Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

"Gvozdeni zakon oligarhije" i zadnje vreme demokratije u Srbiji

Komentari (4) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 14 jun 2020 21:33
BBC
Kao što rekoh u svakoj partiji je tako i u DSu i u SNSu i u Radikalima i u SPSu pa još od KPJ i SKj, oligarhije i oni ispod što ima da slušaju
Preporuke:
7
2
2 ponedeljak, 15 jun 2020 01:11
Milos
Sve to jeste potrebno ali nije dovoljno.Nikakvog pomaka napred NEMA I NE MOZE BITI dok se ne vrati gradjanski vecinski izborni sistem.Pitanje svih pitanja je da li izabrani poslanik odgovara gradjanima izborne jedinice koja ga je izabrala ili politickoj stranci( bez obzira da li se radi o predsedniku stranke ili nekom drugom stranackom organu).Ako njegov ponovni mandat zavisi od gradjana njegove izborne jedinice slusace gradjane ako zavisi od volje stranke(predsednika ili glavnog odbora)slusace stranku da ne kazem stranacku oligarhiju.Uz najblagonakloniji stav moram primetiti da je ovaj, inace dobar clanak,samo jos jedan dodatak na mlacenje prazne slame u zadnjih 30 godina u nameri da sve kaze a glavno precuti i tako sve promeni, a da sve ostane isto samo sa nekim drugim autoru blizim ili simpaticnijim akterima.
Preporuke:
6
3
3 utorak, 16 jun 2020 09:51
oki
@BBC

Tako je to još od atinske demokratije, samo, sada, malo izmenjeno. Naime, robovi su u ovim vremenima dobili pravo da biraju, ali ne i da odlučuju ko će biti izabran. Praktićno, ostaje isti rezultat. Istorijska skretanja na ovu ili onu stranu, u srednjem, daju navedeni rezultat.

Neophodni su novi koncepti. Demokratija je, ipak, čini se, svoje završila.
Preporuke:
0
1
4 utorak, 16 jun 2020 13:45
ribaldson
ponedeljak, 15 jun 2020 02:11Milos
...gradjanski vecinski izborni sistem.Pitanje svih pitanja je da li izabrani poslanik odgovara gradjanima izborne jedinice koja ga je izabrala ...


Vrlo cesto neuki i neupuceni misle da postoje samo dva izborna sistema: vecinski i proporcionalni. A nije tako.

Vecinski izborni sistem je ono sto smo imali za izbor ovog sadasnjeg predsednika: koga je izabralo 22% biraca. I sto smo imali za vreme Slobinog rezima: otprilike isti postotak biraca je drzao daleko nadmocnu vecinu u skupstini. I niko nikada nije bio ni smenjen ni odgovarao biracima. Cak, nije ni stanovao na svojoj izbornoj jedinici. Dakle, i vecinski izborni sistem ima svoje probleme.

Pogledajte, stoga preferencijalni, irski izborni sistem. Logicki, po meni, najbolji sistem. Ima i drugih, cak i sistema s negativnim glasovima. Doduse, trazi se posteno i savesno brojanje, i pazljivo sabiranje i zapisivanje. A bez toga, zapravo, sve je jedno koji je sistem u upotrebi.
Preporuke:
2
2

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner