Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Frensis Fukujama: Aleksandar Vučić koristi korona krizu da poveća svoju vlast, Srbija ide ka autoritarizmu

Komentari (10) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 30 maj 2020 11:02
Šumenko
Stvar postaje ozbiljna.
Preporuke:
14
6
2 subota, 30 maj 2020 11:51
Eho
EU je prva koja priča o vrijednostima a da ni sama ne zna koje su to vrijednosti. Najveća vrijednost u EU je tolerancija unutar EU i prihvaćanje svakoga i tolerancija prema tuđim identitetima,a da unutar EU još ne postoji jedinstveni identitet. Ljudska prava, slobode i demokracija su deklarativne vrijednosti za držanje na povodcu slabijih država,a Kini se više niti ne usude spominjati ljudska prava iako na preodgoju u logorima je tri miliona Kineza. Vijeće Europe koje brine o ljudskim pravima na čelu ima dvije dužnosnice s ovih prostora proizišle iz komunističkog totalitarnog miljea,pejčinovićku i Mijatovićku. Ipak bi se zamislio na mjestu Vučića ako ovih nekoliko,rekao bih najuglednijih svjetskih imena bi me prozvalo zbog autoritarnih stremljenja. Oni nemaju vojsku i novac ali imaju ime i najbolji su na svijetu u svojim područjima. Veliko je priznanje filozofskom fakultetu da su ga ova imena uzela u zaštitu
Preporuke:
6
7
3 subota, 30 maj 2020 13:20
uzrok i posledice
Sadasnja situacija na KiM je logicna posledica zahteva koji je postavljen za ulaz Srbije u EU, na koji ne bi ni jedan narod pristao.Vucic zna da bi svaki pokusaj priznanja znacio njegov politicki kraj ali zna da su ga postavili da to uradi.Pokusava da balansiranjem odgodi pogodbu,pojaca svoju vlast i poverenje naroda ali zapad gubi strpljenje. Oduzimanje KiM od Srbije ratom je izazvalo nesagledive posledice po mir u svetu. Nastavak takve politike zapada ucenama da Srbija prizna to, samo pojacava utisak o nepostojanju medjunarodnog prava, sto sve zajedno vodi u vrlo nestabilne odnose medju drzavama. Resenje je vracanja medjunarodnom pravu!
Preporuke:
9
0
4 subota, 30 maj 2020 13:46
...uzgred
" Osim Fukujame...., peticiju protiv urušavanja demokratije u Srbiji i zaštitu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju su, između ostalih, potpisali i renomirani svetski intelektualci Jirgen Habermas, Noam Čomski, Toma Piketi i DŽudit Batler."
Preporuke:
7
7
5 subota, 30 maj 2020 14:36
Srbija i EU
Nisu blesavi u Briselu da nas prime u EU sa Vučićem na vlasti. Pa ko to više može da sluša? Samo Srbi!
Preporuke:
7
1
6 subota, 30 maj 2020 14:41
Tatko
za envera hodzu - koga ovde interesuje sta se desava u eu i caco usaci doprinose u toj prdekani? Opste je poznato da je izrod koji je zajashio Srbiju neprijateljski placenik i nije pitanje da li ide ili ne ide prema autoritarizmu kako ovaj japanski apatrid klokoce. Tog izroda treba sto pre i sto efikasnije eliminisati, onako kako se korov eliminise iz zita.
Preporuke:
10
1
7 subota, 30 maj 2020 15:13
RatKo
Istina je da je AVučić kao piton zgrabio demokratski proces. Ako razmišlja o štafeti neka ima u vidu da se ona odavno transformisala u motku. Tek ću pogledati ko su "naši" potpisnici pomenute peticije. Sam Fakujama neka se drži "kraja istorije" - zbog prepoznatljivosti, a ima o čemu da brine i u Americi.
Preporuke:
9
2
8 subota, 30 maj 2020 15:58
Fukujama i evropske vrednosti
Kada Fukujama govori o (novim) evropskim vrednostima, valjda se medju tim evroskim vrednostima podrazumeva da jedna od najvaznijih bude i kompromisno resavanje problema. U tom smislu, kako se nije setio da prvo proveri zasto Berlin (koji on sam pominje u tekstu) tu evropsku vrednost ne primenjuje kada je resavanje problema izmedju Beograda i Pristine u pitanju, nego upravo suprotno, rigidno podrzava maksimalisticke zahteve jedne strane. Upravo takav pristup Berlina je potpuno neevropski i nije od juce, nego traje vec decenijama. Izmedju lepih uopstenih reci o evropskim vrednostima i stvarnog delovanja Berlina ogromna je, ali bas ogromna razlika.
Preporuke:
7
0
9 subota, 30 maj 2020 16:44
da ...
Neko kaze da A.V. pokusava da poveca poverenje naroda? Auuu..
Fukujama komentarise na daljinu i onda je to za nekoliko stepeni blaze. Njegova pozicija je zapadna a to je standardna prica zapadnog teoreticara.
Cista forma. Vucic je skandalozno los pre svega za gradjane u Srbiji. Ali ti problemi koje imaju oni koji trpe skandaloznu vlast se NE ticu ni istoka ni zapada, ni njihovih teoreticara.
Oduzimanje KIM je pre svega problem Srbije, donekle Evrope, ali nije problem svetskih razmera.
Preporuke:
8
1
10 nedelja, 31 maj 2020 17:09
Eero
Pitam se samo ko je profesoru Fakjujami (srpski kružok state department) napisao ovaj članak pošto sumnjam da on ima bilo kakvo znanje o Srbiji.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner