субота, 06. март 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Шта треба знати о коронавирусу – и како се према њему опходити (I)

Kоментари (36) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 27 новембар 2020 02:50
свака част
Ово је најбољи и најконкретнији текст на тему короне који сам видео у нашим медијима.
Препоруке:
159
6
2 петак, 27 новембар 2020 03:43
BZ
Одлично објашњења, Хвала!
Препоруке:
109
6
3 петак, 27 новембар 2020 04:57
пензионер Цвико ,
Ово је текст лишен политике што је права реткост и зато је разумљив, те се може прихватити готово без поговора. Ово је школски пример како треба писати и приступати теми у деловима и целини. Хвала аутору.
Препоруке:
131
12
4 петак, 27 новембар 2020 06:32
Eh
k'o na televiziji, prekide kada je najbolje!
Препоруке:
57
5
5 петак, 27 новембар 2020 08:39
Конобар
Миланко, хвала Ти...приближио си нам важне моменте.
Препоруке:
79
6
6 петак, 27 новембар 2020 09:05
Jovan Bojan
Drugi deo teksta - danas, odmah, sada!! Kakav bezobrazluk tako prekinuti tekst...
Препоруке:
41
18
7 петак, 27 новембар 2020 10:48
Lazar Palilulac
Kao i obično autor briljantan. Hvala na tekstu koji nam mnogo toga čini jasnijim. Svaka čast.
Препоруке:
76
5
8 петак, 27 новембар 2020 11:13
Ганимед
Ма јесте све ово лепо речено, али... кад свакога јутра, поднева и вечери, по 16 пута, изађе на све ТВ наш Вучко, па кад он објасни народу Корону и опасност од Короне, а он се, наравно далеко боље разуме у Корону од тамо неких др и мр, а нама милина око срца...
На страну ову глупу шалу, коначно да неко да објашњење на начин који је разумљив сваком човеку, а ово треба да знамо сви. Страшна пошаст је у питању, живот је у питању, а не радозналост.
Хвала Миланко!
ПС: Да је среће да оваква саопштења даје онај Кризни штаб, а не само да коментарише тачне збирове нетачних података, сви би се понашали далеко озбиљније и одговорније, и према себи и према другима, и не било оволике катастрофе.
Препоруке:
59
7
9 петак, 27 новембар 2020 11:26
Младен
Поштовани Миланко,Свака част на истраживању кокошијег бронхитиса и домете у ветерини, али сте овде пропустили неколико кључних ствари, јер једно је мишљење, а друго су докази:Ко је и када изоловао вирусну честицу Ковид-19?Ко је и када радио контролне експерименте да утврди да ли таква честица (ако постоји) изазива болест код здравих људи?Да нису можда у питању егзозоми, ћелијске органеле/телашца веома налик вашем колорисаном "вирусу"?
Препоруке:
22
37
10 петак, 27 новембар 2020 11:27
odlično
Zaista izvanredan tekst. Ali, postavljam pitanje pojedinim komentatorima: pa mnogi od vas (svi znamo ko) ste do juče tvrdili da virus ne postoji, da je to laž, da se samo želi zaplasiti narod, a sada pričate drugo. Makar priznajte svoju sramotnu zabludu i izvinite se.
Препоруке:
36
15
11 петак, 27 новембар 2020 11:49
телетабис
Данас има преко 2.400 заражених медицинских радника који су радили у ковид болницама.

Да ли се ико запитао јесу ли медицински радници прописно заштићени?

Одговорно тврдим да нису.

Погледајте снимке из наших ковид болница. Видећете медицинско особље у заштитним оделима са обичним маскама на лицу. Сви та заштитна одела зову скафандри - чак и лекари који их носе.

Драги лекари, нису то скафандри, то вам је заштитно одело каква носе лакирери у лакирницама само што они имају мало бољу маску на лицу од вас.

Скафандер мора да буде потпуно херметизован под над притиском и са посебним снабдевањем ваздухом за дисање који се добија из боце или система независног од ваздуха у просторији где су болесници.

Ако наши лекари овако наставе да се залуђују да су заштићени ускоро неће бити никога од њих на послу. А ваљда ће Кризни штаб да нас лечи?

Верујте ми више се плашим ових што нас штите од короне него од саме короне.
Препоруке:
45
7
12 петак, 27 новембар 2020 12:04
@ Dr.
Миланко Шеклер, велико хвала, задовољство је читати ваше тектове, стручно сте и без политике народу приближили и тему и проблем, због вас и ваших сарадника Ветеринарски завод Краљево је постао референтна лабораторија за енглезе и ЕУ, дакле нема сумње у ваше радне, стручне и моралнене квалитете.
Други део текста што пре објавити.
Препоруке:
57
3
13 петак, 27 новембар 2020 12:17
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@ Миланко
прочитајте уводне напомене текста, др. Шеклер не износи своја мишљења.
Препоруке:
6
14
14 петак, 27 новембар 2020 12:17
@ Mladen
Vi hoćete da kažete da uopšte nema dokaza o postojanju virusne čestice?

Da li su onda brojne snimke virusa koje kolaju po štampi samo manipulacija?

Kakve Vi imate dokaze za vaše implicitne tvrdnje?

Pozdrav!
Препоруке:
23
5
15 петак, 27 новембар 2020 13:43
Vesna Stavrić Žebeljan
Poštovani Gospodine Heklar! Tekst koji ste nam priredili je toliko jasan, pitak, sa podomišljatim adekvatnim poređenjima,sistematizovan i verujem svima mentalno razumljiv; On ne "nabija" strahom; on spušta na nas prijateljsku ruku i kaže: "za sve postoji rešenje - ti si razumna, samo sledi" Blagodarim Vam na tome. Vama svako dobro od Gospoda, požibeli u radosti!
Препоруке:
41
3
16 петак, 27 новембар 2020 13:48
...
Deca ljudozderi, casice rakije...
Moze li to malo ozbiljnije.

Inace, tekst je dobar, i preko potreban.
Препоруке:
11
38
17 петак, 27 новембар 2020 14:05
soso
1.
Uzroci bolesti su psihičke, hemijske i fizičke prirode. Bolesti su posledica trovanja i/ili oskudice. Ne postoje biološki uzroci bolesti. Život je naša (ljudi, životinja, biljaka, ameba, mikroorganizama, gljiva, parazita...) međusobna simbioza, a ne međusobno "zaražavanje" i razboljevanje. Prisustvo nekih bioloških struktura, nazvanih "virusi", u organizmu, uvećavanje njihovog broja, nekakva njihova promena aktivnosti itd. - ne znači da su oni uzrok bolesti. Oni su samo njena posledica.

Zapravo, čak ni sama nauka o "virusima" ne može ih smestiti ni u živo, ni u neživo... jer im se ni jedno ni drugo ne uklapa u naučnu teoriju. "Virusi nemaju metabolizam, ali se razmnožavaju"(?!) Pa je onda smišljena teorija da "virusi" nisu ni živi, a nisu ni neživi... već su tačno na granici između to dvoje?!
Препоруке:
19
36
18 петак, 27 новембар 2020 14:06
soso
2.
Pa pobogu, gde takvo nešto postoji u nama poznatom kosmosu?! "Nešto" što nije ni živo ni neživo, nego je tačno "na granici" - pa može imati po neku osobinu i jednog i drugog, ali i ne mora imati sve osobine koje nužno ima svaka od te dve grupe?!

Kako su viši oblici života uopšte uspeli da se ovoliko razviju, kako život ovoliko buja na sve strane, od dna najdubljih okeana do najviših planinskih vrhova - kada zli virusi i ostali mikroorganizmi, koji su naseljavali celu planetu milijardu godina pre ostalih oblika, stalno kidišu da ove ostale pozaražavaju, porazboljevaju, pobiju?!... Ili po drugoj teoriji, kreacionističkoj - Zašto je Bog stvorio zle viruse?!
Препоруке:
19
28
19 петак, 27 новембар 2020 14:07
soso
3.
Naučno je dokazano da u samo jednom litru morske vode, u jednoćelijskim algama u njoj, postoji preko milion najrazličitijih "virusa". Da li možete zamisliti koliko tih struktura nazvanih "virusi" postoji na celoj planeti? - Pa zilion na zilioniti!... I onda se otprilike svake godine po jedan od njih nešto uznemiri, "mutira" itd... I krene uokolo da napada, zaražava, razboljeva, ubija?! Čitava današnja medicina je samo jedna teorija slučajnosti, ali ovo je baš totalno prevršilo svaku meru. U prirodi ne postoje slučajnosti, sve ima svoje uzroke i svoje posledice.
Препоруке:
28
26
20 петак, 27 новембар 2020 14:07
soso
4.
Otrovana čitava planeta, otrovana zemlja, otrovan vazduh, voda, reke, okeani, kisele kiše, pesticidi, konzervansi, zračenja na sve strane, posečene šume, otrovana hrana, otrovana psiha, sintetika u lekovima, sintetika u hrani, sve zatrpano plastikom... To ništa nema veze sa bolestima, nego neki virus skoči na mene pa se razbolim?! Nisam se prehladio zato što sam juče ceo dan bio napolju u tankim cipelama, udisao ovaj smog u Beogradu, smrzavao se i u kući jer duva na sve strane, jer zimi ne unosim vitamine, enzime, minerale... - nego sam se prehladio zato što me je zarazio virus prehlade?!

Pa nemojte, molim vas, više vređati zdrav razum.
Препоруке:
32
26
21 петак, 27 новембар 2020 14:09
soso
5.
Ko je izolovao koronavirus i naučno dokazao njegovu patogenost? Imenom i prezimenom potpisan, sa datumom i imenom laboratorije... A držeći se logike i pozitivnog naučnog ponašanja, poštujući naučnu metodologiju i proceduru, ne preskačući naučne postulate... Gde je taj naučni rad u kome je biohemijski opisan i okarakterisan koronavirus kao celovita jedinstvena struktura?

Da li ste vi, godpodine Šekler, videli takav rad?
Препоруке:
23
31
22 петак, 27 новембар 2020 14:10
soso
6.
Gde je mikroskopska fotografija koronavirusa? Ne fotografija nekog najnormalnijeg umirućeg tkiva ili ćelije, za koje neko pretpostavlja da se u njima nalazi koronavirus, niti na kompjuteru nacrtani crtež - već baš fotografija? Ova ljubičasto-zelena slika koronavirusa u vašem tekstu nije originalna fotografija, jer ne postoji elektronski mikroskop koji može fotografisati virusa u boji. Ovo je crtež.

Da li vi, godpodine Šekler, možete npr. reći kolika je tačna dimenzija, odnosno prečnik koronavirusa?
Da li možete tačno reći koja je nova klinička slika neke nove bolesti (izazvane koronavirusom, je li)?
Da li možete reći u kojoj državi na svetu je došlo do povećanja stope smrtnosti, iole značajnijeg od par procenata - u okviru kojih ta stopa i inače uvek oscilira?
Da li mislite da je donekle moguće povećanje stope smrtnosti koje za uzrok ima samo lečenje od koronavirusa, a ne samog virusa?
Препоруке:
24
32
23 петак, 27 новембар 2020 14:55
soso
7.
EDIT:

U jednom litru morske vode, u jednoćelijskim algama u njoj, postoji preko sto miliona (100.000.000) najrazličitijih "virusa" (a ne milion kako sam iznad napisao).
Препоруке:
25
23
24 петак, 27 новембар 2020 15:09
Владимир Бурсаћ
Велики поздрав за успешног научника, изузетног колегу и пре свега мислећег човека. Сачекајмо цео текст за подробније коментаре. Похваљујем намеру др.Шеклера да укаже на потпуно медијско заглушивање, оркестрирано ширење страха и забринутости од стране државних службеника и струке. Уместо да се људима објасни и да се науче, они се административним поступцима присиљавају на нешто. Знање и разумевање како се нешто одвија, увек је пут за превладавање тешких времена. Друго подцртавање које овде постоји је указивање на потпуно погрешно медијско представљање позитивних људи, као неодговних и недисциплинованих. Порука са екрана је: ''Ми смо прописали ове савршене мере, а ви сте криви што сте позитивни!'' Из угла људске популације, сваки позитиван човек који преболи болест, постаје непријемчив за вирус, једна затворена врата више, мала тврђава победе над вирусом и будућег здравља. Чекамо наставак текста!
Препоруке:
26
3
25 петак, 27 новембар 2020 15:16
@ Dr.Шеклер
поштовање, са нестрпљењем очњкујњмо и други део текста.
Препоруке:
22
3
26 петак, 27 новембар 2020 15:56
Јована
За чудо у Мадриду је заслужна промена теста тј уместо пцр су почели користити анти генске тестове који су показали много много мањи број заражених
Препоруке:
28
5
27 петак, 27 новембар 2020 17:25
Dr sc. med. Драган Ковач, Требиње
Свака част г. Шеклеру на изванредном приказу проблема инфекције Корона вирусом! Прослиједио сам га на више адреса! Сигуран сам да ће и други дио бити на истом нивоу!
Срдачно га поздрављам!
Препоруке:
35
9
28 петак, 27 новембар 2020 22:25
Звонимир Бгд
Нешто најубедљивије што сам до сада као лаик прочитао о вирусу корона. Занимљиво, приступачно, па и духовито.
Хвала аутору и НСПМ.
Препоруке:
23
5
29 петак, 27 новембар 2020 23:32
kovid 19
HVALA NSPM STO STE OBJAVILI OVO OZBILJNO ARGUMENTOBVANO MISLJENJE!!!
OVAJ TEKST BI TREBAO STO PRE DA DOPRE DO nas obicnih ljudi, da nam osvetli ovaj RAZBOJNICKI MRAK u kome nas drzi gomila ove bulumente. Ovaj clanak bi zacepio usta nepotrebnim trabunjalima!!!
VEILKO HVALA PISCU TEKSTA!!!
Препоруке:
20
7
30 субота, 28 новембар 2020 04:55
programer
Fantastican tekst, hvala do neba!
Препоруке:
20
5
31 субота, 28 новембар 2020 14:31
Mlađen Mićević
Poštovani gospodine,
Svaka vam čast.
Napisali ste vrlo koristan i stručan tekst.

Ja sam do maja meseca sa kolegama iz moje i sličnih struka pokušao da nešto slično sopštim, prvenstveno lekarima i bilo je malo uspešno.
Veoma bi mi značilo da mi date vaš E-mail, kako bih vama to predočio. Prezentacija je u obliku slajdova, a radi se o zaštiti i dekontaminaciji korona virusa (i drugih bioloških agensa).
Dr Mlađen Mićević, dip.ing.hem.
Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Препоруке:
17
5
32 субота, 28 новембар 2020 16:33
Срђан Ђурић Шишковић
Огроман труд, с пропустима (бројање вируса и успешност маски изражена у процентима!). Научници који су се бавили короном код људи (не код животиња) углавном су долазили до тога да је реч о планираној пандемији, да је ригорозност мера ван памети и да се болест лечи хлорокином и антибиотиком. Медијски наратив је сценарио у коме се манипулише. Данас сви ћуте о R-фактору (заразност), који једини може да каже да ли је болест у расту или у гашењу, почетку био главном методу застрашивања. Данас је огромна већина људи стекла имунитет, али су глобалистички комесари неумољиви у истеривању свог ”Великог ресетовања”. Експоненцијална математика је прецизна (и политички апсолутно неутрална). Види даље: Џуди Миковиц, Дидије Раул, офф-Гардијен и Глобал рисерч.
Препоруке:
10
13
33 недеља, 29 новембар 2020 08:48
Aleksandra
Svaka čast na tekstu!!
Препоруке:
12
3
34 недеља, 29 новембар 2020 22:32
Jevka
Jeste, sedenje kraj otvorenog prozora zimi je bas zdravo... tu sam prestala da citam.
Препоруке:
5
13
35 уторак, 01 децембар 2020 14:16
Jelena Ze
Svaka čast.
Препоруке:
5
1
36 среда, 02 децембар 2020 11:26
Verica Dickov
Svaka čast da je gospodin ovako temeljno objsnio sve o koroni i ponašanje same a i bas ljudi, otvorio mi oči. Tako je svoje znanje pokazao bolje nego svi ovi što svaki dan samo govore, ne to, pa ne to, a zašto ne to i to ljudima treba slikovito objasniti, je jednom svaka čast, pravi stručnjak
Препоруке:
7
1

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер