Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Digitalizacija i politika

Komentari (11) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 03 jun 2020 12:49
Pavle Orlović
Digitalizacija je uništila racionalni politički život. Ko ima novca plati reklame i napuni pristrasnim sadržajem društven mrež i pobeđuje na izborima. Danas vlada onoj ko kontroliše internet. Tviter je uz Trampove objave nedavno dodao i komentar. Ne radi se o neutralnoj digitalnoj platformi na kojoj postoji sloboda izražavanja. Digitalni baroni kontrolišu sve objave. Milovan Danaojlić je u vreme SFRJ pisao da naša štampa ne piše o onome što se desilo, nego šta mi treba da mislimo o tome...
Preporuke:
9
3
2 sreda, 03 jun 2020 12:59
penzioner Cviko
Sve nabrojano a negativno, postoji u SNS-u. Članstvo je svakodnevno izloženo sajber pritiscima. Članovi moraju svaki dan da napišu neki post i slično. Ako to ne urade, pozivaju ih i podesćaju na obavezu... . Ja se zalažem za kontrolu izbora preko Interneta jer smatram da to smanjuje mogućnost prevare. No, ne vredi. Čini mi se da taj sistem postoji i uparavo služi za kontrolu procesa glasanja. Ko izađe na nerugalno glasanje (ako ga bude) videće da članovi komisije gotovo iz minute u minutu javljaju svaku promenu stanja na glasačkom mestu. Na osnovu tih javljanja stranke u roku pola sata objavljuju "nezvanične" podatke o svojoj pobedi ili vođstvu tokom brojanja glasova. Dakle sve može ali se neće.
Preporuke:
15
2
3 sreda, 03 jun 2020 14:48
siniša br.1.
Pre više od dvadeset godina sam shvatio šta sve može da znači digitalizacija ili jedan njen deo upotreba kompjutera u otkrivanju probblema.

Zatekao sam se tada, pre dvadeset godina u Kanadi i jedan moj poznanik mi reče, čovek je radio i izdržavao ženu i dvoje dece od devet godina i dve godine i kola su mu trebala da ide na posao da mu nešto nije u redu sa kolima i da će ih odvesti kod majstora da vidi šta je.

I on, uzgred budi rečeno Srbin iz Sarajeva, odveze kola kod mehaničara, takođe Srbin iz Sarajeva i majstor mu kaže ovako. "Stavio sam kola na kompjuter i pokazalo se da je pukla glava motora nešto se pregrejavalo. Popravka kao tebi komšiji je 800 dolara, kanadskih".

I pitam ja njega šta si uradio, i on mi kaže ovako. Odvezao sam kola u Kanadien ttajer to je državna firma koja ima i servise . I traćio samo dijagnostiku kvara da mi urade.

I šta su uradili.
Preporuke:
7
3
4 sreda, 03 jun 2020 14:54
siniša br.2.
Pošto su ustanovili da je jedna svećica izgorela zamenili su je i rekli mu da ta svećica košta osam dolara, ali ako on neće da to plati tih osam dolara jer se nisu dogovorili dobiće je gratis.


Dakle brat Srbin 800 dolara, a neki crnac 8.

On je naravno platio i još je kao svaki Sarajlija otišao u Tim Hortons ( kafeterija ) i kupio dve kafe majstorima i dao im. Oni su mu rekli, "Hvala baš nam je trebala po jedna kafa, a svakako imamo pauzu".

To nije digitalizacija ali jeste primer kako izgleda kad se upotrebljava kompjuter i šta onaj ko ga ima u rukama može da napravi neukom.

Digitalizacija je još prostija ali i zagonetnija za neuke. U suštinui je vrlo jednostavna.

Počinje se od centralnog registra pa se ide sve do najsitnije adminsitrativne jedinice. Nikako obrnuto da se prvo pravi program za opštine ili mesne zajednice, pa onda na državni nivo.

Međutim takvu šansu da se pogreši mi naravno nećemo propustiti.
Preporuke:
11
1
5 sreda, 03 jun 2020 16:58
AgatonFonPetrović
siniša
ovo što ste opisali je tipično varanje majstora koje je postojalo i pre digitalizacije. radili su to i u komunizmu jer mi nikada nismo imali državne servise.
Preporuke:
10
9
6 četvrtak, 04 jun 2020 09:14
onako
Primena novih tehnologija je oduvek korišćena od strane već etablirane moći, jer ta moć ima resurse na raspolaganju, a oni koji su na dnu hijerhije ih nemaju. Tako da se tu ništa ne menja, nekada su kraljevi kovali novac sa svojim likom kao sredstvo propagande, Martin Luter je koristio štamparije koje su mu obezbedili prinčevi koji su želeli da preko protestantizma smanje moć cara, Lenjin je koristio plakate, itd. Jednačina je jednostavna, morate već imati na raspolaganju nekakve resurse da bi mogli da koristite tehnologiju, i tu usamljeni anarhisti nemaju šta da traže.
Preporuke:
6
2
7 četvrtak, 04 jun 2020 15:50
itd ili ...
Ne valja podcenjivati anarhiste Šarli Ebdo je primer
Preporuke:
0
1
8 četvrtak, 04 jun 2020 16:06
...uzgred
`Napredne` tehnologije su postojale i ranije. Kao i svojevrsne de-volucije, kojima te tehnologije nisu bile u stanju da odole.
Za ovovremena posmatranja veoma interesantna može da bude tzv. "Kriza 3. veka" (od 235-284.g AD) Valjalo bi se time pozabaviti. Globalizam tadašnji - ekonomska povezanost delova rimske imperije je nepopravljivo narušena. Epidemije (ona, Kiprijanova u Rimu između g. 251-266.g, uzimala je danak i po nekoliho hiljada žrtvava - dnevno), klimatske promene, ratovi, upadi varvara, nemiri itd. stvarali su `lokalizam` autarkije i jezgra budućeg feudaliuzma. Mnogi ljudi se odricali teško stečenih prava radi golog preživljavanja. `Nazadak` u mnogom...
Preporuke:
3
0
9 četvrtak, 04 jun 2020 18:32
siniša @ Agafon Petrović
Pitali Mirka Novosela da objasni kako to da kad je on bio selektor Jugoslavija osvojila svetsko prvenstvo ili nešto slično, a sadašnja neka reprezentacija nije osvojila ništa. I pazite odgovora.

Kaže Novosel. Mi smo imali pripreme deset dana i za tih deset dana Kićanović, Dalipagić i ostali su izveli 10 000 ( deset hiljada ) skok šuteva. Vidim da su sada reprezentacija Hrvatske imali pripreme i da si tokom deset dana igrači izveli hiljadu ( 1000) hiljadu skok šuteva.

Nema kratice, nema "fore" nema "cake". HIljadu dana po hiljadu skok šuteva pa ćeš biti Kićanović ili Dalipagić.

Kod nas sve nešto kratica, na koju foru, na koju caku.

Vidim kad je digitalizacija da se samo razmišlja o fori i caki.

Digitalizacija znači izbacivanje prvo administrativnih radnika sa posla i uvođenje kompjutera i kompjuterskih mreža. A u razvijenoj fazi digitalizacije osim administrativnih radnika to su i intelektualni radnici.

Veći deo.
Preporuke:
1
2
10 četvrtak, 04 jun 2020 20:18
Stefan
Izvrstan autor. Pohvale.
Preporuke:
2
0
11 petak, 05 jun 2020 11:40
AgatonFonPetrović
siniša
što volim ovakva objašnjenja. obavezno se ide u događaje od pre tri decenije i više i izvlače paralele sa današnjicom. prvo nije baš srpska reprezentacija u košarci toliko loša a drugo imate i sportove gde je srbija mnogo uspešnija od jugoslavije kao što je vaterpolo. to ste mogli da vidite i svojim očima kada je srbija pobedila na svetskom prvenstvu u kanadi. dakle neće biti da je u srbiji sve na foru i caku. nije tako ni sa digotalizacijom. uostalom zar kanada nije mnogo digitalizovanija od srbije?
Preporuke:
0
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner