Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Lari King: 30 pitanja za Vladimira Putina

Komentari (5) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 02 decembar 2010 16:41
Jasna Simonović
Nisam baš sve shvatila, a i kako bih...

Buni me sledeće: "Putin je podsetio da je dva puta u istoriji SAD predsednik postao kandidat, koji nije dobio većinu glasova birača."...

Koja su ta dva predsednika, požalosta?

Da li Vladimir misli da ne treba da postoji electoral vote, da li misli da se američke države treba da stope u ogromnu federaciju i većinski izborni sistem na nivou federacije, ili misli na greške u brojanju glasova, kao što je bilo na Floridi kada je Al Gore izgubio pobedu po mom mišljenju...

Takodje mi je žao što je Larry King odlučio da sa političarima, čak iako je izbor pao na internacionalno popularnog Putina, završi svoju karijeru!
Baš za kraj nije ispao kreativan... ups, inventivan! (nekreativnost pripada Angeli Merkel, kažu "Wikileaks" Ameri!)...
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 02 decembar 2010 22:17
drabra
A ja bih pitao gospodina Putina sledece:
-Hocete li ako Boga znate da budete predsednik Srbije bar 6 meseci?
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 02 decembar 2010 22:43
Srdjan Jovanovic
Odgovor za Jasnu

U americkom predsjednickom izbornom sistemu, koji nije nepostredan kao u svim normalnim zemljama svijeta gdje glasaci (narod) direktno glasaju za jednog od kandidata, i gdje predsjednik postaje onaj koji dobije najvise glasova biraca, glasaci biraju elektora koji u njhovo ime glasa za jednog od kandidata. Ukupan broj elektora je ravan broju clanova Kongresa i iznosi 538. Predsjednik postaje onaj kandidat koji dobije 270 ili vise elektorskih glasova. Putin grijesi kada kaze da je u dva slucaja doslo do razmimoilazenja izmedju glasova biraca i glasova elektora; tacan broj je 4.(1824,1876, 1888 i 2000 godine). Do ove situacije dolazi iz dva razloga, prvi razlog je cinjenica da kandidat koji je pobijedio u odredjenoj drzavi "dobija" sve glasove, po principu "winner takes all". Izuzetak su samo Nebraska i Mein. Drugi razleg je da u 24 drzave elektor ne mora da se rukovodi glasovima biraca nego moze da glasa po sopstvenom nahodjenju.
Ako ste spremni da branite ovakav izborni sistem onda barem procitajte nesto o njemu.
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 02 decembar 2010 23:09
federalizam i demokratija
Slazem se da Amerikanci ne treba da drze lekcije Rusima ali ovo je vec smesno:

Putin je podsetio da je dva puta u istoriji SAD predsednik postao kandidat, koji nije dobio većinu glasova birača. Postavlja se pitanje: a gde je ovde demokratija?


Amerika je federacija, i glasa se po drzavama. Sta tu nije jasno i sta tu nije demokraticno? Sto bi glas gradjanina svake savezne drzave morao da se broji isto? Da je tako, Amerika bi se odavno raspala, tj. nikad ne bi ni nastala, jer manje drzave nikad ne bi usle u federaciju pod tim uslovima. Ovo je zapravo iz americke perspektive genijalan sistem, zbog cega i traje vise od 200 godina. A kome se cini da mu glas ne vredi dovoljno uvek moze da se preseli u neku od manjih drzava.
Preporuke:
0
0
5 petak, 03 decembar 2010 10:03
Danilo
G-din Srdjan Jovanovic je sve dobro objasnio samo bih ja jos nesto dodao.
Americki izborni sistem je napravljen po ugledu na izborni sistem Rimskog carstva.Naime u Rimskom carstvu su birani "centurioni",tj.predstavnici 100 (sto)ljudi-glasaca,(po tome se i zove centurion),koji su zatim birali vlast na nivou mjesta,gradova,pa onda centurioni na nivou regija,pa tek onda centurioni koji idu u Rim kao clanovi Parlamenta i da,zatim,biraju drzavnu vlast.Mogli su glasati po svom nahodjenju jer su imali blanko nalog od svojih sugradjana-glasaca.Jedan centurion je mogao imati 99 od 100 glasova,a isto tako je mogao imati 51 glas od 100,pa postati centurion,medjutim oba ta centuriona su imali ista prava prilikom glasanja u Rimu.Rimljani su uvodjenje takvog sistema biranja vlasti pravdali time da taj sistem sprecava dolazak "svakoga" na vlast,jer se,kako kazu,"obicni narod se ne razumije ni u politiku,ni ekonomiju,niti u vojne nauke,pa im ne treba dozvoliti da "takve neznalice" direktno biraju predsjednika ili najvise drzavno rukovodstvo".
Ista objasnjenja se cuju prilikom predsjednickih izbora u SAD i niko se ne protivi tom sistemu biranja vlasti.Ponekad se pokrene rasprava na TV o tom sistemu,ali se sve zavrsi samo na diskusijama.Jeste,tako je,ali,izbori idu dalje.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner