Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Odgovor Slobodanu Antoniću

Komentari (34) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 29 decembar 2011 16:03
Rin o-o to
Naslovi se prave da prodaju novine. Ali naslovi (zbog forme) ne mogu da žrtvuju istinu(sadržaj). Pre bi se moglo reći da je to radnja s marketinškim predumišljajem u korist ili na štetu neke strane.
Preporuke:
103
3
2 četvrtak, 29 decembar 2011 16:27
Mile
Kaže naš narod: "Nije problem što je kockao, nego što je hteo da se 'vadi' - e tad je tek sve upropastio".
Tako i ovaj Latinović. Da nije probao da se izvadi, bolje bi mu bilo, jer bi makar jedan deo čitalaštva mogao da pomisli da je morao da piše jer je bio pod nekakvim pritiskom, da je čuvao radno mesto i tome slično, ili tako nekako... Međutim, sada dileme nema. Sve je jasno. E moj Vučiću među redovima... a još nisu ni došli na vlast, niti je izvesno da će. Daleko bilo.
Preporuke:
110
6
3 četvrtak, 29 decembar 2011 16:40
dragz mg
Kakvo spinovanje, to me podsjeća na ono dok General Mladić još nije bio uhvaćen da je u nekim novinama izašao naslov "UHVAĆEN MLADIĆ" da bi se novine što bolje prodale a kad se novine kupe i počne se čitati, ispostavi se da se radi o nekom mladiću (momku) koji je nešto ukrao ili šta već. Hvala profesoru Antoniću i njemu sličnim što razotkrivaju ovakve podvale. Nije to samo naslov u pitanju, čitav tekst je napravljen tako da ono što je rečeno je nešto uopšteno, manje bitno, a činjenice su prećutane tako da čovjek stvarno ne laže, samo nije sve rekao. Zbog dužine teksta, naravno, da se ne prave kilometarski tekstovi.
Preporuke:
82
4
4 četvrtak, 29 decembar 2011 16:42
Rin o-o to
...Ili je u pitanju preventivna radnja koja treba da spreči moguću postizbornu koaliciju DS i SRS? A zašto je ova koalicija nemoguća? Da li bi tu bilo više nemoralnosti od one koja je proizvela cepanje najjače opozicione stranke nekada(SRS). Perfidne političke igre. Lično smatram da bi koalicija SRS, DSS, DS, SPS najbolje i najbliže odgovarala nacionalnom i konsenzualnom u ovom vremenu. Politički moral ipak postoji kao kategorija. U poslednje tri godine on je dramatično narušen.
Preporuke:
30
9
5 četvrtak, 29 decembar 2011 16:53
Petar Latinović
Poštovani Mile, niti sam ja taj tekst pisao (moji inicijali su P.L.), niti sam imao potrebe da sam sebe, kako ste rekli, izvadim, jer nigde nisam ni upao. Nisam upao ni u jednu stranku, nisam potpao ni pod jednu grupu za pritisak, niti sam svoj potpis stavio tamo gde mi je neko drugi rekao. Toliko o priči o kestenju i vatri. S druge strane, o tome ko se krije među mojim redovima, istine radi, moji su redovi odavno zbijeni, pa je kasno za bilo koga da se među njih uvuče.
Preporuke:
21
79
6 četvrtak, 29 decembar 2011 17:48
Stefan Dušan
SNS je najveća politička nesreća koja se ikada desila Srbiji. Posle DS i LDP, pomislio sam da smo najzad dotakli dno, ali izgleda da naš talenat za ukopavanje dublje od zamislivog nikad ne posustaje.
Preporuke:
79
4
7 četvrtak, 29 decembar 2011 17:51
mirko
Gospodinu Antoniću ne vredi odgovarati - ni argumentovano ni neargumentovano.
Preporuke:
7
63
8 četvrtak, 29 decembar 2011 18:23
Joviša Vidić od Rudina
Sasvim je prirodno da čovek ponekad ispadne naivan, ali je problematično kada se neko pravi naivnim, kao ovom prilikom g. Petar Latinović.
Zna dobro (ali i mi znamo) g. Latinović da mnogi čitaju samo rubrike, pa iz rubrike pretpostavljaju sadržinu. Ako se naslov članka ne dokazuje u nastavku pisanija, onda se to zove: prevara ili LAŽ. Upravu o tome piše poštovani profesor Antonić.
Da je samo g. Latinović u pitanju, a kada se radi o srpskom novinarstvu pa i "po jada", već takva destrukcija danas dominira u srpskom novinaestvu.
Pravdanje g. Latinovića je odprilike, kao nekoga koji je zagazio u živi pesk, pa svako pomeranje uzrokuje dubljem poniranju.
Preporuke:
65
3
9 četvrtak, 29 decembar 2011 18:41
Veljko
Petar Latinović
Problem će biti i ostati samo novinari, koji se trude, sram ih bilo zbog toga, da rade pošteno svoj posao.


Kakva zamena teza.
To što postoji čitav ešalon pete kolone i drugosrbijanske bulumente što među novinarima, "nezavisnim" intelektualcima, NVO sektorom, kojekakvim analitičarima i ekspertima za sve i svašta, umetnicima, pozorišnim i filmskim glumcima i rediteljima, piscima, pevačima, univerzitetskim profesorima, sportistima te svakako i političarima koji su debelo plaćeni da kreiraju javno mnjenje i vrše svojevrsno preumljenje Srba to nije tema, jel tako?
Čoveče gde mi živimo! *facepalm*
Da se ne lažemo svi znaju da ste SNS-ov list.
Sve što je prof.Antonić napisao u svom tekstu je tačno. Od reči do reči! Sve!
Radikali u koaliciji sa DS-om?!
Šešelj koji trune godinama u zatvoru i koji je verovatno jedini političar (koji ima velike mane i nedostatke to priznajem) koji je spreman da ugrozi...
Preporuke:
60
3
10 četvrtak, 29 decembar 2011 18:42
Veljko
sopstveni život zarad nekih svojim principa i političkih ubeđenja tobože odjednom daje zeleno svetlo Todoroviću za saradnju sa DS-om.Mislim o čemu mi dalje da pričamo.Ovaj narod treba samo malo više da promišlja o informacijama koje mu se selektivno plasiraju.
Preporuke:
24
5
11 četvrtak, 29 decembar 2011 18:56
Petar Latinović
Poštovani g. Vidiću, jedina naivnost koju ja vidim je u Vašoj očitoj sigurnosti da tako (o)lako tvrdite da se ja pravim naivan. Moguće je, ne sporim, da me poznajete bolje od mene samog, pa da samim tim Vaša tvrdnja nije samo puka pretpostavka. Ako kojim slučajem grešim, pa me Vi ipak ne poznajete toliko dobro, to bi značilo da ste "čitajući samo rubrike predpostavili sadržinu". Ponekad, predpostavka odvede u zabludu, a zabluda u neistinu. Nisam hteo da držim nikakvo predavanje. Ipak, ako ste ono što sam napisao doživeli na taj način, onda Vas molim da to predavanje shvatite kao fakultativno bez bilo kakve obaveze da mu prisustvujete.
Preporuke:
3
60
12 četvrtak, 29 decembar 2011 19:14
Ludi Vanko
Antonić je postao ime, koje ima težinu, ovde čak svoje brojne istomišljenike, on očito misli i pobubune mnogih među nama otkriva i deli.Moguće je da je Latinović u po nečemu u pravu, pod uslovom da danas ima novinara koji su u prilici da izražavaju svoja ubeđenja, ali je nevolja što je to u svom tekstu na mnogo širem prostoru u najvećoj meri u pravu Antonić.
Preporuke:
16
2
13 četvrtak, 29 decembar 2011 19:18
Rin o-o to
Moram da podržim komentar @ Joviša Vidić od Rudina. Jednostavno ovaj gospodin od mene zaslužuje sve pohvale (nevezano za današnju polemiku). G. Joviša Vidić od Rudina svojom konzistentnošću i senzibilitetom već godinama daje veliki moralni, rodoljubivi i intelektualni doprinos srpskom narodu. Ovom prilikom (a odavno to nameravam) želim da mu se zahvalim na tome. Da je sreće i pameti ovog čoveka bih u ime države Srbije i institucionalno promovisao u zaslužne pripadnike srpskog naroda. G. Joviša Vidić, želim Vam najbolje zdravlje i da još dugo budete prisutni na ovom portalu i u e-javnosti !
Preporuke:
29
1
14 četvrtak, 29 decembar 2011 19:23
Novinar
(A) Postoje brojni načini da se u novinama istina izvrne, a novinari koji su upregnuti u kola neke stranke, neke politike ili nečijeg kapitala odlično znaju o čemu pišem.

(B) U konkretnom slučaju, oprema teksta predstavlja poluistinu. Ako tehnički razlozi, kao što je dužina naslova, ne dozvoljavaju da se izbegne poluistina, koja, uzgred, ima dejstvo dezinformacije za svakoga ko samo virne u novine i pročita naslov, onda se od takvog naslova odustaje upravo da ne bi stvarao lažnu sliku. To bi bilo korektno.

(C) Teško je nositi samar. Najpre, to umara i ponižava čoveka. Ali taj čovek se, međutim, ne buni zbog samara, nego zbog zasluženog šamara. Bravo, Antoniću!
Preporuke:
54
1
15 četvrtak, 29 decembar 2011 19:33
Marko Darković
G. Latinoviću, ovim odgovorom ste još jednom potvrdili sve što je napisao Slobodan Antonić. Srbija zna da je ''Pravda'' pod kontrolom SNS-a, nije potrebno da nam dokazujete da nije tako i da se pozivate na profesionalno novinarstvo. Takvi kao što ste Vi, ''PJ'', Uglješa Mrdić, Vlada Đukanović su sramota za srpsko novinarstvo u istoj meri koliko i vaše kolege sa B92. Nema više profesionalizma, etike, nepristrasnosti, objektivnosti. Sve se svelo na služenje stranci čiju člansku kartu u džepu držite.
Preporuke:
47
2
16 četvrtak, 29 decembar 2011 20:09
Sekula
Latinoviću, da je to jedino sporno u "Pravdi", ni po jada. Vašu političku orijentaciju svako iole pismeniji jasno uočava. Ako vas gazda plaća da to radite, nema nikakvih problema.

I još da ti kažem za tu reč "personalno". Vidiš, ona ima koren u rašanskom (etrurskom) jeziku, a od Rašana su tu reč preuzeli Grci, a potom i Latini. Grci su reč "persu" preuzeli od Rasena za označavanje "maskiranog čoveka" u pozorištu. Od te reči je kasnije nastala latinska reč "persona". Da su naš Ras i Raška dobili naziv po Rasenima, odnosno Rašanima ima dosta argumenata i logike.
Preporuke:
21
2
17 četvrtak, 29 decembar 2011 20:58
Peter RV
"Greška je naša što nam se naslov nije rastegao u četiri reda pa da sve lepo stane."

-Nikakva 'greska' Latinovicu, pokusali ste da oklevetate SRS , da vidite dali ce to da 'prodje'. Sad, kad ste uhvaceni sa 'prstima u kolacu', izmisljate svakojake spinove kako bi smanjili stetu.
Zasto nijeste dali tome vasem Stefanovicu , u cije ime ste objavili vasu 'istinu-pravdu',da on odgovori Antonicu?
Preporuke:
32
1
18 četvrtak, 29 decembar 2011 21:33
Vladimir Srpski
G Latinoviću,naslov nije morao da bude "SRS u koaliciji sa DS " pa da u tekstu "objašnjavate" da je to samo na lokalnom nivou.Mogli ste na primer da stavite naslov"SRS nikada sa DS" pa da posle objasnite da to važi samo ѕa republički nivo.Zar ne?Ali to onda nebi bilo blaćenje SRS što je bio vaš cinj.
Preporuke:
33
3
19 četvrtak, 29 decembar 2011 21:33
Krcko
SRS u koalicij sa DS bi otprilike bilo kao da je onomad umesto streljanja - Broz Čiča Draži - ponudio mesto predsednika savezne vlade. Ali, danas više ništa ne može da šokira čoveka.
Preporuke:
11
5
20 četvrtak, 29 decembar 2011 21:48
Rio Lobo
Za ovim izvinjenjem nije bilo potrebe jer je sve jasno.
Preporuke:
17
2
21 četvrtak, 29 decembar 2011 21:57
objektivan
@Krcko,
četvrtak, 29 decembar 2011 20:33
"SRS u koaliciji sa DS bi otprilike bilo..."
Sve je to stvar organizma.
Ja imam komsiju koji jos uvek ne moze da zamisli koalicuju DS i SPS, kao da covek ne zivi ovde poslednjih decenija.
Neko ne može da spava kad pije kafu, a neko ne može da pije kafu kad spava.
Preporuke:
9
1
22 četvrtak, 29 decembar 2011 23:01
paja patak
Onaj članak u "Pravdi" je bio školski primer primitivne neukusne političke podmetačine najnižeg nivoa. Odgovor ovog novinara je isto tako jadan; ipak je dobro da objavljujete i njegove reakcije na komentare - samo se još dublje uglibljuje.
Preporuke:
39
2
23 četvrtak, 29 decembar 2011 23:07
Petar Latinović
I dok sam ja branio novinare, ovde su su se povele stranačke polemike. Dok sam pisao o tome da li je novinar nešto slagao ili nije, vi ste govorili o ljudima koje ne poznajete kako su sramota za novinarstvo u koje se ne razumete. Pljujete ljude po imenu ili pak kuću u kojoj rade. Ovoga puta sam to ja i B92, sutra će to biti neko drugi. Svetu nikako ugoditi. Drago mi je i što znate čiju člansku kartu imam. Dugo nisam proveravao na polici, ali je, sudeći prema vama, moja članska karta Gradske biblioteke izgleda poprimila neka stranačka obeležja. Ali ako vi kažete da sam Drug Član, ko sam ja da to osporim. Uostalom, ko će bolje to znati od vas.
Preporuke:
5
37
24 četvrtak, 29 decembar 2011 23:58
fristajlo
Samim tim što branite svoje novinarsko i uredničko pravo, gospodine Latinoviću, i kako ćete nasloviti neki tekst- upali ste u klopku, iz koje se sad koprcate.
Kako ne napraviste naslov "DS i SRS u lokalu zajedno?" Nije predugo, zar ne?
Sa upitnikom na kraju, niko Vam reč ne bi rekao; ali, vi prodajete novine, a njih danas prodaje senzacija, spektakl, tabloidni stil; ne praćakajte se, samo se dublje glibite...
Ne ljutite se, ja Vas razumem; radio sam u mediju sličnom Vašem, i razumem situaciju u kojoj ste. No, u interesu profesionalnog integriteta, koji može zatrebati- pazite se takvih gafova.
Niste Vi pogrešili; sistem je pogrešan, a Vi ste to, na trenutak- zaboravili, a ja samo hoću da podsetim...
Preporuke:
33
2
25 petak, 30 decembar 2011 00:01
Rin o-o to
Nije fer G. Latinoviću. Običan narod komentariše a ni o čemu neodlučuje (zvanično i formalno glasa i „odlučuje“ jednog dana od 08 do 20 sati!). Kad treba da se glasa novinari su u stresu jer se glasanjem direktno rešava sudbina političara ali, iza scene, i novinara kao suportivnog faktora tih pojedinačnih političkih sudbina. Bavim se javnim radom i mene kao pojedinca „pljuju“ iz predrasuda i zbog opštih kompromitovanih mesta cementiranih u ovom društvu a koje su od egzistencijalnog značaja a na koje lično nemam nikakav uticaj. Nemojte da se hvatate za B 92, oni su već uzeli sve hrvatske novinarske nagrade za 2011 jer srpski izbor nije ni postojao. Zašto srpski izbor nepostoji? To je pitanje za „Pravdu“ a ne to šta pretpostavljeno i moguće, kao senka, G. Šešelj smera.
Preporuke:
25
2
26 petak, 30 decembar 2011 00:11
Đorđe
Petre, izvinite, ali niste u pravu. Vi ste u vašim novinama dali naslov „SRS hoće u koaliciju sa DS“, a sada u objašnjenju priznajete da je sve tačno što je tim povodom napisao Antonić, i pokušavate vaditi se prostorom koji nije dozvoljavao drugačiji naslov. Izvinite, ali mi nismo mala deca. Ako ćemo ići logički, valjda je za državnu vlast važniji republički nivo, nego lokalni. To bi ste Vi, kao novinar, trebalo da znate. Onda ste trebali dati, vi "nezavisni" i "profesinoalni" novinari koje branite, naslov u novinama "SRS neće u koaliciju sa DS", jer je ovo izjavio Todorović, a ima veći značaj i težinu, pošto se odnosi na republičku vlast. Ali ne, vi ste izabrali suprotno. Zbog čega? Da ne nagađamo saopštite nam Vi stvarnu nameru.

Osim toga, kako vam je tekst u suštini stav i mišljenje člana SNS Stefanovića, a u tekst stavite sliku Todorovića? Je li Vi to zovete novinarstvom? Vi se zezate.
Preporuke:
28
2
27 petak, 30 decembar 2011 00:12
Iskrenko
Kada čitam komentare gospodina Latinovića padaju mi na pamet dve misli.Prva je osnovno pravilo kriminalistike da je nedužan čovek uvek zbunjen kada se sumnjiči (tzv.forenzična zbunjenost),a da kriminalac uvek ima alibi.Druga misao koja mi pada na pamet jeste ona koja kaže da su bezobrazni ljudi ubedljivi,ne zato što se nikoga ne boje,već samo zato što se ničega ne stide.Da li gospodin Latinović misli da se omalovažavanjem inteligencije čitalaca NSPM i omalovažavanjem autoriteta gospodina Antonića stiče ugled i poštovanje?Gospodin Latinović treba da zna da je gospodin Antonić kao javna ličnost rekao sve ono što bi rekao svaki pametan i pošten čovek u Srbiji koji pročitao pomenuti tekst.I na kraju mi pada još jedna misao.To je Ciceronova misao koja kaže da niko nije tako kažnjen kao onaj koji je izložen griži svoje savesti,a da je najopasniji gnev,gnev poštenog čoveka.
Preporuke:
28
2
28 petak, 30 decembar 2011 00:46
Petar Latinović
Sapienti sat.
Preporuke:
5
22
29 petak, 30 decembar 2011 00:58
Milutin
Gospodine Latinoviću, da je na kraju naslova stavljen znak pitanja, i da je u uvodom pasusu pomenuto da SRS hoće na lokalnom nivou sa DS , sve bi bilo drugačije!Ali to nije moglo da se izvede jer je SNS-funkcioneru , tom Stefanoviću, trebao materijal da napravi skandal, tobožnju zabrinutost i optužbu koju je on čovek odavno predviđao!Jedan loš način obračuna sa dojučerašnjim kolegama iz SRS( isti ste bili do juče, bukvalno)A naravno, nije smelo da se pomene da je moguća eventualna SRS-DS saradnja na lokalnom nivou, jer bi radikali mogli da pitaju; zašto je SNS sada u nekim mestima na lokalu, sa DS-om i Rasimom i dr. u koaliciji?Svoj svojega, nikad puštat neće,...
Preporuke:
22
2
30 petak, 30 decembar 2011 05:16
Svetislav Kostić
Samo se vi Petre vadite.
Preporuke:
17
2
31 petak, 30 decembar 2011 10:05
Mile
Latinoviću,Sapienti sat.Ovo je važilo čim je prvobitni tekst objavljen. To je važilo i S. Antoniću, čim je "bacio oko" na tekst. A od tog trenutka ta sentenca teško da može da važi u nekom izvornom obliku, jer jedino što se može osetiti posle Latinovićevog odgovora Antoniću, pa još i ovih nekoliko komentara istoimenog, jeste mučnina.Ne želim da znam da postoje neki koji tvrde da su novinari pa još pravde, a lažu. Diskasting!
Preporuke:
20
3
32 subota, 31 decembar 2011 02:17
Hernanes
Ne razumem ovu patetiku iz uvodnog pasusa. Kao da su pisali Vučić ili Nikolić. Još da može suza da se docrta...
Preporuke:
3
1
33 nedelja, 01 januar 2012 18:52
pedjauae
Najbolje da Latinovic pocne strajk gladju, ne bi li na taj nacin opovrdgao gnusne napade na njegov lik i delo ;-)
Preporuke:
4
1
34 utorak, 03 januar 2012 20:19
Citalac
Demagogija g. Latinovica. "Ako Vam je draza strana rec". Pa sad treba, ovakvim gurkanjem i aludiranjem, valjda g. Antonic da se oseti prozvanim sto, eto, koristi i 'strane' reci (jezicki purizam, infantilno leksicko 'srbovanje' i cepanje dlake nacetvoro samo su druga strana NVO-ovske histerije kojoj smeta i sam naziv 'srpski' pa smislja be-ha-esove: ta vrsta 'patriotizma' je karikaturalna, kao sto je karikaturalan i 'liberalizam' njegovog politikorektno-totalitarnog vrsnjaka - nismo valjda Tudjmanova Hrvatska pa da moramo da detinjasto smisljamo 'korienske prijevode' svake odomacene i pismenom coveku jasne reci stranog porekla... nemojte to raditi, ne cinite uslugu srpskom jeziku koji nije i nece propasti zbog 'stranih' reci) .


Napravili ste podvalu u predmetnom tekstu, ostrasceno i navijacki terajuci vodu na vodenicu SNS. Od Antonica ste dobili opravdanu kritiku. Primite je kako dolikuje i zavrsena stvar, idemo dalje.
Preporuke:
6
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner