субота, 25. март 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Приказ књиге Вељка Ђурића Мишине: „Меморандуми Синода СПЦ немачким војним командантима Србије 1941-1942. године"

Kоментари (22) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 01 октобар 2020 13:51
пензионер Цвико,
Одговор на питање на крају овог доброг текста можемо добити ако надлежни покажу и докажу да имају петљу. Ако може да се на неки други пристојан начин то утврди подржавам. Ако немају петљу, онда то значи да духови геноцидних лица још увек лебде над Србијом, почев од Ангеле Меркел, НАТО-а, па даље и шире кроз руководства "ЕУ-таназије"...
Препоруке:
68
4
2 четвртак, 01 октобар 2020 15:40
ЗР
Због таквих Симовића и Косановића други непријатељи нам нису требали, право је чудо да смо и до сада опстали као народ.
Препоруке:
63
3
3 четвртак, 01 октобар 2020 18:14
Raćel
Znate šta, Srbi su neverovatno čudan narod! Srbi LAKO PRAŠTAJU I BRZO ZABORAVLJAJU!I naravno da je pri tome najveći krivac srpska vrhuška.Treba stalno ponavljati argumente i u svakom uvodu najjasnije izložiti predmet i temu govora, da bi slušaoci ili čitaoci znali o čemu se radi. I naravno, epilog mora da bude sažet i pregledno argumentova na temeju kojeg je delo dokazano.A argumenta ima na pretek.
Da se osvrnem na dobar prikaz knjige odličnog Mišine, gde nas obaveštava, a neke podseća da većina zla, koja su se dešavala , a ostala nepoznata ili polupoznata ili zaboravljena, krivac je UVEK SRBIN. Jutros na radiu slušam za film koji su muslimani iz Sarajeva snimili o tkzv. "genocidu" u Srebrenici!? Zamislite, a Srbi, polovina zaklana od ustaša i muslimana, mi čekamo posle toliko godina ovakvo pisanje.Sram nas bilo!I neka se jednom snimi pravi fil o mitskom stradanju Srba pravoslavaca i njihovih crkava!
Препоруке:
50
5
4 четвртак, 01 октобар 2020 20:37
Краљевина Србија
Толико су нас Србе на овим просторима убијали, прогонили, преводили у другу веру, малтретирали и кињили на разне најсвирепије начине. А разне власти и властодршци су све то заташкавали ради неких виших интереса: југословенства, братства и јединства, није тренутак, неће нам дати наше новце,нећемо ући у еу сами смо криви-ружно смо о њима помислили и поглед нам је био "прек", нисмо се довољно сагнули кад су пролазили поред нас.
Нисмо направили ниједан играни филм о страдањима, нисмо пописали жртве, немамо неки јединствен меморијални центар. Једном речју "заборављамо" наше страдалне претке и сународнике.
Зато нам се историја понавља, зато имамо аутошовинизам, зато учимо туђу наметнути историју.
Зашто је све то тако не знам, то је питање за умније.

Молим се драгом Богу да будуће генерације то измене.
Препоруке:
47
3
5 четвртак, 01 октобар 2020 22:53
деда
Где може да се набави ова књига?
Препоруке:
28
3
6 петак, 02 октобар 2020 01:32
Videoje
Чудо је Мишина!
Толико чудо, да би било чудо да га разуме онај ко мало више зна о њему.
Прво је тврдио да је у Јасеновцу убијено мање Срба и Јевреја него што тврдише еминентни историчари и атолози из целог света(тиме подржавајући тезе Фрање Туђмана), а сада своју тврдњу овом књигом побија. Можда је читајући Меморандуме СПЦ схватио да је био у криву смањујући број убијених Срба у Јасеновцу(али то никако да јавно призна), или можда жели да му Срби верују да је права особа на правом месту (мислим на место директора Музеја Жртава Геноцида), или је пак нешто сасвим друго.
Још једна ствар је чудна, да је нашао времена да пише књиге а Музеја нигде на видику. Сматрам да је посао директора непостојећег Музеја Жртава Геноцида, да музеј напокон после 75 година можемо да покажемо и да га посетимо. Такође је дилема, шта ће моћи да се научи у Музеју и који ће нам број жртава у Јасеновцу презентовати г. Мишина!
Препоруке:
34
15
7 петак, 02 октобар 2020 07:43
Музеј жртава геноцида
Порука за читаоца под псеудонимом "Деда": Дођите до Музеја, Трг Николе Пашижћа 11.
Препоруке:
24
2
8 петак, 02 октобар 2020 08:41
Маркетинг
Књига је плод неспособности директора непостојећег и невидљивог Музеја геноцида.
Препоруке:
12
22
9 петак, 02 октобар 2020 10:00
пензионер Цвико,
@ Videoje,
Сећам се текста о Мишину објављеном управо на овој страници НСПМ-а као и коментара. зато сам у мом коментару издвојио питање са краја текста. Али ипак је добро да се иницира питање садржано у тексту и расчисте ствари јер исте нису Мишиново приватно власништво. Расчишћавање нам је потребно не због Мишина већ због нас и поштовања нас кроз нашу тужну Историју...
Препоруке:
13
3
10 петак, 02 октобар 2020 12:38
Da mihi factum, dabo tibi ius
Геноцид је сложено кривично дело из групе кривичних дела против човечности. Кривичноправно је артикулисано тек на Нирнбершком процесу. У суштини, ради се о директној примени права заштите човечности, из материјалног (суштинсксог) извора права, не формалног. Тек на Ниарнбершком процесу је формално артикулисано дело геноцида и његов настанак је предцедентног карактера. Касније је одговарајућим међународним конвенцијама формализовано ово кривично дело и потом утеловљено у национална законодавства. Геноциди над Јерменима, Јеврејима, Србима и другим словенским народима су почињени пре формалне артикулације овог кривичног дела. Још од Нирнбершког процеса су се починиоци од оптужби за геноцид бранили тиме што су поступали у складу са својим националним прописима и истицали принцип nulla paiena, nulla crimen sine lege.
Препоруке:
14
0
11 петак, 02 октобар 2020 12:39
Da mihi factum, dabo tibi ius
Геноцид мора да садржи све битне елементе кривичног дела, како објективне, тако и субјективне. Овде се ради о мноштву облика чињења разних кривичних дела. Често изгледа да је у питању кривичноправни стицај мноштва разнородних кривичних дела. Појам геноцида као кривично дело обухвата посебну врсту намере: уништења етничке, односно верске групе. Понављам, мноштво је конкретних чинидби обухваћено конкретним системским вршењем дела геноцида. Свако од њих се може побијати, а свако мора да садржи све конкретне елементе бића кривичног дела. Међу тим елементима бића дела геноцида је и забрањена последица. Кад су у питању радње против телесног интегритета, доказивање мора акрибично да докаже и постојање повређеног лица. Нарочито сваког појединачног убијеног лица! Комисија Синода је ово одлично знала, прикупљала је конкретна сведочења и друге доказе.
Препоруке:
19
1
12 петак, 02 октобар 2020 12:40
Da mihi factum, dabo tibi ius
Кад се говори о „броју жртава“ и кад се он аргументује ad hominem изразима „еминентни историчари“ и сл. тада настаје проблем, тј. позивитна и негативна психолошка атрактивност злочина. Ово постаје проблем јер је „број жртава“ генодица увек практично немогуће егзактно утврдити. Истицањем „броја ,жртава“ у приви план, истиче се нешто што није елемент бића кривичног дела геноцида као његов најбитнији елемент, колико год он био психолошки атрактиван. Стога је веома важно утврдити идентитет што више страдалих лица у геноциду (не само убијених). Не знам да ли сте приметили, трудом Музеја жртава геноцида је увећан број лица чије усмрћење у НДХ је неспорно утврђено. Пре тога су хрватски аутори говорили о „неколико хиљада“, „седам хиљада“ и „четрдесет хиљада“ убијених у Јасеновцу. Сада тога више нема.
Препоруке:
17
3
13 петак, 02 октобар 2020 16:54
Дилан Боб
Крајем шедсдесетих година , совјети су почели да уз помоћ првих сателита истражују масовне гробнице. Када су почели да истражују и на просторима Јасеновца и Градишке били су замољени од Комунистичке Партије Југославије да обуставе , од њих тражена, истраживања ,јер први резултати су били поражавајући. На само том простору у првих месец дана истраживања установљено је да број жртава прелази преко милион и двеста хиљада људи. Тада су власти тј. КПЈ и званично утврдили да је број жртава 700.000 што више није било оспоравано за време СФРЈ.
Препоруке:
19
1
14 петак, 02 октобар 2020 17:27
Матеј
А какве везе има овај рад са Меморандумом САНУ, и другом Србијом?
Кад је ко негирао усташке злочине, и зашто је аутору једино важно да се обрачуна са "другосрбијанцима"?
Препоруке:
2
21
15 петак, 02 октобар 2020 19:05
Videoje
@Da mihi factum, dabo tibi ius

Нешто се не види да је Јеврејима сметало да већ поодавно имају музеј Геноцида (Холокауста)
Препоруке:
13
2
16 петак, 02 октобар 2020 19:18
Videoje
@Da mihi factum, dabo tibi ius

Такође им није сметало да по свету проналазе нацисте и да их приведу суду правде. За то време су комунисти у Југославији преобукли усташе, балије и Ханџар дивизију у победнике, а да и не причамо о фра Драгановићу који је до краја живота уживао у слободи и пензији у Сарајеву!
Препоруке:
20
1
17 субота, 03 октобар 2020 12:21
Деца Козаре
филм који би да сними Лордан Зафрановић, и за кога је једино од Србије добио 10% потребних средстава од укупних да га сними?
Јел нисмо могли још? Јел нисмо могли све ово време од Слободана Милошевића који је по некима овде био херој да кренемо у разоткривање овог геноцида и непојмљивог злочина постојања нацистичких логора за децу који нигде другде нису постојали...питања навиру, одговори измичу...
Препоруке:
18
0
18 недеља, 04 октобар 2020 17:22
Теме и дилеме
Сећам се, било је то више од 15 година, када је академик Василије Крестић, јавно, па и преко тадашњег портала "Погледи", покренуо питање Меморандума Синада СПЦ о страдању Срба у НДХ и позамашне дотичне пратеће архиве. Шта је са тиме? Стекао сам дојам да ни он сам није знао шта је са тако значај. архивом? Ваљда имајућу на уму каква је била власт у послерат. Југославији? При том се критички осврнуо и на недопустив став тадашњих избегличких влада у Лондону а које су се трудиле да суморна истина из Меморандума не угледа светло дана. Критиковао је Д. Симовића, првог председника избегличке владе, те Слободана Јовановића као његовог наследника, што су ко зна све из којих интереса таквим ставом правили медвеђу услугу српском народу? У тој несрећ. влади били су поред наведеног Р. Бићанића, И. Шубашић, Ј. Шутеј и Ј. Крњевић, Хрвати и наводно су они били разлог њиховог понашања? Из овог текста нисам стекао дојам шта је са том значајном архивом? Овде човек у вези тога мало у кога има поверење.
Препоруке:
12
0
19 понедељак, 05 октобар 2020 11:56
Perar
E moj vidoje.isti si ko simović.Sedi , pa napiši i ti nešto , ako umeš .Jalova ti je lična mržnja.Mora da si njihov i to negde iz Hercegovine odakle su i bile najbrutalnije i najgore ustaše.
Препоруке:
4
2
20 уторак, 06 октобар 2020 17:13
marin
ima samo jedann problem sa memorandumima...to je bilo u službi ratne propagande što je potpuno legalno ,ali istina je da su puni očitih laži i ogromnog preuveličavanja srpskih žrtava.stjepan lozo je napisao knjigu od 700 stranica gdje dokumentirano opovrgava jednu po jednu tvrdnju iz tkz valerijanovih memoranduma.koa stvarno zanima istina ,trebao bi je nabaviti.
Препоруке:
0
8
21 среда, 07 октобар 2020 00:35
Маринко
Нека Лозо то најпре објасни Хрвоју Класићу и Драгану Марковини и кад њих увери у истинитост својих тврдњи, Срби ће их тада озбиљно размотрити.
Препоруке:
10
0
22 уторак, 13 октобар 2020 11:41
Videoje
Е, само свој Perarе, Ја сам потомак оних који су убијени у Јасеновцу и Гудовцу, и ниси објаснио откуд ти закључак да је у питању мржња према Мишини и то да сам херцеговац па још и усташа.

Очигледна је, чињеница да је Мишина украо идеју од академика Василија Крестића, угледног историчара и најбољег познаваоца тематике српско-хрватских односа.

Очигледно је, да Мишина злоупотребљава свој тренутни положај и доступност архиви за писање књига и преписивања из материјала који му је изгледа, једином доступан.

Очигледно је чињеница, да Мишина више никад неће моћи да порекне да је иступио у јавности негирајући број убијених Срба у Јасеновцу (ма колико књига написао).

И очигледно је, да си ти Perarе написао коментар без и једне једине твоје речи (писане латиницом) поткрепљене чиљеницама.

Разумном довољно!
Препоруке:
3
2

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер