Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Josip Broz i patrijarsi

Komentari (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 02 februar 2011 17:38
DRAGAN
nisam razumeo koji je smisao gornjeg teksta ,ali samo da vas potsetim da su i u SSSR bili komunisti na vlast i tamo je pravoslavna crkva bila pod kontrolom, zato su Rusi u rasejanju osnovali svoje eparhije nezavisno od Moskve .To nije raskol isto kao što ni V Dionisije nije bio u raskol pošto su i Rusi i Srbi u rasejanju i dalje svoje crkve nazivali ruskom odnosno srpskom ,to je bio samo protest povodom mešanja komunista u crkvu (čitati knjigu Ja i komunisti Svetislava Spasojevića).Rusi i Srbi su stalno bili uz svoju crkvu ali nisu mogli da prihvate mešanje i kontrolu komunista nad crkvom .Što se tiče skopskih separatista to je već teritorijalnopolitički problem ,ta teritorija (Stara Srbija) je srpska teritorija i tu nema spora ,ako su komunisti hteli rasejanje da politički posvađaju ,Staru Srbiju su teritorijalno i silom oduzeli od Srba
Preporuke:
0
0
2 sreda, 02 februar 2011 18:54
Smiljanski
I Patrijarh Pavle je imao odličnu saradnju sa ruskim Patrijarhom Aleksijem,i čak je dobio na poklon Crkvu u Moskvi,koja je danas srpska Crkva.
Preporuke:
0
0
3 sreda, 02 februar 2011 19:58
Sajber Mileva
Autoru poručujem da ne uzima olako taj epitet "raskolnici".
Pitanje je ko je tu raskolnik,kada se zna da su svi popovi koji su tražili izlazne vize da bi službovali "napolju" morali proći kroz Udbin filter.
Drugo,autor nema pojma da postoji i ruska "zagranična crkva" koja nije htela da se povinuje vrovnom sovjetu.
Naravno,i ti "raskolnici" su bili izmanipulisani. Ali,među njima nema ni deseti deo skandala kao među "neraskolnicima".
Koliko znam,ti "raskolnici" su najveći "greh" načinili prema JBT, pa je on oldučio da ih "sredi".

Da li bi danas raskolnici bili oni koji se distanciraju od postupaka ovih režimskih vladika? Neka autor pročita komentare na skorašnji tekst o vladici Gligoriju, pa neka kaže da li su raskolnici oni koji se distanciraju od njegovog ponašanja..
Preporuke:
0
0
4 sreda, 02 februar 2011 20:06
Sajber Mileva
Kad sam video naslov teksta,pomislio sam da je neki ozbiljniji i da ću naći podatke o 88 Germanovih molbi JBT da odobri nastavak gradnje Hrama Sv.Save,i svih 88 bez odgovora.
Pa je autor mogao da napiše da je tu dozvolu poptisao kasnije Dušan Čkrebić.
Jedan od političkih saboraca omrznutog Miloševića.
A praksisovci i demokrate 80-ih nisu pisali peticije za hram,no za oslobođenje Alije Iz.

Očekivao nešto u vezi nekih informacija da je Patrijarh German uskratio JBT podršku za Nobela,pošto je navodno kao uslov za Nobela bila podrška najveće verske zajednice u JU.
Ne znam koliko je to tačno.

A kad je o Rusima reč,mogao je autor da pomene i podatak koji sam negde pročitao,a opet ne znam da li je tačan:kada su crveni poklali Romanove, nisu srušili njihovu crkvicu.
Nije čak ni Staljin.
A naredbu za rušenje tog hrama je potiisao 1978. god tadašnji sekretar komunista Moskve.
Ništa čudno da komesar naredi rušenje crkve.
Malo je čudnije da je reč o velikom reformatoru Borisu Jeljcinu
Preporuke:
0
0
5 sreda, 02 februar 2011 23:55
aleksandar ,oslobodjen za malo
Komentari o unutar crkvenim pitanjima su suvisni, dosta im je mesanja Cak Tadica, jedva su to preziveli, kao i stalne napade Cede i Canka po zadatku, jos i narod treba da im soli na ranu. Znam da su svi vernici deo crkvenog tela ali molim na suzdrzanost u komentarima.
pozdrav svima koji misle svojom glavom.
Preporuke:
0
0
6 četvrtak, 03 februar 2011 00:26
Senka
Ja isto ne vidim poantu ovog teksta.
Preporuke:
0
0
7 četvrtak, 03 februar 2011 02:12
Božo Bjelak,
Patrijath German (Đorić iz Poljne) bio je izuzetno mudar čovjek. U doba Broza, koji nije krio da su mu najveći neprijatelji četnici i SPC, samo je mudri German mogao da sačuva pravoslavlje. Tačno je da je patrijarh German najviše doprinio da Broz ne dobije Nobelovu nagradu.A, što se Rusije tiče, Vi profesore malo ili nimalo znate. Posjetite najveću Lavru u Zagorsku (80 km. od Moakve) i u njoj Riznicu, naći ćete jedan skupocjeni Staljinov poklkon RPC, zato što je RPC u toku Drugog svjetskog rata dala cjelokupno zlato i drugo bogatstvo da se prave tenkovi i Kaćuše, koje su,naravno uz više od 20 milona poginulih Sovjećana, bukvalno prelomile Drugi svjetski rat.Živio sam u SSSR-u, Moskvi, 5 godina (1983.-1988). Svi mansatiri, crkve, posebno Lavra u Zagorsku, na liturgijama bili su krcati, a o velikim praznicima Božiću, Uskru,da se i ne govori. Rusi su čuvali pravoslavlje kao zenicu oka. To ih i danas spašava.Mudri Gruzin, koji je bio svešteno lice, poslije revolucije, zabranio je rušenje crkava.
Preporuke:
0
0
8 četvrtak, 03 februar 2011 04:38
Dragoljub
Uprkos pretencioznom naslovu, čitav tekst se faktički sveo na prepričavanje sadržaja par dokumenata koje je autor iskopao u arhivu.
Ne razumem šta je pisac na kraju želeo da poruči ovim svojim tekstom, osim što je naveo par crtica iz istorije odnosa SPCrkve i države u SFRJ?
Preporuke:
0
0
9 četvrtak, 03 februar 2011 10:38
rb
@Sajber Mileva
Mali prilog pokrenutom pitanju o rušenju Ipatjevljeve kuće u Sverdlovsku 1978. Pri ruci mi je knjiga Roja Medvedeva "Boris Jeljcin", objavljena prvo na srpskom 2009. a potom i na ruskom. Tu piše da je odluku o rušenju doneo još 1975. Politbiro CK KPSS, a po svedočenju Jeljcina (tada na čelu Sverdlovskog oblasnog komiteta partije) tajna odluka Politbiroa stigla mu je u leto 1977, da bi je Jeljcin realizovao 1978.
Preporuke:
0
0
10 četvrtak, 03 februar 2011 12:24
Žika S. Tadić
@Božo Bjelak


sa interesovanjem sam pročitao vaš članak. Za mudrog Gruzina mogu samo da kažem da je bio pod kontrolom Jezuita.

I da, šta su vam to Sovjećani? Mislite na Sovjete?
Preporuke:
0
0
11 četvrtak, 03 februar 2011 13:50
Vasilije Kleftakis
@Božo Bjelak: Ograničiću se samo na“ruski deo“ Vašeg komentara. Vaše je pravo da obožavate onog kasapina Staljina, ali potpuno je netačno da u njegovom periodu nije bilo rušenja crkava i zverskih progona sveštenstva i vernika. Crkve i manastiri su rušeni, zatvarani, razarani (na hiljade i hiljade), pretvarani u magacine, pa čak i svinjce, a crkvene dragocenosti pljačkane. Umoren je čak i patrijarh Tihon (istina, u Lenjinovom vremenu). Rusko pravoslavlje u SSSR-u je jedva životarilo, a Vaš “mudri Gruzin“, koji je kao mladić bio izbačen iz bogoslovije (dakle – ne “svešteno lice“ ) je svoju političku karijeru započeo kao notorni pljačkaš banaka pre boljševičkog puča 1917 g (ono “revolucija“ obesite mačku o rep). Progoni su se malo ublažili za vreme 2. Svetskog rata, jer je Staljin uspešno iskoristio ruski patriotizam i pravoslavlje da bi sebe i svoj režim spasao. Posle rata se nastavilo sa davljenjem crkve. Rusko pravoslavlje je posle 1920 g.u izbeglištvu sačuvala Ruska Zagranična Crkva.
Preporuke:
0
0
12 četvrtak, 03 februar 2011 14:03
saša r.
Tito je svesno propustio priliku da uđe u dijalog sa patrijarhom, ali tu priliku nisu propustili Britanci, koji negde od sredine šestdesetih godina prošlog veka imaju snažan uticaj na SPC.
Paradoksalno zvuči, ali u poslednjih nekoliko decenija jedino je Milošević pomagao crkvu, i to vrlo izdašno.
Što se tiče pojedinih komentara u vezi Nobelove nagrade, Tito bi je sigurno dobio da je kriterijum bio njegov odnos prema SPC, koju zapad nikad nije voleo, sem u momentima kada mu je potrebno da napravi neki razdor u Srbiji, što imamo prilike da vidimo u poslednjih godinu dana.
Razlog zbog koga Tito nije dobio Nobela, je naš brod koji je pod zastavom Crvenog Krsta prevozio oružje za Alžir, a presreo ga je francuski razarač. Kapetan ovog broda, čestiti Hrvat, koji zaista nije imao veze s izdajom, nije se vratio u zemlju, jer je saznao da je UDBA osumnjičila njega, a oficiri su iskusili ozbiljnu torturu po dolasku kući. Kasnije se pokazalo da je izdajnik bio komandant luke Ploče, takođe Hrvat.
Preporuke:
0
0
13 četvrtak, 03 februar 2011 14:42
Milence
Bilo bi bolje da je autor naveo neki izvor koji detaljnije opisuje navodnu ulogu RPC u makedonskom raskolu. Prvi put čujem za nešto tako, a do ovog teksta sam verovao da sam kao laik dobro obavešten o toj temi...
Preporuke:
0
0
14 četvrtak, 03 februar 2011 15:21
Sajber Mileva
Za RB: nisam znao te podatke. U svakom slučaju. veliki Demokrata Boris,nije se pretrgao u pokušajima da tu crkvu spase.

Za Vasilija:
„Rusko pravoslavlje je posle 1920 g.u izbeglištvu sačuvala Ruska Zagranična Crkva.“
Tačno. Ali, po kriterijuma autora i nekih drugih, i ta zagranična crkva je raskolnička. I te naše „raskolnike“ je trebalo zvati recimo „srpska zagranična crkva“.

Za Sašu R: Za taj slučaj sa brodom nisam znao.
Negde sam pročitao da je jedan od formalnih uslova za Nobela i taj da protiv njega ne bude niko od priznatih crkava njegove države.
Naravno, za potrebe dnevne politike, svaki kriteirjum se može malo rastegnuti. Uostalom, Obama je dobio nagradu „avansno“.

U svakom slučaju, fakat je da od 2 sve rata naovamo ni jedan vladar nije bio blagonaklon prema SPC kao SM, bez obzira što je bio ateista.
Barem nije SPC uslovljavao, kao što rade dosovci.
Znamo šta je bio uslov za uvođenje veronauke.
I nije raščinjavao vladike...
Preporuke:
0
0
15 petak, 04 februar 2011 02:45
Srboljub Savic
Rusi i pravoslavlje: Price o odnosu KP SSSR i crkve, dolaze sa zapada i onih koji nikad nisu tamo bili. Usred II sv. rata, posle enormnih gubitaka u borbama, ukinuti su politicki komesari u jedinicama vojske (koji su "komandovali"), a "tiho" uvedeni svestenici (da poprave moral i obavljaju sluzbu, posebno oko umirucih i tesko ranjenih). Crkve su i tokom zenita SSSR, bile nedeljom i praznicima dupke pune (licno iskustvo iz Viljnusa
sredinom 70-tih). Brojne crkve i manastiri (kao cuveni "Zlatni prsten"-niz oko Moskve) bili su i u redovnoj turistickoj ponudi "Inturista", godinama.RPC je nedavno, okoncala "raskol" i u Indoneziji, tako da su sve "zagranicne"-crkve van Rusije sada
pod okriljem matice-RPC.
SPC: Kao i druge pravoslavne (i ne samo)crkve ona je imala promenjive odnose sa drzavnom upravom. Zar treba zaboraviti krvave demonstracije protiv pokusaja "unijacenja", za vreme kraljevine.
S. Savic
Preporuke:
0
0
16 petak, 04 februar 2011 02:51
Srboljub Savic
Iako nije jasna mamera pisca clanka, ovaj kratki
napis, bar ovom "epizodom" dokumentuje "diktaturu"
i "totalitarizam".
Patrijarh pise pismo-molbu "caru", a on prosledjuje
nadleznim institucijama.
Nemoguce, pa on je bio ...
S. Savic
Preporuke:
0
0
17 petak, 04 februar 2011 13:17
Danski Srbin
Ako je cilj napisa bio prikaz odnosa komunistickih drzava (YU i SSSR) i pomesnih pravoslavnih crkava, onda se cilj nije postigao.To je daleko ozbiljniji i komplikovaniji problem, koji trazi dublju analizu.
Ja bih ovde pomenuo samo jedan, dosta bitan segment tih odnosa: stvaranje Ruske zagranicne crkve i Srpske raskolnicke crkve.
Prvo treba znati, da su vrh srpske, kao i vrh ruske crkve bili pod kontrolom Udbe odnosno KGB-a.
Srpska crkva u dijaspori,posebno u USA, je bila u posedu velikog bogatstva, do koga je Titova vlast htela da se dokopa kao drzavne svojine. Vladike u dijaspori to sagledavaju i tako dolazi do odcepljenja.
Ruski slucaj je slican, ali se radi o daleko vecem bogatstvu. O tome sam dobro informisan, zato sto sam 80-tih 5 godina bio clan crkvenog odbora ruske crkve u Kopenhagenu.Rusi, i pored sabotiranja u cilju unijacenja zagranicne crkve, uspevaju da sve vrate u prvobitno stanje.
I mi, Bogu hvala, premostismo raskol.
Preporuke:
0
0
18 subota, 05 februar 2011 00:18
iz Srpske
Patrijarh German je sedam puta posjetio ruskog
patrijarha, a vladika Irinej je, dan prije nego što
će postati patrijarh Irinej, govorio o poželjnom
dolasku pape u Srbiju. Sad je demokratija, nema više Brozove diktature. Svakog dana sve više
napredujemo.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner