Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

N1: Filozofija polako, ali sigurno, nestaje iz stručnih škola u Srbiji

Komentari (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 10 jun 2021 11:06
ZR
Polako, ali sigurno, škola i obrazovanje nestaju iz Srbije...
Preporuke:
32
2
2 četvrtak, 10 jun 2021 11:08
Ivan Grozni
A šta će budućim motačima kablova filozofsko i kritičko mišljenje. U zemlji sendvičara filozofi su nepotrebni.
Preporuke:
32
2
3 četvrtak, 10 jun 2021 11:18
...
Sećam se svojevremeno sjajnog teksta u Kulturnom dodatku Politike na temu da su na zapadu konstatovali da proizvode fah idiote te da treba da uvedu filosofiju na velika vrata u obrazovanje svih profila. Filosofija može da pruži preko potrebnu širinu ali i instrumentarijum koji dovodi do kreativnosti i na kraju inoviranog pogleda u svim strukama time i rešenja. Šteta je lišiti ove ljude saznanja na koja ima pravo celo čovečanstvo.Svako od nas ima neku životnu filosofiju možda je delimično formirana i zbog filosofa koji nam je najviše odgovarao sa čijim stavovima smo mogli najlakše da se poistovetimo. Eto recimo Makijaveli, iako ga ne pominje, javlja mi se da je Vučićevo usmerenje tog tipa i životno i političko.
Preporuke:
21
0
4 četvrtak, 10 jun 2021 11:39
nezadrživo srljanje u progres
Srednje stručne škole su puštene niz vodu onda kada su IT SMEROVI dati Gimnazijama.
Srednje stručne škole treba da budu rasadnik budućih inženjera i IT stručnjaka
a ne rasadnik fah idiota koji motaju kablove i svoj glas menjaju za 20 eura.
Preporuke:
17
2
5 četvrtak, 10 jun 2021 13:13
Filozofija ne nestaje, nego je grozomorni kvislinzi EU spremno uklanjaju iz stručnih škola po nalogu okupatora iz EU. Ovo javnost mora da zna, da ne bi naivno verovala potkupljenim rajetincima koji daju nepotpune i lažne informacije.
Po oslobođenju, suverenizaciji i komunizaciji Srbije, filozofija će biti u značajno većem obimu uspostavljena u svim osnovnim i srednjim školama kao obavezni predmet + dodatni izborni, kao što su etika, estetika, praktička filozofija, filozofija medija, filozofija humanog sveta, itd. Pored toga, kao i u Rusiji, biće prisutna na svim fakultetima kao obavezni predmet + izborni predmeti.
Poumljenje Srbije je krajnji cilj. Filozofija je umno sredstvo na tom derijalitizovanom, plemenitom, humanom i vrednom zadatku za sve ljude, koji će živeti u dekolonizovanoj, slobodnoj, socijalističkoj i neposredno demokratskoj Srbiji.
SLOBODNA SRBIJA ☆ NIKAD u EU-NATO rajh!
ŽIVELA FILOZOFIČNA, EROSNA, PRIRODOLjUBIVA I RAZIGRANA OTADŽBINA!
Preporuke:
44
2
6 četvrtak, 10 jun 2021 13:14
Ko 123
Čovek bez filozofskog obrazovanja je polucovek, nesto što je pobeglo od životinje , a nije stiglo da postane čovek.
Preporuke:
25
1
7 četvrtak, 10 jun 2021 16:02
penzioner Cviko ,
Setimo se da su kod nas posle drugog sv. rata iz škola izbacili "svetosavske balove" i Etiku. Ovaj proces je nastavljen poklanjanjem ocena i potom prodajom diploma. Filosofija je uz obezvređenu pedagogiju i sociologiju sledeća koja se izbacuje iz škola. Smanjen je i broj časova fiskulture. I šta očekivati od "budućih ŠKOLOVANIH kadrova?
Preporuke:
9
3
8 četvrtak, 10 jun 2021 16:36
Onako
kako je predstavljana kroz udzbenike, kao niz prica o tome kako je koji filozof "izmislio" "svoju" filozofiju, nije ni potrebna.Neshvatanje Makijavelija, poistovecivanje njegove filozofije politike sa Vucicem,gotovo svakodnevno po medijima i komentarima, je pravi primer uzaludnosti predavanja iz filozofije.Mi zivimo u veku filozofije, svaki problem koji se pojavi ekonomska kriza, imigranti, pandemija, otvori sva najdublja pitanja slobode, identiteta i razlike (drugog i drugacijeg),drzave,globalizma, polnosti i tela, tehnologije i tela...ali, filozofije nema.U svetu nauke, filozofija nije ni sluskinja, kao u Srednjem veku, inace zlatnom veku filozofije, vec ukras, deo "opsteg obrazovanja" koje ima funkciju ucestvovanja u kvizovima i zavodjenja preostalih devojaka koje se pale na "pamet".Filozofe su zamenili psihijatri, lajfkoucevi,ucitelji joge, nutricionisti i tablete.Jutjub je omogucio ljudima da, konacno, slusaju, uce i slazu se sa sebi podjednako glupima.
Preporuke:
15
0
9 četvrtak, 10 jun 2021 17:46
Shabban
Sta ce pilozopija u skolama kad imate obaveznu vjeronauku od prvog do osmog po dva casa sedmicno.
Treba,bre,izbaciti i Vukov pravopis i vratiti onaj
prije Vuka.
Nije nase da mislimo,nije nase ni da citamo Bibliju,
nego samo ono sto nam pop isprica.
Jerbo je po danasnjim SrBendama Vuk razorio bice
srBskog naroda.
Moja snaha,nedavno zavrsila srednju skolu u Sopotu,
pita moju babu od 86 godina koliko je 6x6,jer ne moze
izracunati bez kalkulatora.
Preporuke:
16
3
10 četvrtak, 10 jun 2021 18:50
drveni filozofi
Filozofija je ozbiljna disciplina koja nije za svakog. Opravdano je isključiti je iz obrazovanja za tehnička i zanatska zanimanja. Ni po gimnazijama nema mnogo interesovanja za nju, predaje se kao istorija i uči bubanjem, predaju je i oni koji nemaju ni smisla, ni obrazovanja za nju.
Ko od tih - retkih - učenika želi nešto da nauči, može lako da danas pronađe šta treba na internetu. Ne treba maltretirati sve druge zbog jednog, ili nijednog u generaciji.
I, ne samo filozofijom, već i još nekoliko predmeta.

Čudo je kako odrasli nemaju granica kada decu treba opteretiti svime i svačim.
Preporuke:
1
9
11 četvrtak, 10 jun 2021 18:59
Zvonimir Bgd
Kada u školskoj zgradi budu sve naučili iz predmeta Etika, izaći će na ulicu i suočiti se sa stvarnim životom
Preporuke:
5
0
12 petak, 11 jun 2021 08:31
oki
Ja filozofiju rado citam. I dalje, s vremena na vreme, kupim poneku knjigu iz nje. Meni licno, daleko je zabavnija od raznih bajki i fantasticnih prica. Sasvim je drugacijeg, dovoljno interesantnog karaktera, u odnosu na nauku. Slicno vazi i za druge svetove, kao sto su to, na primer razne umetnosti. Ne gledam televiziju, sadasnju razbibrigu, te, na osnovu iskustva pisem, neuporedivo je bolja od nje. U istu kategoriju kao televizija, spadaju spadaju i mnogi ljudi i desavanja koja prosto izbegavam. Sta mislite: zasto ?
Preporuke:
6
0

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner