Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Moralni pad i/ili kako na svetlo dana

Komentari (40) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 09 mart 2011 16:52
Velibor
Da bi mladost preuzela stvari u svoje ruke,prvo bi stari,na vlasti i njihovi naslednici morali da se sklone sa vlasti,po mogucstvu na drugi kontinent.
Ovako slaba vajda,jer oni nemaju nameru da sjasu.
Preporuke:
0
0
2 sreda, 09 mart 2011 16:59
Ent
Slazem se u potpunosti. U ovoom vasem recenici nema nista ni da se oduzme ni da se doda:... "Odgovor je jasan i jednostavan - ona je tamo gde nisu aktuelni ministri, poslanici, lideri i liderčići sgranaka, kvaziintelektualci i nedoškolovani naučnici, ona je delom utamničena, ona je izvan nas koji smo rekli što smo imali, znali i umeli. Koliko i šta smo uradili može se sažeti u jednu reč – propast – umanjena teritorija, raseljen narod, upropaštena privreda, uprostačena kultrua, unakaženo školstvo – ugrožen opstanak nacije. Moralno uspravljanje posrnulog srpskog naroda mogu izvesti samo moralno uspravni ljudi a takvi se nalaze u delu društva koji možemo za ovu priliku imenovati sa, kako sam naveo - srpska mladost.".... Tacno tako, ali kako kada iz hapse na svakom koraku?
Preporuke:
0
0
3 sreda, 09 mart 2011 17:00
thinking maize@ autoru
Poštovani g-dine rekoste: "sklon sam poverovati da je za izrečenu opasnost moralnog sunovrata spas u srpskoj mladosti koja je dovoljno mlada da nije lišena snova, a opet dovoljno moćna da te snove o normalnoj Srbiji, normalnom životu može i da oživotvori", pa bih u tom smislu nešto rekao. Prvo, NAČELNO ste u PRAVU. Jer, BUDUĆNOST se tiče SAMO MLADOSTI, jer, to je NjIHOVA sutrašnja STVARNOST! Drugo, u skladu sa mudrošću VODEĆEG NARODA SUTRAŠNjICE, Kineza (ukratko: JIN-JANG filosofija!), treba imati POVERENjA u ŽIVOT, a mladi su ŽIVOT SUTRAŠNjICE, to NISMO MI! U njima se krije KLICA SUTRAŠNjEG ŽIVOTA, a na klici je da ISKLIJA! No, što reče Isus u pričama: "Neko seme pade na kamen, na toplo, neko u grmlje, a neko na plodnu zemlju..." Svi znamo NASTAVAK, ISKLIJALO je SAMO ONO koje je PALO na PLODNU ZEMLjU! Sada, ŠTA JE PLODNA ZEMLjA? To Vam je Poštovani, UPRAVO ONO što je onaj drevni KINESKI CAR REKAO: "Da se razmotre OSNOVNI POJMOVI!" A šta su "OSNOVNI POJMOVI"? To je normalna Srbija, normalan život!
Preporuke:
0
0
4 sreda, 09 mart 2011 17:11
thinking maize@ autoru, kraj
Da, Poštovani Gospodine, "NORMALNA SRBIJA i NORMALNI ŽIVOT" to je OSNOVNO, ali da li je "NORMALNO" za Srbiju i tu mladež "normalno" "drugosrbijanaca"? Kaže meni moja rođaka, udata za tajkuna (prvo nešto bio kod Slobe, pa onda "dobar" sa "Klunijem", a nisu gadljivi i na Čedu!): "Zašto DA NE UZMU? Pa školovali su se, TREBA da UZMU, neće valjda ovi džiberi Slobini samo da uzimaju?" To mi je govorila moja rođaka misleći na ONIH 5000 EKSPERATA o KOJIMA JE GOVORIO Đinđić, da su potrebni za preobražaj Srbije! Da, ali te 2000-te, 2001, bio sam magistar nauka (potonji doktor biologije), sveži otac i... ČLAN "Otpora" i... NISAM OČEKIVAO DA NEŠTO "UZMEM"! Samo da moje dete i ja sa njim IMAMO NADU! Poštovani Gospodine, "normalno" moje rođake, "žutih", "drugosrbijanaca", PRAKTIČNO CELE političke i VEĆEG DELA KULTURNE "elite" NIJE NORMALNO za tu mladež, za tu buduću Srbiju! Zato je NEOPHODNO DA RASPRAVIMO "OSNOVNE POJMOVE", NEOPHODNO JE DA RASPRAVIMO KAKVO NORMALNO je POTREBNO Srbiji i njenoj mladosti!
Preporuke:
0
0
5 sreda, 09 mart 2011 17:13
Dragoljub S.
Svaki komentar suvisan je ovakvom tekstu. Javio sam se samo da podrzim ideju o smeni generacije koju smatram spasonosnom. Ne smemo ostati samo na recima mada od nje treba krenuti. Vi ste gos. Rasuo pokazali put na svima moralnim je da krenu njime.
Preporuke:
0
0
6 sreda, 09 mart 2011 18:19
Observantes
Niti su svi stari nemoralni niti su svi mladi moralni. Razumem potrebu za moralnim resetovanjem ali uopštavanje prema dobnim grupama nije merna jedinica niti je to rešenje. Postoji moral i postoji nemoral. Ukupna nacionalna svest se opredeljuje za jedno ili za drugo. Neslobodnoj naciji kojom se sredstvom ucene diriguje od spolja nametnuta je nazovielita što na dalje objašnjava sve ono nishodno loše . Ako u naciji postoji svest o moralu koji je egzistencijalna kategorija, morala će biti. Gde je moralna elita? Ima je i među metuzalemima i među tek ispilelima. Ako Srbi žele moral imaće ga. Nije sve ni do elite. Ako nacija želi moral onda i za moral postoji odricanje i trpljenje. I za moral i za nemoral postoji trpljenje i odricanje samo što trpljenje za moral daje rezultat i budućnost za naciju. U onom drugom slučaju nacija teži samodestrukciji i bezizlazu. Predstojeći izbori su već prva prilika za to, tj. dobićemo odgovor: šta je ovaj narod izabrao?
Preporuke:
0
0
7 sreda, 09 mart 2011 18:25
Milan Kačarević
Za početak mogli bismo da na sledećim izborima glasamo za Dveri srpske. Oni su i mladi, i obrazovani, i moralni, i hrabri, i dosledni, i... zar je to malo za početak?
Preporuke:
0
0
8 sreda, 09 mart 2011 19:10
Milisav iz Prokuplja
Covek je lepo rekao u cemu je problem. U moralu naravno. Sad znamo sta nam je cioiti, znamo da to treba da uradi mladost srpska - samo se pitam sta cekao. jedan savet autoru teksta cuvajte se jer ste zmiju pogodili u glavu. Mnogo je otrovna ova vlast. Ne preza ni pred cim samo da obavi zadatl da unisti Srbiju i sve sto je srpsko!
Preporuke:
0
0
9 sreda, 09 mart 2011 20:26
razočarani
Načelno dobar tekst, sem one pomalo naivne pohvale "mladosti". Na stranu što mislim da će se mnogi tek razočarati u Dveri... Svojim držanjem u slučaju vladike Artemija pokazali su da su pravi mali politikanti i kalkulanti.
Preporuke:
0
0
10 sreda, 09 mart 2011 20:51
Pera Panker,nažalost
Tekst sam samo ''preleteo'' i ne nameravam da ga čitam detaljnije. Vidim da je stvar o ''eliti'' i ''mladeži''.
Pa se pitam, zašto samo od mladih očekivati- ''nešto''? Gde su tu njihovi roditelji? Gde su roditelji njihovih roditelja? Gde su četrdesetogodišnjaci, pedesetogodišnjaci, šezdesetogodišnjaci, sedamdesetogodišnjaci?
Nek mi roditnji ''tinejdžera'' odgovore koliko im deca znaju o Braći Nedić i njihovim saborcima, koliko ih je pročitalo Novi Zavet, koliko je čulo za Vojvodu Vuka, Vojvodu Vasilija Trbića? Da li iko zna napamet Simonidu i Na gazimestanu? Slušaju li gusle? Umeju li da se pobiju kad ih uvrede? Krste li se: ''U ime Oca i Sinva i Svetoga Duha? Kako govore? Na kojem pismu sastavljaju ljubavna pisma? Priznaju li boljem od sebe?
E sad, kad čuješ odgovore na ova pitanja i to razvučeš na jedan vek (jer Srbski polom nije počeo ni 2000. ni 1991. ni 1974. ni 1968. čak ni 1944. ni 1941.) dobiješ ono što se zove elitom!
I šta ima tu da se priča?
Preporuke:
0
0
11 sreda, 09 mart 2011 21:17
Vojislav M.Tomic
Dobro prestavljen tekst; to je jedna analiza koja daje za pravo da se nadje kao jedno od resenja sadasnje krize. Namera autora je smela i dobra, bez kalkulisanja i "naivnosti".
Elita je do sada "rekla", i pokazala svoje u "cinjenju" ili necinjenju.
Ovo je neka druga vrednost. Dajmo sansu ovoj novini a i mladosti!
Preporuke:
0
0
12 sreda, 09 mart 2011 21:56
Visarion
Mnogo opštih, svejedno što i dosta tačnih, zapažanja i sudova.
Znate, ima mladih staraca i mlacića među starcima.Oduvek mi se činilo i kad sam bio mlad da se tu može da pogreši.Smene generacija su ,aksiom, nešto u šta se ne sumnja.Tito je oko sebe okupljao mlade ljude.One kojima leti pamet, koji se lako lepe na "lepšu budućnost" na "pravdu", na "ravnopravnosti".I sve ih, ili većinu posle , kad mu je trebalo da rastereti pritiske narodnih nezadovoljstava koja je njušio kao pas,žrtvovao.Ostao je da vlada sam na kraju.I umro u mukama.Četiri meseca su ga seckali i krpili.Svako plati.
Ne, nama treba jedinstvo.I iskutvo onih koji su patili i mladost onih koji umeju da nose.A za sve , pošto nema mesta,nekog ko ume da vodi i da ujedinjuje.Ako toga nađemo, sve smo rešili.Nije nam lako, ali jedinstvo pre svega.Mnogo se međusobno razlikujemo, mnogo mrzimo.Tu leba nema.Jer svi nas okolo naokolo mrze.I jedva čekaju da smažu za doručak.
Preporuke:
0
0
13 sreda, 09 mart 2011 22:41
Milisav iz Prokuplja
Nije mi namera da branim tekst g. Rasua od komentara. Sam tekst je dovoljna odbrana sebi. To je moralno cist, intelektualno posten i ljudski hrabar tekst. Otuda smatram da primfbe koje je izrazii Visarioo su bez osnova naprosto zato sto niko ne spori da ima mladih staraca i starih mladica, ali se tu ipak radi o izuzetcima. Kako sam ja razumeo poruku teksta mislim da se ona odnosi na mlade kao socijalnu grupu a ona kao takva verujem ima snage da braneci sebe odbrani i Srbe i Srbiju.
Preporuke:
0
0
14 sreda, 09 mart 2011 23:42
Mirko Babic
Nekada su bili elita,tako se pisalo i pamtilo, profesori, naucnici,lekari,oficiri a danas su oni koji su 90` dosli na kriminalni ili estradni nacin do novaca, a nazalost i do moc u drzavi. Elita ko to nezeli biti? Koja je cena da se danas dodje do trofeja elitnost? Uzmimo nase elite u ustima ima ih i posteni ali koliko se njihov glas uopste cuje ili vidi u narodu? Zelimo da idemo kao jedna kolektivna zdrava nacija u buducnost? Kako to moze? Jel moze elita da prihvati ne elitne ljude? Mi uvek dobivamo kod svake politicke promene nove elite da nemozemo vise pratiti koliko ih ima. Oni se neplase Boga vec sluze samo o sirenju kapitalu i zemaljsko bogatstvo u kome im data vlast nad nama. Pa da bi mogli prodali bi nam i sunce koje nas greje, ili bi nam naplatili dah koji uzdisemo ali Bogu hvala ta elita to nemoze. Zato ce nas samo ljubav prema bliznjemo spasavati. Stanje nacije je stanje istine a istina boli ali jedino ona moze danas izvede na bolje.
Preporuke:
0
0
15 četvrtak, 10 mart 2011 00:31
Nikola
Jednom je Zoran Djindjić rekao da mladi ne treba da žive u okvirima Užičke republike ili Ravne gore. Mislim, da izlaženje iz tih okvira - ideoloških, istorijskih pre svega treba da bude karakteristika srpske omladine.

Najmanje pomažu Srbiji oni koji su došli sa kukastim krstom ispred zgrade B92. To je srpska mladost samo po godinama, ali ne i po idejama. Ako neko smatra da je problem u tome kako nas mediji predstavljaju onda treba da analizira recimo tekstove istoričara Slobodana G. Markovića koji je sedeo u Londonskoj bibilioteci da bi istražio kakva je predstava o Srbiji. Rezultate takvog istraživanja možete ili da znate ili da ne znate. Da li vam se svidjaju, nebitno je.

Najvažnija je poruka teksta, čini mi se ta, da jedino sami sebi možemo da pomognemo. Mladi jedini do sada nisu ništa uradili, prosto zbog godina i zato autor pominje mlade, smatra da se još nisu pokazali. Oni koji su hteli da se kolju po ulicama Beograda, odavno nisu mladi.
Preporuke:
0
0
16 četvrtak, 10 mart 2011 00:40
Senka
Ovo je dobra analiza moralnog pada u srpskom nacionalnom bicu . Samo mi se ne svidja ovaj poziv i ova ocekivanja od mladih ljudi. Mladi ljudi svuda u svijetu , pa i u Srbiji imaju dve izrazene karakteristike jedna je: spremnost na burne reakcije( studentski nemiri) ali i drugu karakteristiku a to je pogodnost za manipulacije ( Titovi omladinci, Hitler Jugen i sl)
Ako sam u pravu i B92 je inicijativa nekih mladih a vidimo kakva je B92 kad je malo ostarila.
Ili npr ovaj svezi primjer mladog glumca Sergeja Trifunovica koji oblaci majcu sa likom zlocinca nad Srbima pod utiskom da oblaci majcu sa likom Pape?!
Mislim da su stari Srbije pod obavezom da ociste iza sebe prvo pa tek onda da ocekuju od mladih da se prihvate posla za buducnost.
Kako da ociste?
Da urade reviziju i to temeljitu reviziju skore proslosti u kojoj ce se jasno i glasno ustanoviti da Srbi kao narod nisu krivi sto su zivi i da se tako postavi mlade ljude na pravi put pa ce i oni nastaviti tim putem, sve pevajuci
Preporuke:
0
0
17 četvrtak, 10 mart 2011 00:53
Senka
A za tu navodnu " elitu" ja ne bi puno razbijala glavu.
Ta "elita" ima u sebi ugradjen samorazarajuci genetski zapis.
Isplivali su na povrsinu ne zahvaljujuci svojim sposobnostima, znanju i kulturi nego zahvaljujuci stranom pritisku.
I kako su isplivali , tako ce i potonuti ili ce se samo razgraditi kao i svaki bioloski otpad.
Preporuke:
0
0
18 četvrtak, 10 mart 2011 08:34
thinking maize izvesnom Nikoli
Poštovani g-dine, to što PODMEĆETE za pokret "Naši-1389" da su FAŠISTI, jer se NE SLAŽU sa "B52" televizijom i taj protest izraze na DOZVOLjENOM SKUPU i na DOZVOLjEN NAČIN, bez provale u prostorije te televizije, već samo nošenjem transparenata, a to onda NEKO proglašava za "antisemitizam" i "fašizam" PRENEBREGAVAJUĆI PLjAČKU DRŽAVE i NARODA od tzv. "elite" (vidi pod: tajkuni, "žuti", "drugosrbijanci,..., SPISAK JE PREDUGAČAK!"), to se onda g-dine zove LICEMERJE! I što taj Vaš i stav "B52" televizije OPRAVDAVATE istraživanjem izvesnog istorika Slobodana Markovića po londonskim bibliotekama, sa temom percepcije Srba kod Zapadnjaka, pa pobogu Gospodine! Zapad ima TAKVA PREDUBEĐENjA PREMA SVIM BALKANSKIM NARODIMA! Razlika je u nijansama! A kakav stav imaju prema trećem svetu? Pogledajte samo Kiplinga, tog dobitnika Nobelove nagrade, KAKO JE OPISIVAO INDUSE! Nego pogledajte Vi knjigu Vesne Golsvordi, koja ŽIVI sa tim istim Englezima! Koja napisa knjigu "Forsiranje Karpatije" (navedeno po sećanju).
Preporuke:
0
0
19 četvrtak, 10 mart 2011 08:41
thinking maize izvesnom Nikoli, kraj!
Da, da g-dine, u toj knjizi, koju napisa g-đa koja ŽIVI sa tim Engleščićima DUŽI NIZ GODINA, iznosi se NIZ PRIMERA PREDRASUDA PREMA Balkancima UOPŠTE! I za kraj da ne dužim sa dokazivanjem, jer ne znam da li "bacam bisere pred svinje", da citiram jednog BALKANCA, koji VIŠE OD POLA ŽIVOTA PREVEDE u Francuskoj, NAJKULTURNIJOJ ZEMLjI ZAPADA! Eto, g-dine Emil Sioran, "NAJBOLjI STILISTA FRANCUSKOG JEZIKA U 20-tom VEKU" (iskaz SAMIH Francuza pored ŽIVOG Sartra!) reče: "Dok su (Zapadni) Evropljani imali monarhiju i tlačenje ZIDALI su KATEDRALE! Sada kada ti isti (Zapadni) Evropljani imaju demokratiju ZIDAJU UŽASE!" Pametnom I OVO DOVOLjNO! Prema tome g-dine Srbima treba IZBOR, ane NAMETANjE, a OVO SADA je NAMETANjE! A ja kao Srbin, a verujem i VEĆINA Srba, NE VOLIMO NAMETANjE!
Preporuke:
0
0
20 četvrtak, 10 mart 2011 08:54
nataša
Jutros sam saznao sa se Boris Tadić vozi u predsedničkim kolima koja su plaćena 620 000 ( šesto dvadeset hiljada ) evra. Ivo Josipović ima predsednička kola od 80 000 evra.

Šzto je veća .... to je veći nepotrebni raskoš.
Preporuke:
0
0
21 četvrtak, 10 mart 2011 10:16
Simić Manojlo
Titoizam je alfa i omega naše sveukupne propasti.
Svi ovi koji danas ruše Srbiju kao Državu i Srbe
kao Narod (Vlasti, kao artiljerijska priprema, i
prateći pešadijski ološ- NVO, Mediji,namještenici
Vlasti u svim kulturnim oblastima), čvrsto su
srasli sa titoističkom dogmom o krivicama na Balkanu. Dogmom koja nema nikakvo naučno uporište.
Naše su se Vlasti dogovorile sa njihovim "europskim
prijateljima", da je najbolji način da se izmijeni
srpski duhovni kod, da mu se oduzme Kosovo i
Metohija, pa samim tim i mit o njemu, jedan od
najplemenitijih mitova u čitavom svijetu.
Postoji način gandijevskog otpora, ali on podrazumijeva skidanje sa Vlasti ovih moralnih
puzavaca i intelektualnih patuljaka. To je uvođenje
predmeta Kosovo i Metohija, sve sa najplemenitijim
mitom na svijetu, u sve osnovne škole i obdaništa.
Da bi se to dogodilo, u Srbiji je neophodno suočiti
se sa užasnom titoističkom prošlošću, i započeti
tranѕiciju, koja još jedino u Srbiji, nije ni
počela.
Preporuke:
0
0
22 četvrtak, 10 mart 2011 11:18
Simić Manojlo
"Mladi koji misle", bila bi preciznija formulacija.
Jer postoje mladi i među "drugosrbijancima".
Preporuke:
0
0
23 četvrtak, 10 mart 2011 11:29
Lapovac
Što se tiče ove teme, kao što rekoše neki komentatori, ima tu i istine, ali je tekst u suštini malo pretenciozan. Pridružujem se Observantesu i Visarionu u poentama njihovih komentara. To je to. I thinking maize je dobar, naročito onaj njegov primer mišljenja njegove rođake. Zar ne gledamo svakog dana da su i mlade sludeli još više nego nas starije i da su ih rascepkali na još sitnije frakcije u mišljenjima. U neko naše vreme postojalo je kritičko mišljenje studenata prema društvu u kome se živelo, kome (mišljenju) se posvećivala pažnja i u pozitivnom i negativnom kontekstu. A ima li sada na primer nekog iole preovladajućeg mišljenja studentske populacije o današnjem društvu. Pa i ne može da ima kad ih navlače na neke namnožene privatne univerzitete, tobože u interesu efikasnijeg i kvalitetnijeg studiranja. Kao što su i radnike navukli da formiraju hiljade sindikata, pa sad skoro svaka delatnost ima od pet do pedeset sindikata, tobože u ime pluralizma interesa. Sve po sistemu podeli pa v
Preporuke:
0
0
24 četvrtak, 10 mart 2011 12:02
Zdenka
Postovani gospodine Rasuo, s Vama je divno "pricati". Ja sam majka troje dece. Dvoje je vec punoletno. Najstarije dete studira u Svajcarskoj. Za vrednost njenog skolovanja mogli smo da joj kupimo dva stana i da ne radi nista. Odlucili smo se za skolovanje u inostranstvu i njoj je zelja da posle zavrsenih studija radi i zivi u Srbiji. Ja kao roditelj zelim da joj budem samo savetnik po potrebi. Nikako ne zelim da joj govorim kako ce i sta ce misliti, kao sto ne zelim da to meni neko radi. Zelim od svoje dece i njihovoh prijatelja da ucim. Dobro ih slusam. Ko prestane da uci "umro je samo ga niko nije obavestio".
Pitanje je da li ce taj "moj" mladi covek po povratku sa studija uspeti da nadje posao na kom ce nastaviti da se usavrsava a i da prenese svoje visoko strucno znanje koje je stekla?
Cula sam da deca sa zavrsenim najvisim skolama u inostranstvu ne nalaze adekvatne poslove bas zbog starijih koji se "plase" njihovog znanja i strucnosti.
Preporuke:
0
0
25 četvrtak, 10 mart 2011 12:40
Zoran Đorđević
Objašnjenje je, rekao bih, jednostavno.
Nije ovde stvar u moralu. Moral je nešto što je u velikoj meri određeno društvenim uređenjem.
U kapitalizmu postaje moralno ono što u socijalizmu nije bilo. Dalje je sve jasno.
Preporuke:
0
0
26 četvrtak, 10 mart 2011 13:38
Prof. muzike iz Beograda
Kakav uzvisen tekst o moralnom padu. Kakav stil! Ulepsali ste mi dan, oziveli zamrlu nadu. Hvala NSPM sto je publikovala ovakav tekst. Izgleda da nije sve propalo. Da necemo nestati kao narod nadu daje ovaj teks aki i srpska mlados ona koja je jos na slobodi i ona sto trune po zatvorima zbog svojih uverenja. Tekst shvatam i kao podrsku zarobljenoj mladosti.
Preporuke:
0
0
27 četvrtak, 10 mart 2011 14:30
micky
U drzavi gde svu vlast imaju NVO bukaci i gde se JK slavi kao narodni heroj nista dobro ne moze da bude. Na stranu NATO-fasiste i domace najamnike. I ovo moralno rasulo se uvezlo sa zapada i zapadne crkve.
Preporuke:
0
0
28 četvrtak, 10 mart 2011 15:02
aleksandar
Tekst je odlican u svojoj sustini vraca zaboravljene vrednosti mladosti.
Za modernu demokratiju kojoj kao društvo težimo, potreban je punoletan narod. Nakada su ljudi koji su tek zakoracili u punoletstvo, politicki svesniji od starijih,iskusnijih aktera političke scene.Nesputani kompleksima, dogovorima i uslugama svake vrste.
Nisu nam potrebni uzori u EU ili drugim sličnim konfederalnim ili federalnim uređenjima, jer su i oni postavljeni na identičnom principu.
Razlika je u tome što su druga društva bila bogatija, pa kao što je uspon spor i mukotrpan, takava je i propast, spora i razarajuća.
Cikličnost razvoja drustva je jedina konstanta.
Sa verom da smo napokon pri kraju jednog ciklusa, te je jedina opasnost pojava lažnog " pokliča mladosti" koji nas moze provesti kroz nove krugove pakla. Ipak, na kraju se nadam, da ćemo prepoznati laži i da ce ljudi ipak prepoznati autentične i iskrene namere, za dobrobit celokupne zajednice i budućnosti koju svi iskreno želimo.
Preporuke:
0
0
29 četvrtak, 10 mart 2011 17:07
m
Slazem se u mmogo cemu, ali "mladi".. Mladi ili stari, ali oni koji su moralno uspravni i normalni ljudi (za sve one koji, kod svog slepila i nemoci da razlikuju tvrde da je granica ismedju moralnog i nemoralnog 'neprecizna', tvrdnim suprotno. Granica, tacnije, sta je moralno, jer moralni su zainteresovani samo za moral, koji je za njih bezgranican. Bilo kakav govor o granicama je u samoj svojoj prirodi nemoralan i ukazuje na tendenciju da posmatra na 'moral' i 'nemoral' kao dva jendaka, ali suprotna, pojma. Oni to nisu. Moral je sve, i visi, nemoral je prah i pepeo i, samom svojom prirodom, neuporedivo ispod...), koji ce zaustaviti zlo. Najtuznija cinjenica je sto kod nas niko nista ne cini. NPSM i drugi forumi i.t.d. su svakako od koristi, ali potrebno je da ljudi aktivno ucestvuju u ovome. Potrebno je od umnih u moralnih ljudi da se jasno i stalno izjasnjuju. Da se konstantno i neuporno protivi ovom ludilu!
Preporuke:
0
0
30 četvrtak, 10 mart 2011 21:33
Jasna
Mladima je uvek bilo lako manipulisati.Primer pokret "Otpor"sigurno ga nisu cinili prposni starcici."Najmladja" stranka u Srbiji je LDP.
Moral ne zavisi od starosnih grupa.Kako kaze Observantes ima i moralnih starih i nemoralnih mladih.Za politicko vodjstvo je potreban moral,integritet,hrabrost ,smelost, ali i iskustvo.
Preporuke:
0
0
31 četvrtak, 10 mart 2011 23:03
Biljana Nikolić
Sigurno da u mladosti ne možeš doneti zrele odluke, ali možeš biti vođen moralnim vrednostima kada donosiš odluke, pa makar te odluke bile i pogrešne. Ako ne odstupiš od moralnih vrednosti i zdravih kriterijuma, odluke i izbori će ti vremenom biti sve zrelije i ispravnije. Za to se moraš naoružati željom, strpljenjem, trpljivošću, razumevanjem, čekanjem, negovanjem i čuvanjem svoje moralnosti i moralnosti uopšte, dok se ne stvore uslovi da ona bude prihvaćena (pa makar i kao poslednji izbor) od onih koji su spas tražili u svemu, osim u moralosti.
Preporuke:
0
0
32 petak, 11 mart 2011 03:12
zvezda
Misli Vladike Nikolaja: "Budite mirni, stari i nejaki. Mladu Srbiju vodice Bog ka pobedi. Ko ne veruje u ovo, uzaludna je sva ostala vera njegova."
Preporuke:
0
0
33 petak, 11 mart 2011 08:57
Tomislav Milanović
Srbi uglavnom ćutanjem isprate sva dešavanja u zemlji. Oni uopšte ne reaguju na bilo šta. To nije dobar znak. Narod koji čeka da im neko drugi, sa strane, donese promene, nema nikakvu perspektivu. Istina, taj, neko drugi, doneće nam promene, ali, one za nas, nikako neće biti dobre, već pogubne Doći će ljudi koji će po osnovu neizmirenih dužničkih obaveza postati vlasnici Srbije, pa će je onda uređivati onako, kako to njima bude odgovaralo. Sva dešavanja u Srbiji ukazuju da krupnim koracima idemo u tom smeru. Interes naših budućih gospodara je da sve totalno obezvrede kako bi to kasnije kupili po bagatelnoj ceni. U tome im pomažu naši poslušnici na političkoj sceni koji slepo, bez pogovora, izvršavaju njihova naređenja. Sredstva informisanja već odavno nisu naša, nego njihova, jer, lažnim informacijama obmanjuju javnost i deluju kao sedativ, uspavljujuće. Kada je svest naroda umrtvljena, vi od takvog naroda ne možete očekivati nikakve promene.
Boro po običaju piše sjajne tekstove.
Preporuke:
0
0
34 petak, 11 mart 2011 14:46
Dragan Z.
Nakon ovog teksta vise nema sumnje ko je ideolog Srpskih Dveri i drugih ultradesnicarskih organizacija koje vuku Srbiju u mrak a ne na svetlo dana. NSPM otvarajuci tribinu za ovakve retrogradne ideje pokazuje takodje svoje pravo lice antievropskog glasila. Rasuo pokusava da vaskrsne stare, prevazidjene ideje koje su negacija 5. oktobra i svega sto je Srbiji donela demokratija. Nisam siguran ali mislim da ovakve ideje protivne zakonu. Ne radi se ovde o slobodi misljenja vec o necem znatno opasnijem. Naivna mladost zeli da se iskoristi za promociju prevazidjenih i anticivilizacijskih i opasnih ideja.
Preporuke:
0
0
35 petak, 11 mart 2011 16:27
Nikola odgovor za "thinking maize"
Istraživanja istoričara Markovića nisam pomenuo slučajno. Ona su zasnovana na analizi Engleske politike, engleskih istoričara a ne na predrasudama lokalnog stanovništva. Ja verujem da oni i imaju predrasude, ali to i ne bi bile predrasude kada bi svi mi bili kao oni koji su protestvovali ispred televizije B92. Kada bi svi bili takvi nama se više i ne bi bavili istoričari nego antropolozi. Nadam se da vam je jasno šta hoću da kažem.
Preporuke:
0
0
36 petak, 11 mart 2011 21:41
Zoran Đorđević
Kad već potežemo istoričare, pogledajte šta je o britanskoj politici prema Jugoslaviji 1941-1944. pisao istoričar Miroslav Svirčević: http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.vidovdan.org%2Farhiva%2Farticle1946.html&rct=j&q=%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%20%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B%20&ei=aod6Tc3fIMjrsgbmhPzcBw&usg=AFQjCNF4WzlDA28Pwau22VS3oMYMYezOsQ&cad=rja
(Naslov je ćirilicom, zato je link ovakav.)

Mnogo toga u našoj nevolji potiče još otada.
Preporuke:
0
0
37 subota, 12 mart 2011 12:22
Teofilo Stivenson
@ Thinking maize

Odlicno. Pitam se gde je duzi tekst o Bjelogrlicu i Trifunovicu na istu temu? Gramatika i pristojnost me nagone da ova prezimena pisem velikim slovima.

Moral je kljucno pitanje, pitanje svih pitanja u Srbiji.

Srpska elita ne postoji. Mi nemamo knjizevnike, filmske i pozorisne radnike, glumce, muzicare, koje podrzava ovo sto sebe naziva srpskom drzavom (a nije). Imamo iskljucivo pojedince, Ekmecica, Cavoskog, ili grupe, formalno ili neformalno organizovane, koje deluju u vremenu terora i satanizacije u kome filmovi lice na adaptirane 'Insajdere' (Zarkovic), a kulturni radnici [kulturtregeri druge Srbije] delaju poput radio stanica u predratnoj Ruandi (Teofilo Stivenson), kao lynching mob. Glumci su zaista izasli iz Fasbinderove price o Sibili Smicer (Veronika VoSS).

Slobodu Srbi moraju izboriti sami.
Preporuke:
0
0
38 nedelja, 13 mart 2011 01:58
Niksa
Na žalost, ljudski rod nije do sada pronašao bolji oblik vlasti od demokratije i način izbora svojih predstavnika, nego ovakav kakav je danas svugde u civilizovanom svetu. To što on nije atraktivan za mladež, pa čak i istaknute pojedince u društvu to sve zabrinjava, ali to je globalni problem.
Borivoj Rašuo je napisao inače, možda najsnažnije stihove Srpske savremene poezije, koji sublimiraju (ako tako može da se kaže) sav bol i čemer poslednjeg egzodusa Srba u pesmi "Kad bi u Vojvodini rađalo kamenje", pa i ovaj tekst razumem kao njegovu težnju za nemogućem.
Preporuke:
0
0
39 ponedeljak, 14 mart 2011 09:20
thinking maize@ Nikolim, mladom kolegi komentatoru
Poštovani mladiću, treba da se DRUŽITE sa RAZLIČITIM KNjIGAMA i AUTORIMA, a ne samo sa jednim! Pročitajte pomenutu knjigu g-đe Golsvordi, jer iako engleska elita i ljudi od uticaja nisu iz EAST END-a i ne liče na "ONLY FOOLS AND HORSES", ne znači da BITNO DRUGAČIJE RAZMIŠLjAJU od TROTER BROTHERS! Uostalom, pročitajte šta je SER Vinston Leonard Spenser Čerčil, potomak vojvode od Marlboroa i PRIME MINISTAR vlade Njegovo Veličanstva u dva mandata MISLIO o npr. Gandiju i nezavisnosti Indije, da ne bude da sam kao Balkanac, Sloven i pravoslavac NEŠTO LIČNO POGOĐEN! Samo pogledajte srpsko izdanje "World War Two" i SAMO ĆE VAM SE KASTI! Ako imate OČI DA VIDITE! A, ako nemate, ŠTA VAM JA MOGU!
Preporuke:
0
0
40 sreda, 16 mart 2011 19:03
Pedja
Kada se lice od Boga okrene svi putevi vode u propast.Srpski narod tj njegov veci deo davno je to uradio. Izgubili smo ono najvaznije-ljubav ne samo prema drzavi vec i prema najblizima tako da je porodica kao Srpska Svetinja razorena. Tacno je da je omladina okosnica naseg spasa ali njoj se vera u Boga,duhovnost ,patriotizam... mora predati.Mi smo ti koji tu duznost moramo izvrsiti da oni uvide da je trenutak dusevnog mira vredniji od dzipa, da je pomoci nemocnom sladje od bancenja po diskotekama i kladionicama i na kraju da gradeci svoju Crkvu grade sebe , svoju porodicu i svoju domovinu.Resenje je tu , pokajmo se,oprostimo, okrenimo se jedni drugima.Dok mi osudjujemo jedni druge usput rasprodajuci sva dobra zarad sitnih interesa pesimisticki gledajuci na buducnost svoje domovine i kukavicki okrecuci glavu od svega nas zivot postaje stvarni rijaliti sou u kome su Velika braca svetski avanturisti i osvajaci a mi ucesnici- mali likovi koji se bore za nagradu lepo upakovanu u pricu o EU.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner