четвртак, 20. јануар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Албански историчар Јусуф Буџови: Немањићи су хришћанско-дарданско племе илирског порекла, српска нација је формирана у 19. веку, након што су формирали језик – Срби немају историју

Kоментари (89) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 19 новембар 2020 13:44
миле
Питање за Јусуфа историчара,где се онда у вас шиптара загубише имена Стефан,Душан,Лазар,Урош,Вукашин,преко ноћи постадосте Јусуфи,Агими,Рамуши,Дритони итд,боље узгајај пасуљ,мани се неке ваше историје.
Препоруке:
74
2
2 четвртак, 19 новембар 2020 13:52
синиша
Неки дан је на Слагалици поменут Доментијан. Да не би Слагалице не би га ни поменули.

Доментијан је писао "житија" дакле биографије Немањића који су били његови савременици.

Остала су та "житија". Остали су писмени трагови које сведоче и о томе ко су били Немањићи, којим су језиком говорили, а и шта су радили и чиме су се бавили.

Доментијан је сведок тог времена, и писао је о томе шта је видео и чуо у своје време на свом језику и своме писму.

Господин Буџови пише о себи и свом времену на свом језику и свом писму.

Буџови није сведок живота ни једног од Немањића који су владали тада. И не може сведочити о нечему што није ни видео ни чуо. Једино може да наведе историјске списе. НАВЕДИ БУЏОВИ ИСТОРИЈСКЕ СПИСЕ КОЈИ ПОТВРЂУЈУ ТЕ ТВОЈЕ ПРИЧЕ.

Сасвим друга ствар је што ми и не помињемо Доментијана, а колико посланика у Склупштини уопште зна за њега, где су чули и кад. То је српски проблем, а Буџови се може налупавати колико хоће, то је његов проблем.
Препоруке:
60
1
3 четвртак, 19 новембар 2020 13:54
Неко
Ал' га је Буџови набуџио...да се састану Деретић, Лучић и Кристијан не би овакве небулозе саставили.
Препоруке:
23
13
4 четвртак, 19 новембар 2020 14:07
Хари Халер
"Српска нација је формирана у 19. веку, након што су формирали језик. Срби немају историју", навео је Буџови.

Ко је формирао српски језик? Дарданци (или Клигонци)који су се осећали Србима, али нису могли постати Срби без српског језика, па су морали прво да формирају српски језик, па је тако настао Српски језик, дакле пре Срба, а онда су се Дарданци претворили у Србе, јер су формирали српски језик, чиме је испуњен услов за настанак Срба... А све ово су урадили вероватно најзлобнији међу Дарданцима, кад им је пало на памет да измисле баш Србе и да постану баш зли Срби. Сами Дарданци нису могли бити довољно злобни по својој природи, требало је да еволуирају у нов народ - у зле Србе, који ће стварати геноцидне пројекте и објављивати разноразне књиге...

И неко тог Буџовија пушта на телевизију, а наше новине га називају: "Историчар". Невероватно...
Препоруке:
48
2
5 четвртак, 19 новембар 2020 14:09
Иван Грозни
Шиптарски "историчари" су често износили овакве тврдње. Много већи проблем њих су српски историчари тзв. "критичке" школе који им дају за право тиме што нашу децу и даље уче о некаквом досељавању Словена на Балкан. Што је још горе, нашој деци се убацује у главе како су шиптарска племена потомци Илира. Тиме се директно ради против српских националних интереса. Да ствари буду још горе, српски "критички" историчари верују у постојање некаквих богумила чиме се дају аргументи заговорницима "бошњачке или босанске" нације. Иначе, највећи допринос који су шиптарска племена дала европској културној баштини су бункери у области материјалног и пијаца у Тузима у области духовног стваралаштва.
Препоруке:
52
5
6 четвртак, 19 новембар 2020 14:45
Ненад Пиваш
@Иван Грозни

Због ткз. "аутохтониста" нам се смеје пола региона. Када год Срби воде дискусију са неким од њих, они се одмах позову на опскурне квази-научнике попут Милоша Милојевића, Олге Луковић-Пјановић, Јована Деретића или најновијег опскуранта Горана Шарића, наводећи њих као доказ да су Срби митомани и жалови. То наравно није релевантан доказ, јер српска академска историографија није на тој линији.

Досељавање Словена је чињеница коју потврђују како историјски извори, тако и генетска истраживања. Исто као што је чињеница и да су Албанци староседеоци (мада не на КиМ) једино што није сигурно да ли су баш илирског порекла, пошто постоји и трачка хипотеза, која се углавном позива на њихов језик.

Иначе, то од када су Срби на Балкану не игра ама баш никакву улогу када је у питању данашња политика.
Препоруке:
8
33
7 четвртак, 19 новембар 2020 14:59
квалификација шиптарских историцара
Ем су глупи, ем су неписмени.
Нема ста друго за њих да се каже!
Препоруке:
40
1
8 четвртак, 19 новембар 2020 15:43
пензионер Цвико ,
Шиптарска академија наука је најстарија академија на свету. Према томе шта они кажу то је закон. Уз то уз овакву академију можемо и да се смејемо.
Препоруке:
31
2
9 четвртак, 19 новембар 2020 15:55
...узгред
Иако није много разумно полемисати са пропагандом која се крије под маском `историографије`, све па и Ј.Б. би могли да упутимо бар на два извора, управо који се управо односе на Албанију и Србе у њој (Посебна прича би била докле је ишло обесправљивање Срба у тој земљи ). Турске историчаре, који након освајања те регије у 15.веку у спомињу страховит геноцид над Србима. А зна се и ко су преци и рођаци Ђорђа Кастратовића - `Скендербега`.
Друго, Доситеј Обрадовић је 1768.г боравио у Албанији, па нека се провери шта су му Хормовити - `Албанези` говорили о свом пореклу. (в.Живот и прикљученија, 2. део, 5. писмо)... Близу Ђирокастра. Много пре Е. Хоџе и Кадареа...
Препоруке:
31
2
10 четвртак, 19 новембар 2020 16:10
Antidot
@ Ivan Grozni
Ivane, u nauci ne postoje ni kritičke, a ni "kritičke škole. Nauka može biti nauka samo ako je kritična, a ako je "kritična tada" je pseudonauka.Najpoznatiji istoričari koji su temeljno obradili srpsku istoriju: Ćorović, Ruvarac, Ćirković, Jireček, koliko ja znam ne pomenuše da Srbi vode poreklo od ameba, već da smo sa Avarima, krećući se iz prapostojbine ( hipoteza o Bojki ili iranska hipoteza ), došli ovde krajem VI veka.
I naša kao i svetska istoriografija je rekla o ilirima skoro sve, bili bi degutantno da o tome dociram bilo koga.
Bogumili, Katari, Gnostici ili Patareni su jeretici koji su se sa Bliskog istoka, preko Bugarske proširili po Balkanu, a završili u južnoj Francuskoj gde su istrebljeni na zahtev Inoćentija III.
Za ovo pogledaj: Žak Lakarijer, Elejn Pejgels, Alber Kami - eseji.
Niti vera, a ponajmanje jeres može da bude osnov za stvaranje nacije, pa tako ni Bosanske.
Iznositi neproverene istorijske činjenice je džebana za drugu stranu.
Препоруке:
8
6
11 четвртак, 19 новембар 2020 16:16
olosh
Glupi, nepismeni, ali siptari guraju svoje. Mi se vec decenijama povlacimo.
Препоруке:
21
1
12 четвртак, 19 новембар 2020 16:26
брљ
Српских топонима има, од Приморја у Албанији ( в. околину Драча), по Поморје на Балтику (`Померанија`). Као и јужније у Грчкој, чак и на Пелопонезу.
А у вези тих `Илира` или сл. назива да споменемо, како Прокопије (историчар из 6. века, за време Јустинијана) користи и појам `Сармати` (Саурмати - они без сталног места боравка). Термин, који је `позајмио` од - Херодота (близу 1000 година пре 6.в.н.е) Тако и `Илири` - неко га забележио, ко зна на основу чега, па су се сви потоњи тога држали, без посебног новог истраживања. Него, нешто има чудно за албански језик. Да је мање романски од - румунског. А какав је у кавкаској Албанији?
А српски је, као најбројније групе `словенских` језика у околини Солуна, постао и темељ за старо-словенски (прилагођаван у `ходу` за великоморавску кнежевину). Бугарске редакције - источно од Охрида, су већ различите од оних које су донели ученици Ћирила и Методија. Који су мисионарили и по регији данашње Албаније...
Препоруке:
8
2
13 четвртак, 19 новембар 2020 16:55
Спиридон
@ Иван Грозни

Не постоји било каква критичка школа, имаш само историју која се заснива на материјалним и писаним доказима, коју савршено подупиру до скора потпуно непозната истраживања на плану генетике, и имаш квазисторију која се игра језичких слагалица. Дакле Словени јесу дошли на Балкан и први сам ти ја директни потомак управо тих првих досељеника, значи нема лажи нема преваре у генетици. Зна се када смо дошли и одакле смо дошли и то је гле чуда управо у времену када историја види долазак Словена и управо тамо где Порфирогенит каже да су били Срби тј Бела Србија. Основна грешка настаје у томе што се мешају ондашњи Срби и данашњи Срби. Дакле оригинални Срби су били искључиво Словени а данашњи Срби су мешавина Словена, плус још једног досељеничког племена које чини већину при томе, као и староседелаца Илира који су други по бројности тј тек је сваки шести од нас данас потомак оригиналних Срба. Ех да, сваки други Шиптар данас је потомак тих Илира староседелаца. То ти је то..ّ.
Препоруке:
5
17
14 четвртак, 19 новембар 2020 17:12
Antidot
@ ...uzgred
Zamoli bih vas da napišete na koga Kadarija ste mislili?
Ismail Kadari, za koga sam ja čuo , albanski pisac, novelista i publicista - Italijani su snimili i film po njegovom romanu, je odavno oterao Albaniju bestraga i eno ga, živi u Francuskoj.
Препоруке:
5
1
15 четвртак, 19 новембар 2020 18:14
,,,
u košuljče
i obavezno
svaki dan terapiju
(albanski istoričar, jel to oksimoron)
Препоруке:
9
1
16 четвртак, 19 новембар 2020 18:35
небитан
Ко контролише прошлост, контролише садашњост. Ко контролише садашњост, контролише будућност. Шиптарски кољачи и њихови амерички ментори то добро знају, зато нас и даље убијају, овог пута фалсификовањем историје. Само вучићевски мозгови то не знају, њима је довољно што (мисле да) контролишу садашњост, не виде даље ни милиметар од тога.
Препоруке:
18
1
17 четвртак, 19 новембар 2020 19:39
професор историје
За антидота.Никакви богумили нису постојали.маните се страних историчара који нису познавали Балкан.васо Глушац је пре70и кусур год. све објаснио у књизи Мит о Богумилима.Изволите прочитати.Као и Ђорђе Ћапин коме је све требао тај мит.
Препоруке:
9
2
18 четвртак, 19 новембар 2020 19:49
Иван Грозни
@Ненад Пиваш
@Antidot

Тзв. српска "академска историја" је заснована на фалсификатима ромејских (или како се то погрешно назива "византијских" аутора) и нашим непријатељима је учинила велике услуге. Да ли се у нашим средњевековним хроникама игде помиње некакво досељавање "Словена"? Да ли је у народним предањима остало икакво сећање на стару отаџбину "тамо негде иза Карпата"? Од када смо почели да користимо назив "Словени"? Да ли је логично објашњење да су Авари водали "Словене" као своје псе чуваре и терали их да упадају на територије Римског царства? Занимљив облик туризма, признаћете. Зашто у Албанији постоји толико српских топонима? Зашто шиптарска племена у својим "језицима" немају појмове који се односе на море? Када смо код "богумила", препоручујем књигу Васе Глушца, "Истина о богумилима". Где нестадоше сви ти силни "богумили"? У Ирану и данас постоје зороастеријанци, 1300 година након доласка ислама. Немогуће је да ниједан богумил није преживео турска освајања.
Препоруке:
13
0
19 четвртак, 19 новембар 2020 19:55
Националиста
@ Ненад Пиваш

Заборавио си да поменеш као опскурне и проф. др Ђорђа Јанковића, проф. др Тибора Живковића, проф. др Радивоја Пешића. О хрватским историчарима да не говорим, јер су они напустили то становиште о неком масовном досељавању Словена на Балкан.
Препоруке:
9
0
20 четвртак, 19 новембар 2020 20:04
"научници,медији"
Буџави је"научник"колико је б-92,"независан"медиј.
Препоруке:
10
0
21 четвртак, 19 новембар 2020 20:21
Tatko
kakav istoricar takva i "teza"
Препоруке:
11
0
22 четвртак, 19 новембар 2020 20:24
синиша @ спиридон
Да да Генетика. Генестски се наслеђује висина. Илиру су били плави и високи, а Шиптари су били и остали најмањи народ у Европи. И врло проблематичне расе, тешко да се може тврдити да су бела раса, барем не на начин како су то Срби. Наравно међу Србима има много славензираних Рома па има много тамнопутих Срба.

И ти растумачио да су потомци Илира генетски.

Ја сам за микроском провео најмање пет, а можда и седам година.

Колико си ти провео за микроскопом?

Да ли си икад био и један секунд за микроскопом. Да ли си икад видео хромозоме. Ја јесам. Зналиш ли и имаш ли идеју како изгледају хромозоми. Јеси ли видео икад ламце нуклеинских киселина. Ниси , ја јесам.

И зато што јесам ћутим јер се генетиком бавио нисам. А ти говориш о генетици из само једног разлога, јер о томе не знаш ништа. Да знаш ћутао би.
Препоруке:
9
1
23 четвртак, 19 новембар 2020 21:16
генеза зла
Ово није само БОЛЕСНО већ је и ОПАСНО.
Препоруке:
17
0
24 четвртак, 19 новембар 2020 21:47
Laza
Zasto se prepirati sa Siptarima? Lepo uzeti knjigu bugarske istoricarke Teodore Tolove "Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije" i jasno im reci vas su izmisli Austro-Ugari.
Препоруке:
14
0
25 четвртак, 19 новембар 2020 21:58
Спиридон
@ небитан
Ко контролише прошлост, контролише садашњост. Ко контролише садашњост, контролише будућност.

То иначе ако се не варам у оригиналу звучи овако
Who controls the past," ran the Party slogan, "controls the future: who controls the present controls the past.

Или ти га у преводу цитат из Орвелове 1984, тј ако смо спали на то да се позивамо на слогане партије Великог Брата далеко ћемо догурати.
Према томе јако ми је жао, имамо своју прошлост и треба да се њоме поносимо без икакве потребе да је мењамо или измишљамо неке фантазмагоричне теорије које у својим квази-историјским књигама покушавају да продају којекакви деретићевски шарлатани..ّ.
Препоруке:
1
6
26 четвртак, 19 новембар 2020 22:04
Контаверзни инжењер
Кога брига шта овај индијанац лупета.
Препоруке:
9
0
27 четвртак, 19 новембар 2020 22:13
major
Narod koji je čuvao koze i cepao nam drva, sada govori o istoriji. Gospode....
Препоруке:
15
0
28 четвртак, 19 новембар 2020 22:24
Горштак
@Ненад Пиваш
@Спиридон

Господо, да се не лажемо: српска званична историја (или ајд нек буде "само историја") тврди мање-више управо ово што тврди дотични господин Буџови, а то нам пише и у уџбеницима. Ја сам исто по томе учио.
Е сад - имам предлог! Пошто Ви, као господа са класичним образовањем (са вероватно Београдског Филозофског) одлично репрезентујете домаћу историјску науку (то се види), и самим тим сте сагласни са г. Буџовијем (види се, исто), а поменути господин Буџови неправедно живи у заблуди да се Срби боје његове књиге, ето могли бисте Ви као његове присталице да га контактирате, као и београдске историчаре и предложите да се повежу међусобно, па да сви заједно прославимо "историјско" (и то у бар 2 смисла историјско) помирење (непостојећих) Срба и (древних) Албанаца на промоцији Буџовијеве књиге на наредном београдском "Мирдита" сабору.
Може и Чомићка да помогне у "дијалогу", ал није обавезно.
Препоруке:
15
0
29 четвртак, 19 новембар 2020 22:48
Горштак
Дакле, прва теза, историја је егзактна наука и постоје само чињенице. Друга теза, егзактна историја нас заиста званично учи (парафразирам суштину) да су Албанци Илири или Трачани, у сваком случају аутохтони на бар пола Балкана, док су сви Словени, па и сви Срби, сви дошљаци који су асимиловали, побили и протерали Илире (као нека НДХ) па су зато толико распрострањени. Трећа теза (најхрабрија), како постоје небројени антрополошки докази о сродности Црне Горе и Албаније, као и аутентични родослови, списи итд. који указују да читава племена у МНЕ и АЛ потичу често од заједничког претка (генетику да не помињем), то је практично доказ да су Немањићи илирског порекла тј. хришћанско-дардански Илири тј. Албанци који су владали Дарданијом коју сада Срби лажно представљају као некакву Србију.

Наука је наука. Докази су докази. Треба рећи јасно: "Подржавам чињенично и доказима поткрепљено научно излагање историчара Јусуфа Буџовија". Што је то толики проблем? Не треба се стидети научне истине.
Препоруке:
1
3
30 четвртак, 19 новембар 2020 22:58
Ненад Пиваш
@Иван Грозни

1. Порфирогенит је написао De administrando imperio да би византијски владари знали о народима који их окружују, а не да би навео Словене на заблубу. Уосталом у његово време Срби нису били непријатељи Византије.

2. Како би могло да се сачува сећање на стару постојбину када су у време доласка Словени били на изразито ниском културном нивоу, те нису имали властитих књига? Када се појавила писменост, већ је прошло неколико векова.

3. Авари су били номадски народ и са коњицом, као такви су били мобилнији и није никакво чудо да су организовали претежно земљорадничко словенско становништво. Такве се ствари дешавају.

4. Постоји теза о трачком пореклу Албанаца која се позива између осталог и на лигвистику и те појмове за море. Ту тезу заступа нпр. Чеда Антић. Иначе, није спорно да су се Словени доселили и на територију данашње Албаније.

5. Богумила је ван сваке сумње било широм Балкана, међутим друго је питање да ли и какве везе "Црква босанска" има са њима.
Препоруке:
0
5
31 четвртак, 19 новембар 2020 23:07
телетабис
Изем ти историчара који не зна да Илири као нација нису никад постојали као ни Илирија. Нека будала део далматинске загоре назвао Илирија и сада сви о томе трубе.
Препоруке:
5
0
32 четвртак, 19 новембар 2020 23:14
Ненад Пиваш
@Националиста

Како те није срамота да подмећеш Тибору Живковићу оно што он није тврдио?!

http://www.rastko.rs/antropologija/glasnici-ei/45/tzivkovic.pdf

А Радивој Пешић јесте шарлатан пар екселанс са својим теоријама о винчанском писму. Таква је у глобалу и издавачка кућа "Пешић и синови".

@Горштак

Управо супротно, ти и теби слични су на истој таласној дужини као Буџови, јер говорите о неким античко-средњовековним континуитетима. Наравно да Немањићи немају никакве везе са Албанцима. Албанаца је тада, без сваке сумње било, али нису имали државотворне тенденције. Били су поглавито сточари, мада су имали и неко племство. Али све скупа, нису имали лоше односе са Србима.
Препоруке:
2
6
33 петак, 20 новембар 2020 00:28
Радознали
Стара српска историја је лакмус тест за откривање аутошовиниста. 'Критичка истоијска школа' су садашњи – Бисерко, Кандићка, Милићка, Кишјухас, Пешчаник и други. Да ли могуће да неко може да буде морон и поверује у досељавање Срба на Балкан без ИЈЕДНОГ доказа или забележеног сведочанства? Само зато што што је то Ватикан фалсификовао? Хајде да видимо, нека било који 'критичар' (спира, пиваш, неко..) пруже ЈЕДАН доказ сеобе Срба. Генетска сведочења досељавања су бесрaмна лаж.

С друге стране у Лепенском виру су пронађени гени стари 12000 година које има Новак Ђоковић. Срби су староседеоци Европе и Балкана, носиоци најстарије винчанске цивилизације и говоре најстаријим европским језиком који је био модел за скоро све остале европске језике.
Препоруке:
7
0
34 петак, 20 новембар 2020 01:42
Спиридон
@ синиша

Боље би вама заиста било да сте ћутали, јер би неко можда и помислио да нешто знате а овако сте проговорили па су се сви уверили да немате појма. Дакле драги мој чика Синиша генетичари су утрдили да се са оца на сина наслеђују потпуно неизмењени поједини делови Y хромозома и да они у тој својој карактеристичној секвенци мутирају тек на сваких неколико генерација, као што су утврдили при томе да и сви ми који смо пореклом Словени имамо једну те исту R1a хаплогрупу тј имамо у некој давној и прадавној прошлости заједничког претка од кога сви потичемо, тј човека који је први имао ту секвенцу коју ћемо сви ми његови потомци наслеђивањем добити. На тај начин то јест на основу тих мутација које се јављају је могуће пратити миграције, тј када су се поједине гране одвајале од главног стабла. Елем, као што Словени имају своју хаплогрупу имају је и Илири тј те секвенце делова Y хромозома су код њих тотално другачије, као што неку своју имају и Келти, а Арапи опет неку своју итд..ّ.
Препоруке:
0
6
35 петак, 20 новембар 2020 03:22
Радознали
Моронизму је заиста тешко стати за врат. Порфирогенет је фалсификат из 17.в. Оригинал не постоји а и да постоји био би писан 300 год после лажне сеобе. Како би Порфирогенет могао знати шта се десило 300г. пре њега, да му нису дедови преносили са колена на колено. Тај фалсификат користи италијанске топониме из 16.в. и писан је верзијом грчког која тада није била у употреби. Ко пажљиво чита то је хумористичко штиво. Логистичка калкулација показује да би колона тзв. Словена била дугачка 1500км и то нико није приметио.

Дошли су из наплодније украјинске равнице прошли Панонију, прешли Карпате, Војводину, целу Србију, прошли Београд, дошли до Солуна, па се вратили до Београда, па онда преко босанских планина дошли у камениту Херцеговину и ту се сместили. Који морон треба да поверује да су прескочили Панонију (ко је тада ту живео? Мађари су почели долазити 896 г.) и прегазили Босну да би се попели на каменити Велебит? Орбинијево 'Краљевство Словена'из 15.в. не помиње никакво досељавање.
Препоруке:
8
0
36 петак, 20 новембар 2020 03:26
Радознали
Много важније, Срби имају три велике генетске групе. Нпр. Никола Тесла је Р1А (тзв. словенска) а Новак Ђоковић је И2А (тзв. динарска, она је најбројнија). Само тоталне незналице могу тврдити да нпр. Арапи или други имају само једну генетску групу. Т. Живковић је био заступник досељавања Срба али је на крају живота признао да се ради о само 1-2% што је нормална флуктуација. Ако су се Срби доселили на Балкан да ли су дошли заједно са Хрватима и Словенцима? Да ли су заједно кренули на пут? Како су се договорили? Шта се десило са народом који је пре тога живео на подручју Југославије и где су нестали преко ноћи? Коју су генетику они имали и којим језиком су говорили? Одговор је - имали су српску генетику и говорили су српским језиком. Бии су ударна песница римске империје и дали више императора - Диоклецијан, Константин, Јустинијан, Јустин и други.
Препоруке:
7
0
37 петак, 20 новембар 2020 06:42
gavrilo@петак, 20 новембар 2020 03:26Радознали
Bravo, otvaras OCI slijepima!ali dzaba SRBI su slijepi i gluvi vise vjeruju jednom segacu nego svojim najpametnijim ljudima.Nikakvog doseljavanja nije bilo o kojem se govori u nasoj falsifikovanoj istoriji i tacka!Proto Srbi kao Narod bili su najmnobrojniji sa stotine plemena:Poloni,Karani,Bodrici da ne nabrajamo one jos starije:Sarmate,Spore,Ante,Skite...Pitanje je VELIKO, ko je pisao istoriju:za staro Grke Srbi su Tribali ili Tracani, za Rimljane su Iliri!
Protosrbi su naseljavali Podunavlje:Vinca , Lepenski Vir, Starcevo...i naseljavanje da skratim koje je bilo u sestom sedmom vijeku se desilo protjerivanjem Srbskog naroda sa dijela danasnje Njemacke.Sce o tome nalazi se u Vatikanu u poznatom dnevniku Bonifacija inace proglasenog za sveca.On u knjizi pise kako su se obracunali sa Srbima :jednu trecinu su pobili, jednu,pokatolicili,jednu procerali.Pa i sami Njemci priznaju da su im Berlin osnovali Varvari(drugoime za Srbe odnosno kako oni vole da nas zovu Slovene) i to 2800 p.h.
Препоруке:
3
0
38 петак, 20 новембар 2020 07:03
gavrilo
i to se zvao BILJUR - cisto siptarsko i cisto njemacko ime!A danasnji Amsterdam se zvao Svetograd...imnogo toga jos...Vi imate i danas na njemackom ostrvu Rugen (Rujan) naslijedjenu veliku statuu od drveta na kojoj se nalaze glave nasih paganskih bogova:Triglava, Peruna i Svetovida!!!Ko ne vjeruje neka ode i vidi svojim ocima!Inace Rujan je bilo najvece svetiliste tadasnjih Srba kada je Njemacka bila podijeljena na Gornju i donju Srbiju.Tamo su dolazili i danci i ostali Vikinzi...Bonifacijo (673-754) je sve to napisao a ne Jusuf Segac! Die Völker und Stämme in Gallien, Germanien oder in den slawischen Regionen halten zäh an ihren alten Göttern fest...taj protjerani Narod vracao se u postojbinu i to je ta Seoba...no cini mi se da je ovo trosenje mog dragocenog vremena...
Препоруке:
3
0
39 петак, 20 новембар 2020 07:42
Ljuta
U pravu je jer su nekad sva Arbanaska prezimena zavrsavala sa "..IĆ ". E BRUKE
Препоруке:
0
0
40 петак, 20 новембар 2020 09:02
Ненад Пиваш
@Радознали

Стара српска историја је лакмус тест за откривање аутошовиниста. 'Критичка истоијска школа' су садашњи – Бисерко, Кандићка, Милићка, Кишјухас, Пешчаник и други


Значи за тебе је Стојан Новаковић исто што и Наташа Кандић, Владимир Ћоровић исто што и Соња Бисерко, а Станоје Станојевић исто што и Кишјухас...?
Препоруке:
0
2
41 петак, 20 новембар 2020 09:32
Vlada
Genetička genealogija ne poznaje narode nego rodove.Narod je društveni produkt.
Ona ne može dati sve odgovore ali može pomoći lakšem razumevanju istorijsje gradje iz prošlosti.

Kako neko napisa ,ne postoji kritička i ne kritička istorijska škola - ako nema kritike ,nema naučnog pristupa.
Tu greše i bespogovorni zagovornici "zvanične istorije " ali i tzv.auzohtonisti.Svako ima svoju priču i od nje ne odustaje.

Nikada se ne sme zaboraviti da stari autori nisu bili istoričari u današnjem smislu i da je bilo mnogo grešaka uzrokovanih neznsnjem ,pogrešnim pristupom ali i ličnim pogledom na dešavanja.Česti su i istorijski falsifikati koji nisu možda imali za cilj velike zavere nego du obično imali neku sitnu korist za nekoga u planu.

Kritički pristup kakav je pokazao Tibor Živković raskrinkavajući Letopis popa dukljanina je možda putokaz kako treba raditi.
Препоруке:
0
2
42 петак, 20 новембар 2020 09:32
Antidot
@ Ivan Grozni
Ivane, mnogo štošta se ne pominje u srednjovekovnim hronikama i predanjima, pa nikom ništa, spisak bi bio poduži.
Da, logično je za Avare kao velike podgrupe hunskih naroda koji su tada pustošili po Evropi.
Srpski toponimi u Albaniji dokazuju da su Srbi tamo živeli i da još žive, a ne da nisu migrirali iz prapostojbine.
Pozivati se na Glušca u potkrepljivanju istorijskih činjenica je bruka za istoriju kao nauku - završio je slavistiku, nije bio istoričar.
Kakve veze imaju zoroasterijanci i bogumili?
U Italiji i Francuskoj nije bilo turskih osvajanja, ali nije prežive ni jedan Bogumil.
Sam naziv Vizantija od Bizantion, grčke kolonije na Bosforu, a Romeji, gr. Romaion od lat.Romanum označavao je podanike, a ne ime carevine.
Rimsko carstvo je propalo 476. i Sloveni nisu migli da upadaju na teritoriju nečega što nije postojalo.
Препоруке:
3
0
43 петак, 20 новембар 2020 09:51
Vlada @ Antidot
Svi jeretici koje ste pobrojali su postojali.
Ali to nisu bile jedinstvene verske grupe nego vise nezadovoljnici načinom organizacije tadašnje Crkve ,svrstani u vise raznorodnih organizacija.
Ima tu pravih jeretika jer su se jeresi pojavljivale još u ranom hrišcanstvu ,suzbijane ali se ponovo javljale.
Bilo je tu i etnički orgsnozovanih celina.Milinzi su na primer na Peloponezu bili dosta jaki a otpor helenizaciji ih je doveo u poziciju da "zarate" i sa zvaničnom Crkvom.
To je bio neki protestantizam pee protestantizma koji su ljudi podrzavali iz raznih razloga.Sitna vlastela zbog drustvenog polozaja (nezadovoljstvo) pa imsmo čak i "klasnu" (stalešku) netrpeljivost izmedju svestenika baštinika (status plemstva) i običnih ,kojima su "nove ideje" bile prijemčive.
Dakle ,u mnogo čemu se radilo o svetovnim razlozima.
Imali su čak i jeretički sabor u San Feliksu 1167 i to delili nadležnosti.
Tzv.Bogumili su "naknadna pamet"
Препоруке:
1
0
44 петак, 20 новембар 2020 10:00
Antidot
@ Ivan Grozni
Ivane, izvini za zoroasterijance, bio je to lapsus memoriae - bez ikakve zadnje namere!
Препоруке:
0
0
45 петак, 20 новембар 2020 10:21
gavrilo
a sto se tice haplo grupa najslicniji su nam danasnji Rumuni i danasnji Hrvati!pa onda ostali....
Препоруке:
3
0
46 петак, 20 новембар 2020 10:24
Националиста
@Ненад Пиваш

Потражи на Јутјубу видео где проф. др Тибор Живковић каже да је могло бити само 2-3% новопридошлих у том твом великом досељавању.
Избегаваш проф. др. Ђорђа Јанковића. Разумем те. Професор је изгубио катедру због својих археолошких открића, пар година пред пензију. Наступаш као морални судија, Трибале. Не ваља ти работа. Лако је пљувати, треба оспорити аргументима. А покушај дискредитације саговорника, говори да си "прљав" и беозобразан "играч".
Овде ти је најава онога што рекох за проф. др Тибора Живковића ("Сеоба Словена се догодила, али у далеко мањем броју, а сам термин „сеоба“ није срећно изабран"):
http://www.nspm.rs/kulturna-politika/sami-smo-odsekli-deo-nase-istorije.html
Препоруке:
3
0
47 петак, 20 новембар 2020 10:25
Antidot
@ Vlada
Vlado, ja sam ih pobrojao ne zato što su jedinstvene verske grupe, već zato što baštine istu dogmu - Gnosu.
Naveo sam nekoliko autora kao reference, ali ću posebno naglasiti Elen Pejgels (Elaine Pagels), kao najprominentnije istoričarake religije, koja se posebno bavila istorijom gnosticizma.
Da se u mnogo čemu radilo o svetovnim razlozima, kako kažete, stoji neosporno i smatram, takođe, da zakriljuje poprilično verske i dogmatske razloge.
Препоруке:
1
0
48 петак, 20 новембар 2020 10:47
Vlada @ Antidot
Zaboravih nešto
Nije nužno da svi jeretici preko balkana idu u Francusku.
U pitanju je religija ,koja je tada bila ono sto je ideologija sada.Ideja je poticala odatle ,tu se pojavila možda a onda se odatle širila.
Prvo preko monaha.Gotovo uvek preko njih jer su bili najpismeniji,kretali su se,bile su im dostupne stare knjige pa je neko od njih i mogao da se "dočepa" davno zaboravljenog spisa nekog koji je promakao uništenju ili da bude čak pod uticajem nekog jeretika koji je "čuvao tajnu"...
I onda ,u nekom pogodnom trenutku se takva ideja jednostavno primi usled pogodnih okolnosti (kriza ,nezadovoljstvo neko).
Препоруке:
0
0
49 петак, 20 новембар 2020 11:15
gavrilo@петак, 20 новембар 2020 10:24Националиста
pa to je ta BEZANIJA iz danasnje Njemacke (Pomeranija, bas lijepo i cisto njemacko ime) koja je trajala dva vijeka u kojoj su Srbski narod Krstasi istrijebili tacno tako pise: Ognjem i Macem!Dio tog stradalnickog naroda vratio se u Podunavlje dio ostao u ostalim srbskim zemljama!
Препоруке:
1
0
50 петак, 20 новембар 2020 11:36
Vlada @ Antidot
Da ,samo sam mislio da je to bitno naglasiti ,inace se slažem s vama.
Sve te jeretičke grupe ,pokreti su zaista delile tu dogmu i te razlike samo zavise od "lokalne problematike" i prihvatanja (i korišćenja,što da ne ) gnosticizma u različite svrhe - a onda je to počelo da se kotrlja kao neki "globalni pokret" (tog vremena).
Crkva i plemstvo tog doba je bilo zaokupljeno drugim stvarima - i medjusobnim konfliktima ali i "zaokruživanjem" neke vrste hrišcanskog poretka u Evropi - udar na staroverce u centralnoj Evropi je jos bio u toku na primer.
I onda reaguju gusenjem tih jeretičkih pokreta - možemo to mazvati koordinisanim delovanjrm Carigrada i Rima,gledajuci sa distance.
Tako treba staviti u istorijski kontekst i Nemanjin obračun sa jereticima.
Препоруке:
1
0
51 петак, 20 новембар 2020 11:46
Радознали
@ Пиваш

Управо тако, само још горе јер ови данашњи нису на власти па немају много могућности да утичу. Он претходни су били на власти и спровели су Тајну конвенцију потписану са Аустријом да се уништи српска историја. Ћоровић је унитио историју на Универзитету. Може се о томе много писати, можеш и сам да истражиш. Књига Милоша Милојевића је била забрањена преко 120 година. Аустрија је претила да ће напасти Србију ако се објави и да ће укинути одобрен кредит за пругу Београд-Ниш. Зашто све то? Свако ко има три чисте у глави зна зашто. Сва пре-немањићка историја је избрисана и измишљена је сеоба Срба. Значи све од Лепенског вира, преко Винче, Аријеваца, Александра Великог, десетине римских императора, итд, све је избрисано. Врло храбро са твоје стране да заступаш нешто за шта нема ни један доказ а генетика је већ потврдила да су Срби староседеоци Европе и Балкана мада се то још увек крије од јавности и препушта глупацима да лупетају своје глупости.
Препоруке:
4
0
52 петак, 20 новембар 2020 11:52
gavrilo
za razliku od katara koje su u njihovom poslednjem uporistu Montsegur njih 225 spalili jer nisu htjeli da se vrate u katolicanstvo, bogumilstvo koje je jako slicno , trajalo je u srbskim zemljama duze.Jos se kralj Milutin sa njima obracunavao ali je vodio i rat protivu rimokatolika u danasnjoj Albaniji ali je od Normana bio porazen!
Препоруке:
0
0
53 петак, 20 новембар 2020 12:09
Vlada @ Spiridon
R1a1 i I2a postoje kod svih Slovena ,samo je kod različitih slovenskih naroda proporcija drugačija.
Ta dva roda su ,najverovatnije bila u nekoj vrsti zajednice koja je bila konstantna - trajala je dugo i još traje.
R1a samo nazivaju slovenskom haplogrupom - ona to nije.
Najvisi procenat zabeležen je kod Lužičkih Srba (67% mislim,po secanju pisem ).

Inače - za genetičku genaologiju ne postoje narodi.
Uvek se koristi termin rod.
Препоруке:
1
0
54 петак, 20 новембар 2020 12:22
Спиридон
@ Радознали
у Лепенском виру су пронађени гени стари 12000 година које има Новак Ђоковић
...
Срби имају три велике генетске групе. Нпр. Никола Тесла је Р1А (тзв. словенска) а Новак Ђоковић је И2А (тзв. динарска, она је најбројнија). Само тоталне незналице могу тврдити да нпр. Арапи или други имају само једну генетску групу
Количина твог надобудног незнања је засмејавајућа а колико схватам извори су ти лист Курир и YouTube. Под један, у Лепенском Виру су нађена четири скелета, три жене и мушкарац и испоставило се да је тај мушкарац има R1b (Само прво слово се пише велико незналице) конкретно R1b1a1a, што никакве везе нема са било каквим Србима. Под два, типична хаплогрупа Арапа је J1 ако ниси знао. Под три, I2a тј да динарска I2a1a2b се такође доселила само из другог правца тј из Украјине где су се стопили са ондашњим Словенима. Под четири, недостаје ти трећа хаплогрупа код Срба а друга најбројнија, потомци Илира староседелаца тј E1b1b. Сваки други Албанац има E1b1b..ّ.
Препоруке:
0
2
55 петак, 20 новембар 2020 12:40
Спиридон
@ Vlada
R1a1 i I2a postoje kod svih Slovena ,samo je kod različitih slovenskih naroda proporcija drugačija.
Ta dva roda su ,najverovatnije bila u nekoj vrsti zajednice koja je bila konstantna - trajala je dugo i još traje

R1a или да будемо баш прецизни R1a1a1b1, пошто је R1a1a1b2 отишла у Азију тј у Иран и Индију, је једина словенска хаплогрупа. I2a тј тај динарски I2a1a2b ти практично не постоји у било ком значајнијем облику управо на просторима одакле су оригинални Срби дошли а то је са североистока Немачке тј северозапада данашње Пољске. Тако да знам за ту тезу али она важи само за простор данашње Украјине и то је тачно да су се тамо ондашњи R1a и I2a стопили, али I2a нису Словени у оригиналу. Погледај где су ти највећи кластери тог I2a и видећеш тачно траг те сеобе од Украјине ка Балкану. Који је то народ живео и господарио како каже Гибон око Црног Мора, прелази Дунав за време цара Валенса и за време Теодосија гражи дозволу да се насели на подручју Балкана..ّ.
Препоруке:
0
1
56 петак, 20 новембар 2020 12:49
Радознали
@ Spira
Ти си своју интелигенцију и арогантност већ показао. Сада покушаваш да се вадиш пошто си у међувремену мало прочитао али опет немаш појма. Довољно је заступати теорију о досељавању Срба на Балкан без иједног доказа па знати колико је неко ступидан. Твоје придике о начину писања су смешне. Не знаш да је И хаплогрупа стара 35000 година и да је једина европска хаплогрупа. И1 се одвојила и отишла на север па су Скандинавци генетски најближи И2 хаплогрупи којој припада скоро 40% Срба. И2 је нпр из Винче отишла 5500 п.н.е на британска острва и била је једина хаплогрупа до доласка геноцидне Р1б која је дошла око 2500 п.н.е. Они су тамо уништили И2 тако да их сада има око 5% (један од тих потомака је нпр. Чак Норис). Спајањем И2 и Р1а су настали Срби који су причали српски а од њих су хиљадама година касније постали сви Словени, прво Руси у 8.веку а остали много касније. Итд, итд, као недотупавни поклоник ватиканског фалсификата ниси саговорник.
Препоруке:
5
0
57 петак, 20 новембар 2020 12:56
Спиридон
@ Vlada

Inače - za genetičku genaologiju ne postoje narodi.
Uvek se koristi termin rod

Хадемо молим те да симплификујемо и да се не завлачимо у меандре, јер под један ја причам о Словенима а они нису народ него су племе тј род који има заједничког претка. Народи настају много касније када се различита племена у зависности од простора где су дошли стапају у једну целину која дели заједнички језик, обичаје и културу, а до било какве нације у данашњем облику код било кога па и код данашњих Срба треба векови и векови да прођу..ّ.
Препоруке:
0
0
58 петак, 20 новембар 2020 13:09
Vodavoda
Ne razumem bavljenje ŠIPTARA Srbima i Srbijom i srpskom istorijom.Zasto se ne bave Albanijom ,ili svojom istorijom Kavkazom,Italijom ili Severnom Afrikom....te Šiptare SVE tudje i drugo vise zanima osim njih samih...zaista mi ISKRENO NIJE JASNO.Ne znaju koji je glavni grad Albanije ali zato prate u Srbiji do te mere,koja pevaljka je u kojoj emisiji kome sta rekla.Jednom recju bolest i KLEPTOMANIJA.
Препоруке:
3
0
59 петак, 20 новембар 2020 13:17
Радознали
Само додатак за тупане који тврде да је Е1б, трећа по бројности хаплогрупа код Срба, у ствари шиптарска. То је медитеранско-афричка хаплогрупа која је у давној прошлости дошла на север Европе. Код Срба је дошла од Лужичких Срба где је она веома бројна. Најприсутнија је у Црној Гори код Васојевића, Куча и других планинских племена. Код шиптара је дошла од стране арнаутизованих Срба мада имају и занемарљиво мали проценат те хаплогрупе коју су директно добили док су били неко време на Сицилији пре него што су 1043.г. први пут случајно ступили на балканско тло тј. на српску територију где је данас Албанија, итд, итд.
Препоруке:
3
0
60 петак, 20 новембар 2020 13:19
Спиридон
@ Радознали

Сада покушаваш да се вадиш пошто си у међувремену мало прочитао али опет немаш појма. Довољно је заступати теорију о досељавању Срба на Балкан без иједног доказа па знати колико је неко ступидан

Мила моја баронесо итд или... девојачко Минхаузен, и мислио сам да сте то ви још од првог будаластог коментара а сада сам дефинитивно сигуран. Дакле, последњи пут када смо пре неколико месеци причали на ту тему ви по сопственом признању нисте прочитали било какаву књигу историје, па чак ни те ваше шарлатане. Све ваше знање се заснивало на YouTube-у где сте гледали Радована Дамјановића а и то само зато јер мислите да је добар фрајер. Ви просто нисте у било ком облику равноправан саговорник јер буквално немате појма о датој теми, тј све је то као што већ рекох Курир & YouTube кућна радиност. Докази за досељавање постоје и то омања планина истих, само су они ваши шарлатани заборавили да вам кажу а све што ви сада радите је copy-paste туђих речи које и не разумете..ّ.
Препоруке:
0
3
61 петак, 20 новембар 2020 13:28
Спиридон
@ Радознала баронеса итд или... девојачко Минхаузен

. И1 се одвојила и отишла на север па су Скандинавци генетски најближи И2 хаплогрупи којој припада скоро 40% Срба. И2 је нпр из Винче отишла 5500 п.н.е на британска острва и била је једина хаплогрупа до доласка геноцидне Р1б која је дошла око 2500 п.н.е.

Мислите иста она геноцидна R1b која је гле чуда нађена на скелету у наводно срБском Лепенском Виру...!? Елем, буквално сте дудук за ту материју и сада мени покушавате да продате тај copy-paste потпури који сте покупили однекле. Мила моја проучите мало боље материју па се вратите да причамо о било чему, а тај праисторијски I2a-L460 који је налажен је исто онолико далеко од тог динарског I2a1a2b-L621 који се налази на нашим просторима, као што је мој R1a удаљен од оног који се може наћи на северу Индије. У преводу од праисторијског I2a-L460 је миграцијама настало толико тога по целој Европи да само последња незналица може да каже како су то Срби. Седи доле један..ّ.
Препоруке:
1
3
62 петак, 20 новембар 2020 13:52
gavrilo@петак, 20 новембар 2020 13:17Радознали
ARNAUTI, sto znaci ta rijec? na arapskom znaci ONI KOJI SE NISU VRATILI! tako kada su sa Sicilije prebaceni na Balkan vise se nisu vratili!Zasto niko ne pise o poveljama koje je Car Dusan pisao siptarima da mogu da sidju sa planina i napasaju svoja stada od tog do tog datuma...
Препоруке:
0
0
63 петак, 20 новембар 2020 13:52
Спиридон
@ Радозналa баронеса итд или... девојачко Минхаузен
Само додатак за тупане који тврде да је Е1б, трећа по бројности хаплогрупа код Срба, у ствари шиптарска. То је медитеранско-афричка хаплогрупа која је у давној прошлости дошла на север Европе

Мила моја све се вама помешало у глави колико примећујем, пошто покушавате на убрзаном вечерњем YouTube курсу сада да се образујете о датој материји. Елем, ви очигледно у својој неукости нисте способни ни моје максимално симплификоване коментаре да разумете а камоли било шта друго. Дакле тај E1b1b јесте последица неке давне миграције али о каквом ви северу Европе сањате мила моја, о каквим Лужичким Србима маштате, побогу па ви ни о географији немате појма јер по вама су они ваљда сели у авион па хоп на север. Дакле E1b1b долази у неким давним временима на Балкан а не на север Европе и то преко простора данашњег Либана, Сирије и Турске и то су вам Илири. Према томе није то шиптарска већ илирска хаплогрупа неука моја баронесо..ّ.
Препоруке:
0
2
64 петак, 20 новембар 2020 14:05
gavrilo@spiridon
samo treba jos dodati da ILIRI ama bas nikakve veze nemaju sa Siptarima. ILI?
Препоруке:
3
0
65 петак, 20 новембар 2020 14:09
Спиридон
@ Радознала баронеса итд или... девојачко Минхаузен

Код шиптара је дошла од стране арнаутизованих Срба мада имају и занемарљиво мали проценат те хаплогрупе коју су директно добили док су били неко време на Сицилији пре него што су 1043.г. први пут случајно ступили на балканско тло.

Код Шиптара је дошла од староседелачког становиштва побогу па немојте се баш толико срамотити, као што је исто тако дошла и код Васојевића у Црној Гори који су исто тако потомци оних који су дочекали досељенике. Иначе те деретићевске идиотарије зване Сицилија, Ђорђе Манијак и његова војска само неко тотално неук може да преписује. Мада мила моја баронесо одлично вам иде ако сте до краља свих шарлатана гдина Деретића стигли. Према томе мила моја, данашњи Срби јесу потомци и оригиналних Срба Словена који долазе са Балтика, и оних који долазе са простора Украјине тј друга словенска грана помешана са I2a, као што су и потомци староседелаца АЛИ Срби пре 1000 година и Срби данас нису исто...!!?ّ
Препоруке:
2
3
66 петак, 20 новембар 2020 14:16
Спиридон
@ gavrilo
ARNAUTI, sto znaci ta rijec? na arapskom znaci ONI KOJI SE NISU VRATILI!

Можда у неком паралелном Универзуму то на арапском значи они који се нису вратили. Тако ко год да је измислио ту идиотарију гадно те је рођо слагао..ّ.
Препоруке:
0
3
67 петак, 20 новембар 2020 14:19
Спиридон
@ gavrilo
samo treba jos dodati da ILIRI ama bas nikakve veze nemaju sa Siptarima. ILI?

Само треба додати да си тотални дудук који је од озбиљних књига историје прочитао сабрана дела Јована И. Деретића у издању YouTube-a, као и неке изводе из његових радова у издању Курир-а..ّ.
Препоруке:
0
4
68 петак, 20 новембар 2020 15:10
gavrilo@петак, 20 новембар 2020 14:19Спиридон
doduse dr.Deretic mozda grijesi? volio bih da procitam djela g-dina SPIRIDONA! Neznam vase pravo ime ali pretpostavljam da se iza njega krije neka velika zvijerka, ne sveznajuca ali koja praistoriju siptara, Srba i ostalih ima u malom prstu!eto, napokon da nesto i mi naucimo.na kraju mozda ste i vi doktor iako se tako ne potpisujete.pa ko su siptari???koji je to jezik? u CG sam naisao na ljude koji kazu da su ih Srbi okupirali i pobili sve muskarce, nesto kao sto su Rimljani uradili sa Etruscanima.Samo ime "CRNOGORCI" odakle je i zasto bas jedan geografski pojam nisu umjeli da mi objasne?Kazu jedino da se tako nisu prije zvali , da to osjecaju jer im je proradio GEN?Koji gen Spiridone? koja haplo grupa?ilirska ili siptarska ili je to isto?
Препоруке:
3
0
69 петак, 20 новембар 2020 15:22
Vlada @ Spiridon
Dobro.Pojednostavljeno možemo reći da rodovi R1a i I2a čine oko 60% uzoraka kod svih slovenskih naroda.
Sada ,negde je odnos takav da je više zastupljena R1a a negde I2a .
Kod nas R1a cini oko 20% a I2a preko 30 %.

Tačno je da neki pojednostavljuju pa R1a nazivaju slovenskom haplogrupom.
Greše,iako im je cilj da uproste proizveli su efekat kao da je samo ta haplogrupa slovensja.A nije.

Ako već grešimo pojednostavljivanjem ,onda da smanjimo grešku - sloveni = R1a+I2a
Препоруке:
0
0
70 петак, 20 новембар 2020 15:44
Vlada
Хаплогрупа I2а је карактеристична пре свега за европске народе, мада се у траговима налази и у неким суседним областима, као што су Блиски Исток и Ценрална Азија, међутим то је највероватније последица миграција у ближој прошлости. Данас се, у виду великог броја својих подграна, јавља код готово свих европских народа, у мањем или већем постотку. Највеће постотке достиже у јужнословенским, и њима суседним земљама: Босни и Херцеговини (~55%), Хрватској (~38%), Србији (~33%), Црној Гори (~31%), Румунији (~28%), Македонији (~24%), Словенији (~22%), Бугарској (~22%), Мађарској (~18%) и Албанији (~13,5%). Високе проценте бележи и у Молдавији (~24%), Белорусији (~18,5%), Словачкој (~17,5%) и Украјини (~13,5%). (Eupedia). Убедљиво највећи део хаплогрупе I2 у наведеним државама чини релативно говорећи јако млада подграна Y3120 (позната и као I2-Slavic-Carpatian, раније I2-Dinaric), која се везује за ширење словенских племена у раном средњем веку. Ј
Препоруке:
0
0
71 петак, 20 новембар 2020 16:10
Vlada @ Spiridon
Na ove podatke ,koje sam u predhodnom komentaru preneo (izvor- poreklo rs.) sam mislio.
I2a se nalazi gotovo svuda gde i R1a ,samo je proporcija različita.
Očigledno je da ta dva roda čine najveci deo slovenskih naroda i da već dugo žive zajedno.
Препоруке:
1
0
72 петак, 20 новембар 2020 16:49
Ненад Пиваш
Молио бих ткз. "аутохтонисте" да размисле о једној ствари. Са једне стране гурате причу како су Срби Аријевци, а са друге да су Лепенски вир и Винча српски. Како је и једно и друго могуће у исто време? Па Лепенски вир и Винча су цивилизације које су постојале пре доласка Индоевропљана у Европу...
Препоруке:
0
2
73 петак, 20 новембар 2020 18:41
Спиридон
@ Vlada

Прича је далеко компликованија. Дакле покушаћу укратко. Елем, тај тзв динарски I2a нису Словени али јесу учествовали у једном делу етногенезе словенских племена тј оном делу који на Балкан долази са простора данашње Украјине. Други део Словена долази са Балтика и нема никакве везе са I2a. Они долазе и затичу аутохтоно становништво и са временом се стапају са њима. Они који долазе из Украјине прелазе Дунав за време цара Валенса и потом нападају Салону која се налазила близу данашњег Сплита а они други се спуштају са Балтика до самог Дунава и онда на позив аварског кана Бајана учествују у опсади Сирмијума а после тога са Бајановим сином а за време цара Маврикија продиру и на југ до данашње Грчке. Ово је наравно ужасно симплификована верзија неких битних догађаја. Иначе управо због тог I2a први хрватски краљеви имају то карактеристично -мир на крају имена, јер је то типичан завршетак германских тј готских имена и долази од речи слава..ّ.
Препоруке:
0
2
74 петак, 20 новембар 2020 20:10
Спиридон
@ Ненад Пиваш
Молио бих ткз. "аутохтонисте" да размисле о једној ствари. Са једне стране гурате причу како су Срби Аријевци, а са друге да су Лепенски вир и Винча српски. Како је и једно и друго могуће у исто време? Па Лепенски вир и Винча су цивилизације које су постојале пре доласка Индоевропљана у Европу...

Пази све је наше, тј Србија је до Токија како лепо она изрека објашњава. На свету по њима постоје само Срби и они који су били некада Срби, трећег нема или ако га има онда је то евентуално негде у Азији, Африци или Јужној Америци. Албанци су некада били Срби, Келти и Срби су једно те исто, наша срБска је Винча и Лепенски вир, и онда смо ми смо из те наше винчанске прапостојбине цео свет онда освојили, и самим тиме смо у Индију из Србије као Аријевци стигли тј и санскрит је само подваријанта срБског. Не каже се џаба, говори срБски да те цео свет разуме..ّ.
Препоруке:
1
3
75 субота, 21 новембар 2020 05:16
Радознали
Мислио сам да се више не јављам али се сетих да неко (исти онај морон?) помену ПРВЕ хрватске краљеве који су имали МИР у својим именима, преузете од Германа, Гота и сл. Ха-ха-ха, тај је заиста барон међу моронима када је поверовао да су постојали хрватски краљеви. Који су то? И да су преузели МИР од Германа? И означава 'славу'? Какве невероватне глупости! Нису постојали никакви хрватски краљеви. МИР је српска реч и СВИ топоними у свету (Индија, Тибет, итд) који то садрже су српски топоними. У руском је сачувано првобитно значење (мир=свет).
Препоруке:
3
1
76 субота, 21 новембар 2020 09:11
gavrilo
u najstarijim knjigama Vedama spominju se Srbinda i ONOGOST!zamislite ONOGOST, grad koji se nalazi u CG , danasnji Niksic????ili je to puka slucajnost mada Jung tvrdi da slucajnosti zapravo NEMA! da li to neko moze da objasni? volio bih da cujem to i od Spiridona. nadam se da zna da se u Vedama imena povezuju sa narodima!
Препоруке:
1
0
77 субота, 21 новембар 2020 10:55
Спиридон
@ Радознала баронеса итд или... девојачко Минхаузен

У међувремену сте “прочитали” сабрана дела “академика” Деретића и “професора” Дамјановића на YouTube-у, али је (не)знање само још смешније.
Елем, Holthausen у свом Gotisches Etymologisches Worterbuch каже како готска имена имају завршетак на -mereis
Њихова имена имају готске завршетке -mer ( -mereis): Trepimer, Budimer, Selimer, Ratimer, односно имена која су у потпуности и недвосмислено готског порекла Silimerus, Retimerus, Ritimerus, Delimerus, Gelimerus

Па вам то појашњава и Siebs у Die Personennamen der Germanen када каже
У Германа су лична имена, састављена од два дела и од којих је један завршетак - мар, -мер, -мир и слично, мушка и женска, а првобитно су била везана са вршењем неке делатности (власти, части). Наведени завршетак значи велики, угледан.

Не заборавите ни да Reichert у свом Lexikon der Altgermanischen Namen наводи нека готска имена као Ariomer, Guldrimir, Sandrimer и Sisimir..ّ.
Препоруке:
0
2
78 субота, 21 новембар 2020 11:05
Спиридон
@ gavrilo
u najstarijim knjigama Vedama spominju se Srbinda i ONOGOST!zamislite ONOGOST, grad koji se nalazi u CG , danasnji Niksic????!

То је зато геније моје деретићевски што су се моји прапреци некада јако јако давно раздвојили на два дела, па је један остао у Европи а други се спустио у данашњи Иран и Индију. У преводу тај мој R1a само неку далеку грану има 70% браманске тј највише касте на северу Индије и тамо су познати као Аријевци, што и јесте разлог зашто постоје толике сличности између санскрита и словенских језика. Међутим، не могу и јаре и паре господо моја деретићевска, тј имате две опције. Прва је, ми смо потомци староседелаца. Одлично, немам ништа против само то онда значи да сте потомци Илира а не Словена, никакве везе немате са Русима нити са било који, словенским народом. Опција два, ми смо Срби и Словени. Одлично, само онда нема приче о Винчи и ми смо овде хиљадама година. Жао ми је али тако просто стоје ствари..ّ.
Препоруке:
0
3
79 субота, 21 новембар 2020 11:18
Спиридон
@ Радознала баронеса итд или... девојачко Минхаузен

када је поверовао да су постојали хрватски краљеви

Пазите мила моја, постоје људи који тврде како је цео Универзум само привид и како ништа од свега тога у суштини и не постоји. Има, опет и оних других који убеђено тврде како је Земља равна плоча. Тако да ништа чудно што аутистични шовиниста и полазник вечерње школе срБства која у част оснивача исте носи назив гдин Мита Смедеревац, тврди како на свету постоје само Срби и они који се као Хрвати лажно представљају да нису Срби, па при томе још и причају да су имали неке краљеве.
Елем мила моја, тај динарски I2a има свој највећи кластер као што му и само име каже око планине Динаре. То је зато што су се тамо и доселили из Украјине, па са обзиром да су баш тамо ти Хрвати направили неку своју државу некада давно, онда није згорега проучавати изворе који се тичу тог дела досељавања. Знам, компликовано до зла Бога а и нема да се нађе на YouTube-у нити писало у Курир-у..ّ.
Препоруке:
0
2
80 субота, 21 новембар 2020 11:40
Спиридон
@ Радознала баронеса итд или... девојачко Минхаузен

МИР је српска реч и СВИ топоними у свету (Индија, Тибет, итд) који то садрже су српски топоними. У руском је сачувано првобитно значење (мир=свет)

Сачекајте, какав сад руски...?!! Па зар и то није само једна варијанта срБског!? Не знам заиста на какве то -мир топониме мислите у Индији да не кажем у Инђији и на срБскоме Тибету, али није ни битно уосталом пошто су сви топоними на целом свету а не само на срБскоме Тибету и у Инђији у ствари срБског порекла. Мауританија је од срБског Миританија, Маори су Маомири, није Костарика већ је Костамирика, и наравно није Ирска већ је то Мирска пошто сви знамо да су и ти Келти само једна измишљотина тј да су и они Срби.
До неба вам хвала што сте себе саму нашли у тим шарлатанским папазјанијама Деретића и осталих квази-историчарских кловнова, јер ћете ми у наредном периоду пружити много забаве и смеха. Не стајте молим вас, само тако наставите..ّ.
Препоруке:
1
3
81 субота, 21 новембар 2020 12:55
Радознали
Хахаха, сада имамо и досељавање Хрвата на Балкан? Јесу ли дошли заједно са Србима? Шта је Словенцима, јесу ли и они дошли? И Хрвати направили државу на Динари? Какав морон.Ко је живео у Југославији пре доласка СХС? Које гене су имали и који језик су говорили? Где су нестали? Шта је нагнало СХС да напусте чернозом, најплоднију равницу, да прескоче Панонију, да прегазе све босанске планине, попну се на ДИнару и ту оснују државе са својим краљевима? Где су била седишта, дворци тих краљева? Овом моронизму нема краја. Нема појма ни ко су Словени ни које хаплогрупе они имају.

Гаврилу - као што је Оногошт има још хиљаде српских топонима у Азији, Индији, Тибету, Малој Азији, итд. који су идентични именима река, планина у Србији. Исти је случај и са британским острвима и тамо је Црњански пронашао десетине наших топонима. Већину ових топонима је лако наћи на мапама и Интернету.
Препоруке:
3
0
82 субота, 21 новембар 2020 13:00
Радознали
Има неколико категорија које тврде да су се Срби доселили на Балкан у 7.веку:
Фалсификатори – Ватикан и слични му којима је то геополитика
Морони – они који као гледају неке факте али не умеју да нацртају две унакрст
Аутошовинисти – они које чињенице не интересују, имају циљ који оправдава свако средство
Мазохисти – они које чињенице не интересују, имају психолошки проблем и уживају да их други погрешно сматрају моронима
Шиптари – јер су шиптари.
Већина припада другој групи. Има мало преклапање (један случај) где се друга и четврта група преклапају и то преклапање се може назвати – фрустрирани морон. Читаоци нека сами процене ко је тај случај.

(ПС. За Пиваша, за кога мислим да је добронамеран и да хоће да учи - Индоевропљани (претходни назив Индогермани) не постоје, то је још један фалсификат који треба заменити речју - Срби – и све иде на своје место...
Препоруке:
3
0
83 субота, 21 новембар 2020 13:43
Vlada1@ Radoznali
Mislim da preterujete.
Tačno je da tumačenje istorijskih činjenica ponekad zavisi od pogleda na svet tumača.Tačno je da je u svim istorijskim razdobljima bilo falsifikovanja činjenica kao što se sada ,u ovom vremenu ljudi trude da dešavanja u proteklih 20-30 godina predstave drugačije - to rade zbogsvojih političikih interesa(i materijalnih itd.).I onda to ostane zapisano negde ,pored stvarnih ,istinitih podataka.
Zadatak pravog istoričara je da prosudi "ni po babu ni po stričevima" šta je šta.
Kada je reč o Porfirogenitu tu ima mesta za sumnju ali prvo za sumnju koliko je on površan bio,kakve izvore je koristio (sigurno je imao najbolji moguci pristup) ,koliko je njegovo shvatanje sveta,mesta Romejske imperije i njen interes imalo uticaja na to što je iza sebe ostavio.
Jedno je sigurno - delo nije napisano da bi se prekrajala istorija jer je to bilo namenjeno njegovom sinu (ili naslednicima prestola- budućim vladarima).Dakle ,uputstvo za internu upotrebu.
Препоруке:
0
1
84 субота, 21 новембар 2020 13:54
Vlada2@ Radoznali
Dakle,to delo je lišeno javnih,sračunatih ,propagandnih laži sa ciljem da se oblati politički protivnik,neprijatelj itd. što mozemo reci za neke izvore koji su npr.blatili Kaligulu ili Dioklecikana predstavljali gorim nego što je bio.
Druga stvar koja stoji a koju ste mapomenuli je kasnije falsifikovanje ,prepravljanje prepisa i kasnija reinterpretacija dela u skladu sa nekim interesom onog ko to radi.
Tu ima mesta sumnji i kritičkom pristupu jer vec imamo razne "Konstsntinove darovnice" ,"Letopise popa dukljanina" ,čuvene "baške ploče" i ko zna koliko falsifikata .
Metodologija prilikom takvih "kritičkih osvrta" mora da bude naučna - onakva kakvu je pokazao Tibor Živković prilikom raskrinkavanja čuvenog "Popa Dukljanina" - čovek je,mal te ne sproveo "policijsku istragu" dok nije stigao do Rudjera,kaludjera češkog porekla koji je prvo napisao "sari" spis a onda ga čak prepravio ,u zavisnosti od potrebe Šubića.
Препоруке:
0
1
85 субота, 21 новембар 2020 15:29
Спиридон
@ Радозналa баронеса итд или... девојачко Минхаузен
Јесу ли дошли заједно са Србима? Шта је Словенцима, јесу ли и они дошли? И Хрвати направили државу на Динари? Какав морон.Ко је живео у Југославији пре доласка СХС? Које гене су имали и који језик су говорили? Где су нестали? Шта је нагнало СХС да напусте чернозом, најплоднију равницу, да прескоче Панонију, да прегазе све босанске планине, попну се на ДИнару и ту оснују државе са својим краљевима? Нема појма ни ко су Словени ни које хаплогрупе они имају.

Књиге у шаке мила моја, а не YouTube звона и Курир-ове прапорце, пошто вам све пише тамо где треба, а колико сам ја приметио ви нисте имали појма ни како треба писати називе хаплогрупа а камоли било шта друго, као што се ућутали када сте сазнали да вас је Курир слагао и да је у Лепенском Виру нађен “геноцидни” R1b.
Иначе да вам помогнем, у деретићевску квази-историју верују једино полуписмени са дијагнозом, јер им те дебиларије дају осећај важности и величине..ّ.
Препоруке:
0
1
86 понедељак, 23 новембар 2020 05:58
gavrilo@Спиридон
Vilo moja Spiridonska, koliko te ja razumjeh kod tebe nema razdvajanja ili jedno ili nijedno ne moze oba. ali kada ti govoris da su se spustili iz Ukrajine onda to moze!Zar je nemoguce da je taj Narod proto srbski u toliko plemena zivio na tako velikom prostoru da se vjekovima pomjerao zapadno i istocno, juzno i sjeverno.O Srbima u danasnjoj Germaniji ima toliko podataka da boli glava. Jedan njemacki istoricar prije 100 god. se zapitao:ako sve vratimo Srbima sto ce ostati od Njemacke?Inace Njemci su strasni falsifikatori!!!U tom smjeru pise i Anton Gotlib.Zasto je nemoguce da Protosrbe nalazimo i u Ukrajini, danasnjoj Njemackoj i na iranskoj visoravni. meni je sve to logicno!I moguce...
Препоруке:
3
0
87 понедељак, 23 новембар 2020 06:08
gavrilo@Спиридон
pa spiridone spusti malo loptu, i taj Deretic je citao neke knjige!Zar ne?Ako Deretic laze zasto ne bi lagali i oni koje ti navodis?Ili mislis da smo samo mi Srbi lazovi?
Препоруке:
3
0
88 уторак, 24 новембар 2020 03:28
Радознали
Гавро, нема ту љека, ни љекари ту не помажу.
Препоруке:
2
0
89 уторак, 24 новембар 2020 21:57
Radoznalom
Bilo je zadovoljstvo citati sta ste napisali, uprkos tome sto vas je Stupidon u zenu proizveo i to jos neku koja navodno cita tresh liteeraturu i ostale lazi, zena vise nije na ovom forumu, ne zeli da odgovori,on to koristi prljavo, u nedostatku i kulture i argumenata, ali vi niste naseli na te njegove izmisljotine o tome ko stoji iza vaseg nika.

Ignorisanje je zaista najbolji nacin.

Svaka cast na dostojnoj odbrani istine od falsifikata debilnih diplomaca sa Filozofskog koji se nisu potrudili da napreduju dalje, podvrgnu kritickoj misli ono sto su im titovi profesori ispiranjem mozga nametnuli kao istinu.

BRAVO!
Препоруке:
2
0

Анкета

Да ли мислите да ће на референдуму 16. јануара бити усвојене измене Устава?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер