Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Darina poruka

Komentari (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 23 februar 2021 03:04
MT
Izvanredan tekst koji ističe ono najvažnije:
sami smo sebi najveći neprijatelj. Jasenovac i ostala stratišta u periodu NDH odslikavaju srž ustaštva ali ujedno i najveću srpsku sramotu.Ko nam je dao pravo bestidnog nezameranja i ćutnji?
I sam sam imao mnoštvo prilika u razgovoru sa strancima, argumentima, mučno opovrgavati marljivo i studiozno plasirane medijske laži drugih.
Ali se time ni za promil nije moglo promeniti javno mnjenje kojim smo lažno stigmatizirani,a time stvarali plodno tlo kreiranju politike prema Srbiji. Oni čija je to dužnost bila i za koju su izdašno bili plaćeni, ne samo da to nisu činili, već dobrim delom i sami u blaćenju saučestvovali. Što zbog ličnih interesa i stvaranja karijera u inostranstvu o trošku nevinih ili zabluda da će nas od oprosta i velikodušnosti više ceniti.
Na besmisleno pravdanje da smo zbog Tita i ostalih naših posleratnih izaslanika bili prinudjeni zabijati glavu u pesak, moje prosto pitanje: a na čijim plećima su isti iznedreni?
Preporuke:
40
4
2 utorak, 23 februar 2021 10:36
Ljiljana
Zbog bratstva-jedinstva smo ćutali i nismo 'talasali' i to nam je najveća greška. Trebalo se to rešiti mnogo ranije, a i 'naš' Tito nikad nije posetio Jasenovac, a na otvaranju spomenika od strane Krajačića (Kameni cvet), je bilo strašno što je neko rekao da nas nisu dovoljno pobili. Sa ovim filmom smo počeli, treba još takvih filmova, i pokazati ih zapadu, da vide kakvi su im bili miljenici, mada to i sami znaju, naročito Nemci. To nije film protiv Hrvata, već anti- ustaški film.
Kad sam odgledala film, ovde u Australiji, sva uplakana, sam zapalila kandilo i za pok. Balaševića, čijem sam koncertu u Sidneju prisustvovala, pre iks godina.
Preporuke:
27
3
3 utorak, 23 februar 2021 10:43
Muzej žrtava genocida
Muzej žrtava genocida početkom godine objavio je zbornik svedočenja jasenovačkih zatočenika sačinjenih u Komesarijatu za izbeglice 1942. godine u Beogradu. Svako ko je zainteresovan za knjigu može je dobiti na poklon.
Preporuke:
29
1
4 utorak, 23 februar 2021 11:52
marlon
ne razumem autora teksta, sto je po njemu bio problem da neko oda pocast pesnickoj legendi balasevicu? zar je gledanje filma bilo pod moranje kao u komunizmu pa ako nas neko pita o njemu a mi ne znamo, postajemo moralni otpad i drzavni neprijatelji?
na stranu moje misljenje o samom filmu koje necu ovde iznositi jer cu prvo sacekati diklicev i zafranovicev film deca kozare.
jasenovac je nesto slicno kosovu za koga lepo rece milan st. protic da je duhovna a ne teritorijalna vertikala srpstva. jasenovac je nasuprot kosovu vertikala srpskog stradanja i malicioznosti tipa da svi moramo stati iza necijeg autorskog dela kao arhetipom tog stradanja, nimalo ne odskace naprednom paralelom da ako ti se ne svidja spomenik stefanu nemanji ostajes u istoj grupi obelezenih iako znas mnogo bolje od njih sta je studenica.
umetnicko delo se odmah prepozna...za umetnicko delo ako ga neko oblati ili ne prizna, ne treba autor podnositi sudske tuzbe...i pred njim prestaju sve rasprave.
Preporuke:
4
56
5 utorak, 23 februar 2021 15:38
siniša @ MT
A čiji si ti?

Jasenovac srpska sramota i krivica? Tebe treba uhapsiti. Sram te bilo. Šta su to mogli da urade? Eto Jeremić je koristeći poziciju Generalnog sekretara UN organizovao jedinu izložbu u zgradi UN.

Sile zla su tako jake da je to vrlo teško ponovo napraviti. Pogledaj kakva je bila reakcija nacističkog lobija u vezi filma Dara. Nisam siguran da i ti nisi deo tog lobija.

Jasenovac jeste mesto stradanja Srba, ali je i potvrda slobodarske uzvišenosti i moralne ispravnosti. Ubijeni su se samo zato što su se razlikovali od ustaša i onih koji su stajali iza ustaša, katoličke crkve i Hitlerove Nemačke.

Zar nije čast i ponos biti ubijen jer ne pripadaš katoličkohj crkvi i Hitlerovoj Nemačkoj. To nije sramota, to je velika čast i uzvišenost.

Stradati jer si drugačiji, jer si bolji.

SRBI SU STRADALI U JASENOVCU JER SU BILI BOLjI, JER SU BILI VIŠE LjUDI OD ONIH KOJI SU IH TAMO UBILI.
Preporuke:
25
12
6 utorak, 23 februar 2021 16:17
Vasilije
Nije se cekalo 70 godina da bi neko saznao nesto o Jasenovcu. Ko je hteo, a nije bilo zabranjeno mogao je da cita iz tadasnjih udzbenika, dokumentarnih filmova Lordana Zafranovica i drugih. Poema Jama od IG Kovacica obradjuje tu temu. Da li su djaci isli na eskurzije u Jasenovac? Jesu, ali bivsi komunisti koji su hteli stanove sa 8 soba, pravili su se da ne znaju za Jasenovaz, kao bivsi urednik Novosti Dmitrovic, a ziveo je nadomak Jasenovca. Sve su to gluposti i vi sada smanjujete zrtve koje je uradila ondasnja komisija. To radite u saradnji sa ovima iz sveta kojima se slihtate i ljubite tamo gde sunce ne sija.
Preporuke:
19
4
7 utorak, 23 februar 2021 17:28
Veliki JOVAN DUČIĆ nas je upozoravao još pre 80-ak godina
"LIČKI MUČENICI"

Streljaju i sad na svim poljima,
pored svih puta stoje vešala;
Padaju bolji sve za boljima.
S tlom srpskim krv se srpska smešala.

Kroz noć se redom crkve zažare -
Sveci su s nama zločin podneli;
Svud po putevima slepi stražare,
I oči su im drugi odneli.

Svima su bele ruke prebili,
Da ih u nebo ne bi dizali,
Svetu reč srpsku svud su trebili,
Kao hijene krv su lizali.

Svud su s krstom vojske hodile,
Pratili s crkve zvučni zvonovi;
I s molitvom su vođi vodili -
"Ora pro nobis!", huče dolovi.

A osvetnik je žrtvu pratio!
Za mučenikom idu heroji!
Put nevinih je Bog pozlatio:
Samo se groblje žrtvih prebroji...

(„Amerikanski Srbobran“, 13. septembra 1943.)
Preporuke:
19
2
8 utorak, 23 februar 2021 17:44
Kako su Srbi postali stranci u sopstvenoj kući... "Loman je rode most na provali!"
Jugoslavizam je bio stranputica i bespuće, vratolomija i samoubistvo.

https://www.rastko.rs/istorija/jducic-jugoslovenstvo_c.html

(Jovan Dučić: Radi pravilnije orijentacije "Jugoslovenska ideologija i istina o Jugoslavizmu", Amerikanski Srbobran, 1942.)

"HORDA"

Mi nismo poznali vas po zastavama,
Ni vaše heroje „od lavova ljuće”
Sve na kolenima vukli ste se k nama
Noseć mač ubice i luč palikuće.

Bez buktinja ide ta vojska što ćuti,
Požar sela svetli za marševe gorde…
Vaše gromke himne ne čuše nam puti:
Nemo ubijaju decu stare horde.

Polomiste više kolevki, o srama!
Nego herojima otvoriste raka,
Podaviste više njih u posteljama,
Nego što ste u krv srušili junaka.

Uzeli ste oči freskama sa svoda,
Glave kipovima heroja iz bajke;
Spržili ste seme u strahu od ploda,
I reč ubijali ubijajuć majke!

Presiti se zemlja od krvavog vala,
Ali vam pobeda ne osvetli lice;
Jer lovor ne niče s bunjišta i kala,
On je za heroje, a ne za ubice!
Preporuke:
14
2
9 utorak, 23 februar 2021 19:39
Darina Poruka iz Toronta
Mnogo lutalica na Netu a i lovaca lutalica.Dara smo Mi nekada a sada čitamo poruke Darine.I Tvoje.Hrabrost.Kukavice su ptice.Kukaju da bi odbranile male kukavice.Mnogo Orlova zbog klime..i prirode.Naš film Kako Gordo to Zvuči.
Preporuke:
2
1
10 utorak, 23 februar 2021 19:40
Možda ne bi bilo loše da autor teksta pogleda i ove ovde filmove.
https://cinestartvchannels.rs/film-serija/u-lavirintu-lazi/

https://tvprofil.com/rs/film/5185256/narod-protiv-frica-bauera

Za uvide sa manje zabluda, i te kako vredi pogledati i film Lordana Zafranovića "Krv i pepeo Jasenovca".
Preporuke:
38
3
11 utorak, 23 februar 2021 21:10
Zoran Živković
Ne znam kako da se objasni ali je ovo ozbiljna psihološka kolektivna bolest Srba, da se ulaguju svojim zlikovcima i da slave one koji pljuju po njima. Pa godinama slušamo da izbeglice iz hrvatske zovu ustašama, sa kosova šiptarima, iz bosne mujama itd. Nije to više nikakav autošovinizam, to je ozbiljna psihološka bolest i kod Srba u Kraljevini i kod Srba u titoustašoslaviji. Treba očekivati uskoro i tompsona u Areni 10.04.2021. Tačno je napisao jedan prethodni komentator: to su bili hrvati katolici monstruozni zlikovci.
Preporuke:
7
2
12 utorak, 23 februar 2021 21:26
pogledaj sebe anđele
MT
Na besmisleno pravdanje da smo zbog Tita i ostalih naših posleratnih izaslanika bili prinudjeni zabijati glavu u pesak, moje prosto pitanje: a na čijim plećima su isti iznedreni?


Hm, a - latinica?
Preporuke:
6
10
13 utorak, 23 februar 2021 22:05
...
Sjajan film! Rusi su ga već okarakterisali kao Srpski odgovor falsifikatorima istorije
Preporuke:
11
1
14 utorak, 23 februar 2021 22:09
Aleksa
za "siniša"
lik kojem se obraćate nije u stanju da vas razume.

i još:
"Zar nije čast i ponos biti ubijen jer ne pripadaš katoličkohj crkvi i Hitlerovoj Nemačkoj. To nije sramota, to je velika čast i uzvišenost".

To je misao, visoko podignuta sa zemlje, ali nije i život, život umorenih, svakog ponaosob. Ostajući na zemlji, oni su bili život i hteli da žive. oni su bili život svoj i naš, njihov im je oduzet...

Biti drugačiji je sasvim dovoljno.

Pozdrav
Preporuke:
5
2
15 sreda, 24 februar 2021 04:23
"Panter"
Istina ne može biti propaganda jer u protivnom bi svako istinoljubiv i pravdoljubiv ko govori istinu mogao biti ućutkan kao neko ko širi propagandu.
Preporuke:
5
0
16 sreda, 24 februar 2021 10:28
Dragan Pik-lon
Ne zaboraviti niti oprostiti!Oprosticemo a necemo zaboraviti tek kad ustaski pravni naslednici(sinovi i unuci)se pokaju.Sami se uzvise do-K a t a r z e-!Da bi uopste dosli na tu ideju moraju prvo prestati slaviti ''Oluju''kao zavrsnu operaciju Genocida,na kraju 20.veka koju je osmislio Pavelic i njegov ministar Budak.Tudjman je njihove misli realizovao zajedno sa Amerikancima.Nesmemo zaboraviti da je Republika Krajina bila pod zastitom Ujedinjenih Nacija....!
Preporuke:
8
0
17 sreda, 24 februar 2021 10:32
nikola
Za mi krivi.Sada kada je prilika da im se kaze u lice sve.Mi smo cutali zbog Bratstva -Jedinsta.Iz svih tih njihovih kritika se vidi da se oni poistovecuju sa ustasama.
Preporuke:
4
0
18 sreda, 24 februar 2021 17:49
nikola
Po meni Darina poruka treba da bude Srbi osvestite se konacno isvim tim koji su se prodali za "Vecewru"trebakonacno reci u lice istinu.Ako Hrvatska daje takve komentare znaci da ona stiti Ustse sto uostalo0m nije nista novo.
Preporuke:
4
0
19 sreda, 24 februar 2021 22:08
Radmila
@Siniša
Poštovani,
Mislim da ste pogrešno razumeli komentar na koji ste imali repliku-akcenat je bio na našoj sramoti, jer 75 godina nismo ništa uradili da oglasimo srpski pogrom i žtrtve u Jasenovcu; naprotiv, ko je imao mogućnost da obznani zločine koji su tamo činjeni,deluje da je preferirao da ćuti i prećutkuje činjenice o njima, iz nemara ili potencijalne lične koristi, umesto da se potrudi da se ta naša nesreća objavi. I sa verske tačke gledišta, jer ja sam tako razumela Vaš komentar, važan aspekt čini pominjanje stradanja koje je od strane srpskog potomstva izostalo, nažalost.
I ne samo da je trebalo ta zverstva odavno objaviti, već ne dozvoliti da padnu u zaborav, zbog budućih generacija, jer sećanje pomaže da se neke situacije nikada ne ponove i da se određene matrice prepoznaju.
Svaka čast V. Jeremiću, Antonijeviću, Zafranoviću, ali oni su izuzetak koji potvrđuje nama, nažalost, svojstveno pravilo.
Preporuke:
7
0
20 četvrtak, 25 februar 2021 14:22
siniša @ Radmila
Izvinjavam se ali se ne slažem.

Imao sam možda deset godina sada imam preko šezdeset, ali se živo sećam. MOj deda po majčinoj linije je sahranjen nakon iskopavanja iz jame u Opuzenu.

Sahranili su ih, njih 164 muškarca starija od šesnaest godina i jednu ženu u zajedničkoj grobnici ispred jedne pravoslavne crkve. Ta crkva je čudo. Sagrađena je 1864. godine. Gradnju su finansirali neki Rusi, kažu i car lično, ali i lično sultan Abdul Aziz lično, je dao pare. Ne znam ni kako ni zašto, ali sultan lično dao pare da se izgradii ta crkva. Mala prelepa.

I tu odmah pored nje kosturnica. A na kosturnici latinicom ispisana imena i epitaf žrtve okupatora.

Evo vidimo da latinicom pišu Hrvati, a ćirilicom Srbi. Znači sahranjeni su Hrvati. I nisu ih ubili ustaše nego "okupatori".

Danima su se članovi porodice bunili i zbog što nije ćirilica i što ne piše da su Srbi koje su ubili ustaše.

Releno im je da će biti pohapšeni.

Svi su znali sve i učinili šta su mogli.
Preporuke:
3
1
21 četvrtak, 25 februar 2021 22:03
siniša @ Radmila br.2.
I šta se desilo. Dakle imena su napisana latinicom. Na epitafu piše " žrtve okupatora", i kad se celokupan srpski živalj odatle iselio 1992. crkva je pretpočinjeena katoličanstvu. Građevina. Na kameni krst u pročelju crkve taj iz 1864 je probušen i utaknut metalni. Razlika je u proporcijama. Kameni krst je pravoslavni jer su svi kraci iste veličine, a metalni je katolički jer su kraci dugačije oformljeni.

Znači ako bi neko za sto godina, ili manje za pedeset u te zarasle spomenike nešto tražio našao bi da je spomenik latinični ( reče "brzi" latinica hrvatski, ćirilica srpski )

I najvažnije, žrtve okupatora. Samo je pitanje koga, italijanskog, Italijani tu nisi nikome dlaku sa glaver skinuli, ili srpskog. A žrtve Hrvati.

Najmarkantniji detalj je da je u tom prećenju zatvorom se najviše isticao jedan Srbin, jedan jedini koji je bio na tom masakru i ostao živ. Predsednik udruženja boraca, iako se nije borio.

Što bi moja tetka Mara javno rekla " Dušane da si valjao ne bi ostao živ".
Preporuke:
3
0
22 petak, 26 februar 2021 01:11
Ganimed
@ siniša
Najmarkantniji detalj je da je u tom prećenju zatvorom se najviše isticao jedan Srbin, jedan jedini koji je bio na tom masakru i ostao živ.
Vrlo je karakteristična ova vaša "opaska"! I veoma mnogo govori o nama, Srbima. To me navodi na zaključak da smo najgori i najluđi narod na svetu.
Dozvolite da ovu svoju drsku fantazmagoriju potkrepim još jednim detaljom: slučajno sam juče natrapao na TV Hepi na jednu popodnevnu emisiju u kojoj je gost bila jedna žena koja je kao devojčica bila zatočena u logoru Jasenovac. Preživela je. Dok je živela u Hrvatskoj posle rata, tvrdila je, većina su mislili da je ona Hrvatica. I maltene s ponosom je istakla da njena rođena ćerka sve do 1991. godine (kada je imala oko 30. god. ako sam dobro shvatio), nije znala koje joj je majka nacionalnosti, niti je znala da joj je majka bila u logoru!
Dalje nisam gledao.
Pomerite se s mesta!
Preporuke:
2
0
23 petak, 26 februar 2021 13:48
siniša @ Ganimed
Niste u pravu. Osim tog Dušana ja sam viđao i Tomu Bebeka koji je bio "aktivan" kao ustaša u mnogim jamamam i stratištima i koji je osuđen baš za tu jamu Opuzen. Odležao je deset godina i amnestiran.

Viđao sam ga kako ide kroz to selo sa rukama na leđima zagledan u samoga sebe. Ni pogled nije nigde skreta ni reč progovarao.

I šetamo se ja i jedan moj drugar, sada je pukovnik u penziji, i bio je stariji od mene godinu dana. On je znao ko je Tomo Bebek. Ja nisam. Ja tu nisam živeo, došao bih jednom ili dva puta godišnje na dan ili dva.

I kaže meni taj drugar. " Hajde da ga zezamo" Ja se složim.

I taj moj drug, Nikola se zvao, stade pred Bebeka i podiže ruku kao da pozdravlja Hitlera. " Hajl Hitler!"
U tom času amnestirani ustaša pogleda, ozarenog lica, stade u tvrdi stav mirno, podiže desnu ruku u karakterističnopj pozi i reče " Hajl!"

Ako su Srbi najgori narod, imajući u vidu onoga Dušana, kakvi su Hrvati imajući u vidu Tomu.

GENERALIZIRANjE JE POTPUNO POGREŠNO!
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner