Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Instrumentalizacija i estradizacija srpskih službi bezbednosti

Komentari (21) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 27 decembar 2020 12:56
penzioner Cviko,
Odavno nema KOS-a i UDBE ali u stvarnosti ove službe postoje samo sa drugim pristupom bezbednosti države. I u vreme Kosa i UDBE bilo je kriminala u samom državnom vrhu ali to iako nije bilo Interneta, nije bilo tako razvijeno kao danas. Na što su usmereni naši bezbednjaci? Pre svega na ekonomske informacije koje dostavljaju svojima kako bi oni pošteno izvukli koju paru ... . Što se tiče delovanja stranih obaveštajnih službi verovatno je Beograd nadmašio Beč. U Beču mnogi rade uz uslov da se ne konfrontiraju sa domaćinima. Pre više godina list "Blic" objavio je informaciju da u Srbiji deluje između 5 i 7 hiljada obaveštajaca. Niko do danas nije mrdnuo prstom da to demantuje ili nema nove informacije o trenutnom stanju. Kad ovom dodamo činjenicu da je Srbija okupirana, ko od bezbednjaka može da krene u akciju "čišćenja"? Za tren oka će nestati. Gde? Ne znam. šta mogu da rade? Da kažnjavaju građane ako ne nose masku tamo gde je to naređeno. To što imate anginu pektoris ili astmu, nema veze...
Preporuke:
8
1
2 nedelja, 27 decembar 2020 14:37
Dragan Pik-lon
Mozete da imate najbolju i najefikasniju sluzbu na svetu.Kompaktnu i jedinstvenu no sta to vredi kad su na vrhu mufljuzi koji koriste samo one informacije koje idu njima u politicki prilog.Sluzbe u Srbiji su jos od 1945 godine stavljene,pre svega u odbranu lika i dela Broza i ubijanje gastarbajtera koji talasaju.Da bi se raspadom Jugoslavije taj trend nastavio i sve republicke sluzbe su stitile svoje vodje i svoju ''istoriju''.Jugoslovenska sluzba se podelila na tri velika ogranka jer smo imali i tri ''Tita"(Tudjman,Milosevic i Izetbegovic)koji su se medjusobno koskali ko ce da upadne u vakum-i posle Tita Tito?To jest,ko ce biti novi Tito.U tome im je pomogla nemacka sluzba manipulisajuci sa svima da bi unistila Jugoslaviju.Trend se nastavio-otuda je danasnjim sluzbama vaznije da prvi obaveste ''kordinacioni biro''-Vodju o buducim dogadjajima a ne da ih sprecavaju.Jer bi se umanjila njihova prorocanska sposobnost.Otuda su i tajne sluzbe(nazalost)usle u rijaliti.Riba od glave smrdi....!
Preporuke:
8
6
3 nedelja, 27 decembar 2020 14:55
...
tužna realnost negativke kadrovske selekcije započete 1945te, poslušni i glupi i bez kičme, takvi nisu mogli ni Kosovo odbraniti a takođe, na žalost neće moći ni nas od terorizma
Preporuke:
15
7
4 nedelja, 27 decembar 2020 15:21
siniša
To kolo zla je prekinuo tada predsednik SR Jugoslavije Milošević koji je pred bo0mbardovanje smenio Dimitrijevića i koji je za načelnika službe imenovao geneala teritorijalne odbrane po nacionalnosti Mađara. Nekoga ko sa tom službom nije imao nikakve veze.

Da li iko normalan i jednog jedinog sekunda mogao da pomisli da će država čiju bezbednost čuvaju Oro, Vasiljević Dimitrijević da opsatane.

Dakle ni SFRJ nije opstala, ni SRJ. Rasturili su je neka grupa krezubih šibicara sa Baščaršije i kokošar iz Glođana.

Da li je tako bilo? Da, tako je bilo.
Preporuke:
15
2
5 nedelja, 27 decembar 2020 15:23
bit suštine date srži
Možda je i bolje što su Službe neefikasne - s obzirom da ih je utemeljio Drug Tito
Da su efikasnije, ne bi im umakao a ni pretekao ni jedan Srbin Pravoslavni.
Preporuke:
13
7
6 nedelja, 27 decembar 2020 15:39
Dragan Pik-lon
Zaboravih da kazem-Srbija jos uvek nema svoju obavestajnu sluzbu.To sto ima su zaostali repovi jugoslovenske sluzbe.Oni regrutuju nove ''jugoslovene''.Prebegli iz Slovenije,Hrvatske,BiH-ne,S.Makedonije,srpskog KiM-je....Jos uvek rade za imaginarnog Tita i mrtvu Jugoslaviju kao i vodeci srpski mediji,nego sa Srbiju.Beograd je jos uvek glavni grad Jugoslavije-Srbiju prezire.Zato je potrebno da se administrativni centar preseli u Krusevac.Jer je blize gorucem problemu-Kosovu i Metohiji.Jer je tu bila prestonica Cara Lazara.Osim toga smanjio bi se rivalitet izmedju Beograda i Novog Sada.Ovaj drugi ima bolesnu ambiciju da bude glavni grad Srbije ucenjujuci Beograd nekakvim odcepljenje.Posle njega glavni grad ce nam se premestiti u Budimpestu.Kad bi Krusevac postao administrativni centar odatle je lakse braniti Srbiju i njeno Kosovo i Metohiju.Osim toga bi rasteretili sever i naselili mladim svetom jug Srbije,koji je potpuno prazan.Oranice nam nebi vise bile pod korovom.
Preporuke:
14
5
7 nedelja, 27 decembar 2020 20:42
mikula
Jedino u Jovanjici su odlicno funkcionisali i saradjivali.
Preporuke:
11
2
8 ponedeljak, 28 decembar 2020 00:23
brzi
Po avtorovom opisu sudeči vi još uvek imate komunistički organizovne službe bezbednosti kde o svemu odlučuje od politike nastavljeno rukovodstvo, direktor, pojedine službe. U tom vidu Nato vas još nije reorganizovao. U Nato zemljama službe imaju dva direktora, administrativnog kojeg bira politika, koji se brine za kontakt sa državom, i stručnog koji je biran između operative od operative same koji je odgovoran za kompletnu operativnu delatnost. To se zove dvotirno rukovođenje. To je i največja sigurnost za sve učesnike da su poslovi obavljeni i da niko nije bilo kako kompromitovan jer politika nema upogleda i pristopa operativnom radu pojedine službe.
Preporuke:
6
2
9 ponedeljak, 28 decembar 2020 15:30
siniša @ brzi
Teško da ćete vi i jednog relevantnog Srbina dobiti za sebe.

Kapidžić nije bio Srbin, Oro nije relevantan, a Dimitrijević je upadljivo glup. E to vi imate. Srbi nemaju državu, ali imaju sistem unutrašlje bezbednosti koji nikada nije zakazao,

To naravno nije ni KOS ni UDBA.
Preporuke:
1
1
10 ponedeljak, 28 decembar 2020 21:48
brzi
@siniša @ brz
Po pitanju bezbednosti i ekvivalentnog vrednovanja tako pridobljenih informacija vi kao država Srbija, u bilo kojem formatu; monarhija ili republika, ste dunster broj 1 u svetu. Da vam vaše bezbednostne i informativne službe išta vrede ili vredile, ne bi vam se dogodila ni Crna ruka, ni 27.mart, ni 8. sedmica ni 5. oktobar, nit bi toliki vaši voždovi stradali u atentatima.
O Kapičičču neču pričati jer ga ne poznajem dovoljno ali za Dimitrijevića mogu da ti kažem da je Sloba slušao Dimitrijevića umesto onih svojih političkih mamlaza i "pametnih policajaca" Kim bi danas bila u sustavu Srbije i de facto a vojska bi bila puno zaposlena zajedno sa svim vojnim podsistemima.
Preporuke:
3
0
11 utorak, 29 decembar 2020 11:07
siniša @ brzi
Ne znam šta bi bilo kad bi bilo i ne znam kakve veze ima srpski narod sa službama bezbednosti od osnivanja Jugoslavije, što bi ti rekao, bez obzira na format.

Ono što znam to je da je Srbija imala mnogo teških borbi, pravih poduhvata, od Kolubarske bitke do oslobođenja Beograda, od boja na Mišaru do Kumanovske bitke koje su dobro odrađene zahvaljujući odličnoj obaveštajnoj pripremi.

Tvoja ocena o potpunoj nesposobnosti srpskih službi zaista može da se uvaži kad je u pitanju privredna špijunaža. Zaista su dozvoljavali da im nanose štetu neki papci, da im kadriraju od vojske do univerzioteta takođe neki nepismeni zlobnici.

O nametanju loših ideoloških i zakonskih rešenja da i ne govorim.

Međutim, ja lično ne verujem u veliki značaj službi bezbednosti osim u pripremi vojnog okršaja.

Evo uzmite za primer Hrvate. Oni su sve svoje bezbedonosnno borbe dobili, proslavili pobedu u domovinskom ratu i sada nestaju kao narod, a više nisu nikakav politički faktor, ili čimbenik.
Preporuke:
0
1
12 utorak, 29 decembar 2020 12:12
brzi
@siniša @ brzi
Ili loše čitate ili ne razumijete pojmove. Ja sve vreme pričam o državi ne o narodu jer narod nema nikakve veze sa tom suštinom. Pričali ste o Kolubari a zaboravili na cenu za tu pobedu, i za vreme bitke i posle bitke. Takođe ste zaboravili kad ste spominjali oslobađanje Beograda ko ga je izveo i kada. Pričam o oslobođenju 1944. godine. Izvinite ali da nije bilo savezništva rusa i zapadnjaka ( rusi kopnom zapadnjaci iz vazduha) vi bi još danas vodili drugi svetski rat, ponajviše međusobno, četnici protiv partizana i obrnuto.
Kada se uspoređujete sa hrvatima bolje bi vam bilo da studirate šta oni trenutačno rade jer to i vama sleduje u narednih nekoliko godina ako očete da preživite i kao narod i kao država. Jel imate nekog svog Rimca, Rogliča ili Tedescchia? Izvinite ali za vas je bio i Todorić nedostižan.
Preporuke:
1
0
13 utorak, 29 decembar 2020 12:55
siniša @ brzi
Kad su u pitanju bitke sa kojima kao narod, vi Hrvati nemate iskustvo, tu postoji neka logika.

Ja sam na primer zastupao stav da su Srbi trebali da brane nešto u Bosni što nisu mogli da odbrane. Meni je to bilo jasno. Ali kad su me pitali zašto bih ja to uradio rekao sam, kad nije toliko važno, rekao sam da to treba braniti i naneti tolike gubitke da i pored poraza nikome više neće pasti na pamet da nas tu napadne.

Jeste, imali su Srbi gubitke na Kolubari, ali dušmani sa te strane nisu pošli nikada. Da jeste Francotić, pa ga seljaci umlatiše motkama.

Ali ja stvarno više verujem u Boga nego u službe.

Verujem kad moj deda dogovara sa Rusima da poruše vozove sa nemačkim konvojima, on i Valter, ali ovo ostalo je ništa.

Evo jedne bezbedonosne nameštaljke meni od strane Hrvata i Bošnjaka. Sve je bilo savršeno. Ali im nisam referisao da sam tajno naučio engleski. I da sam dobro istrenirao borilačke veštine. Kasnije su kukali.
Preporuke:
0
0
14 utorak, 29 decembar 2020 14:06
siniša @ brzi, evo još primera
Nije znao Milošević da je onih devetnaest zemalja mnogo jače od Srbije. Znao je. Nije malouman. Ali je bio odlučan da vrati koliko može. Da razlupa "Apače" da obori necvidljivog, da trojicu braće dobrovoljaca Bitići pošalje na večna lovišta da vide i drugi šta ih čeka.

Odlučio čovek da umre muški sa osvetom.

I to je ključ bezbednosti.

Njih devetnaest nisu umarširali u Srbiju nego uz dogovor i ugovor u određeno područje pod nadzorom.

To je kad imaš realan bezbedonosni izazov. Druga je stvar kad te niko ne ughrožava, ali ti nešto kombinuješ, pa u sred mira ratnim sredstvima se razračunavaš sa ženama i decom. I proglašavaš samo gebe herojem i pobednikom. To nije bezbednost to je nešto bez veze što samo donese probleme.

U BiH postoji jedan "narodni heroj" koji je "oslobodio" jednu JNA kasarnu iz koje se JNA povukla recimo početkom marta. I nakon tri meseca taj "heroj"
ušao sa svojim vojnicima i oslobodio je.

Potpuno autentična priča.
Preporuke:
0
0
15 utorak, 29 decembar 2020 15:39
brzi
@siniša @ brzi,

Prvo nemojte me mešati sa hrvatima, sa njima nemam ništa zajedničkog.
To što pišete je strašno, ko da ste stvarni Ilija Ćvorović.
Vratimo se na problematične pojmove; narod i država. To sta dva različita pojma među kojima ne postoji jednačaj barem ne kada je u pitanju nacionalni prefiks.
Narod može da živi bilo kde i svaki narod ima barem jednu nacionalnu državu, neki i više. Primera radi moj narod, nemački, ima tri nacionalne države; Nemačku, Austriju i Švajcarsku, u ostalim državama smo takva ili onakva manjina. Ali nikome ni na kraj pameti ne pada da bi krojio nacionalnu politiku van svoje države, Hitlerov eksperiment je preskupo stajo. Meni nije jasno kod vas srba šta se sa vama u stvari zbiva? Od 1878 godine nadalje imate svoju međunarodno priznatu nacionalnu državu, na teritorijama zapadno od Drine i u AU i u Jugoslavijama imali ste sva nacionalna prava ali uvej ste pravili gužvu i bunili se. Zašto?
Preporuke:
0
0
16 utorak, 29 decembar 2020 16:58
siniša @ brzi
Neki su počeli da primećuju još od istorijske pobede u domovinskom ratu kako većina Hrvata ističe da su češkog, italijanskog, mađarskog porekla. Čak i srpskog, a procenat "hrvatskih krvnih zrnaca" minimiziraju.

Ja to znam od pre pedeset godina kad sam putovao vozom iz Sarajeva sa jednom devojčicom koja se predstavljala kao Nemica i putovala je kod bake u Metković. Imamo tu pojavu da Hrvati masovno zaboravljaju namerno ko su i hoće da su Nemci.

Doduše i Srbi, ali Srbi od zuluma, a Hrvatio od ne znam čega. Niko ih ne maltretira.

Ali eto kad ste Nemac.

Setimo se Gijoma. Gijom je bio lični sekretar Vilija Branta. Po nacionalnosti Nemac.

Svaki dokument koji je dobio ili potpisao Vili Brant dobio je i šef četvrte uprave KGB-a, koji je slučajno bio Srbin.

Pa vidite da li je Gijom bio nemački bezbednjak, ruski, ili možda srpski, šef mu je bio Srbin, državna bezbednost ili narodna nemačka.

I da li zaista mislite da je državna bezbednost isto što i narodna.
Preporuke:
0
0
17 utorak, 29 decembar 2020 22:55
brzi
@siniša @ brzi
Gijom je bio lužički srb koji je imao toliko zajedničkog sa srbima iz Srbije koliko ja imam kao južni tiroler zajedničkog sa nekome iz Westfalie ili Sch.Holsteina, oficielno smo svi nemci i pričamo nemačkim jezikom a u suštini nemamo ništa zajedničkog jer su oni severnjaci više vikinzi nego nemci a razlike u jeziku među našim regijama su takve da se najbolje međusobno razumemo u nekom trečem jeziku.
Baš vi srbi ste najbolji dokaz da je narodno samoubistvo praviti narod na osnovici gena i religije. Uvek kad ste počeli da ljude selekcionišete na osnovici gena i pripadnosti jednom krilu hriščanstva prolivali ste krv i de facto gubili teritorije. I iza sve te ludorije su uvek stajale vaše obaveštajne i bezbednostne službe, zato vam je novija istorija izbušena ko švajcarski sir i još u današnjici stvari koje su vidljive iz svemira proglašavane največom tajnom dok se stvarne tajne iznosi u javnost kao zajebancija u žutoj štampi.
Preporuke:
0
0
18 sreda, 30 decembar 2020 20:19
siniša @ brzi
Ginter Gijom je rođen u Berlinu a Lužički Srbi su uglavnom iz Saksonije i Brandemburga.
Berlin se nalazi u pokrajini Brandemburg i većina drugih Nemaca za sve Brandemburžane misli da su Lužički Srbi. Tu je ujedno i službeni jezik osim nemačkog srpski. ( gornjolužički )

Međutim ja nisam ciljao na tu vezu.

TIm odelenjem Štazija kome je pripadao Ginter Gijom i njegova žena, za koju niko nije rekao da je Srpkinja, je rukovodio general Radonja Golubović, bivši ambasador Jugoslavije u Moskvi, a zatim rukovodilac Štazija u tom delu Nemačke. Nije isključnjeno da je baš zbog jezika mobilisao Srbe koji su bili dobro maskirani već vekovima u Nemačkoj. U Brandemburgu ( Gornjoj Lužici ) su uglavnom protestanti evangelisti, a u Saksoniji ( Donjoj Lužici ) su katolici.

KOmpletna priča o Gijom je priča kako te obaveštajne službe nemaju veze sa nacijom i verom, pa ni ideologijom.

Srbi iz plemena Dalmati su se naselili u Saksoniju u četvrtom veku iz okoline Duvna i Kupresa. Pred najezdom Huna.
Preporuke:
0
0
19 četvrtak, 31 decembar 2020 14:10
brzi
@siniša @ brz
Kad več uspoređujete bezbednost i obaveštajni rad kao profesiju imate mnoštvo mnogo mlađijih primera i kod sebe. Imate na jednoj strani Perkovića i Mustača i na drugoj strani Spasića i Karana, primere sam odbrao jer su svima poznati. Prva dvojica su radili kao profesionalci ( nisu se obterečivali ideologijom več radili za državu pa bilo ko da je na vlasti) dok su se Spasić i Karan ponašali i još uvek se ponašaju više kao ideološki agitatori nego obaveštajci bezbednjaci. Bilo je i na vašoj strani profesionalaca ( Stanišić, Dimitrijević) ali su bili svi redom proterani jer nisu hteli da informacije i događaje definišu i prezentiraju onako kako odgovoara politiki nego su događanje prezentirali onako kako se stvarno dogodilo.
Preporuke:
0
0
20 četvrtak, 31 decembar 2020 15:32
siniša @ brzi
Primeri koje ste naveli ne odgovaraju mojim kriterijuma "obaveštajci". Za mene oni to nisu.

Što se Karana tiče, on možda i zna načela obaveštajnog rada, ali nikada nije izašao iz što reče moj kolega sa posla " ja sam služio Titu".

Dakle i Spasić i Karan su služili Titu.

A Mustač, njemu zaista nije bila bitna ideologija, on je služio Dolancu, Herljeviću i Tuđmanu. Oni nisu bili opterećeni toliko vladjućim ideologijama.

Kad se već predstavljate kao Nemac, nije isključeno da je neka baba bila iz Starčeva ili Pančeva, možda iz Lazareva kod Zrenjanina, ali mnogo ličiš na "srpski" DB.

To je njihova "caka" da "razotkrivaju" svoje žrtve kao DB.

Evo jedan primer.

Jugoslovenska UDBA je organizovala sklanjanje Maksa Luburića kad je bilo izvesno da je Franko gotov i da će Španija da počne da izbacuje ustaše.

Jugoslovenska udba je smislila prevaru da je Luburić ubijen. U širenju te laži učestvuje i Spasić.

Znaš koliko je moj,ne dao mu Bog da mu ja sudim.
Preporuke:
0
0
21 četvrtak, 31 decembar 2020 15:57
siniša @ brzi
Kako ti ne dosadi da juriš te stereotipe, ko više voli Tita i ko je pametniji i ko je gornji, a ko donji.

Iz mog iskustva, čak i te koje ti pogrešno zoveš "srpskim službama" nisu takve budale.

Evo kako. Ja sam uspeo na njihovo veliko iznenađenje da napravim par finansijskih transakcija i to ni s manje ni više nego švajcarcem i to na faktor iznenađenja. Oni su pogrešno brifovani da sam ja u fazonu "srpstvo" "Mladić" itd.

Ali eto ja napravih transkaciju. Malu od par desetina hiljada. Sitnica, ali meni dosta.

Pazi ovo. Sve znaju. Znaju da prate novac, znaju za vrednost informacije, znaju za pokazatelje manipulacije, sve sve. Znaju za pumpanje kursa, za obaranje. Uopšte nisu budale.Vidim šta prate i šta traže kad sam ja u pitanju.

E što to isto ne rade sa drugim, sa većim iznosima?

Kad znaju što to ne rade?
Evo odgovora!

Rade šta im gazda kaže, a gazda im nije rekao da prate novac. Dakle rade za gazdu, a ne za narod i državu.

Isto kao Hrvati u Jugoslaviji, i danas u EU.
Preporuke:
2
1

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner