Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Prikaz knjige Veljka Đurića Mišine: „Memorandumi Sinoda SPC nemačkim vojnim komandantima Srbije 1941-1942. godine"

Komentari (22) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 01 oktobar 2020 14:51
penzioner Cviko,
Odgovor na pitanje na kraju ovog dobrog teksta možemo dobiti ako nadležni pokažu i dokažu da imaju petlju. Ako može da se na neki drugi pristojan način to utvrdi podržavam. Ako nemaju petlju, onda to znači da duhovi genocidnih lica još uvek lebde nad Srbijom, počev od Angele Merkel, NATO-a, pa dalje i šire kroz rukovodstva "EU-tanazije"...
Preporuke:
68
4
2 četvrtak, 01 oktobar 2020 16:40
ZR
Zbog takvih Simovića i Kosanovića drugi neprijatelji nam nisu trebali, pravo je čudo da smo i do sada opstali kao narod.
Preporuke:
63
3
3 četvrtak, 01 oktobar 2020 19:14
Raćel
Znate šta, Srbi su neverovatno čudan narod! Srbi LAKO PRAŠTAJU I BRZO ZABORAVLJAJU!I naravno da je pri tome najveći krivac srpska vrhuška.Treba stalno ponavljati argumente i u svakom uvodu najjasnije izložiti predmet i temu govora, da bi slušaoci ili čitaoci znali o čemu se radi. I naravno, epilog mora da bude sažet i pregledno argumentova na temeju kojeg je delo dokazano.A argumenta ima na pretek.
Da se osvrnem na dobar prikaz knjige odličnog Mišine, gde nas obaveštava, a neke podseća da većina zla, koja su se dešavala , a ostala nepoznata ili polupoznata ili zaboravljena, krivac je UVEK SRBIN. Jutros na radiu slušam za film koji su muslimani iz Sarajeva snimili o tkzv. "genocidu" u Srebrenici!? Zamislite, a Srbi, polovina zaklana od ustaša i muslimana, mi čekamo posle toliko godina ovakvo pisanje.Sram nas bilo!I neka se jednom snimi pravi fil o mitskom stradanju Srba pravoslavaca i njihovih crkava!
Preporuke:
50
5
4 četvrtak, 01 oktobar 2020 21:37
Kraljevina Srbija
Toliko su nas Srbe na ovim prostorima ubijali, progonili, prevodili u drugu veru, maltretirali i kinjili na razne najsvirepije načine. A razne vlasti i vlastodršci su sve to zataškavali radi nekih viših interesa: jugoslovenstva, bratstva i jedinstva, nije trenutak, neće nam dati naše novce,nećemo ući u eu sami smo krivi-ružno smo o njima pomislili i pogled nam je bio "prek", nismo se dovoljno sagnuli kad su prolazili pored nas.
Nismo napravili nijedan igrani film o stradanjima, nismo popisali žrtve, nemamo neki jedinstven memorijalni centar. Jednom rečju "zaboravljamo" naše stradalne pretke i sunarodnike.
Zato nam se istorija ponavlja, zato imamo autošovinizam, zato učimo tuđu nametnuti istoriju.
Zašto je sve to tako ne znam, to je pitanje za umnije.

Molim se dragom Bogu da buduće generacije to izmene.
Preporuke:
47
3
5 četvrtak, 01 oktobar 2020 23:53
deda
Gde može da se nabavi ova knjiga?
Preporuke:
28
3
6 petak, 02 oktobar 2020 02:32
Videoje
Čudo je Mišina!
Toliko čudo, da bi bilo čudo da ga razume onaj ko malo više zna o njemu.
Prvo je tvrdio da je u Jasenovcu ubijeno manje Srba i Jevreja nego što tvrdiše eminentni istoričari i atolozi iz celog sveta(time podržavajući teze Franje Tuđmana), a sada svoju tvrdnju ovom knjigom pobija. Možda je čitajući Memorandume SPC shvatio da je bio u krivu smanjujući broj ubijenih Srba u Jasenovcu(ali to nikako da javno prizna), ili možda želi da mu Srbi veruju da je prava osoba na pravom mestu (mislim na mesto direktora Muzeja Žrtava Genocida), ili je pak nešto sasvim drugo.
Još jedna stvar je čudna, da je našao vremena da piše knjige a Muzeja nigde na vidiku. Smatram da je posao direktora nepostojećeg Muzeja Žrtava Genocida, da muzej napokon posle 75 godina možemo da pokažemo i da ga posetimo. Takođe je dilema, šta će moći da se nauči u Muzeju i koji će nam broj žrtava u Jasenovcu prezentovati g. Mišina!
Preporuke:
34
15
7 petak, 02 oktobar 2020 08:43
Muzej žrtava genocida
Poruka za čitaoca pod pseudonimom "Deda": Dođite do Muzeja, Trg Nikole Pašižća 11.
Preporuke:
24
2
8 petak, 02 oktobar 2020 09:41
Marketing
Knjiga je plod nesposobnosti direktora nepostojećeg i nevidljivog Muzeja genocida.
Preporuke:
12
22
9 petak, 02 oktobar 2020 11:00
penzioner Cviko,
@ Videoje,
Sećam se teksta o Mišinu objavljenom upravo na ovoj stranici NSPM-a kao i komentara. zato sam u mom komentaru izdvojio pitanje sa kraja teksta. Ali ipak je dobro da se inicira pitanje sadržano u tekstu i rasčiste stvari jer iste nisu Mišinovo privatno vlasništvo. Rasčišćavanje nam je potrebno ne zbog Mišina već zbog nas i poštovanja nas kroz našu tužnu Istoriju...
Preporuke:
13
3
10 petak, 02 oktobar 2020 13:38
Da mihi factum, dabo tibi ius
Genocid je složeno krivično delo iz grupe krivičnih dela protiv čovečnosti. Krivičnopravno je artikulisano tek na Nirnberškom procesu. U suštini, radi se o direktnoj primeni prava zaštite čovečnosti, iz materijalnog (suštinsksog) izvora prava, ne formalnog. Tek na Niarnberškom procesu je formalno artikulisano delo genocida i njegov nastanak je predcedentnog karaktera. Kasnije je odgovarajućim međunarodnim konvencijama formalizovano ovo krivično delo i potom utelovljeno u nacionalna zakonodavstva. Genocidi nad Jermenima, Jevrejima, Srbima i drugim slovenskim narodima su počinjeni pre formalne artikulacije ovog krivičnog dela. Još od Nirnberškog procesa su se počinioci od optužbi za genocid branili time što su postupali u skladu sa svojim nacionalnim propisima i isticali princip nulla paiena, nulla crimen sine lege.
Preporuke:
14
0
11 petak, 02 oktobar 2020 13:39
Da mihi factum, dabo tibi ius
Genocid mora da sadrži sve bitne elemente krivičnog dela, kako objektivne, tako i subjektivne. Ovde se radi o mnoštvu oblika činjenja raznih krivičnih dela. Često izgleda da je u pitanju krivičnopravni sticaj mnoštva raznorodnih krivičnih dela. Pojam genocida kao krivično delo obuhvata posebnu vrstu namere: uništenja etničke, odnosno verske grupe. Ponavljam, mnoštvo je konkretnih činidbi obuhvaćeno konkretnim sistemskim vršenjem dela genocida. Svako od njih se može pobijati, a svako mora da sadrži sve konkretne elemente bića krivičnog dela. Među tim elementima bića dela genocida je i zabranjena posledica. Kad su u pitanju radnje protiv telesnog integriteta, dokazivanje mora akribično da dokaže i postojanje povređenog lica. Naročito svakog pojedinačnog ubijenog lica! Komisija Sinoda je ovo odlično znala, prikupljala je konkretna svedočenja i druge dokaze.
Preporuke:
19
1
12 petak, 02 oktobar 2020 13:40
Da mihi factum, dabo tibi ius
Kad se govori o „broju žrtava“ i kad se on argumentuje ad hominem izrazima „eminentni istoričari“ i sl. tada nastaje problem, tj. pozivitna i negativna psihološka atraktivnost zločina. Ovo postaje problem jer je „broj žrtava“ genodica uvek praktično nemoguće egzaktno utvrditi. Isticanjem „broja ,žrtava“ u privi plan, ističe se nešto što nije element bića krivičnog dela genocida kao njegov najbitniji element, koliko god on bio psihološki atraktivan. Stoga je veoma važno utvrditi identitet što više stradalih lica u genocidu (ne samo ubijenih). Ne znam da li ste primetili, trudom Muzeja žrtava genocida je uvećan broj lica čije usmrćenje u NDH je nesporno utvrđeno. Pre toga su hrvatski autori govorili o „nekoliko hiljada“, „sedam hiljada“ i „četrdeset hiljada“ ubijenih u Jasenovcu. Sada toga više nema.
Preporuke:
17
3
13 petak, 02 oktobar 2020 17:54
Dilan Bob
Krajem šedsdesetih godina , sovjeti su počeli da uz pomoć prvih satelita istražuju masovne grobnice. Kada su počeli da istražuju i na prostorima Jasenovca i Gradiške bili su zamoljeni od Komunističke Partije Jugoslavije da obustave , od njih tražena, istraživanja ,jer prvi rezultati su bili poražavajući. Na samo tom prostoru u prvih mesec dana istraživanja ustanovljeno je da broj žrtava prelazi preko milion i dvesta hiljada ljudi. Tada su vlasti tj. KPJ i zvanično utvrdili da je broj žrtava 700.000 što više nije bilo osporavano za vreme SFRJ.
Preporuke:
19
1
14 petak, 02 oktobar 2020 18:27
Matej
A kakve veze ima ovaj rad sa Memorandumom SANU, i drugom Srbijom?
Kad je ko negirao ustaške zločine, i zašto je autoru jedino važno da se obračuna sa "drugosrbijancima"?
Preporuke:
2
21
15 petak, 02 oktobar 2020 20:05
Videoje
@Da mihi factum, dabo tibi ius

Nešto se ne vidi da je Jevrejima smetalo da već poodavno imaju muzej Genocida (Holokausta)
Preporuke:
13
2
16 petak, 02 oktobar 2020 20:18
Videoje
@Da mihi factum, dabo tibi ius

Takođe im nije smetalo da po svetu pronalaze naciste i da ih privedu sudu pravde. Za to vreme su komunisti u Jugoslaviji preobukli ustaše, balije i Handžar diviziju u pobednike, a da i ne pričamo o fra Draganoviću koji je do kraja života uživao u slobodi i penziji u Sarajevu!
Preporuke:
20
1
17 subota, 03 oktobar 2020 13:21
Deca Kozare
film koji bi da snimi Lordan Zafranović, i za koga je jedino od Srbije dobio 10% potrebnih sredstava od ukupnih da ga snimi?
Jel nismo mogli još? Jel nismo mogli sve ovo vreme od Slobodana Miloševića koji je po nekima ovde bio heroj da krenemo u razotkrivanje ovog genocida i nepojmljivog zločina postojanja nacističkih logora za decu koji nigde drugde nisu postojali...pitanja naviru, odgovori izmiču...
Preporuke:
18
0
18 nedelja, 04 oktobar 2020 18:22
Teme i dileme
Sećam se, bilo je to više od 15 godina, kada je akademik Vasilije Krestić, javno, pa i preko tadašnjeg portala "Pogledi", pokrenuo pitanje Memoranduma Sinada SPC o stradanju Srba u NDH i pozamašne dotične prateće arhive. Šta je sa time? Stekao sam dojam da ni on sam nije znao šta je sa tako značaj. arhivom? Valjda imajuću na umu kakva je bila vlast u poslerat. Jugoslaviji? Pri tom se kritički osvrnuo i na nedopustiv stav tadašnjih izbegličkih vlada u Londonu a koje su se trudile da sumorna istina iz Memoranduma ne ugleda svetlo dana. Kritikovao je D. Simovića, prvog predsednika izbegličke vlade, te Slobodana Jovanovića kao njegovog naslednika, što su ko zna sve iz kojih interesa takvim stavom pravili medveđu uslugu srpskom narodu? U toj nesreć. vladi bili su pored navedenog R. Bićanića, I. Šubašić, J. Šutej i J. Krnjević, Hrvati i navodno su oni bili razlog njihovog ponašanja? Iz ovog teksta nisam stekao dojam šta je sa tom značajnom arhivom? Ovde čovek u vezi toga malo u koga ima poverenje.
Preporuke:
12
0
19 ponedeljak, 05 oktobar 2020 12:56
Perar
E moj vidoje.isti si ko simović.Sedi , pa napiši i ti nešto , ako umeš .Jalova ti je lična mržnja.Mora da si njihov i to negde iz Hercegovine odakle su i bile najbrutalnije i najgore ustaše.
Preporuke:
4
2
20 utorak, 06 oktobar 2020 18:13
marin
ima samo jedann problem sa memorandumima...to je bilo u službi ratne propagande što je potpuno legalno ,ali istina je da su puni očitih laži i ogromnog preuveličavanja srpskih žrtava.stjepan lozo je napisao knjigu od 700 stranica gdje dokumentirano opovrgava jednu po jednu tvrdnju iz tkz valerijanovih memoranduma.koa stvarno zanima istina ,trebao bi je nabaviti.
Preporuke:
0
8
21 sreda, 07 oktobar 2020 01:35
Marinko
Neka Lozo to najpre objasni Hrvoju Klasiću i Draganu Markovini i kad njih uveri u istinitost svojih tvrdnji, Srbi će ih tada ozbiljno razmotriti.
Preporuke:
10
0
22 utorak, 13 oktobar 2020 12:41
Videoje
E, samo svoj Perare, Ja sam potomak onih koji su ubijeni u Jasenovcu i Gudovcu, i nisi objasnio otkud ti zaključak da je u pitanju mržnja prema Mišini i to da sam hercegovac pa još i ustaša.

Očigledna je, činjenica da je Mišina ukrao ideju od akademika Vasilija Krestića, uglednog istoričara i najboljeg poznavaoca tematike srpsko-hrvatskih odnosa.

Očigledno je, da Mišina zloupotrebljava svoj trenutni položaj i dostupnost arhivi za pisanje knjiga i prepisivanja iz materijala koji mu je izgleda, jedinom dostupan.

Očigledno je činjenica, da Mišina više nikad neće moći da porekne da je istupio u javnosti negirajući broj ubijenih Srba u Jasenovcu (ma koliko knjiga napisao).

I očigledno je, da si ti Perare napisao komentar bez i jedne jedine tvoje reči (pisane latinicom) potkrepljene čiljenicama.

Razumnom dovoljno!
Preporuke:
3
2

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner