУЈЕТЕ!тако је то у почетку јер су нас другачије учили да смо дошли,нико незна откуда, у 6-7 вијеку и бла, бла, бла...као што су нас учили да је 24 марта КПЈ срушила намјесништво, па како су Д.михаиловић и Четници издајници...итд.Ја сам из партизанске породице и још ми је отац био комесар у рату...ето неко написа лијепо:у лажи су кратке ноге...само је питање да ли хоћете да провјерите наводе или не ада вјерујете или не то је лако!зато литературу у шаке па на посао...
Препоруке:
31
3
151 среда, 14 март 2012 19:35
среда, 14 март 2012 18:34 @среда, 14 март 2012 18:09 Горан
извињавам се не 24 него 27 марта!Лапсус калами...
Препоруке:
4
1
152 среда, 14 март 2012 19:41
Студент Историје
@расејање - Бојим се да ме би уопште не разумете. Дужност историчара је да буде објективан, ма ком народу или идеологији припадао. Још ми нисте одговорили да ли можете да читате "винчански". Молим вас да ми препевате "Востани Сербие" на њега, да духовно повежемо Винчанске Србе и Србе.

Још једна мала примедба - правилно је рећи "српски" а не "србски"(тачније би било "сербски"). Једначење сугласника по звучности, основна школа. Језик напредује такође, поред историје, Срби остају и остаће...
Препоруке:
6
71
153 среда, 14 март 2012 19:44
@среда, 14 март 2012 18:09 Горан
Претпостављам да има и оних који хоће да кажу да нас није било не би било света...литература само каже да смо један од најстаријих народа и да нема чега да се стидимо.Европи јесмо дали Језик и Писмо али верујте не ови данашњи Срби,него наши давни,пра,протоСрби, са овим данашњим нарочито србима из србије долази само срам и ништа више...
Препоруке:
20
6
154 среда, 14 март 2012 19:55
берлин
@гаврило,2 „Ако су Амстердам основали пре 4000 година Срби и ако се звао Светоград а Берлин пре 4400 и звао се Биљур, питам се одакле та имена, па ми данашњи знамо што значи и једно и друго име! Чак и Њемачка не спори да су Варвари-Словени први подигли Берлин. У самој њемачкој ћете наши на хиљаде топонима који припадају нашој језичкој грани…“

То што наводите није спорно ни код немачких историчара. У осмом и деветом веку било је уобичајено у дипломатској преписци у Европи да се Немачка опише речима: Rex Germanorum, Populus Sclavorum, јер у то време све што је било с источне стране Лабе била је словенска територија, а све до саме Рајне било је словенских колонија, чак у западној Немачкој. На Западу, у енглеској историографији, они се често помињу као Сорби-Сораби. Они су себе називали Србима, а свој језик су звали српским. Сјајну студију на ту тему под насловом „Словенска Германија“, објавио је професор Иво Вукчевић са Њујоршког универзитета (Београд 2007)
Препоруке:
73
4
155 среда, 14 март 2012 20:17
Студент Историје
@расејање - Како та ваша "србица" може имати везе са данашњом ћирилицом, којом ја и ви пишемо? Зар ову редакцију нашег писма није створио Вук Ст. Караџић? (имао сам прилике да видим и учим старије редакције нашег књижевног језика)
Препоруке:
7
68
156 среда, 14 март 2012 20:41
vojvoda
goran
Upravu si Gorane, samo da znas da bi se jos vise stideo onih nasih Srba u dijaspori kad bih bolje upoznao i nazalost dobar deo i nije vise okrenut Srbiji.Uspesne Srbe mozes prebrojati za 5 minuta i o njima uglavnom ovaj gastarbajterski deo nema pojma ili ne zeli da ih uopste pominje.Ljubomora, pusta Srpska tradicija...
Препоруке:
8
6
157 среда, 14 март 2012 20:59
Мила
Студенту историје:"Правилно"јесте-српски,АЛИ само по једном од по укусу културоцидно штанцованих "правила" Новосадског договора хрватских и климоглавих српских лингвиста, с почетка шездесетих година прошлог столећа донесених да се "Власи не сете". Ствар јесте била (у случају придева србски) у најподлијем насртају на само име нашега народа, које се после прописане гласовне промене у срПски, покушало ставити у везу са речју срп, а не Срб. Како иначе објаснити изостанак тога једначења у контакту звучног д и с у речи као што је - председник(не претседник)и како оправдати захтев да се одустане од заштите изворног етнонимског лексема у случају придева (од Срб) а као норму успоставити неважење правила у случају друге гласовне промене, нпр., у речи Бока (Которска), чији се глас -к- изузима одпалатализације да се не би у истом смислу (као у срб-срп)нарушило и померило значење корена, па се уместо у Боци Которској каже у Боки (да се избегне мешање речи боца и Бока?Србски се писало до1945
Препоруке:
74
4
158 среда, 14 март 2012 21:14
Студент Историје
Мила, НС договор је био 1954. До тада су мноооги Срби, већи него ви и ја писали "српски". Нисте већи Срби ако говорите "србски". Изузеци постоје, за њих питајте филологе. Није свуда завера. Штавише, пример договора је лош, ја први пут чујем да је то тамо усвојено, мени личи на паушално одређену чињеницу, према догађају када смо добили латиницу као званично писмо.
Препоруке:
6
71
159 среда, 14 март 2012 21:35
Милета
@Студент Историје
Боже Господе, колико будала има у овом народу.

Слажем се. Имају свој мозак, а мисле туђим. Заврше неке "историјске школе" и после нам дођу и просипају своју памет. Туђе ... им је вредније него властито злато. Сви Срби су им били глупи, само су чувени Германи најпаметнији. Зашто тако паметне и племените Германе не воле Лужички Срби, њихове, сада најближе српске комшије? А лужичи Срби о својим "племенитим комшијама" имају најгоре мишљење. Прочитај само химне Лужичких Срба, па ћеш макар мало прогледати. Ти, студенту, си у великој заблуди. Теби је непознато да је термин "склавини", тј. "славени" први пут употребио један Грк означавају тим термином робове, јер су наш народ сви други тако третирали, и Рамзес II, и Грци (источни Ромеји) , и Римљани (западни Ромеји). Под тим термином "словени" и дан данас цео тзв. "Запад" подразумева баш робове. Не могу да верујем да студираш историју, а до сада ниси то схватио.
Препоруке:
60
58
160 среда, 14 март 2012 21:36
genom
Crni dereticevci, bio je dovoljan JEDAN student istorije, da vas pobrise ko' masnu fleku. I to levom rukom. Auuu, sramota.
Препоруке:
8
69
161 среда, 14 март 2012 21:43
банедрал
За Харуна Рашида и сличне:ако већ тврдите да је аутохтона школа стигла из Америке онда то треба и да потркрепите било каквим доказом а ја вам нудим један други доказ:Прочитајте књигу Милоша С Милојевића једног дивног Србина (ако уопште успете игде да је нађете у продаји - забрањивање и слично) па онда тврдите такве стври.Иначе између осталих огромних дела Милош је обилазио поробљене српске крајеве и сакупљао старе народне песме и сл.
Препоруке:
61
6
162 среда, 14 март 2012 21:49
Влајко
Када деретићанци почну да изводе називе из наших речи то ме неодољиво подсећа на филм "Big fat Greek wedding" када ћале Грк ксенофоб тврди да за сваку реч може да докаже да је грчког порекла. Урнебесан је део са речи кимоно.
У нашем случају ово уопште није смешно, јер овакве тенденције залуђивања народа могу да буду јако опасне.
Препоруке:
7
61
163 среда, 14 март 2012 21:58
Мила
Не ради се о томе да смо већи Срби ако говоримо "србски" а не "српски". Реч је о чувању народног имена, које се чува са поштовањем, као што се и памте породични родослови, не ради нас већ ради наших потомака, за које ће фонетске финесе бити већ сасвим беспредметне и безначајне. Ради се о чувању онога што нам је поверено и што смо обавезни да верно пренесемо онима који долазе. Договором с почетка шездесетих (из 1954) запечаћено је оно што је потурено Србима са краљ-Александровим југословенством и преко чега су и наши предратни лингвисти олако прешли, нарочито поборници латинице окупљени око НОЛИТ-а. Ватиканске и хрватске националне позиције које су "крунисане" усташтвом биле су,знате већ откада, такве да се копало и ногама и рукама, и крађом и прекрађом и голим уништавањем, на крају,да се Срби колико је могуће пре и масовније ликвидирају, и у погледу вере и у погледу писма и језика и територије...Облик српски почео је међу србску интелигенцију да продире оснивањем Краљевине СХС.
Препоруке:
74
5
164 среда, 14 март 2012 22:12
Жаре
genom
Crni dereticevci, bio je dovoljan JEDAN student istorije, da vas pobrise ko' masnu fleku. I to levom rukom. Auuu, sramota.

Празне приче и пресипање из шупљег у празно само вас који размишљате туђом главом и пропагандом очаравају, и за вас представљају "крунске" доказе. Тај твој студент је показао да нема благе везе са историјом. Он ми више личи на Чеду Јовановића. То је та "историја"-политичка историја.
Препоруке:
68
8
165 среда, 14 март 2012 22:42
Филозофија
Страшно, људи, гдје сте одшетали са овом дебатом. Испримали сте се, а ту заиста има врло мало науке. Мени је довољно што знам да опстајемо на Хаимосу толико вјекова и што смо мјешавина Словена и аутохтоног становништва, што су нам гени јаки и што смо као народ способни, интелигентни и стасити. Хвала прецима на наслијеђу, али не мислим да се треба толико везивати за plusquamperfekt наших коријена а уз нагађања, у тренутку када немамо средстава да како треба истржимо ни послиједњих хиљаду година наше историје. Нека наши сусједи копају без покрића како воде поријекло од амеба. Ми нека смо часни и достојанствени.
Препоруке:
9
53
166 среда, 14 март 2012 23:50
Војвода Крајмир
Има ли ико идеју зашто Ј. И. Деретић воли да цитира византијске (грчке) ауторе у латинском преводу нпр. Јована Зонару, Јевсевија Кесаријског, Јована Кинама, Лаоника Халкокондила (Западна Србија, већ на стр. 5)? И зашто користи Мињеову патрологију из 19. века, ајд што је превазиђена тј. данас постоје потпунија издања грчких и латинских класика, него што је читава едиција покренута од стране једног католичког свештеника (http://en.wikipedia.org/wiki/Migne) чији су сарадници дакле преводили грчке ауторе на латински! И кад смо већ код политике, како то Ј. И. Деретић грми на зле фрањевце који су "измислили и написали" Спис о народима ради интереса католичких Хрвата, а овамо користи едицију коју је покренуо Миње и где су притом КАТОЛИЧКИ СВЕШТЕНИЦИ преводили византијске (православне) ауторе из средњег века на латински језик! Да сам склон теоријама завере као неки свашта бих могао да помислим тим поводом.
Препоруке:
8
51
167 четвртак, 15 март 2012 00:06
Харун ал Рашид
Милета

Ма да, као да не, све су смислили и измислили Срби, и Винчанско писмо, и неку тамо историју у 20 томова коју је ето неко успео да украде и сакрије, и Хомер је свакако испевао Илијаду и Одисеју уз гусле.
Као и увек, "деретићевци" само умеју да урлају и запомажу, али у том урлању и запомагању се увек баш докази изгубе и све се заврши на томе да су ето Срби најстарији народ на свету зато што то неки "Милета" тврди, а он је то, јелте, прочитао у књизи што је написао неки "академик" Деретић. Па Милета, папир трпи све! А зар се ниси запитао, како то да и Бугари и Руси, сваки за себе, тврде исто што и ти за Србе? Па, не могу и Срби и Бугари и Руси бити најстарији народ истовремено, договорите се већ једном ко је бољи, јачи и старији.
Препоруке:
24
62
168 четвртак, 15 март 2012 00:37
Харун ал Рашид
Војвода Крајмир

Имаш право, одлично си то запазио. Међутим, то о чему ти причаш не допире до памети просечног аутохтонисте и деретићевца јер они једноставно немају никакав однос према историјским изворима. Они Деретићевим књигама придају значај историјског извора, не правећи разлику између литературе и извора. Чак ни сам Деретић не користи изворе као такве, него се позива на њих преко литературе коју користи. Како би и могао да ради са изворима када не зна ни старогрчки ни латински, а камоли то винчанско или етрурско писмо?! Али су му зато теорије и хипотезе грандиозне и бомбастичне, баш зато да би сакрио колико је шупаљ и танак у научном погледу.
Препоруке:
17
57
169 четвртак, 15 март 2012 01:12
Харун ал Рашид
@ Милета, Митар, Сербон, Гаврило, Атила, Растко и ини...

Како вас бре људи није срамота да причате такве глупости и да још то продајете као неку научну истину?! Па ви не можете да идентификујете ни ваше рођене претке из седмог или осмог колена, људе који су живели у 19. веку, дакле пре неких двеста година, а овамо држите лекције о историји и причате о Србима пре Христа, из доба Антике, и сличне лакрдије.
Препоруке:
22
59
170 четвртак, 15 март 2012 01:43
Senad
tipično za Srbe,kada nemaju dovoljno utemeljenih hisrorijskih podataka,onda se fataju poznate "svi bili Srbi"pogledajte dobro kartu na kojoj piše Bosona,e to je naša postojbina,tako da bajke,kako nikad nije bilo Bosne,i da je nema su iluzija!!!
Препоруке:
0
56
171 четвртак, 15 март 2012 02:42
Харун ал Рашид
Senad

О машала! Ево нама и босанско - бошњачких аутохтониста! Још мало па ће да се испиле и бошњачки "деретићи". Предлажем вам да оснујете међународни клуб "аутохтониста" у који би ушли Срби, Дукљани, Бугари, Руси,Македонци, Шиптари и Босански "бошњаци" па се договорите који је најстарији народ на свету. Ако ништа друго, бар ће бити смеха и шеге!
Препоруке:
12
53
172 четвртак, 15 март 2012 09:04
расејање@среда, 14 март 2012 18:41 Студент Историје
Ваш цинизам је неприкладан и рекао бих одвратан!Да ли се Ви осећате повређени што мало знате и наопако па својим цинизмом хоћете да нас вређате?Овде се не ради да ли ја могу да препевам или не!И зар је то толико важно?И хомер је препевао ИЛИЈАДУ па сада говоримо да је она грчка а НИЈЕ!Сигурно вам је познато да је Вук реформом данашњи србски језик одвојио од старословенског тако да су нам сви ти језици сада неразумљивиили скоро неразумљиви.Моја мајка која је знала старословенски могла је да чита и разуме словенске језике боље него са данашњим модерним језиком.А што се тиче СР(П)БСКИ задржавам право да ако је Велики ЊЕГОш могао да користи србски и да по Вама греши онда нека тај грех падне и на мене.Иначе, на ту тему доста добро Вам је одговорила Мила.Мила хвала вам на познавању истине али се она овде изгледа довољно не цени.Комунистички стереотипи,лажи бечко-берлинске школе,компрадорство и дрга Србија то је оно што се маже на хлеб!
Препоруке:
62
5
173 четвртак, 15 март 2012 09:16
@ Влајко
ВЛАЈКО,СТУДЕНТ и многи други...потпуно је сумануто да се Ви овде не слажете са оним написаним које стоји у супротности са Др. Тибором Ж.Ми то нисмо измислили него смо изучавајући,читајући и прегледајући литературу коју најчешће и није писала србска рука дошли до сазнања да ми заправо као што рече Тибор сами себи сечемо грану на којој седимо!Зашто неко ко нема појма о овој тематици себи даје за право да не верује? Зар је комунистичка ЛАЖ толико помутила мозак и испрала нашим генерацијама!Па зар у вама свима не постоји ни зрно знатежеље ако вам неко каже да је Александар Македонски пореклом Србин- Македонац да видите да ли је то истина?У својим говорима ДЕмостен назива Александра Варварином а Грци су Варваре називали све оне који нису били Грци! И сада када је Александар најпознатија историјска личност сада може да буде ГРК!ИМа Грка који би погинули да докажу да је Александар ГРК а НИЈЕ јер и велики ДЕмостен његов савременик каже да није!Па ваљда је он боље знао него Студент Историје!
Препоруке:
66
6
174 четвртак, 15 март 2012 09:17
alkar
oslanjanje na g.deretića je neozbiljno ,bez obzira sta je dr...sve sta on tvrdi je u najmanju ruku upitno i šarlatansko shvaćanje povijesnih izvora.tvrdnje kao sto su da je isus i njegovi učenici govorili srpski,da je kukasti kriz srpski simbol,da su sveđani ,islanđani i norvezani srbi,da su srbi osnovali rim,da ne postoje stariji narod u povijesti od srba,da svi drugi narodi nemaju povijest nego im je proizasla iz srpske je dovoljno svakom ,pa makar i povrsnom povjesničaru da se samo nasmije.ako je to vama istina i sveto pismo povijesti onda ja neman teksta.srbi imaju povijest,bogatu i slavnu kako u materijalnim izvorima još vise po usmenoj predaji i deretić joj zaista nije potriban da je omalovazava i umanjuje njenu vridnost u očima svekolikog tima povjesničara koji ustrajno i pošteno na osnovu fakata donose zaključke.ne triba smijurijon ulipšavat i krojit povijest da bi se svidila desničarima i svima koji boluju od histerije srbijane-sve srpsko,sve srbija,svi srbi.
Препоруке:
4
54
175 четвртак, 15 март 2012 09:28
alkar
mi ranu povijest naših naroda nikad nećemo do u detalje razjasnit,mozemo samo stvarat pretpostavke i teze na osnovu malobrojnih materijalnih izvora i mitova.čemu konstrukcije koje nisu točne da bi zadovoljili one kojima je to oruzje za stvaranje nacionalističko -romantičarsko-ognjistarskog miljea iz kojeg je i dosad proizlazio samo rat,mrznja,ubijanje i svojatenje svega i svačega u ime ovoga ili onoga.istrazivanje povijesti je slozen i tezak posao sa puno odgovornosti pred povijesti i ljudima.sta je dovodilo do ratova na balkanu?mitovi i povijesne konstrukcije,u borbi za tlo,provođene od strane elita,crkava i bulumente zapjenjenih nacionalista koji su činili redovne vojske ili paravojske,pogurane od strane većih sila koje su imale svoje interese na balkanu.sve smo mi to platili a nista naučili nismo.ne favorizirajući nijedno dosadasnje drustvo ni uređenje najveći napredak u svakom smislu nam se dogodio kad je vladao mir-onih četrdesetak god od 2.svj rata do devedesetih.mir,mir ljudi.
Препоруке:
1
48
176 четвртак, 15 март 2012 09:47
@ alkar
не спорим да има Срба који ће рећи да је све постало од нас!не спорим ни да има и оних који говоре да је све постало од Рвата - то нам је заједничка одлика јер смо један Народ, који се на нашу жалост не воли али не треба експлиците ни негирати ону научну истину која се тиче предхришћанског периода, па и периода јако важног који се нас највише тиче 5,6 и 7 век Н.Е..зашто треба да се стидимо ако је Србица(винчанско писмо) наше и најтарије бар за сада?Зашто треба да се стидимо ако се у старини Балтичко море називало СЕРБСКО МоРЕ?зашто треба да се стидимо ако су Сармати били Краљевски Срби?Зашто треба да се стидимо ако свастика припада нашој културној заоставштини уосталом као и индијској а коју су злоупутребили немци?Зашто треба да се стидимо ако су наши прапраПреци живели много раније на обалама Саве и Дунава него што нас уче комунистичке школе и бечко-берлинске?Ја немам разлога за стид него сам напротив поносан и срећан да су нам ПРЕЦИ били много бољи него ови данашњи СРБИ!
Препоруке:
20
3
177 четвртак, 15 март 2012 11:50
Prpin sestric tj.sestric od Prpe
SPC je do polovine osamnaestog veka racunala godine :5000-i neka-zaboravila sam.Zasto?To jevreji i danas cine?
Sve mogucnosti treba ispitati bez iskljucivosti.Lingvistika i neurolingvistika znacajan su putokaz-sarlantanstvo je odbacivati ih.
Sve vise neurologa, nakon istrazivanja kore ljudskog mozga/5 mm/odbacuje evolucionisticku Darvinovu teoriju tj.jos ne mogu da objasne govor,razvijene emocije,dusu...
Sto Gandi rece:prvo negiraju,pa se rugaju,pa prihvate...
Srpsku istoriju treba stalno izucavati,ali i zastititi od Vatikana i njegovih prposnih, estradnih istoricarki/a.
Препоруке:
20
3
178 четвртак, 15 март 2012 12:43
Милета
Харуне, друже,
Милета каже следеће, што су већ многи други, наши и страни еминентни стручњаци написали у књигама:
- Винчанско писмо је најстарије писмо на свету. Ја кажем да до сада нисам чуо да се у неком од познатих старих писама појављују и ћирилични знаци, као што је то у "винчанском писму". Можда ти имаш боље податке од нас "деретићеваца", па их подели с нама. Та "доказивања" лепљењем етикета су чиста антиљудска и антиисторијска стремљења.
- То да је цар Клаудије написао 20 књига историје Етрураца, који су себе звали Рашани, није измишљање. То је лако проверити, као и чињеница да су књиге нетрагом нестале. Можда ти имаш неко "добро образложење" па би био ред да га изнесеш, а не опет да ти главни аргумент буде етикета.
- Исто тако и темељне књиге које су написане о Александру Великом су нетрагом нестале. Баш, по Харуну, нормално и логично.
Препоруке:
70
53
179 четвртак, 15 март 2012 12:43
Милета
- Чуди ме да до сада ниси чуо да је Александријска библиотека била у то време највећа библиотека на свету, и да је два пута спаљивана. Какви ли су то били дивљаци који су спалили такво богатство? Можда Харун зна?
- О Хомеру има доста књига које потврђују оно што сам написао. Ако ти знаш нешто, онда то напиши, а немој да ти по, не зна се који пут, једин аргумент буде етикета, наравно она коју ти доживљаваш као омаловажавање другачијег мишљења конкретних аргумената. Знаш ли ти на коме језику су написане Илијада и Одисеја? Да ли је тачно да се ради о епским песмама? Да ли је тачно да се могу певати само уз гусле? Да ли Хомер на грчком значи "слепац". Па ко нормалан ће човеку дати име Слепац? То могу само Латини и источни Ромеји.

Харуне, жао ми је, али ти си у оковима. Ослободи се окова и стега и пусти мозак да ти нормално дише.
Препоруке:
68
55
180 четвртак, 15 март 2012 12:58
Милета
Како вас бре људи није срамота да причате такве глупости и да још то продајете као неку научну истину?! Па ви не можете да идентификујете ни ваше рођене претке из седмог или осмог колена, људе који су живели у 19. веку, дакле пре неких двеста година, а овамо држите лекције о историји и причате о Србима пре Христа, из доба Антике, и сличне лакрдије.

Харуне, како те није срамота да овакву једну небулозу напишеш? И ти желиш да оваквим својим омаловажавачким ставовима да "опаметиш" Србе? Сваки од историчара које ћеш ти позвати у своју помоћ да потврде "твоју истину" налази се у истој ситуацији у погледу својих директних предака. Па шта то значи? То само потврђује да по овој теми износиш своје политичке ставове и свој нихилистички став према српском народу. Шта год те човек пита конкретно, ти окрећеш на политику и разводњавање. Знаш ли ти, Харуне, било шта, осим антисрпства?
Препоруке:
66
56
181 четвртак, 15 март 2012 13:44
@Студент Историје
Живковићев студент у улози дрвеног адвоката самог Живковића, бизарно. Зар сте дотле дошли, ватиканско-бечки плагијатори историје? Уводите трећепозивце у расправу?!...
Препоруке:
64
6
182 четвртак, 15 март 2012 13:54
Коперник
@Konstantin Porfirogenit: Koperniče, da se okreće, to su znali najpre Aristah sa Samosa, pitagorovci Herolaj i Ekfant, Heraklid iz Ponta i Hiketas iz Sirakuze. Dosta pre tvoga vatikanskog pape…

Исто као што и ватиканско-бечки историчари знају да греше тиме што фалсификују историју Срба. Утолико је већи грех и злочин порицати очигледну истину, и још људе прогонити због тога што указују на истину. А то је чинио твој папа и то си чинио и ти. И то исто чините и дан данас. Али истина се не може довека крити. Остаћете на крају сами, у црвено-црним крпама, оно што сте одувек и били - бедни фалсификатори и ковачи лажног новца.
Препоруке:
69
4
183 четвртак, 15 март 2012 13:59
vanja
@thinking maize

moram vam reći da ste ovom inflacijom komentara postigli kontraefekat, već neko vreme preskačem vase komentare, jer im kraja nema
Препоруке:
51
3
184 четвртак, 15 март 2012 14:01
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , узмите како хоћете, али ИПАК РАЗМИСЛИТЕ!
ПРВО и ОСНОВНО: Опет и ОПЕТ: "ДВА Србина, ТРИ ПАРТИЈЕ", што је на ПОЛА КОРАКА од шјор Стипичиног "Не Србе на врбе, него СРБЕ на СРБЕ!" Ко то НЕ ЗНА или НЕ ЖЕЛИ да ЗНА, без обзира да ли је "аутохтониста" или "бечко-берлински германиста" МЕНИ ЈЕ ИСТИ! Друго, али ИСТО ШТО И ПРВО: Сећате ли се вица о малом Србину и малом Американцу? "Мали Србин: -Утата, утата, ти НЕМАШ историју! Мали Американац одговара мирно: -А ти НЕМАШ ГЕОГРАФИЈУ!" О томе се ради Браћо и Сестре! И сетите се Вуковог запажања о Карађорђу: "Црни Ђорђије није знао лепо зборит, говорио је некако пискаво, певао још грђе! Гуслати је слабо знао, али кад ЗАИГРА! Није било БОЉЕГ ИГРАЧА у Србији од њега!" Према томе Браћо и Сестре, ваља нешто УРАДИТИ и ОДИГРАТИ, а не САМО ГУСЛАТИ, ко што Деретић ради! Јер, сетите се, ГУСЛАРИ јесу БУДИЛИ НАРОД, али су ИГРАЧ Карађорђе и ЛИСИЦА Милош ИЗВОЈЕВАЛИ НАРОДНУ СЛОБОДУ! Ове, што зовете "бечко-берлинским германистима" ДОБРИМ ДЕЛОМ су ко Милош, а ми ИЗМЕЂУ ко Карађорђе!
Препоруке:
4
33
185 четвртак, 15 март 2012 14:31
@thinking maize
да ли се неко потписује Вашим именом?пре су Ваши коментари били у већини интересантни?шта се са Вама догодило или ово неко злоупотребљава Ваше име?бледо, заиста бледо...размислите!
Препоруке:
21
1
186 четвртак, 15 март 2012 14:37
Лондон 2-1
Ако допуштате, оно што брине у вези са овим српским „тиборима“, није толико њихова ненаучна ригидност и политичко-позерска „правоверност“ (може се разумети генеалошки, по оном „ивер не пада далеко од кладе“, кладе су титоистички прегаоци), колико њихов културолошки провинцијализам и неинформисаност у стриктно научном смислу, јер њима очито нису позната истраживања научника из више земаља који се мултидисциплинарним приступом баве овом темом. Упркос израженом незнању српских тибора, заправо постоји обимна грађа која је доступна сваком ко жели да је проучи. Једна ствар која је добра код историје Срба - древних Срба - јесте да су њихову историју и постојање бележили њихови непријатељи, тако да Срби не пишу о себи,већ други о њима. Та документа сачувана су у Немачкој,а протумачили су их изванредни немачки научници и постоји опширна библиографија на ту тему.Поменућу само нека имена: Е.Ајхлер, Г.П.Феринг, Ј.Херман, Х.Кунстман, Р.Олеш, Е.Шулт. Дакле, мање ароганције без покрића и књиге у шаке
Препоруке:
76
4
187 четвртак, 15 март 2012 14:44
Мика
Ма какав студент историје, то је сам Тибор исукао мач у ускочио у коментаре, фрка је, дигла се прашина, истина провирује кроз ватиканско-бечку тамну завесу историје, треба бранити лаж. Видите да су ускочили и хрвати (алкар) "босанци" (севад), ко зна ко још се крије иза силних алијаса, треба спречити Србе да прогледају, да се освесте, да нађу себе и свој мир са својим славним прецима, јер ако се то деси МОЖДА СЕ И ПОЛИТИЧКИ ОСЛОБОДЕ ОД ОКУПАЦИЈЕ која траје од 1941.
Препоруке:
75
5
188 четвртак, 15 март 2012 15:02
hinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо!
Драги "аутохтонисти", РАСПРОСТРАЊЕНОСТ српског имена ДИЉЕМ АРЕАЛА ЖИВЉЕЊА ИНДОЕВРОПСКИХ НАРОДА, доказује САМО ЈЕДНО, да је СРПСКО ИМЕ било у ШИРОКОЈ УПОТРЕБИ у индоевропској ДАВНИНИ и да су БАРЕМ Словени (као ДРУГА НАЈБРОЈНИЈА СКУПИНА Индоевропљана! Види Херодота!) користили ИМЕ СРБ, као ЗАЈЕДНИЧКО ИМЕ БРОЈНИХ ПРА-СЛОВЕНСКИХ ПЛЕМЕНА! А да ПРЕЦИ САДАШЊИХ Срба, воде порекло ОД ЈЕДНОГ од тих ПРА-СЛОВЕНСКИХ ПЛЕМЕНА, које, ИГРОМ СЛУЧАЈА, носи ИСТО СРПСКО ИМЕ! Као што ДАНАС Словенци и Словаци као НАРОДНО ИМЕ користе НАЗИВ ИСТОВЕТАН ОПШТЕСЛОВЕНСКОМ ИМЕНУ! Распрострањеност у антици СРПСКОГ ИМЕНА, само сведочи о РАСПРОСТРАЊЕНОСТИ ДРЕВНИХ СЛОВЕНСКИХ ПЛЕМЕНА, који ТАДА вероватно користише ЗА СЕБЕ име СРБ! НИШТА ВИШЕ, а Бога ми И НИШТА МАЊЕ! Према томе, ПРЕЦИ МОДЕРНИХ Срба, који су И ТАДА НОСИЛИ СРПСКО ИМЕ, при сеоби У РАНОМ СЕДМОМ ВЕКУ, су дошли у подручја НАСЕЉЕНА ОД ДРУГИХ СЛОВЕНСКИХ ПЛЕМЕНА, МАЛИМ ДЕЛОМ романизованих или грецизираних! На Балкану је у то доба било И ДРУГИХ ДОСЕЉЕНИХ СЛОВЕНА!
Препоруке:
7
24
189 четвртак, 15 март 2012 15:19
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо! Ad. 1
Тако су нпр. подручје садашње Бугарске НАСЕЛИЛИ и тзв. "савез 7 племена" и СЕВЕРЦИ, који су овладали, а онда и стопили са ДОМИЦИЛНИМ ТРАЧКИМ СТАНОВНИШТВОМ, површно грецизираним и грађанима (Источног) Римског царства (тј. Византије)!? Поставља се питање ЗАШТО су се ДОСЕЉЕНИ Словени у садашњој Бугарској ЛАКО СТОПИЛИ са ЗАТЕЧЕНИМ СТАНОВНИШТВОМ, тј. ЗАШТО су тако ЛАКО ОВЛАДАЛИ Илириком, тј. делом Балкана ИСТОЧНО од осе реке Дрине (грубо речено, западни део Балкана третиран је као Далмација)!? Зато што им је затечено становништво било СРОДНО! Као што су ПОМЕНУТИМ СЕВЕРЦИМА били СРОДНИ (тј. РОЂЕНА БРАЋА, тј. ЈЕДНО ПЛЕМЕ, подељено на ДВА ДЕЛА!) Северци око језера Илмења, који основаше НАЈСТАРИЈИ РУСКИ ГРАД Новгород! ЗАНИМЉИВО! Ето, тако се и ПОЛОВИНА ДРЕВНОГ СРПСКОГ ПЛЕМЕНА УПУТИЛА из Лужице и Саксоније, прво у средишњи део садашње Егејске Македоније, а онда са ЦАРСКОМ ДОЗВОЛОМ на ГРАНИЦУ Далмације и Илирика, тј. територију садашње БиХ, Црне Горе и Србије, уз припадајућу јадранску обалу!
Препоруке:
5
24
190 четвртак, 15 март 2012 15:37
Влајко
@ @Влајко

Само да вас упутим,ја сам маш. инг. што значи да са становишта школе имам исту историјску спрему као и помињани Ј. Деретић. Двадесет година се интензивно интересујем за питања ране медивеалистике и етногенезе, у својој библиотеци имам 168 књига и још пуно радова која се баве овом тематиком разних аутора што западних што источноевропских (ту укључујем и три наслова Т. Живковића).
Аутохтонистичку школу (али озбиљну, научну не сензационалистичку) предводи Флорин Курта, археолог, Румун, предаје на универзитету у Мичигену и који је написао сада већ познату књигу "The making of Slavs" и "SE Europe in Middle Ages 500-1250" које се баве питањем етногенезе (Јужних) Словена. Он је један од гласнијих заговорника тезе да су Словени конструкт мешања више народа у контакту са цивилизацијским притиском Византинаца.
(Ја се лично са тим не слажем)
Ако вас занима озбиљна литература на ову тему јавите ми, имам поменуте књиге у ПДФу па вам могу послати, а дотле маните се Деретића.
Препоруке:
9
54
191 четвртак, 15 март 2012 15:41
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо! Ad. 2
Кад постоје ЈАКЕ ИНДИЦИЈЕ да су "савез 7 племена" и Северци ОСЛОБОДИЛИ своју словенску браћу (радна претпоставка), који у Илирику признаваху супремацију Цариграда, док су Срби и Хрвати ОСЛОБОДИЛИ своју словенску браћу (радна претпоставка), који у Далмацији (да подсетимо, сад ЦЕО западни део Балкана) стењаху од јарма Рима и страховаху од аварког ига (из тадашње Паноније, саданашња Мађарска), онда је то браћо "аутохтонисти" ВЕЛИКО ДЕЛО! Али не, Олга Луковић-Пјановић плаче над "горком судбином атлантских Срба", ПОТПУНО ПРОИЗВОЉНО ИДЕНТИФИКУЈУЋИ античке Арморичане (пострадале од Цезареве војске) са модерним Србима! Могуће је да су антички Арморичани (или како се већ зову) били прото-словенско ПЛЕМЕ и да су сматрали да су СРОДНИ ДРУГИМ СРПСКИМ, тј. ПРОТО-СЛОВЕНСКИМ ПЛЕМЕНИМА, али да су ОНИ (Арморичани!) ИСТОВЕТНИ са овим БАЛКАНСКИМ Србима, е ИЗВИНИТЕ! Знате шта, ЛИНГВИСТИКА може МНОГО, АРХЕОЛОГИЈА ТАКОЂЕ, историја већ ХРАМЉЕ јер зависи од ПИСАНИХ ИЗВОРА, али ЗАТО..., ФУНДАМЕНТАЛНЕ НАУКЕ!?
Препоруке:
5
32
192 четвртак, 15 март 2012 15:44
Гален
Неминовно мора доћи до отварања јавне расправе и истраживања на тему старе српске историје. Допринос часописа НСПМ би могао да буде најпре објавити интервју са представником аутохтоне школе (нека они сами изаберу ко ће их представљати, треба видети ко је у Београду од њих). Потом видети по реакцији јавности шта даље чинити.

Државне институције, институти идр ће реаговати само ако их јавност натера на то, јер пате од инерције, незамерања а богме и страха од угрожавања својих научних и ненаучних позиција на којима уживају бројне привилегије.

У сваком случају, ветар промена и новина може да донесе само нешто добро у српску учмалу науку.
Препоруке:
73
3
193 четвртак, 15 март 2012 15:53
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо! Ad. 3
Да, браћо, ФУНДАМЕНТАЛНЕ НАУКЕ! Радиоактивни С14 угљеник, однос изотопа О1618 кисеоника, затим разноврсност генетских хаплотипова ДНК, узетих са узорака људских остатака, претходно ПРЕТПОСТАВЉЕНИХ да припадају Прото-Словенима и Прото-Србима и још МНОГО ТОГА! Укључујући и РЕКОНСТРУКЦИЈУ КЛИМЕ у ПРЕТХОДНИМ СТАНИШТИМА Прото-Словена, као и РЕКОНСТРУКЦИЈУ ВРСТЕ УСЕВА, које су гајили (исто на основу анализе других изотопа угљеника, али и азота)! Занимљиво!? Према томе браћо "аутохтонисти", то што је Вас г-дин Деретић ГАЛВАНИЗОВАО није лоше САМО по СЕБИ, лоше је ако останете на његовим тезама, које су САМО "ГУСЛАЊЕ" и не ПРИОНЕТЕ на рад на ДОКАЗИВАЊУ НАШЕ СТАРИНЕ! Која је велика и кад је у питању овај МАЛИ БАЛКАНСКИ НАРОД, а камоли СВИ Словени! Али за то је потребан НАПОРАН и ДУГОТРАЈАН РАД, САРАДЊА са ЉУДИМА из ДРУГИХ СТРУКА и НАРОДА (које можда и не волимо!), а не ИДЕОЛОГИЈА, јер ово што Деретић ради је ИДЕОЛОГИЈА! "Школе, браћо, школе" и ЗНАЊЕ!
Препоруке:
6
32
194 четвртак, 15 март 2012 15:54
Сава
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо!: Добро је што признајете оно што српски академици,лингвисти и историчари (нпр.А.Лома, Радивој Радић) из петних жила оспоравају (спрдајући се презриво са сваким покушајем необоривог доказивања ове чињенице - наиме, да је српско име распрострањено као топоним широм и унакрст Европе, од крајње Русије до Ирске), али закључак који изводите више личи на покушај компромиса онога коме је један адут избијен из руку.Срб је првобитно име јединственога рода који се током хиљадугодишта и векова разлио својим бројним племенима европским континентом где су она или дуго опстајавала под тим именом са свешћу о сродству и туђинаштву или су се временом претапала у моћније туђинце.Тај јединствени род је што милом што најбруталнијом силом временом расточен од иноплеменика и распарчан на данашње словенске народе, за чије се даље поделе од 11. в.злобном ревношћу старао папски Рим...
Препоруке:
62
5
195 четвртак, 15 март 2012 16:01
Влајко
Када се нема реалних аргуменат онда се потеже да ако нисте деретићанац онда сте паписта и комунистичка клада и ЛДП-овац.
Као неко ко потиче из породице која јако пострадала јер се држала свог православља за време комунизма, то сматрам јако увредљивим. А о ЛДП-у не бих трошио речи, ви сте им најбољи аргумент на изборима. То рекавши никада нисам и нећу гласати за њих!

@ МИЛА
Ваш аргумент по питању у ком облику користимо наш етноним је јако добар и рекао бих садржи доста истине. Ево повода за једно истраживање и чланак на НСПМ-у.
Препоруке:
8
47
196 четвртак, 15 март 2012 16:06
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо! Ad. 4
О томе прича "грешни" Живковић, ПРИЗНАЈЕ да се "зезно" са "Мики Маусом"! То је добро што се КАЈЕ, али би било добро браћо (и сестре) "аутохтонисти" да УВИДИТЕ и ОГРАНИЧЕЊА метода Деретића, Пјановићке и иних! Поменути се у основи НЕ БАВЕ НАУКОМ, већ ПОПУЛАРНОМ НАУКОМ КОМПИЛАТОРСКОГ УСМЕРЕЊА, која због природе проблема прелази у ИДЕОЛОГИЈУ! Мало Вам је браћо (и сестре) "аутохтонисти" ИДЕОЛОГИЈА у 20-том веку!? Колико видим само ПАР њих ПОМЕНУШЕ академике и проф. Милана Будимира, лингвисту и Рељу Новаковића, историчара, који врло СКРУПУЛОЗНО су радили на ономе што би могли бити ОСНОВИ ПРЕИСТОРИЈЕ Словена, али и Срба! Но, њихови УВИДИ МОРАЈУ бити ПОТКРЕПЉЕНИ АРХЕОЛОШКИМ НАЛАЗИМА, на чему предано ради нпр. проф. Ђорђе Јанковић, а онда и ПОТВРЂЕНИ од ФУНДАМЕНТАЛНИХ НАУКА! ТЕК тад може се рећи да су "Срби, народ најстарији" или ШТА ЋЕМО ВЕЋ НАЋИ ПОСЛЕ СВЕГА ТОГА! Угледајте се на нпр. почившег Предрага Драгића-Кијука и његову "CATENA MUNDI"! Не ОДБИЈА "аутохтонисте", али даје и ДРУГИМА глас!
Препоруке:
6
26
197 четвртак, 15 март 2012 16:25
thinking maize@ "аутохтонистима", "бечко-берлинским германистима" и оним трећим, најбројнијим... , да рашчистимо! КРАЈ!
Баш на Предрага Драгића-Кијука се угледајте браћо (и сестре) "аутохтонисти"! Радио је до задњег трена за СРПСКУ КУЛТУРУ, али ИСТИНСКИ РАДИО! Деретићу, Пјановићки и инима ПРИЗНАЈЕМ да су РАЗДРМАЛИ УЧАУРЕНЕ академце, али ЗАР ЋЕТЕ ОНАКО КОМУНИСТИЧКИ и ХЕРОСТРАТСКИ да "СПАЛИТЕ" све што "смрди" на "бечко-берлинску школу"!? Ни Стефан Немања НИЈЕ СПАЉИВАО ЈЕРЕТИКЕ! Боље је браћо (и сестре) СРЕДЊИМ ПУТЕМ и УКЛАЊАТИ ЛОШЕ из те школе! Сад ће неки задрти "аутохтониста" да дрекне, али ћу му БРАТСКИ РЕЋИ: "Стани мало! Јер тај ИСТИ Порфирогенит, ДАЈЕ НАМА Србима за ПРАВО у односу на Хрвате!? А Ана Комнина, Скилица, Кинам и ини у односу на ШИПТАРЕ!?" Размислите браћо (и сестре) о овоме!? Уосталом, јел је НЕКАД Немања "утеривао" Србе НАНОВО у православље (спрам богумилства!)!? Јесте! Али је направио и КОМПРОМИС са нашом СТАРОМ ВЕРОМ! ДОКАЗ!? Шта славимо за Видовдан? САМО Косовску битку? Славимо и СВЕТОГ ВИДА, БОГА СВЕТЛА и ВИДЕЛА, ВРХОВНОГ БОГА НАШЕГ ПАГАНСТВА! Па славе! РАЗМИСЛИТЕ Браћо и Сестре!
Препоруке:
6
25
198 четвртак, 15 март 2012 16:34
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Да би се уопште разговарало о овој теми потребно је кренути од праве тачке, правог полазишта, иначе расправљамо о две различите ствари. Прва лажна теза за раскринкати: Питање порекла и сеобе је политизовано питање јер се кроз њега посматра питање историјског права и право на територију. Друга лажна теза: Чисти народ, тобоже ми смо чисти Словени (па чисти православци итд), 100%. Ово су чисте глупости. Узећемо на пример Енглезе који су према "генетском" наслеђу 2/3 Келти староседеоци, остатак мањина оних који су их асимилирали у данашњу англосаксонску културе. Узећемо као други пример Ирску, који нису били Келти, па су постепеним досељавањем и ширењем келтске културе староседеоци после пар столећа келтизовани. Да ли то значи да су Енглези "германски немци"? Не, то су глупости. Чак и историјски лаик види да су се после инвазија Словена у Румунији романи проширили на рачун словена (читај асимиловали их) а на Балкану словени проширили на рачун романа Влаха (читај асимиловали их)
Препоруке:
6
61
199 четвртак, 15 март 2012 16:43
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Више је него јасно да смо углавном словенизирани староседеоци балкана, потомци романа-влаха и свих њихови предака које су ови раније асимиловали у романе, значи Келта, Илира, Трачана итд. Треба само погледати својства језика на балкану и упоредити их са осталим словенским језицима и може се видети колико је наш језик тврд и снажног изговора за разлику од свих осталих словенских језика који су меки и благи. Наравно да не треба подржавати аутохтоне идеје, али нема веће аутохтоне идеје од те да смо већински и били ту одувек - али у другачијем облику, другачијем културном окружењу! Проблем с деретићевским идејама је да оне служе за исмевање и спрдање аутохтоних идеја, а не за њихово пропагирање, као наравно и све остале идеје да су Срби постојали пре амеба и сличне небулозе. Ако то учење треба бити катализатор уједињења Срба и српски земаља онда је оно сасвим контрапродуктивно, јер је научно неутемељено, позива се на митове и глорификацију, и сваком иоле образованом служи за подсмех.
Препоруке:
6
60
200 четвртак, 15 март 2012 16:49
гаврило@ thinking maize
Могу слободно рећи:КОНАЧНО!зар Вам је толико требало да на крају признате да су најрелевантнији стари историчари под СРБ или СРБСКИ РОД подразумјевали многа племана која су се налазила у евроазијском басену тога времена а да ли су они били Карани,Јазиге,Скити,Далмати,Трачани,Ликијци,Албани,Хрвати или Ибери то је сада заиста неважно!И зашто толико О г-ђи Пјановић жени која се служи са 10 свјетских језика,негативно, ако она говори о Аморичанима, није потребан такав цинизам а да је Јулије Цезар истребљавао Србски Род то је истина и не само Аморичане него и Лужичке Србе и Алане који су тада били населили Пиринејско полуострво а на народу Етруске или РАШАНИМА направили су прави геноцид!
Препоруке:
64
6
201 четвртак, 15 март 2012 16:54
гаврило@ thinking maize..
Ни Стефан Немања НИЈЕ СПАЉИВАО ЈЕРЕТИКЕ!...ха, ха, ха не само да их је спаљивао него им је очи чарне вадио и све тако до МИЛУТИНА који је био изгледа најгори када су у питању староверци или поклоници старих Богова...
Препоруке:
53
9
202 четвртак, 15 март 2012 16:57
страст
расејање,Мила,Милета,Лондон,гаврило,Лазар БГ,Станко...поносан сам када видим какви СРБИ постоје,хвала Браћо!
Препоруке:
62
15
203 четвртак, 15 март 2012 16:58
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Колико је неозбиљна и демагошки рад и "истраживање" Деретића говоре његове псеудонаучне методе тражења Срба у античким списима преко обичних језичких случајности, па је тако наравно нашао Србе у Кини, Индији и свугде где се користе слова С, Р и Б. Отишао је можда најдаље кад је пронашао Србе у мајанској књизи о постанку, то је старо 15-20 векова, и из те књиге повадио имена слична српским и прогласио Србима, а наравно остала мајанска имена која нису ни налик српским именима - изоставио. То наравно и личи на Деретића. Изгледа да су антички Срби пре 2000 година имали и телепортер којим би се брзо телепортовали до средње Америке, у паузи између мужења две краве. Колико је Деретић неозбиљан говори и то што се на предавањима он бави и модерном политиком, па крене да критикује и ЕУ и њену политику према Србима, чиме он дискредитује летимиман евроскептицизам и баца га на маргине екстрема и лудих научника, чему се вероватно радују они који су га и подместили.
Препоруке:
9
60
204 четвртак, 15 март 2012 16:59
@ Сава
Изванредно!
Препоруке:
27
2
205 четвртак, 15 март 2012 17:01
Студент Историје
@расејање - Његош није говорио "србски", знам то за разлику од вас јер ту књигу "држим испод јастука":
"...диже народ, крсти земљу, а варварске ланце сруши,
из мртвије Србе дозва, дуну живот српској души." П.П. Његош, Горски вијенац, Београд 2008. Не узимајте Његоша као пример ваших фантазија.

Нисам Тибор Живковић, нити "Чеда Јовановић" (ово друго је прилична увреда), само студент. И то велики националиста. Уколико је потребно могу све да вас подучим историји вашег сопственог народа. Часове наплаћујем, студент сам.

@сенад - Иако постоји препирка између аутохтониста и историчара то не значи да је потребно уводити нове фантазије, поготово о "бошњацима". Могу и вама да у кратким цртама образложим како су вам преверени преци и зашто. Нема ту никакве "издаје" али ипак немојте олако да одбацујете своје српске корене. Поздрав.
Препоруке:
9
61
206 четвртак, 15 март 2012 17:08
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Да скратимо: Деретић и његова екстремна тумачења тобоже националне историје су нешто најгоре што се десило домаћој историјској науци, заједно са свим осталим екстремним учењима који покушавају да базирају нацију на искључиво православним и псеудоправославним основама (наравно говоримо о идеологији у ширем смислу), ради се о чистој демагогији и популизму преко глорификације народа, што наравно сви ми волимо чути, и нажалост многи се поводе за псеудонационалне митове типа Исус је био Србин (требам ли вас подсетити да је служба 90-тих потурила неког непостојећег Деда Милоја у књигама Павла Матића који је исто тврдио да је Исус био Србин и говорио српски?). Е па само нека празноверна баба може поверовати у то, и само провинцијалан необразован човек који не размишља може буквално поверовати у овакву историју. Уверен сам да ће свако генетско истраживање показати исте резултате као у Енглеској и у Ирској - мање групе дошљака су постепено словенизовале велику већину домаћих Влаха.
Препоруке:
8
58
207 четвртак, 15 март 2012 17:15
thinking maize@ Гаврило и "аутохтонисти"
Схватам ја Ваш и других "аутохтониста" БЕС због НИПОДАШТАВАЊЕ СВЕГА везаног за "аутохтонистичку" ХИПОТЕЗУ, а чије ОСПОРАВАЊЕ је везано за ЗАГОВОРНИКЕ "бечко-берлинске" историјске школе! Један од најгорљивијих српских заговорника те школе није био историчар, већ познати археолог Драгослав Срејовић, а било је и других! Посебно се та школа у нас размахала за време титоизма, па је то био ДОДАТНИ разлог за БЕС "аутохтониста", но, признаћете, у научним стварима је потребна ХЛАДНА, НЕ врућа глава! Зато су и нпр. Израелци ПРЕГЛИ ИЗ СВЕ СНАГЕ да ДОКАЖУ ИСТОРИЈСКО ПОСТОЈАЊЕ својих царева Давида и Соломона! Поменути владари, наиме ПОСТОЈЕ само у Библији! Нема их у МАТЕРИЈАЛНОМ СМИСЛУ! Па су зато ВЕЋ кренула арапска оспоравања (наравно ТЕРИТОРИЈАЛНО МОТИВИСАНА), крунисана примањем Палестине у UNESCO! Да ли су у конкретном случају у праву Палестинци или Израелци, НЕЋУ се ИЗЈАШЊАВАТИ, али ћу рећи да за БИЛО КОЈУ ХИПОТЕЗУ из друштвених наука МОРА да ПОСТОЈИ МАТЕРИЈАЛНИ ДОКАЗ или је иста ИДЕОЛОГИЈА!
Препоруке:
7
42
208 четвртак, 15 март 2012 17:19
Mika
@Влајко inace mas.inz. ima ozbiljnu literaturu, od rumunskog eksperta, manite se deretića, he he, e moj vlajko...
vatikanci se srozavaju na sve nizi nivo.
Препоруке:
56
6
209 четвртак, 15 март 2012 17:24
Сава
Изданци титоистичке и германоманске науке, посебно историографске, етнолошке и језикословне, по научним и просветним установама Србије су се толико разврежили и својом грајом толико поклапају, гуше, исмевају и газе свако иномислије већ седамдесетак година, и толико су ојаловили народољубиву креативност научног истраживаштва и ојадили научну српску самосвест, да је књига српске науке која НЕКОРИСТОЉУБИВО СЛУЖИ СВОМЕ НАРОДУ, А НЕ КАРИЈЕРИ И ТАШТИНИ СВОЈИХ ПОСЛЕНИКА ЗА ДЕБЕЛЕ НОВЦЕ спала на уистину два-три слова - анатемисаног археолога др Пешића, са своје катедре избаченог археолога др Јанковића и групу доктора наука ентузијаста,попут др Деретића и др Пјановић, по вокацији ни историчара ни археолога, чије недовољно научно утемељено или недовољно пажљиво вођено истраживаштво и огромни труд и жар са којим чувају жижак истине да не утрне ипак остају вредни дубоког поштовања.Однарођеници су такви-кога не могу да професионално униште,тога руже и ругају му се,покушавајући да му одсеку језик
Препоруке:
62
9
210 четвртак, 15 март 2012 17:27
thinking maize@ Гаврило и "аутохтонисти", наставак
Да сте ПАЖЉИВО читали моје постове могли сте да нађете НИЗ ЕЛЕМЕНАТА да НИСАМ a priori против "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ, већ ПРОТИВ ТОГА да се иста третира као ДОКАЗАНА ИСТИНА! Та ХИПОТЕЗА ЈОШ НИЈЕ ИСТИНА, пошто се МОРА МАТЕРИЈАЛНО ПОТКРЕПИТИ! А МАТЕРИЈАЛНУ ЗАСНОВАНОСТ те хипотезе и њено "дизање" у ранг бар ТЕОРИЈЕ, обезбеђује АРХЕОЛОГИЈА (на којој предано ради проф. Ђорђе Јанковић), али и ФУНДАМЕНТАЛНЕ НАУКЕ, да их све не понављам! Па кад буде била "УЗДИГНУТА" до РАНГА ТЕОРИЈЕ, онда се она РАВНОПРАВНО ТРЕТИРА са ОСТАЛИМ ТЕОРИЈАМА о етногенези европских народа у раном средњем веку! Све остало је ЧИСТА ИДЕОЛОГИЈА и ПРОПАГАНДА! Толико од једног молекуларног биолога и физиолога и доктора биолошких наука! Ово истичем НЕ да се хвалим, већ да Вам укажем да је ПУТ довођења "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ до РАНГА НАУЧНЕ ИСТИНЕ ДУГ и НАПОРАН и другачије не може бити! Даље, у САМОЈ линвистици постоји нешто што се зове АНАЛИЗА ТЕКСТА! Не чух да је ИКО од наречених "аутохтониста" експерт за то!?
Препоруке:
6
36
211 четвртак, 15 март 2012 17:27
UH!
@thinking maize КРАЈ!

A jel stvarno, ili kraj samo sedme "pantljicare" od komentara? Da ocekujemo i osmu?
Препоруке:
46
1
212 четвртак, 15 март 2012 17:36
Станко
Студент Историје
@расејање - Његош није говорио "србски", знам то за разлику од вас јер ту књигу "држим испод јастука":
"...диже народ, крсти земљу, а варварске ланце сруши,
из мртвије Србе дозва, дуну живот српској души." П.П. Његош, Горски вијенац, Београд 2008. -- Е, не могу да верујем, један студент историје позива се на издање Његоша из 2008, а не на изворно из 1847. у коме стоји "србски". Добро није узео оно монтенегринско из кога је избачено и то "српски"...
Препоруке:
69
5
213 четвртак, 15 март 2012 17:37
thinking maize@ Гаврило и "аутохтонисти",
А АНАЛИЗА ТЕКСТА, са посебним освртом на ПАЛЕОГРАФИЈУ, тј. науку о анализу СТАРИХ ТЕКСТОВА, написаних на старим, често и ИЗУМРЛИМ ЈЕЗИЦИМА, је ВЕОМА ТЕШКА и НАПОРНА НАУКА! Чак и садања, доста образована генерација историчара и археолога НЕ ВЛАДА тим старим, посебно ИСТОЧНИМ језицима! Нпр. КО ЗНА од нашим младих хуманистичара КОПТСКИ или нпр. СИРСКИ ЈЕЗИК!? А исти су се говорили у касноантичком Египту и Сирији и ПОСТОЈИ ОБИМНА ПИСАНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ИЗ ТОГ ДОБА и НА ТИМ ЈЕЗИЦИМА! А говори И О ДОГАЂАЈИМА на Балкану, што је њима тад било СУСЕДСТВО! Или кад наш млади хуманистичар почне да се занима ГРЧКИМ ТЕМАМА, које су ЕКСТРЕМНО ЗНАЧАЈНЕ за нас, ако ништа друго, а оно што су Грци МАЛО уравнотеженији спрам нас у односу на Латине! Па, МОРАТЕ да НАУЧИТЕ: 1) АТИЧКИ ГОВОР, тј. антички књижевни грчки; па 2) КИНИ (coine), касноантички грчки, језик на коме је написан Нови Завет; 3) различите варијације средњовековног грчког, углавном везане за атички говор и кини; 4) катаревусу, новековну...
Препоруке:
6
43
214 четвртак, 15 март 2012 17:42
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Изданци титоистичке и германоманске науке, посебно историографске, етнолошке и језикословне, по научним и просветним установама Србије су се толико разврежили и својом грајом толико поклапају, гуше, исмевају и газе свако иномислије већ седамдесетак година

Овом вашом реченицом сте показали да претеривања типа "Исус је био Србин" и "Александар Велики је говорио српски" имају своје политичке основе, а не оне научне.
Препоруке:
5
51
215 четвртак, 15 март 2012 17:51
thinking maize@ Гаврило и "аутохтонисти", још један наставак
...4) катаревусу, новековну ПАПАЗЈАНИЈУ нововековног ГОВОРНОГ грчког са средњовековним (исто мешавине) и античким језичким идиомима; 5) димотика, модерни говорни грчки, на коме савремени Грци штампају новине и лаку литературу, али НЕ и ОЗБИЉНУ НАУКУ! Поменух и неке раносредњовековне ЈЕРМЕНСКЕ хронике, значајне за словенски и балкански 6-ти и 7-ми век, па ми кажите колико тренутно има Срба да владају бар МОДЕРНИМ, а камоли античким или средњовековним ЈЕРМЕНСКИМ!? Свака част г-ђи Пјановић-Луковић, али кажите Ви мени ДА ли БИ ЧАК и ОНА МОГЛА да влада свим овим језичким галиматијасом и да га СКРУПУЛОЗНО НАУЧНО ПРИМЕЊУЈЕ!? Колико ми је познато живот г-ђе Луковић-Пјановић је протекао у грчу, па сумњам да је УОПШТЕ и МОГЛА да испоштује овако РИГОРОЗНУ НАУЧНУ ПРОЦЕДУРУ, без да јој импутирам злу намеру! То Вам је тако, ако желите да нас ико ОЗБИЉНО СХВАТИ! Зато сам ПРОТИВ ЖУРБЕ! Знате, археолози, ако нађу ВАЖНО налазиште, а НЕМАЈУ ПАРА за ископавање, ОСТАВЕ га НЕОТКРИВЕНОГ! Тако НЕЋЕ ПРОПАСТИ!
Препоруке:
5
34
216 четвртак, 15 март 2012 18:03
thinking maize@ Гаврило и "аутохтонисти", КРАЈ!
Да ЈОШ појасним ОВУ ситуацију, погледајте у архиви НСПМ-а један текст г-дина Божидара Маслаћа, талентованог философа, који се занима и за друге теме, са ширим друштвеним импликацијама. Пре пар месеци написао је СОЛИДАН преглед МАНИПУЛАЦИЈА које спроводи хрватски генетичар др Приморац. Манипулација се не састоји у ФАЛСИФИКОВАЊУ резултата мерења, већ у УЗОРКОВАЊУ! Наиме др Приморац, молекуларни генетичар, запослен на пословима медицинске криминологије, ради и узимање узорака ткива припадника разних популација тзв. западног Балкана, а затим и њихову типизацију у вези генетских хаплотипова. Зврчка НИЈЕ у типизацији, већ у УЗОРКОВАЊУ, тј. ШТА ЋЕТЕ Ви ПРОГЛАСИТИ за тзв. РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ УЗОРАК! То Вам је и ГЛАВНИ МЕТОДСКИ ПРОБЛЕМ у тзв. популационим истраживањима! То Вама вероватно много не значи, АЛИ... г-дин Приморац је ИЗ ТАКО УЗОРКОВАНОГ материјала ЗАКЉУЧИО да је код Хрвата и Бошњака ВЕЋА ЗАСТУПЉЕНОСТ ДРЕВНИХ ХАПЛОТИПОВА, него код Срба! Ergo, по Приморцу Срби су ДОЂОШЕ! "ШКОЛЕ БРАЋО!"
Препоруке:
3
50
217 четвртак, 15 март 2012 18:13
Сава
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
...показали да претеривања типа "Исус је био Србин" и "Александар Велики је говорио српски" имају своје политичке основе, а не оне научне.
Политичке основе има пре свега теорија о касном досељавању Словена на Балкан - чак је и савремена лингвистика показала и доказала да су се филолошке поставке са краја 19. века, на којима још увек (упркос непокореним појединцима кова др Радована Самарџића, др Милана Будимира,и др.) неприкосновено почива целокупна научна мисао београдског Филолошког и Философског факултета, заснивале на НЕМАЧКОМ ПОЛИТИЧКОМ ЕКСПАНЗИОНИЗМУ због чега се међу слободним умовима европске науке често чују захтеви за коренитом РЕПЕРИОДИЗАЦИЈОМ и одговарајућим превредновањем чињеница европске историје, нарочито када су у питању Словени.
Препоруке:
72
5
218 четвртак, 15 март 2012 18:18
Студент Историје
@Станко - ако ви поседујете издање из 1847. године, свака вам част. Ово вам је издање, књига није тада изашла. Коментаре је приредио Видо Латковић, издавачка кућа EvroGiunti. На ћирилици. Ове стихове сам имао прилике да видим у неколико различитих издања, увек исто пише, речи су иначе "Посвета праху оца Србије" и то знам од средње школе, никада србски није било. Ви сада ако мислите да је неко узео књигу и намерно мењао "србски" у "српски" да би уништио "србство" онда вас не разумем. Ко би био толико луд да то ради а све остало у књизи да остави исто. Сложићете се, нема смисла. Мислим да је срамота да неко ко је националиста не зна ове стихове и први пут их види у неким коментарима на неком интернет сајту.

Иначе, вама је сличност са "монтенегринима" умногоме већа. И једни и други боље знате шта је Његош говорио него он сам. Срамота.
Препоруке:
5
64
219 четвртак, 15 март 2012 18:31
Станко
Млади (?) господине, Ви сте бар из провртне интернет-генерације. Провртите мало мрежне адресе - нпр. дигитална Народна библиотека Србије - http://scc.digital.nb.rs/document/S-II-0951
Препоруке:
28
0
220 четвртак, 15 март 2012 18:34
Станко П.С.
Реч је наравно о изворним примерцима Његоша. Свака част г. Латковићу, али и он је из познатих разлога морао да следи табуисане директиве Новосадског договора, који помену овде на прави начин гђа Мила.
Препоруке:
40
0
221 четвртак, 15 март 2012 18:38
Студент Историје
@Станко - Хвала на линку, листајте документе и видећете малу разлику у писмима ("Горски Виенац" и "Лажни цар Шћепан Мали"). Његош је међу првима прихватио Вукову реформу. Језик је, као и историја флуидан, мења се, то није одлика само српског језика већ свих европских језика. Архаизмима спашавати српство није решење.
Препоруке:
5
64
222 четвртак, 15 март 2012 18:53
Станко
Прво тврдите да измишљам, а када вас притисну чињенице протагорски паметујете...Такав став је клица и слика наше пропасти...
Препоруке:
65
1
223 четвртак, 15 март 2012 18:57
Станко П.С.2
Што се Вука и његовихримокатоличких и унијатских саветника тиче, што се тиче његових пљачкашких похода на библиотеке српских манастира и распродавања народног блага диљем Европе за комфор и уживанције у окриљу антисрпских мецена - то је посебна прича.
Препоруке:
56
1
224 четвртак, 15 март 2012 19:00
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Политичке основе има пре свега теорија о касном досељавању Словена на Балкан - чак је и савремена лингвистика показала и доказала да су се филолошке поставке са краја 19. века, на којима још увек (упркос непокореним појединцима кова др Радована Самарџића, др Милана Будимира,и др.) неприкосновено почива целокупна научна мисао београдског Филолошког и Философског факултета, заснивале на НЕМАЧКОМ ПОЛИТИЧКОМ ЕКСПАНЗИОНИЗМУ

Ви овде окрећете тезу на главу да би доказали како је потребно терати воду на наш млин (а не треба, наша историја је велика и без бесмисленог претеривања) и зато да не би било очигледно да су идеје типа "Исус је био Србин и говорио српски" обичне глупости и будалаштине.

Ми смо словенизовани староседеоци, и то је крај приче.
Препоруке:
7
69
225 четвртак, 15 март 2012 19:36
Сава
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
- речју бескореновићка верско-расна и ментална папазјанија из муљајућег чабра (melting pot)Новог светског поретка, сама наврће воду на бесмислицу (Исус је Србин), коју овде нико озбиљан не помиње, одбијајући да појми суштину. А сама притом успоставља догму и окончава дискусију њоме. Sapienti sat.
Препоруке:
67
6
226 четвртак, 15 март 2012 19:40
Влајко
Иначе прво помињање аутохтоне теорије је управо у германској литератури. Мени је то деловало као покушај Германа да подрију свест о Словенској целовитости и тиме везу Балканских Словена пре свега са Руским нацијама.
Покушаћу да нађем податак тачно где се то први пут помиње па ћу га окачити.

@ Станко

Хвала на одличном линку!
Премда не делим ваше мишљење о пореклу Срба, слажем се да питање данашњег облика прилошког облика нашег етнонима треба дубље размотрити.
Препоруке:
9
60
227 четвртак, 15 март 2012 20:55
Његошевић
Потпуне истине ради, треба подсјетити да је Вук Караџић, духовни гојенац Беча, по први пут у историји Срба, упркос свеколикој светосавској традицији, увео у употребу придјев изведен од етнонима Срб у облику "срПски", ако је вјеровати доступним фототипијама, својим првим издањем "СРпСКОГ рјечника" 1818. који је, наравно, гдје би другдје,објавио у Бечу. Благослов Србске Цркве,која је породила србску писменост и била најпозванија да о њој суди,није имао али итекако јесте имао подршку паписта. Иако је Његош добрим дијелом подржао његове реформе, ни он, како се види из издања "Горског виенца" из 1847. није усвојио поступак ПОСРПЉАВАЊА Срба и србског имена, чији је зачетник бечки гојенац Вук или, како се на том првом издању "превео" на латински - Lupus,Стефановић Караџић,показавши се уистину системском болешћу дијела Срба у новијој историји. Југословенство Александрово и Новосадски договор зацементирали су језичке постаменте свеобухватног пројекта СРПОВАЊА Срба.Мила је артикулисала суштину.
Препоруке:
71
1
228 четвртак, 15 март 2012 20:59
расејање@ Студент Историје
@расејање - Његош није говорио "србски", знам то за разлику од вас јер ту књигу "држим испод јастука"...незнам да ли да се смејем или да вас жалим?али сте наопак човек у очи хоћете да слажете!сами сте себе дискредитовали и нећу са Вама никакву даљу расправу док не признате да сте погрешили и ИЗВИНЕТЕ СЕ...
Препоруке:
66
0
229 четвртак, 15 март 2012 21:08
@ thinking maize
пуно празне приче...изгледа да ово није Ваш рејон,делујете као изгубљени али је добро јер сте разумни па ћете се потрудити да мало боље схватите ове како их ви називате АУТОХТОНАШЕ!
Препоруке:
58
2
230 четвртак, 15 март 2012 21:28
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
- речју бескореновићка верско-расна и ментална папазјанија из муљајућег чабра (melting pot)Новог светског поретка, сама наврће воду на бесмислицу (Исус је Србин), коју овде нико озбиљан не помиње, одбијајући да појми суштину. А сама притом успоставља догму

Ja не знам ко се овде бави успостављањем догми, али рекао бих да је то ближе онима не могу одговорити без политичких импликација и скривених личних увреда онда када им се супротставиш и предочиш несувислост њихових анти-теорија. Да нешто није у реду с деретићевским идејама види се јер на противљење њиховој теорији одговарају с епитетима "титоисти, германофили, комунисти", ни ви нисте могли без помињања новог светског поретка. Треба ли више рећи? Ја сам први против "догме" о сеоби и не признајем је, и тврдим да су мање групе дошљака словенизовале домицилно становништво и да смо староседеоци, али то се вама не свиђа јер то негира ваша "националну" анти-догму и зато морате вређати у увијеном формату.
Препоруке:
6
68
231 четвртак, 15 март 2012 22:22
Милета
@Студент
Друже студенту, ти си са неколико коментара потпуно обрукао све студенте историје Београдског универзитета. Оволико бесмисла од једног будућег академског грађанина одавно нисам чуо. А успут су те подржали "пославењени Готи, Романи, Авари, Хуни ..." које су ти потпуно слаби, безначајни и без историје и традицје Склавени-Срби (робови), упркос њиховој војној сили, доминантној култури и свему нај, просто прегазили и за свега неколико година наметну свој језик и своју "барбарску културу". Да овако нешто прихвати мозак мора бити на нивоу обданишта. Иначе сам имао прилике да разговарам с неким студенитима историје и рекли су ми, да оно што су чули од мене, први пут чују у животу. То је разумљиво, јер сте ви у државној машини (школи) која вас меље као живо месо, и бесомучно вам испира мозак. Али је обавеза сваког мислећег човека да види и другачија размишљања и доказе од званичних, да процене њихову валидност, па тек онда да их прихвате или одбаце.
Препоруке:
73
54
232 четвртак, 15 март 2012 22:25
Милета
- наставак -
Ја сам те упоредио с Чедом Јовановићем, не без разлога. Тако и Чедо тврди да су Срби први пут "освојили" Косово после Балканских ратова, и да, с обзиром на ту чињеницу, Косово припада Шиптарима. Ваша логика је иста, заснована на истим "чињеницама" и истим циљевима. Можда ти тога ниси свестан, али смо зато ту да једни другима "отворимо очи", односно да омогућимо да боље ведимо или видимо, како ти више одговара. Вероватно, за сада, да боље видимо. Веде ћеш касније проучити.
Ако ти знаш праву истину која је заснована на јачим аргументима од мојих оспори их.
Не знам да ли си чуо за српска племена Љутиће и Бодриће? Знаш ли где су она живела, с ким су ратовала, како су истребљена, односно како су се остаци тих племена досељавали на Хемско полуострово. Да ли си размишљао зашто се од 1809. године Хемско полуострово више не зове тако, већ Балканско попуострово?
Препоруке:
71
55
233 четвртак, 15 март 2012 22:34
Милета
- наставак -
Да ли си размишљао због чега данас 90% студената историје, уопште не зна да се данашње Балканско полуострво до 1809. године звало Хемско полуострово? Немац Цојне (ово је нормално) је први пут тада званично употребио назив "Балканско полуострво". Па шта је по теби "јача историја", назив Хем стар неколико миленијума или Балкан стар неколико стотина година? И то што је старо неколико миленијума треба "историчар" да сазна сам, ако је заинтересован. Је ли то наука? Је ли то историја? Твоја је историја површна (вероватно, за сада, не твојом кривицом), па је зато препуна прљавштине којом су те "старији другови" залили као лавором воде.
Препоруке:
76
54
234 четвртак, 15 март 2012 23:19
гаврило@ Милета
eh kada bi sada jos pomenuli Belokosog Arsu i njegovo osvajanje Egipta mislim da bi STUDENT izgubio moc govora ali i svi komunisticko becko-berlinski navigatori!
Препоруке:
56
16
235 четвртак, 15 март 2012 23:24
Јанко
Милета, човек вам је лепо рекао да као студент историје свога времена и својих професора не воли то потезање преживеле и одбачене архаике... Из прошлости је за њега пожељно само оно што ће му сутра доносити поене за чланке објављене у немачкој и енглеској периодици, који могу послужити даљем лукавом извртању историјске истине од стране уједињених антисрпских хистеричара Запада. Лепо вам је човек рекао а Ви тамо о Хему... За двадесет година можда убеђиваже нас да је Стара Србија (Косово и Метохија) одавно престала да се тако зове, и да пустимо то претпотопље и говоримо, у духу евроатлантске политичке коректности, о независном Косову, о лијепој њиној Kosovariji , о жалости! Њих тако и уче да историјске истине не спадају у непролазне него само потрошне вредности а све више и у багателну робу.
Препоруке:
58
17
236 четвртак, 15 март 2012 23:25
Румија
Улцињска полиција не издаје лична докумената на српском језику и ћирилици, чиме се крше људска права грађана, саопштено је из Нове српске демократије...е тако они поштују нашу земљу и наш Народ!
Препоруке:
34
0
237 петак, 16 март 2012 01:31
Харун ал Рашид
Милета

Ја стварно не знам ко кога овде етикетира и омаловажава. Ви људе прозивате за издајнике, анти србе, следбенике некакве непостојеће ватиканске и/или бечко берлинске школе, а на основу чега? Само зато што сви не причају и не понављају као папагаји оно што сте ви умислили!
Ја ти лепо кажем Милета да ти не знаш, нити можеш да сазнаш, ни ко су ти преци били пре два века, што је неко седмо или осмо колено, а ти ми ту нешто причаш о Хомеру србину, и некаквим Рашанима и изгубљеним књигама, винчанском писму и другим небулозама.
Ено ти га неки Сенад, који се овде јавља и тврди исто то што ти и твоја екипа причате, само он тврди да су "Бошњаци" најстари народ на свету. Значи, све исто као и твој Деретић само нису Срби у питању него Бошњаци. Али ту није крај! Има Бугара који ту исту причу причају, има Руса, има Македонаца (ено, подигли споменик Александру Македонском усред Скопља!), има Шиптара и којих све не, сви исто причају као и ти. Чак сви користе исте аргументе. И?
Препоруке:
21
56
238 петак, 16 март 2012 03:02
Харун ал Рашид
Појава такозване српске аутохтонситичке школе, оличене пре свега у делима Олге Луковић Пјановић, и Јована И. Деретића, поклапа се са експанзијом разноразних секти и култова које су преплавиле српско друштво 90тих година прошлог века и до данас представљају рак рану српског друштва. Наравно, западним креаторима Новог Светског Поретка и Њу Ејџа било је згодно да између многих религијских култова и секти, прогурају и један псеудо научни и псеудо историјски правац – аутохтонизам, да би и на тај начин, преко псеудо науке, додатно дезоријентисали српски народ, и пре свега и изнад свега, отргли га од његове вековне традиционалне духовне, хришћанско православне вертикале. Аутохтонизам управо то постиже на тај начин што форсира ту псеудо научну и псеудо историјску теорију о постојању Срба још у доба предхришћанско, истичући тобожње високе домете те „античке“ српске културе...
Препоруке:
13
53
239 петак, 16 март 2012 03:03
Харун ал Рашид
Наставак
...при чему се, наравно, у улози необоривих доказа, истичу и у први план намећу паганска словенска / „српска“ божанства и наводно стара српска религија, чиме се управо постиже задати циљ да се православни Срби гурну у некакав неопаганизам и окултизам путем аутохтонистичког „патриотизма“. Да би читава та завера, која је дакле највероватније настала у кухињама западних обавештајних служби (као уосталом и већина савремених секти) деловала што аутентичније (да се Власи не досете), усваја се и примењује својеврсна националистичка реторика и карактеристичан „аутохтонистички“ вокабулар (ватиканске слуге, следбеници бечко – берлинске „школе“, односно „германистичке школе“) којима се исмевају, нападају, омаловажавају, а са циљем да се дискредитују, представници праве научне историографије...
Препоруке:
10
53
240 петак, 16 март 2012 03:07
Харун ал Рашид
крај
...која заправо тиме што се држи јединог легитимног научног принципа – истине, заправо одржава и чува српски и православни хришћански идентитет српског народа који толико смета креаторима Њу Ејџа и Новог Светског Поретка у реализацији њихових деструктивних планова.
Није без значаја што су и Олга Пјановић Луковић, и Јован И. Деретић – перјанице српске аутохтонистичке школе, обоје „духовно“ стасали на Западу. Олга Пјановић је докторирала у Француској, а Јован И. Деретић је некакав докторат из области права (дакле, није историчар по струци) стекао у Америци где пише и штампа прве своје књиге на тему српског аутохтонизма и онда их из Америке увози у Србију почетком 90тих, вероватно са циљем да се и на тај начин подстакне распламсавање национализама југословенских народа, како би се што лакше изазвао крвави распад СФР Југославије, од кога су највише профитирале, и данас профитирају, управо државе западне Европе и Америка и њихове мултинационалне корпорације и центри финансијске моћи
Препоруке:
9
60
241 петак, 16 март 2012 09:20
@ Харун ал Рашид
Говорити о појави аутохтонистичке школе 90-тих година прошлог века је мало неукусно, јер Србска Аутохтона Школа је настала много раније(Милојевић,Новаковић...) и није увезена из америке него је постојала у Србији док су се Американци још играли Каубоја и Индијанаца.Ако "бошњак" говори ово исто што и неки од читалаца-учесника на овом форуму,морамо да признамо да говори истину!једино што нема оправдано покриће у његовој причи је да "бошњаци" нису Народ као ни Црногорци него географски појам, заправо као што ни Ти ниси Харун ал рашид али Ти се тако хтело и имаш права да то будеш користећи слободу демократије!Само је ту разлика.Неко лепо написа:да када се свиња опраси у авиону није аутоматски ПИЛОТ!па тако и тај "бошњак" ако је узео другу веру мисли да може да измишља и народ...
Препоруке:
73
8
242 петак, 16 март 2012 11:26
Филозофија
@Харун, потпуно се слажем са вама. Погледајте гдје је одвело то лажно пласирање неке квазиисторије у случају ФИРОМ, тј. Македоније. Они су се у току само десет година унијели у мит о свом античком, македонском поријеклу, а да при том сасвим извјесно немају ни језик којим је говорио Александар, а њихова историја никада није постојала одјељена од историје српског народа. Ова сва пропаганда је пласирана из Америке и одатле се и даље подржава а све у циљу разбијања православног корпуса Срба и Грка. Не можемо причати о историји на основу топонима, а не можемо се везивати толико фанатично за поријекло Срба јер је оно на крају крајева мање важно. Чак и да смо најмлађи становници на Хаимосу, а нисмо, имамо пуно право да живимо овдје. Враћати се у прошлост је потребно, не били нешто од ње научили. Али градити идентитет данас на основу неких мегаломанских убјеђења је побуда која не приличи нашем народу а ни његовој јуначкој историји. Треба наћи мјеру ствари, претјеривање не води напретку.
Препоруке:
10
55
243 петак, 16 март 2012 13:24
Jadni istoričari
Како они могу да нешто сазнају?
Преписивањем нечега.

ПОменути млади ситоричар је такође нешто преписивао. Под чијим надзором...

А онда дође David Icke и поништ све историчаре у пакету.

КО ен зан о коме говорим, нека га прогугла. Или, нека куца на ГУглу "gmazovi vladaju" сама база ће му понудити "свијетом"...
Препоруке:
2
3
244 петак, 16 март 2012 13:26
Милета
Харуне, друже,
Ја ништа не тврдим, ја износим чињенице, оне тврде. То што ти не уважаваш чињенице и прихваташ "чињенице" које немају никакво упориште, то је твоја ствар. Ти си објавио рат (у својој глави) чињеницама, и не постоји ништа што тебе може разуверити од "чињеница" германске школе историје. Џаба су необориви докази многих еминентних историчара, археолога, лингвистичара и др., вама су много јачи историчари Б. Калај, аустроугарски амбасадор у БиХ, који је написао Историју српског народа, Нада Клаић и сл. Њихова се историја поклапа са нашом званичном историјом. Таква историја се пише и данас, нпр. да је у Сребреници почињен геноцид од стране Срба. После ће "геноцид" развући на целу БиХ, потом на Хрватску, Космет и цео Балкан. Тако ће Срби у будућности, захваљујући нашим "историчарима" у будућности тврдити да су Срби починили геноцид на целом Балкану. А доказ ће им бити пресуде 'ашког трибунала и овога назови међународног суда из Хага и Резолуција скупштине Србије.
Препоруке:
77
54
245 петак, 16 март 2012 13:27
Милета
Право је чудо како "начитани" људи не увиђају тај одавно присутни метод грађења историје од стране тзв. Запада. (Надам се да знаш како је створена Сребреница). И шта онда теби и сличнима човек да објашњава?
Навешћу ти пример Кулина бана. Сви историчари, у чије чињенице ти данас имаш неограничено поверење, тврде да је Кулин примио католичанство на Билином пољу, те је због тога Босна католичка земља (ово је и био циљ). Том приликом се, наравно, одрекао јереси (Срба). Међутим, када се уђе дубље у суштину, лако је закључити да имамо случај сличан "сребреничком", у манипулаторском смислу. То је период припреме 4. крсташког рата, који је за циљ имао освајање Египта, а завршио освајањем Цариграда и рушењем Византије. Поред тога крсташи су требали "решити" и питање "јеретика" у Босни чији је владар био Кулин бан.
Препоруке:
77
53
246 петак, 16 март 2012 13:28
Момо
Философија је,колега, говораху стари Грци, - љубав према мудрости (софија), а филозофија (зофос-мрак) љубав према мраку и затамњењима, дакле добровољно заслепљење и обневиђење.
Препоруке:
65
6
247 петак, 16 март 2012 13:28
Милета
Кулинова рођена сестра је била удата за кнеза Захумља Мирослава (захваљујући коме је настало Мирославово јеванђеље, најзначајнији ћирилични споменик из 12. века), рођеног брата Стефана Немање. А Мирославов син је био ожењен са млетачком принцезом, и преко тих веза је удесио да спасе Босну од погрома. Тако се Кулин појавио на Билином пољу, потписао акт, а као гаранцију потписа дао Ватикану свога другог сина, о коме се после тога губи сваки траг (јер није поштован потпис). Дакле, тај потпис је био само да се спасе народ од погрома, а каснији историчари су га користили као крунски доказ да је Босна католичка. То је ваша историја.

Ово повезивање тзв. аутохтонистичке школе (коју поштују и они који се с њом не слежу) са сектама приличи само једном "србину", а ти сам процени каквом. Било шта друго овим поводом да напишем је потпуно бесмислено.
Препоруке:
76
52
248 петак, 16 март 2012 13:29
Милета
Такви ставови највише говоре о теби и твојим истомишљеницима, а богами и о стању међу Србима. Додуше, можда си ти један од ових како неко написа "пославењених" Гота ... Ја верујем да су ови садашњи историчари још добри у односу на оне који би дошли по твојој мери и мери твојих истомишљеника.

Користиш неке термине, а ни сам не знаш њихову суштину, као што су "псеудо научна" и псеудо историјска". То је чист политички квалификатив.

Твоје незнање и политичка антисрпска острашћеност је јасно приметна свакоме ко је иоле дубље проучавао историју. Теби су најјачи аргументи писања историчара "германске историјске школе", док, религија, традиција, археологија, језик и његова примена у именима живог и неживог света за тебе не представљају ништа друго већ српску измишљотину и мит. Ја, заиста, не видим никакву разлику између тебе и најљућих српских непријатеља. Сви који улажу напоре да дођу до истине биће без икаквих аргумената омаловажени и стрпани у незналице и стране шпијуне. Ко си ти?
Препоруке:
78
55
249 петак, 16 март 2012 13:31
Милета
Не ваља ти Радивоје Пешић, не ваља ти Олга Луковић Пјановић, не ваља ти Захарије Орфелин, не ваља ти Анђелија Станчић, не ваља ти Милојевић, не ваља ти Милан Будимир ... Па шта, јесу ли то све незналице и "псеудо научници", како би ти рекао? Штета што им ти и твоји истомишљеници нисте објаснили како да пишу српску историју. По мојој оцени ти не знаш историју, ниси у стању да повезујеш историјске догађаје и чињенице. Зато пливај и даље у своме лажном знању усвојеном од стране "западних пријатеља".
Препоруке:
82
54
250 петак, 16 март 2012 14:02
Момо
Један уважени професор БУ у пензији (не бих да му име повлачим по форуму, уз сва уважавања саговорника) сведочио је да српска држава, по диктату страних ментора, никада у суштини није дозволила озбиљнија археолошка истраживања на Косову и Метохији, где, по његовим сазнањима, има читавих подземних градова који чекају да изиђу на видело.Није их, у суштини,дозволила нигде у ширим размерама (изузев налазишта типа Царичиног Града, Гамзиграда, Костолца и Медијане за које је, по њима, извесно да су несрпска, где су радови били увек под строгом контролом немачке централе и њених српских поборника. Српску државу и културне раднике не занимају српске старине, него само латинске, грчке, келтске, готске,византијске итд.итд. За читав прошли век нашим културним институцијама није пало на памет да реконструишу за показ иједан средњовековни српски град и направи покретну изложбу која би народу широм земље приближила немањићевску Србију, без које га данас не би било.
Препоруке:
74
3
251 петак, 16 март 2012 14:06
Φιλοσοφία
Нека сте ми, колега, отворили очи. Вјероватно сам ја увела ову њемачку варијанту читања ријечи, а настављам и да је користим. И нема везе што говорим течно новогрчки, а знам и старогрчки. Немам право на мишљење, које чим није једнако Вашем, одмах је мрачњаштво и љубав ка мраку. Да вас Сократ сада чује, одрекао би се дијалектике. Ако желите, договорите контра-аргументима. Научимо од Грка да слушамо, а не само да говоримо.
Препоруке:
5
60
252 петак, 16 март 2012 14:27
Момо
Исправно сте написали реч,сигму унутар речи такође, и акценат сте на парокситони добро усмерили. Још само да Вас унутарње прожме њена сила...Уосталом, зашто бисте грчку реч читали по... евроатлантски, модерним речником речено ? Шалим се мало, а желим Вам истински да увек у свему што радите досежете пуну истину. Свако добро, колегинице!
Препоруке:
60
2
253 петак, 16 март 2012 14:29
thinking maize@ o "аутохтонистима" и њиховим присталицама
Прилично сам удсресређен човек. Кад су други студенти скакали са молекуларне биологије на фармацију или пољопривреду или са технолошког на историју, држао сам се факултета којег уписах после доста напора, али као 4-ти на пријемном испиту претеkавши 20-так вуковаца. Факултет сам завршио, а после полагања ДОДАТНОГ испита, уписао последипломске, магистрирао, запослио се, засновао породицу, докторирао... Забављао сам се током студија САМО шахом, помало ишао на ФЕСТ, позоришта или у Кинотеку, али НИСАМ нисам ишао на преферанс, бриџ, го, нити био у јоги-летачима... Нисам генијалац, али рад, упорност и нешто од онога што Вам дају отац и мати... Бог, вероватно. Упознао сам ГЕНИЈАЛЦЕ (њима скидам капу!), али и "генијалце"! Волим своју земљу и народ, ваљда је то нормално. На овом сајту сам преко 3 године, дискутујем на разне теме и СЕМ понекад ЖУЧНИХ дискусија са појединим српским МАРКСИСТИМА, нисам имао неких проблема. Уважавам друге, други ме поштују. Док нисам наишао на "аутохтонисте"...
Препоруке:
5
63
254 петак, 16 март 2012 14:38
Влајко
@Φιλοσοφία
Сјајан одговор!
Иначе овакво баратање апсолутним одговорима, навођење фантазијских извора и потпуно шупља дедукција коју демонстрирају деретићанци, неописиво подсећа на вернике из једног другог периода, када су управо Срб(п)ство и православље понајвише страдали.
Начин на који се говори о неистомишљеницима и како се етикетирају је својствен управо папској инквизицији (а управо неистомишљенике називају папистима) и комесарима-истражитељима који су "чистили" Србију 1944/45.г.
Препоруке:
6
71
255 петак, 16 март 2012 14:44
thinking maize@ o "аутохтонистима" и њиховим присталицама, наставак
Тако је све то лепо текло овде на сајту, док нисам наишао на "аутохтонисте"! Нешто их баш не запазих ДО САД на другим националним темама, нпр. ћирилици!? Ваљда људи рачунају да је ПРЕЧЕ УСТВРДИТИ ко је старији Давор или Драган!? Да рекох, УСТВРДИТИ, јер ради се о СТАВОВИМА, који су у научном раду, ПОЧЕТАК и обично се односе на ПРЕТПОСТАВКЕ, уз понеку ЧИЊЕНИЦУ! Чињеница може бити и више, шта више МНОГО више, али ако ПОТИЧУ САМО ИЗ ЈЕДНЕ или ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ОБЛАСТИ или МЕТОДА САЗНАВАЊА, онда су оне малобројне! Ето рецимо, те старе мапе и летописи, то ЈЕДНА област САЗНАЊА! Или ЛИНВИСТИКА, то је ДРУГА ОБЛАСТ САЗНАЊА! А археологија? Ђорђе Јанковић!? Да, али ваља развити ШКОЛУ, а не само КУКАТИ! Модерне физико-хемијске и молекуларно-биолошке методе? ШТА ТО БЕШЕ, кажу МНОГИ "АУТОХТОНИСТИ"! Ало, Браћо и Сестре! ТЕЗЕ "аутохтониста" су у науци САМО ПРЕТПОСТАВКЕ и ХИПОТЕЗЕ, НИСУ ДОКАЗАНА ИСТИНА! Ваља их доказати и тај случај СКИНУТИ са ДНЕВНОГ РЕДА! Зашто се Јевреји са њиховом хомогеношћу...
Препоруке:
5
61
256 петак, 16 март 2012 14:48
Момо
А сада да се осврнем само на једну реченицу:Враћати се у прошлост је потребно, не бисмо ли нешто од ње научили...То јесте суштина, зато и желимо да се враћамо, али нам не дају исти они који су нам у прошлости секли главе и поперивали их на зидине наших освојених утврда - не дају нам да сагледамо и опоменемо се своје прошлости у свим њеним одсецима, у њеним дубинама... да ухватимо узроке, коренитост и закономерност појава и отворених очију нашли начин да се уздигнемо изнад њихове многовековне мржње, да бисмо схватили због чега то не престају да желе да нас прождеру живе и мртве, да нас рашчерече и раскомадају и врате у прах, западни државници и њихове војске, бар од Карла Великог до Ангеле Меркел и Клинтона.
Препоруке:
78
4
257 петак, 16 март 2012 14:51
Влајко
Када погледате историјски канал ниског квалитета као што је амерички history channel, у мору риалитија можете запазити читаве серијале емисија које говоре о ванземљанцима и њиховој интеракцији са разним древним цивилизацијама. Ако неко смогне снаге за ту умну тортуру, видеће невероватну сличност у начину на који се барата изворима, искривљену дедукцију и слично скретање пажње на "намерно скрајнуте" врхунске стручњаке које "уроћена" струка без разлога омаловажава.
Сличност шаблона у приступу, као и место порекла идејног концепта, код мене буде сумњу у намерност целе конструкције у циљу дискредитовања било каквог озбиљног истраживања везаног за историју Источне и Југоисточне Европе. А отишао бих и корак даље, па рекао да је то последица једне славенофобне политике и пропаганде.
Препоруке:
10
74
258 петак, 16 март 2012 14:51
Момо
...да све то урадимо часно, себе се не одричући а њих стављајући на место које им припада у истини.
Препоруке:
71
2
259 петак, 16 март 2012 14:57
thinking maize@ o "аутохтонистима" и њиховим присталицама, други наставак
Зашто се Јевреји са њиховом хомогеношћу, патриотизмом, везама, богаством, стручношћу, опремљеношћу још МНОГО ЧИМЕ, ТОЛИКО УПИЊУ да МАТЕРИЈАЛНО ДОКАЖУ да су ЊИХОВИ ЦАРЕВИ Давид и Соломон ЗАИСТА ПОСТОЈАЛИ!? Јер, ДОСАД НИЈЕ БИЛО ДОКАЗА да су ти ЉУДИ ЗАИСТА ПОСТОЈАЛИ! Нема их у египатским, нити у асирским и вавилонским записима, о Јеврејима се НИШТА ЗНАЧАЈНИЈЕ НЕ МОЖЕ ЗАКЉУЧИТИ ИЗ ДОКУМЕНАТА, све до забелешке (с краја 8-ог века п.н.е.) да асирски цар Есархадон заузео Самарију и Јевреје из њихове северне државе Израел одвео у ропство, док су Јевреји из јужне државе Јудеје ИЗДРЖАЛИ ОПСАДУ Јерусалима и ПЛАТИЛИ ВИСОКИ ОТКУП! Ето, пре краја 8-ог века п.н.е. НЕМА НИШТА ЗНАЧАЈНО о Јеврејима, народу који толико тога значи у овоме свету! Значи, са МАТЕРИЈАЛНЕ ТАЧКЕ, НЕМА Соломона, НЕМА Давида, НЕМА Мојсија, НЕМА Аврама, Исака и Јакова, НЕМА ЕГИПАТСКОГ РОПСТВА и Изласка у смислу ДОЛАСКА и БЕКСТВА ЦЕЛОГ НАРОДА! Али Јевреји се ТРУДЕ да НЕШТО ИЗНАЂУ, јер Палестинци су ДОБИЛИ ЧЛАНСТВО У UNESCO-у!
Препоруке:
5
57
260 петак, 16 март 2012 15:35
thinking maize@ o "аутохтонистима" и њиховим присталицама, ЕТО, ТУ СМО!
Знам, знам, рећи ћете: "Али у иностранству су само бечко-берлински историчари"!" Је ли!? А јел их има И У Москви, Петрограду, Кијеву!? А дал ПОКУШАТЕ ПРЕКО ВАШИХ ВЕЗА да се неко од младих историчара-доктораната, НАЦИОНАЛНО ОПРЕДЕЉЕН, УБАЦИ у Dumbarton Ouks Center for Bizantyne Studies, Washingtоn D.C., НАЈБОЉИ ЦЕНТАР ВИЗАНТОЛОГИЈЕ са НАЈВЕЋОМ ПОЈЕДИНАЧНОМ ЗБИРКОМ ВИЗАНТИЈСКИХ ТЕКСТОВА!? Па да видимо ШТА СТВАРНО ПИШЕ у De Administrando Imperio, De Thematibus и у случним књигама и то на ГРЧКОМ ОРИГИНАЛУ, а не у латинској преради!? Не, Браћо и Сестре, то ТРАЖИ РАДА и ТРУДА! Америка је велика земља, има тамо наших људи, а њихових држављана, нису сви ко Мајлан Панич, екс-премијер!? ПРОГУРАЋЕ ТАМО НАШЕ ЉУДЕ, а да не сазна Клинтонка и камарила! Ајд, ајд, соколи, немојте сад да оптужујете, како само "заводим за Голеш планину", учините нешто и Ви, а не вичите само "ИЗДАЈНИК"!? Нисте ваљда КОМУЊАРЕ!? Па, ако УБАЦИТЕ ТАМО НЕКОГ НАШЕГ МЛАДОГ ИСТОРИЧАРА-докторанта византологије, касноантички...
Препоруке:
7
61
261 петак, 16 март 2012 15:42
thinking maize@ o "аутохтонистима" и њиховим присталицама, КРАЈ!
Па, ако УБАЦИТЕ ТАМО НЕКОГ НАШЕГ МЛАДОГ ИСТОРИЧАРА-докторанта византологије, касноантички период, као НЕКОГ МЛАДОГ АРХЕОЛОГА-докторанта, касноантички период, обојица ПАТРИОТЕ, и они добију учешће на америчким пројектима и њихове стипендије и добију довољно новца да се ПЛАТЕ ТЕРЕНСКА ИСТРАЖИВАЊА, бар у Србији и Републици Српској, уз плаћање физико-хемијске и молекуларно-биолошке обраде остеолошког материјала из тих археолошких налазишта, а све то да нпр. координише проф. др Ђорђе Јанковић!? Занимљиво, а!? АЛИ НЕЕЕ, ЛАКШЕ је да се ДРЕКНЕ: "Издајице!" Према томе Браћо и Сестре "аутохтонисти", УЗМИТЕ се у ПАМЕТ и НЕ ОДБИЈАЈТЕ ЉУДЕ од СЕБЕ! Није наука идеологија да им УТЕРУЈЕТЕ у ГЛАВУ, наука је СЛОБОДНА ДЕЛАТНОСТ, као што су и Срби СЛОБОДНИ ЉУДИ! Свако Вам добро!
Препоруке:
6
68
262 петак, 16 март 2012 16:09
Његошевић
Још ово онима који остају у дилеми да ли српски или србски, србство или српство.Српство је заправо сасечено и унакажено србство, као српом посечено и одсечено од србског немањићевског духа и светосавских традиција. То је "србство с њиховом мером", по мери и мерилима вековних душмана србскога, сасвим по укусу и модерне Европске уније, моделовано интелектуалним и окупаторским србосецима током 19. и 20. века, обезглављено србство, одвојено од својих православних источника и због тога просто осуђено на одумирање и ишчезнуће из реда земаљских народа, добровољно "срповано србство" оних наших сународника за које Европа нема алтернативу, који душу дају (и продају) али европску своју утопију не дају, ни за вашу живу неистомишљеничку главу.
Препоруке:
91
1
263 петак, 16 март 2012 16:40
Милета
@thinking maize
Знаш ли ти ишта друго осим да расправљаш сам са собом? Теби је валидан спис писанија визнатијског цара који саветује сина како да влада околним народима, а тај спис му објавио запад скоро десет векова после његове смрти (док га нису добро редиговали- која случајност с Хашким трибуналом). Е, јеси ти стручњак, као и тај твој Порфирогенит, источни Ромеј, кога су објавили западни Ромеји. Али зато ћеш пљунути у цара Душана чији је престо био у Скопљу, као и седиште архиепископије, и који је, као и многи српски владари, године рачунао према српском календару, најстаријем на свету, чији почетак сеже у 5508. годину пне. Кажи нам који је старији календар? Или је можда "великосрпски хегемонизам" и "српска аутохтонистичка историјска школа" почела с царом Душаном? Питај своје истомишљенике да ти помогну у одговору. Чини ми се да сте ви, ипак, да протерамо и цара Душана. И још многе.
Препоруке:
92
55
264 петак, 16 март 2012 17:36
гаврило@ thinking maieze
Знам Пријатељу да Ти је тешко, мислиш да имамо нешто против Тебе.не заиста немамо ништа и када су у питању Србски народ и наша Србија дијелимо твоје мишљење али се овдје једино не слажемо Твојом или нашом грешком није ни важно. Само немој по србски да ти постанемо непријатељи јер не мислимо исто или СТАРИНА једноставно није Твој фах!
Препоруке:
87
5
265 петак, 16 март 2012 17:42
thinking maize@ Милета
Znaš šta Prijatelju, bio sam 2003 u Hilandaru, a i u Esfigmenu! Da, Prijatelju, u Esfigmenu koji NE PRIZNAJE PRO-PAPISTIČKOG "vaseljenskog" patrijarha Vartolomeja, koji zbog TURSKOG PRITISKA PAKTIRA sa PAPISTIMA i NATO-om, eda bi nešto ISKAMČIO od Turaka! Sve NA UŠTRB PRAVOSLAVLJA i Moskve-TREĆEG RIMA! (Mi Srbi smo VELIKI, između ostalog I ZBOG PRAVOSLAVLJA, ne toliko zbog Deretića i Deretića-uveoka!) Da, Prijatelju bio sam u Esfigmenu, na čijim zidinama se vijorila ŽUTO-ZLATNA zastava sa DVOGLAVIM ORLOM, VIZANTIJSKA CARSKA ZASTAVA, ZASTAVA i GRB, UZOR NAŠE ZASTAVE i GRBA! A na toj zastavi je pisalo "ORTHODOXIA O THANATOS", tj. "PRAVOSLAVLJE ili SMRT"! Kad sam ušao u taj manastir, pored ostalih stvari, najviše mi je upala u oči sahat-kula. Na satu mi je stajalo 11 h i 45,, a na toj sahat-kuli pisalo je 5 h i 45,!? Pitao sam se ŠTA JE TO!? Dok NISAM UKAPIRAO da taj sat BROJI BIBLIJSKO VREME! A u njihovom kalendaru, SLIČNO TVOM, bila je 7511 g. OD STVARANJA SVETA!
Препоруке:
8
80
266 петак, 16 март 2012 18:13
Милета
@thinking maize
Остави своје филозофирање и политичке оцене. То причај некоме другоме. Аргументе на сунце, ти своје, а ја своје, па да видимо чији су јачи. Шта мене брига шта си ти укапирао. Кажи где можемо видети помињање тога календара, на коме документу, споменику и сл. Баш су Библијско време ставили на манастир који је у хијерархији светогорских манастира на 18.-том месту. Е, баш ти је јак аргумент. Такви су сви твоји аргументи, само тога ниси свестан.

А на Душановом законику пише:
Закон благовернога цара Стефана, године 6857, индикта 2, на празник Вазнесења Господњег, месеца маја, 21. дан.

И шта, сада ти је и цар Душан "аутохтониста" и "великосрбин", је ли тако? А можда и није Србин, можда је пословењени Хун? Какве ви небулозе пишете и браните , то је да се човек чуди. Ајде што то бране Немци, јер имају амбиције да владају целим светом, али да Срби пљују по своме, то је, заиста, врло, врло проблематично.
Препоруке:
89
58
267 петак, 16 март 2012 19:11
Влајко
@ Милета
Невероватно, управо сте поентирали против себе!
Календар који помињете је општехришћански, а не Срб(п)ски. Настао је сабирањем временских интервала догађаја из Септуагинте и датира почетак света у 5508.г. пре Христа. У Душановом законику је зато што су сви хришћански народи користили овај систем обележавања година до негде 17./18. века.
Препоруке:
11
84
268 петак, 16 март 2012 19:30
Влајко
Шта то треба да значи ако ниси за Деретићеве бајке, онда ниси Србин и не волиш Срб(п)ство?
Шта је довољан предуслов да би био Србин?
Ево ја на пример:
Православан сам, антикомуниста сам, пишем ћирилицом, оцидентофобан сам, не желим да Србија уђе у ЕУ, сматрам да не треба да признамо косово. Али ако не прихватам идеје које не могу да прођу елементарну здраворазумску проверу, онда нисам добар Србин и не волим Србе?
Да ли ово подсећа на образац понашања неког покрета из прошлости?
Препоруке:
9
84
269 петак, 16 март 2012 20:31
Катарина
Браћо, немојте се жестити и вређати. Трагајмо за истином стрпљиво и отвореног ума. Поздрав и Влајку и Милети и свим другим учесницима форума.
Препоруке:
12
1
270 петак, 16 март 2012 20:35
гаврило
Закувало се и мислим драга браћо Срби да мало спуштимо наше свијетло оружје!Ми смо само у неспоразуму додирнули и неке ствари које су јако важне а које додирују и нашу вертикалу трајања.Не морамо да се сложимо, ствар је и наших карактера како ће ко што да прихвати!Никако не могу да прихватим да смо се доселили у 6 или 7 вијеку?не могу једноставно ми је доста коминтерновских и бечко-берлинских лажи!А и одакле смо се доселили када нас старе књиге помињу и у Кини, Египту,Месопотамији,Блиском Истоку,цијелом ширином данашње Европе чак и на изворима НИла...да ли сви ти историчари лажу?Зашто се прећуткује Србица (Винчанско писмо) најстарије писмо за сада на свијету? Зашто се прећуткује да су Србицом дешифровани сви Етруски артефакти који деценијама нису могли да буде дешифровани односно прочитани?да ли је Хришћанство било онај додир Божји који је расцијепио и поцијепао прото Србски корпус, одвојио нас од наше старе вјере и међусобно подијелио да смо сада сами себи највећи непријатељи?
Препоруке:
98
4
271 петак, 16 март 2012 20:55
Милета
@Влајко
Невероватно, управо сте поентирали против себе!
Календар који помињете је општехришћански, а не Срб(п)ски.

О, још један бисер "германске школе". Па што га не користе хришћани, ако је општехришћански, него се спрдају и са Србима који га користе? Значи само су Срби хришћани, ови остали су антихристи. Изгледа да су у 17. веку германски стручњаци и Ватикан дошли до закључка да је тај стари календар превише стар? Тако су закључили да и Винчанско писмо није више "винчанско", већ је "дунавско". Волео бих да могу сватити вашу логику, али, на жалост, ја не могу, можда могу ови твоји истомишљеници, па би било добро да је разраде. Можда и ми остали сазнамо нешто ново.
Препоруке:
98
57
272 петак, 16 март 2012 21:10
Филозофија
Гаврило, право збориш! Но, не слажем се да смо сами себи највећи непријатељи. Наш највећи непријатељ јесте и биће- промаја!
Препоруке:
7
96
273 петак, 16 март 2012 21:46
Милета
@Влајко
Нико не спори нити одузима твоје личне податке. И то ме не интересује. Мени не смета ни човек друге националности или вере и његови ставови. Нека свако изнесе своје ставове и стави их на пробу дејства аргумената. Оспоравати аргументима ставове, може свако. Томе и служи овакав вид комуникације. Ту, ваљда, није ништа спорно. Овде је у питању однос других према нашим ставовима. Надам се да у томе правиш разлику. Ја мислим да Срби могу, итетако, деловати антисрпски. Ти мислиш да не могу. Имамо два различита става и ту нема ништа спорно. Ја мислим да је историја коју смо изучавали у школама лажна, ти мислиш да није. И ја ваше ставове побијам аргументима, и исто тражим од вас да побијете моје ставове. Шта је ту спорно? Поменуо сам неком претходнику да је цар Клаудије написао историју Етрураца, који су себе звали Рашанима, у 20 књига, и да су те књиге нетрагом нестале, и постављам питање зашто? Зашто су нестли сви бити подаци о Етрурцима или Рашанима?
Препоруке:
103
53
274 петак, 16 март 2012 21:48
Милета
За мене је, исто тако, врло важна чињеница да су ти Рашани имали новац који се звао динар, као што се зове и наш данашњи новац, а и сребрни новац Римске империје се звао динар, па га нико од наследника те Империје није узео као своју валуту. Имам ли право да размишљам зашто је то тако, и да понудим моје виђење. О овоме, уопште, колико је мени познато, није писао тај фамозни Деретић, чије књиге нисам, чак, ни прочитао. И шта сада? Изволите оспорите моје тврдње. Кажите шта није тачно. Али то нису једини аргументи. За оне који не познају детаље, њима је та тврдња као она Галилејева, због које треба Милету прогласити за фашисту.
Препоруке:
102
54
275 петак, 16 март 2012 22:15
расејање
Направићу само једну дигресију која некоме може да буде смешна али не мора.један мој пријатељ који хоће да покаже, пре него умре, да су немачка и грчка највећи европски фалсификати, био 40-так пута у библиотекама ватикана и снимио силне документе, обрео се у каталонској престоници барселони трагајући за историјским материјалима које је тада истарживао.У једном разговору са једним угледним професором са њиховог Универзитета у једном трену питао га је :па кажи ми молим те ко сте Ви каталонци, ко сте вуи Шпанци.професор стаде, погледа га и рече: свима нама је порекло праСрбско.мој пријатељ га пита па зашто то некажете и објавите? Па зато јер би ме затворили и прогласили лудим!
Препоруке:
106
7
276 субота, 17 март 2012 12:18
расејање@ Студент Историје
мени је сада жао СТУДЕНТА!можда сам био прегруб иако је ваистину у очи лагао и да не трепне!ако неће он мени ето ја му се ИЗВИњАВАМ као Борис!
Препоруке:
45
3
277 субота, 17 март 2012 16:10
Бранислав
Његошевићу: У праву сте. Пут од светосавског србства до покушаја његовог чупања из срца народа и текућег евројањичарског позверавања Срба водио је преко лупусног српства Вука Караџића, које је у доба комунистичке брозоморе, закинуто за главни део ове синтагме, тако да се данас наш просечни "просрпски" интелектуалац стиди а "проевропски" гнуша да говори о било каквом српству, а камо ли о србству светих Немањића и Лазаревића. Термин "српство" је уновчивом аутошовинистичком самоцензуром наших интелектуалаца по ватиканско-титоистичком и неоунијатском "кроју", избачено из њиховог говора као преживели архаизам. Не користе га од стида чак ни национално свесни интелектуалци попут Коштунице, Ђорђа Вукадиновића или Слободана Антонића. Време је да му се бар они врате... да пођу ка србству прадедовском преко сопственог посрбљеног српства бар.
Препоруке:
100
3
278 субота, 17 март 2012 16:16
Slavomir Srpski
Ne procitah mu knjigu, ali po ovome sto napisa shvatih da je ovde doslo vrlo malo slovena, i Srba I hrvata, pa su ih onda pravili od gline, ili slovensko-gebelsovom propagandom u srednjem veku.

Ova istorijska cinjenica autora podstice tezu da je gebelsova tehnika u stvari potekla bas sa balkana i to u ovom ranom srednjem veku, i dakle kao naucna metofologija utemeljena na ovim prostorima. Dakle po tome smo onda ipak napredniji od varvarsko-germanskih plemena? Ne objasni ovaj zuto-srednjovekovni istoricar pa sada moraju da padaju opklade. Zar ne?
Препоруке:
93
6
279 недеља, 18 март 2012 05:36
jovan
gdje je DALMIROVA hronika,Vatikanska enciklopedija,genocid 14,41,95 itd
Препоруке:
14
2
280 недеља, 18 март 2012 12:39
cvrcak
Mislis na DALIMILOVU hroniku? Ali kod vas moze i DALIBOROVA, sve je to isto, zar ne? Ne razumem kako odrastao covek moze da veruje u price Deretica o Srbima u Indiji, Egiptu, i preko ostatka sveta. Covek je sarlatan, a publika koja to cita i u to veruje...strasno.
Препоруке:
4
83
281 недеља, 18 март 2012 12:56
гаврило@недеља, 18 март 2012 11:39 cvrcak
зашто би било страшно?прије Нове Ере другачије се освајао свијет и другачије се владало свијетом! Ако су протоСрби билидавно тако мостављају режиме по свим континентима али немају потребе да живе на њима, зашто то тада нису могли да раде они? размислите логично и тада свијет није био насељен као данас, огромна пространстав су била празна а плодна...
Препоруке:
87
4
282 недеља, 18 март 2012 16:52
Влада
Библиографија:http://www.doc-txt.com/Continuity-Theory.pdf
Препоруке:
11
60
283 недеља, 18 март 2012 16:52
гаврило
САНУ неће да шаље библиотекама „ Magnum Crimen”...ето људи о чему вам ја причам - ПРЕЋуТКИВАЊЕ!!!али ако појединици више вјерују у историју Бакарића и осталих бакарића који још владају Србијом ја ту ништа не могу!Угрићићи,Кораћи, Јовановићи, разне Прпе,кандићке и биљане господаре СРБИЈОМ!
Препоруке:
91
1
284 недеља, 18 март 2012 19:08
Турас
Тибор и његов"интерзавијуиста"мудро не поменуше "шарлатана"Деретића што мене као лаика упозори на озбиљност интервјуа.Али смерним и паметним сматрам коментар господи на"Лондон2-1".Прочитајте ако нисте.Такође не могу да се не осврнем на "минере"или оне који бубњају по сваком коментару који је про-србски.Нпр."алкар","Х.Рашид"..и многи други који могу на НСПМ да нам се подсмевају и пљују а јадни незнају да су пре пар векова били ово што смо ми данас остали.
Препоруке:
86
5
285 недеља, 18 март 2012 22:29
Харун ал Рашид
Паде ми на памет нешто па реко да питам овде, јер овде све врви од истинских историчара.
Дакле, како аутохтонисти мисле да објасне српско порекло Етрураца, када језички, етимолошки Етруси су уствари Руси, а не Срби?
Препоруке:
8
43
286 понедељак, 19 март 2012 10:14
thinking maize@ "аутохтонистичким" ФАНОВИМА, још мало па,...
Г-дин "гаврило" ВРЛО РАЗУМНО предложи да "спустимо лопту", са чиме се слажем. Он задржа његово мишљење, да је "аутохтонистичка" теорија ДОКАЗАНА, а ја остајем на становишту да је иста, на овом нивоу сазнања (за сад) САМО ХИПОТЕЗА, истина са низом ИНДИЦИЈА, али не и ДОВОЉНО кохерентна и свеобухватна (моје мишљење)! Као што се види, ПОЗИЦИЈЕ су прилично УДАЉЕНЕ, али НЕ И НЕДОДИРЉИВЕ! Према томе браћо и сестре "аутохтонисти" урадите оно што је урадио Lokamanya Maharaj Bal Gangadhar Tilak, ОСНИВАЧ КОНГРЕСНЕ ПАРТИЈЕ Индије (1885) и ПРВИ ВОЂА народа Индије у њиховој борби за ослобођење од колонијалног ропства! Једном речју, ПРЕТХОДНИК Гандија! Елем, тај човек је у ЗАТВОРУ написао две књиге ("Орион" и "Арктичка прадомовина веда"), којима је ДОКАЗАО (ослањајући се НЕ САМО на ЛИНВИСТИКУ и историју, већ и на АРХЕОЛОГИЈУ, ЕТНОЛОГИЈУ, ГЕОЛОГИЈУ, АСТРОНОМИЈУ, ФИЗИКУ и МАТЕМАТИКУ!) да је ДОМОВИНА Индоевропљана на обалама Арктичког океана у периоду итерглацијације, ПРЕ задњег леденог доба! Ако је...
Препоруке:
2
42
287 понедељак, 19 март 2012 10:29
thinking maize@ "аутохтонистичким" ФАНОВИМА, КРАЈ!
Ако је он ЗАТОЧЕН, али ОДЛУЧАН да разоткрије НАУЧНО СКРУПУЛОЗНО све тајне веда, за сада НАЈСТАРИЈИХ признатих ТЕКСТОВА Индоевропљана, као и да тако нађе пут за ОТКРИВАЊЕ НАЈДУБЉЕ Индоевропске старине, и то на ПОЧЕТКУ 20-тог века (књига објављена 1903), не видим разлога, да ми Срби почетка 21-ог века то исто не урадимо и НЕ ОДРИЧУЋИ се СРПСТВА, НАУЧНО СКРУПУЛОЗНО РАЗЈАСНИМО СВЕ НЕЈАСНОЋЕ и НЕСУГЛАСИЦЕ око наше и општесловенске прошлости! Међутим, ту не смемо да одбацујемо A PRIORI ништа, ДОК СЕ НЕ ДОКАЖЕ СУПРОТНО! Све је ХИПОТЕЗА и СВЕ је ПОДЛОЖНО ПРОВЕРИ! Како поставке "бечко-берлинске", тако и "аутохтонистичке" школе! Нешто од тих ствари помену и "грешни" проф. Живковић, нешто и моја маленкост у овој полемици, а за остало погледајте на овом сајту полемику философа Божидара Маслаћа и генетичара др Драгана Приморца око ГЕНЕТИЧКОГ ДОКАЗА/"доказа" за старост појединих популација Балкана, на основу учесталости генетских хаплотипова! Верујте, врло је инструктивно! Свако добро свима!
Препоруке:
3
52
288 понедељак, 19 март 2012 14:57
Растко
Др Драган Приморац? Санадеров министар,екс-Србин рођен у Бања Луци, амерички постдипломац,кандидат за председника Хрватске? за кога сами Хрвати пишу: Od 1991-1995 mladi doktor nije objavio niti jedan znanstveni rad kao prvi autor. Najveći uspjeh je drugi autor u članku u Journal of Clinical Investigation. Pokušava nostrificirati diplomu ali pada 7 puta na step 1 USMLE i gubi pravo polaganja. Nako toga se 1996 vraća kući u Split gdje daje silne intervjue o svojim velikim uspjesima u SAD u časopisima kao Arena, Slobodna Dalmacija i naravno pokoji intervju za TV. Upucava se lokalnom HDZ-u, povezan je sa dr. Šimom Anđelinovićem, sudskim patologom iz Splita i dobiva poziciju na fakultetu i stan od grada Splita. Њега да питамо за Србе?
Препоруке:
75
0
289 понедељак, 19 март 2012 15:45
thinking maize@ Растко
Не кажем Вам г-дине да питате др Приморца за Србе, већ Вам кажем да видите КАКО се МАНИПУЛИШЕ са науком (а што је г-дин Маслаћ РАЗОТКРИО!), а у сврху ДАЉЕЊГ "УБИЈАЊА у ПОЈАМ" Срба! А све то као ПРЕДЛОЖАК за НЕОПХОДНОСТ КОРИШЋЕЊА СВИХ НАУЧНИХ МЕТОДА (а не само "класичних" метода хуманистике!). Ergo, да ли знате да се у време Енвера Хоџе и тадашње БЕДЕ у Албанији ИНТЕНЗИВНО РАДИЛО на ископавањима везаним за тзв. Комани-Круја културу, која је од великог значаја за Балканску старину!? И да су они већ спровели добар део истраживања и ПОКУШАЛИ да НАЛАЗЕ "протумаче" у светлу њихове ПРЕТЕНЗИЈЕ да су директни потомци Илира!? Даље, Шиптари СВОЈАТАЈУ и античко ГРЧКО ПРОРОЧИШТЕ и СВЕТИЛИШТЕ, посвећено ЗЕВСУ Додонском, које се стицајем историјских околности налази у садашњој Албанији!? Еј, ЗЕВС албански антички Бог!? Наравно, ТАКВИ ЕКСТРЕМНИ ПРИМЕРИ ФАЛСИФИКОВАЊА и ПРИСВАЈАЊА НЕ МОГУ да ПРОЂУ, бар за сада! А све то САМО ЗАТО што се "аутохтонистичка" ХИПОТЕЗА не третира КАО И СВЕ НАУЧНЕ ХИПОТЕЗЕ!
Препоруке:
2
45
290 понедељак, 19 март 2012 15:57
thinking maize@ Растко,
А све само зато што НЕКО третира "аутохтонистику", као ХИПОТЕЗУ, а не доказану истину!? Слажем се да је коришћење разних научних метода заметан, помало заобилазан и скуп процес, али САМО ТАКО ИЗБИЋЕМО СВЕ АДУТЕ НАШИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА!? Уосталом, запитајте се ЗАШТО су се Израелци УЗМУВАЛИ због примања Палестине у UNESCO!? САМО ЗАТО што ЈОШ немају МАТЕРИЈАЛНИХ ДОКАЗА за нпр. постојање царева Давида и Соломона!? И што се ЈОШ не врше ископавања градова које су подигли Јеврејски антички супарници, народ Хананејаца!? Палестинци се ВЕЋ ПОЗИВАЈУ да су ДИРЕКТНИ ПОТОМЦИ Хананејаца и да су ту ПРЕ Јевреја!? Зато Јевреји СВЕ ВРЕМЕ ПОСТОЈАЊА МОДЕРНОГ Израела раде у археологији "све у шеснаест" и све паре дају, еда би дошли до артефаката! Нпр. СУВИМ ЗЛАТОМ су ПЛАТИЛИ Кумранске рукописе!? Зашто? Зато што ЗНАЈУ, да у њиховом случају НИ Библија НИЈЕ ДОВОЉНА, као ауторитет! А Ви се држите, не Будимира и проф. Реље Новаковића, већ се дохватисте Деретића, у најмању руку НЕОЗБИЉНОГ ЧОВЕКА! "Школе браћо"!
Препоруке:
2
65
291 понедељак, 19 март 2012 16:16
@Влада
Политички коректан чланак писан стилом који је посато уобичајен за приступ балканским студијама у Немачкој и шире "у Европи" задњих четврт века (штанцују се такви на стотине, посебно на немачким институтима), а основна мисао је да сви проблеми на Балкану настају због тог грозног национализма од ког су оболели сви балкански народи (наспрам европској анти-националној политици, јелте...)

Узгред, прочитајте неког од српских аутохтониста, например оклеветаног Деретића, и видећете да "румунска аутохтоност" није нешто илузорно, напротив, изненадићете се колико је све повезано
Препоруке:
86
2
292 понедељак, 19 март 2012 17:02
петар
@thin.maize неко изгледа мора да вам каже, пошто очито немате самоконтролу:
Упркос вашем даноноћном труду да учествујете у полемици гледе Живковићевог интервјуа, ви сте у тој полемици доживели прави дебакл. И из неког разлога настављате даље.
Несувислим и непребројним коментарима показујете да имате сувише високо мишљење о себи, а када се сусретнете са саговорником који познаје неку материју боље, или у овом случају ЗНАТНО боље, добијете напад беса услед озлојеђености ("повреда нарцистичког ега", шта ли?!..) И на крају демонстрирате и потпуну необавештеност, попут ове "поуке" кога се треба "дохватити" (пази израза!) Будимира или Деретића. Оваквим детињим псовкама и увредама ви јавно показујете да сте неозбиљан човек. Необавештена свезналице, Будимир је од почетка Деретићевог рада био ваљда једини у Србији који га је подржавао у (раз)откривању забрањене историје Срба. Хајте за почетак прочитајте барем једну књигу Деретићеву, па се онда вратите са најновијим умотворинама.
Препоруке:
87
6
293 понедељак, 19 март 2012 17:52
Филозофија
Драга браћо, по навици се враћам на ову расправу, а само се више нервирам. Предлажем да се лијепо окупите око овог пројекта и да се нађу новци и уложи у истраживања. Thinking maize колико схватам, а и Харун, су углавном инсистирали на научности. Деретића сам читала и није ми оставио утисак научника, но свакако сам за да се ископа истина нарочито ако је она на нашој страни и толико импозантна као што говорите (Деретићевци, аутохтонисти и остала екипа)! Овдје се расправљате, а једнако желите добро свом народу.
Имам међутим једну примједбу. Жељела бих да видим да једнаким жаром и трудом прионете и на истраживању новије историје, која је врло угрожена. Желим да видим оволико коментара на тему лажи о Сребреници, манипулацијама о јасеновачким жртвама, страдању Срба у Олуји, и погрому на Косову.
Не схватите ме погрешно, и једно и друго је важно. Но, измиче нам историја испод ногу и одузимају нам је на правди Бога, а ми се уз то свађамо... Поздрав!
Препоруке:
60
1
294 понедељак, 19 март 2012 18:26
Момо
Колегинице, нешто за Вас - http://www.continuitas.org/texts/alinei_interdisciplinary.pdf
Препоруке:
71
0
295 понедељак, 19 март 2012 19:12
Влада
И ово:http://aklyosov.home.comcast.net/~aklyosov/, чланци о ДНА Словена, Јевреја....
Препоруке:
3
0
296 понедељак, 19 март 2012 19:53
Филозофија
Хвала Вам! Дајем ријеч да ћу простудирати све што сте ми послали. Ово је врло важна тема и биће ми задовољство да се са њом упознам. У моје патриотске пориве немојте сумњати.
Препоруке:
76
0
297 понедељак, 19 март 2012 23:30
Милета
Тилакова схватања су исправна. Пре последњег леденог доба северни пол је био у данашњем Атлантику, а јужни у Јужној Африци. О томе је писао и наш научник Милутин Миланковић. До краја ове године ће изаћи књига једног америчког професора који тврди да је преко тада залеђеног Атлантика била комуникација са Северном Америком (што није немогуће). Ледено доба је захватило највећи део Европе, па је становиништво било присиљено да се помера према истоку и југоистоку у потрази за условима који ће му омогућити преживљавање. Много је чињеница које потврђују да је још тада на овом подручују живео народ чије је традиције "покупио" наш народ. Да су се они звали Срби, нису, али се ни многи други нису звали онако као се зову данас, међутим, важне су традиције и духовна наслеђа, која су дуготрајнија и постојанија од материјалних. Све се ово збивало пре око 24.000 година. Већина народа се населила у данашњу Индију.
Препоруке:
70
1
298 понедељак, 19 март 2012 23:31
Милета
Међутим, временом, што је у складу са астрономским циклусима, поново долази до промене климе, у данашњој Европи се топи огроман снег и лед, а у Индији долази до паклених врућина од којих пуца земља, настаје глад, а и напади црначког становништва (све је ово описано у нашим народним песмама-што за неке, наравно, није никакав аргумент). Тада почиње покретање становништва са истока, из Индије, основано се може тврдити, у три правца (ово нпр. не тврди тај фамозни Деретић). Све се ово дешава пре око 11.000-12.000 година. Премештање становништва је трајало миленијумима, уз сталне сукобе с околним народима. И онда долазимо до наше 5.508 године, када је кроз Гвоздена врата (Ђердап) истекла вода Панонског мора, а од тога мора је остало само Блатно језеро.
Препоруке:
75
1
299 понедељак, 19 март 2012 23:32
Милета
Од тада, може се реће, почиње историја, коју многи својатају, без било каквих опипљивих аргумената. Историчари сви до једнога само преписују тврдње један од другога, али без чврстих упоришта. Ово је чињеница, без обзира што се она многима не свиђа, или што подлежу "званичној историји" као догми. Аргументи званичне историје су на потпуно климамвим ногама, они су површи, они немају дубину, немају континуитет, код њих се ствари дешавају неповезано, збркано, лажно. Ово све је управо ради изазивања забуна и у служби политике. Мене такве ствари не интерсују. Раније сам навео само један пример, замислите, молим вас да ми, кроз наше наслеђе, Филипа Вишњића званично зовемо Слепац, као што Хомер значи на грчком језику. Такав назив можете дати само некоме кога ниподаштавате и омаловажавате. А Грци, творцу "њихове" епске поезије, која се само може певати уз гусле, дадоше назив Слепац. И то никоме није чудно. То је нормално. Мени није.
Препоруке:
73
2
300 понедељак, 19 март 2012 23:34
Милета
А о Етрурцима или Рашанима. Не видим у чему је ту проблем. Опште је познато да су они населили Апенинско полуострво после пада Троје или Илијума. И они су били избеглице из Троје, и заједно с заосталим војницима Рамзеса II основали Рим. Безброј је доказа о њиховој повезаности с нашим народом. Од назива топонима, па до поздрава с три прста, као што су то радили Трачани и Дачани (постоје оригиналне скулптуре, само оне никога не интерсују). Велика је заблуда људи да тада није било комуникације међу народима. Напротив, она је била снажнија него сада, упрокос данашњој снази технике. Довољно је само напоменути да су се српски владари пре хиљаду и више година женили што с Млечанкама, што с Гркињама, што с Бугаркама итд. А и из српских породица су се жене удвале широм Европе, Русије ... Па цела Клеопатрина породица потиче из Македоније, а пре тога из Темне. Можда ће некоме бити интересантан још један податак, а то је да се мајка Михајла Пупина звала Олимпијада.
Препоруке:
82
2
301 понедељак, 19 март 2012 23:40
Милета
Овде је незгодно о некој теми повести темељиту расправу, јер људи с конкретних ствари беже у апстракције, беже од чврстих аргумената и контрааргумената. Многима је једини аргумент, на који се позивају, "званична историја", што по моме мишљењу није никакав аргумент. Зато поново наводим да се историја мора посматрати свеобухватно кроз детаље, и кроз континутит, јер што каже Бен Акиба "ништа ново под Сунцем".
Препоруке:
81
2
302 уторак, 20 март 2012 08:06
Драгољуб
Интервју са проф. Живковићем је изванредан за разлику од доброг дела коментара који сведоче о размерама незнања, предубеђења и стереотипа којима се приступа властитој али и туђој прошлости. Нарочито је тужно да појединим коментаторима сумњу у професорову стручност изазива чак и његово име!!! O tempora, o mores!
Препоруке:
7
88
303 уторак, 20 март 2012 10:11
thinking maize@ o "petru" и другим "аутохтонистичким" фановима
Ви ми нешто спочитавате оволике "хејтове" и "мањак" "лајкова"!? Нисам знао да "аутохтонистички" фанови нагињу ЂИЛАСОВШТИНИ, тј. "спиновању" јавности! Овде сам се већ сусретао са електронским "хејтовањем", ал од стране извесних ЗАГРИЖЕНИХ марксиста, којима НИЈЕ ОДГОВАРАО објективни приступ нас српских националиста!? Да подсетим, ПРАВИ националисти ТАКОЂЕ ВОЛЕ свој народ и земљу али критички, пошто НЕЋЕ ДА ЛАЖУ и ИЗМИШЉАЈУ! Под 2, "аутохтонизам" ПРИХВАТАМ као РАДНУ ХИПОТЕЗУ, једнаковредну СВИМ ОСТАЛИМ, ПРЕ ПРОВЕРЕ! А после провере, видећемо! Под 3, ставове Деретића схватам као забавне и инспиративне, као нпр. филм "Конан варварин"! Као нешто што ће нам ЗАГОЛИЦАТИ МАШТУ! А КАКО ћемо се ПОНЕТИ после те ЗАИНТРИГИРАНОСТИ, дал ћемо "србовати" ЗНАМО КАКО или ћемо СРБОВАТИ сагласно Мики Петровићу Аласу, Милутину Миланковићу, Сими Лозанићу и зашто да не Илариону Руварцу, друга је прича! Уосталом, већ је гроф Ђорђе Бранковић говорио о "Србима пре Адама и после њега", па Деретић НИЈЕ ОРИГИНАЛАН!
Препоруке:
5
46
304 уторак, 20 март 2012 10:41
thinking maize@ o "petru" и другим "аутохтонистичким" фановима, наставак
Да, пријатељу, грофа Ђорђа Бранковића и његове "Србе пре Адама и после њега" не помињем залуд! Знамо да су њега, Србина из Ердеља, авантуристу, али и великог 18-то вековног патриоту, тадањи "бечко-берлински" експоненти СТРПАЛИ у ДОЖИВОТНИ затвор у чешком Хебу, а знамо И ЗБОГ ЧЕГА! Зато што је, формално под круном Хабзбурга, хтео да ОБНАВЉА ЈУЖНОСЛОВЕНСКО ЦАРСТВО! Наравно, Хабзбурзи су га "збајбокисали" доживотно, али због ЗНАЧАЈА Срба за одбрану од Турака и због НОВОПРОБУЂЕНОГ мађарског национализма (Ракоцијева буна) нису га убили. Сада "бечко-берлинска" камарила ради другачије, али ваља другачије и НАСТУПАТИ! Сад бар НЕ МОРАМО ПРОЛИВАТИ КРВ за Запад (мада нас бата Шуле "уверава" у супротно), али МОРАМО им се СУПРОСТАВЉАТИ на ЊИХОВ НАЧИН! То Вам је тако, па макар се некоме не свиђало! Уосталом, ПРИСТАЈУЋИ на глобализацију и ИНСИСТИРАЈУЋИ на тим ОПШТИМ ПРАВИЛИМА, Руси, Кинези и ини из "BRICS"-a ЗАПАДНУ ЗМИЈУ су ДОБРО ПРИГЊЕЧИЛИ, а могу је и УБИТИ, када им то буде ОДГОВАРАЛО! Као што...
Препоруке:
3
38
305 уторак, 20 март 2012 10:52
thinking maize@ o "petru" и другим "аутохтонистичким" фановима, други наставак
Као што су Милошевић и Шешељ (овај последњи ПОСЕБНО) ПРИХВАТИЛИ Западна правила, али на СВОЈ НАЧИН и УСПЕШНО ОСПОРИЛИ њихове МАНИПУЛАЦИЈЕ! И шта мислите ШТА БИ ТЕК БИЛО од Западних МАНИПУЛАЦИЈА да су имали ПОДРШКУ из ОТАЏБИНЕ!? Сад ћете Ви искористити ово да "налијете воду у Вашу воденицу", али УПРАВО је Шешељ КОРИСТЕЋИ ЗАПАДНИ ПРИНЦИП РАЗБИО у ПАРАМПАРЧАД њихове манипулације! Користио се западним средствима, које смо ми Срби усвојили у време кад је Запад СТВАРНО био "LUX MUNDI"! Сада су се ствари ПРОМЕНИЛЕ, Запад се ДО КРАЈА ОГОЛИО, али то НИЈЕ СМЕТАЛО Шешељу да, користећи се ЗАПАДНИМ ПРИНЦИПОМ ("НИКО НИЈЕ КРИВ ДОК СЕ НЕ ДОКАЖЕ СУПРОТНО"), а вођен СРПСКИМ СРЦЕМ, не РАЗБИЈЕ те МАНИПУЛАЦИЈЕ! Тако и "аутохтонисти" МОГУ, сарађујући са ДРУГИМ Србима, да ПРОВЕРЕ неке ПОСТАВКЕ своје ХИПОТЕЗЕ и да по провери их изнесу пред јавност! Кажете, тек тада ће да крене манипулација!? Па Пријатељу, пажљиво читам књиге, пратим овај и друге сајтове и видим да се ИМПЕРИЈА ПОВЛАЧИ! Ето, на ЊИХОВОМ...
Препоруке:
2
0
306 уторак, 20 март 2012 11:08
thinking maize@ o "petru" и другим "аутохтонистичким" фановима, ту смо...
На ЊИХОВИМ "Viasat History" и "History Chanel-u", PAR EXCELANCE ИСТОРИЈСКИ МАНИПУЛАТИВНИМ телевизијама, упркос навијању за Ајка, Монтија и Патона МОРАЛИ су да ПРИЗНАЈУ да су Жуков и ини совјетски генерали НАДМУДРИЛИ "геније" Мајнштајна, фон Бока, Рундштета и фон Паулуса и ДОНЕЛИ СЛОБОДУ ВЕЋЕМ ДЕЛУ Европе, СЛАМАЈУЋИ НАЦИЗАМ! Па су пустили и емисију о Каћуши из песме, па емисију о РУСКОЈ КУЛТУРИ!? Шта мислите, ако се у оквиру "политике ресетовања", а по ПРИБАВЉАЊУ СВИХ МАТЕРИЈАЛНИХ ДОКАЗА за "аутохтонистичку" ХИПОТЕЗУ (како Вам СТАЛНО СУГЕРИШЕМ), НЕ ПУСТИ ЕМИСИЈА на некој од поменутих Западних ТВ канала, САД о "аутохтонистичкој" ТЕОРИЈИ!? Оно што знам о "аутохтонистичкој" ХИПОТЕЗИ је да постоји НИЗ индиција заснованих на линвистичким, историјским и етнолошким налазима, али ФАЛИ ИМ МАТЕРИЈАЛНА ПОТВРДА добијена АРХЕОЛОШКИМ НАЛАЗИМА, потврђених МЕТОДАМА ПРИРОДНИХ НАУКА! О томе пише и "грешни" Живковић, то Вам и ја и још неки сугеришемо, али Ви ЈОК! Сетите се и шта Вам каже "Философија"!?
Препоруке:
3
67
307 уторак, 20 март 2012 11:13
Сава
Драгољубу: Не мислим да је у случају др Тибора тако, али име, односно порекло или елемент порекла итекако могу определити научничку пристрасност појединаца. Знате ли ко је први у нас доказивао да топоним Сервија у грчкој Македонији нема никакве везе са српским народним именом - у једном од Зборника свога византолошког института главом и брадом Божидар Ферјанчић, који јесте био Хрват.Од њега су то преузели и аксиоматизовали његови српски ученици какав је и његов наследник на месту директора тога института. Чак је и једно од највећих имена наше историјске науке која следи овештале путоказе Беча и Берлина, ако ничим другим оно прећуткивањима битних чињеница српског и словенског постојања и њихових суштинских и далекосежних веза, Сима Ћирковић то тако мирне душе могао чинити зато што му је матерњи језик и дух био немачки.Уместо да покушају да формулишу нове одговоре, уткивајући у њих нова интердисциплинарна знања, наши историчари самозадовољници упорно "трљају лан" да им прође дан.
Препоруке:
91
3
308 уторак, 20 март 2012 11:16
thinking maize@ o "petru" и другим "аутохтонистичким" фановима, КРАЈ!
Сетите се и шта Вам каже "Философија"!? Док Ви распредате о индијским, кинеским и атлантским "Србима" АКТУЕЛНА Србија и Срби се круне и НЕСТАЈУ... "Школе Браћо, Школе!" Лепо је СЛУШАТИ ГУСЛЕ, ал је ПОТРЕБНА и АКЦИЈА после тога, а акција НИЈЕ у КУПОВИНИ и ПРОПАГИРАЊУ Деретићевих књига!? Акција је И У ПРОВЕРИ ТЕЗА из "аутохтонистичке" хипотезе, а КАО ШТО МОЖЕТЕ да ЗАКЉУЧИТЕ, то није НИМАЛО ЛАКО! Као што није било лако ни Карађорђу, ни Милошу када су ОБНАВЉАЛИ СРПСКУ ДРЖАВНОСТ! Много лакше је по "рецепту" "Црног Грује" и његових "жутократских" и "другосрбијанских" УНУЧИЋА! Надам се, да Ви НЕ ЖЕЛИТЕ да ПОМАЖЕТЕ тим БЕСПРИЗОРНИЦИМА!? Свако Вам добро Браћо и Сестре и Бог посреди нас! Следеће године у Призрену!
Препоруке:
4
76
309 уторак, 20 март 2012 12:17
Сава
Драгољубу:Добронамеран стручњак,син свога народа,не би се гадљиво згражавао над неким "незнањима, стереотипима и предубеђењима"своје браће, него би, попут српских научника старог кова, сабирао људе око себе и појио их знањем,и сам се од њих учио без предрасуда.Ценио би жар људских душа који пулсира на овом сајту, жар да познају себе и кроз свој народ,да смакну окове незнања у чијем намицању на све нас не мали допринос даје управо наш аутистични научни естаблишмент на линији Ч.Љубина-Кн. Михаилова-Васина чији символичн сржни беочуг чини масонска пирамида.Такав презриви елитизам сам је,изгледа,одавно изгубио истински жар спознавања истине,и радовања њој,па га ни у другима не препознаје и не цени.Губећи чистоту срца и љубав према истини,удаљава се и од саме истине, узалуд настојећи да је каријеристички стави у службу сопствене надмености.И зато је,и поред свих титуларних кићанки,осуђен на заборав.Није се изборио за место у срцу народног памћења,но у платном списку Хумболта,Фулбрајта,итд
Препоруке:
89
4
310 уторак, 20 март 2012 12:35
@Thinking maize
"Школе Браћо, Школе!"

Виче из коментара у коментар и тако већ данима, биолог са института за пољопривреду (?!) док нашироко распреда о историји...
Комично, доиста, што би рек'о Тибор!
Препоруке:
90
4
311 уторак, 20 март 2012 13:01
Сава
Ето то је тај пирамидални презир који куља из срца наших научника или студената о коме говорим и који данас боли нас, а сутра када се освесте у дубинама заборава болеће њих. Једино тачно што је, скривајући се иза имена др Тибора, рекао јесте да биолог, са којим се лично у много чему не слажем, али се срећем у реченици "Догодине у Призрену", виче! Јесте, човек виче, виче и надвикује се иномишљеницима? Али где? У пустињи и пустоши у коју су презирачи и надменици каријеристи, штанцовани на титоистичком и болоњском Београдском универзитету, оставили у души народној својим научним деловањем. Вичите, браћо, у пустињи, да ако се наше научне перјанице извуку из песка своје сујете и науче да се обраћају своме народу, пошто потраже и нађу истину.
Препоруке:
88
4
312 уторак, 20 март 2012 13:19
thinking maize@Thinking maize
Драги Брате (или Друже, ако ти се ВИШЕ СВИЂА!) све време говорим о примени И ДРУГИХ, не само историјских или лингвистичких метода у разјашњавању историјских контроверзи! А то су, како рекох, физико-хемијске и молекуларно-биолошке методе, ergo нешто у шта се РАЗУМЕМ! (За тебе не знам, мада кад показујеш ТОЛИКУ АЛЕРГИЈУ према "школи", ко зна...) О томе и прича "грешни" Тибор и други, а то је и једини РАЗЛОЖНИ пут ПОТВРДЕ (или евентуалног оповргнућа) "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ! Пошто има ПРЕМНОГО ИНДИЦИЈА да је поменута ХИПОТЕЗА бар делом ЗАСНОВАНА, стварно не знам ЗАШТО се "аутохтонистички" ФАНОВИ ТОЛИКО ПЛАШЕ провере нечега у шта верују и што има ПРИЛИЧНЕ ШАНСЕ да се БАР ДЕЛОМ ЕГЗАКТНО ДОКАЖЕ!? ВЕЛИКА слова!? Па, Драги Брате, није случајно моја слава св. Јован Крститељ и Претеча Господњи!? Знаш оно "глас вапијућег у пустињи"!? Сад има разних пустиња (камених, пешчаних,...) и "пустиња" (незнања, зле намере, заблуде,...)... Ја лично обрађујем свој део на "српској њиви", а шта ти радиш!?
Препоруке:
5
72
313 уторак, 20 март 2012 13:31
@Thinking maize
Знаш оно "глас вапијућег у пустињи"!? Сад има разних пустиња

Не ласкај себи, далеко си ти од вапијућег у пустињи, дереш се овде у 1001 коментару, треба ти публика. Јасно је из твојих коментара да ти ниси прочитао ниједну књигу Деретића, а навалио си на човека, сав обливен Тиборовим ватиканско-бечким визијама српске историје.

Него, ајде отиди у пустињу већ једаред и прочитај за почетак нешто од Деретића, Милојевића, Гордона Чајлда па се јави за неки дан, са новим утисцима.
Препоруке:
83
2
314 уторак, 20 март 2012 13:31
Драгољуб
САВИ: Жао ми је што тако мислите. Апсолутно се не слажем са вашим ставовима, вероватно зато што ми је деда по мајци такође био Немац а што вама нужно води помањкању родољубивог осећања. Иначе, ово што сте написали о покојном проф. Ферјанчићу је не само у супротности са здравим разумом већ је и велика срамота. Не мислим даље да полемишем али ћу вас, на крају, исправити: проф. Ферјанчић је био пореклом Словенац а не Хрват и заједно са проф. Ћирковићем представљао је сам врх не само светске већ и европске медиевистике о чему сведоче њихови радови у најугледнијим светским часописима. Обојица су били вансеријске ерудите и полиглоте и на најбољи начин су својим изванредним радовима служили српској култури. НАдам се да не мислите да је познавање страних језика штетно по научну објективност???
Sapienti sat.
Препоруке:
3
89
315 уторак, 20 март 2012 13:58
Nikola
Kao umereni desničar, tradicionalista i konzervativac po političko-ideološkom ubeđenju, uživam da čitam tekstove na NSPM koji su velikom većinom podudarni sa mojim stavovima o većini aktuelnih kako domaćih tako i svetskih pitanja i tema. Ipak kada pogledam komentare ovog teksta osetim teskobu i neprijatnost kada shvatim da delim stavove sa vatrenim obožavaocima dela Jovana Deretića koji nisu u stanju da posmatraju kritički rad svog miljenika i kažu dobro, neke stvari koje ovaj čovek priča imaju smisla, ali neke stvari su totalne nebuloze, a svako iznošenje nekih drugačijih mišljenja(ma kako dobro argumentovanih i potkrepeljnih dokazima)izaziva pomamnu histeriju uz povik o zaveri germansko bečke škole. Ne moramo biti najstariji narod na svetu da bismo imali bogatu i ponosnu istoriju(a imamo je i bez Aleksandra Makedonskog kao Srbina)...
Препоруке:
5
67
316 уторак, 20 март 2012 14:21
@Nikola
Gde si ti ovde uočio vatrene obožavaoce Jovana Deretića? U 99% komentara nije pomenuta nijedna njegova teza ili tvrdnja, a tamo gde je pomenut poimence to je reakcija na javni linč kojem pribegavaju vatikansko-bečki istoričari a la Tibor Živković i njegovi obožavaoci, tj. kolege, kako bi u korenu sprečili svaku mogućnost da svetlost dana ugleda zabranjena istorija Srba (ona je zabranjena od strane Vatikana tako što je izbrisana i cenzurisana iz već postojećih dokumenata i spisa i time što se u korenu saseca svaka mogućnost drugačijeg istraživanja prošlosti).
Zašto se ne zapitate na kakvim nogama stoji istorijska škola koja se toliko plaši preispitivanja prošlih događaja, te histerično reaguje na drugačije ideje i nalaze, diskvalifikujući ih ad hominem. Zar vam TO nije sumnjivo, i "teskobno"?
Za razliku od vas, mene iznenađuje nivo inteligencije i poznavanja materije koji su pokazali komentatori, to pokazuje da se ovde okuplja prava srpska elita u zemlji i inostranstvu. Bravo za NSPM
Препоруке:
71
4
317 уторак, 20 март 2012 14:26
thinking maize@Thinking maize, утук на "утук"
Не ласкам себи, већ се ПОИГРАВАМ са сопственим статусом, еда би Вас изазвао да нешто РЕЧЕТЕ "гледе" ПРИМЕНЕ ФИЗИКО-ХЕМИЈСКИХ и МОЛЕКУЛАРНО-БИОЛОШКИХ МЕТОДА у (евентуалној) потврди "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ!? Но, Ви се држите РЕЧИ Деретићеве, као РЕЧИ Божије, све сукладно "мисли" "Прво беху Срби, а онда дођоше амебе, па Јевреји"! Немам ништа против тога да Срби проистичу из времена "између потонућа Атлантиде и успона Аријевих синова" ("Конан варварин", НАРАВНО!), па и раније, али то ваља ДОКАЗАТИ! Јер, реч Деретићева, као и његових претходника је реч ЉУДСКА, значи ваља је ПРОВЕРИТИ! Но, ако Ви хоћете да успоставите неко ново "Писмо СРПСКОГА Завета" (коју је богињи Сербони, нашој српској "прамајци", "предао" ЛИЧНО свети Вид, наш врховни Бог (и НАРАВНО, СТАРИЈИ "брат" Јахвеов!) и то на СРПСКОМ Синају!), нека Вам га, Ваш избор! Ово је фала Богу И ЛАИЧКА држава, па можете да се РЕГИСТРУЈЕТЕ и РЕКЛАМИРАТЕ Ваше назоре! Али НЕМОЈТЕ МОЛИМ Вас, као неки сајбер-марксисти да КУКАТЕ о ЗАВЕРИ!
Препоруке:
4
66
318 уторак, 20 март 2012 14:34
Сава
Тренутно ми није при руци поменути Ферјанчићев чланак, да бих Вас тачно упутио, али могу да Вас подсетим на то да се на мишљење Б.Ф.-а несумњиво ученог и заслужног историчара Ферјанчића позива у своме раду наш лингвиста др Александар Лома Srpski i hrvatski jezički materijal kod Konstantina Porfirogenita Zbornik radova Vizantološkog instituta 1999-2000, br. 38, str. 87-162, у примедби уз реч Сервиа, бр. 32, ако нисам себи погрешно преписао, на страни 115. Што се тиче тога је ли господин Ферјанчић,чији лични људски дигнитет не доводим у питање, као римокатолик, дакле син "Св. Римске цркве,чија нам је добронамерност према Србима позната, Хрват или Словенац, све зависи где сте језуитско-авнојском руком повукли границу у Загорју посред кајкавског корпуса. Што се тиче етничке пристрасности научног мишљења, не идимо даље од Зундхаузена и његове четврторајховски политкоректне новије историје Срба.Кад се тако односи према нама ближој сторији,шта је тек урађено са њеним старим изворима
Препоруке:
71
2
319 уторак, 20 март 2012 14:41
Nikola
Ako Vas zanima moje lično mišljenje o delima Jovana Deretića, smatram da je naišao na neke vrlo zanimljive činjenice, nedovoljno istražene, ali je na osnovu njih doneo potpuno sumanute i nebulozne zaključke i time diskreditovao sve one početne postulate na kojima je zasnovao svoje hipoteze, a koji su možda i bili ispravni... Time je napravio nasagledivu štetu, odnosno iznošenjem takvih hipoteza je diskreditovao sam svoj rad (evo opet onog Srbi su sami sebi najveći nerpijatelji) i na taj način sprečio svakog iole ozbiljnijeg istoričara da se kasnije poazabavi njegovim radom i pokaže i dokaže da su neke od stvari koje je Deretić otkrio možda i bile ispravne. Ono što njegovim delima nedostaje kako je već neko primetio, a i kako je to već dr. Živković potkrepljenost dokazima iz drugih nauka, arheologija, istorija uemtnosti, antropologija itd a koji dodaju male deliće slagalice i time potkrepljuju(ili demantuju) naučnu teoriju koja se dokazuje...
Препоруке:
3
61
320 уторак, 20 март 2012 14:55
@thinking maize@Thinking maize
Dakle nema vajde od poziva da nešto prvo pročitate pa da onda nastavite vašu beskrajnu propoved, niste skloni čitanju ali jeste blaćenju drugih ljudi u pravom vatikansko-inkvizitorskom stilu.
No od te buke koju pravite vidi se da:
1. Ništa niste pročitali iz te "ozloglašene" autohtonističke škole
2. Ništa niste pročitali čak ni od tog oblaćenog Deretića.

A da niste tolko lenji, u njihovim delima bi pronašli ne samo indicije, već i materijalne dokaze za njihove tvrdnje - koje bi naravno valjalo dodatno, sveobuhvatno i multidisciplinarno obraditi, proširiti, objasniti i predstaviti svetskoj javnosti, to nije sporno,ne znam sa kim se svađate s tim u vezi. Ali vi kao da ne možete ili nećete da vidite da je upravo u tome problem - sprečava se svaka mogućnost da te "indicije" ugledaju svetlo dana, dospeju u širu naučnu i drugu javnost. Samo ideološki zaslepljen čovek nije u stanju da vidi sprovođenje sistematske cenzuru nad svakim drugim pristupom koji nije odobren od vatikanske škole
Препоруке:
69
0
321 уторак, 20 март 2012 15:08
@Nikola
Ako Vas zanima moje lično mišljenje o delima Jovana Deretića..

Ne zanima me vaše mišljenje, osim ako niste stručnjak za Deretića tiborovskog profila.

..smatram da je naišao na neke vrlo zanimljive činjenice, nedovoljno istražene, ali je na osnovu njih doneo potpuno sumanute i nebulozne zaključke i time diskreditovao sve one početne postulate , a koji su možda i bili ispravni... Time je napravio nasagledivu štetu, iznošenjem takvih hipoteza je sprečio svakog ozbiljnijeg istoričara da se kasnije pozabavi njegovim radom i dokaže da su neke od stvari koje je Deretić otkrio možda i bile ispravne

Na koji način je on sprečio druge istoričare da se pozabave tom temom? Navedite konkretno, ili ću ovo razumeti kao jeftino blaćenje "jeretika".

Ono što njegovim delima nedostaje ... potkrepljenost dokazima iz drugih nauka, arheologija, istorija umetnosti..

Vidi se da niste čitali ni Deretića ni druge, tamo ima dovoljno dokaza, koje treba ozbiljnije razviti.
Препоруке:
70
1
322 уторак, 20 март 2012 16:34
thinking maize@ ВЕЛИКОМ, али на жалост АНОНИМНОМ "љубитељу" моје маленкости који се "одазива" на: "@thinking maize@Thinking maize "
"Ћуј ћито, одо по њој!" Елем овако, од "аутохтонистичке" литературе прочитао сам ОД КОРИЦА до КОРИЦА "Срби - народ најстарији" (преко 500 страна А4 формата) Олге Луковић-Пјановић, као и ЦЕЛИ ДРУГИ ТОМ (око 1000 страна А3 формата!) "CATENAE MUNDI" (у уредништву сјајног, сад на жалост покојног Предрага Драгића Кијука) у коме се налазе ОПШИРНИ и ЦЕЛОВИТИ ИЗВОДИ бројних српских "аутохтониста" (нпр. др Ђорђа Јанковића, академика проф. др Реље Новаковића, проф. др Милана Будимира). Такође сам читао и разне прилоге археолога др Ђорђа Јанковића. Па сам тако имао прилике да УПОРЕДИМ озбиљан НАУЧНИ ПРИСТУП лингвиста, историчара и археолога "аутохтониста" са РОМАНТИЧАРСКИМ "тумачењем" г-ђе Луковић-Пјановић. ПРОЧИТАО сам и наречену књигу (≈700 страна) "грешног" Живковића, где су (несвесно!?) наведени ДОКУМЕНТИ, који лепо могу да ПОТВРДЕ БАР НЕКЕ АСПЕКТЕ "аутохтонистичке" приче! Као дипл. молекуларни биолог и физиолог са озбиљним курсевима физике, физичке хемије и хемије био сам у прилици да се...
Препоруке:
3
52
323 уторак, 20 март 2012 16:51
@thinking maize
Evo sad ste priznali da niste procitali nijednu Deretićevu knjigu, a napadate ga i blatite na najvulgarniji način u prethodnih 95 komentara koje ostaviste na ovom mestu. Pa zar je to ozbiljan, naučni pristup? Pa kako vas ne naučiše na silnim kursevima o fizici da nije pristojno raspravljati o nečemu o čemu zapravo niste ni upoznati? I da je krajnje nepristojno (o "naučnom metodu" da i ne govorim) blatiti nekoga a da zapravo ništa o njemu ne znate osim iz treće ruke?

Krajnje razočaravajuće ponašanje za jednog takvog elitnog akademskog građanina, naučnika, biologa par ekselans
Препоруке:
69
0
324 уторак, 20 март 2012 17:00
thinking maize@ ВЕЛИКОМ, али на жалост АНОНИМНОМ "љубитељу" моје маленкости који се "одазива" на: "@thinking maize@Thinking maize ", крај!
Као дипл. молекуларни биолог и физиолог са озбиљним курсевима физике, физичке хемије и хемије био сам у прилици да се упознам и са ПРИМЕНАМА МЕТОДА ових НАУКА у решавању ИСТОРИЈСКИХ КОНТРОВЕРЗИ, као и са ОГРАНИЧЕЊИМА у примени тих метода у наведене сврхе! Поред тога, на основу знања из мојих основних студија ЗНАО сам и за ДОМЕТЕ (али и ОГРАНИЧЕЊА!) МОЛЕКУЛАРНО-БИОЛОШКИХ метода у разрешавању недоумица везаних за археолошке налазе људских остатака и уопште остатака живог ткива, које садржи ДНК. И управо методе ТИХ наука могу пружити "МЕСО" за поставке "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ и тиме допринети РАЗЈАШЊЕЊУ многих КОНТРОВЕРЗИ ДРЕВНЕ СРПСКЕ (и словенске!) ПРОШЛОСТИ! Но, Ви и ини "аутохтонистички" ФАНОВИ, запутили сте се другим путем, што ме ЈАКО ПОДСЕЋА на ФАНОВЕ ФУДБАЛСКИХ КЛУБОВА!? Па у том смислу, Деретић Вам дође као Ваш Меси, а заправо је "лево сметало", које ће УПРОПАСТИТИ сав труд претходних генерација "аутохтониста"!? Но, одрасли сте људи, сами бирате, па нека Вам буде! Збогом!
Препоруке:
2
45
325 уторак, 20 март 2012 17:12
@thinking maize
Овај thinking maize спада, то је сада више него јасно, у грађане првог реда. Његови текстови су пуни хвалисања, он је све, он је докторирао молекуларну биологију, он је физичар, хемичар, он зна религије, али најбоље познаје историју и испитивање јавног мњења. Чак је спороводио анкете за еминентне фирме.! Човек геније, нешто као Млађан Динкић. ? Питам се само, има ли ишта да овај човек не зна. Када нешто објашњава онда се упетља као пиле у кучине, онда се фрла неким хрватским изразима, ваљда дајући другима до знања да је и интернационалиста, а не као ови примитивни Срби, да буде националста. То је њему из понижења, да поред таквих немачких и америчких величина прича тамо о неким Србима. Али је он Србин, и то какав Србин? Најбољи, најпаметнији, по мудрости је на нивоу Томе Николића. Чим га негде доведеш у ситуацију да закључује као мало дете почиње да вређа и бежи на друге теме. Он се само служи тврдњама, код њега нема нигде покрића за тврдње.
Препоруке:
54
2
326 уторак, 20 март 2012 17:15
thinking maize@ ВЕЛИКОМ, али на жалост АНОНИМНОМ "љубитељу" моје маленкости који се "одазива" на: "@thinking maize@Thinking maize ", Post Scriptum
Ви ме драги НЕИМЕНОВАНИ саговорниче веома подсећате на једног другог мог сајбер-опонента, марксистичке провенијенције, који је ЧАК и "живописнији" од Вас у ИЗМИШЉАЊУ "епитета", које ће ми ПРИКАЧИТИ! Па се ето и не љутим на Вас, тако УВРЕЂЕНОГ! Као што рекох, УПОРЕДИО сам прилоге ОЗБИЉНИХ НАУЧНИКА, заговорника "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ, са РОМАНТИЧАРСКИМ ставовима г-ђе Олге Луковић-Пјановић, па ме је "ПРОШЛА ВОЉА" да се "забављам" и са опусом г-дина Деретића! Оно што сам прочитао и оно што ЗНАМ одраније, ДОВОЉНО је да заузмем СТАВ! Који је КРИТИЧКИ про-"аутохтонистички". За Вашу информацију, прочитаћу бар неко Деретићево дело, али верујте, КЊИГЕ се "НЕ ГУТАЈУ", већ се само читају! А о зарађивању "хлеба насушног", да и не говоримо! PS. Упордих Вас на почетку поста са једним мојим другим опонентом. Додаћу овде, да ме Ваш став ВЕОМА ПОДСЕЋА на озлојеђеност БИВШЕ ТАШТЕ! А познато је како је та "љубав" ВЕЛИКА! Узгред, знате ли ЗАШТО се Срби НИКАД неће "потурчити"!? Замислите ТОЛИКО ТАШТИ!
Препоруке:
0
35
327 уторак, 20 март 2012 18:16
@Thinking maize
па ме је "ПРОШЛА ВОЉА" да се "забављам" и са опусом г-дина Деретића! Оно што сам прочитао и оно што ЗНАМ одраније, ДОВОЉНО је да заузмем СТАВ! Који је КРИТИЧКИ про-"аутохтонистички". За Вашу информацију, прочитаћу бар неко Деретићево дело, али верујте, КЊИГЕ се "НЕ ГУТАЈУ", већ се само читају!

честитам, на крају ћете ипак прочитато оно с чим сте полемисали претходних дана на празно, и то је неки напредак
Препоруке:
52
2
328 уторак, 20 март 2012 19:05
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти"
Не, "НА ПРАЗНО" је за Вас! Јер, човек САМО једне жене је,..., па нећемо, српски језик зна да буде "гадан" том приликом! Али, човек ЈЕДНЕ једине идеје!? Врло, врло сумњива работа! Читајте Пријатељу Андрића, има код њега подоста материјала на ту тему! Човек, као да је знао да се из тог (и других балканских) караказана, ПОРЕД ОСТАЛОГ, може "испилити" и једна "Троја", а Бога ми и "пирамида"!? Шта ћете "браћа наша" бошњачки "аутохтонисти"! Док су "пра-Срби" ратовали "диљем" Евроазије и Африке (ма Џингис-кан је за њих "мачји кашаљ"), наша "млађа браћа" "пра-Бошњаци" су вредно "зидали" "пирамиде", а у паузи за "кахву", онако "из мерака" подигли болан и "Троју"! Па је "наши" "пра-Срби" "заузели" и "порушили", па поново "подигли" "ВЕЋУ, ЉЕПШУ и СТАРИЈУ"! Наликујете ми Пријатељу на оног Андрићевог Ћоркана, који залуд чекаше Швабицу, све дуван на чибуку пушећи и кукајући ко Карађоз: "Јах белаја! Јах баксузлука! Јах мангупа!" Уместо да је "порадио на себи"! "ЈАХ ИНАТА! ЈАХ ЈАВАШЛУКА!"
Препоруке:
2
51
329 уторак, 20 март 2012 20:07
гаврило@ thinking maize
да је "аутохтонистичка" теорија ДОКАЗАНА...нигдје нисам тврдио да је "доказана" али неке ствари које је оставио нама у наслијеђе М.Милојевић који је доживио то што је доживио ниједан историчар званичне науке није био успјешан као он!Напротив, зато и цијела ова прича.Новине су сада пуне другог професора Живковића али оног који истражује страдалаштво нашег Народа под демократским капацитетом и умијећем НДХ!Зато се и питам то је буило јуче:гдје су ти силни србски и просрбски ИСТОРИЧАРИ?У бакарићевом шињелу?
Иначе, жао ми је што Ваше коментаре више НЕ читам јер сте пали у један инаџијски бијес који је заиста само нашем народу познат...ето уз сву моју наклоност Вама!
Препоруке:
58
1
330 уторак, 20 март 2012 21:14
Јела
Погледајте само како се зове и на ком језику и писму излази часопис Балканолошког института САНУ - "Балканика", штампан уз финансијску помоћ Министарства за науку и технологију Републике Србије. Имам пред собом број из 1996, XXVII. Од 17 чланака само четири су штампана на српском. Данас је стање још горе, у неким бројевима нема ниједног чланка наших научника на српском. Они своје научне радове и не пишу ни за кога другог до за странце који треба да их бодују и награде. Таштина над таштинама. Упоредите само то стање са Гласницима Српске краљевске академије или Српске словесности, који су сви на српском и то ћириличним писмом штампани.
Препоруке:
64
3
331 уторак, 20 март 2012 23:00
@thinking maize
Ти си, као интелектуалац, веома неозбиљан, а својим незнањем и једним обликом безобразне надобудности покушаваш да се прикажеш као свезналица. Верујм ми да осим те препотенције не поседујеш ништа друго што би својом интелектуалношћу привукло нечију пажњу. Зато већина, како кажу, прескачу твоје коментаре. Шта да човек теби објашњава када ти је непознато да је још пре Тројанског рата Европом владао Сезострис или Рамзес II, египатски владар. У време његове владавине река Волга се називала Ра, у част египатског бога Ра. Наравно, ти о томе немаш појма, и то сматраш "аутохтонистичким" митоманијама. Е, да то знаш, онда би знао како је место Ба у Србији добило такав назив. Сигурно није без везе тј. логике. Твоја је "историја" потпуно бесмислена, без реалног ослонца у било којој конкретној аргументацији, осим у неким безвезним преписивањима из књига историчара-политичара.
Препоруке:
58
5
332 среда, 21 март 2012 06:06
Citalac
Stvarno,ljudi,prestanite vise sa opanjkavanjem komunisticke istoriografije.Pazite - mi to NIKAD nismo imali.Podrepastvo sovinizmima okolnih naroda (zapoceto jos oko stvatranja SHS, nastavljeno tokom titoizma i povampireno sovinistickim pisanijima okupacione istoriografije iz sinjela neoljoticevskog kruga istoricara oko LDP) NIJE leva istoriografija.Latinka Perovic NIJE levicarski intelektualac.

Osim toga, novovekovna istoriografija u ozbiljnom svetu je LISTOM levicarska, jer je, naprosto, METODOLOGIJA analize takva. Guglajte ko je Erik Hobsbom ili jedan Hauard Zin. Kod nas je Ekmecic na tom tragu, recimo i Krestic od novovekovnih (mada obojicu opanjkavaju kao 'nacionaliste').

Rad Tibora Zivkovic poznajem tek posredno pa i ne mogu da govorim o njemu.Kao medijevalista, mislim da gresi u ocenama novovekovnih odnosa.

Doduse, jeste u pravu oko ovih sto traze 'Srbe' u starom Egiptu i 'znaju' kako su se zvale ruske reke u doba Ramzesa (?). Gde se uvek okupe na ovim temama?!
Препоруке:
6
52
333 среда, 21 март 2012 07:42
ramzes
Dakle, za ovoga sto nas poducava kako je Evropom vladao Ramzes II....Mila majko. Ramze II je slucajno dobro poznat na osnovu zapisa i cuvenog reljefa koji prikazuje njegov sukob sa Hetitima. Zna se gde su se vojske sudarile - blizu Oronta u Siriji - a to je jako daleko od Volge. To je najsevernija tacka egipatskog prodora u Evropu. Hiljade egiptologa sigurno umiru od zelje da im Deretic i njegovi think timovi pomognu da se ova misterija razresi. Ajde, lepo vam thinking maize kaze, skola braco, skola
Препоруке:
5
48
334 среда, 21 март 2012 10:32
ramzes
A ti brate Citaoce, kazes da onoga nisi citao, ali mislis da gresi...Genijalno, sve bolje od boljega
Препоруке:
4
52
335 среда, 21 март 2012 10:35
гаврило@ рамзес
Hiljade egiptologa sigurno umiru od zelje da im Deretic i njegovi think timovi pomognu da se ova misterija razresи...као што се многи не слажу са званичном историјом коју подупире до сада свака власт у србији тако има и нас који покушава критички из обиља прочитаних књига да сагледа ту невјероватну материју која се зове вријеме прије Хришћанства...ја бих волио да сам наишао на такве податке у литератури о Рамзесу другом осим ратова са хетитима чије поријекло је дискутабилно, заправо поставља се питање :ко су Хетити?када човјек погледа да је рамзес био дуговјечан за то вријеме могао је да стигне до Волге, али?
Препоруке:
49
4
336 среда, 21 март 2012 10:40
Колико знам
Ne znas. Postavljen je putem konkursa, glasanjem svih istazivaca, i ubedljivo je porazio Terzica, takoreci sa nulom. Dakle, bila su dva kandidata i nikakvih dekreta nije bilo.
Препоруке:
5
50
337 среда, 21 март 2012 12:15
thinking maize@ "аутохтонистичким" ФАНОВИМА, нема више! Лепо спавајте и сањајте "аутохтонисти"!
"Баби је мило, што јој се снило!" Оно јес да су постојали још у време Александријске библиотеке ИСПИСИ књига, који су имали називе књига са кратким описом садржаја и именом аутора (налик данашњим РЕГИСТРИМА), да су исти постојали и у време Византије (св. Фотије цариградски, 9 в.; св. Арета кесаријски, 10 в.), па су се на основу тога МОГЛЕ РЕКОСТРУИСАТИ НЕСТАЛЕ КЊИГЕ (слично "Имену руже", где се све врти око налажења изгубљене Аристотелове "Поетике"), али би било у реду драги "аутохтонисти" да НАВЕДЕТЕ бар те РЕГИСТРЕ, на основу којих су могли да буду РЕКОСТРУИСАНЕ и нпр. изгубљене (сакривене!?) књиге/"књиге" цара Клаудија о Етрурцима/"Рашанима"!? А овако све се своди на УСПЕНУШАНО ПОМИЊАЊЕ НДХ, Ватикана, "бечко-берлинске" школе и иних антисрпских завереника!? Сва Ваша "аргументација" СВОДИ се ЈЕДИНО на Деретића, аутора тих НЕБУЛОЗА! Уместо да кажете: "Рекао Милан Будимир тамо и тамо!" или "Написао проф. Реља Новаковић ту и ту" Ви САМО: "ДЕРЕТИЋ"! Да није ТУЖНО и ЈАДНО, било би СМЕШНО!
Препоруке:
3
44
338 среда, 21 март 2012 12:59
Citalac
ramzes

A ti brate Citaoce, kazes da onoga nisi citao, ali mislis da gresi...Genijalno, sve bolje od boljegaNiste me razumeli, ili bejah konfuzan zbog limita u broju karaktera. Kazem, gresi u osvrtima na SAVREMENU istoriju, i stvari povezuje metodoloski neujednaceno (sto nije ni cudno jer se bavi Srednjim vekom). Ovo sa ovom lezernom i olakom kritikom naseg odnosa prema Rusiji, Francuskoj, Nemackoj... Nasa istoriografija (pogotovo kod, paradoksalno, MLADJIH istoricara) ima tu jednu arhivsku suvoparnost i neku cudnu rezervisanost da ista konkretno zakljuci i predlozi.

Kao streberi na nekom ispitu na kojem se (nazalost po srpsko skolstvo) uci napamet i odgovara usmreno pa da se ne uvredi g. profesor.

Ne znam kako Vi, ali pratim i citam prilicno savremenu istoriografiju (XX vek i okolo) u svetu i kod nas... dva sveta.


I svoj komentar sam SAMO na to ogranicio, dakle na ono sto je covek izneo u intervjuu, a ogradih se od kritike na njegovo UZE usmerenje
Препоруке:
7
48
339 среда, 21 март 2012 13:04
Citalac
Da dodam na sve to, Tibor Zivkovic je sjajan medijevalista, i nije mi nepoznat njegov rad (nigde nisam rekao da ga nisam citao, nego rekoh 'posredno' se tek usudjujem da pisem o tome posto mi Srednji vek nikad nije bio preterano interesantan i ne osecam se vlasnim da dajem kvalifikovane sudove).

I ovaj intervju ima sjajnih zapazanja, potpuno netipicnih za tu mladju-srednju generaciju srpskih istoricara, od kojih mnogi zvuce kao konzervativne evropske gospodje iz medjuratne Knez-Mihailove, a mnogi, opet, kao kaznemo-okupaciona ekspedicija (ovi NVO-LDP-provenijencije). Jedino sam, uslovno, zamerio Zivkovicu sto te nase novovekovne 'lojalnosti' previse smesta u nekavu apstraktno-obrazovnu ravan, pa sad odjednom ispada kako smo u skoli uceni ljubavi prema Rusiji. Kako da ne.
Препоруке:
8
52
340 среда, 21 март 2012 13:14
Citalac
gavrilo

о су Хетити?када човјек погледа да је рамзес био дуговјечан за то вријеме могао је да стигне до Волге, али?Ali NEBITNO, dragi Gavrilo. Tojest, bitno za klasicne filologe i egiptologe. Ali kad se zamuti ta kasa po kojoj se MODERNI Balkan 'objasnjava' zaverama Rimljana i cega sve ne, cekla stvar postaje krajnji diletantizam (ne mislim pritom da su tu Vatikanu ruke ciste, ozbiljni su to instituti i kontinuirana istoriografija po onim biliotekama). Ali kad se to predstavi mesavinom romantizma i neznanja srpskih 'autohtonista', onda i UTEMELJENA kritika centara moci (konretno Vatikana) PADA U VODU kada se pomesa sa ramzesima i hetitima. Ne postoji nijedan primordijalni narod, i krajnje je neozbiljno u pricu o novovekovnoj (i savremenoj) krizi srpskog naroda ubacivati nekakve fantazmagorije o 'prevarama' i 'zaverama' od pre nekoliko hiljada godina. Nacija je moderna tekovina, a kod nas izraslka iz srednjevekovnog amalgama, a ne iz Hetita i piramida
Препоруке:
7
50
341 среда, 21 март 2012 13:26
h Ra st
У античных авторов первых веков н. э. (Клавдий Птолемей и Аммиан Марцеллин) Волга называлась Ра, лат. Rha (ср. мокш. и эрз. Рав — оба названия иранского происхождения).
Препоруке:
58
5
342 среда, 21 март 2012 13:26
ramzes
Citaoce,

e, sa ovim se sasvim slazem i mislim da je dobro napisano.
Препоруке:
1
48
343 среда, 21 март 2012 13:50
Милета
Ма јесте, цар Душан, Захарије Орфелин и многи други Срби су били глупи, а ви сте сада већи и паметнији срби од њих, па знате боље да је цар Душан на своме Законику требао да пише 1347. година, а он написа 6857. г. Погрешио је, није знао шта пише? Стварно тај цар Душан није имао појма. Е да је имао негде ове из "геманске школе", где би му био крај? (Међутим, германци су тада тек смишљали историју). Сигурно негде у "кругу двојке", мислим на мелодијске "двојке". Срби су, заиста један погубљен народ, излудео га Ватикан и Свето Римско Царство. Сада се 1/2 срба осећа као полухрвати. Погледајте само како се на њих лепо примила латиница. Њима је бадава аргументација да су аустро-угари, када су окупирали Србију, забранили ћирилицу. То је за њих нормално и без било каквог значаја. Зато су се срби тако лако лепили за Штросмајерово "југословенство" и Гајев "илиризам". И дан данас "другосрбијанци" су највећи паћеници за југословенством.
Препоруке:
59
7
344 среда, 21 март 2012 13:56
Сава
Зборник радова Визант.института, 1996, бр.35, стр. 129 др Ферјанчић: фус нота 46 -...Р. Лилије је...ЧИНИ СЕ БЕЗ ИКАКВЕ ОСНОВЕ ВЕРОВАО да је име града Сервије повезано са Србима...заборавио на чињеницу да је име града множинског облика "та Сервлиа", а да је име земље Срба у сингулару "и Сервлиа", па је ПРЕМА ТОМЕ НЕМОГУЋЕ ДОВОДИТИ У ВЕЗУ ОВЕ ДВЕ РЕЧИ.
Др Лома у ЗРВИ 1999/2000. на страни 112 ( у раду написаном на немачком), тек посредно указује на ову тврдњу, коментаришући уз "та Сервлиа": Грчки облик неутрума плурала "та Сервлиа",према фемининуму "и Сервлиа" као имену земље,је обично ознака града и нема никаквог основа (gibt jedenfalls keinen Grund)да се припадност овога топонима етнониму Сервли одриче(leugnen)".
Препоруке:
67
1
345 среда, 21 март 2012 14:02
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти" зовомога "h Ra st"
Гореиментовани написа: "У античных авторов первых веков н. э. (Клавдий Птолемей и Аммиан Марцеллин) Волга называлась Ра, лат. Rha (ср. мокш. и эрз. Рав — оба названия иранского происхождения).", као ПОКУШАЈ да нам каже да се у АНТИЧКО време руска Волга ЗВАЛА "Ра", што је ИЗГОВОР истоветан имену античког египатског божанства Ра!? Све је то лепо, ЈЕДИНО што је АНТИЧКИ назив за реку Волгу "Ра, лат. Rha" ("ср. мокш. и эрз. Рав — оба названия иранского происхождения") ИРАНСКОГ ПОРЕКЛА!!! Египтом су ВЛАДАЛИ Персијанци, од Камбиса, сина Кира Великог (од 527 г. п.н.е.), па до Дарија 3-ћег (333 г. п.н.е.), када завладаше антички Македонци (Птоломеј, генерал Александров, оснивач династије Лагида, владала Египтом до 30 г. п.н.е.) и њихови савезници Грци, но то је друга прича! И КАКВЕ ВЕЗЕ има АНТИЧКИ назив реке Волге "РА", недвојбено ИРАНСКОГ ПОРЕКЛА, са именом ЕГИПАТСКОГ БОГА "РА"!? Осим, ако то није "аутохтонистички" ЗАПИС на "Х-ра-СТУ", Ра-овом "ЗАВЕТНОМ ДРВЕТУ"!?
Препоруке:
2
41
346 среда, 21 март 2012 14:08
@thinking maize
Radi li se išta na tom poljoprivrednom institutu? prosto neverovatno da čovek visi 24 sata dnevno i komentariše po vasceli dan tekstove po internetu i da pritom prima platu od države za taj očigledan nerad?!...
Препоруке:
64
5
347 среда, 21 март 2012 14:16
Бранислав
Доста са тим иранизовањем Словена: i.e.корен *rey, "тећи"skr. rayah, gr. reo, срб. река, рој, у другој апофонској бази дао је Раса-Раша, Раска- Рашка, Расина, Ресава,Рсав-Рзав... Отуда и име Волга - Ра (уз вероватно отпадање завршног "с")
Препоруке:
69
2
348 среда, 21 март 2012 14:29
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти"
Приносим "заветну жртву" Ра-у, па ћу онда Волосу и Перуну, па кад дочекам следеће јутро будан одаћу пошту Виду, а и Исуса ћу да се сетим у недељу! У међувремену опраћу прскалицу, договорићу се закључно са колегама где ћемо постављати огледе за процену биолошке вредности нових ђубрива (Русија, брате, Русија!) на кромпиру и јабуци, а у понедељак и на соји! Па да "прогурам" "мог" докторанта за стипендију, не можемо да дишемо ми поштени биолози од НАДОБУДНИКА ни овде! До сад сам "аутохтонистички" брате ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ написао 20-так извештаја за регистрацију поменутих ђубрива, цијена права ситница само од мене институт инкасирао око пола милијуна SRB динара (ја за та 3 месеца добио "стимулацију" од 5000), а успут написао и 4 научно-стручна рада! Када ми се врати колегиница из Италије ДОВРШИЋЕМО писање још једног научног рада за међународни часопис, па још једног са неким другим колегама... Ето, Пријатељу, "има се, може се, кад се хоће", него треба ми помоћник за њиву, шта мислиш!?
Препоруке:
4
55
349 среда, 21 март 2012 14:44
гаврило@ citalac
можда нисам баш толико просвијећен као Ви али бих се радовао када ме узесте у зубе да сте били мало директнији у одговору или сте све то метафорично и поетично објаснили да не треба да ме боли глава јер ЕТО све је јасно само смо ми Срби прљави и примитивни отпочели да дишемо појавом Хришћанстав и Стефана Немање...
Препоруке:
53
4
350 среда, 21 март 2012 14:55
@ citalac
krajnje je neozbiljno u pricu o novovekovnoj (i savremenoj) krizi srpskog naroda ubacivati nekakve fantazmagorije o 'prevarama' i 'zaverama' od pre nekoliko hiljada godina...овде се ради о замени тезе, колико се ја разумем у дискусију овде се уопште не ради о заверама пре неколико хиљада година него се ради о фалсификатима које пласира бечко-берлинска школа на исти начин како је и формиран хрватски национ уз помоћ Аустроугарске и ватикана а све уз подршку и прећуткивање осталих западних земаља и шта је најгоре уз апсолутну ћутњу свих срба који су били на власти од 1918 године!!!зато у дискусији која је поучна и доста добра не треба бити тако децидан јер ИСТИНА је само једна али до ње треба доћи драги коментатори...
Препоруке:
67
7
351 среда, 21 март 2012 14:55
Растко
Ми јесмо коначно продисали хришћанским уљуђивањем наше паганске старине и снаге. у доба Стевана Немање и Светога Саве. Свест о сопственој старини и тежња да је истражимо нипошто не би смела да нас одведе у неко ново незнабоштво, као што ни прихватање свега доброг и употребивог од Европе не би смело да нас одведе у неоунијатство,него на против, у остајање на сигурној удаљености од ње и њених лукавстава и похота, што нам је увек била најбезбедније по душу.
Препоруке:
72
3
352 среда, 21 март 2012 15:18
@thinking maize
Можеш ли ти, тако паметан, нама обичним смртницима, објаснити како је насеље Ба у Србији добило тај назив? И можеш ли нам објаснити откуда у Србији значајна етничка група Египћана? Ако не можеш дати разумљиво и логично објашњење, онда се остави млаћења празне сламе и иди на њиву и копај уместо оних које би ти да шаљеш као квази "елита", а мани се својих набубаних глупости.
Препоруке:
69
4
353 среда, 21 март 2012 16:11
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти"
Што би реко Чеда Веља, пајтос Црног Грује: "Ђес био, БА!? Шта с радио, БА!? Гдје идемо, БА!?" То би по Вама значило да су "бошњачко-аутохтонистичке" "приче" ТАЧНЕ и да се код Олова СТВАРНО налази "пирамида", а код Габеле "Троја"!? Ето видите, када се НЕКРИТИЧКИ следи једна "логика", како се долази до НАОПАКИХ "закључака"!? А о "великом Египћанину" Горану Свилановићу и његовој "превеликој љубави" спрам Срба, причајете неком другом! Уосталом, Роми су СМАТРАНИ "Египћанима" због ПОГРЕШНЕ претпоставке да ПОТИЧУ из Египта, а не Индије!? О пореклу Рома погледајте књигу истакнутог ромског интелектуалца Рајка Ђурића "Историја Рома", па ће Вам се касти! Треће, СВЕ ТО МОЖЕТЕ ПРОВЕРИТИ молекуларно-биолошким методама анализе генетских хаплотипова, којима можете установити да ли су наши "Египћани" ИСТОВЕТНИ са Ромима, тј. припадају Индијској групи индоевропских народа или са Египћанима, тј. СЕМИТИМА!? Но, ако Ви хоћете само по "књигама инџијелама" Саит Бабе Деретића, САМО НАПРЕД, ШИРОКО Вам ПОЉЕ!
Препоруке:
4
55
354 среда, 21 март 2012 17:12
@thinking maize
То се лепо и кратко напише:

НЕ ЗНАМ!

а не да ми, опет, по ко зна који пут заобилазиш одговор као киша око Крагујевца. Мора да си и ти "интелектуалац" као тај твој Ђурић (познати парламентарац). Знао сам да си "другосрбијанац". То недвосмислено показује сваки твој "празни" коментар. Само љуљај нека народ стекне утисак да се креће.
Препоруке:
76
5
355 среда, 21 март 2012 22:25
Мирко
У сваком случају, српска историографија још чека часног,свестрано поткованог и храброг научника који ће разобличити сву моралну и научничку беду другосрбијанске поруге и самој могућности заснивања непристрасне родољубиве српске науке. По бесрамности недостижни споменик мазохистичког самопонижавања српске научне мисли остаје псеудонаучни памфлет "Срби пре Адама и после њега" др Радивоја Радића,из Византолошког института САНУ, издата - да се запамти,по други пут 2005. г.под духовним покровитељством радио станице "Слободна Европа",која је опширно пратила њену промоцију, заслугом "Стубова културе" актуелног министра културе Србије, Предрага Марковића, покровитеља највеће штеточине на челу Народне библиотеке Србије, Угричића Сретена.О, кукавно српство угашено!
Препоруке:
64
7
356 четвртак, 22 март 2012 06:53
istoricar
Mirko, a sta sto Radic gresi? Da li je Radic izmisljao nesto u svojoj knjizi Srbi pre Adama? Covek je pokazao i to na nivou Politikinog zabavnika, da su pseudoistoricari naiobicnije neznalice. Ja se sa Radicem potpuno slazem. Mirko, baratac, bolje se ostavi nauke i prioni na nesto konkretnije, gde ces imati vise uspeha.
Препоруке:
9
56
357 четвртак, 22 март 2012 09:50
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти", КРАЈ ПОЧЕТКА!
Не Пријатељу, од оних сам "одавде се лепше види", онако "легалистичких", морамо СВЕ да ПРОВЕРИМО, па нас зову "килавим"! Сад, што би НЕКИ (као ти, другари ти, а и Саи Баба Деретић!) хтели да "трче" "стипл чез" на двадесетак ипо хиљада година, а "развијени ко афричко дете", тј. КО НАША Србија, то је ДРУГА ПРИЧА! Ханибала је ПОБЕДИО КУНКТАТОР, не "јунаци" ко ти, другари ти и Саи Баба Деретић! Моја девиза је "Преко Прече, НАОКОЛО БЛИЖЕ"! Ти, АКО ХОЋЕШ, иди ПРАВО, преко "ТРНОВИТОГ ПОЉА", то је твоје, али НЕМОЈ МЕНЕ и ЦЕО НАРОД ЗВАТИ у авантуру! Доста смо је "практиковали" од четрес пете! Лепо рекоше Кинези: "Пут од 10000 миља (лија у оригиналу) почиње ПРВИМ КОРАКОМ!" Према томе, драга Браћо "аутохтонисти", НАУЧИТЕ ПРВО да "ХОДАТЕ" у НАУЦИ, НЕМОЈТЕ да "ЛЕТИТЕ"! Ви сте ко Мујо (из вица о Муји и папагају) кад га избаце из авиона, он пита папагаја: "Шта ћемо сад? Ја ћу да летим", одговара папагај, "а ти, ДА ЛИ ЗНАШ ДА ЛЕТИШ? Незнам", уплашено ће Мујо. "Што се ......, кад НЕЗНАШ ДА ЛЕТИШ!?
Препоруке:
1
47
358 четвртак, 22 март 2012 11:22
@thinking maize
Каква ли тебе мука мучи, пријатељу?

У претходних 350 коментара доживео си такав дебакл да би требало да се завучеш у мишју рупу! Погледај само број хејтова - вероватно си оборио Гинисов рекорд - који говори о томе колико иритираш људе својим надобудним папазјанијама од коментара који се завршавају вицевима о Муји и Хаси...

Школе, човече, школе! Научи нешто о теми, биолози слабо знају шта ван своје струке, мада мисле да им интернет надомешта труд читања, учења, размишљања. Брукаш своју професију и институцију у којој радиш, помислиће људи да су сви такви као ти на том пољопривредном институту.

Ако си пак присиљен да ово чиниш из неког разлога што није искључено јер нико није толики мазохиста (служба је служба), онда се бар прибери и престани да се распадаш у незнању овде пред свим овим људима, мучно је гледати. Ово схвати као добронамеран савет. Догодине у Ватикану!
Препоруке:
49
4
359 четвртак, 22 март 2012 12:37
Javna tajna
Jeste li probali da izguglate "istorija Srba"? Prvo sto izadje na ekranu je Dereticeva slika, i u prvih nekoliko tekstova preovladjuju skrivena, zabranjena i tajna istorija Srba iliti autohtinisti. Dakle, ako su najdostupniji i najeksponiraniji izvori ti koji su "zabranjeni", "tajni" itd, kako to da ne moze da se dopre do tekstova pravih istoricara, od najezde svih tih jadnih i zanemarivanih boraca za pravu istinu, koji se sistematski suzbijaju ili sta vec?!? Kakvi su to vajni vatikanski i becki "lobiji" koji nisu u stanju da se probiju do prve strane gugla!?
Препоруке:
7
37
360 четвртак, 22 март 2012 12:48
@Javna tajna
И то би требало да буде коментар? Доскочица? Виц?
Ако имате дилеме с тим у вези јавите се Тибору, и питајте за луксузна издања, монографије...оно где су новци, маните се интернета, ко то чита, у САНУ скоро нико, имају они важнија посла а времена мало
Препоруке:
40
4
361 четвртак, 22 март 2012 13:06
Јела
Јавна тајно, зар ти није познато да наше историчаре Историја Срба као синтеза свенародних предања и научних сазнања одавно не занима, као што их не занима ни српски народ, коме се не обраћају од после 1999, занемели од страха који животу често каља образ? Који је млађи српски историчар (пре Чеха Јиречека и) после Ћоровића написао једну свеобухватну и сваком приступачну Историју Срба? Наши се историчари специјализују за ово и оно, за опстанак народни углавном све безначајније, и ишчезавају у појединостима својих неретко бизарних научних радова и, добро претходник рече, луксузних монографија које најчешће нико не чита, али које улазе у њихову библиографију. Радове пишу по правилу на страном језику да их свак други разуме, само не њихов народ. Саможивост и охолост српских научних радника и академика сама ће их погубити.
Препоруке:
47
5
362 четвртак, 22 март 2012 13:10
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти", нема више, ЛЕПО ПАПАЈ!
"Сајбер аутохтонистички" ФАН ЊИМ САМИМ: "Погледај само број хејтова - вероватно си оборио Гинисов рекорд"! Значи, ТАКО СЕ ПРОЦЕЊУЈЕ НЕЧИЈА НАУЧНОСТ или "научност"? Бројем "лајкова" и "хејтова"!? Све ми се чини да је ЈОШ НЕКО поред Ђиласа посећивао Сорошеве курсеве!? Још НЕКО се бави АГИТПРОПОМ!? Ако Пријатељу, настави тако, желим ти све најбоље, али БАШ НАЈБОЉЕ! И присети се разговора Солона и краља Креза (види Херодотову "Историју"), где се говори КО ЈЕ СТВАРНО УСПЕШАН и СРЕЋАН ЧОВЕК! Па, Пријатељу, ако ти ПРОЦЕЊУЈЕШ било чију вредност на СВЕТИНИ, којом се може МАНИПУЛИСАТИ (у то сам ТВРДО УВЕРЕН и то БАШ на ОВОМ САЈТУ, пошто у реакцијама на коментаре извесног "сајбер марксисте" (по дефиницији "РЕТКЕ ПТИЦЕ" у земљи Србији!) има ПРЕМНОГО "лајкова", као и ПРЕВИШЕ "хејтова" за његове опоненте, ДА БИ ТО БИЛО РЕАЛНО!), онда то говори о теби, а не о мени! И веруј ми, КРИТИЧКИ "аутохтонизам" ће да дође до изражаја, али БЕЗ ВАС и Саит Бабе Деретића! За то види сајт www.rodstvo.ru. ЗБОГОМ!
Препоруке:
5
34
363 четвртак, 22 март 2012 13:33
@thinking maize
Трла баба лан да јој прође дан!
Препоруке:
37
3
364 четвртак, 22 март 2012 16:23
Филозофија
Морам признати да сте надасве забавни, све са поскочицама, анекдотама и пошалицама. Таман је вријеме за подневну кафу. Ево, ја частим. Тако је ред у нас у Сарајеву. :)
Препоруке:
6
0
365 четвртак, 22 март 2012 16:36
Перо
у Источном Сарајеву или шехер Сарјеву?
Препоруке:
1
3
366 четвртак, 22 март 2012 17:00
Мирко
Шта др Радић греши? Греши и огрешује се о своју Цркву и народ, спрдајући се са Старим Адамом и Новим Адамом - Христом, о науку - јер, остајући на нивоу касних деведесетих, не прати достигнућа различитих наука које дају допринос етногенетичким истраживањима, о људе који се труде, макар и невешто и без потребних знања и метода, да открију истину, којима се бахато подсмева, о пристојност, јер исмејава све оне који су, по његовкм мишљењу, испод његовог нивоа, и којима не даје право да зуцну. Његова руганија нису ни на нивоу Политикиног забавника, који омладини пружа довољно озбиљна и веродостојна штива. Она су на нивоу уличних скврнословља.
Препоруке:
50
5
367 четвртак, 22 март 2012 17:03
Филозофија
У Сарајеву, којег више нема. Али има Сарајлија... Ми све своје собом носимо, па и тах град смо натоварили на леђа као наслијеђе и бреме, и идемо свијетом.
Препоруке:
25
0
368 четвртак, 22 март 2012 18:07
Перо
Које Сарајево - оно Титово са муслиманском Баш чаршијом, или са Баш чаршијом, у којој прије старијих и новијих нацистичких прогона већину чињаху српски и јеврејски трговци?
Препоруке:
5
2
369 четвртак, 22 март 2012 18:19
Филозофија
На Кошеву, кад се скрене у Марцела Шнајдера. Иначе, не разумијем је ли ово провоцирање, јер ако јесте нема неког смисла.
Препоруке:
6
0
370 четвртак, 22 март 2012 18:35
Перо
Ништа лоше нисам мислио, сестро, само да видим памтиш ли српско Сарајево...
Препоруке:
23
1
371 четвртак, 22 март 2012 22:55
б.с.
Некако ми се чини да најјачи комплекс дошљака у Европу имају Германи. На њиховом тлу, археолози не могу да ископају нешто старије од средњег века а да је немачко. Сама чињеница да је у мору немачке једна Лужичка Србија много говори. Германи се нису смирили док староседеоце нису свели на покрајиницу. А то што смо због Германа изгубили две трећине мушке популације у 20. веку, то је само илустрација њиховог понашања кроз историју коју иначе они пишу.Они се никада неће променити, њима све ТРЕБА, они најбоље знају да организују "живот" нама незналицама!Много су урадили током протеклих неколико векова да Балкан буде дежурно буре барута, како би они, тако фини и чистих руку могли несметано да убиру плодове једне грозне, увек фашистичке и насилне политике према словенским народима, нарочито Србима!
Препоруке:
50
4
372 петак, 23 март 2012 01:48
Давид Новаковић
Неизмерно ми је драго да има још људи који се држе научне методе, иако је већина изгледа утонула у приче Деретићевог лудила...
Препоруке:
11
56
373 петак, 23 март 2012 10:06
гаврило@ четвртак, 22 март 2012 21:55 б.с.
да, да, то и јесте један од разлога зашто је и настала Бечко-Берлинска школа као прво да се све фалсификује што је припадало протоСрбском корпусу или словенским народима,мада у то вријеме Словени још нису добили име које данс носе и друго како би оправдали и прикрили све злочине које су против нашег старог Народа направљени!Ти злочини нису ништа мањи од злочина који је учињен Индијанцима у америци и све под плаштом ватиканског Хришћанства јер су Њемци цијела племана истребљавали до коријена...
Препоруке:
57
5
374 петак, 23 март 2012 10:27
Javna tajna
U pravu ste
luksuzna izdanja, monografije idu ko alva, a deretićeva i olge lukovic niko nece. Samo na internetu gde zive duse nema oni tako prisutni. I ovi mladi preduzetnici sto prodaju diskove po haustorima nikako da se dozovu pameti, pa samo štancuju sabrana dela lukovic-deretic, ko da to nekog uopste interesuje... Da imaju talenta za biznis, namlatili bi se para od tibora i radica! Ja sam mislio da ona navala na sajmu knjiga na srbi narod najstariji literaturu znaci da je to nesto popularno takoreci hit, ali ocito vatikanski lobi u civilu kupuje da bi negde sakrio istinu od nas. Ako kupe i gugl znacemo i zasto
Препоруке:
5
47
375 петак, 23 март 2012 16:43
@Javna tajna
Ja sam mislio da ona navala na sajmu knjiga na srbi narod najstariji literaturu ...

To znači vas, vatikance, kopka!!! Toga se plašite, buđenja istorijske svesti u Srba, skidanja vatikanskih crnih naočara sa srpske istorije. Otuda i ovaj Tiborov intervju, s neba pa u rebra, kao poklič vatikansko-germanske škole koja želi da kaže - ne damo vam, Srbi, da progledate i spoznate svoju slavnu i prećutanu istoriju! Ne damo, kao što vam vekovima nismo dali, i - tačka!

Ako treba objavićemo vam i rat
Препоруке:
70
8
376 субота, 24 март 2012 03:42
Citalac
@ гаврило@ citalac

Pa da, ali Vi i dalje odgovarate nekako (ne ljutite se) detinjasto ljutito. Ne radi se uopste o tome da Zli Citalac U Sluzbi Vatikanskog Lobija svodi Srpstvo na 'samo' milenijum i po, nego o naopakom i nenaucnom POIMANJU istorijske nauke i smehotresnosti 'tumacenja' po kojima se SVAKI starovekovni toponim za slovima s, r i b i nazivu, 'proglasava' za srpski, i komicno 'cita' po Vuku. TO rade ovi 'autohtonisti', ljudi koji u ogromnoj vecini nemaju ni OSNOVNA predznanja o klasicnim jezicima, koji se uce i usavrsavaju citavog zivota i koje danas (osim grckog i latinskog) govori jako mali broj naucnika u svetu.

Autohtonistickom mitomanijom NE PRAVITE uslugu Srpstvu, nego nasu istoriju (utemeljenu i naucno objasnjenu citavim nizom istaknutih i kompetentnih istoricara u modernom dobu, jer mi IMAMO ozbiljnu istoriografiju vec vek i kusur) svodite na nivo diletantskih mitomanija kakve danas promovisu Albanci ili BJRM.

Narodi nisu PRIMORDIJALNA kategorija
Препоруке:
5
40
377 субота, 24 март 2012 03:48
Citalac
nego se stvaraju, traju i redefinisu tokom dugih i dinamicnih procesa. Tim vasim trazenjem Srba po Katalonijama i Aleksandrijama u VIII veku pre nase ere, em nas brkate jer je u pitanju POTPUN diletantizam, em od Srpstva (nenamerno ali stetno) tom ignorancijom pravite neku sovinisticku zurkicu kojoj nepismeni treba da veruju da smo mi nekakav izolat star hiljadama godina (ponavljam, to je albanska mitomnija o Ilirima, slusah jednom nekog njihovog profesora koji prica o "Albancima starim 50.000 godina" a to je nadrealizam ravan ovim vasim "rimskim imperatormima srpskog porekla" i "Aleksandru Karanovicu Velikom"). Da Vam otkrijem tajnu, SVAKI evropski narod ima slicnu vrstu blesavih mitomanija, pricao mi drugar Rus o Ukrajincima koji tvrde da se u rimskom imperatorskom dobu pricalo - ukrajinski (dakle jezikom koji je kodifikovan pre 100ak godina).
Препоруке:
6
44
378 субота, 24 март 2012 03:54
Citalac
Vi ovim mitomanijama iz Srpstva izbacujete SVE novovekovne slojeve srpske nacije (od starovlaskih stocara koji su ODRZALI Srpstvo tokom turske okupacije, premda Srbima nisu smatrani cak ni u Srednjem veku). A da o novim slojevima Srba (gradjanskim, od Cincara nadalje) i ne govorim. Nacionalno i etnicko nisu sinonimi. A paranoicne teorije o "skrivenoj istoriji Srba sto hiljada godina" rezultiraju smejurijom - i paranojom. Verujwm da Deretic nema losu nameru. Ali nemam ni ja losu nameru prema srpskom tenisu, pa to ne znaci da treba da igram umesto Djokovica. Citajte Ekmecica i videcete sta je ozbiljna istiriografija o nacionalnom identitetu a sta sanak pusti. Istorija ima svoju metodologiju, svoj instrumentarijum istrazivanja i svoju kritiku izvoira. Kao i svaka nauka.


@ Komentator koji brani svoje fantaziranje brojem pluseva i minusa

Nije nista cudno sto ste se ovde raspevali sa plusicima (btw, to moze da radi JEDNA osoba, preko proksija, znamo svi internet).
Препоруке:
5
44
379 субота, 24 март 2012 04:02
Citalac
Ali i ako vas ima nekolicina, svejedno. Sektaski mentalitet je UVEK bio single-issuse minded. Da se na japanskom sajtu povede ova prica, vi biste opet tamo uskocili grupno. No, to vam ne ojacava argumnt nego samo dokazuje da su 'atohtonisticki' fanovi ustvari strasni navijaci i da tu nema ni racija ni znanja nego samo dreke i detinjastih diskvalifikacija. Mozete opsenjivati vlastitu neukost vikanjem "Vatikan"; uostalom, tom Vatikanu i ODGOVARAJU takvi kao vi - manipulabilni i jer su musterije za svaku bacenu kosku. Pa se eto i vi ubiste od 'borbe' s 'Vatikanom' oko fantazmagorija o Srbima iz starog Egipta, umesto da ste u zivotu citali nesto korisno i stekli neko obrazovanje na teme iz istorijske nauke. Nego zvucite kao videoigrica.

Thinking maize i ja inace nismo istomisljenici ali vas je ovde nadigrao cinjenicama. A R. Radic je - za razliku od 'autohtonista' - vizantinolog koji ZNA grcki i latinski i POZNAJE istoriografiju tog vaznog i dugog perioda, za razliku od 'autohtonista'
Препоруке:
6
42
380 субота, 24 март 2012 04:09
Citalac
U toj polemici u NINu (koja polemika i nije bila jer strucnjak i amater ne polemisu) covek je SKOLSKI diskvalifikovao fantazije 'autohtonista' na nivou krajnjeg amatereizma kojim pristupaju. Budite bezobrazni, pa cu pronaci link gde analizira neki 'desifrovani' srpski prevod nekog starogrckog spomenika (gde su isto autohtonisti poceli sa "evo ovo je Vatikan skrivao hiljadu godina") i tekst iz nekog V-VI v. p n. e. preveli tojest 'procitali' koristeci turcizme, metre, ilograme i slicno. I Radicu je tu, umesto argumentom, odgovoreno glupavo-detinjastim distrakcijama tipa on je ustasa koji pise latinicom ili neka slicna budalastina.
Препоруке:
6
42
381 субота, 24 март 2012 04:14
Citalac
Dovidjenja, necu Vam odgovarati jer za vas je ovo passion-project i Vi cete verovatno braniti Srpski Stari Egipat i Razmesa Srbinovica do poslednjeg bajta na kompjuteru. A ja kazem da je takva 'odbrana Srpstva' upravo ono sto SVAKI nas neprijatelj prizeljkuje, jer time odbacujemo Ekmecica i Corovica a postajemo infantilni amateri kakvi nikad bili nismo (nasa istoriografija nije dala po ozbiljnosti ni daleko mocnijim narodima od naseg, i bili smo na Balkanu PRVI po utemeljenom i ozbiljnom pristupu). i stvorili ozbiljan opus naucni. A sad nam stvar 'brane' likovi koji paoagajski ponavljaju price o becko-vatikanskim zaverama (kojih je, naravno, bilo i jos uvek ima, ali Vi ne shvatate da ste ovim diletantizmom i neozbiljnoscu VI saucesnik tog zaglupljivanja Srba). Potrosih isuvise na Vas
Препоруке:
5
43
382 субота, 24 март 2012 10:08
гаврило@ citalac
tom Vatikanu i ODGOVARAJU takvi kao vi - manipulabilni ...драги Читаоче, све што си рекао је празна прича, нико не говори да је РАмзес Србин и Ти нам генерално прикачи свима исти гајтан и још уз то цинично дајеш разноразне коментаре!Постоје ствари на које се тражи одговор и за тај одговор НАША дежурна наука не одговара, дакле ћути или је то не интересује,наша ДЕЖУРНА НАУКА зна понешто о 6-7 вијеку али "највише" од Светог Саве и Немањића.По мом дубоком мишљењу ни ту није речена цијела истина али нека....И да не бих даље трошио своје драгоцјено вријеме са разноразним ЧИТАОЦИМА и да их на крају не бих вријеђао, макар и "детиње", морам ипак да ти кажем да више вјерујем у оно што је написао Шафарик него Ти ЧИТАОЧЕ!На крају држиш се приче која је давно пала у воду...као и Тибор уосталом!
Препоруке:
38
2
383 субота, 24 март 2012 10:13
гаврило@ citalac
Тачан број страдалих Срба у ратовима у 20. веку, па и жртава НАТО бомбардовања никада није прецизно утврђен, што отвара простор за политичке манипулације.

Историчари сматрају да је разлог томе што надлежне институције нису како ваља урадиле свој посао...ето прочитах ово на: хроника НСПМ, чак и ово вријеме које је било јуче нису способни да научно обраде а камоли далеку прошлост и не само то него наша "ЕЛИТА" прихвата истраживања која јој се намећу, тако је то и са Бечко-Берлинском школом...
Препоруке:
38
2
384 субота, 24 март 2012 10:21
Citalac
@ gavrilo


Ali ja i nisam 'vama' nista kolektivno nakacio; Vama licno sam odgovorio jedno, a ovim plus-minusima drugo (nisam Vama kacio Ramzesa). Medjutim, ako prihvatate ta fantaziranja 'autohtonista', docicee i do Ramzesa. A TO je trivijalizacija i detinjenje. I ponavljam, NISTA sto se vec odavno nije videlo i culo u drugim istoriografijama u predmoderno i ranije vreme (recimo, imali ste agilne genealoge habzburskih careva koji su ih vezivali za - Ozirisa :)). Samo treba citati. Drugo, ja nisam nigde rekao da se ranoslovenska i ranosrpska istorija mora drzati tih zadatih (a nediostatnih) koordinata, i jednako blesavom smatram drzanje SAMO za Porfirogenita, koliko i ove 'autohtoniste'. Danas je paleo-istorija daleko multidisciplinarnija jer ima na raspoolaganju i sredstva iz prirodnih nauka. uz DEBELO poznavanje klasicnih jezika i paleogrfskih disciplina bez kojeg se NE MOZE. A ovi danasnji 'autohtonisti' su amateri.
Препоруке:
4
36
385 субота, 24 март 2012 10:34
Citalac
Dakle,Gavrilo, niti mi je bila zelja da vas uvredim, niti da omalovazim. Samo rekoh da se kao nerod necemo uspraviti ako uronimo u fantazije tipa 'mrze nas jer smo ustvari igradili piramide', nego ako se budemo drzali ZNANJA i cinjenica, koje su na NASOJ strani. Milorada Ekmecica sigurno ne placa Vatikan:). A takvim se istoricarem ponose i daleko uticajnije nauke nego sto je nasa. I TAKAV je istoricar trn u oku SVIMA koji namrade o glavi, a nema ih malo. Docim ako uskocite u price da je Alksandar Veliki Srbin, i aristotel Srbin, eto radosti svima koji bi da nas vide kao neuke likove iz vica.

Kod 'autohtonista' cete cuti i da su Englezi Srbi. Dokaz: rec 'room' a na srpskom je podrum podzemna SOBA. I CELA ova scena 'autohtonista' svoju 'nauku' zasniva na detinjarijama te vrste. Da ne bude da lazem:

http://www.youtube.com/watch?v=fpj0LwV-l50&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=9A9OHC_HNGA&feature=player_embedded
Препоруке:
3
48
386 субота, 24 март 2012 10:41
Citalac
@ gavrilo

Videh sad drugi komentar. Pa naravno, kad budu 'brojali' okupacioni 'istoricari' sa Pescanika, apologete Tudjmana i Orica, ispasce na kraju da Srbi nisu ni stradali. I zato se tom okupacionom majdsetu treba suprotstaviti OZBILJNOM naukom. Ekmecicem, Kresticem, iz srpske novovekovne istoriografije, obojica su pisala o genezi genocidnih agendi susednih nacionalizama, hrvatskog i ostalih. Hilbergom, Zurofom, Stajnbergom, Trifkovicem (pominjem samo neke koji su pisali i pisu o ustaskim zlocinima ARGUMENTOVANO... vise je relevantnog objavljeno van Sbije nego u samoj Srbiji). A ako se umesto te literature uhvatimo Srba u antickoj Kini i rimskoj Spaniji i staroj Persiji, Cedini 'istoricari' ce nesmetano moci da tvrde da je Jasenovac bio zabavni kompleks igralista, vec su poceli
Препоруке:
4
48
387 субота, 24 март 2012 12:28
vanja
@Citalac

obrni okreni ovaj Citalac je sledbenik Tiborov, a moguce da je i sam Tibor, o cemu svedoci taj palanacki nadmeni ton kog ne moze da se oslobodi cak i pod nikom.

Stvarno su uzasno uporni ovi vatikanci u borbi za ocuvanjem svojim kvazinaucnih i institucionalnih pozicija, sama ta rigidnost je jako sumnjiva i podstice osnovanu sumnju u pogledu osnovanosti njihovih interpretacija istorije
Препоруке:
41
4
388 субота, 24 март 2012 12:33
vanja
@Citalac: Kod 'autohtonista' cete cuti i da su Englezi Srbi. Dokaz: rec 'room' a na srpskom je podrum podzemna SOBA. I CELA ova scena 'autohtonista' svoju 'nauku' zasniva na detinjarijama te vrste

Sram vas bilo! Citav niz britanskih istoricara se bavio tom temom i utvrdio da je, uprkos germanskim brisanjima iz dokumenata i hronika, skoro polovina stanovnistva Britanije poreklom iz oblasti danasnje Nemacke koju su vekovima naseljavali Sorbi, Srbi. Nadjite literaturu, dostupna je i nemojte se vise sramotiti tim becko-berlinskim srbofobnim stupidarijama.
Препоруке:
41
4
389 субота, 24 март 2012 12:38
@Citalac
Povampirio se Thinking maize? Poznajem te po praznoslovlju... i to u nastavcima...
Препоруке:
25
4
390 субота, 24 март 2012 12:45
@Thinking maize uzvraca udarac
he he, nije mogao da podnese debakl koji je doziveo pa sad pod drugim imenom kao Citalac ponovo reciklira svoje isprazne teze iz onih prethodnih 120 komentara koje su citaoci ocenili kao "tropa" /ne uzdrza se nego cak i sam spomenu da tih njegovih milion hejtova nije nista vazno/

Stvarno si detinjast, Thin, bolje da si se povukao na vreme nego ovako produzavas vlastitu agoniju.
Препоруке:
39
4
391 субота, 24 март 2012 12:49
Мика
Читалац

Већ смо читали твоје умотворине у коментарима под Тхинкинг маизе, који су неславно прошли. Чему ово јово наново празнословљање?

Не можеш да се помириш са чињеницом да су твоје тезе овде лоше прошле, или се држиш оне волтеровске "хиљаду пута поновљена лаж..."?
Препоруке:
38
4
392 субота, 24 март 2012 12:55
марија
Људи чији су узори, научни и политички, ватиканско-бечко-берлински, на данашњи дан - када се обележава 13.ѓодишњица варварског НАТО бомбардовања Србије - би у најмању руку требало да ЋУТЕ!!! И да се прикључе неком од парастоса настрадалима у бомбардовању српских градова и села, мостова и возова, тв станица и стамбених зграда.Дакле, ћутите и бар један дан немојте грешити душу.
Препоруке:
40
5
393 субота, 24 март 2012 15:15
Влада
Сакупио сам 25-омаркерне хаплотипове типа Р1а1 по свим земљама Европе и за сваку државу или регион одредио сам хаплотип заједничког претка популације, и доба када је он живео. И показало се да је готово по читавој Европи, од Исланда на северу до Грчке на југу заједнички предак био један исти! Друкчије речено, потомци су као штафету предавали своје хаплотипове својим потомцима по поколењима, разилазећи се са истог историјског боравишта, прародине (прапостојбине) Прасловена (Прасрба - прим.прев.) прародине "Индоевропејаца", прародине "Аријеваца" која нам се указала на Балкану. И то, не просто на Балкану уопште, него у Србији, Косову. Босни и Македонији- То је ареал најдревнијих хаплотипова типа Р1а1. И време живота прапретка, на које указују најстарији мутирани хаплотипов јесте 12 000 година унатраг. У археологији и лингвистици таква прецизирања су немогућа.... -каже ни Деретић ни Пјановићка, него проф. др Анатолиј Кљосов рhttp://www.lebed.com/2008/art5375.ht
Препоруке:
44
1
394 субота, 24 март 2012 15:34
Влада
Захваљујући искорацима ингениозно унапређених научних дисциплина, попут генетике, посебно у Русији у којој је утицај римско-бечко-берлинског-НАТО-лобија аргументовано сузбијен на многим научним плановима, стварају се услови да се и у Србији научно разложно и аргументовано раскринкају смицалице поменуте творнице антисловенске и антисрпске хистерије и масовног злочињења Запада, посебно у 20 и 21. веку,
Препоруке:
37
5
395 субота, 24 март 2012 16:32
Сава
Čitaocu: Говорити о старини Срба дубљој од оне званично нам (од нацистички исполитизоване немачке и ватиканске науке) признате и истраживати је не значи тврдити да су Срби најстарији Словени, што је подругљива подметаљка наших римо-берлијанера, бесмислица која је згодан шлагворт за њихово несито сладострасно циничарење, него значи слутити синонимност ових двају етнонима која је од суштинске важности. На непоробљеној српској науци остаје да утврди је ли, као што неки доказују, назив Срб(ин) старији, тј. првобитни за читав (пра)словенски род у значењу "свој, својак, брат", корадикалан и истозначан са старонордијским SIFR "Bruder" и,нпр. енгл.SIBB-ling "рођак", чиме се може објаснити овде порицана паневропска раширеност топонима од корена СРБ/СИРБ/САРБ/СОРБ итд., која подразумева архаичну поделу света на "своје" и "несвоје,туђе". То су питања која чекају нове учене и истинољубиве, хумболтовштином неподмићене и масонском таштином непоробљене Црнорисце Храбре српских наука и уметности
Препоруке:
43
1
396 субота, 24 март 2012 17:53
Сава
Čitaocu: Што се "ДЕБЕЛОГ" познавања класичних језика тиче, ту треба имати на уму и оно што нашим класичним филолозима, који себе истичу као врховне арбитре и у питањима словенских етимологија и језика уопште, не пада на памет - ДА УОЧЕ И ПРИЗНАЈУ НЕИЗМЕРНУ НЕСПОСОБНОСТ ГРЧКИХ И ЛАТИНСКИХ АНТИЧКИХ ПИСАЦА да правилно чују и забележе било које име које им долази из ВАРВАРСКИХ народа. Та имена они су само прокрустровски прилагођавали својим фонетским представама и могућностима или, ако је могуће, замењивали латинским или грчким називом. Како се онда могу апсолутизовати крњи и унакажени облици најразличитијих варварских (дакле, потенцијално и словенских, српских) имена и на основу њих тврдити да нема ни најмањег трага словенског присуства у грчкој и латинској старини. Када су византијски писци онако извитоперавали словенска имена, шта су тек чинили њихови антички претходници. ДЕВЕЛО познавање класичних језика не треба да нас својом заслепљеношћу претавара у националне ДЕБИЛЕ.
Препоруке:
43
2
397 субота, 24 март 2012 22:16
Citalac
Savo, ne zaboravite da se mitologizovanjem i neukim 'etimoloskim' paralelama bez ikakvog lingvistickog znanja, i DOLAZI upravo do nacistike 'nauke'. pogledajte malo razvoj rasnih teorija: i ONE se zasnivaju na izmastanoj 'proslosti' (potpuno neistorijskoj) i na nekakvoj primordijalnoj genetici koju je onda neko 'pokvario'. Nesrecni opsesivci poput ovog koji je proglasava za Thinking Maize-a obicno, tako fanatizovani, zavrse aplaudirajuci stocnim vagonima koji ljude voze u logore. I tu ce trijumfovati taj 'vatikansko-becki lobi', naprave li od Srba neuku rulju iz svoje karikature. Naravno, ne tvrdim da su danasnji 'autohtonisti' nacisti (Deretic svakako nije) nego su neuki i neozbiljni.

Osim toga, ne podmecite mi. NIGDE nisam rekao da se ne treba izucavati ranoslovenska proslost (naprotiv rekoh da je DANASNJA etablirana istoriografija tu jako nedostatna i da Porfirogenitov spis nije nista drugo nego jedan fragment na kojem se APSOLUTNO ne moze zasnivati celokupan uvid.
Препоруке:
2
41
398 субота, 24 март 2012 22:22
Citalac
Dakle, IZUCAVANJe. Multidisciplinarna metodologija. A ne "Italijani su Srbi i bambini znaci babini", "Englezi govore srpski", "portugalci su Srbi". dakle, VERUJETE li u te stvari? Odgovorite konkretno. Jer TO je ono sto 'autohtonisti' pricaju JAVNO.

Navedoh ovde ozbiljne i daleko relevanbtnije istoricare, koji se bave novovekovnom fenomenologijom nase istorije. Da li njih 'placa VBatkan'? Ekmecica? Jako je bitno da kazete gde stojite, a ne da branite vulgarni amaterizam 'autohtonista' okruglo, pa na cose.

@ Opsesivac

Rekoh da Vam se necu obracati, jer se i iz OVOGA vidi da ste ovde po zadatku, i da niste redovan komentator. Da jeste, znali biste nas redovne, i znali biste da Maize i ja nismo jedna osoba (naprotiv, veoma smo ostre polemike imali, dostupne na ovim tredovima na NSPM). Bacite se na pluseve i minuse, ceo srpski stari Egipat racuna na to :).

Dovidjenja.
Препоруке:
4
42
399 субота, 24 март 2012 22:37
Citalac
Savo, pa tek sad vidim ovo.

Čitaocu: Што се "ДЕБЕЛОГ" познавања класичних језика тиче, ту треба имати на уму и оно што нашим класичним филолозима, који себе истичу као врховне арбитре и у питањима словенских етимологија и језика уопште, не пада на памет - ДА УОЧЕ И ПРИЗНАЈУ НЕИЗМЕРНУ НЕСПОСОБНОСТ ГРЧКИХ И ЛАТИНСКИХ АНТИЧКИХ ПИСАЦА да правилно чују и забележе било које име које им долази из ВАРВАРСКИХ народа.naci, zavera traje sve do Herodota? Vi STVARNO verujete u ovo sto pisete? Lek je, dakle, u neznanju i u etimologijama bambini-babini, jer su zli anticki pisci pokrali Sraosrbe :). Objasnio je to vec Deretic na svoj nacin:

http://www.youtube.com/watch?v=7SW4MMtjJDo&feature=player_embedded

Bojim se da STVARNO nemamo o cemu da pricamo ako je OVO Vas 'naucni' pristup :D. Sve najbolje.
Препоруке:
4
41
400 недеља, 25 март 2012 00:16
Сава
Čitaoče,не бих да Вам узвратим истим начином, само Вас молим да ми не приписујете нешто што нисам рекао. Није реч о завери (к)од Херодота и др. античких аутора, него о неспособности и неумећу Грка и Латина да правилно чују и одговарајуће запишу негрчке речи, имена својствених варварима, упркос свој доброј вољи, коју су као истраживачи могли имати. Такву неспособност и накарадност у записивању показивали су кроз историју Немци у бележењу топонима и других имена Лужичких Срба, или Византинци, нпр. баш "Порфирогенит", који, као што вероватно добро знате, али се правите да то ништа не значи,и да тако није било и у антици, име Клобук исписује као Клавока, Градац као Градете, Титза - Тиса, Галумаеник - Голубинац, Захлума - Захумље,Верулиа - Вруље,Цузимерис - Туђимир,Терпимерис -Трпимир, М(п)ундимирос - Будимир,не Мутимир, Воисестхлавос - Вишеслав, Цеестхлавос - Чајеслав,Часлав, Лукавете - Лукавци итд. Таква је често наша наука - код очију не види и ушију не чује...
Препоруке:
44
2
401 недеља, 25 март 2012 01:23
Citalac
vanja


Sram vas bilo! Citav niz britanskih istoricara se bavio tom temom i utvrdio da je, uprkos germanskim brisanjima iz dokumenata i hronika, skoro polovina stanovnistva Britanije poreklom iz oblasti danasnje Nemacke koju su vekovima naseljavali Sorbi, Srbi.Pa cekajte, ovi Vasi nepismeni 'autohtonisti' pricaju da su bambini babini, a Englezi Srbi (to sa 'room' je Dereticev JAVNO izrecen biser) a mene 'sram bilo'? Pa ako Vas je, u retkim trenucima razuma, blam od toga sta branite, to nije moja krivica. Dovidjenja, lepo se provedite sa plusevima i minusima.
Препоруке:
1
36
402 недеља, 25 март 2012 09:09
Citalac
@ sava

Ne znam cime sam izazvao tu Vasu fusnotu ('trudicu se da Vam ne odgovaram istom merom'), kad Vas nicim nisam uvredio licno, kao sto ni Vi niste mene: pristojno vodite debatu i pristojno Vam odgovaram (za razliku od ovog veselnika koji menja nikove, cirilicu i latinicu, slavi broj pluseva/minusa koje je udario i to proglasava za pobedu :D, i ostale stvari).
Imam samo neke greske u kucanju, brzo kucam i ne editujem. Eto, misljah "Prasrbi" a ispade komicno (moderacija nije htela da ispravi pa ih molim da publikuju ovo).

Da, ja nisam ni rekao da izgovor Grka i Latina nije uslovljen njihovom fonetikom i transkripcijom (grcki ne znam izuzev preko istorije klasicnih jezika, latinski znam solidno). I NIGDE (ali NIGDE) nisam reka da imena "Srb" i "Srbin" (razni raniji naucnici ih smatraju sinonimom sa "Sloven") ne datiraju daleko duze od VI veka.

Znam dosta i o slovenskim naseobinama u danasnjoj Nemackoj i na Baltiku. I to su istorijske cinjenice
Препоруке:
2
41
403 недеља, 25 март 2012 09:23
Citalac
Koje se jesu izvrtale (ponajpre u nemackoj sovinistickoj istoriografiji XIX veka) ali danas su manje-vise istrazene. Medjutim, te CINJENICE su, rekoh, OPSTEPOZNATE, a ne 'skrivena tajna' kako nadri-naucnici zamisljaju. Dakle, NIJE OZBILJNO kad neko Luzicke Srbe proglasi za DANASNJE Srbe poput nas: dva razlicita naroda, dve razlicite istorije, i dve razlicite istorijske dinamike. Ali KAKO to objasniti ovim nadri-naucnicima koji svoju neukost jednostavno pokrivaju time sto ce SVE ozbiljno da proglase za 'zaveru'? Evo pomenuh vise puta Ekmecica i Corovica. I niko nista. Nego 'becka skola','niz britanskih istoricara tvrdi isto sto i' (a nikako da imenju ijednog), 'Rusi su otkrili' (a naravno da NE MISLE na ozbiljnu nauku u Rusiji nego na svoju tamosnju sabracu diletante). I onda se naljute kad linkujem sta zapravo tvrde.

Ne pripisujem to Vama licno, Vi ste bili pristojni. Ali ostatku ove ekipe ne treba sagovornik. Nego brat-sektas. A ja to nisam. Pozdravljam Vas i odjavljujem se
Препоруке:
2
44
404 недеља, 25 март 2012 12:59
гаврило@ сава
Видите, дајете заиста права објашњења,логична која слиједе једно друго.Наишао сам код многих писаца,познавалаца историје да се скоро сви слажу да је Језик и Писменост дошла са Балкана, наравно тада то није био Балкан имао је сасвим друго име али са садашњег територија који се зове Балкан.Пошто се ради о страним историчарима многи од њих нису имали храбрости да кажу тачно и егзактно:одакле, наравно чак и они најтолерентнији опсједнути су свакојаким фалсификатима и нарвно свакодневном политиком која се налази у озбиљним земљама на много, много већем нивоу него што је у овим бућкуриш земљама насатлим послије рушења и убијања југославије.али скоро за све њих од највећих старина није било много разлике када су означавали један Народ , тај народ они су звали СРБИМА, нашим прецима од којих ми уи не морамо да баштинимо ово што данас имамо.Старогрчки историчари и римски имали су тенденцију као уосталом и њемачки да мијењају,НАМЈЕРНО, имена и топониме све у циљу њихове експанзионистичке политике
Препоруке:
43
1
405 недеља, 25 март 2012 13:11
гаврило@ сава
Ако је СРБИЦА пронађена у винчи и њена старина датира одговара старини од 7500 година, ако погледате то писмо и видите невјероватну сличност са данашњом Ћирилицом онда заиста разуман и логичан човјек може да се запита:ШТА ЈЕ ОВО, хеј људи отворите очи!?да ли треба сада неко да буде луд и да каже или толико неразборит, па и дрзак и безобразан и да каже е да, ми смо овдје дошли побили смо аутохтоно становништво и узурпирали смо њихов говор, њихову писменост,направили геноцид и тако даље.Не сумњам да има таквих и да нас тако виде али шта ћемо онда са тим именима која се помињу по старим књигама античким и римским, у књигама прије Христа наравно гдје се тачно зна да су н.п. Венди,Венети=СРБИ!!!или да су ТРибали СРБИ!нема ту једноставно логике да смо ми у 6-7 вијеку овдје дошли!То једноставно није Истина а ако су и дошла нека племена онда су та померања настала прогоном коју је правила хришћанска црква у старосрбским земљама која се сада зову Њемачка!
Препоруке:
48
4
406 недеља, 25 март 2012 13:19
гаврило@ сава
Да и ВЕДЕ,спадају међунајстаријим записима, одакле тамо име СРБИНДА ако знамо да сва имена у ведама носе представници Народа? одакле у ведама ОНОГОШТ?ако знамо да се до прије неколико НИКШИЋ звао Оногошт и сада се у њему тако зове Хотел?Одакле???Ето, нека нам то објасне они који мисле да је Србска аутохтона школа шарлантанство и разбибрига.не кажем да и тамо има невјероватних ствари али неке ствари су и те тако добро постављене!чак та невјероватна сличност између санскрита и нашег језика је невјероватна толико да човјек мора сам себе запитати је ли то могуће?а не мора ништа вјеровати...
Препоруке:
46
4
407 недеља, 25 март 2012 14:45
Сава 1
Čitaoče,моју опаску изазвала је ова реченица Bojim se da STVARNO nemamo o cemu da pricamo ako je OVO Vas 'naucni' pristup.Али, добро...Штета што сте се одјавили па нећете прочитати још једну моју примедбу.Наиме, чувени слависта кога овде доста помињани као "другосрбијански" виазнт(ин)олог др Радић гази где стигне, иако му по темељитости ерудиције, озбиљности своје научне радозналости, свеобухватности приступа и општој господствености свога научног сведочења, у коме и када разоткрива и "разбија" разне псудонаучне махинације и заблуде нема ни трунке козепрезира и циничне пљувачине ad hominem, показао је на једном месту у "Словенским старинама" како су у неким случајевима приде пролазила наслутљива словенска имена код античких писаца, када су им приређивачи били Немци. Штета, што ми књига није при руци да све тачно наведем, али поента је у томе да је име у датом древном препису античког текста забележено (не држите ме за реч сећам ли се у овом трену тачно баш конкретног имена)
Препоруке:
51
1
408 недеља, 25 март 2012 14:56
Сава 2
забележено, дакле, као Chernusci (Черничи, Црнићи) у следећем издању које је било у рукама Шафариковим изгубило (Немчевим трудом) оно -н-, па је гласило Cherusci које и данас фигурира у античким појмовницима као германско ( а не, наравно, као оно што јесте - словенско-србско) племе, често помињано код Тацита, настањено око Лабе (Alba) и Вис(л)урке (Мале Висле) (Visurgis). То Шафариково откриће половином 19. в., за мене својевремено заиста шокантно, требало је да буде путоказ каснијим словенским, па и српским истраживачима, и упозорење на погубне опасности које их вребају на путу задате научне правоверности који трасирају псеудонаучни политиканти у служби најбестиднијег немачког експанзионизма интензивно већ двеста-триста година.
Препоруке:
54
1
409 недеља, 25 март 2012 15:10
vanja
Jeste, jeste, tako je i rekla ORANJE u Juznoj Africi dobila ime po jednoj grupi Srba koja je, kolonizirajuci africke zemlje, zabasala cak tamo.
Препоруке:
2
44
410 понедељак, 26 март 2012 11:09
@Citalac
rekoh da je DANASNJA etablirana istoriografija tu jako nedostatna i da Porfirogenitov spis nije nista drugo nego jedan fragment na kojem se APSOLUTNO ne moze zasnivati celokupan uvid."Порфирогенитов спис" је општепознати ватикански фалсификат, најобичнији инструментални политички памфлет, и кад неко као ти тврди да је он један фрагмент на којем се може заснивати делимичан увид (јер то заправо значи твој исказ) тиме се дисквалификује за сваку даљу расправу. Обмањивање читалаца спада у сасвим другу дисциплину, а свакако овде не може проћи, доста је било лагања народа.
Препоруке:
44
4
411 понедељак, 26 март 2012 11:18
вања
@vanja

Такво лупетање, и такав сраман покушај злоупотребе туђег имена најбоље показује и карактер и методе којима се служе ватиканци и бечко-берлински фалсификатори и старе и нове историје.

Али долази ново време, и ваша "историја" ће завршити на сметлишту историје. Бог је истина.
Препоруке:
48
4
412 понедељак, 26 март 2012 11:26
@Citalac
Thinking maize i ja inace nismo istomisljenici ali vas je ovde nadigrao cinjenicamaхе хе, не може се против себе, Тхинкинг маизе, сујета ти је највећа слабост, осим бескрајног незнања и неспособности да то признаш себи...
Препоруке:
40
3
413 понедељак, 26 март 2012 18:21
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти", а сад СТВАРНО, лепо папај и сањај!
Мој неименовани Пријатељу, као што се да приметити, пишем на овом сајту СКОРО ИСКЉУЧИВО ЋИРИЛИЦОМ, а г-дин "Citalac" GAJEVICOM. Зашто то ради, не знам, али врло је лако у "120 и нешто постова" (како ономад ти "одреза") наћи да latinicu мало користим, а GAJEVICU скоро НИКАКО, што се за гореименованог господина не би могло рећи. Но, ако те твоје доскочице забављају, остављам те да и даље мислиш да су у томе (а и осталом) у праву. Друго, неко се "гледе" "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ позва на Бога. Знате, ваља се ПРИСЕТИТИ ТРЕЋЕ ЗАПОВЕСТИ ГОСПОДЊЕ! Ако већ замерате исто неким "бечко-берлинским" "фановима"!? Треће, одрасли сте људи, па сносите одговорност за своје ставове! Мислим на оно: "Ako treba objavićemo vam i rat", све исписано "neprieporno" "српском" GAJEVICOM! Шта ћете, "древно" "аутохтонистично" "писмо", којим су "исказане" тако "милозвучне", "србофиличне" мисли!? Ко да сте испали из БРОЗОВОГ ШИЊЕЛА! Но, пошто сте тако АГРЕСИВНИ, могу Вам само поручити "ЧОВЕЧЕ НЕ ЉУТИ СЕ"! ЗБОГОМ!
Препоруке:
1
20
414 понедељак, 26 март 2012 18:38
Сава
Шта недостаје у суштини србским аутохтонистима? Истину сагледавају или слуте и парцијално ишчепркавају из наслага званичних полуистина и пазловски састављају, али то није довољно. Морали би да савршено овладају оним што спада у арсенал антисрбске српске историографије - старог и средњег века, и да пооткривају и савршено, без површности, грешака и тријумфалистичког бусања у груди, овладају прећутаним и запретаним изворима и лексиконима, као и савременим научним радовима слободних умова Запада и Истока из области историје, линвистике, генетике,археологије, етнологије, да све то преваре и из своје дубоке ерудицијеи акрибије без поруге само побијају лажи, једну по једну, са тачним цитатима и савршеним разумевањем цитираног, наводећи сву потребну литературу увек на начин на који етаблирани историчари раде, откриваном истином преображавајући и њихове методе и домете и њих саме.
Препоруке:
20
2
415 уторак, 27 март 2012 11:16
@Thinking maize alias Citalac
неко се "гледе" "аутохтонистичке" ХИПОТЕЗЕ позва на Бога.

Неко се гледе аутохтонистичке тезе позва на истину. Истину о забрањеној и цензурисаној старој српској историји.
Препоруке:
20
2
416 уторак, 27 март 2012 11:24
@thin.maize alias citalac 2
одрасли сте људи, па сносите одговорност за своје ставове! Мислим на оно: "Ako treba objavićemo vam i rat", све исписано "neprieporno" "српском" GAJEVICOM! Шта ћете, "древно" "аутохтонистично" "писмо", којим су "исказане" тако "милозвучне", "србофиличне" мисли!?

Evo kako glasi u originalu inkriminisani stav:
@Javna tajna To znači vas, vatikance, kopka!!! Toga se plašite, buđenja istorijske svesti u Srba, skidanja vatikanskih crnih naočara sa srpske istorije. Otuda i ovaj Tiborov intervju, s neba pa u rebra, kao poklič vatikansko-germanske škole koja želi da kaže - ne damo vam, Srbi, da progledate i spoznate svoju slavnu i prećutanu istoriju! Ne damo, kao što vam vekovima nismo dali, i - tačka!
Ako treba objavićemo vam i rat


Тхин-читаоче, да ли ти је сад јасно чији је то поклич, КО ГОВОРИ "Ако треба..."? Узећу да је ово био плод твоје површности а не твоје зловоље...
Препоруке:
20
1
417 уторак, 27 март 2012 13:12
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти": не УПЛИЋИ Бога у ово, већ РАЗМИСЛИ!
Ти рече: "Неко се гледе аутохтонистичке тезе позва на истину. Истину о забрањеној и цензурисаној старој српској историји." Мислим да је г-дин "Сава" ЛЕПО објаснио да се ИСТИНА о "аутохтонистичкој" ХИПОТЕЗИ МОРА ДОКАЗАТИ! Узгред, да си МАЛО "отворенијег" УМА, схватио би да и "грешни" Живковић ИЗОКОЛА говори о "аутохтонистичкој" ХИПОТЕЗИ, као ОПЦИЈИ, коју ваља РАЗМОТРИТИ! Ergo, КАКО би СХВАТИО његове речи: "...сеоба Словена се догодила, али у далеко мањем броју... Племена јужно од данашње Македоније хеленизована су током наредних столећа. Племена која су се настанила северно од ових првих, славизирала су староседеоце. Право је питање како је до славизације дошло"? Да те питам, онако ИСКРЕНО, ДА ЛИ БИ, чак и у ОВОМ СЦЕНАРИЈУ била МОГУЋА славизација/"славизација" МАСЕ ДОМОРОДАЧКОГ становништва од словенске ратничке МАЊИНЕ, без да НЕ ПОСТОЈИ СРОДНОСТ НОВОДОШАВШИХ Словена са СТАРОСЕДЕОЦИМА!? Сети се Херодота: "Трачани су са Скитима НАЈБРОЈНИЈИ НАРОД НА ЗЕМЉИ, после Индуса"! OPEN YOUR MIND!
Препоруке:
1
12
418 уторак, 27 март 2012 14:56
@thinking maize
Ти упорно прелазиш преко чињенице да су твоје тезе које си већ изнео у претходних 120 коментара прошле ко бос по трњу, и настављаш као да се ништа није десило?! Притом хладнокрвно прелазиш преко својих погрешака као из претходног коментара "о рату".

Но, ајде да не будемо на крај срца и ипак ти по енти пут одговорим на бар две ствари:
1. Не може се истина говорити на кашичицу и "изокола" - или реци да се лагало у вези старе српске историје и да је треба реинтерпретирати, преиспитати, допунити, заменити бољом и поткрепљенијом итд итд..., или ћути.
2. Чим неко почне причу о "славенизирању" некаквог аутохтоног пре-словенског становништва Хелма(?) знај да се служи обмањивањем и скривањем трагова. Словени се по први пут именом јављају тек у 6. веку. А вековима пре њих помињу се...? чик погоди ко.
3. Престани да се понашаш као дрвени адвокат Тиборов, контрапродуктивно је. Нико му не брани да постане српски историографски Павле уместо ватиканског Савла, али за то треба имат душу.
Препоруке:
12
1
419 уторак, 27 март 2012 16:19
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти" или ти о...
..."аутохтонистичком" Павлу, који ИМА ДУШУ и "ЗЛОМ" "бечко-берлинском" Савлу, који се ето држи науке, "ко пијан плота"! Оно јес да се за неке цуре каже да "имају душу", али за науку то је ИРЕЛЕВАНТНО! Јер, душа, је ствар ВЕРЕ, а у науци ОСНОВНА је СУМЊА! Као што је познато, ДУША, ВЕРА и остале ТРАНСЦЕДЕТАЛИЈЕ СТВАР су ЕСХАТОНА, што се БАШ "не гађа" са "Србима пре Адама и после њега"! То о чему ти причаш, ствар је ДАВНО РАШЧИШЋЕНА у једној, светој, саборној и апостолској ПРАВОСЛАВНОЈ цркви, а назива се ЕТНОФИЛЕТИСТИЧКА ЈЕРЕС! Оно јес, ако ХОЋЕШ да обновиш СТАРУ СРПСКУ ВЕРУ, можеш наравно, ово је ЛАИЧКА земља, али, где ћеш НАЋИ ХРАСТА да се Перуну молиш? А са којих брегова ћеш посматрати Сунчев излазак и молити се Виду? Јел ћеш можда залазити у ПКБ-ове стаје, онако компјутеризоване, да се молиш Волосу? Или ћеш КУПОВАТИ на Каленићу цвеће за Биљани Петак, par execelance Веснин празник!? И како ће на то гледати ПРАВОСЛАВНИ Срби, твоји саплеменици!? Размисли о ономе о чему пише Сава!?
Препоруке:
1
7
420 уторак, 27 март 2012 16:32
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти" или ти о... 2.
Или ако одеш у "НЕДВОЈБЕНО ПРАСРПСКИ" Стоунхенџ, дал ћеш се МОЖДА гурати око жртвеника са ДРУИДИМА и ДОКАЗИВАТИ им да су И ОНИ, можда Срби!? Па АКО СУ И Срби, ШТО НАС БРАТЕ МРЗЕ, ето једно ДВА ВЕКА! Нема везе, што смо и ми и они антикатолички настројени, они нас МРЗЕ! Уосталом, сети се једне од последњих речи Драже Михаиловића!? Не знаш их, а знаш СВЕ О СРБИЦИ!? И о кинеским "Србима"!? Да те ПОДСЕТИМ: "Ако ИКАД се будем ИЗВУКАО из овога, ОСНОВАЋУ ПОСЛЕ РАТА у Београду Институт за гајење МРЖЊЕ према Енглезима!" Ето, Пријатељу, НЕ ЗНАШ шта је БИЛО ЈУЧЕ, а "знаш" шта је било пре 7-8000 година! То се у медицини зове КРАТКОВИДОСТ! Нешто те не видех да се пачаш у расправе око РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ чича Драже!? А тамо су НАЈАКТИВНИЈИ УПРАВО "бечко-берлински" "сеизи"! Мош мислити! Уби се ти од "бриге" за кинеске, индијске и атлантске "Србе", а "боли те уво" за Србе ОД ЈУЧЕ!? Нешто те не видех да си се јављао око иницијативе СПЦ о САХРАНИ остатака Николе Тесле, можда НАЈВЕЋЕГ Србина после св. Саве!?
Препоруке:
1
7
421 уторак, 27 март 2012 16:51
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти" или ти о... 3.
Где си "био" на дискусијама око СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ!? Факултативно УПРАЖЊАВАШ и GAJEVICU!? Ако, ТИ ЗНАШ да је GAJEVICA потекла од LATINICE, а ова од ЕТРУРСКОГ ПИСМА, тј. "србице", ergo и GAJEVICA је "српско" писмо! Како се СВЕ ЛАКО ПОВЕЗУЈЕ, ако ВЕРУЈЕШ Саи Баби Деретићу! Јесте, "свецу" ваља ВЕРОВАТИ, "свечево" се НЕ ПРОВЕРАВА! А ЧАК је и Исус ДОПУСТИО Томи да ПОСУМЊА! Не, ти си "ТВРДА СРЦА", налик нашим старим боговима, пааа не баш свим, већ... ЦРНБОГУ! Бавиш се Пријатељу Црном Магијом, то и ПРИЛИЧИ СЛЕДБЕНИЦИМА Саи Бабе Деретића! Бојите се Сунца Истине, бојите се науке, бојите се ЧАК и нашег ПАГАНСКОГ Вида бога Сунчеве светлости, нашег ПРАОЦА! Ви "аутохтонистички" ФАНОВИ, следбеници Саи Бабе Деретића определили сте се за српског Ахримана, зато Вас и НЕРВИРА када Вам неко УКАЗУЈЕ на ПУТ, не на истину, већ на ПУТ! "ВЕРУЈ, али И ПРОВЕРИ!" А "верујете",... КОМЕ!? Човеку!? СЕТИ СЕ Краљевића Марка: "НИКОГА до Бога!" Зато, гуцни ракију РАЗБИСТРИЋЕ ти се глава! Као што каже Краљевић Марко!
Препоруке:
1
7
422 уторак, 27 март 2012 17:02
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти" или ти о... 4.
Јесте Пријатељу, МОРА да гуцнеш ракију од "тридесет лета", много си се ОПИЈАО Саи Баба Деретићевим "књигама"!? Јел си читао "Хазарски речник" Милорада Павића, ето и тамо нешто пише о тим ЗАТРОВАНИМ КЊИГАМА! Знаш, постоје ДВЕ ВРСТЕ ЗАТРОВАНИХ КЊИГА: 1. једне те "убијају у појам"; 2. друге те КО КОКАИНОМ, "дижу у небеса"! Оно јес, још је стари Херодот писао да "Скити седе око ватре у коју бацају конопљу, од чијег дима се опију. Тако Скити скупљају храброст пред битку. Тако су и радили када је Дарије кренуо на њих." Знаш већ наставак, кад су Скити ЈУРИЛИ ЗЕЦА! Али ЈУРИЛИ СУ ГА ПРЕД и ЗБОГ НЕПРИЈАТЕЉА, а не пред својима! А ТИ (и твоји пајтоси, са све Саи Бабом Деретићем) си нас, Србе који се НЕ СЛАЖУ (или чак и САМО делимично не слажу) са тобом ОМА "ИСПИСАО" из српства! Знаш Пријатељу, пева народна песма да је Вук Бранковић ИЗДАЈИЦА, али ИСТИНА је МАЛО ДРУГАЧИЈА! Према томе Пријатељу, УКЉУЧИ МОЗАК и престани да ПЉУЈЕШ нас друге Србе, Србе који имамо САМО ДРУГАЧИЈЕ МИШЉЕЊЕ од твог! КРАЈ!
Препоруке:
1
7
423 уторак, 27 март 2012 19:04
@Thinking maize
Као што је познато, ДУША, ВЕРА и остале ТРАНСЦЕДЕТАЛИЈЕ СТВАР су ЕСХАТОНА, што се БАШ "не гађа" са "Србима пре Адама и после њега"! То о чему ти причаш, ствар је ДАВНО РАШЧИШЋЕНА у једној, светој, саборној и апостолској ПРАВОСЛАВНОЈ цркви, а назива се ЕТНОФИЛЕТИСТИЧКА ЈЕРЕС!

Vauuuu, ovo izgleda kao onirička fantazija glavnog junaka filma "Let iznad kukavičkog gnezda"!!! Svaka ti čast, odavno nisam video više besmislica u dve rečenice, ne umije to svako...
Препоруке:
7
1
424 уторак, 27 март 2012 19:12
thinking maize@
Овај дрвени адвокат ватиканаца нешто је попустио с нервима, помиње и четнике, и Дражу, и ракијицу од 30 лета, и Ските, и конопљу, и ћирилицу, и Милорада Павића, и јеретике,... само Јелену Карлеушу није споменуо...овог пута...пошто је ово био само 38 пут да се опрашта са збогом! Крај! итд, можда се у следећих 23 коментара и ње сети.Сад кад си им свима "рек'о", сад иди и прочитај тог Деретића, па да најзад понешто и научиш о човеку кога пљујеш и псујеш већ седам дана а да ништа не знаш о његовом раду. Ајде, можеш ти то, упркос свему. "Узинат свима"*!
Препоруке:
7
1
425 уторак, 27 март 2012 19:57
thinking maize@ "сајбер аутохтонисти"
Нисам поменуо Јецу, она "иде" уз Деретића! Тако је "кул", "шик" и "вау", као Деретићеве "идеје"! Баш би јој стајало да буде "првосвештеница" у Моранином храму! Деретићу БАШ пасује једна таква "првосвештеница"! Мислим да би енглески "друиди" СВИСЛИ од муке, не би им помогла ни Саманта Фокс, као и њихова "друидска" WITCH! Још да "мазнемо" ону бошњачку "пирамиду" из Олова, па могу Англосаси да ...... са њиховим (а заправо "СТАРОСРПСКИМ"!) Стоунхенџом! Зна се "Прво Срби, па амебе, па Јевреји"! Па још да ЗАМОЛИМО папа Владимира, кад ономад браћа Руси пободоше њихову заставицу на дно Северног Леденог Океана, да СЛЕДЕЋИ ПУТ однесу у специјалној капсули и поставе на дно океана САБРАНА "дела" Деретића! Или би било боље да та "дела" путем специјалне сонде пошаљемо на Марс!? Да се Марсовци "просвећују"! И то на "србици"!
Препоруке:
0
1
426 среда, 28 март 2012 10:05
@thinking maize
Kakve nebuloze?!! Aman čoveče, naučite da gubite s dostojanstvom, izgubili ste raspravu od boljih od vas, nije to sramota. Sramota je to što nemate mere, ne umete da stanete i da se povučete. Sad ste ušli u fazu potpune neuravnoteženosti (da ne kažem nešto teže), smirite se, popite nešto za smirenje - čaj od lipe, valerijan... gledajte u daljinu ili u zeleno, smirite se, nije smak sveta
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер