Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Izjava Borisa Tadića o slučaju „Ganić“

Komentari (20) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 15 mart 2010 13:42
Goran Jevtović
...da li to praktično znači da Srbija odustaje od zahteva za izručenje.

Ne, uopšte.
Bravo predsedniče, tako se jača saradnja i "miroljubiva koegzistencija", baš kao u vreme druga Tita kada nije biko "uputno" baviti se Jasenovcem.

A ovi "zbunjeni" iz Ministarstva pravde, brzo će se prilagoditi novonastalim okolnostima.
Pitanje je, kome naplatiti prevođenje materijala na egleski, putovanje Homena u London i tako još po nešto.
Preporuke:
0
0
2 ponedeljak, 15 mart 2010 14:01
hroničar
Ja o Milanu Nediću bez ikakvih ideoloških strasti i ličnih animoziteta mislim da je bio izdajnik doma i roda. Služio je okupatoru, i radio u njegovom interesu. Da li je bio prinuđen? Nema dokaza da jeste. Sa druge strane da li je smatrao da će time, ako on služi okupatoru i neprijatelju postići manju štetu za naš narod i državu? Izgleda da jeste. To je verovatno bila zabluda. Trebao se boriti, ili kao partizani, ili barem kao Draža. Bio je izdajnik. Imao je i drugi izbor. Istorija nije utvrdila da je imao neke lične pobude, kao na primer "da njegova deca žive bolje", niti neku ličnu neposrednu korist.
Ono što mu se ne može pripisati to je da je radio stvari koje nije morao. U svom okruženju je imao ljude poput Tome Maksimovića čija aktivnost može da služi na čast i samome Tomi i posredno njemu Nediću, a i da se čitav srpski narod ponosi Maksimovićevom aktivnosti, između ostalog osim izbegleh Srba pomagao je i proterane Slovence. Najmračnija tačka Nedićeve "vladavine", iako je pitanje, koliko je on stvarno vladao, su bili Vujković komandant ligora Banjica i Dragi Jovanović, obadvojica su nesumnjivo sarađivali s Gestapoom i smatra se sa pravom da nisu morali biti toliko revnosni.
Poslednja Tadićeva izjava, po svoj prilici ću prestati da čitam njegove izjave, poput one vezane za Srebrenicu, spada u kategoriju izjava i postupaka koje nije mora da uradi. On to nije morao reći, a rekao je i postupiće se prema tome.
Dakle sumnje koje su se javile kad je u pitanju Rezolucija o Srebrenici o nedostojnosti srpskih žrtava i aboliciji počinilaca zločina nad Srbima, su se potvrdile u svojoj najžalosnijoj formi.
Kao što pre ovoga nisam verovao da se toliko nisko može ići, ne verujem ni sada da može još niže. Stvarno gde su granice srpskog razčovečenja?
Preporuke:
0
0
3 ponedeljak, 15 mart 2010 15:08
tatjana
To, naravno, znači da Srbija odustaje od zahteva za izručenje, ukoliko neko misli da ga je,zaista, ikada i postavila. Sad ima samo nekoliko stvari koje ne znamo: šta je od toga bilo u naše ime (tobožnji zahtev ili stvarno odustajnje), i kojim će evropskim dobrobitima Bezalternativni Predsednik ovo odustajanje potkrepiti. Ili je onima koji glasaju za njega dovoljna predizborna flaša ulja, a neumornim zalaganjem njegove vlade takvih će biti sve više.
Preporuke:
0
0
4 ponedeljak, 15 mart 2010 15:54
neobizantinac
Ništa novo od Sarajlije. Još nek se i Ganiću izvini što je morao da nas ubija.
Preporuke:
0
0
5 ponedeljak, 15 mart 2010 16:05
Zapadni Covek
Pa nije Predsednik bez razloga dobio "Stajgerovu" nagradu.U lepom je drustvu sa Karzaijem, takozvanim predsednikom Avganistana, i sa Genserom, onim sto je odradio razbijanje Jugoslavije.Boze mili cuda velikoga!
Nema nista protiv ovaj predsednik da svako svome sudi,samo on posla sve srpske vodje da im drugi sude.Svi mogu svojima da sude samo Srbija ne moze. Nema on nista protiv toga.O Srbijo,kukala ti majka.
Preporuke:
0
0
6 ponedeljak, 15 mart 2010 18:08
Odbrana i poslednji dani
Ama Tadiću je savršeno jasno da može da radi šta mu god padne na pamet. Nema nikakvu opoziciju osim uvređenog,prevarenog i gladnog naroda kojeg niko ni za šta ne pita.
Preporuke:
0
0
7 ponedeljak, 15 mart 2010 18:14
The Tao of Groove
Pitanje koje se namece je ko je ovde lud. 10 miliona ljudi ili jedan covek? Odgovor je da to coveka ne bi bilo ovde da nije tih prvih. I ko je lud? Narod koji se ponasa kao mrmot.
Preporuke:
0
0
8 ponedeljak, 15 mart 2010 18:24
simonida
@hronicar,BRAVO, to je NAŠ MILAN NEDIĆ!
Preporuke:
0
0
9 ponedeljak, 15 mart 2010 18:34
dr Vasilije
Pa u duhu NSPM-i je "gospodin" predsednik to izjavio jer njega ne sputava zakon o zaštiti "misli, dela i lika" predsednika, ali zato Vas taj zakon sputava da se Boris Tadić nazove imenom koje zaslužuje, zar ne ?
Preporuke:
0
0
10 ponedeljak, 15 mart 2010 18:43
Simić Manojlo
Da li je nekad neko registrovao neku izjavu ovog
velikog " Statesman "- a ,a da nije brutalno
uperena protiv interesa Srbije i Srba ?
Preporuke:
0
0
11 ponedeljak, 15 mart 2010 20:34
Lobos
Kakve blistave recenice naseg bezalternativnog predsednika! Gledam u kristalnu kuglu...i gle!
Pored rezolucije o "genocidu", skupstina donosi dodatni akt o izvinjenju g. Ganicu. Blago srbiji s vama!
Preporuke:
0
0
12 ponedeljak, 15 mart 2010 20:35
Vlada Kanada
Neki od komentatora znaju o Milanu Nediću tačno onoliko koliko je moja pokojna baba znala o Velikom Prasku.
Preporuke:
0
0
13 ponedeljak, 15 mart 2010 21:14
Vladimir NS
@hronicar,ponedeljak, 15 mart 2010 13:01
Potpuno se slažem sa Vama, a odavno sam mišljenja da realizatori "evropskog puta Srbije" jasno znaju šta rade, i da golgota kroz koju prolazi Srbija i njeni građani nije rezultat pogrešnih procena i političkih poteza već unapred jasno zacrtanih poteza čijih su konsekvenci njeni realizatori svesni. Bez uvijanja i okolišanja, ONI imaju LOŠE NAMERE i dobro nam ne misle.
Preporuke:
0
0
14 ponedeljak, 15 mart 2010 21:20
jova lazin
Jedno je dobro, a to je prepoznatljiva doslednost...Sve sto kaze, i sto uradi, dosledno nema sta.
Preporuke:
0
0
15 ponedeljak, 15 mart 2010 23:18
hroničar @ Vlada Kanada
Gos'in Vlado, jedino sam ja komentarisao Nedića, a vi ste komentarisali moj komentar. Ja se nisam prijavio na kviz poznavanje ličnosti i porodične istorije Milana Nedića.
Ja sam zaista fasciniran Drugim svetskim ratom i antifašističkom borbom, od detinjstva do sadašnjih nekih srednjih godina.
Moji heroji su bili partizani, doduše ne i njihov partijski lider Tito, i četnici, poštujem Dražu. Ipak su mi najdraži bili ruski i srpski borci koji se nisu puno femkali oko pitanja partizani ili četnici nego su nanosili gubitke Nemcima i rušili im vozove niz Ivan i druge planine i kao četnici kao partizani.
Milan Nedić nije moj heroj. Nije se borio, a mogao je. Da nije bilo Maksimovića niko nikada ne bi mogao zvanično reći da je nekoga i nešto spasio, a zbog Vujkovića može ko hoće da kaže da je za račun Nemaca ubijao nedužne Srbe.
Cve ostalo, njegove lične drame, školska sprema, porodične prilike su nebitno u odnosu na bitno, bitno je bio na strani Nemaca ili protiv njih. Lično poznajem čoveka kome je pomogao da se spase od Gestapoa. Znam ja dragi Vlado da je to bio veliki mučenik i velika žrtva, ali i Vaša uvažena baka, pokoj joj duši bi rekla: "Ima Praska, nema Praska". Šta ima da zna o Prasku, ako ga nije bilo. Kod Nedića nije bilo Praska.
Poenta mog komentara je bila u tome da mora biti razumevanja kad neko čini ono što mora, ali kad neko čini ono što ne mora, kao na primer Tadić u predmetnoj izjavi, pri tome se mešajući u rad sudskih organa i prekoračujući svoja ustavna ovlaštenja, onda razumevanja nema.
Preporuke:
0
0
16 utorak, 16 mart 2010 02:40
@hronicar
"Milan Nedić nije moj heroj. Nije se borio, a mogao je." Nije Nedic ni moj heroj - dosta nam je svima heroja i "heroja"! - ali Vi jednostavno govorite o necemu o cemu nemate elementarno znanje! Jer, dragi moj "hronicaru", istorijska hronika belezi: Milan Nedic ne samo da se borio, nego je bio najmladji srpski pukovnik u 1.svetskom ratu! Nemci su njega izabrali bas zato sto je uzivao visok ugled kao cestit covek i izuzetan vojnik! A on je prihvatio njihovu ponudu, bolje receno ucenu - samo zato da bi srpski narod izbegao jos goru nesrecu, nakon sto je Nemacka umarsirala, pocepala srpsku drzavu (kao sto sad radi Tadic!) i stavila Srbija pred izbor: ili slusati ili posve propasti! Nedic je sacuvao mnoge "prekodrinske" Srbe od ustaske kame, pruzio im utociste u Srbiji, spasao je i mnoge Slovence (zahvalan je to narod, znamo!) - borio se, dakle, da sacuva narod! A nije se, ako Tito, "borio" da 100 Srba bude ubijeno za svakog ubijenog Nemca! Ako mislite da je imao neki drugi izbor - pogledajte kakav i koliki je bio "otpor" u jednoj Francuskoj, Holandiji, ili Danskoj - koja je tokom 2.svetskog rata imala jednu zrtvu!? Ili biste Vi bolje mislili o Danskoj da je imala jedan milion zrtava. Usput, Albanija je imala 2.000 (dve hiljade) zrtava - podaci nisu srpski, nego internacionalni. Lep pozdrav, obozavajte i dalje partizane, to su oni sto su ubijali i rodjene oceve, ako bi "Partija" i Tito to trazili od njih, za primer (tako su cuvena i slavna braca Kovacevici - od njih je i Sava - ubili svog oca
"kulaka", o cemu je negde 80-ih govorio general Kovacevic, skidajuci teret greha sa partizanske duse).
Preporuke:
0
0
17 utorak, 16 mart 2010 09:22
Svetislav Kostić
@ The Tao of Groove - konačno da još neko sem mene, pomene glavnog krivca za sve nesreće i nedaće koje se nad Srbijom nadvile od onog prokletog petog oktobra, tek što se oprostilo od takozvanih "prokletih dededesetih". Doduše, sa jednim ograničenjem! Naime, da od potencijalni 100 miliona "krivaca". treba najpre da se odbiju sve nacionalne manjine, sem naših Roma, koji, za razliku od sviju drugih nemaju nigdje i nikakvu rezervnu domovinu, sem možda ni srbijanski muslimani odnosno po Alkalaju, Bošnjaci, mada im se kako BiH federacija i Turska nude. Ali to bi bilo nepravedno naspram Srbiji u kojoj žive od kada Srbi Srbiju naselili. Dakle, kada se odbiju nacionalne manjinnje koje iz svojih ličnih i razumljivih razloga biraju one partije koje traže bratstvo i jedinstvo sa njihovim maticama koje su već u EU ili "makar" U NATO, ostaju tek onda Srbi, titularni narod, po kojem se i Srbija Srbijom zove. Tek sada smo stigli na glavne, ali samo još potencijalne - krivce. Unutar tog biračkog korpusa kriju se ili ponose, zavisno od stepena srbofobije unutar srpskog roda, sa jedne strane. A sa druge strane stepena zatupljenosti i političkog analfabetizma itd. Te kada se to sve sabere plus oni "itd. i tome slični", plus glasovi nacionalnih manjina (kojima se uistinu ne može i ne smije da zamjeri) ostane onih nekoliko hiljada ili tisuća viška kojima Tadić svoj reizbor može da zahvali. Ali isto tako i onoj masi srpskih ljenčuga koji se nisu mogli ili nisu htjeli da se sat - dva odvoje od svojih divana.
Preporuke:
0
0
18 utorak, 16 mart 2010 10:17
Teofilo Stivenson
Nije u pitanju Nedic, pa cak ni njegova biografija. I marsal Peten se borio u prvom Svetskom ratu, zar ne? Problem je u cinjenici da srpska vlast daleko vise radi i daleko je efikasnija kad valja uhvatiti svesteno lice optuzeno za proneveru nego kada treba uhvatiti i suditi svom drzavljaninu optuzenom za masovno ubistvo Srba. Na ubistva gradjana exYU drugih nacionalnosti smo uglavnom spremno reagovali. Ovde smo, izgleda, gadljivi. Uzmite ga vi, ako hocete, nama nije vazan, a znamo da posteno sudite, bez histerije, da postujete vladavinu zakona.

Jos nesto, kada su u pitanju partizani i cetnici. Nova Hrvatska je srusila crkvu u kojoj je krsten Patrijarh Srpski, Pavle, u Slavoniji. Nova Hrvatska osniva HPC. Boris Tadic to i danas ne povezuje, ne reaguje. Kao sto ne povezuje nesposobnost i nedostatak zelje BiH da sudi svojim gradjanima muslimanske veroispovesti za komandnu odgovornost za zlocine nad Srbima i drugim Jugoslovenima.

Otac Predsednika Tadica je partizanski prvoborac. Oca generala Mladica su ubile ustase. Senke nasih otaca, zivih ili mrtvih, bioloskih ili duhovnih, su itekako vazne.
Preporuke:
0
0
19 utorak, 16 mart 2010 17:14
hroničar @ hroničar
Kao što se nisam složio sa izjavom Šutanovca na Mačkovom kamenu da parafraziram, da se više nikada nećemop boriti za slobodu, tako se ne slažem sa vama da smo siti heroja. Ja ih nisam sit, a mislim i da naš narod treba upravo heroje. I ovim putem izražavam najdublje poštovonje za sve naše heroje, od Miloša Obilića, preko Karađorđa i Veljka Petrovića, stojana Čarapića, vojvode Stepe, majora Gavrilovića, do Milana Tepića, Badže Stojčevića, Ratka Mladića i Veljka Milankovića.
Sit sam ja takviih mudrijaša i poznavalaca prilika štapskih mastiljara. Milan Nedić se nije borio i nije se mogao ni za šta izboriti u Drugom svetskom ratu. Prvi svetski rat je druga priča. U Prvom svetskom ratu Draža jer bio vodnik. Draža i četnici su se borili i istina na svoj način, kao što su se borili i partizani na svoj. I među jednim i drugima je bilo nemačkih agenata i nikogovića koji su iz niskih pobuda činili zlo našem narodu. Sit sam ja onih koji će Sttrinu izmisliti razloga da ne podignu glavu i stanu pred dušmane i kažu stoj stani, nismo ni mi orasi da nas tuca ko stigne.
Sve što smo postigli, a postigli smo mnogo, i na političkom i vojnom, a bogami i naučnom i sportskom, kulturnom polju dali su pregaoci i hrabri ljudi, koje nije bilo ni stid ni strah da budu to što jesu i da brane svoje. Sve su nam upropastili mudrijaši koji nemaju petlje. Prvo će da namire i ispoštuju svakoga, od Nemaca do "Bošnjaka" a kad njih namire, e onda će se setiti i svoga naroda. Kako da ne. Da vas podsetim, veliki Jovan Dučić je rekao da je pamet u hrabrosti. Nešto slično, ali na drugi način rekao je i veliki Frojd, u osnovi svakog nerazuma je strah.
Nedić se trebao špridružiti Draži, ako nije voleo komuniste. Kao što se i Tadić trebao pridružiti Karadžiću kao njegov pametniji prethodnik Đinđić.
Preporuke:
0
0
20 sreda, 17 mart 2010 00:05
Vid
Da li iko zaista misli da bi nam izručili Ejupa Ganića da nije bilo bilo ove izjave B.Tadića?! Ma nema šanse! Smatram da nam ta izjava nije nanela nikakvu štetu! Samo smo (doduše na kratko) zapušili usta onima koji kažu da Ganića gonimo iz političkih razloga, a ako je već nemoguće izdejstvovati suđenje u Srbiji neka mu se sudi makar i u BiH, mada svi znamo koliko će to suđenje biti objektivno!
A što se tiče Milana Nedića, ne mogu da kažem da dovoljno poznajem njegovo lik i delo, ali sam siguran da ga nije bilo ne bi nas danas bilo ni ovoliko koliko nas ima!
Ono što smatram izuzetno zanimljivim je to da ima nas Srba koji vole partizane, ali ne vole Tita!? Pa on je bio simbol onoga što se zvalo "partizanski pokret"! Kamo sreće da ih nije ni bilo! Od Josipa Broza nisam ni očekivao ništa bolje, ali od "srpskih" partizana... Svemu ovome što danas imamo (ili nemamo) kumovali su upravo "srpski" partizani!
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner