среда, 06. јул 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Мој одговор Инцку - Никад нисам нити ћу икада као судија применити било који акт који је наметнуо високи представник

Kоментари (28) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 24 фебруар 2021 13:16
Преторијанац
Господине Благојевићу честитам Вам на ставу који сте заузели и изнели у тексту јер је вредан сваког поштовања.
И људског и професионалног.
Препоруке:
85
1
2 среда, 24 фебруар 2021 16:04
Хвала судија!
Судска грана власти је прво што окупатор уништава у окупираној земљи! Кад нема суда да законе брани, закони не вреде ништа! Колико год се Маја Гојковић и њени претходници и следбеници хвалили бројем донетих закона, овде влада безакоње!
Препоруке:
49
2
3 среда, 24 фебруар 2021 17:49
Orlova Sloboda
Svaka čast!
Препоруке:
49
1
4 среда, 24 фебруар 2021 19:10
Моја порука Инцку јесте:
Далеко ти кућа од моје куће!
Препоруке:
42
1
5 среда, 24 фебруар 2021 19:24
Рајко
На основу ког правног акта Инцко може некога да смени?
Препоруке:
35
1
6 среда, 24 фебруар 2021 20:10
александар
Свака част за овог нашег јунака.
Не знам само како онај одвратни аустроугарски гаулајтер може да смени судију ако се томе успротиве институције Републике Српске.
Ако га бечка сподоба смени, како може да спроведе своју "одлуку" уколико органи Српске буду сложни и одбију да то спроведу.
Судија треба да настави да долази на посао, да нормално суди, суд да настави да му исплаћује плату, да се сви органи Српске праве да се није ништа десило и да не спроводе Поћорекову "одлуку".
Поћорек нема механизам да спроведе своју "одлуку" ако Српска то не прихвати.
Масовни и потпуни бојкот и одбијање да се повинују.
Препоруке:
41
1
7 среда, 24 фебруар 2021 23:08
Hrundi V. Bakshi
Подржао бих став Александра, да окупатор не може спроводити своје одлуке без домаће сарадње и подршке. Уколико колаборација изостане, окупација постаје прескупа. Зато су први циљ ослободилачких покрета колаборационисти, а не страни окупатори. НПр. педесет хиљада Британаца је владало стотинама милиона Индијаца захваљујући колаборацији. И није их мирољубиви, али пркосни Ганди истерао из Индије, већ Баратија која је у то време покренула ликвидације колаборациониста. Турци су Балканом владали вековима захваљујући масовној колаборацији (и данашња структура становништва је индикатор те масовности, док је број самих Турака био занемарљив па зато турски није ни постао језик колаборациониста). У таквој констелацији, окупатору онда преостаје само геноцид, чишћење територије и трансплантација становништва лојалним људима, као што су Англи учинили у Северној Америци. Да ли Инцко и они које он представљају имају снаге и воље за такво екстремно решење?
Препоруке:
20
0
8 среда, 24 фебруар 2021 23:44
VK ambasador
Svaka cast takvom Srbinu.I znanje i hrabrost i doslednost.Neka vide akademici a i profesionalni srbomrzitelji pravu argumentaciju i ljudski stav.Kad takve imamo, a koji su javno nevidljivi, ne razmecu se nicim, kao narod imamo buducnost veliku i za druge primernu.Otadzbini se sluzi na svakom mestu.
Препоруке:
19
1
9 среда, 24 фебруар 2021 23:56
Алекс
Човјек од професионалног и моралног интегритета
Препоруке:
20
0
10 четвртак, 25 фебруар 2021 02:11
Рајетинац
Bolje grob nego rob!
Препоруке:
16
3
11 четвртак, 25 фебруар 2021 09:32
Lola
Bravo care, tako se brani država.....a ne ko ovaj naš šizoje i svi oni pored njega.
Препоруке:
14
2
12 четвртак, 25 фебруар 2021 09:56
Sudac misli da visoki predstavnik ne može nametati zakone, a neki drugi njegovi kolege misle da mu pripada spomenuto pravo.

Ali završnu odluku o tomu donosi Ustavni sud BiH.

Jasno je da taj sud, kao što je slučaj na Balkanu i šire, može zanemariti ustavne i zakonske odredbe.

Ali prvo treba predati ustavnu tužbu i pričekati odluku.

Do tada je ovakvo postupanje teško kršenje sudačkoga kodeksa jer sudac nema pravo propitkivanja legalnosti zakonskih i drugih akata.---


није тешко запазити, чак и правном лаику, како нигдје није прописано да високи представник може овдје да намеће законе или било које друге правне акте.
Препоруке:
2
11
13 четвртак, 25 фебруар 2021 10:37
Aca
Glavna zabuna ovde nastaje od stava da se ovde tumače pravni akti i njihovo dejstvo. Niti visokog prestavnika zanima pravo niti pravda.Radi se o visokom predstavniku,čoveku sa one strane zakona, ostrašenog, bez morala, prepunog mržnje prema Srbima koju on jedva da i može da sakrije, čovek koga istinsko pomirenje i mir u BiH zanima kao lanjski sneg.
Препоруке:
14
0
14 четвртак, 25 фебруар 2021 10:44
...
Bravo! Čovek sve lepo objasnio! Da nam je više ovakvih kvalitetnih ljudi...
Препоруке:
13
0
15 четвртак, 25 фебруар 2021 10:53
Звонко
Спроводити закон, па макар свет пропао. Ова моја парафраза у односу на познату правну изреку илуструје поштење овог судије.
У питању је Човек са великим Ч.
Дакле то нам је узор.
Препоруке:
11
0
16 четвртак, 25 фебруар 2021 11:09
@DŠ
Уз уважавање вашег залагања да би Уставни суд БиХ могао бити средство за прекрајање и оживљавање тамнице народа зване БиХ (Коминтерна, Словенци и Хрвати су тако посматрали Југославију и сви им дадоше за право, па је логично тај став пројектовати и на БиХ) не треба сметнути ума изузетно велико учешће Американаца у конструисању Дејтонског оквира који, можда, допушта редовним судовима да се изјашњавају о питањима уставности и законитости, баш као у САД. За претпоставити је да је професионални судија итекако промислио о изношењу свог става и не би му се тек тако десио превид на којем инсистирате.
Препоруке:
6
2
17 четвртак, 25 фебруар 2021 11:20
Жив и здрав био, Благојевићу!
Тако се бране српски интереси у бившој БиХ против антисрпских, окупационих НАТО гаулајтера.

Баш као што и власти Републике Српске нису и неће у свом Службеном гласнику објавити нити један наметнути, у Сарајеву и бриселско-вашингтонским централама креирани, "едикт", "хатишериф", Uказ, "тј. "закон" у виду извршне наредбе канцеларије аустроугарског ниског окупационог представника Империје Инцка.
Препоруке:
5
0
18 четвртак, 25 фебруар 2021 11:29
криза идентитета
DŠ = DAEŠ
Препоруке:
4
1
19 четвртак, 25 фебруар 2021 12:53
Ja sam napisao kako stvari stoje. Nisam državljanin BiH, stoga me uopće ne zanima kako će se to rasplesti. Zato sam maksimalno objektivan. Samo navijam za poštovanje pravnoga poretka, istodobno svjestan da se on krši na svim razinama.Pozivanje na prošlost i nečasne sile koje navodno žele uništiti srpstvo, hrvatstvo ili nešto treće potpuno je neprimjereno.
Препоруке:
1
7
20 четвртак, 25 фебруар 2021 12:59
ANALITIČAR
Republika Srpska nije sredina koja voli izdajnike i kolaboracioniste. Zrela nacionalna država. Zato pobjeđuju Dodik i SNSD i patriotska koalicija oko SNSD, i zato gubi opozicija naslonjena na muslimansku obavještajnu zajednicu AID, opozicija naslonbjena na okupatorske antisrpske ambasade USA i Britanije. O Srpskoj će se u Banja Luci odlučivati, ne u američko-britansko-tursko-bošnjačkom Sarajevu.
Препоруке:
4
1
21 петак, 26 фебруар 2021 19:17
Vlada
@DŠ
"Do tada je ovakvo postupanje teško kršenje sudačkoga kodeksa jer sudac nema pravo propitkivanja legalnosti zakonskih i drugih akata."

Hm... a ko onda u osnovi ima pravo onda da uopšte to čini ako ne sudija, naročito u obrazloženju svoje odluke a on je to ovde učinio jer po definiciji, morao je da obrazloži svoju odluku zašto je prenebregnuo jedan Zakon pozivajuči se na starije odnosno više Zakone i medjunarodne pravne norme.

Poenta je, koliko je ranije već bilo postupaka gde su od uticaja bili neki od Zakona koje su po svojoj volji doneli i trenutni i prethodni visoki predstavnici i što već mnogo ranije nije bilo ovakve reakcije postupajućih sudija.

I za kraj, da li uopšte mislite da je iole u redu da u XXI veku bilo koje telo ili još gore, pojedinac, koristi takva i tolika diskreciona prava kao što su ih koristili visoki predstavnici u BiH?

Kada je pojedinac poslednji put nezavisno od bilo kog izabranog tela imao pravo postavljanja Zakona bilo gde?
Препоруке:
1
0
22 субота, 27 фебруар 2021 09:23
Samo suci Ustavnoga suda, a to vrijedi u svakoj civiliziranoj državi, smiju ocjenjivati legalnost nekoga zakona.

Drugi suci nemaju takve ovlasti.

Mnoge stvari nisu pravedne,ali pravo nije pravda.

Pravo je poštovanje ustava, zakona i podzakonskih akata.

Oni mogu biti vrlo nepravedni, ali su za sve obvezujući do trenutka kada ih ukine Ustavni sud.
Препоруке:
0
0
23 субота, 27 фебруар 2021 19:15
Звонимир Бгд


Суд суди на основу устава и закона. Пресуде доноси или судско веће (троје или више судија) или појединачни судија као инокосни судијски орган. Устав и закони доносе се по прописаној процедури тј. такође на основу устава и закона, осим у случају уставотворне скупштине. У случају данашње БиХ, извор легалности јесу Дејтонски споразум, резолуције СБ УН и сам устав и закони БиХ. Судија Благојевић наглашава да није дужан поступати по правном акту који је ништаван. Он, дакле, не тумачи правни акт који је Инцко донео, него констатује да је тај правни акт неуставан, незаконит и да нема извор овлашћења ни у једном међународном правном акту. Неуставан је јер га устав не прописује, не постоји у уставу. Незаконит је јер нема правни основ ни у једном закону. Без овлашћења је, јер особа која га је донела на то није имала право (овлашћење) да га донесе. Не постоји објективнији начин сагледавања правног поретка. О правди други пут, јер је то много сложенији појам, такорећи филозофски.
Препоруке:
0
0
24 понедељак, 01 март 2021 17:54
Opet ponavljam, samo suci Ustavnoga suda mogu neki zakon proglasiti neustavnim.
Препоруке:
0
0
25 понедељак, 01 март 2021 17:55
Kako ne tumači ako ga proglašava nezakonitim!?

A to nije posao suca nižerangiranoga suda.


---

Он, дакле, не тумачи правни акт који је Инцко донео, него констатује да је тај правни акт неуставан, незаконит и да нема извор овлашћења ни у једном међународном правном акту. Неуставан је јер га устав не прописује, не постоји у уставу.
Препоруке:
0
0
26 понедељак, 01 март 2021 21:27
Teško je o pravu raspravljati s osobom koja brani neobranjivo i usto pokazuje veliko neznanje.

Ustav ne propisuje i ne sadrži zakone.

Njih donosi vladajuća većina.

Jedino Ustavni sud procjenjuje je li neka osoba ili više njih nisu imale pravo donijeti određeni zakon.


----

Неуставан је јер га устав не прописује, не постоји у уставу. Незаконит је јер нема правни основ ни у једном закону. Без овлашћења је, јер особа која га је донела на то није имала право (овлашћење) да га донесе.
Препоруке:
0
0
27 уторак, 02 март 2021 15:47
Звонимир Бгд
Наравно да устав не садржи законе. Не знам одакле се из мог коментара извлачи такав закључак. Али, зато, устав посредно усмерава нормативу закона, јер они не би смели да буду у супротности са уставом. Није морао Инцко то да уради, могао је и Додик или Изетбеговић, ви или ја, свеједно би такав правни акт био ништаван и по њему се не може поступати. Јер не постоји правни основ за његову примену. Нити је у уставу БиХ предвиђен, нити је особа која га је донела за то овлашћена. Зато судија Благојевић ни на који начин не тумачи Инцков правни акт, већ га игнорише као неоснован и ништаван. Постоји више врста тумачења права, закона и уопште правних аката. Овде тога нема. Чак ни оригинарног тумачења правне норме.
Не знам ко све "pokazuje veliko neznanje" у вези са правом и уставом, али у такве се судија Благојевић свакако не може убројати. Он је у свом тексту правнички јасно и недвосмислено објаснио и доказао Инцкову противправну злоупотребу овлашћења.
Препоруке:
0
0
28 четвртак, 04 март 2021 12:34
Dokazivao ja neustavnost zakona, Vi ili sudac Blagojević, to je ćorav posao!

Samo su ustavni suci ovlašteni za takvo postupanje.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер