Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Sabor SPC doneo odluku o penzionisanju vladike Artemija

Komentari (13) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 04 maj 2010 21:05
Nina
Velika sramota i tuga zbog ove odluke. Preovladali su ekumenisti.
Preporuke:
0
0
2 utorak, 04 maj 2010 22:50
DRAGAN
ovo će sigurno dovesti do novog raskola, neki se u SPC igraju vatrom a narod više nije nepismen i lud pa ne vidi šta se događa ,koliko ja znam svešteno lice se ne može "poslati u penziju" ono može da zbog bolesti ili nemoći da samo zatraži prestanak službovanja a ne neko drugi da to uradi .SRAMOTA jugokomunizam je još prisutan kod nas a i pomoć stiže neprekino od "demokratskog antikomunističkog zapada"
Preporuke:
0
0
3 utorak, 04 maj 2010 23:16
Jovan London
Kao pravoslavni vernik, prihvatiću odluku Sabora, ali i dalje ne mogu da se otrgnem osećaju da se tu nešto loše desilo. Moliću se za sada već umirovljenog vladiku Artemija kao i za `sve pravoslavne svuda`.
Isuse, sine Božji, pomiluj nas!
Preporuke:
0
0
4 utorak, 04 maj 2010 23:20
Teofilo Stivenson
Datum ’penzionisanja’, odnosno odstranjivanja vladike iz javnog života, po zahtevu okupatora, podudara se sa godišnjicom smrti jednog zlotvora. Šta to episkopi SPC duguju ovom zlotvoru? Isto onoliko koliko i deca komunizma koja žare i pale po Srbiji kroz DS i druge organizacije?

Drugi detalj je mesto rođenja vladike Artemija. I ono je jasan putokaz toga kako ćemo Artemija pamtiti. Kao časnog i doslednog svetosavca. Kao poštenog i iskrenog čoveka. Kao čoveka koji je ćutanjem održao najveću molitvu za spas pravoslavlja i Kosova u Srbiji. To ćutanje postaće, vrlo uskoro zaglušujući glas koji će tražiti veru, istinu i slobodu.
Preporuke:
0
0
5 utorak, 04 maj 2010 23:54
Nebojša
Nekad su kadrovsku politiku vodili CK SKJ, a danas su taj posao preuzeli "Zapadnjaci".
Preporuke:
0
0
6 utorak, 04 maj 2010 23:56
Nebojša
Nekad su kadrovsku politiku vodili CK SKJ (odn. Tito), a danas to čine "Zapadnjaci".

Narod zna...
Preporuke:
0
0
7 sreda, 05 maj 2010 01:17
Goran Jevtović
Prenosim najispravnije tumačenje ove sramote od noćas:

"Nikada u istoriji Crkve nije se desio ovakav presedan da se glasa o tome da li će neki episkop biti uklonjen sa eparhije ili ne. Po ustavu kao i po kanonima pravoslavne Crkve episkop može biti uklonjen sa katedre iz mnogo razloga, ali ne bez razloga i to glasanjem.

Episkop Artemije nije osuđen kanonski ni na koji način niti je proces o kanonskoj odgovrnosti započet. Episkop Artemije nije nemoćan, niti postoji neko ko bi mogao njega proglasiti nemoćnim da upravlja eparhijom.
Episkop Artemije nije podneo molbu za penzionisanje jer kako je sam izjavio „time bi napravio kanonski prestup“ zato veoma čudi da je kanonski prestup ipak napravljen sa obe strane Od SA Sabora izglasavanjem, a od Ep. Artemija prihvatanjem.

Sabor ima pravo da sudi u poslednjoj istanci, ali da donosi odluke glasanjem bez suda nije legitimno i zato ova odluka ma ko je izglasao i prihvatio nije legitimna.

Aminovanje većine u SA Saboru je takođe nekanonsko delovanje, a to je kod nas u SPC postalo praksa. Svetootačko odlučivanje o ovakvim stvarima je drugačije. Nekada su se pratila pravila Sv Apostola i Sv Vaseljenskih Sabora, a danas se odlučuje na saboru kao da je Skupština neke demokratske države.

Episkopi su trebali da sednu i da ne odlaze sa Sabora dok se jednoglasna odluka ne donese, a ne da svi sa žurbom završavaju Saborske sednice kako bi posle uživali u miru.

Nažalost većina Arhijereja je još jednom pokazala da su za njih Crkveni zakonici (Sv Pismo Sv Kanoni) samo mrtvo slovo na papiru.


Član 111 Ustava SPC:

Eparhiskog Arhijereja može Sveti arhijerejski sabor sa uprave ukloniti samo po kanonskoj
osudi, ili ga razrešiti po dokazanoj nemoći, ili po ustanovljnom prestanku jednoga od uslova iz člana 104. kao i na osnovu opravdane molbe za penziju.
"


Toliko o PRAVDI, ISTINI, LjUBAVI, PAMETI...
A to što je sve iskoridinirano sa događajima i planovima za Kosovo, gledaćemo ubrzo!
Preporuke:
0
0
8 sreda, 05 maj 2010 07:14
m. -ić
Tužno, sveti oci, žalosno, sramotno. Prodadoste veru za večeru, a crkvu baciste u blato. Uživajte sada svoje dvore, svoje džipove, svilene odežde, zlatno prstenje, jedite, pijte, veselite se. Samo znajte, otac nebeski je naše duše u vaše ruke dao i od vas će ih iskati. I skupo, skupo ćete ih plaćati, va vjeki vjekov.
Preporuke:
0
0
9 sreda, 05 maj 2010 08:57
@@
Tužno i veoma deprimirajuće.
Preporuke:
0
0
10 sreda, 05 maj 2010 10:15
slepi putnik
raspamecivanje ovog naroda se blizi kraju, ko zna mozda je to i dobro,mozda je i otreznjenje tu negde na pomolu
Preporuke:
0
0
11 sreda, 05 maj 2010 12:02
Lala
Oprosti im bože neznaju šta rade. Mislim da je ovo koordinisana akcija zapada a u vezi budućih dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Preporuke:
0
0
12 sreda, 05 maj 2010 12:10
vasa
Ko je i imao ikakve iluzije o SPC, teško da ih dalje ima. Jer kad Sabor ne može da zaštiti svog vladiku, kako će zaštiti bilo koga drugog? Siguran sam da će mnoge vladike i patrijarh ovakav ishod pravdati ovim i onim, ali sramota je njihova i ona ostaje. I logično pitanje, kad ovakvo bezakonje može da prođe, šta sledeće da očekujemo?
Preporuke:
0
0
13 sreda, 05 maj 2010 13:26
Sledeći
Već priprema teren u medijima za sledeće čistke.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner