Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Simbolični povratak u „porodicu“

Komentari (6) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 13 mart 2009 21:16
Duna
Kakvo ponizenje za Francusku ,kakvo ponizenje za De Gola!Tandem Sarkozi Kusner,pre ili kasnije,svojim apsolutnim podanistvom SAD i NATO(OTAN),dovode Francusku u ozbiljne neprilike:finansijske,bezbednosne.....
Preporuke:
0
0
2 petak, 13 mart 2009 21:22
Nebojša Malić
Još jedna kockica u mozaiku argumenta da je EUropa izgrađena na lažima balkanskih ratova neodrživa kula od karata a ne nekakava utopija koja nema alternativu... Odličan tekst.
Preporuke:
0
0
3 subota, 14 mart 2009 11:27
Dragan
Potpuno je jasno bilo još u jesen 2006. i početkom 2007. godine da je Sarkozi svojim zakulisanim prodorom ka mestu predsedničkog kandidata svoje stranke - degolističke UMP "prediblovao" i Širaka i Vilpena,pa čak i na mala vrata većinsku volju u svojoj stranci, te postao nenadani američki igrač-favorit za fundamentalne, istina kratkoročne promene na francuskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici. Sarkozi i Kušner, imaju misiju sada u Francuskoj koju je imao Jeljcin u Rusiji devedesetih, a to je na mala vrata, munjevitim prethodnim osvajanjem vlasti uz pomoć sivih eminencija proameričke politike, dovesti zemlju u podređeni položaj u odnosu na angloameričke interese. Međutim, došlo je i do javnog kraha neoliberalne koncepcije i teoretski i praktično, kao i niz drugih promena u međunarodnom okruženju u toku (jačanje Kine i Rusije u dužem vremenu, kao i drugih velikih sila u perspektivi - Indija, Brazil i dr.). Sarkozi ima ogromnu opoziciju u svojoj zemlji od desice izrazite do levice, plus u sopstvenoj stranci. Ameri i Sarkozi stoga žele da u ovom kratkom roku koliko je još sigurno Sarkozi na vlasti (do tri godine, a posle je sve neizsvesno)da se "napakuje" što više za interese Vašigtona vezano za Francusku. No nije ništa gotovo, "igra se igra" i već naslednici Sarkozija i Kušenra na kormilu Francuske moći će dosta toga da promene i "vrate u normalu" u odnosu na već poluvekovnu tradiciju degolističke politike.
Preporuke:
0
0
4 subota, 14 mart 2009 17:12
Racel
Sarkozi i Kusner, pa dva pajaca, a takva im je i politika.Kad sam deprimirana, pogledam njihove slike i slatko se smejem.E, francuski narode, sta si doziveo?Pa kon te to vodi?
Preporuke:
0
0
5 ponedeljak, 16 mart 2009 15:43
Ton_majstor
Ne vidim razlog za brigu kod nas oko ovog pitanja.

Prvo, Francuska je samo formalno bila van NATO-a i ovim teatralnim gestom je ova ekipa bizarnih patuljaka (fizičkih i moralnih) samo završila započete direkcije iz Centrale.

De Gol je možda francuski heroj, ali nije nimalo popularan kod Engleza ili Amerikanaca. Otuda, svako ukidanje njegovih "amaneta" je dobrodošlo.

Po nas se Francuska uglavnom pokazala kao primeren i dosledan neprijatelj. Cela legenda o "tradicionalnom prijateljstvu" je samo to, legenda.

Spomenik koji stoji na Kalemegdanu i bliska monumentalna ambasada Francuske nikako ne odaju pravu sliku realnosti naših istorijskih odnosa. Ili, baš narotiv, ODAJU... jer kod spomenika mnogi prođu kao pored turskog groblja, neki opsuju ili pljunu, a sama ambasada je vizuelno arhetip nekakve "katedralne tvrđave" u koju je TEŠKO ući. Ne tako i toliko bezlična kao ambasada SAD, ali jednako odbojna i hladna.

Naši odnosi u drugoj polovini HH. veka su mahom bili najkvalitetniji na kriminalnom nivou, pa kada je ta generacija srpskih "evrofanatika" pobijena ili pomrla, eto nama i novog kvaliteta u odnosima sa Francuskom. Da nam se malo osvete... ;)

O čemu pričam? Paaa, ako je neko bio u Marseju ili Parizu, pa rekao da je Jugosloven (Srbin), ubrzo bi imao puno slobodnog prostora oko sebe.

Pozdrav!
Preporuke:
0
0
6 utorak, 17 mart 2009 19:48
Dragan
Mislim da grešite g. Ton_majstor, pošto američka politika jedva i čeka da steknemo takav utisak o Francuskoj. Sarkozi i Kušner rade za američku politiku, a Francuska nam je tradicionalno najnaklonjenija od zapadnih velkikih sila (u odnosu na SAD i Britaniju, te Nemačku). Miteran nam je pomogao dosta devedesetih, a Širak je i pored promene nagore ipak imao daleko bolji stav prema nama u odnosu na navedene velike sile zapada. U budućnosti treba pažljivo da pratimo razvoj situacije u Francuskoj i sarađujemo sa onim koji su nam naklonjeni u njoj, a to su sada uglavnom opozicione stranke, a i u samoj vladajućoj degolističkoj imaćemo vremenom, naročito sa smanjenjem uticaja Sarkozija, verovatno sve bolje odnose.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner