Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Eskobar i „likvidacija Dodika“

Komentari (30) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 10 novembar 2021 23:56
Šta je Emil Vlajki namjeravao da poruči?
Po ovome što piše Emil Vlajki ispada za Milorada Dodika najbolje da ne odustaje, da stvari u pogledu secesije tjera do kraja pa i pod cijenu novih sukoba pa i rata, jer jedino na taj način može zadržati vlast a možda mu uspije i da osamostali Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, barem toliko sam razumio Emila Vlajkija, ukoliko sam pogrešno razumio nema mi neko da odgovor o čemu se radi.
Preporuke:
77
149
2 četvrtak, 11 novembar 2021 00:23
Emil zna šta piše.
Emil Vlajki: "Ako glasanje prođe kako je predviđeno što je, metaforički, ravno objavi rata, fizički sukobi će, sa visokim stupnjem vjerojatnosti, izbiti. Najvjerojatnije će biti lokalizirani. Sve ostalo je nepoznanica što, hipotetički, čak u sebi uključuje intervenciju Hrvatske, Srbije, NATO i Rusije."


Da, jako dobro razmišljanje Emila Vlajkija, da, jako su mogući čak očigledno se ide prema tome.
Preporuke:
75
149
3 četvrtak, 11 novembar 2021 00:31
Paralele, Milorad Dodik , Slobodan Milošević.
Emil Vlajki:"Sve u svemu, za SAD je Dodik politički mrtvac, „Dead man walking“. Povrh svega, Eskobar ima i lični razlog da eliminira Dodika pošto mu je ovaj izjavio da se j… sa svojim sankcijama. To je zasigurno jedini put u historiji SAD da im je neki sitan lider koji predstavlja manje od milijun stanovnika, odbrusio na takav način. Oni to ne praštaju".Znači Milorad Dodik nema kud nazad, mora dalje tjerati do kraja pa i pod cijenu novih sukoba ili rata inače će završiti politički kao Slobodan Milošević?
Preporuke:
78
147
4 četvrtak, 11 novembar 2021 00:35
Izgleda pisače se i Miloradu Dodiku pisma? Car je dotjerao do duvara.
Emil Vlajki: " Ako to ne uspije, doći će druga faza pokušaja njegove eliminacije. Izazvat će se neki teški incident, i/ili će se iskonstruirati neka monstruozna laž, Dodik će za to biti optužen, za njim će biti izdata Interpol potjernica i ponudit će se milijunska nagrada za njegovo hvatanje. U svemu tome, nije isključen ni manji, lokalizirani rat za koji bi, naravno, bio optužen Dodik."Znači Milorad Dodik je "dotjerao cara do duvara", od "duvara nema dalje"? Ili će ići do kraja pa i pod cijenu sukoba i rata ili će biti zatvoren ko i Slobodan Milošević, kojem je upravo Milorad Dodik pred njegov politički pad pisao pisma u smislu "odlazi Slobodanu". Izgleda pisače se i Miloradu Dodiku pisma?
Preporuke:
62
147
5 četvrtak, 11 novembar 2021 00:45
Hrundi V. Bakshi
Treba poslušati upozorenje gospodina Vlajkija. Predsednik Dodik bi morao spustiti ton svoje retorike prema SDSu (ne toliko prema PDPu) da ne bi odbijao njihovo članstvo i gurao ih u zagrljaj SDA. Dovoljno je što ih je majstorski isterao na čistac gde se pokazala volja za kolaboracijom (a Eskobar mu je u tome pomogao svojim hvalisanjem u Kongresu).
Preporuke:
45
148
6 četvrtak, 11 novembar 2021 08:43
Sima
Emil Vlajki je u svom tekstu zanemario činjenicu da je Dodik izgubio na lokalnim izborima u Banja Luci, a da je pored svega toga istina da Republika Srpska sa njim ne napreduje. Pored geopolitičara u Republici Srpskoj živi i narod i generalno živi siromašno zbog takve vlasti.
Ne treba nama Eskobar nego pamet
Preporuke:
60
158
7 četvrtak, 11 novembar 2021 09:14
posmatrač
Retorika u toj priči ništa ne znači. Šahovska partija se odvija između svetskih sila. I samo od toga zavisi kako će se stvari završiti.
Preporuke:
26
152
8 četvrtak, 11 novembar 2021 10:15
Sale
Dodik ne radi sam. Ima podršku više veoma važnih i jakih saveznika. SAD su ispucale svoju municiju i sada mogu samo da laju. Može se iskonstruisati incident ali batina ima dva kraja i sled dogadjaja može da dovede do pucanja zapadnog saveza koji je i onako napukao po šavovima. To se vidi na primerima Nemačke i od nedavno Francuske. Ameri nemaju puno manevarskog prostora, sve će ostati samo na priči.
Preporuke:
36
146
9 četvrtak, 11 novembar 2021 10:29
Emil zna šta piše.
odlučili su da se sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju i vraćanju nadležnosti održi za desetak dana. Sjednica, ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi, će se sasvim sigurno održati i, najvjerojatnije, će vraćanje nadležnosti biti izglasano. Ali to nije 100% sigurno ukoliko Eskobar bude efikasan u razbijanju Dodikove koalicije.

Ako glasanje prođe kako je predviđeno što je, metaforički, ravno objavi rata, fizički sukobi će, sa visokim stupnjem vjerojatnosti, izbiti. Najvjerojatnije će biti lokalizirani. Sve ostalo je nepoznanica što, hipotetički, čak u sebi uključuje intervenciju Hrvatske, Srbije, NATO i Rusije.


Po ovome što Emil Vlajki piše, mogu se očekivati sukobi i ratna dešavanja već na dvadeset i šestu godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma? Emil Vlajki je mudar političar i intelektualac a nije ni protiv srpski nastrojen, naprotiv, ako on nešto takvo napiše, to treba shvatiti krajnje ozbiljno.
Preporuke:
56
143
10 četvrtak, 11 novembar 2021 10:51
Emil zna šta piše.
Emil Vlajki
sreda, 10. novembar 2021.
Mnogi naivno misle kako je Eskobar, SAD izaslanik, došao u BiH kako bi smanjio postojeće tenzije i pokušao, kroz razgovore, pronaći rješenje kojim bi svi bili zadovoljni ili, barem, najmanje nesretni. To je jednako vjerojatno kao kad bi vuk upao u tor i ne bi zaklao ni jednu ovcu. Oni koji znaju povijest američkih intervencija, znaju također da ovakve „miroljubive“ posjete rezultiraju daljnjim zakuhavanjem situacije. Tako je Holbruk, američki izaslanik u bivšoj Jugoslaviji, nagovorio Aliju Izebegovića da se odrekne Lisabonskog sporazuma što je dovelo do rata u BiH. Isto tako, ovi mirotvorci dolaze da politički eliminiraju one koji su protivnici „američkih nacionalnih interesa“, obećavajući prethodno žrtvama da im se ništa neće desiti ukoliko prihvate ono što im se nudi. To su dobro iskusili Karadžić i Milošević našavši se u zatvoru.


Pametni će uzeti za pouku ovo što je Emil Vlajki napisao.
Preporuke:
42
136
11 četvrtak, 11 novembar 2021 11:13
Rade
Da li se u rat ulazi kao u kladionicu, pa šta bude? Ovdje se priča o ratu, kao da se radi o kafanskoj tuči. Ovo što profesor Vlajki piše ukazuje na to da mi ulazimo u otvoren sukob sa Amerikancima. Pa zar mislite da će sebi Amerikanci dozvoliti tu vrstu blama da ih za nos vuče "sila od 1 100 000 stanovnika", prosječne starosti preko 41 godine, bez industrije, bez robnih rezervi, razvučene granice,...?
Preporuke:
33
138
12 četvrtak, 11 novembar 2021 11:30
fićo
Vlajki ima onu brutalnu pronicljivost Slobodana Reljića koja ne ostavlja iluziju prema prirodi zapadnjaka ni u tragovima.Ima i Dodik nešto od toga,ali u sirovijem obliku pa ne bi bilo loše da uvaži neke savete ove vrste.
Preporuke:
41
134
13 četvrtak, 11 novembar 2021 11:42
Dakle, kao i uvijek
Srbi stradaju najvise zbog svog nejedinstva. Zar opoziciji nije jasno da je bolje da sacuvaju Republiku Srpsku i da je sada to primarno, a Dodika mogu smjenjivati kada ta opasnost prodje. Dodik je ipak vise chovjek i rizikuje svoj licni opstanak i sve sto je stekao za RS, dok se vecina opozicije bori protiv opstanka RS(!!!) i kime ce onda vladati??? Misle da su ONI bitni Americi vise nego Dodik?? Amerika, VB i Njemacka imaju samo jedan cilj, a to je konacno unistavanje i Srba i Srbije kao "nepocudnog"elementa i na tome rade vec vise od 150 godina i nece nikada odustati!
Preporuke:
30
134
14 četvrtak, 11 novembar 2021 11:56
Vili
Narod, većinski, u Republici Srpskoj se ne seli u Kinu i Rusiju, nego u Austriju i Nemačku. Dakle, narod želi da živi u uredjenom i slobodnom sistemu. U Nemačkoj i Austriji ima mana, možemo ih do sutra nabrajati, ali narod tamo ide. A tamo i životinje imaju nekakva prava, most se ne ruši zbog par ptica. I to mnogi ovde komentarišu kao besmisleno i "bolesni zapad" a idu tamo da žive. E sada ja nisam siguran da je to do kraja jasno Emili Vlajkiju. Eskobar, Ratko Mladić, Putin i ostale slične stvari ne zanima narod u Republici Srpskoj. Narod zanima kako da ode u Nemačku i da se ne bavi Dodicima, akademicima, Putinom, strategijama i ostalim sličnim stvarima. E sada na nama je da li ćemo da živimo lepo i da budem ozbiljna i jaka država ili ćemo život provesti u raznim geostrategijama
Preporuke:
20
146
15 četvrtak, 11 novembar 2021 11:59
Sima
Jasan i dobar članak. Hvala Vlajkiju.

Šta je sa ovim komentarima, na hrvatskoj abecedi, koji pojednostavljuju srž članka i ceo argument svode na neki detinjasti, tabloidni, senzacionalni zaključak?

Jedno su prava Srba a drugo je ophođenje srpskih političara, u ovom slučaju Dodik i opozicija.

Srbi treba da se bore za svoja prava (tj. zapravo opstanak) a i trebaju da imaju kritički stav prema svojim političkim predstavnicima. Ne može se i jedno i drugo upakovati u jedan paket i detinjasto pojednostaviti: ”Dodik je loš, zato nek’ se BiH preda Sarajevu na upravljanje.”
Preporuke:
20
133
16 četvrtak, 11 novembar 2021 12:28
ANALITIČAR-u gugkni golube.
Čudno nema ANALITIČAR-a da ostavi svoj komentar a tema je Milorad Dodik. Zašto? Ipak pisac autorskog članka je Dodikov najbliži saradnik i čovjek od Dodikova političkog povjerenja a ne predviđa baš svijetlu političku karijeru Miloradu Dodiku.
Preporuke:
19
147
17 četvrtak, 11 novembar 2021 12:40
Ma neće se usuditi.
četvrtak, 11 novembar 2021 09:15Sale
Dodik ne radi sam. Ima podršku više veoma važnih i jakih saveznika. SAD su ispucale svoju municiju i sada mogu samo da laju. Može se iskonstruisati incident ali batina ima dva kraja i sled dogadjaja može da dovede do pucanja zapadnog saveza koji je i onako napukao po šavovima. To se vidi na primerima Nemačke i od nedavno Francuske. Ameri nemaju puno manevarskog prostora, sve će ostati samo na prič


Nažalost, tako se pogrešno procjenjivalo i 1995 godine kada su vezani za bandere vojnici UNPROFOR-a.
Tako se mislilo i 1999 godine "ma neće se usuditi" i "ako to pokušaju svijet će otići u Treći svjetski rat", pa bi šta bi.
Često puta Zapad se zna praviti "nemoćan" samo da "navuče".
Preporuke:
21
127
18 četvrtak, 11 novembar 2021 13:01
Kako?
. četvrtak, 11 novembar 2021 10:13Rade
Da li se u rat ulazi kao u kladionicu, pa šta bude? Ovdje se priča o ratu, kao da se radi o kafanskoj tuči.


Pitanje, kako misliš da se mogu na miran način ostvariti nacionalne aspiracije s jedne strane Srba o nezavisnoj Republici Srpskoj i pripajanje Republici Srbiji plus uz to postoji mogućnost da se žele i teritorije koje su trenutno u posjedu Bošnjaka i bošnjačke nacionalne aspiracije za najmanje 40 odsto u teritorijama, čak pravo razmišljanje im je 50 odsto procentualno u skladu sa popisom stanovništva, povezivanje teritorija između Unsko-sanskog i Srednjo-bosanskog Kantona? Mislim lijepo bi bilo da ima političke pameti, političke mudrosti, dobre volje da se napravi neki sporazum kojim bi i Srbi dobili to što se želi, nezavisnost i pripojenje Srbiji i Bošnjaci uvećanje svoje teritorije radi samoodrživosti i povezivanja teritorija, ali kako kada je samo svađa i nema kapaciteta za pregovore o tome?
Preporuke:
7
123
19 četvrtak, 11 novembar 2021 13:09
Milinković
. četvrtak, 11 novembar 2021 10:42Dakle, kao i uvijek
Srbi stradaju najvise zbog svog nejedinstva. Zar opoziciji nije jasno da je bolje da sacuvaju Republiku Srpsku i da je sada to primarno, a Dodika mogu smjenjivati kada ta opasnost prodje. Dodik je ipak vise chovjek i rizikuje svoj licni opstanak i sve sto je stekao za RS, dok se vecina opozicije bori protiv opstanka RS(!!!) i kime ce onda vladati??? Misle da su ONI bitni Americi vise nego Dodik?? Amerika, VB i Njemacka imaju samo jedan cilj, a to je konacno unistavanje i Srba i Srbije kao "nepocudnog"elementa i na tome rade vec vise od 150 godina i nece nikada odustati!


Zašto Milorad Dodik nije to znao i u skladu s tim znanjem se ponašao kada su ti isti njega dovodili na vlast na nesreći Nikole Poplašena i SDS-a kome je prijetila zabrana postojanja kao stranke ako Milorad Dodik i njegov SNSD ne preuzmu vlast u Republici Srpskoj? Nije to davno bilo i nije zaboravljeno. O tome kao "izdaju" piše i Emil Vlajki.
Preporuke:
15
124
20 četvrtak, 11 novembar 2021 13:14
Emil zna šta piše.
Eskobar je došao u BiH da bi se sastao sa onima koji podržavaju Dodika, kako bi im zaprijetio sankcijama, pokušao napraviti razdor među njima i tako ga prisilio da se odrekne vraćanja nadležnosti. Smatra, ako Dodik padne, raspada se i njegova partija SNSD, i time nestaje ovakva buntovna Republika Srpska. Da će insistirati na razdoru, najavio je u intervjuu „Slobodnoj Evropi“: „Ono što Dodik radi je da želi zaštititi svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasjedaju na to.“
Ako to ne uspije, doći će druga faza pokušaja njegove eliminacije. Izazvat će se neki teški incident, i/ili će se iskonstruirati neka monstruozna laž, Dodik će za to biti optužen, za njim će biti izdata Interpol potjernica i ponudit će se milijunska nagrada za njegovo hvatanje. U svemu tome, nije isključen ni manji, lokalizirani rat za koji bi, naravno, bio optužen Dodik.


Emil Vlajki je objasnio i predvidio, pametni će shvatiti.
Preporuke:
13
123
21 četvrtak, 11 novembar 2021 13:34
Milinković
O tome kao "izdaju" piše i Emil Vlajki.


Pojašnjenje, kada Emil Vlajki piše da amerikanci smatraju da ih je Milorad Dodik izdao jer smatraju da su ga doveli na vlast. Da neko ne protumači drugačije kontest moga navođenja "izdaja".
Preporuke:
17
118
22 četvrtak, 11 novembar 2021 14:06
Kola su krenula.
Znači krenulo je, link

http://www.nspm.rs/hronika/hajko-mas-nemacka-nece-vise-usmeravati-novac-u-republiku-srpsku-koja-aktivno-radi-na-unistavanju-bih-kao-drzave.html


Njemačka kad vuče poteze iste vuče i Evropska Unija.

Znači "steže se obruč" oko SNSD-a. Nema novca, nema penzija, nema plata državnim službenicima, kontrolu nad novčanom masom kontroliše Centralna banka BiH, nema novca, ima socijalnog nezadovoljstva a rezultat je već viđen na ranijim primjerima.
Preporuke:
16
130
23 četvrtak, 11 novembar 2021 16:22
NW
"Ono što Dodik radi je da želi zaštititi svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasjedaju na to.“
- rekao je Eskobar.
Apsulutno tačno! Nek se pogleda Dudukova imovinska karta od pre i posle dolaska na vlast. Gubitkom vlasti, zajedno sa pajtašem smučićem ide pravo na optuženili klupu!
A Vlajki?
Bio je vatreni pristalica pogubne politike S. Miloševića - i zato mu ne treba verovati!
Preporuke:
9
143
24 četvrtak, 11 novembar 2021 17:57
Dragan Pik-lon
Dodik i Republika Srpska nece nestati.To ponosito pokazuje i mural generala Mladica u Beogradu.Koga cuv aju golobradi mladici,cija buducnost tek dolazi....!
Preporuke:
25
126
25 četvrtak, 11 novembar 2021 18:29
Johnny
Nije bio to Holbruk već Cimerman ( obojica poodavno pokojni ) koji je presaldumio Aliju da kaže ne Lisabonskom dogovoru .Ostalo je krvava Istorija.
Preporuke:
32
120
26 subota, 13 novembar 2021 16:51
Deklaracija o nezavisnosti.
Deklaracijom o ustavnim principima, koja bi trebalo da bude razmatrana na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, previđeno je da Vlada da, u saradnji sa predsjednicom Republike, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.
U Deklaraciji, koja je dostavljena Narodnoj skupštini zajedno sa materijalima za posebnu sjednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Republike Srpske, navodi se da bi novim Ustavom Banja Luka trebala da postane glavni grad, a Pale prijestonica.
U dokumentu se precizira da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni, te da je po Ustavu BiH Parlamentarna skupština odgovorna za donošenje zakona, sprovođenje odluka Predsjedništva ili izvršenje nadležnosti Parlamentarne skupštine prema ovom Ustavu, zbog čega nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik.
Preporuke:
85
3
27 subota, 13 novembar 2021 16:57
Deklaracija o nezavisnosti.
U Deklaraciji se ističe da djelovanje Ustavnog suda BiH, koji se stavio u funkciju potvrđivanja nepravnih odluka visokog predstavnika i time mijenjao ustavnu strukturu BiH utvrđenu međunarodnim ugovorom, nanosi veliku štetu odnosima u BiH i doprinosi trajnoj nestabilnosti.
"Brojnim odlukama Ustavnog suda BiH otimaju se nadležnosti Srpskoj, a njena imovina stavlja se u nadležnost BiH bez ikakvog ustavnog osnova", navodi se u Deklaraciji.
U Deklaraciji se dodaje da "sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatu vrijednost i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmjene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov".
"Nije bilo ni naknadnih ustavnih promjena, pa su i te nadležnosti neustavne i samim tim privremene", navodi se u Deklaraciji.
U dokumentu piše i da BiH nema ustavom definisano državnopravno uređenje i ima vrlo ograničene i striktno određene nadležnosti, što je određuje kao državu.
Preporuke:
86
1
28 subota, 13 novembar 2021 17:07
Deklaracija o nezavisnosti.
U Deklaraciji se navodi da svakom entitetu pripada pravo na uspostavljanje posebnih paralelnih odnosa sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH, kao i pravo na sklapanje sporazuma sa državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH koja može zakonom predvidjeti da za određene vrste sporazuma nije potrebna takva saglasnost.
Navodi se i da je, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike, imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika, predstavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama, pregovaranje, otkazivanje, te uz saglasnost Parlamentarne skupštine ratifikovanje sporazuma BiH.
Vijeće ministara kao obavezan sastav ima predsjedavajućeg i samo još dva ministra - spoljnih poslova i spoljne trgovine, navodi se u Deklaraciji.
Preporuke:
90
1
29 nedelja, 14 novembar 2021 09:03
teško nama među vama
@Deklaracija o nezavisnosti.
Pored ovoliko katastrofičnih komentara balija-džihadlija, konačno i jedan normalan
Preporuke:
71
1
30 petak, 19 novembar 2021 01:15
Korobočka
Hvala gospodinu Vlajkiju!
Pravo u metu.
Botovi potvrdjuju da je 100% u pravu!
Preporuke:
2
19

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner