Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kroz staze i bogaze do Kosova

Komentari (63) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 24 septembar 2011 13:00
nataša
Ja zaiosta o ovim vlastima mislim sve najgore i duboko sam uveren da su u pogledu našeg naroda i države velike štetočine, ništa od njih ne očekujem dobro,korisno, lepo, humano, naprotiv. Ali, evo svaki put me iznenade. Zar je i ovo moguće?
Preporuke:
80
2
2 subota, 24 septembar 2011 15:08
Saša
Koliko mogu da zaključim, u ovom tekstu radi se o vladiki Artemiju. Čoveku izuzetne inteligencije, vere, dobrote, hrišćanske ljubavi, poštenja, Srbina iznad svega. Takvog čoveka i njegove sledbenike ova vlast proganja. Pa šta je tu čudno?
Konačno ovde se radi o eklatantnom kršenju Ustava Srbije, u onom delu koji garantuje slobodu kretanja. Koliko razumem gospođu Kosaru, niko od putnika nije pobegao iz zatvora, nije nosio "cecinu narukvicu", niti je bio osuđen, pa prema tome imali su pravo da putuju po zemlji Srbiji, kud su hteli. Na potezu je Ustavni sud Srbije. Ali taj potez nećemo dočekati. Hvala NSPM, jer ovakva priča ne može ugledati svetlost dana bilo gde.
Preporuke:
80
2
3 subota, 24 septembar 2011 16:50
Olivera Petrović
Nema nikakve sumnje, pro-srpski predsednik uspeo je da od čitave Srbije napravi geto. Tako se najlakše upravlja narodom koji se opire pomahnitaloj vlasti da ga po bilo koju cenu ugura u EU (iako niko iz EU i ne pomišlja na bilo kakvo proširenje te klimave i ozbinjno ugrožene "zajednice").
Preporuke:
60
0
4 subota, 24 septembar 2011 17:00
apis
Kosara Gavrilović je ćerka predratnog ministra Milana Gavrilovića, bogobojažljiva i časna pravoslavna hrišćanka, koja je zbog svoje odanosti vladici Artemiju, stradala i strada zajedno sa vladikom i mnogobrojnim monaštvom proteranim iz eparhije Raško-prizrenske. Neka se Gospod Bog smiluje na moju grešnu dušu, i oprosti mi ako grešim, ali imam neodoljiv utisak da se ovo putešestvije vladike Artemija, sestre Kosare i ostalih sa njima, neslavno završilo , upravo zahvaljujući njihovim dugogodišnjim progoniteljima. Na prvom mestu vl.Irineja,penzionisanog vl.Atanasija, mitropolita Amfilohija, vl.Teodosija, vl.Grigorija i još nekih vladika.
Preporuke:
57
2
5 subota, 24 septembar 2011 17:10
Petar Janketić
I sam sam svedok tih nemilih događaja u kojima se jasno pokazala u čitavoj svojoj ružnoći i ogavnosti strašna izdaja Srba sa KiM od strane vlasti. Marionetska vlast dosledno (nekad javno, nekad tajno) izvršava sve naloge NATO-a i njihovih "zapadnih prijatelja", a jedan od tih naloga bilo je sprečavanje organizovanog odlaska Srba (iz centralne Srbije) u litiji predvođenoj v.Artemijem na administrativnu liniju gde bi pružili moralnu podršku Srbima na barikadama i uručili im pomoć u hrani.

Autobusi sa vernicima koji su krenuli na KiM tog dana, bili su presretani širom Srbije od strane INTERVENTNE policije, dok je autobus pun monaha zaustavljen kod Jošaničke banje gde ih je uz interventnu policiju dočekalo i NEKOLIKO DESETINA pripadnika žandarmerije koji su se veoma grubo poneli prema njima, a zatim su ih pod policijskom pratnjom sproveli u Kragujevac. Takođe svi monasi i vernici su bili popisani od strane policije.

Naravno, ni jedan medij u "demokratskoj" Srbiji to nije objavio
Preporuke:
56
3
6 subota, 24 septembar 2011 18:23
Prokiso_Đuveč
U vreme Slobodana Miloševića bilo je 7 policajaca na 1000 stanovnika (barem se sa tom cifrom baratalo). Koliko li ih ovaj vlastodržac sada ima po glavi stanovnika, Bog te pita, dok može da zatvori sve prolaze i kontroliše sve saobraćajnice. 90-ih je bilo obratno, ni ptica nije mogla da uleti u Beograd kada smo išli da rušimo vlastodršca. Sada je obratno ali mnogo žalosnije. Ministar policije je unapredio blokiranje puteva u Srbiji, a kako i ne bi kada se školovao u blokiranju prilaza Beogradu 90-ih godina.
Preporuke:
32
0
7 subota, 24 septembar 2011 19:13
Mile J.
Potomci Svetog Save, Cara Lazara, Karađorđa,... dokle stigoše. Tužno.
Preporuke:
30
0
8 subota, 24 septembar 2011 23:59
@Prokiso_Đuveč
Sve ste pogrešno radili, prokisnuto.
Skidali ste "vlastodršca", ali ste izabrali gore.
Bolje da ste sedeli kod kuće, kad već ne umete ispravno politički da mislite i radite.
Zbog mnogo takvih neznalica, Srbija je skoro nestala.
Preporuke:
14
15
9 nedelja, 25 septembar 2011 07:59
Znalac
Takva je okupacija bila u Srbiji poslije 18. aprila 1941. Naredbodavci isti, i sada i neki drugi i jači, a sluge slične.
Što prije razumijemo da smo okupirani, to bolje!
Da ih barem ne biramo, da zbog njih potpuno ne nestanemo!
Preporuke:
32
1
10 nedelja, 25 septembar 2011 08:40
Slavisa
Mozda su monasi trebalo da zovu navijace da idu sa njima? Trebalo je da povedu litiju peske iz centra Sumadije i da uz put mogu ljudi da im se prikljuce. Uniformisani janjicari se onda verovatno ne bi usudili da ih presrecu i uskracuju im pravo na slobodu kretanja? Ponasanje policije me uopste ne cudi... samo se cudim na sta su sve spremni za pastetu i cetvrt hleba? A kada ova vlada padne, skidace uniforme i bratimiti se sa ljudima koje su do juce pendrecili i pricati kako su i oni narod. Vec vidjeno.
Preporuke:
23
2
11 nedelja, 25 septembar 2011 09:05
Vaskrsija
Nemiri koje je bivsi episkop Artemije, sa sledbenicima, izazvao prilikom njihovog zadnjeg upada na teritoriju Kosova su bili razlog za njihovo vracanje se puta ka granicnim prelazima. Poznato je da nenormalno ponasanje clanova verskih sekti moze da dovede do nemira u drustvu, a pogotovo na tako kriznim mestima kao sto su Jarinje i Brnjak. Bolje bi bilo da je kaludjer Artemije pozvao neke od svojih uticajnih prijatelja iz americke administracije i da ih je zamolio da uticu na ublazavanje teskog stanja naseg naroda koji tamo zivi.
Preporuke:
5
56
12 nedelja, 25 septembar 2011 09:16
Vaskrsija
Artemijevci su zasluzili tretman kakav bi dobili i jehovini svedoci, subotari, nazareni... sa tim se potpuno slazem. Pravoslavne hriscane bi policija svakao pustila da prodju, kao sto ih je i pustala. Oni su, za razliku od Artemijevaca, pomagali i molitveno i materijalno svoju bracu dok su Artemijevci ziveli na njihov sirotinjski racun i pokusavali da ih duhovno upropaste. Njihova nedela ce ostati zabelezena u istoriji Crkve, jer dosad nije bivalo da neki hriscani potkradaju narod koji strada zbog svog hriscanskog imena.
Preporuke:
6
55
13 nedelja, 25 septembar 2011 09:40
Vid
Prvo, nije reč ni o kakvom vladiki nego o monahu. Vladika je samo za pripadnike svoje sekte.
drugo, reakcija policije je sasvim razumljiva. Protiv Artemija se u Srbiji vodi sudski postupak (možda bi svratio do Vilovskog), a dobro znamo kako se završilo kada je poslednji put išao na KiM. Svi se sećamo one sramote sa nasilnim preuzimanjem manastira! Nije mi jasno čemu se čudite!
Preporuke:
5
56
14 nedelja, 25 septembar 2011 10:02
Ovo je opasno!
Obratite pažnju šta radi vlast: Od parole "I KiM i EU", u poslednja dva dana samo potežu frazu
" čvrste garancije za sprksu zajednicu na Kosovu".

ZNači predaće ga i priznaće, a Srbi će dobiti maglu.

Da podsetim pileće mozgove sprske kako je to izgeldalo re 2 decenije: Badenterova komisija je zaključila da Franjina NDH ne omogužava manjinama ljudska prava.
Onda je Franjo psolao teleks, pazite, teleks, gde je napisao da obećava Srbima prava.
I na osnovu jednog teleksa, dobio je zeleno svetlo da posle očiste državu od Srba.
Preporuke:
36
0
15 nedelja, 25 septembar 2011 10:58
Saša
@Vaskrsija
Vaša mržnja prema vladiki Artemiju je prosto nemerljiva, a siguran sam da Vam čovek ništa nažao nije uradio. Poređenje sa Jehovinim svedocima i sličnima je bezobrazno i netačno. Jer Jehovinih svedoka imate i u vlasti, a pravoslavnom Vladiki se brani kretanje čak i javnim putevima. Znamo i zašto. Zato što vlast u njemu prepoznaje opasnost. Pa zamislite da je Artemije došao na Kosovo, a onoliki narod na barikadama tražio blagoslov. Pa još da to neka kamera zabeleži... (kako bi žuti pobledeli, na čelu sa Borkom i onim ministrom)!
Preporuke:
50
4
16 nedelja, 25 septembar 2011 17:06
Prokiso_Đuveč
@Prokiso_Đuveč
Pretpostavljam da ste jedan od učesnika a možda i organizator ČUVENOG kontramitinga.
Preporuke:
6
2
17 nedelja, 25 septembar 2011 17:07
Vaskrsija
Ne postoji mrznja prema ljudima iz sekte Artemita, nego prema njihovim, s hriscanske tacke gledista, necuvenim nedelima potkradanja ispovednika Hristove Crkve i cuvara drevnih svetinja pravoslavnog sveta. Time su se izjednacili sa njihovim Siptarskim muciteljima, demonizovanim neprijateljima Hristovog imena, u cije ime su Kosovski Srbi krsteni i cije ime nepokolebivo nose i hrabro svedoce.
Preporuke:
5
52
18 nedelja, 25 septembar 2011 18:17
apis
Mi postajemo neprijatelji jednom čoveku kada poznamo njegove zle osobine a ne poznamo njegove dobre osobine.Da bi dobro, ne površno, poznali jednog čoveka , potrebno je da sa njime pojedemo džak soli.Zar nije onda logično da svaki čovek dobro razmisli pre nego što svašta napiše o drugom čoveku. Naročito ako ne poznaje tog čoveka i ne zna njegove dobre osobine.Oblačak koji se nadvio nad našu Svetu Crkvu, će proći. Bog će to urediti po svojoj milosti.Ja verujem u to, a verujem i da će Gospod Bog proslaviti svoga vernog slugu vladiku Artemija, sviđalo se to nekome ili ne.
Preporuke:
34
2
19 nedelja, 25 septembar 2011 18:27
@Vaskrsija i Vid
Imate li vi dusu? Sigurno je imate, pa se zapitajte sta cete s njom. Vikiliks je jasan ko je i kako srpsko Pravoslavlje prodavao neljudima, a to nije Vladika Artemije. O svemu ostalom ima ko da brine.
Preporuke:
42
2
20 nedelja, 25 septembar 2011 19:11
Vaskrsija
Vikiliks je jasan ko je i kako srpsko Pravoslavlje prodavao neljudima, a to nije Vladika Artemije


http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/antiekumenizam-i-antiglobalizam-bivseg-vladike-artemija
Preporuke:
2
42
21 nedelja, 25 septembar 2011 19:58
Vaskrsija
Verske sekte imaju prikriven, a ponekad i otkriveno destruktivan efekat na drustvo.

Kaludjer Artemije i pratioci su novoformirana verska sekta(
Artemije i njegova sekta otpadnikâ od Crkve prava su, po svetom Vasiliju, parasinagoga, poput, recimo, parasinagoge Miraša Dedeića u Crnoj Gori... Ova Artemijeva grupa, sekta artemijevaca („artemaša", kako ih zovu pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohiji), otcepila se, na čelu sa njim, ne samo od Srpske Crkve - Pećko-beogradske Patrijaršije - nego i od svih kanonskih autokefalnih Pravoslavnih Crkava, jer ga niko ne priznaje niti opšti sa njime.
-http://spc.rs/sr/artemijeva_sekta_p_r_s_n_g_o_g_p_r_c_r_k_v)

Zbog imidza koje verske sekte ostavljaju u drustvu njima nije dozvoljen odlazak na mesto na kom se odlucuje sudbina jednog naroda.
Preporuke:
1
45
22 nedelja, 25 septembar 2011 20:25
F-16
@Vaskrsija
Baš ste se pozvali na pravi sajt. To je kao da se Jevreji pozivaju na Hitlera, ili što bi naš narod rekao: Kadija te tuži, kadija ti sudi.
Preporuke:
42
1
23 nedelja, 25 septembar 2011 20:27
Petar Janketić
@vaskrsija i vid

Ljudi koji tako duboko mrze svoje neistomišljenike teško da se mogu nazvati hrišćanima. Ekumenistima da, ali pravoslavnim hrišćanima nikako.

Oni bezobzirno gaze i pljuju po onima koji ne žele da prihvate njihove novokomponovane reformističke vrednosti, pa čak ne prezaju ni od širenja kleveta, poput one o navodnim finansijskim malverzacijma u ERP, za koje ni nakon više od godinu i po (!) građanski sud ne može da nađe ni jedan jedini dokaz (mada je na početku progona v.Artemija, e.Atanasije vikao po medijima da Sinod poseduje dokaze u "15 fascikli od po kilo", ali očigledno da se ti njegovi dokazi mogu okačiti mačku o rep).

Vikiliks je objavio da je p.Irinej IŠAO (???) u američku ambasadu samo par dana pre uklanjanja v.Artemija sa čela ERP, pri čemu je okarakterisan kao "voljan i razuman sagovornik".

Takođe, Vikiliks navodi američke depeše iz 2006. u kojima e.Irinej Dobrijević ukazuje Amerikancima da mogu da računaju (pored njega) i na e.Teodosija.
Preporuke:
44
1
24 nedelja, 25 septembar 2011 21:01
Petar Janketić
@Vaskrsija

Pamflet koji ste naveli vrvi od lukavih podmetačina kojima se pokušava bestidno opravdati progon vladike Artemija sa KiM.

Kao primer navodnog "ekumenističkog delovanja" v.Artemija navode se njegove slike sa verskim liderima drugih religija, pri čemu su to bili susreti (radni sastanci) ISKLjUČIVO u kancelarijama i konferencijskim salama u cilju rešavanja POLITIČKIH PROBLEMA na KiM, a što apsolutno nikakve veze nema sa ekumenizmom. Na taj način pisac pamfleta pokušava da izjednači ZAJEDNIČKE MOLITVE I SLUŽBE pojedinih episkopa SPC sa inovernima kako u pravoslavnim hramovima, tako i u njihovim jeretičkim hramovima, a u cilju postizanja RELIGIJSKOG JEDINSTVA na globalnom nivou. Zaista treba biti veoma veoma lakoveran pa pasti na navedenu smicalicu o navodnom "ekumenizmu" v.Artemija.

Takođe, v.Artemije se MORAO sastajati sa okupatorima na KiM da bi tražio zaštitu za preostale Srbe, jer su oni bili ostavljeni na milost i nemilost Šiptarima od strane države Srbije.
Preporuke:
41
0
25 nedelja, 25 septembar 2011 21:16
Saša
Vaskrsija,
Dobro neki komentator primeti: Brinete li se o sopstvenoj duši? Ja sam Vam dobronamerno pokušao pomoći, jer sam siguran da Vam vladika Artemije ništa nažao nije učinio, kao što nikome nije. Kod Vas dobrota izaziva histeriju. Ja bih se zabrinuo za svoju dušu, ali Gospod je svakome dao pravo izbora.
Preporuke:
36
1
26 nedelja, 25 septembar 2011 21:26
Petar Janketić
njima nije dozvoljen odlazak na mesto na kom se odlucuje sudbina jednog naroda.

Sudbina naroda na KiM je odlučena kada je SPC priznala institucije tzv. države Kosovo, kroz SLUŽBENO OBRAĆANjE šiptarskom ministru u Prištini da pošalje KPS da izbaci vladiku Artemija i njegove monahe sa Kosmeta, što su oni drage volje učinili i slavili širom Kosova.

A pre toga, američki favoriti u Saboru SPC (vidi Vikiliks) podigli su lažne optužbe protiv v.Artemija (vrlo brzo nakon odlaska p.Irineja u američku ambasadu) pri čemu mu nisu dozvolili čak da iznese ni svoju odbranu, a zatim NEKANONSKI ga proterali iz ERP i NEKANONSKI raščinili.

Očigledno da je to sve bila samo priprema za ova konačna dešavanja na KiM, jer nakon proterivanja v.Artemija, Srbi na KiM više nemaju svog vođu, već nekoliko nejedinstvenih lidera, koji će ubrzo pokleknuti zbog izdaje KiM od strane vlasti Srbije, kao i SPC koja odavno priznaje institucije tzv. države Kosovo.
Preporuke:
38
2
27 nedelja, 25 septembar 2011 22:01
Vid
Artemijevi sektaši brinu se za moju dušu!
Vi kao da nemate prečih briga!
Kažete mrzim Artemija, a ja vam odgovaram ne mrzim ga, ali ga prezirem! Čovek (pa još i vladika SPC) koji koristi nesreću Srba na KiM za bogaćenje i ostvarenje nekih svojih ličnih ambicija ne zaslužuje drugo do prezrenje.
Žao mi je samo onog (na sreću malog) dela monaštva koje je, u svojoj čistoti i naivnosti,, poverovalo u njegove laži. Sudski proces je u toku! Artemije brani se trivijalnim razlozima tipa "advokat mu nije tu" ili ćutanjem, ali bojim se da je za ćutanje kasno. Mnogo je toga rekao, i to u mikrofone mnogobrojnih medija što ne priliči vladici, još za života pok. patrijarha Pavla, koji mu je ,trpeljiv kakav je bio, mnog puta dao šansu da ućuti. Nije vredelo, već je bivalo sve gore! Na kraju smo došli do toga da silom preuzima manastire po KiM u želji da stvori infrastrukturu za svoju crkvu (čitaj sektu)! Naravno sve to pod firmom "borca za KiM i pravoslavlje"
Preporuke:
1
35
28 nedelja, 25 septembar 2011 22:13
Vid
nastavak

Srećom nije mu pošlo za rukom, jer je narod (na koji su se mnogi od vas,mojih dušebrižnika, pozivali kao na snagu koja će sačuvati svetog vam "vladiku") ostao veran svojoj SPC. Ništa od reka Srba koji će sa KiM krenuti za svojim Artemijem! Reći ću vam u poverenju, da su jedva čekali da mu vide leđa!
Ima i onih kojima je žao što je otišao, ali među Šiptarima.
Sektaši, ostavite na miru našu SPC i aj'te za vašim "svetiteljem"! Prijateljski savet: pazite na novčanike!
Koliko da shvatite da vas ne mrzim!
Preporuke:
1
35
29 nedelja, 25 septembar 2011 22:51
Saša
Na ovakve Vidove stavove (ako se to može nazvati stavovima)najbolje bi odgovorili beogradski klinci, onom čuvenom: "Mislim, šta reći a ne zaplakati"?!
Preporuke:
28
1
30 nedelja, 25 septembar 2011 22:53
Turas
Vid i Vaskrsija su provokatori.Svi zanamo da gde god da se Artemije pojavi nemožete da pr iđete od naroda.Vladika je star čovek,banalna tvrdnja da onaj ko je celi život služio Bogu i narodu,danas stvara sekte. Patrijarh se javno izjašnjava za pomirenje sa rimo katoličkom crkvom,to je pravi razlog proganjanja Artemija.To ćemo dragi prijatelji uskoro da doživimo,kao i odvajanje Raške od Srbije.Tada se setite VIDA i ostalih koji služe neprijateljima Srbije.
Preporuke:
34
1
31 nedelja, 25 septembar 2011 23:35
Marko Darković
Poraz Tadićeve vlade će imati za posledicu slobodnu Srbiju. Možda...
Preporuke:
14
0
32 nedelja, 25 septembar 2011 23:39
Petar Janketić
@Vid

Ko o čemu, Vid o parama i novčanicima. Da li je uopšte moguće objasniti čoveku - toliko opterećenim novcem, DA NE POSTOJE NIKAKVI DOKAZI koji bi potvrdili laži ekumenista i američkih favorita o navodnim finansijskim malverzacijama vladike Artemija zbog kojih je proteran sa KiM?

Da li je hrišćanski ili uopšte moralno ljudski, OSUDITI i najstrože kazniti bilo koga BEZ IKAKVOG DOKAZA, već samo na osnovu kleveta "rekla-kazala"?

Da li razumna osoba može shvatiti besmislenost kleveta protiv v.Artemija, jer da je navodno njemu toliko mnogo stalo do novca (kakvim ga predstavlja Vid i ostali ekumenisti), onda bi se on udružio sa Šiptarima koji daju basnoslovne sume svima koji će da priznaju njihovu tzv. državu Kosovo, a na taj način bi još imao i podršku Amerike, Nemačke, Engleske i ostalih Zapadnih zemalja koje finansiraju Šiptare, kao i Srbe koji rade u njihovu korist. A plus bi mu bio zagarantovan položaj na KiM do kraja života.

I uostalom, šta će starcu od 75 godina novac?
Preporuke:
22
2
33 ponedeljak, 26 septembar 2011 08:29
Vaskrsija
Opet se pokazuje da je sa clanovima sekti tesko razgovarati o stvarima tradicionalnih verskih zajednica.
Preporuke:
1
27
34 ponedeljak, 26 septembar 2011 11:53
Saša
@Vaskrsija
Po broju "lajkova" se vidi ko je sekta!
Preporuke:
24
1
35 ponedeljak, 26 septembar 2011 14:37
Vaskrsija
Vaskrsija
Po broju "lajkova" se vidi ko je sekta!


Jasno je da ce sektasi braniti jedni druge i neprikosnovenog polubozanskog gurua koji joj je na celu,
Preporuke:
1
24
36 ponedeljak, 26 septembar 2011 14:45
Vaskrsija
Artemije i njegova sekta otpadnikâ od Crkve prava su, po svetom Vasiliju, parasinagoga, poput, recimo, parasinagoge Miraša Dedeića u Crnoj Gori... Ova Artemijeva grupa, sekta artemijevaca („artemaša", kako ih zovu pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohiji), otcepila se, na čelu sa njim, ne samo od Srpske Crkve - Pećko-beogradske Patrijaršije - nego i od svih kanonskih autokefalnih Pravoslavnih Crkava, jer ga niko ne priznaje niti opšti sa njime.
-http://spc.rs/sr/artemijeva_sekta_p_r_s_n_g_o_g_p_r_c_r_k_v)


Ovo se, naravno, odnosi na sve one koji sa sektasima opste, dok se ne pokaju. Kao sto covek ne moze biti pravoslavni hriscanin ako verski opsti sa protestantskim sektama ili rimokatolicima, ili nekakvim teozofskim drustvima, tako isto covek ne moze sluziti i Hrisu i osnivacu sekte, pa makar se on zvao i Marko i bio vrlo fin i pobozan covek . Mora se odabrati. Bilo bi lepo kad bi vernici novoformirane "crkve" prestali da iskazuju svoju mrznju prema SPC.
Preporuke:
2
22
37 ponedeljak, 26 septembar 2011 14:57
Vaskrsija
Petar Janketić
@vaskrsija i vid

Ljudi koji tako duboko mrze svoje neistomišljenike teško da se mogu nazvati hrišćanima.


Ljudi koji nisu deo Crkve se ne mogu nazvati hriscanima, takvih nazalost ima sve vise u ovom nazovi-hriscanskom narodu. Mrznja je psihololoska pojava koja dodje i prodje ali Crkva ce vecno trajati. Pitam se kako clanovi sekte ne osecaju zalost zbog onoga sto su napustili?
Preporuke:
1
22
38 ponedeljak, 26 septembar 2011 17:10
"Vaskrsija"
"Vaskrsija" inace pise iz Zagreba....
Preporuke:
20
3
39 ponedeljak, 26 septembar 2011 20:35
Vaskrsija
Ko je dakle, tako pokvaren i tako neveran i tako bezuman od mahnitosti svađe pa pomišlja da može da razvrgne, ili se usuđuje da razara, Božje jedinstvo, Gospodnju haljinu, Crkvu Hristovu? Sam Hristos u svome evanđelju opominje i uči govoreći: "I biće jedno stado i jedan pastir" (Jn 10,16). I kako onda neko misli da na istom mestu može biti mnogo pastira ili mnogo stada?! Tako nam i Apostol Pavle usađuje isto jedinstvo. Moli, podstiče i govori:


Jersi su često nastajale i nastaju jer pokvareni um nema mira i neverni raskolnik ne drži se jedinstva.


Takvi, ako postradaju i dok ispovedaju Ime (Hristovo) (ništa ima ne pomaže), (jer) ta se ljaga ne može sprati ni krvlju. Težak je i neoprostiv greh raskola i on se ne može očistiti ni mučeništvom. Ne može da bude mučenik (svedok – martir) onaj ko nije u Crkvi niti može doći u Carstvo (Božije
-Sveti Kiprijan Kartaginski

JEDINSTVO KATOLIČANSKE[1] (SABORNE) CRKVE*
Preporuke:
2
18
40 ponedeljak, 26 septembar 2011 20:44
Vaskrsija
Pismo Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije G. Kirila

Njegovoj Svetosti G. IRINEJU, Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom

Vaša Svetosti, vozljubljeni brate i saslužitelju pred prestolom Božijim!
Pozdravljam Vašu Svetost sa željama za mir i duhovni napredak u dane Velikog posta.

Obaveštavamo Vas da smo primili Vaše pismo od 16. februara 2011. godine u kome nas obaveštavate o nekanonskom i samoiinicijativnom delovanju monaha Artemija (Radosavljevića), koga je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve lišio episkopskog čina.

Uveravam vas da niko od episkopa i sveštenstva Ruske Pravoslavne Crkve neće imati nikakvu komunikaciju sa monahom Artemijem i monasima, koji su mu se pridružili. Otvoreno nepoštovanje odluka legitimnih Crkvenih organa, kako od strane monaha Artemija, tako i od onih koji mu pružaju podršku, u nama je izazvalo duboku zabrinutost i žaljenje.

Moskva 31. mart
Preporuke:
2
17
41 ponedeljak, 26 septembar 2011 20:49
Vaskrsija
Pismo Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa kiparskog G. Hrizostoma...Primili smo pismo koje je Vaša Svetost poslao 16. februara ove godine, kojim nas obaveštavate o tužnim događajima koji su nužno doveli Sveti Sinod Vaše Najsvetije Crkve Srpske do lišavanja čina pokretača i prvouzročnika tih događanja bišeg Episkopa raško-prizrenskog Artemija.
Izražavamo našu najdublju žalost povodom pomenutog neprimerenog, skandaloznog i, uopšte, nedopustivog i bezbožnog ponašanja rasčinjenoga. Šta više, uveravamo Vašu uvaženu Svetost i sa Vama Sveti Sinod sestrinske Crkve Srpske o postojanoj podršci Vama (tj. Patrijarhu, Sinodu i Crkvi -p.p.) naše Najsvetije Crkve Kipra, kao i o podršci za preduzimanje Vaših neophodnih odluka i postupaka zarad dobrobiti Hristoimenite punoće tamošnje Crkve.
Stoga, šaljući iznova Vašoj Svetosti naš u Hristu bratski celiv, svesrdno se molimo da Gospod podari, palom i lišenom čina bivšem episkopu Artemiju, Njegovu milost i prosvetlenje.
Preporuke:
2
17
42 ponedeljak, 26 septembar 2011 20:58
Vaskrsija
Ovde se mogu naci stavovi prvojeraraha najznacajnih i najvecih pravoslavih Crkava o osudi kaludjera Artemija-http://spc.rs/sr/poglavari_pravoslavnih_pomesnih_crkva_o_saborskoj_odluci_o_monahu_arte
Preporuke:
2
17
43 ponedeljak, 26 septembar 2011 22:23
Petar Janketić
Vaskrsija

Navodite izjave sve dokazanih ekumenista (=svejeretika) koji otvoreno rade na ujedinjenju sa papom, i kao takvi oni su jedva dočekali proterivanje jednog od najvećih antiekumenista u pravoslavnom svetu - vladike Artemija.

U istoriji Pravoslavne Crkve poznati su primeri gde su patrijarsi i sabori padali u jeres, a da naspram njih stoji samo jedan (ili nekolicina) episkopa, ili monaha koji su sačuvali Pravoslavnu veru, tako da se džaba upinjete da dokažete da je Istina tamo gde je većina.
Preporuke:
16
2
44 ponedeljak, 26 septembar 2011 22:43
Vaskrsija
Navodite izjave sve dokazanih ekumenista (=svejeretika) koji otvoreno rade na ujedinjenju sa papom, i kao takvi oni su jedva dočekali proterivanje jednog od najvećih antiekumenista u pravoslavnom svetu - vladike Artemija.

U istoriji Pravoslavne Crkve poznati su primeri gde su patrijarsi i sabori padali u jeres, a da naspram njih stoji samo jedan (ili nekolicina) episkopa, ili monaha koji su sačuvali Pravoslavnu veru, tako da se džaba upinjete da dokažete da je Istina tamo gde je većina.


Da li sam dobro razumeo, mislis da su pravoslavni patrijarsi jeretici???
Preporuke:
1
14
45 ponedeljak, 26 septembar 2011 22:54
Vaskrsija
Pismo Njegovog Blaženstva Patrijarha jerusalimskog G. Teofila
Svjatjejšem Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom G. Irineju, u Gospodu ljubljenom bratu i saslužitelju Naše Nedostojnosti, celiv sveti u Hristu Isusu.Primivši pismo Vaše Visokouvažene nam Svetosti, pod br. prot. 1404, od 16. februara ove godine, i pročitavši ga na zasedanju našeg Svetog i Sveštenog Sinoda, obavešteni smo o lišavanju čina Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija i njegovog vraćanja u red monaha.Prihvatajući, stoga, s bratskom dužnošću odluku Vaše Svete Crkve, molimo se Gospodu, da utvrdi Svetu Crkvu Božju služenjem u Njoj sposobnih i predanih služitelja, i moleći za Nju, sa Presvetog i Životvornog Groba Spasitelja našeg Hrista, silu s visine za obavljanje Njenih najuzvišenijih dužnosti, upućujemo Vam celiv u Gospodu,
Preporuke:
1
14
46 ponedeljak, 26 septembar 2011 23:32
Vaskrsija
Pismo Njegove Svetosti Patrijarha konstantinopoljskog G. Vartolomeja
Blaženjejši i Svjatješi Patrijarše Srpski, u Hristu Bogu vozljubljeni i željni brate i saslužitelju naše Nedostojnosti Gospodine Irineje, Vašu uvaženu Svetost bratski u Gospodu celivajući, najtoplije pozdravljamo.Na zasedanju našeg Svetog i Sveštenog Sinoda primljeno je i sa tugom pročitano pismo Vaše vozljubljene i mnogopoštovane Svetosti od 16. februara ove godine, pod br. prot. 1404, kojim nas upoznajete s tim da je Sveti Sinod Vaše Crkve izrekao bivšem Episkopu raško-prizrenskom Artemiju kaznu razrešenja od Arhijerejske službe i vratio ga u redove monaha.
Preporuke:
1
15
47 ponedeljak, 26 septembar 2011 23:35
Vaskrsija
nastavak prethodnog pisma patrijarha Vartolomeja
U odgovoru na isto, blagodareći Vašoj Svetosti na komunikaciji i obaveštavanju i nas o kanonskoj odluci koju je, po ovom pitanju, Vaš Sveti Sinod doneo, obaveštavamo Vas da je ona obznanjena Jerarhiji našeg Vaseljenskog Trona, sa izrazima, ujedno, beskrajnih želja i s molitvom da se Hristos, Svetlost Istinita, koji prosvetljuje i osvećuje svakoga čoveka koji dolazi na svet, pokaže i na palom bratu našem i upravi korake njegove na pokajanja dela dobra i BogougodnaStoga, celivajući Vašu Svetost celivom svetim, želimo Vam blagosloven period Svete i Velike Četrdesetnice kroz koji prolazimo.

18. marta 2011. godine
Vaše časne Svetosti
ljubljeni u Hristu brat
s.r.
Konstantinopoljski
VARTOLOMEJ.
Preporuke:
1
15
48 ponedeljak, 26 septembar 2011 23:38
Vaskrsija
Pismo Njegove Svetosti Patrijarha konstantinopoljskog G. Vartolomeja
Blaženjejši i Svjatješi Patrijarše Srpski, u Hristu Bogu vozljubljeni i željni brate i saslužitelju naše Nedostojnosti Gospodine Irineje, Vašu uvaženu Svetost bratski u Gospodu celivajući, najtoplije pozdravljamo.Na zasedanju našeg Svetog i Sveštenog Sinoda primljeno je i sa tugom pročitano pismo Vaše vozljubljene i mnogopoštovane Svetosti od 16. februara ove godine, pod br. prot. 1404, kojim nas upoznajete s tim da je Sveti Sinod Vaše Crkve izrekao bivšem Episkopu raško-prizrenskom Artemiju kaznu razrešenja od Arhijerejske službe i vratio ga u redove monaha.
Preporuke:
1
15
49 utorak, 27 septembar 2011 09:00
Vaskrsija
Petru Janketicu

Navodite izjave sve dokazanih ekumenista (=svejeretika) koji otvoreno rade na ujedinjenju sa papom, i kao takvi oni su jedva dočekali proterivanje jednog od najvećih antiekumenista u pravoslavnom svetu - vladike Artemija.

U istoriji Pravoslavne Crkve poznati su primeri gde su patrijarsi i sabori padali u jeres, a da naspram njih stoji samo jedan (ili nekolicina) episkopa, ili monaha koji su sačuvali Pravoslavnu veru, tako da se džaba upinjete da dokažete da je Istina tamo gde je većina.Da li ste napisali da su pravoslavni patrijarsi i njihove Crkve jeretici?
Preporuke:
1
15
50 utorak, 27 septembar 2011 14:12
Boris
U zadnje vreme mislim da će ovde (mislim na Srbiju i srpske zemlje) još biti stradanja i smutnje jer očigledno nismo sve u glavi raščistili. Vidimo da nam rade o glavi ovi sa strane (najviše zapad), ali čini mi se da bi nas Bog zaštitio i dao snage da Ga poštujemo u Istini. Kad vidim koliko je ljudi stalo na stranu Artemija znam da nas čeka još iskušenja dok svaka "zverka" na pokaže ko je i šta je. Znam da su na ovom forumu ljudi uglavnom patriote i žele dobro svom narodu, ali po mom mišljenju (praštajte braćo) većina je dovedena u stanje da na svakom čošku vidi urotu, tako da nerazumni u njihovim očima(Artemije) postaju jedino ispravni. Ali izgleda da mora da se sve izdešava da bi videlo koga smo podržavali i u koga smo se kleli. Tako je bilo i sa Titom, i sa Miloševićem, Tadićem, a tako će biti i sa Artemijem. U vatri (iskušenjima) se zlato(ljudi) ispituju. Svima na ovom forumu želim sve najbolje i smatram za braću, čak i sledbedike Artemija, ali mi se čini da debelo greše.
Preporuke:
1
16
51 utorak, 27 septembar 2011 15:45
Petar Janketić
Borise,

Gde su dokazi protiv v.Artemija? Prošlo je više od godinu i po od njegove smene, a ni jedan sud još nije video ni jedan jedini dokaz koji bi potvrdio klevete zbog kojih je tako ekspresno uklonjen sa čela ERP.

Šta je sa onih Atanasijevih "15 kila" dokaza kojima se hvalio po beogradskim medijima?

Samo imate "rekla-kazala" klevete.

A evo i Vikiliks sad otkriva tajne posete p.Irineja i drugih episkopa američkoj ambasadi gde se najviše pričalo o Kosmetu i (za amerikance) "problematičnom" episkopu Artemiju.

Da li možda e.Teodosije podržava Srbe na barikadima na severu Kosmeta? Vladika Artemije bi sigurno bio s njima da mu je dozvoljeno da bude na Kosmetu, ali njemu to ne dozvoljava MUP Srbije (!) - tj. vlast koja izvršava NATO-okupacione naloge.
Preporuke:
13
1
52 utorak, 27 septembar 2011 16:45
Vaskrsija
Petar Janketić
Borise,

Gde su dokazi protiv v.Artemija? Prošlo je više od godinu i po od njegove smene, a ni jedan sud još nije video ni jedan jedini dokaz koji bi potvrdio klevete zbog kojih je tako ekspresno uklonjen sa čela ERP.
Šta je sa onih Atanasijevih "15 kila" dokaza kojima se hvalio po beogradskim medijima?
Samo imate "rekla-kazala" klevete.
A evo i Vikiliks sad otkriva tajne posete p.Irineja i drugih episkopa američkoj ambasadi gde se najviše pričalo o Kosmetu i (za amerikance) "problematičnom" episkopu Artemiju.
Da li možda e.Teodosije podržava Srbe na barikadima na severu Kosmeta? Vladika Artemije bi sigurno bio s njima da mu je dozvoljeno da bude na Kosmetu, ali njemu to ne dozvoljava MUP Srbije (!) - tj. vlast koja izvršava NATO-okupacione naloge.
Komicno, kao da je Crkva isto sto i Partija. Voleo bih da dobijem odgovor na prethodno pitanje, iskrenost je vrlina.
Preporuke:
0
13
53 utorak, 27 septembar 2011 17:52
Petar Janketić
@Vaskrsija

Komično je što Vi uporno izjednačavate zemnog patrijarha sa Crkvom - Hristovim telom.

To su valjda uticaji papizma kojima se dragovoljno izlažete na vašim zajedničkim ekumenističkim ljubveobilnim seansama.
Preporuke:
15
1
54 utorak, 27 septembar 2011 18:37
Vaskrsija
Pdgovor Petru Janketicu

Trebalo bi odgovarati na pitanja, a ne kukavicki ih izbegavati. Pitanje stoji, da li su Pravoslani patrijarsi jeretici? Od odgovora zavisi da li ste Pravoslavac ili sektas.

Komično je što Vi uporno izjednačavate zemnog patrijarha sa Crkvom - Hristovim telom.


Ovo je plitka doskocica Luterana iz 16.veka, koji su poricali realno postojanje Crkve. Apsolutno nikada, nisu postojali hriscani koji nisu bili ni sa kim u bogosluzbenom opstenju. Formulacija, "mi smo u opstenju sa buducim ili proslim hriscanima, a nismo sa zivima", odaje umove ogrezle u opasnu fantaziju i predstavlja gorku novinu u istoriji Crkve. Ovo nisu stvari sa kojima se sme poigravati. Najgore je upropascavati Crkvu, jer se tako odrice spasenje ne samo sebi, nego i buducim pokolenjima.
Preporuke:
1
15
55 sreda, 28 septembar 2011 20:38
Vaskrsija
Potpuno sam ubedjen da su oni koji ovde pljuju po SPC, portparoli za Srbiju nekih protestantskih sekti. Jos uvek bez odgovora!
Preporuke:
1
11
56 petak, 30 septembar 2011 09:14
Vaskrsija
Apisu
apis
Kosara Gavrilović je ćerka predratnog ministra Milana Gavrilovića, bogobojažljiva i časna pravoslavna hrišćanka, koja je zbog svoje odanosti vladici Artemiju, stradala i strada zajedno sa vladikom i mnogobrojnim monaštvom proteranim iz eparhije Raško-prizrenske.
kako osoba koja se druzi, mozda i zajednicki pricescuje sa sektasima, moze biti pravoslavna hriscanka?
Preporuke:
0
5
57 petak, 30 septembar 2011 09:24
Vaskrsija
Petar Janketic
u litiji predvođenoj v.Artemijem
, Artemije nije vladika nego monah, rascinjen je od svestenog Sabora SPC, a to su prihvatile i sve ostale Pravoslavne Patrijarsije.

Sasa
Saša
@Vaskrsija
Vaša mržnja prema vladiki Artemiju je prosto nemerljiva,
, taj covek nije vladika vec je kaludjer, to nije mrznja nego istina.

apis
Ja verujem u to, a verujem i da će Gospod Bog proslaviti svoga vernog slugu vladiku Artemija, sviđalo se to nekome ili ne.
Vernici Crkve su verni Gospodu Bogu. Kako mogu biti verni oni koji stvaraju sektu?

F-16
@Vaskrsija
Baš ste se pozvali na pravi sajt. To je kao da se Jevreji pozivaju na Hitlera, ili što bi naš narod rekao: Kadija te tuži, kadija ti sudi.
Strasna bestidnost i ateizam, porediti Telo Hristovo sa Hitlerom???
Preporuke:
0
5
58 petak, 30 septembar 2011 09:27
Vaskrsija
Petar Janketic
Vikiliks je objavio da je p.Irinej IŠAO (???) u američku ambasadu samo par dana pre uklanjanja v.Artemija sa čela ERP, pri čemu je okarakterisan kao "voljan i razuman sagovornik".

Takođe, Vikiliks navodi američke depeše iz 2006. u kojima e.Irinej Dobrijević ukazuje Amerikancima da mogu da računaju (pored njega) i na e.Teodosija.
Kakve veze ima taj vikilisk sa Crkvom, a kamoli americka ambasada??? I zbog cega je podebljana rec ISAO???
Preporuke:
0
5
59 petak, 30 septembar 2011 09:37
Vaskrsija
Sasa
Vaskrsija,
Dobro neki komentator primeti: Brinete li se o sopstvenoj duši? Ja sam Vam dobronamerno pokušao pomoći, jer sam siguran da Vam vladika Artemije ništa nažao nije učinio, kao što nikome nije. Kod Vas dobrota izaziva histeriju.
Artemije nije vise vladika, nego je kaludjer koji je osnovao sektu.Lepo je sto ste vi, Sasa, dobar i pobozan covek, ali su to bili i Lao Ce, Marko Aurelije, Buda, Gandi, pa ipak nisu bili hriscani.

Petar Janketic

a zatim NEKANONSKI ga proterali iz ERP i NEKANONSKI raščinili.
Laz. Kanonski ga je Crkva svrgla i rascinila.

Turas
Vladika je star čovek,banalna tvrdnja da onaj ko je celi život služio Bogu i narodu,danas stvara sekte
To nije banalna tvrdnja nego realnost. Stvorena je nova sekta Artemasa na teritoriji SPC.

Sasa
Saša
@Vaskrsija
Po broju "lajkova" se vidi ko je sekta!
Ovo je najsmesnije. Rezonovanje, nalik malom Perici.
Preporuke:
1
5
60 petak, 30 septembar 2011 09:49
Vaskrsija
Petar Janketic
U istoriji Pravoslavne Crkve poznati su primeri gde su patrijarsi i sabori padali u jeres, a da naspram njih stoji samo jedan (ili nekolicina) episkopa, ili monaha koji su sačuvali Pravoslavnu veru, tako da se džaba upinjete da dokažete da je Istina tamo gde je većina.
U kakvoj su jeresi sadanji Patrijarsi i Sabori???
Preporuke:
0
5
61 petak, 30 septembar 2011 20:28
Petar Janketić
@Vaskrsija
U kakvoj su jeresi sadanji Patrijarsi i Sabori???
U ekumenističkoj jeresi. Ekumenizam je svejeres.

Ja da dobijem 50 minusa uz par pluseva na moje komentare objavljene na sajtu gde mahom dolaze intelektualci patriotske orjentacije, ja bih se u tom slučaju zamislio nad sobom i svojim stavovima.

Ali neki očigledno imaju sektaški mentalitet do kojeg ne mogu dopreti nikakve činjenice koje su u suprotnosti sa onim što im proklamuje neprikosnoveni lider kulta.
Preporuke:
7
0
62 subota, 01 oktobar 2011 10:43
Vaskrsija
Petar Janketic
U ekumenističkoj jeresi. Ekumenizam je svejeres.
Kanonska kazna za klevetanje jerarhije je izbacivanje iz Crkve.

Ja da dobijem 50 minusa uz par pluseva na moje komentare objavljene na sajtu gde mahom dolaze intelektualci patriotske orjentacije, ja bih se u tom slučaju zamislio nad sobom i svojim stavovima.
Ovo me je nasmejalo do suza!
Preporuke:
0
8
63 sreda, 05 oktobar 2011 10:50
Vaskrsija
Janketic
Komično je što Vi uporno izjednačavate zemnog patrijarha sa Crkvom - Hristovim telom
Ovako nesto moze samo totalna neznalica da kaze! Crkva nikada nije postojala bez prvog u njoj!!!
Preporuke:
0
6

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner