Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Multi-kulti eksperiment

Komentari (5) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 14 maj 2011 16:24
milica camilica
Kod nas se mehanizam odbrane naziva srpski inat, mada kako se on u vecoj meri zasniva na principu magarca na mostu a malo ili uopste na razumu tako nas je i sacuvao od nekih nerealnih opasnosti a dozvolio je onim ozbiljnijim da prodju neopazeno. Sva su carstva ista, ona teze da objedine svet u zalaganju za neku njihovu ideju. Naravno nijedno nije to tako surovo cinilo kao ovo danasnje, ali i sva carstva imaju kraj. A posto ne mozemo da idemo protiv tog carstva najbolje je da zbijemo sopstvene redove i da najpre nasem narodu objasnimo da povodom nekih stvari i cinjenica jos uvek zivi u zabludi kako bi mogli trezvenije da razmisljaju o buducnosti, da objasnimo sta je nasa kultura , sta je nasa tradicija i ko smo ustvari i zasto smo mi pa da se onda tako lepo definisani distanciramo od ostalih sa kojima ne delimo opste vrednosti i da radimo u svom interesu. A ne samo da se busamo u grudi bez realnog pokrica.
Preporuke:
13
1
2 nedelja, 15 maj 2011 11:51
dox
Multikulti nije uspeo ni u SAD, to je samo prazna prica o melting-potu. U stvarnosti, americko drustvo je skup pod-drustava etnickog profila, kojim dominiraju wasp belci, kojima dominiraju iluminati koji kontrolisu privatnu banku pod nazivom Federalne rezerve, koje stampaju privatnu monetu bez pokrica u zlatu zvanu dolar, koji prodaju americkoj vladi i izvoze naveliko u svet. Ali se tome blizi kraj, sto znaci da se blizi kraj i zapadnom svetu kakvog smo poznavali u prethodnih 300 godina
Preporuke:
8
0
3 ponedeljak, 16 maj 2011 01:22
Senka
Vazno je znati da je prije multikulturalizma postojala asimilacija koja nije uspjela. Naime , oba ta drustvena fenomena su nastala na tlu novog svijeta i trebala bi se u tom kontekstu i promatrati. Dogodilo se da je u SAD , Australiji i NZ postojala nadmocna kultura( protestantska)a trebala im je radna snaga i zato su dolazili ljudi iz cijelog svijeta. Asimilacija je bila period do sedamdesetih kada se ocekivalo da emigranti zaborave svoju kulturu i prihvate englesku ( protestantsku).
Medjutim, to jednostavno nije bilo moguce.
Zato se preslo na multikulturalizam ali najveci doprinos tih vise kultura se sveo i ogranicio na vise kulinarskih specijaliteta .U zadnjih dvadesetak godina pokazalo se da neki etniciteti ne samo da ne zele da se asimiliraju , nego ne zele ni da budu smatrani jednom od vise kultura koja prodonosi glavnoj. Nece vise ni tako da se igraju. Zive apsolutno nezavisno od glavne kulture a cistim natalitetom postaju brojniji i snazniji.
Preporuke:
3
0
4 ponedeljak, 16 maj 2011 01:43
Senka
Kako je uopste doslo da se na Balkanu primjenjuje ova ideja o multikulturalizmu?Balkan nema apsolutno nikakve slicnosti sa novim svijetom , niti sa Engleskom , Francuskom i Njemackom i ostalim razvijenim evropskim drzavama koje su isto morale zbog nove radne snage da idu putem asimilacije i konsekvetno, multikulturalizma. Ama bas nikakve slicnosti.
Tu je neko polupao loncice kada je to smisljao.
Znamo da je Tito mijenjao etnicku strukturu posle Drugog svj. rata kako mu se cefnilo (" Osma ofanziva" a i puno drugih manje ociglednih primjera ) i na taj nacin je nasilno nametao multikulturalizam ( to se onda zvalo" bratstvo i jedinstvo").Svi smo mi svjedoci strasnog epiloga Titovog multikulturalizma. A posle tog krvavog epiloga imamo nametanje neuspjesne ideje multikulturalizma od strane Zapada. Znaci prodavali su po Balkanu - skartove.Znali su da kod njih taj proizvod ne radi ali su ga svejedno prodavali kao da je ispravan.
Preporuke:
2
2
5 ponedeljak, 16 maj 2011 22:56
primarius - hocemo li rusiti ili popravljati ovaj svet?
Zaista interesantan tekst. Tacno je uglavnom sve sto je autor izneo. Samo nije odgovorio na izazov sta drugo mogu "male" kulture osim da prihvate igru i sansu multi-kulti eksperimenta? Mozda se nekako provlaci zelja da krenu u pohod na velike sto bi verovatno bio i poslednji bilo ciji pohod, sto moram priznati, raspaljuje mastu.
Nema sumnje da je multikulturalizam kao i globalizam lukava instalacija zapadnog sveta da nastavi sa svojom dominacijom. Medjutim, zapadna civilizacija je vec tim projektom zauzdala svoju moc a da toga nije ni svesna. Otuda bi danas mnogi da proglase smrt multikulturalizma i vrate se na stare pozicije. Ali mnoge druge kulture su vec zauzele taj prostor i bezbolno jos lukavije demontiraju tu napravu. Sujeta i frustracije napravice samo veresiju od gotovine.
Preporuke:
2
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner