Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Politika: Može li Srbija bez doprinosa za zdravstvo

Komentari (6) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 21 oktobar 2021 10:50
Atena
Znači, amaterski da zaključimo, građani će troškove plaćati, te plaćati. Umesto putem doprinosa svi ćemo plaćati uvećani PDV i ostale poreze i to ko zna koliko. Pretpostavljam da bi ova promena, na izgled terminološke prirode, bila i osnov za dodatnu restrikciju prava pacijenata i ljudskih prava koja proističu u sistemu u kom je građanin (a ne samo država) finansijer zdravstvenog sistema. Neutralisao bi se argument mi vas plaćamo da nas lečite, a ne da smišljate načine da upravljate državom i kompletnim društvom. Slobodnije bi se donosile uredbe širokog spektra inicirane "zdravstvenim" razlozima i tu bi nebo bilo granica. Znači, planira se da se serija zdravstvenih državnih udara dugoročno nastavi i da to bude novi oblik društvenog uređenja. Umesto vojnih, imaćemo medicinske hunte. Ministarstva sile gube na značaju, živela ministarstva istine! Tako ja to amaterski, ničim izazvano, vidim. Čuli smo i doktore i ekonomiste, a šta kažu pravnici?
Preporuke:
14
0
2 četvrtak, 21 oktobar 2021 11:36
drugim recima
Nemoguce je reformisati
Mafijaski kartel
Jer
Niko Jezna kako se puni
Skupim gasom i gorivom
Skupim putarinama
I boga pitaj
Kad to Niko nije Ni napravio
Kako treba
Placanjem beskorisne
Partokratije Ili birokratije
Besmisleno skup system
Ali kad je svetska kriza
Opstaje u muljanju
Preporuke:
5
1
3 četvrtak, 21 oktobar 2021 11:41
bane
Ova vest kao da je iz opskurnih, ravno-zemljaških, antivakserskih, teoretičarsko-zavereničkih, ektremističko-nacionalističko-desničarskih, reptilsko-Dejvid Ajkovskih, na rubu znanosti, medija. Ti pseudo analitičari već odavno govore da "veliki reset" podrazumeva prestanak finansiranja država iz budžetskih deficita. To jest, nema više uzimanja kredita, dolazi vreme za vraćanje. Ko, kome, kako, odakle, čime.., nije zanimljiva tema, tu su maske i propusnice, tu su Veljko i Dijana, tu su još mnoge nerazjašnjene teme iz prošlosti, valja prvo rešiti probleme iz 14. veka, a ove današnje ćemo kad stignu na red. Ipak, jasno je da moramo da pomognemo stranim investitorima da prebrode svetsku krizu. Nije lepo da ogromne plate, koje isplaćuju lokalnim radnicima, budu opterećene doprinosima. Oni, strani investitori, izvoze i oslobođeni su PDV-a, znači rešenje je u ukidanju doprinosa i povećanju PDV-a. Ako to ne uspe, bolje je ukinuti sektor javnog zdravstva, nego da nam odu dobrotvori. Zdravlje za 2 klastera.
Preporuke:
7
0
4 četvrtak, 21 oktobar 2021 11:47
nebitan
I onda je sledeći korak privatizacija zdravstva i plaćanje iz svog džepa svih medicinskih usluga. Još jedna dugoročna prevara za naivne i tupe Srbe.
Preporuke:
12
0
5 četvrtak, 21 oktobar 2021 13:23
Jovan
Ukinite zdravstvo. Ovakva medicina nam zaista ne treba.
Preporuke:
3
4
6 četvrtak, 21 oktobar 2021 16:44
Ah
Sigurno postoje i pozitivni efekti ukidanja doprinosa - ekonomski i socijalni. Bilo bi a pohvalu kada bi ovo značilo kretanje u pravcu zdravstvene brige za sve ali su legitimna pitanja kretanja u ovom pravcu. Neefikasan i problematičan javni sektor je pun farmakolobista koji malo vode računa o lečenju celine čoveka, pun nepotizma i malih diktatora koji bi ukinuli sva prava pacijentima, pun karijerista koji rade na dva koloseka.
Sa druge strane privatni sektor cveta i dalje bi još više širio postojeću nejednakost u društvu.
Kompromis bi mogao da funkcioniše ako bi se usluge u oba sektora naplaćivale od države a ne od pacijenata, kao što se radi u Kanadi.
Znači potrebna je sveobuhvatna reforma zdravstva a ne samo ukidanje doprinosa.
Znajući "sposobne" na vlasti sve je verovatno sam još jedna šema političko udvaračkog karaktera koja je ili za predizborno mahanje ili za muljanje.
Opozicija, da ima dalekovidosti, bi napravila kompletan plan reforme i zdravstvenog i socijalnog sistema.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner