Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Velika iluzija Srbije o ulasku u EU

Komentari (22) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 10 februar 2010 14:12
racel
Vara se autor kad pise da vecina Srba misli i zeli da Srbija sto pre udje u EU.-Vecina Srba misli da ce ona i pre toga da se raspadne.Razgovarala sam sa dosta Bugara, Rumuna i svi su rekli da njih niko nije pitao za ulazak u EU i da im je daleko bolje bilo dok su bili van nje.Eto,tako misli obican posten covek.
Preporuke:
0
0
2 sreda, 10 februar 2010 14:33
Goran Jevtović
Zbogom Srbijo, zbogom pameti. Amin.
Preporuke:
0
0
3 sreda, 10 februar 2010 15:17
brm
uraa
Preporuke:
0
0
4 sreda, 10 februar 2010 15:53
Mari
Dosta lagarija i zamlaćivanja naroda!
Srbija nikad neće biti primljena u EU. To je i javno rečeno u Bratislavi 2000. godine (pročitati pismo Vilija Vimera kancelaru Šrederu i deliti ga kao letak!).

Srbija mora biti jako mala i jako slaba. To je razlog što je Haškom tribunalu isporučen ceo srpski politički vrh i gotovo ceo, veoma uspešni, generalštab.
Preostao je samo general Mladić. On je još jedini harizmatični Srbin koji bi moćnima, makar i zakratko, mogao pomrsiti račune. A njima ništa ne sme stajati na putu ka Rusiji i njenom bogatstvu!
U pohodu na Rusiju, Americi, to jest krupnom kapitalu, ništa ne sme ostati iza leđa. Zato Srbija mora biti još slabija i zato njeno rastakanje još nije završeno. Otud ovo i ovoliko mrcvarenje naroda, otud i "Deklaracija o Srebrenici"...

Ali, "za utehu", Srbija biti "primljena" u NATO!

Pošto su i današnji varvari nažalost ljudi, ima nekog perverznog zadovoljstva u njihovom izazivanju rata među jednokrvnim i jednovernim narodima.
Vrhunac sladostrašća doživeće kad Srbi budu naterani da ubijaju Ruse, a Rusi primorani da ubijaju Srbe!
Preporuke:
0
0
5 sreda, 10 februar 2010 15:56
Vili Vimer: Pismo kancelaru Gerhardu Šrederu
Berlin, 02. 05. 00.

Veoma cenjeni gospodine kancelaru,

Krajem protekle nedelje bio sam u prilici da u slovačkom glavnom gradu Bratislavi prisustvujem konferenciji, koju su zajednički organizovali američko ministarstvo inostranih dela i American Enterprise Institut (Spoljnopolitički institut Republikanske stranke). Glavne teme skupa bile su Balkan i proširenje NATO-a.

Konferenciji su prisustvovali veoma visoki politički predstavnici, na što ukazuje prisustvo velikog broja predsednika vlada, kao i ministara inostranih poslova i ministara odbrane iz tog regiona. Među brojnim važnim tačkama, o kojima se raspravljalo, neke od tema zaslužuju da ih se naročito istakne:

1. Organizatori konferencije su zahtevali da se u krugu savezničkih država što je moguće brže izvrši međunarodno priznanje nezavisne države Kosovo.

2. Organizatori su izjavili da se Savezna Republika Jugoslavija nalazi van svakog pravnog poretka, a pre svega izvan Završnog dokumenta iz Helsinkija.

3. Evropski pravni poredak predstavlja smetnju za sprovođenje planova NATO-a. U tom smislu znatno je pogodniji američki pravni poredak za primenu i u Evropi.

4. Rat protiv Savezne Republike Jugoslavije vođen je da bi se ispravila pogrešna odluka generala Ajzenhauera iz doba Drugog svetskog rata. Zbog toga se iz strateških razloga tamo moraju stacionirati američki vojnici, te da se tako nadoknadi ono što je propušteno godine 1945.

5. Evropski saveznici su učestvovali u ratu protiv Jugoslavije da bi, de facto, prevazišli prepreku i dilemu koja je nastala posle usvajanja “Koncepta nove strategije” Alijanse u aprilu 1999. godine, odnosno nastojanje Evropljana da se prethodno dobije mandat UN ili KEBS-a.

6. Ne umanjujući važnost naknadne legalističke interpretacije Evropljana da je, naime, kod širenja zadataka NATO-a preko granica zakonski dogovorenog područja u ratu protiv Jugoslavije, bila reč samo o izuzetku,
Preporuke:
0
0
6 sreda, 10 februar 2010 15:57
nastavak Vimerovog pisma
...ipak je jasno da je u pitanju presedan, na koji se u svako doba svako može pozvati, i tako će mnogi ubuduće i da postupaju.

7. Valjalo bi da se prilikom sadašnjeg širenja NATO-a ponovo uspostavi teritorijalna situacija na prostoru između Baltičkog mora i Anadolije, kakva je postojala u vreme Rimskog carstva i to u doba kada je ono bilo na vrhuncu moći i zauzimalo najveće teritorijalno prostranstvo.

8. Zbog toga Poljska mora da bude okružena sa severa i juga demokratskim državama kao susedima, a Rumunija i Bugarska da obezbede kopnenu vezu sa Turskom. Srbija (verovatno zbog obezbeđivanja nesmetanog vojnog prisustva SAD) trajno mora da bude isključena iz evropskog razvoja.

9. Severno od Poljske treba da se ostvari potpuna kontrola nad prilazima Sankt Peterburga Baltičkom moru.

10. U svakom procesu pravu naroda na samoopredeljenje treba dati prednost nad svim drugim odredbama ili pravilima međunarodnog prava.

11. Tvrdnja da je NATO prilikom napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju prekršio sva međunarodna pravila, a naročito sve odgovarajuće odredbe međunarodnog prava – nije osporavana.

Posle ove konferencije, na kojoj se raspravljalo veoma slobodno i otvoreno, ne može da se izbegne važnost i dalekosežnost njenih ocena, naročito kada se ima na umu visok i kompetentan sastav učesnika i organizatora.

Američka strana, izgleda, svesna je i spremna da u globalnom okviru, zbog ostvarivanja svojih ciljeva, potkopa u ukine međunarodni pravni poredak, koji je nastao kao rezultat Drugog svetskog rata u prošlom veku. Sila ima da stoji iznad prava. Tamo gde međunarodno pravo stoji na putu, treba ga ukloniti.

Kada je sličnu sudbinu doživelo Društvo naroda, Drugi svetski rat nije više bio daleko. Način razmišljanja, koji vodi računa samo o sopstvenim interesima, može da se nazove samo totalitarnim.

S prijateljskim pozdravima,

Potpis Vilija Vimera

Izvor je NIN, 8.2.2007, prevod Nikole Živkovića sa nemačkog
Preporuke:
0
0
7 sreda, 10 februar 2010 16:53
Dragan Jagodina
Ako bi se i desilo da Srbija bude blizu ulaska u EU,pre nas biće primljena Hrvatska koja sigurno neće dozvoliti ulazak Srbije u EU jer će nas ucenjivati mnogo gore nego što je to njoj radila Slovenija.Slovenski narodi čitali su Bibliju samo nekoliko prvih stranica i kad su došli do trenutka kad je Kain ubio Avelja više nisu imali potrebu da čitaju dalje.
Preporuke:
0
0
8 sreda, 10 februar 2010 17:16
zvezdarac
Pozivam Božidara Đelića, ministra zaduženog za evropske integracija, da odgovori na ovaj članak EU-Obzervera, inače sajta koji za sebe tvrdi da je najčitaniji dnevni internet portal koji se bavi EU.
Preporuke:
0
0
9 sreda, 10 februar 2010 17:52
Vladimir Dž
Nažalost moramo da uđemo u EU jer bi nas međunarodni bankari opet izolovali i na kraju isprovocirali da nas proglase nekakvim odmetnicima “demokratskog sveta”. Ohrabruje činjenica da anti-globalistički pokret jača sve više u srcu globalizma tako da naš ulazak može da se podudari njihovom raspadu.
Preporuke:
0
0
10 sreda, 10 februar 2010 18:35
srbin
sto se mene tice,nemora nikada ni uci u eu!
Preporuke:
0
0
11 sreda, 10 februar 2010 19:39
Dejan
Meni je upalo u oči to da od 5. oktobra treba da prođe 20 godina da eventualno uđemo u EU. Toliko energije je bačeno na trabunjanje o "EVROPI", a toliko je malo urađeno. Pa da smo 20 godina pričali o razvoju Srbije i radili na tome, mi bismo 2020. već bili relativno prosperitetno društvo. Niko nas ni danas ne sprečava da izvozimo u EU i ostatak sveta, ništa osim katastrofalne politike kursa dinara. Srećom EU je pred ozbiljnom krizom. Ko zna engleski, nek` pročita poslednji članak Peta Bjukenena. Piše o raspadu EU. Između ostalog Grčka mora nekako da nabavi 75 milijardi evra da zakrpi budžetski deficit. Tih para jednostavno nema, jer su u krizi i Španija, Portugalija i Irska. Pitam se samo, koliko je podlosti i autodestruktivnosti potrebno pa da ove naše prodane medijske duše i političari ćute o ovome. I oni će živeti u ovoj zemlji.
Preporuke:
0
0
12 sreda, 10 februar 2010 20:18
PETI ELEMENT
Uzimajući u obzir geopolitički i ekonomski revitalizovanu Rusiju i efekte istog na zbivanja u Gruziji i Ukrajini..., uveren sam, NA ŽALOST, da će nam se prečicom ponuditi članstvo u EU ( NARAVNO BEZ KOSMETA ) i NATO, samo da se spreči prirodni i opravdani domino efekat jačanja uticaja Rusije na prilike u Srbiji i povratak nacionalno svesne i držvno odgovorne političke opcije.
Vlast nam je u predizbornoj kampanji nudila ILUZIJE O REFORMAMA, a sada će ponuditi REFORMU ILUZIJE ("blagodeti" članstva u EU uz BESKRUPULOZNO IGNORISANjE pitanja Kosmeta)... jer vreme izmiče za preuzete obaveze.
Elem, na srpskom narodu je velika odgovornost na predstojećim izborima, jer zla kob neće biti u tragičnom epilogu, već u onome što će uslediti nakon toga.
Preporuke:
0
0
13 sreda, 10 februar 2010 23:01
Zlotjko
Kome je do Jevrope... neka ide u Izrael...

Sto se mene tice, da bogda Hrvatska veceras usla u EU, da bog da nikad ne dozvolila da pridjemo toj tvorevini amorala i robovlasnika... da bog da ...

Ma...

Ja se selm u Rusiju, po mogucstvu u Sibir, ako ikad udjemo u ovu nakazu...

A sto se tice NATO pakta... sam ce on sebe uskoro pojesti... zver kad nema koga, ona pocne sebe da jede... a ocigledno je, da vise nema koga...
Preporuke:
0
0
14 sreda, 10 februar 2010 23:30
@Deajan
Ne verujem da ce mnogi nasi politicari ziveti u nasoj i njihovoj zemlji -omnogi od njih imaju dvojno drzavljenstvo i premljene pasose!
Preporuke:
0
0
15 sreda, 10 februar 2010 23:57
Manojlo
Obzirom koliko i kako se vreme sve više ubrzava, zahvaljujući stalnom napredku tehnologije i tehnike, zbog čega se i globalni "geopolitički" procesi odvijaju dvostruko brže nego pre samo 20 godina, veliko je pitanje šta ćemo uopšte zateći 2018 ili 2020 godine! Ja uopšte ne sumnjam da Eu kakvom je danas vidimo tada više neće ni postojati...Amerika, kao svetska sila, će u svom nestajanju u vrtlog povući i Eu. Budućnost je pred Istokom i Evroazijskom unijom!
Preporuke:
0
0
16 četvrtak, 11 februar 2010 00:35
Mirko K.
Postoji i ona druga varijanta o kojoj svi ćute, a da je, ustvari, svima jasno da se upravo na njoj radi. Naime, Srbija će vrlo, vrlo skoro doći u situaciju da bira između EU i Kosova! Dakle, svi, ali baš svi mi, znamo veliku i gorku istinu da ćemo biti stavljeni pred izbor: Kosovo ili Eu! Izjašnjavanje će biti na referendumu, nema laži, ni prevare, mi ćemo sami odlučiti šta želimo, brzo u EU ili da insistiramo na jalovim zahtevima o teritorijalnoj celovitosti. I svi znamo rezultat, odnosno kako ćemo se sami izjasniti - zbogom Kosovo, zdravo Evropo! Ako se to dogodi, Veliki Eksperiment Velikog Brata će se okončati sa uspehom, Srbija će izgubiti identitet, slobodarski duh, prkos i inat, a dobiti udobnost zavaravanja i laži. Jer, dragi moji, Evropa nas neće izdržavati, neće raditi za nas, budite u to uvereni. Platićemo najveću cenu, najskupljom srpskom rečju, da saznamo ono što već danas svi znamo, da sa temeljito uništenom ekonomijom nemamo mesto za zajedničkom evropskom trpezom i da ćemo i za kosti koje će nam oni bacati, biti večno kinjeni i satirani, dok zauvek ne iščeznemo u nekom zapećku evroglobalizovanog sela.
Preporuke:
0
0
17 četvrtak, 11 februar 2010 06:49
nepoznati
Izjašnjavanje će biti na referendumu, nema laži, ni prevare, mi ćemo sami odlučiti šta želimo, brzo u EU ili da insistiramo na jalovim zahtevima o teritorijalnoj celovitosti.

Šta će se desiti ne znam, ali ovo gore sigurno neće. Mnogo je verovatnije da će kriza biti iscenirana sa Vojvodinom, ova vlast će je onda praktično otcepiti (mada ne i formalno), Vojvodina će i dalje imati uticaja u Beogradu ali ne obrnuto. Preostali pašaluk će biti izložen ekonomskom i demografskom iznurivanju, krizom u Sandžaku i jugu, potencijalno i u istočnoj Srbiji. I tako dok se i zadnja kap želje za slobodom ne ugasi glađu. E, onda će možda biti 'poštenog' referenduma, kako Mirko predviđa.
Zato pamet u glavu sad dok vremena ima bar malo. Vlast koja ništa sem propasti, rasprodaje i dugova Srbiji nije donela za 10 godina, a najgore od 2008, mora se promeniti. Ali to je samo prvi korak, uloga kojekavih zakulisanih aktera i njihovih javnih servisa se mora rasvetliti do kraja. Bez toga je sva priča besmislena, i gornje će postati naša realnost.
Preporuke:
0
0
18 četvrtak, 11 februar 2010 07:46
Cernisevski
Mirko K.
Platićemo najveću cenu, najskupljom srpskom rečju, da saznamo ono što već danas svi znamo, da sa temeljito uništenom ekonomijom nemamo mesto za zajedničkom evropskom trpezom

- Dobro zapazanje, ali se ne bih slozio da to svi znamo. Mi zaista jesmo spremni da prokockamo sve, ali se ovde gaji iluzija da cemo za uzvrat nesto i da dobijemo. Jako ce medjutim zaboleti saznanje da smo u toj trgovini izigrani, da smo prodali svoju otadzbinu nizasta, da je SFRJ umrla jednom zauvek i da se ona vremena da neko drugi radi za nas i pokriva nas nerad - vise nece vratiti. Nesretne li generacije, da Bog sacuva...
Preporuke:
0
0
19 četvrtak, 11 februar 2010 09:12
@Mirko K
Neće biti referenduma.
Samo ćete se jednog dana probuditi, sesti za računar i saznati da ste i u EU i u Nato-u.
Pašćemo šapatom, kao i što beše s vojvođanskim ustavom.
Preporuke:
0
0
20 četvrtak, 11 februar 2010 09:55
vranjanac
Sve pohvale za tekst, i veliki pozdrav za Mirka K. i njegov komentar. Svaka čast!
Preporuke:
0
0
21 četvrtak, 11 februar 2010 10:58
Bojan
Sada, kada građani Srbije mogu da putuju naokolo po zemljama EU, bilo bi idealno da ih što više ode u zemlje Istočne Evrope i vide kako ljudi tamo žive. Pokušajte da izbrojite koliko ima mladih ljudi na ulicama Budimpešte, Bratislave ili Bukurešta.
Preporuke:
0
0
22 četvrtak, 11 februar 2010 15:26
Pamtilac
@PETI ELEMENT

...zla kob neće biti u tragičnom epilogu, već u onome što će uslediti nakon toga"...

Bravurozno sagledano!!!
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner